Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nowa lustrzanka Sony!

Strony : [1] 2

Zeus
05-06-2006, 20:43
Witam

Sony Alpha 100

http://www.sonystyle.com/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/en/-/USD/SY_DisplayProductInformation-Start?CategoryName=&ProductSKU=DSLRA100K&TabName=feature&var2=

mattnick
05-06-2006, 20:45
1000 $ ... hmmm

KuchateK
05-06-2006, 21:04
Z odkurzaczem, sterowaniem lampami z body i IS :) Bedzie chyba obnizka cen na Canon'a :)

Tomasz Golinski
05-06-2006, 21:06
Chwalą się nową technologią matrycy, a iso od 160 do 1600. Mało trochę. Ale body przybajerzone. Zwłaszcza za taką cenę.

Czas na reakcję :twisted:

akustyk
05-06-2006, 21:06
a tu szkielka do niej:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1035&message=18705335

wygladaja mniej wiecej sensownie, poza tym, ze ta najswiezsza czesc zestawu to szajs robiony przez Tamrona (11-18, 18-70, 18-200), a brak rasowego szerokiego kata z f/2.8. zastanawia mnie tez 20/2.8 - albo to szklo nie ma wielkich problemow z telecentrycznoscia (watpie), albo Sony wierzy, ze potencjalni nabywcy sa debilami (predzej).

zastanawia mnie zasadnosc 135/2.8 STF (komus jeszcze potrzebny soft focus w szkle) i brak taniego standardu 50/1.7, kiedy w zamian jest 28/2.8... no, ale to jest Sony, tutaj prawa logiki zawodza... :)

Chwalą się nową technologią matrycy, a iso od 160 do 1600. Mało trochę. Ale body przybajerzone. Zwłaszcza za taką cenę.

Czas na reakcję :twisted:
raczysz zartowac z tym czekaniem na reakcje... Konica Minolta Dynax 5D pojawil sie na rynku 15 lipca 2005. jakby ktorys producent mial na to zareagowac to juz by to zrobil :)

DoMiNiQuE
05-06-2006, 21:09
Z odkurzaczem, sterowaniem lampami z body i IS :) Bedzie chyba obnizka cen na Canon'a :)
Albo wodotryski w kolejnych modelach C ;)

Tomasz Golinski
05-06-2006, 21:59
No i strona znikła...

stdanielo
05-06-2006, 22:04
moze fake?

KuchateK
05-06-2006, 22:06
A moze poprostu za duzo ludzi sie rzucilo na nowosc i serwer zdechl badz admin stwierdzil ze wiecej juz nie wytrzyma?

snowboarder
05-06-2006, 22:30
Ciekawe, ten sam sensor co D200, a za $1000 z obiektywem...
Prawdopodobnie bedzie do kupienia bez problemu za jakies $800-900,
to naprawde tanio. Ten sensor sprawia, ze D200 od razu
wyglada jakos tak mnie profesjonalnie
(jakosc zdjec jak z "taniego" Sony)

;-)

alx_80
05-06-2006, 22:33
Sony Alfa 100 preview:

http://www.dpreview.com/news/0606/06060501sonydslra100.asp

akustyk
05-06-2006, 22:34
Ten sensor sprawia, ze D200 od razu
wyglada jakos tak mnie profesjonalnie
(jakosc zdjec jak z "taniego" Sony)
;-)
akurat sensor w D200 jest g...ny i to co sprzedaje tamten korpus to ergo.

a ten korpus sprzedawac bedzie naklejka Sony i milosc przecietnego widza Polsatu (dla osob z US: ESPN) do hiper-mega-ekstra-turbo-cool-steady-shoot-and-bells-and-whistles gadzetu elektronicznego z naklejka Sony. plus ergonomia Minolty, skadinad dobrze przemyslana ;)

akustyk
05-06-2006, 22:41
dobra Panowie, kto zmienia ogrodek?

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.dpreview.com/articles/SonyDSLRA100/Images/Accessories/Lenses/SAL-135F18Z.jpg)

źródło (http://www.dpreview.com/articles/SonyDSLRA100/Images/Accessories/Lenses/SAL-85F14Z.jpg)

i na deser zoom. ktos wreszcie pomyslal o normalnym zakresie ogniskowych do cyfranki:

źródło (http://www.dpreview.com/articles/SonyDSLRA100/Images/Accessories/Lenses/SAL-1680.jpg)

alx_80
05-06-2006, 22:45
czy mi sie wydaje czy nowy sony nie jest wiele wiekszy od 350d :)

Canon EOS 350D 127 x 94 x 64 mm (5.0 x 3.7 x 2.5 in)
Sony Alpha DSLR-A100 133 x 95 x 71 mm (5.2 x 3.7 x 2.8 in)
Nikon D70 / D70s 140 x 111 x 78 mm (5.5 x 4.4 x 3.1 in)
Canon EOS 30D 144 x 106 x 74 mm (5.6 x 4.2 x 2.9 in)

snowboarder
05-06-2006, 22:45
akurat sensor w D200 jest g...ny i to co sprzedaje tamten korpus to ergo.

a ten korpus sprzedawac bedzie naklejka Sony i milosc przecietnego widza Polsatu (dla osob z US: ESPN) do hiper-mega-ekstra-turbo-cool-steady-shoot-and-bells-and-whistles gadzetu elektronicznego z naklejka Sony. plus ergonomia Minolty, skadinad dobrze przemyslana ;)

no przeciez o to mi wlasnie chodzi, wraz z wypuszczeniem
tego Sony mamy dowod (no moze nie dowod, ze gown..., ale dowod,
ze tani...)
A ESPN to stacja sportowa, jej widzowie, to pelen zakres ;-)

A swoja droga to Nikon moze miec na serio klopoty,
by sprzedawac D200 jako sprzet profesjonalny...
Jesli nie wezmie sie na serio za produkcje sensorow, to
odpowiedniki Sony beda podwazaly wiarygodnosc (wiare w jakosc).

Tomasz Golinski
05-06-2006, 22:47
Ja nie zmieniam, bo są brzydkie. :twisted:

ripek
05-06-2006, 22:54
Sensitivity

• Auto (100 - 800)

Ciekawe :)

djtermoz
05-06-2006, 22:59
Zobaczymy co bedzie dalej. Dla nas bardziej interesujace jest co zrobi Canon (ceny) choc Alpha wplynac moze najwyzej na ceny 350D/30D. W wyzszym segmencie Canon moze raczej spac spokojnie. Gorzej z Nikonem...

Wyglada to na obiecujacy system. Pare szkielek Zeissa na przynete (Tylko ktory to Zeiss? I czy to faktycznie Zeiss czy tylko nalepka?), IS, dobra cena. Wiara to lyknie. Na pewno duzo tych, ktorzy nie maja jeszcze DSLR.

mattnick
05-06-2006, 23:01
ciekawe jak wyniki testów porównawczych z 350d np.

djtermoz
05-06-2006, 23:09
Przegladajac dpreview od razu widac ze ten Alpha ma byc konkurentem 350D a nie 30D. We wrzesniu mozna sie spodziewac ruchu Canona i nastepcy 350D (co wynika z canonowego cyklu zyciowego). Moze byc ciekawie zwlaszcza ze Canon z jednej strony powinien wsadzic 10mpx (by konkurowac z Alpha) a z drugiej trzymac dalej 8mpx (by nie konkurowac z wlasnym 30D).

mattnick
05-06-2006, 23:10
wsadzi 9 :)

Vitez
06-06-2006, 09:21
Sony A-100 ?
Mialem kiedys A-100... ale Canona :mrgreen: .

gietrzy
06-06-2006, 09:34
Sensitivity

• Auto (100 - 800)

Ciekawe :)
Może zablokowali specjalnie by zostawić ficzera dla wyższego modela ;-)

mganko
06-06-2006, 10:06
ehhh, ten biały kolorek w wersji SONY:)

źródło (http://www.fotopolis.pl/obrazki/Sony_77.jpg)

gietrzy
06-06-2006, 10:10
Patrzyłeś na ceny - brrr.
Przy tych cenach ceny L stałek to tani zakup ;-)

DoMiNiQuE
06-06-2006, 10:10
Prawie jak eLka ;) za ktora chca niezla kase - $2399 :shock:

mganko
06-06-2006, 10:15
']Prawie jak eLka ;) za ktora chca niezla kase - $2399 :shock:

Prawie robi wielką różnicę:)
a swoją drogą to gdzie ceny widzieliście?

alx_80
06-06-2006, 10:41
www.dpreview.com tam sa podane sugerowane ceny chyba :)
SAL 300 mm F2.8 G
450 mm equiv., $5999, Sep 06 !!!!!!!!! 6000 baksow za 300 2,8 o kur...........

gietrzy
06-06-2006, 10:55
www.dpreview.com tam sa podane sugerowane ceny chyba :)
SAL 300 mm F2.8 G
450 mm equiv., $5999, Sep 06 !!!!!!!!! 6000 baksow za 300 2,8 o kur...........
A w Canonie tylko 3850, ufff

alx_80
06-06-2006, 11:10
dokladnie :))) hehe ale jestem ciekawy porownania jakosci tych obiektywow (chociaz nawet gdyby to szklo sony bylo lepsze to na tej matrycy nie bedzie widac roznicy)

nurtuje mnie tez fakt ze te nowe szkla sony sa na FF wiec czyzby soniak chcial zaatakowac i ten segment rynku czy to tylko przebudowane konstrukcje FF z minolty...

akustyk
06-06-2006, 11:18
nurtuje mnie tez fakt ze te nowe szkla sony sa na FF wiec czyzby soniak chcial zaatakowac i ten segment rynku czy to tylko przebudowane konstrukcje FF z minolty...
kalesony zrobilo to co bylo w stanie. nakleilo wlasna etykietke na cudzy produkt.

optyki to oni nie wyprodukuja, tylko polegaja na tym, co kupia. od Minolty, Tamrona, Zeissa... a jesli to jest zaprojektowane do FF to bedzie do FF.

plus jest taki, ze pewnie do Dynaksa 7D da sie wpiac jakby co. nie bedzie obciach chodzic po ulicach z czyms co ma napis Sony

bundy
06-06-2006, 14:21
. nie bedzie obciach chodzic po ulicach z czyms co ma napis Sony

Zawsze pozostaje czarna taśma izolacyjna, która skutecznie zamaskuje mało szlachetne pochodzenie ;-) ;-)

Kmusztard
06-06-2006, 14:36
Obawiam się ze czarna taśma to by się przydała co poniektórym posiadaczom tych "bardziej bardziejszych"...

mxw
06-06-2006, 14:39
Zobaczymy co bedzie dalej. Dla nas bardziej interesujace jest co zrobi Canon (ceny) choc Alpha wplynac moze najwyzej na ceny 350D/30D. W wyzszym segmencie Canon moze raczej spac spokojnie. Gorzej z Nikonem...
jeszcze kilka takich nowości z sony i o nikonie będzie można mówić w czasie przeszłym... :-|

niemniej jednak rzeczywiście pytanie, co zrobi nasz canon...? :roll:

nie bedzie obciach chodzic po ulicach z czyms co ma napis Sony
jak nie jak tak? ;)

Zawsze pozostaje czarna taśma izolacyjna, która skutecznie zamaskuje mało szlachetne pochodzenie
lepsza jest folia do reklam - lepiej trzyma, nie wyłazi klej i nie zmienia właściwości przy zmianie temperatury 8-)

Kmusztard
06-06-2006, 14:41
lepsza jest folia do reklam - lepiej trzyma, nie wyłazi klej i nie zmienia właściwości przy zmianie temperatury 8-)

O nawet macie to już przecwiczona no ja na waszym miejscu, zaraz przeciez to zalpeiam ;)

fmagik
06-06-2006, 14:42
sony h1 np oddaje b. ladnie kolorki i do formatu A4 dobra jakosc.... jezeli lustrzanka sony bedzie wykazywala podobna tedencje zwlaszcza w radzeniu sobie z kontrastami to moze byc b. ciekawa propozycja zwlaszcza z IS i matryca z nikona A200?????
ciekawe jak oppowie canon????

Kmusztard
06-06-2006, 14:42
A tam btw nie wkurza was ze oni będa mieć zaissy na Af a wszystkie inne systemy moga jedynie na M42 liczyć ? (procz Con...)

bundy
06-06-2006, 15:02
A tam btw nie wkurza was ze oni będa mieć zaissy na Af a wszystkie inne systemy moga jedynie na M42 liczyć ? (procz Con...)

Spokojnie chłopie - weź parę wdechów głębszych :-) Za bardzo emocjonalnie podchodzisz do tematu :-) Prawda jest taka, że ich Zeissy koło prawdziwych Zeissów nawet nie leżały :mrgreen: Posiłkowanie się przez Sony marką Zeiss jest przemyślanym chwytem marketingowym, ale na tym się to kończy. Skoro używają takiego "legendarnego" szkła, to czemu tego nie widać na zdjęciach w nie wyposażonych?

A swoją drogą to po co to wszystko piszesz? W tym miejscu firma Sony znajduje swoich klientów jedynie w segmencie RTV :-)

sv
06-06-2006, 15:07
Spokojnie chłopie - weź parę wdechów głębszych :-) Za bardzo emocjonalnie podchodzisz do tematu :-) Prawda jest taka, że ich Zeissy koło prawdziwych Zeissów nawet nie leżały :mrgreen: Posiłkowanie się przez Sony marką Zeiss jest przemyślanym chwytem marketingowym, ale na tym się to kończy. Skoro używają takiego "legendarnego" szkła, to czemu tego nie widać na zdjęciach w nie wyposażonych?

nie widac, bo te zeissy dopiero zostana wyprodukowane; dostepne zdaje sie dopiero od photokiny.

bedzie sie dzialo jak sony pusci nowego d7 z matryca z d2x albo lepsza za 2000,- $ do tego AS i czyszczenie paprochow na matrycy gratis.

bundy
06-06-2006, 15:15
nie widac, bo te zeissy dopiero zostana wyprodukowane; dostepne zdaje sie dopiero od photokiny.

Miałem na myśli dotychczasowe produkty Sony wyposażane rzekomo w optykę Zeiss'a (także kamery), których efekty działania, mówiąc delikatnie, nie powalają na kolana. W lustrzankę Sony z matrycą z d2x raczej bym nie liczył za szybko - widać po specyfikacji a100, że celują w określony target i nie będą się rzucać na rynek pro albo semi-pro.

acidjazz
06-06-2006, 15:20

A swoją drogą to po co to wszystko piszesz? W tym miejscu firma Sony znajduje swoich klientów jedynie w segmencie RTV :-)

Jeśli masz takie wiarygodne informacje na temat Zeissa do Alfy to rozumiem, że jesteś blisko związany z ich produkcją. Jako, że chce kupić jeden z obiektywów tej firmy to poproszę o kontakt do Ciebie - mniemam, że pomożesz w zakupie.

Jaki jest sens wylewania pomyj na nowy system przed premierą sklepową i realnym porównaniem z nikonem czy canonem?

bundy
06-06-2006, 15:21
Jeśli masz takie wiarygodne informacje na temat Zeissa do Alfy to rozumiem, że jesteś blisko związany z ich produkcją. Jako, że chce kupić jeden z obiektywów tej firmy to poproszę o kontakt do Ciebie - mniemam, że pomożesz w zakupie.

Jaki jest sens wylewania pomyj na nowy system przed premierą sklepową i realnym porównaniem z nikonem czy canonem?

Ło matko! Pisałem o DOTYCHCZASOWYCH produktach Sony wyposażanych w optykę Zeiss'a. A co do nowego systemu, to raczej system będzie stary-nowy :-) Nowa będzie naklejka :-)

fredi
06-06-2006, 15:22
widać po specyfikacji a100, że celują w określony target i nie będą się rzucać na rynek pro albo semi-pro.

W ktorym miejscu "specyfikacji" to widac? Ciekaw jestem jak to zauwazyles :) Widac to co najwyzej gdzie celuja tym aparatem, ale troche trdno mowic o tych ktorych jeszcze nie ma.

acidjazz
06-06-2006, 15:23
Ło matko! Pisałem o DOTYCHCZASOWYCH produktach Sony wyposażanych w optykę Zeiss'a. A co do nowego systemu, to raczej system będzie stary-nowy :-) Nowa będzie naklejka :-)

AHA :-D

lucki
06-06-2006, 15:25
Alpha - brzmi troche jak z kosmosu:mrgreen:
pewnie troche zaplacili za technologie minolcie

bundy
06-06-2006, 15:25
W ktorym miejscu "specyfikacji" to widac? Ciekaw jestem jak to zauwazyles :)

hehehe... po prostu sobie porównałem z 350D :-) Widać, że Sony chce trafić w ten target użytkowników i daje produkt nie posiadający (teoretycznie przynajmniej) wad konkurenta (np. bardziej ergonomiczna obudowa). No dobra - żartowałem ;-)

eee...tam :-) A PhaseOne jak brzmi? Jak ze Star Treka ;-)

fredi
06-06-2006, 15:31
hehehe... po prostu sobie porównałem z 350D :-) Widać, że Sony chce trafić w ten target użytkowników i daje produkt nie posiadający (teoretycznie przynajmniej) wad konkurenta (np. bardziej ergonomiczna obudowa)

No tak, ale to zupelonmie nie odpowiada na moje pytanie i nie tlumaczy skad wniosek co do calosciowej strategii. To ze chca byc lepsi w danym segmencie nie oznacza ze rezygnuja z innych.

Po polsku piszemy Alfa. Bo to przeciez tylko zapis w alfabecie lacinskim, a nazwa wlasciwa to pojedyncza litera alfabetu greckiego α.

bundy
06-06-2006, 15:36
To ze chca byc lepsi w danym segmencie nieoznacza ze rezygnuja z innych.

Może za jakiś czas podczas trasmisji np. meczów będziemy oglądać długie lufy z napisem Sony... :-) Sorry, ale mam chyba zbyt duże poczucie realizmu, żeby wyobrazić sobie Sony w segmencie Pro :-) (np. odpowiednik 1D z wbudowanym od razu Playstation IV...) No chyba, że Sony kupi C i N, ale wtedy to już chyba wszystko będzie miało naklejkę Sony (nawet moje ulubione piwo na literę H) ;-)
Jestem w lekkim szoku, że na naszym forum tak zaciekle bronimy produktu na inną literkę alfabetu :-) Dobra, dobra...nie bijcie już ;-)

sv
06-06-2006, 15:44
Może za jakiś czas podczas trasmisji np. meczów będziemy oglądać długie lufy z napisem Sony... :-) Sorry, ale mam chyba zbyt duże poczucie realizmu, żeby wyobrazić sobie Sony w segmencie Pro :-) (np. odpowiednik 1D z wbudowanym od razu Playstation IV...) No chyba, że Sony kupi C i N, ale wtedy to już chyba wszystko będzie miało naklejkę Sony (nawet moje ulubione piwo na literę H) ;-)
Jestem w lekkim szoku, że na naszym forum tak zaciekle bronimy produktu na inną literkę alfabetu :-) Dobra, dobra...nie bijcie już ;-)

fotografia sportowa to nie wszystko, ale mysle,, ze jezeli sony bedzie chcialo wydac duzo kasy, to pewnie moze zrobic body porownywalne do 1 czy d2. matryce ma swoje, czyli teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzie:) tylko po co?

segment apatorski i "semi pro" oferuje chyba wieksza mozliwosc zarobienia kasy.

fredi
06-06-2006, 15:45

Nie wiem czy "pro", czy nie, ale zakaldam ze rynek lustrzanek jest glebszy niz dwa modele - ten zaprezentowany i "pro" ktory bys dokladnie zdefiniowal. Cel dlugofalowy Sony to zdobycie jak najwiekszego pola na rynku i to jest realistyczne, a czy bedzie ono wieksze czy mniejsze... Jak sie ma pieniadze i potencjal to mozna atakowac, najwyzej nie zostanie sie liderem.

