Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon EOS R5

Strony : 1 2 3 4 5 6 [7] 8

marfot
14-12-2022, 15:00
na wiosnę spróbuję sfocić nietoperza w locie ze śledzeniem oka oczywiście (trzeba sobie wyznaczać cele)

Sfocić kreta ze śledzeniem oka i to przy pracy pod ziemią - to powinno być kryterium przy wyborze sprzętu ;)

atsf
14-12-2022, 15:40
Sfocić kreta ze śledzeniem oka i to przy pracy pod ziemią - to powinno być kryterium przy wyborze sprzętu ;)

A może nauczy się kaczka pływać, jak jej się w d..ę wody naleje?

Leon007
14-12-2022, 19:57
Jest w aparatach pole do rozwoju: moduł AF śledzenia ucha u nietoperzy. Canon EOS R5 mk DCLXVI już powinien to mieć.

Jacek_Z
14-12-2022, 21:00
Do wielu uczestników. Sugeruję skończyć z popisywania się swoim dowcipem. Szkoda wątku. OT o fotografii to jednak co innego niż robienie sobie jaj.

Eberloth
14-12-2022, 21:38
Do wielu uczestników. Sugeruję skończyć z popisywania się swoim dowcipem. Szkoda wątku. OT o fotografii to jednak co innego niż robienie sobie jaj.

W pełni się zgadzam. To jest poważne forum. Żadnych żartów. A za epatowanie jajami dawałbym bany :mrgreen:

Padłem i długo nie wstanę :lol:

mirror
15-12-2022, 15:33
Tylko wężyk na drucie nie wymaga jakiejkolwiek zmiany ustawień, grzebania w menu itp - podłącza się go i działa jak spust.
Swoją drogą jak sobie wyobrażasz aplikację pozwalającą na wciśnięcie przycisku do połowy :roll:

no własnie z tym jest problem - są tacy co mają odłączony AF od spustu, dziwne ale są tacy - różni ludzie z różnych powodów - u mnie jak naciskam spust na wężyku lub normalnie to ostrość jest już ustawiona i nie ma potrzeby żeby aparat ponownie ją ustawiał, co więcej najczęściej się jej nie daje ustawić - więc po jaką cholerę aplikacja usiłuje mi ustawić ostrość jak naciskam zdanie migawkę? spust tego nie robi, wężyk tego nie robi, pilot tego nie robi, a aplikacja robi - ktoś nie ogarnia aparatu i jego ustawień (aparaty są troche bardziej skomplikowane niż telefony komórkowe) - zdalne wyzwalanie ma działać jak spust a nie filozofować skoro mój spust nie uruchamia AF to aplikacja ma również nie uruchamiać AF - tylko tyle i aż tyle - naciskanie do połowy nie jest moim problemem :)

Czyli aplikacja chyba działa jak zdalny wyzwalacz na podczerwień Canon RC1

pewnie kogoś pominąłem ale dzięki za odzew bo to prowokuje do jakiejś rozkminy moich wysublimowanych ;) problemów, długo mi zeszło ale znalazłem moment czasu i pochyliłem się jeszcze raz nad wężykiem, wyzwalaczem ir i aplikacją bo mój oryginalny (czyli nie kundel) węzyk za kupę kasy :mrgreen: z najbadziej idiotyczną wtyczką jaką widziałem (jedyna zaleta że we wszystkich moich korpusach ta wtyczka jest taka sama) chyba całkowicie wyszionął ducha, znaczy ta wtyczka (która jak kazdy widzi działać sensownie długo nie ma prawa) padła - a teraz podsumowanie
1. wężyk jak działa to działa poprawnie (w przypadku gdy af został odpięty od spustu i przypiety na af-on) tzn. nie wlącza af po naciśnięciu przycisku
2. wygrzebałem ira i kupiłem bateryjkę - ir remote działa tak samo jak wężyk (wbrew temu co pojawiło się w wątku) i nie włącza af po naciśnięciu przycisku (jak nie ma af na spuście) - więc działa tak jak powinien - brak programisty i analityka zaskutkował poprawnym działaniem :mrgreen: ir remota
3. aplikacja pozwala na wyświetlenie Af-buttona (obok przycisku spustu) nie wiem czy tak było zawsze bo były jakies aktualizacje aplikacji (jeśli komuś sie nie łączy po aktualizacji to należy usunąć telefon z połaczeń na aparacie i aparat z połączeń na telefonie, sparować ponownie i wszystko zacznie hulać jak burza) co powoduje że jak się naciśnie przycisk spustu to af nie jest wyzwalany (w końcu)

więc odszczekuję moje odszczekiwanie aplikacja może działać prawidłowo - równie prawidłowo jak wężyk czy ir ;)

teraz jeszcze tylko muszę kupić kolejny wężyk z idiotyczną wtyczką bo z aplikacją działa mi tylko R5 lub przetestować pilota ir na pozostałych korpusach

zdebik
14-02-2023, 23:03
Czy do R5 dodadzą AF w video jaki mamy w nowych puszkach (nie szuka ostrości jeśli obiekt wyszedł z kadru). Jak obstawiacie?

mirror
15-02-2023, 00:46
Czy do R5 dodadzą AF w video jaki mamy w nowych puszkach (nie szuka ostrości jeśli obiekt wyszedł z kadru). Jak obstawiacie?

jeśli muszę to obstawiam ze nie dodadzą bo ten korpus dał im po ..... jesli chodzi o firmware znaczy ciągle coś musieli zmieniać po słabej implementacji, a właściwie braku implementacji kontroli temperatury i jeszcze słabszych tłumaczeniach, z nowych spraw to jest jeszcze do upgrejdu korekcja oddychania obiektywu która pojawiła sie nawet w podstawowych korpusach - ogólnie to zależy jakie mają plany wobec korpusu znaczy kiedy będzie następca i od razu napiszę że nie wierzę w rumorsy w temacie następcy

mirror
06-03-2023, 23:45

robi się ciekawie
https://www.canonrumors.com/canon-to-release-major-firmware-update-for-the-canon-eos-r5/

pawel.guraj
07-03-2023, 09:09
robi się ciekawie
https://www.canonrumors.com/canon-to-release-major-firmware-update-for-the-canon-eos-r5/

Moim zdaniem stanowczo zbyt piękne, aby było prawdziwe.
Chyba, że R5mk2 jest jeszcze daleko...

p,paw

mirror
07-03-2023, 12:57
Moim zdaniem stanowczo zbyt piękne, aby było prawdziwe.
Chyba, że R5mk2 jest jeszcze daleko...

p,paw

tak jak pisałem dwa posty wcześniej jeśli muszę obstawiać to obstawiam że nie dostanie ale
zdecyduje marketing:
może R5II jest daleko i chcą zwiększyć sprzedaż
może R5II jest blisko i trzeba upgrejdem wyczyścić magazyny
może ludzie uważają że R5II jest blisko i czekają - taki upgrejd może ich wybić z tego myślenia
a może R5 jest korpusem typu 5DsR :mrgreen: i upgrejd będzie "niewadomo kiedy" - to akurat mało prawdopodobne ale też możliwe

zdebik
26-03-2023, 09:44
Ptaszki cwierkają o sensor shift 400MP.

pawel.guraj
26-03-2023, 10:11
Ptaszki cwierkają o sensor shift 400MP.

Co ciekawe takie info pojawiło się w specs’ach na stronie Canona z informacja, że funkcja dostępna od FW 1.8.1 …
Wyglada prawdziwie - z drugiej strony dość dziwne, że taka zmiana w tak małym skoku firmware.

P,paw

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

adawro
27-03-2023, 16:26
taka zmiana w tak małym skoku firmware.

Ja bym się nie zdziwił, że takie nowości już dawno były w firmware, tylko że zdezaktywowane. Coś nie przeszło na czas w zadawalającym stopniu wewnętrznych testów producenta to zostawili sobie na później.
A czasami na nigdy, aby nie kanibalizować następnego modelu itp.

mirror
30-03-2023, 11:45
no i jest 400Mpikseli czy ktos już zdownloadował swój nowy aparat? :mrgreen:
https://www.canonrumors.com/its-time-to-fill-those-memory-cards-canon-releases-firmware-v1-8-1-for-the-canon-eos-r5-400mp-stills-are-now-possible/
a wczoraj kupiłem większą kartę :mrgreen: można by powiedzieć że doganiamy, a nawet przeganiamy telefon samsunga :mrgreen:

KNC
30-03-2023, 12:49
Jpg...

szwayko
30-03-2023, 13:07
1.8.1

z japan canon
https://gdlp01.c-wss.com/gds/5/0400008425/01/eosr5-v181-win.zip

--- Kolejny post ---

https://youtu.be/Lkq3ocFQsDo?t=60

zdebik
30-03-2023, 13:51
Lipa nic nie dodali do AF a mogli. Te 400pixeli to tez jakas proteza z czasow pierwszych pixelshiftow Pentaxa.

adawro
30-03-2023, 15:18
To może jeszcze nie ta główna aktualizacja. Miała mieć wersję serii 2.x.x a nie 1.8.1

mirror
30-03-2023, 15:26
Jpg...

a miało być tak pięknie, a jest jak zwykle

pawel.guraj
30-03-2023, 15:40
Żenada. Tylko tyle da się powiedzieć.

P,paw

Pawel92
30-03-2023, 15:43
Nie wzbudził ten nowy FW wybuchu entuzjazmu :p

mirror
30-03-2023, 15:50
Nie wzbudził ten nowy FW wybuchu entuzjazmu :p

ale możemy pisać w Janowym wątku że mamy 400Mpikseli

zdebik
02-04-2023, 16:33
Zainstalowalem 1.8.1 i chyba wszystko jest jak było z wyjątkiem tego 400 megowego wodotrysku.

pawel.guraj
03-04-2023, 10:21
Zainstalowalem 1.8.1 i chyba wszystko jest jak było z wyjątkiem tego 400 megowego wodotrysku.

Ja się zdecydowałem na upgrade w trakcie wyjazdu do Izraela, chyba trochę ryzykując ;-)
Na szczęście wszystko działa bez problemu, nie zauważyłem żadnej różnicy.
Tego kretyńskiego 400mpx nawet nie dotykałem.

p,paw

adawro
03-04-2023, 10:42
Przetestowałem ten tryb 400MPX. Z ręki zgodnie z przewidywaniem nie nadaje się zupełnie. Zasadniczo konieczny statyw i nieruchomy temat zdjęcia. Niestety efektem jest tylko JPG (chyba, że jest sposób na bezstratny tiff itd) bo RAW-ów nie zapisał mimo, że wcześniej miałem ustawione JPG+RAW. Liczba mignięć ramki w wizjerze to 9 co potwierdza razem z rozmiarem zdjęcia, że finalne zdjęcie składa się z dziewięciu klatek ułożonych prawdopodobnie w macierz 3x3. Przy przymknięciu RF 24-105 do 5.6 widać zwiększenie rozdzielczości co najmniej dwukrotne ale bez warunków laboratoryjnych nie jestem w stanie ocenić dokładnie. Plik JPG miał rozmiar około 75 megabajtów.

pawel.guraj
03-04-2023, 10:44
Przetestowałem ten tryb 400MPX. Z ręki zgodnie z przewidywaniem nie nadaje się zupełnie. Zasadniczo konieczny statyw i nieruchomy temat zdjęcia. Niestety efektem jest tylko JPG (chyba, że jest sposób na bezstratny tiff itd) bo RAW-ów nie zapisał mimo, że wcześniej miałem ustawione JPG+RAW. Liczba mignięć ramki w wizjerze to 9 co potwierdza razem z rozmiarem zdjęcia, że finalne zdjęcie składa się z dziewięciu klatek ułożonych prawdopodobnie w macierz 3x3. Przy przymknięciu RF 24-105 do 5.6 widać zwiększenie rozdzielczości co najmniej dwukrotne ale bez warunków laboratoryjnych nie jestem w stanie ocenić dokładnie. Plik JPG miał rozmiar około 75 megabajtów.

Nie da się zrobić RAWów - to jest JPG only. Nawet nie ma opcji złożenia tego "póżniej" w DPP.
Myślę, że Canonowi udało się pokazać najgorszą implementację Pixel-shif'a na rynku :)

p,paw

zdebik
03-04-2023, 11:46
Myślę, że Canonowi udało się pokazać najgorszą implementację Pixel-shif'a na rynku :)

p,paw

Dokładnie! Już lepszy byłby ten af do video, który nie szuka ostrosci gdy twarz znika z kadru.

pawel.guraj
03-04-2023, 12:04
Dokładnie! Już lepszy byłby ten af do video, który nie szuka ostrosci gdy twarz znika z kadru.

Czy choćby dali możliwość ustawienia FPSów przy ES - na prawdę to chyba nie wymaga żadnej filozofii...

p,paw

Jacek_Z
04-04-2023, 00:30
... Zasadniczo konieczny statyw i nieruchomy temat zdjęcia.
...widać zwiększenie rozdzielczości co najmniej dwukrotne ale bez warunków laboratoryjnych nie jestem w stanie ocenić dokładnie. Plik JPG miał rozmiar około 75 megabajtów.
To, że konieczny jest nieruchomy temat to chyba nie zaskoczenie, tylko oczywistość.
Jakie laboratorium? Masz jpg i nie wiesz jaki ma rozmiar w pikselach?

zdebik
04-04-2023, 11:54
Czy choćby dali możliwość ustawienia FPSów przy ES - na prawdę to chyba nie wymaga żadnej filozofii...

p,pawO tych fps'ach to b.dobry pomysł. Sam o tym myślałem chwilę temu. Nic to, będę musiał poszukac sposobu na przełączanie AF-MF z poziomu Ronina RS2

adawro
06-04-2023, 14:43
Jakie laboratorium? Masz jpg i nie wiesz jaki ma rozmiar w pikselach?
Tu nie chodzi o wymiary zdjęcia w pikselach, ale zmianę MTF

Jacek_Z
06-04-2023, 18:28
To innych nie obchodzi. Każdy ma inną szklarnię. Niektórzy lepszą, inni gorszą. Wynikowy plik (rozmiar w px) zależy od użytego obiektywu?

adawro
07-04-2023, 13:50
Chodzi o to, że wynikowo pixel-shift nie daje wprost większej ilości szczegółów, gdyż sensele na matrycy nie zmniejszają się. Trochę pomaga to, że przesunięcie niweluje problem z tzw pixel-gap. Do tego zawsze będzie to jakiś wynik całego układu "obiektyw-sensor", chyba, że jest patent na test bez obiektywu.

Jacek_Z
07-04-2023, 14:25
Chodzi o to, że wynikowo pixel-shift nie daje wprost większej ilości szczegółów,
Gdyby nie dawał to by nie miał sensu, a ma (generalnie, skoro w innych aparatach daje to dlaczego niby w Canonie nie?) Większy plik mozna sobie wygenerować w PS albo jeszcze lepiej w Topaz.
Pixel-shift bywa różnie realizowany, w tym haselku jest na dwa sposoby https://www.benchmark.pl/aktualnosci/aparat-cyfrowy-hasselblad-h6d-400c-400-megapixelowe-zdjecia.html
Oczywiście przyrost detalu z pixel-shift nie jest równy przyrostowi ilości Mpx, ale tak jest zawsze (nawet gdy nie mamy piksel-shift, tylko po prostu gdy sie bierze aparat z gęstszą matrycą).

Do tego zawsze będzie to jakiś wynik całego układu "obiektyw-sensor",
To jest sprawa oczywista.

adawro
11-04-2023, 16:45
Oczywiście przyrost detalu z pixel-shift nie jest równy przyrostowi ilości Mpx

I to jest właśnie to co pisałem parę postów wyżej, aby w przypadku R5 ten stopień przyrostu zbadano "laboratoryjnie".

Dla uściślenia mojej poprzedniej wypowiedzi, owszem Pixel-Shift daje wzrost ilości szczegółów ale nie wprost (np 2x mpx = 2x więcej szczegółów) tylko zależnie od metody i w jakimś stopniu - stąd konstrukcja frazy którą użyłem, że "nie daje wprost"

Nozanu
11-04-2023, 18:59
I to jest właśnie to co pisałem parę postów wyżej, aby w przypadku R5 ten stopień przyrostu zbadano "laboratoryjnie".

Dla uściślenia mojej poprzedniej wypowiedzi, owszem Pixel-Shift daje wzrost ilości szczegółów ale nie wprost (np 2x mpx = 2x więcej szczegółów) tylko zależnie od metody i w jakimś stopniu - stąd konstrukcja frazy którą użyłem, że "nie daje wprost"

A kto ma zbadać, wszyscy wymiękli.

Jacek_Z
11-04-2023, 21:49
To niemożliwe. Po prostu każdy układ obiektyw - matryca da inny wynik. Ba, dany obiektyw da inne rezultaty przy każdej z przysłon, zoom przy każdej z ogniskowych itd. Po prostu będzie przyrost i dlatego się z tego korzysta (gdy potrzeba i gdy można).

adawro
12-04-2023, 10:17
To niemożliwe. Po prostu każdy układ obiektyw - matryca da inny wynik.
Wyobrażam sobie takie badanie bez udziału obiektywu. Coś w rodzaju generatora fal interferencyjnych o znanych częstotliwościach rzutowanych bezpośrednio na matrycę.

atsf
12-04-2023, 10:27
Tak, czy owak, liczy się efekt finalny, i jego porównanie do użycia innej metody ekstrapolacji obrazu.

szwayko
25-04-2023, 14:40
Jest teraz za 16499 plus karta 128 za 1zl
https://fotoforma.pl/aparat-canon-eos-r5

WinSho
25-04-2023, 23:12
Jest teraz za 16499 plus karta 128 za 1zl
https://fotoforma.pl/aparat-canon-eos-r5

Cena zaczyna być ciekawa. Do akceptowalnej jeszcze troszkę ale fakt, że chyba zbliża się następca.

atsf
26-04-2023, 13:39
Cena zaczyna być ciekawa. Do akceptowalnej jeszcze troszkę ale fakt, że chyba zbliża się następca.

Na następcę nie będzie mnie stać, a tego strucla nie chcę nawet za darmo, więc tylko chipsy :mrgreen:

WinSho
26-04-2023, 14:46
Na następcę nie będzie mnie stać, a tego strucla nie chcę nawet za darmo, więc tylko chipsy :mrgreen:

Dlaczego strucel? Fajny aparat to jest i gdybym potrzebował te 45 mpix to pewnie bym się skusił ale u mnie to raczej była by zachcianka niż konieczność.

atsf
26-04-2023, 15:33
Dlaczego strucel? Fajny aparat to jest i gdybym potrzebował te 45 mpix to pewnie bym się skusił ale u mnie to raczej była by zachcianka niż konieczność.

