Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : system filtrów COKIN - kilka pytań

GrzesiekK
12-06-2006, 00:53
Witam,
ponieważ robię zdjęcia krajobrazów, potrzebuję filtry typu szara połówka. Wybór jest oczywisty - system cokin. Mam w związku z tym kilka pytań i wątpliwości.

1. Szukajka podpowiedziała mi, że nieoryginalne adaptery/holdery nie są tak dobre jak ich cokinowskie (droższe) odpowiedniki. Podobno na tych nieoryginalnych z allegro są luzy itp. Mógłby to ktoś potwierdzic/zaprzeczyc? W sumie różnica w cenie jest spora jak za kawałek plastiku....
2. Jakie szare połówki powineniem wybrac na początek? Nie potrafię określic ilu EV potrzebuję - mógłby ktoś podac linka do kilku swoich krajobrazów z nałożonymi konkretnymi filtrami?
3. czy z 24-105L na 5d będzie winietowac?
4. jak wygląda współpraca zwykłych filtrów polaryzacyjnych z nałożonymi filtrami cokin? czy nałożenie zwykłego polara wyklucza użycie cokina i na odwrot? Czy muszę kupowac filtr polar do systemu cokin?
5. Co sądzic o nieoryginalnych filtrach? np. ten
http://allegro.pl/item109111998_filtr_szary_polowkowy_typu_cokin_p_n d4_121m_.html

akustyk
12-06-2006, 01:01
ad 1. oryginalny Cokin to tez plastik-fantastik

ad 2. ND 0.6 Soft, ND 0.9 Soft.
zdjecia... http://www.photo.net/photodb/folder?folder_id=367394 - z reguly przy opisach pisze jakie filtry (jesli pamietam)

ad 3. prawdopodobnie tak. mozesz sciac jeden slot i wtedy przy 24mm holder nie bedzie wchodzil w kadr. nie wiem jak pierscien (tez bywa problem).

ad 4. zasadniczo jesli uzywasz polowki to raczej nie uzywasz polara. i vice versa.
jesli potrzebuje i jednego i drugiego, to uzywam normalnie nakrecanych polarow. na pewno trzeba mocniej "wyciagac" obiektywy, bo wtedy w najszerszych koncach mocniej winietuja. ale da sie...

ad 5. to samo co o oryginalnym Cokinie. tandetne gowno z paskudnymi zafarbami. jesli chodzi o podstawowe polowki to zdecydowanie polecam Hitecha 85. cena jak Cokin P, a w odroznieniu od tego francuskiego szmelcu nie zabarwia nieba na sraczko-buraczko-rozowy. do tego bardziej uzyteczne gradacje.

jesli chodzi o ewentualne kolorowe polowki... szkoda by mi bylo 110zl za Cokina czy Hitecha, jesli za 45zl jest PPL (w Raysfoto). i to i to jest zywiczny badziew, ktory optycznie dewastuje zdjecia :) wiec nie widze najmniejszego sensu przeplacac :)

jacab1
12-06-2006, 08:08
Odnośnie holdera... to rzeczywiście oryginał i zamiennik innej firmy to plastik... jednakże oryginał jest jakby sciślejszy- lepiej mocuje wsunięty filtr.
Holder nieoryginalny pomógł mi pozbyć się pomarańczowej połówki.... spacerowałem po pomoście nad jeziorem- aparat+holder+dwie połówki... w pewnym momencie potknałem się... machnąłem łapkami w celu złapania równowagi.... jedna połówka ładnie wysunęła się z holdera i wpadła do wody- teraz używają ją rybki :)
pozdr

SenK
13-06-2006, 07:21
nie wiem jak te oryginalne, ale na tych allegrowych podróbkach są luzy..
Można też trzymac je w łapie ;)

Voith
13-04-2009, 13:18
Czy w przypadku filtrów Hitech połówkowych "szary" to to samo co"neutralny" ?

sbogdan1
13-04-2009, 13:41
Kup oryginalny holder Cokina + filtry hitecha ( pasuje jedno do z drugim , sam tak mam ) i będziesz na pewno szczęśliwy co do gradacji filtrów akustyk wyczerpał temat , kiedyś posłuchałem jego rad i nie żałuję .

toshimitsu
13-04-2009, 15:22
Ja kupilem z allegro holder, pierscien i redukcyjny oraz 2 polowki.
Luzow nie mam, holder jest wykonany ze strasznego plastiku aczkolwiek spelnia swoja funkcje. Ile kosztuje oryginal?

