Zobacz pełną wersję : Torby Mekko
Witam.
Ostatnio dojrzalem do zakupu torby foto. Przegladajac allegro trafilem na torby firmy Mekko. Podejrzewam ze sa to jakies podróbki Domke bo design bardzo zbliżony. Zalezy mi wlasnie na czyms malo rzucajacym sie w oczy.
Na googlach nie ma zbyt duzo informacji. Czy ktos z forumowiczów ma moze takową albo mial w rekach i moze coś powiedziec??
inwestuj w cos 'pewnego' jak lowepro lub tamrac (tanio idzie trafic na eBay).
Liczy sie jakosc a roznica w cenie nie jest az taka duza.
Mekko daje dwa lata gwarancji... i ja się chyba na nią zapiszę... Tamrac i Lowepro za bardzo rzucają sie w oczy jak dla mnie i są zbyt techniczne. Domke jest już oklepana - widziałem domke po trzech latach użytkowania - wyglądała jak moje najstarsze spodnie - powycierana, popruta... ble i hura jednocześnie... wybór należy do Ciebie i pamiętaj - im droższy sprzęt tym tańsza torba... to się naprawdę sprawdza...;)
ojej, zawsze mozesz zaszyc lub odproc naszywki. Co do tej poprotej torby to chodzi chyba bardziej o pewnosc, ze nic sie nie stanie ze sprzetem , a nie o toby nie prowokowac zlodzieja.
właśnie wylicytowałem sobie na Allegro torbę Mekko model r1x czy jakoś tak czyli największa z reporterskich... jeśli się przypomnisz opiszę Ci ja gdy tylko będe ją miał na ramieniu... zdrówko
wydaje mi sie, że kupując Domke połowę płacisz za naszywkę.... macałem te torby i za kawałek bawełny z miękkim insertem nie dałbym 400-500 złotych. Lowepro jest ok-szczególnie model stealth reporter 650 aw, ale jest droga. tamraki są za szpanerskie i rozbudowane w szerz - zbyt mocno wystają poza obrys ciała... jest jescze Tenba, której nigdy nie miałem w dłoniach więc sie nie wypowiem... ale w/g mnie szmacianka jest ok ;)
Uzywam mekko... swietna jakosc i fajny wyglad :)
Dzięki Błajo - jaki masz model? możesz coś opowiedzieć?
No wlasnie Domke fajna rzecz ale sie placi za nazwe i to slono. Lowepro i Tamrac to definitywnie nie jest low-profile:-D A na tym mi najbardziej zalezy.
Przylaczam sie: napisz cos wiecej Błajo:)
No dobra. Mam mekko - największy model F1x. Wielka torba! Uh... mieście sie wszystko co mam i zostaje trochę miejsca. Body+dwa-trzy zoomy+ ze dwie stałki nienajmniejsze i lampa... to w komorzegłównej... ma jeszcze cztery zewnętrzne bardzo pojemne kieszenie w które wchodzi na prawde dużo... no i dwie kieszenie płaskie na dokumenty. Torba sama w sobie nie jest lekjka (zrobiona z bawełny) ale design ma w porządku, wykonanie takze bez zarzutów, torba Mekko f1x to zewnętrzna część z bawełny canvasu i iwewnętrzny wyjmowany insert z nylonu. insert to zewnętrzne ścianki i kilka przesuwnych przegródek (troszkę ich tu mało i w dziwnej konfiguracji)... ale jakoś dałem radę dodając kilka przegródek z innych moich archiwalnych już toreb. Ogólnie jest ok, ciężkawa torba, jednak sprawia wrażenie torby z czymś wartościowym w środku, dobrze zabezpieczona przed deszczem, dodatkowo odciążający bark pas biodrowy (w/g mnie troszkę za wąski ale wogóle jest). Za taką kasę (240 zł) warto.
No dobra. Mam mekko - największy model F1x.
A jak wygląda kwestia "sztywności" tej torby - oczywiście z włożonym insertem piankowym ? Moje doświadczenia z różnymi torbami nie bardzo przekonują mnie do rozwiązań, gdzie usztywnienie jest wsadzane luzem do miękkiej torby a nie zabudowane w jej ściankach. Mam wrażenie, że w takich torbach cała zawartość podczas noszenia się przemieszcza bo torba "pracuje". No i sprawa druga - jak są rozwiązane przegródki? Czy jest możliwość skonfigurowania torby tak, żeby można było wkładać do transportu puchę z dłuższym zoomem (np. 70-200)?
Z opisu wynika, że torba jest raczej "ascetyczna" - czy to znaczy, że nie ma żadnych dodatkowych przegródek i kieszonek na baterie, karty itd. ?
Akurat jestem na etapie wymiany torby na większą i zastanawiam się czy warto ładować kasę w Tamraca 12, czy też poszukać czegoś tańszego ale nie koniecznie gorszego (Tamrac jest pod względem konfiguracji i dodatków po prostu idealny, ale nieco drogi).
Tak na podstawie tego watka zajrzalem na allegro i w pierwszej chwili zaczalem sie zastanawiac, czy przypadkiem Domke nie wypuscilo jakiejs nowej serii produktow. Nawet ten kawalek plastiku do wpisania danych osobowych sie zgadza. Naszywka logo jakby nieco podobna. Ale skoro cena jest tak diametralnie inna...
Osobiscie mam Domke, konstrukcyjnie mi odpowiada, ale cena jest koszmarna.
i teraz prosba do kolegi Zanussi. Moglbys z laski swojej wrzucic pare zdjatek z "jakims punktem odniesienia" co by mozna bylo okreslic pojemnosc. Wlasnie zastanawiam sie nad wiekszym zasobnikiem i wlasnie ten co wylicytowales brzmi interesujaco...
Cześć bundy. Insert wkłada się do torby tak jak w Domke - mocuje się go rzepami. Sam insert jest dość sztywny - w porównaniu do no Lowepro Nova 5 (wiem bo mam) jest powiedzmy o 30% bardziej miękka ;) ale nie oznacza to, że sprzęt jest narażony na zgniecenie... co to to nie... jest miękka na tyle aby dobrze dopasować się do ciała i nie wystawać zanadto. W/g mnie usztywnienie, które w/g ciebie jest wsadzone "luzem" tak na prawdę "luzem nie siedzi i jest dość solidnie przytwierdzone. Nie jak usztywnia się te sztywne torby, ale w tej sztywnosć daje piankowy powleczony insert i zewnętrzny canvas... w/g mnie wystarczająco sztywne połączenie. Jeśli chodzi o przegródki to jest wystarczająco dużo miejsca aby zmieścił się 70-200/2,8 (torba ma ok 21-22 cm wysokości) przegródki w komplecie niestety nie wystarczają w swojej ilości do zabudowania torby w stylu - duża komora na aparat i kratownica na szkła i lampę.... ja musiałem się posiłkować przegrodami ze swoich starszym toreb... nie wiem... moze sprzedający na prośbę doda od siebie kilka dodatkowych... aż muszą o to zapytać ;). Myślę, ze pucha + długie jasne zoomisko wejdzie przy odpowiednim ukształtowaniu...
Ależ torba ma przegrody i to w wystarczającej ilości - dwie bardzo obszerne kieszenie po bokach (niezbyt dobrze zabezpieczone przed deszczem), dwie duze kieszenie z przodu torby (te już sa przed warunkami atmosferycznymi zabezpieczone klapą główną), płaska duża kieszeń od strony ciała, i zdejmowana - mocowana rzepami duża kieszeń na wewnętrznej klapie (tej z zamkiem). Podsumowując torba nie wygląda aż atk bardzo ascetycznie i w/g mnie jest kompromisem pomiędzy mięciutką ale zakamuflowaną Domke a twardymi nieodkształcającymi się torbami typu "travel". Waga pustej torby jest dość znaczna a po załadowaniu sprzetem (a mięsci się go bardzo dużo) może wynieść nawet kilka dp dziesięciu kilo ;). Pas na ramie jest bardzo szeroki i na tyle sztywny aby nawet ciężka torba nie wrzynała się w ramię (dodatkowo jest mięciutka nakładka, która w/g mnie przydaje się w przypadku max załadowania torby). No i jest jeszcze pas biodrowy - dość cienki ale pomaga. Wszyskie pasy można zdjąć odczepiając klamerki. Po wyjęciu insertu torba zmienia się w dobrą torbę podróżna. Ja jestem zadowolony (Tenby i Tamraca nigdy nie używałem więc nie porównuję)
Pozdrawiam
marcin
Zanussi - wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź! Też mam aktualnie LowePro Nova 5 - używam jej 4 lata i wygląda jak nowa (a była w różnych paskudnych miejscach). Ale niestety zaczyna się robić za mała, bo sprzętu przybywa. Jak muszę zapakować cały dobytek, to często mało ważne (z punktu widzenia delikatności) sprzęty, np. ładowarka do aku, lądują w bocznych (tych z siateczki) kieszonkach - wygląda to koszmarnie, ale jeszcze do tej pory niczego nie zgubiłem. Jakbyś miał kiedyś chwilkę czasu, to zrób parę poglądowych fotek załadowanej i pustej torby w różnych ujęciach :-)
No to mogę Ci porównać z Nova 5d. Komora główna mekko jest większa (przegrody z Novej przydały mi sie do Mekko). Dodatkowych kieszeni niema co porównywać bo w Novej w porównaniu do Mekko po prostu ich nie ma ;).
Mekko jest bardziej miękka o czym pisałem, ma rasową klapę, którą się tak z gracją zarzuca na torbę ;). Ja jestem zadowolony. Moja Mekko ma kolor piasku i liczę na szybkie pobrudzenie mojej sakwy (jakoś tak za bardzo świeci i pachnie nowością)...
To teraz ja Ciebie wykrozystam zanussi. :D
a) Zmieści się ciut dłuższy obiektyw niż 70-200?
konkretnie sigma 100-300/4 [Wymiary (średnica x długość): 92.4x226.5mm ]. NAjchętniej przypięty do aparatu, lecz sie nie upieram. :)
b) jak wygląda sprawa mocowania statywowego? mieści się także, czy odpinasz?
c) Co z osłoną przeciwsłoneczną? Zmieści się nałożona odwrotnie na obiektyw?
Nie mam mojej torby przy sobie. Fotki wrzucę później...
Dzięęęęęęęęki. :)
Jak będzie tak jak napisałem, to jak tylko będą pieniążki to biorę :D
Na zdrooooowie...... Nie ma sprrrrawwwwwyyyyyy..... seeeeeriooooooooo ;) ;) ;)
No dobra a teraz szybkie fotki.... długość torby we weśrodku ;) to ok 35 cm, szerokość wew tem samem środku ;) jakeś 17-18 cm inserta nie wyjmowałem bo po co ;)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img460.imageshack.us/my.php?image=img49379nc.jpg)
źródło (http://img335.imageshack.us/my.php?image=img49382el.jpg)
źródło (http://img335.imageshack.us/my.php?image=img49404gc.jpg)
Mam wrażenie, że dużo większa od Nova 5, to ona nie jest. Jeśli na fotach są pokazane wszystkie dostępne w niej usztywniane przegródki, to faktycznie jest ich trochę mało :-) Najbardziej mnie ciekawi możliwość zrobienia takiego "setupu", gdzie można włożyć do transportu body z zapiętym szkłem typu 70-200, bez potrzeby zapinania czegoś krótszego albo zaślepiania puszki deklem. Oczywiście, kiedy jest zapięte krótsze szkło, to w "tunelu" na odbiektyw pozostaje wolne miejsce do wykorzystania. No i czy po takim ustawieniu jest optymalna ilosć miejsca na resztę sprzętu - lampa, 2-3 szkiełka + inne akceroria: jakiś databank, wiadro baterii ;-) (te akurat można spokojnie nosić w miękkich kieszeniach zewnętrznych) ?
W weekend przymierzałem moje graty do Tamraca Pro 8 i Pro 10 i przyznam, że pasują mi te torby idealnie - tylko cena mi nie pasuje :-)
jakie są Twoje preferencje. wedłub mnie body z długim zoomem wejdzie, ale nigde nie przymierzałęm a długiego zooma już i jeszcze nie mam... zapraszam do mnie, albo w jakis plener to pogadamy i pooglądamy...
jakie są Twoje preferencje. wedłub mnie body z długim zoomem wejdzie, ale nigde nie przymierzałęm a długiego zooma już i jeszcze nie mam... zapraszam do mnie, albo w jakis plener to pogadamy i pooglądamy...
