Zobacz pełną wersję : Samyang AF 85mm f/1.4 RF
Hi, aktualizował już ktoś soft w R6 do 1.4 i sprawdzał czy Samy 85/1.4 jeszcze działa? Bo się boję trochę :DW wątku o R6 ktoś napisał, że wszystko OK. Sprawdź sobie.
Ktoś może trafił na jakieś info od Samyanga z wyjaśnieniem sprawy wycofania z bagnetu RF? Ma to jeszcze jakąś przyszłość? :)
Grizzzlyy
13-09-2021, 11:38
Witam
Czy ktoś wie jak obecnie wyglada sprawa kompatybilności obiektywu z Canon R?
Nie wiem czy jest sens szukać używki lub w zagranicznych sklepach
Witam
Czy ktoś wie jak obecnie wyglada sprawa kompatybilności obiektywu z Canon R?
Nie wiem czy jest sens szukać używki lub w zagranicznych sklepach
używałem z R bez żadnych problemów.
Kompatybilność jest. Problem może być przy aktualizacji firmware korpusu a bardziej przy zmianie puszki na nowszą, która kiedyś wyjdzie.
Osobiście ogromnie żałuję takiego obrotu sprawy. Już miałem kupować to szkło.
Yongnuo też ma 2 obiektywy z bagnetem rf i nigdzie w Europie nie widzę ich dystrybucji. Tylko USA lub ebay z Chin. Czyli identycznie jak z Samyangiem.
Grizzzlyy
13-09-2021, 12:10
Kompatybilność jest. Problem może być przy aktualizacji firmware korpusu a bardziej przy zmianie puszki na nowszą, która kiedyś wyjdzie.
Osobiście ogromnie żałuję takiego obrotu sprawy. Już miałem kupować to szkło.
Yongnuo też ma 2 obiektywy z bagnetem rf i nigdzie w Europie nie widzę ich dystrybucji. Tylko USA lub ebay z Chin. Czyli identycznie jak z Samyangiem.
Niestety
Sanyang wydaje się rozwiązaniem pomostowym pomiędzy konstrukcjami CANON.
SIGMA tez się nie pali do zaprezentowania własnych rozwiązań z bagnetem RF
Niestety
Sanyang wydaje się rozwiązaniem pomostowym pomiędzy konstrukcjami CANON.
SIGMA tez się nie pali do zaprezentowania własnych rozwiązań z bagnetem RFNajgorsze jest to, że nigdzie nie ma oficjalnego potwierdzenia przyczyny wycofania się z bagnetu RF. Nie wiadomo nawet, czy jest jeszcze jakaś nadzieja przy innych rozwiązaniach technicznych. To źle wróży jeśli chodzi w ogóle o szkła firm trzecich pod RF. Nawet Nikon ma te swoje viltroxy. W Canonie chyba zostaniemy tylko przy oryginałach :)
Grizzzlyy
13-09-2021, 20:39
Najgorsze jest to, że nigdzie nie ma oficjalnego potwierdzenia przyczyny wycofania się z bagnetu RF. Nie wiadomo nawet, czy jest jeszcze jakaś nadzieja przy innych rozwiązaniach technicznych. To źle wróży jeśli chodzi w ogóle o szkła firm trzecich pod RF. Nawet Nikon ma te swoje viltroxy. W Canonie chyba zostaniemy tylko przy oryginałach :)
Informacje na forach (rzekomo od producenta) zapowiadały RF u SIGMY już w 2020 roku
Powoli zbliżamy się do końca a tu ani widu a i słuchu. Co może wskazywać ze Canon skutecznie wystraszył konkurencje.
RobertoM
11-05-2022, 19:44
Czy można jeszcze trafić w sklepach na ten obiektyw ?
Grizzzlyy
11-05-2022, 20:16
Czy można jeszcze trafić w sklepach na ten obiektyw ?
Ja znalazłem jakieś pół roku temu na amerykańskim Amazonie, ale sprawdź Viltrox AF 85 mm f/1.8 RF powszechnie dostępny w podobnej cenie
Może kogoś zainteresuje - znalazłem stację dokującą SAMYANG Lens Station dla obiektywów Canon RF za 199 zł. na portalu będącym expertem od mediów.
Canona EF 85mm F 1.2 L II można kupić używanego za 3.8k zł a Samyanga 85mm f/1.4 RF za 2.8k zł , tak więc jednak można porównywać.
Słowo klucz "używanego". Lekko bite Ferrari też mogę kupić w cenie nowego samochodu dla ludu.
Słowo klucz "używanego". Lekko bite Ferrari też mogę kupić w cenie nowego samochodu dla ludu.
Szacun że się cofnąłeś o trzy lata wstecz, aby wykopać mój wpis ^^
Jeśli dobrze rozumiem z pocałowaniem ręki brałbyś tego 17-letniego canona (data premiery) jako "nówkę" w sklepie za 10 439,99 zł bo przecież Ferrari to tylko nowe się kupuje? xD
13069
robertskc7
31-05-2023, 14:32
Ja kupiłem go za 8800 minus cashback 800 w 2015r także biorąc pod uwagę inflacje to ostro przepłaciłem wtedy ;) Dziś nie jest tak źle, w porównaniu do tego co dziś można mieć za 10k a 8 lat temu. Używki w stanie mint po 6 tys chodzą.
Tak czy siak mam teraz RF 85 2.0 i bardzo żałuję że pozbyłem się 85L. Może nie jest to demon ostrości i szybkości, ale jednak obrazek daje piękny. Prawie tak dobry jak najnowsza Sigma 85 1.4 pod sony.
Szacun że się cofnąłeś o trzy lata wstecz, aby wykopać mój wpis ^^
Jeśli dobrze rozumiem z pocałowaniem ręki brałbyś tego 17-letniego canona (data premiery) jako "nówkę" w sklepie za 10 439,99 zł bo przecież Ferrari to tylko nowe się kupuje? xD
Dokładnie tak.
Dokładnie tak.