Nie ma potrzeby sie "szokowac", ja nie bronie zadnego produktu. Ja w ogole nie pojmuje jak mozna dyskusje o jakims modelu aparatu fotograficznego pojmowac w kategoriach obrony i ataku. Aparat broni sie i "atakauje" na rynku, a takie fora jak to, sluza wymianie pogladow. Przynajmniej tak mi sie wydawalo. Czy juz nie mozna w Intenecie wyrazic opinii nie wypowiadajac wojny inaczej myslacym? Czy to medium naprawde w 100% osiagnelo intelektualny poziom pyskowki ulicznej? ;)

Jak bym mial mowic o szoku, to mnie szokuje jak ludzie emocjonalnie sie angazuja w jakies bzdurne spory na temat sprzetu (uwaga o szerszym charakterze), gdyby wlozyli 1/10 tego wysilku w robienie zdjec to... powstalo by ich sporo :)

sv
06-06-2006, 15:48
jedno jest pewne: ceny body z napisem C i N beda nizsze i to jest dobra wiadomosc:)

tdfoto
06-06-2006, 15:49

Cały czas mam nadzieje ze macie, mamy czas na fotografowanie a nie tylko na ekshibicjonizm..... sprzetowy :-P :-P :-P

liquidsound
06-06-2006, 16:51
No wiec wlasnie robaczki rodzi sie pytanie: czy w zwiazku z wejsciem na rynek nowego playstation alfa sony (hehe nie moglem sie powstrzymac:-D ) ceny 350D spadna:
- znaczaaco
- troche
- minimalnie
Kiedy mozna sie spodziewac spadku cen?? Chce teraz kupic 350D i czy nie lepiej odczekac troszke czasu i zaoszczedzic x kasy?? Moze lepiej poczekac na kontre canona modelem 400D??:-D Jak to wyglada w praktyce(histori) takiej rywalizacji?? Pozdrawiam

maro25
06-06-2006, 16:55
Myślę że sony nie poprzestanie na amatorskiej lustrzance. W przeciwnym razie poco wypuszczali by takie obiektywy jak 135/1.8 , 300/2.8 itp. (może dla prestiżu ?)
Zresztą sony sprzeda na pewno wiele swoich aparatów amatorom tylko że tym amatorom za niedługo przestanie wystarczać A 100 i co wtedy ? Sony na pewno wie o tym, żeby utrzymać się na rynku trzeba wypuścić całą gamę aparatów i obiektywów

Gdyby w najbliższej przyszłości sony wypuścił odpowiednik canona 5D z matrycą FF np. 14mp za cenę canona 30D to mogło by być ciekawie :) zresztą ma w ofercie obiektywy które mi (i pewnie wielu innym) się podobają, więc na pewno znalazło by się wielu canonowców i nikonowców zainteresowanych Alfą. Co do ceny np. 300/2.8 to zawsze można kupić np. sigmę 300/2.8 albo 120-300/2.8 itp. Przy czym dodam jeszcze że AS w Sony jest bardzo kuszący

Kmusztard
06-06-2006, 16:59
I anti dust odrazu...

Alfa to chyba nawiazanie do japońskiej Minolty tzn dynaxy tam sie chyba tak nazywaly ale ja nie wiem nie znam sie na minoltach, a A100 to nie przypadkiem odpowiednik 5D ?

liquidsound
06-06-2006, 16:59
Nie odpowiedziales mi na pytanie:-D

maro25
06-06-2006, 17:03
a A100 to nie przypadkiem odpowiednik 5D ?

chodziło mi o Canona EOSa 5D.
tzn gdyby Sony wypuściła puszkę z pełną klatką w przystępnej cenie.
(podobno chce być liderem na rynku więc teoretycznie jest to możliwe)

Kmusztard
06-06-2006, 17:05
Fakt to 5D :) Znalazłem troche o szkłach nie wiem czy było już
http://www.dpreview.com/articles/sonydslra100/page3.asp

I jeszcze 1
http://www.zeiss.de/C12567A100537AB9/allBySubject/FramedNews4

czeczot
06-06-2006, 17:41
Miałem na myśli dotychczasowe produkty Sony wyposażane rzekomo w optykę Zeiss'a (także kamery), których efekty działania, mówiąc delikatnie, nie powalają na kolana.

Czy profesjonalne kamer sony nie są wyposażone również w optykę Zeissa? Czy je też uważasz za badziewie bo nie są na C? Dlaczego twierdzisz że to nie będzie prawdziwa optyka Zeissa? Miałeś już obiektywy w ręku? Na razie Sony podszedł do całej sprawy bardzo logicznie i jeżeli będzie to kontynuował to może rzeczywiście będą to prawdziwe szła Zeissa tylko że z AF. I wtedy będziesz mógł sobie wmawiać ile chcesz że to badziew :)

W lustrzankę Sony z matrycą z d2x raczej bym nie liczył za szybko - widać po specyfikacji a100, że celują w określony target i nie będą się rzucać na rynek pro albo semi-pro.

300/2,8 to raczej nie jest ten segment rynku o którym mówisz. To jest ze 2 półki wyżej niż myślisz.

A co do nowego systemu, to raczej system będzie stary-nowy :-) Nowa będzie naklejka :-)

Co za różnica czy on stary czy nowy. Jak szumy przy ISO 800 będą na poziomie D200 to Canon 350D przy Sony 100 jest cieniutki! Co z tego że trochę mniej szumi przy 1600 jak ja tego użyłem kilka razy w życiu (3200 nigdy). A tu proszę czyszczenie matrycy, IS w puszce, ergonomia minolty!!!!

Wszystko wskazuje na to że sony podeszło do sprawy poważnie i niedługo zobaczymy odpowiednik D7D może z matrycą CMOS która będzie mniej szumieć a potem „legendarnego” D9D. I canon z 30D może cienko wyglądać kolejny raz

Fotos
06-06-2006, 17:53
Pytanie czy Canon jako samotnik da sobie rade z tymi polaczonymi silami. Na razie ma przewage chocby "psychiczna" - lata budowania wizerunku firmy profi-foto, ale...
Za to ciekawe co na to wszystko Nikon ? Biedak jedzie na tej samej matrycy i nie moze byc drozszy od Alfy. A moze bedzie wkrotce Beta-polaczona Minolta z Nikonem i bebechami Sony :-) Proponuje nazwe Hydra :-)
Tamron ma cos takiego jak AdaptAll czy jakos, moze powstanie pierwszy aparat wielosystemowy ? :shock:

gkocur
06-06-2006, 17:56
Kiedy mozna sie spodziewac spadku cen?? Chce teraz kupic 350D i czy nie lepiej odczekac troszke czasu i zaoszczedzic x kasy?? Moze lepiej poczekac na kontre canona modelem 400D??:-D Jak to wyglada w praktyce(histori) takiej rywalizacji?? Pozdrawiam

Wydaje mi się, że do pojawienia się następcy 350D (wieść gminna niesie, że na jesień) nie będzie znaczącej obniżki (jeżeli będzie jakakolwiek). W momencie wypuszczenia 370D, czy jak ona tam sie będzie nazywać, na pewno ceny spadną. A o ile - rynek pokaże. A pojawienie się takiej zabawki jak a100 może na ten spadek ceny wpłynąć bardzo pozytywnie (z punktu widzenia klienta).

akustyk
06-06-2006, 18:35
czeczot dobrze prawi. jakby posiadacze trabantow (zwlaszcza tego nowego) wzieli w rece D5D Minolty to by sie przekonali, ze male niekoniecznie znaczy zabawkowe i ze mozna zrobic aparat nieduzy, lekki ale poreczny, tzn. o normalnej ergonomii.

a o Nikona bym sie nie bal. w nadrzednosc i boskosc matryc i megapikseli to chyba jeszcze tylko fanatycy Canona wierza. a to wcale nie jest warunek konieczny do szczescia. liczy sie tez (oprocz szkla) solidne body z ergonomia pomyslana do szybkiej pracy. tzn. nie z guziczkami ala Playstation (jak A-100 czy 350D). D200 i A100 to zupelnie inne aparaty.

KuchateK
06-06-2006, 18:39
Mysle ze Canon spi spokojnie i jego pozycja dlugo bedzie niewzruszona.

Z pewnoscia ma gotowe wszystkie elementy do kolejnych aktualizacji i pare roznych prototypow nowych puszek z bajerami. O swoim odkurzaczu na matryce juz pisali (mialo byc niby juz w 20D, ale nie chcieli podnosic ceny puszki, blabla, zostawimy sobie na potem...).

Sony bedzie musialo sobie wypracowac nieco pozycji na rynku. Canon to firma ktora sie z foto kojarzy bardzo dobrze. Sony jakos tak nie do konca.

maro25
06-06-2006, 19:59
Za to ciekawe co na to wszystko Nikon ? Biedak jedzie na tej samej matrycy i nie moze byc drozszy od Alfy.

Ciekawe jest też to że Carl Zeiss produkuje dla nikona dwa obiektywy T* 1.4/50 i T*1.4/85 tylko że bez AF :) sony ma T* 1.4/85 ale z AF :)

Zaku
06-06-2006, 20:12
obserwując całą batalie na poprzednich podstronach, wnioskuje swoje...

lecz jedno jest pewne, osoby które wachały się co do zakupu 7D i mimo tego kupiły sprzęt, zrobiły dobry krok, system nie umarł wręcz rozwinoł na nowo skrzydła. Z wieścią że Sony pozostaje przy starym mocnowaniu obiektywów (bo tak z tego wywnioskowałem) urzykownicy otrzymują potężny zastrzyk nowych obiektywów :cool: jeżeli się myle, proszę o sprostowanie :-P

Jak na złość na allegro nie ma żadnej 7D :x

maro25
06-06-2006, 20:20
proponuję zobaczyć sample na fotopolis - nie zachwycają ostrością, choć to pewnie wina słabego obiektywu kit.

[Edit]
Chyba to wina BF widać to na ostatnim zdjęciu

czeczot
06-06-2006, 20:22
czeczot dobrze prawi. jakby posiadacze trabantow (zwlaszcza tego nowego) wzieli w rece D5D Minolty to by sie przekonali, ze male niekoniecznie znaczy zabawkowe i ze mozna zrobic aparat nieduzy, lekki ale poreczny, tzn. o normalnej ergonomii.

a o Nikona bym sie nie bal. w nadrzednosc i boskosc matryc i megapikseli to chyba jeszcze tylko fanatycy Canona wierza. a to wcale nie jest warunek konieczny do szczescia. liczy sie tez (oprocz szkla) solidne body z ergonomia pomyslana do szybkiej pracy. tzn. nie z guziczkami ala Playstation (jak A-100 czy 350D). D200 i A100 to zupelnie inne aparaty.

Właśnie. Przewaga canona w postaci matryc właściwie już się skończyła. Policzcie ile zdjęć robicie na ISO 1600 i czy byście go użyli gdybyście mieli IS w puszce? Został mu tylko największy wybór szkieł ale to też się może skończyć, zresztą ile osób posiada te „specjalistyczne” szkła. Jak zeissy będą prawdziwe, tzn Zeiss do swoich szkieł doda tylko AF i ewentualnie poprawi powłoki to ja zacznę mocno zazdrościć posiadaczom Sony.

Na dzień dzisiejszy jak bym chciał kupić tani korpus + kit a może kiedyś rozbudować system wziąłbym a100 prawie w ciemno przecież sony aż tak bardzo nie zepsuje jakości w stosunku do d200. Żaden producent nie daje tyle w aparacie z najniższej pułki który w dodatku jest wygodny w obsłudze (d5d)

Moim zdaniem canon ma problem. Na pewno ma już opracowanego następcę 350D ale czy on może konkurować z a100 (za wyjątkiem ceny). Przecież wszystkie nowości Canon najpierw wprowadzał w wyższych modelach a 30D nie wniósł "kompletnie" nic nowego. Przecież nie dadzą tego co ma a100 w 370D bo kto kupi 30D. Może canon obniży ceny obiektywów z IS, to nie może być drogi mechanizm skoro da się go pakować w S2 za 1300zł

Zanim ktoś mnie tu napadnie za obraze jedynie słusznej marki proszę żeby porobił zdjęcia jakimś aparatem minolty a nawet d200. Ergonomia canona jest najgorsza!

Chyba ze
………….

canon stwierdził że niech inni się pozabijają w segmencie najtańszym a ja zarobię w segmencie 5D. Kto będzie pierwszą ofiarą? Nikon d50 tu jest magia marki, Samsung daje stabilizacje, 350D jednak magia 8mpx.

fredi
06-06-2006, 20:28
Pytanie co rozumiecie przez "prawdziwe" Zeissy?
Robione w ich fabryce (pewnie raczej nie), zaprojektowane przez ich inzynierow (mozliwe), zaprojektowane przy wspoludziale ich inzynierow (tez mozliwe). Np. takie wspolczesne Hasselblady z serii H sa zaprojektowane tylko przy wspoludziale szwedzkich inzynierow, produkowane przez Fuji w Japonii, dodatkowo po polaczeniu Hasselblada z dunskim Imaconem dunczycy rzadza firma, a wlasciciel jest z HongKongu :D Z Zeissem moze byc troche podobnie, a ostatecznie interesuje nas jakosc :)

czeczot
06-06-2006, 20:44
Sony bedzie musialo sobie wypracowac nieco pozycji na rynku. Canon to firma ktora sie z foto kojarzy bardzo dobrze. Sony jakos tak nie do konca.

Ale dobrze się kojarzy posiadaczom TV i kina domowego marki sony, dobrze się kojarzy miłośnikom bumboxu w maluchu itd. Oni nie kupią sprzętu bo canon ma tradycje oni kupią aparat bo będzie ładnie wyglądał obok TV czy też magnetofonu w samochodzie, ten sam design, to samo logo. Sony produkuje tragicznej jakości kolumny głośnikowe w porównaniu do firm się w tym specjalizujących i co z tego, skoro i tak je sprzedaje bo ludzie lubią mieć sprzęt jednego producenta – to się nazywa przywiązaniem do marki :)

Pytanie co rozumiecie przez "prawdziwe" Zeissy?
Robione w ich fabryce (pewnie raczej nie), zaprojektowane przez ich inzynierow (mozliwe), zaprojektowane przy wspoludziale ich inzynierow (tez mozliwe). Z Zeissem moze byc troche podobnie, a ostatecznie interesuje nas jakosc :)

To gdzie on jest produkowany to mi obojętne :) byle miał tą jakość. Cena chyba świadczy że będą prawdziwe :)

I nie rozumiem jeszcze jednego. Czemu uważacie że to aparat klasy 350D czy d50. Możliwości ma aparatu z wyższej pułki, matryce też :), jak powiem że d200 to może przesadzę ale może jednak nie :). W najniższym segmencie to on jest tylko wielkością bo możliwościami i obsługo (d5d) na pewno wyżej.

akustyk
06-06-2006, 20:53
lecz jedno jest pewne, osoby które wachały się co do zakupu 7D i mimo tego kupiły sprzęt, zrobiły dobry krok, system nie umarł wręcz rozwinoł na nowo skrzydła. Z wieścią że Sony pozostaje przy starym mocnowaniu obiektywów (bo tak z tego wywnioskowałem) urzykownicy otrzymują potężny zastrzyk nowych obiektywów :cool: jeżeli się myle, proszę o sprostowanie :-P

przyjmujesz zalozenie dla dowodu nie wprost, ze kompatybilnosc jest nie tylko wstecz ale tez naprzod. tzn. ze nie tylko Sony zaakceptuje obiektywy Minolty, ale tez body Minolty "lyknie" nowe szkla Sony.

prawdopodobnie jest to prawda, ale nie traktowalbym tego jako pewnik. oby. bo Dynax 7D w dzisiejszej cenie to lakomy kasek. matryca tonalnie dziwna, ale aparatowosc sprzetu swietna i do robienia zdjec i nauki fotografii sprzet wrecz wymarzony...

aptur
06-06-2006, 21:08
Myślę, że Sony dobrze to sobie wykalkulował. Alfa zapowiada się naprawdę świetnie. To logiczne rozwinięcie D5D. Miałem okazję bawić się tym aparatem i twierdzę żę ergonomia jest dużo lepsza niż 350D. Poza tym balans bieli znacząco in plus w porównaniu z Canonem. Znacząco wolniej działa AF w D5d i ciekaw jestm czy poprawili to w alfa. Pikselami w ogóle bym się nie przejmował. Osobiście wystarcza mi 6mega. Zapewne na jesieni wypuszczą coś zamaiast D7 i bardzo dobrze :) Nie spodziewam się żadnych rewelacji jeśli chodzi o 370D - zapewne dadzą wyświetlacz 2,5" i spot. Zostanie 8mega matryca.

yggdrassill
06-06-2006, 23:41
Właśnie. Przewaga canona w postaci matryc właściwie już się skończyła. Policzcie ile zdjęć robicie na ISO 1600 i czy byście go użyli gdybyście mieli IS w puszce?

Zanim ktoś mnie tu napadnie za obraze jedynie słusznej marki proszę żeby porobił zdjęcia jakimś aparatem minolty a nawet d200. Ergonomia canona jest najgorsza!

ja np 40 % zdjec robie na ISO 800, 1600 i nieco na 3200 i stabilizacja nic by tu nie zmienila bo przy 17, 20mm jest zbedna wlasciwie ;)

ergonomia to sprawa upodoban osobistych, bawilem sie 7d i mi zupelnie nie pasowal sposob obslugi, w d200 Nikona rowniez, choc tu mi najbardziej przeszkadzal zle wyprofilowany uchwyt (dokladnie tylna jego czesc).
Najbardziej pasuje mi body eos3 :) i co mam zrobic? ;)

wszystko to kwestia potrzeb i osobistych upodoban, nie ma idealnego systemu czy body dla wszystkich :) i dobrze bo nudno by bylo ;)

adamek
06-06-2006, 23:46
czeczot: ja bym użył. :)
Z tej przyczyny, że często fotografuje obiekty które same się bardzo szybko poruszają. :) I ich stabilizacja nie ustabilizuje. ;)

zabol
07-06-2006, 00:14
a tym Sony piszą też na fotopolis
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4414
i jeszcze tu są sample ;)
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4418

Il fuoco
07-06-2006, 00:26
fuj.znowu goście którzy robią wszystko dobrze oprócz aparatów wypuszczają aparat bo kupili mniejszą firmę... ehhh... mam alergię na Sony.

Quadrifoglio
07-06-2006, 00:31
No wiec wlasnie robaczki rodzi sie pytanie: czy w zwiazku z wejsciem na rynek nowego playstation alfa sony (hehe nie moglem sie powstrzymac:-D ) ceny 350D spadna:
- znaczaaco
- troche
- minimalnie

Eee tam, takie gdybanie Canon-Sony-Nikon to klasyczne brandzlowanie. Chcesz fotografować to kupuj to na co cię stać i rób zdjęcia. Chyba, że ktoś kolekcjonuje najnowszy sprzęt... Chciałbym tylko kiedys fotografować 350D tak jak to robi kilku ludzi z różnych galerii... nawet bez Sony 10MPi stabilizatorem.

mattnick
07-06-2006, 00:38
iso 1600 tragedy...

peter pe
07-06-2006, 01:40
Ja dzisiaj sprzedałem 300d, chcąc kupić w USA 20D albo KM 7D, czyli coś bardziej zaawansowanego.

Poza tymi kilkoma na fotopolis nie widziałem jeszcze żadnych sampli z a100, jednakże zdjęcia w iso 100 i 80 wyglądają na idealnie gładkie i świetnie naświetlone- wg fotopolis zostały zrobione na automatycznych ustawieniach, co świetnie rokuje systemowi pomiaru światła! Jak będzie działał autofocus- zobaczymy. Biorąc pod uwagę poziom osiągnięty przez R1 można spodziewać się naprawdę wiele dobrego! A patrząc na specyfikacje a100 i porównującje do 20D to hmm... Chyba wszystko przemawia za sony. Puszka będzie kosztowała trochę więcej niż 350d z kitem.

W planie mam kupić:
* body (800usd)
* tamron 17-50 f2.8 (450usd)
* sigma 70-300 (220usd)

Czyli za jakieś 1500usd ~ 4500zl mam 10MP pukawke z dwoma calkiem przyzwoitymi i jasnymi szkielkami zapewniającymi akceptowalną jakość:D
W dodatku szkielka mające IS!!!

Jeżeli jeszcze do tego dojdzie potwierdzanie ostrości w manualnych szkłach, to jestem w stanie wysłać list z podziękowaniami do Sony Polska za kawał dobrej roboty ;)

peter pe
07-06-2006, 02:43
a tu kilka sampli z a100

http://klubkm.pl/forum/viewtopic.php?t=7204&postdays=0&postorder=asc&start=60

czeczot
07-06-2006, 06:59
ja np 40 % zdjec robie na ISO 800, 1600 i nieco na 3200 i stabilizacja nic by tu nie zmienila bo przy 17, 20mm jest zbedna wlasciwie ;)

Czyli dla ciebie zostanie Canon jako sprzęt niszowy z dobrym wysokim ISO reszta bierze Sony :) Przy 1/5s albo dłuższym w miejscu gdzie nie wolno rozłożyć statywu lub nie ma czasu też jest zbędna :)

ergonomia to sprawa upodoban osobistych, bawilem sie 7d i mi zupelnie nie pasowal sposob obslugi, w d200 Nikona rowniez, choc tu mi najbardziej przeszkadzal zle wyprofilowany uchwyt (dokladnie tylna jego czesc).

