PDA

Zobacz pełną wersję : [ Pezet85 ] - portrety

Strony : 1 [2] 3 4

mirror
06-09-2020, 23:36
jest naturalne - to może być dla jednych wada dla innych zaleta - spróbowałbym bym go teraz trochę odrealnić zrób jeszcze kolor grading tak klasycznie jak w piosence - na żółto i na niebiesko - czyli z cieniami jedziemy w granat ze światłami w pomarańcz, głowę (twarz bo włosy mogą lecieć z gradingiem i tak nikt nie wymyśli jaki jest prawdziwy kolor włosów) wymaskowujemy z tego gradingu prawie całkiem miękką maską (bez dokładnego zaznaczania - znaczy pomaziać pędzlem o niskim kryciu) stopy i moze jedną z rąk też trzeba będzie wymaskować z tego gradingu :)

Bechamot
07-09-2020, 12:58
ogolnie sa to zdjecia dla osob postronnych nieciekawe.
sztampowe banalne pozy , patrzenie sie w obiektyw - zawsze to samo
bez koncepcji i pomyslu na zdjecie.
nie ma znaczenia jak obrobke poprowadzisz , braku pomyslu obrobka nie skompensujesz.
to sa zdjecia do albumu rodzinnego.
z fotografowanymi osobami jestes zwiazany emocjonalnie wiec te zdjecia budza w Tobie emocje , ale u osob postronnych juz nie .

nalezaloby sie skupic na pomysle na zdjecie niekoniecznie na obrobce , to bedzie strata czasu.
ot - zdjecia spacerowe.
to nie sa portrety , ktore sie chetnie oglada.

najpierw obraz rodzi sie w glowie , potem przeklada sie go na ekran za pomoca aparatu fotograficznego.

Pezet85
10-09-2020, 20:38
poza może sztampowa i banalna... ale mam nadzieje że lepiej niż poprzednio :?

74.

5023

--- Kolejny post ---

75.

5024

Pezet85
20-09-2020, 21:19
Nie wiem co jest, ale ile razy bym nie próbował zrobić zdjęcia małżonki tyle razy nie wychodzi... chyba nie umiem zrobić jej dobrego portretu.

Dzisiaj poprosiłem syna, musiałem jeszcze zapłacić :-)

76.
5062

aptur
20-09-2020, 21:39
Lepiej. Młody wie za co kasę bierze ;)

Pezet85
25-09-2020, 20:12
77.
5085

Pezet85
26-09-2020, 20:13
Podobny kadr już był... to zdjęcie wybrała córka i bardzo jej zależało na tym zdjęciu. Przysiadłem trochę w PS i oto efekt.

78.

5088

Bangi
26-09-2020, 21:53
Aee podobna do mamy.
Mi się zdjęcie podoba, ale uważam, że najlepsze te z młodym.

Pezet85
26-09-2020, 22:01
Aee podobna do mamy.
Mi się zdjęcie podoba, ale uważam, że najlepsze te z młodym.Też uważam że te z młodym najlepsze[emoji846]

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Pezet85
03-10-2020, 21:57
79.
5106

robertskc7
04-10-2020, 09:03
Doświetliłeś górę a pokazałeś całą ( nie istotną i nic nie wnoszącą część niedoświetlonego dołu, wręcz odciągającą uwagę od ciekawej góry! Po co ? ! Od pasa w gorę, nawet samo ramię i buzia, to zdjęcie miało by potencjał, a tak niestety bardzo nie poprawnie. Zmarnowałeś potencjał ładnie ułożonych rąk.

Pezet85
04-10-2020, 09:43
Doświetliłeś górę a pokazałeś całą ( nie istotną i nic nie wnoszącą część niedoświetlonego dołu, wręcz odciągającą uwagę od ciekawej góry! Po co ? ! Od pasa w gorę, nawet samo ramię i buzia, to zdjęcie miało by potencjał, a tak niestety bardzo nie poprawnie. Zmarnowałeś potencjał ładnie ułożonych rąk.Dzięki za uwagę...w zamyśle była cała postać. Geralnie dół przyciemnilem bo zdjęcie w orginale było jaśniejsze.
Spróbowałem przykadrowac tak jak zasugerowałes i rzeczywiście jest super ale niestety to nie to samo co zdjęcie które byłoby w orginale tak kadrowane.
No cóż kolejna cenna uwaga...może następne będą lepsze [emoji57]
"79".
5111
5112

Pezet85
04-10-2020, 12:45
80.
5113

Pezet85
04-10-2020, 14:48
81.