Powtórzę się. Canona EF 85mm F 1.2 L w wersji MARK I nikt nie kupuje bo nie ma do niego części. Biorąc pod uwagę wycofanie Canona EF 85mm F 1.2 L II z innymi 77 obiektywami z produkcji (https://cweb.canon.jp/ef/lineup/old-products.html) nie wiem czy obecnie jeszcze można wymienić silnik na nowy w wersji II (mającej 17 lat), ale w przyszłości może zabraknąć części zamiennych a wtedy zmiana ostrości stanie się niemożliwa. Osobiście nie kupowałbym tego szkła nie mając pewności, że w przypadku uszkodzenia napędu AF zmuszony byłbym do wielomiesięcznego czekania na "dawcę" ze względu na brak części zamiennych u producenta obiektywu.
cybulski
31-05-2023, 22:00
Uważam, że wsparcie tego Samyanga skończy się szybciej, jeśli w ogóle było, niż EF 85/1.2 L II,
Samyang działał przyzwoicie na bagnecie RF i pewnie jeszcze długo tak będzie. Mnie jakoś ten obiektyw nie urzekł bo ani super ostry ani kontrastowy tyle, że jasny.
A widzieliście jaka jest obecnie cena tych obiektywów na OLX? Są tylko dwie sztuki i cena powyżej 5k.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
cybulski
01-06-2023, 07:47
tysiak więcej niż dałem w 2018 za soją Elę. Inflacja :mrgreen:
Te ceny nie są chyba transakcyjne.
A widzieliście jaka jest obecnie cena tych obiektywów na OLX? Są tylko dwie sztuki i cena powyżej 5k.
Tak ceny są chore i w życiu bym za ten obiektyw nie dał takich pieniędzy. Ja swój kupiłem bodajże za 2800, zrobiłem może jeden ślub ze dwie sesje, pojechałem z nim do Gruzji i sprzedałem za tyle samo. Później kolega, który go ode mnie kupił sprzedał go po dwóch dniach :mrgreen: Bo jego stara Sigma nawet nie Art byłą lepsza...
Ja mam drugi rok ten obiektyw i nie zdejmuje go z bagnetu...może jestem mało wymagający [emoji12]
Ja mam drugi rok ten obiektyw i nie zdejmuje go z bagnetu...może jestem mało wymagający [emoji12]
Nie wiem być może był jakiś rozrzut jakościowy :roll: Żeby była jasność to nie był zły obiektyw ale zwyczajnie ostrością nie grzeszył a tracił kontrast pod światło jak kitowy zoom :mrgreen:
RobertoM
07-06-2023, 19:27
Rozrzut jakościowy pewnie jest. Da się ustrzelić tytułowego samyanga w cenie ok 3.5kzl. Jednak nie mam przekonania do tego obiektywu w tej cenie. Kiedy był dostępny w sklepach to pamietam promocje ok 2300zl. W sytuacji kiedy rf85/2 kosztował blisko 3000zl to można się było skusić. Dzisiaj nie ma problemu z zakupem rf85/2 poniżej 2000zl. Nawet teraz do aparatu oferują go w komplecie za niecałe 1600zl plus CB 280zl.
Także jest to imo jedyna sensowna tania alternatywa do rf w tej ogniskowej. Szkło ostre, niby macro się przydaje. Na minus przeciętny bokeh i szybkość ostrzenia.
https://youtu.be/E_OY7Mo5Afs
--- Kolejny post ---
Mam trochę ochotę spróbować starej elki 1.2 ale ciężko znaleźć przyzwoity egzemplarz poniżej 5000zl.
Na razie 135l musi wystarczyć :)
Mam trochę ochotę spróbować starej elki 1.2 ale ciężko znaleźć przyzwoity egzemplarz poniżej 5000zl.
Na razie 135l musi wystarczyć :)
Używałem EF 85 f/1.2 L USM II wiele lat i na obecne standardy w cyfrze nie ma żadnych zalet. Za duże, za ciężkie, za wolne, na f 1.2 mydli okrutnie itp.
Poszukaj raczej kogoś kto je ma blisko siebie i zapnij do korpusu to się szybko z niego wyleczysz.
Na szczęście od kilku lat nie jestem zdany na łaskę canona i byłem/jestem w systemach dla których Sigma produkuje swoje szkła z mocowaniem Fujifilm X/Sony E, Nikon Z (https://www.fotopolis.pl/opinie/analizy/36845-obiektywy-sigma-aps-c-najlepsze-szkla-z-af-do-aparatow-z-mniejsza-matryca)
robertskc7
08-06-2023, 13:04
Imo jak bym miał wybierać miedzy dużą i wolną 85LII a monstrualnie wielką i ciężką sigmą, to z uśmiechem na twarzy wybrałbym eLkę.
Zamydlone okrutnie i jeszcze aberujace na 1.2 ;) 13316
A tak serio miałem i sprzedałem bo była duża i ciężka. Rzadko po nią sięgałem, a potrzebowałem małego zastrzyku kasy. Padło na 85L.
Imo jak bym miał wybierać miedzy dużą i wolną 85LII a monstrualnie wielką i ciężką sigmą, to z uśmiechem na twarzy wybrałbym eLkę.
Zamydlone okrutnie i jeszcze aberujace na 1.2 ;)
A tak serio miałem i sprzedałem bo była duża i ciężka. Rzadko po nią sięgałem, a potrzebowałem małego zastrzyku kasy. Padło na 85L.
Nie trafione ;) Używam najnowszej Sigmy Art 1.4 DG DN (to ta po lewej). Ale faktycznie rozumiem frustrację osób, którym pozostaje w canonie do wyboru tylko stara gargantuiczna wersja HSM w mocowaniu EF. To ta po prawej gwoli ścisłości ;)
Lepszej, mniejszej, lżejszej, ostrzejszej i z rewelacyjnym AF portretówki niż Sigma Art 1.4 DG DN dotąd nie miałem (dodam, że kilkanaście potretówek w różnych systemach już przerobiłem).
13317
No i moja fota z tej sigmy Art 1.4 DG DN z sesji w tym tygodniu z Ewą.
13318
robertskc7
08-06-2023, 13:16
jasne, miałem na myśli wersję EF oczywiście.