Fakt, a często jest tez to kwestia przyzwyczajenia. I nie jest powiedziane że jak byś od zawsze używał minolty to po wzięciu do reki Canona miałbyś bardzo złe zdanie o jego ergonomii.

skrzat
07-06-2006, 09:04
Pojawiło się już kilka innych preview (poza dpreview):
http://www.steves-digicams.com/2006_reviews/alpha100.html
http://www.imaging-resource.com/PRODS/AA100/AA100A.HTM
http://www.dcresource.com/reviews/sony/dslr_a100-review/index.shtml

A tu tabela szkieł do Soniaków:
http://news.sel.sony.com/assets/Alpha_2006/sony_alphaVPK_lenses_chart.htm

AGO
07-06-2006, 09:37
zastanawiam sie czy sony kupil tylko minolte ... bo ten a100 jak 350-ka wyglada: pokretla, tyl i z gory ;)

bundy
07-06-2006, 09:47
zastanawiam sie czy sony kupil tylko minolte ... bo ten a100 jak 350-ka wyglada: pokretla, tyl i z gory ;)

Może spełnia się jakieś proroctwo i za jakiś czas będziemy mieć wszystko z tym logiem :-) Kalesony firmy Sony, to byłoby coś pięknego ;-)
Byle tylko Sony nie wykupiło Polmosów i Żywca, to będzie dobrze :-)

Fotos
07-06-2006, 13:11
Mozna spojrzec na to wydarzenie jeszcze inaczej - jak na razie Canon nie przejal sie ani Pentaxem ist, ani Samsungiem GX, ani Oly E-500 czy 330. Minolta mimo bardzo fajnych 5d i 7d i tak skonczyla z foto. Swiatem dalej rzadza ci sami :-)
Sony to sprzet dla mas - tu pewno niezle zamaca. Ale watpie, zeby szybko im sie udalo zbudowac pozycje na rynku. Np. kwestia dostepnosci obiektywow - do Canona sa od reki, nawet w Polsce.
Co do Canona to pozwole sobie nazwac ich polityke bledna z wypychaniem najpierw wyzszego modelu 30D, a potem nizszego 3x0D. Blokuja sobie w ten sposob poprawianie 3x0D.

Algier
07-06-2006, 14:38
Może premiera następcy 30D nastąpi szybciej niż przypuszczamy :D

mungo
07-06-2006, 16:23
Obiektywy albo są tak dobre jak prawdziwy Zeiss, dlatego są tak drogie, albo płacimy za markę. Co do aparatu to wygląd mi się tak średnio podoba, a tył wygląda naprawdę identtycznie jak 350-tylko guziki są w innej kolejności;p Ten aparat napewno zrobi spore zamieszanie na rynku, ale nie sądze, żeby w jakikolwiek sposób mógł zaszkodzić Nikonowi, a tym bardziej Canonowi. Pożyjemy, zobaczymy:D

Raff
07-06-2006, 17:20
Jak bym mial mowic o szoku, to mnie szokuje jak ludzie emocjonalnie sie angazuja w jakies bzdurne spory na temat sprzetu (uwaga o szerszym charakterze), gdyby wlozyli 1/10 tego wysilku w robienie zdjec to... powstalo by ich sporo :)

Eeeeeeeee, ale by było nuuuuudno :razz:

yggdrassill
07-06-2006, 19:28
Czyli dla ciebie zostanie Canon jako sprzęt niszowy z dobrym wysokim ISO reszta bierze Sony :) Przy 1/5s albo dłuższym w miejscu gdzie nie wolno rozłożyć statywu lub nie ma czasu też jest zbędna :)

lubię być inny ;) im więcej osób porzuci system canona tym taniej kupię dobre szkła ;)
w dodatku mam stabilizacje wbudowana w korpus (ten swoj ;) ) więc utrzymuje nieźle 300mm na 1/30 ;)

Raff
07-06-2006, 20:15
Nie sądzę aby jakaś masowa "schizma" się szykowała z Canona do Sony. Soniak znajdzie swoje miejsce na rynku dSLR i tyle :)

minek
07-06-2006, 20:55
Z tego co widać na dpreview, a wymienili chyba wszytkie akcesoria jakie są lub będą w najbliższym czasie dostępne, to gripa nie przewidzieli. Smutne, co nie?

alfa i omega
07-06-2006, 21:00
poza tym, ze ta najswiezsza czesc zestawu to szajs robiony przez Tamrona (11-18, 18-70, 18-200), a brak rasowego szerokiego kata z f/2.8. zastanawia mnie tez 20/2.8 - albo to szklo nie ma wielkich problemow z telecentrycznoscia (watpie), albo Sony wierzy, ze potencjalni nabywcy sa debilami (predzej).

po pierwsze 18-70 to nie Tamron
po drugie 11-18 to nie taki szajs za jaki chciałbys go uważać
po trzecie 20/2.8 - to że Canon może miec takie problemy nie musi wywoływac zwatpienia z urzedu

zastanawia mnie zasadnosc 135/2.8 STF (komus jeszcze potrzebny soft focus w szkle) i brak taniego standardu 50/1.7, kiedy w zamian jest 28/2.8... no, ale to jest Sony, tutaj prawa logiki zawodza... :)

po czwarte STF to nie soft focus
po piate może nową 50ke trzeba jeszcze dopracować
po szuste to że bedziesz tak szyderczo nastawiony do tej oferty co najwyżej może poprawi ci nastrój ale ani Sony nie zaszkodzi ani Canonowi nie poprawi ;)

AGO
07-06-2006, 21:39
wszystko zalezy od ceny, bo jak sony wypusci aparat w dampingowej cenie i w kicie da Carl-Zaiss'a (np 16-50 2,8 :D) ... a inne Zaiss'y tez w dampingu to moze sie zachwiac w podstawie swiat dSLR-ow.
Oczywiscie zawsze wierni Canon-owcy pozostana, co innge z uz. Nikona ;)

na fotopolis sa przykladowe fotografie i ... nie zachwycaja. Jest takze, gama obiektywow no i tez zaden knock out. Aha cena w granicach 1000$ czyli rewolucji nie bedzie :|

Fotos
08-06-2006, 17:47
>Może premiera następcy 30D nastąpi szybciej niż >przypuszczamy

Eeee, to juz chyba przesadzone, ze bedzie jesienia.
Za to byc moze odpowiedzia Canona bedzie 3000D, podobno ma kosztowac ponizej $500. Czyli pierwsza lustrzanka dla mas.
Przy okazji weszenia za 3x0D, znalazlem info, ze Canon + Nikon maja obecnie 81% rynku dSLR. Niezle.

Kubaman
09-06-2006, 03:03
o jejku, ale tu się kilka osób na wojnę wybrało :?

IMHO dobrze, że jest nowy gracz, myślę, że zarówno 350D jak i D70 są w poważnych kłopotach i mam nadzieję, że ceny spadną.

Z tym wbudowanym IS to jest jednak jakieś nieporozumienie - w Minolcie ideą było stworzenie systemu, który da realną przewagę nad konkurencją jeśli chodzi o szkła - słabsze, ale za to tańsze i wszystkie z IS. A teraz, co? 300/2.8 za 6000$ :shock: O dupę rozbić taki wbudowany system. Zwłaszcza, że na dpreview twierdzą, że system został zbudowany jako zamknięty projekt APS-C (oj Nikonie, coś mi się zdaje, że konkurencji w FF nie będzie :( ), a w takim razie to szkło powinno być o 50% tańsze od Canona - bez IS i mniej szkła.

Szczerze mówiąc patrząc na możliwy wpływ pojawienia się nowego gracza na rynmku, to chyba jednak Nikon ma więcej kłopotów, bo choćby i z czysto marketingowego punktu widzenia, fakt, że Sony wkłada matrycę z D200 do puszki za 900$ jest szokujący. A ktoś mówił, że matryca to więcej niż połowa ceny :rolleyes:

Suma sumarum - całość mocno spóźniona, brak póki co propozycji dla profi i koszty nowych szkieł z pewnością nie sprawią, że będzie to rywal mogący zagrozić C bardziej niż utratą 100$ na każdym 350D czy 30D.

mganko
09-06-2006, 06:38
Nie wiem czy cos przeoczyłem czy nie, ale czytając na dpreview opis nie dopatrzyłem się w trybie podglądu zdjęć opcji Highlights (czyli migających przepaleń). Wiem że jest histogram ale dla mnie to nie to samo.

AGO
09-06-2006, 07:39
cena 'normalna', a nawet wygorowana jak na start, szkielka tez, brak czegos co jasno odroznia/identyfikuje alfe od innych aparatow na rynku ... cos mi sie wydaje ze to taki krolik doswiadczalny: bedzie good to dorobimy brata, a jak slabo to zamkniemy produkcje.
Mowiac szczerze (z sentymentu tez) bardziej optowal bym za Olympusem, bo szkielka to on ma naprawde swietne ... co innego z cena (sklepowa) i dostepnoscia tych szkielek :|

Kubaman
09-06-2006, 08:12
nie no AGO, nie jestem niczyim adwokatem, ale toż to oczywiste, że się wyróżnia i to zdecydowanie:
- wbudowany AS (wow!)
- punktowy pomiar światła (wow!)
- wizjer z czujnikiem, który przyśpiesza AF (wow!)
- low key, high key ISO (interesujące)
- powłoka na filtrze AA zabezpieczająca przed elektrostatycznym osiadaniem syfów (wow!)
- system "wstrząsu" oczyszczający matrycę z syfów (wow!)
- w porównaniu z K-M wzrost segmentów pomiaru światła z 9 do 40
- 10 Mpx matrycaich własnej produkcji, najpewnijej z D200 (wow!)

To wszystko kosztuje 900$ street price, czyli w praktyce będzie jeszcze 50-100$ tańsze.

Ten aparat ma inne wady, a wynika to moim zdaniem z wyraźnego przeznaczenia i grupy odbiorców, którym i tak to nie przeszkadza. Myślę, że na początek wielu, którzy cenią Sony i chcą kupić np. H5, czy R1 wejdzie śmiało w nowy system.

czeczot
09-06-2006, 08:38
cena 'normalna', a nawet wygorowana jak na start, szkielka tez, brak czegos co jasno odroznia/identyfikuje alfe od innych aparatow na rynku ... cos mi sie wydaje ze to taki krolik doswiadczalny: bedzie good to dorobimy brata, a jak slabo to zamkniemy produkcje.
Jak to nic jej nie wyróżnia?! W tym aparacie jest wszystko co ja bym chciał mieć chociaż w 5D że o niższych modelach canona nie wspomnę. Jedyny problem tego systemu to ceny szkieł ale sądząc po ich ofercie to na pewno zrobią puszkę profi i aż się boje pomyśleć co w nią wsadzą :) Na dzień dzisiejszy canon może konkurować tylko obniżając ceny swoich aparatów, nikon chyba jeszcze bardziej musi zejść z ceny. Na pytanie co kupić 350d czy d70 odp jest jasna a100 bo jest dobrze wyposażona, bo to technologia minolty która zawsze robiła dobre aparaty, bo stoi za tym duża firma która produkuje swoje matryce i w większości przypadków wie jak je użyć :)

A ja czekam na 5D za 1500$ :)

Właśnie co to jest SFT? Czy to nie był obiektyw z dwoma przysłonami gdzie drugą regulowało się „ilość” rozmycia tła? Minolta chyba miała taki obiektyw…… ?

Kubaman
09-06-2006, 09:05
JJedyny problem tego systemu to ceny szkieł ale sądząc po ich ofercie to na pewno zrobią puszkę profi i aż się boje pomyśleć co w nią wsadzą :)...
ale pojechałeś, widzę, że tu wszyscy alebo w jedną albo druga stronę - nikt nie może sobie pozwolić na rzeczową analizę. Wszak Canon oprócz 350D nie odczuje w tym momencie tej nowej puszki. Nie odczuł z 20D gdy wchodził D7D, to teraz się może tylko śmiać. Solidny odbiorca kompaktowy - oto cel tego produktu.

czeczot
09-06-2006, 09:49
ale pojechałeś, widzę, że tu wszyscy alebo w jedną albo druga stronę - nikt nie może sobie pozwolić na rzeczową analizę. Wszak Canon oprócz 350D nie odczuje w tym momencie tej nowej puszki. Nie odczuł z 20D gdy wchodził D7D, to teraz się może tylko śmiać. Solidny odbiorca kompaktowy - oto cel tego produktu.

30D…. ? Grip, drugie kółko nastawcze i używalne ISO 1600 (o ile ktoś z tego korzysta) coś mało argumentów wobec tych które sam wymieniłeś. D7D minolta nie specjalnie promowała. Sony na 100% zorganizuje dużą kampanie reklamową, coś mi się wydaje że w miarę szybko pokaże kolejną puszkę z wyższej pułki. Nie po to kupował system, robi takie zapowiedzi żeby teraz cicho z ty siedzieć i liczyć na cud :)

Theoo
09-06-2006, 10:19
Brzydki korpus. Ciekaewe jak sie go będzie trzymać. Co do minusów KM to system mocowania flasha. Z seria D wspólpracuja tylko flashe dedykowane do cyfry. To jest w sumie minus bo zmuszony jesteś zakupic dodatkowe światełko z dedykacją. W canonie praktycznie wszystko podczepiasz i świeci bez problemu. Dlatego zarzucilem KM na rzecz Canona.Doszły do tego inne jeszcze problemy sprzętowe ale to nie ten wątek

AGO
09-06-2006, 10:29
Kubaman: z tego co wymieniles to interesujace sa spot i samo czyszczenie matrycy, low/high key jako extras.
Jesli cenowo ma byc 1000€, a w DE 30D mozna kupic za 1200€ ... sorry ale w tym momencie nie ma pytania, bo szkielka zrekompensuja roznice. Co do AntiShake minolty ... mialem i chodzi do d..py, no chyba ze cos zmienili.

Czeczot: pewnie Minolta robila dobre aparaty i ... zredukowala akurat ten dzial :D Aparaty byly w miare dobre ale cenowo i jakosciowo odstawaly na tyle, ze nikt prawie tego nie kupowal.

chomsky
09-06-2006, 10:45
Szkla Minolty z serii G byly zawsze znakomite, jesli Sony skorzysta z projektow to??
"Prawie jak eLka"- no gdyby panowie wiedzieli cokolwiek o szklach nie pisali by taaaakich rzeczy z przekasem. "Prawie" cos tam wiecie, ale "prawie" jak piszecie robi wielka roznice.
czesc.ch.

mganko
09-06-2006, 11:02
Szkla Minolty z serii G byly zawsze znakomite, jesli Sony skorzysta z projektow to??
"Prawie jak eLka"- no gdyby panowie wiedzieli cokolwiek o szklach nie pisali by taaaakich rzeczy z przekasem. "Prawie" cos tam wiecie, ale "prawie" jak piszecie robi wielka roznice.
czesc.ch.

co by to nie było to i tak będzie "prawie jak L". Przyzwyczaiłem się że biały obiektyw to zawsze L Canona

czeczot
09-06-2006, 11:12
pewnie Minolta robila dobre aparaty i ... zredukowala akurat ten dzial :D Aparaty byly w miare dobre ale cenowo i jakosciowo odstawaly na tyle, ze nikt prawie tego nie kupowal.

Faktycznie cenowo odstawały, dslr były …. "droższe" nie wiem czy można tak to określić bo był w nich AS czego nie miała konkurencja i były bardziej ergonomiczne jak dla mnie ale kiedyś przy slr było inaczej :) Jakościowo? Trzymałeś kiedyś aparat minolty w ręku?

Kubaman
09-06-2006, 11:19
30D…. ? Grip, drugie kółko nastawcze i używalne ISO 1600 (o ile ktoś z tego korzysta) coś mało argumentów wobec tych które sam wymieniłeś.

OK, jeśli naprawdę się zakochałeś to ja nie mam nic przeciwko. Ale jednak ja potrzebuję wysokich czułości, i to już od ISO 800 bez jakiś badziewnych odszumiaczy w body, które paprzą fotkę. Potrzebuję zarówno drugiego kółka jak i 5 klatek na sekundę, X-Sync 1/250 sek, histogramu RGB no i przede wszystkim szerokiej gamy sprawdzonych i dobrze działających szkieł. Lampa w sonicaczu jest do pupy.

Sony ma potencjał, ale na razie pokazał jedynie ulotki reklamowe odnośnie szkieł.

AGO, a gdzie ty przeczytałeś, że A-100 będize kosztować 1000EUR :rolleyes:
800$ to moim zdaniem zupełnie realna cena za tą puszkę pół roku po pojawieniu się na rynku.

czeczot
09-06-2006, 14:41
OK, jeśli naprawdę się zakochałeś to ja nie mam nic przeciwko. Ale jednak ja potrzebuję wysokich czułości, i to już od ISO 800 bez jakiś badziewnych odszumiaczy w body, które paprzą fotkę. Potrzebuję zarówno drugiego kółka jak i 5 klatek na sekundę, X-Sync 1/250 sek, histogramu RGB no i przede wszystkim szerokiej gamy sprawdzonych i dobrze działających szkieł. Lampa w sonicaczu jest do pupy.

Sony ma potencjał, ale na razie pokazał jedynie ulotki reklamowe odnośnie szkieł.

A dlaczego uważasz że system błysku minolty ADI z zewnętrzna lampą jest do ****.?
W 350D nie masz drugiego kółka i 5kl/s (jest 3), X-Sync: 1/200 sec vs 1/600, ISO do 1600 fakt że mniej szumiące. Czyli te parametry są zbliżone a dodatkowo dostajemy to co sam wymieniłeś a jest tego dużo.

Więc jest dużo wyżej niż 350 a w stosunku do 30D dostajemy coś za coś.

Szkła minolty były niezłe i sprawdzone do tego dochodzi optyka zeisa (mam nadzieje że taka prawdziwa) Fakt że wybór mniejszy ale ile osób posiada specjalistyczne szkła canona?

Pamiętajmy że to najprawdopodobniej najniższy model a na papierze wygląda nieźle, lepiej niż konkurencja. Jak Sony utrzyma poziom przy wyższym modelu body to w końcu będzie prawdziwą konkurencją dla Canona

Kubaman
10-06-2006, 22:51
porównanie do 350D uzasadnione i jak pisałem z wcześniej zgadzam się, że tutaj presja na Canona wzrośnie - i dobrze! Do 30D to jednak daleko, więc ogólnie niestety C może sobie IMHO spokojnie czekać. Ale faktycznie - co cieszy - jeśli Sony będzie dalej pracować intensywnie i oprócz reklamowanych szkieł, które miejmy nadzieję okażą się dobre, wypuści coś z półki semi-profi, to może się zrobić bardzo ciekawie. Nic tylko się cieszyć i czekać, miejmy nadzieję nie za długo.

peter pe
11-06-2006, 01:23
http://klubkm.pl/forum/viewtopic.php?t=7204&postdays=0&postorder=asc&start=420

http://www.pcpop.com/doc/0/141/141320_4.shtml

http://www.pcpop.com/doc/0/141/141320_3.shtml

Gdyby tylko mniej szumilo na wysokim ISO...

maro25
11-06-2006, 08:49
Na początku bardzo kibicowałem temu aparatowi ale po oglądnięciu sampli które do tej pory się ukazały w necie to jestem zawiedziony. Zdjęcia na ISO 100 są pozbawione szczegółów :/ wszystkie sample wyglądają jak by były odrobinę nie ostre a potem odszumione i wyostrzone.
Podobny efekt dają zaawansowane cyfrówki z niewymienną optyką.
Mam nadzieję że to nie szczyt możliwości tej matrycy.

akustyk
11-06-2006, 09:08
po pierwsze 18-70 to nie Tamron
po drugie 11-18 to nie taki szajs za jaki chciałbys go uważać
po trzecie 20/2.8 - to że Canon może miec takie problemy nie musi wywoływac zwatpienia z urzedu

18-70 moze i nie jest Tamron, ale achow i ochow bynajmniej w obudowie KM nie wywolywal. ot, kit-lens
11-18 to najdrozsza, najciemniejsza i najslabsza optycznie alternatywa wsrod ultra-zoomow do niepelnej klatki. naprawde mam problemy z nazywaniem tego inaczej niz szajs
a z telecentrycznoscia szkiel w rodzaju 20/2.8 ma problemy nie tylko Canon. Nikon i Zeiss Jena tez, na ten przyklad. pewnie, ze w Minolcie tak byc nie musi, ale jest ograniczona ilosc konstrukcji optycznych, ktore realizuja ten kat widzenia z tym swiatlem w malym obrazku.

http://mkropa.republika.pl/minolta/lens/135__2_8STF.htm
moze nie klocmy sie o nazwe...
ja naprawde wiem co STF robi

po piate może nową 50ke trzeba jeszcze dopracować

argument jak do 20/2.8 - tu nie ma co wykombinowac. 50/1.7(8) to bardzo podobne konstrukcje u kazdego z producentow optyki dla malego obrazka. tu naprawde nie ma co myslec...

po szuste to że bedziesz tak szyderczo nastawiony do tej oferty co najwyżej może poprawi ci nastrój ale ani Sony nie zaszkodzi ani Canonowi nie poprawi ;)
ale moze idz gdzies indziej leczyc kompleksy? mnie nastroj poprawia robienie zdjec, nie dowodzenie innym, ze nie maja racji...

czeczot
11-06-2006, 11:05
porównanie do 350D uzasadnione i jak pisałem z wcześniej zgadzam się, że tutaj presja na Canona wzrośnie - i dobrze! Do 30D to jednak daleko, więc ogólnie niestety C może sobie IMHO spokojnie czekać.

