Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon EOS R5

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 [8]

pawel.guraj
26-09-2023, 08:11
Pojawił się soft 1.9.0.

Zgodnie z oczekiwaniami Canon w najlepszej formie - nowych ficzerów dokładnie zero :)

p,paw

cauchy
26-09-2023, 08:32
Napewno zalatali dziure bezpieczenstwa przed atakami hackerskimi :)

totamten
26-09-2023, 09:51
Pojawił się soft 1.9.0.

Zgodnie z oczekiwaniami Canon w najlepszej formie - nowych ficzerów dokładnie zero :)

p,paw

To chyba celowa zmowa koncernów, jak kilka lat temu dostałem wezwanie do serwisu VW na wymianę oprogramowania diesla, byłem zaskoczony, że auto przy okazji nie dostało 50 kW więcej mocy i ceramicznych hamulców, a ty czego się spodziewałeś po aktualizacji, że dostaniesz w R5?

pawel.guraj
26-09-2023, 09:53
To chyba celowa zmowa koncernów, jak kilka lat temu dostałem wezwanie do serwisu VW na wymianę oprogramowania diesla, byłem zaskoczony, że auto przy okazji nie dostało 50 kW więcej mocy i ceramicznych hamulców, a ty czego się spodziewałeś po aktualizacji, że dostaniesz w R5?

- Możliwość wyboru FPS w trybie seryjnym na ES
- Dźwięk migawki ES

Nie wierzę, żeby nie dało się tego zrobić softem.

p,paw

Bangi
26-09-2023, 10:07
- Dźwięk migawki ES

p,paw

Przydałoby się chyba jeszcze wykrywanie innych obiektów niż pojazdy, bo jeśli dobrze pamiętam to chyba tylko pojazdy s. To też dałoby się zrobić softem IMHO.

pawel.guraj
26-09-2023, 10:09
Przydałoby się chyba jeszcze wykrywanie innych obiektów niż pojazdy, bo jeśli dobrze pamiętam to chyba tylko pojazdy s. To też dałoby się zrobić softem IMHO.

Tu pytanie na ile starczy miejsca w pamięci procesora - więcej tematów to więcej potrzebnych zasobów. Tu nie jestem pewien dlatego nie wymieniłem choć bardzo bym chciał.

P,paw

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

totamten
26-09-2023, 12:22
- Dźwięk migawki ES

p,paw

A... taki upgrade będzie miał pewnie sygnaturę Canon R5 mk2. Nie jestem przeciw Tobie, sam boleję, że moja "R" nie dostała w aktualizacji szybkiego AF jak R8, czy kodeka, który w 4K nie zżera błyskawicznie karty, ale jestem realistą. Marketing koncernów nieustannie na nas eksperymentuje. Czego dowiedział się ostatnio marketing Canona o Polsce? Że R6 w cenie 6499 zł praktycznie nie ma wad :D. Zabawię się w proroka - przyszłe nowe eLki zoomy o jasności 2.8 będą chodziły w okolicach 3 tys. dolarów, przepakowane w nowe obudowy obecne w okolicach 2 tysi, a przepakowane o świetle f/4 w okolicach około 1 tys. (bo już na siebie zarobiły). I każdy będzie mógł nabyć nowe, tanie i dobre szkło i będzie fotografował długo i szczęśliwie. Czy kupujemy pralkę, lodówkę, samochód, aparat, telefon dla koncernu jesteśmy po to by płacić, a nie wymagać! Takie czasy, nawet media nie staną po naszej stronie, tylko koncernu, który kupuje reklamę, bo media... to też koncerny!

pawel.guraj
26-09-2023, 12:25
A... taki upgrade będzie miał pewnie sygnaturę Canon R5 mk2. Nie jestem przeciw Tobie, sam boleję, że moja "R" nie dostała w aktualizacji szybkiego AF jak R8, czy kodeka, który w 4K nie zżera błyskawicznie karty, ale jestem realistą. Marketing koncernów nieustannie na nas eksperymentuje. Czego dowiedział się ostatnio marketing Canona o Polsce? Że R6 w cenie 6499 zł praktycznie nie ma wad :D. Zabawię się w proroka - przyszłe nowe eLki zoomy o jasności 2.8 będą chodziły w okolicach 3 tys. dolarów, przepakowane w nowe obudowy obecne w okolicach 2 tysi, a przepakowane o świetle f/4 w okolicach około 1 tys. (bo już na siebie zarobiły). I każdy będzie mógł nabyć nowe, tanie i dobre szkło i będzie fotografował długo i szczęśliwie. Czy kupujemy pralkę, lodówkę, samochód, aparat, telefon dla koncernu jesteśmy po to by płacić, a nie wymagać! Takie czasy, nawet media nie staną po naszej stronie, tylko koncernu, który kupuje reklamę, bo media... to też koncerny!

Pełna zgoda. Canon był zawsze przodownikiem w nieaktualizowaniu swoich puszek. Po krótkiej odwilży na początku drogi z ML wraca do starych praktyk, czego się można było spodziewać.

Wydaje mi się, że to słynne 2.0.0, które miało dać R5-ce kopa nigdy nie powstanie, lub przyjmie formę R5mk2.

Nie zmienia to faktu, że nadal uważam R5 za bardzo fajne body.

p,paw

Hubert Multana
12-10-2023, 20:47
To już chyba oferty na black friday.

Aparat cyfrowy Canon EOS R5 body za 12499 zł (https://cutt.ly/9wmCZCqq)

w koszyku 4000 zł taniej z kodem: CANON4000A

candar
12-10-2023, 21:18
https://fotoforma.pl/aparat-canon-eos-r5-body-oferta-festiwal 12 499,00 ZŁ

cybulski
13-10-2023, 06:59
Taka złota myśl mnie naszła, po wczorajszym pobycie na pierwszym dniu festiwalu Fotoformy. Poszedłem tam dla kilku prelekcji a przy okazji zerknąłem na różne sprzęty firm.
Konkluzja jest taka, że tak jak na początku byłem sceptycznie nastawiony do tego koła Mode w R, R5, tak teraz uważam, że to bardzo fajnie wygląda. Patrząc na konkurencyjne aparaty tak jakoś niezgrabnie mi wyglądały te kółka PSAM :)

--- Kolejny post ---

Druga myśl po przejściu sprzętów, mówcie co chcecie ale Canon robi robotę, po prostu - R8 to takie fajne małe body. A7cII też jest fajne ale Canon wymiata z tymi promocjami festiwalowymi :)
Konkurecja widać że chyba nie jest aż tak skłonna do takich upustów nowości i zaoferowania zbliżonych cen.
Jedyne body, które wzbudziło moje jakieś większe zainteresowanie,poza tym, to Fuji GFX 100 ii. Ale wiadomo że tylko wizualnie, bo nie jest mi potrzebny taki sprzęt do niczego. Ba nawet 45mpix w R5 nie jest mi potrzebne do niczego, poza może "chciejstwem" :) No i Zf zacne. Ale też z mojej strony to tylko zainteresowanie wizualne. Nie zamierzam niczego kupować z konkurencji natenczas :)

robertskc7
13-10-2023, 07:53
gfx 100 II też się bawiłem. Bawiłem się też hassellem i masakra. Wolny, klatkujący wizjer, a AF porażka. Fuji zrobiło robotę! Sam festiwal super. Tylko z jedzeniem problem. Dobrze, że swoje można wnosić.

candar
13-10-2023, 08:54
Taka złota myśl mnie naszła, po wczorajszym pobycie na pierwszym dniu festiwalu Fotoformy. Poszedłem tam dla kilku prelekcji a przy okazji zerknąłem na różne sprzęty firm.
Konkluzja jest taka, że tak jak na początku byłem sceptycznie nastawiony do tego koła Mode w R, R5, tak teraz uważam, że to bardzo fajnie wygląda. Patrząc na konkurencyjne aparaty tak jakoś niezgrabnie mi wyglądały te kółka PSAM :)

--- Kolejny post ---

Druga myśl po przejściu sprzętów, mówcie co chcecie ale Canon robi robotę, po prostu - R8 to takie fajne małe body. A7cII też jest fajne ale Canon wymiata z tymi promocjami festiwalowymi :)
Konkurecja widać że chyba nie jest aż tak skłonna do takich upustów nowości i zaoferowania zbliżonych cen.
Jedyne body, które wzbudziło moje jakieś większe zainteresowanie,poza tym, to Fuji GFX 100 ii. Ale wiadomo że tylko wizualnie, bo nie jest mi potrzebny taki sprzęt do niczego. Ba nawet 45mpix w R5 nie jest mi potrzebne do niczego, poza może "chciejstwem" :) No i Zf zacne. Ale też z mojej strony to tylko zainteresowanie wizualne. Nie zamierzam niczego kupować z konkurencji natenczas :)

A7cII to droga zabawka droższa od A7 IV z której ma matrycę i bryluje jedynie AF-em z AI. Zdecydowanie wolałbym w tych promkach kosztującego o połowę mniej Canona R8 (https://fotoforma.pl/aparat-canon-eos-r8-body-oferta-festiwal) w obudowie RP z matrycą od R6 II bez IBIS. Dlatego mocno się dziwie, że nawet o nim nie wspomniałeś ;)

BTW - ceny obsługowe iPhone'a 14 PRO zabijają. Kilka wymian baterii i wymiana wyświetlacza oraz tylnego aparatu daje prawie cenę Canona R8 w promkach na festiwalu :mrgreen: No ale kto bogatemu zabroni jarać się smartfonami i kupić iPhone'a 14 pro (https://www.morele.net/smartfon-apple-iphone-14-pro-128gb-space-black-mpxv3-11732511/?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&ceneo_cid=49c69a78-fe9d-1378-9733-8c9f121c8d62) za 5.653 zł zamiast Canona R8 (https://fotoforma.pl/aparat-canon-eos-r8-body-oferta-festiwal) za 5.499 zł xD

15255

Hubert Multana
13-10-2023, 10:22
A7cII to droga zabawka droższa od A7 IV z której ma matrycę i bryluje jedynie AF-em z AI. Zdecydowanie wolałbym w tych promkach kosztującego o połowę mniej Canona R8 (https://fotoforma.pl/aparat-canon-eos-r8-body-oferta-festiwal) w obudowie RP z matrycą od R6 II bez IBIS. Dlatego mocno się dziwie, że nawet o nim nie wspomniałeś ;)

Mówiłem od samego początku premiery modelu R8, ze to jest aparat, który zatrzęsie rynkiem i konkurencja jest daleko w tyle przy jego możliwościach w cenie jaka ma - a cena jeszcze mocno spadla od premiery.

https://youtu.be/1SUYrz0mlMs

Opublikowałem ten film 10 lutego, minęło ponad osiem miesięcy, a konkurencja dalej nie ma pełnoklatkowego aparatu nagrywającego w 4K50 bez cropa w cenie poniżej 10 tysięcy złotych - a Canon R8 zbliżył się cenowo do kwoty 5 tysięcy złotych.

candar
13-10-2023, 13:03
Mówiłem od samego początku premiery modelu R8, ze to jest aparat, który zatrzęsie rynkiem i konkurencja jest daleko w tyle przy jego możliwościach w cenie jaka ma - a cena jeszcze mocno spadla od premiery.

https://youtu.be/1SUYrz0mlMs

Opublikowałem ten film 10 lutego, minęło ponad osiem miesięcy, a konkurencja dalej nie ma pełnoklatkowego aparatu nagrywającego w 4K50 bez cropa w cenie poniżej 10 tysięcy złotych - a Canon R8 zbliżył się cenowo do kwoty 5 tysięcy złotych.

Dlatego również dziwię się brakiem zainteresowania R8. Konkurencja nie chce kanibalizować wyższych modeli oraz serii stricte filmowych co jest normalnym działaniem ;)

Hubert Multana
13-10-2023, 13:05
To tylko świadczy o klientach konkurencji, że dają się nabrać na to oferują płacąc prawie 9000 zł za A6700 APS-C byle podpiąć do niego taniego Viltroxa ;)

candar
13-10-2023, 13:35
To tylko świadczy o klientach konkurencji, że dają się nabrać na to oferują płacąc prawie 9000 zł za A6700 APS-C byle podpiąć do niego taniego Viltroxa ;)

Nie zakładałbym, że owi klienci konkurencji "dają się nabrać" i po drugie że podpinają do nich "taniego Viltroxa". Masz bardzo niskie mniemanie o "o klientach konkurencji" i przewija się to w każdym Twoim zdaniu i w każdej wypowiedzi. Ktoś kiedyś już nawet to wyśpiewał: "Ten Typ Tak Ma (https://www.youtube.com/watch?v=TKyL5lLVUys)" xD

Hubert Multana
13-10-2023, 14:46
Nie zakładałbym, że owi klienci konkurencji "dają się nabrać" i po drugie że podpinają do nich "taniego Viltroxa". Masz bardzo niskie mniemanie o "o klientach konkurencji" i przewija się to w każdym Twoim zdaniu i w każdej wypowiedzi. Ktoś kiedyś już nawet to wyśpiewał: "Ten Typ Tak Ma (https://www.youtube.com/watch?v=TKyL5lLVUys)" xD
Daja, daja. Regularnie na grupach filmowych powtarzają się pytania jakie szerokie szkło do Sony bo na tropie 1.6 w 4K mam za duże przybliżenie ;)

Poozon
13-10-2023, 17:59
płacąc prawie 9000 zł za A6700 APS-C
Na kłamstwie daleko nie zajedziesz, ten aparat można kupić poniżej 8000 zł.

cauchy
14-10-2023, 00:32
R8 za 5k to juz bardzo rozsadna cena i w tym pułapie nie ma co sie czepiać. No moze ten aku, puszka na backup dla r5/6 sie nie nadaje. R10 byl za tyle jakis czas temu i to była porażka [emoji2960]

Hubert Multana
19-10-2023, 21:54
15299
No muszę powiedzieć, że jaram się okrutnie. Matko, co za sprzęt.

cybulski
20-10-2023, 06:37
Podobał?

Hubert Multana
20-10-2023, 06:49
Podobał?
No z jednej strony biorąc go do ręki jestem zachwycony. Z drugiej strony np organizacja menu i klawiszologia w R8 są o wiele bardziej intuicyjne. Tu mi jest strasznie niewygodnie ze wszystkim. Do video ten górny ekran totalnie niepotrzebny.

Wykonanie, "feel" - klasa, absolutny top.

cybulski
20-10-2023, 06:57
To taka ulepszona Rka guzikologicznie.

zdebik
21-10-2023, 11:50
Niestety nowy firmware nie wnosi nic nowego, a R6M2 ma kilka fajnych funkcji.

mirror
24-10-2023, 08:08
Niestety nowy firmware nie wnosi nic nowego, a R6M2 ma kilka fajnych funkcji.

potwierdzam, wgralem działa ale nowego brak - wieloletnie przyzwyczajenie wchodzi w DNA

Hubert Multana
26-10-2023, 09:50
Zapisujac się na wielki test Canon EOS R wzialem Canona R5 z obiektywem RF 70-200 f4 IS USM. Akurat mielismy wtedy zaplanowany wyjazd do Sztokholmu na weekend, wiec mialem okazje się nim pobawic w nowym otoczeniu. Robienie zdjec tym aparatem to czysta przyjemnosc. Nagralem tez krotki film z moimi przemysleniami o tym aparacie, zwlaszcza w kontekscie filmowania 3 lata po premierze.

https://youtu.be/PmQpP1ttlwQ

Pawel92
28-10-2023, 08:45
Dzięki. Sympatyczny film.

marfot
27-11-2023, 21:46
Chciałbym aby filmy zapisywały się tylko na karcie 1 a zdjęcia w jednakowym formacie (RAW) na obu kartach jednocześnie.
Ze zdjęciami nie ma problemu ale z tym video jakoś nie wiem jaką opcję wybrać.

adawro
28-11-2023, 09:15
marfot - chyba wystarczy wskazać kartę z której mają być domyślnie odtwarzane zdjęcia i filmy, to przy okazji wskazuje na którą kartę będą się nagrywać filmy.

marfot
28-11-2023, 19:58
marfot - chyba wystarczy wskazać kartę z której mają być domyślnie odtwarzane zdjęcia i filmy, to przy okazji wskazuje na którą kartę będą się nagrywać filmy.

Nie zajarzyłem, że do odtwarzania, body musi być w trybie foto lub video i wtedy wybierana jest odpowiednia karta i można przeglądać jej zawartość. Dzięki.

bosmarcin89
01-12-2023, 00:44
Witajcie, mam pytanie odnośnie kart i filmowania w formatach 8K, 4K 100 fps itd... na kartach sd nie da się filmować w tych formatach, na szybkich CF da się ale 128 giga zapełnia się błyskawicznie i są drogie.
Zastanawiam się nad zakupem rekordera ATOMOS NINJA V, pytanie czy na nim po podłączeniu będzie można bez problemu rejestrować we wszystkich formatach? Jest teraz w cenie 2 129 zł czy on ma pamięć wbudowaną czy trzeba dokupić dysk ssd, co sądzicie o tym rozwiązaniu?

Przemek_PC
01-12-2023, 00:55
Będzie można rejestrować w formatach takich, jakich zapis oferuje Ninja (max. 4k/60p z tego co pamiętam) ale nie więcej niż to co jest dostępne na wyjściu R5.

Hubert Multana
01-12-2023, 09:06
Witajcie, mam pytanie odnośnie kart i filmowania w formatach 8K, 4K 100 fps itd... na kartach sd nie da się filmować w tych formatach, na szybkich CF da się ale 128 giga zapełnia się błyskawicznie i są drogie.
Zastanawiam się nad zakupem rekordera ATOMOS NINJA V, pytanie czy na nim po podłączeniu będzie można bez problemu rejestrować we wszystkich formatach? Jest teraz w cenie 2 129 zł czy on ma pamięć wbudowaną czy trzeba dokupić dysk ssd, co sądzicie o tym rozwiązaniu?
Do Atomosa podpinasz zewnętrzny dysk, nie ma pamięci wbudowanej. Ceny tych dysków również tanie nie są.

bosmarcin89
01-12-2023, 11:25
Do Atomosa podpinasz zewnętrzny dysk, nie ma pamięci wbudowanej. Ceny tych dysków również tanie nie są.

Tak ale jak kolega napisał, tak czy siak nie będę mógł ze wszystkich formatów używać, jak na przykład 4K 100 fps itd... więc jedyne wyjście chyba tylko szybkie karty CF pojemności 512 i tyle ;/

mirror
01-12-2023, 12:38
Tak ale jak kolega napisał, tak czy siak nie będę mógł ze wszystkich formatów używać, jak na przykład 4K 100 fps itd... więc jedyne wyjście chyba tylko szybkie karty CF pojemności 512 i tyle ;/

angelbird - są tanie (powiedzmy że w rozsądnej cenie) - kupiłem dużą na filmy (firma twierdzi że wyrabiają na 8k) - ostatnio były jeszcze tańsze lub jeszcze większe

bosmarcin89
01-12-2023, 13:57
angelbird - są tanie (powiedzmy że w rozsądnej cenie) - kupiłem dużą na filmy (firma twierdzi że wyrabiają na 8k) - ostatnio były jeszcze tańsze lub jeszcze większe

W cenie różnica razy dwa :D, pytanie testowałeś je już?

mirror
01-12-2023, 15:19
W cenie różnica razy dwa :D, pytanie testowałeś je już?

używam ag512GB prawie rok (co się przekłada na dwa duże wyjazdy ale głównie zdjęcia), nagrywałem 4k we wszystkich wariantach na r5 - działa tyle mogę powiedzieć (producent i sieć twierdzi że 8k też działa) - po rejestracji na stronie producenta karta ma dłuższą gwarancję (jak kupowałem tak było) - kupiłem bo w sieci ma w sumie pozytywne komentarze, mam jeszcze 256 sandiska i chciałbym mieć dwa takie same sloty w R5 :( znaczy dwa CFy

marfot
05-01-2024, 22:58
Nie mam pomysłu (ani doświadczenia) ja zarządzać zawartością dwóch kart równocześnie. Jakoś ustawiłem, że zdjęcia i video nagrywają się na jednej (CF) a kopie zdjęć na drugiej (SD).
Ponieważ te karty są liche to raczej nie będę ich wyciągał i chcę zgrywać zdjęcia poprzez EOS Utility osobno z każdej karty. Tyle, że fotki zgrywają się równocześnie z pierwszej i drugiej do jednego folderu przy zgrywaniu automatycznym i robi się chlew w katalogu. Można zgrywać selektywnie zaznaczając wybrane zdjęcia ale to już mnie przerasta. Chciałbym zgrywać i katalogować osobno obie karty z wykorzystaniem EOS Utility w trybie automatycznym (jeszcze nie zgrane) ale coś mi nie wychodzi. Ktoś ma pomysł?

Jacek_Z
06-01-2024, 00:06
. Jakoś ustawiłem, że zdjęcia i video nagrywają się na jednej (CF) a kopie zdjęć na drugiej (SD).
.......Tyle, że fotki zgrywają się równocześnie z pierwszej i drugiej do jednego folderu przy zgrywaniu automatycznym i robi się chlew w katalogu
Segreguj po zgraniu. W katalogu. Wybierasz opcje Sortuj i ułożą ci się pierw zdjęcia a potem filmy (lub odwrotnie). Wtedy zakładasz podkatalog, zaznaczasz np wszystkie filmy (shift, pierwszy i ostatni plik) i przenosisz filmy do podkatalogu. Zostają same zdjęcia. I teraz pytanie. Masz pliki zdjęć z obu kart w tym samym katalogu? Przecież nie mogą tam być dwa pliki o tej samej nazwie. Pliki z jednej z kart mają z automatu dodawane coś na końcu nazwy? Zakłądam, że pliki maja to samo rozszerzenie. Bo jesli inne (jpg i RAW) to sprawa jest prosta, Segregujesz tak jak filmy.

Leon007
06-01-2024, 00:29
Nie mam pomysłu (ani doświadczenia) ja zarządzać zawartością dwóch kart równocześnie. Jakoś ustawiłem, że zdjęcia i video nagrywają się na jednej (CF) a kopie zdjęć na drugiej (SD).
Ponieważ te karty są liche to raczej nie będę ich wyciągał i chcę zgrywać zdjęcia poprzez EOS Utility osobno z każdej karty. Tyle, że fotki zgrywają się równocześnie z pierwszej i drugiej do jednego folderu przy zgrywaniu automatycznym i robi się chlew w katalogu. Można zgrywać selektywnie zaznaczając wybrane zdjęcia ale to już mnie przerasta. Chciałbym zgrywać i katalogować osobno obie karty z wykorzystaniem EOS Utility w trybie automatycznym (jeszcze nie zgrane) ale coś mi nie wychodzi. Ktoś ma pomysł?

To fragment instrukcji do EOS Utility

15665

Chyba możesz wybrać katalog, z którego pobierasz. Chyba, bo nie mam teraz aparatu podłączonego i nie mogę ręcznie sprawdzić.

Ostatnio z walających się części złożyłem dla zabawy komputer na starodawnym Athlonie pod windę XP albo 3.11. Ma nawet napęd dyskietek. Ten zabawowy komputerek chodzi lepiej niż Forum C-B.

marfot
06-01-2024, 00:42
Pliki z jednej z kart mają z automatu dodawane coś na końcu nazwy?

Duplikowane pliki mają nadane oznaczenie _1 na końcu nazwy co komplikuje selekcję bo układają się w folderze na przemian. Ale już mam :idea:
Przy selektywnym zgrywaniu działa zaznaczenie "select new" - wtedy pliki zgrywają się tylko raz, tak jak przy wyborze "not yet downloaded" przy zgrywaniu automatycznym (to mnie zmyliło :oops:). No i oczywiście mam możliwość wybrania karty.
Mój problem rozwiązany :)
Dzięki za wskazówki.

Swoją drogą te dwie karty to tylko komplikacja ale zachciało się R5 ;)

cauchy
25-01-2024, 00:57
Kupię.
Nie chce mi się czekać na Mk2, wygląda na to, że wyjdzie dopiero pod koniec roku i pewnie będzie za 20k+.

pawel.guraj
25-01-2024, 12:32
Kupię.
Nie chce mi się czekać na Mk2, wygląda na to, że wyjdzie dopiero pod koniec roku i pewnie będzie za 20k+.

No niestety wygląda na to, że R1 wyjdzie przed Olimpiadą a R5mk2 będzie musiał poczekać, żeby przypadkiem nie odebrać kawałka tortu R1-ce...
Choć w dalszym ciągu mam nadzieje, że Canon pokaże, że w dalszym ciągu jest firmą nieprzewidywalną ;-)

p,paw

cauchy
25-01-2024, 12:34
tak wszyscy mówią, a ja nie chcę tracić sezonu, poza tym jak już wyjdzie to raczej nie byłbym skłonny płacić za niego 20k+, raczej poczekałbym aż stanieje, bo nie spodziewam się, żeby był w okolicach 15-16

pawel.guraj
25-01-2024, 12:36
tak wszyscy mówią, a ja nie chcę tracić sezonu, poza tym jak już wyjdzie to raczej nie byłbym skłonny płacić za niego 20k+, raczej poczekałbym aż stanieje, bo nie spodziewam się, żeby był w okolicach 15-16

No ja myślę, że to na 100% będzie 20+.
R5 to nadal bardzo fajna puszka. Może ze względu na opóźnienie dostanie jakiś bump software'owy.
W zasadzie brakuje mi tylko porządnej ES.

p,paw

cauchy
25-01-2024, 12:38
i nie focić na iso 200 :mrgreen:

zdebik
25-01-2024, 12:42
i nie focić na iso 200 :mrgreen:100 i 400 jest ok ;)

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

pawel.guraj
25-01-2024, 12:44
i nie focić na iso 200 :mrgreen:

Gdyby tylko udało się je wykluczyć z AutoISO to używał bym tej funkcji ;-)

p,paw

cauchy
26-01-2024, 00:09
kurczę wstrzymam się jeszcze bo sigma ma pokazać 400 2.8 pod Sony w lutym, i zależnie od tego jak to będzie wyglądało to podejmę decyzję

robertskc7
26-01-2024, 12:18
kurczę wstrzymam się jeszcze bo sigma ma pokazać 400 2.8 pod Sony w lutym, i zależnie od tego jak to będzie wyglądało to podejmę decyzję

Stary serio? Zmienić system dla szkła o tak specyficznych parametrach? Nie wiem co robisz w życiu, ale zazdroszczę Ci bardzo, że stać cię wywalać dziesiątki tys na hobby.

zdebik
26-01-2024, 12:48
Stary serio? Zmienić system dla szkła o tak specyficznych parametrach? Nie wiem co robisz w życiu, ale zazdroszczę Ci bardzo, że stać cię wywalać dziesiątki tys na hobby.Jeśli byłoby go stać, kupiłby RF400 2.8 :)

adalbert
26-01-2024, 17:16
Gdyby tylko udało się je wykluczyć z AutoISO to używał bym tej funkcji ;-)

p,paw

zastanawiając się nad zmianą systemu (a w łaściwie nad powrotem do canona) rozważam model r5 (miałem go nawet na 1 dniowych testach ...
możecie wyjaśnić, o co chodzi z iso 200 w tym modelu?
AutoISO wykorzystuje niemal nonstop poza studiem (w nikonie)
nie znalazłem niczego na forum, a wyszukiwarka albo nie działa, albo ja nie potrafię z niej korzystać :/

EDIT:
Ok - już znalazłem:
https://www.optyczne.pl/457.8-Test_aparatu-Canon_EOS_R5_Zakres_i_dynamika_tonalna.html
"Przy SNR=1, EOS R5 dla ISO 100 osiąga 13.8 EV, zatem do wykorzystania 14-bitowego zapisu nie brakuje dużo. Znów widzimy wyraźne załamania związane ze zmianą biasu powyżej ISO 200. Co ciekawe, czułość ISO 200 wypada gorzej od 400 dla każdej jakości obrazu, zatem lepiej jej po prostu nie używać. Zresztą, to samo było widać w kategorii zakresu tonalnego."
trochę kicha :/

mystek
26-01-2024, 18:05
Jakby Albert.... nie widzę tu zupełnie problemu. Czy to, że ISO200 wypada gorzej od ISO400 to tak ogromna wada, żeby nie kupić R5?

pawel.guraj
26-01-2024, 18:41
Z tym ISO 200 absolutnie nie ma nic złego jeżeli używa się aparatu w miarę konwencjonalnie - czyli nie stosuje się ETTR lub mocnego "wyciągania".

W wypadku stosowania poważniejszych technik związanych z obróbką RAW rzeczywiście nie warto go używać (100 lub 400 i większe).
Absolutnie to nie jest powód żeby dyskwalifikować R5-kę.
Trzeba pamiętać, że te pomiary również nieco zakłóca bardzo specyficzne odszumianie na niskich ISO, które Canon stosuje na poziomie RAW (wstyd, no ale trzeba dobrze wyjść w porównaniach...)

p,paw

marfot
26-01-2024, 18:49
trochę kicha :/
Mówimy o delikatnej anomalii widocznej na krzywej DR:
15698
DR dla ISO 400 jest nieco lepsze niż dla ISO 200. A wszystko się dzieje powyżej parametrów matrycy Z7.

pawel.guraj
26-01-2024, 18:59
I trzeba pamiętać, że jest to w zasadzie cecha wszystkich matryc dual-gain. U Canona drugi próg zaczyna się właśnie na ISO 400 - stąd ten efekt.
Przy ISO 400 wracamy do podstawowego wzmocnienia na wzmacniaczach analogowych za to zmieniamy pojemność samej komórki światłoczułej.

p,paw

cauchy
26-01-2024, 19:28
Stary serio? Zmienić system dla szkła o tak specyficznych parametrach? Nie wiem co robisz w życiu, ale zazdroszczę Ci bardzo, że stać cię wywalać dziesiątki tys na hobby.

Nie zmieniałbym systemu, tylko kupił A7IV (już przeboleję obróbkę kolorów i brak 4k/120) i tą Sigmę jeśli będzie jakkolwiek rozsądna cenowo. A jeśli będzie miała wbudowany TC to pozamiatane. Aczkolwiek wątpię w tą Sigmę bo wtedy Sony nikt nie kupi, a oni na to nie pozwolą. Ale kto wie.. poczekam zobaczę.

Canon do 200mm rządzi, i tak czy siak zostałbym z tym co mam teraz. Powyżej 200mm zauważalnie odstaje w szkłach za konkurencją, a już na pewno jeśli chodzi o ceny.

--- Kolejny post ---

Jeśli byłoby go stać, kupiłby RF400 2.8 :)

stać mnie, ale szkoda mi tyle kasy
po rykowisku, gdzie wszyscy mieli 400 2.8 w takiej czy innej wersji, mocno się napaliłem, ale na szczęście przyszło otrzeźwienie, bo nie mam uzasadnienia na taki wydatek

--- Kolejny post ---

z tym ISO 200 to jest doszukiwanie się dziury w całym, a efekt finalny jest raczej nie do odróżnienia dla oka, jeśli w serii 100 fot z wycieczki część jest na 100 a część na 200, dlatego nie przykładam do tego załamania kompletnie żadnej wagi, ot ciekawostka techniczna dla onanistów i tyle

adalbert
26-01-2024, 20:01
Jakby Albert.... nie widzę tu zupełnie problemu. Czy to, że ISO200 wypada gorzej od ISO400 to tak ogromna wada, żeby nie kupić R5?

Absolutnie nie :)
Dojrzewam coraz bardziej do zakupu...
Po prostu nie wiedziałem, o czym piszą koledzy we wcześniejszych postach.
Sam aparat zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie - a testowałem go fotografując między innymi biegającego po ogrodzie boston terriera - przy użyciu nie najszybszego przecież szkła RF 85 1.2

cybulski
27-01-2024, 08:37
Nie zmieniałbym systemu, tylko kupił A7IV (już przeboleję obróbkę kolorów i brak 4k/120)....

Tylko zdajesz sobie sprawę że przy R5 to ten Soniak to downgrade :)

Ad Sony narosło tu tyle mitów .... ale, że mam możliwość posiadania w ognisku domowym a7iii (Żony zabawka) to mogę stwierdzić że a7iii jest downgrade'm nawet do Canona R.
Tak tak Panowie, te mity w internetach i wywody widomo którego Kolegi :)

cauchy
27-01-2024, 09:32
Nie taki straszny downgrade, a progress w fotach z posiadania 400 2.8 bylby kosmiczny [emoji28]
Narazie to tylko gdybania, zobaczymy co sie wydarzy w lutym.

marfot
27-01-2024, 11:38
Nie taki straszny downgrade, a progress w fotach z posiadania 400 2.8 bylby kosmiczny [emoji28]
Narazie to tylko gdybania, zobaczymy co sie wydarzy w lutym.

A nie korci Cię wypróbować EF400/2.8 II za jakieś 30k i zobaczyć jak to trybi w systemie R?
Nie wiem czy taka Sigma da lepszy rezultat. No i czy zmieści się w tej cenie.

cauchy
27-01-2024, 11:40
nie trybi - fps spada do 4-5 klatek, poza tym to kloc, nie wiem czy nie wolałbym w tym przedziale wagowym i cenowym 200-400
EDIT: a nie, jednak trybi ;) coś mi się pomyliło

marfot
27-01-2024, 12:29
nie trybi - fps spada do 4-5 klatek, poza tym to kloc, nie wiem czy nie wolałbym w tym przedziale wagowym i cenowym 200-400
EDIT: a nie, jednak trybi ;) coś mi się pomyliło

Mam wrażenie, że wielu fotografujących (vlogerów), którzy dorobili się EF400/2.8II + oba konwertery zwyczajnie przeszło z 5DIV na R5 i dalej foci przez adapter.
Przejście na RF boli finansowo a zasadniczy zysk będzie prawdopodobnie na współpracy IS z IBIS. Ile zyska sam obrazek trudno powiedzieć.

Kolekcjoner
27-01-2024, 13:32
Nie zmieniałbym systemu, tylko kupił A7IV (już przeboleję obróbkę kolorów i brak 4k/120) i tą Sigmę jeśli będzie jakkolwiek rozsądna cenowo. A jeśli będzie miała wbudowany TC to pozamiatane. Aczkolwiek wątpię w tą Sigmę bo wtedy Sony nikt nie kupi, a oni na to nie pozwolą. Ale kto wie.. poczekam zobaczę.

A ile myślisz że ta sigma będzie kosztowała?

marfot
27-01-2024, 19:54
Podobno exiftool ver. 12.74 potrafi odczytać ilość klapnięć migawki R5.
Sam nie sprawdzałem.
To info dla tych, którzy jeszcze przywiązują do tego wagę.

pawel.guraj
27-01-2024, 20:20
Wygląda na to, że tak:
Shutter Count : 46407

p,paw

pawel.guraj
28-01-2024, 17:40
Wygląda na to, że tak:
Shutter Count : 46407

p,paw

NIestety to nic nie warte, bo liczy też ES

p,paw

Kurpś
29-01-2024, 13:53
Koledzy mam pytanko.
Planuję się przesiąśc ze swojego starego C 70D APSC na CR5 lub CR6 MkII, jak wiadomo oba na FF,
Która matryca poradzi sobie lepie w warunkach słabszego światła (poranne czatowanie na zwierzynę)
Powszechna jest opinia że słabsze szumy są na zdjęciach z matryc rzadziej upakowanych.
Ale tutaj natrafiłem na ten film gdzie autor wyjaśnia , że to nieprawda i że jest odwrotnie.
https://www.youtube.com/watch?v=VSFqCnzIe9M

Jednakże w niektórych komentarzach pod tym filmie są zarzuty że autor tak naprawdę fotografował w dobrych warunkach oświetleniowych i jego test nic nie udowadnia.

Jak to jest ? Kasa w jednym i drugi przypadku jest spora i nie chciałbym wybrać źle.
Focę na starym obiektywie EF 400 5.5 L, na razie nie planuję zmieniać szkła

Pozdrówka

pawel.guraj
29-01-2024, 14:15
Pisałem też coś o tym:
https://pawel.online/czy-gestsze-bardziej-szumi/

p,paw

Kurpś
29-01-2024, 15:28
Aha czy jeżeli nie przedłużam sobie obiektywu stosując crop to lepiej mieć większą matrycę.
Czy w takim razie uda mi się uszukać system jeżeli zamiast robić crop w LR czy PS to w R5 przepnę tryb pracy na APSC, Jeśli nie to chyba pozostaje kupić jakąś starą używkę 600 L kiedyś.

pawel.guraj
29-01-2024, 16:27
Aha czy jeżeli nie przedłużam sobie obiektywu stosując crop to lepiej mieć większą matrycę.
Czy w takim razie uda mi się uszukać system jeżeli zamiast robić crop w LR czy PS to w R5 przepnę tryb pracy na APSC, Jeśli nie to chyba pozostaje kupić jakąś starą używkę 600 L kiedyś.

Crop to crop - nieważne czy w aparacie czy potem w postprocu. Wychodzi na to samo.

p,paw

cauchy
29-01-2024, 19:21
Obojetnie na co przejdziesz szumy beda kompletnie pomijalna sprawą wobec efektu wow wszystkiego innego - obrazowania, mazania tła pelnej klatki, renderowania kolorów czy dynamiki. Dzisiaj odszumiarki zreszta dzialają bardzo sprawnie.

cauchy
29-01-2024, 19:22
Jeszcze hint - 45mpx R5 beda znacznie lepszym materialem do cropowania.

pawel.guraj
29-01-2024, 20:24
NIestety to nic nie warte, bo liczy też ES

p,paw

Za to znalazłem inną metodę. Okazuje się, że odpowiednio przygotowany https://eoscard.pel.hu działa świetnie również na R5.
Jak ktoś nie ma Windowsa to mam przepis jak to zrobić darmowo na Macosa.

Mój wynik:
<TotalShoot>46431</TotalShoot>
<TotalShutter>38978</TotalShutter>

P,paw.

Kurpś
29-01-2024, 21:47
Czy to prawda , że przy gęściej upakowanej matrycy np 45 ciężej utrzymać ostrość ?

I jeszcze tylko jeden cytat jednego z Kolegów z sąsiedniego wątku "R5 szkło (EF 100-400) bez przymknięcia do f 8-11 nie dawało po prostu rady z rozdzielczością. Cały dzień focenia na pokazach praktycznie poszło do kosza.
Nie miałem w rękach wersji mk 2 100-400 ale wiem od znajomych, że jest dużo ostrzejsza, więc pewnie tego problemu n mk2 nie ma.

Czy mógłby ktoś wyjaśnić o co chodzi , że szkło nie wyrabia z rozdzielczością ?
M co pawdaam stałkę 400 5,6 ale też EF.
Czy to by oznaczało że stare L-ki MK1 EF są do bani przy R5 ?

Bangi
29-01-2024, 22:01
Czy to prawda , że przy gęściej upakowanej matrycy np 45 ciężej utrzymać ostrość ?

I jeszcze tylko jeden cytat jednego z Kolegów z sąsiedniego wątku "R5 szkło (EF 100-400) bez przymknięcia do f 8-11 nie dawało po prostu rady z rozdzielczością. Cały dzień focenia na pokazach praktycznie poszło do kosza.
Nie miałem w rękach wersji mk 2 100-400 ale wiem od znajomych, że jest dużo ostrzejsza, więc pewnie tego problemu n mk2 nie ma.

Ja kiedyś miałem na testach R5 i podpinałem do tego C 100-400 mk 1 - szkło nie wyrabiało z ostrością, bo dla przykładu na R czy wcześniej na 6d i 6d2 bez problemu mogłem robić foty na pełnej dziurze i ostrość była OK, natomiast na R5 musiałem przymykać do f8, żeby jakość byłą OK (czytaj, żeby nie było mydła - choć nie wiem czy mydło to właściwie określenie). Fizycznie Ci tego nie wytłumaczę, ale tak to działa w praktyce.

Kurpś
29-01-2024, 22:10
Dzięki za informację. A próbowałeś kalibrować tę puszkę pod twoje szkło ? Rozumiem że nie był to problem front/back focus ?

Jeśli jest to rzeczywiście wina że szkło nie daje rady to pewnie będzie to także dotyczyło mojej stałki bo ona chyba jeszcze satrsza jest niż ta L w zoomie

pawel.guraj
29-01-2024, 22:20
Pod R-ki szkieł nie trzeba kalibrować bo nie ma back/front focusa (AF jest na matrycy)
Sprawa ostrości to ten sam przypadek co szumy - też o tym pisałem.
Per-pixel na gęstszej matrycy łatwiej zobaczysz wady szkła niż na matrycy o mniejszej gęstości (bo jest inny CoC).

p,paw

Diabeł
29-01-2024, 22:21

Używam czasami 100-400 w drugiej wersji z R5 i jakoś tego nie zauważyłem, żeby był problem z ostrością. Mam tez stara L-ke 300 f/2.8 LIS i tam jakoś tez tego problemu nie widać, to chyba nie jest reguła, że stare L-ki są do bani przy R5

Bangi
29-01-2024, 22:24
Dzięki za informację. A próbowałeś kalibrować tę puszkę pod twoje szkło ? Rozumiem że nie był to problem front/back focus ?

Jeśli jest to rzeczywiście wina że szkło nie daje rady to pewnie będzie to także dotyczyło mojej stałki bo ona chyba jeszcze satrsza jest niż ta L w zoomie

Bezluster się nie kalibruje. Ale Twoja stałka może dać radę, bo stałka, z zasady jest ostrzejsza niż zoom ;)

Teraz dopiero załapałem, że w poprzednim poście akurat zacytowałeś moje zdanie :)

Diabeł
29-01-2024, 22:27

Moim zdaniem ten crop w R5 nie najlepiej działa, tak jak by autofocus sie gubił, duża ilość zdjęć nie trafionych. Kombinowałem z tym na różnych szkłach, głównie stałki przez przejściówkę i jeden obiektyw RF 70-200, ze wszystkimi równie liche efekty miałem.

cauchy
29-01-2024, 22:28
ogólnie im gęstsza matryca tym stawia większe wyzwania optyce
stare szkła, te sprzed 15 i więcej lat miały to do siebie, że przeważnie trzeba je było przymykać, wyjątkiem była część Lek, jak np. 70-200 f4 IS.
akurat 400/5.6 ma bdb ostrość i z tego co widzę u Juza to z R5 czy 5DmkIV to szkło radzi sobie całkiem dobrze, choć nie znalazłem fot w pełnej rozdzielczości. Myślę, że możesz spać spokojnie. Tylko uwaga na szybkostrzelność, bo na R6/R5 nie będziesz miał z tym szkłem 20fps, tylko max kilka/sek.
https://www.juzaphoto.com/statistiche.php?m=ricerca&l=en

Kurpś
29-01-2024, 22:35
Bezluster się nie kalibruje. Ale Twoja stałka może dać radę, bo stałka, z zasady jest ostrzejsza niż zoom ;)

Teraz dopiero załapałem, że w poprzednim poście akurat zacytowałeś moje zdanie :)

No właśnie. Jeśli chodzi o moją stałkę to mam wrażenie że jkskoś nie zachwyca ostrością. ściągnąłem sobie parę jpgów i obejrzałem na 100% robione 400 i 70D aparaten co mój i moje fotki są jakieś mydlane.
Czy mógłbym do kogoś mieszkającego w Wawie podskoczyć aby obejrzał fachowym okiem moją 400 setkę ? Bo już sam nie wiem czy łapy mi się trzęsą czy coś jest nie tak ze szkłem ?

WinSho
29-01-2024, 22:35

Zdecydowanie trudniej na matrycy pokroju Canona R5 utrzymać ostrość. Niestety taka matryca wymaga zastosowania odpowiedniego obiektywu, który przy kadrowaniu, cropowaniu itp. będzie nadążał za rozdzielczością matrycy. Sam się o tym przekonałem...

Kurpś
29-01-2024, 23:06
Hmm, to może być przyczyna czemu w ostatnich latach taki wysyp starych elek na sprzedaż, mimo że te nowe teleobiektywy R o długich ogniskowych są strasznie ciemne to mam wrażenie że ludzie się na nie przesiadają.

Bangi
29-01-2024, 23:54
Hmm, to może być przyczyna czemu w ostatnich latach taki wysyp starych elek na sprzedaż, mimo że te nowe teleobiektywy R o długich ogniskowych są strasznie ciemne to mam wrażenie że ludzie się na nie przesiadają.

No ale ten mój 100-400 bez problemu dawał radę z R6 ;) Było tak samo ładnie jak dobrze jak z 6d :)

atsf
30-01-2024, 01:06
Po pierwsze, mantra że w bezlusterkowcach nie jest potrzebna mikrokalibracja AF jest propagandą głoszoną na tym forum przez użytkowników pełnoklatkowych korpusów R, a nie jest prawdą objawioną, albowiem np. Nikon w swoich bezlusterkowcach, np. w Z8, wprowadził mikrokalibrację.
Korpusy FF systemu RF mają tę kwestię lepiej dopracowaną, niż APS-C systemu RF.

Wszelkie testy nie potwierdzają stuprocentoej celności AF w aparatach bezlusterkowych obojętnie jakiego producenta i obojętnie jakiego modelu.

Ja mam APS-C R7, który notorycznie ostrzy w Back Focus i mikrokalibracja by mu się przydała, bo qrvicy dostaję nawet z EF 100-400L II, a zanim mnie on wykończy, to może jeszcze sprawdzę w bieżącym życiu, czy skalibrowany w stacji dokującej Tamron 100-400 przypadkiem nie będzie działał lepiej od tej L-ki, której skalibrować się w korpusie nie da.

Jeżeli się robi fotografię przyrodniczą to zawsze się zdjęcia najpierw ogląda w widoku 100% pikseli, a użyteczne pełne kadry, które można zmniejszyć, aby pozbyć się szumów i nieostrości, zdarzają się raczej od święta.

W widoku 100% pikseli zawsze mniej upakowana matryca da mniej zaszumiony i bardziej klarowny, oraz ostrzejszy obraz, jeżeli się będzie porównywało motywy o takiej samej wielkości w pikselach, a dostępne w Internecie porównywarki raczej nie spełniają tego warunku. Bardziej się one skupiają na całym kadrze, kontraście ogólnym, i oddaniu barw.

Po drugie, rozdzielczość obiektywu jest parametrem tym bardziej istotnym, im gęstsza jest matryca, a wrażliwość na nieostrość ruchową też jest uzależniona od gęstości matrycy wprost proporcjonalnie.

Po trzecie, różnica pomiędzy pełną klatką a APS-C pod względem głębi ostrości i tzw. plastyki obrazu wystąpi dopiero przy zastosowaniu na FF dłuższej o współczynnik kropa ogniskowej, niż na APS-C. Jeżeli to będzie ten sam obiektyw i na FF, i na APS-C, to żadnej takiej różnicy nie będzie, a tylko obraz z APS-C będzie miał zazwyczaj więcej pikseli, a jeśli rozdzielczość obiektywu na to pozwoli, to także więcej szczegółów, a jeśli obiektyw nie wykorzysta rozdzielczości matrycy, to nie wyprodukuje tak ostrych obrazów na APS-C, jak to da radę zrobić na FF. Kliniczne przypadki takich obiektywów, to np. Sigmy 150-600C i S, a także Canon EF 100-400L Mk I przy 400 mm.

Po czwarte, mam właśnie świeżą wiadomość od kumpla dysponującego SONY A7 III i FE 200-600. Otóż wg niego, przy włączeniu trybu APS-C, otrzymuje wyraźnie ostrzejsze obrazy, niż w trybie FF. Wskazywało by to na przestawianie układu stabilizacji w obiektywie na tryb większej czułości z racji relatywnego zwiększenia ogniskowej.

adawro
30-01-2024, 22:46
Po pierwsze, mantra że w bezlusterkowcach nie jest potrzebna mikrokalibracja AF jest propagandą głoszoną na tym forum przez użytkowników pełnoklatkowych korpusów R, a nie jest prawdą objawioną, albowiem np. Nikon w swoich bezlusterkowcach, np. w Z8, wprowadził mikrokalibrację.

Coś może być na rzeczy. Ustawianie ostrości w obiektywach EF przy użyciu czujników fazowych, czy to na matrycy jak w bezlustrach czy w lustrzankach nie jest takie oczywiste. Aparat Canona zanim pokręci soczewkami już oblicza na podstawie danych z czujników fazowych o ile obrócić silnikiem AF. A jak nie może obliczyć to zaczyna tzw. "Focus Hunting". Teoretycznie po pokręceniu na właściwe miejsce powinien zrobić kontrolę i ewentualnie poprawić, ale może nie zawsze poprawia w przypadku szkieł EF. Może w przypadku nowszych szkieł EF albo szkieł RF jest większa precyzja mechanizmów? A może jak uzna, że ostrość mieści się w jakimś założonym krążku rozproszenia dla danej konstrukcji obiektywu to nie poprawia - tego Canon raczej nie zdradza.

pawel.guraj
30-01-2024, 22:59
W dodatku trzeba pamiętać, że w wypadku dual pixel AF różnica fazy jest mniejsza niż w wypadku dedykowanego czujnika AF. Potrzeba większej mocy obliczeniowej, żeby to odpowiednio wyliczyć i pewnie łatwiej o błąd. Gdzieś czytałem że na samym końcu wykonywany jest jeszcze normalny pomiar kontrastowy - ale nie bardzo pamiętam czy dotyczyło to Canon'a.
Zapewne obiektywy R są lepiej przystosowane do DPAF niż obiektywy EF.

p,paw

marfot
30-01-2024, 23:48
Radykalnie zmienił się sposób użycia AF. Niegdyś był One Shot, jeden punkt, blokada spustu przy braku ostrości. Obecnie przy Servo AF i trybie śledzenia zdajemy się całkowicie na algorytmy sterujące AF. A migawkę można wyzwolić w dowolnej chwili, nawet jak ten AF właśnie coś kombinuje np. zmienia oko, które śledzi. To i chybionych fotek będzie więcej.

solti
31-01-2024, 09:39
Ja mam APS-C R7, który notorycznie ostrzy w Back Focus i mikrokalibracja by mu się przydała
Wydaje mi się, że po prostu masz wadliwą puszkę. Przykro mi, ale z tego powodu nie należy generalizować. R7 ma zaje... zajefajny AF:D Jeśli ja nie dam ciała, to praktycznie się nie myli. W R już jest super AF a ten jest po prostu jeszcze dużo lepszy. I tak, też sprawdzam foty przy 100% powiększeniu, w celu odsiania tych nieudanych. To, jak ten AF działa w servo przy papierowej głębi ostrości, to jest po prostu fenomenalne!

Hubert Multana
31-01-2024, 11:47
Wydaje mi się, że po prostu masz wadliwą puszkę
Albo obiektyw.

adawro
31-01-2024, 12:15
Jeszcze może byc problem tzw. Focus Shift:
https://photographylife.com/what-is-focus-shift

Bangi
31-01-2024, 12:44
Radykalnie zmienił się sposób użycia AF. Niegdyś był One Shot, jeden punkt, blokada spustu przy braku ostrości. Obecnie przy Servo AF i trybie śledzenia zdajemy się całkowicie na algorytmy sterujące AF. A migawkę można wyzwolić w dowolnej chwili, nawet jak ten AF właśnie coś kombinuje np. zmienia oko, które śledzi. To i chybionych fotek będzie więcej.

IMHO trochę dziwna teoria...
Od kiedy mam bezlustro odsetek trafionych zdjęć radykalnie mi się zwiększył, a śledzenia używam bardzo często. Chyba nie tylko jak tak mam :roll:

pawel.guraj
31-01-2024, 12:52
IMHO trochę dziwna teoria...
Od kiedy mam bezlustro odsetek trafionych zdjęć radykalnie mi się zwiększył, a śledzenia używam bardzo często. Chyba nie tylko jak tak mam :roll:

Zależy o jakim śledzeniu mówimy.
Dawne Servo w lustrzankach miało bardzo mało wspólnego ze śledzeniem obiektów w bezlustrach.

Ja na te 48k zdjęć zrobionych R5 na prawdę nie przypominam sobie takiego z nietrafionym AF z winy body. Owszem mnie błędy się zdarzały.

P,paw

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

pawel.guraj
13-02-2024, 16:31
Sprawdziłem w końcu jak to jest z ładowaniem baterii w korpusie.
Tak jak się spodziewałem - bardzo słabo. Puszka bierze na ten cel w porywach 6.5-6.7 W
To zdecydowanie mniej niż ładowarka.

15796

p,paw

pawel.guraj
16-02-2024, 17:49
Mam kolejne drobne pytanie.
Czy ktoś może wytłumaczyć mi jaka idea stała ze inżynierami Canona przy projektowaniu trybu "Eco"?
Rozumiem, że po 2 sekundach przyciemnia ekran, po 10 sekundach go wyłącza (jednocześnie wyłączając matrycę) za to wtedy nie mają zastosowania ustawienia z "Power saving" czyli aparat nie wyłącza się po ustawionym czasie (dalej chodzi IS w obiektywach RF itp). To co to za Eco?

Druga sprawa, opcja wygaszania Viewfinder'a w menu Power Saving - jak to ma działać, skóro on wyłącza się od razu po odjęciu oka od wizjera?

Nie czaję tego zupełnie...

p,paw

pawel.guraj
28-03-2024, 14:58
Odtwarzając wątek usunięty przy przenosinach forum.

Pojawiła się aktualizacja firmware do 2.0, która wnosi w zasadzie nic :) To pewnie ostatnia wersja softu na R5.

Czasami trochę przykro jak konkurencja pokazuje co to jest "major firmware update":
https://www.dpreview.com/news/7117867050/sony-announces-major-firmware-upgrades-for-a1-a9-iii-a7s-iii-and-a7-iv

p,paw

mirror
29-03-2024, 09:21
Odtwarzając wątek usunięty przy przenosinach forum.

Pojawiła się aktualizacja firmware do 2.0, która wnosi w zasadzie nic :) To pewnie ostatnia wersja softu na R5.

Czasami trochę przykro jak konkurencja pokazuje co to jest "major firmware update":
https://www.dpreview.com/news/7117867050/sony-announces-major-firmware-upgrades-for-a1-a9-iii-a7s-iii-and-a7-iv

p,paw

nie da się zrobić większego upgrajdu bo nikt nie zauważyłby różnicy pomiędzy R5 a nadchodzącym R5II :mrgreen:

canon tradycyjnie nie wprowadza nowej funkcjonalności z wyjątkami typu "nie zdążyliśmy na premierę" lub implementacją hiresa w R5 (ciekawe kto tego używa)

poprawki do R5 to właściwie epicka histora zmiany "pomiarów" temperatury na podstawie czasu fotografowania na rzeczywisty pomiar temperatury

ale z firmaware 2.0 czy bez to nadal fantastyczny korpus ale posiadający nadal niewykorzystany potencjał hardwarowy (wystarczy porównać R5 i R5C) i softwarowy - może jakiś płatny upgrade np. podciągający interfejs filmowy do R5C byłby rozwiązaniem

cauchy
29-03-2024, 10:21
kiedy ta II i kiedy promki na R5
ileż można czekać...

Walt
29-03-2024, 10:54
kiedy ta II i kiedy promki na R5
ileż można czekać...

Kupiłem R5 pod koniec roku jak były super promocje,teraz to co najwyżej pójdzie jeszcze w górę jak R6 oczywiście na myśli mam nówki.

cauchy
29-03-2024, 11:06
Jak moze pojsc w gore jak za progiem II

52UM
06-04-2024, 17:39
Dzień dobry. Nurtuje mnie jeden problem. Czy istnieje możliwość wyłączenia powiązania pomiaru światła z aktywnym punktem AF? Wkurza mnie to niezmiernie
W Fuji GFX trzeba to właczyć. Tu nie mogę odszukac takiej opcji

Leon007
06-04-2024, 17:44
W lustrzankach można to zrobić, w menu przypisania funkcji do klawiszy spustu, pomiaru światłą i AF - grupa menu narzędziowych. Poszukaj czegoś podobnego w bezlustrze.