RobertoM
08-06-2023, 15:29
Ta wersja DN jest świetna. Gdyby takie szkło było pod RF to sprzedaż RF85L spadłaby o połowę ;)
Ta wersja DN jest świetna. Gdyby takie szkło było pod RF to sprzedaż RF85L spadłaby o połowę ;)
Dlatego jego (oraz wielu innych) nie będzie bo canon nie lubi niezależnej optyki w systemie RF ^^
Kolekcjoner
08-06-2023, 17:04
Używałem EF 85 f/1.2 L USM II wiele lat i na obecne standardy w cyfrze nie ma żadnych zalet. Za duże, za ciężkie, za wolne, na f 1.2 mydli okrutnie itp.
Poszukaj raczej kogoś kto je ma blisko siebie i zapnij do korpusu to się szybko z niego wyleczysz.
Na szczęście od kilku lat nie jestem zdany na łaskę canona i byłem/jestem w systemach dla których Sigma produkuje swoje szkła z mocowaniem Fujifilm X/Sony E, Nikon Z (https://www.fotopolis.pl/opinie/analizy/36845-obiektywy-sigma-aps-c-najlepsze-szkla-z-af-do-aparatow-z-mniejsza-matryca)
"Na szczęście" - to jeszcze niektórzy mają oczy i widzą jakie obrazki produkuje ta eLka i opinie internetowych ambasadorów są dla nich nieistotne :D.
Właśnie. Kluczowe stwierdzenie to "niektórzy mają oczy" i mają porównanie w swoich zdjęciach wykonanych różnymi obiektywami
xD
RobertoM
08-06-2023, 18:42
Obrazek imo nadal bardzo dobry.
Jedynie jeżeli komuś zależy na fv to zakup używki EF85l jest nieopłacalny. Cyklicznie są promocje, w których można kupić rf85l za ok 8.5kzl netto. Dostajemy szkło na gwarancji i optycznie lepsze od wersji ef.
robertskc7
08-06-2023, 21:33
Obrazek imo nadal bardzo dobry.
Jedynie jeżeli komuś zależy na fv to zakup używki EF85l jest nieopłacalny. Cyklicznie są promocje, w których można kupić rf85l za ok 8.5kzl netto. Dostajemy szkło na gwarancji i optycznie lepsze od wersji ef.
Problemem pozostaje nadal wielkość i waga nowej Elki. Imo już bym wolał EF 85 1.4L, jak wspomnianej sigmy mieć nie można.
Z 85m to właśnie EF85 1,4L is jest na razie najlepszy, nawet od okrojonych z is RF 1,2. A te żałosne surogaty typu Sigmy to średniowiecze jakieś w każdym systemie.
RobertoM
08-06-2023, 22:34
Ale czy waszym zdaniem jest jakaś zasadnicza różnica w wielkości i wadze uwzględniając adapter?13331
. A te żałosne surogaty typu Sigmy to średniowiecze jakieś w każdym systemie.
Tia, bo je używałeś i wiesz ...
Z 85m to właśnie EF85 1,4L is jest na razie najlepszy, nawet od okrojonych z is RF 1,2.
???
No tak. Bo ten nowy RF 85 1,2 gorszy od EF 85 1,4L is ze względu na brak IS-a :mrgreen: Naprawdę muszę coś jeszcze dopisywać o różnicy EV , itp?
A te żałosne surogaty typu Sigmy to średniowiecze jakieś w każdym systemie.
???
Muszę Adasiowi oraz innym znajomym, którzy postawili swój system na szkłach Sigmy Art serii DG DN (https://sigma-foto.pl/adam-wawrzyniak/) (podobnie jak ja) sprzedać informację, że zdaniem Nozanu używają "żałosnych surogatów Sigmy ze średniowiecza":mrgreen: Zabiją śmiechem gościa piszącego publicznie takie kocopoły. Inna sprawa, że pisząc takie słowa Nozanu dał piekny pokaz ignorancji i braku wiedzy na tematy o których nie ma zielonego pojęcia. Jego ogródek, jego szczypiorek i będzie z tym musiał żyć.
Autor ww. wpisów zatrudnił chyba ChatGPT do pisania tych wykminek, bo innej możliwości nie widzę. Nie zakładam aż tak wielkiego braku świadomości jakie możliwości daje szkło z f/1.2 oraz co potrafią szkła Sigmy serii DG DN :mrgreen:
???
No tak. Bo ten nowy RF 85 1,2 gorszy od EF 85 1,4L is ze względu na brak IS-a :mrgreen: Naprawdę muszę coś jeszcze dopisywać o różnicy EV , itp?
???
Muszę Adasiowi oraz innym znajomym, którzy postawili swój system na szkłach Sigmy Art serii DG DN (https://sigma-foto.pl/adam-wawrzyniak/) (podobnie jak ja) sprzedać informację, że zdaniem Nozanu używają "żałosnych surogatów Sigmy ze średniowiecza":mrgreen: Zabiją śmiechem gościa piszącego publicznie takie kocopoły. Inna sprawa, że pisząc takie słowa Nozanu dał piekny pokaz ignorancji i braku wiedzy na tematy o których nie ma zielonego pojęcia. Jego ogródek, jego szczypiorek i będzie z tym musiał żyć.
Autor ww. wpisów zatrudnił chyba ChatGPT do pisania tych wykminek, bo innej możliwości nie widzę. Nie zakładam aż tak wielkiego braku świadomości jakie możliwości daje szkło z f/1.2 oraz co potrafią szkła Sigmy serii DG DN :mrgreen:
Miałeś może styczność z Batisem 1.8? Ponoć rysuje ładniej niż ta Sigma DG DN.
Miałeś może styczność z Batisem 1.8? Ponoć rysuje ładniej niż ta Sigma DG DN.
Batisa nie miałem, ale miałem kilka lat obiektyw Sony FE 85 f/1.8, który wszędzie jest porównywany właśnie do Batisa (http://www.jasonlanier.com/blog/budget-batis-is-the-new-sony-fe-85mm-f18-lens-as-good-as-the-zeiss-batis-for-half-the-price) pod względem obrazka, który MZ jest nieakceptowalny. Krótko pisząc Sony FE/Batis mają koszmarny bokeh w nieostrościach , co dobrze widać na dachach budynków w tle , antenach , gałęziach , itp.