Jeżeli klasyfikujemy aparaty tak jak producenci tj utrudniona obsługa (mały, brak 2 kółka) najniższa klasa, poprawiona obsługo tj drugie kółko wyższa klasa to faktycznie a100 jest konkurencja dla 350D i d50. Może konkurencja to złe słowo bo te 2 body są „biedne” przy a100 ratuje je tylko magia marki co nawet widać po wypowiedziach co poniektórych tutaj.

Co by nie powiedzieli szumofoby dla mnie ISO1600 tego aparatu jest akceptowalne, ma „ładny” szum, mało kolorowy :)

Mi chodzi bardziej o podejścia co dostaniemy za 1000$ i tutaj dokładamy 200$ i mamy 30D z jego zaletami albo -100$ i a100 z jego „bajerami” jednak praktycznymi. Za 300$ można kupić lampę i rzadko trzeba będzie korzystać z ISO1600 :)

Ale faktycznie - co cieszy - jeśli Sony będzie dalej pracować intensywnie i oprócz reklamowanych szkieł, które miejmy nadzieję okażą się dobre, wypuści coś z półki semi-profi, to może się zrobić bardzo ciekawie. Nic tylko się cieszyć i czekać, miejmy nadzieję nie za długo.

Ja się obawiam tego że nikt nie zrobi aparatu z FF w najbliższym czasie o ile w ogóle. I w tym „segmencie” rynku canon będzie dyktował ceny. Zawsze będzie się mógł tłumaczyć że puszka jest droga bo matryca jest droga. Co jest opowiadaniem bzdur - ta sama matryca w d200 i a100 a różnica w cenie kolosalna. Tak samo jest ze szkłem z IS a bez. Rróżnica 1500 zł (70-200/2,8) a za tyle można kupić cały :) kompakt z tym samym mechanizmem is.

akustyk
11-06-2006, 11:20
kombinujecie. klasyfikacja i pozycjonowanie jest bardzo proste:
segment do 1000$, segment do 1500$ i segment powyzej, gdzie juz raczej ludzie sa swiadomi czego chca.

w segmencie do 1000$ nowe Sony jest bez konkurencji. koniec i kropka. matryca, ktora siedzi w srodku spokojnie pozwala robic zdjecia do ISO 800.

jedna uwaga a propos dyskusji o szumach: gladkie ISO 1600 to jest rzecz ktora amatorom nie jest do szczescia potrzebna. to jest cos dla semi-pro i pro, dla ktorych dedykowane sa korpusy typu 20D/30D. i tak to na swiecie wyglada. a to, ze wzgledu na zycie w finansowy zadupiu swiata, robi sie u nas czesto z 350D aparat profi... jeszcze z niego nie robi takiego sprzetu. jak zreszta calego tego segmentu <1000$. to sa aparaty amatorskie, do uzycia przez wujka Kazia i ciocie Gienie. ni grzyba tym ludziom nie jest potrzebne nawet ISO 800...

peter pe
11-06-2006, 11:47
Są już sample na dpreview

http://www.dpreview.com/gallery/sonya100_preview/

Pozdr,
Peter

AdrianP
11-06-2006, 13:12
Są już sample na dpreview

http://www.dpreview.com/gallery/sonya100_preview/

Pozdr,
Peter

Albo mi się zdaje, albo ta matryca ma fatalną dynamikę :roll:

akustyk
11-06-2006, 15:15
fajne sample, ale czemu tylko do ISO 200?

djtermoz
11-06-2006, 17:37
http://klubkm.pl/forum/viewtopic.php?t=7204&postdays=0&postorder=asc&start=420

http://www.pcpop.com/doc/0/141/141320_4.shtml

http://www.pcpop.com/doc/0/141/141320_3.shtml

Gdyby tylko mniej szumilo na wysokim ISO...
Sample z dziewczyna w pomaranczowej sukni fatalne - wszystkie nieostre i do tego na wysokim ISO szumi nie gorzej niz Niagara.

Zaibatsu
11-06-2006, 17:52
Na początku bardzo kibicowałem temu aparatowi ale po oglądnięciu sampli które do tej pory się ukazały w necie to jestem zawiedziony. Zdjęcia na ISO 100 są pozbawione szczegółów :/ wszystkie sample wyglądają jak by były odrobinę nie ostre a potem odszumione i wyostrzone.
Podobny efekt dają zaawansowane cyfrówki z niewymienną optyką.
Mam nadzieję że to nie szczyt możliwości tej matrycy.

Zgadzam się w zupełności spodziewałem mocnego uderzenia a ta matryca rysuje jak znana mi dobrze z hybrydowego sony f 828, brak szczegułów, kiepska głebia, aberacje, wogóle nie ma tej czystości obrazu jaką powinno mieć lustro tylko jakaś kasza taka blee :razz: Na domiar złego modelka nie dogolona pod pachami i to niechlujnie przyklejone logo na ramieniu. Moim zdaniem na takiej jakości sony-a daleko nie zajedzie :wink:

Kubaman
11-06-2006, 18:06
to sa aparaty amatorskie, do uzycia przez wujka Kazia i ciocie Gienie. ni grzyba tym ludziom nie jest potrzebne nawet ISO 800...
no właśnie, czylki jak napisałem, dla dzisiejszego zamożniejszego i bardziej wybrednego kompaktomana.

P.S> a sample do kto dostarcza, dpreview czy Sony? BO jak dpreview,.com to nie dziwię się, wszak oni zawsze dawali podpuchę Nikonowi, to i teraz mu pomogą w potrzebie :lol: (Sample dla Canona IS 2 są z Krakowa :shock: nie widziałem tu nigdzie przedstawicielstwa Canona)

Zaibatsu
11-06-2006, 18:27
no właśnie, czylki jak napisałem, dla dzisiejszego zamożniejszego i bardziej wybrednego kompaktomana.

Chyba bardzo nadzianego kompaktomana sądząc po cenie szkieł :D

Kubaman
11-06-2006, 19:01
szkła sa pod system, nie pod ten model bo to by był zestaw 'złota kareta plus koń do orki'

Zaibatsu
11-06-2006, 19:15
no cóż trzeba poczekac na puszkę profi chociaż nie spodziewam się rewelacji jeśli chodzi o jakość zdjęć.

akustyk
11-06-2006, 20:46
Chyba bardzo nadzianego kompaktomana sądząc po cenie szkieł :D
tutaj masz czesciowo racje. jesli chcesz szkla z napisem Sony to jest relatywnie drogo. co w pelni zgadza sie z polityka sprzedazy systemow - dac masom tanio baze systemu, loic gruba forse za rozszerzenia i akcesoria. w czym zreszta, de facto, Sony jest od lat swietne.

ale z drugiej strony, masz do tego systemu szkla Minolty, ktore cenowo sa na bardzo fajnym poziomie, a we wtornym obiegu wcale nie jest ich tak malo. minusem jest dostepnosc nowych szkiel producentow trzecich (np. niektorych Tokin nie ma w mocowaniu Minolty, Sigma wypuszcza z opoznieniem na ten bagnet). ale z wejsciem Sony na rynek akurat to moze sie zmienic :)

slowem: nie wyglada to tak zle.

chociaz na ten system i tak wybieralbym 7D. bo jak juz uzywac, to czegos co przynajmniej w rece lezy i ma mase, przez co i stabilizacja ma wiecej sensu :)

djtermoz
13-06-2006, 03:44
Nie wiem czy to juz bylo. Pojawily sie nowe sample:

http://www.imaging-resource.com/PRODS/AA100/AA100A7.HTM

i potwierdzaja ze Sony wypuscilo jakis prymitywny kompakcik w obudowie od lustrzanki a chce za niego $900.

Te zdjecia to po prostu tragedia. Wszystkie. Co prawda autor zdjec nie uzywal zadnej porzadnej stalki tylko zoomy, ale nawet taki zoom jak 75-300mm przy 75mm, przymkniety do f10 i przy czasie migawki 1/640 powinien dawac lepszy obraz niz to mydlo co produkuje Sony.
O wysokim ISO to w ogole szkoda pisac. Pierwszy lepszy kompakt produkuje podobny szum. Pewnie sie za bardzo nie pomyle jak napisze ze za pol roku co drugi telefon komorkowy bedzie robil takie fotki. Gdzie sa wiec zalety tej wiekszej matrycy?

I nie porownuje tego z 5D czy Canonowskimi jedynkami. Moj stary 6-cio megapikselowy 10D robil znacznie lepsze zdjecia!

Cala nadzieja w tym ze Sony to poprawi w modelu produkcyjnym. Testowe fotki byly robione na egzemplarzu przedprodukcyjnym.

DoMiNiQuE
13-06-2006, 08:15
Nie wiem czy to juz bylo. Pojawily sie nowe sample:

http://www.imaging-resource.com/PRODS/AA100/AA100A7.HTM

Pierwsza mysl jaka mi przyszla przez glowe to: zart, manipulacja, ktos sobie jaja robi :rolleyes:
Dla mnie te fotki sa nie do przyjecia ...choc w sumie mi to zwisa ;)

Fajer
14-06-2006, 00:21
...a tak naprawdę bedzie można coś konstruktywnego powiedzieć, jak aparat już w wersji produkcyjnej trafi do rąk użytkowników...
Takie gdybanie w sumie nic nie daje.

Poza tym lepszy/gorszy ma tylko znaczenie czasowe kto pierwszy.
Sony bedzie miało 10mgpix pierwsze w segmencie 350D/d5d/d50 i luz :)
co nie oznacza, ze bedzie tak wypasione, że 400D sobie z nim nieporadzi :wink:...

...a tak naprawde to w ogóle to jest bez sensu takie porónywanie.
Bo co, jak lubie jakiś system to to takie ważne, czy mam 9mega czy 10?
Czy zawsze trzeba mieć najwiekszy wypas na rynku?
Co z 350D wychodzą złe fotki? Co L-ka już jest BE bo Zeiss wypuścił jakieś nowe szkło?

Tak naprawdę to Sony ma dobry marketing na start:
- 10 mega-pix
- antishake
- obiektywy Zeiss'a
To wszystko ładnie w folderze wygląda, a jak sprzet się będzie sprawował to zobaczymy.
Aparat to nie liczby w tabelkach i ładne napisy na obudowie. To ma działać i dopiero w praniu wyjdzie jak będzie.
Niesądzę, żeby wielu Canonierów odeszło do Sony. Zwabią 'nowych' to pewne, ale na duzą 'migrację' bym nie liczył.

czeczot
14-06-2006, 06:44
Sony bedzie miało 10mgpix pierwsze w segmencie 350D/d5d/d50 i luz :)
co nie oznacza, ze bedzie tak wypasione, że 400D sobie z nim nieporadzi :wink:...

Jak canon będzie konsekwentny to 400D będzie jednak słaby przy nim. Pamiętaj że body xxxD jest zawsze trochę opuszczone w stosunku do xxD. Więc patrząc po 30D wiadomo jak będzie wyglądać 400D. Jak będzie dużo lepsze to Canon sam sobie zablokuje przynajmniej częściowo sprzedaż 30D. Canon 30D strzelił sobie trochę samobija albo powoli olewa ten segment rynku, ma na nim ugruntowaną już pozycje, będzie w nim obecny ale bez walki na śmierć i życie rynku bo się robi za duża konkurencja i będzie bardziej się zajmował body jednocyfrowymi 5D i 1D gdzie konkurencja jest żadna a zysk na 1 body podejrzewam że kilkakrotnie większy.

...a tak naprawde to w ogóle to jest bez sensu takie porónywanie.
Bo co, jak lubie jakiś system to to takie ważne, czy mam 9mega czy 10?
Czy zawsze trzeba mieć najwiekszy wypas na rynku?
Co z 350D wychodzą złe fotki? Co L-ka już jest BE bo Zeiss wypuścił jakieś nowe szkło?

Dla większości z tego forum to bez znaczenia. Dla przeciętnego klienta tego segmentu rynku może mieć to kolosalne znaczenie.

To wszystko ładnie w folderze wygląda, a jak sprzet się będzie sprawował to zobaczymy.
Aparat to nie liczby w tabelkach i ładne napisy na obudowie. To ma działać i dopiero w praniu wyjdzie jak będzie.
Niesądzę, żeby wielu Canonierów odeszło do Sony. Zwabią 'nowych' to pewne, ale na duzą 'migrację' bym nie liczył.

Właśnie! I to będzie doskonałym argumentem dla człowieka który przechodzi z kompaktu na najtańszą cyfrówkę. W MM będzie wisiała karteczka i u canon/nikona będzie krótka a u sony długa do tego sprzedawca po szkoleniu w sony i reklama w każdej gazecie czy TV i będzie to szło jak ciepłe bułeczki MARKETING czyni cuda :)

Tu nie chodzi o emigracje. Rynek cyfrówek jest bardzo perspektywiczny. Nie ma ich jeszcze "dużo" osób a co rocznie rośnie bardzo liczka chcących mieć lustro. Konkurencja w stosunku do rynku kompaktów mała. Ceny nie są jeszcze mocno zdołowane. Tylko dlatego sony i samsung się tu tak pchają bo tu można jeszcze sporo zarobić.

akustyk
14-06-2006, 08:59
Canon 30D strzelił sobie trochę samobija albo powoli olewa ten segment rynku, ma na nim ugruntowaną już pozycje, będzie w nim obecny ale bez walki na śmierć i życie rynku bo się robi za duża konkurencja i będzie bardziej się zajmował body jednocyfrowymi 5D i 1D gdzie konkurencja jest żadna a zysk na 1 body podejrzewam że kilkakrotnie większy.

ale tez sprzedaz tych body jest diametralnie nizsza. najwieksza kasa to jednak wciaz rynek malpek, a wsrod DSLR ten najnizszy ("trabanty" czy podobne mikrusy konkurencji) i tu po prostu trzeba byc, bo Canon sobie nie pozwoli na brak tego segmentu.

sam jestem ciekaw co bedzie w tym 400D czy jak mu tam... zeby konkurowac z Sony musza zdecydowanie przebic jego oferte.

czeczot
14-06-2006, 09:49
ale tez sprzedaz tych body jest diametralnie nizsza. najwieksza kasa to jednak wciaz rynek malpek, a wsrod DSLR ten najnizszy ("trabanty" czy podobne mikrusy konkurencji) i tu po prostu trzeba byc, bo Canon sobie nie pozwoli na brak tego segmentu.

Ja bym tu lekko polemizował. Ceny najniższego segmentu powoli stają się wyśrubowane. Nie wiem ile Canon na nim zarabia ale produkcja 5D na pewno nie jest dużo droższa (obudowa inna, procesor ten sam jak nie cała elektronika, matryca a tutaj mit o ich kosztowności upadł jak sony wsadzi matryce z d200 do a100, trochę inny czujnik AF) a aparat jest mniej wiecej 3x droższy. Wiec może się okazać że canon na jednym 5D zarabia tyle co na kilkudziesięciu 350D…..

Co do kompaktów
Czytałem wypowiedz przedstawiciela firmy produkującej aparaty, nie wiem nawet czy nie kogoś z canona że kompakty powoli przestaje się opłacać produkować ze względu na niska cenę. Wiadomo firma musi je robić nawet jak by przynosiły straty. To przedstawiciel tej firmy twierdzić że tylko na lustrzankach da się zarabiać i o jest perspektywiczny rynek który bardzo gwałtownie rośnie.

sam jestem ciekaw co bedzie w tym 400D czy jak mu tam... zeby konkurowac z Sony musza zdecydowanie przebic jego oferte.

Albo zrobić go w dużo niższej cenie, może liczy ze od systemu sony odstraszą użytkowników ceny obiektywów które na razie w zapowiedziach są bardzo wysokie.

Może Canon czeka na ruch sony w wyższym segmencie (a10?). Zanim sony pokaże aparat, wprowadzi go do sprzedaży, zrobi mu kampanie reklamowa to może minąć rok a wiec będzie 1-2 miesiące do premiery następcy 30D. Może wypuszczenie takiego 30D to wcale nie jest głupi ruch canona, po co od razu wystrzelać się z całej amunicji…..

A ja się cieszę bo w końcu Canon ma konkurencje z prawdziwego zdarzenia.

Fotos
14-06-2006, 10:48
Jak juz pisalem, Canon z Nikonem maja 81% rynku w DSLR,
a wiec dla Sony i Samsunga pierwsza bariera jest "wejscie".
Na chlopski rozum oznacza to np. jak latwo i szybko bedzie mozna kupic np. w Polsce osprzet. Patrzac na allegro nawet obecnie Minolta to margines.
Inna kwestia to koszty produkcji, z tego co gdzies znalazlem
fabryki Canona maja duzy zapas (niektore zrodla podaja nawet 40%). Bez wiekszego wysilku Canon moze wiec obnizyc ceny 350D/30D. A wtedy 10Mpix moze przestac byc wystarczajacym argumentem. Nie oszukujmy sie cena 2,5k za 350D to dalej baardzo drogo, jest wiec z czego schodzic.
I jeszcze jedno patrzac na np. Samsunga, owszem zrobili lustrzanke GX-1S, mozna ja kupic od reki w sklepie za 2600 z kitem. I co ? Jak na razie Samsung nawet tego nie marketuje aktywnie. Ot, nowy aparat na polce. Jest, a ludzie dalej kupuja Canony.
Moze Sony podejdzie inaczej, ale to sie okaze niebawem.
Jak dla mnie Sony mialo zawsze glupawe pomysly, wiec tu tez na cos licze :-)

mganko
14-06-2006, 11:10
wejscie chyba Sony ma nie najgorsze
w dodatku jeśli to jest prawdziwa optyka Zeiss to już coś:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4453

Fotos
14-06-2006, 11:12
A jeszcze pozwole sobie zacytowac:
"The Sony 100mm f/2.8 Macro lens is expected to ship on or before July 28th, 2006 and has an estimated price of $679.95. "

Czyli tanszy system to nie bedzie. Watpie, zeby ktos migrowal sie z Canona. Za to dla nowych fotografow na pewno bedzie to alternatywa.

mganko
14-06-2006, 11:19
A jeszcze pozwole sobie zacytowac:
"The Sony 100mm f/2.8 Macro lens is expected to ship on or before July 28th, 2006 and has an estimated price of $679.95. "

Czyli tanszy system to nie bedzie. Watpie, zeby ktos migrowal sie z Canona. Za to dla nowych fotografow na pewno bedzie to alternatywa.

A ja mysle ze znajdzie sie pare osob które wyemigrują:)

akustyk
14-06-2006, 12:11
Jak juz pisalem, Canon z Nikonem maja 81% rynku w DSLR,
a wiec dla Sony i Samsunga pierwsza bariera jest "wejscie".
nie wziales pod uwage jednego czynnika. rynku. wejscie Sony zwieksza rynek uzytkownikow DSLR. wlasnie o tych, ktorzy zakochani w srebrnych literkach na telewizorze, walkmanie czy wiezy, zechca rowniez kupic aparat, a ze wzgledu na nadmiar kasy i dobry marketing wybiora DSLR a nie malpke.

zmiana na Sony nie oplaca sie osobom ze szklarnia Canona czy Nikona. te juz raczej dawno temu zdarzyly kupic DSLR, jesli takowy jest im potrzebny. nawet w dosc biednej Polsce, gdzie ceny DSLR sa stosunkowo wysokie do zarobkow.