Aparat fajny jest, ale to jest przerośnięte APS-C, czyli takie ni pies, ni wydra. Na FF za dużo Mp, bo jakościowo odstaje od R6, a na APS-C za mało, jak na mój gust, bo ca 18 Mp. Jedyny z bagnetem RF, który mnie kusił, to był R10, APS-C z 24 Mp, ale się okazał porażką (jak dla mnie).
Moje kryteria to do 30 Mp na FF i 24 Mp APS-C.

pawel.guraj
26-04-2023, 17:31
Aparat fajny jest, ale to jest przerośnięte APS-C, czyli takie ni pies, ni wydra. Na FF za dużo Mp, bo jakościowo odstaje od R6, a na APS-C za mało, jak na mój gust, bo ca 18 Mp. Jedyny z bagnetem RF, który mnie kusił, to był R10, APS-C z 24 Mp, ale się okazał porażką (jak dla mnie).
Moje kryteria to do 30 Mp na FF i 24 Mp APS-C.

Nie uwolnisz się nigdy od tego cropowania 100%.
R5 normalizowane do R6 wychodzi dużo lepiej.

Tutaj widać jak bardzo matryca R6 odstaje od tej w R5:
https://www.photonstophotos.net/Charts/PDR_Shadow.htm#Canon%20EOS%20R5,Canon%20EOS%20R6

Przypomnę - w dzisiejszych matrycach, kiedy część aktywna piksela stanowi absolutną większość powierzchni matrycy, gęstość pikseli ma znikomy wpływ na szumy. Jest już tak od dawna w większości matryc Sony(Nikon) i w nowszych Canona (R5, R10, R3)

p,paw

cauchy
26-04-2023, 17:40
jeśli R5 na BF będzie w cenie starego R6 (hehe) to się skuszę na zmianę

WinSho
26-04-2023, 17:43
jeśli R5 na BF będzie w cenie starego R6 (hehe) to się skuszę na zmianę

Taaa już to widzę...chyba, że na ten BF w 2024 roku :P

atsf
26-04-2023, 18:38
Nie uwolnisz się nigdy od tego cropowania 100%.
R5 normalizowane do R6 wychodzi dużo lepiej.

Tutaj widać jak bardzo matryca R6 odstaje od tej w R5:
https://www.photonstophotos.net/Charts/PDR_Shadow.htm#Canon%20EOS%20R5,Canon%20EOS%20R6

Przypomnę - w dzisiejszych matrycach, kiedy część aktywna piksela stanowi absolutną większość powierzchni matrycy, gęstość pikseli ma znikomy wpływ na szumy. Jest już tak od dawna w większości matryc Sony(Nikon) i w nowszych Canona (R5, R10, R3)

p,paw

Masz jakąś nieludzką manię powoływania się na wiecznie te same wykresy NA KTÓRYCH NIC NIE WIDAĆ, bo one nie prezentują wyników wizualnie. Ja już widziałem takie zdjęcia z R7, że wyglądały po zmniejszenie lepiej, niż z R5. Natomiast w ptasiarstwie, gdy sobie można pozwolić na zmniejszenie zdjęcia, to często jest to takie święto, że się pół wsi schodzi, więc 100% wycinek obojętnie z czego jest ostatecznym kryterium oceny jakości obrazu, i jest minimalnym oczekiwanym efektem, a dla mnie taki wycinek ma 2560 x 1707 pikseli, kiedy go wyświetlam pełnoekranowo, a nie zmniejszony do 1280 x 853 p, bo wtedy zawsze będzie lepiej wyglądał, ale to będzie pizdryk na ekranie.

pawel.guraj
26-04-2023, 18:40
Masz jakąś nieludzką manię powoływania się na wiecznie te same wykresy NA KTÓRYCH NIC NIE WIDAĆ, bo one nie prezentują wyników wizualnie. Ja już widziałem takie zdjęcia z R7, że wyglądały po zmniejszenie lepiej, niż z R5. Natomiast w ptasiarstwie, gdy sobie można pozwolić na zmniejszenie zdjęcia, to często jest to takie święto, że się pół wsi schodzi, więc 100% wycinek obojętnie z czego jest ostatecznym kryterium oceny jakości obrazu, i jest minimalnym oczekiwanym efektem, a dla mnie taki wycinek ma 2560 x 1707 pikseli, kiedy go wyświetlam pełnoekranowo, a nie zmniejszony do 1280 x 853 p, bo wtedy zawsze będzie lepiej wyglądał, ale to będzie pizdryk na ekranie.

Powołuje się na wykresy ludzi uchodzących za najlepszych ekspertów od pomiarów matryc na Świecie.
To że ich nie rozumiesz a uwielbiasz się wypowiadać o matrycach to już zupełnie inna sprawa.

Oceniasz matryce wyłącznie przez pryzmat ptasiarza, którego nie stać na lepsze szkło. A to nie jest chyba najlepsze kryterium.

p,paw

WinSho
26-04-2023, 19:33
To co dla mnie ważniejsze w matrycy niż szumy to ile się da wycisnąć z odzysku w cieniach i światłach a tutaj jednak R5 prezentuje się o włos lepiej niż R6.

pawel.guraj
26-04-2023, 19:36
To co dla mnie ważniejsze w matrycy niż szumy to ile się da wycisnąć z odzysku w cieniach i światłach a tutaj jednak R5 prezentuje się o włos lepiej niż R6.

Według wykresu, który pokazałem - to na wyższym zakresie (ISO400+) to nawet o 1EV lepsza. Co jest oczywistą konsekwencją tego, że R5 ma matrycę dual-gain w odróżnieniu od R6.

p,paw

WinSho
26-04-2023, 19:51
Według wykresu, który pokazałem - to na wyższym zakresie (ISO400+) to nawet o 1EV lepsza. Co jest oczywistą konsekwencją tego, że R5 ma matrycę dual-gain w odróżnieniu od R6.

p,paw

Z ciekawości korzystasz z CRAW czy RAW? Jeśli tak to czy widzisz różnicę w obróbce?

pawel.guraj
26-04-2023, 19:52
Z ciekawości korzystasz z CRAW czy RAW? Jeśli tak to czy widzisz różnicę w obróbce?

Korzystam z RAW. Natomiast próbowałem CRAW i różnica (tylko w cieniach) jest na prawdę tylko przy ekstremalnej rozpiętości i konieczności wyciągania tych cieni o kilka EV.

p,paw

WinSho
26-04-2023, 19:58
Korzystam z RAW. Natomiast próbowałem CRAW i różnica (tylko w cieniach) jest na prawdę tylko przy ekstremalnej rozpiętości i konieczności wyciągania tych cieni o kilka EV.

p,paw

Ja z kolei głównie CRAW bo wiadomo oszczędzam miejsce a w samej jakości plików różnicy nie widzę i kiedyś robiłem dwa zdjęcia dla porównania i właśnie przy odzysku w cieniach widać delikatną przewagę RAW ale to bym musiał tak spier...ć naświetlenie że hoho. Także CRAW u mnie plus kopia jpg. w razie "w".

pawel.guraj
26-04-2023, 20:10
Ja z kolei głównie CRAW bo wiadomo oszczędzam miejsce a w samej jakości plików różnicy nie widzę i kiedyś robiłem dwa zdjęcia dla porównania i właśnie przy odzysku w cieniach widać delikatną przewagę RAW ale to bym musiał tak spier...ć naświetlenie że hoho. Także CRAW u mnie plus kopia jpg. w razie "w".

U mnie to rączej takie przekonanie na future-proof. Jak patrzę co dziś LR potrafi zrobić z 20-letnimi RAW'ami z 300D to sobie myśle, że może warto trzymać pełne RAW'y - no bo to zawsze komplet informacji dla narzędzi przyszłości, o których dziś nam się nie śniło ;-)

p,paw

atsf
26-04-2023, 20:37
Powołuje się na wykresy ludzi uchodzących za najlepszych ekspertów od pomiarów matryc na Świecie.
To że ich nie rozumiesz a uwielbiasz się wypowiadać o matrycach to już zupełnie inna sprawa.

Oceniasz matryce wyłącznie przez pryzmat ptasiarza, którego nie stać na lepsze szkło. A to nie jest chyba najlepsze kryterium.

p,paw

To, czy mnie stać, czy nie stać, na "lepsze" szkło, jest mało istotne. Jakiego obiektywu bym nie użył, to zależności pomiędzy matrycami pozostaną takie same.

Przesiadłem się z C 80D na C 7D II, i z Tamrona 100-400 na EF 100-400L II. Na matrycy straciłem 4 Mp, a na obiektywie parę procent ogniskowej, więc sumarycznie mam odczuwalną stratę w pikselach obrazu. R5 ma jeszcze mniejszą matrycę (pod względem gęstości), niż 7D II, więc z dotychczasowym obiektywem powiększyłbym stratę, a żeby ją skompensować i może mieć tylko trochę lepiej, niż na pierwszym zestawie, to oprócz korpusu musiałbym jeszcze dokupić co najmniej RF 100-500, a to już jest drugie tyle, co korpus, więc mało zachęcające finansowo. Za sumaryczną cenę R5 + RF 100-500 może lepszym rozwiązaniem jest kupienie lepszego obiektywu EF, ale go po prostu nie ma, bo Canon nie oferuje zooma EF ponad 400 mm ze światłem do f/6,3, a w zbrojeniu się w wielkie, ciężkie i arcydrogie kloce f/2,8, które po podpięciu TC będą miały f/5,6 sensu nie widzę.

pawel.guraj
26-04-2023, 20:47
To, czy mnie stać, czy nie stać, na "lepsze" szkło, jest mało istotne. Jakiego obiektywu bym nie użył, to zależności pomiędzy matrycami pozostaną takie same.

Przesiadłem się z C 80D na C 7D II, i z Tamrona 100-400 na EF 100-400L II. Na matrycy straciłem 4 Mp, a na obiektywie parę procent ogniskowej, więc sumarycznie mam odczuwalną stratę w pikselach obrazu. R5 ma jeszcze mniejszą matrycę (pod względem gęstości), niż 7D II, więc z dotychczasowym obiektywem powiększyłbym stratę, a żeby ją skompensować i może mieć tylko trochę lepiej, niż na pierwszym zestawie, to oprócz korpusu musiałbym jeszcze dokupić co najmniej RF 100-500, a to już jest drugie tyle, co korpus, więc mało zachęcające finansowo. Za sumaryczną cenę R5 + RF 100-500 może lepszym rozwiązaniem jest kupienie lepszego obiektywu EF, ale go po prostu nie ma, bo Canon nie oferuje zooma EF ponad 400 mm ze światłem do f/6,3, a w zbrojeniu się w wielkie, ciężkie i arcydrogie kloce f/2,8, które po podpięciu TC będą miały f/5,6 sensu nie widzę.

Moi koledzy od ptaków chodzą z takimi wielkimi stałkami co ledwo je się da unieść i robią piękne fotki na pełnej klatce.
Jak widać kwestia ceny.
I trudno tą filozofię przypinać do porównywania matryc. Ogólnie - gęstsze matryce nie szumią bardziej. Od dawna.

Może powinieneś pójść jakiś system 4:3 - tam miał byś zdecydowanie lepszy crop bo to prawnie 2 razy mniej niż APS-C.

p,paw

atsf
26-04-2023, 21:03
Moi koledzy od ptaków chodzą z takimi wielkimi stałkami co ledwo je się da unieść i robią piękne fotki na pełnej klatce.
Jak widać kwestia ceny.
I trudno tą filozofię przypinać do porównywania matryc. Ogólnie - gęstsze matryce nie szumią bardziej. Od dawna.

Może powinieneś pójść jakiś system 4:3 - tam miał byś zdecydowanie lepszy crop bo to prawnie 2 razy mniej niż APS-C.

p,paw

Ty chyba kolego nawet jeszcze nie wiesz, skąd Ci nogi wyrastają. Na pewno Ci Twoi koledzy wożą te sprzęty na rowerach i mają poprzetrącane kręgosłupy i ręce. Ja bym jeszcze do tego j.e.b.an.e.g.o obiektywu i pełnej klatki musiał dokupić samochód, ale zdrowia nie dokupię.

pawel.guraj
26-04-2023, 21:05
Ty chyba kolego nawet jeszcze nie wiesz, skąd Ci nogi wyrastają. Na pewno Ci Twoi koledzy wożą te sprzęty na rowerach i mają poprzetrącane kręgosłupy i ręce. Ja bym jeszcze do tego j.e.b.an.e.g.o obiektywu i pełnej klatki musiał dokupić samochód, ale zdrowia nie dokupię.

Jeden jeździ Hiluxem. Inni nie wiem. Ja bym też nigdy czegoś takiego nie kupił, ale jak się chce fajne ptaszki robić to widocznie trzeba.

p,paw

atsf
26-04-2023, 21:31
Jeden jeździ Hiluxem. Inni nie wiem. Ja bym też nigdy czegoś takiego nie kupił, ale jak się chce fajne ptaszki robić to widocznie trzeba.

p,paw

Bardziej mi działa na wyobraźnię i mnie motywuje, kiedy ktoś robi świetne zdjęcia gorszym, i tańszym, sprzętem od mojego, a nie lepszym, i droższym ;)

Kolekcjoner
26-04-2023, 22:14
Ja już widziałem takie zdjęcia z R7, że wyglądały po zmniejszenie lepiej, niż z R5.

Ja też widziałem takie zdjęcia z jedynek że zdjęcia z mojego smartfona /który bynajmniej nie jedzie autostradą ;)/ wyglądają przy nich jak z hasselblada - tylko czego to dowodzi? Przecież nie tego ze jedynka to słaby sprzęt. Niczego więcej poza starą maksymą - na nic sprzętu qpa jak fotograf d..a.....;)

atsf
26-04-2023, 22:53
Ja też widziałem takie zdjęcia z jedynek że zdjęcia z mojego smartfona /który bynajmniej nie jedzie autostradą ;)/ wyglądają przy nich jak z hasselblada - tylko czego to dowodzi? Przecież nie tego ze jedynka to słaby sprzęt. Niczego więcej poza starą maksymą - na nic sprzętu qpa jak fotograf d..a.....;)

Ale tutaj fotograf był znamienity, a motyw ten sam. Nawet gdzieś- może nawet i w tym wątku- robiłem zrzutę z porównania. Przy ISO 3200 fotka z R7 po zmniejszeniu wyglądała lepiej, niż natywna z R5 w 100%-owym widoku. Z tego byłby morał, że lepiej pchać się w R7, niż w R5, ale jest jedno ale: zawsze jest pożądany ten widok 100%, a nie zmniejszony, dlatego optuję za matrycami nie nadmuchanymi przesadnie. Jeżeli na poziomie pikseli różnice pomiędzy FF a APS-C zaczynają być mało czytelne, bo i jedna, i druga, są przepompowane, to dla mnie FF nie ma sensu.

pawel.guraj
26-04-2023, 22:58
Ale tutaj fotograf był znamienity, a motyw ten sam. Nawet gdzieś- może nawet i w tym wątku- robiłem zrzutę z porównania. Przy ISO 3200 fotka z R7 po zmniejszeniu wyglądała lepiej, niż natywna z R5 w 100%-owym widoku. Z tego byłby morał, że lepiej pchać się w R7, niż w R5, ale jest jedno ale: zawsze jest pożądany ten widok 100%, a nie zmniejszony, dlatego optuję za matrycami nie nadmuchanymi przesadnie. Jeżeli na poziomie pikseli różnice pomiędzy FF a APS-C zaczynają być mało czytelne, bo i jedna, i druga, są przepompowane, to dla mnie FF nie ma sensu.

Czyli porównywałeś przeskalowaną fotkę z R7 ze 100% cropem z R5?

p,paw

atsf
27-04-2023, 00:44
Czyli porównywałeś przeskalowaną fotkę z R7 ze 100% cropem z R5?

p,paw

Tak, ale to nawet nie ja to porównywałem, lecz ten facet.

mirror
27-04-2023, 08:03
jak kiedyś napisałem w podumowaniu rewelacji pojawiających się w tym watku - czekam aż mi nietopyrki zaczną koło balkonu latatać wieczorem - nietotopyrek w nocy w locie łapiący komara, oczywiście teleobiektywem z panoramowaniem to jest dobry test sprzętu - teraz jeszcze dopiszę żeby ten komar był dobrze widoczny na 100% cropie :mrgreen:

zdebik
27-04-2023, 09:07
Czarne psy z czarnymi oczami, na tle czarnego lasu. Czarny chleb i czarna kawa...

atsf
27-04-2023, 23:00
jak kiedyś napisałem w podumowaniu rewelacji pojawiających się w tym watku - czekam aż mi nietopyrki zaczną koło balkonu latatać wieczorem - nietotopyrek w nocy w locie łapiący komara, oczywiście teleobiektywem z panoramowaniem to jest dobry test sprzętu - teraz jeszcze dopiszę żeby ten komar był dobrze widoczny na 100% cropie :mrgreen:

Na razie masz komara. Nietoperze u mnie nie latają pod domem.

12239

szwayko
12-05-2023, 22:04
Cena 14999
https://www.cyfrowe.pl/aparat-cyfrowy-canon-eos-r5-body-p.html

Kolekcjoner
12-05-2023, 22:09
Cena 14999
https://www.cyfrowe.pl/aparat-cyfrowy-canon-eos-r5-body-p.html

Było do przewidzenia po obniżkach w Ameryce.

WinSho
12-05-2023, 22:17
Zaczyna być normalna...bodajże R6 II jak wchodził kosztował 14299.

cauchy
13-05-2023, 13:47
Sry ale w tej cenie zdecydowanie R5.
Zanosi sie że Canon sie wezmie w koncu do roboty. W długich tele są w tyle za wszystkimi, i w body jak widać też zaczynają odstawać.

WinSho
13-05-2023, 15:51
Sry ale w tej cenie zdecydowanie R5.
Zanosi sie że Canon sie wezmie w koncu do roboty. W długich tele są w tyle za wszystkimi, i w body jak widać też zaczynają odstawać.

Wiadomo, że mając kilka stówek różnicy wybieram R5 ale pisałem o tym jak R6II wchodziło na rynek wtedy były nie ceny. Teraz chyba coś koło 12 tyś vs 15 tyś.

cauchy
13-05-2023, 19:38
Doplace te kilka dniowek[emoji12]

WinSho
13-05-2023, 23:22
Doplace te kilka dniowek[emoji12]

Haha ja tam nie wnikam ile zarabiasz :lol:

don
21-05-2023, 07:30
Jak porownujecie matryce do Canon R6 mark 2? Czy osoby posiadajace r5 zamienilyby go na r6 mark2? Jesli tak lub nie to dlaczego ?

pawel.guraj
21-05-2023, 19:00
Jak porownujecie matryce do Canon R6 mark 2? Czy osoby posiadajace r5 zamienilyby go na r6 mark2? Jesli tak lub nie to dlaczego ?

