Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [mungo]tomaszfedor.blogspot.com

Strony : 1 2 [3] 4

mungo
28-02-2008, 19:04
A co do szumu to na papierze i tak go chyba nie będzie widać,prawda?
W tej jakości, w jakiej drukujemy to nic nie widać:p

mungo
05-03-2008, 22:51
Nie pytajcie co, gdzie i jak. Wrzucam samą fotę do oceny, a jest ona fragmentem większego, tajnego projektu[tego przez który żadnych zdjęć nie wrzucam ostatnio:p].
91.

https://canon-board.info/imgimported/2008/03/2312280511_0efbcf7090_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3197/2312280511_0efbcf7090_o.jpg)

Saurus
05-03-2008, 23:50
To mężczyzna czy kobieta? :mrgreen:
Podoba mi się wygląd tego zdjęcia, jak prawdziwe kliszowe czarno-białe i bardzo fajnie fakturę skóry widać ;)
Przyciąłbym je tylko do jakichś lepszych proporcji, np. 4:5, tnąc (z racji tej zmiany proporcji na bliższe kwadratowi raczej) tak żeby odpadł ten dolny fragment.

VanMurder
06-03-2008, 08:15
oj źle się dzieje w państwie duńskim - widzę że depresja zimowa złapała cię na maksa ... nie zgadzam się z przedmówcą nie fajnie ta fotka wygląda, mz analog spisał by się dużo lepiej - widać że to cyfra i dodatkowy retusz jest wymagany, usunięcie wąsów też by się przydało, mz portretowana osoba powinna patrzeć w obiektyw, kadr stanowczo za ciasny, przydała by się winieta i podkreślenie - rozjaśnienie oczu
v.

mungo
06-03-2008, 16:41
VanMurder - a jeśli powiem, że portret ma być naturalny a nie ładny i odpicowany?

Morfiko
06-03-2008, 17:18
Portret wybitny.
Van Murder z tym usunieciem wasow to mnie rozsmieszyles.
Sa zdjecia typy Glamour , czy Portret gladki gdzie usuniemy modelce wszystkie jej "wady" , zmiekczymy skore itp. Ale jest tez cos takiego jak Portret ktory ma przyblizyc nam portretowana osobe ,pokazac jak wyglada w rzeczywistosci , mam nam cos powiedziec i byc autentycznty ,nie trudno zauwazyc ze powyzszy portret jest tego typu.
Jestem ciekaw po czym poznales ze to nie analog a cyfra.
Jeszcze gdyby zdjecie bylo w postaci odbitki na papierze , ale w wersji cyfrowej.
Szanuje Ciebie i Twoja tworzczosc i warsztat ,ale ...

Zdjecie jest wybitne w moich oczach.
Nie przejmuj sie i rob swoje
Z zaciekawieniem obserwuje Twoja tworzczoc.

dj_zibi
06-03-2008, 20:38
Mimo że portretów nie robie to dla mnie portret jest zaledwie przeciętny. Cała jego uroda (portretu) sprowadza się do grania na emocjach ludzi którzy widzą człowieka starego z "zniszczoną pracą/wiekiem” twarzą.

Jak najbardziej jestem za VANem.

Co do cyfra analog to bije IMO łatwo można rozróżnić chyba że skanuje się na bębnie.

VanMurder
06-03-2008, 20:46
drogi kolego Mungo i Morfiko, dobry portret powinien być zawsze retuszowany, bo nie pokazujecie ludzi tak jak oni w rzeczywistości wyglądają, tylko tak jak wy ich widzicie, lub jak oni się "widzą", na zdjęciu ma się znaleźć wasza interpretacja wizerunku danej osoby a nie to co zapisła matryca aparatu!!! musicie być bardziej kreatywni w utrwalaniu wizerunku osoby - tak jak malarze portreciści ...

od wyczucia i stopnia retuszu, zależy czy portret się "sprzeda" czy możesz sobie go na ścianę powieści i wmawiać ludziom że to sztuka ...
mz zdaniem uwypukliłeś wszystkie najgorsze wizualno-fizyczne aspekty urody sportretowanej osoby - i będziesz się za to smarzył w piekle ;)
a tak na marginesie zastanawiałeś się czy twoja interpretacja będzie się podobać tej szanownej babci?

u mnie wywołuje tylko niesmak ;(

Portret wybitny.
Van Murder z tym usunieciem wasow to mnie rozsmieszyles.
Sa zdjecia typy Glamour , czy Portret gladki gdzie usuniemy modelce wszystkie jej "wady" , zmiekczymy skore itp. Ale jest tez cos takiego jak Portret ktory ma przyblizyc nam portretowana osobe ,pokazac jak wyglada w rzeczywistosci , mam nam cos powiedziec i byc autentycznty ,nie trudno zauwazyc ze powyzszy portret jest tego typu.
Jestem ciekaw po czym poznales ze to nie analog a cyfra.
Jeszcze gdyby zdjecie bylo w postaci odbitki na papierze , ale w wersji cyfrowej.
Szanuje Ciebie i Twoja tworzczosc i warsztat ,ale ...

Zdjecie jest wybitne w moich oczach.
Nie przejmuj sie i rob swoje
Z zaciekawieniem obserwuje Twoja tworzczoc.

mungo
06-03-2008, 21:20
Drogi VanMurderze! Nie jestem zwolennikiem ulepszania rzeczywistości. Każdy ma do zdjęć trochę inne podejście. Ja nie chcę przedstawiać ludzi ładnych, tylko takimi jakimi są, czyli z wadami, właśnie z wąsami, dziwnym wzrokiem. Wtedy widać, że to jest człowiek, a nie jego komputerowa makieta.
Płaska twarz, duży biust, proporcjonalna figura, piękne nogi - tak, ale w modzie, nie w reportarzu.
Czy chcesz powiedzieć, że brzydkich ludzi nie fotografujemy, a jeśli już, to robimy z nich supermodeli?
Zacytuję fragmencik z albumu Tadeusza Rolke pt. "Kobiety" ..."I tak jak ogień, koło czy proch były powodem i warunkiem rozwoju człowieka - tak fotografia jest ogniem i kołem i prochem WSPOMNIENIA."
Mamy ludziom ulepszać rzeczywistość? Jestem temu przeciwny.

Tak jak malarze, czy portreciści... Akurat tutaj się nie zgodzę, bo to jak jest dana osoba malowano zależało od epoki, w jakiej była malowana.

Będę bronił tego zdjęcia, bo podoba mi się. Jest portret, jest taka osoba. W opisie napisałem, że to część większego projektu. Do tego zdjęcia będzie jeszcze wyczerpujący opis.

rolaj
07-03-2008, 00:24
drogi kolego Mungo i Morfiko, dobry portret powinien być zawsze retuszowany..........
Nie powinien.

VanMurder
07-03-2008, 02:11
wiesz co czasami mam wrażenie że zdjęcia z Indii i ostatnie twoje prace robiły dwie różne osoby ... tamto to był prawdziwy dojrzały reportaż, a to ostatnie zdjęcie to co to ma być ? taki ciasny kadr to ma być reportaż? zdjęcie samo w sobie nic nie wyraża,

trochę się rozczarowałem - nie tak dawno sam prosiłeś mnie porady na priv, na temat retuszu i obróbki - ja się produkowałem wysyłałem psd i różne wskazówki a ty terasz piszesz mi o płaskich twarzach, komputerowych makietach dużych biustach i długich nogach ...

zdjęcie jest słabe i kropa - przypadkowy pstryk ani reportaż ani portret...

nic tu po mnie

rene
07-03-2008, 11:45
dodatkowy retusz jest wymagany, usunięcie wąsów też by się przydało

Opadają ręce i opada generalnie wszystko co opaść może...

VM - jesteś pewien że wiesz na czym polega reportaż??

Zemun
07-03-2008, 19:42
i dodatkowy retusz jest wymagany, usunięcie wąsów też by się przydało.

dobry portret powinien być zawsze retuszowany, bo nie pokazujecie ludzi tak jak oni w rzeczywistości wyglądają

Dziękuje za poprawienie humoru... :D Nie spodziewałem się, że znajdę tu takie "złote myśli". Po lekturze kilku takich wypowiedzi człowiek coraz bardziej utwierdza się w przekonaniu, że fotografia cyfrowa zabiła całkowicie prawdziwego ducha fotografii tradycyjnej.

VanMurder
07-03-2008, 20:21
Dziękuje za poprawienie humoru... :D Nie spodziewałem się, że znajdę tu takie "złote myśli". Po lekturze kilku takich wypowiedzi człowiek coraz bardziej utwierdza się w przekonaniu, że fotografia cyfrowa zabiła całkowicie prawdziwego ducha fotografii tradycyjnej.

co rozumiesz przez prawdziwego ducha fotografii tradycyjnej? pstrykanie analogiem na auto i oddawanie negatywów do fotolabu?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Opadają ręce i opada generalnie wszystko co opaść może...

VM - jesteś pewien że wiesz na czym polega reportaż??

nie wiem czy jetem pewien, zobacz tu -> adammirski.com (http://adammirski.com/)

wiem że jesteś bardzo przykrym, zawziętym na mnie człowiekiem ...

nikt cię nie zmusza żebyś się zgadzał z moim zdaniem - to oczywiste, prawda? nie rozumiem tego twojego głupawego piętnowania, co którejś mojej wypowiedzi - powiedz mi kiedy ci tak za skórę zalazłem ?

boli cie to ze robię przyzwoite zdjęcia i mam odwagę przedstawiać swoje zdanie publicznie, czy masz inny problem?

Zemun
07-03-2008, 20:46
pstrykanie analogiem na auto i oddawanie negatywów do fotolabu?
?

:] Zabawnym jesteś człowiekiem. Starasz się już w pierwszym swoim zdaniu zdyskredytować rozmówce. I jak tu z tobą polemizować? :o

VanMurder
07-03-2008, 20:54
:] Zabawnym jesteś człowiekiem. Starasz się już w pierwszym swoim zdaniu zdyskredytować rozmówce. I jak tu z tobą polemizować? :o

a ty robisz pewnie inaczej, popatrz na pierwsze twoje zdanie ...Zabawnym jesteś człowiekiem.

mungo
07-03-2008, 21:36
wiesz co czasami mam wrażenie że zdjęcia z Indii i ostatnie twoje prace robiły dwie różne osoby ... tamto to był prawdziwy dojrzały reportaż, a to ostatnie zdjęcie to co to ma być ? taki ciasny kadr to ma być reportaż? zdjęcie samo w sobie nic nie wyraża,

trochę się rozczarowałem - nie tak dawno sam prosiłeś mnie porady na priv, na temat retuszu i obróbki - ja się produkowałem wysyłałem psd i różne wskazówki a ty terasz piszesz mi o płaskich twarzach, komputerowych makietach dużych biustach i długich nogach ...

zdjęcie jest słabe i kropa - przypadkowy pstryk ani reportaż ani portret...

nic tu po mnie
VanMurderze, nie wiem czy to ja mam kryzys fotograficzny, czy Ty osobowościowy, ale coś mi tutaj brzydko pachnie. Więcej na priv Ci wytłumaczę.

rolaj
07-03-2008, 23:34
co rozumiesz przez prawdziwego ducha fotografii tradycyjnej? pstrykanie analogiem na auto i oddawanie negatywów do fotolabu?

A nie przyszło Ci do głowy, że na forum są też tacy, co zaczęli fotografować zanim powstały laby? PS? I kolor ręcznie robili? Takie urządzenie było, się nazywało powiększalnik. A teraz bez problemów fotografują cyfrą, mając jakiś background z tego właśnie "prawdziwego ducha fotografii tradycyjnej". I wiedzą co przez to rozumieć.
Coś dodać do powyższego musze, na edit zbyt późno. VanMurder: napisałeś, że "każdy dobry portret musi być retuszowany". Oczywiście sie z tym nie zgadzam. Czy sądzisz, że taki Karsh np. retuszował zdjęcie dajmy na to Churchila? Facet, co po długich poszukiwaniach powierzył swój album małej drukarni w Szwecji bodajże, bo mogła oddać "ducha" jego zdjęć? Nie ma takiej reguły!! Nie uważam, by mungo zrobił dobry potret, ale takie rady z pewnością mu nie pomogą. Fotografia i jej "duch" powstały grubo przed tym, zanim wyspekulowałeś swoje pierwsze zdjęcie pod Photoshopem. Robisz fajne obrazki, ale inni robią inne. Wcale nie gorsze. Wcale nie rzadziej.

VanMurder
08-03-2008, 02:00
A nie przyszło Ci do głowy, że na forum są też tacy, co zaczęli fotografować zanim powstały laby? PS? I kolor ręcznie robili? Takie urządzenie było, się nazywało powiększalnik.

Rojal jakbyś sobie zadał choć minimum trudu i przeczytał moje krótkie bio (http://img138.imageshack.us/img138/1392/aboutmelu7.jpg) na stronie, nie plótłbyś takich andronów !

zacząłem robić zdjęcia jak miałem 8 lat, w podstawówce, popołudnia zapędzałem na pieszych wycieczkach do sklepu fotograficznego po odczynniki, w łazience, w zaimprowizowanej ciemni fotograficznej, na starym ręcznie, przez mojego ojca wykonanym powiększalniku, zgłębiałem tajniki fotograficznego post procesu ... filmy wkręcałem do koreksu w starym zwiniętym z kłąb kożuchu Ojca, pierwszy retusz niedoskonałości skóry robiłem za pomocą miękkiego ołówka BB, bezpośrednio na negatywie - technika znana kreatywnym fotografom od początków fotografii "tradycyjnej", czyli ponad 100lat!!!
kolego nie urodziłem się przed wczoraj i nie zacząłem pstrykać fot wczoraj popołudniu:)

prawie dwadzieścia lat spędziłem na zgłębianiu tajników retuszu, przestudiowałem wiele pozycji książkowych z rynku polskiego jak i amerykańskiego, uwierz mi, praktycznie nic nie trafia do druku, bez korekt edytorskich, a już na pewno nie bezpośrednio z puszki ...

rene
08-03-2008, 07:50
wiem że jesteś bardzo przykrym, zawziętym na mnie człowiekiem ...

nikt cię nie zmusza żebyś się zgadzał z moim zdaniem - to oczywiste, prawda? nie rozumiem tego twojego głupawego piętnowania, co którejś mojej wypowiedzi - powiedz mi kiedy ci tak za skórę zalazłem ?

boli cie to ze robię przyzwoite zdjęcia i mam odwagę przedstawiać swoje zdanie publicznie, czy masz inny problem?

W zasadzie to zdanie jest kwintesencją wszystkiego co mnie drażni (mungo, wybacz za zaśmiecanie wątku).

Uważam za kompletny idiotyzm fałszowanie reportażu! Wiem że jesteś zdolny przy swoich niemałych umiejętnościach fotoszopowania opowiedzieć historyjkę o ataku na world trade center w Kiszyniowie, ale nie nazywaj tego reportażem.

A co do załażenia za skórę - cierpisz na nieprawdopodobnie uciążliwą przypadłość - uważasz że tylko twoje zdanie jest jedynym słusznym, tylko ty definiujesz fotografię, a każdy kto się nie zgadza jest głupi/niedouczony/uprzedzony itp. Na krytykę nie reagujesz defensywą (o zdystansowanej wymianie poglądów nawet nie marzę), ale atakujesz, jednocześnie stawiając rozmówcę w roli oponenta. Używasz zidiociałych argumentów pt. "pokaż swoje zdjęcia a potem krytykuj", czy choćby świeżutkie "boli cię że robię przyzwoite zdjęcia?".

