Zobacz pełną wersję : [ Pezet85 ] - portrety
Mohinder
15-01-2021, 21:02
Zastanawiam się czy polaryzacyjny poradziłby sobie tymi refleksami w okularach. Jak myślicie?
To pierwsze co pomyślałem - do tego przede wszystkim jest.
Zastanawiam się czy polaryzacyjny poradziłby sobie tymi refleksami w okularach. Jak myślicie?
Oczywiście. Ale ISO skoczy na 6400 :cry:
Przy takim pozowanym zdjęciu można spokojnie pobawić się w statyw i czasy typu 1/15 sekundy.
No w sumie można by pokombinować że statywem i filtrem.
Zapytam jeszcze w kwestii odbic takich świateł w szkłach, czy gdyby jakościowo były lepsze to były by do zaakceptowania czy generlanie unikać tego typu ujęć?
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Akceptowalność szumu jest zapewne kwestią względną, dla mnie straszny. Przecież to jest tło, można odszumić same tło.
Ja odszumiam Dfine.
Sama optyka nie ma wpływu na szum. ISO przede wszystkim, ale czasem wpływ mają warunki i sposób naświetlenia zdjęcia (pośrednio).
Polar mógłby pomóc, choć nigdy nie robiłem takich prób, uważam, że nie pomógł by na tyle by było OK + wyciąłby trochę światła, wzrosłoby ISO/wydłużył by się czas.
IMHO unikać takich zdjęć, ja generlanie wywalam do kosza, chyba że zależy mi na pamiątce z miejsca.
Na szczęście miałem kadr który mi się również podoba i jest bez okularów...
Czy mogę prosić o konstruktywną krytykę :-)?
144.
5683
totamten
16-01-2021, 01:00
Na szczęście miałem kadr który mi się również podoba i jest bez okularów...
Czy mogę prosić o konstruktywną krytykę :-)?
144.
5683
Zdjęcia nie najgorsze w zamyśle i jeżeli to są prywatne fotki, to mogą być, natomiast jeżeli to poglądowe, to na tym etapie nie wiem, czy nie warto zrobić dłuższy przystanek "światło" Zerknij na ostatnią porcję zdjęć Candara w "Beauty" i popróbuj zrobić zbalansowane światło np. zgaś okno, a jednocześnie doświetlaj modelkę. Przy okazji w gratisie z właściwą korekcją ilości i kierunku światła łatwiej o pożądany balans bieli i kolory oraz niskie szumy. W ostatnim DCP jest porada, jak jedną lampą błyskową przytłumić za mocne słoneczne światło w bardzo słoneczny dzień. Wydawać by się mogło, że to nonsens, kiedy świata jest za dużo, jeszcze doświetlać obiekt, a jednak to zadziałało. Na 144 bojąc się prześwietlić twarz znów uciekłeś w ciemność, efektem wyeksponowały się dłonie poniżej twarzy. Wiele dobrego.
IMHO odblaski w okularach zasłaniające oczy psują zdjęcie; mam ten sam problem jak robię podobne zdjęcia synowi, który nosi okulary. Proszę wtedy by zdjął lub szukam takich kątów, by uniknąć takich odblasków.
Uprzedziłeś mnie z tą samą uwagą ...
Filtr polaryzacyjny (ale widzę że nie stać nas na straty) ... a ja to jeszcze zadaję sobie pytanie, jakby to UWYDATNIĆ, ze świateł w okularach zrobić temat (ale to będzie zupełnie inne zdjęcie)
Zapytam jeszcze w kwestii odbic takich świateł w szkłach, czy gdyby jakościowo były lepsze to były by do zaakceptowania czy generlanie unikać tego typu ujęć?
Widziałem (ostatni komentarz), że nie tylko ja widzę uzasadnienie dla odbić ;)
Odbicia (każde) mogą podkreślać atmosferę, nawet do tego stopnia, że będą "robić sens zdjęcia", więc moim zdaniem nie unikać, tylko zdawać sobie sprawę, że odbicia są, zwracać uwagę na to jakie są, i w niektórych ujęciach celowo je stosować.
trothlik
16-01-2021, 19:34
Jak dla mnie spoko. Jest w tym jakaś magia
146.
5690
147.
5691
148.
5692
totamten
17-01-2021, 20:11
146.
5690
147.
5691
148.
5692
Witam! Na 148 doświetlenie tła za modelką od dołu ładnie wyciągnęło kibić modelki, aż się prosi o prawe, boczne, może lekko tylne delikatne światło na głowę i włosy. Na 147 chyba rozjaśniłeś tło wokół głowy programem - efekt nijaki, bo wlosy i tak zostały wklejone w tło. Wydaje się, że masz za mało źródeł światła, stąd przepaly, bo natężenie światła łatwiej ogarnąć niż moc, nie bądź na mnie zły, modelki robią większe postępy. W miejsce modelek postaw wieszak z płaszczem i na spokojnie pomęcz się ze światłem, co na obiekt, co za obiekt i z której strony, bo na powtarzanie tych samych mankamentów, to trochę szkoda czasu tych uroczych dam.
totamten przy tych zdjęciach użyłem tylko jednej lampy... Na zdjęciu 147 nie rozjaśniłem tła, to źródło światła z deep octy która była nad modelka skierowana w dół pod delikatnym kątem.
Jak znajdę trochę czasu to może poćwicze na sucho.
Wrzucam jeszcze jeden kadr, źródło światła nad modelka a od dołu blenda 120.
149.
5693
totamten
17-01-2021, 21:07
totamten przy tych zdjęciach użyłem tylko jednej lampy... Na zdjęciu 147 nie rozjaśniłem tła, to źródło światła z deep octy która była nad modelka skierowana w dół pod delikatnym kątem.
Jak znajdę trochę czasu to może poćwicze na sucho.
Wrzucam jeszcze jeden kadr, źródło światła nad modelka a od dołu blenda 120.
149.
5693
Zgrabnie ogarnąłeś temat przepałów, ale coś za coś, bo w punkcie "co autor miał na myśli" nieodgadnona zostaje kwestia, czy chodzi o subtelnie prowokujący portret,czy zdjęcie reklamowe z efektem użycia kremu do pielęgnacji skóry. Jedną lampą i blendami można porządzić w plenerze w słoneczny dzień, w zamkniętym pomieszczeniu choć bohatersko walczysz, temat się nie przebije.
Wszytskie te zdjęcia zrobiłem jedna lampa i blendą. Uważasz że to nie wystarczające? Mam jeszcze jedna reporterkę ale niestety statyw został w bagażniku a auto jest na serwisie[emoji846].
Następnym razem pokombinuje z drugą lampą.
150.
5701
Bardzo ładnie! Spróbuj tez fotografować w innym ułożeniu. Osobiście lubię gdy tułowie jest bardziej obrócone do tyłu, ale tak też jest dobrze.
Przy 149 też ładnie , ale też bym bardziej odwrócił plecami.
Zrób sobie taki set, że modelka powoli obraca się dookoła , a Ty robisz zdjęcia pod różnymi kątami obrócenia postaci. Zobaczysz o co mi chodzi.
Nie bój się tego, że modelka patrzy do tyłu przez ramię, to też bardzo dobre ustawienie.
Popatrz w sieci na zdjęcia innych fotografów i tego , jak ustawiają swoje modelki. Po pewnym czasie będziesz miał już takie ustawienia w głowie.
@@candar dziękuję [emoji4]... chciałbym jeszcze dopytać o szczegóły w temacie obrotu, czy modelka jak będzie się obracać, to głowę powinna mieć skierowaną w jednym kierunku?
A zdjęcia 145 i 146 są zrobione w podobnym stylu tylko innym modyfikatorem, też są ok?
A jak widzisz kwestie oświetlenia, odpowiada Ci czy byś coś zmienił?
@@candar dziękuję [emoji4]... chciałbym jeszcze dopytać o szczegóły w temacie obrotu, czy modelka jak będzie się obracać, to głowę powinna mieć skierowaną w jednym kierunku?
A zdjęcia 145 i 146 są zrobione w podobnym stylu tylko innym modyfikatorem, też są ok?
A jak widzisz kwestie oświetlenia, odpowiada Ci czy byś coś zmienił?
Najlepiej, aby nie patrzyła w obiektyw (ja za tym nie przepadam :)
No chyba , że ma to być stricte bliski i mocno kadrowany plan z ostrością na oczach.
To tylko moje luźne uwagi, ja tak robię. Ale Ty możesz robić inaczej i nie słuchaj tego , że modelka "pozuje dla kogoś innego" patrząc w bok, bo to bzdura.
Najlepiej, aby nie patrzyła w obiektyw (ja za tym nie przepadam :)
No chyba , że ma to być stricte bliski i mocno kadrowany plan z ostrością na oczach.
To tylko moje luźne uwagi, ja tak robię. Ale Ty możesz robić inaczej i nie słuchaj tego , że modelka "pozuje dla kogoś innego" patrząc w bok, bo to bzdura.I o takie uwagi mi chodziło... dzięki [emoji4].
Nie zjedzcie mnie bardzo...
151.
5719
trothlik
24-01-2021, 16:09
Sympatyczna nawet
Jeszcze kilka z sesji z sąsiadką...
152.
5726
153.
5727
154.
5725
Możesz podać aparat (FF czy APSC), ogniskową i odległości z jakich były robione cztery ostatnie zdjęcia (151 do 154)?
Możesz podać aparat (FF czy APSC), ogniskową i odległości z jakich były robione cztery ostatnie zdjęcia (151 do 154)?Zdjęcia robione już pełną klatką, obiektyw to stałka 50mm, a odległość hmmm... do tych bliższych około 1m.
Tak z ciekawości czemu pytasz ? Znowu skopane zdjęcia?
Zdjęcia robione już pełną klatką, obiektyw to stałka 50mm, a odległość hmmm... do tych bliższych około 1m.
też mam wrażenie, że odrobinę przerysowane...
też mam wrażenie, że odrobinę przerysowane...To pierwsze napewno przerysowane... zależało mi na tym żeby tułowie wyszło szczupłe i optycznie drobniejsze.
Reszta robione z wysokości klatki piersiowej [emoji6]
totamten
24-01-2021, 18:53
Jeszcze kilka z sesji z sąsiadką...
152.
5726
153.
5727
154.
5725
Mam prośbę - napisz, jakie zmiany w oświetleniu poczyniłeś względem poprzednich sesji (napiszę, że jest łebsko, ale nie galancie:lol:)? Niżej napisałeś znowu skopane? Skoro to jest wątek: nauka portretu, to nie skopane, ale do korekcji coś będzie, bo z fotografią jest jak z nauką jazdy na rowerze: jak się nie wywrócisz, to się nie nauczysz
robertskc7
24-01-2021, 18:55
z tej całej serii tylko 154. Naturalne, spontaniczne bez zniekształceń geometrycznych. To dobry dystans dla tego szkła. Pozostałe kadrowane bez pomysłu. Mam wrażenie że na siłę. Ramie w pogniecionej koszuli gra pierwszy plan, a to nie w tym rzecz.
totamten a więc tak...pomyślałem sobie że dam światło od gory, prostopadle do podłogi, na dole odbije je blendą żeby doświetlić twarz od dołu. Dodatkowo zaswiecilem krawędzią parasolki, czyli modelka stanela zaraz jak się zaczynala parasolka. Na kontrę dałem lampę a na niej taki mały softbox 30 cm.
Co to znaczy ,"galancie"?
Poniżej setup
5728
robertskc7 mieliśmy z koleżanką kilka inspiracji na zdjęcia, tzn na pozy. Większość jest kopią, która wyszła w jakiś 80%[emoji23][emoji23]. Czyli plan na to był. Muszę jeszcze napisać że Lila w ogóle nie robi sobie zdjęć bo twierdzi że źle wygląda, a tutaj do tego doszło jeszcze pozowanie...