Gringo997
13-04-2009, 15:41
oryginalny holder kolo 60zł, ja mam plastik i jestem zadowolony

lajf_entusiast
23-04-2009, 13:27
Także jestem zadowolona z plastikowego holdera:) mogę zamontować 3 cokiny prostokątne jeden okrągły. Spełnia swoją funkcję, a dałam za niego w foto-tipie 13 zł:P więc cena śmieszna:) oryginalne? na allegro 50 - 60 zł

sirlukas
23-04-2009, 13:56
Czy jeśli bym kupował Cokin P holder, to warto te grosze dopłacić i wziąć wersję "Wide-Angle"?

Kolaj
23-04-2009, 14:13
Czy jeśli bym kupował Cokin P holder, to warto te grosze dopłacić i wziąć wersję "Wide-Angle"?
Zależy na jakie szkła. Wide angle ma tylko 1 slot, więc odpada założenie kilku filtrów, jednak tylko taki holder da się użyć przy bardzo szerokich kątach.

sirlukas
23-04-2009, 14:55
Zależy na jakie szkła. Wide angle ma tylko 1 slot, więc odpada założenie kilku filtrów, jednak tylko taki holder da się użyć przy bardzo szerokich kątach.

Czyli dopóki nie kupię UW, to lepiej wziąć normalny holder Cokina i filtry Hitech, tak? Super, teraz gdzie w UK znaleźć filtry Hitecha :|

Kolaj
23-04-2009, 15:13
Czyli dopóki nie kupię UW, to lepiej wziąć normalny holder Cokina i filtry Hitech, tak?Tak. Holder normalny winietuje na moim aparacie z cropem od ogniskowej ok. 15mm. Sprawdzałem z obiektywem EF-s 10-22mm. Na FF będzie to pewnie gdzieś koło 24mm ale to zależy także od średnicy filtra w obiektywie. 16-35 jest szerszy, więc może zacząć winietować już przy nieco dłuższych ogniskowych. Niestety nie mam jak sprawdzić.

Z drugiej strony, praktycznie nigdy nie używam więcej niż jednego filtru Cokina, więc na codzień mam przy sobie tylko holder wide. Kilka szkiełek to jednak trochę degradacja obrazu. Poza tym to już straszna rzeźba, choć niektórzy tak robią.

sirlukas
27-04-2009, 14:05
Zamówiłem, Holder Cokin P Wide Angle, do tego zestaw filtrów Hitech ND gradient i B+W KSM MRC 77mm SL.
Do końca przyszłego miesiąca zęby w ścianę :|

divo
27-03-2011, 15:48
Czy ktoś z posiadaczy mogłby napisać czy system p winietuje przy ogniskowej 24mm na ff? Średnica "klasycznego" filtra 77mm. Interesuje mnie polar + szary grad na raz. Jeśli dobrze kombinuje to jeden slot można by ściąć jeśli cokolwiek to da..

jkl8
27-03-2011, 16:09
Używałem Cokin P z korpusem analogowym, z tego co pamiętam przy ogniskowej ok 28mm w narożnikach pojawiały się widoczne ślady zaciemniania pochodzące od uchwytu. Ograniczało to trochę możliwość stosowania filtrów z krótszymi ogniskowymi. Ten holder jest dość gruby niektórzy szlifowali go aby zmniejszyć grubość i ograniczyć winietę.

dziobolek
27-03-2011, 16:25
Używałem Cokin P z korpusem analogowym, z tego co pamiętam przy ogniskowej ok 28mm w narożnikach pojawiały się widoczne ślady zaciemniania pochodzące od uchwytu.

No to teoretycznie prawidłowo - za Cokin.com (http://www.cokin.fr/ico15-A.html):

"P Series
For larger diameter lenses up to 82mm.
Recomended for focal lenghts from 28mm onwards (35mm format).
Specially adapted to today's digital SLRs.
Filters are 84mm wide."

Przy czym tyczy się to chyba holdera standard, nie slim.

Pozdrówka!

divo
27-03-2011, 16:43
Licze na to, że skoro dla średnicy 82mm ogniskowa 28mm jeszcze nie winietuje to przy 77mm ogniskowa 24mm też nie będzie (do tego dochodzi możliwość spiłowania).