Dzięki za zaproszenie - trochę mam daleko :-) a czasu ostatnio bardzo mało.
Coś czuję, że pójdę na żywioł i kupię to cudo - najwyżej wyląduje potem w dziale "Sprzedam" ;-) No chyba, że zaszaleję i szarpnę się na Tamraca (ergonomia tej torby jest dla mnie po prostu cudowna - te wszystkie przegródki, kieszonki, kieszoneczki, wysuwane przegrody na baterie lub karty - jednym słowem ideał).
No to prawda.... płacisz i masz. A ja zaryzykowałem w Mekko - nie zapłaciłem aż tak wiele no ale mam więcej niż tylko niewiele.... stosunek... hm...hm.... jakość - cena bardzo dobry.
nosilem sie od pewnego czasu z zakupem "dobrej" torby kupilem mekko o ktorym piszecie....i nie zaluje naprawde profi torba...porownanie z domke wypadlo tak ze kumpel ktory zaplacil za domke ponad 6 stowek wlasnie ja sprzedaje:)
stosunek jakosci i mozliwosci do ceny bardzo pozadny
Dobra.
To jak będą pieniążki to kupuję.
Będzie na Was. :D
potwierdzam. swoją torbę mekko f1x chyba noszę już dwa tygodnie i właśnie zaczyna się do mnie dopasowywać... dostaje takiej przyjemnej miękkości... na początku była twardawa i sie tego obawiałem. kupiłem jasna wersją i włąsnie zaczyna mi sie wspaniale kurzyć i brudzić na czym mi trochę zależy - co by torba nie wyglądała jak z katalogu a na pewno nie na torbę z zawartością kilku dobrych tys złotych... polecam
szczerze mówiąc troche sie zajarałem tymi torbami.
jedyna rzecz jaka mnie powstrzymuje przed zakupem to ta, że nie wiem jaki model wybrać dla siebie.
gratów nie mam dużo (350dgripped + c10-22 + t28-75 + 580ex) i ne planuje za duzo rzeczy dokupic (moze c70-200 lub s70-300). do tego oczywisci muszą się zmieścić szpargały, 2ładowarki, i 400 stronicowy terminarz formatu A5.
dodatkowym wymogiem jest to, aby aparat nie był skierowany obiektywem w dół.
w pl chyba nie ma gdzie pomacac toreb mekko (ja bynajmniej nie znalazłem dystrybutora na pl) jedyne źródło to allegro (lub ebay).
oglądając oferty lowepro i tamraca w sieci nalazlem kilka toreb, które jak mi się wydawało spełnią moje oczekiwania, jednak spotkanie z nimi w sklepi zweryfikowało negatywnie te moje opinie.
torby LOWEPRO designowo mi sie nie podobaja ani troszeczke. troche lepiej jest z TAMRACami, ale nie wiem jak one są zbudowane, ze system6 niezbyt chciał pomieścić moje zabawki (nie wspominając, że nie ma gdzie ulokować niezbędnego mi terminarza) system8 jest juz za duzy dla mnie i nie ma nic pośrodku ;/
zasadniczo podobają mi się modele F803 / F804 tylko nie wiem czy sie w nich pomieszcze.
może ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenia z tymi modelami mekko?
a.
zapraszam do Cieszyna lub w poniedziałek do Katowic chyba... pokażę... pomacasz.... zdecydujesz... wiecej info mogę na priv
jakis czas temu mialem podobny problem... "macalem" kilka opakowan z czego 608ka TAMRACa najbardziej przypadla mi do gustu. cena jednak nie mala
w ostatecznosci kupilem.. za 130pln jakas photo technic 4215. gabarytowo odpowiednik Pro8, jakosca tez mile sie zaskoczylem, a roznice w cenie wydalem na kilka dodatkowych kart pamieci;) w glownej komorze mam dwie puszki (30D + 300D, obie z grip'ami) z zapietymi eLkami 17-40 i 70-200/4 z oslonami ofkoz. luzem 50/1.8, dwie lampy i tanka. w bocznych w cholere akumulatorow, dwie ladowarki i mnostwo innych smieci. W przedniej duzej kieszeni poza grubym terminarzem i przyborami toaletowymi;) nic nie ma..
No to ci zazdroszczę tej phototechnic. Szukam jej od 4 miesięcy po necie. Mam mniejszy model już 2 lata i jestem bardzo zadowolony. Jeśli ktoś wie, gdzie można dostać dużego phototechnica, proszę PM. Dobra torba za grosze.
Zanussi, piszesz, że mekko ciężka - rzeczywiście?
ErnestPierwszy
28-02-2007, 15:33
No to ci zazdroszczę tej phototechnic. Szukam jej od 4 miesięcy po necie. Mam mniejszy model już 2 lata i jestem bardzo zadowolony. Jeśli ktoś wie, gdzie można dostać dużego phototechnica, proszę PM. Dobra torba za grosze.
Są już dostępne te PhotoTechnic4215 w funsports.pl i fotocenter.pl po ok 136 zł
Last mógłbyś zrobić zdjęcie jak wygląda w środku ze sprzętem ta 4215 i wrzucić tutaj? Na funsports.pl są tylko z zewnątrz, a na fotocenter.pl nie ma jej wcale. Dzięki z góry! pozdr
ErnestPierwszy
28-02-2007, 17:12
Last mógłbyś zrobić zdjęcie jak wygląda w środku ze sprzętem ta 4215 i wrzucić tutaj? Na funsports.pl są tylko z zewnątrz, a na fotocenter.pl nie ma jej wcale. Dzięki z góry! pozdr
Ja też coś takiego zamówiłem.
Może jutro do mnie przyślą to wrzucę jakieś zdjęcia.
Opis i zdjęcia: http://canon-board.info/showpost.php?p=289882&postcount=1
http://www.fripers.pl/aukcje/torba4215/index.htm
PS
fotocenter.pl ma na stanie, ale nie ma na stronie:)
ok byłoby super. Dzięki!
EDIT: znalazłem tez na allegro 4215 za 135 zł. Co ciekawe, podają inne wymiary niż na funsports.pl. http://www.fripers.pl/aukcje/torba4215/index.htm
...no to moje trzy grosze na temat użytkowania i wykonania
Domke - (zupełnie nie biore pod uwage ich "canwasowych" (szmacianych) są ładne ale bardzo szybko sie drą, sens mają tylko wersje z nylonu balistycznego
Tamrac - tylko seria Profi ( torby z trzy cyfrową numeracja np. 612 ) materiał to oryginalna Cordura DuPont
Tamraki które są sprowadzane do Polski to wersje amatorskie z "uszlachetnianego" nylonu...słabo wykonane, na pewno nie do codziennej pracy np.5612 (wszystkie czterocyfrowe)
Lowepro sa Ok, dobry stosunek ceny do jakosci, nie przepadam za ich wzornictwem...pewnie już nie będę brnął dalej w tą firmę ;) (na podstawie własnych doświadczeń mam ich cztery profesjonalne produkty)
Polecam Tenbą PRO
nie do zdarcia. lepiej wykonana od Domke i Lowepro
"klasyczny" wygląd torby dla fotoreportera bardzo dobre materiały i wykonanie
http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?name=Tenba-Metro-II-P859&idt=10019&PHPSESSID=80adfae9f7730ded2ba1573c0b8874c3&PHPSESSID=80adfae9f7730ded2ba1573c0b8874c3
kupilem ostatnio plecak mekko ten najwiekszy narazie ostepny C-37 za 312 zł bo troche poszkodowalem 450 na lowepro comp. plus siwtny plecak jakie mam zastrzezenia to w uchwycuie na statyw wchozi tylko jedna nożka (za waskie strzemiaczko) i po otwarciu gabkowe scianki sa wyzej niz sciana zew. czyli zamek jest nizej i zapinajac pokrywe gabka troche przeszkadza w zasuwaniu zamka i ... pas biodrowy jest przyszyty na stałe- male drobne sprawy jak dla mnie - plecak lekki doskonale chroniacy, napewno nie zaluje tego wyboru. moj kumpel ma lowepro comp. plus to moglem porownac - mekko jest dobre nie wiem jak torby ale plecak polecam
Przemek Lipski
24-05-2007, 21:03
Hmm, mam torbę Mekko (chyba model R2) w kolorze piaskowym już od roku i na razie jest cała (tylko brudna :))) Mieści się w niej 350D z gripem i założonym obiektywem 100-300, do tego jest włożony kitowy, 1,8/50 i Tamron 28-75 oraz lampa. Jest jeszcze duuuużo miejsca w kieszeniach. W bocznej spokojnie chowa się półlitrowa butelka :) Pusta torba waży około 2kg.
A ostatnio kupiłem plecak C34, oczywiście też Mekko, jedyne co mnie niepokoi to jego grubośc i waga (4kg, ale może to nie jets dużo na plecak). Plecaka jeszcze nie sprawdzałem w boju.
Czy ktoś z państwa użytkuje torbę MEKKO R3X (http://www.fotto.lublin.pl/index.php?action=show&itemid=3) (lub allegro (http://allegro.pl/item220691111_reporterski_kompakt_mekko_r3x_dwa_ko lory.html)) lub R4AF (http://www.fotto.lublin.pl/index.php?action=show&itemid=7) (lub allegro (http://allegro.pl/item223118292_reporterski_kompakt_mekko_r4_1slr_2_ 3_obiektywy.html)) ??
Zastanawiam się nad zakupem torby na co dzień/na imprezę/do znajomych - co by nie trza było ogromnego plecaka ze sobą tachać albo dużego Tramraca; które mam. Jest to bardzo niewygodne - taki toboł mieć ze sobą. Dlatego stwierdziłem, że muszę kupić coś mniejszego na body+grip, 1-2 szkła, ew. lampa/aku.
No i pierwotnie myślałem i chciałem Domke (ale odrzuciłem tą propozycję ze względu na dostępność no i cenę u nas czyli PL :?. Odbiję sobie za oceanem ;) ) Później myślałem na LowePro Stealth Reporter 200 AW - ale ponoć teraz już są tylko wersje D200 AW. A te (D) mi się nie podobają.
Więc stwierdziłem to wezmę większą 300 AW - model 'nie D' można jeszcze spokojnie kupić; ale pewnie już niedługo.
No i na sam koniec pomyślałem, że może zamiast tego wziąć MEKKO R3X / R4AF (fuj, te naszywki po bokach [po co???], ale jednak szyte na wzór Domke). Różnią się one chyba wielkością i ta R4AF raczej za duża jest.
Więc po cholerę brać torbę niewiele mniejszą od Tamraca Pro12 którą mam.
Albo mniejsza całkiem albo po cholerę kolejna podobna torba.
W sumie to zależy mi na gwałt mieć tą torbę na piątek - a MEKKO tylko w Lublinie i pewnie nie zdąży przyjść. Z kolei LowePro miałbym pod ręką tj. w W-wie.
Więc jeśli ktoś z Was może coś powiedzieć na temat R3X / R4AF to proszę.
Bo ogólnie o jakości to już chyba zostało wszystko powiedziane - że stosunek jakość/cena jest bardzo dobry. Zupełnie tak jak z Tamronem 28-75 :mrgreen:
Dlatego stwierdziłem, że muszę kupić coś mniejszego na body+grip, 1-2 szkła, ew. lampa/aku.
Na coś takiego, to malutka torebka jest ok. Ja na takie wypady mam LP Nova2. Napycham w nią:
- 20D (wcześniej 350D+GRIP)
- 3 szkła (kiedyś KIT, Tamron 28-75/2.8, EF50/1.8 -> teraz Distagon 28/2.8, Planar 50/1.7, Sonar 135/3.5)
- lampę Metz 54mz4
- jakieś akku, CFki
Torby prawie nie ma - taka mała jest.
FlatEric
07-08-2007, 14:27
To wszystko w Nova 2?!
Jak Ty to robisz? :shock:
Pzdr
Grzesio
Normalnie ;-)
W środku są 3 przegródki. W lewej jedno szkło, w prawej wyprostowana lampa, w środkowej szkło z aparatu kładzionego do torby do góry nogami. Trzecie szkło w przedniej kieszonce. CFki i akku to już drobiazg. Mogą być w przedniej kieszonce, w kieszonce w klapie itp.
ja mam mekko ale raczej duży model, problem z moim mekko jest taki ze jest obszerna ale za płytka ....tzn płytkai długi zoom wchodzi na leżąco, jeśli chodzi o wykonanie nie czuc zupełnie że to chiny
No kurde szkoda, że nie ma tego gdzie pomacać w W-wie. W sensie wielkości tego Mekko. Nie wiem czy się wpakować w r3x czy w LP SR 300AW.
