Zobacz pełną wersję : Ustawienia Picture Style w 30D/40D
Witam,
Jakiś czas temu kupiłem 30D, z czego jestem bardzo zadowolony :mrgreen: ale ciągle właściwie eksperymentuję z ustawieniami w zakładce Picture Style w aparacie. Mam pytanie.. robiąc zdjęcia w jpgach, jakich ustawień używacie w różnych sytuacjach dla zadowalającego efektu? Ja najczęscie Portret z podbitym o 1 parametrem 'Sharpness'.. jest to ok, wg was?
I jeszcze jedno.. gdyby ustawić wszystkie style bazowe (Standart, Portret, Landskape, Neutral i Faithful) na '0' to efekt końcowy byłby taki sam we wszystkich przypadkach, czy wybór samego stylu już jakoś ustawia zdjecie..?
Dzięki :-)
I jeszcze jedno.. gdyby ustawić wszystkie style bazowe (Standart, Portret, Landskape, Neutral i Faithful) na '0' to efekt końcowy byłby taki sam we wszystkich przypadkach, czy wybór samego stylu już jakoś ustawia zdjecie..?
Dzięki :-)
Nie, efekt nie będzie ten sam, bo oprócz ustawień ostrości, saturacji, kontrastu i tonów, każdy Picutre Styl ma zdefiniowane stałe i niezmienne parametry np. krzywe, priorytety saturowania konkretnych kolorów (np. w Landscape - podbijanie niebieskiego i zielonego).
Swoją drogą, to Canon trochę daje d..y, bo w puszkach z PictureStylami można dograć własne style, ale jak narazie dostępne są chyba cztery (Emerald, Twilight, Clear i jeszcze jakiś jeden) a użytkownicy nie dostali możliwości tworzenia własnych (a szkoda).
gdyby ustawić wszystkie style bazowe (Standart, Portret, Landskape, Neutral i Faithful) na '0' to efekt końcowy byłby taki sam we wszystkich przypadkach, czy wybór samego stylu już jakoś ustawia zdjecie..?
Zobacz też http://web.canon.jp/Imaging/picturestyle/shooting/index.html
bundy & MMM, wielkie dzięki... ten link wiele wyjasnia :idea: ale chetnie przeczytam o konkretnych waszych doswiadczeniach.
Swoją drogą, to Canon trochę daje d..y, bo w puszkach z PictureStylami można dograć własne style, ale jak narazie dostępne są chyba cztery (Emerald, Twilight, Clear i jeszcze jakiś jeden) a użytkownicy nie dostali możliwości tworzenia własnych (a szkoda)
....Czy nie mamy takich mozliwosci wlasnych ustawien w zakladce User Def. 1, 2, 3.....?
A co z Waszymi ustawieniami.. jak konfigurujecie suwaki w Picture Style i jakich konfiguracji najczesciej uzywacie...? Wiem, ze czesto nietypowe rozwiazania przynosza wysmienite efekty....THX!
.
bundy & MMM, wielkie dzięki...
....Czy nie mamy takich mozliwosci wlasnych ustawien w zakladce User Def. 1, 2, 3.....?
I co z Waszymi ustawieniami.. jak konfigurujecie suwaki w Picture Style i jakich konfiguracji najczesciej uzywacie...? ..THX.
.
Najczęściej robię w RAW a tutaj picture styles nie mają znaczenia. Jeśli chodzi o jpegi to poeksperymentuj i zobacz jakie ustawienia odpowiadają Tobie najbardziej. Standard z obnizonym kontrastem i saturacją wygląda dla mnie lepiej. Portrait fatalny odcień skóry daje - proponuję color tone na +1 i obniżyć nasycienie.
Mam pytanie.. robiąc zdjęcia w jpgach, jakich ustawień używacie w różnych sytuacjach dla zadowalającego efektu?