Alfa 100 nie tyle walczy o istniejacy rynek, co generuje nowy. ile jej sie uda "wytworzyc" nowych uzytkownikow DSLR, taki proporcjonalnie bedzie jej udzial w rynku. opcjonalnie jest to tez alternatywa dla posiadaczy analogowych Minolt AF, ale na dobra sprawe ci z nich co chcieli tez zdarzyli sie przesiasc na cyfre. kontynuujac nazewnictwo czeczota - tu potrzebna jest Alfa 10 (nastepca D7D). lub Alfa 1 (D9D) na ktora zdeklarowani Minolciarze czekaja od lat. przy czym na moj gust, na ta ostatnia przyjdzie troche poczekac, bo w segment pro nie strzela sie bez zbudowania marki na rynku. a poki co Sony z fotografia profesjonalna kojarzy sie mniej wiecej tak, jak nie przymierzajac: Grzegorz Rasiak z krolem strzelcow mundialu :mrgreen:

Fotos
14-06-2006, 13:24
>>a ze wzgledu na nadmiar kasy

Ha, a ile takich osob jest ? Sony jest troche spoznione,
sprzedac cyfrakow na swiecie powoli sie nasyca. Nie wiem,
czy w ciagu paru miesiecy beda w stanie wypelnic magazyny osprzetem. Amator co prawda i tak skonczy na kicie i tych nabywcow pewno troche bedzie. Ale co ambitniejsi moga sie zniecerpliwic.
P.S. Na miescie chodza sluchy, ze Samsung ma pokazac nowe aparaty w lipcu. 10Mpix czy przemalowane Pentaxy ?
Co na to Canon:?: Moze bedzie dodawal gratis odkurzacz do 350D :D

czeczot
14-06-2006, 16:06
>>a ze wzgledu na nadmiar kasy

Ha, a ile takich osob jest ? Sony jest troche spoznione,
sprzedac cyfrakow na swiecie powoli sie nasyca. Nie wiem,
czy w ciagu paru miesiecy beda w stanie wypelnic magazyny osprzetem. Amator co prawda i tak skonczy na kicie i tych nabywcow pewno troche bedzie. Ale co ambitniejsi moga sie zniecerpliwic.

Już o tym pisałem wcześniej. Rynek kompaktów jest nasycony, rynek dslr nie, sprzedaż stale rośnie. Pamiętaj ze użytkownicy kompaktów też po pewnym czasie maja dosyć ich wad i chcą coś lepszego. Rynki sony to:
- nowi użytkownicy świadomi plusów i minusów tego korpusu
- ci co kupują dslr dla szpanu żeby im pasowało pod TV znaczkiem a przywiązanie do marki to rzecz bardzo cenna
- ci co maja dosyć kompaktu nawet marki sony,
- ci co mieli najniższy model canona lub nikona i chcą cos z większymi bajerami i więcej mpx
-użytkownicy minolty
A to już ogromny krąg potencjalnych odbiorców

maro25
15-06-2006, 07:38
osobiście gdybym miał wybrać coś poza Canona i Nikona to kupiłbym Pentaxa. nowy model też ma stabilizację matrycy i zaplecze obiektywów własnych oraz alternatywnych dostawców.

gkocur
15-06-2006, 11:41
Moje 3 grosze w tym temacie...

Trochę mnie dziwią głosy dyskredytujące nową alfę. To trochę tak, jakby niektórzy trochę zazrościli, że ten sprzęt ma kilka fajnych rzeczy, których nie ma moja ukochana puszka z napisem Canon :mrgreen:

A moim zdaniem super, że samsung i sony wszedł w ten rynek. Super by było, gdyby jeszcze kilka innych firm wypuściło bardzo dobre dSLR-y. Bo IMO to nie jest tak, że to my jako posiadacze Canonów bierzemy udział w tej wojnie. Co więcej, my w tej wojnie zawsze wygrywamy! To jest naprawdę proste: im większa konkurencja, tym lepiej dla klienta. Wcześniej czy później Canon będzie musiał odpowiedzieć albo niższymi cenami albo bardziej wypasionymi body. My na tym zawsze korzystamy.

Mac
15-06-2006, 13:11
Burzliwa ta dyskusja o nowym produkcie Sony. Pierwsze pytanie czy Sony jest naprawdę istotnym graczem na rynku profi i pół-profi? Według mnie nie. Nikt rozsądny, kto potrzebuje dobrego RTV nie kupuje Sony. Każdy wie, że to mocno przeciętny towar z dobrym marketingiem i dobrze konserwowaną marką. Nic więcej. Myślę, że ani Canon ani Nikon nie mają się czym martwić. Nawet jesli stracą w sumie kilka procent klientów na rzecz Sony to stracą tych, którzy nie za bardzo wiedzą co kupują. W sumie dla każdego producenta najważniejsi są świadomi klienci, którzy wiedzą co chcą kupić i do czego. Sony zajmie miejsce na rynku "pstrykadełek" i tam jest jego miejsce.
Sample umieszczone w sieci nie zachwycają. Marka Zeiss jest znana ale... nie raz pisałem, że nie tylko soczewski są ważna ale umiejętność złożenia w obiektyw a z tym różnie bywa. Poza tym Sony musi się posiłkować kimś z zewnątrz o znanej marce aby przekonać klientów do siebie. Nie robi tego C, N, O i P (przynajmniej według mojej wiedzy). Poza tym zadajmy sobie pytanie o jakość i koszt szkła? Jeśli Sony sprzedawać będzie coś za 500 $ to kupuje tood Zeissa za 200-250 $ a koszt produkcji Zeiss wyniesie 100-130 $ czyli będzie to przeciętny produkt z dwoma logo za wysoką cenę.
Teraz poczekamy sobie na rekację wiodących producentów, jednak nie spodziewajmy się za dużo. Przecież o projekcie Sonego było wiadomo od dawna a w Canonie nie pracują głupcy, Ci ludzie wiedzą co robią. Być może ceny spadną o 10-15 może 20% na niższe modele ale to wszystko. Liczy się poza puszką otoczka czyli szkła, lampy etc a tego nie tworzy się na komendę. Poza tym każdemu produktowi towarzyszy pewne kultura, grono użytkowników. O ile C i N mają rozsądne grono użytkowników o tyle Sonemu wróżę głównie wiejskich gadżeciarzy i nowobogackich pstrykających nocne zdjęcia architektury z lampą błyskową.
Hawk!

totus
15-06-2006, 13:34
Nawet jesli stracą w sumie kilka procent klientów na rzecz Sony to stracą tych, którzy nie za bardzo wiedzą co kupują.

damn.. tylko patrz, prawie 90% sprzedawanych aparatow idzie wlasnie w rece takich osob i to z nich sie utrzymuja firmy, a nie z tych paru procent majacych jakiekolwiek pojecie o fotografii i czegos wymagajacych od producenta..

fredi
15-06-2006, 13:35
Pierwsze pytanie czy Sony jest naprawdę istotnym graczem na rynku profi i pół-profi? Według mnie nie. Foto? To wiadomo ze nie, dopiero zaczyna i wypuscil lustrzanke z najnizszego segmentu. Na innych oczywisce ze tak. To nie kwesta tego kto jakie ma zdanie, a tego jaki sprzet jest w uzyciu.

Nikt rozsądny, kto potrzebuje dobrego RTV nie kupuje Sony. Ja potrzebowalem, kupilem i jestem zadowolony. Dlaczego twoim zdaniem jestem nierozsadny?

Każdy wie, że to mocno przeciętny towar z dobrym marketingiem i dobrze konserwowaną marką.Nie kazdy.

W sumie dla każdego producenta najważniejsi są świadomi klienci, którzy wiedzą co chcą kupić i do czego.Dla marginalnego wyspecjalizowanego producenta, dla kazdego duzego liczy sie klient ktory po prostu przynosi pieniadze, a ten w masie rzadko jest specjalista/entuzjasta.

Sony zajmie miejsce na rynku "pstrykadełek" i tam jest jego miejsce.A to jest juz wrozenie z fusow. Niczyje miejsce nie jest zdeterminowane, zwlaszcza gdy mowimy o takich firmach. Jesli tak sztywno postrzegasz te podzialy to znaczy ze ulegasz jakiejs manipulacji. Jakis rodzaj wtornej plemiennosci korporacyjnej. Usilowanie wprowadzenia silnych podzialow aby uproscic sobie rzeczywistosc.

czeczot
15-06-2006, 14:15
Pierwsze pytanie czy Sony jest naprawdę istotnym graczem na rynku profi i pół-profi? Według mnie nie. Nikt rozsądny, kto potrzebuje dobrego RTV nie kupuje Sony.

Każdy kto potrzebuje profesjonalny sprzęt TV kupuje sony i tylko i wyłącznie sony, konkurencja jest marginalna. Każdy kto potrzebuje sprzęt grający z najwyższej pułki może wziąć od uwagę sony serii ES, jest dobry ale konkurencja duża. Szufladkujesz firmę bo nie znasz jej celnego asortymentu!

Co do TV sony. Jak 32’ panoramiczny kosztował w granicach 8000 to były dobrej jakości, teraz cena bardzo spadła i jakość też się obniżyła. Zresztą zawsze możesz to sobie poprawić, wejdź w nemu serwisowe i go doreguluj.

W sumie dla każdego producenta najważniejsi są świadomi klienci, którzy wiedzą co chcą kupić i do czego. Sony zajmie miejsce na rynku "pstrykadełek" i tam jest jego miejsce.

Dla każdego producenta najważniejsi są klienci co maja dużo kasy do wydania. Każdy producent ma głęboko w d… biednego świadomego, grymaszącego użytkownika.

Liczy się poza puszką otoczka czyli szkła, lampy etc a tego nie tworzy się na komendę. Poza tym każdemu produktowi towarzyszy pewne kultura, grono użytkowników. O ile C i N mają rozsądne grono użytkowników o tyle Sonemu wróżę głównie wiejskich gadżeciarzy i nowobogackich pstrykających nocne zdjęcia architektury z lampą błyskową.
Hawk!

Sony ma wszystko. Ma całą technologie minolty: lampy, dobre szkła, ma szkła Zeissa (mam nadzieje że prawdziwe). Monolta to była firma która miała kilka ciekawych patentów (AS w body, HSS który kupił canon, Wireless TTL, STF obiektywu) jeśli chodzi o lustrzanki, niestety jakoś nie specjalnie jej się chciało sprzedawać to co wymyśliła.

A ja mu wróże że jak wypuści kolejne puszki z wyższej pułki tak wyposażone i trochę obniży ceny obiektywów zajęcie 25% rynku które sobie założył. I to bez znaczenia czy to będą świadomi użytkownicy czy nie. Ja wole mieć dobry aparat, dobre obiektywy w rozsądnej cenie niż świadomość że mam g.. takie samo jak inni zakochani w danej marce
Sony jest istotnym graczem bo ma dużo kasy i marketing czego brakuje np. pentaxowi/samsungowi który też się posiłkuje inną firmą od optyki czy olympusowi

mmsza
15-06-2006, 14:24
Każdy kto potrzebuje profesjonalny sprzęt TV kupuje sony i tylko i wyłącznie sony, konkurencja jest marginalna. Każdy kto potrzebuje sprzęt grający z najwyższej pułki może wziąć od uwagę sony serii ES, jest dobry ale konkurencja duża.
Widzę, że twoja wiedza na ten temat jest poparta jedynie licznymi wizytami w hipermarketach ;)
Sony ma tyleż wspólnego z profesjonalistami co ja z baletem klasycznym :mrgreen:

czeczot
15-06-2006, 15:36
Widzę, że twoja wiedza na ten temat jest poparta jedynie licznymi wizytami w hipermarketach ;)
Sony ma tyleż wspólnego z profesjonalistami co ja z baletem klasycznym :mrgreen:

Widziałeś kiedyś jakim sprzętem posługują się w profesjonalnym studiu telewizyjnym, kamerami jakiej firmy? Chyba nie wydaje ci się że canona albo nikona? Czy myślisz ze cała oferta sony to to co da się kupić w MM? Z twojej wypowiedzi wnioskuje że pojęcie masz na ten temat kompletnie żadne.

I jeszcze poproszę o adres hipermarketu w którym sprzedają sprzęt grający sony es!

KuchateK
15-06-2006, 15:50
A widziales jakie obiektywy sa poprzypinane do tych wszystkich profesjonalnych kamer po dziesiat tysiecy? Takie fajne, z zielonymi paskami... DO od Canona ;)

czeczot
15-06-2006, 16:04
A widziales jakie obiektywy sa poprzypinane do tych wszystkich profesjonalnych kamer po dziesiat tysiecy? Takie fajne, z zielonymi paskami... DO od Canona ;)

No ale reszta wyposażenia studia zaczynając od monitorów już nie ma zielonego paska a jest firmy na S:)

mmsza
15-06-2006, 16:08
Widziałeś kiedyś jakim sprzętem posługują się w profesjonalnym studiu telewizyjnym, kamerami jakiej firmy? Chyba nie wydaje ci się że canona albo nikona? Czy myślisz ze cała oferta sony to to co da się kupić w MM? Z twojej wypowiedzi wnioskuje że pojęcie masz na ten temat kompletnie żadne.

I jeszcze poproszę o adres hipermarketu w którym sprzedają sprzęt grający sony es! Czy widziałem?
W czasie mojej czteroletniej pracy w TVP używane były wyłącznie kamery Thomsona i Philipsa z obiektywami Canon oraz Fujinon.
"Profesjonalny" jak to mówisz sprzęt Sony (to jedynie kamkordery a nie kamery) biorą ze sobą reporterzy kuriera warszawskiego na relację z narodzin cielaka w Baniosze :mrgreen:

Co do sprzętu audio firmy Sony, proszę Cie.... :mrgreen:
Jeśli bozia nie obdarowała Cię darem wyodrębniania istotnych szczegółów w muzyce to kup miesięcznik Audio i poczytaj co piszą ludzie, którzy taki dar posiadają. Widzę, że nie wiesz co to jest dobry (bo o profesjonalnym przez grzeczność nie wspomnę) sprzęt audio.

djtermoz
15-06-2006, 16:43
Każdy kto potrzebuje sprzęt grający z najwyższej pułki może wziąć od uwagę sony serii ES
W sumie nie wiem co to jest Sony ES ale nie widzialem zeby audiofile kupowali Sony. Raczej byl to zawsze jakis Cambridge Audio czy Krell...

czeczot
15-06-2006, 16:47
Czy widziałem?
W czasie mojej czteroletniej pracy w TVP używane były wyłącznie kamery Thomsona i Philipsa z obiektywami Canon oraz Fujinon.
"Profesjonalny" jak to mówisz sprzęt Sony (to jedynie kamkordery a nie kamery) biorą ze sobą reporterzy kuriera warszawskiego na relację z narodzin cielaka w Baniosze :mrgreen:

Najwyraźniej TVP nie stać na lepszy sprzęt :) Widziałem studia wyposażone wyłącznie w sprzęt sony. C+ używa sprzętu Sony do transmisji z meczów.

Co do sprzętu audio firmy Sony, proszę Cie.... :mrgreen:
Jeśli bozia nie obdarowała Cię darem wyodrębniania istotnych szczegółów w muzyce to kup miesięcznik Audio i poczytaj co piszą ludzie, którzy taki dar posiadają. Widzę, że nie wiesz co to jest dobry (bo o profesjonalnym przez grzeczność nie wspomnę) sprzęt audio.

Widzę że oprócz słuchu odebrało ci też umiejętność czytania. Miesięcznik AUDIO 2/04 odtwarzacz SACD „Sony SCD−XA9000ES 17000 Rewelacyjny, bezkompromisowy odtwarzacz SACD bez sekcji video.”
Miesięcznik AUDIO 4/05 „Sony DVP−LS785V 750 Bardzo dobry dźwięk, szczególnie z SACD, kontrastowy obraz, wyrafinowane wzornictwo.”

A jak ci opinie Audio nie wystarczą to proszę oto oceny HI-FI sprzętu sony (skala 5 stopniowa):
HI-FI 2/03 Sony STR-VA333 ES – 4, Bogate wyposażenie i mnogość ustawień. Brzmienie łagodne i wyrównane, jednak przydałoby się więcej ekspresji.
Inny nie schodzi poniżej 4 co jest oceną bardzo dobrą!

I dalej czekam na adres hipermarketu ze sprzętem sony klasy es!!!!!!!

mmsza
15-06-2006, 16:54
Czeczot, niech Ci będzie, SONY :mrgreen: to sprzęt dla profesjonalistów zwłaszcza ten (jak mu tam?) es czy eos :mrgreen:

A!!! i moje dzieci mają w domu profesjonalne PlayStation 2 - jest super :mrgreen:

czeczot
15-06-2006, 17:57
Czeczot, niech Ci będzie SONY to sprzęt dla profesjonalistów zwłaszcza ten (jak mu tam?) es czy eos :mrgreen:

A!!! i moje dzieci mają w domu profesjonalne PlayStation 2 - jest super :mrgreen:

Oceniasz całą firmę przez pryzmat PS2 i bardzo przeciętnego sprzętu robionego do sprzedaży np. w MM nie znając jej asortymentu. Nagle miesięcznik audio okazał się do **** bo twierdzi że Sony czasami też coś potrafi. Załamie cię jeszcze bardziej, któryś z tych miesięczników twierdził że odtwarzacz CD SONY w klasie 1000-2000 był najlepszy, lepszy od wszystkich „specjalistycznych” firm. Nie pamiętam modelu (nie jest już produkowany).

I się nie doczekałem tego adresu gdzie widziałeś ES o którym nie wiedziałeś że istnieje :(

PS. Co do Philipsa to miałem kiedyś ich monitor, śmieli twierdzić że to profesjonalna seria dla grafików. Rozjazdy po rogach kolorów były jak w tanim LG!!!! Jak reszta prof sprzętu wygląda podobnie to trzeba być desperatem żeby to używać

KuchateK
15-06-2006, 18:00
Zdaje sie ze "nikuń" zbieral tez bardzo dobre opinie w paru czasopismach :)
Profesjonalny i lepszy od 5D z FF :)

mmsza
15-06-2006, 18:28
Czeczot, nie domagaj się ode mnie jakiegoś adresu bo żadnego nie obiecywałem.
Z praktyki zawodowej wiem, że kamery Sony w użytkowaniu profesjonalnym nie są najwyższych lotów (gdzieniegdzie istnieją bo są tanie jak cały sprzęt tej firmy). To, że je widać tu i tam w studiach nawet profesjonalnych zawdzięczają jedynie swojej niskiej cenie a nie tym, że są najlepsze.

Sprzęt audio Sony jest jest całkiem miłym sprzętem dla gospodarstwa domowego dla Pani Jadzi do kuchni, nie jest to sprzęt High-End i nie mów, że jest to profi.

Co to jest SONY ES? Prawdopodobnie dla bardziej wymagającej Pani Jadzi.
Sprzęt audiofilski? Proszę bardzo, ranking wszystkich firm liczących się w dziedzinie Audio High-End (cytowany za Audio). Czy ktoś tu widzi SONY?

ANCIENT AUDIO
ANTIQUE SL
AUDIO AERO
AUDIO ANALOGUE
AUDIO REFINEMENT
AUDIONET
BALANCED AUDIO TECHNOLOGY
BURMESTER
CAIRN
CAMBRIDGE AUDIO
CEC
CONRAD-JOHNSON
COPLAND
CREEK
D.KLIMO
DELTA STUDIO
DENSEN
DP AUDIO
ELECTROCOMPANIET
GRYPHON
HALCRO
HARMAN KARDON
JOLIDA
KONDO
KORA
KRELL
LEGACY
LUA
MANLEY LABS
MARANTZ
MCINTOSH
MONRIO
MUSICAL FIDELITY
MYRYAD
NAD
NAGRA AUDIO
NORTH STAR DESIGN
PENTAGON
PERREAUX
PRIMARE
REGA
RiAUDIO
ROTEL
THULE
USHER
VINCENT

Załamie cię jeszcze bardziej, któryś z tych miesięczników twierdził że odtwarzacz CD SONY w klasie 1000-2000 był najlepszy, lepszy od wszystkich „specjalistycznych” firm. Faktycznie, załamałem się :mrgreen:
Pani Jadzie w kuchni będzie zachwycona :mrgreen:, ale co z tym sprzętem profi i high-end? :twisted:

Mac
15-06-2006, 18:41
Mmsza dobrze, że wylistowałeś sprzęt High-end'owy. Jeśli ktoś zagłębi się w Sony to szybko zobaczy, że większość produkcji jest zlecana wielu firmom i tylko brandowana przez Sony. Oczywiście Sony posiada szereg technologii i patentów ale to nie wystarcza. Sony to firma dla przeciętniaków i masowego rynku. Co do jakości to mam sporo zastrzeżeń, koreański Samsung bije jakością na głowę wielkiego soniacza. Miałem monitor Sony zepsuł się, telewizor Sony z wyższej półki zepsół się a JVC działa 5 lat bez zarzutu. Samsung LCD działa bez zarzutu. Na mojej czarnej liście są dwa producenci: Panasonic i Sony. Nawet jeśli czasem próbuję zmienić zdanie na ich temat, niestety nie udaje mi się to.
Niech sobie Sony robi dSLR... powodzenia.