Zdjęcia robione już pełną klatką, obiektyw to stałka 50mm, a odległość hmmm... do tych bliższych około 1m.
Od razu skopane, przerysowane po prostu. Jeżeli robiłeś to świadomie dla cienkiego tułowia i poświęciłeś twarz - to OK. Dobrze jednak zwracać uwagę na odwzorowanie twarzy, bo to - co by nie było - na ogół najważniejsza część ciała w portrecie. Nieprzypadkowo 85 mm dla FF to ogniskowa portretowa; tak jak 50 mm dla APSC.
Jeśli nie zwracałeś na to uwagi, to zrób eksperyment. Weź jakiś zoom, najlepiej w zakresie 24-100, i zrób serię zdjęć przy różnych ogniskowych, zmieniając odległość od modela tak, żeby kadr był mniej więcej ten sam za każdym razem. A model(ka) niech zawsze siedzi tak samo, na przykład przodem lub lekko bokiem - takie zdjęcie legitymacyjne. I porównaj wygląd modela, zwłaszcza twarzy, dla różnych ogniskowych. I potem decyduj, co chcesz mieć.
Od razu skopane, przerysowane po prostu. Jeżeli robiłeś to świadomie dla cienkiego tułowia i poświęciłeś twarz - to OK. Dobrze jednak zwracać uwagę na odwzorowanie twarzy, bo to - co by nie było - na ogół najważniejsza część ciała w portrecie. Nieprzypadkowo 85 mm dla FF to ogniskowa portretowa; tak jak 50 mm dla APSC.
Jeśli nie zwracałeś na to uwagi, to zrób eksperyment. Weź jakiś zoom, najlepiej w zakresie 24-100, i zrób serię zdjęć przy różnych ogniskowych, zmieniając odległość od modela tak, żeby kadr był mniej więcej ten sam za każdym razem. A model(ka) niech zawsze siedzi tak samo, na przykład przodem lub lekko bokiem - takie zdjęcie legitymacyjne. I porównaj wygląd modela, zwłaszcza twarzy, dla różnych ogniskowych. I potem decyduj, co chcesz mieć.
Leon007 to pierwsze zdjęcie które jest właśnie przerysowane powstało podczas prób. Ten kadr robiłem z różnej pozycji względem modelki . Te które były z poziomu jej oczu lub niżej wychodziły wręcz nienaturalne, twarz i tułowie wychodzily dużo grubsze niż w rzeczywistości. I tą metodą doszedłem do tego kadru.
Dalem modelce do porównania te kadry i sama stwierdziła że te z góry są.duzo ładniejsze.
152,153 - nie "kupuję" tego wolnego miejsca za plecami; IMHO lepiej by wyglądało więcej wolnego od przodu
154 - kadr mi się podoba, ale jest poruszone i IMHO za mała głębia ostrości
Bangi z tym miejscem za modelka to mnie zaskoczyłeś... Tam bylo tylko około 70 cm odległości między modelka a tłem.
Co by zmieniło cofnięcie się modelki? Ja uważam że gdyby się cofnela w stronę tła, to nie byłaby w zasięgu źródła światła. Moim kolejnym krokiem byłoby przybliżenie światła do modelki co rzuciłoby także światło na tło[emoji846].
Napisz co myślisz?
Bangi z tym miejscem za modelka to mnie zaskoczyłeś... Tam bylo tylko około 70 cm odległości między modelka a tłem.
precyzyjnie powinno być chyba "z prawej strony zdjęcia" :)
precyzyjnie powinno być chyba "z prawej strony zdjęcia" :)Hahaha no tak, nie skumalem... człowiek przemęczony [emoji23][emoji23][emoji23]
Co by zmieniło cofnięcie się modelki? Ja uważam że gdyby się cofnela w stronę tła, to nie byłaby w zasięgu źródła światła. Moim kolejnym krokiem byłoby przybliżenie światła do modelki co rzuciłoby także światło na tło[emoji846].
Napisz co myślisz?
Za plecami - z prawej strony zdjęcia ;)
Z przodu - z lewej strony zdjęcia ;)
totamten
25-01-2021, 20:57
totamten a więc tak...pomyślałem sobie że dam światło od gory, prostopadle do podłogi, na dole odbije je blendą żeby doświetlić twarz od dołu. Dodatkowo zaswiecilem krawędzią parasolki, czyli modelka stanela zaraz jak się zaczynala parasolka. Na kontrę dałem lampę a na niej taki mały softbox 30 cm.
Co to znaczy ,"galancie"? ������������
Poniżej setup ������
5728
"Łebsko, ale nie galancie" - tak na Kujawach mawiają jak coś jest niezłe, ale jeszcze nie bardzo dobre. Widzę na zdjęciu twoje małe - dosłownie małe studio - może dostaniesz natchnienie jak lepiej wykorzystać to co masz jak zerkniesz tu: https://youtu.be/tELz_fRyEX03. Zaczynam od tego co łebskie: 1) wreszcie zamiast sfotografowanych masek wyszły choć jeszcze nie super, ale jednak portrety osób, brawo! 2) Masz już chęć i pomysł na kontrolę światła. 3) 151 i 154 zostały uznane do przyjęcia, a 50% udanych fotografii to już sukces! Co nie galancie? 1) Beauty dish nad głową daje brzydkie cienie pod brodą, pod łukami brwiowymi... i ustawiony za blisko prześwietla (choć ogólnie i tak światło w odniesieniu do poprzednich sesji dużo lepiej zadziałało). 2) Leon007 wyklarował ci dlaczego na FF 85, a nie 50 mm, to tylko na użytek niektórych filmów i seriali dla wywołania wyobrażenia profesjonalizmu "sztukmistrze fotografii" podkładają aparat pod sam nos modela. 3)Co do niezbyt szczęśliwego skadrowania 152 i 153 wypowiedzieli się już: Bangi, V.1958 i RobertSC. Podsumowująć - bydzie dobrze!
totamten dzięki za wypunktowanie [emoji4]... chciałbym też wspomnieć o użytym świetle. Nie wiem czy parasolka zadziałała jak b.dish, jej rozmiar i dyfuzor jednak mocno zmiękcza światło. Ustawiając światło od góry wzialem pod uwagę że będą cienie i dlatego dalem blende od dołu [emoji16].
Wracając do obiektywu sugerujecie żebym jednak się wyposażył w 85mm? Czy Canon 1.8 będzie spoko?
Zapytam Was jeszcze czy będzie różnica w obrazku z 85 na FF a 50 na apsc, tutaj ogniskowe wychodzą zbliżone do siebie.
totamten
26-01-2021, 08:35
totamten dzięki za wypunktowanie [emoji4]... chciałbym też wspomnieć o użytym świetle. Nie wiem czy parasolka zadziałała jak b.dish, jej rozmiar i dyfuzor jednak mocno zmiękcza światło. Ustawiając światło od góry wzialem pod uwagę że będą cienie i dlatego dalem blende od dołu [emoji16].
Wracając do obiektywu sugerujecie żebym jednak się wyposażył w 85mm? Czy Canon 1.8 będzie spoko?
Zapytam Was jeszcze czy będzie różnica w obrazku z 85 na FF a 50 na apsc, tutaj ogniskowe wychodzą zbliżone do siebie.
Zerknij na film (możesz zerknąć na wszystkie), który tobie podlinkowałem, jeden obraz zastępuje 1000 słów, zwłaszcza pisanych. Co do obiektywu, może gdzieś wypożyczysz i sam będziesz wiedział, czy dla ciebie jest wystarczająco dobry, czy nie. Oprócz ostrości ważny jest efekt rysowania przestrzeni i kontrastu i nawet dobrze oświetlonym i skadrowanym zdjęciom może brakować tego czegoś, po czym się rozlega...wooow.
--- Kolejny post ---
[QUOTE=totamten;1419588]Zerknij na film (możesz zerknąć na wszystkie), który tobie podlinkowałem, jeden obraz zastępuje 1000 słów, zwłaszcza pisanych. Co do obiektywu, może gdzieś wypożyczysz i sam będziesz wiedział, czy dla ciebie jest wystarczająco dobry, czy nie. Oprócz ostrości ważny jest efekt rysowania przestrzeni i kontrastu i nawet dobrze oświetlonym i skadrowanym zdjęciom może brakować tego czegoś, po czym się rozlega...wooow.[/QUOTE
I jeszcze jedno - czy masz zamiar przenieść się z domowego do pełnowymiarowego studia i zawodowstwo, bo jeżeli nie, to lepiej niż dobry, ale niekoniecznie wybitny obiektyw wystarczy. Jeżeli .... to proś szefa o podwyżkę.
totamten napewno nie będę się przenosił do pełnowymiarowego studia [emoji4]... to jest hobby i tak jak już kiedyś napisałem nie robię tego zarobkowo, ale podwyżka w firmie by się przydała[emoji23].
Co do obiektywów, przypaliłem się na Samyang 85 1.4 RF po przeczytaniu testu na optyczne.pl ale candar 'a posty na jego temat mnie uświadomiły że to słaby wybór.
Kilkaset złotych drożej jest 85 F2 Canona i jeszcze ciut drożej Sigma ale nie art.
Myślałem żeby coś łyknąć na 10 rat 0% ale nie za miliony monet bo obiektyw i tak mi się nigdy nie zwróci [emoji51].
Ps. Co myślicie o tej ofercie:
https://www.olx.pl/oferta/sigma-85-mm-f-1-4-ex-dg-hsm-nowa-przyslona-i-af-CID99-IDHGxRW.html
Ja ma taką radę odnośnie szkła.
Kup sobie C 85/1.8 używane (ceny ok. 800-1000 PLN; mi się udało ostatnio kupić za 800 PLN super sztukę) i zobaczysz czy Ci będzie pasić ogniskowa.
Jak będzie to albo sobie zostawisz szkło, albo sprzedaż bez straty i kupisz docelową 85-tkę.
Ja ma taką radę odnośnie szkła.
Kup sobie C 85/1.8 używane (ceny ok. 800-1000 PLN; mi się udało ostatnio kupić za 800 PLN super sztukę) i zobaczysz czy Ci będzie pasić ogniskowa.
Jak będzie to albo sobie zostawisz szkło, albo sprzedaż bez straty i kupisz docelową 85-tkę.Jeżeli chodzi o ogniskową to mam już tam jakieś zdanie wyrobione bo focilem cały czas 50'tką na apsc i mi to bardzo nie przeszkadzało ( czasami było ciasno w domu ale do przeżycia) .
Bangi a była by szansa się jakoś ustawić w Krakowie i sprawdzić Twoja 85'tkę [emoji4],?
(...) Bangi a była by szansa się jakoś ustawić w Krakowie i sprawdzić Twoja 85'tkę [emoji4],? (...)
Ciężko. Od kiedy doszedł do nam Junior nr 2, to nawet na samoloty nie mam czasu jeździć od półtora roku.
A Ty mieszkasz w Krakowie lub okolicy?
Ciężko. Od kiedy doszedł do nam Junior nr 2, to nawet na samoloty nie mam czasu jeździć od półtora roku.
A Ty mieszkasz w Krakowie lub okolicy?Ok, rozumiem... mieszkam w Wieliczce [emoji846].
Ok, rozumiem... mieszkam w Wieliczce [emoji846].
A to niedaleko.
Jak, by się zdarzyło, że będę wiedział, że będę miał wolne na jakiś czas(czasami wyjeżdżają poza Kraków na tydzień do dziadków) to dam wcześniej znać.
A to niedaleko.