Wklejanie swoich zdjęć w cudze wątki z adnotacją "ja bym to zrobił tak" albo "też mam zdjęcia z tej okolicy" zdecydowanie nie ratuje mojej opinii o tobie.

Żeby nie posądzić mnie o brak obiektywizmu - uważam że masz potężną wiedzę techniczną, bardzo dobre opanowanie fotoszopa, i raz na jakiś czas podobają mi się twoje fotki. Tylko że niestety, mariaż despotyzmu i infantylizmu a.k.a twój charakter jest zwyczajnie zbyt irytujący.

I obawiam się że photoshopem tego nie poprawisz.

:*

PS. A w temacie - zdjęcie mi się nie podoba, babcia, zmarszczki, ciasny kadr i BW. Może jako element dłuższej historii będzie inaczej odbierane, na chwilę obecną nic ciekawego.

VanMurder
08-03-2008, 10:22
W zasadzie to zdanie jest kwintesencją wszystkiego co mnie drażni (mungo, wybacz za zaśmiecanie wątku).

Uważam za kompletny idiotyzm fałszowanie reportażu! Wiem że jesteś zdolny przy swoich niemałych umiejętnościach fotoszopowania opowiedzieć historyjkę o ataku na world trade center w Kiszyniowie, ale nie nazywaj tego reportażem.

A co do załażenia za skórę - cierpisz na nieprawdopodobnie uciążliwą przypadłość - uważasz że tylko twoje zdanie jest jedynym słusznym, tylko ty definiujesz fotografię, a każdy kto się nie zgadza jest głupi/niedouczony/uprzedzony itp. Na krytykę nie reagujesz defensywą (o zdystansowanej wymianie poglądów nawet nie marzę), ale atakujesz, jednocześnie stawiając rozmówcę w roli oponenta. Używasz zidiociałych argumentów pt. "pokaż swoje zdjęcia a potem krytykuj", czy choćby świeżutkie "boli cię że robię przyzwoite zdjęcia?".

Wklejanie swoich zdjęć w cudze wątki z adnotacją "ja bym to zrobił tak" albo "też mam zdjęcia z tej okolicy" zdecydowanie nie ratuje mojej opinii o tobie.

Żeby nie posądzić mnie o brak obiektywizmu - uważam że masz potężną wiedzę techniczną, bardzo dobre opanowanie fotoszopa, i raz na jakiś czas podobają mi się twoje fotki. Tylko że niestety, mariaż despotyzmu i infantylizmu a.k.a twój charakter jest zwyczajnie zbyt irytujący.

I obawiam się że photoshopem tego nie poprawisz.

:*

PS. A w temacie - zdjęcie mi się nie podoba, babcia, zmarszczki, ciasny kadr i BW. Może jako element dłuższej historii będzie inaczej odbierane, na chwilę obecną nic ciekawego.

wszystko wyglądało by zupełnie inaczej gdybyś podparł swoje tezy swoimi zdjęciami - bo niby skąd mam wiedzieć jaki poziom reprezentujesz ... a wszystkie twoje wypowiedzi to nie jakiś żart... dyletanta,
jesteś tak anonimowy że trudno cie traktować poważnie ... możliwe że
Rene w ogóle nie istnieje - ja jestem człowiekiem z krwi i kości, nie wstydzę się ani swoich prac ani wypowiedzi ... nawet tych najbardziej kontrowersyjnych

fotosc
08-03-2008, 15:13
drogi kolego Mungo i Morfiko, dobry portret powinien być zawsze retuszowany, bo nie pokazujecie ludzi tak jak oni w rzeczywistości wyglądają, tylko tak jak wy ich widzicie, lub jak oni się "widzą", na zdjęciu ma się znaleźć wasza interpretacja wizerunku danej osoby a nie to co zapisła matryca aparatu!!! musicie być bardziej kreatywni w utrwalaniu wizerunku osoby - tak jak malarze portreciści ...

od wyczucia i stopnia retuszu, zależy czy portret się "sprzeda" czy możesz sobie go na ścianę powieści i wmawiać ludziom że to sztuka ...
mz zdaniem uwypukliłeś wszystkie najgorsze wizualno-fizyczne aspekty urody sportretowanej osoby - i będziesz się za to smarzył w piekle ;)
a tak na marginesie zastanawiałeś się czy twoja interpretacja będzie się podobać tej szanownej babci?

u mnie wywołuje tylko niesmak ;(
a takiego prawdziwego buma z ulicy , to tez trzeba retuszowac ? poprawiac mu fryzure itp ?

muflon
08-03-2008, 15:35
a takiego prawdziwego buma z ulicy , to tez trzeba retuszowac ? poprawiac mu fryzure itp ?
No coo Tyy, nie wiesz? Obowiązkowo trzeba przejechać draganizerem :!: :mrgreen:

Może małe czyszczenie wątku?

VanMurder
08-03-2008, 19:42
taak jeszcze loży szyderców tu brakowało - lepiej skupcie się na swoich ptaszkach ;)

Moshi
08-03-2008, 20:34
usunięcie wąsów też by się przydało.

A zmarszczki? Jak mogłeś o nich zapomnieć? Przecież je też trzeba usunąć! :shock:

mungo
16-03-2008, 16:32
Na podwórku już wiosennie, więc udzielił mi się kwiatkowy klimat. Jak co roku o tej porze publikuję kilka fotek z przebudzenia wiosennego. Oznacza to dla mnie początek sezonu fotograficznego. Mam nadzieję, że to nie falstart;) Czekam na komentarze. Pzdr!
92.

https://canon-board.info/imgimported/2008/03/2337716824_4cfeed1c3a_o-1.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2125/2337716824_4cfeed1c3a_o.jpg)
93.

https://canon-board.info/imgimported/2008/03/2336882399_73af050620_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3199/2336882399_73af050620_o.jpg)
94.

https://canon-board.info/imgimported/2008/03/2337717206_8267e136c2_o-1.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2104/2337717206_8267e136c2_o.jpg)

micles
16-03-2008, 19:48
Już nie szpanuj tym 100 2.8 macro :P

Nie no, ładne, ale moje krokusy wyglądają lepiej z perspektywy z ziemi. (nie żabia i nie orla). Jutro wyRAWuję swoje i też zamieszczę. A i na temat zwierzątek : skąd masz tą osę/pszczołę? Bo ja znalazłem tylko niedobudzonego fajnego pająka i dał się zsesjować fajnie.

Adam Kasprzak
16-03-2008, 20:50
zsesjować
co to znaczy?

pierwsze 'wiosenne', moim zdaniem najlepsze ;)

mungo
16-03-2008, 20:55
Już nie szpanuj tym 100 2.8 macro :P

Nie no, ładne, ale moje krokusy wyglądają lepiej z perspektywy z ziemi. (nie żabia i nie orla). Jutro wyRAWuję swoje i też zamieszczę. A i na temat zwierzątek : skąd masz tą osę/pszczołę? Bo ja znalazłem tylko niedobudzonego fajnego pająka i dał się zsesjować fajnie.

Mam 100 macro to i do kwiatków mogę jej użyć. Dzisiaj to był jej chrzest bojowy na kwiatkach;) Chyba się sprawdziła, bo fotki nienajgorsze. Skąd mam osopszczołę? Ano z powietrza. Robie fotki krokusom, słyszę, że coś brzęczy. Patrzę... a tam normalnie taki owad. No to ja rachciach, pstryknąłem na jednym krokusiku. On na drugi. Ja za nim. I tak ze trzy kwiatki. Potem osopszczoła gdzieś uciekła i mimo 5 minutowego czekania już żadne stworzenie, poza psiakiem żądnym powąchać co ja tak fotografuję się nie pojawiło.

pierwsze 'wiosenne', moim zdaniem najlepsze ;)
Dzięki. Mi najbardziej podoba się i pierwsze i ostatnie.

micles
17-03-2008, 20:24
co to znaczy?No czepiacie się mojego słowotwórstwa... To znaczy, że był fajnie niedobudzony i taki zamulony, że mogłem go focić dość długo i się nie ruszał.
Ano z powietrza.No wiem, ale u mnie jeszcze nie latają. Może w wawie cieplej.

mungo
22-03-2008, 14:06
Dowolne impresje zdjęć kuchennych. Ot tak, podczas przygotowań trochę poprzeszkadzałem, pokręciłem się z aparatem. Nie wiem czy wyszło nawet dobrze[tu liczę na wasze komentarze], ale napewno kolorowo.
Wesołych Świąt!
95.

https://canon-board.info/imgimported/2008/03/2352055992_75890675ee_o-1.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2315/2352055992_75890675ee_o.jpg)
96.

https://canon-board.info/imgimported/2008/03/2351227571_c1f820b451_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3138/2351227571_c1f820b451_o.jpg)
97.

https://canon-board.info/imgimported/2008/03/2352055866_9a610db5a2_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3194/2352055866_9a610db5a2_o.jpg)
98.

https://canon-board.info/imgimported/2008/03/2351227371_e5b748ce49_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3009/2351227371_e5b748ce49_o.jpg)

chavez
22-03-2008, 14:18
Ciekawe te zabawy z kolorami :) . Podobają się 95, 96 i 97. A 98 jakoś mniej.
Nie bałeś się że jakiś szumofob wyskoczy na 95? ;)

mungo
22-03-2008, 14:40
Ciekawe te zabawy z kolorami :) . Podobają się 95, 96 i 97. A 98 jakoś mniej.
Nie bałeś się że jakiś szumofob wyskoczy na 95? ;)

Poczekajmy aż wyskoczy, to postaram się*bronić, bo kilka argumentów na swoją obronę mam;) Chociażby to, że nie mam 5D, a 350D:p

micles
22-03-2008, 15:37
98 - uciąłeś cień na dole :P
Reszta pozytywnie, aczkolwiek szum... Mogłeś wydłużyć czas, a zwalić iso o 1 w dół. (bo czasy 1/800 - 1/200 są dość krótkie jak na 100macro)

mungo
22-03-2008, 16:56
98 - uciąłeś cień na dole :P
Reszta pozytywnie, aczkolwiek szum... Mogłeś wydłużyć czas, a zwalić iso o 1 w dół. (bo czasy 1/800 - 1/200 są dość krótkie jak na 100macro)

Tak się zastanawiałem, kto w końcu czepnie się tego cienia:p Co do czasów i czułości, to czułość jest od 800 do 1600, natomiast czasy... Ręcę mi drżały:p Krócej niż na 1/200 to strach na 100mm.

adamek
23-03-2008, 01:22
Używamy tego samego barwnika do jajek. ;)

a co do zdjęć... hmm.. statyw?
chyba, że te jajka tak szybko biegały, że nie mogłeś. ;)

mungo
06-04-2008, 14:39
No to przekraczam setkę odkąd zacząłem numerować zdjęcia. Trzy pstryki z Francji:
99. Cordes sur Ciel

https://canon-board.info/imgimported/2008/04/2391661819_160ec14f40_o-2.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2339/2391661819_160ec14f40_o.jpg)
100. Cordes sur Ciel

https://canon-board.info/imgimported/2008/04/2391661821_da5a5ea501_o-2.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2362/2391661821_da5a5ea501_o.jpg)
101. Carcassonne

https://canon-board.info/imgimported/2008/04/2391661831_281425d440_o-2.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2039/2391661831_281425d440_o.jpg)

sniper88
06-04-2008, 15:31
Najlepsza z serii chyba #101, ale wadzi mi troche to czarne drzewo po prawej. Jakby go nie bylo, albo bylo jasniejsze, to chyba lepiej by to wygladalo:)
Swoja droga, patrzac na to ostatnie zdjecie musze stwierdzic, ze swietny klimat maja te uliczki, i pewnie razem z nimi reszta miasteczka:p

Tomanderos
06-04-2008, 18:58
te zdjecia jajek nie wiem czy zostaly stworzone zeby sie zachwycac..
Przyjalem ze istnieja i tyle..

fotki 99-101 strasznie przecietne.. nic sie nie dzieje

micles
06-04-2008, 20:38
99 i 100 takie sobie
w 101 boli mnie bardziej "ciach" równo przy tym murku na dole.

mungo
26-04-2008, 18:44
I znowu po dłuższej przerwie wrzucam kwiatki. Mam nadzieję, że tym razem ładniejsze. Czekam na krytykę! Pzdr!
102.

https://canon-board.info/imgimported/2008/04/2442676363_b2b4ac9fd4_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3042/2442676363_b2b4ac9fd4_o.jpg)
103.

https://canon-board.info/imgimported/2008/04/2443504160_8d37f89aeb_o-1.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2248/2443504160_8d37f89aeb_o.jpg)
104.

https://canon-board.info/imgimported/2008/04/2442677097_24c688a43f_o-1.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2140/2442677097_24c688a43f_o.jpg)
105.

https://canon-board.info/imgimported/2008/04/2443505852_fd1ecf85b8_o-1.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2145/2443505852_fd1ecf85b8_o.jpg)
PS. Powoli wracam do reporterki. Niedługo na blogu pierwsze... od baaardzo dawna foty z Wawy;) Pzdr!

aleks
26-04-2008, 21:47
102 - całkiem mi się podoba, ale inaczej bym kadrował (uciął kawałek tej gałązki od góry, może raczej poziomy kadr)
105 - jak dla mnie za duży chaos

mungo
26-04-2008, 22:04
Bazar Różyckiego, Warszawa Praga, godz. 12. Młodzi ludzie, tzw. animatorzy kultury pokazują co potrafią w najsłynniejszym miejscu na prawym brzegu Wisły. www.infopraga.com.pl (http://www.infopraga.com.pl)
106.

https://canon-board.info/imgimported/2008/04/2443952116_36e02fa38e_o-1.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2345/2443952116_36e02fa38e_o.jpg)
107.

https://canon-board.info/imgimported/2008/04/2443119419_85576829ff_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3252/2443119419_85576829ff_o.jpg)
108.

https://canon-board.info/imgimported/2008/04/2443944618_69c1dc0f09_o-1.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2277/2443944618_69c1dc0f09_o.jpg)
109.

https://canon-board.info/imgimported/2008/04/2443123641_c07fa33bcb_o-1.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2234/2443123641_c07fa33bcb_o.jpg)

aleks
26-04-2008, 22:11
106 - nie przekonuje mnie ten przechylony kadr
107 - coś się stało ze światłem, człowiek w środku jakby prześwietlony, facet z prawej jakby niedoświetlony :(
108 - zaryzykowałbym twierdzenie, że mi się podoba ;)

sothis
26-04-2008, 22:39
przy kadrowaniu zastosuj zasade 3cich czesci. wyjdzie zawsze ladna kompozycja. to taka zlota zasada od wiekow, srodek niszczy zdjecia, ostatnie moim zdaniem to totalna kleska. panna w srodku wyostrzona umiesciles ja przwie centralnie na zdjeciu. 108 mnie sie podoba 107 prawie :) pozdr.
ps poczytaj o reg tu http://www.twieja.com/Tips/Photography/Composition_pl.html
pozdr

mungo
27-04-2008, 09:49
Złotą zasadę znam od ponad dwoch lat. Doskonale wiem, na czym polega jak i rownież doskonale wiem, że nie zawsze się do niej stosuje. Niestety reportaż to taka fotografia, w ktorej nie zawsze można zachowac wszystkie zasady. Jeszcze jest chociażby zasada mówiąca o trzech mocnych elementach na zdjęciu, etc. Przejżyj fotografie profesjonalistów, a zdziwisz się jak częst są tam łamane obie te zasady.

sothis
27-04-2008, 11:44
no i wlasnie... tak to bywa na forach zamieszczasz, czekasz na opinie, ale i takstajesz przy swoim. zasadniczo to jaki jest tego sens? wyrazilem opinie a ty bronisz swoja. wiem, ze reporterka nie jest latwa, zreszta jak wszystko chcesz sie wyspecjalizowac w dziedzinie rob swoje dalej. pozdr.

micles
27-04-2008, 14:46
Jeżeli chodzi o fotorepo, to pochwalam za zachowanie szczegółów zarówno w cieniach jak i w obszarach naświetlonych.

ewa_olsztyn
27-04-2008, 16:09
Przejżyj fotografie profesjonalistów, a zdziwisz się jak częst są tam łamane obie te zasady.