Sławek
27-03-2011, 19:40
Z tego co pamiętam, bo z systemem Cokin rozstałem się bez żalu dawno temu, to obciąłem przód uchwytu właśnie ze względu na winietę. Ale ja miałem podróbkę. Może oryginał nie winietuje. W razie czego, piłka do metalu radzi sobie z tym plastykiem bardzo dobrze.

divo
28-03-2011, 00:12
Rozstałeś się dlatego że winietował, znalazłeś coś lepszego czy uznałeś ze to niepotrzebne?

Sławek
28-03-2011, 21:26
Rozstałeś się dlatego że winietował, znalazłeś coś lepszego czy uznałeś ze to niepotrzebne?
Powodów było kilka.
Filtry były słabe .
Przestałem robić pejzaże.
Jeszcze przez jakiś czas miałem w torbie szarą połówkę którą przykładałem ręcznie do obiektywu. Niestety brak powłok w końcu mnie zniechęcił całkowicie do nich.
Obecnie z filtrów używam tylko polaryzacyjny lub UV.

kedazi
28-03-2011, 21:33
Czy ktoś z posiadaczy mogłby napisać czy system p winietuje przy ogniskowej 24mm na ff? Średnica "klasycznego" filtra 77mm. Interesuje mnie polar + szary grad na raz. Jeśli dobrze kombinuje to jeden slot można by ściąć jeśli cokolwiek to da..

Z tego co pamiętam to winietowanie na 24mm przy FF z polarem + szarą połówką było widoczne. Moze wienietowanie nie bylo tak dokuczliwe, ale narożniki holdera dawaly w kość. Ostatni slot mialem odcięty ale i tak coś tam było widać.
Jutro poszukam zdjęć z tego zestawienia i Ci podeślę..

jsb
29-03-2011, 01:01
Cokin P ze standardowym holderem winietuje do 22 mm na FF.

Sergiusz
29-03-2011, 03:00
Winetuje i na 24mm. i do tego paskudnie,

Sławek
29-03-2011, 11:16
Oczywiście mowa o systemie "P"
Dla kogo jest zatem system "A" ?.

akustyk
29-03-2011, 12:10
Oczywiście mowa o systemie "P"
Dla kogo jest zatem system "A" ?.

A sprawdzal sie z powodzeniem za czasow malych lustrzanek. jak ktos mial analogowego OM-a czy chocby nawet prosty zestaw typu EOS 300 kit/dualkit (jakby nie kombinowal filtr 58mm) wzglednie podobny Nikon F55, Minolta 505Si, to tam spokojnie sie uzywalo Cokina A, bo wystarczyl a byl tanszy.

Sławek
29-03-2011, 15:45
A sprawdzal sie z powodzeniem za czasow malych lustrzanek. jak ktos mial analogowego OM-a czy chocby nawet prosty zestaw typu EOS 300 kit/dualkit (jakby nie kombinowal filtr 58mm) wzglednie podobny Nikon F55, Minolta 505Si, to tam spokojnie sie uzywalo Cokina A, bo wystarczyl a byl tanszy.
Pamiętam, pamiętam...
Koledzy na Prakticach też używali.
Urosły nam obiektywy, urosły. Teraz niemal każdy jest wiekszy od obiektywów do Mamiyi .

akustyk
29-03-2011, 17:16
Pamiętam, pamiętam...
Koledzy na Prakticach też używali.
Urosły nam obiektywy, urosły. Teraz niemal każdy jest wiekszy od obiektywów do Mamiyi .

tak i nie. zauwaz, ze dzisiejszy sprzet amatorski Canon i Nikona to tez sloiczki o srednicy filtra 52 albo 58 i korpusy tez bynajmniej nie jakies wiele wieksze od amatorskich 300-tek czy ww. F55. nieco inaczej uksztaltowane (glebsze i wezsze), bo nie musza miescic rolki filmu, ale to nadal jest male.

powiekszeni penisow dotyczy glownie sprzetu z polki wyzszej cenowo - entuzjastow i profesjonalistow ;)

jsb
29-03-2011, 19:21

To bardzo ciekawe co piszesz bo mam przed sobą 17-40 na FF, założony standardowy holder i winieta znika przy 22mm.