Jak, by się zdarzyło, że będę wiedział, że będę miał wolne na jakiś czas(czasami wyjeżdżają poza Kraków na tydzień do dziadków) to dam wcześniej znać.Super...może wcześniej coś zakupie[emoji4].
Kolega ma dać znać co i jak z tym Samyang RF na R6.
Myślałem żeby coś łyknąć na 10 rat 0% ale nie za miliony monet bo obiektyw i tak mi się nigdy nie zwróci [emoji51].
Ps. Co myślicie o tej ofercie:
https://www.olx.pl/oferta/sigma-85-mm-f-1-4-ex-dg-hsm-nowa-przyslona-i-af-CID99-IDHGxRW.html
Ale serio? Wymienione wszystkie bebechy w środku, przysłona i niby ma robić ostre zdjęcia? Po takiej akcji potrzebne jest justowanie optyki itp. Głowę dam, że albo ma zmieniony zakres i np. nie ostrzy na nieskończoność, albo będzie mydło. Czy Was naprawdę kręci kupowanie złomu? Niedawno ktoś inny chciał kupować inny złom.
To już tu masz za podobną cenę 2 letnie szkło w stanie idealnym Sigma 85 mm 1.4 https://allegrolokalnie.pl/oferta/obiektyw-sigma-85mm-f-1-4-ex-dg-hsm-canon
Poza tym posłuchaj Bangi, bo słusznie radzi Ci kupić używanego Canona EF 85 1.8 za 800 zł (sprzedać go zawsze dasz rade, bo ja od razu miałem pełno chętnych na jego zakup :)
155.
5777
156.
5778
157.
5779
Eberloth
02-02-2021, 15:03
155. Najlepsze w secie 1-155 ;) Kadr, światło, obróbka, subtelność, niewymuszona poza modelki - wszystko zagrało.
Mi najbardziej przeszkadzają te odbicia (chyba oświetlenia) na meblach w okolicy głowy na 155 i 156, ale kadry mi się podobają.
Mi najbardziej przeszkadzają te odbicia (chyba oświetlenia) na meblach w okolicy głowy na 155 i 156, ale kadry mi się podobają.To odbicie octy z gridem... szczerze mnie się to podoba [emoji16].
155. Najlepsze w secie 1-155 ;) Kadr, światło, obróbka, subtelność, niewymuszona poza modelki - wszystko zagrało.Dzięki... też chyba uważam tak jak ty[emoji846]
156 najlepsze. Ogólnie widać postęp. Działaj dalej.
robertskc7
02-02-2021, 15:51
Stary, ale z tym nic nie wnoszącym meblem na pierwszym planie to przegiąłeś. Zastanów się co ma być na zdjęciu ważne i na tym się skupiaj. Dodatki w postaci tyłu blatu( który zajmuje pól zdjęcia ) na którym absolutnie się nic nie dzieje, nic nie wnoszą do zdjęcia !!!! i tworzą bzdurny pierwszy plan za którym kryje się coś ładnego. 155 gra. Fajne ciepłe przyjemne. Reszta lipa i na każdym skóra ma inny odcień.
Oczywiście klasycznie pogoniłeś/zepchnąłeś twarz blisko krawędzi zdjęcia przez co zdjęcie rozjeżdża się jeszcze bardziej.
Generalnie widać progres, ale wyrabiasz sobie złe nawyki moim zdaniem. Uciekaj od tego puki czas. Skup naukę na złotym podziale!
robertskc7 racja z tym blatem, nie wpadłem na to żeby to przykadrowac.
Ad 156.
5780
Ad157
5781
Przyłączam się że najlepsze, takie naturalne, szczególnie dłonie nie są wreszcie w jakichś wymyślnych pozach.
trothlik
02-02-2021, 18:04
- wszystko zagrało.
szczególnie ta mina "po cytrynie"
szczególnie ta mina "po cytrynie"[emoji57]
...tym razem inspiracja żony....
158.
5799
159.
5800
160.
5801
totamten
07-02-2021, 14:13
...tym razem inspiracja żony....
158.
5799
159.
5800
160.
5801
Na początek żart: zona, Facebook i przynajmniej wiadomo po co tyle firan w kadrach. Odniosę się do 160, bo ono, gdyby udało się zbalansować światło byłoby do obrony - pomysł dobry, poza dobra, przesunąłbym książkę bliżej modelki i nieco w prawo, przez co można było wrzucić mniej dzianiny z prawej strony po przekadrowaniu. Niestety, fotografia pod światło to insza inszość, bez wyrównania lampami planu "zimne nogi" (pamiętasz zdjęcie z lustrem - było dobrze naświetlone).
totamten wizja żony była trochę inna , zdjęcie miało być b.cz. i poprawnie doświetlone na tło a modelka pod światło niedoświetlona.
Ja trochę zmieniłem koncepcje podczas obróbki i celowo nie wyrównałem światła na modelce...taka była moja wizja.
Za ciemne, balans bieli do poprawy, sztuczne pozy. Książka niby otwarta i zachęca do czytania a modelka patrzy obojętnie = książka zbędna. Może gdyby wzięła książkę w ręce byłoby lepiej ? Stać Ciebie na więcej. Działaj.
aptur w zamyśle mojej żony książka miała być porzucona a nie czytana dlatego też jest otwarta ale w dłoniach modelki ... co do balansu bieli jest celowo zaburzony, dodałem niebieskiego zafarbu a całość poleciała w chłodne kolory ( taka kolorystyka mi się podoba).
Ps. Chyba nie wszystkie zdjęcia muszą mieć idealnie dobrany balans bieli.
aptur w zamyśle mojej żony książka miała być porzucona a nie czytana dlatego też jest otwarta ale w dłoniach modelki ... co do balansu bieli jest celowo zaburzony, dodałem niebieskiego zafarbu a całość poleciała w chłodne kolory ( taka kolorystyka mi się podoba).
Ps. Chyba nie wszystkie zdjęcia muszą mieć idealnie dobrany balans bieli.
OK. Dzięki za wyjaśnienia. Niestety wciąż to do mnie nie gada. Książka porzucona to książka zamknięta albo wzrok nieco dalej od niej... Tak to widzę. Ty możesz inaczej...
aptur każdy odbiorca interpretuje to na swój sposób, to jego suwerenne prawo [emoji6].
Najważniejsze jest to, że modelka jest zadowolona [emoji4].
Marcinus
07-02-2021, 17:56
Patrząc na temat czyli nauka portretu to nie za bardzo łapię koncepcje zdjecia 159, bo w tym wypadku to portret książki bardziej mi wychodzi ze wzgledu na fakt ze to książka jest w płaszczyźnie ostrosci a żona raczej za bokeh robi :) Chyba że to nie miał być portret żony tylko jakaś inna wizja. Widzę jednak że zawziąłeś się na portrety i fajnie, ja poki co przymierzam się i w tym przymierzaniu trwam :)
Patrząc na temat czyli nauka portretu to nie za bardzo łapię koncepcje zdjecia 159, bo w tym wypadku to portret książki bardziej mi wychodzi ze wzgledu na fakt ze to książka jest w płaszczyźnie ostrosci a żona raczej za bokeh robi :) Chyba że to nie miał być portret żony tylko jakaś inna wizja. Widzę jednak że zawziąłeś się na portrety i fajnie, ja poki co przymierzam się i w tym przymierzaniu trwam :)
No jeden taki kadr wpadł [emoji16]... generlanie jestem zawzięty i uparty, może za kilka lat będzie co oglądać w galerii [emoji6]
Odnośnie 158-160.
Jak dla mnie kolory i światło nie do zaakceptowania. Kolor skóry modelki jest nienaturalny i jest za ciemna.
Być może jako czarno-białe byłoby OK, ale to jednak nie są czarno białe zdjęcia i główny obiekt wygląda na niedoświetlony.
Kadry mi się podobają , choć na 160 za dużo wolnego z prawej (zrobiłbym bardziej centralnie).
Podkreślam, że to moje skromne zdanie.
Hej Wam,
w sobotę zrobiłem sesje podzieloną na 4 tematy... pierwszy już wleciał.
Wrzucam kolejny może będzie lepszy w odbiorze.
Na koniec zostawię najlepsze wg mnie, ale muszę je ogarnąć w wolnej chwili.
161.
5803
162.
5804
163.
5805
164.
5806
165.
5807
166.
5824
167.
5825
168.
5826
169.
5827
170.
5828
trothlik
09-02-2021, 21:06
169 niby że zmysłowo :D ciężko skomentować zachowując powagę :D
169 niby że zmysłowo :D ciężko skomentować zachowując powagę :DI po co ta szydera... nic nie wnosi do tematu[emoji57]
trothlik
09-02-2021, 21:43
I po co ta szydera... nic nie wnosi do tematu[emoji57]
Refleksję
A jak zamieszczasz zdjęcia to musisz też liczyć się z tym, że nie każde będzie opisane "ach" i "och". Niektóre będzie ciężko skomentować zachowując powagę.
169 niby że zmysłowo :D ciężko skomentować zachowując powagę :DNie oczekuje ochów i achów tylko jak cos to konstruktywnej krytyki, ale ty komentując w ten sposób zachowałeś się jak typowy gimbus na FB.
Proszę nie odpisuj nic więcej bo i tak nic z tego nie wywnioskuje [emoji57].
Przed napisaniem tego postu przejrzałem cały wątek.
https://www.canon-board.info/threads/111701-Pezet85-nauka-portretu?p=1402611&viewfull=1#post1402611
Najgorzej przymusić małżonkę która bardzo niechętnie pozuje.
https://www.canon-board.info/threads/111701-Pezet85-nauka-portretu/page54?p=1419551&viewfull=1#post1419551
Muszę jeszcze napisać że Lila w ogóle nie robi sobie zdjęć bo twierdzi że źle wygląda, a tutaj do tego doszło jeszcze pozowanie...
Masz dostęp do dziewczyn które są niezbyt fotogeniczne, czyli nie robią się ładniejsze na zdjęciach niż są w rzeczywistości. Dziewczyny są tego świadome, Ty widocznie nie.
Może Twój syn ma jakieś fotogeniczne koleżanki w szkole, które sprawdziłyby się lepiej przed obiektywem niż żona wraz z pozostałymi członkiniami rodziny plus sąsiadka?
https://www.canon-board.info/threads/111701-Pezet85-nauka-portretu/page53?p=1419545&viewfull=1#post1419545
To pierwsze napewno przerysowane... zależało mi na tym żeby tułowie wyszło szczupłe i optycznie drobniejsze.
https://www.youtube.com/watch?v=lV8voRxem10
https://dofsimulator.net/pl/
Jeżeli interesuje Ciebie fotografia studyjna modelek, to zainteresuj się może tym kanałem https://www.youtube.com/channel/UC1rGqETAL7_rAElj9Oe404Q/videos na YouTube. Nie koncentruj się na markach sprzętu jakim ten fotograf się posługuje (aparaty, wyposażenie studia), bo z nieba mu nie spadł i pracował na niego około 20 lat żeby być tu gdzie jest teraz.
Przy okazji jeszcze co do fotogeniczności. Ten fotograf ma asystentkę imieniem Bec (Rebecca), która normalnie wygląda tak jak wygląda https://www.youtube.com/watch?v=VflS1PD_VWw. Później polecam obejrzeć sobie ten filmik https://www.youtube.com/watch?v=vREiHb6Vi1E. Tak, to jest ta sama dziewczyna. Tak właśnie wygląda fotogeniczność, oczywiście wsparta odpowiednim makijażem, stylizacją włosów oraz stylizacją odzieży (w tym konkretnym przypadku prawie zupełnym jej brakiem).
Eberloth
10-02-2021, 01:10
Masz dostęp do dziewczyn które są niezbyt fotogeniczne, czyli nie robią się ładniejsze na zdjęciach niż są w rzeczywistości. Dziewczyny są tego świadome, Ty widocznie nie.