Owszem, ale oni wiedzą po co je łamią.
Żeby łamać zasady, trzeba je najpierw poznać i umieć stosować praktyce, czyli najkrócej rzecz ujmując - stać się tym profesjonalistą.

Goose
27-04-2008, 17:51
Tak przejrzałem od początku cały twój temat i zauważyłem pewną niepokojącą tendencje - zamiast nabierania doświadczenia i robienia coraz lepszych zdjęć u ciebie jest kompletnie na odwrót. W czym leży problem? Zaczęło się od niezłych zdjęć z Indii a skończyło na słabych pstrykach...

mungo
27-04-2008, 19:40
Tak przejrzałem od początku cały twój temat i zauważyłem pewną niepokojącą tendencje - zamiast nabierania doświadczenia i robienia coraz lepszych zdjęć u ciebie jest kompletnie na odwrót. W czym leży problem? Zaczęło się od niezłych zdjęć z Indii a skończyło na słabych pstrykach...

Czy kolega Goose zna takie powiedzenie, że "z pustego to i Salomon nie naleje"? To samo tyczy się tych zdjęć.

Proszę,*żebyście nie porównywali zdjęć z Indii, kraju egzotycznego, gdzie ludzie sami pchają się pod aparat, do zdjęć z bazaru warszawskiego, na którym to eventcie było ze 20 osób.

Proszę te zdjęcia przystawiać do trochę oceniać według innej miarki niż te z Indii. Rozumiem, że można mieć pretensje o nieciekawe zdjęcia z orientu, ale żeby tylko ciekawość była miarą zdjęcia? Napewno się liczy, ale trzeba się również ćwiczyć w technice na rzeczach zwykłych, żeby potem nie schrzanić tej roboty na czymś niesamowitym. I tak było z Indiami. Ćwiczyłem, ćwiczyłem(w międzyczasie była Białoruś, z której moim zdaniem wyszły bardzo ciekawe fotki), ćwiczyłem, aż pojechałem do Indii i zrobiłem kilka fajnych zdjęć. Wszedłem na schodek wyżej.

I teraz znowu na tym schodku trzeba się*pokręcić chwilę, porobić fotki z nieciekawych eventów, aby popracować nad światłem - zwróćcie chociaż uwagę, że mimo zdjęć robionych o 12 w południu, przy ostrym słońcu, nie ma ani żadnych przepaleń, ani miejsc niedoświetlonych, a z żadnego dodatkowego oświetlenia nie korzystam; nad kadrami (tak, specjalnie złamałem złotą zasadę, aby zobaczyć jak daleko można się pobawić z kadrami). Nad samozaparciem - musiałem się zebrać, aby pójść w to jedno z najniebezpieczniejszych miejsc Wawy.

I tak się*pokręcę na tym schodku, wyjadę na Białoruś, do Indii, Anglii, pstryknę ciekawe zdjęcia i znowu wskoczę na schodek wyżej. Dlatego proszę, komentujcie zdjęcia, ale wg odpowiedniej miary.
Maluch to nie Mercedes, ale jedno i drugie jest samochodem, który spełnia swoje zadanie.
Dziękuję

micles
27-04-2008, 19:45
Coś czuję, że następny post w tym wątku rozpocznie TRZECIĄ walkę na cb w okresie ostatnich (hmm) 5 dni? :P

Popieram jak najbardziej munga, też to u siebie widzę, że zdjęcia mam w miarę dobre, ale event na nich prezentowany jest tak mierny, że aż żal oglądąć :P

muflon
27-04-2008, 20:23
Mungo, ja tak zbiorczo: wydaje mi się, że chyba wszystkie te wyjazdy, publikacje, wywiady itp. trochę Ci, jak to się mówi, "uderzyły" i spocząłeś na laurach. Na warszawskiej Pradze można zrobić równie dobre zdjęcia jak w Indiach, tyle że jest to trudniejsze - i sam to swego czasu tutaj udowadniłeś. A od jakiegoś czasu zdjęcia, które tu pokazujesz zrobiły się jakieś takie... no, bez tzw. "duszy", takie, że sam bym zrobił :) (a to nie jest komplement).

Co gorsza, tak jak kiedyś sprawiałeś wrażenie fajnego, skromnego gościa, to ostatnie Twoje komentarze zalatują trochę "vanmurderyzmem" :-( Nietopsz...

Edit: właśnie zauważyłem, że właściwie napisałem to samo co goose :D Tyle że ja akurat tych zdjęć z Indii za jakoś wyróżniające się wśród Twoich prac nie uważam ;) Właśnie te szare, praskie klimaty to jest to, co wychodziło Ci najlepiej.

mungo
27-04-2008, 20:41
Muflon - spokoloko, po zimowej przerwie dopiero się rozkręcam, na mieście coś się zaczyna dziać, w ogródku kwitną kwiatki. Powoli, powoli się rozkręcę i będzie dobrze;)
A póki co to rozgrzewka przed jakimiś demonstracjami, etc. Muflon - uwierz, że z tego miejsca, z tego eventu więcej wyciągnąć się nie dało. Zresztą sam najlepiej wiesz czym się różni Góraszka od pokazów w Szwajcarii. Dla porównania fotki innej osoby: http://www.wiadomosci24.pl/artykul/jak_mlodzi_rozkrecaja_warszawe_65182.html

Co do duszy, to nie wiem. Może mój aparat ją wyzionął... Postaram się ją znaleźć i wrzucić do puszki. Co do moich komentarzy, to niektóre naprawdę deprynują człowieka i musiałem troszkę ostrzej. Jeśli za ostro, to przepraszam.

Co do skromności... Sam zauważyłem, że się trochę zmieniam, może to przez szkołę, gdzie jestem wynoszony pod niebiosa za "wspaniałe zdjęcia", kiedy one wcale wspaniałe nie są. Proszę, sprowadzaj mnie czasem na ziemię.

Jeśli chodzi o Twój komentarz, a Goose to nie jest ten sam. Wiesz na co mnie stać, znasz mniej lepiej, a przed wszystkim masz za sobą cały ogrom własnych świetnych fotek, których to Goose nie ma wcale...

muflon
27-04-2008, 21:06
W przypadku takiej tematyki jak Twoja, stwierdzenie "bo nie ma możliwości" jest zupełnie nie na miejscu. Chłopie, starym ruderom i żulom potrafiłeś robić takie zdjęcia, że nawet takiemu anty-miłośnikowi "ahtystycznych, czarno-białych fotek starych ludzi z papierosami" jak ja się podobało!

Nie używaj argumentu "jeśli mnie krytykujesz, to pokaż zdjęcia". On ma sens, gdy ktoś wyskakuje zupełnie ni z gruszki ni z pietruszki, i pitoli głupoty. Tu człowiek podzielił się refleksją, grzecznie, bez mieszania z błotem, może nie w 100% pokazując palcem co i jak, ale, również moim zdaniem, słusznie. W takim wypadku replika "krytykujesz, sam coś pokaż" jest objawem... no z grubsza tego niepokojącego "czegoś" o którym pisałem powyżej.

PS, zdjęcia z Indii IMHO wcale nie były jakieś ekstra. One były "z Indii". Wiem co mówię, sam poniekąd na takim efekcie jadę ;-)

mungo
27-04-2008, 21:21
Postaram się poprawić. Może coś w weekend uda się fajnego strzelić. Trzymaj kciuki!

VanMurder
28-04-2008, 10:03
Co gorsza, tak jak kiedyś sprawiałeś wrażenie fajnego, skromnego gościa, to ostatnie Twoje komentarze zalatują trochę "vanmurderyzmem" :-( Nietopsz...

sorry za OT
Funk!!! jest lepiej niż myślałem (vanmurderyzmem) ;) muszę poprosić znajomego edytora z wiki by wstawił definicje tego słowa ... vanmurderyzmem - z hol. od vanmurderyzm, określa sposób zachowania w dyskusji, cechuje ludzi o bardzo wysokiej samoocenie i absurdalnej pewności siebie, skłonnych do poświęcenia wszystkiego w imię udowodnienia wyższości swojej racji, często o zapędach erystycznych... w skrajnych przypadkach prowadzi do kabotynizmu ;) sposoby terapii: graniczenie...etc etc.

normalnie powoli staję się żywą legendą CB;) zaczynam być cytowany, ludzie studiują analizują moje posty , teraz to słowotwórstwo czynnościowe...

EOT

kwiatki fajne, reszta taka se ... w każdym razie technicznie wyglądaj coraz lepiej ... szczerze to myślałem że zmieniłeś puchę ...

za dużo czasu tracisz na trolowatych - nie karm gęsi !!!;)

mungo
01-05-2008, 21:43
Szukam tej formy, szukam, szukam, szukam... Co prawda nie w tych tematach, w których kiedyś byłem najmocniejszy, ale w najbliższym czasie mam zamiar do nich powrócić. Ze mną jak z Ronaldinho - byłem dobry i przestałem być dobry, formy znaleźć nie mogę. Pojawia się pytanie: czy jak zmienię klub, to będzie lepiej?:p
Komentujcie, komentujcie
Bazylika w Łowiczu:
110.

https://canon-board.info/imgimported/2008/05/2456915817_eca89b3892_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3217/2456915817_eca89b3892_o.jpg)
111.

https://canon-board.info/imgimported/2008/05/2456914191_532bb2203a_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3186/2456914191_532bb2203a_o.jpg)
112.

https://canon-board.info/imgimported/2008/05/2456912959_838aa3f529_o-1.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2420/2456912959_838aa3f529_o.jpg)
113.

https://canon-board.info/imgimported/2008/05/2456916595_6b8e1003fd_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3026/2456916595_6b8e1003fd_o.jpg)

micles
01-05-2008, 22:15
Żeby nie było, że wszystko na nie, to seria w miarę mi się podoba. Teraz odrobina konstruktywnej krytyki.

110 - fajne zestawienie, anioł trochę za bardzo na środku, ja bym dał odwrotnie, bo przez to że obraz jest 2d i z boku, to traci ważność dwukrotnie :P
111 - drugi aniołek (z tyłu) dość solidnie nie komponuje się z resztą. Trzaby trochę w prawo się przesunąć, żeby się na siebie nie nakładały. Pozatym pustka po lewej. IMO kadr pionowy.
112 - katastrofa :P Ostatnie 2 zdania z komentarza do 111.
113 - chyba najlepsze, ale ja bym poszedł w lewo z aparatem, co by żarówki schować :P

Moshi
02-05-2008, 08:12
Ze mną jak z Ronaldinho - byłem dobry

ehh trochę skromności kolego...:shock:

mungo
02-05-2008, 09:58
Troche ironii jeszcze nikomu nie zaszkodziło:D

mungo
03-05-2008, 20:45
Nie dam Wam spokoju. Obchody uchwalenia Konstytucji 3 maja. Warszawa 2008.
114.

https://canon-board.info/imgimported/2008/05/2461503317_d4bcc41716_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3225/2461503317_d4bcc41716_o.jpg)
115.

https://canon-board.info/imgimported/2008/05/2462334088_99941f3bb3_o-1.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2035/2462334088_99941f3bb3_o.jpg)
116.

https://canon-board.info/imgimported/2008/05/2461500733_2e50693892_o-1.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2103/2461500733_2e50693892_o.jpg)
117.

https://canon-board.info/imgimported/2008/05/2461510955_7f8c1713a0_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3072/2461510955_7f8c1713a0_o.jpg)
118.

https://canon-board.info/imgimported/2008/05/2461504699_2a57fef092_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3228/2461504699_2a57fef092_o.jpg)
119.

https://canon-board.info/imgimported/2008/05/2461509499_9b96bcdafe_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3050/2461509499_9b96bcdafe_o.jpg)
120.

https://canon-board.info/imgimported/2008/05/2462343120_75c1a692b8_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3282/2462343120_75c1a692b8_o.jpg)
121.

https://canon-board.info/imgimported/2008/05/2461510465_05d5c8ae19_o-1.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2223/2461510465_05d5c8ae19_o.jpg)
122.

https://canon-board.info/imgimported/2008/05/2461511467_6c640b115e_o-1.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2109/2461511467_6c640b115e_o.jpg)
123.

https://canon-board.info/imgimported/2008/05/2461557423_e4b3b00caf_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3086/2461557423_e4b3b00caf_o.jpg)
W Łazienkach Królewskich:
124.

https://canon-board.info/imgimported/2008/05/2462349628_bc1922edef_o-1.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2039/2462349628_bc1922edef_o.jpg)
125.

https://canon-board.info/imgimported/2008/05/2461516915_e36ab88329_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3056/2461516915_e36ab88329_o.jpg)
126.

https://canon-board.info/imgimported/2008/05/2461520455_9643b4fa89_o-1.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2011/2461520455_9643b4fa89_o.jpg)

gunia1990
03-05-2008, 21:02
na 115. dałabym ostrośc na tę dalsza flagę. poza tym chyba troszke za bardzo jak dla mnie uciałeś ten "pióropusz" czy co to tam jest na ostatniej...

-=Festyk=-
03-05-2008, 21:28
116 byłoby magiczne gdybyś dał pionowy kadr i bardziej w górę.Generalnie ładny reportażyk.

micles
03-05-2008, 21:35
Widzisz? Jak chcesz to potrafisz! I jak dobry event to dobry event! Mało do narzekania.
119 bym sobie darował (jedyna postać plecami do nas.)
120 za mało geometryczne.

Saurus
03-05-2008, 22:18
Chyba się rozkręcasz ;)
121 mi się bardzo podoba. Chociaż ja bym uciął tuż przy tym samotnym ramieniu z prawej strony kadru.

aleks
04-05-2008, 08:11
Ostatnie dwa lecą w prawo.
Ale całkiem niczego sobie :)

mungo
10-05-2008, 18:24
Takie lokalne, szkolne wydarzenie. Wycisnąłem chyba wszystko, co się dało. Zapraszam do komentowania - http://www.wiadomosci24.pl/artykul/xv_bieg_wladyslawiaka_66193.html

mungo
14-05-2008, 21:44
Bardzo głupia i bardzo brzydka sesja(na 18 kolegi). Miała być zwariowana i pokręcona i na placu zabaw, ale akurat był nieczynny. Kilka fotek z pierwszego rzutu. Komentarze mile widziane, szczególnie te dotyczące kolorów(nowy monitor i muszę nauczyć się odpowiednio kolorkami bawić;)), jak i kadrów, etc. Pzdr!
127.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img396.imageshack.us/img396/3329/img1845editwe0.jpg)
128.

źródło (http://img159.imageshack.us/img159/1645/img1930editmb7.jpg)
129.