R5 to nowa konstrukcja.
R6mk2 to ta sama matryca co R6.

Szum tak mniej więcej o jakieś 1 EV wyżej (mniejszy DR).
No ale to tak technicznie.

p,paw

cauchy
21-05-2023, 19:10
Ja czekam na nastepcow R5 [emoji3166]
Jakies body 30-40mpx, 4K/120, coś?..

porcupine3
21-05-2023, 20:37
R6mk2 to ta sama matryca co R6.

p,paw

No tak nie do końca. R6m2 ma matrycę 24 Mpix (vs 20Mpix w R6).

pawel.guraj
21-05-2023, 20:38
No tak nie do końca. R6m2 ma matrycę 24 Mpix (vs 20Mpix w R6).

Ale technologicznie to dokładnie ta sama konstrukcja. Pisałem, że z technicznego punktu widzenia.
Mniej więcej 2 generacje przed R5.

p,paw

cauchy
21-05-2023, 22:00
Szkoda tylko że ta nowsza o 2 generacje matryca gorzej szumi.

WinSho
21-05-2023, 22:24

Tylko Nikon może Was uratować :mrgreen:

Eberloth
21-05-2023, 22:30
Tylko Nikon może Was uratować :mrgreen:

To oni jeszcze robią matryce?

WinSho
21-05-2023, 22:38
To oni jeszcze robią matryce?

Czyy matryce to nie wiem ale ta z Nikona Z8 jest lepsza od każdej jaka jest w Canonie.

cauchy
21-05-2023, 22:49
Ale Z8 nie robi kłapkłap migawką.. [emoji57]

pawel.guraj
22-05-2023, 08:57

A skąd to przekonanie?

p,paw

robcio
22-05-2023, 12:10
A skąd to przekonanie?

p,paw

Z8 podobnie jak z9 nie ma migawki mechanicznej wcale wedle informacji jakie można o tych aparatach zasięgnąć

pawel.guraj
22-05-2023, 12:17
Z8 podobnie jak z9 nie ma migawki mechanicznej wcale wedle informacji jakie można o tych aparatach zasięgnąć

Ale ja pytałem o szum R5 vs R6/R6mk2

Paw

robcio
22-05-2023, 13:35
Ale ja pytałem o szum R5 vs R6/R6mk2

Paw

Masz racje przepraszam, przeoczyłem, że zacytowałeś inny post

Shadow
01-07-2023, 20:46
Czy w R5 jest opcja robienia zdjęć z przesuniętą ostrością? Wskazuję kilka punktów AF w kadrze, ustalam ile zdjęć ma zrobić i aparat sam to wykonuje.

Nozanu
02-07-2023, 08:30
Czy w R5 jest opcja robienia zdjęć z przesuniętą ostrością? Wskazuję kilka punktów AF w kadrze, ustalam ile zdjęć ma zrobić i aparat sam to wykonuje.

Coś podobnego jest i w R6, służy to do macro.

marfot
02-07-2023, 08:42

Jeżeli chodzi Ci o "focus bracketing" to jest w R5.

Shadow
02-07-2023, 20:22
To się nazywa Focus Stacking. Nie wiem jak tą funkcję nazywa Canon w R5, ale w Nikonie Z jest taka opcja do włączenia.

Jacek_Z
03-07-2023, 00:35
Czy w R5 jest opcja robienia zdjęć z przesuniętą ostrością? Wskazuję kilka punktów AF w kadrze, .
Diabeł tkwi w szczegółach. W stackingu nie wskazuje się kilku punktów tylko o ile przesunięcie i ile zdjęć.
Doprecyzuj o co ci chodzi.

Shadow
03-07-2023, 16:20
Dzięki za pomoc. W instrukcji nazywa się to bracketing ostrości str. 245.

zdebik
04-07-2023, 12:35
https://www.reddit.com/r/canon/comments/14p1ppa/shutter_issue_canon_r5/?utm_source=share&utm_medium=android_app&utm_name=androidcss&utm_term=1&utm_content=1

Ciekawe ile wymiana będzie kosztować.

Shadow
04-07-2023, 15:20
https://www.reddit.com/r/canon/comments/14p1ppa/shutter_issue_canon_r5/?utm_source=share&utm_medium=android_app&utm_name=androidcss&utm_term=1&utm_content=1

Ciekawe ile wymiana będzie kosztować.

Napisał że ma na gwarancji.

zdebik
04-07-2023, 15:22
Napisał że ma na gwarancji.Ten akurat ma, ale to już chyba trzecia sztuka którą tam widziałem z podobną usterką.

cybulski
04-07-2023, 22:16
Czyy matryce to nie wiem ale ta z Nikona Z8 jest lepsza od każdej jaka jest w Canonie.

A wiadomo w czym ona lepsza od R5?
Z8 to ta chyba sama co w Z9, szumi bardziej a DR porównywalny lub nawet minimalnie niższy niż R5. https://www.dxomark.com/Cameras/

cybulski
05-07-2023, 06:36
A wiadomo w czym ona lepsza od R5?
Z8 to ta chyba sama co w Z9, szumi bardziej a DR porównywalny lub nawet minimalnie niższy niż R5. https://www.dxomark.com/Cameras/

Jeśli wierzyć w te testy, a są w jakiś sposób miarodajne, to tutaj nie widać aby matryca zastosowana w Z9 była w czymkolwiek lepsza niż ta w R5. Panowie wg mnie Canon tutaj już nie oddaje pola a nawet wygrywa.
R5 jest na mojej liście zakupowej a cena ostatnio zrobiła się przyjemna. Lepiej skupmy się tu na R5 zamiast rozkmniniac gdzie aktualnie trawa jest bardziej zielona :)

mirror
05-07-2023, 15:55
Jeśli wierzyć w te testy, a są w jakiś sposób miarodajne, to tutaj nie widać aby matryca zastosowana w Z9 była w czymkolwiek lepsza niż ta w R5. Panowie wg mnie Canon tutaj już nie oddaje pola a nawet wygrywa.
R5 jest na mojej liście zakupowej a cena ostatnio zrobiła się przyjemna. Lepiej skupmy się tu na R5 zamiast rozkmniniac gdzie aktualnie trawa jest bardziej zielona :)

e tam testy, przecież wiadomo że nikon produkuje najlepsze matryce do swoich aparatów, a sony najlepsze aparaty :mrgreen: jeśli testy pokazują inaczej to testy sa po prostu złe

cybulski
05-07-2023, 18:47
Nie od dziś wiadomo, że Canony a ostatnio i ajfony, kupuje się do robienia zdjęć, podczas gdy Sony i Nikony coby brandzlować się specką.

mirror
05-07-2023, 20:43
Nie od dziś wiadomo, że Canony a ostatnio i ajfony, kupuje się do robienia zdjęć, podczas gdy Sony i Nikony coby brandzlować się specką.

tak poważniej - używam tej matrycy od dłuższego czasu i niestety mam podejście klasycznego szumofoba (bo szumofobem jestem) czyli per pixel :) , moje odczucia są następujące szumy jak na tak przeładowana matrycę wyglądają dobrze - brak szumu chrominancji (czyli kolorowej sraczki) charakterystycznej dla cropowych matryc i niewielki szum luminacji który jednak ma pewne tendencje do układania się we wzorek (szumofob widzi takie rzeczy) ale te tendencje są mocno mniejsze niż w słynnych cropowych matrycach, ja usiłowałem porównać tą matrycę z matrycą 6D (mój poprzedni korpus który pod względem obrazka mi wystarczał) i uważam że nie jest gorzej nawet porównując per piksel (po przeskalowaniu do tej samej rozdzielczości jest lepiej, ale ja szumofob tak nie porównuję :mrgreen:) czyli jest dobrze, szum jest również związany z działaniem autofocusa - zdjęcia w nieostrościach mają większy szum - a ten korpus trafia zawsze :mrgreen:, słynne wyciąganie cieni ma większe możliwości niż 6D (co nie jest jakimś wielkim wyczynem na tle konkurencji) i dla mnie jest więcej niż wystarczające.

jeśli się napaliłeś na zakup to po prostu przetestuj, u mnie na wsi mam sklep z wypożyczalnią, ponieważ często tam kupuję i mnie znają to po prostu zadeklarowałem że jestem na kupnie ale muszę przetestować obiektywy, zrobić rawy na długim czasie ekspozycji i wywołać w domu - dostałem do łapy korpus (z wypożyczalni ale na uśmiech) fociłem dwie lub trzy godziny i w kolejnym dniu po prostu kupiłem. jest to szalenie uniwersalny sprzęt, obiektywy EF działają lepiej niż na lustrzance, eye AF działa super, filmowanie to bajka, spore możliwości customizacji, wężyk poszedł w odstawkę bo aplikacja na smartofonie do sterowania w końcu działa - jestem nadal zachwycony.

z innych tematów kupiłem kartę angelbirda cfexpress 512GB (widzę że cena jeszcze spadła, już prawie dodają w promocji do kebaba) z pewnym niepokojem bo zawsze używałem sandiska (sandiska cfexpress też kupiłem na dzień dobry) jeśli ktoś potrzebuje dużej karty za stosunkowo niewiekie pieniądze np. do filmowania to u mnie jak na razie to działa i jestem zadowolony - szkoda tylko że aparat nie ma obu slotów w standardzie cfexpress.

cybulski
06-07-2023, 05:14
Znajomy z Wawy, z którym byłem ostatnio na plenerach ma R5 więc sobie już coś probowałem. R5 jest na liście ale trochę na pewno zejdzie, na ten moment Rka mi też styka :) Lecz uważam że R5 to świetne body, czego więcej trzeba :)?
Czytalem te wstawki i wzdychania do innych systemów i nie bardzo to kumam, tutaj jest wszystko co potrzeba i tylko dlatego sprawdziłem na dxomark jak ta R5 wygląda na tle konkurencji i jest bdb. Jeszcze bardziej się tylko utwierdziłem że R5 będzie kiedyś moje :) Nikony już kiedyś miałem, przejście na Canona i równolegle na Fuji, w moim przypadku to był najlepszy ruch, dostałem ponownego kopa do fotografii. Ja po prostu uwielbiam system Canona. No co poradzić, jestem chyba fanboyem Canona :D Fuji też tu miało duży wpływ ale obecnie już Fuji nie potrzebuje, zastąpiłem iphonem do streetu. Fuji to była miłość i nienawiść jednocześnie, coś za coś. Obecnie Tandem canon/iphone pokrywa mi 100 procent potrzeb.

Pawel92
06-07-2023, 09:32
Będziesz zadowolony zmieniając R na R5: matryca, AF, ergonomia.

Shadow
08-07-2023, 12:07
Ja właśnie zamówiłem korzystając z rabatu od Canona. Do tego RF 14-35 i w przyszłym tygodniu idę w plener :)

Wiarus
12-07-2023, 18:30
Prośba o pilną pomoc - odpowiedź.
Czy w exifie plików z R5 jest informacja o zastosowanej stabilizacji. W czym odczytać, bo w DPP i Brigde nie znalazłem. Na FS dostałem wprawdzie info, że nie ma tych danych ale chciałbym to potwierdzić, bo aż się wierzyć nie chce, że takiej nie ma takiego parametru. Dostałem też link do programu na 32-bit, ale nie działa na 64.

pawel.guraj
12-07-2023, 18:48
Prośba o pilną pomoc - odpowiedź.
Czy w exifie plików z R5 jest informacja o zastosowanej stabilizacji. W czym odczytać, bo w DPP i Brigde nie znalazłem. Na FS dostałem wprawdzie info, że nie ma tych danych ale chciałbym to potwierdzić, bo aż się wierzyć nie chce, że takiej nie ma takiego parametru. Dostałem też link do programu na 32-bit, ale nie działa na 64.

Nie ma.
To jeden z takich kamyczków do ogródka Canona. W Exif jest masa idiotycznie niepotrzebnych danych (jak na przykład wszystkie dostępne tryby AF)za to nie ma informacji o tym czy zdjęcie zostało zrobione z włączonym IS...

To druga po braku możliwości odczytu kompasu z modułu GP-E2, która mnie okrutnie denerwuje.

p,paw

Shadow
12-07-2023, 20:22
Piękny aparat. Obawiałem się trochę ergonomii bo jakby nie patrzeć to przy 5DMkII jednak trochę mały ale nie jest tak źle. W każdym razie dużo lepiej niż u konkurencji z Nikona czy Sony. Duże znaczenie pewnie ma też przyzwyczajenie. Biorę do ręki i w zasadzie już czuję się jakbym nim fotografował latami. Bardzo dobry wizjer. Przy dobrym świetle w zasadzie niczym nie ustepuje klasycznemu wizjerowi z lustrzanki. Dopiero przy słabszym oświetleniu zaczyna smużyć podczas szybkich ruchów. AF wiadomo inna jakość. Śledzenie twarzy, czy ręczne przyklejanie AF do obiektu robi wrażenie. Człowiek może spokojnie skupić się na kadrze a nie na tym czy odpowiedni czujnik złapał tam gdzie miał złapać. Można również zapomnieć o przekadrowywaniu po złapaniu ostrości centralnym punktem AF. Dobry pomysł z obracanym LCD który można schować i nie narażać go na jakieś zadrapania podczas transportu i przechowywania w plecaku. Osobiście nie miał bym nic przeciwko gdyby był jeszcze większy np 4 cale. Zużycie energii niestety jest bardziej odczuwalne niż w lustrzance. Nie wiem może powinni dawać akumulatorki o znacznie powiększonej pojemności. Nie wiem czy zamykanie migawki w celu ochrony matrycy należy robić czy nie. Ktoś pisał że coś się uszkadza z biegiem czasu, ale czy to norma czy jednostkowe przypadki trudno wyczuć. Z7II o ile pamiętam nie zamykał matrycy w ten sposób i była ona cały czas widoczna. RF 14-35 świetnie się komponuje z tym korpusem. Programowa redukcja winiety i w zasadzei nie wiem że ten obiektyw ma jakieś problemy w tym zakresie. Obraz jak żyleta. Guziki na body mogłyby być ciut większe. Mam szczupłe palce i nie wiem jak ktoś to wciska jeśli ma łapę jak bochen chleba. Niestety pewnie wymiary aparatu wymusiły takie a nie inne rozmiary. Dla pocieszenia Canonowców, Z7 ma identyczny problem. To chyba tyle tak na gorąco.

Wiarus
12-07-2023, 23:00
Dziękuję za odpowiedź. Jednak miałem nadzieję, że źle sprawdzam.

Shadow
18-07-2023, 13:15
Czy można w trybie śledzenia oka wskazać inną osobę z kadru?

adawro
18-07-2023, 13:51
Nie ma.
To druga po braku możliwości odczytu kompasu z modułu GP-E2, która mnie okrutnie denerwuje.
p,paw

A GP-E2 ma kompas? Myślałem, że to go różni od GP-E1 (oprócz tego że GP-E1 jest tylko do 1DX).
Jeśli ma to też pewnie dlatego nie zapisuje się, bo nie ma pewności czy był zamocowany bezpośrednio na sankach aparatu.

pawel.guraj
18-07-2023, 14:05
A GP-E2 ma kompas? Myślałem, że to go różni od GP-E1 (oprócz tego że GP-E1 jest tylko do 1DX).
Jeśli ma to też pewnie dlatego nie zapisuje się, bo nie ma pewności czy był zamocowany bezpośrednio na sankach aparatu.

Oczywiście, że ma. Na 5D dział bardzo elegancko.
Przecież GP-E2 montuje się na stopce R-ki i nie trzeba używać żadnego kabla - tak więc jednak wie, że jest na stopce.

Moim zdaniem problem jest w tym, że programiści od softu pod R-ki po prostu nie przewidzieli takiej opcji traktując smartfon jako podstawowe źródło informacji GPS.
Wsparcie dla GP-E2 pewnie "dopisali".

p,paw

adawro
20-07-2023, 11:30
No to faktycznie słabo, że R5 (i kilka innych Canonów) nie zapisuje danych kompasu z GP-E2, choć by mogły.
Na forum https://www.dpreview.com/forums/thread/4534966 też utyskują i wskazują że chyba EOS 7mkII też nie zapisuje.
Może to jest perfidne działanie antykanibalizujące nadchodzącego mitycznego EOS R1, który może dostanie rejestrację kompasu z wbudowanego GPS-a.

Przy okazji - czy coś słychać o rewolucyjnym nowym firmware do R5?

pawel.guraj
20-07-2023, 11:53
No to faktycznie słabo, że R5 (i kilka innych Canonów) nie zapisuje danych kompasu z GP-E2, choć by mogły.
Na forum https://www.dpreview.com/forums/thread/4534966 też utyskują i wskazują że chyba EOS 7mkII też nie zapisuje.
Może to jest perfidne działanie antykanibalizujące nadchodzącego mitycznego EOS R1, który może dostanie rejestrację kompasu z wbudowanego GPS-a.

Przy okazji - czy coś słychać o rewolucyjnym nowym firmware do R5?

Tak, kilka najnowszych DSLR-ów nie wspiera kompasu z GP-E2. To są dokładnie te same puszki, które współpracują z aplikacją Camera Connect.

Jeżeli chodzi o FW, to zupełna cisza się zrobiła. Albo uszczelnili się, olali sprawę albo mk2 jest bliżej niż się wydaje.

p,paw

Hubert Multana
20-07-2023, 15:25
Jeżeli chodzi o FW, to zupełna cisza się zrobiła. Albo uszczelnili się, olali sprawę albo mk2 jest bliżej niż się wydaje.

p,paw
To, ze MKII jest na horyzoncie nie oznacza, ze pierwsza wersja nie dostanie aktualizacji. R6 po premierze drugiej generacji dostalo wsparcie jeszcze.

pawel.guraj
20-07-2023, 15:29
To, ze MKII jest na horyzoncie nie oznacza, ze pierwsza wersja nie dostanie aktualizacji. R6 po premierze drugiej generacji dostalo wsparcie jeszcze.

To zależy na ile Canon jest przyzwyczajony do swoich wcześniejszych praktyk.
Obecnie R5 jest jest "topowym" modelem poza segmentem sportowym i dość mocno odstaje w AF i kilku "ficzerach" od najnowszych modeli z niższej półki.
Oczywiście należy się spodziewać, że R5mk2 będzie miał te wszystkie szpeje. Jeżeli nadejdzie szybko R5 tego zapewne nie dostanie - po co kanibalizować nowy model.
Jeżeli jednak R5mk2 jest w dalszej perspektywie (bo na przykład Canon planuje w nim stacked sensor) to R5 powinien dostać upgrade - żeby nie odstawać choćby od analogicznej konkurencji. Pytanie oczywiście ile z HW w R5 da się wyciągnąć.