Foto? To wiadomo ze nie, dopiero zaczyna i wypuscil lustrzanke z najnizszego segmentu. Na innych oczywisce ze tak. To nie kwesta tego kto jakie ma zdanie, a tego jaki sprzet jest w uzyciu.

Dobrze, że wypuścili zawsze musi istnieć jakiś poziom, względem któego się pozycjonuje produkty rynkowe. Sony zajmuje należne mu niskie miejsce.

Ja potrzebowalem, kupilem i jestem zadowolony. Dlaczego twoim zdaniem jestem nierozsadny?

Jeśli kupiłeś Sony to znaczy, że zadawalasz się byle czym i mocną przeciętnością. Jeśli potrafisz odsłuchać sprzęt a nie jest to trudne nie wybierzesz Sony. To jakościowo puka w dno kosza do śmieci i to z drugiej strony

Dla marginalnego wyspecjalizowanego producenta, dla kazdego duzego liczy sie klient ktory po prostu przynosi pieniadze, a ten w masie rzadko jest specjalista/entuzjasta.

Zadaj sobie pytanie albo poczytaj fachową literaturę i pogadaj z profesjnalnymi sprzedawcami jak dziś kreuje się produkt i rynek. Ciekawa lektura.

A to jest juz wrozenie z fusow. Niczyje miejsce nie jest zdeterminowane, zwlaszcza gdy mowimy o takich firmach. Jesli tak sztywno postrzegasz te podzialy to znaczy ze ulegasz jakiejs manipulacji. Jakis rodzaj wtornej plemiennosci korporacyjnej. Usilowanie wprowadzenia silnych podzialow aby uproscic sobie rzeczywistosc.

Nie wróżę z fusów i nie ulegam manipulacji, poprostu mam szeroki ogląd rzeczywistości. To co piszę to moja zimna ocena faktów i sugestia co do tego jak może wyglądać przyszłość.

Powodzenia.

czeczot
15-06-2006, 19:41
[/B] Faktycznie, załamałem się :mrgreen:

Ale fajnie przepisałeś listę specjalnie dla mnie:) Fakt na twojej liście sony nie ma ale ta gazeta dobrze ocenia sprzęt Sony!!!!! A teraz zadanie domowe. Rozkręć odtwarzać CD CAMBRIDGE AUDIO i zobacz co jest w środku, od kogo ta firma kupuje części, kogo jest czytnik płyt? W tak audiofilskim urządzeniu są części SONY!!! Boże a ty to wymieniłeś na swojej liście!!!!

I pamiętaj żeby spalić wszystkie miesięczniki audio i Hi-Fi to oni też uważajże sprzęt sony jest czasami dobry

Ja rozumiem że takiego wybitnego fotografa i audiofila brzydzi sama nazwa sony obojętnie co oni produkują ale zrozum że skoro firma 95% produkcji ma średnio hipermarketowe to nie znaczy że wszystko jest do ****
Seria ES jest uważana za HI-END przez twoje ulubione czasopismo.
Zresztą widać ze swoja wiedze czerpiesz tylko z prasy bo jak można nie wymienić takiej firmy jak Mark Levinson???

mmsza
15-06-2006, 20:35
Ja rozumiem że takiego wybitnego fotografa i audiofila brzydzi ........... Dobra, kończymy dyskusję bo skończyły Ci się argumenty i zaczynasz być przykry a nie to było celem rozmowy (przynajmniej z mojej strony).
EOT

czeczot
15-06-2006, 21:24
Dobra, kończymy dyskusję bo skończyły Ci się argumenty i zaczynasz być przykry a nie to było celem rozmowy (przynajmniej z mojej strony).
EOT

Mi się skończyły? To ty się powołujesz na Audio ale z nie wiadomych przyczyn ignorujesz fakt że wymienione przez ciebie pismo wysoko czasami ocenia sprzęt Sony. Wypisujesz lista producentów audiofilskich których urządzenia czasami są w sporej części zrobione przez Sony i Philipsa i nie chodzi mi tylko o marantza którego około 50% własności miał Philips do czasu połączenia się z denonem.
Twoje zadanie domowe nr 2. Rozkręć najtańszy odtwarzacz DVD Yamahy i Philipsa i spróbuj znaleźć jakiś szczegół je różniący. Życzę powodzenia :) Największy numer polega na tym że audio twierdził że yamaha gra lepiej mimo że to kompletnie to samo. Wiem znaczek miał wpływ ale wątpię że na jakość dźwięku. (nie wiem jak najnowsze modele ale sytuacja dotyczy wcześniejszych)
Nie ustosunkowałeś się ani do tego że audio wysoko ocenia sony ani do tego że w urządzeniach audiofilskich jest dużo sony więc komu się skończyły argumenty? A nabijanie się i przekręcanie nazwy serii sony też nic do dyskusji nie wniosło.

Sorry ale od sony nie da się uciec, sprawdź od kogo canon kupuje LCD do aparatów :)

Driver
15-06-2006, 22:05
mmasza prosze cię. miesięcznik AUDIO ma tyle wspólnego z obiektywizmem co jakiś tam miesięcznik w którym D200 rozgromił 5D

Jak masz taką możliwośc to porozkręcaj CD-ki firm które wymieniłeś a okaże się ża 80 % firm produkujących odtwarzacze kożysta z napędów sony

Może wzmachole nie są zbyt cenione ale CD sony zawsze robiło BDB. i spokojnie "lały" w swojej grupie cenowej połowe CD-kó z wymienionej przez ciebie listy

aptur
15-06-2006, 22:07
Że zacytuję Hazana z innego wątku: "nie macie już dosyć?" :)

Mac
15-06-2006, 22:18
Sorry ale od sony nie da się uciec, sprawdź od kogo canon kupuje LCD do aparatów :)

Załamujesz swoją niewiedzą i bezkrytyczną wiarą w Sony. Postaram się to Tobie wytłumaczyć na przykładzie.
Każdego roku przyznawane są Nagrody Nobla za osiągnięcia, które najczęściej są drukowane i gdzieś ppublikowane. Zakładam (uproszczenie) że najczęściej swoje prace nobliści drukują na drukarka HP. Czy to oznacza, że HP dostaje nagrodę Nobla?
Teraz wróćmy do elektroniki wysokoprzetworzonej. Fakt, że napędy Sony są powszechnie stosowane przez różnych producentów nie oznacza, że odtwarzacze Sony są bardzo dobre i są cenione przez audiofilów, bo na jakość składa się wiele innych elementów nie tylko napęd.
Canon sam produkuje matryce LCD do dSLR'ów kupuje tylko do kompaktów ale to nic nie znaczy.

AdrianP
15-06-2006, 22:21
Ten wątek istnieje po to aby:
-krytykować firmę Sony i jej produkty
-narzekać na firmę Sony
-mówić iż fotografia nie jest miejscem sony
-krytykować głośniki sony (ale off topic :-P)
-narzekać na przesadny marketing sony
-wymieniać wady sony
-krytykować niby rzekome zalety sony
-przekonywać o zdecydowanej wyższości canona nad sony
-krytykowanie obiektywów wypuszczonych przez sony i zeissa (był chyba tylko jeden albo dwa posty które je chwaliły)
-ogólnie o tym wątku można rzec jako o wielkiej wypowiedzi Prawa i Sprawiedliwości na temat Platformy Obywatlskiej.

Adrian

akustyk
15-06-2006, 22:31
Ten wątek istnieje po to aby:
-krytykować firmę Sony i jej produkty
-narzekać na firmę Sony
-mówić iż fotografia nie jest miejscem sony
-krytykować głośniki sony (ale off topic :-P)
-narzekać na przesadny marketing sony
-wymieniać wady sony
-krytykować niby rzekome zalety sony
-przekonywać o zdecydowanej wyższości canona nad sony
-krytykowanie obiektywów wypuszczonych przez sony i zeissa (był chyba tylko jeden albo dwa posty które je chwaliły)
-ogólnie o tym wątku można rzec jako o wielkiej wypowiedzi Prawa i Sprawiedliwości na temat Platformy Obywatlskiej.

nieprawda.

ja zawsze z checia pojade sobie po Canonie :) watek o Sony tez jest dobra okazja, a co?

AdrianP
15-06-2006, 22:55
nieprawda.

100% prawdy

czeczot
16-06-2006, 03:28
Załamujesz swoją niewiedzą i bezkrytyczną wiarą w Sony. Postaram się to Tobie wytłumaczyć na przykładzie.
Każdego roku przyznawane są Nagrody Nobla za osiągnięcia, które najczęściej są drukowane i gdzieś ppublikowane. Zakładam (uproszczenie) że najczęściej swoje prace nobliści drukują na drukarka HP. Czy to oznacza, że HP dostaje nagrodę Nobla?
Teraz wróćmy do elektroniki wysokoprzetworzonej. Fakt, że napędy Sony są powszechnie stosowane przez różnych producentów nie oznacza, że odtwarzacze Sony są bardzo dobre i są cenione przez audiofilów, bo na jakość składa się wiele innych elementów nie tylko napęd.

A gdzie ja twierdziłem że sony to jakiś cud świata? Ja tylko się sprzeciwiam krytyce firmy za znaczek. Sony nie zrobi dobrego aparatu bo to sony. Przecież to jest dziecinne założenie! I obojętnie co będziecie twierdzili tej firmie czasami coś się udaje. Zresztą ciężko coś schrzanić w amplitunerze za 17 000 zł kiedy ceny komponentów przy projektowaniu nie ograniczają :) Wracając do napędów CD skoro stosują je producenci urządzeń audiofilskich znający się na rzeczy to muszą być one dobrej jakości. Więc nie rozumiem porównania do drukowania prac nagrodzonych gdzie ich autorzy mogą się kompletnie nie znać na drukarkach. Jaki to ma wpływ na dźwięk, duży bo ze źle odczytanych danych żadna elektronika nic nie zrobi. Odtwarzacze CD sony są cenione przez audiofilów (tych bez awersji do znaczków) czego przykładem były oceny jakie te odtwarzacze dostawały w miesięczniku audio w przeciwieństwie np. do kolumn które ta firma robi tragiczne.

AdrianP
16-06-2006, 16:43
Czeczot, popieram!

emisiaczek
16-06-2006, 16:55
;) to nie sony robi aparaty tylko ludzie

Driver
16-06-2006, 17:42
;) to nie sony robi aparaty tylko ludzie

:-D :-D :-D dokładnie. pewnie nawet nie wiecie że dwóch inżynierów z C i jeden z N przeszło niedawno do S i bardzo mocno maczali palce w Alphie

Natomiast C podkupiło gości z S i on zaprojektuje 1Ds MK III

I co wy na to ?? jak do tego ma się ta cala dyskusja ???

Nie ma dobrych lub złych firm !! Są tylko dobre lub złe produkty

mattnick
16-06-2006, 17:59

są jeszcze średnie produkty

akustyk
16-06-2006, 21:12
ale to nie wyczerpuje zagadnienia. jest jeszcze wizja rozwoju linii produktow (mam o nia obawy u Sony), czyli ludzie, ktorzy maja pewna wyobrazenie przyszlosci i stosownie do niego kieruja R&D. poki co Sony kupilo gotowe rozwiazania innych firm. swojego nic nie wymyslilo (poza hiper-mega-dżezi nazwami). wprawdzie, jak pokazuje Microsoft, mozna jechac przez lata kupujac tylko gotowe rozwiazania (i sprzedajac je szumnie jako super-nowosc, choc 10 lat po konkurencji), ale w pewnym momencie nawet oni doszli do tego, ze bez R&D sie nie da. ze Sony jest w stanie w kilka lat rozwinac R&D na poziomie Canona i tego dogonic to akurat nie mam watpliwosci. ale czy bedzie chcialo?

drugi problem, o ktorym nie mozna zapomniec: marketing, czyli ludzie ktorzy pakuja kupe w srebrny papierek i sprzedaja jako czekolade orzechowa. mozna dobrze sprzedac przecietny produkt (D70, 350D), a mozna beznadziejnie sprzedac zupelnie niezly produkt (D7D, *istDS). sek w tym, bysmy maksymalizowali nasze korzysci z punktu widzenia uzytkownika. bo to co "lykamy" z piana marketingowa, to sugestie maksymalizujace zyski sprzedawcy. czesto o celach sprzecznych z naszym interesem :)

AdrianP
16-06-2006, 22:09
A Sony ma być tą kupą? :D

akustyk
16-06-2006, 22:12
A Sony ma być tą kupą? :D
ja tego nie powiedzialem.

sa produkty tej firmy, ktore owszem, sa nedznej jakosci, ale mocno zawyzonej ceny, za to o ogromnym marketingu. np. taki F-828.

ale uogolnianie tego na caly reperturar firmy to mocna przesada

Driver
16-06-2006, 22:17
ale to nie wyczerpuje zagadnienia. jest jeszcze wizja rozwoju linii produktow (mam o nia obawy u Sony),

Tylko z jakiego powodu ?? Czyżbyś posiadał pokażny pakiet aukcji i boisz się o spadek ?

czeczot
16-06-2006, 22:39
Tylko z jakiego powodu ?? Czyżbyś posiadał pokażny pakiet aukcji i boisz się o spadek ?

Raczej nie. Pewnie chciałby kupować taniej produkty Canona a bez konkurencji w postaci silnej firmy z dużą kasą i dobrym produktem nie ma na to szans.

Ja was jednak w sporej części nie rozumiem. Zamiast trzymać kciuki za sony żeby im się udało żeby zmusili canona do obniżki cen to wy na nich psioczycie i twierdzicie że to na pewno będzie g… I za 2-3 lata dalej następca 5D będzie kosztował 10 000 zamiast mniej niż 5 000. Rozumiem lubicie drogie zabawki ale ja wole tanie i dobre :). Coś mi się wydaje że niektórzy by dostali zawału gdyby się okazało że sony ma lepszy produkt od canona, że ich ukochane 350D/20D/30D to nie jest najlepszy sprzęt w tej klasie. Musicie się pogodzić z prawdą, na papierze a100 kasuje 350D jeszcze przed śniadaniem byłe zrobili oprogramowanie które będzie generować jakość zdjęć na poziomie d200 (wtedy zje go jeszcze przed porannym siku :) )

Driver
16-06-2006, 23:01
Coś mi się wydaje że niektórzy by dostali zawału gdyby się okazało że sony ma lepszy produkt od canona,

Bo ewidentnie jest. Zastanawiam się nawet czy go nie łyknąć :mrgreen:

akustyk
16-06-2006, 23:25
nie. go... mnie obchodzi Sony bo poki co mam szklarnie do Canona i zmiana na inny system mnie nie interesuje.

dokonania firmy Sony na tym rynku traktuje tak samo jak innych firm - czyli jako ciekawostke zoologiczna z opcja przerodzenia sie na wplyw na firme Canon i inne, ktorych produktami moge potencjalnie byc zainteresowany dla siebie. a czy im sie lepiej lub gorzej wiedzie... tyle wazne, by, jak napisal czeczot, cos z tego wplywalo na Canona (ceny, jakosc produktow).

przy czym ja o martwieniu sie nie pisalem z przyczyn emocjonalnych, tylko z uwagi na niepewnosc co do "poswiecenia" Sony temu rynkowi (Amerykanie maja takie ladne slowo "dedication" - bez trafnego polskiego odpowiednika). jak im sie ktoregos dnia cos odwidzi, to sie skonczy DSLR. jak im sie cos nie bedzie widziec, to R&D oleja i beda robic dziwne rzeczy.

to jest wielka korporacja o ogromnym spektrum oferty i czesto dziwnych powiazaniach miedzy dzialami, i nierzadko wynikajacych stad wyjatkowo kuriozalnych decyzjach wladz. przy tym co Sony moze zdzialac, przycisk "DirectPrint" na nowych puchach Canona to maly pikus ;)

inna taka wielka korporacja, ktora w historii fotografii zaslynela mnostwem decyzji kreatywnych i inteligentnych inaczej to Kodak ;) ktos jeszcze pamieta standard filmu APS, czarno-biale lustrzanki cyfrowe, ...? :)

z tego co wiem, Sony zdarzaly sie podobne kreatywnosci w innych dziedzinach. wchodzac w ten system balbym sie, ze ktoregos dnia cos takiego stanie sie udzialem systemu Alfa. mam nadzieje ze nie, ale jestem sceptyczny. po prostu

Bo ewidentnie jest. Zastanawiam się nawet czy go nie łyknąć :mrgreen:
jak nie masz szklarni do Canona, albo nie czujesz sie przywiazany, albo po prostu chcesz sobie kupic lepszy aparat...

jakbym od zera dzis kupowal tez bym sie nad Alfa zastanawial. w tej grupie cenowej poki co jest mega-wypasiona pod wzgledem ficzerow...

Broncobilly
16-06-2006, 23:36
a jaką ma ten wynalazek stopkę do lampy błyskowej ?

Driver
16-06-2006, 23:44

pewnie gorącą :mrgreen: :mrgreen:

akustyk
16-06-2006, 23:46
taka sama

jak Minolta :) przy czym prawdopodobnie dzialac beda tylko 2400HS(?), 3600HS i 5600HS

EDIT: stopka Minolty jest odwrotna jak Canon czy Nikon. tzn. po stronie body jest meska, od lampy jest zenska

minek
17-06-2006, 00:25
A jaki wygodny grip do niego przewidzieli? A gdzie drugie kółko? To są naprawdę ważne żeczy przy używaniu aparatu i żadne mega-ficzery tego nie zastąpią.

akustyk
17-06-2006, 00:32
A jaki wygodny grip do niego przewidzieli? A gdzie drugie kółko? To są naprawdę ważne żeczy przy używaniu aparatu i żadne mega-ficzery tego nie zastąpią.
to jest sprzet na ta sama polke co 350D i D50. te aparaty tez nie maja dwoch kolek, a grip do 350D to przy tym "gabarycie" byl koniecznoscia ze strony Canona :)

KuchateK
17-06-2006, 02:04
Zobaczymy co sony zaprezentuje dalej. Oby wasze gdybania o 5D za 5000 byly jak najbardziej prawdziwe ;)

Broncobilly
17-06-2006, 16:10
nie bardzo rozumiem po co grip do takiego aparatu jak 350D - przecież po cos go zrobili takim małym - sam am go i nie zamierzam do niego żadnego gripa przyczepiac bo podoba mi sie w nim to że jest taki mały. A jak chce jakis konkret w ręku potrzymać to biorę 30D

akustyk
17-06-2006, 16:42
nie bardzo rozumiem po co grip do takiego aparatu jak 350D - przecież po cos go zrobili takim małym - sam am go i nie zamierzam do niego żadnego gripa przyczepiac bo podoba mi sie w nim to że jest taki mały. A jak chce jakis konkret w ręku potrzymać to biorę 30D
od kilku lat chyba nie ma lustrzanki Canona do ktorej nie byloby gripa. wiec pewnie marketoidy zdecydowaly, ze nie moze i tu zabraknac

a po co praktycznie w 350D grip? zeby dalo sie robic zdjecia pionowe. i zeby troche zwiekszych mikrogabaryt, coby 350D bardziej udawalo aparat :)
tak samo jak analogowe 300, czy 500.

Toffic
18-06-2006, 20:34

tak, tylko najpierw trzeba mieć pod ręką takiego 30D (mam na myśli sprawy finansowe)

.... coby 350D bardziej udawalo aparat :)
tak samo jak analogowe 300, czy 500.