źródło (http://img108.imageshack.us/img108/6316/img1786editvo3.jpg)

Yenox
14-05-2008, 21:59
Bardzo bardzo bardzo ładna trawa, jak murawa!
127 i 129 tak,
128 - raczej nie, "przedziałek" w górnej części (w moim przypadku) odrywa uwagę od reszty...

gunia1990
15-05-2008, 14:56
w 128 dała bym bardziej kolegę w kadr, bo chwile musiałam pomyśleć właściwie co miało być na tym zdjęciu

co do kolorów- nic nie mówię, u mnie świetne, ale ja mam chyba źle skalibrowany monitor..
poza tym sesja świetna, też taka chce!

aleks
16-05-2008, 21:04
127 - jak na zwariowaną sesję 18-nastkową - świetne, po prostu Paszczak z Muminków ;)
128 - może, jakby przekadrować
129 - niby nic.. ale nasuwa się pytanie: i co dalej?

Jedi
16-05-2008, 21:16
Ja wypowiem się jeszcze w kontekście serii z 3 maja;) Oglądam to jako całość. Nie będę oceniał poszczególnych zdjęć. Patrze i wiem o co chodzi. Mi się podoba:) widać, że miałeś pomysł. I jest to co lubię - ludzi ;) nie tylko defilady i pokazy. Generalnie podoba mi się;)

rolaj
16-05-2008, 23:51
Mungo, kiedyś będziesz świetnym fotoreporterem. Bo, niestety :), "masz zadatki". Stanie się, gdy nauczysz się odróżniać zdjęcia dobre od mniej dobrych. Przedstań pokazywać cokolwiek i wybieraj co warto. Spójrz na zdjęcia z 3 maja, to tak jakby robiło to kiku róznych ludzi.

mungo
17-05-2008, 09:57
Dzięki za komentarze. 3 maja było na otwarcie sezonu fotograficznego, może dlatego tak dużo...
Ale dzięki za sugestię.
Zapraszam do obejrzenia trochę niekonwecjonalnego reportażu z recitalu wierszy Grzegorza Przemyka w mojej szkole: http://www.wiadomosci24.pl/artykul/wieczor_poezji_grzegorza_przemyka_66675.html
Swoją drogą tak jak teraz patrze też można by wybrać tylko jedno, dwa zdjęcia, ale nie wiem czy wtedy spełniało by swoją funkcję. Jeśli chodzi o zdjęcia, to niestety o wiele lepiej wyglądają w większym rozmiarze - wtedy też bardziej widać mój zamysł.

mungo
17-05-2008, 17:37
130.

https://canon-board.info/imgimported/2008/05/2498056932_f83aa6be09_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3234/2498056932_f83aa6be09_o.jpg)
131.

https://canon-board.info/imgimported/2008/05/2497226797_bac1a3a8f5_o-1.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2349/2497226797_bac1a3a8f5_o.jpg)
132.

https://canon-board.info/imgimported/2008/05/2498056410_5ef26473b8_o-1.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2115/2498056410_5ef26473b8_o.jpg)
133.

https://canon-board.info/imgimported/2008/05/2498056206_b9619f48e0_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3076/2498056206_b9619f48e0_o.jpg)
134.

https://canon-board.info/imgimported/2008/05/2497226033_5df091a681_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3167/2497226033_5df091a681_o.jpg)
135.

https://canon-board.info/imgimported/2008/05/2497224587_5b947965a9_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3082/2497224587_5b947965a9_o.jpg)

micles
17-05-2008, 18:53
Jedynie 132, za oczy w świetle i usta w mroku. Reszta taka... nijaka.

mungo
23-05-2008, 19:29
Wolne dni, to i sesję udało się jakoś skombinować. Czekam na komentarze!
136.

https://canon-board.info/imgimported/2008/05/2516770198_363226732c_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3025/2516770198_363226732c_o.jpg)
137.

https://canon-board.info/imgimported/2008/05/2516768702_4c389936ff_o-1.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2337/2516768702_4c389936ff_o.jpg)
138.

https://canon-board.info/imgimported/2008/05/2516768426_5db9a5b141_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3197/2516768426_5db9a5b141_o.jpg)
139.

https://canon-board.info/imgimported/2008/05/2515945467_2ec133d180_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3136/2515945467_2ec133d180_o.jpg)
140.

https://canon-board.info/imgimported/2008/05/2515945033_22cb3b7bce_o-1.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2337/2515945033_22cb3b7bce_o.jpg)
141.

https://canon-board.info/imgimported/2008/05/2515944177_20689d07de_o-1.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2212/2515944177_20689d07de_o.jpg)

comatus
23-05-2008, 19:41
w 141 brakuje jej rewolwerów ;)

Yenox
23-05-2008, 19:43
na 141. wygląda tak, jakby graffiti było ważne. Dlatego, aby móc odczytać napis postać powinna być mniejsza. Takie jest moje zdanie, duża część graffiti zostaje zasłonięta i nie wiadomo co jest na murze:(

iktorn92
23-05-2008, 19:43
Wypowiem sie tylko o dwóch ostatnich bo podobają mi sie najbardziej. 140 zrobił bym w cz-b miało by lepszy klimat natomiast w 141 koleżanka mogla chociaż pocelowac z palca i efekt byłby świetny;)

gunia1990
23-05-2008, 19:49
zdjęcia jak dla mnie ekstra ;) tylko na 137. wolałabym zamknięte usta

micles
23-05-2008, 20:16
136 - krzywe :P
137 - jak za przedmówcą, karpii na zdjęciu nie chcemy
138 - doczepić się nie można, ale ja postawiłbym hipotezę, że ze światłem jest tak samo jak z przestrzenią (2:1 w stronę w którą jest postać obrócona)
Brakuje mi tu właśnie foty dziewczyny opartej o okno i patrzącej w szybę.
139 - lekko zielona? + to białe coś
140 - wzorowa, brakuje jeszcze bezprzewodowo EX w grafitti
141 - coś z twarzą nie tak - albo nie patrzy idealnie w obiektyw, albo jakoś tak bez wyrazu

mungo
23-05-2008, 20:31
Zamiast 137:

źródło (http://img206.imageshack.us/img206/6393/img2516editnf9.jpg)

gunia1990
23-05-2008, 22:11
o, to juz lepeij wygląda :)

mungo
24-05-2008, 19:24
Dzięki za komentarze. Jeśli macie jeszcze jakieś uwagi/pochwały, to piszcie śmiało!:D

mungo
24-05-2008, 20:37
Black&White, czyli czerń&biel
142.

źródło (http://img147.imageshack.us/img147/5852/img2611edithd0.jpg)
143.

źródło (http://img367.imageshack.us/img367/3082/img2404editxv6.jpg)
144.

źródło (http://img267.imageshack.us/img267/6639/img2345editjn7.jpg)

Saurus
24-05-2008, 21:44
143 mi się podoba. Zresztą, z tą modelką w ogóle chyba się lepiej dogadujesz bo 137 i 141 też są ciekawe :)

aleks
24-05-2008, 23:30
142 i 143 ok
144 - ta plama na ziemi/posadzce odciąga uwagę od modelki

Vitez
26-05-2008, 17:40
Ze wszystkich tylko 143 zapada w pamięć, choć idealne też nie jest.

mungo
26-05-2008, 19:29
Ze wszystkich tylko 143 zapada w pamięć, choć idealne też nie jest.

Dobre i to;) Widzę, że czarno-białe bardziej wam przypadły do gustu. Mi podobają się bardziej kolorowe, ale co kto woli;) Tak, tak - z jedną modelką mi się współpracowało lepiej, ale również i dłużej - drugą oddałem koledzę;)

mungo
26-05-2008, 20:30
145.

źródło (http://img183.imageshack.us/img183/6015/img2701editwv0.jpg)
146.

źródło (http://img89.imageshack.us/img89/1740/img2657edithc4.jpg)

aleks
26-05-2008, 21:01
Nie... kobieta z papierosem.. to już prawie hardcore

RafalTK
26-05-2008, 21:11
ta Pani chyba lekko za młoda na papierosa ;) . Co?

mungo
26-05-2008, 21:17
Bardzo proszę komentować zdjęcia:p

micles
26-05-2008, 21:40
145 - technicznie ok, tylko mina taka jakaś sztuczna, nie wiadomo co to jest.
146 - koszula odciąga uwagę.

-=Festyk=-
27-05-2008, 13:16
Fuj!Zawsze obrzydzały mnie zdjęcia kobiet z papierosem i tu nie jest inaczej.Moim zdaniem jest to niesmaczne.

jinks
27-05-2008, 13:57
145 mi się podoba, ale faktycznie spróbuj występlować tą fajkę :D ...oczywiście żartuję;)

MacGyver
27-05-2008, 14:23
Oj nieładnie, nieładnie, wywalić tego szluga ! I piszę to ja, nieuleczalne nałogowy parowóz :mrgreen:

A co do zdjęć to tym razem trochę Wam nie wyszło. Obie pozy są dość sztuczne, jak by miały celowo wyeksponować papierosa, który przecież nie jest głównym tematem zdjęcia. Widać to zwłaszcza na 146, gdzie dziewczyna obserwuje tlący się tytoń, co raczej nie jest naturalnym zachowaniem palacza :-)

VanMurder
27-05-2008, 17:32
papierosy bardzo źle robią na cerę, dużo potem trzeba PS'a używać ....;)

mungo
27-05-2008, 19:43
Póki co PS'a używać nie muszę. Tutaj PS nie używałem w ogóle - tylko do zmniejszania zdjęć;)
MacGyver - jak dla mnie na 146 ona nie patrzy się w dym, ale na widza;) Może pod złym kątem na monitor patrzysz;) Zdjęcia do palenia mają nie zachęcać, ja również apeluję o niepalenie. Czy aż tak bardzo papieros jest na pierwszym planie? Może wyrożnia go to zestawienie z młodą osobą.

mungo
27-05-2008, 21:10
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/po_25_latach_skazano_zabojce_grzegorza_przemyka_67 422.html - to w tzw. międzyczasie:) Jeśli możecie, to trzy słowa o tych fotkach. Co na plus, co na minus, co jest dobrze, co poprawić. Z gory dzięki!

aleks
27-05-2008, 21:10
Jak może zwróciłeś uwagę, dla kilku "oglądaczy" wyróżnia się. I ja osobiście miałbym problem stwierdzić, czy wyróżnia się bo papieros, czy wyróżnia sie, bo trzyma go młoda osoba... Być może po prostu jedno i drugie.

VanMurder
28-05-2008, 00:49
skoro PS'a nie musisz używać to przed sesja modelce powinieneś zaaplikować to Biore (http://www.biore.com/usa/products/productInfo.asp?productId=9) sam używam dwa razy w tygodniu - działa rewelacyjnie, tylko że ja nie palę ;)
co do fotek to 145 dysonans w kompozycji... oko ładnie w mocnym p-cie, ale modelka patrzy w prawo a tam: ciach! kadr ucięty, a papieros z kolei nie mieści się w GO co z powoduje że nie wiadomo o co chodzi, próbowałeś z fokusem na papieros? wtedy spojrzenie po za kadr ( w bokeh) miało by sens,

146 dużo lepiej podoba mi się spojrzenie poprzez włosy bardzo naturalnie to wygląda, ale pozostał bym przy górnej części kadru zostając przy kwadratowym lub zrobić z aktualnego poziomy cięty w połowie dłoni, co bardziej pasowałoby do ciecia przez czoło...
pozdr

MacGyver
28-05-2008, 02:06
MacGyver - jak dla mnie na 146 ona nie patrzy się w dym, ale na widza;) Może pod złym kątem na monitor patrzysz;)
Chodziło mi o wzrok mimowolnie opadający na końcówkę papieroch, takie, bez urazy, szczeniackie palenie :-)

Zdjęcia do palenia mają nie zachęcać, ja również apeluję o niepalenie. Czy aż tak bardzo papieros jest na pierwszym planie? Może wyróżnia go to zestawienie z młodą osobą.
Moim zdaniem nie zniechęcają, bo są takie trochę nijakie, a papieros jest na obu elementem obcym. Patrząc odnoszę wrażenie że dziewczyna pali "na zamówienie", nie do końca wiedząc co z tą nieszczęsna fajką zrobić.

mungo
14-06-2008, 20:12
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/12_piknik_naukowy_68612.html - krótka, bo 7 zdjęciowa fotorelacja z Pikniku Naukowego w Wawie. Czekam na komentarze, bo ostatnio reporterkę robiłem 1 maja i wtedy też ostatni raz moją reporterkę komentowaliście:D Trochę czasu minęło. Mam nadzieję, że się spodoba. Pzdr!

micles
14-06-2008, 21:19
Szczegółowo napisałem na gadu, a tu napiszę tylko, że jak zawsze fotorepo na wysokim poziomie, ale jak zawsze przy każdym kadrze szłoby coś poprawić, oczywiście minimalne (nawet nie) błędy, ale zawsze :P

Picia
14-06-2008, 22:50
reportaz bardzo dobry. ladnie pobite kolory, ale troche szumy widac.
a tak bardziej z ciekawosci.. robiles te zdjecie na zlecenie dostajac za to pewna kwote, czy poszedles na piknik, zrobiles kilka zdjec i odezwales sie do nich, ze masz foty?

mungo
15-06-2008, 12:07
Szumy nie są zależne ode mnie. Oni już na serwerze jakąś dziką, paleolitańksą metodą je kompresują i jakość wychodzi tak a nie inne. Otóż: poszedlem sam, kasy nie wziąłem. Dlaczego? Bo wiadomosci24.pl to portal otwarty dla każdego...

mungo
27-06-2008, 19:41
Koncert Kenny'ego Garretta(to taki jazzowy saksofonista) w warszawskiej Królikarni. To jest mój debiut jeśli chodzi o koncerty, więc proszę o wyrozumiałość i konstruktywną krytykę;) Przy okazji zapraszam na bloga - jest kilka nowych zdjęć.
147.

źródło (http://img142.imageshack.us/img142/1593/img3926editso5.jpg)
148.

źródło (http://img185.imageshack.us/img185/6264/img3996editjf1.jpg)
149.

źródło (http://img259.imageshack.us/img259/8127/img4003editet6.jpg)
150.

źródło (http://img139.imageshack.us/img139/9703/img4020editwp3.jpg)
151.

źródło (http://img155.imageshack.us/img155/7493/img4047editbe9.jpg)

gunia1990
27-06-2008, 20:01
czemu wszystko b&w? troszkę koloru by sie przydało.. 147. się podoba najbardziej, reszta też na + jak dla mnie

mungo
27-06-2008, 20:11
Czemu wszystkie? Bo albo wszystkie, albo żadne. Taką miałem wenę na b&w. Uprzedzę was od razu, że kolorki nie wyszły takie złe, dało rade opublikować kolorowe, ale bw jakoś bardziej mi podpasowały.

micles
27-06-2008, 20:18
147 - trzy warianty : albo wada stałki, albo lenistwo zooma, albo spieprzone skadrowanie na kompie. Jak już musiałeś tak ciasno, to trza było przyciąć również jego prawą rękę (chociaż trochę, tak żeby zamarkować)

148 - fajne, ale coś wyraźniejszego poza GO w lewym dolnym rogu się pojawiło - zupełne czepialstwo :D

149 - brak oczu (pewnie znowu zwalisz na monitor, no ale nie wszyscy mają high-end)

150 - ciachnięty kabel po lewej, a pusto po prawej, tym bardziej że za plecami

151 - jakby była sama twarz, to byłoby cudownie. A tak, to duużo syfu dookoła : gitara + gryf, coś przed ustami(para wodna?), coś nad czapką(?), coś za czapką (pompon?)

gunia1990
27-06-2008, 20:19
ostało się cos z kolorkiem czy nie?

micles właśnie mi to kadrowanie sie podoba, jakby przyciął z 2 strony to juz by mi zachwiało równowagę miedzy saksofonem, a saksfonistą

mungo
27-06-2008, 20:46
Taka prośba. Ćwicze fotofelietony. Który lepszy?