Cena LP w zasadzie niewiele wyższa.
zanussi: Ja mam też dużą Mekko. Jest ok (mam chyba r1x czy jakoś tak - ta największa). Spoko do głównej komory wchodzą mi 2 body (w tym jeden analog), 4-5 szkieł (obecnie mam raptem 4), lampa, databank. Kabelki itp upycham po wielu kieszeniach.
Długi zoom na leżąco chyba nie musi być problemem - można tam tak te przegródki poukładać, że da się bezpiecznie go tak nosić.
teraz wybrałbym Lowepro..... jakaś taka poręczniejsza jest..... ta która mam jest dość duża w szerokośći długość..... fajnie wygląda szczególnie jasny kremowy kanwas gdy się trochę pobrudzi..... plus dla mekko za wygląd, miękośc ogólna torby....
Panie zanussi, a czy ta piaskowa torba też ma taki fuj niebieski wkład?
raczej fiu szary niz fiu niebieski.... szary, stalowo szary
Eh, sorki. Na 3 stronie są przecież linki do zdjęć które zamieściłeś.
A ja wolę Mekko, bo idąc po mieście nie cykam się dresów :-)
Od tygodnia użytkuję Mekko R3X. Jestem bardzo zadowolony.
Jakość wykonania bardzo dobra - byłem zaskoczony. Materiał gruby (zalałem keczupem pierwszego dnia :mrgreen:), insert od razu wywaliłem bo przeszkadza; mi nie potrzebny. Torba ma jak najmniej przeszkadzać w czasie focenia. Sztywne wyjmowalne dno zostawiłem. Solidne szwy i 'okucia' ;-)
Niby 2 lata gwarancji.
Miejsca jest tyle ile chciałem - body z gripem + 1-2 lensy, lampa, plus drób najpotrzebniejszy.
Wbrew pozorom torby są produkowane w USA, a nie jak myślałem w Chinach.
Podoba mi się ich 'miękkość'. Szkoda, że nie ma koloru ciemnozielonego-wojskowego. Ten jasny jest IMHO za jasny. A czarnego nie chciałem. Ogólnie nie żałuję wydanej kasy.
Szkoda też, że nie ma tego nigdzie do wymacania w W-wie, bo może ta R4AF była by lepsza. Eee, w sumie tylko trochę wyższa jest. Także polecam jako alternatywę dla Domke. Więc większa naramienna Tamrac i plecak LP wędrują do szafy - będą służyć do przemieszczania całego szpeju na dłuższych trasach. Na co dzień na pewno już tych 'krów' nie zabiorę.
Żeby nie było, że się tylko śmieję i nie mam nic do powiedzenia.
Od kwartału używam torby Mekko. Muszę przyznać, że takiego shit'u nie robili nawet w dawnych demoludach. Słabe materiały, rozpadające się zamki, prujące się szwy i inne przejawy tandety. Może mam pecha, polecam jednak zastanowienie. Dwuletni Tamrac, którego traktowałem dużo gorzej nadal wygląda jak nowy i nie stwarza żadnych problemów.
Kupiłem mekko - bodaj jeden z największych modeli. Dostałem niesamowicie ,,nadmuchaną'' rozmiarowo torbę, której wnętrze było dokładnie tak małe jak tej, którą odkładałem na półkę z powodu gabarytów. Sęk w tym, że wewnętrznie była od niej 2 razy większa!!! Odesłałem. Tamrac pro12, którego miałem później okazał się całkiem ok.
Zielony mam pytanie do tej torby Mekko R3X, bo użytkuje ją już trochę, ale ze względu na niedawny zakup 70-200/4 i potrzebę większej ilości miejsca, przesiadłem się na Lowepro stealth Reporter D550 AW, jednak moje pytanie dotyczy tego jakie Body dajesz to tej mekko i jakie szkła, bo ja kombinowałem na różne sposoby i nie bardzo mi to wychodziło. :???:
to co mówi himi jest prawdą, mam takie samo wrażenie... z zewnątrz wielka a do środka wchodzi body z krótkim zoomem, długi zoom na stojąco z odwróconą osłoną, setka macro i lampa pionowo.... a mogłby więcej.... mam wrażenie że do lowepo stealthreporter 300 wejdzie więcej :D
Żeby nie było, że się tylko śmieję i nie mam nic do powiedzenia.
Od kwartału używam torby Mekko. Muszę przyznać, że takiego shit'u nie robili nawet w dawnych demoludach. Słabe materiały, rozpadające się zamki, prujące się szwy i inne przejawy tandety. Może mam pecha, polecam jednak zastanowienie. Dwuletni Tamrac, którego traktowałem dużo gorzej nadal wygląda jak nowy i nie stwarza żadnych problemów.
Jak widać - każdy lubi co innego. Ja takiej właśnie torby szukałem.
Domke to rzadkość do dostania w PL, nie mówiąc o cenie czy jakimkolwiek wyborze. Czy się rozpadnie po kwartale tego nie wiem - mam 2 lata gwarancji więc w czym problem?? Zamki? W mojej zamka nie zauważyłem :lol: Może jakiś Chinol przysnął i nie doszył?? :lol:
Też mam Tamraca (Pro 12 czy jakoś tak) i jak wspomniałem - do przewożenia całego szpeju na większe dystanse jest OK. Na co dzień do noszenia ze sobą, taka krowa odpada - jak dla mnie. Więcej się człowiek nawkur...a niż pofoci. Tak samo plecak jeśli chodzi o wyjścia na miasto.
No ale każdy woli coś innego. Kumpel nie znosi np. naramiennych bo kręgosłup go boli od noszenia.
Kupiłem mekko - bodaj jeden z największych modeli. Dostałem niesamowicie ,,nadmuchaną'' rozmiarowo torbę, której wnętrze było dokładnie tak małe jak tej, którą odkładałem na półkę z powodu gabarytów. Sęk w tym, że wewnętrznie była od niej 2 razy większa!!! Odesłałem.
Można jeszcze raz? :grin: Czyli niby wrażenie większej a mniej wchodzi? ;-)
Zielony mam pytanie do tej torby Mekko R3X, bo użytkuje ją już trochę, ale ze względu na niedawny zakup 70-200/4 i potrzebę większej ilości miejsca, przesiadłem się na Lowepro stealth Reporter D550 AW, jednak moje pytanie dotyczy tego jakie Body dajesz to tej mekko i jakie szkła, bo ja kombinowałem na różne sposoby i nie bardzo mi to wychodziło. :???:
Tak jak wspomniałem - insert wywaliłem. Zostawiłem samo sztywne dno.
Ja tam pakuję 20D z gripem i Tampona 28-75. Plus 550EX.
Zostaje luz w głównej komorze. Do bocznych kieszeni pakuję pozostałe drobne niezbędności. Nie noszę ze sobą tele, bo nie mam; więc tutaj Ci nie pomogę. Ponoć ta R4AF jest trochę wyższa (design ogólnie taki sam) więc może ona była by odpowiedniejsza dla Ciebie. Ale skoro kupiłeś duże LP to problem chyba rozwiązany? ;-)
Ale skoro kupiłeś duże LP to problem chyba rozwiązany?
W pewnym sensie tak, bo kupiłem ją myśląc przyszłościowo, tzn. żeby nawet jak mi dużo wszystkiego przybędzie to się zmieścić, a póki co jak jest potrzeba iść z aparatem do szkoły to jakie książki się zmieszczą (to był główny cel kupna tak dużej torby). Do codziennego użytku jest jednak ciut za duża i jak nie będę brać tele to do łask będzie wracać Mekko:wink:
Ja po sprzedaży tamraca pro12 (był ok, ale sprzedawałem wszystko co miałem, by jak się okazało po 2 tygodniach wszystko kupować od nowa he he) kupiłem phototechnica A215 - duża, sztywna (gorzej się nosi, bo nie pracuje), ale solidna i pojemna. Miałem cała lata mniejszą z tej serii - nie do zajechania. Cena śmiech - 130 pln u Darkogda na allegro.\
70-200/4 , a nawet 2,8 wchodzi na luzie nawet na stojąco (ja tak noszę)
kreczmar
21-09-2007, 11:22
a ja mam konkretnie pytanie :D wejdzie do torby mekko r2
300d z zamocowanym 70-200, 30D z 17-40 no i lampa?
Anna12_03
08-02-2008, 23:02
Witam , chcialabym wznowić wątek na temat toreb Reporter Mekko.
Przeczytalam caly wątek i taka mi się nasunela myśl jak po paru latach sprawuje się torba Mekko R1X czy też R2 Reporter ?
Pare lat minelo od rozpoczęcia wątku może ktoś w tym czasie zaopatrzyl się w Mekko i móglby cosik ciekawego napisać pozytywnie czy też negatywnie ?
Pozdrawiam
Używam torby Mekko (duża : 6 obiektywów + 2 lustrzanki) typu nie pamiętam ale wrażenia jak najbardziej pozytywne .Wygodna w użyciu mieści również laptop.Dużo praktycznych kieszeni i schowków i ma dwa dodatkowe pokrowce na obiektywy.Wygodnie nosi się na ramieniu ma również dostęp od góry a można też z boku umieścić statyw.
Jakość użytych materiałów bardzo dobra i po ponad półrocznym używaniu wszystko jest ok.
Mam również dwa plecaki Lowerpro i w użytkowaniu w zakresie jakości materiałów nie widzę różnicy.
Anna12_03
09-02-2008, 02:40
Tak się zastanawiam jak w/w torba prawie po dwóch latach spisuje się Zanussiemu ?
Pozdrawiam
Tak się zastanawiam jak w/w torba prawie po dwóch latach spisuje się Zanussiemu ?
Pozdrawiam
Zanussi do tablicy ...:wink:
Gringo997
10-02-2008, 15:03
http://fripers.pl/product_info.php/info/p174_WIELKA_TORBA_FOTO_44x22x26___zmiesc_wszystko_ __.html
znalazłem tą torbę u fripersa (znam użytkownika bo kupowałem u niego tło na allegro i jest on pewnym użytkownikiem) i widze ze to phototechinic do tego jest duża i nie droga...
ma ją ktoś?? czy warta??? wytrzymała???
Używam torby Mekko (duża : 6 obiektywów + 2 lustrzanki) typu nie pamiętam ale wrażenia jak najbardziej pozytywne .Wygodna w użyciu mieści również laptop.Dużo praktycznych kieszeni i schowków i ma dwa dodatkowe pokrowce na obiektywy.Wygodnie nosi się na ramieniu ma również dostęp od góry a można też z boku umieścić statyw.
Jakość użytych materiałów bardzo dobra i po ponad półrocznym używaniu wszystko jest ok.
Mam również dwa plecaki Lowerpro i w użytkowaniu w zakresie jakości materiałów nie widzę różnicy.
Czy ty może nie mówisz o P206?
Gdybyś mógł wrzucić parę fotek, będę bardzo wdzięczny!
Właśnie chciałem zasięgnąć opinii o tej torbie (mekko P206).
Jest on stylizowana na Lowepro Reporter (rozmiarem przypomina D550).
Tyle, że na zdjęciu:
http://www.mekko.net/photobag/p206.html
pokazującym przekrój torby, wygląda na dość małą (co całkowicie zaprzecza podanym rozmiarom).
Chciałem się zapytać użytkowników tej torby, czy zmieści się do niej: Body+grip z podpiętą Sigmą 70-200 2.8?
Aktualnie mam Nove 4 i zrobiła się trochę za mała (poza tym, brakuje mi w niej podpięcia na statyw).
Będę bardzo wdzięczny za opinie.