Jak na razie R5 dostał najbardziej niepotrzebny w historii uprage w postaci prawie nieużywalnego pixel-shift.

p,paw

Shadow
21-07-2023, 10:23
Czy można w trybie śledzenia oka wskazać inną osobę z kadru?

Dobra sam sobie znalazłem. Jak widzę ruch na forum minimalny. Przed laty jak człowieka nie było z 3 dni to miał z 7 stron wpisów do przeczytania.

Bangi
21-07-2023, 11:25
Dobra sam sobie znalazłem. Jak widzę ruch na forum minimalny. Przed laty jak człowieka nie było z 3 dni to miał z 7 stron wpisów do przeczytania.

Bo teraz częściej tego typu pytania zadaje się na Facebook-u w grupach. Zauważyłem nawet tendencje, że często ludzie w ogólnie ze zaglądają do instrukcji tyko z podstawowymi pytaniami na Facebook, a jak ich odeślesz do instrukcji to jeszcze można spotkać się z hejtem. Takie szalone "szybkie" czasy.

Shadow
22-07-2023, 17:52
Możliwe chociaż na FB to taczej trudno prowadzić jakąś dłuższą i złożoną konwersację żeby to miało ręce i nogi i łatwo się przeglądało. Może liczba fotografów pasjonatów spadła. Teraz każdy pstryka jakimś smartfonem i to mu wystarcza.

cybulski
22-07-2023, 19:55
https://youtu.be/0b_tPgrEFLc kilka słów o R5 i 28-70/2.

Ok 14 minuta, Jacek stwierdza ze jednak R5 ma lepszy AF niż jego Nikon.

Shadow
22-07-2023, 21:43

A co to za postać? Jakiś guru fotograficzny?

cybulski
22-07-2023, 22:21
A co to za postać? Jakiś guru fotograficzny?

Bardziej znany w środowisku Nikona bo nikoniarz, prowadzi kanał na yt od kilku lat.

Shadow
22-07-2023, 22:27
Bardziej znany w środowisku Nikona bo nikoniarz, prowadzi kanał na yt od kilku lat.

Aha. Dość nietypowe rzeczy mu nie pasują. Ale wiadomo o czymś trzeba mówić żeby oglądalność była.

Jacek_Z
22-07-2023, 22:39

Jego Nikon to Z6 z roku 2018. Po testowaniu Canona nagrał odcinek w którym rozważał rozstanie z Nikonem. Po czym Nikon zaprezentował Z8 i mu przeszło, bo Nikon okazał sie lepszy i teraz używa tego aparatu.

Znamy się z Jackiem osobiście.

cybulski
22-07-2023, 22:54
Aha. Dość nietypowe rzeczy mu nie pasują. Ale wiadomo o czymś trzeba mówić żeby oglądalność była.

Bo ma przyzwyczajenia z Nikona a tam niektóre rzeczy są odwrotnie np zoom w drugą stronę chyba, włącznik jest zawsze przy spuscie migawki. Wiadomo, jak ktoś się przyzwyczai to potem w innym systemie mówi że dziwnie :)

Mnie np włącznik aparatu lepiej pasi jak robi canon, i ustawienie odpowiednie uśpienia. Nikoniarze wolą chyba wyłączać i włączać. Przy Fuji też mi się tak wydawało na początku ale jednak odpowiednie ustawienie uśpienia załatwia temat, a w Fuji miałem wręcz wrażenie że wyłączanie i włączanie szybciej drenuje baterie niż pozostawienie włączonego z uśpieniem, zapewnie chodzi o włączone czyszenie matrycy, wlączzanie wyłączanie bierze prąd dodatkowo. Kiedys pamiętam 6d zostawiłem włączony, i po tygodniu nadal było full. Moim zdaniem Canon dobrze to robi z tym włącznikiem, przestaje człowiek ciągle tym pstrykac on/off bez sensu. No ale nikoniarz powie odwrotnie.

g69
23-07-2023, 12:23
Chyba właśnie spore znaczenie ma ten pierwszy system ,z którym sie polubiliśmy,pózniej wszystkie zmiany są odbierane z wahaniem.. Dla mnie grip Canona i przednio-górne pokretło to nr 1. Z 6d moge pare godzin spacerować trzymając w dłoni i jest zakakująco fajnie,czego nie poptrafiłem np z Nikonem D700 który męczył dłoń i przednie pokrętło sterujace jakos zawsze sie chowało..ale to pewnie zawsze indywidualny temat. Jak ktoś tyle lat w N to łatwo mozna zroumieć,że woli dalej zostać. Choć przyciski w Z6 i w Z8 to inna koncepcja.

Shadow
23-07-2023, 20:39
Dokładnie. Mi też odpowiada właśnie włącznik z lewej strony i tak jak cybulski pisze to wystrczy uśpienie i nie muszę ciągle nim pstrykać. Mi też nie pasuje że jedno z pokręteł jest pod spustem jakby w rękojeści a nie u góry. Do tego sam spust w Canonie jest świetnie wyprofilowany. Palec sam go znajduje a w Nikonie jest jakoś dziwnie u góry pod takim kątem i jeszcze ten włącznik zawadza. Wszystko chyba kwestia przyzwyczajenie do danego systemu.

cybulski
23-07-2023, 21:35
Byłem nikoniarzem długo, od D70 poprzez D300 i D610, do 2016. Też możnaby powiedzieć, że mam przyzwyczajenia z "pierwszego systemu", jednak nie, canonowska guzikologia jest dla mnie zdecydowanie przyjaźniejsza. Dodatkowo kółko z tyłu i trzy przyciski, programowalne, afon gwiazdka i wybór punktów, to jest to co lubię. W Nikonie gdy zostawili z tyłu tylko afon to się pożegnaliśmy, a mówią że Canon wycina funkcjonalność :) Więc Nikon gdy wycofał w modelach niższych blokade AE to nie mogłem tego zrozumieć. Mialem gdzieś te tłumaczenia, że ta funkcjonalność została tylko do wyższych modeli serii d800 i jednocyfrowych. Qrwa, mogli sobie skasować co innego, podgląd zdjęć albo kosz, ale nie, padło na blokade AE. No i jest tak że nikoniarze przestali dobrze naświetlać, zresztą tam naświetlanie to nie była mocną stroną od d610, loteria, przycisku AE brak, no ale matryca duże dr z cienia se można było wyciągać :) do d z takimi.pomysłami :D

Jacek_Z
24-07-2023, 22:56
Marudzicie. Włącznik w Nikonie to najlepsze ze wszystkich rozwiązań. Kto mówił że trzeba go ciagle używać? Usypianie ustawia sie w menu, czyli możecie jak w Canonie. Więc dlaczego narzekacie? Ciągle zachwalacie obsługę jedną ręką, a gdy ma to Nikon a Canon nie to nagle jest to złe?
Nikon przeniósł ISO blisko spustu, mi to rybka, ale inni sie cieszyli (bo obsługa jedną ręką). Funkcyjnych jest kilka, możesz sobie przypisać ten AE lock. Zreszta on jest w body z średnio wysokiej półki (lustrzanki), ba, jest zarówno guzik AF-L jak i AF-ON.
O tym jak indywidualne są wymagania użytkowników świadczy to, że tylko mnie boli usuniecie przycisku L (lock) blokującego ekspozycje (przypadkowe ruszenie kółkami sterującymi nie zmienia czasu czy przysłony). Natomiast na szczęście mogę sobie to przypisać do jakiegoś funkcyjnego.

WinSho
24-07-2023, 23:16
Marudzicie. Włącznik w Nikonie to najlepsze ze wszystkich rozwiązań. Kto mówił że trzeba go ciagle używać? Usypianie ustawia sie w menu, czyli możecie jak w Canonie. Więc dlaczego narzekacie? Ciągle zachwalacie obsługę jedną ręką, a gdy ma to Nikon a Canon nie to nagle jest to złe?
Nikon przeniósł ISO blisko spustu, mi to rybka, ale inni sie cieszyli (bo obsługa jedną ręką). Funkcyjnych jest kilka, możesz sobie przypisać ten AE lock. Zreszta on jest w body z średnio wysokiej półki (lustrzanki), ba, jest zarówno guzik AF-L jak i AF-ON.
O tym jak indywidualne są wymagania użytkowników świadczy to, że tylko mnie boli usuniecie przycisku L (lock) blokującego ekspozycje (przypadkowe ruszenie kółkami sterującymi nie zmienia czasu czy przysłony). Natomiast na szczęście mogę sobie to przypisać do jakiegoś funkcyjnego.

Ja tylko dodam od siebie, jako posiadacz canona R6, miałem ostatnio okazję wziąć do ręki Z7II i muszę przyznać, że bardzo mnie się to body spodobało. Ergonomia i chwyt są na wysokim poziomie jak na moje ręce.

candar
24-07-2023, 23:21

Oj tak! Identyczne rozwiązanie włącznika aparatu jak w Nikonie ma każdy korpus Sony A7 i jest to genialne rozwiązanie bo zawsze masz palec na "cynglu" i bez patrzenia na aparat palec trafia na włącznik oraz spust. Wędrujący włącznik aparatu w canonach z tylnej ścianki na górną pokrywę po lewej, po prawej , pośrodku nie jest i nigdy nie był przyjaznym użytkownikowi rozwiązaniem.

Kolekcjoner
24-07-2023, 23:29
Oj tak! Identyczne rozwiązanie włącznika aparatu jak w Nikonie ma każdy korpus Sony A7 i jest to genialne rozwiązanie bo zawsze masz palec na "cynglu" i bez patrzenia na aparat palec trafia na włącznik oraz spust. Wędrujący włącznik aparatu w canonach z tylnej ścianki na górną pokrywę po lewej, po prawej , pośrodku nie jest i nigdy nie był przyjaznym użytkownikowi rozwiązaniem.

W ogóle Canon to pomyłka ergonomiczna, fatalne matryce, mydlana optyka - ja się tylko wciąż zastanawiam nad tym skąd bierzesz w sobie siłę na nieustanne tłumaczenie tego wszystkiego tu na forum? Może warto odpocząć i iść stąd i nieść ten kaganiec oświaty gdzie indziej ;).....

candar
24-07-2023, 23:50
W ogóle Canon to pomyłka ergonomiczna, fatalne matryce, mydlana optyka - ja się tylko wciąż zastanawiam nad tym skąd bierzesz w sobie siłę na nieustanne tłumaczenie tego wszystkiego tu na forum? Może warto odpocząć i iść stąd i nieść ten kaganiec oświaty gdzie indziej ;).....

Sam sobie odpowiedziałeś w pierwszym Twoim zdaniu to i wyprowadzać z błędu nie zamierzam xD

tomfoot
25-07-2023, 09:46
Każdy ma w życiu swoją misję. Jeden chce promować smartfony, drugi walczyć z canonem. Moim zdaniem powinni mieć jeden wspólny wątek, tylko dla siebie.

mirror
25-07-2023, 10:19
jak zmieniałem system z analogowej minolty na cyfrowego canona to ta canonowa ergonomia wydawała mi się zbyt prosta - ale zmieniałem górną półke na dolną więć może dlatego - teraz po latach ergonomię canona uważam za dobrą - R5 ma pewne dziwaczne rozwiązania klawiszowe ale to wszystko kwestia przyzwyczajenia lub dodania jeszcze jednego pstryczka w następnej wersji co już sie odbywa w R6II.
jak biorę nikony znajomków do ręki to nic nie jestem na nich ustawić :)

cybulski
25-07-2023, 10:25
Każdy ma w życiu swoją misję. Jeden chce promować smartfony, drugi walczyć z canonem. Moim zdaniem powinni mieć jeden wspólny wątek, tylko dla siebie.

Proponuję "użytkowników z misjo" promujących "obcych" gdzieś wydzielić żeby mogli pisać w jakimś wątku tylko sobie widocznym. Jakiś kącik misyjny i niech sobie tam piszo a jak wyjdą głosić swoje słowo poza kącik to inkwizycja, ban po naszemu. Trzy bany i out. Ile mozna? Piszę to na serio.

Shadow
25-07-2023, 10:53
@cybulski (https://www.canon-board.info/member.php?u=71039) Hehe od razu mi się "Rejs" przypomniał. Przenieśmy ich do sekcji sportowej. Nabiorą tam tężyzny fizycznej, nie będą sami i co najważniejsze przestaną śpiewać :)
@mirror (https://www.canon-board.info/member.php?u=58955) Też miałem okazję testować przez kilka dni Z7II i mam dokładnie odwrotne odczucia. Aparat jakiś taki mały. Palce mi zahaczały o podstawę bagnetu gdzie jeszcze dodano dwa przyciski, spust u góry pod dziwnym kątem i do tego wsadzony w włącznik, rękojeść wąska i pokrętło w przedniej części uchwytu w poziomie.
@candar (https://www.canon-board.info/member.php?u=18138) Jak robię zdjęcie to palec musi pewnie leżeć na spuście a nie haczyć o wystający element włącznika.

cybulski
25-07-2023, 10:58
Sekcja sportowa to właściwa nazwa. Hejtowanie dla sportu z braku lepszego zajęcia.

candar
25-07-2023, 11:55
Proponuję "użytkowników z misjo" promujących "obcych" gdzieś wydzielić żeby mogli pisać w jakimś wątku tylko sobie widocznym. Jakiś kącik misyjny i niech sobie tam piszo a jak wyjdą głosić swoje słowo poza kącik to inkwizycja, ban po naszemu. Trzy bany i out. Ile mozna? Piszę to na serio.

Od dawna proponuje założyć kącik z drzewem dla tubylców wyznających logo canona, które na nim się objawiło. Będą mogli tam śpiewać i tańczyć w kółeczku chwaląc wszystkie innowacje oraz zmiany gałkowo-przyciskowe i stopkowo-błyskowe w każdym kolejnym korpusie canona. Teren zagrodzą drutem kolczastym, aby żaden "obcy" im na podwórko nie wszedł i poszczują psami. Takie jedyne prawilne (https://sjp.pwn.pl/mlodziezowe-slowo-roku/haslo/prawilny;5899783.html) miejsce na C-B dla swojaków.

Jakakolwiek uwaga na C-B o tym ,że w innych systemach (Nikon, Sony, Pentax, Panasonic) można coś zrobić inaczej i lepiej niż w canonie skutkuje taką właśnie jak wyżej agresją użytkowników systemów z logo canona. Piszę to na serio.

pawel.guraj
25-07-2023, 11:58
jak zmieniałem system z analogowej minolty na cyfrowego canona to ta canonowa ergonomia wydawała mi się zbyt prosta - ale zmieniałem górną półke na dolną więć może dlatego - teraz po latach ergonomię canona uważam za dobrą - R5 ma pewne dziwaczne rozwiązania klawiszowe ale to wszystko kwestia przyzwyczajenia lub dodania jeszcze jednego pstryczka w następnej wersji co już sie odbywa w R6II.
jak biorę nikony znajomków do ręki to nic nie jestem na nich ustawić :)

Jak już pisałem, dla mnie Canon (i R5) to ergonomicznie przepaść w stosunku do Sony, które posiadałem.
Wziąłem Canona do ręki i po prostu od razu wszystko wiedziałem, gdzie wcisnąć itp.
W Sony zdarzało mi się szukać czegoś po 20 minut.
Nie chodzi to o sam fizyczny handling co rączej o filozofię umieszczenia kontrolek itp.

p,paw

Jacek_Z
25-07-2023, 12:02
..
@mirror (https://www.canon-board.info/member.php?u=58955) Też miałem okazję testować przez kilka dni Z7II i mam dokładnie odwrotne odczucia. Aparat jakiś taki mały. Palce mi zahaczały o podstawę bagnetu gdzie jeszcze dodano dwa przyciski,
@candar (https://www.canon-board.info/member.php?u=18138) Jak robię zdjęcie to palec musi pewnie leżeć na spuście a nie haczyć o wystający element włącznika.
Wszystkie bezlustra sa za małe (zawsze tak twierdziłem) i źle sie trzymają (te Canona też). Z7II też jest za mały. Dokupiłem L-bracket i zamontowałem tylko dolną jego część. Polecam to rozwiązanie, także użytkownikom Canona. Teraz mam już "pełnoprawny" grip.
(pominąłem np Nikona Z9 czy Z8, Canona R3, te sie trzyma OK)

spust u góry pod dziwnym kątem i do tego wsadzony w włącznik, rękojeść wąska i pokrętło w przedniej części uchwytu w poziomie.
Haczyć? Nikon tak robi we wszystkich body od kilkudziesięciu lat i pierwszy raz słyszę, że ktoś podnosi taki temat. No chyba, że się che byc bardzo złośliwym.
Co do kółek sterujących. Jeżeli tylne jest poziome to naturalne jest to że przednie tez sie obraca poziomo. Rozwiązanie Canona uważam za dziwne, w dodatku zawsze sie zastanawiałem co gdy pada deszcz. Kiepskie body, w sensie te z niskiej półki mają dobre uszczelnienia? Przecież kręcenie tym kółkiem to wpompowywanie wody do środka.

g69
25-07-2023, 12:21
Chyba jeden z postulatów przy przejsciu z lustrzanek na bezlustra miało byc zmniejszenie wagi i rozmiarów aparatów. Chyba tylko Nikon sie w to do końca nie wczuł, bo z9 ma ok 1,4 kg a z8 910g...Sony A1 740g ,a Canon r5 650g ...jesli będę potrzebował jeszcze lepszego chwytu zaiwestuje w gripa i to jest jakis pomysł na ergonomie. Masa i wymiary takiej Z9 mocno polaryzuja ewentualnych klientów,bo praca z9 plus np 70-200 2.8 to prawie 3 kilo w dłoni.

--- Kolejny post ---

Jak już pisałem, dla mnie Canon (i R5) to ergonomicznie przepaść w stosunku do Sony, które posiadałem.
Wziąłem Canona do ręki i po prostu od razu wszystko wiedziałem, gdzie wcisnąć itp.
W Sony zdarzało mi się szukać czegoś po 20 minut.
Nie chodzi to o sam fizyczny handling co rączej o filozofię umieszczenia kontrolek itp.

p,paw

widzisz to zawsze temat względny. Autor ostatnio hejtowanego pożegnania z Canonem wybrawszy Nikona Z9 stwierdził,że ma on najgorsze menu z jakim pracował ;) z Sony jest ten plus,ze jest w pełni konfigurowalny i ma najwiecej przycisków na zewnatrz ,więc raz skonfigurowany rzadko bedzie wymagał zagladania w odmety menu :) przednie pokretło też dla mnie jest lepiej umieszczone (pod katem) niż w Nikonie,ale nie tak naturalnie dla palca jak w Canonie... :) jak dla mnie wiec to wszystko względne.