Czasami nie wiem kiedy sobie żartujecie, a kiedy przemawia przez Was duch przysłowiowego onanisty sprzętowego. Przecież 350 nie musi niczego udawać - to prawdziwy aparat foto :-D

akustyk
18-06-2006, 20:48
Czasami nie wiem kiedy sobie żartujecie, a kiedy przemawia przez Was duch przysłowiowego onanisty sprzętowego. Przecież 350 nie musi niczego udawać - to prawdziwy aparat foto :-D
acha... a maluch to samochod terenowy :)

Toffic
18-06-2006, 21:04
acha... a maluch to samochod terenowy :)

A dlaczego od razu terenowy? Pozatym jak już coś przyrównywać do malucha (z aparatów) to bardziej jakiś kompakt wypadałoby :twisted:

czeczot
18-06-2006, 22:34
A dlaczego od razu terenowy? Pozatym jak już coś przyrównywać do malucha (z aparatów) to bardziej jakiś kompakt wypadałoby :twisted:

Kompakt to skuter w dodatku bez zdjętego ogranicznika szybkości :)

lukep
19-06-2006, 00:55
W!

czeczot, tak jak uwazam ze Twoje zdjecia sa naprawde dobre i gustowne (gratulacje), tak po prawdzie opinie na temat pro firmy Sony na rynku Audi chybione!
Sony nie ma ani jednego sprzetu ktory w porowniu z odpowiednikami cenowymi i rynkowymi konkurencji bylby wspolzawodnikiem. Sam mam system zbudowany na firmie Marantz oraz Tannoy i powiem Ci ze mialem kiedys CD-playera Sony (takiego za dwa tysiace), i kupilem go tylko dlatego ze byl wtedy kompromisem pomiedzy dobrym i drogim a znosnym i tanim. Sony nie ma systemow profi na rynku Audio a co wiecej sporo sprzetow audio to obrendowane przez sony sprzety innych firm. Co do komponentow, lasery zwykle sa w sprzecie do 3k firmy Philips lub co lepiej Pioneer lub co najlepiej CNS (rzadkosc), zadnych innych Sny nigdy nie zastosowalo (a nawet ich nagrywary DVD i CD to od wielu lat produkty innych firm). Sony kupuje od Marantza mnostwo komponentow audio, np uklady korekcji czy kondensatory oraz regulatory napiec, ale i tak Marantz z odpowiednikami jest duuuzo lepszy ;-)
Wracajac do sprzetu foto, Sony z cala pewnoscia liczy na nowych uzytkownikow oraz na ludzi Minolty. Sample dotad prezentowane sa srednie a sprzet z opisow prezentuje sie duzo lepiej, wiec... Czas pokaze i mam nadzieje ze konkurencja pozwoli nam - odbiorca na wiekszy wybor i lepsze wybory co do systemow. Bo to ze Sony ma kase to kazdy wie, zobaczymy ile bedzie chcialo wydac na zrobienie dobrego systemu (bo na wielu plaszczyznach szli na daleko idacy kompromis i raczej nie starali sie opanowywac zbyt drogiej polki).

Zdrowko

Diabeł
19-06-2006, 08:38
Każdy kto potrzebuje sprzęt grający z najwyższej pułki może wziąć od uwagę sony serii ES, jest dobry ale konkurencja duża.

Sony w tej dzieninie nigny nie było na najwyzszej półce, wystarczy tylko posłuchać średniaki z HiFI np Cambridge lub NAD żeby sie przekonać że wzmacaniecz sony to tylko marketing. Róznica w odsłuchu jest gigantyczna.

czeczot
19-06-2006, 11:27
Sony nie ma ani jednego sprzetu ktory w porowniu z odpowiednikami cenowymi i rynkowymi konkurencji bylby wspolzawodnikiem. Sam mam system zbudowany na firmie Marantz oraz Tannoy i powiem Ci ze mialem kiedys CD-playera Sony (takiego za dwa tysiace), i kupilem go tylko dlatego ze byl wtedy kompromisem pomiedzy dobrym i drogim a znosnym i tanim. Sony nie ma systemow profi na rynku Audio a co wiecej sporo sprzetow audio to obrendowane przez sony sprzety innych firm. Co do komponentow, lasery zwykle sa w sprzecie do 3k firmy Philips lub co lepiej Pioneer lub co najlepiej CNS (rzadkosc), zadnych innych Sny nigdy nie zastosowalo (a nawet ich nagrywary DVD i CD to od wielu lat produkty innych firm). Sony kupuje od Marantza mnostwo komponentow audio, np uklady korekcji czy kondensatory oraz regulatory napiec, ale i tak Marantz z odpowiednikami jest duuuzo lepszy ;-)
Wracajac do sprzetu foto, Sony z cala pewnoscia liczy na nowych uzytkownikow oraz na ludzi Minolty. Sample dotad prezentowane sa srednie a sprzet z opisow prezentuje sie duzo lepiej, wiec... Czas pokaze i mam nadzieje ze konkurencja pozwoli nam - odbiorca na wiekszy wybor i lepsze wybory co do systemow. Bo to ze Sony ma kase to kazdy wie, zobaczymy ile bedzie chcialo wydac na zrobienie dobrego systemu (bo na wielu plaszczyznach szli na daleko idacy kompromis i raczej nie starali sie opanowywac zbyt drogiej polki).
Hm…. To teraz mi powiedz jak wg ciebie „gra” TA-DA9000ES. Chciałbym wiedzieć skąd u ciebie opinia że to jest cienki skoro raczej panuje opinia odwrotna! Dlaczego w magazynach audio (i to nie polskich) dostaje oceny 4 (skala 5 stopniowa) Pewnie że „mali” producenci potrafią zrobić lepiej ale to jest bardzo dobry sprzęt. Też miałem kiedyś odtwarzacz CD Sony ~1000 i grał bardzo dobrze. Lepiej niż moje DVD pioneer 3,5x droższe. Wcale nie ustępował Cambridge audio! Co do czytników CD to CA na 100% miało sony, widziałem zdjęcie rozkręconego, zresztą nie tylko ono. Co do sprzętu profi tej firmy to co pod tym rozumiesz? Sprzęt z najwyższej półki za dużą kasę przyzwoicie oceniany przez fachową prasę? Sony ma serie ES. Jakoś nie mogę zrozumieć czemu uważacie że takie cos nie istnieje? Bo nie ma na półce w mm? Nie ma i nie będzie bo amp kosztuje 16 000 zł tutaj opis (http://www.sony.pl/view/ShowProduct.action?product=TA-DA9000ES&site=odw_pl_PL&pageType=Overview&category=HCS+Home+Cinema+Receiver)

Niemal że każdy producent od kogoś coś kupuje, przynajmniej częściowo komponenty. Nie ma chyba żadnego producenta na rynku audio który by wszystko produkował od a do z.

PS. Oświadczam że mam tylko TV sony z którego jesteś średnio zadowolony :) Ze sprzętu grającego mam yamahe, pionieera, B+W

Sony w tej dzieninie nigny nie było na najwyzszej półce, wystarczy tylko posłuchać średniaki z HiFI np Cambridge lub NAD żeby sie przekonać że wzmacaniecz sony to tylko marketing. Róznica w odsłuchu jest gigantyczna.

Chwila!
Twierdzisz że CA za niecałe 4000 (najdroższy amp w ich ofercie) gra lepiej od Sony za 17 000 i to wynika z twojego odsłuchu obydwu urządzeń?

mganko
19-06-2006, 11:40
Chwila!
Twierdzisz że CA za niecałe 4000 (najdroższy amp w ich ofercie) gra lepiej od Sony za 17 000 i to wynika z twojego odsłuchu obydwu urządzeń?

Nie wiem jak w przypadku tych dwóch modeli ale nie zawsze cena oznacza lepszą jakość dźwięku

lukep
19-06-2006, 15:00
Czesc,

W sumie to akurat, czeczot, musze powiedziec tak: ze mialem w swoim zyciu przez pewna chwile system audio Sony (tak sie akurat zlozylo), heh.
Nie bylem z niego zadwolony, co do ocen w magazynach muzycznych to nie wiem, nie czytuje, opieram sie wylacznie na wlasnym zdaniu i odsluchu moich plyt. Do MM nie zachodze. Co do CA czy mial cos w srodku z marka Sony - byc moze, tez nie cenie specjalnie CA ;-)
A co do fotograqfii, to z checia bym kiedys sie z Toba spotkal i pogadal o tym jak robic takie zdjecia jak Ty! Naprawde, bo dla mnie to sa perelki z oryginalnoscia i pewnym wyrobionym smakiem! Stawiam piwo jakby co! Hehehe

zdrowko i dzieki za dyskusje

mganko
20-06-2006, 06:44
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4476

tu mamy ciekawy wywiad w którym wyjaśniono między innymi że matryca w nowym cudeńku Sony nie jest tą samą co w d200 jak niektórzy sądzili

DoMiNiQuE
20-06-2006, 08:08

tu mamy ciekawy wywiad w którym wyjaśniono między innymi że matryca w nowym cudeńku Sony nie jest tą samą co w d200 jak niektórzy sądzili

Ten fakt mozna bylo bardzo latwo stwierdzic po pierwszych plastikowych samplach z A100 ;)

mganko
20-06-2006, 08:27
Ten fakt mozna bylo bardzo latwo stwierdzic po pierwszych plastikowych samplach z A100 ;)

Czyzbys bronil Nikona:)?

DoMiNiQuE
20-06-2006, 08:33
Czyzbys bronil Nikona:)?
Niczego nie bronie ;) ...stwierdzam tylko fakty. Moim zdaniem D200 daje zdecydowanie duzo lepsze zdjecia.

P.S.
Mogli juz dorzucic do tej alfy mp3, sony portable albo chociaz budzik ;)

mganko
20-06-2006, 08:38
Niczego nie bronie ;) ...stwierdzam tylko fakty. Moim zdaniem D200 daje zdecydowanie duzo lepsze zdjecia.

P.S.
Mogli juz dorzucic do tej alfy mp3, sony portable albo chociaz budzik ;)

Przydałyby się funkcje edycji zdjęć typu: dodawanie wąsów, szlaczków i napisów;)

akustyk
20-06-2006, 12:19

bardzo rozsadne odpowiedzi. sporo pokrywa sie z tym co my sobie tutaj gdybalismy (choc nie dlatego pisze, ze rozsadne :) ). widac, ze maja jednak zamiar ugryzc tego torta i wiedza jak to zrobic...

pozostaje sie cieszyc, ze wielkiej dwojcy (C i N) ktos zacznie deptac po pietach i zmuszac do zejscia z piedestalu :)

czeczot
20-06-2006, 16:33
A co do fotograqfii, to z checia bym kiedys sie z Toba spotkal i pogadal o tym jak robic takie zdjecia jak Ty! Naprawde, bo dla mnie to sa perelki z oryginalnoscia i pewnym wyrobionym smakiem! Stawiam piwo jakby co! Hehehe

Spotkać się zawsze można w dodatku jak stawiają piwo :)

bardzo rozsadne odpowiedzi. sporo pokrywa sie z tym co my sobie tutaj gdybalismy (choc nie dlatego pisze, ze rozsadne :) ). widac, ze maja jednak zamiar ugryzc tego torta i wiedza jak to zrobic...

pozostaje sie cieszyc, ze wielkiej dwojcy (C i N) ktos zacznie deptac po pietach i zmuszac do zejscia z piedestalu :)

Tylko półprofi aparat dopiero w przyszłości :(
I chyba nie będzie ff :(
5D dalej Bedze drogi :(

zabol
21-06-2006, 10:48
jest też już o cenach

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4482

emild
21-06-2006, 15:43
witam

a 350d ma drugie pokrętło? nie ma. W wyższych canonach 20/30/5d....gdzie jest to drugie pokrętło? czy jego funkcję spełnia to wielkie koło obok LCD?

aptur
21-06-2006, 15:56
witam

W wyższych canonach 20/30/5d....gdzie jest to drugie pokrętło? czy jego funkcję spełnia to wielkie koło obok LCD?

Tak. Chodzi o to kółko nastaw.

minek
22-06-2006, 00:28
witam

a 350d ma drugie pokrętło? nie ma. W wyższych canonach 20/30/5d....

W postach wyżej alfa była porównywana do 350/10/20/30 (nie pamiętam czy dokładnie w tej kolejności), jednym ciągiem pisane.

gdzie jest to drugie pokrętło? czy jego funkcję spełnia to wielkie koło obok LCD?

Tak. Nie wiedziałeś, że można nim kręcić? Ha, co więcej, odrobina ekwilibrystyki wystarczy, aby kciukiem nim pokręcić i zmienić przysłonę, a palcem wskazującym, tym drukim kółkiem co wystaje koło spustu - jednocześnie - czas. I wszytko nie odrywając oczu od wizjera i nie szukająć tycich guziczków kciukiem.

emild
22-06-2006, 14:56
W postach wyżej alfa była porównywana do 350/10/20/30 (nie pamiętam czy dokładnie w tej kolejności), jednym ciągiem pisane.
ale wiadome przecież, że jest konkurentem dla 350 a nie 20/30 etc.

Tak. Nie wiedziałeś, że można nim kręcić?
wiedziałem, że koło się kręci ;) . Tylko, że u mnie (nie canon) jest umieszczone całkiem gdzie indziej. tak normalniej ;) jak (chyba) u wszystkich innych znacznie wyżej. Nie trzeba wyginać kciuka do dołu ;)
pozdrawiam

akustyk
22-06-2006, 15:02
wiedziałem, że koło się kręci ;) . Tylko, że u mnie (nie canon) jest umieszczone całkiem gdzie indziej. tak normalniej ;) jak (chyba) u wszystkich innych znacznie wyżej. Nie trzeba wyginać kciuka do dołu ;)
pozdrawiam
popraw mnie jesli sie myle, ale zamiast cyt. "wyginac kciuka", musisz siegac do tego kolka druga reka...

a w Canonie jest to tak pomyslane, ze lewa mozesz caly czas trzymac szklo (co w przypadku dluuugich bialych fallusow :) ma istotne znaczenie) a wszelkie nastawy zmieniac prawa lapa. wzglednie mozesz lewa reka wisiec na slupie a prawa robic caly czas zdjecia :) lub, najbardziej prozaicznie, nie odkladajac aparatu siegnac do torby/plecaka po akumulator czy karte pamieci.

to moze sie to wydawac z poczatku dziwne, ale po opanowaniu okazuje sie cenne uzytkowo. w sumie, to zachecam sprobowac. wielokrotnie uratowalo mi wartosciowe ujecia, gdy w ferworze walki nie mialem czasu na zatrzymanie sie, a musialem zmienic akku czy karte.

KuchateK
22-06-2006, 15:02
Wyginac jak wyginac, ale mi sie wydaje, ze canonowe kolko jest mimo wszystko wygodniejsze... Raz, ze "inaczej pracuje kciuk w stawach" (wygiecie w dol akurat maly problem), a dwa, ze mozna nim krecic dookola szybko bez zatrzymywania, co przy przewijaniu setki fot jest calkiem niezle (niezaleznie od innych sposobow przewijania setki fot). Ale to "co kto lubi" w sumie.

emild
22-06-2006, 16:19
popraw mnie jesli sie myle, ale zamiast cyt. "wyginac kciuka", musisz siegac do tego kolka druga reka...
nie, upierałbym się za wyginaniem ;) ale zaznaczam, że nie miałem żadnego lustra canona w ręku-to tylko suche przemyślenie po obejrzeniu body w necie.
Nie twierdzę, że to gorsze rozwiązanie.

a w Canonie jest to tak pomyslane, ze lewa mozesz caly czas trzymac szklo (co w przypadku dluuugich bialych fallusow :) ma istotne znaczenie) a wszelkie nastawy zmieniac prawa lapa.
no ja też tak mogę tylko wykonuję mniejszy ruch kciukiem,bez takich wygibasów ;)

Wyginac jak wyginac, ale mi sie wydaje, ze canonowe kolko jest mimo wszystko wygodniejsze... Raz, ze "inaczej pracuje kciuk w stawach" (wygiecie w dol akurat maly problem), a dwa, ze mozna nim krecic dookola szybko bez zatrzymywania, co przy przewijaniu setki fot jest calkiem niezle (niezaleznie od innych sposobow przewijania setki fot). Ale to "co kto lubi" w sumie.
rzeczywiście przy przeglądaniu dużej ilości zdjęć - wygodne. Natomiast przy regulacji przysłony wystarcza mi prędkość, którą osiągam u siebie :grin: Raczej nie potrzebuję szybko zmieniać ze skrajnej wartości w skrajną.
Dzięki za wyjaśnienia. już wiem, gdzie jest to drugie pokrętło :grin:
emil

minek
22-06-2006, 22:28
Nie chodzi o prędkość regulacji. Co kto lubi, ale dla mnie to koło jest _bardzo_ wygodne (nie przeglądam nim fot, bo nie mam ekranika z tyłu).
Próbowałem brać w łapy nikona (f80, d100) gdzie takie koło jest na górze i chodzi w poziomie, zagłębione w aparacie ... iii wydawało mi się to mniej wygodne - musiałem puścić praktycznie aparat, tzymając go tylko za wystający uchwyt z przodu. Ale jestem pewien, że to kwestia przyzwyczajenia.

Kolekcjoner
23-06-2006, 03:25
.... Ale jestem pewien, że to kwestia przyzwyczajenia.

I tak i nie. Znam użytkowników D200 którzy twierdzą że brak tego kółka z tyłu to jedyna wada nikonów w zakresie ergonomii. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

wrona
30-06-2006, 21:11

Ale za to alpha daje lepsze zdjecia od 350D: :-)

A100:

http://img.allabout.co.jp/gs/digitalcamera/CU20060623A/a100_p1.jpg

350D:

http://img.allabout.co.jp/gs/digitalcamera/CU20060623A/kissn_p1.jpg

akustyk
01-07-2006, 12:54

A100:

http://img.allabout.co.jp/gs/digitalcamera/CU20060623A/a100_p1.jpg

350D:

http://img.allabout.co.jp/gs/digitalcamera/CU20060623A/kissn_p1.jpg
znaczy sie gdzie?
bo to chyba nie ten przyklad :roll:

Jac
01-07-2006, 13:07
przyklad moze i ten, ale cos jest walniete w zdjeciu z 350d bo ostrosc jest ale nie tam gdzie potrzeba

porownianie po lewej 350d po prawej A100

źródło (http://img413.imageshack.us/img413/969/a100kiss3dk.jpg)

wiec teraz wychodzi ze 350d jest lepsze :mrgreen:

jaki test - takie wyniki ;-)

AdrianP
02-07-2006, 20:01
Wyglada to na wine obiektywu nie matrycy

Jac
02-07-2006, 23:03
Wyglada to na wine obiektywu nie matrycy
a mi wyglada na jakis FF/BF lub tez poprostu blad fotografa ;-), w kazdym razie nie jest to rzetelny test

DoMiNiQuE
03-07-2006, 10:24

Dla mnie zdjecia z A100 sa jakies takie :roll: plastikowe ;)

AdrianP
03-07-2006, 12:31

Ta matryca ma potwornie mala dynamike, jak kompakt, niemile oglada sie takie fotki.

arra
04-07-2006, 08:37
Ta matryca ma potwornie mala dynamike, jak kompakt, niemile oglada sie takie fotki.

Jakies dowody? Jak dla mnie sa duzo bardziej naturalne, a przez to moga sie mniej podobac.

dazz
04-07-2006, 13:28
Ufff, przebrnąłem przez cały wątek foto-audiofilski :-)
Co do sprzętu audio - IMO Sony to średnio trafiona inwestycja. Testami w pisamach nie ma co się podpierać - najczęściej są sponsorowane. Wystarczy przeczytać dwa egzemplarze pisma i już wiadomo dystrybutor którego sprzętu sponsoruje gazetę. Argumenty, że w środku DVD Yamahy siedzi Philips też średnio do mnie trafiają (chociaż to oczywiście prawda), w końcu Eizo robi monitory na matrycach Samsunga i :mrgreen:
Co do alfy - w 100% zgadzam się z Czeczotem. Ciekawa, dobrze przemyślana propozycja ze świetnie zapowiadającymi szkłami. Chociaż na ostateczną ocenę trzeba poczekać, aż pojawi się więcej sampli z różnych szkieł i tego body. Mówię otwarcie - mój Canon wymięka pod wzgledem funkcjonalnym, a ja mimo tego cieszę się, że pojawiło się na rynku coś takiego. Na pewno zyskamy na tym wszyscy.

perqsista
04-07-2006, 14:34

Czyli co-testowali je na tych samych szkłach?