źródło (http://img383.imageshack.us/img383/459/tf080626014os1.jpg)

źródło (http://img363.imageshack.us/img363/3104/tf080626016fy4.jpg)
26 czerwca, Warszawa, godz. 10:30, zejście nad Wisłę pod mostem Śląsko-Dąbrowskim. Panowie Michał, Daniel, Andrzej, Grzegorz i Kazimierz wynoszą z promu ważący ponad 600 kg fortepian. Grzegorz: "Podobno jakiś teledysk kręcili, ale jaki to już nie wiemy. Poprosili o pomoc, to pomogliśmy."
Ps. Sorry, że w dwóch rozmiarach, nie zwracajcie na to uwagi.

mungo
03-07-2008, 22:41
Zapraszam na fotofelietony na www.tomfed.blox.pl

mungo
04-07-2008, 20:22
152.

źródło (http://img74.imageshack.us/img74/2333/img0444ny9.jpg)

-=Festyk=-
04-07-2008, 21:08
Taka była pogoda czy coś majstrowałeś z tą lewą stroną?

micles
04-07-2008, 22:10
Nie. To jest po prostu jego nowy nabytek. Jak będzie chciał, to się pochwali, jak nie to nie :D

mungo
04-07-2008, 22:55
Taka była pogoda;) A coś o zdjęciu? Pozatym, że nie wiadomo co jak i o co chodzi;p

aleks
04-07-2008, 23:09
Osobiście wolałbym, żeby światło miał z przodu a nie za plecami. Może gdyby doświetlić lampą...
Ale podoba mi się klimat na tym zdjęciu :)

schabu
05-07-2008, 09:23
z pianinem lepsze to drugie zdjęcie, bo widać po prostu co oni niosą.

iktorn92
05-07-2008, 10:10
Gratuluje zakupu i zycze zeby sie świetnie sprawowalo;) Fotki spoko ta z fortepianem jakos mi nie podchodzi ale fakt druga lepsza co do biegacza jak dla mnie fajna:)

mungo
05-07-2008, 11:55
Dzięki, fajnie że się choć trochę podoba mimo, że całkowicie wyrwana z kontekstu. Nie mam pomysłu na jakąś większą serię fotek z Warszawy lub z okolic, ale ciągle nad czymś myślę;)
Fotka z fortepianem jeszcze starym sprzętem, ale to fakt, że przy niej liczył się bardziej moment aniżeli samo zdjęcie;) Co do biegacza, to chyba odwrotnie.
Pzdr!

mungo
05-07-2008, 17:19
Jak dostaje nowy aparat, to robię zdjęcia, ale zazwyczaj prawdziwe fotografowanie zaczynam od kwiatków. I wtedy od tego poziomu kwiatkowego, na którym uczę się funkcji aparatu, ustawienia przycisków, itd. staram się iść coraz wyżej przez portrety, do reporterki. Tak i w tym wypadku. Nowy aparat. Probowałem zacząć od reporterki, ale wyszlo jak wyszło, czyli słabo(patrz zdjęcie biegacza). Wróciłem do kwiatków. Proszę o komentarze odnośnie zdjęć, bo nie tylko testowałem nowy aparat, ale również starałem się zrobić jak najlepsze zdjęcia. Oto zdjęcia:
153.

źródło (http://img376.imageshack.us/img376/3959/img0490edithg7.jpg)
154.

źródło (http://img376.imageshack.us/img376/9499/img0499editzb1.jpg)
155.

źródło (http://img509.imageshack.us/img509/7720/img0507editmh7.jpg)
156.

źródło (http://img502.imageshack.us/img502/9920/img0515edityl5.jpg)
157.

źródło (http://img92.imageshack.us/img92/2134/img0520editwo1.jpg)
158.

źródło (http://img399.imageshack.us/img399/2955/img0526editqr6.jpg)
159.

źródło (http://img399.imageshack.us/img399/4729/img0541editxw4.jpg)
160.

źródło (http://img185.imageshack.us/img185/2066/img0543editsx5.jpg)

micles
05-07-2008, 17:28
Coby tu dużo pisać. Ogólnie ładne, szczegółowo też. Szkoda że robaczka w GO nie ma.

dj_zibi
05-07-2008, 18:55
Raczej zwykłe pstryki kwatów z mała GO.

fret
05-07-2008, 18:57
Pierwsze fajne, reszta samopstryki :)

Paenka
05-07-2008, 19:30
Nie takie zwykłe bo ja np tak nie umiem :) stokrotka i nr 155 najbardziej mi przypadły do gustu...fakt może ciut większą GO zrobić cooo?

Pan biegnący przy trasie rowerowej bardzo ciekawy mimo, iz łamie zasadę 2/3 przed...1/3 za. Gdybyś zrobił jak zasada mówi to zdjęcie byłoby nudne...a jest bardzo ciekawe:)

mungo
05-07-2008, 19:45
Dzięki za komentarze! Mam nadzieję, że napiszecie coś jeszcze. A póki co idę za ciosem i jeśli spodobało się z kwiatków pierwsze, to wrzucę jeszcze jedno z tymi roślinkami:
161.

https://canon-board.info/imgimported/2008/07/2638953889_25dc42f5e1_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3165/2638953889_25dc42f5e1_o.jpg)

Paenka
06-07-2008, 00:25
yyy no własnie :roll: to pierwsze mi nie podeszło. Dziwna ta GO, nie widziałam jeszcze takiej.

VanMurder
06-07-2008, 04:03
to 161 to kicha maksymalna - poprzednie kwiatki to na stoku spokojnie mógłbyś sprzedać lub wydrukować kalendarz i też sprzedać ...
pochwal się co to za nowy aparat ?

mungo
06-07-2008, 10:08
5D-na stok to dobry patent. Moglbys pomoc opisac?;)

VanMurder
06-07-2008, 10:17
5D-na stok to dobry patent. Moglbys pomoc opisac?;)

szczerze to nic nigdy nie sprzedałem na stoku wolę wsiąść $25 za fotkę niż 25 centów ;) ale kolega robgr85 (http://canon-board.info/member.php?u=10571)wie chyba wszystko o stockach i lubi dzielić się na ich temat wiedzą wal do niego... ale materiał masz dobry:) od razu wiedziałem że to upragniony 5D ale chciałem to przeczytać od ciebie:) no to teraz już na sprzęt nie będziesz mógł zwalić - gratuluje zakupu - przed tobą głębokie i radosne chwile uniesienia w szczególności z podpiętymi stałkami :)

micles
06-07-2008, 10:21
Stocki byłyby fajne, jakby się same opisywały. Mógłbym wrzucić tam setki tysiące sprzedających się zdjęć, ale nie chce mi się opisywać.

McKane
06-07-2008, 11:08
Stocki byłyby fajne, jakby się same opisywały. Mógłbym wrzucić tam setki tysiące sprzedających się zdjęć, ale nie chce mi się opisywać.

Nie ma to jak skromność no nie. I do tego postawa ... mógłbym zostać milionerem ale mi się nie chce.

micles
06-07-2008, 11:10
No taka prawda. Jak sprzedawały mi się zdjęcia z kompakta robione 2 lata temu z moją zerową wiedzą o fotografii no to teraz też pewnie by poszły.

mungo
06-07-2008, 16:27
szczerze to nic nigdy nie sprzedałem na stoku wolę wsiąść $25 za fotkę niż 25 centów ;) ale kolega robgr85 (http://canon-board.info/member.php?u=10571)wie chyba wszystko o stockach i lubi dzielić się na ich temat wiedzą wal do niego... ale materiał masz dobry:) od razu wiedziałem że to upragniony 5D ale chciałem to przeczytać od ciebie:) no to teraz już na sprzęt nie będziesz mógł zwalić - gratuluje zakupu - przed tobą głębokie i radosne chwile uniesienia w szczególności z podpiętymi stałkami :)

Taaa, teraz wszystko będzie moja wina:p Wymaga to większej uwagi i większej staranności w robieniu zdjęć. Obiecuje lepsze foty! Może i ciekawsze;) Stałki, stałki, ale też ultra-wide 16-35 mm wygląda na tym aparacie niesamowicie:D Już pierwszą, bardzo ostrą krytykę za zbyt szeroki kąt dostałem:p

mungo
07-07-2008, 19:50
Proszę o ostrą, ale konstruktywną krytykę. Taki dzisiaj odbylem spacerek po warszawskiej Pradze:
162.

źródło (http://img177.imageshack.us/img177/8871/img0623editbx4.jpg)
163.

źródło (http://img175.imageshack.us/img175/3602/img0630editwh3.jpg)
164.

źródło (http://img329.imageshack.us/img329/9278/img0632editau2.jpg)
165.

źródło (http://img177.imageshack.us/img177/1047/img0586editsy3.jpg)
166.

źródło (http://img56.imageshack.us/img56/640/img0562editom1.jpg)
167.

źródło (http://img56.imageshack.us/img56/1902/img0561editeh6.jpg)
168.

źródło (http://img56.imageshack.us/img56/6485/img0560editpv2.jpg)

VanMurder
07-07-2008, 20:11
no uważaj na dystorsje ;) prostuj perspektywę i piony w miarę możliwość, od razu widać że to L+5D, nie podoba mi się 166 i 162 do kota bliżej przydałoby się podejść :)
pozdr

mungo
07-07-2008, 21:01
no uważaj na dystorsje ;) prostuj perspektywę i piony w miarę możliwość, od razu widać że to L+5D, nie podoba mi się 166 i 162 do kota bliżej przydałoby się podejść :)
pozdr

Dzięki, tylko teraz jest pytanie, czy w tych zdjęciach jest coś więcej aniżeli 5D+L? Co do prostowania perspektywy, to pewnie chodzi Ci głównie o 167. Miałem poważny dylemat, czy prostować: gdybym wyprostował, to bym uciął rynnę, która co by nie było pewien element na zdjęciu stanowi.
Jeśli chodzi o kota, to też nie wiedziałem, które dać. Mam jeszcze takie:

źródło (http://img355.imageshack.us/img355/2187/img0624edit3ul8.jpg)
I teraz takie jedno niezwiązane z resztą. Kiedyś tu była masarnia; ul. Krowia:
169.

źródło (http://img299.imageshack.us/img299/7939/img0596edithi6.jpg)

777
07-07-2008, 21:04
to ja dorzuce swoje 3 grosze
IMHO ogolnie zdjecia sa ok chodz czasem brakuje mi czegos co by w jednoznaczny sposob mowilo co chcesz przekazac nam tym zdjeciem - chodzi mi np o zdjecie 162-naprawde nie wiem o co chodzi w tym zdjeciu:D wiem ze fascynacja UWA jest i teraz kazde zdjecie Ci sie sie wydaje super bo szeroki kat powoduje ze rzeczywistosc nabiera ciekawszej perspektywy
co do jakosc zdjec, dystorsji itp niech sie wypowiada VanMurder albo ktos kto ma o tym pojecie, bo ja sie nie czuje na silach do tego:D

mungo
07-07-2008, 21:20
162 - jak widzisz są dwie wersje. Jest kot z góry i kot z perspektywy drugiego kota;) Jeśli chodzi o przekaz, to zacząłem całą seryjkę od tego zdjęcia, bo czarny kot jest nieoficjalnym symbolem warszawskiej Pragi. A w tle jest bazar Różyckiego - kolejny symbol;) Ot taki symbole. Ale rzeczywiście, ktoś kto w tym nie siedzi, a ja nie zrobiłem odpowiednich podpisów może się*nie połapać.
No, ale mam nadzieję, że mimo wszystko tragicznie nie jest;)

micles
07-07-2008, 21:20
162. Podobnie jak Van.
163. Zbyt ostre przejście winietki. Byłoby gładsze, byłby lepszy odbiór
164. Santa maria jaki Bokeh! :D
165. Tu to już prawie jak wklejeni :D
166. Nie zagrała kobieta w oddali.
167. Przez to, że na dole jest krzywa linia, cały kadr wydaje się być krzywo. Unikajmy krzywych linii wychodzących w niektórych miejscach poza kadr. Albo całą uciąć, albo całą pokazać i zostawić trochę miejsca, żeby nie było z czym porównywać "prostoty"
168. A może kwadrat? Jak nie, to dać trzy okna i mniej czarnego. Szczerze : nie widzę ocb na tym zdjęciu - jakaś pogięta blacha w GO, może to przez to, że widziałem wcześniej trzy okna na ostro.

Drugi kot : zupełnie mi nie leży, po prawej coś w połowie ucięte, złamana zasada : "patrz w 2/3, miej za sobą 1/3", chyba powinno być jeszcze bliżej :D

169. Jak zawsze - świetne b&w :D

VanMurder
08-07-2008, 07:50
taaak drugi kot zdecydowanie lepszy:) nie zrozum mnie źle zdjęcia na poprzednim zestawie wyglądały b. dobrze - teraz jeszcze lepiej :)

gunia1990
08-07-2008, 11:52
za Vanem
kot nr 2 zdecydowanie bardziej mi sie podoba
Warszawy nie znam, tym bardziej Pragi, więc symboliki nie zrozumiałam ;)
masarnia krów- czuje się klimat

mungo
08-07-2008, 21:11
To teraz kilka fot z cegielni i z miejsca, gdzie wydobywa się glinę. Niektóre z tych fot pewnie wejdą do większego reportażu jaki o tym przygotowuję. Całość planuję zamknąć pod koniec wakacji. Czekam na komentarze:
170. Glina - od tego się*zaczyna

źródło (http://img140.imageshack.us/img140/6173/img0650editpj7.jpg)
171.

źródło (http://img145.imageshack.us/img145/4968/img0637edithw2.jpg)
172.

źródło (http://img75.imageshack.us/img75/5536/img0639editrz1.jpg)
173.

źródło (http://img140.imageshack.us/img140/4566/img0662editmb1.jpg)
174.

źródło (http://img165.imageshack.us/img165/7664/img0667editnm8.jpg)
175.

źródło (http://img300.imageshack.us/img300/7027/img0668editgc5.jpg)
176.

źródło (http://img146.imageshack.us/img146/291/img0677editqo1.jpg)

Pavlik
08-07-2008, 21:41
do mnie najbardziej przemawia 171 choć bardziej w charakterze jakiegoś landszafta, ładna konwersja do b/w, swietne niebo i chmurki. 172 też mimo wszystko mi się podoba (lubię z bliska szerokim maszyny budowlane ;-) ale troche ginie przód tej koparki - zlewa się z drzewami - próbowałbym trochę inaczej skadrować choć jak mniemam inaczej się nie dało ze względu na światło. 173 też ok, co do reszty nie wypowiem się, nie mój klimat.

pozdrawiam!

kjoanna
08-07-2008, 22:35
Nie podoba mi sie BW, taki wymog?
MZ w 171 ten krzak za bardzo pcha sie w kadr, krok w tyl i wydaje mi sie ze byloby lepiej.
170, 172, 174 ciekae.
Pozdrawiam:)

VanMurder
09-07-2008, 05:54
na mnie zdecydowanie największe wrażenie zrobiły cegły szczególnie ostatnia fota bardzo dobry BW BTW ;)

mungo
09-07-2008, 22:43
Przyszedł czas na ludzi...
177.

źródło (http://img503.imageshack.us/img503/5787/img0707editain6.jpg)
178.

