Zobacz pełną wersję : Canon 40 D, uszkodzony slot (czytnik) karty pamięci
Witam,mój EOS 40D po włożeniu karty pamięci wyświetla err CF. Pokazuje też komunikat : Karta CF niesformatowana, sformatuj kartę w tym aparacie. Formatowanie nic nie pomogło, Okazało się, że dwa piny w czytniku karty są zgięte. Pytanie: czy da się we własnym zakresie to naprawić bez wymiany całego slotu? Może łatwiej jest wymienić. Jeśli wymiana to gdzie kupić część. Może piny można wyprostować? Jest to pin środkowy i pierwszy z lewej od strony klapki na kartę.
Dziękuję za sugestie.
Mohinder
12-05-2020, 23:57
A dlaczego nie próbować wyprostować? Zaopatrz się w długą dobrej jakości pęsete z wąskim chwytem i delikatnie prostuj w taki sposób aby nie wyginać za dużo razy bo złamiesz. Najlepiej gdyby udało Ci się to zrobić za jednym podejściem. Po wyprostowaniu nie wciskaj karty na siłę i przede wszystkim sprawdź czy nie masz jakiegoś paprocha w samej karcie. Może otworki są zapchane i piny musiały się wygiąć.
Pin jest zbyt mocno wciśnięty. próbowałem nożykiem lekko go podgiąć żeby potem dał się złapać pęsetą. Niestety nie poddał się. Z innego kąta może by się dało jednak wymagałoby to całkowitego rozebrania czytnika.
Pin jest zbyt mocno wciśnięty. próbowałem nożykiem lekko go podgiąć żeby potem dał się złapać pęsetą. Niestety nie poddał się. Z innego kąta może by się dało jednak wymagałoby to całkowitego rozebrania czytnika.
4528
https://fotoserwis.krakow.pl/naprawa-gniazda-kart-cf/
4529
https://www.youtube.com/watch?v=8hP5kk1lxl4
Udało się. Syn wziął aparat na warsztat i wyprostował jeden pin. Ten środkowy, skrajny był złamany prawie na całej długości. To co z niego zostało pewnie nawet nie wchodzi w kartę. Okazuje się, że warto spróbować. Dzięki.
Udało się. Syn wziął aparat na warsztat i wyprostował jeden pin. Ten środkowy, skrajny był złamany prawie na całej długości. To co z niego zostało pewnie nawet nie wchodzi w kartę. Okazuje się, że warto spróbować. Dzięki.
Sprawdź swoje karty czy przypadkiem jakiegoś otworu nie zablokował jakiś śmieć, niestety trzeba uważać przy CF, ja starałem się jak najrzadziej wyjmować kartę i zgrywać wszystko przez usb