Zobacz pełną wersję : Test Nikona D200 na Optyczne.pl
Witam!
Na stronie http://optyczne.pl opublikowalismy właśnie obszerny test Nikona D200. Polecam zerknąć jak sprawadza się on w konfrontacji z Canonem 20D (w szczególności szumy i rozdzielczość).
Arek
Nikon (rączki pod boczki) na forum Canona!!!! A fu!!! :mrgreen:
Tomasz Urbanowicz
31-05-2006, 22:47
Ja nie mogę coś otworzyć strony http://optyczne.pl
Jest jakiś problem z serwerem. Pewnie za 10-15 minut wszystko powinno wrócić do normy
ja sobie poczytałem
fajnie bo obszernie i po polsku ;)
przyjmuje wyniki jakie są :) akurat nie zmieniam systemu
zajrzałem z ciekawości ;)
ps. odwodze kolege od kupna d50 ;)
pozdrawiam
jak optyczne są na serwerach nazwa.pl, to trochę poczekamy :/ DB mają zgona :/
przejrzalem.
w sumie, to jakos nie trawie tego halasu o szumy. no fakt, D200 wyglada jak wymiot przy ISO 3200, ale tak zupelnie realnie - ile zdjec w ciagu roku robi sie, zeby potrzeba bylo az takiej czulosci??? mam na mysli zastosowania takie, w jakie akurat bardziej celuje Nikon - czyli nie sport, nie reportaz, ale ludzie, podroze, przyroda...
mam tez wrazenie, ze we wnioskach jest lekka przesada przy debacie o cenach. no bo jesli D200 a 1D to niedaleko, to mozna szybko dojsc do 1Ds i zapomniec o dyskusji o innym sprzecie.
poza tym sympatycznie napisane. duzy plus za material o odwzorowaniu kolorow i rozpietosci tonalnej. temat nagminnie przemilczany przez rozne recenzje, a absolutnie kluczowy dla pracy ze zdjeciami z aparatu.
no fakt, D200 wyglada jak wymiot przy ISO 3200, ale tak zupelnie realnie - ile zdjec w ciagu roku robi sie, zeby potrzeba bylo az takiej czulosci???
oj dużo, czasami bardzo dużo..
oj dużo, czasami bardzo dużo..
Kuba - ale wlasnie zeby robic takie zdjecia kupiles Canona :) bo to nie jest tajemnica, ze od kilku lat w tej dziedzinie nie ma wyboru.
grupa docelowa D200 jest kapke inna niz 20D/30D i jej te ISO 3200 nie jest az tak potrzebne. dziwi mnie w ogole, ze Nikon taka czulosc dodal, bo przypuszczam, ze jakby skonczyl na ISO 800 to tez by nie przeszkadzalo.
Merytorycznie jak zwykle OK, ale... w pracy z pewnych przyczyn mam Firefoxa bez adblocka... LUDZIEEE!!! na te chyba 6 stron review dostalem 8 popupow z reklamami! Nie przesada aby? :?
mor_feusz
01-06-2006, 15:23
No to masz PHa - w robocie nie mam popub blockerow (poza IE) i zadnego - szczesciarz jestem
No to masz PHa - w robocie nie mam popub blockerow (poza IE) i zadnego - szczesciarz jestem
Pogratuluj swoim adminom dobrej konfiguracji proxy/pecetow.
Ja na przykład często robie zdjęcia ptaków i nocnego nieba. W obu przypadkach ISO 800-1600 są często w użyciu. Nie wyobrażam sobie więc pracy z D200. Szczerze powiedziawszy wolę 300D, choć nie wiem jak kuriozalnie by to zabrzmiało.
Arku, całkowicie się z tobą zgadzam. W zasadzie nie schodzę poniżej ISO 400, a często 1000 to normalka (30D), a nie zawsze jest super światło. Właśnie szumy wg mnie dyskwalifikują D200 do focenia ptaków , co rzeczowo wykazałeś w testach. Ponadto Nikon nie ma przystępnych cenowo tele w przeciwieństwie do Canona w dodatku ze stabilizacją. Są albo drogie ( stałki i 200-400) albo ich brak. Może w przyszłości jakis test długich szkieł?
Właśnie szumy wg mnie dyskwalifikują D200 do focenia ptaków
Eee no kurcze bez jaj... równie dobrze można by powiedzieć, że gorsza (w porównaniu do systemu N) współpraca z lampą dyskwalifikuje 20D do focenia ślubów :mrgreen: I najlepiej jeszcze dorzucić "zdecydowanie" :lol:
No dobra, przyznaję, przesadziłem. Widziałem trochę fajnych fot robionych D200 ale z podpiętymi jasnymi i zabójczo drogimi lufami. Natomiast bardzo mało znośnych fot robionych szkłem, plastikowym śrubokrętem, 80-400 VR.
Eee no kurcze bez jaj... równie dobrze można by powiedzieć, że gorsza (w porównaniu do systemu N) współpraca z lampą dyskwalifikuje 20D do focenia ślubów :mrgreen: I najlepiej jeszcze dorzucić "zdecydowanie" :lol:
Ale śluby to też wysokie ISO ;)
Ale śluby to też wysokie ISO ;)
gdzie? jak? kiedy?
co Ty, lampy blyskowej nie masz? :)
KuchateK
02-06-2006, 18:03
gdzie? jak? kiedy?
co Ty, lampy blyskowej nie masz? :)
Niestety najmocniejsza ma tylko GN58 a w Polsce koscioly raczej iloscia okien nie powalaja.