52UM
06-04-2024, 17:46
W lustrzankach można to zrobić, w menu przypisania funkcji do klawiszy spustu, pomiaru światłą i AF - grupa menu narzędziowych. Poszukaj czegoś podobnego w bezlustrze.
Dzięki, dobry trop:D

52UM
06-04-2024, 19:19
Niestety nie, szkoda.

Leon007
06-04-2024, 19:51
Słabo szukałeś. ;) Ale może nie znasz canonowego menu, jeśli używasz GFXa.
Tu spróbuj:
https://cam.start.canon/en/C003/manual/html/UG-08_Custom_0030.html
C.Fn3 -> Customize buttons

52UM
06-04-2024, 20:08
Słabo szukałeś. ;) Ale może nie znasz canonowego menu, jeśli używasz GFXa.
Tu spróbuj:
https://cam.start.canon/en/C003/manual/html/UG-08_Custom_0030.html
C.Fn3 -> Customize buttons

Długo siedziałem w Canonie 40D, 5D, 5D2, 5d3, 5ds, 1DS3, 1dx. 1dx2 potem GFX, czyli pierwsze bezlustro. Jednak nie mogę ustawić tak aby pomiar matrycowy nie był powiązany z aktywnym punktem AF. Wkurza mnie to, szczególnie w lesie, nad rzeką, tam gdzie sa spore kontrasty. Wole sam ustawić korektę a nie ciagle zmieniać bo ustawiłem ostrość w cieniu bądź światłach. Może tego nie ogarniam. Ludzi pomóżcie. Robie foty ze statywu, nie dotykam spustu. Od tego jest pilot

Leon007
06-04-2024, 20:14
Długo siedziałem w Canonie 40D, 5D, 5D2, 5d3, 5ds, 1DS3, 1dx. 1dx2 potem GFX, czyli pierwsze bezlustro. Jednak nie mogę ustawić tak aby pomiar matrycowy nie był powiązany z aktywnym punktem AF. Wkurza mnie to, szczególnie w lesie, nad rzeką, tam gdzie sa spore kontrasty. Wole sam ustawić korektę a nie ciagle zmieniać bo ustawiłem ostrość w cieniu bądź światłach. Może tego nie ogarniam. Ludzi pomóżcie. Robie foty ze statywu, nie dotykam spustu. Od tego jest pilot

To chyba rzeczywiście nie da się tego zrobić. Jedyne co ja umiem i robię, to rozdzielenie AF od pomiaru światła i spustu migawki i to mogłem Ci pokazać. :(
Nie ma w ogóle pomiaru punktowego związanego z czymś innym niż centrum
https://cam.start.canon/en/C003/manual/html/UG-03_Shooting-1_0400.html

52UM
06-04-2024, 20:18
To chyba rzeczywiście nie da się tego zrobić. Jedyne co ja umiem i robię, to rozdzielenie AF od pomiaru światła i spustu migawki i to mogłem Ci pokazać. :(
Dzięki za chęci, od zawsze mam te funkcje rozdzielone. Cóż przyjdzie jakoś z tym żyć, na CW jest bez problemu :)
GFX ma mozliwość powiązania punktu AF z pomiarem punktowym. Menu skomplikowane do granic absurdu, ale można wszystko ustawić.

mxw
06-04-2024, 21:02
ZTCP to w Canonie od zawsze sposób pomiaru światła determinuje na sztywno, czy jest on powiązany z aktywnym punktem AF czy nie - i standardowo w zwykłych puszkach (chyba poza 1Dx) we wszystkich trybach punkt ostrzenia nie wpływa na pomiar światła za wyjątkiem trybu Evaluative - coś w ten deseń, choć to może się zmieniać w zależności od puszki:

Metering Modes:

(1) Evaluative metering (linked to AF points)
(2) Partial metering (Approx. 5.9% of viewfinder at centre)
(3) Spot metering: Centre spot metering (Approx. 2.9% viewfinder at centre)
(4) Centre weighted average metering

Czyli tryb (1) jest na sztywno powiązany z AF, a tryby (2), (3) i (4) nie są. Jak chcesz odłączyć pomiar od AF, to po prostu zmień tryb pomiaru światła z Evaluative na dowolny inny.

A tutaj dyskusja o tym: https://www.dpreview.com/forums/thread/4539623

Natomiast cóż, do krajobrazów ze statywu z pilotem to chyba ogólnie tylko tryb M pozostaje, a najlepiej C1, C2, C3 - ale nie wiem, nie znam się. ;)

52UM
06-04-2024, 21:06
ZTCP to w Canonie od zawsze sposób pomiaru światła determinuje na sztywno, czy jest on powiązany z aktywnym punktem AF czy nie - i standardowo w zwykłych puszkach (chyba poza 1Dx) we wszystkich trybach punkt ostrzenia nie wpływa na pomiar światła za wyjątkiem trybu Evaluative - coś w ten deseń, choć to może się zmieniać w zależności od puszki:

Metering Modes:

(1) Evaluative metering (linked to AF points)
(2) Partial metering (Approx. 5.9% of viewfinder at centre)
(3) Spot metering: Centre spot metering (Approx. 2.9% viewfinder at centre)
(4) Centre weighted average metering

Czyli tryb (1) jest na sztywno powiązany z AF, a tryby (2), (3) i (4) nie są. Jak chcesz odłączyć pomiar od AF, to po prostu zmień tryb pomiaru światła z Evaluative na dowolny inny.

A tutaj dyskusja o tym: https://www.dpreview.com/forums/thread/4539623

Natomiast cóż, do krajobrazów ze statywu z pilotem to chyba ogólnie tylko tryb M pozostaje, a najlepiej C1, C2, C3 - ale nie wiem, nie znam się. ;)
Manual, jutro to sprawdzę. Warto popytać. Dzięki

marfot
06-04-2024, 21:32
Dzień dobry. Nurtuje mnie jeden problem. Czy istnieje możliwość wyłączenia powiązania pomiaru światła z aktywnym punktem AF? Wkurza mnie to niezmiernie

To powiązanie działające tylko przy pomiarze matrycowym to element jakiegoś złożonego algorytmu pomiaru matrycowego.
Możesz zablokować ekspozycję klawiszem * i ruszać punktem AF do woli oraz zmieniać kadr bez zmiany parametrów naświetlania. Pewnie dlatego jest ta funkcjonalność.

cybulski
07-04-2024, 07:23
Lepiej chyba gwiazdką zdjąć pomiar tam gdzie chcemy (gwiazdka ustawiona na pamiętanie do kolejnego ciśnięcia) i potem kadrowac i robić foty. I ta metoda wymaga tylko zmian w ustawieniu gwiazdki.

--- Kolejny post ---

Trzeci górny przycisk z tyłu, mam przestawiony na zmiany stref af. Pierwszy na przełączanie między af punktowym a ciągłym. Ta kombinacja sprawdza mi się dość dobrze.

52UM
07-04-2024, 16:11
Cóż, jakoś trzeba sobie z tym poradzić. Jednak szkoda że Canon nie pomyślał o tym aby dało się to przystosować do indywidualnych upodobań. Jeszcze raz dzięki za pomoc.

mxw
07-04-2024, 20:20
Ależ Canon oczywiście, że o tym pomyślał i doskonale o tym wie. Ale Canon to jest naprawdę chytra bitch i na razie nie widzi powodu, aby ten pomysł wykorzystywać. Wykorzysta go dopiero gdy np. trochę zacznie mu spadać sprzedaż.

IMHO sposób pomiaru światła w Canonach jest niezmienny odkąd pamiętam, czyli OIDP tak samo było jeszcze w czasach lustrzanek analogowych (4 tryby) - gdy wszyscy ostrzyli tylko centralnym AF (innych często nie było) i przekadrowywali. Tak to rozumiem. I wtedy to się sprawdzało. I po co Canon ma to zmieniać tak od razu, jak tak mało osób o to pyta?

Nozanu
07-04-2024, 20:27
To jest wyłączone! i nie da się tego włączyć bo tego w Canonie powiązania nie ma. Więc co Cię "Wkurza"?

52UM
07-04-2024, 21:02
To jest wyłączone! i nie da się tego włączyć bo tego w Canonie powiązania nie ma. Więc co Cię "Wkurza"?
Jest, sprawdź, nie idzie tego wyłączyć. Dziwny ten pomiar , niby matrycowy a jakby punktowy.

adawro
10-04-2024, 13:36

Może za krótko siedziałeś w Canonie :). Tego typu funkcja jest i niestety jest zarezerwowana tylko dla serii EOS-1 (odłącza punkt pomiaru od aktualnego punktu AF i ustawia zawsze centralny)
Nazywa się "Pomiar punktowy w punkcie AF"
Fragment instrukcji przykładowo od EOS-1D X mark III:
https://cam.start.canon/pl/C001/manual/html/UG-08_Custom_0030.html#Custom_0030_1

W trybie pomiaru Pomiar punktowy można włączyć pomiar punktowy powiązany z punktem AF.

[ * ] Tylko centralny punkt AF

Pomiar punktowy jest zawsze wykonywany od środka wizjera, niezależnie od trybu wyboru pola AF i wybranego punktu AF.

[* ] W aktywnym punkcie AF

Pomiar punktowy jest powiązany z ręcznie wybranym punktem AF. Należy pamiętać, że pomiar punktowy jest wykonywany od środka wizjera, gdy trybem wyboru pola AF jest wybieranie automatyczne AF, strefowy AF lub wielkostrefowy AF.

W przypadku korzystania z zewnętrznej lampy błyskowej dostępna jest blokada ekspozycji lampy połączona z ręcznie wybranym punktem AF, a tej funkcji można też używać ze zmierzoną ręczną ekspozycją lampy

zdebik
10-04-2024, 13:40
Jest, sprawdź, nie idzie tego wyłączyć. Dziwny ten pomiar , niby matrycowy a jakby punktowy.Mylisz centralnie ważony z wielosegmentowym.

adawro
10-04-2024, 13:47
Oczywiście należy jeszcze dodać, że matrycowy ma sens tylko w połączeniu z punktem AF. Dlatego podałem tą funkcję z EOS-1D co opisuje powiązanie punktowego z AF bądź nie.
Jeszcze jedno - o ile pamiętam z dokumentacji Canona, to przełączenie w obiektywie z AF na MF de facto zamiast algorytmu matrycowego zastosuje centralnie ważony.

52UM
11-04-2024, 12:05
Ja tu nie o DXie. Co to za pomiar matrycowy skoro jest powiązany z punktem AF? Matrycowy powinien mierzyć z całego kadru. Po prostu chciałbym to rozdzielić bo tak jest mi wygodniej.

adawro
11-04-2024, 16:43
W Canonie pomiar matrycowy nazywa się Pomiar wielosegmentowy (kiedyś też ewaluacyjny). Właśnie cała idea pomiaru wielosegmentowego polega na tym, że aparat próbuje ustalić gdzie jest główny temat w kadrze aby jak najlepiej go naświetlić częściowo ignorując inne elementy które mogą być za jasne lub za ciemne poprzez użycie największej wagi pomiaru dla segmentów w obszarze tematu a ustawiając mniejsze wagi dla pozostałych segmentów. Do ustalenia miejsca głównego tematu niezbędne jest wskazania gdzie jest on w kadrze, a to aparat może ustalić właśnie w powiązaniu z obszarem ustawiania ostrości.
Wyłączenie powiazania pomiaru matrycowego z punktem AF w praktyce zdegradowałoby jego działanie do centralnie ważonego, który z racji konstrukcji sensora jest niczym innym jak też matrycowym tylko że z większymi wagami dla centralnych segmentów a z mniejszymi dla pozostałych. Dlatego w Canonie "odłączenie" punktu pomiaru od punktu AF dokonuje się poprzez zmianę na centralnie ważony, skupiony, lub punktowy w zależności od preferencji fotografującego. Aby bardziej rozdzielić, można ustawić używanie osobnego przycisku dla blokady pomiaru i osobnego przycisku dla AF.

52UM
12-04-2024, 17:40
W sumie ma to sens. Do większości zastosowań zapewne się sprawdza. Tylko szkoda że nazwa wprowadza w błąd, Przy foceniu ze statywu jest to kłopotliwe.

--- Kolejny post ---

Kolejny kamyczek do ogródka Canona. Migawka elektroniczna ograniczona do 0,5s. W canonie R do 30 sekund.

Nozanu
12-04-2024, 18:27
W sumie ma to sens. Do większości zastosowań zapewne się sprawdza. Tylko szkoda że nazwa wprowadza w błąd, Przy foceniu ze statywu jest to kłopotliwe.

--- Kolejny post ---

Kolejny kamyczek do ogródka Canona. Migawka elektroniczna ograniczona do 0,5s. W canonie R do 30 sekund.

Skąd bierzesz te durne teorie? Z forum Onetu?

52UM
12-04-2024, 18:29
To są fakty. Dzielę się tym co mi przeszkadza. Nie jestem zaślepiony marką sprzętu.

Nozanu
12-04-2024, 18:58
To są fakty. Dzielę się tym co mi przeszkadza. Nie jestem zaślepiony marką sprzętu.

Raczej trolujesz. Do ilu w menu ograniczysz to tyle masz. Najpierw poczytaj instrukcję.