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=18411077
aptur, na tych ustawieniach rzeczywiście ciekawie to wygląda.. thx
gietrzy, pod tym linkiem to mamy małą kopalnię eksperymentów.. dzięx
Zastanawiam sie też, czy lepsze efekty uzyskujemy z poziomu softu aparatu, czy też poprzez obróbkę w PS.. chociaż pierwszy wariant na pewno wygodniejszy ;)
Standard z obnizonym kontrastem i saturacją wygląda dla mnie lepiej. Portrait fatalny odcień skóry daje - proponuję color tone na +1 i obniżyć nasycienie.
Potwierdzam - Portrait do portretów się nadaje jak świnia na salony :-) Bez korekty tonów i nasycenia kolory skóry są paskudne i dodatkowo przy specyficznych warunkach oświetleniowych potrafi wyjść niezła kaszana. Do takiego codziennego focenia w jpgu Standard z kontrastem i saturacją na minus (potrafi paskdunie przewalić czerwony) i sharpnes na +3 wydaje się być ok - przy poprawnym naświetleniu, z fotami już nic nie trzeba robić (wyostrzać też nie, bo +3 na ostrości to jest całkiem sporo).
arkadios
17-08-2006, 21:10
Ja dopiero co przesiadłem się z EOSa 33 na 30D. Na analogu robiłem zdjęcia B/W z zastosowaniem filtrów (żółty, zielony, czerwony) a efekty były rozpoznawalne od razu. W 30D w trybie Monochrome stosując sztuczkę z filtrami - nie widzę różnicy. U Was też tak jest czy może z moim 30D jest coś nie tak?? :?
W 30D w trybie Monochrome stosując sztuczkę z filtrami - nie widzę różnicy. U Was też tak jest czy może z moim 30D jest coś nie tak?? :?
U mnie widać. Najlepiej zrób sobie zdjęcie w RAW i potem w DPP pobaw się stylami, zaoszczędzisz sobie trochę czasu i szybko przejrzysz jakie ustawienia dają jakie efekty.
beachcomber
17-08-2006, 23:08
Ja dopiero co przesiadłem się z EOSa 33 na 30D. Na analogu robiłem zdjęcia B/W z zastosowaniem filtrów (żółty, zielony, czerwony) a efekty były rozpoznawalne od razu. W 30D w trybie Monochrome stosując sztuczkę z filtrami - nie widzę różnicy. U Was też tak jest czy może z moim 30D jest coś nie tak?? :?
a tak w ogole to rob kolorowe, a dopiero pozniej w ps rob BW, najlepiej uzywajac filtra o nazwie BW - pelna wygoda, sprobuj raz a nie przestaniesz :)
arkadios
17-08-2006, 23:14
No tak. Ale myślałem, że skoro jest taka opcja to dlaczego z niej nie korzystać.
Ja jak robiłem na analogu zdjęcie BW z czerwonym filtrem to niebo miałem czarne a chmury stawały się majestatyczne. A tu tego nie potrafię uzyskać. Nie umiem się przestawić...
Ja jak robiłem na analogu zdjęcie BW z czerwonym filtrem to niebo miałem czarne a chmury stawały się majestatyczne. A tu tego nie potrafię uzyskać. Nie umiem się przestawić...
Lepiej sie nie przestawiac... Zdjecia BW wg mnie jakos ladniej na analogu nadal wychodza.
Mam pytanie szczególnie do użytkowników w/w aparatu. Jak zresztą pokazują testy w stylu standardowy zwłaszcza jpeg jest wygląda w porównaniu z konkurencja na nieostry. Standardowo ostrość ustawiona jest na 3 reszta parametrów na 0. Jak ustawiacie te parametry lub jak je ustawić by otrzymać jak najlepsze zdjęcia. Nie mówię już o gustach i guscikach, gdyz jedni lubią cukierkowe zdjęcia inni nie. Co proponujecie ? Podwyższenie samej ostrości już daje ciekawy efekt.
(...)Co proponujecie ? (...)
nie będę oryginalny. ja proponuję robienie w RAW i stosowną obróbkę. trzeba na to poświęcić czas ale warto. a przy okazji można się oduczyć robienia "tysięcy" zdjęć jednej sceny. takiej ilości RAW-ów nie chce się obrabiać :]
Jak poprzedni kolega - przejdź na RAW
Nie da się zaproponować "jednego słusznego" ustawienia. Więc jak wyżej - RAW.