Torba opisana przez korafa i ta na ilustracji z linku to dwie z pewnością rózniące się pojemnościa torby. Zapewne chodzi mu o inny, większy model. Z opisu wynkia, że wchodzi laptop. Czyli jest to klon reportera 550. To duża torba. Wiem, bo noszę :)
http://fripers.pl/product_info.php/info/p174_WIELKA_TORBA_FOTO_44x22x26___zmiesc_wszystko_ __.html
znalazłem tą torbę u fripersa (znam użytkownika bo kupowałem u niego tło na allegro i jest on pewnym użytkownikiem) i widze ze to phototechinic do tego jest duża i nie droga...
ma ją ktoś?? czy warta??? wytrzymała???
jesli to "phototechinic" a nie mekko to sadze, ze lepszym wyjscie byloby nie prowokowac do zasmiecania watku o mekko i tylko zadac to pytanie w innym, np. TAKIM (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=42&highlight=czym+nosic+sprzet) :roll: ;-P
Gringo997
21-02-2008, 19:37
sorki:)
sorki:)
nast razem uzyj szukajki i po problemie :p
na poczatek tu cos znajdziesz - http://www.google.com/custom?client=pub-2064242735013739&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A++++++++++++++++++++++&domains=www.yoursite.com&hl=en&q=phototechnic&sitesearch=canon-board.info
Torba opisana przez korafa i ta na ilustracji z linku to dwie z pewnością rózniące się pojemnościa torby. Zapewne chodzi mu o inny, większy model. Z opisu wynkia, że wchodzi laptop. Czyli jest to klon reportera 550. To duża torba. Wiem, bo noszę :)
Tak na pierwszy rzut oka wygląda ,że to ta sama torba ( a po sprawdzeniu wymiarów jestem prawie pewny) , tak naprawdę to ona tylko niepozornie wygląda na zdjęciu .... w rzeczywistości jest bardzo pojemna.
Zaraz po otrzymaniu wydała mi się wręcz olbrzymia ..... teraz już mniej , czyba się przyzwyczaiłem :lol:
Mini21 - mogę wrzucić fotki ale dopiero na początku tygodnia ( jutro wyjeżdżam na plener ;).
Pozdro
Mini21 - mogę wrzucić fotki ale dopiero na początku tygodnia ( jutro wyjeżdżam na plener ;).
Pozdro
Koraf, ja tez bylbym wdzieczny gdybys pamietal o tych zdjeciach :-) .. mam plecak mekko i jestem b. zadowolony, chcialem kupic torbe crumplera ale model ktory sobie upatrzylam jest w polsce niedostepny, mysle wiec nad mekko..
udanego plenerku 8)
No nic, torba zamówiona. Dziś powiniem przyjechać kurier. W ostateczności mam 10 dni na zwrot.
canon_girl
23-02-2008, 13:29
ja też mam plecak mekko i jestem bardzo zadowolona. Osobiście polecam! Nie odbiegają jakością od lowerpro, a są prawie o połowę tańsze.
No i jest!
BOŻE, JAKIE TO WIELKIE!
Taki mały teścik.
Zamieściłem go na innym forum, ale wkleję też tutaj:
Ponieważ podobają mi się torby Lowepro z serii Reporter, pomyślałem, że wybór padnie właśnie na którąś z tych toreb, ale jak zobaczyłem rozmiary i ich ceny, to mnie trochę oszołomiło.
Pomyślałem "a co tam, przecież nie tylko Lowepro istnieje na świecie".
Szukałem torby dużej, taniej i podobnej do reportera.
Padło na Mekko P206.
Pierwsze wrażenia
Gdy przyszedł kurier, zobaczyłem w jego rękach wielką pakę.
Myślę, chyba ktoś inny musiał to zamówić.
Podchodzi do mnie, wręcza tą wieeelką paczkę, ja wyszczerzam oczy.... "to dla mnie?"
źródło (http://img185.imageshack.us/img185/4435/81923956pv9.jpg)
Pierwsze "obmacanie"
Otwieram, a tam jakiś wielkolud...
Co to jest, na zdjęciu to się taki małe wydawało....
(a ja się bałem, że mi body z sigmą 70-200 nie wejdzie...)
źródło (http://img120.imageshack.us/img120/1475/88228661kl9.jpg)
<br><br>
źródło (http://img120.imageshack.us/img120/6668/73121823lj4.jpg)
Zaczynam oglądać, przymierzać.... wygląda fajnie.
Trochę ciężka, ale da się przeżyć.
Włożyłem sigmę i było jeszcze sporo miejsca.
źródło (http://img145.imageshack.us/img145/5377/25926955cd4.jpg)
Dalej, chciałem zobaczyć, jak wygląda miejsce dla laptopa (wprawdzie takiego nie posiadam, ale często noszę ze sobą książki na uczelnię.
Wsadziłem więc segregator i było jeszcze sporo luzu:
źródło (http://img178.imageshack.us/img178/9241/11342144gc9.jpg)
Dodatkowo, do torby dołączono dwa pokrowce na obiektywy:
Nie są może jakieś wybitne, ale Tamron 17-50 wchodzi bez problemu.
źródło (http://img185.imageshack.us/img185/2626/78953966hv1.jpg)
Ważną rzeczą było też miejsce na statyw/monopod.
Torba jest na tyle duża, że monopod można wsadzić "na górę"
źródło (http://img266.imageshack.us/img266/1766/58153689gd6.jpg)
Oczywiście, tak jak w reporterze, jest ten otwór na górze klapy, pozwalający wyciągnąć obiektyw bez potrzeby otwierania całej klapy.
źródło (http://img204.imageshack.us/img204/4455/37566604bt6.jpg)
Ogólnie mówiąc, pierwsze wrażenie jak najbardziej pozytywne.
Widziałem Lowepro reportera, wiem ile kosztował i stwierdzam, że Mekko jest bardzo podobna jakościowo i równie wygodna.
Zobaczymy po pewnym czasie, jak się ją nosi itp.
Są również wady...
Teraz te gorsze strony...
Pierwszą "gorszą stroną" jest pokrowiec przeciwdeszczowy.
Jest on jakiś taki cienki i nie mam do niego zaufania.
W novie 4 wydawał mi się lepszy/grubszy-nie wiem jak w Lowepro Reporterach.
Zakrywa tylko górną klapę.
źródło (http://img407.imageshack.us/img407/6203/19502811jh1.jpg)
Kolejną sprawą, która nie jest najwygodniejsza, to pasek.
Zarówno ten naramienny, jak i ten do trzymania w ręku nie są zbyt ciekawe
źródło (http://img513.imageshack.us/img513/5409/11sc9.jpg)
<br><br>
źródło (http://img262.imageshack.us/img262/9461/12uu0.jpg)
Podsumowanie
Z pierwszych oględzin, torba wydaje się być spoko.
Nie odbiega zbytnio od Reportera,
Wielkościowo-jest większa niż myślałem.
Nie ma co się sugerować obrazkami na aukcjach internetowych, bo one nie oddają całego majestatu tej torby ;)
Denerwuje mnie trochę ta rączka do trzymania torby, bo nie jest ona wszyta w pokrywę tak jak w Novie, ale przyczepiona tam gdzie pasek naramienny.
Najprawdopodobniej ją zdemontuje.
Sam pasek jest bardzo podobny do tego lowepro, tylko trochę sztywniejszy.
Dobra, kolejna część testu:
Wkład na sprzęt
Wkład (insert) na sprzęt jest głęboki, wydaje mi się, że wykonany praktycznie identycznie jak Lowepro.
źródło (http://img182.imageshack.us/img182/8558/13oi7.jpg)
(ten obiektyw włożony do torby to 70-200 2.8)
Kieszonki
Z początku, jak zobaczyłem tą torbę to trochę się zmartwiłem, bo jakoś mało tych kieszonek.
Te dwie z przodu zmieszczą baterie filtry i karty, ale z czymś większym mógłby być problem.
źródło (http://img187.imageshack.us/img187/6456/16aj0.jpg)
Dopiero potem zobaczyłem, że za tymi dwiema kieszonkami jest jeszcze jedna duuuża i głęboka
źródło (http://img175.imageshack.us/img175/6521/17cv0.jpg)
Po wyjęciu wkładu, okazało się, że po bokach też są jeszcze dwie kieszonki a z tyłu i z przodu torby jest jeszcze kieszeń na suwak:
źródło (http://img527.imageshack.us/img527/9325/15pn3.jpg)
Tak po zdjęciach patrząc to ta torba wygląda po prostu jak podróbka Lowepro 650 AW :roll: .
Bo tak jest (choć może nie 650 AW a 550 AW-jeśli patrząc na wymiary)
Anna12_03
24-02-2008, 18:15
Witam , chcialabym wznowić wątek na temat toreb Reporter Mekko.
Przeczytalam caly wątek i taka mi się nasunela myśl jak po paru latach sprawuje się torba Mekko R1X czy też R2 Reporter ?
Pare lat minelo od rozpoczęcia wątku może ktoś w tym czasie zaopatrzyl się w Mekko i móglby cosik ciekawego napisać pozytywnie czy też negatywnie ?
Pozdrawiam
Muszę przyznać że jestem pod wrażeniem testu ,rewelka.
A ma ktoś ma i może cosik powiedzieć ,napisać zapodać fotki z Mekko Reporter R2 lub R1X.
Pozdrawiam
W Lowepro Stealthreporter 500 są dwa pokrowce, jeden (górny) osłania tylko klapę, drugi chowany na dole torby słania całą torbę.
W tej też są dwa pokrowce (tylko co do tego większego, to jakoś się połapać nie mogę :oops: )
Dzięki mini21 za bardzo dobry test i fotki .... sam bym lepszych nie zrobił :grin: .
Wiele wrażeń miałem na początku podobnych ... . Myślę ,że będziesz zadowolony z zakupu :mrgreen:, a inni skorzystają z bardzo dobrego testu.
Pozdrawiam.
chciałbym wtrącić
juz ponad rok czasu posiadam plecak mekko C37 i jest w bardzo dobrej kondycji. nie stac mnie było żeby dopłacić do lewepro wiec postanowiłem kupić taki i przez ten czas sprawuje sie wyśmienicie. nie ma przetarc czy rozerwań poi szwie
Pierwszy chrzest bojowy plecak już przeszedł.
Wczoraj byłem z nim na Gali Boksu w Piasecznie.
Z tym co miałem wpakowane do torby (a trochę tego było, bo body z gripem + T17-50 + S 70-200 f2.8 + lampa + 1.5 l woda + digimate + kanapki + serek homogenizowany :mrgreen: + jeszcze parę dupereli) po 3 godzinach ręka zaczęła mnie trochę boleć, więc odstawiłem torbę pod ring, ale nie zmienia to faktu, że torba okazała się bardzo wygodna.
Miałem też możliwość porównania jej z Lowepro Reporterem 400 no i ten reporter wyglądał przy niej jak damska torebka :mrgreen:
Ogólnie z torby jestem bdb. zadowolony.
Z tej górnej komory mogę wyciągnąć body, czy co tam chce (nawet z tych kieszeni bocznych.
Jedyne co mi trochę przeszkadza to pasek.
W porównaniu do tego, który był przy Lowepro Reporterze, ten jest trochę za sztywny, więc pewnie go wymienię.
Jak na razie jestem zachwycony (choć moja stara się ze mnie śmieje, że ja się chyba na 2 tygodniowe wakacje wybieram, taka ta torba wielka), ale kto by się przejmował, najważniejsze, że jest wygodna (nie licząc tego paska, ale naprawdę, da się z nim żyć).
Gringo997
02-03-2008, 16:30
a powiedz ile dales za tą torbe bo jak tak na nią patrzę to jednak nie kupie sobie tamrac adventure 7 (plecak) tylko ww torbę:) oczywiście plecak też kiedyś bede musiał kupić:P
a powiedz ile dales za tą torbe bo jak tak na nią patrzę to jednak nie kupie sobie tamrac adventure 7 (plecak) tylko ww torbę:) oczywiście plecak też kiedyś bede musiał kupić:P
Za torbę dałem 50% ceny Lowepro Reportera 650 :p tzn. 219 zł.
Gringo997
02-03-2008, 17:18
aha to dobrze bo wyjedzie mnie w takim razie ta torba za tyle samo prawie co plecak tamrac'a:D
Gringo997
06-03-2008, 07:49
a gdzie kupowales na allegro?? teraz niestety nie ma nigdzie wystawionej na aukcji tej p206:/ a ja bede ja potrzebowal w zasadzie od poniedzialku:/
Tak, na allegro.
Na tej aukcji:
http://allegro.pl/item316179237_duza_mekko_p206_2_slr_4_obiektywy_la ptop.html
Napisz do gościa, sądzę, że ja ma, tylko nie wystawił.
Jakbyś dziś zamówił, to jutro kurier byłby u ciebie.
Ostrzegam-pocztą się nie opłaca, bo paczka to nie paczka tylko wielka paka :D
Gringo997
06-03-2008, 21:52
narazie czekam az dostane kase za obiektyw ktory sprzedalem bo mam mase wydatkow na sprzet:)
Dobra, minęło trochę czasu, więc mogę napisać coś jeszcze.