Może Twój syn ma jakieś fotogeniczne koleżanki w szkole, które sprawdziłyby się lepiej przed obiektywem niż żona wraz z pozostałymi członkiniami rodziny plus sąsiadka?
Ciężka zima jest, więc najprawdopodobniej spierd...ła ci się bryła lodu na łeb, jak pisałeś powyższe. Wstawisz jakąś ogólnie obowiązującą definicję piękna? To autorowi wątku będzie łatwiej dobierać modelki. Widziałeś, jakie kobiety wybierał Wantuch do zdjęć? Wszystkie były zgodne z twoim z d... wyjętym kanonem urody? Jedno na co można radzić fotografowi, to żeby maskował na zdjęciach domniemane "wady" modelek, uwypuklał zalety. Unikatowa umiejętość i długa droga przed autorem wątku, by ją posiadł...
Dalsza część wpisu po bandzie i na bana, ale tak lubię. Szczególnie liczę na Jacek_Z. Nie każdy jest tak ustawiony fotograficznie jak candar, że mu nałapią "najładniejsze" w okolicy, ubiorą, pomalują, oświetlą i tylko zagwiżdżą, żeby przyjechał i sfocił. Dobrym sprzętem, rzecz jasna...
Dalsza część wpisu po bandzie i na bana, ale tak lubię. Szczególnie liczę na Jacek_Z. Nie każdy jest tak ustawiony fotograficznie jak candar, że mu nałapią "najładniejsze" w okolicy, ubiorą, pomalują, oświetlą i tylko zagwiżdżą, żeby przyjechał i sfocił. Dobrym sprzętem, rzecz jasna...
@Eberhardt
Dziękuję za tyle ciekawych informacji na mój temat. Bardzo interesująca teoria i ciekawe na czym została oparta. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
--- Kolejny post ---
mkamelg
Od początków fotografii istnieje zasada, że fotograf oceniając zdjęcie nigdy nie komentuje osób na nim się znajdujących. Komentujemy wyłącznie aspekty techniczne techniczne wykonanego zdjęcia. Tyle.
Od początków fotografii istnieje zasada, że fotograf oceniając zdjęcie nigdy nie komentuje osób na nim się znajdujących. Komentujemy wyłącznie aspekty techniczne techniczne wykonanego zdjęcia. Tyle.
Idealnie w punkt [emoji846]...
Jeżeli chodzi o aspekty techniczne, idzie to w lepszym kierunku, masz jakieś cenne uwagi[emoji4]?
Podglądam czasem ten wątek i wbrew co niektórym widzę postępy u fotografa, jak również u modelki.
Podglądam czasem ten wątek i wbrew co niektórym widzę postępy u fotografa, jak również u modelki.Dzięki, ja napewno widzę postęp mojej żony jeżeli chodzi o pozowanie, napewno ma więcej luzu [emoji846] ( ale nie może być zbyt wielu obcych osób w pobliżu) .
robertskc7
10-02-2021, 10:32
Takie małe porównanie.
Kolego Pezet uważam, że oboje robicie postępy. Pracuj ze swoją ładną żoną dalej!
Na dowód wstawiam dowód. Jeśli Andrzej się obrazi to usuniemy załącznik, ale myślę, że nie ma nic przeciwko.
5837
i
5838
Takie małe porównanie.
Kolego Pezet uważam, że oboje robicie postępy. Pracuj ze swoją ładną żoną dalej!
Na dowód wstawiam dowód. Jeśli Andrzej się obrazi to usuniemy załącznik, ale myślę, że nie ma nic przeciwko.
5837
i
5838
Dokładnie tak! Bardzo mi miło, że przywołałeś moje zdjęcia. Również uważam , że kolega Pezet robi obecnie bardzo dobrą robotę i widać bardzo duży progres od początków na forum.
robertskc7 dziękuję bardzo, podniosłeś moje morale porównaniem do zdjęcia Andrzeja [emoji4].
candar bardzo ale to bardzo mi miło, czytać Twoją opinię [emoji16].
Jeszcze raz powtórzę co już pisałem, że są tutaj na forum osoby dzięki którym ten progres zrobiłem.
Pozdrawiam je wszystkie.
Wg mnie postęp jest widoczny i zdjęcia się same bronią.
Oczywiście modelka robi robotę, dużo zależy od niej samej, od makijażu, uczesania.
Fotograf musi wydobyć to coś z niej żeby zdjęcie było "inne niż wszystkie", lepsze.
Pezet85 widać tutaj dobrą obróbkę, kolorystykę, technicznie coraz lepsze są zdjęcia. Każdy może mieć swój własny styl i nie każdemu będzie się on podobał. :roll:
Ja też uważam, że jest postęp i to duży w kwestii obróbki, kolorów, po "modelce" też widać coraz większą wprawę (szczególnie, że jak pisał autor to jednak amatorka ;)) niemniej jeszcze IMHO do przemyślenia kadry, dla przykładu:
165 - ucięty łokieć i wg mnie lepiej wyglądałby w takim przypadku kadr pionowy
166 - kawałek ciała ręki w lewym dolnym rogu, który trochę razi; można by skadrować lekko wyżej lub nawet stemplem nanieść tam kawałek bluzki ;)
165 - ucięty łokieć i wg mnie lepiej wyglądałby w takim przypadku kadr pionowy
166 - kawałek ciała ręki w lewym dolnym rogu, który trochę razi; można by skadrować lekko wyżej lub nawet stemplem nanieść tam kawałek bluzki ;)
Dzięki Bangi...w zdjęciu 165 rzuciło mi się w oczy dopiero po Twojej uwadze i w 100% masz rację. W tym drugim przykładzie mogłem się cofnąć 0,5m i było by ok, zależało mi na poziomym kadrze (tak miałem w głowie) [emoji846].
A w zdjęciach z książką spróbowałbym przymknąć bardziej przysłonę, żeby była mniejsza różnica (nie)ostrości między planem głównym i dodatkowym: ten dodatkowy ma być nieostry, ale nie aż tak.
I żona niech się uśmiechnie czasem.
Cześć
Z ostatniej wrzuty podoba mi się 166 ale ręka jest tam IMO zbędna. Jest progres!
Cieszy mnie to że zauważacie i mój i mojej żony progres, jest to dla.nas budujące [emoji4].
trothlik
13-02-2021, 18:43
o i tak nic z tego nie wywnioskuje [emoji57].
No to szkoda. I szkoda że mnie źle zrozumiałeś. Napisałem ci tylko że to zdjęcie jest dla mnie, no wiesz...Nie napisałem nic na temat modelki, bo wiem że modelka robi to co sugeruje jej fotograf. No ale swoje wiesz. Przepraszam jeśli cię to uraziło
trothlik Twojego posta odebrałem jako prześmiewczego, szydzącego ogólnie z modelki i jej pozowania... nie boje się przyjąć krytyki pod warunkiem że jest konstruktywnie wypunktowana, bo z tego coś można wywnioskować.
ps. nie obrażam się
--- Kolejny post ---
Wiem że ciasno kadrowane, ale miały być bliższe kadry :-)
171.
5857
172.
5858
totamten
14-02-2021, 18:27
trothlik Twojego posta odebrałem jako prześmiewczego, szydzącego ogólnie z modelki i jej pozowania... nie boje się przyjąć krytyki pod warunkiem że jest konstruktywnie wypunktowana, bo z tego coś można wywnioskować.
ps. nie obrażam się
--- Kolejny post ---
Wiem że ciasno kadrowane, ale miały być bliższe kadry :-)
171.
5857
172.
5858
172 dla mnie bardzo dobre (trochę wydaje mi się wpadają kolory w żółć, ale nie mam podglądu w tej chwili z miarodajnego monitora), poza, światło, skadrowanie bardzo OK. 171 niejednorodne światło, przez co przepalenia na twarzy i dłoni, mógłbyś tez inaczej skadrowac, bo łydki,które są juz w nieostości moglyby już się znaleźć poza kadrem. Za 172' wielkie brawa!
totamten dzięki za komentarz [emoji4]... Zdjęcie 172 zostało nawet wyróżnione na grupie FB i tej samej grupie na IG z czego jestem dumny.
Przyznam nieskromnie że to moje najlepsze zdjęcie do tej pory jeżeli chodzi o kadr i kolorystykę.
Co do zdjęcia 171 właśnie nie bardzo mam jeszcze doświadczenia jak poradzić sobie z takim kadrem i jestem świadomy że nie jest idealnie. Z tym światłem to w sumie nie wiem czemu tak wyszlo, bo to było światło zastane... możliwe że podbiłem kontrast na światłach ale już nie pamiętam [emoji6]
174.
5874
175.
5875
Fajne :) Lubię flary i przebarwienia analogowe :)
candar dzięki [emoji4]... zdjęcia na spontanie jak pojawił się zachód słońca w moich oknach[emoji846].
174.
5874
175.
5875
Kolego coraz lepiej. Tak trzymaj.
a wrzucę kilka fotek z ostatniego tygodnia...mam nadzieję że mnie za bardzo nie zjedziecie :-)
176.
5910
177.
5911
178.
5912
179.
5913
180.
5914
a wrzucę kilka fotek z ostatniego tygodnia...mam nadzieję że mnie za bardzo nie zjedziecie :-)
176.
5910
177.
5911
178.
5912
179.
5913
180.
5914
176! Wow! Bardzo mi się podoba! Światło i kadrowanie. Można było dać ciut więcej góry :) Ale i tak jest fajnie :) Reszta przyciasno wykadrowana. Nie bój się dawać więcej góry!
Szkoda , że w 176 nie zrobiłeś kolejnych wersji , gdzie wzrok jest zwrócony nie w obiektyw , ale gdzieś w przestrzeń, nieobecny , zamyślony...
candar po takim komentarzu to cieszę się jak dziecko [emoji4][emoji4]... z podobnych kadrów 176 mam takie zamyslone, nieskierowane w obiektyw ale jeszcze nie obrobione i w pionowym kadrze. Wrzucę jak je ogarnę[emoji16]
totamten
27-02-2021, 22:40
176.
5910
177.
5911
178.
5912
179.
5913
180.
5914
176 super bomba ekstra lux, 179 -lepiej wyszło by poziomo, zniknęły by nic nie wnoszące w treść dach i niebieski samochód. Przy takich ujęciach. i świetle zastanym przydało by się ciut więcej światełka, zwłaszcza na głowę (twarz). Tradycyjnie kończę żartem - masz Samyanga, ło matulu, co będzie jak kupisz Sigmę! Jest moc, gratulacje!
176 super bomba ekstra lux, 179 -lepiej wyszło by poziomo, zniknęły by nic nie wnoszące w treść dach i niebieski samochód. Przy takich ujęciach. i świetle zastanym przydało by się ciut więcej światełka, zwłaszcza na głowę (twarz). Tradycyjnie kończę żartem - masz Samyanga, ło matulu, co będzie jak kupisz Sigmę! Jest moc, gratulacje!
Dzięki za docenienie ... muszę jeszcze popracować nad kadrami i przestrzenią o której wspomniał@candar [emoji4].
Co do obiektywu jestem niesamowicie zadowolony z tego Samyanga, ta głębia mnie fascynuje [emoji16].
Pozdrawiam [emoji846]
181.
5974
182.
5975
183.
5976
totamten
07-03-2021, 22:19
181.
5974
182.
5975
183.
