Zobacz pełną wersję : Adapter Canon EF-EOS R i zmiana obiektywów
pawela77
17-03-2021, 14:50
Witam wszystkich. Mam pytanie do użytkowników systemu R oraz znawców tematu. Mianowicie jak prezentuje sie sytuacja dotycząca zmieniania obiektywów. Czy za każdym razem jak chcę zmienić szkło jestem zmuszony do wyłączania zasilania w Canon R6, odłączenia adaptera z obiektywem, następnie zmiana obiektywu w adapterze i dopiero całość podłączam do aparatu i włączam zasilanie. I tak za każdym razem przy każdej zmianie. Takie są zalecenia oficjalnej instrukcji Canona. Czy nie można tego procesu uprościć i wymieniać obiektywy bez odłączania adaptera od puszki? ... Czy koniecznie jest wyłączanie zasilania podczas tego procesu. Nie próbowałem tego rozwiązania samemu i stąd moje pytania. Jakie są wasze doświadczenia z R-kami dotyczące zmiany obiektywów podpiętych przez adapter.
Ja wyłączam aparat i podpinam obiektyw do adaptera, którego nie zdejmuje z body.
Mohinder
17-03-2021, 15:23
A ja wymieniam tylko obiektyw. Nie zwracam uwagi na wyáczanie. Ale to R nie R6 chocia pewnie w tym przypadku to to samo.
Ja w R różnie. Czasami zapomnę wyłączyć, to problem jest wtedy taki, że matryca jest odkryta i może coś wpaść. Ogólnie staram się wyłączać, ale z włączonym body też da się zmienić szkło.
pawela77
17-03-2021, 18:10
Dzięki za szybkie i konkretne odpowiedzi. Tak też myślałem, że można uprościć to tylko nie miałem pewności. Czyli adapter pozostanie na body na stałe a tylko będę zmieniał obiektywy starając się pamiętać o wyłączeniu zasilania ze względu na ochronę matrycy. Już mnie to męczyło za każdym razem żonglowanie adapterem i obiektywami... a poza tym zajmuje to niepotrzebnie czas, którego tak naprawdę czasami nie ma na takie czynności. Jeszcze raz dzieki za dodanie mi pewności, że nic się nie zepsuje.
Przecież adapter to jest tylko tuba z pinami. Zupełnie nie rozumiem po co go odpinałeś przy okazji zmiany szkła :roll:
pawela77
17-03-2021, 22:47
Wiem... ale wiesz jak to jest.... nowa zabawka w rękach... człowiek nie chce czegoś popsuć... to robi jak Pan przykazał ?
Jak masz szkło że stabilizacją to bez wyłączenia jej albo puszki nie zaparkuje i będzie się telepać.
pawela77
18-03-2021, 03:30
Tego akurat nie wiedziałem, że stabilizacja przestaje działać. Tak czy inaczej kolejny argument żeby wyłączać zasilanie przy zmianie obiektywu. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam.