Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : UWA aka Ciężki Wybór

allxages
24-05-2006, 15:28
Cześć,

potrzebuję zakupić jakiś ultra szerokie szkło pod puszkę z matrycą APS-C.
Po poczytaniu tu i ówdzie doszedłem, że interesujące wydają się 3 szkiełka:
- CANON EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM
- TOKINA 12-24mm f/4
- SIGMA 10-20mm f/4-5.6 HSM

Takie moje osobiste plusy/minusy:

CANON:
plusy: 3.5 przy 10mm (nie ukrywam, że chodzi mi o obraz jak najszerszy),
przy późniejszej sprzedaży łatwiej/drożej będzie sprzedać CANONA niż coś innego, USM

minusy: obudowa za bardzo przypominą "kitową", a tamta z najlepszych materiałów to nie była wykonana

TOKINA:
plusy: stałe światło, wykonanie całkiem OK, cena
minusy: "tylko 12mm", wolny AF, "kiepska marka"

SIGMA:
plusy: cena, HSM
minusy: najciemniejszy, stosunkowo częściej słychać mniej przychylne opinie niż do reszty

Generalnie sam potrafię odpowiedzieć sobie w sprawie SIGMY, który wychodzi w takim prostym zestawieniu najsłabiej.
Ale nie brałem pod uwagę winietowania, aberracji chromatycznych, dystorsji, ostrości itd. Więc jeżeli ktoś chce mnie przekonać do Sigmy to proszę bardzo - chętnie posłucham :)

W tej chwilii posiadam 300D. Rozumiem, że wszystkie te szkiełka działają z nim bezproblemowo?
Planuję jakoś na wakacjach zmienić puszkę na 10D/20D (w zależności od funduszu). Czy z 10D żaden z tych obiektywów nie będzie działał poprawnie? Nawet po jakiś przeróbkach?
Dość często fotografuję dynamiczny ruch w ciemnych pomieszczeniach (oczywiście z latarką EX580). Zależy mi więc na w miarę szybkim i dokładnym AF. Z tą szybkością to tak różnie, bo do nieskończoności nie jest przeważnie tak daleko (w canonie 1m, a w tokinie ile?).
Jeżel chodzi o dystorsję to nie przeszkadza mi wcale. Wręcz przeciwnie. UWA to dla mnie kompromis pomiędzy APS-C i fish-eye. W tej kwestii chyba lepiej wypada CANON?
Poza tym wiadomo - chce mieć ładne zdjęcie. Ostre, barwne itd.

To co? Jakieś sugestie itp? Linki do testów, których nie znam? :)

P_i_t_t
24-05-2006, 15:38
Zdecydowanie Canon. Optycznie jest naprawdę świetny (z powodzeniem mógłby tu nosić magiczny czerwony znaczek). Nie ma co narzekać na obudowę - jest naprawdę solidna. Porównanie do kita jest tu raczej nie na miejscu. Szybkość AF, ostrość, kontrast - zdecydowanie na plus - naprawdę udane szkło Canona.

aptur
24-05-2006, 15:39
Może ten wątek Ciebie zainterseuje...
http://canon-board.info/showthread.php?t=10336&highlight=ultra

Rpoto
24-05-2006, 19:12
Zdecydowanie Canon. Optycznie jest naprawdę świetny (z powodzeniem mógłby tu nosić magiczny czerwony znaczek). Nie ma co narzekać na obudowę - jest naprawdę solidna. Porównanie do kita jest tu raczej nie na miejscu. Szybkość AF, ostrość, kontrast - zdecydowanie na plus - naprawdę udane szkło Canona.

Popieram.
Do tego filtr 77 i bywają chętni na wymianę z 17-40.

adamek
24-05-2006, 19:23
tokina 12-24 --> bo a nuż kiedyś kupisz full frame?
albo do fotografii b&w kupisz sobie analogową puszkę?
Albo szarpniesz się na 1d?

allxages
24-05-2006, 19:51

Ale jak pamiętam to ta tokina nie podchodzi pod FF?

Poza tym jeżeli kupię FF, to sprzedam też i to szkło i wezme 17-40L/4 naturalnie ;-)

P_i_t_t
24-05-2006, 20:14
No to już powinieneś mieć jasność :)

towersivy
24-05-2006, 20:45

Pudło to szkiełko pod FF nie chodzi :smile:

A co do obudowy 10-22 miałes kiedykolwiek to szkło w rece?? bo ostro przegiełes z tym porownaniem :smile:
Oczywiscie jesli masz $$$ to kupuj Canona bo naprawde mozna uznac ze to L pod EF-S.

Pozdro.

allxages
24-05-2006, 20:48
No tak, tylko liczyłem bardziej, że mnie przekonacie na Tokine, na którą mogę się "szarpnąć" od jutro. Z canonem tak szybko nie przejdzie ;)

Swoją droga zastanawiające są wyniki Ankiety. Sporo głosów na Tokine, ale mało chętnych do dyskusji na jej temat..

Tomasz1972
24-05-2006, 20:50
stoję takżę przed wyborem szerokiego szkła do kropa , i zdecydowanie jestem za canonem . Nie zamierzam po zmianie puszki na nowszy model ( dalej krop ) zmieniać szkła .
A z niezależnymi różnie bywa . To nie działa , to err99 , albo trzeba jakiegoś chipa zmieniać :(

adamek
24-05-2006, 21:13
MIałem jakieś zaćmienie. ;)
BYłem rpzekonany że działa..

Vitez
24-05-2006, 23:05
MIałem jakieś zaćmienie. ;)
BYłem rpzekonany że działa..

Sigma 12-24 dziala z FF. Ale jej tu nie ma :roll: .