5114

Pezet85
04-10-2020, 19:53
82.
5116

83.
5117

84.
5118

Nozanu
04-10-2020, 21:56
Aż się prosi o chociaż minimalną kontrę na włosach, no i te dłonie... . A tak w ogóle to się poprawiasz i gratuluję cierpliwych modelek.

Pezet85
04-10-2020, 22:07
Aż się prosi o chociaż minimalną kontrę na włosach, no i te dłonie... . A tak w ogóle to się poprawiasz i gratuluję cierpliwych modelek.Swieciłem z góry na tył włosów, może trochę za słabo (1/32 mocy). W roli modelek jak zwykle albo żona a w weekend poprosiłem sąsiadki.
Co miałeś na myśli pisząc "no i te dlonie6"?[emoji846].

Tak wyglądał setup:
51205121

Bangi
04-10-2020, 22:21
IMHO te ostatnie błyskane dużo lepsze niż w świetle zastanym.

Pezet85
04-10-2020, 22:24
IMHO te ostatnie błyskane dużo lepsze niż w świetle zastanym.Dzięki, no staram się to ogarniać jakoś. Cieszy to że idzie się o ten malutki krok do przodu [emoji846].

Pezet85
06-10-2020, 17:21
85.

5129

aptur
06-10-2020, 19:40
Jako że się nie znam to się wypowiem. Niestety nie. Sztuczna, nienaturalna poza. Za duże ramię, złe ustawienie, może nie ta ogniskowa. Jak dla mnie za bardzo idziesz w technikalnia (świecenie, setup itp.). 83 to chyba najlepsze jakie widzę na tej stronie.

Pezet85
06-10-2020, 20:03
Jako że się nie znam to się wypowiem. Niestety nie. Sztuczna, nienaturalna poza. Za duże ramię, złe ustawienie, może nie ta ogniskowa. Jak dla mnie za bardzo idziesz w technikalnia (świecenie, setup itp.). 83 to chyba najlepsze jakie widzę na tej stronie.Hmmm... koleżanka jest teższej postury, bardzo możliwe że nieprawidlowo się ustawiłem w stosunku do modelki ale nie mogłem znaleźć takiego kąta który by choć trochę ukrył ( wyszczuplil) jej figurę [emoji57].
Co do ogniskowej to działam cały czas na C50mm, ale na moim apsc to jest 80mm.

Pezet85
07-10-2020, 20:34
86.

5141

Pezet85
10-10-2020, 19:20
87.

51605161

cosinus
11-10-2020, 10:45
Jaka to odległość?
Ramię i nos jest strasznie wyeksponowane.

Szkoda, po poza zaczyna być naturalna, inscenizacja stylowa ...

Pezet85
11-10-2020, 10:52
Jaka to odległość?
Ramię i nos jest strasznie wyeksponowane.

Szkoda, po poza zaczyna być naturalna, inscenizacja stylowa ...Hej, odległość była około 1.5 metra.. wyeksponowanie nosa to może kwestia też d&b. W każdym razie nie mam pomysłu jak uzyskać efekt mniejszego nosa[emoji853].

cosinus
11-10-2020, 12:07
Hej, odległość była około 1.5 metra.. wyeksponowanie nosa to może kwestia też d&b. W każdym razie nie mam pomysłu jak uzyskać efekt mniejszego nosa[emoji853].

Nawet na nos Barbry Streisad znalazły się sposoby ...

Pezet85
11-10-2020, 12:33
Nawet na nos Barbry Streisad znalazły się sposoby ...

zmieniłem trochę układ cieni...

5165

Nozanu
11-10-2020, 18:08
Przerysowania są efektem małej odległości od modela. Ja używam 85mm i aż wychodzę z pokoju na korytarz by mieć te 4-5 metry.

Pezet85
11-10-2020, 18:44
Przerysowania są efektem małej odległości od modela. Ja używam 85mm i aż wychodzę z pokoju na korytarz by mieć te 4-5 metry.Czyli sugerujesz żeby zmienić ogniskową? Po przeliczeniu na APSC ogniskowa wychodzi 80mm

--- Kolejny post ---

88.

5169

--- Kolejny post ---

Nozanu
11-10-2020, 19:51
Oo znalazłeś sposób na nos :)
Chodzi tu o odległość od modela, aby ten przelicznik zadziałał musiał byś odejść na taką samą odległość jak przy 85mm a następnie wyciąć 1/2 kadru i wtedy przerysowania miałbyś takie same jak na 85mm. Oczywiście tracisz wtedy dwukrotnie na jakości.

Pezet85
11-10-2020, 20:01
Oo znalazłeś sposób na nos :)
Chodzi tu o odległość od modela, aby ten przelicznik zadziałał musiał byś odejść na taką samą odległość jak przy 85mm a następnie wyciąć 1/2 kadru i wtedy przerysowania miałbyś takie same jak na 85mm. Oczywiście tracisz wtedy dwukrotnie na jakości.Tak nos udało się jakoś ogarnąć [emoji4]...

Nie mogę pojąć tej odległości o której piszesz... Mając podpięte 50mm na apsc, ogniskowa w porównaniu do pelnej klatki wynosi około 80mm. Czy odległość od modela i kadr w wizjerze będzie taki sam jak w przypadku 85 podpiętej do pełnej klatki?
Zastanawiam się czy jakbym podpiął tele 50-250 i ustawił 85mm( w przeliczeniu około 130mm) czy wyglądałoby to lepiej?

Pezet85
11-10-2020, 20:31
candar & Bechamot czy można liczyć na jakieś Wasze opinie [emoji4]?

candar
11-10-2020, 21:47

Jak dla mnie jest całkiem OK. Kolory też są poprawne, aczkolwiek idziesz w za duży kontrast i ciut za za ciemne zdjęcie (ale to MZ, bo ja nie kontrastuję mocno zdjęć). W porównaniu do początków dobrze rokujesz , bo skończyłeś z dziwnymi filtrami kolorystycznymi oraz winietą (czego nie cierpię ;)

Pezet85
11-10-2020, 21:55
Jak dla mnie jest całkiem OK. Kolory też są poprawne, aczkolwiek idziesz w za duży kontrast i ciut za za ciemne zdjęcie (ale to MZ, bo ja nie kontrastuję mocno zdjęć). W porównaniu do początków dobrze rokujesz , bo skończyłeś z dziwnymi filtrami kolorystycznymi oraz winietą (czego nie cierpię ;)Dzięki [emoji4]...
Rzeczywiście zdjęcia lekko kontrastuje na krzywych + delikatnie na samym końcu w ACR.
Jeżeli chodzi o jasność zdjęć, to na którejś grupie wrzuciłem zdjecie 87. w feedbacku było że za zdjęcie za jasne... obniżyłem Ev o 0.65.
Pójdę Twoja drogą i następne zrobię ciut jaśniej z mniejszym kontrastem [emoji4].

Bangi
12-10-2020, 10:40
Z tych ostatnich najbardziej podoba mi się nr 86;
na 87 nie podoba mi się cięcie głowy (od góry) i to co pisze candar, duże kontrasty, choć to oczywiście mocno subiektywne odczucia ;)

Pezet85
12-10-2020, 10:43
Z tych ostatnich najbardziej podoba mi się nr 86;
na 87 nie podoba mi się cięcie głowy (od góry) i to co pisze candar, duże kontrasty, choć to oczywiście mocno subiektywne odczucia ;)Dzięki Bangi... w kolejnych wrzucanych zdjęciach napewno zjadę z kontrastem [emoji4], może będą lepsze

Bechamot
12-10-2020, 11:09

mialbym sporo uwag , ale nie za bardzo mam teraz wene tworcza do doglebnej analizy.

skupie sie tylko na dwoch uwagach powiedzialbym natury strategicznej.

1. Obcuj jak najwiecej z dobrym obrazem. To moze byc obraz fotograficzny lub malarski. Najwazniejsze to wyrobic w sobie odpowiednia wrazliwsc plastyczna , rozbudzic poczucie estetyczne. Jesli sam nie bedziesz wiedzial jak jest dobrze , trudno bedzie mowic o swiadomej wtworczosci.