Sławek
29-03-2011, 22:01
To bardzo ciekawe co piszesz bo mam przed sobą 17-40 na FF, założony standardowy holder i winieta znika przy 22mm.Na jakim body to sprawdzasz i jak ?.
Patrząc przez wizjer czy robiąc zdjęcie ?

jsb
30-03-2011, 02:03
5d2, robiąc zdjęcie. Jeszcze sprawdziłem dokładnie, exif pokazuje 23 mm, także przepraszam za ten 1 mm ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Poza tym mam jeszcze drugi holder, najtańszy chiński któremu uciąłem 2 sloty i tym już można cykać na 17mm.

qbasty
30-03-2011, 11:07
na moim 1ds z 24-105 holder cokin slim winetuje przy 24mm i trochę w górę powiedzmy 28mm, poza tym polar cokin to totalna porażka nie warta ani złotówki. Dlatego przesiadłem się na lee ;)

jsb
30-03-2011, 17:40
Jeśli kogoś stać na LEE to wiadomo że nie ma o czym gadać.

Smok
08-08-2012, 16:51
Witam Szanownych Forumowiczów

W ramach przygotowań do wyjazdu wakacyjnego i zgłębiania kolejnej książki dot. fotografii doszedłem do wniosku że wreszcie czas zacząć zabawę z filtrami szarymi i połówkowymi szarymi. A jako że człowiek niedoświadczony płaci najwięcej, zanim zdecyduję się na zakupy chciałem zasięgnąć rady.
Pierwsza kwestia to filtry typu Cokin. Nie ukrywam że idea, a przede wszystkim oszczędność z tym związana brzmi kusząco. Filtry typu Cokin P (najekonomiczniejsze :) )mają najmniejszy wymiar 84mm i stąd pytanie czy dokręcone do obiektywu o średnicy 82mm (mając na uwadze że jakąś szerokość zajmuje też trzymacz filtrów - nie wiem czy to poprawne nazewnictwo) nie dadzą winiety na szerokich kątach, czy ktoś z użytkowników używał ich z Canonem 16-35 F2,8 L II?
Czy w związku z tym nie trzeba celować w kolejną półkę wymiarową i cenową, czyli Cokin Z Pro?

I kolejne pytanie, czy ktoś ma doświadczenie z filtrami fader nd, albo nisi albo lcw.
Tylko proszę mnie nie odsyłać do szukajki forumowej, gdyż wątki ich dotyczące przeczytałem, ale nie znalazłem jednoznacznych opinii osób używających tych filtrów, a odnośniki na zewnątrz też przeczytałem.

A może dać sobie spokój z wynalazkami i zaopatrzyć się po prostu w dwa uniwersalne okrągłe filtry szare (wiem że to pojęcie nierealne :) ), tylko o jakich parametrach będą te uniwersalne, przy założeniu że wybieram się na południe i słonko raczej będzie grzać, a chciałbym pofocić trochę fajnych widoczków, z piaskiem, morzem, skałami i tym podobnymi miłymi rzeczami w roli głównej.

Będę bardzo zobowiązany za pomoc.

Smok

jaroz
08-08-2012, 20:36
Filtry typu Cokin P (najekonomiczniejsze )mają najmniejszy wymiar 84mm i stąd pytanie czy dokręcone do obiektywu o średnicy 82mm (mając na uwadze że jakąś szerokość zajmuje też trzymacz filtrów - nie wiem czy to poprawne nazewnictwo) nie dadzą winiety na szerokich kątach, czy ktoś z użytkowników używał ich z Canonem 16-35 F2,8 L II? Holder (tak nazywany jest ten trzymacz) u mnie daje winietę na 24 mm, FF, fi 77mm.

arra
08-08-2012, 20:39
Mam Cokina P na 17-40, na 17mm jest lekka winieta, ktora znika od okolo 20mm. Pozdrawiam

Smok
08-08-2012, 20:50
Właśnie tego się spodziewałem, niestety. Póki co dziękuję za odpowiedzi.

dziobolek
08-08-2012, 22:26
system filtrów COKIN - kilka pytań (http://www.canon-board.info/pozostale-22/system-filtrów-cokin-kilka-pytan-11775/)

Filters for Photographic Lenses - Creative FIlters - www.cokin.co,.k (http://www.cokin.co.uk/)

Filters for Photographic Lenses - Creative FIlters - www.cokin.co,.k (http://www.cokin.co.uk/pages/cokinP.htm)

http://www.google.pl/search?num=100&q=fader+nd++site%3Awww.canon-board.info&tbs=&tbo=1