źródło (http://img140.imageshack.us/img140/247/img0690editaex2.jpg)
Pewnie w najbliższym czasie wrzucę jeszcze kilka z sesji.
Pzdr!
To jeszcze na dobranoc dzisiaj takie jedno:
179.

źródło (http://img357.imageshack.us/img357/1522/img0749editzi6.jpg)

micles
10-07-2008, 00:31
We wszystkich trzech nie pasuje mi grzywka poza GO. Kontynuując :

177. Nieidealnie symetryczna (z prawej więcej pustego) :D
Cienie pod oczami
Brak błysku w oczach w postaci blendy lub ringa :D
(cicho, bo chyba blenda jest, ale tak strasznie na dole, powinna być bardziej w środku)

178. Twarz obrócona w lewo, ale mimo to więcej pustego po prawej.
179. 50tka na FF zalicza się chyba już do ogniskowych "przerysowujących" :D Zupełnie nie leży mi ten portret, może jakby było jeszcze czoło, ale tak, to jakiś ufok wyszedł.

Podsumowując : Lekko niedopracowane portrety, widać magię FF i zamysł fotografa, ale jeszcze trochę brakuje.

tom170
10-07-2008, 01:04
Ogólnie bardzo fajne fotki... może to też troche zasługa 5D :] Jakbym mogł prosić to wyślij mi coś z 100 f/2.8 macro jakies portrety na f/2.8 na mail w pelnej rozdzielczosci albo zamiesc gdzies na imageshack i wrzuc na PW linki :) dzięki wielkie :) Zastanawialem sie nad 100 f/2.8 zamiast 85/1.8 bo mialbym macro i portretowke w jednym ale i dzialke przyslony w plecy :) i stwierdzilem ze moze lepiej odkladac od razu na 70-200 f/2.8 ale z drugiej strony stalka jest lekka i poreczna wiec jak nie trzeba 200 to fajnie miec stale 100 ;] sorry za OFTOPA :] licze na odp na PW

FOTOGRAF
10-07-2008, 17:10
Brak błysku w oczach w postaci blendy lub ringa :D
(cicho, bo chyba blenda jest, ale tak strasznie na dole, powinna być bardziej w środku)

czy dobrze rozumiem? musze patrzyc czy blenda, ring, czy cokolwiek ma swoje odbicie dokladnie w srodku oka? bo jesli ma choc troche na dole, gorze lub po bokach to zdjecie juz jest be? Micles naprawde przeginasz. no wybacz ale takie kometarze sa smieszne dla mnie. napisz raz cos konkretnie, jakies powaznie bledy czy cokolwiek a nie takie bzdury! od poczatku Twojego pobytu na forum zauwazylem tedecje do tego ze piszesz zeby pisac nie wnoszac nic do tematu. moze ja jestem jakis ulom ze tylko ja to zauwazam a moze innym tez to rpzeszkadza lecz nic na ten temat nie pisza. mi to natomiast przeszkadza ze wypisujesz takie bzdury, nie wnoszace nic do tematu, nie dajace zadnych konstruktywnych wskazowek. naprawde musisz?

dobra juz nic nie pisze zeby nie wywolac wilka z lasu.

teraz co do zdjec

177 - ja, w przeciwienstwie do Miclesa nie mierze symetrii linijka i moge powiedziec ze taki minimalny brak symetrii kompletnie nie przeszkadza zdjeciu, i jest praktycznie nie zauwazalny.

178 - bardzo fajnie, urocze zdjecie, podoba mi sie mina dziewczyny. kadr rowniez mi sie podoba.

we wszystkich zdjeciach bardzo podoba mi sie obrobka.

pozdrawiam Cie Mungo ;)

gunia1990
10-07-2008, 19:34
mnie sie zdjęcia podobają, nawet bardzo, obróbka również, tylko jedno mnie denerwuje, ale to raczej nie wina fotografa...

mungo
10-07-2008, 19:57
A wywołujcie sobie wilka z lasu ile chcecie, jeździjcie po sobie ile chcecie, ja będę szczęśliwy dopóki w tle będą się przewijały moje zdjęcia. Każdy, nawet najmniejszy komentarz ich dotyczący, albo najdurniejszy jest przydatny. Nie ważne czy tyczy się szczegółów czy całości, czy dupereli i tak ich posłucham.
Dzięki wszystkim za komentarze.

iktorn92
10-07-2008, 20:22
Fotki jak dla mnie ladne wpadajace w oko technicznie bez zarzutów tylko 178 wyglada u mnie na troszke za zimno wywolana tak to bardzo pozytywnie

Pozdro.

aleks
10-07-2008, 21:07
Jeśli mogę swoje 3 grosze... jak dla mnie przy 179 zmniejszyłbym GO (a dokładnie bardziej rozmył to, co poniżej brody). Trochę mi przeszkadza ta lekko nienaturalna poza. 178 - przyłączam się do głosu iktorna.
Ogólnie się podobają :)

micles
10-07-2008, 21:36
Przy 179 już bardziej się nie da, bo robił 50@2.0. Chyba że sugerujesz zakup 50 1.4, albo 50 1.2. Gdzieś widziałem 50 1.0, pewnie by się nadał :D

tmk
10-07-2008, 22:19
Przez to ze ostrość jest gdzieś, w jakimś bliżej nieokreślonym miejscu (bo wynosi pare milimetrów) zdjęcia straciły magię 5-ki.
Spróbuj przymknąć jeszcze trochę (min 2.8) bądź odsuń się trochę od modelki.
Przy 5D i 50-tce i tak ładny bokeh będzie a grzywka i inne przeszkadzające poprzednikom rzeczy załapią sie w GO.

aleks
11-07-2008, 00:04
Przy 179 już bardziej się nie da, bo robił 50@2.0. Chyba że sugerujesz zakup 50 1.4, albo 50 1.2. Gdzieś widziałem 50 1.0, pewnie by się nadał :D
Ale z tego, co wiem, fotografował lustrzanką, która charakteryzuje się między innymi możliwością zmiany obiektywów ;)
Nie sugeruję zakupu czegokolwiek. Po prostu nie podobają mi się w ten sposób ułożone ręce i te pompony (?) na butach (?).
Ale oczywiście to moje osobiste i wyjątkowo subiektywne zdanie.
Pozdrawiam

mungo
23-08-2008, 23:44
To wracam po prawie półtora miesięcznej przerwie. Na początek drugie podejście do Speaker's Corner. Mam nadzieję, że będzie się bardziej podobać. Zdjęć jest dużo, więc podzieliłem je wg. mówców. Na początek:
180.

źródło (http://img301.imageshack.us/img301/747/img2100editag2.jpg)
181.

źródło (http://img253.imageshack.us/img253/8899/img0888edityy3.jpg)
182.

źródło (http://img253.imageshack.us/img253/1521/img0959editta3.jpg)
183.

źródło (http://img168.imageshack.us/img168/4451/img0966editeditwq2.jpg)

micles
23-08-2008, 23:58
180. Twoje obawy o "za szeroko" zostały potwierdzone. Nieładne. I jeszcze winietą zacina :/
181. W miarę, ale na pewno lepiej by wyglądało (wiem, nie chcesz tego słyszeć, ale taka prawda) zrobione jakąś 50 1.4 żeby koleś się odciął od tła.
182. Tu za to szeroki uzasadniony. Imo najlepsza z zestawu, bardzo dużo mówi, i do tego ręka wskazująca, można by się pokusić o orzeknięcie poprawnego uchwycenia "momentu decydującego" czy jak mu tam. No ew. lekko krzywo, ale mi nie przeszkadza.
183. Też wyśmienite, ale już nie takie mocne jak poprzednik. Jest cała historia w jednej klatce, ale tamta ręka dawała "momentu decydujący" a tu go nie znajduję. Ofkoz nie można było inaczej, bo tego momentu tam po prostu nie ma, chyba że o czymś nie wiem. I żeby się uczepić, to nie podoba mi się prawa strona (but + łokieć)

mungo
24-08-2008, 11:08
184.

źródło (http://img380.imageshack.us/img380/5523/img0945editkg0.jpg)

mungo
24-08-2008, 13:38
185.

źródło (http://img355.imageshack.us/img355/5562/img1584editgh2.jpg)
186.

źródło (http://img247.imageshack.us/img247/1516/img1587editqj2.jpg)
187.

źródło (http://img395.imageshack.us/img395/4789/img1557edityd1.jpg)
188.

źródło (http://img395.imageshack.us/img395/4035/img1566editea2.jpg)

mungo
24-08-2008, 17:32
189.1

źródło (http://img99.imageshack.us/img99/664/img2073editrt5.jpg)
189.2

źródło (http://img118.imageshack.us/img118/294/img2089edityf5.jpg)
190.

źródło (http://img231.imageshack.us/img231/8031/img2092edityp1.jpg)
191.

źródło (http://img229.imageshack.us/img229/1930/img2147wx0.jpg)
192.

źródło (http://img365.imageshack.us/img365/756/img2160rp3.jpg)

mungo
24-08-2008, 20:55
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/owce_sprzedam_owce_74435.html - no i jeszcze coś takiego. Panowie - aż tak źle? Czy co? Zero komentarzy...

rolaj
24-08-2008, 21:31
Panowie - aż tak źle? Czy co? Zero komentarzy...
Komentarz chcesz? Proszę bardzo: używanie sprzętu (coraz lepszego) a robienie (dobrych) zdjęć to nie to samo.

Adam Kasprzak
24-08-2008, 23:02
Ja powiem Tobie tak: szeroki kąt jest fajny, ale zdjęcia z niego wyciągnięte, szczególnie reportażowe, takie czysto informacyjne ludzie nie łapią, nie komentują.

Nie wiem czy znasz portal plfoto (zapewne znasz) - tam największą popularnością cieszą*się zdjęcia baardzo artystyczne, zwykłe pstryki są jechane na potęgę, a wszelki artyzm (czy już*nawet grafika) jest wychwalana pod niebiosa.

Tak jest w tym wypadku - Tobie mogą*podobać się zdjęcia - i bardzo dobrze, bo dopóki nie zarabiasz na zdjęciach tak być powinno. Ja osobiście zoomów nie znoszę, więc propo sprzętu się*nie wypowiadam, w każdym razie to co pisze micles a propo winiety, którą*daje 16-35, trochę*wyżej jest totalną bzdurą. Po co pisać, byle pisać?
aha - jeszcze jedno - z tego co pokazuje mój kolega - też jest na stażach w gw (gdańsk) to strasznie zdjęcia cropują, ale tak na potęgę, więc jeżeli masz na zdjęciu wszystko ładnie ułożone, skomponowane, to będzie im ciężko ciąć ;)

mungo
25-08-2008, 10:18
Trochę pokręciłeś. Zrozumiałem tyle, że zamiast coś przedstawić zrobiłem zdjęcia artystyczne... Ale dzięki - taki skok sprzętowy wymaga chwili czasu na oswojenie się ze sprzętem.
Będę bardzo wdzięczny za jakieś konkretne uwagi dotyczące poszczególnych zdjęć.
Pzdr!

mungo
25-08-2008, 11:48
To już ostatnie zdjęcia. Komentujcie jako serie, albo jako pojedyncze. Teraz szczególnie na was liczę, bo nowy sprzęt, etc. Jak się nie sprawdze w nowym sprzęcie, to się sprzeda i wrócę do 350... Spójrzcie krytycznym okiem na zdjęcia, nie patrząc na sprzęt. Pzdr!
193. To wymaga krótkiego podpisu: komunista:

źródło (http://img93.imageshack.us/img93/9642/img0891editif8.jpg)
194.

źródło (http://img398.imageshack.us/img398/189/img0904editnd2.jpg)
195.

źródło (http://img294.imageshack.us/img294/6715/img0922edittx5.jpg)
196.

źródło (http://img294.imageshack.us/img294/6779/img1413editas8.jpg)
197.

źródło (http://img170.imageshack.us/img170/9123/img1500editex5.jpg)
198.

źródło (http://img170.imageshack.us/img170/5382/img1511editqr6.jpg)

Elandril
25-08-2008, 12:25
Dużo bardziej podobają mi się zdjęcia z targu owiec niż te z wątku.
Ostatnia seria, którą wrzuciłeś jest najlepsza. Niestety widać chorobę szerokiego
kąta :) Zwróć uwagę, że często ta szerokość nic nie wnosi do zdjęcia.
Fajnie jest zobaczyć coś więcej niż główny temat zdjęcia, jeżeli to nie są drzewa (vide 180,194).
Mam nadzieję, że zrobisz dobry użytek ze sprzętu. Na razie za szeroko

mungo
25-08-2008, 12:51
Dzięki. Szeroki kąt mam od niedawna, więc powoli uczę się go używać. Mam nadzieję, że będzie coraz lepiej!:) Pzdr!

mungo
25-09-2008, 21:55
Rok szkolny, czyli matura, matura i... gazetka szkolna. W tym roku mam zamiar zaszaleć w naszej szkolnej publikacji. Pierwszy numer już jest - dwa moje fotoreportaże+okładka+kilka zdjęć do poszczególnych artykułów. W najbliższym czasie postaram się wam pokazać jak to wygląda. Na początku okładka(numer skierowany do pierwszoklasistów, więc pierwszoklasista na okładce).

źródło (http://img219.imageshack.us/my.php?image=sklad39au3.jpg)
projekt Marcin Wiśniewski

MartineZ.oom
25-09-2008, 22:08
Nie widzę tej okładki :confused: Chyba coś nie tak poszło z imageshack.

mungo
25-09-2008, 22:26
Wrzucam jeszcze raz

źródło (http://img224.imageshack.us/img224/1292/sklad39gl4.jpg)

MartineZ.oom
25-09-2008, 22:43
Fajne światło. Jarzeniówki w klasie?

mungo
03-10-2008, 21:15
Właśnie nie jarzeniówka - blenda na dworze;)
Wrzucam foty ilustracyjne do wywiadów, opowiadań o nauczycielach. Nie będę wam mówił w jakich warunkach robilem foty i ile miałem na nie czasu, bo szkoda gadać. Proszę o komentarze.
Nauczycielka rosyjskiego:
199.

źródło (http://img159.imageshack.us/img159/8944/img5447edithz4.jpg)
Nauczyciel Przysposobienia Obronnego:
200.

źródło (http://img65.imageshack.us/img65/6963/img5474editdi6.jpg)
201.

źródło (http://img220.imageshack.us/img220/104/img5486editef5.jpg)

GrzesiekK
03-10-2008, 21:24
przyzwoite zdjecia.. w koncu zrobione jakas normalna ogniskowa a nie rybim oczkiem :)

masz moze 2 w kolorze?

mungo
03-10-2008, 21:30
Mam, mam w kolorze. Ale gazetka, do której idą foty jest czarnobiała, to wolę zrobić ładny bw, niż żeby mi drukarka kolorowe konwertowała:p
Pozatym na każdym jest światło szkolne, czytaj mieszane z brzydkimi kolorami. Co do ogniskowych... Mówiłem, że nauczę się używac obiektywu - tylko trzeba czasu:p Dwie pierwsze foty robione 35 mm.

Chodzi mi też o komentarze techniczne. Tak dawno nic nie publikowałem, że nie wiem, czy nie popadłem w samozachwyt i nie robię tragicznych fot:p

micles
03-10-2008, 21:33
199. "Kwiaty we włosach, potargał wiatr..." (unikać rzeczy wyrastających z głowy)
200. Bez zarzutu, no może klamka odciąga
201. Dać go na to czarne tło po prawej i gites.