Poniżej przykładowy bokeh z obu szkieł
Sony FE 85 f/1.8
13342
Sigma Art 85 f/1.4 DG DN
13343
Dzięki, akurat tego Sonego to miałem troszkę i z A6400 i z A9 i wiem co potrafi właśnie jedyne co mu zarzucam to obrazek bo AF i gabaryty ma świetne. Nie wiedziałem, że Batisa ktoś w ogóle do tego Sinego porównywał...Wygląda na to, że Sigma wymiata w tej ogniskowej chociaż jest też Samyang wersja druga ponoć poprawiona.
Dzięki, akurat tego Sonego to miałem troszkę i z A6400 i z A9 i wiem co potrafi właśnie jedyne co mu zarzucam to obrazek bo AF i gabaryty ma świetne. Nie wiedziałem, że Batisa ktoś w ogóle do tego Sinego porównywał...Wygląda na to, że Sigma wymiata w tej ogniskowej chociaż jest też Samyang wersja druga ponoć poprawiona.
Na dobry obiektyw składa się suma składowych i jeśli ktoś jest mało wymagający, czyli nie przeszkadzają mu flary, CA, praca pod światło, nietrafiający AF oraz inne nie skorygowane wady optyczne pewnie wybierze Samyanga, lub coś podobnego. Ale przerobiłem już tyle portretówek, że wolę dobry obrazek mieć na wejściu i tylko przez chwilę miałem Samyanga, ale innego ;)
Na dobry obiektyw składa się suma składowych i jeśli ktoś jest mało wymagający, czyli nie przeszkadzają mu flary, CA, praca pod światło, nietrafiający AF oraz inne nie skorygowane wady optyczne pewnie wybierze Samyanga, lub coś podobnego. Ale przerobiłem już tyle portretówek, że wolę dobry obrazek mieć na wejściu i tylko przez chwilę miałem Samyanga, ale innego ;)
Nie no jasne w pełni to rozumiem, a przerabiałeś może Samiego 135/1.8?
Nie no jasne w pełni to rozumiem, a przerabiałeś może Samiego 135/1.8?
Nie miałem okazji, ale używający tego szkła są zadowoleni. Pierwsze wersje do czasu aktualizacji oprogramowania żarły baterię bardzo szybko. https://blog.interfoto.eu/2022/04/07/samyang-af-135mm-2/
Gdybym miał wybierać (a nie chcę :) to wolałbym dołożyć 2k zł do Samyanga AF 35-150mm F2-2.8 FE ;) Przy ogniskowej 135 mm nie ma już kontaktu głosowego z fotografowaną osobą i zaczyna być to problemem .
Dzięki za opinię, jak zmienię system to właśnie rozważam coś uniwersalnego pokroju tego 35-150 Sami lub Tamron bo to bliźniacze konstrukcje.
Batisa nie miałem, ale miałem kilka lat obiektyw Sony FE 85 f/1.8, który wszędzie jest porównywany właśnie do Batisa (http://www.jasonlanier.com/blog/budget-batis-is-the-new-sony-fe-85mm-f18-lens-as-good-as-the-zeiss-batis-for-half-the-price) pod względem obrazka, który MZ jest nieakceptowalny. Krótko pisząc Sony FE/Batis mają koszmarny bokeh w nieostrościach , co dobrze widać na dachach budynków w tle , antenach , gałęziach , itp.
To jaki komu bokeh sie podoba to rzecz bardzo subiektywna. Znam całe grono fotografów, którzy wielbią tego typu bokehy. Nie lubią gładkich rozmyć.
To jaki komu bokeh sie podoba to rzecz bardzo subiektywna. Znam całe grono fotografów, którzy wielbią tego typu bokehy. Nie lubią gładkich rozmyć.
I słusznie. Jak dla mnie to inni mogą robić foty obiektywami lustrzanymi w których nieostre punkty światła są oddawane w kształcie obwarzanków 8-)
???
No tak. Bo ten nowy RF 85 1,2 gorszy od EF 85 1,4L is ze względu na brak IS-a :mrgreen: Naprawdę muszę coś jeszcze dopisywać o różnicy EV , itp? :mrgreen:
Gdyby był lepszy to bym go już miał ze względu na to Twoje odkrycie f1,2 które przydaje się zwłaszcza przy korpusie typu C40D gdzieś w ciemnym kościółku. Śmiało, dodaj coś do braku is np: RFowy bokeh=mydlana mgiełka, większa waga, gabaryty, słuszna cena.
Nie robie zdjęć tresowanym modelkom stabilnie opartym o ścianę lub na sztywno wbitych w grunt nogach. Potrzebna mi wersja uniwersalna, bez ograniczeń ruchowych dla mnie i dla fotografowanych obiektów i tu nie ma na razie żadnej innej alternatywy.
Wyjeżdżanie zaś z Sigmami jest jak jakaś PRLowska reklama prusakolepu, może jak komuś te sigmowe okrojone kolory odpowiadają to z całą resztą bagażu też może się pogodzić w zamian za 20% niższą cenę. Dla mnie to jest nie do zaakceptowania nawet gdyby Sigmy były po 1zł.
Gdyby był lepszy to bym go już miał ze względu na to Twoje odkrycie f1,2 które przydaje się zwłaszcza przy korpusie typu C40D gdzieś w ciemnym kościółku. Śmiało, dodaj coś do braku is np: RFowy bokeh=mydlana mgiełka, większa waga, gabaryty, słuszna cena.
Nie robie zdjęć tresowanym modelkom stabilnie opartym o ścianę lub na sztywno wbitych w grunt nogach. Potrzebna mi wersja uniwersalna, bez ograniczeń ruchowych dla mnie i dla fotografowanych obiektów i tu nie ma na razie żadnej innej alternatywy.
Wyjeżdżanie zaś z Sigmami jest jak jakaś PRLowska reklama prusakolepu, może jak komuś te sigmowe okrojone kolory odpowiadają to z całą resztą bagażu też może się pogodzić w zamian za 20% niższą cenę. Dla mnie to jest nie do zaakceptowania nawet gdyby Sigmy były po 1zł.