Hamtaro
08-08-2012, 22:47
fader to niestety straszna kicha. kupowalem za jakies 130 zlotych na allegro z mysla oszczednosci na nd400 i nic z tego, nd400 tak czy inaczej trzeba bedzie kupic. efektywnie dziala do +/- nd8 nd10. nd400 jest niemozliwe do osiagniecia wg mnie przez nierowna polaryzacje i wyglada to mniej wiecej tak:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img837.imageshack.us/img837/9985/img5055te.jpg)

sam zaopatrzylem sie w drugi filtr cokin nd8 i jakos bede dzialal, a ten filtr chyba sprzedam.

na ebay'u sa filtry nd400 w smiesznie niskiej cenie Super Slim 77mm ND Filter Neutral Density ND400 Optical Glass | eBay (http://www.ebay.com/itm/Super-Slim-77mm-ND-Filter-Neutral-Density-ND400-Optical-Glass-/221024431901?pt=Camera_Filters&hash=item3376152f1d) ale tez sa pewnie tej ceny warte.

jaroz
08-08-2012, 22:57
a ten filtr chyba sprzedam.
Zanim go sprzedasz to może zrób kilka fotek w RAWie na różnych parametrach filtra i bez. tak dla porównania dla potomnych.

- - - Updated - - -

Chińczyki cuda robią
Black 77mm ND Fader Neutral Density Adjustable ND2 to ND400 Variable Filter | eBay (http://www.ebay.co.uk/itm/Black-77mm-ND-Fader-Neutral-Density-Adjustable-ND2-to-ND400-Variable-Filter-/380437072151?pt=UK_CamerasPhoto_CameraAccessories_ CameraLensesFilters_JN&hash=item5893d10917)

Tylko czy to jest wyrób do użytkowania czy tylko do sprzedania?

Hamtaro
08-08-2012, 23:03
to co zamiescilem jest na maksymalnym skreceniu. bez tych dziwnych plam mozna robic zdjecia do mniej wiecej ostatniej kratki. ale to nie daje obiecywanego ndx400 tylko około ndx8, ndx10, nie chce mi sie teraz liczyc. w kazdym razie za nic nie idzie osiagnac wyliczanych parametrow 30s f/11 przy iso 100 w danych warunkach swietlnych. do tego dochodza lekkie przebarwienia i niezbyt rowne przyciemnienie obrazu w calym kadrze nawet na mniej skreconym filtrze.

- - - Updated - - -

raczej tylko do sprzedania bo cos podobnego zakupilem

- - - Updated - - -

tylko ze marki "LENSSO"

matijaz
08-08-2012, 23:57
U mnie Cokin P na 16-35mm f/2.8 wersja I (filtr 77mm) nie dość, że winietował, to jeszcze na zdjęciach było widać brzegi holdera (prowadnice do filtrów) do filtrów, jeśli nie był w położeniu poziomym. Nie wiem jak jest w wersji II tego obiektywu, teoretycznie większa średnica filtra powinna wyeliminować problem. Ja bym szedł raczej w Z Pro, sam zmieniłem system na Lee, zestaw Cokina pójdzie wkrótce do ludzi.

dziobolek
09-08-2012, 01:20
U mnie Cokin P na 16-35mm f/2.8 wersja I (filtr 77mm) nie dość, że winietował, to jeszcze na zdjęciach było widać brzegi holdera (prowadnice do filtrów) do filtrów, jeśli nie był w położeniu poziomym.

Nie miał prawa nie winietować:

"P Series
For larger diameter lenses up to 82mm.
Recomended for focal lenghts from 28mm onwards (35mm format).
Specially adapted to today's digital SLRs.
Filters are 84mm wide."

Tak to jest, jak się nie czyta specyfikacji produktu ;)

Pozdrówka!

matijaz
09-08-2012, 01:59
E tam od razu nie czyta. Produkt kupiony został pod inne szkło i działał doskonale, później dokupiłem adapter na 77mm do 16-35, którego posiadaczem stałem się w międzyczasie. A specyfikacja specyfikacją, zawsze jednak lepiej zasięgnąć rady praktyków.

Smok
09-08-2012, 08:32
Bardzo dziękuję Koledze Hamtaro, o to mi chodziło, o opinie kogoś kto się tym bawił, a nie o odsyłanie do google lub szukajki.
Zapewniam, że umiem szukać w sieci, zwłaszcza że jak widać po ilości postów nie nadużywam cierpliwości forumowiczów. Nawet z tych linków które Kolega Dziobolek podesłał nie wynika odpowiedź na moje pytanie, proszę spojrzeć na tabelkę doboru systemu, teoretycznie przy szerokim kącie istnieje możliwość wykorzystania systemu P, co jak inni uczestnicy wątku stwierdzili jest to problematyczne z powodu winiety.
A od google zacząłem poszukiwania i przejrzałem pewnie większość sugerowanych wątków.
Dziękuję też za sugestie co do "uniwersalnych" filtrów, im więcej czytam tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu że od tego zacznę.