Ogólnie : bardzo dobra seria, jak zawsze super bw + portrety z duszą, ja bym pozostał przy tej "pośpiesznej" konwencji, bo ten lekki nieład służy naturalizmowi fot (mówię teraz o przewadze 200 nad 201)

GrzesiekK
03-10-2008, 21:38
technicznie jest chyba wszystko ok.. ladna plastyka, ladna glebia ostrosci, ladny bokeh.
200 jest najlepsze ze wzgledu na kompozycje.

Jak wyglada nedzne oswietlenie w szkole wiem :) stad pytanie o wersje kolor, jestem ciekawy jak wybrnales z obrobki

jesli mialbym sie do czegos doczepic...
jak teraz drugi raz ogladam te zdjecia niespecjalnie mi sie widzi pozycja goscia na 3 zdjeciu. Jakby korpus byl prostopadle do aparatu a glowa byla zwrocona w inna strone. Efekt chyba taki, iz obiekt na zdjeciu wyglada jakby mial zeza.

MartineZ.oom
03-10-2008, 21:41
Pani od rosyjskiego - fajnie; i tło odpowiednie. Na 200 pokazał bym więcej młodzieży.
Pan od PO na 201, hmm..., trochę zamknięty. Wiem, że trudno jest przekonać osobę która nie czuje się dobrze przed obiektywem do zdjęć a co dopiero zrobić ciekawy portret. Mam swoje sposoby na "zmiękczenie" modela ale w szkole nie wypada a nawet nie wolno :mrgreen:

mungo
03-10-2008, 21:43
Więcej młodzieży nie było. Z kolei co do portretu... Miałem na niego 3 minuty. Też mam sposoby na rozmiękczenie modela, ale nie są one do wykonania w 3 minuty:p Fajno, że wam się podoba. Bo myślałem, że z fotami zaliczam ostatnio równie pochyłą w dół...

Mam takie, gdzie na 201 patrzy z boku. Faktycznie wygląda to lepiej.
Kolor:

źródło (http://img142.imageshack.us/img142/6817/img5474edit2edittf8.jpg)

MartineZ.oom
03-10-2008, 21:46
Z kolei co do portretu... Miałem na niego 3 minuty.

No właśnie i tu jest sedno sprawy - dobry portret potrzebuje czasu. A po drugie sądzę, że trzeba równie dobrze władać umiejętnościami interpersonalnymi co techniką.

mungo
03-10-2008, 21:51
No wiem, że dobry portret potrzebuje czasu. Dlatego jak robię fotę na okładkę, to już się ustawiłem z nauczycielem na całą sesję. I wychodzi lepiej. Ale tak, to mam czas na przerwie(maks. 5 minut) i muszę lecieć serią. Nawet nie ma czasu na pogadanie. Jest tylko: Pan stanie tu, i tu. Spojrzy tu i tu. Ręce tak.

GrzesiekK
03-10-2008, 21:53
w kolorze jeszcze lepsze!!

micles
03-10-2008, 22:07
w kolorze jeszcze lepsze!!Czy ja wiem? Może to dlatego, że "czytam : mungo, widzę : fajne bw" :D

MartineZ.oom
03-10-2008, 22:25
Tomek, nawet jak masz 3 minuty na zdjęcie to wcześniej dobrze jest opracować projekt w głowie. Spróbuj łamać powszechne przyzwyczajenie do portretu, jak z legitymacji. Pomyśl "w bok" nie liniowo albo tak jak wypada (no chyba, że nie ma miejsca na to w szkolnej gazetce).
Np.: jeśli pan od PO jest sympatyczny poprosiłbym go o swobodną pozę przy ścianie pod kątem 45st. on swobodnie oparty jedna ręka w kieszeni a w drugiej książka oparta o bok okładką. A jeśli pan od PO jest raczej apodyktyczny lub/i raczej sztywny w zachowaniu to zrobiłbym mu zdjęcie jak Platon Putinowi :twisted: :-D Albo ustawiłbym równolegle do obiektywu, kazałbym założyć lewą ręka na zgięcie w łokciu a prawą na twarz ułożoną w geście myśliciela. A z poziomu jego pasa zrobiłbym zdjęcie, pilnując kątów aby zbyt nie przerysować. Niestety portret to wbrew pozorom nie łatwy rodzaj fotografii, sam się tego już sporo czasu uczę.

gunia1990
04-10-2008, 11:59
mungo świetne zdjęcia! czemu moja szkoła nie ma takiej gazetki... ;/

adamek
04-10-2008, 12:58
no to załóż!

gunia1990
04-10-2008, 14:19
ależ adamku gazetka jest, jednak jest dośc... zacofana.. ograniczaja sie tylko do prymitywnych rysunków, raz na jakiś czas ( przez moje naleganie) zamieszcza jakieś zdjęcie, ale to rzadkość... bynajmniej nie ma co porównywać dzieło munga, a mojej szkoły...

mungo
04-10-2008, 14:55
Tomek, nawet jak masz 3 minuty na zdjęcie to wcześniej dobrze jest opracować projekt w głowie. Spróbuj łamać powszechne przyzwyczajenie do portretu, jak z legitymacji. Pomyśl "w bok" nie liniowo albo tak jak wypada (no chyba, że nie ma miejsca na to w szkolnej gazetce).
Np.: jeśli pan od PO jest sympatyczny poprosiłbym go o swobodną pozę przy ścianie pod kątem 45st. on swobodnie oparty jedna ręka w kieszeni a w drugiej książka oparta o bok okładką. A jeśli pan od PO jest raczej apodyktyczny lub/i raczej sztywny w zachowaniu to zrobiłbym mu zdjęcie jak Platon Putinowi :twisted: :-D Albo ustawiłbym równolegle do obiektywu, kazałbym założyć lewą ręka na zgięcie w łokciu a prawą na twarz ułożoną w geście myśliciela. A z poziomu jego pasa zrobiłbym zdjęcie, pilnując kątów aby zbyt nie przerysować. Niestety portret to wbrew pozorom nie łatwy rodzaj fotografii, sam się tego już sporo czasu uczę.

Dzięki MartineZ za radę. Postaram się zastosować do niej przy najbliższych zdjęciach.
Guniu, co do gazetki szkolnej, to moja szkoła jest faktycznie wyjątkiem w tej dziedzinie. W czerwcu zdobyliśmy nagrodę dla najlepszej gazetki szkolnej w Polsce. Jest to szczególnie zasługa grafika, Marcina, który z normalnej gazetki szkolnej wyciągnął ją na poziom profesjonalny. Skład takiego numeru, ok. 40 stron trwa całymi tygodniami. To dzięki niemu gazetka wygląda jak wygląda. Poza składem jest mnóstwo roboty z zachęceniem ludzi do pisania tekstów, z późniejszym ich sprawdzaniem, ale to już robota redakcji i pani koordynator projektu.
Jeśli będziesz chciała zakładać gazetkę u siebie w szkole, służę pomocą.
Pzdr!

mungo
11-10-2008, 19:32
Chwila odpoczynku od gazetki szkolnej. Kilka portretów, ale czy można je nazwać portretami jesiennymi? To już zależy od waszych komentarzy. Czekam na konkretną krytykę. Pzdr!
202.

źródło (http://img98.imageshack.us/img98/2777/img5580edit2ze4.jpg)
203.

źródło (http://img80.imageshack.us/img80/2880/img5624editxh3.jpg)
204.

źródło (http://img222.imageshack.us/img222/6166/img5667editap0.jpg)
205.

źródło (http://img90.imageshack.us/img90/1485/img5687editvc2.jpg)
206.

źródło (http://img90.imageshack.us/img90/3562/img5760editwj5.jpg)
207.

źródło (http://img442.imageshack.us/img442/2179/img5847editqj8.jpg)
208.

źródło (http://img110.imageshack.us/img110/4388/img5845editcd4.jpg)
209.

źródło (http://img392.imageshack.us/img392/2515/img5643editpa1.jpg)

Paenka
11-10-2008, 20:26
generalnie to fajnie ;) ale na niektórych zdjęciach twarz dziewczyny bardzo niezdrowo wyszła, czy używałes jakiejś blendy że tak blado sino doświetlona jest?

mungo
11-10-2008, 20:45
Używałem tylko blendy. Możesz powiedzieć na których zdjęciach? Ta bladość może też wynikać z nieumiejętnej obróbki...

Zemun
12-10-2008, 09:33
hmm oglądając te zdjęcia na myśl przyszedł mi taki dialog:
fotograf: proszę, ustaw się przed obiektywem a ja zrobię ci kilka zdjęć
modelka: ok. Skończyłeś już? Możemy iść?

Oglądając te zdjęcie odnoszenie wrażenie, że modelka jest cholernie znudzona. Nawet te sztuczne uśmieszki niczego nie poprawiają, ba wprowadzają jeszcze większą sztuczność. Nie podoba mi się.

mungo
12-10-2008, 15:09
Chodzi Ci o minę. A to dziwne, bo miny brałem z francuskiej wersji Vogue. Tak, tak. Tam też są znudzone i bez wyrazu.
Paenka - rozumiem o co Ci chodzi z tymi kolorami. Coś pochrzanilem w obróbce. Mam trochę inaczej, czyt. niedobrze, skalibrowany monitor i u mnie wyglądają ok, ale już na innych widać te różnice w kolorze cery. Dzisiaj zrozumiałem o co Ci chodzi. Błąd przy obróbce, lekkiej poprawie cery. Wszystko do naprawienia.
A jeśli chodzi o to, że twarz taka blada - mi się taka podoba. Bardziej niż opalona. U mnie na monitorze jest wzorcowa biała cera(ale nie blada!).

Zemun
12-10-2008, 15:51
Problem tylko w tym, że sztuczność i znudzenie bije z całego ciała nie tylko z mimiki, więc skopiowanie zamysłów z "francuskiej wersji Vogue" wg mnie nie udane.

Paenka
12-10-2008, 18:30
202,204,205,206 te zdjęcia typuje z tą cerą....aczkolwiek wiesz....ja też mam nieskalibrowany monitor :p

aptur
12-10-2008, 19:51
Mi się tam taka mina podoba. Kto mówi że na każdym zdjęciu musi być usmiech? Jesień jest nie? Nostalgia, zamyślenie, te sprawy :) Fajne zdjęcia.

micles
12-10-2008, 20:50
202. prawie jak w kościele do modlitwy + ciachnięte prawe ramię
203. uwagę odwracają 2 spadające liście nad głową (ten po lewej może zostać)
204. mungo-style portret :D Prawy górny i lewy dolny róg do obcięcia - niepotrzebne rozpraszacze.
205. Najlepsze, fajne światło, po PSie lepiej wygląda :D. Fajne!
206. Fociłbym z wysokości klatki piersiowej modelki żeby lew był niżej niż jej głowa.
207. Brak blendziarza widoczny. Odgarnąłbym trochę liści z wody żeby złapać odbicie.
208. Brak blendziarza widoczny. Do tego liście po prawej budzą nieład.
209. Bez zarzutu.

Ogólnie : przyjemna sesja, trochę zbyt standardowe pozy i miny (wiem, trudno w dzisiejszych czasach o kreatywność :D), zato od strony technicznej jak zawsze solidnie (kadry, obróbka). No, może dorzuciłbym kilka kelwinów do WB tak od siebie.

mungo
12-10-2008, 21:36
Dzięki. Ktoś dorzuci swoje 5 groszy?

MartineZ.oom
12-10-2008, 22:02
Piszę z laptopa (do stacjonarnego z Eizo mam 5m system mi padł) więc nie podejmuję się oceny kolorystyki. A jaki masz monitor? Kolibrowałeś go czymś? Czy na oko?

mungo
12-10-2008, 22:09
Samsunga LCD 24". Jakiś SyncMaster. Niczym go nie ruszałem. Jest taki, jaki przyjechał ze sklepu. Do BW nie przeszkadza, ale widzę, że przy kolorkach już jest spory kłopot...

MartineZ.oom
12-10-2008, 22:15
Samsunga LCD 24". Jakiś SyncMaster. Niczym go nie ruszałem. Jest taki, jaki przyjechał ze sklepu. Do BW nie przeszkadza, ale widzę, że przy kolorkach już jest spory kłopot...

No to zapraszam do siebie, pożyczę Ci i1D2, pomogę skalibrować(ale nie spodziewaj się cudów jeśli to 6bit TN).Będzie wreszcze okazja się spotkać 8-)

Jeśli jesteś zaiteresowany to napisz na PM pod koniec tygodnia, bo do piątku jestem wyjęty z życia prywatnego :|

mungo
13-10-2008, 15:40
Jestem na innym monitorze, już skalibrowanym i tych niedoskonałości skóry prawie nie widać. Są ledwo widoczne, bo dłuższym przyjrzeniu się...
Martinez - dzięki za ofertę - chyba skorzystam - odezwę się na priv

Paenka
13-10-2008, 16:59
nie chodzi mi o jakies tam kropki, plamki czy cos bo tego nie ma...chodzi o niezdrowy koloryt cery

Moshi
13-10-2008, 17:26
Ostatnia seria w ogóle mi się nie podoba. Jak już słusznie zostało zauważone wszystko aż trąci sztucznością. Jedynie czego nie rozumiem to twierdzenie, że autor inspirował się francuską wersją Voguea. Sorki, ale co te zdjęcia maja wspólnego z fotografiami zamieszczanymi w tym czasopiśmie to za cholerę nie wiem...

mungo
13-10-2008, 19:49
Inspiracja nie znaczy dosłowna kopia. Chodzi o miny. Zawsze było słodko-uśmiechnięte. Raz zrobiłem poważnie. Poważnie jak w Vogue - tam 3/4 zdjęć jest z taką właśnie nijaką miną.
No, ale nie będę się kłócił, jeśli kolega Moshi nie wie czym się różni inspiracja od kopii.

Niezdrowy koloryt cery zależy od monitora - oglądałem foty na kilku(+te monitorki w laptopach i telefonach) i wszędzie jest inaczej:p Ponieważ mamy nieskalibrowane monitora zajmijmy się*kadrami;)

ewa_olsztyn
13-10-2008, 20:36
Mam nieskalibrowany monitor!
Kurczę - weź go skalibruj i nie rób scen ;)

mungo
13-10-2008, 20:44
Ta akcja to po to, żeby nie było gadki, że dziwne kolory na zdjęciach:p

Moshi
13-10-2008, 21:07
Inspiracja nie znaczy dosłowna kopia. Chodzi o miny. Zawsze było słodko-uśmiechnięte. Raz zrobiłem poważnie. Poważnie jak w Vogue - tam 3/4 zdjęć jest z taką właśnie nijaką miną.
No, ale nie będę się kłócił, jeśli kolega Moshi nie wie czym się różni inspiracja od kopii.

Dzięki za wytłumaczenie, że inspiracja to nie kopia, ale widzę, że nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi.