Na początku:
postanowiłem wymienić pasek naramienny, gdyż ostatnio, jak naładowałem torbę po brzegi różnymi gratami i ważyła prawie 10 kg, ten pasek trochę mnie denerwował.
Zobaczyłem u kumpla, który ma Lowepro no i z bólem serca muszę, przyznać, że ten Lowepro jest lepszy.
Dlatego też zamówiłem sobie pasek Lowepro.
Nowy-kosztuje coś ok. 40-45 zł, ja kupiłem na aukcji za 28 zł.
Jak będzie-zobaczymy.
Druga rzecz....
Ostatnio, jak znajomi zobaczyli tą torbę to się zaczęli mnie pytać, czy ja tam turystyczną lodówkę wsadziłem czy co, a matka myślała, że się z domu wyprowadzam, ale ja się tym nie przejmuje.
Dla mnie torba jest wygodna.
Przyzwyczaiłem się już do jej wagi.
Praktycznie nie ma problemu z wyciągnięciem body z tego otworu na górze klapy.
Z początku trochę bolało mnie ramię od dłuższego noszenia, ale teraz to ja się już z tą torba praktycznie nie rozstaję.
Pokrowce są trochę dziwne.
Myślałem, że one są na gumkę, a jednak nie.
Ściąga się je się przy pomocy sznurków, co nie jest do końca komfortowe, ale po paru razach da się żyć.
Pokrowce naprawdę chronią przed deszczem.
Byłem na spacerku któregoś dnia i zaczęło lać.
No to torbę w pokrowiec i idziemy.
Po powrocie, torba nie była praktycznie w ogóle mokra.
No to tyle jak na razie.
Pozdr.
Zobaczyłem u kumpla, który ma Lowepro no i z bólem serca muszę, przyznać, że ten Lowepro jest lepszy.
Dlatego też zamówiłem sobie pasek Lowepro.
Mam pasek Lowepro i dołączoną do niego torbę SR 550 DAW. Torba jest ok, lecz - niestety - pasek jest najsłabszym ogniwem tego zestawu. Rozciąga się. Szlufki do regulacji długości z jaichkś przyczyn nie spełniają swojej roli.
No to mnie nie pocieszyłeś.
Ten pasek mekko się właśnie słabo rozciąga (albo w ogóle) i dlatego wydaje mi się niewygodny.
Ja kupiłem coś takiego:
http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=12556&grupa=&producent=brak&
Ciekaw jestem, czy zda to egzamin.
Ja dzisiaj nabyłem torbę MEKKO ELITE E 76 ;-)
Wielkościowo jest duża. Sprzęt (choć narazie go niewiele) do niej wpakowałem, ale na daleszej wyprawie jeszcze z nią nie byłem. Nie ukrywam, że póki co wolne miejsce nie przyda się choćby na picie dla psa jak idziemy na wspólne fotografowanie. Żal nosić jej pustej :-P
Jak chodzi o budowę, jest zrobiona dość porządnie. Stabilne ale miękkie mocowania w środku, dużo kieszeni, spora przestrzeń, wygodny dostęp.
Odnośnie wygody noszenia napiszę coś więcej, jak już trochę ją popróbuje ;)
Więcej zdjęć: http://www.fotto.lublin.pl/big/E76_elite.jpg
http://img155.imageshack.us/img155/1089/torba1fw0.jpg
http://img177.imageshack.us/img177/3356/torba2mg2.jpg
A to porównanie wielkościowe z poprzednimi torbami http://owczarki.eu/forum/images/smilies/eviltongue.gif
http://img177.imageshack.us/img177/3468/torba3lk9.jpg
Gringo997
19-03-2008, 07:39
z racji ze nie moglem dostac na allegro p206 przegladalem inne oferty mekko i ta mi sie wogole nie podoba. wyglada jak torba na ciuchy i predzej by sie mnie zapytano gdzie sie wyprowadzam a nie czy jestem fotografem....
jezeli wyglada na torbe na ciuchy to pewnie jest podobnie do niej nie wygodna...
wyglada jak torba na ciuchy i predzej by sie mnie zapytano gdzie sie wyprowadzam a nie czy jestem fotografem....
jezeli wyglada na torbe na ciuchy to pewnie jest podobnie do niej nie wygodna...
i moim zdaniem jest to plus, ze nie wyglada jak torba foto.
Zgadzam sie ze @skoku, lepiej nie kusic losu.
z racji ze nie moglem dostac na allegro p206 przegladalem inne oferty mekko i ta mi sie wogole nie podoba. wyglada jak torba na ciuchy i predzej by sie mnie zapytano gdzie sie wyprowadzam a nie czy jestem fotografem....
Wybacz, ale idąc ulicą wcale mi nie zależy na tym, aby ludzie patrzyli na mnie jak na fotografa (jak mam sprzęt w torbie). Po co kusić los? ;-)
Swoją drogą dla mnie nieważne co sobie ludzie pomyślą. Torba ma być funkcjonalna i wygodna, nie piękna.
Co do wpierwszej kwestii - torby "na ubranie" jeżeli są dobre, też są wygodne. Wszystko zależy od jej budowy. Tą Mekko wygodnie się nosi, mimo jej ciężkości jak jest nałądowana, fajnie dopasowuje się do nosiciela ;)
Gringo997
19-03-2008, 14:46
ja i tak kupie p206:roll: :mrgreen:
Mi się też ta torba NIE podoba.
Jest po prostu za długa.
Czy się nie rzuca w oczy?
Komuś, kto się choć trochę na tym zna, to torba PUMY może wydawać się torbą foto (a widziałem już takie), więc dla mnie to, że jest tak szkaradna, to żaden plus, a jej długość.... życzę powodzenia w noszeniu.
Może w praktyce jest lepiej, niż ja to widzę.
Na jednym ramieniu, może i da radę, ale przewieszone przez głowę, to już na pewno nie.
Mi się też ta torba NIE podoba.
Jest po prostu za długa.
Czy się nie rzuca w oczy?
Każda duża torba rzuca się w oczy.
Komuś, kto się choć trochę na tym zna, to torba PUMY może wydawać się torbą foto (a widziałem już takie), więc dla mnie to, że jest tak szkaradna, to żaden plus, a jej długość.... życzę powodzenia w noszeniu.
Co do wyglądu - to kwestia gustu. Torba przede wszystkim ma być funkcjonalna, a ta jest. Dzięki temu, że jest szeroka mam szybszy dostęp do sprzętu. Postaram się później zrobić szczegółowy test ;)
Może w praktyce jest lepiej, niż ja to widzę.
Na jednym ramieniu, może i da radę, ale przewieszone przez głowę, to już na pewno nie.
Ja noszę zawsze torbę przewieszoną przez głowę. Nie lubię noszenia torby na jednym ramieniu. I co najlepsze wogóle nie czuje, że ją mam :shock:
No cóż, w takim razie gratuluje zakupu.
Niektórzy wolą głębokie torby (tak jak ja) gdzie sprzęt wchodzi pionowo, niektórzy lubią długie torby, gdzie sprzęt leży.
Ale z tego co widzę, również na forum nikona (gdzie ja zazwyczaj urzęduje z racji posiadanego sprzętu) Mekko zdobywa coraz większą sławe i ma za co, bo torby są naprawdę dobrze wykonane.
Powiedz mi jeszcze, jak wygląda sprawa pokrowca?
Zastanawia mnie czy jest taki jak w mojej, czy może lepszy.
No cóż, w takim razie gratuluje zakupu.
Niektórzy wolą głębokie torby (tak jak ja) gdzie sprzęt wchodzi pionowo, niektórzy lubią długie torby, gdzie sprzęt leży.
Dzięki ;) Ja właśnie preferuje gdy sprzęt mam leżąco.
Ale z tego co widzę, również na forum nikona (gdzie ja zazwyczaj urzęduje z racji posiadanego sprzętu) Mekko zdobywa coraz większą sławe i ma za co, bo torby są naprawdę dobrze wykonane.
Ja też coraz częściej widzę u ludzi właśnie Mekko :) Dobra jakość za rozsądną cenę ;)
Powiedz mi jeszcze, jak wygląda sprawa pokrowca?
Zastanawia mnie czy jest taki jak w mojej, czy może lepszy.
Szczerze mówiąc to ja nie mam pokrowca :shock: Ale też torbę kupiłem przez allegro (niby nowa z metkami) ale choinka wie, czy ktoś gdzieś kiedyś tego pokrowca nie wywalił jeżeli on wogóle był. Ale torba jest z materiału mało przemakalnego, z tego co zdażyłem sprawdzić ;)
Wskrzeszam wątek:) Targając na co dzień tamraca pro12 mam często dość. Szukam więc czegoś mniejszego i miękkiego (!). Wybór wstępnia padł na mekko r3x. Kilka osób na forum ma to cudo więc zapytuję jak z czasem się one sprawują i czy ktoś przypadkowo nie zamierza się pozbyć swojej używki:) Pisałem kiedyś o phototechnicu- oj dawno - leży takie coś u mnie w szafie już drugi rok niewykorzystane. Dziś podstawowym kryterium dla mnie jest pakowność i właśnie jestem ciekaw jak sprawdza się mekko r3x. Może ktoś podlinkować jakieś foto zapakowanej?
Odświeżę wątek ponownie, choć tłoku nie ma. Dzisiaj odebrałem dwie zamówione torby mekko. Model mniejszy r3x i większy r1x. Niestety mała jest piaskowa, ale trudno, wybrudzi się i ,,spięknieje’’J.
Wrzucam kilka zdjęć dla zobrazowania pakowności sakiewek, sam szukałem podobnych, ale na cambags nie zastałem, pomógł kolega ,,pX’’ z forum żołtego, którego pozdrawiam.
Torby są jeszcze nie rozchodzone, więc podejrzewam, że nieco się poluzują. Pakowne i wygodne. W boczną kieszeń mieszczę 430 EX, wejdzie też 580 tka.
Wykonanie dość solidne, okaże się ,,w praniu’’.
Na poniższych zdjęciach widać 1d z zapiętym 17-40 bez osłony, obok 70-200/4.
W większej jest jeszcze 85mm.
źródło (http://imageshack.us)
i porównanie gabarytów
To tyle, może komuś się przyda. Pozdrawiam
himi czy mozesz podać , za ile nabyłeś i ewentualnie gdzie na prv :?:
Wysłane PM. Do wiadomości zainteresowanych obie torby mieszczą też 70-200/2,8, gdyż na zdjęciach powyżej zapakowana była ,,czwórka''.
pani_od_kotów
11-12-2008, 18:54
Podoba mi się wygląd tych toreb z zewnątrz, takie "dyskretne", że jak ktoś się nie zna, to nie pomyśli że na sprzęt foto i nie podpieprzy wraz z zawartością.
Powoli przestaję się mieścić w swoją torbę i się za czymś rozglądam. Doradźcie, w czym mi się zmieści 400D z podpiętym 70-300? Do reporterki czasem trzeba mieć przygotowany, na plenerach uliczno-przyrodniczych też czasem lepiej nie odkręcać na dworze i jak się tylko tym foci akurat, to bez sensu chować obok body. Najwygodniej gdyby w pionie w torbie był, ale może i leżeć, byle był zabezpieczony i się o resztę sprzętu w torbie nie obijał.
Do tej małej r3x ci się zmieści, ona jest świetna. Niby mała, a mieści mi mnóstwo rzeczy. Spokojnie 1d z zapiętym 17-40, obok poza insertem 70-200/2,8 i jeszcze bym wcisnął na upartego jakieś małe szkło. Oczywiście po kieszeniach lampa i inne. Jak masz budżet to zamiast mekko kup domke, świetne są. Tyle, że ponad dwa, prawie trzy razy droższe...
http://www.allegro.pl/item500301356_domke_j_3_ballistic_nylon_torba_foto graficzna.html
BTW - po odpruciu metek z r1x wygląda już zupełnie jak chlebak.
@pani_od_kotów:
niedawno nabyłem http://fotozakupy.pl/torba/tamrac-5534-adventure-messenger-4,6688s
Dość pojemna, bez problemu do głównej komory wchodzi 40D z obiektywem + drugie szło + 430EX. Sprawdziłem właśnie i w pionie wchodzi aparat z Tamronem 70-300 z zapiętą osłoną przeciwsłoneczną. Do przedniej kieszeni trochę gratów można jeszcze wrzucić :)
W razie potrzeby do torby można dopiąć z boku etui na jedno szkło.