I taka sugestia na koniec, jeśli ktoś pyta o coś konkretnie, to może też warto konkretnie odpowiedzieć, albo nie odpowiadać wcale, a nie udzielać dobrych rad w stylu wpisania hasła w google ;)

Pozdrawiam

Smok

dziobolek
09-08-2012, 11:25
...proszę spojrzeć na tabelkę doboru systemu, teoretycznie przy szerokim kącie istnieje możliwość wykorzystania systemu P, co jak inni uczestnicy wątku stwierdzili jest to problematyczne z powodu winiety...

Oczywiście że istnieje możliwość zastosowania systemu P dla WA - czyli szerokiego kąta (od ok. 24mm wzwyż dla FF).
Natomiast nie za bardzo się da zastosować tenże system P dla szkieł UWA.

Ludziska często mylą UWA i WA ;)

Chociaż... tenże system P przy zastosowaniu jednoslotowego holdera slim, ponoć da się stosować

- dla FF od 17mm - http://www.canon-board.info/pozostale-22/system-filtrów-cokin-kilka-pytan-11775/index4.html#post953103
- dla cropa od 15mm - http://www.canon-board.info/pozostale-22/system-filtrów-cokin-kilka-pytan-11775/index2.html#post638215

Smoku, dpowiedź na Twoje pytania znajdziesz w wcześniej podanych linkach,
a że Tobie się nie chce szukać...
https://canon-board.info/imgimported/2009/02/bezradny-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/bezradny.gif)

Cokin - http://www.canon-board.info/pozostale-22/system-filtrów-cokin-kilka-pytan-11775/

Fader ND - http://www.canon-board.info/sprzet-video-kamery-i-lustrzanki-vdslr-canon-59/regulowany-filtr-szary-fader-nd-77026/

Wystarczyło zadać pytanie w istniejących wątkach zamiast śmiecić.

"Szukajka" nie gryzie, a lenistwo nie jest mile odbierane.

Co do filtra kolegi Hamtaro - cena mówi sama za siebie - dał się wpuścić w tani "Fader ND".

Są ludzie, którzy z powodzeniem używają Faderów - prawdziwych Faderów ND,
a nie dwóch "sklejonych ze sobą" najtanszych polarów.

Inna sprawa, to zastosowanie takiego Fadera dla WA czy UWA - mocno upraszczając,
to są dwa polary spięte razem.

Jeśli ktoś próbował zakładać polar na WA czy UWA, to wie "o so chosi" ;)

Pozdrówka!

Smok
09-08-2012, 16:05
Akurat te linki czytałem, ale odpowiedź na moje konkretne pytania nie była tam zawarta, przynajmniej niejednoznacznie (takie miałem wrażenie).
W każdym razie jeszcze raz dziękuję, póki co wymyśliłem redukcję na filtr o mniejszej średnicy i zakup 2 "uniwersalnych" filtrów i dzięki temu będę miał filtry do wszystkich posiadanych obiektywów, pobawię się i w zależności od wyników i zdobytego doświadczenia poczynię kolejne kroki.

Pozdrawiam

Smok

akustyk
09-08-2012, 19:18
to co pokazal Hamtaro to nie jest kwestia chinskosci czy dziadostwa filtra, bo to ma kazdy Fader. tak po prostu dzialaja dwa polary w pozycji ortogonalnej (lub prawie ortogonalnej), nie ma bata po prostu.

na filtrze powinna byc naniesiona skala do ktorego momentu mozna filtr dokrecic, przynajmniej filtr LCW tak ma. bo tez nie wolno skrecac na maksa.
jesli takiego znaczka nie ma, to sobie trzeba samemu dorobic i przestrzegac. po prostu.

matijaz
13-08-2012, 20:29
Poniżej 16-35 na ogniskowej 16mm przysłona 2.8 z holderem Cokin P (wersja "Wide") i filtrem Hitecha:

źródło (http://img685.imageshack.us/img685/3606/img0659small.jpg)

A tutaj bez holdera:

źródło (http://img193.imageshack.us/img193/909/img0662small.jpg)