5976
Moje zdanie: 182 super, w 183 też fajne, ale jeżeli masz zapas kadru, spróbuj przyciąć wzdłuż dolnej krawędzi rękawa lewej reki, albo z fragmentem poniżej rękawa, ale z przesunięciem ośi modelki ciutkę w lewo, gdyż asymetria pozy tym samym rozbije centralny mocny punkt. Myślę, ze efekt będzie ciekawszy Z tym, że ogólnie, to juz bardzo udane zdjęcia. Masz, korekta, macie kolejną udaną sesję. Bawcie się dalej.
totamten dziękujemy za kolejne miłe słowa [emoji4]... Spróbowałem przyciąć zdjęcie o którym wspomniałeś, czy oto takie coś Ci chodziło ?5977
Hej,sąsiadka poprosiła mnie żebym zrobił jej zdjęcie na profil Linkedin. Co myślicie o tych fotach?
184.
5997
185.
5998
186.
5999
187.
6000
Nie wiem czy postawa zamknięta to dobry pomysł. W drugim źle się dzieje z kieszeniami.
Tło raczej białe, ciaśniej kadrowane, ciut więcej światła i uśmiechu:)
Nie czarne tło do takich zdjęć. Popatrz na Linked jakie są tam foty.
Nie czarne tło do takich zdjęć. Popatrz na Linked jakie są tam foty.Ciemne tło chciała koleżanka, prosiła nawet o zdjęcia na czarnym tle ale ostatecznie zostało szare.
Zerknąłem na grafikę Linkedin i są tam profile na ciemnym tle. W każdym razie to było jej życzenie [emoji6].
W filiżance coś było?
Może "prąd" skoro taki uśmiech ;)
Leon007 Bangi herbatka z prądem [emoji16]... a tak na poważnie co jest z nią nie halo?
Możliwe że była tam kawa ale nie pamietam[emoji6]
Ależ Ty podejrzliwy jesteś! Wszystko OK, bardzo ładne zdjęcia. Jedyne co można rozpatrywać, żeby w filiżance było trochę widać jakąś zawartość, choćby wodę z farbką. Ale to taka moja fanaberia.
Ależ Ty podejrzliwy jesteś! Wszystko OK, bardzo ładne zdjęcia. Jedyne co można rozpatrywać, żeby w filiżance było trochę widać jakąś zawartość, choćby wodę z farbką. Ale to taka moja fanaberia.Hehe ja wszędzie już wyczuwam nutkę krytyki [emoji16]... ale cieszę się że zdjęcie są ok[emoji4].
Z ciekawości ten ostatni set to jakim obiektywem?
Hehe ja wszędzie już wyczuwam nutkę krytyki [emoji16]... ale cieszę się że zdjęcie są ok[emoji4].
Tutaj i tak krytyka jest chyba dużo bardziej merytoryczna, niż to jaką czasem "krytykę" czytuję na Facebook-u ;)
Tutaj i tak krytyka jest chyba dużo bardziej merytoryczna, niż to jaką czasem "krytykę" czytuję na Facebook-u ;)Bez dwóch zdań [emoji4]...
Z ciekawości ten ostatni set to jakim obiektywem?Hej, nie zauważyłem Twojego komentarza. Chodzi Ci o sesje koleżanki?
Jeśli tak to Canon 50 mm 1.8 RF[emoji846]
--- Kolejny post ---
188.
6030
189.
6031
190.
6032
191.
6033
192.
6034
Hej, dorzucam jeszcze 2 kadry w dwóch różnych kolorystykach... co sądzicie?
193.
6036
194.
6037
Po czasie jak jeszcze raz oglądam zdjęcia sąsiadki na czarnym tle, to wydaje mi się, że dość blado wyszła i spróbowałbym trochę ocieplić WB.
Co do tych dwóch ostatnich setów, to jak nie kupuję takiej kolorystyki.
Po czasie jak jeszcze raz oglądam zdjęcia sąsiadki na czarnym tle, to wydaje mi się, że dość blado wyszła i spróbowałbym trochę ocieplić WB.
Co do tych dwóch ostatnich setów, to jak nie kupuję takiej kolorystyki.
Ale ani ciepłej ani chłodnej?
Wg mnie cieplejszy kadr jest zdecydowanie lepszy... tutaj go trochę jeszcze poprawiłem.
6038
A masz może 194 ale w cieplej tonacji kolorystycznej?
Dzięki za odpowiedź o obiektywie.
A masz może 194 ale w cieplej tonacji kolorystycznej?
Dzięki za odpowiedź o obiektywie.Nie robiłem go w ciepłej... ale w tygodniu spróbuję i jak cos to go wrzucę [emoji846]
Ale ani ciepłej ani chłodnej?
Wg mnie cieplejszy kadr jest zdecydowanie lepszy... tutaj go trochę jeszcze poprawiłem.
6038
Dla mnie te zdjęcia są przede wszystkim żółte.
Ogólnie lubię naturalną kolorystykę i zdecydowanie wolę zdjęcia przy świetle zastanym.
To, że mi się nie podoba, nie oznacza, że komuś innemu też nie będą się podobać.
To tylko moje skromne zdanie.
195.
6108
196.
6109
197.
6110
198.
6111
199.
6112
IMHO na każdym z ostaniach zdjęć jest zbyt duży żółty zafarb twarzy, szczególnie to widać na zdjęciach 198 i 199 patrząc na kolorystykę skóry twarzy i nóg.
IMHO na każdym z ostaniach zdjęć jest zbyt duży żółty zafarb twarzy, szczególnie to widać na zdjęciach 198 i 199 patrząc na kolorystykę skóry twarzy i nóg.Na wszystkich zdjęciach żeby pozbyć się żółtego zafarbu użyłem maski kolor selektywny, barwa nasycenie a dodatkowo zrobiłem skin tones przez mapę gradientu[emoji6]
Na wszystkich zdjęciach żeby pozbyć się żółtego zafarbu użyłem maski kolor selektywny, barwa nasycenie a dodatkowo zrobiłem skin tones przez mapę gradientu[emoji6]
No ale widać... przynajmniej u mnie. A do tego widać różnicę między twarzą a nogami na tych dwóch, które podałem.
No ale widać... przynajmniej u mnie. A do tego widać różnicę między twarzą a nogami na tych dwóch, które podałem.Nie będę sie kłócił że nie widać, bo różnica jest ale to jest spowodowane tym że zdjęcia były robione z błyskiem a doświetlania była głównie twarz ...[emoji846]
Za bardzo liczysz na błysk, zamiast korzystać ze światła zastanego ;) Myślę, że na takim 198 spokojnie byś rozjaśnił twarz software-owo jeśli byłaby taks potrzeba.
Może następnym razem zrób z lampą i bez, wtedy jest wybór.
Ja sam mam dwie lampy, ale używam ich ekstremalnie rzadko na polu.
To oczywiście tylko moje skromne zdanie :)
IMHO za bardzo liczysz na błysk, zamiast korzystać ze światła zastanego ;) Myślę, że na takim 198 spokojnie rozjaśniłbyś twarz softwareowo jeśli byłaby tak potrzeba.
Może następnym razem zrób z lampą i bez, wtedy jest wybór.
Ja sam mam dwie lampy, ale używam ich ekstremalnie rzadko na polu.Ale właśnie sens w tym że celowo użyłem błysku... to była moja pierwsza sesja z lampą Ad200, dodatkowo centralnie w południe.
Podobają mi się zdjęcia blyskane w ciągu dnia i napewno będą kolejne sesje ale bardziej w godzinach popołudniowych [emoji4].
Wyjdzie na to, że znów tylko ja komentuję i znów czepiam się kolorów skóry, ale IMHO znów nie grają.
Może to wynika z monitora jakim dysponujesz.
Wyjdzie na to, że znów tylko ja komentuję i znów czepiam się kolorów skóry, ale IMHO znów nie grają.
Może to wynika z monitora jakim dysponujesz.
sam nie wiem... wszystkie zdjęcia które obrabiam, robię na tym samym monitorze i zawsze mi się kolory zgrywają z labem w którym je wywołuje.
A jak jest u innych osób?
michalab
18-04-2021, 19:13
Na wielu zdjęciach w tym tych ostatnich faktycznie skóra jest dosyć żółta. Wybierasz taki balans bieli, więc pewnie Ci to odpowiada.
Na wielu zdjęciach w tym tych ostatnich faktycznie skóra jest dosyć żółta. Wybierasz taki balans bieli, więc pewnie Ci to odpowiada.Może rzeczywiście to kwestia monitora... no narazie nie ma opcji zakupu nowego monitora[emoji51]
--- Kolejny post ---
Jeszcze jeden spontaniczny czy kadr...
202.
6141
sam nie wiem... wszystkie zdjęcia które obrabiam, robię na tym samym monitorze i zawsze mi się kolory zgrywają z labem w którym je wywołuje.
A jak jest u innych osób?
A jaki masz monitor?
Mam Kolegę od samolotów, który długo wrzucał zdjęcia bardzo niebiesko-zielone i twierdził, że u niego jest OK. Zmienił monitor i "problem" zniknął, OK było u niego i oglądających w necie.
A jaki masz monitor?
Mam Kolegę od samolotów, który długo wrzucał zdjęcia bardzo niebiesko-zielone i twierdził, że u niego jest OK. Zmienił monitor i "problem" zniknął, OK było u niego i oglądających w necie.No przyznam się bez bicia że nie dedykowany do foto. Mam Asus VZ249 HE i ustawiony jest w tryb sRGB.
6142
--- Kolejny post ---
203.
6143
204.
6144
205.
6145
206.
6146
No przyznam się bez bicia że nie dedykowany do foto. Mam Asus VZ249 HE i ustawiony jest w tryb sRGB.
To może coś być w tym co mówi Bangi, bo często monitory popularne, a już szczególnie laptopy, są zaniebieszczane przez producenta, bo to podobno fajniej wygląda dla przeciętnego użytkownika.
Ale pewny nie jestem, bo ja nie zauważam za bardzo tego żółtego, a mam jakiegoś NECa dla fotoamatorów. Co więcej, sprawdziłem zdjęcie 203, zakładając, że bluzka i sukienka obracają się w zakresie neutralnym czarny-szary i nie widzę specjalnych odchyłek składowych RGB.
Może zrób jakieś zdjęcie, na którym żona trzyma białą albo szarą kartkę, obrób go tak jak lubisz dotychczas, a my się potem będziemy pastwić.
Leon007 czy te ostatnie zdjęcia również mają problem?
Dodam że jest spora różnica pomiędzy tymi zdjęciami jak je wyświetle na laptopie i na dodatkowym monitorze Asusa. Ekran laptopa rzeczywiście zaniebieszcza zdjęcia...
Ja również sprawdzam odchyłki w pasmach RGB i zazwyczaj się zgrywają chyba że polecę jakimś filtrem w programie EXPoSURE.
Zrobilem dzisiaj zdjęcia z lampą na tle białych szaf. Jak znajdę chwilę w tygodniu to obrobie i wtedy ocenicie jak to wygląda.
W międzyczasie dopisałem co nieco do mojego postu - w sumie nie wiem.
Ale mnie się zdjęcia ogólnie podobają. Miałbym uwagi do pozowania lub obróbki, ale nie że jest źle, ale raczej że ja lubię inaczej. Więc ich nie ogłaszam, bo każdy ma swój styl i upodobania.
Zgodnie z mottem poniżej. ;)
(kolejny edit - coś mnie wzięło na pisanie)
Ja raczej nie robię takich wystudiowanych portretów. Ale - fotografując jakieś motylki czy kwiatki - często świadomie naruszam (?) balans barwny, bo tak mi się wydaje bardziej bajkowo, i wcale nie jest to zgodne z rzeczywistością pomyślaną laboratoryjnie.
Właśnie ostatnio doszedłem do tego, że bawiąc się kolorami nie muszę się trzymać zasad ramowych... jedynie rzeczywiście ten odcień skóry mnie nurtuje.