Mekko chciałem kupić ale ostatecznie wybrałem j/w. O mekko pewnie pomyślę jak będzie trzeba coś większego kupić.
Tamrac niestety jest krzykliwy, mniej krzykliwe są lowe, ale domke i mekko to zupełnie inna seria.
pani_od_kotów
12-12-2008, 11:19
U mnie odpada upychanie sprzętu po bocznych i przednich kieszeniach, bo jak noszę do pracy, to w w nich mam portfel, dokumenty, kalendarz, dwa komplety kluczy i inne bezdety, które normalnie by było w babskiej torebce. Więc jeszcze dla dwóch obiektywów lub jednego i lampy musi być miejsce w głównej komorze i tej małej mekko bym jednak chyba nie wybrała (choć na wycieczki za miasto to już by się nadała, ale nie można mieć wszystkiego).
can-on, dzięki :) ten tamrac mi się wydaje taki jak trzeba wielkościowo i jeśli chodzi i kieszeń z przodu. Krzykliwy aż tak na szczęscie ten model nie jest.
Widziałam kiedyś w stacjonarnym sklepie coś podobnej wielkości w kolorze piaskowym i za prawie 300 zł. Solidnie zrobiona i wyglądała z zewnątrz niepozornie, ale nie mam pojęcia, jaka to firma była.
ja już od dwóch lat ciągam tą większa w wersji piaskowej... bardzo solidna, nic się nie odpruło, nic nie przetarło, trzyma klase, a po lekkim przybrudzeniu ma klimacik....
pani_od_kotów
05-03-2009, 12:36
wiecie może, czy ktoś oprócz sklepu "Fotto" ma duży wybór tych toreb? Tam mnie wkurza, że na stronie cen nie podają, wysłałam zapytanie i czekam, a na allegro na razie nic nie wystawiają.
tez sie ostatnio rozgladalem i w koncu olalem i kupilem co innego.. gdyby odpowiedzieli Ci z "Fotto" czy mekko sa ciagle dostepne to mimo wszystko bede wdzieczny z informacje :-)
Piotr_0602
10-03-2009, 15:41
Może są jakieś inne torby w tym klimacie, oprócz Mekko i przydrogiego Domke?
Ci od Mekko praktycznie są niedostępni. Ostatni mail miałem od nich z informacją, że bedą dostępni za 3 tygodnie.
Czyli jest dziura na rynku - może ktoś inny zacznie sprowadzać Mekko?
Czy ktoś widział to małe Mekko co wygląda jak chlebak?
Może jakieś zdjęcia wnętrza?
Napisz które małe, ja mam ich torby, bardzo fajne. Mam r3x i r1x - bardziej lubię tę małą, pakowna jak diabli. Włazi mi do niej 1ds ze szkłem - np 35 lub 17-40 a obok spokojnie 70-200/2,8.
Piotr_0602
11-03-2009, 01:25
chyba field f56
wygląda zupełnie jak wojskowy chlebak
ale też r3x mnie interesuje
w każdym razie coś mniejszego od Lowepro slingshota 200
Ja tez czekałem na mekko i sie nie doczekałem
zamówiłem bardzo fajna torbę Hama Defender 220 i sie przeliczyłem bo jest ona o wymiarach lowepro 650 Sprzedałem ja bardzo szybko za 350 teraz kupię HAma defender 210 to cos o wymiarach lowepro 550.
odnoszę do lowepro tylko dlatego ze kolega sie nimi posługuje
torby hama są naprawdę świetnie maja kilak patentów innych niż lowepro, np. klapa otwierana na zewnątrz czyli nic nie opada ci na ręce, pokrowiec w doczepianej saszetce którą jak nie chcesz nie zabierasz na imprezę pod dachem, przegródki pikowane co pozwala dopasować bardziej do obiektywów. i na klapie szczelina do szybkiego wyjmowania z dwoma zamkami czyli szersza i nie ocierasz sprzętu o zamki.
tyle co zaobserwowałem na oczy w porównaniu z lowepro
cena hamy znajduje sie miedzy mekko a lowepro - wiec warto sie zastanowić. chciałem torbę mekko bo mam ich duży plecak już ze 3 lata i wygląda świetnie
Napisz, który plecak mekko masz i jak się sprawdza. Ja mogę wstawić tu fotki z mojej r3x jeśli ktoś chce.
mam plecak mekko C-37 - duży, zależało mi żeby moje 40D z C400 L z rozłożoną osłoną i TC mieściło się bez problemu. Sprawuje się świetnie po ponad 2ch latach uzywania wreszcie zafunduje mu mycie ale jak do tej pory nic sie z nim nie działo- kupiłem go kiedyś za 312 zł bo lowepro odpowiedni kosztowal ponad 450 zł. ma swoje minusy np nieodpinany pas biodrowy - ale ja sie go schowa odpowiednio to plecak świrnie przylega do pleców- wyprofiowany- kolega ma ok 3 lata lowepro i po takim czasie nie widze różnic w użytkowaniu.
ma swoje minusy np nieodpinany pas biodrowy - ale ja sie go schowa odpowiednio to plecak świrnie przylega do pleców
ja go spinam nad mocowaniem statywowym na klapie plecaka - to nawet wygodniejsze niz upychanie pod siatka na plecach :-)
u mnie plecak tez jest w uzyciu od ok 2 lat.. i tez ciagle w idealnym stanie - dla mnie rewelacja :-)
Szkoda, że fotto lublin zamarło, bo plecak jakiś mi się przyda, a dwie torby mekko, które mam są bardzo ok.
Co pomieści r3x - z góry przepraszam za jakość dzieła:)
http://img531.imageshack.us/my.php?image=torbamekko7079991ea8.flv
Marcin Stefańczyk
17-03-2009, 12:09
Co sie dzieje ze sklepem fotto z Lublina? Bardzo potrzebny jest mi plecak C-38 a oni od 2 dni nie odpisuja na maile i nie odbieraja telefonów.
Nie wiecie gdzie jeszcze moge kupic ten plecak?
Od dawna nie odpisują. Coś się pewnie stało, może biznes padł. Sam potrzebuję sakwy do szkła i kiszka. Szkoda, nikt inny w Polsce nie handluje tym sprzętem. Mnie się udało właśnie idealnie zakomponować całą stopkę w większej z posiadanych r1X. Sporo tego, a nosi się bardzo wygodnie. Kolega ma domke. Odpowiednikiem r1x jest F2 - różnica w cenie to ponad 300 pln, biorąc pod uwagę ceny mekko sprzed zniknięcia fotto lublin. Domke na alle kosztuje ponad 500 pln. Wykonanie jest moim zdaniem identyczne.
A ja ostatnio czekając ma mekko kupiłem torbę hama defender 210. Na początek kupiłem 220 ale szybko sprzedałem bo była za duża - odpowiednik lowepro 650. Model hama 210 to wielkośc lowepro 550 i 4 cm wyższa. naprawde sie ciesze z tego zakupu. Zastanawiając się nad wyborem torby kierowałem się jednocześnie ekonomią ale i profesjonalną ochroną moich obiektywów.
Nie jest to podróbka Lowepro bo ma swoje fajniejsze jeszcze patenty:
- otwór na klapie górnej jest szerszy bo otwierany na 2 zamki błyskawiczne,
- klapa otwiera się na zewnątrz a więc nie opada nam co chwila na ręce,
- pokrowiec przeciwdeszczowy jest w takiej czerwonej saszetce (nie zabiera miejsca w torbie), którą można odpiąć i nie brać jeżeli jest nie potrzebna,
- przegródki gąbkowe w środku są pikowane i tym samym można dopasować do kształtu obiektywu.
mam sklep komputronik w swoim miasteczku wiec nie płaciłem za przesyłkę 289 zł.
pani_od_kotów
23-03-2009, 10:18
Co sie dzieje ze sklepem fotto z Lublina? Bardzo potrzebny jest mi plecak C-38 a oni od 2 dni nie odpisuja na maile i nie odbieraja telefonów.
Nie wiecie gdzie jeszcze moge kupic ten plecak?
Mi własnie odpisali. Dostałam cały cennik a do tego informację, że torba, o którą pytałam nie jest dostępna i nowa dostawa ma być pod koniec kwietnia.
Tak że jakbyście coś chcieli, to pytajcie czy w ogóle w tej chwili mają.
Mi się znudziło czekanie i w międzyczasie zamówiłam Tenba Messenger. Mekko może później wezmę jakąś mniejszą.
Pozdrawiam.
Potwierdzam, odezwali się
Z cyklu ,,i my mamy mekko:) fotograf premiera Donalda Tuska presentuje:)
źródło (http://img5.imageshack.us/my.php?image=premierowicz.jpg)
cropik
źródło (http://img5.imageshack.us/my.php?image=premierowicztorba.jpg)
Czemu zostawił identyfikator przypominający metkę na torbie? O to już proszę pytać w kancelarii premiera:)
Napisz, który plecak mekko masz i jak się sprawdza. Ja mogę wstawić tu fotki z mojej r3x jeśli ktoś chce.
Czy mógłbyś wstawić fotki tej większej r1x .
I jeszcze czy ktoś mógłby wstawić fotki z plecaka Mekko.
Pozdrawiam
bundyr88
04-04-2009, 23:27
Czemu zostawił identyfikator przypominający metkę na torbie? O to już proszę pytać w kancelarii premiera:)
pewnie ze względu na rewers
źródło (http://img87.imageshack.us/img87/3774/mekkorewers.jpg)
Wiem jak wygląda rewers - mam dwie takie torby, ale nadal uważam, że taka ,,meta'' jest zabawna...Zwłaszcza targana na wierzchu....
Co do krypto reklamy... z taką powagą to napisałeś, że gotów jestem w to uwierzyć...
Z cyklu ,,i my mamy mekko:) fotograf premiera Donalda Tuska presentuje:)
O. Mam taką samą ;-) Sprawuje się bardzo dobrze. Ino ową metkę wywaliłem pierwszego dnia ;-)
Co można upchać w te torby?
R1X
Mój ,,standard’’ do pracy - dwie jedynki z zapiętymi szkłami (tutaj 85mm i 17-40 – bez osłon) plus 70-200/2,8 bez osłony - z założoną odwrotnie też wcisnę.
źródło (http://img48.imageshack.us/my.php?image=r1x2.jpg)
W bocznej, pojemnej kieszeni spokojnie siedzi 580 EX w pokrowcu.
źródło (http://img99.imageshack.us/my.php?image=r1x3.jpg)
Dla pokazania miejsca tutaj 1d z 85mm obok 35L w pokrowcu na pas –zostaje masa miejsca
źródło (http://img379.imageshack.us/my.php?image=r1x4.jpg)
Dla porówniania mekko R3X z zapakowanym 1dsII oraz 17-40 plus 70-200/2,8 – zestaw mini – bardzo wygodny w transporcie, mój ulubiony. W kieszeni oczywiście lampa, a w przednich karty, aku i inne drobiazgi.
źródło (http://img2.imageshack.us/my.php?image=r3x1.jpg)
źródło (http://img178.imageshack.us/my.php?image=r3x2.jpg)
źródło (http://img520.imageshack.us/my.php?image=r3x3.jpg)
Pakowne i fajne torby, jeśli bym planował zamianę to tylko na domke – ale na razie nie widzę konieczności – są bardzo solidnie wykonane, a tańsze od amerykanek o ponad połowę.
póki co żyłem na wielkim plecaku wygodny i w ogóle wchodzi wszystko ;) ale za to ja się robie 3 razy grubszy... lub paronasto letniej torbie soligora ;)
więc rozważam dwie opcje torba (mekko r1x odpowdnik domke f1 do której się mieszcze idealnie 1d+16-200/2.8+50+ex2+580ex ) bądź newsware 2x na tele lub tele + ten troche mniejszy.
torba ma zalety i wady wszystkim znane... - chlebak ;)
newsware - korzystam z kamizelki która jest bardzo wygodna ale ma zamki i 2. wygladam jak wedkarz i ogolnie zucam się w oczy...
i tak jakoś nie mogę się zdecydować...
inne torby odpadaja bo mają zamek a to jest strasznie wkurzajace na temacie...
z góry dzięki ;)
Mekko to tylko wizualnie odpowiednik domke jednak. Są cięższe i mniej poręczne. Zamieniłem obie mekko na domke. Nie żałuję. Nadal uważam, że mekko kosztująca 1/3 ceny domke to jest alternatywa.