52UM
12-04-2024, 19:06
Nie sądzę. Na elektronicznej? Jeśli się mylę, podpowiedz. Od tego jest forum
https://cam.start.canon/pl/C003/manual/html/UG-03_Shooting-1_0240.html
Czytaj przestroga 8-)

mirror
12-04-2024, 19:44
rzuciłem okiem na tą instrukcję

"Korzystając z migawki elektronicznej należy zachowywać się odpowiedzialnie i szanować prywatność obiektu oraz jego prawo do wizerunku."

czyli jak focę z mechaniczną migawką to nie muszę się zachowywać odpowiedzialnie i szanować prywatności obiektu i jego prawa do wizerunku? a co jak obiekt jest głuchy? :mrgreen: podoba mi się ta instrukcja - ostanio czytałem instrukcję obsługi do elektrycznej piły łancuchowej - niestety w instrukcji nie było ani słowa jak ją używać np. jaki jest właściwy naciąg łańcucha i jak to sprawdzić, ile wlać oleju czy jedno zdanie o technice cięcia - zawierała tylko i wyłącznie przestrogi jak sobie nią czegoś nie obciąć :mrgreen: przestrogi są ważne ale chyba nie o to chodzi w instrukcji obsługi urządzenia

"Zastosowanie mają pewne ograniczenia czasu naświetlania. Czas naświetlania krótszy niż 0,5 sek. nie jest dostępny"

to krótszy czy dłuższy? bo się zgubiłem :mrgreen: w temacie - proponuję rozstrzygnąć problem doświadczalnie - ustawić na korpusie i sprawdzić - choć pewnie i tak sporo użytkowników nie uwierzy w to co wyjdzie :mrgreen:

52UM
12-04-2024, 19:54

"Korzystając z migawki elektronicznej należy zachowywać się odpowiedzialnie i szanować prywatność obiektu oraz jego prawo do wizerunku."

czyli jak focę z mechaniczną migawką to nie muszę się zachowywać odpowiedzialnie i szanować prywatności obiektu i jego prawa do wizerunku? a co jak obiekt jest głuchy? :mrgreen: podoba mi się ta instrukcja - ostanio czytałem instrukcję obsługi do elektrycznej piły łancuchowej - niestety w instrukcji nie było ani słowa jak ją używać np. jaki jest właściwy naciąg łańcucha i jak to sprawdzić, ile wlać oleju czy jedno zdanie o technice cięcia - zawierała tylko i wyłącznie przestrogi jak sobie nią czegoś nie obciąć :mrgreen: przestrogi są ważne ale chyba nie o to chodzi w instrukcji obsługi urządzenia

"Zastosowanie mają pewne ograniczenia czasu naświetlania. Czas naświetlania krótszy niż 0,5 sek. nie jest dostępny"

to krótszy czy dłuższy? bo się zgubiłem :mrgreen: w temacie - proponuję rozstrzygnąć problem doświadczalnie - ustawić na korpusie i sprawdzić - choć pewnie i tak sporo użytkowników nie uwierzy w to co wyjdzie :mrgreen:
Dobra uwaga, chodzi im o czas dłuższy. Ubolewam nad tym iż go nie ma. Ale jak widać należało przeczytać instrukcje przed zakupem. Na szczęście mam też eRkę, ta nie posiada takich ograniczeń. To sprawdzone, Bezlustra Canona mnie zadziwiają:roll:

adawro
14-04-2024, 11:44

czyli jak focę z mechaniczną migawką to nie muszę się zachowywać odpowiedzialnie i szanować prywatności obiektu i jego prawa do wizerunku? a co jak obiekt jest głuchy?

To są takie d#pochrony w instrukcjach. Powody są mniej więcej takie jak pod poniższym adresem:
https://www.the-sun.com/tech/7548661/japanese-iphone-jailbreak-shutter-sound/

marfot
02-06-2024, 08:56
Mam dylemat czy silić się na wykorzystanie w R5 posiadanych z dawna kart SDXC UHS-I czy definitywnie z nimi skończyć.
Obecnie mam je jako "rezerwę" ale nie wiem jak współpracują z CFExpress przy równoległym zapisie fotek. Video zapisuję tylko na CF.

Hubert Multana
02-06-2024, 16:30
Ja UHS-I zostawiłem tylko do Fujifilm, które nie obsługują UHS-II.

mirror
02-06-2024, 17:21
Mam dylemat czy silić się na wykorzystanie w R5 posiadanych z dawna kart SDXC UHS-I czy definitywnie z nimi skończyć.
Obecnie mam je jako "rezerwę" ale nie wiem jak współpracują z CFExpress przy równoległym zapisie fotek. Video zapisuję tylko na CF.

ja stosuję tylko CFExpress (mam jeszcze kilka SDXC noszę je w razie niemca ale nie mam zamiaru używać) i ubolewam że nie mam 2 slotów CFExpress, ponoć R5II też nie będzie miał 2 slotów CFExpress - moim zdaniem to polityka ...... - trzeba się na coś zdecydować szczególnie przy tych cenach korpusów, ktoś mnie w bambuko robi

marfot
02-06-2024, 20:59
ja stosuję tylko CFExpress (mam jeszcze kilka SDXC noszę je w razie niemca ale nie mam zamiaru używać) i ubolewam że nie mam 2 slotów CFExpress, ponoć R5II też nie będzie miał 2 slotów CFExpress - moim zdaniem to polityka ...... - trzeba się na coś zdecydować szczególnie przy tych cenach korpusów, ktoś mnie w bambuko robi

Nigdy wcześniej nie miałem dwóch slotów no ale skoro już sa to trzeba jakoś zapełnić. W sumie mogą być różne typy.
Jakoś nie doczytałem jak prędkość karty rzutuje na zapis RAW przy zdjęciu i stąd dylemat czy musi być UHS II.

mkamelg
02-06-2024, 21:32
https://alikgriffin-com.translate.goog/best-memory-cards-canon-r5/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp

Zwróć szczególną uwagę na to, co zostało napisane pod "Konfiguracja Karty Pamięci Canon R5".

marfot
02-06-2024, 23:31
https://alikgriffin-com.translate.goog/best-memory-cards-canon-r5/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp

Zwróć szczególną uwagę na to, co zostało napisane pod "Konfiguracja Karty Pamięci Canon R5".

Dzięki za link. Dla świętego spokoju dokupiłem Lexar 1800x 128GB.

pawel.guraj
07-07-2024, 21:31
Poważnie ćwierkają, że R5mk2 będzie ogłoszony w okolicach 17-go lipca.
Tak więc będę "puszczał" moją R5-ke w okolicach 8,5k. Jak by ktoś był chętny to zapraszam.

Pzdr,
Paw.

Hubert Multana
10-07-2024, 21:02
Proszę o kontakt osoby, które wiedzą, ze zakupią R5 mark II w dniu premiery :)

cauchy
10-07-2024, 22:48
one nie będą dostępne w dniu premiery raczej, mają być za miesiąc
ale jak coś to ja jestem zainteresowany ;) (o ile będzie znaczący progres vs R5)

Nozanu
11-07-2024, 10:54
one nie będą dostępne w dniu premiery raczej, mają być za miesiąc
ale jak coś to ja jestem zainteresowany ;) (o ile będzie znaczący progres vs R5)

To jest nas wielu.

atsf
11-07-2024, 11:07
To jest nas wielu.

No i co zrobicie ze swoimi R5? Są już jacyś chętni? :mrgreen:

Eberloth
11-07-2024, 11:39

Nie kupuj! Będziesz miał takie same problemy co z R7.

pawel.guraj
11-07-2024, 11:39

Owszem, ja już mam nawet drobną kolejkę.

p,paw

atsf
11-07-2024, 11:49
Nie kupuj! Będziesz miał takie same problemy co z R7.

To mi nie grozi, bo R5 odrzuciłem już na wstępie :mrgreen:

cauchy
11-07-2024, 14:33
mi się mega przyda 4k/120 i większa możliwość cropowania
podobno nowa matryca ma dać mniejszy szum, zobaczymy..

pawel.guraj
11-07-2024, 19:26
mi się mega przyda 4k/120 i większa możliwość cropowania
podobno nowa matryca ma dać mniejszy szum, zobaczymy..

Może nie być z tym tak kolorowo.
Po pierwsze - dziś na prawdę trudno wyciągnąć coś więcej z CMOS'a. Matryce szumią już w zasadzie na poziomie szumu fotonowego, nie da się zrobić czegoś co będzie szumieć mniej - fizyka jest nieubłagana.
Po drugie - patrząc choćby na to co pokazał Nikon i Sony, tendencja jest do zwiększania szybkości odczytu, kosztem szumu.
Tak więc może być przykra niespodzianka...

p,paw

cauchy
11-07-2024, 22:56
W sensie co bedzie mial nowy R5 wzgledem starego zeby placic za niego prawie dwa razy wiecej. To tylko o to rozbija się temat.

Qgiel
11-07-2024, 23:36
"Informacje o nowym aparacie Canon EOS R5 Mark II (niepotwierdzone)

Brak zaciemnienia podczas zdjęć seryjnych
Lepiej zaimplementowany tryb wysokiej rozdzielczości z przesunięciem pikseli (brak szczegółów)
"Pewne" podświetlenie przycisków
Rozdzielczość wyświetlacza LCD zwiększona ponad dwukrotnie
Czułość ostrości na poziomie -8EV
Zwiększona wydajność baterii (nie oczekujmy tutaj skoku kwantowego)
Maksymalny elektroniczny czas otwarcia migawki "powyżej" 1/8000 s
Twierdzenie o zakresie dynamicznym wynoszącym 16 stopni (twierdzenia a rzeczywistość mogą się różnić)
Pełnowymiarowy port HDMI
Nowe "nowości" dla Canon w algorytmach AF (jestem pewien, że EOS R1 również miałby te nowości i więcej)
Nieco cięższy korpus (prawdopodobnie niezauważalny)
Nowe tryby wydajności IBIS (brak szczegółów)

Wcześniejsze dane techniczne EOS R5 Mark II

45-megapikselowy sensor BSI
Nowy projekt wizjera elektronicznego
Maksymalna szybkość zdjęć seryjnych w trybie mechanicznym 12 kl./s i elektronicznym 30 kl.
AF sterowany okiem z EOS R3
Nowa konstrukcja pasywnego chłodzenia z dwoma nowymi otworami wentylacyjnymi
Uchwyt z aktywnym chłodzeniem
Uchwyt na baterię
8K60P (z osłonami)
Konfiguracja kart CFexpress typu B / SD
Cena premierowa: 3999 USD
Ogłoszenie: 17 lipca 2024 r.
Wysyłka: Sierpień, 2024 "

To z serwisu CanonRumors ( nie znam)
Niejeden już zalicza foto orgazm ;-).

pawel.guraj
12-07-2024, 10:37
"Informacje o nowym aparacie Canon EOS R5 Mark II (niepotwierdzone)

Brak zaciemnienia podczas zdjęć seryjnych
Lepiej zaimplementowany tryb wysokiej rozdzielczości z przesunięciem pikseli (brak szczegółów)
"Pewne" podświetlenie przycisków
Rozdzielczość wyświetlacza LCD zwiększona ponad dwukrotnie
Czułość ostrości na poziomie -8EV
Zwiększona wydajność baterii (nie oczekujmy tutaj skoku kwantowego)
Maksymalny elektroniczny czas otwarcia migawki "powyżej" 1/8000 s
Twierdzenie o zakresie dynamicznym wynoszącym 16 stopni (twierdzenia a rzeczywistość mogą się różnić)
Pełnowymiarowy port HDMI
Nowe "nowości" dla Canon w algorytmach AF (jestem pewien, że EOS R1 również miałby te nowości i więcej)
Nieco cięższy korpus (prawdopodobnie niezauważalny)
Nowe tryby wydajności IBIS (brak szczegółów)

Wcześniejsze dane techniczne EOS R5 Mark II

45-megapikselowy sensor BSI
Nowy projekt wizjera elektronicznego
Maksymalna szybkość zdjęć seryjnych w trybie mechanicznym 12 kl./s i elektronicznym 30 kl.
AF sterowany okiem z EOS R3
Nowa konstrukcja pasywnego chłodzenia z dwoma nowymi otworami wentylacyjnymi
Uchwyt z aktywnym chłodzeniem
Uchwyt na baterię
8K60P (z osłonami)
Konfiguracja kart CFexpress typu B / SD
Cena premierowa: 3999 USD
Ogłoszenie: 17 lipca 2024 r.
Wysyłka: Sierpień, 2024 "

To z serwisu CanonRumors ( nie znam)
Niejeden już zalicza foto orgazm ;-).

Lepiej było wkleić oryginał bo to tłumaczenie wyszło raczej komicznie ;-)

p,paw

kmeg
12-07-2024, 12:57
Poza sterowaniem AF okiem nie widzę niczego ciekawego co by mi ułatwiło życie I to nie jest wina canona tylko ograniczenia technologiczne i już nie ma za bardzo miejsca na jakieś przełomowe zmiany a raczej delikatne ulepszenia.

cauchy
12-07-2024, 13:05
Sterowanie okiem dla mnie zbedne, raz że noszę okulary, a dwa że glownie korzystam z ekranika.

pawel.guraj
12-07-2024, 14:31
Sterowanie okiem dla mnie zbedne, raz że noszę okulary, a dwa że glownie korzystam z ekranika.
Akurat dla mnie to też kompletnie zbędna funkcja choć nie wyobrażam sobie robienia zdjęć przy pomocy ekranika (chyba, że mówimy o statywie).

Bardzo jestem ciekawy czy elektroniczna migawka da 14 bitów przy pełnej prędkości odczytu (mam nadzieję na coś w okolicach 1/200s)

p,paw

mxw
14-07-2024, 02:02
Poza sterowaniem AF okiem nie widzę niczego ciekawego co by mi ułatwiło życie
Nie wiem, czy sterowanie okiem ułatwia życie - miałem to już na poziomie EOS 50E - i działało poprawnie (w okularach i bez), tylko po co? Po ustawieniu ostrości człowiek chciał jeszcze sprawdzić cały kadr i ... robiło się nerwowo :shock:, nie można było się rozejrzeć żeby skontrolować brzegi, nie można było spojrzeć na czas i przysłonę, bo robiło się nerwowo (patrz tryb AF - tam były 3 oidp). Funkcja fajnie wyglądała w specyfikacji i jak się chciało pokazać to kolegom, ale imho była dość niepraktyczna - ostatecznie never used.

marfot
14-07-2024, 06:29
Nie wiem, czy sterowanie okiem ułatwia życie - miałem to już na poziomie EOS 50E - i działało poprawnie (w okularach i bez), tylko po co? Po ustawieniu ostrości człowiek chciał jeszcze sprawdzić cały kadr i ... robiło się nerwowo :shock:, nie można było się rozejrzeć żeby skontrolować brzegi, nie można było spojrzeć na czas i przysłonę, bo robiło się nerwowo (patrz tryb AF - tam były 3 oidp). Funkcja fajnie wyglądała w specyfikacji i jak się chciało pokazać to kolegom, ale imho była dość niepraktyczna - ostatecznie never used.