O mamo! Większych kocopołów niż pisze Nozanu tu jeszcze nie czytałem ^^
Nie ma sprawy! Z dziką rozkoszą wyzwę Cię na ubitą ziemię i ja będę robił zdjęcia Sigmą Art 85 1.4 GD DN z A7 III w trybie ciągłym z EYE AF modelce na galopującym koniu a Ty swoim zestawem. Później skonfrontujemy kto będzie miał 99,9% trafień
xD
Kilka moich fot z takiej sesji wykonanych Sigmą Art 85 1.4 DG DN i A7 III w trybie ciągłym z EYE AF. Oczywiście z kpl. metadanymi dot. aparatu, obiektywu i ekspozycji.
13359
13360
13361
13362
Czołem, czy toś wie czy Samyang RF 85/1.4 bangla z R6 mark II? Szukam i nie mogę znaleźć tej informacji nigdzie za bardzo.
Czołem, czy toś wie czy Samyang RF 85/1.4 bangla z R6 mark II? Szukam i nie mogę znaleźć tej informacji nigdzie za bardzo.
Z R6 banglał całkiem dobrze więc nie widzę powodu aby z markiem II coś nie działało.
14893
Z R6 banglał całkiem dobrze więc nie widzę powodu aby z markiem II coś nie działało.
14893
po tym zdjęciu miałbym mocne wątpliwości czy całkiem dobrze, ale to chybna kwestia kalibracji monitora u Ciebie, na szczęście mam pełną świadomość jak działa R6 z Sm 85/1.4, bo pracuje na takim zestawie od 3 lat prawie. Dlaczego by miało nie działać z R62? hmmm zastanówmy sie, bo canon ma wąty do obcych szkieł z mocowaniem RF? Bo zdarzało mu się zablokować już bagnet tych samyangów przy aktualizacji softu? Bo ta canon? jeszcze kilka mogę Ci od razu wymyślić. JAk na razie z tego co czytam to 80/20 że nie działa. Jak zdobędziesz rzeczywistą wiedzę to wróć proszę, a tak to podaruj sobie bo bez sensu... No chyba że się chciałeś zdjęciem pochwalić, ale to nie tutaj...
totamten
04-09-2023, 20:15
po tym zdjęciu miałbym mocne wątpliwości czy całkiem dobrze, ale to chybna kwestia kalibracji monitora u Ciebie, na szczęście mam pełną świadomość jak działa R6 z Sm 85/1.4, bo pracuje na takim zestawie od 3 lat prawie. Dlaczego by miało nie działać z R62? hmmm zastanówmy sie, bo canon ma wąty do obcych szkieł z mocowaniem RF? Bo zdarzało mu się zablokować już bagnet tych samyangów przy aktualizacji softu? Bo ta canon? jeszcze kilka mogę Ci od razu wymyślić. JAk na razie z tego co czytam to 80/20 że nie działa. Jak zdobędziesz rzeczywistą wiedzę to wróć proszę, a tak to podaruj sobie bo bez sensu... No chyba że się chciałeś zdjęciem pochwalić, ale to nie tutaj...
Jaki miły, starszy człowiek... a tak na logikę - jak przeczytałeś, że 80/20 nie działa, to jeden post na tym forum kogoś, komu zarzuciłeś, że nie umie robić wartościowych zdjęć tę proporcję odwróci i cię przekona?
Może zdjęcie, które wybrałem nie jest idealne ale właśnie taki jest ten obiektyw o czym pisałem wyżej. Poza tym z moim monitorem jest wszystko ok, to jest fotka bez obróbki tak aby właśnie było widać jaki obrazek daje połączenie R6 i tego Samyanga. Skoro masz Sigmę 85/1.4 to po co się chcesz pchać w tego Samyanga, który jest gorszy prawie pod każdym względem od Sigmy (mam tu na myśli wersję Art) no poza wagą i gabarytami.
Muszę przyznać, że ostatnie zdanie mnie aż rozbawiło...Zdjęć z tego obiektywu mam całkiem sporo i tych ostrych i takich jak to powyżej ale po tym co napisałeś nie warto mi więcej czasu poświęcać dla takich ludzi jak Ty.
Może mnie ktoś oświecić, co ma kalibracja monitora do współpracy obiektywu z aparatem?
Może mnie ktoś oświecić, co ma kalibracja monitora do współpracy obiektywu z aparatem?
Nie wiem co ma ale może gdzieś się tam styki nie łączą :roll:
może działać inaczej jeśli w firmwarze R6II zaszyte są inne IFy na współpracę korpusu z innymi szkłami niż Canona :p
może działać inaczej jeśli w firmwarze R6II zaszyte są inne IFy na współpracę korpusu z innymi szkłami niż Canona :p
Właśnie to też wziąłem pod uwagę kupując R7, bo- póki co- wszyscy chwalą współpracę tej generacji aparatów z obiektywami EF, a nowa generacja już może już nie być taka uprzejma :mrgreen:
Firmware w R1 bedzie wyglądał tak:
IF lens_manuf <> ‚canon’
UNPLUG lens
SET camera in SELFDESTROY mode
DISPLAY message ‚Fatal error! That was your last shot. You have 5sec until camera explode’
ENDIF
Taka dygresja jak wpiszesz w allegro uszkodzony w obiektywach to głównie są to Samyangi AF. Przypadek? Zwłaszcza że są od niedawna i stanowią ułamek rynku szkieł AF.
https://allegro.pl/kategoria/obiektywy-258269?string=uszkodzony
Taka dygresja jak wpiszesz w allegro uszkodzony w obiektywach to głównie są to Samyangi AF. Przypadek? Zwłaszcza że są od niedawna i stanowią ułamek rynku szkieł AF.
https://allegro.pl/kategoria/obiektywy-258269?string=uszkodzony
To f-ma Blak M&m Sp. z o.o., Sprzedaż wysyłkowa sprzedająca jako uszkodzone obiektywy których nie jest w stanie sprawdzić, czy działają. Ktoś w ogóle kupuje szkła w ciemno? https://allegro.pl/uzytkownik/Polanka338/obiektywy-258269?string=uszkodzony
Dygresja taka, że miałem AF-ego nowego Tamrona w którym tydzień po zakupie padło sterowanie przysłoną - na gwarancji wymienili, ale gdybym miał tylko to jedno szkło na zleceniu to bym producenta powiesił za....
cybulski
05-09-2023, 13:34
Na bezlustrach dobrze chodzą sigmy EF art. Jest też canonowy EF 85L 1.4. Bo EF 85L 1.2 jest dość wolny i nie jest taki sharp jak pewnie większość by chciała.