Do poprzednika. Ja swoją stopkę pakuję do Domke F2, planowałem F1X - ale jest dla mnie za wielka.
panmateusz
02-06-2009, 16:32
himi, skoro masz dosyć spore doświadczenie z torbami Mekko, to czy jest jakiś sposób, aby 3/4 torby R1X usztywnić na sprzęt foto, a resztę na inne szpargały? Kupiłem za dużą R1X, gdyz R3X była za mała, a R2X są praktycznie niedostępne w Polsce.
panmateusz
17-06-2009, 22:58
Czy torba Mekko F-01X to ten sam model co R1X? Na ich stronie są tylko małe miniaturki, chociaż na pierwszy rzut oka wygląda na to samo. Potrzebuję na gwałt drugiej torby, a R1X ma być na stanie dopiero z 5 tygodni :-(
F-10X to oznaczenie stosowane przez mekko w USA. To te same torby. Co do domke to ona ma przecież klasyczny insert 4 komorowy w standardzie. Możesz sobie do na foto zaadaptować, a w drugiej części nosić inne duperele. Nie wiem, czy ty pisałeś o mekko wspominając o F1X (to są oznaczenia domke - mekko mają zamiast F literę R). Jeśli o mekko to tam jest zupełnie inne rozwiązanie insertowe. Cała komora to jeden insert dowolnie konfigurowany jak np w plecakach. Ale też można podzielić sobie torbę.
strawfake
27-06-2010, 20:37
Czytając ten topic spojrzałem na swoją f-803 i stwierdziłem, że przyda jej się pranie.
Sęk w tym, że nie wiem czy to jej nie zaszkodzi. Na stronie producenta nie ma żadnych wytycznych co do pielęgnowania tej torby ;\
Jakieś sugestie?
sprawdź jak działa na nią proszek z wodą na jakiejś części, poza tym jeżeli wypierzesz ręcznie to nic nie powinno jej się stać - mekko to dobra firma.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
obawiałbym się tylko opcji pralka+wirowanie+suszenie :D
preinwher
28-06-2010, 00:15
Czyściłem ręcznie gąbką z lekkim detergentem (szare mydło)
Torba jak nowa, nic się nie stało, insert też się ładnie odczyścił.
Witam :)
Ja posiadam plecak SafePaq BP2 i plecak/torbę Lowepro 102 AW.
Więc przyszedł czas na jakąś torbę. Zależy mi żeby:
1) Nie rzucała się w oczy
2) Była w miarę pakowna, ale jestem niska i nie chce wyglądać jakbym w góry jechała :)
Mój sprzęt to Canon 50D + 18 - 135 f/3,5-5,6 IS + 70 - 200 f/2,8L USM + 580 exII
W najbliższym czasie planuję zakup analogowego Canona 1V (a jeśli nie znajdę 1N RS) i Canon 14 lub 15 mm.
Potem pewnie dokupię parę stałek.
Szklarnia się powiększa, ale torba będzie mi potrzebna głównie do fotografii ulicznej, może czasem na koncert.
Myślałam o torbach Domke, ale cena i dostępność mnie zabiła.
Myślę, że Mekko może być fajną alternatywą, tylko nie mogę się zdecydować na żaden model :<
Może ktoś coś doradzi, z góry wielkie dzięki! :D
werusq, witaj.
Skoro mówisz o wysokich cenach Domke, znaczy że się za nimi rozglądałaś.
Generalnie czym niższa liczba w nazwie modelu, tym torba więcej pomieści no ale też wyższa cena.
F1X to już olbrzym.
Ja używam F-2. Ten model jest produkowany niezmieniony od 40 lat.
Zmienił się tylko insert w środku (dzisiaj obiektywy są jednak dużo większe, jasne zumy mają dużą średnicę itd). Torba od lat uchodzi za kultową, jest to ulubiony model fotografów wojennych i fotoreporterów.
Torba na zewnątrz wygląda jak szmata na ramieniu, bo tak ma wyglądać, żeby miedzy innymi nie kusić złodziei. Ja kupiłem akurat czarny model, szukałem dlugo, konkretnie aby był fabrycznie przeciorany na brzegach (jaśniejsze fabryczne przetarcia), aby wyglądała na mocno zużytą i nie kusiła złodziei.
Ze standardowym insertem, ustawiając go pośrodku torby, F-2 pomieści:
- insert a w nim 4 szkła (w tym 70-200/2.8 powinien wejść luźno bez osłony, z osłoną trochę ciężej - będzie bardzo ciasno ale też wejdzie).
- 2 body po bokach insertu
Nie wliczam bocznych kieszeni.
Dodatkowo torba ma kieszenie na krańcach (kieszenie sztywne, jednak nie ma w środku pianki) - tam wejdzie spokojnie obiektyw pokroju 24/1.4 lub 100/2.8 i takie podobne.
Dodatkowe dwie kieszenie na szpargały są pośrodku.
Torba dla mnie nie jest ani za duża, ani za mała.
Gdybyś jednak potrzebowała czegoś troszkę mniejszego, szukaj F-3X lub F-6 (ta jest juz stosunkowo mała).
Zamiast Allegro - poszukaj na ebayu. Jest szansa że znajdziesz używaną w fajnym stanie, za niską cenę.
Nie zrażaj się do firmy cenami 600 zł które widzisz na allegro ;-)
Zresztą, używki na Allegro, gdy sie zdarzają, też schodzą bardzo tanio (przynajmniej jeśli chodzi o jakość wykonania toreb).
No właśnie mają np. w interfoto, gdzie wspomniana f-2 kosztuje 700 zł xD
Jak zobaczyłam to sobie pomyślałam, że wolę do szkiełka jakiegoś dołożyć, bo tam mają stosunkowo tani sprzęt.
Ale dzięki, będę się rozglądać na allegro, a jak nie na abay :)
Marzy mi się czarna...
preinwher
23-02-2011, 22:41
Poszukaj R1X Mekko mam takową i jestem zadowolony.
Chociaż dla kobiety może być odrobinę za ciężka :)
Bartek_902
23-02-2011, 22:42
jest u nasz człowiek na allegro który sprowadza te torby sam u niego kupowałem f2 w dobrej cenie i jestem zadowolony ;)
Witam :)
Ja posiadam plecak SafePaq BP2 i plecak/torbę Lowepro 102 AW.
Więc przyszedł czas na jakąś torbę. Zależy mi żeby:
1) Nie rzucała się w oczy
2) Była w miarę pakowna, ale jestem niska i nie chce wyglądać jakbym w góry jechała :)
Mój sprzęt to Canon 50D + 18 - 135 f/3,5-5,6 IS + 70 - 200 f/2,8L USM + 580 exII
W najbliższym czasie planuję zakup analogowego Canona 1V (a jeśli nie znajdę 1N RS) i Canon 14 lub 15 mm.
Potem pewnie dokupię parę stałek.
Szklarnia się powiększa, ale torba będzie mi potrzebna głównie do fotografii ulicznej, może czasem na koncert.
Myślałam o torbach Domke, ale cena i dostępność mnie zabiła.
Myślę, że Mekko może być fajną alternatywą, tylko nie mogę się zdecydować na żaden model :<
Może ktoś coś doradzi, z góry wielkie dzięki! :D
Do takiej ilości sprzętu polecam MEKKO Reporter R4 - właśnie nabyłem i jest naprawdę sporo miejsca na szkła i inne graty :)
jest u nasz człowiek na allegro który sprowadza te torby sam u niego kupowałem f2 w dobrej cenie i jestem zadowolony ;)
Bartek, podziel sie swoją wiedzą i wrzuć mi namiary na PW :)
Potrzebuję jeszcze jedną mniejszą, bo nabylem ogromniastą :) :) :)
Mekko się ciężkie, Domke to inna liga. Te torby nie ważą. To jest ich ogromna, a jak widzę, nie zauważana zaleta. Są leciutkie, nawet F1X. Mekko R1x jest dużo cięższa. Ma niepotrzebną klapę na zamek, w Domke świadomie tego nie robią. Jeśli nie nosisz więcej niż 4x szkło+ duże body+ lampa to wystarczy F2, jeśli mniej to super jest Domke f6, jeśli dużo to F1X. Warto wydać te pieniądze.
preinwher
24-02-2011, 00:38
Ma niepotrzebną klapę na zamek
Tą klapę usunąłem zaraz po zakupie, ciężaru to znacząco nie zmieniło chociaż parę deko lżej. Zgadzam się że Mekko to nie Domke, tylko ta cena :-D
Masz klapę główną, pod nią klapę na zamek nie usuwalną, a na niej na dodatek kieszeń na rzep - i jak to ma nie ważyć....W Domke F1X jest tylko główna klapa na klamry i wystarcza.
Bartek_902
24-02-2011, 15:10
Jak dobrze zogranizujesz miejsce w f2 to włożysz 2x body z gripem powiedzmy 7d i 5d plus 4 szkła lampe i trochę akcesoriów w postacji filtrów,bateri i innych pierdół, a wiem to z własnego doswiadczenia :)
Co do f1x to straszny wór wielki, f2 jest sporo bardziej kompaktowa i poreczna a przy tym czesto wcale nie mniej do niej wejdzie.
Jak ktoś zamierz nosić w pełni zapakowaną powiedzmy własnie f2 to polecam zakupić shoulder pada za ok 80-100zł który mocno poprawia komfort noszenia torby,róznica jest spora pomimo iż same pasy toreb domke są szerokie to i tak dają sie we znaki po dłuzszym noszeniu a z tym dodatkiem jest bardziej komfortowo :)
Witam. Mam obecnie torbę MEKKO REPORTER R1X, prędzej użytkowałem Domke F2. Nie silę się na porównanie obu modeli, nakreślę jednak kilka spostrzeżeń. Spotkałem się gdzieś z opinią, iż Domke F2, mimo że ogromna nie jest, to jest bardzo pakowna; prawda (mniejsza od Mekko R1X). W Domke F2 mieścił się D700 z gripem, D300, N80-200, N20-35, N85, N35, N28-85 i SB 900. Przyznam jednak, że to maksymalne obładowanie; torba świetnie się nosiła, przylegała do ciała, umożliwiała łatwy dostęp do sprzętu. Raz bardzo zmokła, ale sprzęt w środku był suchy (torba nie ma żadnych dodatkowych zabezpieczeń przed deszczem).
Mekko natomiast to z zewnątrz gabarytowo zdecydowanie większa torba; w środku ma dużo wolnej przestrzeni; całość zabezpieczona jest odpowiednimi usztywnieniami, co zmniejsza przestrzeń wewnątrz praktycznie do tej jaką ma Domke F2. Zmieszczą się bez problemu dwa aparaty, dwa zoomy typu 24-70+ 70-200 i nawet 4 stałki wielkością zbliżone do N85 1.4. Lampę można śmiało włożyć do bocznych obszernych kieszeni. Trzeba przyznać, że większe gabaryty oraz usztywnienie wewnętrzne powiększają wagę torby. Pasek wg mnie całkiem znośny choć na początku dość sztywny. Domke jest zrobiona ze zdecydowanie bardziej "plastycznego" materiału- lepiej się nosi, ale jest mniejsza, a w środku mam mniej zabezpieczeń.
W Mekko irytują mnie rzucające się w oczy napisy po bokach, ale to można odpruć :)
W Mekko irytują mnie rzucające się w oczy napisy po bokach, ale to można odpruć :)
Jedna i druga torba ma napisy po bokach. Jeśli się nie podoba, to jak zauważyłeś zawsze można odpruć.:mrgreen:
Aktualne posiadam torby obydwu producentów równocześnie - MEKKO do magazynowania przewożonego sprzetu, DOMKE do noszenia.
DOMKE jest lepiej spasowane, kanwas bardziej plastyczny, lepiej się uklada no i zdecydowanie lzejsza. Ogólnie obydwie są fajne.
Ja jestem zadowolony z mekko. Mam odpowiednik domke f3x, przy czym oryginał jest prawie 2,5 raza droższy. Po ok 3 latach torba wygląda bardzo dobrze. Noszona praktycznie dzień w dzień, nie oszczędzana, używana zarówno jako torba foto jak i zwykła na miasto. Nic się nie przetarło, zamek ok, nic nie pękło, szwy całe. W deszczu ani razu nie przepuściła wilgoci do sprzętu. Mieszczę w niej body z uniwersalnym zoomem, 3 stałki, lampę i mam jeszcze sporo miejsca na akcesoria. Z wyjętym insertem przylega do ciała i w wygodzie nie ustępuje znacznie domke.