Absolutnie się z tym zgadzam. To już dawno było bezużyteczne a teraz przy nowych możliwościach trybów AF nikt tego nie wykorzysta.
Temat wrócił prawdopodobnie pod wpływem pitolenia, że księgowi powycinali szereg funkcji, które kiedyś były :mrgreen:.

mirror
14-07-2024, 14:07
myślę ze nasza ulubiona firma pozamiata R5II conajmniej tak jak pozamiatała R5 :mrgreen:

kmeg
14-07-2024, 14:18
Absolutnie się z tym zgadzam. To już dawno było bezużyteczne a teraz przy nowych możliwościach trybów AF nikt tego nie wykorzysta.
Temat wrócił prawdopodobnie pod wpływem pitolenia, że księgowi powycinali szereg funkcji, które kiedyś były :mrgreen:.Mi akurat by się to czasem przydało zamiast bawienie się joystickiem...

mirror
14-07-2024, 14:43
Temat wrócił prawdopodobnie pod wpływem pitolenia, że księgowi powycinali szereg funkcji, które kiedyś były :mrgreen:.

Ja mam to w analogowym eos 3 i działa, na jednym kanale mam skalibrowane pod okulary na drugim bez okularów i po prostu działa - w tym modelu jest 40 punktów autofocusa ale oczywiście mam af rozłączony od spustu (jest pod kciukiem) i moje korpusy nigdy na ustawiają same z siebie ostrości w szczególności kiedy kontroluję brzegi - rozłączenie af od spustu załatwia wiele tematów począwszy od rozglądania się po kadrze, a skończywszy na pstrykaniu pstryczkiem przy obiektywie po założeniu gęstego ND np. big stoppera i wiele innych pomiędzy.

--- Kolejny post ---

Może nie być z tym tak kolorowo.
Po pierwsze - dziś na prawdę trudno wyciągnąć coś więcej z CMOS'a. Matryce szumią już w zasadzie na poziomie szumu fotonowego, nie da się zrobić czegoś co będzie szumieć mniej - fizyka jest nieubłagana.
Po drugie - patrząc choćby na to co pokazał Nikon i Sony, tendencja jest do zwiększania szybkości odczytu, kosztem szumu.
Tak więc może być przykra niespodzianka...

p,paw

moim zdaniem jesli chodzi o szum to byłoby jeszcze miejsce, a nawet sporo miejsca (szum na długiej ekspozycji), ktoś się chwali "Dynamic range claim of 16 stops" (oczywiście papier wszystko zniesie) mz tego się nie da uzyskać bez zmniejszenia szumów (i nie tylko :mrgreen:).

ja jestem nastawiony pozytywnie i pewnie kiedyś kupię ale nie w dniu premiery

z ciekawostek

A better implemented pixel-shift high resolution mode (no details)

może ktoś to w końcu zaimplementował tak jak powinien to zrobić ale nie zrobił w R5 :mrgreen:

atsf
14-07-2024, 14:55
może ktoś to w końcu zaimplementował tak jak powinien to zrobić ale nie zrobił w R5 :mrgreen:

Bardzo mnie to pociesza, że nie tylko w R7 są źle zaimplementowane jakieś funkcje, bardzo! Gdzie łap nie wsadzić- tam mina :mrgreen:

mirror
14-07-2024, 15:29
Bardzo mnie to pociesza, że nie tylko w R7 są źle zaimplementowane jakieś funkcje, bardzo! Gdzie łap nie wsadzić- tam mina :mrgreen:

no wiesz... R5 to aparat idealny :) a ta funkcja jest akurat dla tych co brzydzą się obróbką i fotografują w jpegach :mrgreen:

pawel.guraj
14-07-2024, 17:51
moim zdaniem jesli chodzi o szum to byłoby jeszcze miejsce, a nawet sporo miejsca (szum na długiej ekspozycji), ktoś się chwali "Dynamic range claim of 16 stops" (oczywiście papier wszystko zniesie) mz tego się nie da uzyskać bez zmniejszenia szumów (i nie tylko :mrgreen:).

No właśnie to jest trochę mit, że szumu da się pozbyć w całości. W szczególności przy długich ekspozycjach szum w dużym stopniu pochodzi z samej fizyki światła a nie matrycy - ciężko to będzie przeskoczyć. Oczywiście jak kiedyś w dalekiej przyszłości pojawią się używalne matryce pixel-counting to będzie dopiero przełom w rejestracji obrazu bez szumu szczególnie w bardzo słabych warunkach oświelteniowych.

Tym nie mniej liczę, że mk2 utrzyma dość elegancką charakterystykę szumu R5-ki przy znacząco szybszym odczycie.

p,paw

cauchy
14-07-2024, 21:58
w całości nawet nie, ale już kilka opinii słyszałem że powyżej 3200 w R5 to już się zastanawia czy tyle ustawić
a mi powieka ma nie drgnąć gdy jadę w okolice 8-10k
może to zależy od percepcji, tolerancji na szum, jak u Bangiego, nie wiem..

Marek Kowal
15-07-2024, 07:51
Sterowanie AF okiem w fotografowaniu grup ludzi jest absolutnie genialne, używając tej funkcji ma się kontrolę nad finalnym efektem, w reporterce szeroko rozumianej też się przydaje, do spottingu całkowicie zbędne, "100" lat temu w Eos-ie 5 to była lipa, w R3 działa perfekcyjnie, nawet przez ciemne okulary, to bezwzględnie super narzędzie w rękach fotografującego.

cybulski
15-07-2024, 14:47
https://www.canon-europe.com/events/live-product-launch-event/

cauchy
15-07-2024, 22:42
czekam na to, ale chyba bardziej na testy YT ;)

pawel.guraj
17-07-2024, 12:04
https://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-r5-ii-initial-review

Że tak powiem, tyłek raczej nie urwany ;-)

p,paw

cybulski
25-11-2024, 17:04
R5 znów taniej
https://www.cyfrowe.pl/lp/canon-eos-r5-black-friday-w-supercenie.html?smclient=de7e8b2d-96c4-4d69-b4c1-10a998a95fd4&utm_source=e-mail&utm_medium=mail_1&utm_campaign=Mailing_20241125_BF

https://fotoforma.pl/aparat-canon-eos-r5

Bangi
25-11-2024, 20:57
R5 znów taniej
https://www.cyfrowe.pl/lp/canon-eos-r5-black-friday-w-supercenie.html?smclient=de7e8b2d-96c4-4d69-b4c1-10a998a95fd4&utm_source=e-mail&utm_medium=mail_1&utm_campaign=Mailing_20241125_BF

https://fotoforma.pl/aparat-canon-eos-r5

To już chyba "grand finale sell", po tym już nie będą dostępne nowe coś czuję.

cauchy
25-11-2024, 21:48
ja jestem super zadowolony, to naprawdę świetna pucha, w tej cenie to w ogóle nie ma się co zastanawiać jeśli ktoś jeszcze się waha

cybulski
11-01-2025, 23:59
Zapodam dwa wykresy, nie wiem czy tu były. To w kwestii "legendy miejskiej" lepszości tych obu parametrów u konkurecnji.
Jakoś po zapodaniu tych wykresów na forum nikoniarzy nastała cisza w wątku, zapewne zaglądający tam akolici Sony i Nikona trawią aby jednak wykazać wyższość swojego systemu :D
a Ligo się śmiał na nikoniarzach, że Canoniarze osiągneli nirwanę i już nie gadają ciągle o sprzęcie, chyba chodziło mu że od czasów nastania R5 :D
i qr*a zonk ale jakto to Canon jest najlepszy i to od kilku lat :) ? a ja wam mówiłem, naoglądałem się rawów konkurecji i nic mnie tam nie ciągnie to nie wierzyli

https://photonstophotos.net/Charts/PDR.htm#Canon%20EOS%20R5,Nikon%20Z%207II,Nikon%20Z %208,Sony%20ILCE-7RM4
19215

https://photonstophotos.net/Charts/PDR_Shadow.htm#Canon%20EOS%20R5,Nikon%20Z%207II,Ni kon%20Z%208,Sony%20ILCE-7M4
19216

mirror
12-01-2025, 00:40
religia DRu po premierze R5 nagle straciła na popularności zniknęli prorocy DR, a pomniejsi kapłani religii DR przestali produkować płomienne posty na forum - pojawili się za to piewcy nowych wyznań: pierwsze twierdzi że canonon ma za mało obiektywów, drugie to wynanie zrzucające naszej ulubionej firmie zbyt małą inkluzywność w stosunku do niezależnych producentów optyki :mrgreen:

jadyną nadzieją religii DR pozostaje znane powiedzenie Józefa Wissarionowicza "nieważne kto głosuje, ważne kto głosy liczy" więc jeśli tego DRa oczywiście tylko dla wygody użytkowników (bo wykresy są trudne do zrozumienia :mrgreen:) przeliczy się na jedną i jedynie słuszną liczbę to można jeszcze coś ugrać w temacie

ja również jestem bardzo zadowolonym użytkownikiem R5 od kilku lat to najlepszy zakup jaki zrobiłem od czasu zakupo 350D :mrgreen: ale niestety nie jest aparatem pozbawionym wad np. menu filmowe zrobione nie wiadomo dla kogo (to zaawansowany aparat jak go kupowałem to nie było bardziej zaawansowanego więc należy zakładać że kupujący ma o jeden zwój więcej niż kura i wie czego chce i potrafi to wybrać) które wiąże opcje niezwiązane (polecam recenzję na optyczne.pl jak ktoś nie wie o czym mowa (lub zamyka oczy żeby nie widzieć) lub uważa że wydziwiam), np. brak log2 czy bardziej systemowa produkcja obiektywów z korekcją cyfrową (tzn. fatalnie skorygowanych optycznie) co pociąga za sobą spore problemy ale to już dotyczy całego systemu R

cybulski
12-01-2025, 00:52
Gdy kilka lat temu kupowałem Rkę jako kontynuację 5dmk4 to na forum nikona mówiono mi że to słaba matryca. No może i nie najlepsza.
Ale teraz co ja widzę, te zachwyty nad Z8/Z9 a jak dobrze się przyjrzeć wykresom to okazuje się że ... ? Że to może mało ważne bo i tak Z8 ah oh. Dla mnie Rka też jest ah oh nie narzekam.

19217

19218

Ligo
12-01-2025, 03:30
Ligo się śmiał na nikoniarzach, że Canoniarze osiągneli nirwanę i już nie gadają ciągle o sprzęcie
To trochę nie tak, a w zasadzie zupełnie odwrotnie, ale jest sobota wieczór, więc mogę to zrozumieć...8-)
Czy ja mogę śmiać się z Canona, którego sam używam od 5D i co najlepsze, który cały czas jest w gotowości do wykonania mojego Zdjęcia Życia?;)

Bangi
12-01-2025, 21:39
A jeszcze nałóż na te wykresy popularne lustrzanki ;)

pawel.guraj
12-01-2025, 21:42
Jak mantrę będę powtarzać, walka o DR się skończyła, bo nie a się już zrobić lepszej matrycy CMOS.
Różnice będą o jakeś drobne ułamki EV i to wyłącznie w obszarach natywnej czułości a nie wysokich ISO.

Canon dogonił Sony(Nikona) i jest dokładnie w tym samym miejscu, z którego nie ma już dalszej drogi. Oczywiście można optymalizować teraz szybkość, tak aby szybkie matrycy dawały to samo co wolne ale dalej nieco lepsze.

p,paw

Jacek_Z
13-01-2025, 01:03
Zbigniew popatrz na starsze body Canona, starsze od R5. Daj ich wykresy i nałóż na wykresy antyku D850 czy Z7, to zobaczysz jak wyglądały DR. Dlatego teraz o DR sie nie rozmawia, bo Canon już ma DR taki jak inni. Z8, Z9 mają gorsze DR niż wcześniejsze body Nikona, bo to nowy rodzaj matrycy. Mającej zalety w kwestiach szybkości czytania (rolling shutter itp) itp, ale wadą jest mniejszy DR niż choćby starszy Z7. Jeszcze gorzej wygląda Sony A9 III z migawką globalną (najniższe ISO 250). Generalizując na razie mozna napisać, że szybsza matryca ma konsekwencje w postaci gorszego DR. Starsze matryce, ale nie stacked są lepsze.
Zapewne sądziłeś, że najwyższe modele będa miały ten parametr lepszy, a tu niespodzianka, na razie tak nie jest. Dlatego R5 wypada dobrze na ich tle.

Paweł - da sie zrobić lepsze matryce, dzięki "dziwnym" pomysłom. Nie wiem jak to możliwe, ale myśla nad innym czasem czytania każdego z pikseli co zrewolucjonizuje DR. Walka nigdy się nie skończy ;)

cybulski
13-01-2025, 07:12
Któryś Hasel nałożony na DR wykres jest zdecydowanie wyróżniający się na plus.

pawel.guraj
13-01-2025, 09:32
Paweł - da sie zrobić lepsze matryce, dzięki "dziwnym" pomysłom. Nie wiem jak to możliwe, ale myśla nad innym czasem czytania każdego z pikseli co zrewolucjonizuje DR. Walka nigdy się nie skończy ;)

Dziś problem leży zupełnie gdzie indziej. Matryce z punktu widzenia fizyki są już idealne. Szum, który widzimy przy większych ISO to nie jest szum generowany przez matryce samą w sobie - to szum związany z samym światłem (tak światło też szumi, nasz narząd wzroku po prostu tego nie widzi). Dokładnie rzecz biorąc ten szum związany jest z kwantową charakterystyką światła i jest nieodłącznym elementem związanym z jego odczytem.
Rewolucją bedą matryce kwantowe (tzw. photon counting) - ale tutaj droga jeszcze bardzo długa.