Może zdjęcie, które wybrałem nie jest idealne ale właśnie taki jest ten obiektyw o czym pisałem wyżej. Poza tym z moim monitorem jest wszystko ok, to jest fotka bez obróbki tak aby właśnie było widać jaki obrazek daje połączenie R6 i tego Samyanga. Skoro masz Sigmę 85/1.4 to po co się chcesz pchać w tego Samyanga, który jest gorszy prawie pod każdym względem od Sigmy (mam tu na myśli wersję Art) no poza wagą i gabarytami.
Muszę przyznać, że ostatnie zdanie mnie aż rozbawiło...Zdjęć z tego obiektywu mam całkiem sporo i tych ostrych i takich jak to powyżej ale po tym co napisałeś nie warto mi więcej czasu poświęcać dla takich ludzi jak Ty.
Fota leci w żółcie dramatycznie, ale jak napisałeś, że to z matrycy czysto to przepraszam, widać balans bieli źle zabanglał. Pisząc Sm miałem na myśli samyanga nie sigmę, dokładnie tego o którego pytam RF 85/1.4, i pracuję na nim z R61 od prawie 3 lat więc wiem co to szkło potrafi dość dokładnie. Co do bycia miłym staruszkiem (szejming ze względu na wiek? serio?, to do totamten uwaga) to fakt, mam już powyżej 50, dlatego pewnie, jako starej daty użytkownik internetów, zrobiłem w miarę głęboki reaserch w tym temacie, zanim zadałem tu pytanie, znalazłszy oczywiście wszystko to co potem cytowaliście (w wątku R62 głównie) i nie znalazłszy tego czego nie zacytowaliście czyli konkretnej opinii osoby, która by dokładnie z tym szkłem miała problem, albo problemu nie miała. Są 35, są 85/1.2 manualne i one nie działają, stąd moje obawy że 85/1.4 też działać nie będzie. Stąd też moja, być może trochę na wyrost, irytacja na kompletnie niepotrzebne informacje i prawdopodobnie mocno błędne z nich wnioski ("nie widzę powodu aby z markiem II coś nie działało.)" Przepraszam, ale zawsze zanim zadam gdzieś pytanie staram się samodzielnie zgłębić temat, tak jak zrobiłem tu, a potem dostaję nic nie wnoszącą informację z obrazkiem, który w moim odczuciu przeczy tezom jakoby był to dobry obiektyw (a wiem że świetny jest bo sam go uwielbiam), to mi place za szybko na klawiaturze poleciały. Co do samego tematu to jutro odbieram R62 i rozwieję wątpliwości, czym chętnie się podzielę tutaj. Miłego
Fota leci w żółcie dramatycznie, ale jak napisałeś, że to z matrycy czysto to przepraszam, widać balans bieli źle zabanglał. Pisząc Sm miałem na myśli samyanga nie sigmę, dokładnie tego o którego pytam RF 85/1.4, i pracuję na nim z R61 od prawie 3 lat więc wiem co to szkło potrafi dość dokładnie. Co do bycia miłym staruszkiem (szejming ze względu na wiek? serio?, to do totamten uwaga) to fakt, mam już powyżej 50, dlatego pewnie, jako starej daty użytkownik internetów, zrobiłem w miarę głęboki reaserch w tym temacie, zanim zadałem tu pytanie, znalazłszy oczywiście wszystko to co potem cytowaliście (w wątku R62 głównie) i nie znalazłszy tego czego nie zacytowaliście czyli konkretnej opinii osoby, która by dokładnie z tym szkłem miała problem, albo problemu nie miała. Są 35, są 85/1.2 manualne i one nie działają, stąd moje obawy że 85/1.4 też działać nie będzie. Stąd też moja, być może trochę na wyrost, irytacja na kompletnie niepotrzebne informacje i prawdopodobnie mocno błędne z nich wnioski ("nie widzę powodu aby z markiem II coś nie działało.)" Przepraszam, ale zawsze zanim zadam gdzieś pytanie staram się samodzielnie zgłębić temat, tak jak zrobiłem tu, a potem dostaję nic nie wnoszącą informację z obrazkiem, który w moim odczuciu przeczy tezom jakoby był to dobry obiektyw (a wiem że świetny jest bo sam go uwielbiam), to mi place za szybko na klawiaturze poleciały. Co do samego tematu to jutro odbieram R62 i rozwieję wątpliwości, czym chętnie się podzielę tutaj. Miłego
Cieszę się, że jednak odpisałeś i tym razem już w nieco lepszym tonie i tak to fota bez obróbki aby właśnie pokazać i nic nie upiększać obrazu z R6 i Samyanga RF (co do balansu bieli to teraz mam porównanie z Sony i uważam, że jest lepiej niż u Canona). Ja źle odczytałem "Sm" jako Sigma. Skoro masz Samyanga 85/1.4 z bagnetem RF to może był jakiś rozrzut jakościowy bo ja generalnie nie byłem zadowolony z tego obiektywu i osoba, której go sprzedałem również po kilku dniach się go pozbyła. Masz może porównanie do czegoś innego jak chociażby wspomniana Sigma ART? Strasznie mnie wkurza taka polityka Canona, że w danym momencie kupujesz szkło, które jest zgodne z bagnetem RF ale za jakiś czas już nie jest zgodne bo komuś coś nie podpasowało...
Jak możesz to wrzuć tutaj jakieś zdjęcia z Twojego Samyanga, może był rozrzut jakościowy :evil:
Na insta się odezwałem... :)
Strasznie mnie wkurza taka polityka Canona, że w danym momencie kupujesz szkło, które jest zgodne z bagnetem RF ale za jakiś czas już nie jest zgodne bo komuś coś nie podpasowało...