Spróbuję obrobić jedno zdjęcie w dwóch różnych trybach definiowanych w monitorze i zobaczymy które będzie lepsze[emoji846].
Hej,
jeszcze jedna wrzutka... sąsiadka potrzebowała na Linkedin,
Jak z kolorami, dalej zażółcone? Obrabiane jeszcze na Asusie.
207.
6195
208.
6193
209.
6194
Nie ma żółtego, nie ma komentarzy.
Eberloth
02-05-2021, 22:09
...... jest ok ;)
Nie ma żółtego, nie ma komentarzy.No tak[emoji23][emoji23]... w takim razie kolejne pytanie brzmi : a jak zdjęcia, w porządku?[emoji16]
--- Kolejny post ---
210.
61986199
Kraków. Mi się podoba. Lubię proste, nie przekombinowane portrety.
totamten
22-05-2021, 08:43
212.
6270
213.
6271
Dawno nie pisałem, bo już w większości produkcji doszedłeś do jakości, na której gdybyś chciał dało by się zarabiać, czyli teraz tyko od ciebie zależy czy nabyta wiedza stanie się kreatywnością. 212 super, na dobrze skadrowanym 213 ślubna modelka niech nie zasłania łabędziej szyi, ty każdym przypadku i zawsze pilnuj światła. Gratuluję postępów, naprawdę jest dobrze!
totamten dziękuje za docenienie moich prac, bardzo bylo mi miło przeczytać Twojego posta[emoji4].
Przyznam też, że czuje się już dużo mocniejszy w tego typu fotografii ale czasami jeszcze brakuje tej kreatywnosci i doświadczenia. Plusem napewno jest to, że obraz najpierw powstaje u mnie w głowie, wiem mniej więcej czego oczekiwać. Wiem również, ze jeszcze mnóstwo nauki i praktyki przede mną [emoji846].
214.
6281
215.
6282
216.
6283
217.
6284
214 jest prawie idealne - lubię takie kolory.
214 jest prawie idealne - lubię takie kolory.
Najlepsze z całej serii zdjęć jakie zrobiliśmy to wg mnie 215 [emoji4]. Modelka była trochę zestresowana bo akurat w niedzielę był taki ruch jak w ulu i pełno gapiów, ale daliśmy radę [emoji846]
Przy okazji powstał jeszcze taki spontaniczny kadr:
218.
6287
Tak właśnie się zastanawiałem czy 214 czy 215. Ładne zdjęcia.
Jeszcze tylko spróbuj namówić modelkę, żeby się częściej tak ładnie uśmiechała jak na 210. ;)
Tak właśnie się zastanawiałem czy 214 czy 215. Ładne zdjęcia.
Jeszcze tylko spróbuj namówić modelkę, żeby się częściej tak ładnie uśmiechała jak na 210. ;)Mam w zanadrzu 3 kadry przez szybę gdzie jest bardzo ładnie uśmiechnięta ale czekają w kolejce do obróbki [emoji4]... wrzucę niebawem [emoji846].
robertskc7
25-05-2021, 08:41
Dla mnie 214-216 to... no pomysł jest, ale w odbiorze mega ciężko. Ta mina sprawia, że w ogóle nie wiem po co i o co chodzi w tych zdjęciach, ale kolor fajny :)
Dla mnie 214-216 to... no pomysł jest, ale w odbiorze mega ciężko. Ta mina sprawia, że w ogóle nie wiem po co i o co chodzi w tych zdjęciach, ale kolor fajny :)Tematem przewodnim była sesja biznesowa, trochę inna niż powszechnie przyjęty kanon. Na tą miejscówkę polowałem od pół roku a żona jest bardzo zadowolona ze zdjęć, a to najważniejsze [emoji4].
219.
6298
220.
6299
221.
6300
Teraz podobają mi się wszystkie misie. Nawet ten dziubek w środku.
A tak poważnie, dlatego mówiłem o uśmiechaniu się, bo coś takiego jest wtedy w twarzy, w oczach, że zdjęcie jest o dwa poziomy ładniejsze. Nie umiem tego lepiej wyjaśnić.
Teraz podobają mi się wszystkie misie. Nawet ten dziubek w środku.
A tak poważnie, dlatego mówiłem o uśmiechaniu się, bo coś takiego jest wtedy w twarzy, w oczach, że zdjęcie jest o dwa poziomy ładniejsze. Nie umiem tego lepiej wyjaśnić.W 100 % się z Tobą zgadzam... muszę częściej prosić o ten uśmiech [emoji4].
A tak w ogóle, to dalej po malutku do przodu... jutro wpada kuzynka koleżanki bo też chciała zdjęcie biznesowe, może uda mi się ogarnąć coś wartego wrzucenia[emoji846].
Pozdrawiam
robertskc7
28-05-2021, 21:27
W 100 % się z Tobą zgadzam... muszę częściej prosić o ten uśmiech [emoji4].
A tak w ogóle, to dalej po malutku do przodu... jutro wpada kuzynka koleżanki bo też chciała zdjęcie biznesowe, może uda mi się ogarnąć coś wartego wrzucenia[emoji846].
Pozdrawiam
Fajnie do przodu z pomysłem, barwą i pozowaniem. Jednak cały czas uparcie i konsekwentnie spychasz twarz albo do góry albo do boku kadru. Kuje mnie to w oczy strasznie! Nie potrafisz balansować tym co istotne, a co nie w kadrze. Już bym wolał centralnie walone z buzią po środku jak fotka kelnerki, niż, te krawędziowe ucieczki. 219 usta w mocnym punkcie, twarz kompletnie nie wiadomo po co zepchnięta do rogu zdjęcia, za dużo dołu. 221 to już w ogóle kaleczenie podstaw fotografii! 211 sweter na ładnej pani, a nie ładna pani w swetrze- źle kadrowane ! 212 to samo - spychanie do krawędzi :(
Popracuj nad kadrem i pamiętaj, że w portrecie najważniejsza jest twarz i oko (w mocnym punkcie) a nie przedramię lub 3/4 kadru wypełnionego niczym! Do dzieła chłopie, pracuj nad tym, kibicuje Ci mocno !
robertskc7 dzięki za uwagi ale tym razem bede się bronił [emoji16]...
*Zdjęcie 221 napisałeś że w ogóle nie w mocnych punktach, a jednak jest zarówno w spirali jak i klasycznym trójpodziale.
*Zdjęcie 219 oko idealnie w mocnym punkcie spirali tak samo jak zdjęcie 220.
Oczywiście biorę do siebie Twoje uwagi i postaram się nastepnym razem zwrócić na to uwagę [emoji846].
Dzięki za komentarz. 630163026303
6304
robertskc7
28-05-2021, 22:17
robertskc7 dzięki za uwagi ale tym razem bede się bronił [emoji16]...
*Zdjęcie 221 napisałeś że w ogóle nie w mocnych punktach, a jednak jest zarówno w spirali jak i klasycznym trójpodziale.
*Zdjęcie 219 oko idealnie w mocnym punkcie spirali tak samo jak zdjęcie 220.
Oczywiście biorę do siebie Twoje uwagi i postaram się nastepnym razem zwrócić na to uwagę [emoji846].
Dzięki za komentarz. 630163026303
6304
Jezeli tak interpretujesz trojpodzial to nie dziwię się że popelnaisz takie błedy. Podziel sobie zdjecie na trzy rowne czesci w pionie i poziomie i zobaczysz czy masz oko w trojpodziale. Spirale sobie odpuść lub doczytaj do konca o co w niej chodzi bo też nie wiesz co i jak. Staram się tylko pomóc.
Jezeli tak interpretujesz trojpodzial to nie dziwię się że popelnaisz takie błedy. Podziel sobie zdjecie na trzy rowne czesci w pionie i poziomie i zobaczysz czy masz oko w trojpodziale. Spirale sobie odpuść lub doczytaj do konca o co w niej chodzi bo też nie wiesz co i jak. Staram się tylko pomóc.Nie mówię że nie popełniam błędów, ale właśnie zawsze sugerowałem się spiralą.
Przerzuce się na klasyczny trójpodział [emoji846].
Doceniam Twoją pomoc i cieszę się że ktoś zawsze napiszę coś merytorycznego.
Eberloth
28-05-2021, 23:30
robertskc7 każde zdjęcie mierzysz linijką? Jeśli tak, to pilnie to skonsultuj...
Pezet85 nic nie zmieniaj. Szukaj swojego stylu, jesteś na dobrej drodze.
I tu się zgodzę z Eberlothem, a nie koniecznie z Robertem.
Warto znać te wszystkie zalecenia, potem poczytać o kompozycji w malarstwie, a na końcu robić zdjęcia tak, żeby ładnie wyglądały.
Jakoś tak przed wojną ktoś stworzył około 10 reguł poprawnego zdjęcia, chyba Bułhak, ale głowy nie dam. Warto je poznać, zrobić trochę w ten sposób, stwierdzić jakie to nudne i zacząć łamać te reguły.
robertskc7
29-05-2021, 09:55
robertskc7 każde zdjęcie mierzysz linijką? Jeśli tak, to pilnie to skonsultuj...
Pezet85 nic nie zmieniaj. Szukaj swojego stylu, jesteś na dobrej drodze.
Nie nie mierzę, linijkę mam w oku, a raczej zakodowaną lokalizację mocnych punktów i szukania korespondencji planów między nimi. Wiesz, znam Cię jeszcze z czasów 4foto, więc przemilczę tą ciętą i niepotrzebną uwagę ;)
Twoja rada jest spoko dla Pezeta, ale taka drobna uwaga do niej. Aby zostać artystą trzeba najpierw być dobrym czeladnikiem. Leon007 to co napisałeś to nie są zalecenia, a podstawy kompozycji obrazu. Film fotografia obraz wszytko się na tym opiera. Owszem zasady można łamać, ale świadomie. Uważam że Pezet powinien przejść przez drogę prawidłowej kompozycji opartej na trójpodziale (szkoła podstawowa) zanim przejdzie do złotej spirali. Na pewno mu to nie zaszkodzi.
Zobacz na zdjęcia Candara. Tam jest poprawnie do bólu z kadrem i nikt nigdy nie skrytykował jego zdjęć pod względem podstaw bo ma je w małym palcu. https://www.canon-board.info/threads/78957-candar-Fashion-Beauty/page64 Klasyczny trójpodział,mocne punkty, dobrze zbalasowane. Przyjemne w odbiorze, bez uciekania z tym co istotne w róg, czy pokazywania nie istotnych rzeczy. Fajnie, że Pezet pracuje nad swoim stylem, ale popełnia błędy o których napisałem wyżej. Napisałem mu to co widzę, nie musi mnie słuchać i może przyjąć słodkie komentarze, że fajnie słodko i różowo. Tylko co to w nosi ?
robertskc7 Leon007 wszystkie Wasze rady biorę do serca i próbuje je wdrażać.
Jak już pisałem, wiem co to trójpodział i gdzie są mocne punkty i tego narazie będę się trzymał... co wyjdzie to sami ocenicie[emoji846].
Mam tylko jeden dylemat który mnie trochę nurtuje... Jak trzymam się trójpodziału to albo mam za dużo góry , albo obcięty czubek głowy (oczywiście chcąc mieć oko w mocnym punkcie) [emoji846].
robertskc7 Leon007
222.
6306
Tu zaczynamy wchodzić w upodobania i gusty. ;) Ja mam dość luźne podejście do mocnych punktów i zaleceń, ale...
Po wczorajszej wymianie zdań spojrzałem na kilka moich zdjęć i wygląda na to, że odruchowo na ogół stosuję się do nich. Ale robiłem zdjęcia jeszcze zenitem i praktiką i może weszło mi to w krew?
Mnie Twoje ostatnie zdjęcia uśmiechniętej żony się podobają i nie razi mnie kompozycja. Możliwe są jednak inne zdania.