Początki mogą być trudne, bolesne i irytujące, ale... Zdecydowanie RAW. :-D
Gringo997
15-10-2008, 23:41
jak masz takie lustro to naprawde RAW...
nie pamietam nawet jak wygląda jpg z aparatu:P
Ale tu nie w tym rzecz. Wszystkie zdjęcia wykonuje w RAWie. Natomiast zmieniając w stylu obrazu skalę ostrości na większą niż domyślną, zdjęcia wreszcie stały się ostrzejsze. Łatwo powiedzieć obróbka, nigdy tego nie robiłem :( To moja pierwsza lustrzanka. Zresztą boję się zniszczyć poprawianiem zdjęcie, zamiast je naprawić.
nie pamietam nawet jak wygląda jpg z aparatu:P
no to juz przesada.. nawet najzywklejsze fotki rodzinne pstrykasz w RAWach ? :| rozumie sesjse itp..
Piotrfoto
16-10-2008, 01:40
Zwykle robię w RAW, ale jeśli jpg to staram się wyostrzać maksymalnie
no to juz przesada.. nawet najzywklejsze fotki rodzinne pstrykasz w RAWach ? :| rozumie sesjse itp.. Zwłaszcza te. Nigdy nie wiesz jakich warunków możesz się spodziewać, tzn. czy na stole będzie dobra zakąska. ;)
Ale tu nie w tym rzecz. Wszystkie zdjęcia wykonuje w RAWie. Natomiast zmieniając w stylu obrazu skalę ostrości na większą niż domyślną, zdjęcia wreszcie stały się ostrzejsze. Łatwo powiedzieć obróbka, nigdy tego nie robiłem :( To moja pierwsza lustrzanka. Zresztą boję się zniszczyć poprawianiem zdjęcie, zamiast je naprawić.
ej, no to jak robisz w RAW, to nie możesz zwyczajnie wyostrzania zwiększyć już w programie do RAW-ów? prawdopodobnie efekt będzie ten sam.
Zresztą boję się zniszczyć poprawianiem zdjęcie, zamiast je naprawić.
Zniszczyć? :mrgreen: Przecież jak grzebiesz w RAW-ie i konwertujesz go do jpg, RAW Ci zostaje i się przecież nie niszczy...
Tylko RAW i Neutral, czyli wszystko na 0.
Sprawdź program, w którym wyświetlasz gotowe JPEGi zanim zniszczysz sobie fotki ustawieniami wyostrzania wyższymi niż domyślne! (Jeśli do oglądania JPEGów również używasz DPP to ok.)
czyli drodzy koledzy doswiadczeni w boju - albo robic w RAW albo wybierac neutral ( gdzie ustawienia sa na 0 0 0 0 ) ? aby aparat nie pogarszal fotek ? czy moze w nocyh modelach lub firmarach poprawili cos z tymi ustawieniami ?
Weż pod uwagę ,że masz w kompie mocniejszy procesor i zaawansowane programy typu PS czy też inne
DIGIC w aparacie zrobi ze zdjęciem to co komp tylko że mniej doskonale. RAW jest tzw. cyfrowym negatywem z którym możesz zrobić wszystko na co masz ochotę (i na co zdjęcie i program do obróbki pozwala)
czyli jak robic w jpg to tylko na neutral (0,0,0,0) ?
czyli jak robic w jpg to tylko na neutral (0,0,0,0)? Daleko idący wniosek i poniekąd błedny (te kolejne zera zwłaszcza). Sprawa indywidualna. Brak jedynie słusznej metody. Zależy rónież od dalszych poczynań ze zdjęciem. PictureStyles to swoista norma z założenia upodabniajaca rezultaty z róznych modeli aparatów Canona do siebie.
czyli jak robic w jpg to tylko na neutral (0,0,0,0) ?
parę powyższych postów było o RAW-ach, nie o JPG :)
Jeśli już musisz robić tylko w JPG, to rób takie, jakie Ci się podobają:)