Panowie, sami zauważacie pewne sprawy, ale czy rozpatrujecie je logicznie i kontekstowo? Samo pytanie o to, czy jakiś obiektyw będzie pracował poprawnie na jakimś nowym korpusie, wskazuje na to, że MUSI istnieć w komunikacji pomiędzy body a tym obiektywem protokół identyfikacji swój-obcy, no bo przecież obiektyw się nie zmienia, to tylko nowsze body może mieć fochy względem tego obiektywu.
Ja do kupna swojej pierwszej lustrzanki cyfrowej podchodziłem 3 razy sprawdzając swoje obiektywy Sigmy i Vivitara, czy działają. Na 400D i 450D nie działała albo przesłona, albo AF, albo nic nie działało, a dopiero EOS 550D nie miał zastrzeżeń do tych obiektywów, a przecież one się nie zmieniły, nic w nich nie uległo poprawie, i nagle ta mityczna "inżynieria wsteczna" okazała się całkiem udana. Od modelu 550D (a może 500D?) wszystkie korpusy jakoś działają z tymi obiektywami, a wcześniejsze nie chciały, chociaż protokół EF wprowadzono w 1987 roku, i już wtedy zaimplementowano identyfikację swój-obcy, gdy jeszcze nie było cyfrowych lustrzanek, i nikt nie wiedział, co to jest EXIF. Dowód na to mam w domu, więc pytania w stylu tego, które zadał rojo są jak najbardziej zasadne, i nie chodzi tu o żadną kiepską inżynierię wsteczną.
Przestaje sie dziwić, że w Canonie mieliście taką rezerwę w stosunku do innych producentów. Macie problemy prawie nie znane w innych systemach.
Coz za pretekcjonalny ton
W Nikonie to chyba od dawna trzeba bylo pisać instrukcje co w którym body działa..o ftz z litosci już lepiej nie wspominać,bo też kolorowo nie jest
:)))) falszywe chyba to wspolczucie.. ;))
No tak, bo to ciężko pojąć że są stare obiektywy z napędem typu śrubokręt. Ciekawe, że nie ma problemu ze zrozumieniem ograniczenia dla podpięcia obiektywów EF-S.
Pominę informacje, że w Canonie ilość fps zależy od użytego obiektywu (EF na bezlustrach) a to już jest paranoja. Duże różnice w lustrzankach czułościach pól AF i dane szkło może pracować na centralnym, ale na bocznych to już nie, bo ma za małą jasność. No bo każdy amator to powinien wiedzieć jakie ma parametry jego aparat?
To wątek o Samyangu i tym samym o obiektywie "cudzej" firmy. O kundelkach się tu pisało pogardliwie, nie rozumiałem dlaczego, bo np ARTy są lepsze od szkieł systemowych (do lustrzanek) i to zarówno od Canonowskich L jak i od Nikkorów. Widzę, że nadal panuje strach przed kundelkami i zapewne gdyby nie niska cena takiego Samyanga to by nikt nie ryzykował.
bo np ARTy są lepsze od szkieł systemowych (do lustrzanek) i to zarówno od Canonowskich L jak i od Nikkorów. Widzę, że nadal panuje strach przed kundelkami i zapewne gdyby nie niska cena takiego Samyanga to by nikt nie ryzykował.
A cóż to za prawda objawiona? Może w Nikonie Sigma jakoś się utrzyma, w Canonie Arty to kundelki niskiego szczebla.
O kundelkach się tu pisało pogardliwie, nie rozumiałem dlaczego, bo np ARTy są lepsze od szkieł systemowych (do lustrzanek) i to zarówno od Canonowskich L jak i od Nikkorów. Widzę, że nadal panuje strach przed kundelkami i zapewne gdyby nie niska cena takiego Samyanga to by nikt nie ryzykował.
Dobrze, że zaznaczyłeś, że do lustrzanek;)
A co do samych Artów, to optycznie są na pewno świetne, albo przynajmniej bardzo dobre. Jednak co z tego, jak bardzo często nie da (albo nie dało) się nimi zrobić ostrego zdjęcia. Ja się zraziłem do nich definitywnie, kiedy bardzo chciałem kupić 18-35/1.8. Testowałem kilka (chyba 5 egzemplarzy - już nie pamiętam dokładnie) i żaden nie potrafił poprawnie działać z moim 7D2. Nie trafiały w sposób zupełnie nieprzewidywalny, całkowicie losowo ustawiając ostrość (raz przed, raz za obiektem). Nie dało się tego skalibrować dockiem, bo nie było stałej tendencji do BF lub FF. Obiektywy (za wyjątkiem jednego - testowego z salonu) były nowe, prosto z kartoników w poznańskim centrum Sigmy. Razem z bardzo życzliwym pracownikiem sklepu doszliśmy do wniosku (on nawet jeden z obiektywów podpiął do docka i próbował powalczyć, ale po krótkiej chwili odpuścił), że prawdopodobnie tu nawet serwis Sigmy nie pomoże, bo nie ma jak skalibrować czegoś, co nie ma stałej tendencji do błędu, tylko jest kompletnie nieprzewidywalne. I w taki właśnie sposób, zamiast stać się posiadaczem Arta, skończyło się wtedy na zakupie Canona 17-55/2.8. Podobno jakiś czas później Sigma wypuściła update firmware, który rozwiązywał problem współpracy Artów z nowszymi puszkami Canona, ale dla mnie uraz pozostał.
A cóż to za prawda objawiona? Może w Nikonie Sigma jakoś się utrzyma, w Canonie Arty to kundelki niskiego szczebla.
Poczytaj co napisał wyżej solti. Optycznie one są lepsze. Problem jest z komunikacją z body. Pisałem o tym, że to super szkła i w innych systemach są cenione. Jak widzę to blokowanie innym producentom AFu w RF nie jest przypadkowe, widać Canon nawet za czasów lustrzanek robił problemy na tyle na ile mógł.
