PDA

Zobacz pełną wersję : Adapter Canon EF-EOS R i zmiana obiektywów



pawela77
17-03-2021, 14:50
Witam wszystkich. Mam pytanie do użytkowników systemu R oraz znawców tematu. Mianowicie jak prezentuje sie sytuacja dotycząca zmieniania obiektywów. Czy za każdym razem jak chcę zmienić szkło jestem zmuszony do wyłączania zasilania w Canon R6, odłączenia adaptera z obiektywem, następnie zmiana obiektywu w adapterze i dopiero całość podłączam do aparatu i włączam zasilanie. I tak za każdym razem przy każdej zmianie. Takie są zalecenia oficjalnej instrukcji Canona. Czy nie można tego procesu uprościć i wymieniać obiektywy bez odłączania adaptera od puszki? ... Czy koniecznie jest wyłączanie zasilania podczas tego procesu. Nie próbowałem tego rozwiązania samemu i stąd moje pytania. Jakie są wasze doświadczenia z R-kami dotyczące zmiany obiektywów podpiętych przez adapter.

don
17-03-2021, 15:19
Ja wyłączam aparat i podpinam obiektyw do adaptera, którego nie zdejmuje z body.

Mohinder
17-03-2021, 15:23
A ja wymieniam tylko obiektyw. Nie zwracam uwagi na wyáczanie. Ale to R nie R6 chocia pewnie w tym przypadku to to samo.

Bangi
17-03-2021, 16:11
Ja w R różnie. Czasami zapomnę wyłączyć, to problem jest wtedy taki, że matryca jest odkryta i może coś wpaść. Ogólnie staram się wyłączać, ale z włączonym body też da się zmienić szkło.

pawela77
17-03-2021, 18:10
Dzięki za szybkie i konkretne odpowiedzi. Tak też myślałem, że można uprościć to tylko nie miałem pewności. Czyli adapter pozostanie na body na stałe a tylko będę zmieniał obiektywy starając się pamiętać o wyłączeniu zasilania ze względu na ochronę matrycy. Już mnie to męczyło za każdym razem żonglowanie adapterem i obiektywami... a poza tym zajmuje to niepotrzebnie czas, którego tak naprawdę czasami nie ma na takie czynności. Jeszcze raz dzieki za dodanie mi pewności, że nic się nie zepsuje.

Bangi
17-03-2021, 21:26
Przecież adapter to jest tylko tuba z pinami. Zupełnie nie rozumiem po co go odpinałeś przy okazji zmiany szkła :roll:

pawela77
17-03-2021, 22:47
Wiem... ale wiesz jak to jest.... nowa zabawka w rękach... człowiek nie chce czegoś popsuć... to robi jak Pan przykazał 😉

gnd
18-03-2021, 00:31
Jak masz szkło że stabilizacją to bez wyłączenia jej albo puszki nie zaparkuje i będzie się telepać.

pawela77
18-03-2021, 03:30
Tego akurat nie wiedziałem, że stabilizacja przestaje działać. Tak czy inaczej kolejny argument żeby wyłączać zasilanie przy zmianie obiektywu. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam.

jotka
18-03-2021, 15:14
nowe RFy nie parkują.