Przemek_PC
25-07-2023, 13:45
Serio przez 20 minut można szukać czegoś w menu aparatu? Jeśli tak to bardzo źle świadczy ale raczej o użytkowniku.

Eberloth
25-07-2023, 14:14
Od dawna proponuje założyć kącik z drzewem dla tubylców wyznających logo canona, które na nim się objawiło. Będą mogli tam śpiewać i tańczyć w kółeczku chwaląc wszystkie innowacje oraz zmiany gałkowo-przyciskowe i stopkowo-błyskowe w każdym kolejnym korpusie canona. Teren zagrodzą drutem kolczastym, aby żaden "obcy" im na podwórko nie wszedł i poszczują psami. Takie jedyne prawilne (https://sjp.pwn.pl/mlodziezowe-slowo-roku/haslo/prawilny;5899783.html) miejsce na C-B dla swojaków.

Czy żaden z Adminów nie ma na tyle twardych jaj żeby w końcu urwać łeb tej hydrze? Piszę to na serio.

MstrG
25-07-2023, 14:21
Chyba jeden z postulatów przy przejsciu z lustrzanek na bezlustra miało byc zmniejszenie wagi i rozmiarów aparatów. Chyba tylko Nikon sie w to do końca nie wczuł, bo z9 ma ok 1,4 kg a z8 910g...Sony A1 740g ,a Canon r5 650g ...jesli będę potrzebował jeszcze lepszego chwytu zaiwestuje w gripa i to jest jakis pomysł na ergonomie. Masa i wymiary takiej Z9 mocno polaryzuja ewentualnych klientów,bo praca z9 plus np 70-200 2.8 to prawie 3 kilo w dłoni.

I bardzo dobrze, że tym modelem się w to nie wczuł - choć nie wiem kto i kiedy takie postulaty głosił.
Może zamiast porównać R5 do Z9 byś porównał go do aparatu z tej samej półki, czyli Z7II? Wtedy okaże się, że Nikon jest lżejszy... no ale to by nie pasowało do założenia prawda?
Chcesz lekko? Masz Z30, R8.

tomfoot
25-07-2023, 14:59

Jakakolwiek uwaga na C-B o tym ,że w innych systemach (Nikon, Sony, Pentax, Panasonic) można coś zrobić inaczej i lepiej niż w canonie skutkuje taką właśnie jak wyżej agresją użytkowników systemów z logo canona. Piszę to na serio.

Cóż, jakby to powiedzieć. W zasadzie takie miejsce już jest. Nazywa się canon-board.info Forum o fotografii i sprzęcie canon. Spotykają się tu użytkownicy i miłośnicy marki canon i dyskutują przede wszystkim o sprzęcie canon. Jeżeli chcesz potańczyć wokół marki sony, to też jest takie miejsce w sieci. Nie tylko jedno. Możesz śmiało tam pójść. To samo dotyczy marki nikon, samsung czy jakiejkolwiek innej. Jeżeli wchodzisz na forum marki canon tylko i wyłącznie, żeby ją dyskredytować i obrzydzać, to zwyczajnie zabłądziłeś. Chyba, że masz inny cel.

Jacek_Z
25-07-2023, 15:21

Jeżeli wchodzisz na forum marki canon tylko i wyłącznie, żeby ją dyskredytować i obrzydzać, to zwyczajnie zabłądziłeś. ...
Oba powyższe wpisy to prawda.
candar zdaje się, że podjąłes sie misji tłumaczenia użytkownikom Canonów jak jest gdzie indziej. Załóżmy, że w dobrej wierze. Proszę o autorefleksję i wyważenie proporcji. Bo teraz to na 1 post gdzie chwalisz Canona (dotyczy to tez jak najbardziej optyki) to w 9 innych postach wskazujesz, że gdzie indziej jest lepiej. Osoba postronna może odnieść wrażenie, że Canon to najgorszy z systemów. Zdajesz sobie z tego sprawę? Twoja misja wk .. ludzi. Może chcesz sobie podnieść ego uczac maluczkich, ale druga strona medalu to taka, że wychodzisz na palanta, który mysli, że jest mądrzejszy od wszystkich.
Podsumowując : ostrzegam, teraz masz pisać 9 postów chwalących Canona na 1 go ganiący. Dasz radę? Inaczej moderatory zaczną masowo wycinać Twoje krytyczne posty.

candar
25-07-2023, 16:26
Oba powyższe wpisy to prawda.
candar zdaje się, że podjąłes sie misji tłumaczenia użytkownikom Canonów jak jest gdzie indziej. Załóżmy, że w dobrej wierze. Proszę o autorefleksję i wyważenie proporcji. Bo teraz to na 1 post gdzie chwalisz Canona (dotyczy to tez jak najbardziej optyki) to w 9 innych postach wskazujesz, że gdzie indziej jest lepiej. Osoba postronna może odnieść wrażenie, że Canon to najgorszy z systemów. Zdajesz sobie z tego sprawę? Twoja misja wk .. ludzi. Może chcesz sobie podnieść ego uczac maluczkich, ale druga strona medalu to taka, że wychodzisz na palanta, który mysli, że jest mądrzejszy od wszystkich.
Podsumowując : ostrzegam, teraz masz pisać 9 postów chwalących Canona na 1 go ganiący. Dasz radę? Inaczej moderatory zaczną masowo wycinać Twoje krytyczne posty.

Ok. Zmieniam proporcje na 9:1 ^^

atsf
25-07-2023, 20:39
A czy ja, jako użytkownik tylko i wyłącznie korpusów Canona, których mam 6, mogę Canona krytykować, abstrahując od faktu, iż są to korpusy już powszechnie tu zepchnięte dosłownie na śmietnik, a obecnie szerzą się peany na cześć nowości zupełnie takie same, jakie kiedyś się szerzyły na temat tych zabytkowych korpusów, a wkrótce te nowe korpusy wylądują na śmietniku, itp, itd?

Jacek_Z
25-07-2023, 21:39
A czy ja, jako użytkownik tylko i wyłącznie korpusów Canona, których mam 6, mogę Canona krytykować,
Możesz :)

Kolekcjoner
25-07-2023, 22:02
A czy ja, jako użytkownik tylko i wyłącznie korpusów Canona, których mam 6, mogę Canona krytykować, abstrahując od faktu, iż są to korpusy już powszechnie tu zepchnięte dosłownie na śmietnik, a obecnie szerzą się peany na cześć nowości zupełnie takie same, jakie kiedyś się szerzyły na temat tych zabytkowych korpusów, a wkrótce te nowe korpusy wylądują na śmietniku, itp, itd?

Ależ tak, bo tu krytyka jest przyjmowana. Nieprawdą jest że na Forum Canon jest tylko chwalony. Tu chodzi o coś innego. Jeśli użytkownik który od lat już nie jest w systemie ogranicza swoją aktywność do tłumaczenia wszystkim jaki popełniają błąd, że jeszcze używają Canonów to to jest patologia.

atsf
25-07-2023, 23:21
Ależ tak, bo tu krytyka jest przyjmowana. Nieprawdą jest że na Forum Canon jest tylko chwalony. Tu chodzi o coś innego. Jeśli użytkownik który od lat już nie jest w systemie ogranicza swoją aktywność do tłumaczenia wszystkim jaki popełniają błąd, że jeszcze używają Canonów to to jest patologia.

Ja odbieram to inaczej. Jako osoba stojąca w obliczu wielu opcji do wyboru, ale na pozycji wyczekującej, nie mam zamiaru się rzucać na cokolwiek, jak Reksio na szynkę, lecz zbieram informacje, co w którym systemie jest dostępne, i jak to może wpłynąć na moje przyszłe wybory.

Mam kumpla, który właśnie został urzeczony przez R5, a dotąd używał 1DX II, bo mu ten R5 śmiga ze starymi obiektywami typu EF 500 mm f/4,5 i EF 300 mm f/2,8 bez IS, ale to jest dla mnie bez znaczenia, bo dla siebie tego korpusu nie widzę, oraz drugiego, który przerobił wszystko w temacie Nikona z najwyższej półki, a obecnie jest w****iony, że mu starsze teleoobiektywy źle pracują na Z9. Trzeci kolega ma Sony A7 III plus FE 200-600 i może zgłosić parę krytycznych uwag co do tego zestawu, tak że wszędzie coś komuś pasuje, albo nie pasuje, i z tego wszystkiego należy wyciągać indywidualne wnioski.

Jeżeli zaś chodzi o Canona, to bardziej idzie nie tyle o jakieś mankamenty sprzętu, ile o jego wredną politykę, którą ostatnio zaostrzyli, więc informacje o tym, co oferuje konkurencja, i za jakie pieniądze, są jak najbardziej pożądane, a nie da się ukryć, że nawet wytrwali użytkownicy Canonów ostatnio nie są tą polityką zachwyceni, natomiast widać alergiczną reakcję, gdy zachwytów tych nie wyraża candar, natomiast nie ma jej, gdy nie wyraża ich ktoś inny.

cybulski
26-07-2023, 01:11
Hehe, "Jako osoba stojąca w obliczu wielu opcji do wyboru, ale na pozycji wyczekującej, nie mam zamiaru się rzucać na cokolwiek..." czyli Canon od czasów 6D jeszcze nic ciekawego nie zrobił :)? atsf po drodze były przecież ciekawe np 5dmk4 czy 5DsR i to już dawno. Przeoczył?

Kolekcjoner
26-07-2023, 02:24
Daruj sobie jakiekolwiek komentarze pod moim adresem. Wbrew temu, co o sobie samym myślisz, jesteś wręcz organicznie predysponowany do opuszczenia tego forum w trybie administracyjnym za to plucie jadem.

--- Kolejny post ---

A co Ci do tego?

Pouczasz jednego użytkownika że nie zachowuje się wobec Ciebie jak należy, a za chwilę niegrzecznie odpowiadasz na czyjeś pytanie ;). No tak się nie da. Może jednak porządki najlepiej zacząć od własnego podwórka ;)...

candar
26-07-2023, 05:50

A wystarczyło spojrzeć w moją stopkę. Jak wół widnieje w niej zapis, że cały czas korzystam z sytemu Canona z mocowaniem FD/FL. Śmiem twierdzić i nawet mogę się założyć o pifffo, że mam pełniejszy system CANONA od niektórych obecnych na C-B osób uwzględniając fakt, ż do Canona F1 New (model zapewne Tobie bliżej nieznany) posiadam: AE Motor Drive FN , dwa wymienne pryzmaty: standardowy oraz AE Finder FN, wymienne matówki z pomiarem uśrednionym i punktowym, obiektywy pokrywające zakres ogniskowych od 24mm do 200mm, czyli FD 24mm f2.8, FD 28mm f2.8, FD 50mm f1.4, FD 35-70mm f4, FD 200mm f2.8, Tokina AT-X Macro 90mm F2.5, Carl Zeiss Sonnar T* 135mm f2.8, Takumar 50mm f1.4, Pentacon 50mm f1.8, Helios 44-2 58mm f2, telekonwertery TCx 1,4 i x2, obracany wizjer kątowy, lampę pierścieniową zakładaną na obiektyw, lampę błyskowę CANON SPEEDLITE 155A, mieszek pośredni Makro M42, pierścienie pośrednie M42, adaptery na mocowania FD/M42 , Leica , M39.

Jako że krytyka podobno jest przyjmowana z uprzejmości poinformuję, że dzięki takim właśnie wpisom (jak Twoje powyżej) zapytania dotyczące wyboru sprzętu przenoszą się na PW oraz Messengera FB ponieważ pytający boją się publicznie pisać na C-B o tym, że zmienili, zmieniają, lub będą zmieniać system Canona na inny. Forumowe Nikono-Sono-PanasoFobie oraz powyższe docinki skutecznie ich odstręczają od publicznych zapytań w takich kwestiach. To jest właśnie patologia.

cybulski
26-07-2023, 10:09
Wracając do tematu wątku ciekawe jak wypada bezpośrednie starcie, nie nowego już R5 z A7rV i Z8/Z9. Jakieś sensowne na yt są porównania? Canon z tego najstarszy więc tak na logikę powinien trochę być za peletonem, a jak w praktyce?

g69
26-07-2023, 10:20
Sa takie porównania i w mojej opinii dobrze sie R5 trzyma tym bardziej,że jeszcze tanieje..

https://www.youtube.com/watch?v=DkEr0IwGNeI

Shadow
26-07-2023, 11:17
Ja właśnie miałem zamiar zmienić system i trochę macałem Nikony i Sony, oglądałem dziesiątki filmów z "ekspertami" i ostatecznie padło znów na Canona pomimo faktycznie polityki cenowej bym powiedział takiej se w kontekście głównie obiektywów. Pewne przyzwyczajenia i ergonomia pracy były głównym powodem takiej decyzji. Tak jak mówicie bezlustra są małe chodź taki był zamiar aby to wszystko było bardziej kompaktowe. Paradoksalnie niektórym użytkownikom to nie odpowiada bo muszą czuć, że coś mają w dłoni. Dlatego pewnie taki Nikon wypuścił Z8. Możliwe, że i Canon pójdzie w tym kierunku.

--- Kolejny post ---

Haczyć? Nikon tak robi we wszystkich body od kilkudziesięciu lat i pierwszy raz słyszę, że ktoś podnosi taki temat. No chyba, że się che byc bardzo złośliwym.
Co do kółek sterujących. Jeżeli tylne jest poziome to naturalne jest to że przednie tez sie obraca poziomo. Rozwiązanie Canona uważam za dziwne, w dodatku zawsze sie zastanawiałem co gdy pada deszcz. Kiepskie body, w sensie te z niskiej półki mają dobre uszczelnienia? Przecież kręcenie tym kółkiem to wpompowywanie wody do środka.
Nie wiem jak CI to wytłumaczyć. Przycisk w R5 jest niejako wtopiony w obudowę i palec płynnie prześlizguje się po spuście i obudowie która dodatkowo jest wyprofilowana pod kątem. W Nikonie czy Sony to wyprofilowanie jest inne to coś jak droga która skręca w lewo ale profil asfaltu leci w prawo. A do tego wybrzuszenie w postaci wyłącznika. Nad wodą wpadającą do kółka nigdy się nie zastanawiałem. Chyba jest uszczelnione jak i reszta body.

cybulski
26-07-2023, 12:44
Sa takie porównania i w mojej opinii dobrze sie R5 trzyma tym bardziej,że jeszcze tanieje..

https://www.youtube.com/watch?v=DkEr0IwGNeI

Wychodzi mu, że jednak R5 (15 minuta) w kategorii autofocusa wypada delikatnie lepiej od A7rV, Nikon jako trzeci. Tzn przekaz z filmu jest taki, że autofokusy w każdym są bdb. Jednak mnie to cieszy bo AF to jedna z kategorii, na której mi zależy najbardziej. Z innego testu jakiś czas temu, wychodziło ze R5 wypada najlepiej jeśli chodzi o jakość obrazka (szum) czyli drugi najważniejszy dla mnie punkt. Aktualna cena to trzeci argument za R5. Osobiście nie widzę powodów do achów i ochów co do przejścia na jakiś inny system jak nam tu inputuje Kolega candar :) Co zaoszczędzę na R5 to mam dodatkowo piątkę więcej na szkło, którego nie potrzebuję bo akurat wsio mam. A za tą zaoszczędzoną piątkę to se mogę kupić używkę xpro3, albo jak mówiła moja Babcia, "przeputać" na coś innego, więc wolę tak sobie zrobić bo a7iii za piątkę to nawet nie biorę pod uwagę :D

Jacek_Z
26-07-2023, 13:04
Wychodzi mu, że jednak R5 (15 minuta) w kategorii autofocusa wypada delikatnie lepiej od A7rV, Nikon jako trzeci.
Inny tester z kolei postawił AF z Sony i Nikona Z8 na równi a Canona R5 jako już odstający od tych dwóch.
Co tester to opinia. Ja im średnio wierzę. Za mało używają sprzętów o których piszą, za każdym razem inne są warunki testów.
Jared sie kompromituje mówiąc, że AI to sprawa sprzętu, a nie oprogramowania. W ogóle to wielu z testerów powiela określenia z reklam sprzętu.

Nie wiem jak CI to wytłumaczyć. Przycisk w R5 jest niejako wtopiony w obudowę i palec płynnie prześlizguje się po spuście i obudowie która dodatkowo jest wyprofilowana pod kątem...
Wiem o co ci chodzi. Poużywaj dłużej innego sprzętu i wtedy zobaczysz co jest istotne. Umówmy się, że firmy Nikon, Pentax, Olympus, Fujiufilm, Sony (spadkobierca Minolty) mają kilkudziesięcioletnie doświadczenie i jakoś nie widziały potrzeby by zrobić spust pod większym kątem. Zresztą u Canona też jest on nie zawsze tak samo pochylony. W R8 jest bardzo mocno, ale już w R50 jest bardziej płasko. Zobacz sobie na M50 - płasko.
Właśnie sobie zdałem sprawę, że w Canonie przednie kółko sterujące jest za spustem. Co powoduje, że musisz je obsługiwać tym samym palcem. W Nikonie możesz pracować na trzy palce, przednie kółko można obsługiwać palcem środkowym.
Wniosek - wszystko jest kwestią przyzwyczajenia. Po paru miesiącach użytkowania już sie o tym nie pamięta.
Wiele większym wyzwaniem to było przestawienie się z lustrzanek na bezlustra.

pawel.guraj
26-07-2023, 13:53
Serio przez 20 minut można szukać czegoś w menu aparatu? Jeśli tak to bardzo źle świadczy ale raczej o użytkowniku.

Sugerował bym jednak jakąś minimalną choćby próbę użycia poczucia humoru.

Nie 20 minut tylko pewnie z pół - co nie zmiania faktu, że puszki Sony (generacja interfejsu z A7R4 - nowszych nie znam) pod względem interfejsu projektował, ktoś kto niby nie robił zdjęć. Konstrukcja tych menu i ogólnie UI jest anty-fotograficzna.

Ponoć w nowszych jest lepiej.

p,paw

cybulski
26-07-2023, 14:02
Skoro rożnym testerom wychodzą różnie te autofokusy to dla nas jako użytkowników można założyć ze to wyrównany ten sam poziom. Nikt z nas nie ma ani czasu ani możliwości na sprawdzanie kto ma racje bardziej. Zresztą powtarza się ze you cant go wrong czyli co się wybierze będzie ok gdyby teraz zaczynać od wyboru systemu. I to chyba jest najważniejsze co do mnie przemawia. Piszę o tym bo chciałem sobie zaktualizować wiedzę na temat konkurencji w puszkach w relacji do R5 skoro Candar ciagle coś tam pisze.

g69
26-07-2023, 14:16
Wychodzi mu, że jednak R5 (15 minuta) w kategorii autofocusa wypada delikatnie lepiej od A7rV, Nikon jako trzeci. Tzn przekaz z filmu jest taki, że autofokusy w każdym są bdb. Jednak mnie to cieszy bo AF to jedna z kategorii, na której mi zależy najbardziej. Z innego testu jakiś czas temu, wychodziło ze R5 wypada najlepiej jeśli chodzi o jakość obrazka (szum) czyli drugi najważniejszy dla mnie punkt. Aktualna cena to trzeci argument za R5. Osobiście nie widzę powodów do achów i ochów co do przejścia na jakiś inny system jak nam tu inputuje Kolega candar :) Co zaoszczędzę na R5 to mam dodatkowo piątkę więcej na szkło, którego nie potrzebuję bo akurat wsio mam. A za tą zaoszczędzoną piątkę to se mogę kupić używkę xpro3, albo jak mówiła moja Babcia, "przeputać" na coś innego, więc wolę tak sobie zrobić bo a7iii za piątkę to nawet nie biorę pod uwagę :D

No taką ma opinie i to jako stary Nikoniarz.Samo stwierdzenie,ze mozna af R5ki porównywać z najnowszymi produktami wg mnie stawia R5 w korzystnym swietle. O detale bym sie juz nie spierał,bo przy tak wyrównanym poziomie w codzienności bedzie to trudne do oceny i chyba bez znaczenia juz. Ale w tym zestawieniu R5 jest najstarsza i najtańsza więc super. Chyba w ogóle korpusy Canona trzymaja poziom,choc nie tanie. Problem z kosztami i to szczególnie tej nowej optyki i o to głowne pretensje pasjonatów plus zamkniety póki co bagnet.

--- Kolejny post ---

Skoro rożnym testerom wychodzą różnie te autofokusy to dla nas jako użytkowników można założyć ze to wyrównany ten sam poziom. Nikt z nas nie ma ani czasu ani możliwości na sprawdzanie kto ma racje bardziej. Zresztą powtarza się ze you cant go wrong czyli co się wybierze będzie ok gdyby teraz zaczynać od wyboru systemu. I to chyba jest najważniejsze co do mnie przemawia. Piszę o tym bo chciałem sobie zaktualizować wiedzę na temat konkurencji w puszkach w relacji do R5 skoro Candar ciagle coś tam pisze.

Candar często przegina to fakt.. ale hejt na Sony jest tez jakis dziwny. Szczerze mówiąc sam uważam,to podobne rzeczy do Canona w Sony dostane sporo taniej. Jak czytam jakieś niesamowitości obsługi korpusów Sony to dziś sie smieje z tego,szczególnie narzekanie na to jakby nie dało sie tym robić zdjęć ;)) i to w epoce smartfonów ;) mam od jakiegos czasu A7III i na pewno nie jest tak zle jak straszą 'starzy' fotografowie na forach... a matryca pomimo paru lat na rynku wciąż trzyma wysoki poziom.

cybulski
26-07-2023, 14:42
Mając dziś jakąś szklarnie, nie ważne czy Sony Canona tudzież Nikona, osobiście nie widzę specjalnie jakichś powodów do wędrówek między systemami. Ktoś coś wybrał kiedyś i Ok, dzisiaj poziom jest bardzo wyrównany. A czy szkłem będzie sigma z bagnetem EF F czy szkła natywne RF E czy Z róznice w obrazowaniu są pomijalne jeśli jesteśmy przy stałkach. A jak komuś pasują jakieś zoomy w którymś systemie to zamiast wylewać żale niech idzie w system gdzie jest ten zoom którego potrzebuje. Jednocześnie warto tez czasem nie zamykać się tylko na jeden system i wybierać pod siebie jeśli budżet pozwala. Często za mniej niż polowe ceny nowego body można kupić dobre używane puszki i szklarnie, do każdego systemu. Odbiorca nie zobaczy różnicy czy fota jest z nowego body czy sprzed 5 lat, naprawdę :D

g69
26-07-2023, 15:42
W pełni sie zgadzam, nawet iphone może zaskoczyc w odpowiednich rekach ;) Pozdrawiam.

Przemek_PC
26-07-2023, 15:53
Tak czytam i to niesamowite, że Canonem D30 a później D60 i 10D robiłem zdjęcia, których jakość przy normalnym oglądaniu a nie przyglądaniu się pikselom jest znakomita.

Jacek_Z
26-07-2023, 16:59
.. Jak czytam jakieś niesamowitości obsługi korpusów Sony to dziś sie smieje z tego,szczególnie narzekanie na to jakby nie dało sie tym robić zdjęć ;))
Chyba ta końcówka zdania nieco na wyrost, chyba nikt nie mówi, że się nie da robić zdjęć. Niby tak na potrzeby dyskusji, ale ty zażartujesz, przesadzisz, a kto inny sie wkurzy.
Do wkurzenia ja dam przyczynek. Jako uczący na różnego rodzaju kursach muszę brać do ręki sprzęt od innych osób, które nie znają swoich własnych aparatów (kto czyta instrukcje?). Ciężko z tego robić nawet zarzut, przyszli się uczyć, nawet nie wiedzą o pewnych funkcjach jakie są w aparatach a już w ogóle jak do nich dotrzeć w menu. Problem w tym, że C N S mają inne oznaczenia, stosują inne nazewnictwo na te same funkcje, a o innej strukturze menu to nawet nie ma co mówić. W dodatku oczywiście to wszystko ewoluuje, modele tej samej marki z różnej półki i z różnych lat mają inne menu. Jasne, że jakiegokolwiek Nikona wezmę do reki to szybko sobie poradzę. Miałem ich kilka, kilka innych jest w szkole, a te co nie miałem to ta sama filozofia obsługi. Canon - w innej szkole (patronat Canona) tez mieliśmy kilka modeli, nie jeden. Lustrzanki. Na kursie jeden facet (zawodowy fotograf, na kurs przyszedł z żona, to ona ma sie uczyć, on nie ma na to siły ;) oboje maja bezlustra C) przeszedł z lustrzanki i tez nie ogarnia wszystkiego. Ja też sie pomimo pracy na Canonach często sie motam. Natomiast znalezienie czegoś w Sony to dramat. Po kilku minutach i kilkukrotnym przeleceniu całego menu oddaje aparat właścicielowi mówiąc, by jednak wziął instrukcje, bo gdzieś to musi być. Taka sytuacja zdarzała sie kilkukrotnie. Dlaczego mogę wziąć do ręki Pentaxa i choć to mi się zdarza raz na 2 lata to tam wszystko co chcę to znajdę?

Przemek_PC
26-07-2023, 17:11
Ci co nie potrafią czegoś znaleźć w menu Sony są hmmm... dziwni. Mam dwa korpusy Sony i znajduje co tylko jest do znalezienia bez żadnego błądzenia. Może język warto zmienić na angielski bo polskie skróty to takie sobie.

cybulski
26-07-2023, 17:21
Różne rzeczy się zdarzają. Mnie już kilka razy przychodziło pokazywać w lustrach, od canonów włącznie 6d w górę, że toto ma wykrywanie twarzy na LV i jak to ustawiać. Nie powiem Ci Jacku komu to ostatnio ustawiałem :) ale tylko powiem ze na Twoim plenerze, a przed ostatnio na 6dmk2, obie kobiety i to z dość dużym doświadczeniem fotograficznym. Zauważalnie Kobiety fotografki mniej wagi przykładają do tych wszystkich możliwości aparatów.

Z drugiej strony spotkałem się z gloryfikacją używania trybu manualnego lecz często od słowa do słowa i okazuje się iż niejeden taki osobnik nie ma pojęcia co ma jego aparat, stąd tryb manualny tylko ogarnął bo to wszędzie piszą że jest pro. W takim wypadku nie ciągnę rozmowy bo nie mam więcej pytań.

Od lat spotykam takie osoby, od lat nie spotkałem osoby która używa trybu preselekcji przysłony z trybem AutoISO przy parametrze czasu przejścia 2 razy ogniskowa, wspomagając się korektą EV na LV. Gdy mówię jak używam w takim wypadku aparatów, widzę zawsze u dyskutanta że zwoje mu się gotują, poważnie taki jest realny stan wiedzy.

Shadow
26-07-2023, 18:45
Wniosek - wszystko jest kwestią przyzwyczajenia. Po paru miesiącach użytkowania już sie o tym nie pamięta.

Zgadza się. Do wszystkiego można się przyzwyczaić.

pawel.guraj
26-07-2023, 18:56
Bo tu wszystkim trochę zabrakło innowacyjności w tym zakresie.
Taka stosowana do dziś struktura menu i ogólnie filozofia UI nadawała się do lustrzanek, gdzie funkcji nie było specjalnie dużo.
Niestety wraz z innowacją "bezlustrową" nie poszła innowacja w zakresie UI czy ogólnie używalności. Funkcji jest kilkukrotnie więcej i po prostu robi się z tego mniej lub bardziej intuicyjny gąszcz.

Owszem, Sony zrobiło znaczący postęp w ostatnich modelach w tym zakresie - żeby kolega się od razu nie przyczepił - w pozostałych zakresach nie musi robić postępów, bo jest liderem (moim zdaniem).

Nie zmienia to faktu, że lubię swojego Canona, choć chyba pierwszy raz od tych 2 czy 3 lat pomyślałem ostatnio, co by było gdybym wtedy jednak nie zdecydował się na powrót.

p,paw

cybulski
26-07-2023, 20:26
Wiele by się nie zmieniło, miałbyś zapewne podobny zestaw w innym systemie. Może cos byłoby lepsze, tańsze a może i nie. Skłonny jestem twierdzić, że najpewniejsze z tego jest "a może i nie".

candar
26-07-2023, 21:17
Obecnie każdy bezlusterkowiec w dowolnym systemie ma dostępne rozwijane menu podręczne wraz z konfigurowalnymi przyciskami funkcyjnymi na obudowie. Zasadniczo wystarczy kilka minut, aby skonfigurować pod siebie każdy aparat wiedząc czego się szuka. Przykładowo w najbardziej znienawidzonym na C-B systemie całe menu podręczne mam pod jednym przyciskiem funkcyjnym FN a całą resztę w ostatniej zakładce MOJE MENU na dwóch ekranach - wystarczy jeden rzut oka i zmieniam potrzebne ustawienie, lub określony parametr. Uważam, że większość narzekających na nielogiczne menu puszki w jakimkolwiek systemie nigdy nie zadała sobie trudu ustawienia pod siebie menu podręcznego i przycisków funkcyjnych w danej puszce. Informacje podawane na tym forum, że ktoś przekopywał się łopatą 20 minut przez menu aparatu są dla mnie szczytem hipokryzji i nie łagodzą tego późniejsze heheszki, że to niby nie to miał na myśli. Oczywiście doskonale rozumiem Jacka i osoby prowadzące kursy foto podczas których okazuje się, że kursant aktywując niektóre funkcje zablokował równocześnie większość pozostałych wzajemnie się wykluczających i uniemożliwił tym samym używanie aparatu kolejnej osobie.

Jacek_Z
26-07-2023, 21:20
..Mam dwa korpusy Sony i znajduje co tylko jest do znalezienia bez żadnego błądzenia. ...
Jak długo używasz Sony?

.. Zauważalnie Kobiety fotografki mniej wagi przykładają do tych wszystkich możliwości aparatów.
Nie chciałem pisać, że kobiety, ale skoro podniosłes temat, to tak. One nie chcą sie zajmować funkcjami aparatu, nie próbują ich zrozumiec itd. Obojetnie jaki aparat mają w ręku i jakiego systemu. Problem jest gdy mają Sony, bo wtedy wszyscy pomagający sa bezradni, no chyba, że ktoś z nich ma Sony. Nawet wtedy wychodzi na to, że nie ogarniają swoich body. Naprawdę mało kto ma Sony, wbrew zapewne przekonaniom większości dyskutantów na forach.

Z drugiej strony spotkałem się z gloryfikacją używania trybu manualnego lecz często od słowa do słowa i okazuje się iż niejeden taki osobnik nie ma pojęcia co ma jego aparat,

Od lat spotykam takie osoby, od lat nie spotkałem osoby która używa trybu preselekcji przysłony z trybem AutoISO przy parametrze czasu przejścia 2 razy ogniskowa, wspomagając się korektą EV na LV. Gdy mówię jak używam w takim wypadku aparatów, widzę zawsze u dyskutanta że zwoje mu się gotują, poważnie taki jest realny stan wiedzy.
Ja używam często trybu M ustawiając przysłonę i czas oraz Auto-ISO. Kiedyś sie z tego śmiałem. Mając przyzwyczajenia z D800 często używam zbyt krótkiego czasu nie bojąc się, że aparat pracuje w zakresie do 400 ISO, a jak jest słabe świato to pozwalam sie ruszać do ISO 1600, nawet czasami 3200. Pracuję wyłącznie na migawce mechanicznej i żałuję, że jest taka cicha. Szkoda że dźwiek można sobie wybrać w body typu Z9, bo bym chciał mieć np z D5.

Taka stosowana do dziś struktura menu i ogólnie filozofia UI nadawała się do lustrzanek, gdzie funkcji nie było specjalnie dużo.
Co ty. Nawet w lustrzankach menu to koszmar. Jak wspominałem sporo ludzi nadal pracuje lustrzankami (A77, A9) choć w Sony poszły dawno temu do lamusa, ale są tanie. Wszyscy polecają Sony to potem ktoś kupuje ... lustrzankę Sony, bo nie wie, że bezlustro to co innego. Tutaj ludzie dyskutują co kupić. Ale na forach nie ma większości "zakupowiczów", nawet na FB pytają o wszystko po fakcie. Częsta sytuacja: Przed kursem ktoś kupuje aparat. To nie jest FF za 6 tys za body ze szkłami przekraczający 10 tys. To jest zakup za góra kilka tysięcy. I bywa to kompakt z ciemnym megazoomem, często bez trybu M, bez RAW, co gorsza bez sanek na lampę błyskową. I prowadzę zajęcia z fotografii ludzi w studiu na świetle błyskowym, a tu aparat bez sanek na nadajnik radiowy, bez trybu M. Zajęcia terenie, we wnętrzach - mała matryca, kiepskie ISO, ciemne szkło. Tu się możemy mądrzyć, ale gro fotografów nie pracuje na bezlustrach FF z ostatnich paru lat. Używają 60D, 5D mk2 itp i jak to mają to się cieszę, bo idzie na tym pracować.

Kłopot w dyskusji polega na tym, ze dyskutują osoby ze sporą wiedzą, nie biorąc pod uwagę, że inni (zdecydowana większość) ma bardzo ograniczoną wiedzę, zna sprawy jedynie podstawowe (ekspozycja, ISO, zna jeden tryb AF, nie ogarnia zmiany ilości pól AF itd).

cybulski
01-08-2023, 10:52
Niestety wraz z innowacją "bezlustrową" nie poszła innowacja w zakresie UI czy ogólnie używalności. Funkcji jest kilkukrotnie więcej i po prostu robi się z tego mniej lub bardziej intuicyjny gąszcz.

Owszem, Sony zrobiło znaczący postęp w ostatnich modelach w tym zakresie - żeby kolega się od razu nie przyczepił - w pozostałych zakresach nie musi robić postępów, bo jest liderem (moim zdaniem).

Nie zmienia to faktu, że lubię swojego Canona, choć chyba pierwszy raz od tych 2 czy 3 lat pomyślałem ostatnio, co by było gdybym wtedy jednak nie zdecydował się na powrót.

p,paw

Przy okazji spytam jak się sprawuje RF 70-200/4 z R5, daje radę z tą matrycą? Przymierzam się od jakiegoś czasu na upgrade swojego 70-200 i chyba obecnie są dobre ceny, patrzyłem w fotoformie.

pawel.guraj
01-08-2023, 11:02
Przy okazji spytam jak się sprawuje RF 70-200/4 z R5, daje radę z tą matrycą? Przymierzam się od jakiegoś czasu na upgrade swojego 70-200 i chyba obecnie są dobre ceny, patrzyłem w fotoformie.

To jest szkło, którym obecnie robię 85% zdjęć i sprawuje się fantastycznie. Błyskawiczny AF, bardzo ładna ostrość przy f/4 na całym obrazku. W zasadzie bez jakiś specjalnych cyfrowych korekcji geometrii. Do tego bardzo kompaktowa forma.
Moje ulubione szkło.

p,paw

cybulski
01-08-2023, 11:04
To jest szkło, którym obecnie robię 85% zdjęć i sprawuje się fantastycznie. Błyskawiczny AF, bardzo ładna ostrość przy f/4 na całym obrazku. W zasadzie bez jakiś specjalnych cyfrowych korekcji geometrii. Do tego bardzo kompaktowa forma.
Moje ulubione szkło.

p,paw

Liczyłem na jakieś "wady" coby mnie zniechęcić :D a tak to już chyba klamka zapadła.

Hubert Multana
01-08-2023, 11:04
Liczyłem na jakieś "wady" coby mnie zniechęcić :D
Moglby miec mocowanie filtra 82mm ;)

cybulski
01-08-2023, 11:27
No i zamówił, cena wychodzi 5999 minus cashback 500, więc będzie 5499, to chyba cena dobra za to szkło ?
U konkurencji nic nie ma taniej chyba z "natywnego" 70-200/4 na ten moment do bezlustra.

"Obiektyw Canon RF 70-200mm F4L IS USM + filtr Marumi gratis + cashback 500 zł | kup za 5999 zł z kodem CANON500"

robertskc7
01-08-2023, 12:08
Sorry za oftop ale dobra historia, a wielu z Was skojarzy zamknięty wątek :)
W piątek na weselu zaczepia mnie pijany gościu i pyta ile mam pixeli w aparacie.
Mówię że ok 20 a co ?
bo mam sasunga s23U i zjada na śniadanie mój aparat.

pytam - Jan Pawlak ?
nie.
Aha. pokaż.
I mi pokazuje zdjęcie księżyca !!! :)
Fajnie. to teraz zrób zdjęcie tej pani co siedzi za stołem ( jakies 15m od nas) Sala ciemna ale warunki całkiem spoko.
Gosciu robi i tu zonk. Rozmazane poruszone z pixelzą. Sam nie mógł uwierzyć w to co zobaczył - bo księżyc taki ostry przecież...
Pytam go czy wie dlaczego tak się dzieje i w między czasie podchodzę bliżej i robię zdjęcie (50mm na 1.6 ISo 1600 czas 1/160 ) Przybliżam i pokazuje mu detal.
Gościu się zmieszał strasznie i poszedł bez słowa.

Sam się zgasił jak pet w popielniczce. Aż mi się go szkoda zrobiło trochę, bo się chwalił że 8 koła dał. Później go widziałem jak jego laska siedziała i ziewała a on z nosem w teflonie. Wesele się dla nich zakończyło....

Także pozdrawiam śledzących zamknięty wątek i sorry za oftopa :)

atsf
01-08-2023, 12:22
Fajnie. to teraz zrób zdjęcie tej pani co siedzi za stołem ( jakies 15m od nas) Sala ciemna ale warunki całkiem spoko.
Gosciu robi i tu zonk. Rozmazane poruszone z pixelzą. Sam nie mógł uwierzyć w to co zobaczył - bo księżyc taki ostry przecież...
Pytam go czy wie dlaczego tak się dzieje i w między czasie podchodzę bliżej i robię zdjęcie (50mm na 1.6 ISo 1600 czas 1/160 ) Przybliżam i pokazuje mu detal.
Gościu się zmieszał strasznie i poszedł bez słowa.

Chłe, chłe, chłe! :mrgreen: Sam kiedyś obgoniłem całe wesele C 6D + 50 f/1,8 bez lampy i dobrze wyszło ;)

--- Kolejny post ---

A propos R5.

Mój kumpel, który został ostatnio tym aparatem zauroczony, i zamierzał go kupić, już zdążył go zwrócić do sklepu z uwagi na kilkukrotne zawieszenie się aparatu obojętnie jaki obiektyw był do niego przypięty. Ponoć na zagramanicznych forach jest to znana wada tego aparatu, a ja, ze swojego doświadczenia, zauważyłem to samo zjawisko występujące w R10 w krótkim czasie jego posiadania. Ktoś, coś na ten temat?

cybulski
01-08-2023, 12:23
Chłe, chłe, chłe! :mrgreen: Sam kiedyś obgoniłem całe wesele C 6D + 50 f/1,8 bez lampy i dobrze wyszło ;)

--- Kolejny post ---

A propos R5.

Mój kumpel, który został ostatnio tym aparatem zauroczony, i zamierzał go kupić, już zdążył go zwrócić do sklepu z uwagi na kilkukrotne zawieszenie się aparatu obojętnie jaki obiektyw był do niego przypięty. Ponoć na zagramanicznych forach jest to znana wada tego aparatu, a ja, ze swojego doświadczenia, zauważyłem to samo zjawisko występujące w R10 w krótkim czasie jego posiadania. Ktoś, coś na ten temat?

Ten zestaw 6D +50/1.8 nadal daje radę, więc nie wiem czym tu się dziwować.

atsf
01-08-2023, 12:30
Ten zestaw 6D +50/1.8 nadal daje radę, więc nie wiem czym tu się dziwować.

No więc właśnie nie ma się czemu dziwować, ale należy się dziwować, że S23U rady nie dał :mrgreen:

Ad meritum- wątek jest o R5, a nie 6D, a ja na prośbę kumpla drążę ten temat.

robertskc7
01-08-2023, 12:49

--- Kolejny post ---

A propos R5.

Tak. Autoryzowany serwis Canona i wymieniają płyta na nową. Nie trzeba do sklepu.

pawel.guraj
01-08-2023, 12:49
A propos R5.

Mam R5 już ponad 2 lata i zawiesił mi się może ze 2 razy.
Za każdym razem było tak, że aparat zdradzał oznaki działania ale EVF i LCD były ciemne. Trzeba było albo włączyć/włączyć albo wyjąć baterię.
Tylko że ja używam wyłącznie natywnych szkieł. Poza tym to pewnie zależy od serii i okresu produkcji.

p,paw

atsf
01-08-2023, 12:55
Mam R5 już ponad 2 lata i zawiesił mi się może ze 2 razy.
Tylko że ja używam wyłącznie natywnych szkieł.

p,paw

O! To dokładnie tak samo, jak mój kumpel! :shock:

--- Kolejny post ---

Tak. Autoryzowany serwis Canona i wymieniają płyta na nową. Nie trzeba do sklepu.

Jeżeli to żart, to łaskawie napisz, że to żart :mrgreen:

Jedzie se człowiek aby zapolować raz na 20 lat na jakiś konkretny okaz, a tu ćpach! - aparat się zawiesił i zdjęć ni ma, a potem aparatu przez parę tygodni. To ile na raz trzeba tych R5 kupić, żeby przynajmniej z gołą dupą nie zostać, jak jeden padnie?

cybulski
01-08-2023, 12:59
O! To dokładnie tak samo, jak mój kumpel! :shock:

Mnie zawieszało się kiedyś lustro Nikona d610 z natywnym 70-200/4 VR, i to nie było sporadycznie, w przypadku obu sprzętów byłem pierwszym włascicielem wiec nie było mowy o tym, że coś mi spadło czy uderzyłem.
Bagnet tego szkła miał luzy i może to było powodem, nie wiem. U kogoś potem na d750 problem nie wystąpił bo kupił znajomy znając co się dzieje u mnie.
Zawieszał mi się też Sony z Samyangiem 35/1.4 i to dość często, po akualizacji softu szkła, występowało to bardzo sporadycznie albo nawet w ogóle, już nie pamiętam.
Takie sytuacje się zdarzają, ciężko dociec powodów, czasem może to być problem styku w bagnecie, czasem wariująca bateria. No niestety elektronika jest coraz bardziej zaawansowana, soft zawiera błędy, itp.

Gdy np używam gripu do R, to w przypadku obcych baterii aparat pyta czy są obce, bo coś mu się nie zgadza. Wystarczy wskazać że obce i jest OK. Gdyby jednak następowało zawieszanie to pierwsza rzecz to zmiana na baterie oryginalne Canona.

pawel.guraj
01-08-2023, 13:01
Mnie zawieszało się kiedyś lustro Nikona d610 z natywnym 70-200/4 VR, w przypadku obu sprzętów byłem pierwszym włascicielem wiec nie było mowy o to że coś mi spadło czy uderzyłem.
Bagnet tego szkła miał luzy i może to było powodem, nie wiem. U kogoś potem na d750 problem nie wystąpił bo kupił znajomy znając co się dzieje u mnie.
Zawieszał mi się też Sony z Samyangiem 35/1.4 i to dość często, po akualizacji softu szkła, występowało to bardzo sporadycznie albo nawet w ogóle, już nie pamiętam.
Takie sytuacje się zdarzają, ciężko dociec powodów, czasem może to być problem styku w bagnecie, czasem wariująca bateria. No niestety elektronika jest coraz bardziej zaawansowana, soft zawiera błędy, itp.

Moje wszystkie Soniaki zdecydowanie wieszały się częściej niż R5. Chyba mistrzem w tym był A7R3. Tam po prostu przyzwyczaiłem się, ze czasami trzeba wyjąć baterię ;)

p,paw

atsf
01-08-2023, 13:03
Moje wszystkie Soniaki zdecydowanie wieszały się częściej niż R5. Chyba mistrzem w tym był A7R3. Tam po prostu przyzwyczaiłem się, ze czasami trzeba wyjąć baterię ;)

p,paw

Czyli jednak R5 się zawiesza. I po co to pisać, że gdzie indziej Murzynów biją?

pawel.guraj
01-08-2023, 13:04
Czyli jednak R5 się zawiesza. I po co to pisać, że gdzie indziej Murzynów biją?

Dwa posty wyżej napisałem, że zawiesił mi się ze 2 razy. Coś było w tym niejasnego?

p,paw

mirror
01-08-2023, 13:06

też się obawiałem tego tematu bo wieszanie się ogólnie bezluster jest często poruszane - używam R5 od roku, więc stosunkowo krótko, optyka EF (głównie Elki ale podepnę tez raz na ruski rok rybę 15mm, z obcych jedynie S50A), przelotka najprostsza firmowa canona (czyli kawałek gazrurki ze stykami za 500 stów co to chińczyk zrobi taką samą za pięć dych bez grosza) nie zawiesił się ani razu, firmware najnowszy, jak kupiłem to firmware też był jakiś stosunkowo nowy (ale nie najnowszy bo upgrajdowałem na dzieńdobry), karty cfexpress sandisk 256GB i ostatnio angelbird 500GB (nie wiem co jest istotne) - ale jak piszę mam pewnie najkrótszy okres używania na jakieś sensowne statystyki więc może ktoś jeszcze - bo to ciekawy temat.

pawel.guraj
01-08-2023, 13:09
też się obawiałem tego tematu bo wieszanie się ogólnie bezluster jest często poruszane - używam R5 od roku, więc stosunkowo krótko, optyka EF (głównie Elki ale podepnę tez raz na ruski rok rybę 15mm, z obcych jedynie S50A), przelotka najprostsza firmowa canona (czyli kawałek gazrurki ze stykami za 500 stów co to chińczyk zrobi taką samą za pięć dych bez grosza) nie zawiesił się ani razu, firmware najnowszy, jak kupiłem to firmware też był jakiś stosunkowo nowy (ale nie najnowszy bo upgrajdowałem na dzieńdobry), karty cfexpress sandisk 256GB i ostatnio angelbird 500GB (nie wiem co jest istotne) - ale jak piszę mam pewnie najkrótszy okres używania na jakieś sensowne statystyki więc może ktoś jeszcze - bo to ciekawy temat.

Pilnowanie najnowszego softu w bezlustrach to ważna sprawa. Każdy nowy fw ma te tajemnicze "general improvements" - czyli przeróżne bug'i, do których firmy się oficjalnie nie przyznają - właśnie wypadki wieszania się itp. Ja zawsze staram się mieć najnowszy FW - wcale nie ze względu na "ficzery" ale właśnie stabilność.

Nie ma co się oszukiwać. Dziś nie ma softu bez błędów. W szczególności jeżeli za jego pisanie biorą się firmy, który nie mają specjalnie dużego doświadczenia. Bo soft w DSLR to nie soft ;-)

p,paw

atsf
01-08-2023, 13:21
Jeżeli przyjąć za dobrą monetę post przedmówcy, że takim wieszającym się R5 wymieniają płyty główne, co raczej nie wygląda na błędy softu, to jawi się teoria spiskowa mojego kumpla, że ta nagła i dziwna obniżka cen może mieć związek z nagromadzeniem się aparatów zwróconych przez klientów, a wymagających takiej naprawy. Jeżeli klient nie zorientuje się, lub nie podejmie działania w ciągu 14 dni, to jest ugotowany.

mirror
01-08-2023, 13:23
bezlustra mają za dużo komputera w komputerze :mrgreen: co przy obecnym tempie wydawania nowych wersji softwaru powoduje że użytkownik zostaje betatesterem - ten kolega to go teraz kupił, czy to jakiś starszy temat.

dan_jo
01-08-2023, 13:24
U mnie podobnie, na 2,5 roku używania R5 może dwie zawiechy były, przełącznik on/off nie załatwiał sprawy, tylko wyjecie baterii.
Ostatnio nawet w R3 mi się to zdarzyło, ale raz jak na razie.;)

mirror
01-08-2023, 13:36
Jeżeli przyjąć za dobrą monetę post przedmówcy, że takim wieszającym się R5 wymieniają płyty główne, co raczej nie wygląda na błędy softu, to jawi się teoria spiskowa mojego kumpla, że ta nagła i dziwna obniżka cen może mieć związek z nagromadzeniem się aparatów zwróconych przez klientów, a wymagających takiej naprawy. Jeżeli klient nie zorientuje się, lub nie podejmie działania w ciągu 14 dni, to jest ugotowany.

jeśli zwracają bez podawania przyczyny to sprzedawca wrzuca taki egzemplarz na półkę i sprzedaje kolejnemu kupującemu - tak to działa. ja kupiłem w stacjonarnym sklepie ;) sam rozpakowałem paczkę :mrgreen: ufać znaczy kontrolować jak mawiał Józef Wissarionowicz Stalin.

Bangi
01-08-2023, 13:43
jeśli zwracają bez podawania przyczyny to sprzedawca wrzuca taki egzemplarz na półkę i sprzedaje kolejnemu kupującemu - tak to działa. ja kupiłem w stacjonarnym sklepie ;) sam rozpakowałem paczkę :mrgreen: ufać znaczy kontrolować jak mawiał Józef Wissarionowicz Stalin.

Zgadza się, kiedyś kupiłem taki "nowy", co wyszło wielkim zbiegiem okoliczności, zresztą dzięki temu forum ;)

pawel.guraj
01-08-2023, 14:29
Niestety obowiązujące prawo, w szczególności dotyczące sprzedaży przez internet, powoduje, że wiele towarów oferowanych jako "nowe" - to tak na prawdę zwrócone używki.
Z resztą się nie dziwię, sam bym tak robił.
Dlatego jak kupię w sklepie - zawsze sprawdzam, czy sprzęt jest oryginalnie "zaplombowany" - sprawdzam przebieg itp.

Za to wypadku kupowania rzeczy mniej ważnych ale "nowych" ostatnio nagminnie mi się zdarza, że dostaję takie "używki". Zawsze wtedy walczę o wymianę albo upust - i zawsze się udaje...

p,paw

atsf
01-08-2023, 14:33
Niestety obowiązujące prawo, w szczególności dotyczące sprzedaży przez internet, powoduje, że wiele towarów oferowanych jako "nowe" - to tak na prawdę zwrócone używki.
Z resztą się nie dziwię, sam bym tak robił.
Dlatego jak kupię w sklepie - zawsze sprawdzam, czy sprzęt jest oryginalnie "zaplombowany" - sprawdzam przebieg itp.

Za to wypadku kupowania rzeczy mniej ważnych ale "nowych" ostatnio nagminnie mi się zdarza, że dostaję takie "używki". Zawsze wtedy walczę o wymianę albo upust - i zawsze się udaje...

p,paw

A sprzedawca zachwala, że towar został sprawdzony przed wysyłką :mrgreen:

cybulski
01-08-2023, 14:57
Prawo zwrotu towaru kupionego przez internet, rodzi niestety takie kwiatki. Najgorsi są kupujący, którzy kupują, używają weekend i zwracają.

mirror
01-08-2023, 15:32
niestety rodzi kwiatki, z drugiej strony agresywny przekaz reklamowy musi owocować możliwością powiedzenia "sprawdzam" stąd prawo zwrotu, tego tematu nie daje się sensownie załatwić (dobrze że 14 dni, a nie cały sezon) przy naszej mentalności

Hubert Multana
01-08-2023, 16:09
Prawo zwrotu towaru kupionego przez internet, rodzi niestety takie kwiatki. Najgorsi są kupujący, którzy kupują, używają weekend i zwracają.
Nie ma w tym nic złego, sklepy maja kategorie outlet gdzie można taniej kupić produkty ze zwrotów.

atsf
01-08-2023, 16:48
Nie ma w tym nic złego, sklepy maja kategorie outlet gdzie można taniej kupić produkty ze zwrotów.

Pod jednym wszakże warunkiem, takim, że sklep informuje o tym, iż towar jest ze zwrotu, lub powystawowy.

Shadow
02-08-2023, 09:02
Mi się póki co nic nie zawiesiło ale za krótko go mam. Za to karta 256GB Samsunga już z 5 razy na dwóch różnych bezlustrach ma error. Nie wiem czy po reklamacji wymieniają na nową czy będą to próbować naprawiać? Pech taki że jak będą to chcieli sprawdzić to może pracować poprawnie bo to się dzieje losowo i mi zwrócą tą samą że niby już dobra.

pawel.guraj
07-08-2023, 21:30
Ponoć nie ma głupich pytań, ale ja mam.

Czy jak mam tryb np. C1 w trybie Av, to czy jest jakiś sposób żeby zachować wszystkie ustawienia ale zmienić tryb na Tv lub inny?
Nie umiem tego zrobić...

p,paw

cauchy
07-08-2023, 21:47
Zrób kopie ustwien z C1 na C2 i zmien na TV.

pawel.guraj
07-08-2023, 21:49
Zrób kopie ustwien z C1 na C2 i zmien na TV.

Dalej nie czaję. Przy kopiowaniu można zmienić tryb?
Rozumiem, że jak C3 mam zajęte, to je w tym procesie stracę.

p,paw

cauchy
07-08-2023, 22:04
Nie probowalem, ale moze warto tak sprawdzic? Ile masz tych ustawien? Nie dazz rady wszystkiego poustawiac w 5-10min? :)

zdebik
17-08-2023, 12:48
https://www.reddit.com/r/canon/comments/15sygcp/canon_precision_alignent/?utm_source=share&utm_medium=android_app&utm_name=androidcss&utm_term=1&utm_content=2

Chłop miał problemy z AF i Canon to poprawil koszt prawie $400!

Leon007
17-08-2023, 13:29
Ponoć nie ma głupich pytań, ale ja mam.

Czy jak mam tryb np. C1 w trybie Av, to czy jest jakiś sposób żeby zachować wszystkie ustawienia ale zmienić tryb na Tv lub inny?
Nie umiem tego zrobić...

p,paw
Nie wiem, czy problem jeszcze aktualny, ale we wszystkich aparatach działało to tak:

ustawiasz tryb C1,
zmieniasz na Tv,
zapisujesz aktualne ustawienia jako C2.

atsf
17-08-2023, 14:15
https://www.reddit.com/r/canon/comments/15sygcp/canon_precision_alignent/?utm_source=share&utm_medium=android_app&utm_name=androidcss&utm_term=1&utm_content=2

Przecież to są rzewne jaja! Bezlusterkowce owiane sławą bezbłędnie działającego AF z obiektywami EF jednak potrzebują kalibracji w serwisie jak nie korpusu, to obiektywu, za 400 USD?! Co i jak oni spier..lili, że trzeba poprawiać?!

Bangi
17-08-2023, 14:18

Przecież to są rzewne jaja! Bezlusterkowce owiane sławą bezbłędnie działającego AF z obiektywami EF jednak potrzebują kalibracji w serwisie jak nie korpusu, to obiektywu, za 400 USD?! Co i jak oni spier..lili, że trzeba poprawiać?!

Litości... problemem było wadliwe/uszkodzone szkło a nie body...

pawel.guraj
17-08-2023, 14:21

Ale żeby to wiedzieć trzeba rozumieć jaka jest różnica w istocie działania AF w DSLR vs MILC

P,paw

atsf
17-08-2023, 14:23

Przy okazji mojego wątku o R10 też wyszły jakieś zagraniczne grypsy o kalibracji właśnie korpusów bezlusterkowców, więc to, że akurat w tym przypadku najwyraźniej chodzi o obiektyw, nie zmienia sytuacji.

zdebik
17-08-2023, 14:30
U mnie jakoś 135mm f2 nie robilo, zwaliłem na siebie i szybkie dzieci. W domu przy flashu wszystko w punkt (z tripodem).