To stwierdzenie z bagazu doswiadczenia Canoniarza czy Nikonjarza?? ;)) bo twoje fanatyczne nastawienie do tej Naj firmy jest znane..i jak widzę nawet jako.mod nie omieszkasz "obiektywnie" wrzucać cos do ogródka C..jak na "obiektywnego moda" przystalo.. :))
Tylko chciałem napisać z kronikarskiego obowiązku i jakby ktoś szukał takiej informacji, moje R62 i samyang 85/1.4 hulają razem w parze aż miło patrzeć, firmware 1.1.1 w body i v.3 w szkle. Teraz trochę boję się aktualizować soft w body i być pionierem, co dalej :D Miłego!
To stwierdzenie z bagazu doswiadczenia Canoniarza czy Nikonjarza?? ;)) bo twoje fanatyczne nastawienie do tej Naj firmy jest znane..i jak widzę nawet jako.mod nie omieszkasz "obiektywnie" wrzucać cos do ogródka C..jak na "obiektywnego moda" przystalo.. :))
To, że uważasz, że mam fanatyczne nastawienie to Twoje zdanie. Wynikłe zapewne z tego, że na nikoniarzach chce porządku w dziale o Sony i ośmielam się także kwestionować wyższość Sony nad wszystkimi innymi systemami. Zaczynam podzielać zdanie, że Sony to chyba stan umysłu. Ciekawe, ze tu potrafiłeś założyć watek o aparatach Sony https://www.canon-board.info/threads/118849-Sony-A7CR-i-A7C-II , a na nikoniarzach awantura, że chcę by nie pisano wszystkiego w jednym tasiemcu. Wytknąłem ci to i co, mała osobista zemsta?
Tylko chciałem napisać z kronikarskiego obowiązku i jakby ktoś szukał takiej informacji, moje R62 i samyang 85/1.4 hulają razem w parze aż miło patrzeć, firmware 1.1.1 w body i v.3 w szkle. Teraz trochę boję się aktualizować soft w body i być pionierem, co dalej :D Miłego!
I to jest jakas cenna info dla potomnych ;)
Pieknografia
10-09-2023, 10:40
Obiektyw (v.3) bez problemu współpracuje z aparatem po aktualizacji firmware do 1.1.2.
Rojo, myślę jednak że ta informacja ma niski ładunek kronikarski. Pewnie na palcach naszych rąk moglibyśmy zliczyć fotografów w Polsce posiadających taki zestaw.
Duża część osób nie łapie fenomenu tego szkła.
Póki Samyang współpracuje bez problemu z body, nie zamieniłbym go na Canona RF85mm F1.2. Dwukrotnie wyższa waga Canona nie byłaby w stanie zrekompensować nieznacznego wzrostu jakości optycznej.
Obiektyw (v.3) bez problemu współpracuje z aparatem po aktualizacji firmware do 1.1.2.
Dzięki za info, zatem aktualizuję, na Twoją odpowiedzialność :D
Póki Samyang współpracuje bez problemu z body, nie zamieniłbym go na Canona RF85mm F1.2. Dwukrotnie wyższa waga Canona nie byłaby w stanie zrekompensować nieznacznego wzrostu jakości optycznej.
Ja bym zamienił jednak :D niemiej póki co zupełnie starcza i zadowolonym z niego, choć chyba różne egzemplarze się zdarzały z tego co czytam. Mój jest bardzo ok. Tym bardziej ze świadomością nabycia go za niecałe 2800 :D czyli prawie 1/5 ceny canona...
https://www.youtube.com/watch?v=M1GFLZP4upA
Z kronikarskiego obowiązku i z myślą, że komuś się może kiedyś przyda, bo ja szczerze każdą aktualizację firmware w body robię lekko z duszą na ramieniu, czy mój Samy będzie dalej hulał... Eos R3 firmware ver. 1.7.1 i eos R6 mark II firmware ver. 1.4 - samyang 85/1.4 RF dalej hula bez problemów i z przytupem, zatem śmiało można aktualizować wbrew temu co gdzieniegdzie w internetach wypisują...
bzdura1979
22-06-2024, 08:30
--- Kolejny post ---
Z kronikarskiego obowiązku i z myślą, że komuś się może kiedyś przyda, bo ja szczerze każdą aktualizację firmware w body robię lekko z duszą na ramieniu, czy mój Samy będzie dalej hulał... Eos R3 firmware ver. 1.7.1 i eos R6 mark II firmware ver. 1.4 - samyang 85/1.4 RF dalej hula bez problemów i z przytupem, zatem śmiało można aktualizować wbrew temu co gdzieniegdzie w internetach wypisują...
A skąd pobierasz soft do samyanga bo coś nie mogę znaleźć?
--- Kolejny post ---
Serio o to pytasz?
Przecież mowa jest wyłącznie o WSPÓŁPRACY Samyanga z NOWYM UAKTUALNIENIEM do Eos R3 firmware ver. 1.7.1 i eos R6 mark II firmware ver. 1.4
bzdura1979
22-06-2024, 09:55
Serio o to pytasz?
Przecież mowa jest wyłącznie o WSPÓŁPRACY Samyanga z NOWYM UAKTUALNIENIEM do Eos R3 firmware ver. 1.7.1 i eos R6 mark II firmware ver. 1.4
A co jest dziwnego w tym, że pytam o źródło firmware do Samyanga w temacie dotyczacym tego szkła? Na oficjalnej stronie nie widać.
pawel.guraj
22-06-2024, 10:40
A co jest dziwnego w tym, że pytam o źródło firmware do Samyanga w temacie dotyczacym tego szkła? Na oficjalnej stronie nie widać.
Ale to jest firmware do Body a nie obiektywu.
p.paw
bzdura1979
23-06-2024, 09:49
Ale to jest firmware do Body a nie obiektywu.
p.paw
Jezu, przecież ja nie nawiązuję do fw do tych puszek. Pytam po ludzku o źródło fw do samyanga, bo fw do niego był też aktualizowany na pewno raz, a nie wiem czy nie więcej, tyle że obecnie na stronie producenta nie mogę tej aktualizacji znaleźć.
https://www.lksamyang.com/en/support/support-download.php?type=3&model=CANONRF
--- Kolejny post ---
Miałem od początku wersję 3.0 softu i ona się nie zmienia od lat...
Dokładnie ten z linka powyżej, nawet kupiłem sobie stację na wszelki wypadek i na przyszłość, na szczęście okazała się niepotrzebna (póki co).