Mam też luźne podejście do formatu obrazu.
Spróbuj nie trzymać się kurczowo formatu 3:2. Kilka lat temu dostałem w prezencie 2 albumy Ansela Adamsa - w sumie kilkaset zdjęć. I odkryłem format 5:4, który często teraz stosuję. Są różne typowe formaty: 1:1, 5:4, 4:3, A4 (proporcje, nie wymiar), 3:2 i ostatnio 16:9. Jest z czego wybierać. Tu też będą osoby, które uważają że tylko 3:2, bo wszystko inne to herezja.
Mnie się format 3:2 rzadko komponuje z motywem - w tej kolejności: najpierw motyw, potem format. Na przykład jeżeli nie robisz całej stojącej sylwetki, to 3:2 jest słaby - sam podałeś powody. Można też kroić dowolnie, ale tu trzeba uważać, żeby nie przegiąć i na przykład nie wyciąć 27:1 bez uzasadnienia. ;)
Jak chcesz się trzymać 3:2, to próbuj równoważyć główny motyw czymś dodatkowym w tle: wazonem, jasną lub ciemną plama itd. To chyba robertskc7 próbował Ci powiedzieć
--- Kolejny post ---
Na przykład ostatnie zdjęcie - bardzo ładny nastrój!
Spróbowałbym wyciąć 5:4 i dzięki temu dać trochę więcej miejsca nad głową - jeśli masz z czego to zrobić, bo nie wiem jaki masz negatyw. W dodatku 5:4 jest bliski 1:1 i w tym wypadku kompozycja prawie centralna jest OK. Nie trzeba się trzymać osławionego trójpodziału i można twarz umieścić w pobliżu środka.
I jeszcze jedno do tzw. mocnych punktów. Punkty powstałe z trójpodziału tworzą mocne linie i umieszczenie na nich głównego motywu zdjęcia ciągle jest w kanonie (a może w canonie?). I to nie są punkty i linie, ale obszary.
Przepraszam za taki ciąg postów z mojej strony, ale nie zauważyłem, że wywołałeś mnie przy zdjęciu 222, więc jeszcze jedna uwaga.
Koniecznie chciałeś umieścić lewe oko w mocnym punkcie i ściąłeś włosy u góry.
Nie tylko punkty, ale też linie mogą być mocne.
Nie rozumiem tego przepisu, że oko to główny motyw portretu - vide w mocnym punkcie i tylko ono ostre. Dla mnie twarz jest głównym motywem i ona powinna się znajdować między lewą mocną linią i środkiem. Niech sobie ta linia przechodzi przez oko, jak musi i tyle.
Rób ładne zdjęcia, a nie zgodne z regulaminem.
To tylko moje zdanie.
Leon007 wywołałam Was bo tego zdjęcia nie kadrowalem, takie wyszlo z puszki a występuje właśnie ten problem o którym wspomniałem, że umieszczając oko typowo w mocnym punkcie zaczynam ucinać czubek głowy ale to jest temat już formatu o którym wspomniałeś. Powiem szczerze, nie myślałem w ogóle na temat zmiany formatu a może ułatwiło by to kompozycję [emoji846].
Ps, to zdjęcie pomimo, że uciąlem i tak chciałem wywołać w LR[emoji4]
Trójpodział nie daje Ci spać po nocach?
to zdjęcie pomimo, że uciąlem i tak chciałem wywołać w LR
I wcale się nie dziwię, bo jest bardzo ładne jeśli chodzi o kolor, twarz i nieostrości, w ogóle nastrój.
występuje właśnie ten problem o którym wspomniałem, że umieszczając oko typowo w mocnym punkcie zaczynam ucinać czubek głowy ale to jest temat już formatu o którym wspomniałeś. Powiem szczerze, nie myślałem w ogóle na temat zmiany formatu a może ułatwiło by to kompozycję
Głównie regulamin, który sobie narzuciłeś. Przy takim założeniu nigdy nie wyjdzie inne zdjęcie, bo to wynika z proporcji ludzkiej twarzy i matematyki. A z nią nie da się dyskutować, chociaż widziałem już na tym portalu takich, co próbowali. Wyłącz te kreski na wizjerze.
Tak dla ciekawości przyjrzałem się 3 najsłynniejszym obrazom, które przyszły mi do głowy: Guernica, Mona Lisa i Słoneczniki. I teraz zabawa matematyczna: jakie są proporcje ich boków? Oraz quiz: co znajdziemy w sławnych mocnych punktach, gdy poprowadzimy jeszcze sławniejsze linie trójpodziału?
Gdyby niejaki Leonardo wstawił swój obrazek na forum wykształconych w necie fotografów, to dostałby joby za centralną kompozycję, mało powietrza przed twarzą i olanie mocnych punktów. Jeśli w ogóle moderator by mu to puścił.
Trójpodział nie daje Ci spać po nocach?
No jak jest temat na rzeczy to cierpię na bezsenność [emoji23][emoji23].
Tak dla ciekawości przyjrzałem się 3 najsłynniejszym obrazom, które przyszły mi do głowy: Guernica, Mona Lisa i Słoneczniki. I teraz zabawa matematyczna: jakie są proporcje ich boków? Oraz quiz: co znajdziemy w sławnych mocnych punktach, gdy poprowadzimy jeszcze sławniejsze linie trójpodziału?
No w tym przypadku mamy 3 różne proporcje obrazu, od panoramy do formatu 5:4 czyli prawie kwadratu.
Z tymi trójpodziałem to tak, "MonLisy" usta są w mocnym punkcie, "Guernice" ciężko mi określić natomiast "Słoneczniki" są ogólnie w obszarze gdzie mocne punkty się przecinaja.
Generlanie muszę przyznać że mam problem z kadrowaniem i proporcjami na obrazie, ale myślę z każdym kolejnym zdjęciem będzie lepiej [emoji846].
Jeszcze jedna rada, ale już ostania, bo nagadałem się na 2 miesiące naprzód.
Do wydruku wysokiej jakości w formacie 20x30 cm potrzebujesz od 6 do 9 megapikseli, w formacie 42x28 cm - od 12 do 17 megapikseli, na pełny ekran dużego monitora 4-5 megapikseli w porywach. Wydaje mi się, że masz teraz RP, a on ma 26 megapikseli.
Rób zdjęcia z pewnym nadmiarem, a samo dokładne kadrowanie zostaw na obróbkę. Nawet jak zetniesz 30%, to ciągle nie stracisz jakości i będziesz mógł się pobawić w formaty i komponowanie.
Eberloth
30-05-2021, 13:51
Rób zdjęcia z pewnym nadmiarem, a samo dokładne kadrowanie zostaw na obróbkę.
+1
To się sprawdza nie tylko w portrecie, ale np. jak w architekturze trzeba coś wyprostować i brzegi zdjęcia szybko uciekają.
No i super... żona też mi to już trochę czasu temu mówiła ale wiecie... ja najmądrzejszy nie będę słuchał kobiety[emoji1751].
Zawsze.mialem w glowie że jak będę robił zdjęcia z dalsza to nie będzie np tego szczegółu na twarzy[emoji57].
+1
To się sprawdza nie tylko w portrecie, ale np. jak w architekturze trzeba coś wyprostować i brzegi zdjęcia szybko uciekają.
Potwierdzam, też staram się tak zawsze robić.
RobertON
31-05-2021, 15:00
Czytam i oglądam Twoją galerię. Myślę, że w tym miejscu warto poczytać syntetycznie napisane:
https://blog.psboy.pl/2013/12/kompozycja-w-grafice-malarstwie/
Hej, tak jak pisałem już wcześniej, w weekend wpadli znajomi żeby im zrobić coś na LinkedIn.Coś mi tam wyszło i nie jest to może typowy portret ale zdjęcia mi sie podobają więc postanowiłem je tu wrzucić.
Bardzo chętnie przeczytalbym jakieś opinie, rady, może jakąś krytykę .
223.
6336
224.
6337
225.
6338
226.
6339
Panie Mi... Pezet85, a co to jest "typowy portret"?
Ładne zdjęcia, wyluzowany człowiek, ładnie wpisany w prostokąt, nie zażółcony. Czego chcieć więcej.
Leon007 Źle to ująłem pisząc "typowy portret" bo portet to jest ale biznesowy. Tą sesją trochę odbiegłem od dotychczasowych zdjęć , bo do tej pory nie robiłem żadnej komercji. Ta sesja była trzecia jaka zrobiłem i chyba najlepsza.
Co do kolorów to w końcu się doczekałem monitora z prawdziwego zdarzenia także zażółceń już nie będzie [emoji4].
Ja tylko pilnuję, żebyś nie narzucał sobie jakichś schematów.;)
IMHO bardzo spoko, jedyne co bym poprawił to na 223 marynarka poniżej prawej ręki mogłaby zasłaniać koszulę.
225.
6393
226.
6398
227.
6399
228.
6396
229.
6397
Gratuluje warsztatu! Widać od pierwszego postu jak urosłeś. Postęp jest ogromny, a cały wątek może być przykładem dla innych.
Gratuluje warsztatu! Widać od pierwszego postu jak urosłeś. Postęp jest ogromny, a cały wątek może być przykładem dla innych.Bardzo Dziękuję [emoji4]!!!
Przydałoby się trochę tło bardziej "rozmazać" 225,226 podoba mi się
Przydałoby się trochę tło bardziej "rozmazać" 225,226 podoba mi sięZgadzam się z Tobą w 100 % ale część zdjęć robiłem kitem 18-55 EF-S z podpiętym adapterem także nie było jak[emoji4].
Ale cieszę się że sesja się udała.
Zgadzam się z Tobą w 100 % ale część zdjęć robiłem kitem 18-55 EF-S z podpiętym adapterem także nie było jak[emoji4].
Ale cieszę się że sesja się udała.
Jeżeli to robiłeś kitem to wykonanie jest mistrzowskie :)
Hej, ostatnio brakuje trochę czasu a jak już coś się znajdzie to nie zbyt go wiele. Wrzucam kilka prostych kadrów...
230.
6510
231.
6511
232.
6512
233.
6513
234.
6514
235.
6515
236.
6516
237.
6517
238.
6518
Mohinder
11-07-2021, 19:56
236 dla mnie bomba. Wszystko z Samyanga?
236 dla mnie bomba. Wszystko z Samyanga?Tak, cała ta seria którą wrzuciłem jest z mojego ukochanego obiektywu Samyang[emoji16][emoji16]
totamten
11-07-2021, 21:39
Hej, ostatnio brakuje trochę czasu a jak już coś się znajdzie to nie zbyt go wiele. Wrzucam kilka prostych kadrów...
230.
6510
231.
6511
232.
6512
233.
6513
234.
6514
235.
6515
236.
6516
237.
6517
238.
6518
232 - super poprawny portret, 234 - podoba mi się, bo takie leciutkie w kolorach, no no potrafisz już budować nastrój. Najważniejsze, że jest juz tylko lepiej. Gratulacje
totamten bardzo dziękuję za komplement [emoji4]
237.
6517
Jeśli mogę jedną uwagę, ale podkreślam grubą kreską, że to mój gust tylko.
Nie lubię zdjęć tak zrobionych, w których fotografowana jest cała postać, a głębia ostrości jest taka mała. Ja wiem, że prawdziwy portrecista ma obiektyw o jasności minimum f/1,4 i zaspawany pierścień do zamykania przysłony, czy co tam teraz jest w obiektywach. Ale mnie się zawsze wydaje, że (w tym wypadku) nogi są osobno, kogoś innego, tak sobie dołożone do reszty.
Poza tym bardzo ładnie.
Leon007 no nawet nie pomyślałem o tych nogach w ten sposób, dzięki za podpowiedź.
Co do przysłony, staram się nie trzymać kurczowo f1.4 a na tym zdjęciu była ustawiona f2.2 [emoji4].
Hej, mój teściu ostatnio mnie cisnął żeby mu zrobić jakieś zdjęcie i akurat się wstrzelił kiedy działałem z żoną.
Co myślicie? Mnie osobiście coś nie leży ale sam nie wiem co... ciekawy jestem Waszej opini.
239.
6536
totamten
13-07-2021, 22:22
Hej, mój teściu ostatnio mnie cisnął żeby mu zrobić jakieś zdjęcie i akurat się wstrzelił kiedy działałem z żoną.
Co myślicie? Mnie osobiście coś nie leży ale sam nie wiem co... ciekawy jestem Waszej opini.
239.
6536
Jak dla mnie, teść wkleilł się w tło: - wnioski: ubierz teścia w mocne , konkretne kolory, nie przebieraj teścia, ale postaw go na innym mocnym tle, .albo podświetl go od tylu, żeby światło go skonturowało.
No to by było to, wygląda sztucznie. Żonie również robiłem zdjęcia na tym tle, nie przeglądałem ich jeszcze ale warunki oświetleniowe były identyczne i też mi się wydaje że wyjdą poodbnie jak to.
No to by było to, wygląda sztucznie. Żonie również robiłem zdjęcia na tym tle, nie przeglądałem ich jeszcze ale warunki oświetleniowe były identyczne i też mi się wydaje że wyjdą poodbnie jak to.
Myśle, że wrażenie wklejenia o jakim tu Panowie mówicie pogłębia fakt, że Model stoi na wprost aparatu i dodatkowo mocno rownolegle do tego tła.
Światłocienie na ręce niby fajne, ale w pierwszy momencie miałem wrażenie, że szanownej małżonce prysnął olej na rękę, gdy rybę na obiad smażyła.
Zaś co do full frontal portretu szanownego teścia, to akurat taka poza jest OK wg mnie, ale... jak zwykle ale. Postudiuj portrety wykonywane przez starych mistrzów, np. Ansela Adamsa, zwracając uwagę na rzeczy inne niż osoba portretowana: tło, rekwizyty i takie tam sztafaże.
Leon007 dzięki za komentarz... w temacie światłocienia na ręce uznałem że fajnie słońce pada przez firankę i chciałem to złapać [emoji846], mnie się podoba [emoji16].
--- Kolejny post ---
To na dobranoc ostatnie dzisiaj zdjęcie
241.
6559
Bardzo lubię ten wątek, od 225 profesjonalne zdjęcia, zaczęło się robić naprawdę ciekawie ale od teścia zdjęcia jakby takie od niechcenia, modelka wspaniała, teściu ma potencjał ale czegoś wg mnie zabrakło. 236-238 fajne ale może warto by było trochę uśmiechu wprowadzić na tych zdjęciach
Tom77 bardzo mi miło że lubisz odwiedzać mój wątek, mam nadzieję że kolejne zdjęcie będą jeszcze lepsze choć ostatnio naprawdę zaczyna brakować czasu na przyjemności.
Z teściem trafiłeś prosto w 10'ke, masz nosa[emoji846]. To była akurat tak chwila że wpadł niezapowiedzianie jak działałem z żoną i stwierdził że on też chce. Więc jakby nie było zdjęcie zrobiłem trochę od niechcenia[emoji1787][emoji1787].
Mam na niego pomysł ale nie przy świetle dziennym tylko przy użyciu błysku...coś napewno z nim ogarnę [emoji16].
Ps. Fajnie że wpadacie i dajecie jakiś feedback. Pozdrawiam
Tom77 bardzo mi miło że lubisz odwiedzać mój wątek, mam nadzieję że kolejne zdjęcie będą jeszcze lepsze choć ostatnio naprawdę zaczyna brakować czasu na przyjemności.
Z teściem trafiłeś prosto w 10'ke, masz nosa[emoji846]. To była akurat tak chwila że wpadł niezapowiedzianie jak działałem z żoną i stwierdził że on też chce. Więc jakby nie było zdjęcie zrobiłem trochę od niechcenia[emoji1787][emoji1787].
Mam na niego pomysł ale nie przy świetle dziennym tylko przy użyciu błysku...coś napewno z nim ogarnę [emoji16].
Ps. Fajnie że wpadacie i dajecie jakiś feedback. Pozdrawiam
Obejrzałem jeszcze raz twoje pierwsze zdjęcia ...... co prawda 90% to zasługa modelki ale ogromny postęp :) Gratulacje
Tom77 no powiem szczerze że oglądając zdjęcia sprzed około 1.5 roku muszę stwierdzić że nie wyglądało to dobrze :-).
245.
6592
246.
6593
247.
6659
248.
6660
249.
6661
250.
6662
251.
6669
252.
6670
253.
6671
254.
6672
255.
6673
256.
6674
totamten
11-08-2021, 21:14
251.
6669
252.
6670
253.
6671
254.
6672
255.
6673
256.
6674
W mojej opinii 247 i 251 trochę bez treści, nie przebija się ani modelka, ani okolica, reszta bardzo dobrze zdjęte, z dzieckiem super. WIELKIE BRAWA!
totamten zgadzam się z Tobą w temacie tych 2 zdjęć które wymieniłeś... miałem do nich trochę obiekcji ale żona cisnęła że jej się bardzo podobają i żeby je dokończyć. To liśćmi palmy, generlanie miało być trochę inne, liść miał wchodzić na twarz no ale nie wyszło.
W sumie to fajnie że też zaczynam zauważać zdjęcia które w żaden sposób się nie wyróżniają [emoji4].
Hej, w końcu udało mi się ogarnąć sesje którą planowałem od dłuższego czasu. Niestety musiała być na szybko z tego względu że po godzinie 17 wchodząc w pola kukurydzy byliśmy atakowani przez chmary komarów.
W ostateczności skończyliśmy z bąblami w każdym możliwym miejscu :-). W między czasie wrzucam jeszcze jeden kadr z wakacji z którego jestem mega zadowolony...
259.
6760
260.
6761
261.
6762
262.
6763
263.
6764
264.
6765
Dzisiejsza poranna sesja...
266.
6834
267.
6835
268.
6836
Na 267 użyłbym większej głębi ostrości, ponieważ modelka jest nieostra (linia nosa, usta, ręce), tak samo nozdrza konia i uprząż (na dole), mnie to razi.
268 - to zapewne bardzo subiektywnie, ale patrząc przez pryzmat innych zdjęć publikowanych w tym wątku, dziwna mina modelki (usta).
To wszystko oczywiście IMHO.
267 - podoba mi się kadr. Ale wydaje mi się, że zdjęcie zostało mocno przeostrzone w postprodukcji (sierść konia, włosy modelki). Może to wynika z tego, co wspomniał Bangi, że użyłeś zbyt małej głębi ostrości i chciałeś choć w części wybrnąć z tego nadmiernym wyostrzaniem. Nie podoba mi się też ciężcie w połowie końskiego ucha - widziałbym je w całości. Ale widać pomysł, warsztat, widać też frajdę, jaką Ci to sprawia. Zmierzaj dalej w swoim kierunku, bo przyjemnie mi się tu czasem zagląda:D
268 - to zapewne bardzo subiektywnie, ale patrząc przez pryzmat innych zdjęć publikowanych w tym wątku, dziwna mina modelki (usta).
A ja się nie dziwię: tyle stać na takim zimnie... Fotopstryki są bezlitosne dla swoich modelek.
Słuchajcie, dzięki za komentarze. Temat był dość trudny do ogarnięcia z uwagi na to że było dość wietrzenie a koń się płoszył od wiatru. Szacun dla mojej żony za to że sobie poradziła i wyszlo kilka dobrych kadrów, a chwilami była dość ciężka walka. Skończyło się na kilku siniakach bo skubaniec chciał ją gryźć.
Co do kadrowania zgadzam się że nieco poucinalem tu i tam ale miałem też ograniczone pole manewru ze względu na to ze nie można było podejść w miejsce gdzie było szerzej bo był tam las a z kolei za moimi plecami była ujezdzalnia z jeźdźcami.
Miny modelki też można wybaczyć bo po godzinnej walce z koniem też miała już dość, mocno się tam zgrzała i 12 stopni wcale jej nie dokuczało [emoji16].
Generlanie jesteśmy zadowoleni z tej sesji, a jak na pierwszy raz wyszło super.
--- Kolejny post ---
269.
6843
Najważniejsze, że Wy jesteście zadowoleni, bo o to głównie chodzi :)
Tak czy siak zadro pleneru, bo konie to jest naprawdę super sprawa, ale że tak gryzł to jestem zdziwiony. Co do wiatru to może sukienka czerwona, mu się nie podobała.
Co do wiatru to może sukienka czerwona, mu się nie podobała.
może on spod znaku byka?
może on spod znaku byka?Hahaha... ewidentnie czerwona sukienka musiała działać jak płachta na byka[emoji1787][emoji1787]
270.
6851
271.
6852
272.
6853
273.
6854
274.
6855
275.
6856
IMHO te nowe wszystkie niedoświetlone (modelka) poza 275, ale poza tym podobają mi się.
Bangi zdjęcia z wody celowo zrobione bez żadnego błysku z naciskiem na ekspozycje tła. Miały mieć klimat zachodzącego słońca. Te dwa na pomoście również ekspozycja ustawiona na tło i tylko doblysniete żeby nie wyglądało jak wklejone .
Generlanie była trochę dłuższa przerwa od lampy także nie jest perfekcyjnie [emoji57].
Ale ogolnie Modelka była bardzo zadowolona z efektów [emoji4].
W każdym razie dzięki za opinie[emoji846]
Jako nie ekspert portretowy 275 moim zdaniem te krzaki nieostre po lewej niepotrzebne bo to ustawiana sesja
O pozostałych Bangi napisał, że niedoświetlonych i z tym się zgadzam.
Dla mnie spory potencjał ma 272 gdyby powtórzyć ujęcie i doświetlić twarz modelki
IMHO te niedoświetlenia spokojnie można by +0,3 do 0,5 EV poprawić w postprocesie, ale oczywiście kto co lubi.
Myślę że coś tam było rozjaśniane, bo nogi są dużo ciemniejsze od twarzy. Ale trochę tak nieudolnie. Ja tam swoich lamp przestałem używać do portretów i w zupełności wystarcza korekta w DPP.
Myślę że coś tam było rozjaśniane, bo nogi są dużo ciemniejsze od twarzy. Ale trochę tak nieudolnie. Ja tam swoich lamp przestałem używać do portretów i w zupełności wystarcza korekta w DPP.Nie rozjaśnione nieudolnie tylko święcone typowo na górę czyt. mały Softbox oktagonalny. Miałem do wyboru parasol odbijający 150 ale nie chciałem oświecać modelki w całości, ot taki miałem kaprys.
Mnie osobiście sie podoba aczkolwiek tak jak pisał Bangi mogłem te 0.5 EV na wejściu zrobić jasniej.
Dawno nic nie fotografowałem, może mnie nie zjecie...
276.
6999
277.
7000
Mohinder
23-10-2021, 21:51
277 dla mnie bomba
obydwa świetne, fajny klimat
Tak, 277 jest bardzo ładne. Dodatkowe plusy dodatnie dla Pani Żony - tym razem nikt nie ogrzewał.
Dzięki panowie, cieszy mnie Wasze uznanie [emoji846].
Mega ;)Sądzę że chyba najlepsze jakie dotąd udało mi się zrobić [emoji4]
Wrzucam jeszcze jeden kadr w 2 wersjach kolorystycznych i to by było tyle na ten tydzień :).
278.
70017002