Mówisz, że miny zrobiłeś poważne - jak w Vogue. Zgadza się masz je poważne. Tylko problem w tym, że cała stylizacja (otoczenia, mowa ciała modelki, kolorowe listki na piersi itp.) całkowicie zaprzeczają właśnie tym minom. Dlatego jest to wszystko sztuczne. Miny to tylko jeden element układanki. Układanki, jakim jest zdjęcie. Dlatego ważne jest by każdy element do siebie pasował w przeciwnym razie mamy papkę a nie dobre zdjęcie.

mungo
13-10-2008, 21:11
Eee tam... Impresjoniści się na początku też nikomu nie podobali, bo była papka:p

ewa_olsztyn
14-10-2008, 08:11
Eee tam... Impresjoniści się na początku też nikomu nie podobali, bo była papka:p
Hmm.. ale żeś się porównał Mungo!
Niemniej - wysoko mierzyć, to... wysoko trafić. Powodzenia!

kucza21
14-10-2008, 08:19

Fajnie, że znajdujesz jakieś inspiracje, ale wiesz myślę, że kiedy niesiesz się jakąś inspiracją to włóż więcej pracy w to, makijaż, włosy cała otoczka wzorowana na właśnie tych zdjęciach z czasopisma. Jak robisz tanią "kopię" to się lepiej do tego nie przyznawaj.

mungo
14-10-2008, 18:10
Kwestia czysto robocza. Pomożecie wybrać najlepsze foty z tego zestawu?
http://mungos.cba.pl/praga_www/
(galeria nazywa się remoncik, ale to przypadkowo.

aptur
15-10-2008, 07:28
Kwestia czysto robocza. Pomożecie wybrać najlepsze foty z tego zestawu?
http://mungos.cba.pl/praga_www/
(galeria nazywa się remoncik, ale to przypadkowo.

Najlepsze jest zdjęcie nr 7 (licząc poziomo od górnego lewego rogu). Jeszcze nr 3 jest ciekawe.

micles
15-10-2008, 08:27
Dla mnie genialny jest kotek. W większej rozdziałce i po obróbce a'la VanMurderowy koń z działu Lekcji i jest zdjęcie na konkurs :D

aleks
16-10-2008, 12:18
203, 209 wygląda, jakbyś ją tam postawił za karę

Picia
16-10-2008, 17:37
co do zdjec modoleki.. 203 ekstra (choc szkoda ucietych nog) i 208 rowniez bomba!;)

pozdrawiam

mungo
16-10-2008, 18:00
No to ja już mam kompletny mętlik w głowie co sądzić o tych zdjęciach portretowych:p
Dzięki za pomoc przy wyborze tych z Pragi.
Pzdr!

mungo
27-10-2008, 21:30
Oświetlenie: żarówka. Modelka: Kasia. Fotograf: mungo. Nadzieje: wielkie.
210.

źródło (http://img300.imageshack.us/img300/89/img6142editns6.jpg)
211.

źródło (http://img136.imageshack.us/img136/8474/img6286editgl4.jpg)
212.

źródło (http://img184.imageshack.us/img184/92/img6324edited6.jpg)

micles
27-10-2008, 21:35
Super seria, fajne b&w, fajna gra światła i cienia, kilka błędów :

210. Za dużo pustego po prawej.
211. Za słabo widać, że to kapelusz.
212. Cień od nosa psuje ideał tej foty ;P

Oby tak dalej!

Loome
27-10-2008, 21:51
ostatnie - zdecydowanie najlepszy pomysł. jedynie widzialbym minę bardziej smutną. niemniej najlepsze z ostatniej trojki:)

kjoanna
27-10-2008, 22:13
Jka dla mnie troche za mocne to swiatlo.
Moze sprobuj ze swiatlem naturalnym...? :)

mungo
27-10-2008, 22:16
Nie rozbiorę tak koleżanki na dworzu przy 12 stopniach. Z chęcią bym sprobował. Ale to na wiosnę!;) Też się nie postarałem o lepsze światło i zostałem przy lampce nocnej...

kjoanna
27-10-2008, 22:19
Nie rozbiorę tak koleżanki na dworzu przy 12 stopniach. Z chęcią bym sprobował. Ale to na wiosnę!;) Też się nie postarałem o lepsze światło i zostałem przy lampce nocnej...

Oj przeciez mozesz nagrzac w pokoju i posadzic ja obok okna:)
Rozbieraj sobie gdzie i kiedy chcesz ;)

mungo
27-10-2008, 22:21
Jak tylko będę mógł skorzystam z rady. Tu byla dość specyficzna sprawa, że tylko oświetlenie sztuczne wchodziło w grę:p
Przestroga dla pokoleń! Nie używajcie nigdy żarówki 60W. Zawsze kupujcie mocniejsze:p

Pikczer
28-10-2008, 11:36
Osobiscie podoba mi sie 212, ale przepalenia, pustka z prawej i nieciekawie uwydatniony nos modelki przez ostre cienie w 210... nie zamieszczalbym go bo psuje Ci inne ;-)

McKane
28-10-2008, 17:49
212. Cień od nosa psuje ideał tej foty ;P

Micles Ty byś kupił sobie słownik a nie brał się za komentowanie zdjęć. Takie bzdury wypisujesz pod zdjęciami ludzi że aż nóż w kieszeni się otwiera.
Mungo 211 jest nawet na prawdę fajna (szczególnie jak się to otworzy na ciemnym tle).
212 natomiast zupełnie bez sensu ... dziewczyna wygląda jakby się miała zaraz sama zadusić

micles
28-10-2008, 17:53
Micles Ty byś kupił sobie słownik a nie brał się za komentowanie zdjęć. Takie bzdury wypisujesz pod zdjęciami ludzi że aż nóż w kieszeni się otwiera.
Mungo 211 jest nawet na prawdę fajna (szczególnie jak się to otworzy na ciemnym tle).
212 natomiast zupełnie bez sensu ... dziewczyna wygląda jakby się miała zaraz sama zadusićKażdy komentuje tak jak umie, myślę, że moja wypowiedź pomimo licznych błędów językowych jest treściwa i jasna w odbiorze. Napisałbyś coś o zdjęciach, a nie znowu o mnie.

mungo
28-10-2008, 18:22
O widzę, że foty się w miarę podobają... Uf... Trochę mnie to uspokoiło i ucieszyło;)
Biorę się ostro do roboty;)
McKane - każdemu z nas powinni dawać tuż po urodzeniu słownik ortograficzny i interpunkcyjny. Przydałby sie i synonimów. Proszę komentować zdjęcia, a nie nieporadność językową kolegi z klasy o podstawowym polskim.

McKane
29-10-2008, 00:00
Przecież skomentowałem zdjęcia. Autorze Mungo proszę komentować moje komentowanie zdjęć a nie przemądrzałych młodzieńców ;-)

mungo
09-11-2008, 23:38
Napisalem, że wracam do reporterki i słowa dotrzymałem. Udało mi się wpaść na sesję nagraniową Dywizjonu 303 w studio 4$[czyt. 4 baksy]. Akurat nagrywał Smolin.
213.

źródło (http://img366.imageshack.us/img366/2567/img6962editzf8.jpg)
214.

źródło (http://img357.imageshack.us/img357/3116/img6914editxl0.jpg)
215.

źródło (http://img82.imageshack.us/img82/9528/img7134editgh1.jpg)
216.

źródło (http://img371.imageshack.us/img371/8743/img7013editdg1.jpg)
217.

źródło (http://img82.imageshack.us/img82/8089/img7053editue3.jpg)
218.

źródło (http://img122.imageshack.us/img122/1977/img7211editwe4.jpg)
219.

źródło (http://img201.imageshack.us/img201/3475/img6904editpt1.jpg)
220.

źródło (http://img201.imageshack.us/img201/5320/img7120editsn9.jpg)
221.

źródło (http://img80.imageshack.us/img80/6169/img7180editmc6.jpg)

MartineZ.oom
10-11-2008, 00:43
Mungo, zdjęcia z Kasią - dla mnie bomba :shock: Dziewczyna ma coś w sobie... Na wiosnę (nie teraz, bo ja mam nawał pracy a Ty maturę;)) zaproszę Cię do mojego studio-atelier w Kobyłce (z Kasią tą lub inną). Poćwiczysz sobie mieszanie światła na softboxach beauty dishach, snootach i innych akcesoriach. A w fotoreportażu najfajniejsze pierwsze cztery. pozdr.

Elandril
10-11-2008, 00:55
Jak na mój gust to trochę za dużo zdjęć z ostatniej serii. Wystarczyłyby pierwsze 4 i 218.
Widzę, że nauka szerokiego kąta zmierza w dobrym kierunku :)
Też ostatnio męczę szerokie kąty ;)

micles
10-11-2008, 10:55
213. Ładnie wypełniony kadr + fajne światło, że z tyłu wszystko jest przyciemnione. Bdb.
214. Kupa, cień na najważniejszym elemencie - ustach.
215. Nie ma na co narzekać, Bdb.
216. Obcięta lewa ręka, ale wiem że nie chciałeś wszystkiego centralnie i dlatego ręce poszły tak na prawą stronę kadru.
217. Kadr w lewo żeby obciąć 2 światełka za plecami. (jeżeli nie było nic ciekawego po lewej, to te światełka wystemplować). Bdb.
218. Chyba najlepsze, postarałbym się o dokładniejsze zasłonięcie tego tylnego źródła światła główną postacią + dorzucił do tego 580kę w mikrofon (teraz go totalnie nie widać). SUPER!
219. Obcięta lampka biurkowa ^^. Bardzo ładnie pokazana relacja ze znajomymi. bdb.
220. Znowu zasłonięte narzędzie pracy - usta :D
221. Genialne w swojej prostocie : "mmm, pizza!". Pół sekundy później miałbyś zasłonięte światełko to które na tym zdjęciu jest po prawej stronie jego głowy. Ale to już takie marudzenie.

Podsumowując : bardzo udane repo, z tego wybrać 5 i już jest super materiał. Tradycją stało się również chwalenie cię za obróbkę, więc i tym razem nie omieszkam tego zrobić. Good work!

mungo
10-11-2008, 11:18
Takich przychylnych komentarzy juz dawno nie zebralem;) Ciesze sie, ze wam sie podoba.
Jednak w fotorepo czuje sie lepiej niz w portretach.

baran
10-11-2008, 11:23
dobre foty,

mungo
10-11-2008, 22:13
No i jest pierwsza strona na wiadomosci24.pl:

źródło (http://img356.imageshack.us/img356/6729/picture31lg3.png)
Link do materiału:
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/dywizjon_303_w_4_studio_80888.html

rob76
10-11-2008, 22:33
gratulacje! Fajny reportaż, kreatywny klimat 216 :-)

mungo
20-11-2008, 18:21
Bitwę z Miclesem przegrałem. Publikuję wszystkie foty z jakich wybierałem zdjęcia do fotoreportażu. Powiedzcie co sądzicie, czy battle'a przegrałem dlatego, że żle wybrałem foty, czy po prostu wszystkie są gorsze?
222.

źródło (http://img403.imageshack.us/img403/6933/img7232editlf7.jpg)
223.

źródło (http://img156.imageshack.us/img156/3509/img7350editok3.jpg)
224. Rada Regencyjna i marszałek Piłsudski

źródło (http://img444.imageshack.us/img444/1483/img7300editej8.jpg)
225. Przemowa marszałka

źródło (http://img212.imageshack.us/img212/1492/img7325editoe8.jpg)
226.

źródło (http://img120.imageshack.us/img120/2192/img7279edithj9.jpg)
227. Hanna Gromkiewicz-Waltz składa kwiaty pod pomnikiem

źródło (http://img141.imageshack.us/img141/244/img7362editli6.jpg)
228.

źródło (http://img165.imageshack.us/img165/2020/img7386editvc5.jpg)
229.

źródło (http://img411.imageshack.us/img411/2112/img7414editds0.jpg)
230.

źródło (http://img403.imageshack.us/img403/1392/img7420edithf7.jpg)
231.

źródło (http://img120.imageshack.us/img120/8305/img7535editeditmd1.jpg)
232.

źródło (http://img175.imageshack.us/img175/6797/img7490editlr4.jpg)
233.

źródło (http://img175.imageshack.us/img175/7039/img7452editmf7.jpg)
234.

źródło (http://img167.imageshack.us/img167/3386/img7542editib7.jpg)
235.

źródło (http://img156.imageshack.us/img156/6425/img7632editxz2.jpg)

mungo
20-11-2008, 18:22
Zestaw battle'owy:
236.

źródło (http://img149.imageshack.us/img149/4043/img7373editeditwq9.jpg)
237.

źródło (http://img403.imageshack.us/img403/1273/img7446editlu4.jpg)
238.

źródło (http://img403.imageshack.us/img403/9232/img7636editeditln7.jpg)
I jedno zbłądzone:
239.

źródło (http://img149.imageshack.us/img149/8351/img7586editjn3.jpg)

micles
20-11-2008, 19:04
Moim zdaniem miałeś trudniej. Trudniej, bo widzę, że w Wawie to był megaścisk i widzę, że albo się w nim nie odnalazłeś, albo nie pozwoliły ci się w nim odnaleźć służby porządkowe. W Bydzi możesz pakować się praktycznie gdzie chcesz, więc i o zajęcie dogodnej pozycji do strzału nie jest trudno. U ciebie widać, że funkcjonowałeś w większości jako "zwykły użytkownik" tej uroczystości, a focenie z tłumu nie jest korzystne. Kilka fajnych kadrów jest, w innych brakuje mi ładu i porządku, który odnalazłem na 230, 231, 233 i 235.

Więcej odwagi, użyj łokci! :D

suchyHc
20-11-2008, 19:27
Mungo: musisz iść na siłownię, wziąć sterydy i będziesz miał od razu mniejszy problem z ludźmi wciskającymi się przed obiektyw ;)

kucza21
20-11-2008, 19:33
A moim zdaniem masz problem z zestawieniem zdjęć, gdybyś wybrał inne to spokojnie byś tego battla wygrał

mungo
20-11-2008, 19:35
Powiem szczerze, że też nie przepychałem się między ludźmi, co zazwyczaj robiłem. Nie chciałem przedstawiać tylko i wyłącznie tego co się dzieje, co jest zaplanowane, bo moim zdaniem jest to sztuczne. Chciałem też ująć ludzi i ten tłok, ścisk.
Też nie chciałem się wywyższać. Chciałem zrobić foty z tłumu, z tłumem. Każdy chce mieć zdjęcie samochodu. I każdy je będzie miał. Ja chciałem mieć zdjęcie ludzi otaczających ten samochód. Czyli Polaków...
I miało być też szczerze, bez upiększania(patrz kupa przed motorem na ostatnim zdjęciu).
Żołnierzy bez tłumu i Klicha musiałem zrobić, bo publikowałem je na serwisie informacyjnym i trzeba było dać ludziom do zrozumienia kto był na uroczystości, jacy żołnierze i jakie samochody jeździly.

Kucza - które powinienem wybrać?;) Wiem, że mam problem z wyborem zdjęć, szczególnie na battle'a - w trzech brałem udział, w żadnym nie wygrałem:p Dlatego po raz pierwszy wrzucam taką ilość zdjęć. Żebyście pomogli mi wybrać, dali jakiś klucz, według którego wybierać.

kucza21
20-11-2008, 19:52
Przedewszystkim patrz na ogólnie przesłanie obrazu i poprawność. Wiadomo, że ciężko jest w 100% poprawne kadry zrobić, ale zawsze można coś cropować. Ja jestem pewien, że gdybyś podmienił zdjęcia to byś wygrał a konkretnie
236 --> 230
237 --> 233
238 --> 231 ( Moim zdaniem najlepsze )
239 --> 229 ( kadrować z prawej strony )

mungo
20-11-2008, 20:31
Dzięki wielkie. Teraz mogę powiedzieć, że chcialem dać Miclesowi szansę:p Ale nie powiem. Po prostu nie umiem wybierać zdjęć do battle'a. Koniec i kropka.
Dzięki wielkie Kucza! Czekam na komentarze innych. Zgadzacie się z Kuczą i ze stwierdzeniem, że zdjęcia się jednak do czegoś nadają?:D