Bangi
17-08-2023, 15:44
Ale żeby to wiedzieć trzeba rozumieć jaka jest różnica w istocie działania AF w DSLR vs MILC

P,paw

Chodzi Ci o to, że na ML nie ma prawa AF źle działać?

Ja nie miałem / nie mam żadnych problemów z celnością na R ze starymi szkłami i wg mnie, tego typu sytuacje jak podlinkowana muszą być zbiegiem wielu jakichś nieprzewidzianych i rzadkich sytuacji. Takie moje zdanie, tym bardziej, że to raczej jednak pojedyncze i specyficzne sytuacje.

mystek
17-08-2023, 16:04
Też tak myślę, jak Bangi. To nie jest Canon EF 50mm f1,4 który miał regularny problem z FF albo BF na lustrzankach. Po zakupie R problem zniknął, bo miałem jeszcze jakiś czas tą 50tkę.

pawel.guraj
17-08-2023, 16:43
Szkła EF z definicji maja system kalibracji - jeżeli się rozjedzie to nie będzie dobrze działać z RF.
Szkła RF i body R nie maja kalibracji bo nie ma takiej potrzeby.

Tak wiec fuckup z EF na body R zawsze wynika z rozkalibrowania szkła EF.

P,paw

Przemek_PC
17-08-2023, 18:05
Skoro w ML jest fazowy AF to być może problemy BF/FF też występują?
W A7III mam w menu mikrokalibrację.

pawel.guraj
17-08-2023, 18:13
Skoro w ML jest fazowy AF to być może problemy BF/FF też występują?
W A7III mam w menu mikrokalibrację.

Problem nie leży w AF fazowym - w DSLR jest dokładnie taki sam.
Problem jest taki, że w DSLR "czujnik" AF - czyli tak na prawdę mała dodatkowa matryca nie koniecznie musi być w tej samej odległości od płaszczyzny ostrości co matryca rejestrująca obraz. I dlatego wymagana jest kalibracja.
W ML matryca główna pełni obie funkcje.

p,paw

Przemek_PC
17-08-2023, 18:37
Po coś jednak ta mikrokalibracja jest w ML a że Canon jej (póki co) nie oferuje? W nowszych puszkach zapewne jak to Canon ma zwyczaju opcja się pojawi
Tu jakiś sponsorowany artykuł ale może warto przeczytać
https://blog.reikanfocal.com/2023/05/mirrorless-af-calibration-part-1-you-probably-should-calibrate-your-mirrorless-autofocus/

atsf
17-08-2023, 20:20
Po coś jednak ta mikrokalibracja jest w ML a że Canon jej (póki co) nie oferuje? W nowszych puszkach zapewne jak to Canon ma zwyczaju opcja się pojawi
Tu jakiś sponsorowany artykuł ale może warto przeczytać
https://blog.reikanfocal.com/2023/05/mirrorless-af-calibration-part-1-you-probably-should-calibrate-your-mirrorless-autofocus/

No i sprawa się rypła :mrgreen: Bezlusterkowce- przynajmniej niektóre egzemplarze- wymagają mikrokalibracji AF. Nikony Z i Olympus EM-1 mają ją zaimplementowane w korpusach. No więc opowieści Muminków o tym, że AF w bezlusterkowcach działa bezbłędnie są tylko opowieściami Muminków, którym przyfarciło, i nie trafił się rozjechany egzemplarz ani aparatu, ani obiektywu.

pawel.guraj
17-08-2023, 20:48
No i sprawa się rypła :mrgreen: Bezlusterkowce- przynajmniej niektóre egzemplarze- wymagają mikrokalibracji AF. Nikony Z i Olympus EM-1 mają ją zaimplementowane w korpusach. No więc opowieści Muminków o tym, że AF w bezlusterkowcach działa bezbłędnie są tylko opowieściami Muminków, którym przyfarciło, i nie trafił się rozjechany egzemplarz ani aparatu, ani obiektywu.

Patrz jaka śliczna racjonalizacja pobytu w muzeum Ci się trafiła ;-)

A tak na serio - zastanów się jak działa OSPADF, opowiedz nam tutaj i wtedy chętnie usłyszę w jakim przypadku potrzebna jest kalibracja.

p,paw

Hubert Multana
17-08-2023, 20:53
Trafiles w sedno. AF w bezlusterkowcach sie nie myli, ale moze byc przesuniecie na obiektywie.

pawel.guraj
17-08-2023, 20:57
Trafiles w sedno. AF w bezlusterkowcach sie nie myli, ale moze byc przesuniecie na obiektywie.

Tak jak pisałem post wcześniej. Zastanów się jak działa AF w ML i dlaczego taki scenariusz nie jest możliwy.

p,paw

--- Kolejny post ---

Nie wiem, czy problem jeszcze aktualny, ale we wszystkich aparatach działało to tak:

ustawiasz tryb C1,
zmieniasz na Tv,
zapisujesz aktualne ustawienia jako C2.

No właśnie nie, bo:
W momencie zmiany trybu na Tv tracę wszystkie ustawienia (bo R5 pamięta ustawienia dla każdego trybu oddzielnie)
W związku z tym w C2 zapisze mi się kopia ustawień z Fv a nie z C1.
Z punktu widzenia używalności (M,Tv,Av,Fv) nie różnią się niczym od C1,C2,C3 (z opcją autoupdate) z tym, że do tych pierwszych nie można zapisywać setów. Gwoli ścisłości M,Tv,Av,Fv dzielą ze sobą ustawienia ale nie dzielą ich z C1,C3 i C3.

Czyli ustawiając coś w Tv, po przejściu np. w C1 dostaniemy ustawienia z C1.
Wracając do Av wrócimy do ustawień, które poczyniliśmy w trybie Tv, itd.

p,paw

atsf
17-08-2023, 21:21
Tak jak pisałem post wcześniej. Zastanów się jak działa AF w ML i dlaczego taki scenariusz nie jest możliwy.

p,paw

--- Kolejny post ---

No właśnie nie, bo:
W momencie zmiany trybu na Tv tracę wszystkie ustawienia (bo R5 pamięta ustawienia dla każdego trybu oddzielnie)
W związku z tym w C2 zapisze mi się kopia ustawień z Fv a nie z C1.
Z punktu widzenia używalności M,Tv,Av,Fv nie różnią się niczym od C1,C2,C3 (z opcją autoupdate) z tym, że do tych pierwszych nie można zapisywać setów.

p,paw

Czy Wam się w ogóle zechciało przeczytać podlinkowany artykuł? I nie wydaje Wam się, że pieprzycie kocopoły? W lustrzankach każdy obiektyw kalibruje się indywidualnie bez względu na to, gdzie jest błąd- czy w czujniku AF, czy w obiektywie- i to samo trzeba robić w bezlusterkowcach. Przecież Nikon nie wprowadził tej funkcji dla jaj- ona musi dawać rezultaty, aby była użyteczna. Mnie nie interesuje, gdzie jest błąd skutkujący tym, że obiektyw źle ostrzy na ML Canona- mnie interesuje to, że korpusy nie mają mikrokalibracji AF.

Kiedy testowałem R10 to błąd AF był dominujący i wuj mnie obchodzi, czy było to związane z posiadanymi przeze mnie egzemplarzami obiektywów. Korpus mikrokalibracji nie ma, więc nie mogłem sobie obiektywów dostroić. Ktoś inny ma inny egzemplarz takiego samego obiektywu, nie ma potrzeby dostrajania, i wyciąga fałszywy wniosek, że korpusy mikrokalibracji nie potrzebują, a fałsz tego wniosku opiera się właśnie na tym, że ukałd AF skałda się nie tylko z samego korpusu, ale także z obiektywu, i wymaga zsynchronizowanie jednego z drugim.

pawel.guraj
17-08-2023, 21:25
Czy Wam się w ogóle zechciało przeczytać podlinkowany artykuł? I nie wydaje Wam się, że pieprzycie kocopoły? W lustrzankach każdy obiektyw kalibruje się indywidualnie bez względu na to, gdzie jest błąd- czy w czujniku AF, czy w obiektywie- i to samo trzeba robić w bezlusterkowcach. Przecież Nikon nie wprowadził tej funkcji dla jaj- ona musi dawać rezultaty, aby była użyteczna. Mnie nie interesuje, gdzie jest błąd skutkujący tym, że obiektyw źle ostrzy na ML Canona- mnie interesuje to, że korpusy nie mają mikrokalibracji AF.

Kiedy testowałem R10 to błąd AF był dominujący i wuj mnie obchodzi, czy było to związane z posiadanymi przeze mnie egzemplarzami obiektywów. Korpus mikrokalibracji nie ma, więc nie mogłem sobie obiektywów dostroić. Ktoś inny ma inny egzemplarz takiego samego obiektywu, nie ma potrzeby dostrajania, i wyciąga fałszywy wniosek, że korpusy mikrokalibracji nie potrzebują, a fałsz tego wniosku opiera się właśnie na tym, że ukałd AF skałda się nie tylko z samego korpusu, ale także z obiektywu.

Wszystko racja z małym wyjątkiem. Wszystkie opisane przykłady dotyczą sytuacji w której czujnik AF nie jest w tej samej płaszczyźnie co matryca rejestrująca obraz.
Jeżeli AF jest na matrycy rejestrującej obraz to błąd wynikający np. z przesunięcia silnika w obiektywie i tak jest niwelowany. Pomiar AF wykonywany jest już na tym "złej" kalibracji obiektywu i ostatnie docelowa płaszczyzna AF jest skorygowana automatycznie o ten błąd.

Już tak zupełnie prosto: lustrzanka "nie wie" czy obraz rzucany na matrycę jest ostry a ML "wie".

p,paw

pawel.guraj
17-08-2023, 22:37
Już tak zupełnie prosto: lustrzanka "nie wie" czy obraz rzucany na matrycę jest ostry a ML "wie".
p,paw

Jeszcze dla jasności - to wcale nie znaczy, że w ML nie ma jakiś opcji kalibracji.
Nie sądzę po prostu aby związane one były z konkretnym obiektywem co raczej z niedoskonałością samego układu AF. Wszakże nie jest tajemnicą, że czułość fazowa układów na matrycach jest zdecydowanie gorsza od tego co było na dedykowanych do tego celu sensorach AF.

p,paw

Bangi
17-08-2023, 22:41

Nie wiem czy się przyfarciło, ale przerobiłem 5 luster i przerabiam ciągle 1 bezlustro (R, nie liczę tych testowanych) i jednak z bezlustrem to jest zupełnie inna jakość pracy AF.
Robiąc zdjęcia lustrem często musiałem robić 2-3 zdjęcia, by mieć pewność, że AF trafił, z R wystarczy jedno ;)

pawel.guraj
17-08-2023, 22:43
Nie wiem czy się przyfarciło, ale przerobiłem 5 luster i przerabiam ciągle 1 bezlustro (R, nie liczę tych testowanych) i jednak z bezlustrem to jest zupełnie inna jakość pracy AF.
Robiąc zdjęcia lustrem często musiałem robić 2-3 zdjęcia, by mieć pewność, że AF trafił, z R wystarczy jedno ;)

O to ja w spottingu mam tak samo.
Od czasu bezlustra z porządnym AF (czyli od A6500) praktycznie przestały mi się trafiać nieostre (w sensie, że nie trafione AF) zdjęcia.
Na wszystkich kolejnych lustrzankach, jadnak zawsze był jakiś odsetek tych nietrafionych.

p,paw

Bangi
18-08-2023, 00:09
O to ja w spottingu mam tak samo.
Od czasu bezlustra z porządnym AF (czyli od A6500) praktycznie przestały mi się trafiać nieostre (w sensie, że nie trafione AF) zdjęcia.
Na wszystkich kolejnych lustrzankach, jadnak zawsze był jakiś odsetek tych nietrafionych.

p,paw

Ja przy samolotach nie miałem żadnych problemów przede wszystkim z racji głębi ostrości, ale przy foceniu dzieciaków jasnymi szkłami z małą GO uciekła cała masa zdjęć, z R nie uciekają.

Przemek_PC
18-08-2023, 00:32
Bo dzieci z wiekiem mniej ruchliwe :)

cybulski
18-08-2023, 08:07
Ja przy samolotach nie miałem żadnych problemów przede wszystkim z racji głębi ostrości, ale przy foceniu dzieciaków jasnymi szkłami z małą GO uciekła cała masa zdjęć, z R nie uciekają.

R daje radę widzę u siebie jak niewiele jest nieostrych. Ale to głównie dlatego zapewne że się poruszyłem na małej głębi albo model się poruszył. Nie umiem robić z servo :) muszę popróbować

--- Kolejny post ---

Bo dzieci z wiekiem mniej ruchliwe :)

U mnie hitem był starszy syn, który w deszczowy dzień na telefonie miał że zrobił tylko 8 kroków w ciągu dnia. Cały dzień grał w grę.

pawel.guraj
18-08-2023, 08:21

No właśnie, z takimi w powietrzu na tle nieba to problemu nie było.
Ale już close-upy przy rotacji na przykład - zdarzało się, że AF trafiał w tło lub ogólnie gdzieś poza no i wtedy głębia już nie pomagała.

p,paw.

szwayko
22-08-2023, 14:03
Ale technologicznie to dokładnie ta sama konstrukcja. Pisałem, że z technicznego punktu widzenia.
Mniej więcej 2 generacje przed R5.

p,paw

Pod względem ilości detalu wg testow optyczne.pl to wynika że najnowsze matryce mają R6II/R8 i R5, który nadal króluje. R, R6 natomiast to stara matryca mniej szczegółowa.
Canon R 30Mpix - ma 53 lpmm
Canon R6 20MPix - ma 60 lpmm
Canon R6II/R8 24MPix - ma 64 lpmm
Canon R5 45Mpix - ma 82 lpmm

pawel.guraj
22-08-2023, 14:28
Pod względem ilości detalu wg testow optyczne.pl to wynika że najnowsze matryce mają R6II/R8 i R5, który nadal króluje. R, R6 natomiast to stara matryca mniej szczegółowa.
Canon R 30Mpix - ma 53 lpmm
Canon R6 20MPix - ma 60 lpmm
Canon R6II/R8 24MPix - ma 64 lpmm
Canon R5 45Mpix - ma 82 lpmm

Nowe technologicznie matryce Canona to obecnie R5 i R10.
R8/R6II to technologicznie dokładnie ta sama matryca co w R6 tylko nieco zagęszczona - przez co w wynikach kalibrowanych do standardowej rozdzielczości wychodzi nieco lepiej niż R6.

p,paw

Eberloth
22-08-2023, 14:40
Nowe technologicznie matryce Canona to obecnie R5 i R10

pawel.guraj nie pierwszy raz piszesz tak o matrycy w R10. Skąd masz informacje, że jest ona "nowa" w Canonie?

pawel.guraj
22-08-2023, 14:43
pawel.guraj nie pierwszy raz piszesz tak o matrycy w R10. Skąd masz informacje, że jest ona "nowa" w Canonie?

Wystarczy popatrzeć na jej charakterystykę.
Brak cyfrowej symulacji pośrednich ISO (125,160,320 w zakresie 100-400), dual gain (dual base ISO) i płaska charakterystyka (isoless) w obu zakresach (dołek na dolnym ISO to cyfrowe odszumianie)

Dla porównania ze starym typem matrycy:
https://www.photonstophotos.net/Charts/PDR_Shadow.htm#Canon%20EOS%20R10,Canon%20EOS%20R6% 20Mark%20II

p,paw

Eberloth
22-08-2023, 14:53
Dzięki.

Pawel92
25-08-2023, 17:33
https://www.youtube.com/watch?v=L3FJHm6trFA

totamten
25-08-2023, 22:42
https://www.youtube.com/watch?v=L3FJHm6trFA

No to teraz się zacznie...

Jacek_Z
26-08-2023, 00:45
Wrzuciłem to samo do wątku o fotografowaniu ptaków.
Nic nie szkodzi, bo pasuje tu i tu.

totamten
26-08-2023, 07:02
Wrzuciłem to samo do wątku o fotografowaniu ptaków.
Nic nie szkodzi, bo pasuje tu i tu.

Tam już się zaczęło...

cybulski
26-08-2023, 07:58
Stary R5 a daje radę.

g69
26-08-2023, 11:03
I to najwiekszy plus z tego filmiku. Pucha niby 'stara' a nie zmusza do porzucania systemu :) w dodatku optymalna wielkościowo. Co bedzie z R5II... ;) brakuje tylko konkurencyjnego tele u Canona..

pawel.guraj
26-08-2023, 11:09
I to najwiekszy plus z tego filmiku. Pucha niby 'stara' a nie zmusza do porzucania systemu :) w dodatku optymalna wielkościowo. Co bedzie z R5II... ;) brakuje tylko konkurencyjnego tele u Canona..

No właśnie. R5 powstał wtedy, kiedy Canon zaczął odstawać już bardzo poważnie w segmencie ML i chyba na prawdę postanowili się przyłożyć, żeby zrobić coś dobrego.
Niestety ten "zapał" nieco umarł przy kolejnych modelach, miejmy nadzieję, że R5mk2 będzie równie udany - w końcu powstaje też już pod pewną presją konkurencji.

p,paw

g69
26-08-2023, 13:56
R5 premiera 2020-07-09 ,więc Nikon 3 lata potrzebował,by go dogonić R5, bo z7II dla wymagających najlepszego afu, raczej z R5 nie mógłbyc porównywany.

Shadow
26-08-2023, 19:57
Te wszystkie testy to przypominają stary skecz kabaretu Tey. "A dla kogo ta recenzja? Dla użytkowników systemu Canon. To bez kozery powiem R5" :)

winiarro
28-08-2023, 11:43
Taka mała przestroga w sprawie grip-ów. Kupiłem zamiennik, jakąś chińszczyznę pod marką Hersmay jakiej jest pełno na allegro i ali za okolice 400zł. No i wczoraj na airshow po niecałych 2 godzinach na słońcu zrobił zwiechę aparatu, taką że się nie dało go nawet wyłączyć. Musiałem wyciągnąć grip-a. Sprawdziłem kolejny raz i porobiłem z serią może niecałe 3 minuty i ta sama historia - zwiecha. Odpiąłem go i bez gripa fociłem bez problemów kolejne 5h. Tak więc guano idzie do utylizacji a ja mam nauczkę na przyszłość, że jednak trzeba dorzucić do oryginału. Ciekawy jestem jak ten Newell, czy to taki sam szit tylko pod premium znaczkiem, czy jednak czymś się różni.