PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 40 D, uszkodzony slot (czytnik) karty pamięci

MICHAŁ
12-05-2020, 17:51
Witam,mój EOS 40D po włożeniu karty pamięci wyświetla err CF. Pokazuje też komunikat : Karta CF niesformatowana, sformatuj kartę w tym aparacie. Formatowanie nic nie pomogło, Okazało się, że dwa piny w czytniku karty są zgięte. Pytanie: czy da się we własnym zakresie to naprawić bez wymiany całego slotu? Może łatwiej jest wymienić. Jeśli wymiana to gdzie kupić część. Może piny można wyprostować? Jest to pin środkowy i pierwszy z lewej od strony klapki na kartę.
Dziękuję za sugestie.

Mohinder
12-05-2020, 23:57
A dlaczego nie próbować wyprostować? Zaopatrz się w długą dobrej jakości pęsete z wąskim chwytem i delikatnie prostuj w taki sposób aby nie wyginać za dużo razy bo złamiesz. Najlepiej gdyby udało Ci się to zrobić za jednym podejściem. Po wyprostowaniu nie wciskaj karty na siłę i przede wszystkim sprawdź czy nie masz jakiegoś paprocha w samej karcie. Może otworki są zapchane i piny musiały się wygiąć.

MICHAŁ
13-05-2020, 00:16
Pin jest zbyt mocno wciśnięty. próbowałem nożykiem lekko go podgiąć żeby potem dał się złapać pęsetą. Niestety nie poddał się. Z innego kąta może by się dało jednak wymagałoby to całkowitego rozebrania czytnika.

candar
13-05-2020, 08:37
Pin jest zbyt mocno wciśnięty. próbowałem nożykiem lekko go podgiąć żeby potem dał się złapać pęsetą. Niestety nie poddał się. Z innego kąta może by się dało jednak wymagałoby to całkowitego rozebrania czytnika.

4528

https://fotoserwis.krakow.pl/naprawa-gniazda-kart-cf/
4529

https://www.youtube.com/watch?v=8hP5kk1lxl4

MICHAŁ
11-06-2020, 20:16
Udało się. Syn wziął aparat na warsztat i wyprostował jeden pin. Ten środkowy, skrajny był złamany prawie na całej długości. To co z niego zostało pewnie nawet nie wchodzi w kartę. Okazuje się, że warto spróbować. Dzięki.

Tom77
12-06-2020, 14:32
Udało się. Syn wziął aparat na warsztat i wyprostował jeden pin. Ten środkowy, skrajny był złamany prawie na całej długości. To co z niego zostało pewnie nawet nie wchodzi w kartę. Okazuje się, że warto spróbować. Dzięki.

Sprawdź swoje karty czy przypadkiem jakiegoś otworu nie zablokował jakiś śmieć, niestety trzeba uważać przy CF, ja starałem się jak najrzadziej wyjmować kartę i zgrywać wszystko przez usb