Ja jestem zadowolony z mekko. Mam odpowiednik domke f3x, przy czym oryginał jest prawie 2,5 raza droższy. Po ok 3 latach torba wygląda bardzo dobrze. Noszona praktycznie dzień w dzień, nie oszczędzana, używana zarówno jako torba foto jak i zwykła na miasto. Nic się nie przetarło, zamek ok, nic nie pękło, szwy całe. W deszczu ani razu nie przepuściła wilgoci do sprzętu. Mieszczę w niej body z uniwersalnym zoomem, 3 stałki, lampę i mam jeszcze sporo miejsca na akcesoria. Z wyjętym insertem przylega do ciała i w wygodzie nie ustępuje znacznie domke.
Mekko nie produkuje dokladnego zamiennika F3X DOMKE. To są zupełnie różne konstrukcyjnie torby. DOMKE ma wszyte wewnątrz dwie miękkie kieszenie na obiektywy i ruchoma przegrodę. Nie ma wewnątrz wkładu piankowego, bo jest zbędny przy tej konstrukcji wnetrza. Dzięki temu torba jest dużo mniejsza gabarytowo, bardziej elastyczna i sporo lżejsza. Nie ma porównania - mam obydwie :) :) :)
No dokładnego zamiennika może nie, ale wiadomo o co chodzi, czyli o mekko f-03x :wink:
Naturalnie wiadomo o co chodzi. Miałem na myśli fakt, że obydwu tych toreb nijak nie da się porównać. Wszystko jest w nich inne począwszy od gabarytów a skończywszy na wnętrzu. Model który opisujesz, czyli Mekko F03X to typowa torba reporterska. Natomiast DOMKE F3X to typowa torba podręczna do której wkładasz lustro z obiektywem i dodatkowo 2 inne szkła po bokach, dwie kieszenie zewnętrzne na szpargały i ew. lampę i to wszystko. Mekko używam jako magazyn sprzetu do transportu autem, DOMKE jako torbę podręczną do plenerów i wypadów w miasto :) taka to różnica :)
Tego modelu domke nie macałem, także dobrze, że naświetliłeś różnicę. Dla mnie torba ma być wygodna i wytrzymała. IMO mekko znacznie wygrywa stosunkiem cena/jakość. Macałem kilka modeli domke i mimo iż naprawdę dobre wrażenie zrobiły na mnie szkoda byłoby mi po prostu na nie kasy ;)
Dokładnie tak, cena DOMKE zabija, ale co zrobić. Za Mekko dałem 215zł, DOMKE kosztowała mnie po targach 380zł, więc nie jest tak drastycznie źle. Za to kręgosłup mi się kiedyś odwdzięczy :)
Zapomniałem dodać, że kanwas z którego wykonane są torby w obydwu przypadkach jest nieco inny. Domke jest miękka i się dość ładnie układa do ciała. Mekko jest wykonana z bardziej sztywnego płótna i jest nieco twarda, ale trochę ponoszona też daje radę :)
Ja już mam taką wytarmoszoną mekko i jest git :grin:
Też nabyłem ostatnio Mekko i w końcu mi się mieści wszystko i nie leży na kupie jak wcześniej Na razie trochę sztywna ale się ułoży
dołączyłem do zadowolonych posiadaczy mekko f3x
dołączyłem do zadowolonych posiadaczy mekko f3x
To jest właśnie tania i rozsądna alternatywa dla toreb z kanwasu. Trochę się na swoją naczekałem ale wymyśliłem, że ma być czarna i dlatego, bo od ręki były tylko piaskowe. Skorzystałem podwójnie, bo wreszcie nie robią tych koszmarnych niebieskich insertów, tylko ładne piaskowe :mrgreen:
Jedna i druga torba ma napisy po bokach. Jeśli się nie podoba, to jak zauważyłeś zawsze można odpruć.:mrgreen:
Aktualne posiadam torby obydwu producentów równocześnie - MEKKO do magazynowania przewożonego sprzetu, DOMKE do noszenia.
DOMKE jest lepiej spasowane, kanwas bardziej plastyczny, lepiej się uklada no i zdecydowanie lzejsza. Ogólnie obydwie są fajne.
Co do tej uwagi to moja Domke napisy miała wyszyte nieco ciemniejszą nicią niż torba na materiale zbliżonym kolorystycznie do koloru torby. Nie rzucało się to w oczy. Znajomi myśleli, że to jakaś torba z demobilu :)
Co do Mekko to już wyprułem wszelkie oznaczenia. Były wyszyte na jasnym materiale i na czarnej torbie i rzucały się w oczy. Jestem zadowolony z obecnego wyglądu torby. Całość robi się też coraz bardziej dopasowana od noszenia, jest to też pewnie kwestia przyzwyczajenia.
DOMKE obecnie nie haftuje logo na materiale z którego mwykonana jest torba, tylko robi wszywki na klapach bocznych kieszeni. Trochę to niefajnie wygląda, bo np czarna torba ma czerwone napisy :(
Nowy zakup: Mekko T40. Zalety R2X już znam, natomiast pierwsze wrażenie dotyczące T40 to spora wysokość całej torby (mieści bez problemu w położeniu pionowym zoom 24-70 z założonym tulipanem podpięty pod zgripowany korpus, drugi zoom 70-200 z założonym tulipanem i lampę; jest jeszcze miejsce na dwie mniejsze gabarytowo stałki). Jako wadę wskazać muszę również zbyt małe kieszenie boczne, w które może i coś się uda włożyć, natomiast zdecydowanie będzie trudno cokolwiek z nich wydobyć. Torba wykonana bardzo solidnie. Torba zdecydowanie pomniejsza się optycznie po wyciągnięciu insertu, ale wg mnie nie ma to sensu, gdyż w środku jest odpowiednio dużo miejsca na niezbędny zestaw, a noszenie solidnego insertu ma przecież swój sens. Jeśli chodzi o pakowność wygrywa R2X, ale jeśli chodzi o szybki dostęp do sprzętu, to T40 jest rozsądnym rozwiązaniem, choć to też zależy co i ile nosimy.
Ja tez mam mekko t40 i to jest swietna torba... Mialem po drodze plecaki lowepro i torby od crumplera ale zostalem przy mekko... Miedzy innymi dlatego, ze bez insertu ta torbe nosze nacodzien do pracy. :-)
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
gadget_zary
15-04-2012, 23:29
Od jakiegoś czasu mam Mekko R1X i jak dla mnie torba jest (jak za tą cenę) naprawdę dobra. Mieszczę w niej 2 body, 2 lampy, 3 obiektywy, wyzwalacze, baterie, karty, osłony i jeszcze kilka drobiazgów. Jedyną wadą jaką znalazłem do tej pory jest dla mnie konfiguralność przegródek.
koniuszko
18-04-2012, 23:24
Potrzebuję torby, w której zmieszczę:
canona 5d, 14mm, 24-70mm, 70-200, konwerter na 400mm, lampę 580II i najpotrzebniejsze akcesoria. Zastanawiam się nad torbą mekko. Pytanie tylko co będzie lepsze: C7 czy C8? Może jeszcze coś innego?
p.s. To moj debiut na forum
pozdrawiam,
K.
fotoland
27-12-2012, 01:50
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów :) Czytam ten wątek i czytam i w sumie im bardziej czytam tym głupszy jestem hehe :)
Jako, że nabyłem 70-200 f/4 przestałem się mieścić w plecaku, który mam aktualnie. Wpadły mi w oko torby Mekko, w związku z czym chciałbym odgrzeać nieco temat i prosić Was o pomoc w wyborze.
To co chcę zapakować do torby to body 50D z podpiętym 70-200 f/4L, obok Tamron 17-50 VC, do tego dojdzie w najbliższej przyszłosci Raynox dcr-250 (możliwe, że też jakieś tuleje pośrednie), lampa (coś pokroju speedlite 430EXII), możliwe jest, że pojawi sie też jakiś obiektywik na gwincie m42 (stałka 58mm). Do tego wszystkiego zestaw filtrowy Cokin + szkiełka, dodatkowa bateria, pilot/wężyk spustowy i tym podobne duperle:)
Zastanawiam sie nad reporterem R2X... co myslicie? Czy bedzie to dobry wybór? Zmieszczę się z całym inwentarzem bez upychania kolanem? Wydaje mi się, że r3x bedze za mała, a r1x za duża, a nie mam jak i gdzie ich sprawdzić przed zakupem (chciałbym uniknąć odsyłania nietrafionej torby:).
Z gory dziekuje za pomoc!:)
pozdr, m.
gadget_zary
27-12-2012, 10:27
r1x i r2x to chyba nawet takie same torby :) Jeśli chodzi o pakowność to puszka z 70-200 nie wejdzie pionowo, (samo szkło tak). Ja w w r1x (albo r2x cholera wie:D) pakuje 2 puszki z podpiętymi 28 i 50 z osłonami, 17-40 z osłoną, 8mm, 2x580, wyzwalacze radiowe i cały zapas wszyskich akku, kart, filtrów na lampy, dekielków, szmatek itp.
taka ogólna uwaga...
torby mekko są tu porównywane do domke co dziwne nie jest gdyż są podobne ale to tylko bardzo kiepskie podróbki. Domke używam od lat, w tej chwili równolegle: F-4AF, J-2, J-803. Obie J-tki wykonane z ballistic nylon są bardzo trwałe, F czwórka po mniej więcej trzech latach codziennego używania przetarła się w jednym miejscu (styku z użytkownikiem). Mekko przede wszystkim przy tej samej wielkości są dużo cięższe oraz mniej pakowne. Domke znakomicie się "układa". Zapewne mekko to niezłe torby ale dla kogoś który nigdy wcześniej nie używał domke...Tu nawet nie ma co porównywać.
fotoland
27-12-2012, 13:31
r1x i r2x to chyba nawet takie same torby :) Jeśli chodzi o pakowność to puszka z 70-200 nie wejdzie pionowo, (samo szkło tak). Ja w w r1x (albo r2x cholera wie:D) pakuje 2 puszki z podpiętymi 28 i 50 z osłonami, 17-40 z osłoną, 8mm, 2x580, wyzwalacze radiowe i cały zapas wszyskich akku, kart, filtrów na lampy, dekielków, szmatek itp.
mi chyba raczej zalezy zeby puszke ze sloikiem 70-200 polozyc :) wtedy obok wrzucic reszte :) co do wielkosc to masz racje, mysle raczej o reporterze 2 ktory jest nieco mniejszy niz r1x/r2x (r2x jest ciut wyzszy niz r1x) :)
--- Kolejny post ---
taka ogólna uwaga...
torby mekko są tu porównywane do domke co dziwne nie jest gdyż są podobne ale to tylko bardzo kiepskie podróbki. Domke używam od lat, w tej chwili równolegle: F-4AF, J-2, J-803. Obie J-tki wykonane z ballistic nylon są bardzo trwałe, F czwórka po mniej więcej trzech latach codziennego używania przetarła się w jednym miejscu (styku z użytkownikiem). Mekko przede wszystkim przy tej samej wielkości są dużo cięższe oraz mniej pakowne. Domke znakomicie się "układa". Zapewne mekko to niezłe torby ale dla kogoś który nigdy wcześniej nie używał domke...Tu nawet nie ma co porównywać.
kazdemu wg potrzeb i zasobnosci kieszeni :)
Kurier przywiózł mi dzisiaj wyczekiwaną torbę Mekko Reporter R4 i.. jest całkiem spora. Kupiłem ją do codziennego użytkowania, czyli oprócz codziennych przedmiotów takich jak notatniki czy książki będę nosić w niej aparat i powiedzmy 2-3 obiektywy. Jednak mam problem. Insert jest 4 komorowy i dość ciężko go modyfikować. W dodatku jest głęboki (na całą wysokość torby - za głęboki jak na moje potrzeby). Stąd moje pytanie - może ktoś z Was ma torbę z serii reporter i do przenoszenia w niej rzeczy nie używa insertu, który dodaje producent? Chciałbym usłyszeć o jakiś ciekawych rozwiązaniach, bo sam główkuję i nie mogę nic wymyślić.
Mekko R4 to całkiem spora torba. Używam jej do przenoszenia swojego sprzętu . Jednak na co dzień jako podręcznej używam DOMKE F3, bo lekka, przyjemniejsza w noszeniu i zmieści puszkę, lampę, 2 szkła i różne drobiazgi :) Domke dwukrotnie droższa, ale i wykonanie oraz użyte materiały zgoła inne ( na korzyść oczywiście).