Zobacz pełną wersję : kolor skóry
jak sobie poradzić z kolorem skóry w naturALNYCH warunkach , bo mnie to nie wchodzi skóra jest blada , szara pozbawiona barwy
Quadrifoglio
03-06-2006, 00:22
IMO pomiar światła skupiony na skórze, odpowiednie światło, RAW i obróbka w komputerze ... jest wiele czynników ...
niby racja ale zrób 20 zdjęć i każde teraz obrabiaj , a może problem to balans bieli?
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img53.imageshack.us/img53/7789/indianiec7yy.jpg)
W!
Jakies nieostre to zdjecie takie...
Zdrowko
to chyba wynik kompresji, raw jest dużo lepszy i ostrzejszy, ale mi chodzi o skórę a nie o ostrość
Hmm na tym zdjęciu skóra wygląda raczej dobrze tzn. naturalnie, może to kwestia tego że twarz jest w cieniu a chłopiec na opalonego też nie wygląda, btw kolory na stroju są ładnie nasycone tam gdzie pada na nie światło.
na moje oko to skóra wygląda naturalnie...
bartolomic
04-06-2006, 22:21
dołączam sie.. skora jest normalna.. no chyba ze chlopiec to jednak Indianin, wtedy chyba powinno byc bardziej czerwono;)
borkomar
05-06-2006, 00:29
to chyba wynik kompresji, raw jest dużo lepszy i ostrzejszy, ale mi chodzi o skórę a nie o ostrość
Foto poruszone na 100% kolor jest oki - moim zdaniem oczywiscie.
Skoro robisz raw to dla kazdej sesji mozesz ustawic sobie parametry na jednej focie a pozniej dwoma kliknieciami zastosowac do reszty fot znacznie usprawnia obrobke;)
Foto poruszone na 100% No tak i dodatkowo horyzont jest ukośny, ale co to ma do rzeczy? Kolor skóry na moim monitorze wygląda normalnie. Może to jest kwestia niewłaściwego profilu kolorów w Twoim monitorze?
1. lekko podbic kontrast przy obrobce
2. kupic polarka ;)
i nie tylko ja bo moj kumpel zostal zaskoczony podobnie odbierajac zdjecia z laba.
Problem tyczy nie tyle koloru skory co gradacji tych kolorow. Mozna powiedziec ze z przechodzac z ciemnijeszej opalonej do jasniejszej niewiadomo dlaczego przechodzi przez zielen! postaram sie zalaczyc jakas fotke potem.