Sposobem na zwiększenie DR w matrycach CMOS jest przejście na 16 bitów i pogłębienie pojemności piksela ale to wpłynie wyłącznie na powiększenie zakresu od strony świateł a nie cieni....

p,paw

szwayko
13-01-2025, 13:45
Co do różnic R, R5. Po erze lustrzanek na początku mojej drogi kupiłem R z myślą, że teraz wszystko co mam poprzez adaptery podepnę pod aparat cyfrowy FF. Moje małe ulubione szkła Canon FD 24,28,35,50,100,135,200 - fajnie się nimi fotografowało, ale mit tej jakości optycznej w porównaniu do tanich EF 28/2.8, 100/2.0 padł. Sprzedałem wszystkie i zostały tylko 135/3.5 i 200/4 małe i wystarczająco dobre. Potem zacząłem eksperymentować ze szkłami Leikowymi - Voigtlanderami z mocowaniem VM. Okazało się, że matryca R nie lubi takich szkieł z mocno cofniętą optyką. Dzięki takiej konstrukcji szkła są max małe jak na jasność np. VM 28/2.0II czy VM 50/1.2 i rewelacyjne optycznie. Na matrycy R przy tych trudniejszych był zafarb w narożach w kolorze magenty. R to jednak stara matryca od 5DIV bardziej do konstrukcji lustrzankowej szkieł. Zainwestowałem w R5 i tutaj już jest dobrze - zafarby zniknęły, jest zapas rozdzielczości. To już nowa matryca i pomijając te DR, szumy itd. jest jeszcze jeden parametr niemierzalny jakby - jak ułożenie mikrosoczewek lub coś w tym rodzaju na matrycy, co mam wpływ na procent światła i jego rozszczepienie przed trafieniem na naroża matrycy. Wiadomo im szkło bardziej cofnięte tym bardziej płaski kąt padania obrazu w narożach. Najlepiej sobie radzi z tym Leica M. Potem podobno Leica SL, a R5 już całkiem dobrze. Bardzo mi się dobrze fotografuje R5 z manualnymi leicowymi szkłami Voigtlandera, wizjer też ma znaczenie. Są małe idealne na podróże, jasne i rewelacyjne optycznie - APO-Lanthar 35mm i 50mm to już highend. Nawet mój Tamron 35/1.4 który w testach jest lepszy/podobny do EF 35/1.4II przymknięty na f/2.0 musi dać wyższość APO-Lantharowi 35/2.0. Najlepiej bym przetestował Leica SL2 (47Mpix) i porównał do R5 czy coś więcej można wycisnąć. Podobno jest jeszcze lepiej w narożach - mniejsza winieta i może ostrość większa.

Jacek_Z
13-01-2025, 23:05
Sposobem na zwiększenie DR w matrycach CMOS jest przejście na 16 bitów i pogłębienie pojemności piksela ale to wpłynie wyłącznie na powiększenie zakresu od strony świateł a nie cieni....

p,paw
DR to odstęp między światłami i cieniami. Obojętnie czy zysk jest na światłach czy cieniach - jest poprawa.

Któryś Hasel nałożony na DR wykres jest zdecydowanie wyróżniający się na plus.
To mnie nie dziwi. To średni format, większa powierzchnia piksela.

pawel.guraj
13-01-2025, 23:20
DR to odstęp między światłami i cieniami. Obojętnie czy zysk jest na światłach czy cieniach - jest poprawa.

No tak, ale miałem to na myśli, że w żaden sposób nie wpłynie to na szumy w cieniach (czyli również na wysokim ISO) - tutaj nie będzie żadnej poprawy.

p,paw

Jacek_Z
14-01-2025, 00:10
Będzie można wydłużyć czas czy otworzyć przesłonę albo obniżyć ISO a przepału nie będzie (o tyle EV o ile da poprawa w tym względzie). W tej sytuacji zyskujemy na cieniach. To fotograf zmieniając ekspozycje decyduje czy naświetla na światła czy na cienie. Skoro nie przepalamy tak łatwo, to mozna naświetlac bardziej na cienie. W ten sposób zyskujemy też na szumach.

pawel.guraj
14-01-2025, 08:55
Będzie można wydłużyć czas czy otworzyć przesłonę albo obniżyć ISO a przepału nie będzie (o tyle EV o ile da poprawa w tym względzie). W tej sytuacji zyskujemy na cieniach. To fotograf zmieniając ekspozycje decyduje czy naświetla na światła czy na cienie. Skoro nie przepalamy tak łatwo, to mozna naświetlac bardziej na cienie. W ten sposób zyskujemy też na szumach.

Tak racja. Jeżeli weźmiemy pod uwagę możliwość zmiany ekspozycji i złapania więcej światła to oczywiście masz pełną rację.

Ogólnie jeżeli właśnie gdzieś ma być postęp do w niskich ISO. Ja raczej staram się studzić oczekiwania tych, którym wydaje się, że za chwilę powstaną matryce dające przy ISO 12000 obrazek czysty jak pupa niemowlaka :)

p,paw

mirror
16-01-2025, 15:27
temat ktory sie przewija często na forum to baterie
zwykle można powiedziec coś po dłuższym okresie używania, u mnie się już chyba zaczyna dłuższy okres bo wczoraj korpus po włożeniu patona protect PL-E6NH takiej złotej zapytał czy bateria ma hologram canona :mrgreen: bez zająknięcia stwierdziłem że ma wybierając TAK ale nie zatrybiło do końca - wyciągnięcie i ponowne włożenie baterii pomogło ale zdjęcie życia gołębia :evil: uciekło - nie narzekam dałem za nią ok 50zł na dużej promocji zobaczymy co dalej.

cybulski
16-01-2025, 16:51
Kiedyś Rka z gripem mnie o to zapytała, odpowiedzialem nie i działało odtąd bez problemów i już nie pyta. Może pomogło gdy powiedziałem głośno "a co się qr*wa nie podoba w tej baterii?"

A R5 to mnie jeszcze takich pytań nie zadała a te same mam bateryjki które nie mają imprimatur.

mirror
16-01-2025, 18:32
Kiedyś Rka z gripem mnie o to zapytała, odpowiedzialem nie i działało odtąd bez problemów i już nie pyta. Może pomogło gdy powiedziałem głośno "a co się qr*wa nie podoba w tej baterii?"

A R5 to mnie jeszcze takich pytań nie zadała a te same mam bateryjki które nie mają imprimatur.

ale tam chyba nie ma androida czy innego iosa i jeszcze nie podsłuchują przez korpus? w celu spersonalizowania reklamy, r5 nawet gpsa nie ma, a to się przydaje przy personalizowaniu reklam - następnym razem spróbuję powiedzieć prawdę czyli że hologramu nie ma zobaczymy co na to powie korpus :mrgreen:

mam jeszcze nevella dam znać jak spuchnie :mrgreen:

niemar
24-03-2025, 09:15
Możecie mi podpowiedzieć coś?

Jak fotografuję w trybie M i nagle przyjdzie mi do głowy nagrać film wciskając guzik REC (bez zmiany na tryb filmowania) to aparat filmuje z ustawieniami C3. Wskakuje mi inny balans bieli niż mam w trybie M. Wszedłem w c3, poprawiłem balans bieli, ale przy włączaniu nagrywania znuwu filmuje w innym balansie. Jak zrobić, aby poprzez guzik Rec, filmował w innym trybie niż c3 lub zachował BW ?

cauchy
24-03-2025, 10:40
Ale co chcesz osiągnąć? chcesz mieć ten sam WB i w trybie foto i w wideo gdy przełączasz się na C3? chyba nie ma takiej opcji..
możesz w trybie wideowym C3 ustawić WB jaki chcesz i wtedy po włączeniu REC przy fotach będzie nagrywał w tym właśnie WB. Ale nie sądzę, żeby byla opcja synchronizacji WB między fotami i wideo, to są niezależne tryby. Domyślam się, że filmujesz przy sztucznym świetle, bo w naturalnym AWB jest wystarczająco dobry, ja w ogóle nie zmieniam tego parametru. W sztucznym nie wiem jak to wygląda.

https://www.dpreview.com/forums/thread/4710708

niemar
26-03-2025, 21:31
Jak przestawię w c3 wb i wrócę do fotek, a potem wcisnę rec, to c3 znowu ma awb. Tak jak by go zawsze ustawiał w awb.
I tak nawiasem - idzie coś ustawić, aby w seryjnym trybie nie robił aż tyle fot? (Używam tego najwolniejszego z 3 dostępnych)

pawel.guraj
26-03-2025, 21:39
Jak przestawię w c3 wb i wrócę do fotek, a potem wcisnę rec, to c3 znowu ma awb. Tak jak by go zawsze ustawiał w awb.
I tak nawiasem - idzie coś ustawić, aby w seryjnym trybie nie robił aż tyle fot? (Używam tego najwolniejszego z 3 dostępnych)

A masz ustawione "auto update". Bo jeżeli nie to każdy tryb C wraca do ustawień z czasów kiedy był zarejestrowany a bieżące zmiany nie są rejestrowane.

p,paw

cauchy
26-03-2025, 21:44
ustaw to i sprawdź:
19724

19725

co do serii wrzuć w H (nie H+) i po prostu nie trzymaj tyle spustu migawki

Nozanu
26-03-2025, 22:31

R5 w trybie migawki el. ma stałą prędkość 20kl/s. wolniejsze tryby są dla migawki mechanicznej. Dopiero R5II ma możliwość dowolnej regulacji ilości klatek/s w każdym trybie.

Jest wybór zapamiętywania zmian w "C" lub każdorazowy powrót do poprzednich ustawień- pogrzeb trochę w menu.

mirror
26-03-2025, 22:50

w trybach C1, C2 ... można ustawić czy zmiany podczas pracy mają robić update ustawienia C1, C2 .... czy nie mają - jak nie mają robić to przy następnym włączeniu jest ustawione to co było oryginalnie ustawione, a nie chwilowe zmiany podczas pracy - tak to działa w trybie foto, jak mniemam w video powinno działać identycznie

trzeba przestawić Auto update set. na enable - ale jak się głębiej zastanowić to chyba bym nie przestawiał taki reset do defaulta ma chyba jednak większy sens

niemar
27-03-2025, 19:17
Dziękuję, o takie wskazówki chodziło.

Diabeł
16-04-2025, 18:08
Co może być przyczyną, że po ustawieniu szybkiej serii zdjęć + (H+), ikonka nie świeci się na zielono co według instrukcji daje 9 zdjęć/sek. Podpięty obiektyw to RF100-500, oryginalny akumulator LP-E6NH w pełni naładowany stan zużycia 3/3, czas naświetlania krótszy niż 1/1000.

adawro
16-04-2025, 21:11
Wg AI sprawdź:

Battery level
Temperature
Flicker reduction
Shutter speed
Aperture value
Subject conditions
Brightness
AF operation
Type of lens
Use of flash
Electronic shutter

Lukas87
16-04-2025, 21:23
Co może być przyczyną, że po ustawieniu szybkiej serii zdjęć + (H+), ikonka nie świeci się na zielono co według instrukcji daje 9 zdjęć/sek. Podpięty obiektyw to RF100-500, oryginalny akumulator LP-E6NH w pełni naładowany stan zużycia 3/3, czas naświetlania krótszy niż 1/1000.

Ale chodzi tyko o brak zielonej ikonki czy też o raku seryjnych zdjęć? Bo w R6 II miałem czasami tak że ikonka się nie wyświetlała, ale seria normalnie działała.

Jeszcze sprawdź czy nie masz włączonego trybu Dual Pixel RAW i/lub Flicker Control.

Diabeł
17-04-2025, 18:52
Ale chodzi tyko o brak zielonej ikonki czy też o raku seryjnych zdjęć? Bo w R6 II miałem czasami tak że ikonka się nie wyświetlała, ale seria normalnie działała.

Jeszcze sprawdź czy nie masz włączonego trybu Dual Pixel RAW i/lub Flicker Control.

W sumie to chodzi o brak zielonej ikonki, seria działa tylko czy jest to 12 czy 9 klatek to nie wiem :-). Dzisiaj akurat miałem możliwość po dłuższej przerwie wyjść w teren i pofotografować, sprawdzałem wszystkie ustawienia o jakich piszą w instrukcji, które niby powinny być spełnione i ikonka jak była biała tak jest.

cauchy
18-04-2025, 11:41
zaintrygowałeś mnie, sprawdziłem u siebie
zielone jest tylko gdy:
1. używam oryginalnych baterii, a nie zamienników typu Patone czy Newell
2. mechaniczna migawka

Diabeł
18-04-2025, 21:03
zaintrygowałeś mnie, sprawdziłem u siebie
zielone jest tylko gdy:
1. używam oryginalnych baterii, a nie zamienników typu Patone czy Newell
2. mechaniczna migawka
Używasz gripa, czy z jednym akumulatorem sprawdzałeś? Bo jeszcze zastanawiałem się czy może nie trzeba mieć zapiętego gripa z dwoma oryginalnymi akumulatorami. Jeszcze jedno podejrzenie to stan zużycia akumulatora, wcześniej pisałem, że jest 3/3 tylko że to nie ten akumulator sprawdziłem, oryginał ma 2/3 i 100% naładowania.

cauchy
18-04-2025, 21:49
nie mam gripa, jeden aku tylko, załadowany na full

dan_jo
18-04-2025, 22:02
Używasz gripa, czy z jednym akumulatorem sprawdzałeś? Bo jeszcze zastanawiałem się czy może nie trzeba mieć zapiętego gripa z dwoma oryginalnymi akumulatorami. Jeszcze jedno podejrzenie to stan zużycia akumulatora, wcześniej pisałem, że jest 3/3 tylko że to nie ten akumulator sprawdziłem, oryginał ma 2/3 i 100% naładowania.

U mnie z gripem z dwiema bateriami patona w stanie 3/3 i naładowane na 100 świeci na zielono, z jedną baterią w gripie nie ma tej ikonki.

Diabeł
19-04-2025, 11:53
Już działa, miałem włączone wifi w aparacie, w instrukcji było to wspominane, niby wyłączałem a jednak coś się nie zapisało.