AdrianP
07-07-2006, 15:41
Jakies dowody? Jak dla mnie sa duzo bardziej naturalne, a przez to moga sie mniej podobac.

Liczne przepalenia i niedoswietlenia a nie mile dla oka przejscia tonalne jakie maja miejsce w lustrzankach Canona i fuji, o innych firmach nie wiem.

Widac to np na wyzej wymienionym przykladzie:

źródło (http://img127.imageshack.us/img127/3962/a100kiss3dk5vp.jpg)

TTT
16-07-2006, 11:23
Rozczaruję kolegę ale szczerze mówiąc, to nasze CMOS-y dają większą plastikowość i mniejsze szumy na wysokich iso nie nadrabiają, gdyby nie bogactwo systemu... Plastikowe już na pewno są jpegi z firmowego softu w puszkach, więc tylko raw kolego, tylko raw.

Liczne przepalenia i niedoswietlenia a nie mile dla oka przejscia tonalne jakie maja miejsce w lustrzankach Canona i fuji, o innych firmach nie wiem.
Żeby obiektywnie ocenić te fotki, trzeba by je zrobić w identycznych warunkach. Te "liczne przepalenia i niedoświetlenia" wynikają raczej z innych warunków oświetleniowych , z innego kąta ustawienia modelki jak i samego aparatu oraz co najważniejsze - błędu fotografa (to wszystko widać aż w oczy kole, dziwne, że nikt tego nie zauważył). Zupełnym kuriozum już jest robienie fotek lustrzanką w jpgach i porywanie się na jakieś testy. Obydwie fotki są delikatnie mówiąc słabe. Widziałem dużo lepsze fotki z przedprodukcyjnych a100 i przy cenie 3200 zł z kitowym obiektywem, amatorowi wcale tak ochoczo jak dotychczas nie poleciłbym 350d.

Przy okazji zakupów w CH natknąłem się na sony roadshow i chyba jako jedyny tutaj pobawiłem się a100 osobiście. Szczerze mówiąc jest to bardzo poważny konkurent wśród tanich lustrzanek. Jeżeli sony wykorzystując doświadczenie KM dalej będzie wypuszczało takie puchy, przy coraz szerszej ofercie szkieł i jeżeli podciągnie i wyjaśni kilka spraw, to trzeba będzie w szybkim tempie zweryfikować opinię o producencie. O samej jakości fot będzie można podyskutować po zrobieniu poważnych testów i porównań z wersji produkcyjnej. Ciekawe co sonyKM wypuści w segmencie semi-pro, bo na razie w tanich lustrach nie ma merytorycznie sprawę biorąc konkurencji, ostatnią niewiadomą jest rzeczywista i rzetelnie porównana jakość fotek. Problemem nadal są obiektywy ale z rozmów na prezentacji wynikało, że będzie kilka ciekawych propozycji.

Cieszę się, że sony weszło otwartymi przez KM drzwiami do gry, bo trzeba przyznać, że po wejściu szeroką ławą w cyfrę, to ostatnio nasz producent, jak i nikon trochę przystopowali.

DoMiNiQuE
16-07-2006, 12:56
Rozczaruję kolegę ale szczerze mówiąc, to nasze CMOS-y dają większą plastikowość i mniejsze szumy na wysokich iso nie nadrabiają, gdyby nie bogactwo systemu... Plastikowe już na pewno są jpegi z firmowego softu w puszkach, więc tylko raw kolego, tylko raw.
W takim razie albo ja mam cos nie tak ze wzrokiem albo mam spaczone pojecie plastykowisci, poniewaz po obejrzeniu sampli z A100 odnioslem zupelnie inne wrazenie.

P.S.
Jotpegow nie tykam ;)

TTT
17-07-2006, 18:20
P.S.
Jotpegow nie tykam ;) To się chwali ;)

Mówili mi na tym roadshow, że jeszcze nie ma sampli z wersji produkcyjnej, nie sądzę jednak aby były znaczace różnice, ale aby ocenić alfę trzeba poczekać. Im puszki i system sonego będą lepsze, tym dla nas lepiej, nic nie napędza postępu jak konkurencja. Chciałem po prostu zwrócić uwagę, że CMOS oprócz zalet ma też dość znaczące dla niektórych wady.
Nieważne czym się foci, ważne aby to sprawiało przyjemność i satysfakcję. Uważam, że źle by się stało, gdyby bagnet A zdechł razem z KM, bo co by pozostało, konkurencja z czasem podzielona pomiędzy canona i nikona w proporcji 70 do 25%? Bez sensu a do sony się przyzwyczaimy, tj nie my ale nie będzie dziwić pucha i szkło soniacza.
Sony też się chwalił, że matryca w stosunku do d200 jest poprawiona i że to nie ta sama konstrukcja, jestem ciekaw jak to wypadnie w testach, choć tę puszkę trzeba raczej porównywać do swojego segmentu, tj do d50 nikosia i 350d. D50 to w obecnej stuacji to już w ogóle powinni dodawać do zgrzewek piwa aby było czym rzucać w teściową :mrgreen:.
Cały czas jestem ciekaw, co soniacz pokaże w wyższym segmencie i czy na pewno wejdzie w FF, na tym roadshow pytałem i nie odpowiedzieli, bo to niewiadoma ale sam fakt dużej grupy obiektywów kryjących pełną klatkę daje szansę na wejście trzeciego konkurenta do gry w wyższym segmencie, bo samsung/pentax i panasonic(2000$ za puchę z podglądem na lcd :shock: )/olek (kilka obiektywów do wyboru) póki co się nie liczą, przynajmniej powyżej tanich luster. Paradoksalnie, im mocniej sony będzie odkrawać tort, tym lepiej dla konkurencji i dla nas też.

AdrianP
29-07-2006, 17:02
Macałem dzisiaj w poznaniu A100, powiem tak: kapitalne body, świetna ergonomia, stylistyka, AS, i ładniejszy od tego z 20D dźwięk migawki :D, przypomina bardziej szum niż klekot ;) to wrażenia z pierwszego kontaktu, zrobiłem kilka testowych fotek z AS on ( czy tam SSS) 70mm 1/3s nieporuszone, jak ze statywu, ludzie wyszli zamazani a napis stop na który ostrzyłem ostry ;)

To tyle, nie mogę się doczekać macania PółPr lustrzanki Sony.

Wg mnie nie należy nażekać na szumy gdyż AS (SSS) sprawia że nawet wieczorem można stosować ISO 100/200.

Takie pierwsze wrażenia.

MMM
29-07-2006, 17:19
Macałem dzisiaj w poznaniu A100
A ja chciałem dzisiaj pomacać w Radomiu, to mi w FotoJokerze wcisnęli KIT że Sony przesunęło termin i dlatego jeszcze nie mają :).

Klosiu
29-07-2006, 17:28
D50 to w obecnej stuacji to już w ogóle powinni dodawać do zgrzewek piwa aby było czym rzucać w teściową

D50 to w obecnej sytuacji ma taka wziecie że "pracujące pełną parą tajlandzkie fabryki koncernu nie nadążają z zaspokajaniem zapotrzebowania"

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4626

shaqi
29-07-2006, 20:45
tajlandia produkuje 3 modele oraz nowy
nie tylko D50

Czacha
30-07-2006, 08:53
A ja chciałem dzisiaj pomacać w Radomiu, to mi w FotoJokerze wcisnęli KIT że Sony przesunęło termin i dlatego jeszcze nie mają :).

To nie kit - cala siec FJ otrzymala informacje z centrali SONY, iz premiera przesunieta zostaje o kilka dni.. i sprzet mial sie pojawic na polkach 28 lipca.. a u nas np. nadal go nie ma. Podejzewam ze w tygodniu przybedzie. Juz sie kolejki do ogladania ustawiaja ;)

Kolekcjoner
30-07-2006, 11:17
To nie kit - cala siec FJ otrzymala informacje z centrali SONY, iz premiera przesunieta zostaje o kilka dni.. i sprzet mial sie pojawic na polkach 28 lipca.. a u nas np. nadal go nie ma. Podejzewam ze w tygodniu przybedzie. Juz sie kolejki do ogladania ustawiaja ;)
Dokładnie tak jest. W ich sklepie internetowym można oczywiście kupić Alfę za 3499 PLN ale odebrać po 6 sierpnia:mrgreen:!

akustyk
30-07-2006, 11:25
jak tak dalej pojdzie, to pierwszy do sklepow trafi kolejny trabant Canona :)

wrona
30-07-2006, 11:26
jak tak dalej pojdzie, to pierwszy do sklepow trafi kolejny trabant Canona :)

I co z tego? I tak zostanie tylko 8mpx...

sv
30-07-2006, 11:33
I co z tego? I tak zostanie tylko 8mpx...

i co z tego, skoro tych 8 mpix wiekszosc uzytkownikow nigdy nie wykorzysta? w moim studio mam na scianie wydruk 180x110 cm. zdjecie bylo zrobione 1dmkII (tez 8 mpix). zapewniam cie, ze jakosc jest znakomita. 8 czy 10 mpix, to tak naprawde niewielka roznica. znacznie wieksza roznice sprawia szklo jakie podepniesz do body.

wrona
30-07-2006, 12:10
i co z tego, skoro tych 8 mpix wiekszosc uzytkownikow nigdy nie wykorzysta?.

Wykorzysta - mozna sobie swobodniej cropowac po fakcie.

A 90% ludzi spojrzy, 8 mpx., bleee, o tu jest D80 z 10 mpx., Alpha 100 z 10 mpx... Te 90% kupujacych nie bedzie sie ani chwili zastanawialo, bo oni o szumach na ISO1600 nigdy nie slyszeli, na pudelku nie pisze, a za to jest podana ilosc pixeli.

sv
30-07-2006, 12:17
Wykorzysta - mozna sobie swobodniej cropowac po fakcie.

A 90% ludzi spojrzy, 8 mpx., bleee, o tu jest D80 z 10 mpx., Alpha 100 z 10 mpx... Te 90% kupujacych nie bedzie sie ani chwili zastanawialo, bo oni o szumach na ISO1600 nigdy nie slyszeli, na pudelku nie pisze, a za to jest podana ilosc pixeli.

w zasadzie wisi mi co zrobi 90% kupujacych:) jezeli chca sobie zrobic przykrosc; niech kupia nikona:)

wrona
30-07-2006, 12:36
w zasadzie wisi mi co zrobi 90% kupujacych:) jezeli chca sobie zrobic przykrosc; niech kupia nikona:)

Zdecydowanie Ci nie wisi, bo inaczej bys sie tak nie podniecal :-)

A Nikonem fotografuja miliony ludzi na calym swiecie i wiekszosci z nich wcale nie jest przykro.

Najgorsi sa zarliwi uszczesliwiacze na sile, z ogniem wiary w sercu i czerwona febra w zylach. :-)

AdrianP
30-07-2006, 12:57
Jeśli nowy canon będzie równie "cudownie" leżał w dłoni jak 350D to będzie spory minus dla canona w bitwie z Alpha, a do tego dochodzą 2mpx, AS/SSS i czyszczenie matrycy. W moim canonie 20D by to się przydało bo co chwila mam kropki na zdjęciach.

Już KM mogła wygrać z Canonem jednak marketing C i całkowity brak marketingu Minolty sprawiły całkowity sukces 350D.

Teraz canon będzie miał ciężko ze względu na intensywne reklamowanie marki alpha.

Jeśli miałbym wybierać między SA a C350D to nie zastanawiałbym się długo, zdecydowanie alpha.

Kolekcjoner
30-07-2006, 13:08
Jeśli nowy canon będzie równie "cudownie" leżał w dłoni jak 350D to będzie spory minus dla canona w bitwie z Alpha, a do tego dochodzą 2mpx, AS/SSS i czyszczenie matrycy. W moim canonie 20D by to się przydało bo co chwila mam kropki na zdjęciach.

Już KM mogła wygrać z Canonem jednak marketing C i całkowity brak marketingu Minolty sprawiły całkowity sukces 350D.

Teraz canon będzie miał ciężko ze względu na intensywne reklamowanie marki alpha.

Jeśli miałbym wybierać między SA a C350D to nie zastanawiałbym się długo, zdecydowanie alpha.

Wiesz tylko 350D była głównie projektowana z myślą o użytkownikach w Stanach i Japonii, a tam małe jest piękne:mrgreen:. Zresztą wyniki sprzedaży tego korpusu świadczą, że canon wie co robi. Co do alfy to ilość zdjęć z tego aparatu właśnie z kropkami dowodzi, że ten antidust chyba nie działa super. Co nie zmienia faktu, że np. w Japonii sprzedaż rośnie lawinowo.

Kubaman
30-07-2006, 20:41
miałem dzisiaj możliwość pomacać nieco ten aparat w fotojokerze w Kraku.

Hm.. mam mieszane uczucia
- wygląda nieźle,
- wielkość nieco jak dla mnie za mała, ale lepsza od 350D.
- fatalna obsługa - mówię to jako zadeklarowany fan Canona (którego ergonomia zawsze mi bardzo pasowała). Brak intuicyjności, choć tego pewnie się można nauczyć. Wielowciskanie aby uzyskać prosty efekt - np. zmienić ekspozycję, czy punkt AF. Jak dla mnie 20D bije A100 ergonomią na kilometry. Choć Nikona i Minoltę znam mało, wwnioskuję, że jest to jednak filozofia zbliżona do tych systemów, które wielu ludzi zachwala, a mnie zupełnie nie pasują.
- głośny i trzeszczący, choć ładny dźwięk migawki
- duuuży wyświetlacz
- syfiasty plastik-guma kółka nastaw, oraz niby metalu pod palec wskazujący. Generalnie materiały mogły by być lepsze, czuje się delikatność, żeby nie powiedzieć kruchość
- kitowy obiektyw jest naprawdę kitowy, wykonianie gorsze IMHO niż kit 350D (ale za to posiada mikro osłonę przeciwsłoneczną - ma jakieś 7-10 mm)

w sumie nienajgorzej, a biorąc pod uwagę, że jest to matryca z D200 to nawet bardzo przyzwoicie, zwłaszcza jeśli sony zgodnie z zapowiedziami wypuści całą gamę dobrych szkieł.

No i cena: 3499PLN z kietem w fotojokerze :shock:

Jac
30-07-2006, 22:52
na stronach zeiss.de juz sie chwala ze maja do alphy szkla :-)...

tylko to jest dziwne bo alpha tak jak 350d d50/d70 jest taka "wejsciowa" w system lustrzanka, ta ktora ma przyciagnac klienta - a tu prosze sa juz do niej szkla za ciezkie $$$, pewnie drozsze niz body co w "entry level" ciut zaskakuje ;-)

Zycze sony jak najlepiej - tylko powiedzcie mi co mam powiedziec kumplowi ktory sie teraz mnie pytal ca kupic :mrgreen: czy alfe czy 350D?

ciezko bedzie wskazac jednoznacznie zwyciezce... jesli chodzi o system to mu mowie wez canona, ale on raczej nie bedzie tego rozbudowywal - wiec moze jednak alfa...

no nie ma lekko ;-)

sv
30-07-2006, 22:55

tylko to jest dziwne bo alpha tak jak 350d d50/d70 jest taka "wejsciowa" w system lustrzanka, ta ktora ma przyciagnac klienta - a tu prosze sa juz do niej szkla za ciezkie $$$, pewnie drozsze niz body co w "entry level" ciut zaskakuje ;-)

Zycze sony jak najlepiej - tylko powiedzcie mi co mam powiedziec kumplowi ktory sie teraz mnie pytal ca kupic :mrgreen: czy alfe czy 350D?

ciezko bedzie wskazac jednoznacznie zwyciezce... jesli chodzi o system to mu mowie wez canona, ale on raczej nie bedzie tego rozbudowywal - wiec moze jednak alfa...

no nie ma lekko ;-)

niech bierze alfe, bedziesz sie mogl pobawic :)

Kolekcjoner
31-07-2006, 01:31
(...)w sumie nienajgorzej, a biorąc pod uwagę, że jest to matryca z D200 to nawet bardzo przyzwoicie,(...)

Matryca inna niż w D200. To tylko tak na marginaesie (było o tym x razy).
A sprzedawać niezależnie od jakichś tam uchybień jakości to jak znam życie będzie się bardzo dobrze. Alfa ma dużo dobrze "brzmiących" bajerów, cena myślę, że też niedługo spadnie. Jak sony potrafi reklamować swoje produkty to widać w reklamie z ostatniej Gali. Takiej wazeliny dawno nie czytałem, fakt że uśmiać to się przy tym też można nieźle:mrgreen: :grin:!

KuchateK
31-07-2006, 06:51
czerwona febra w zylach. :-)
Proponuje wykorzystywac bardziej merytoryczne argumenty. Tego typu posty sie bardzo szybko kasuje :twisted:

wrona
31-07-2006, 09:22
Proponuje wykorzystywac bardziej merytoryczne argumenty. Tego typu posty sie bardzo szybko kasuje :twisted:

Przepraszam, to po prostu cytat ze Svena z zamiana "zolty" na "czerwony". :-)

AdrianP
31-07-2006, 11:00

no nie ma lekko ;-)

Jeśli jest szumofobem i robi dziennie 45 testowych fotek nieba i muru na ISO 1600 to 350D. Jak nie to lepiej alfa. Stabilizaja, odkurzacz i ergonomia wymiatają ;)

Kubaman: A to że 18-55 jest lepszy od 17-70 sony to bzdura, nie oceniaj niczego przez miłość do własnego systemu i brak szacunku dla innych.
Kit sony ma większy zakres, zoom chodzi płynniej niż KITC, optyka porównywalna.

Jac
31-07-2006, 11:05
Jeśli jest szumofobem i robi dziennie 45 testowych fotek nieba i muru na ISO 1600 to 350D. Jak nie to lepiej alfa. Stabilizaja, odkurzacz i ergonomia wymiatają ;)
no niby masz racje ale co bedzie za rok jak kumpel powie ze chce lepszy aparat? kupil szkla lampe.. i co dalej w canonie masz dalej wybor 30D 5D moze 3D, 1D itd...
sony to niewiadoma... :-(

akustyk
31-07-2006, 11:09
no niby masz racje ale co bedzie za rok jak kumpel powie ze chce lepszy aparat? kupil szkla lampe.. i co dalej w canonie masz dalej wybor 30D 5D moze 3D, 1D itd...
i bedzie robil jeszcze lepsze zdjecia murow i tablic testowych. nie zapominajmy o niebieskim niebie przy roznych czulosciach :)

a tak serio - wychodzisz z zalozenia, ze kazdy musi chciec czesto zmieniac sprzet. ktore niekoniecznie jest prawdziwe. wystarczy, ze komus nie pokaze sie zadnego z takich jak to forum, i moze spokojnie 5 lat focic jednym aparatem, dopoki migawka nie padnie 8)

Vitez
31-07-2006, 13:43
a tak serio - wychodzisz z zalozenia, ze kazdy musi chciec czesto zmieniac sprzet.

To nie zalozenie a gdybanie :roll: .

Jac
31-07-2006, 14:51
wystarczy, ze komus nie pokaze sie zadnego z takich jak to forum, i moze spokojnie 5 lat focic jednym aparatem, dopoki migawka nie padnie 8)
no wlasnie nie ;-), ja sobie zalozylem ze zmienie body za 5 lat i jak narazie jeszcze mnie nic nie przekonalo do szybszej zmiany... jedynie szkla sobie wymieniam ;-)

a jak padnie migawka - to naprawie ;-)

Kubaman
31-07-2006, 21:39
Kubaman: A to że 18-55 jest lepszy od 17-70 sony to bzdura, nie oceniaj niczego przez miłość do własnego systemu i brak szacunku dla innych.
Kit sony ma większy zakres, zoom chodzi płynniej niż KITC, optyka porównywalna.
Cóż za rzeczowy argument. Jak odpowiedzieć na głupie zaczepki :confused:

Oceniam z praktycznego punktu widzenia. Kit Canona jest bardzo podstawowym obiektywem, ale jeśli chodzi o wykonanie i ergonomię ten z Alphy jest wedle mojej opinii słabszy. O "braku szacunku" :lol: :lol: :lol: do plastikowego obiektywu jednej czy drugiej firmy nie będę nawet próbował dyskutować, bo to jest temat z Mrożka żywcem wzięty.

P.S> tak jak napisałem - dla mnie ergonimia Sony jest nieporozumieniem, więc nie czuję tego twojego zachwalania

sv
31-07-2006, 23:01
Jest juz test na dpreview. wyglada niezle, zwlaszcza rozdzielczosc.