2. Pomysl nad zamiana aparatu na FF - to moga byc starsze lecz wciaz znakomite do portretu c5mk2 lub nawet c5. Maja te zalete ze sa tanie , wywolarki typu LR starszej genereacji pudelkowe sa tez tanio do dostania. Dostaniesz przyspieszenie jakosciowe . Widac slabosci w przejsciach tonalnych.

3. Dobrze ze nie tracisz zapalu i pracujesz. Technika przychodzi z czasem sama , im wiecej zdjec zrobisz i wiecej czasu im poswiecisz tym wyniki beda coraz wyzsze od srednich , ale rownoczesnie nalezy pracowac nad soba - wlasnej wrazliwosci plastycznje.

Ja nie jestem zadnym przykladem, czy wzorem do nasladowania , ale kiedy w przeszlosci obsylalem konkursy medzynarodowe , czy robilem kiedys wystawy , to nawet przyszle zdjecia snily mi sie w nocy. Budzilem sie i je szkicowalem. Kazdy ma swoja metode pracy , ale w czymkolwiek zeby osiagnac wynik ponadprzecietny , konieczne tez jest ponadprzecietne zaangazowanie. Jesli masz w sobie rozbudzona wyobraznie plastyczna , to po prostu wiesz co robic. Jestes przekonany , ze tak a nie inaczej jest dobrze.

Pezet85
13-10-2020, 12:48
89.

5179

--- Kolejny post ---

Bechamot
13-10-2020, 13:22
89 jest niebanalny , dobry pomysl z rozmazana szminka

calosc dobra kolorystycznie.

ale walczysz ciagle ze zbyt kontrastowym oswietleniem - wynika ono z malego studia. ( np mocne cienie nosa - niekorzystne. Na poprzednich zdjeciach mocny cien na plecach )

odleglosc lamp od modelki jest niewielka stad te kontrasty.
zwiekszenie odleglosci lamp wyrownaloby rozklad oswietlenia - tym samym zlagodzilo kontrasty.

moze trzeba dolozyc oswietlenie ogolne , rozproszone ?

Pezet85
13-10-2020, 13:43
89 jest niebanalny , dobry pomysl z rozmazana szminka

calosc dobra kolorystycznie.

ale walczysz ciagle ze zbyt kontrastowym oswietleniem - wynika ono z malego studia. ( np mocne cienie nosa - niekorzystne. Na poprzednich zdjeciach mocny cien na plecach )

odleglosc lamp od modelki jest niewielka stad te kontrasty.
zwiekszenie odleglosci lamp wyrownaloby rozklad oswietlenia - tym samym zlagodzilo kontrasty.

moze trzeba dolozyc oswietlenie ogolne , rozproszone ?Dziękuję [emoji4][emoji4][emoji4]... Z tym kontrastem właśnie mnie bardziej uświadomiłes, nie zwrocilbym na to uwagi.
Lampa na tych zdjęciach była wsadzona do bialej parasolki 150 cm z dużym dyfuzorem, która już powinna dawać miękkie światło.Moze to jest kwestia już samego ustawienia światła i niedoświetlenia modela?
W każdym razie dzisiaj powlwcze ze światłem ale w salonie który jest ciut większy... założę też co prawda ciemny obiektyw ale z wieksza ogniskową C55-250. Może będzie lepiej [emoji846]

Bechamot
13-10-2020, 14:14
to jest tak , ze jesli lampy sa za blisko to rozklad oswietlenia na modelu jest zbyt kontrastowy.

to sie bierze stad, iz natezenie oswietlenia Spada proporcjonalnie do kwadratu odleglosci.

przyklad liczbowy , ktory mowi wiecej niz 1000 slow.

powiedzmy masz lampe od twarzy w odleglosci 1,5 m , a ramiona sa w odleglosci 1,8 m ( o 0,3 m dalej)

wowczas na ramionach masz natezenie oswietlenia :

(1,8/1,5)^2=1,44 razy slabsze . Kontrast = 1,44

gdybys mial lampe w odlegosci 3 m od oczu wowczas Kontrast bedzie wynosil:

(3,3/3)^2=1,21 ; Kontrast = 1,21 - a wiec 2 razy mniejszy.

w pierszym przypadku nalezaloby jakos rozjasnic cienie gdybysmy chcieli Taki sam Kontrast jak w przypadku nr 2 , ale to powinno byc oswietlenie rownomierne calego planu.

Pezet85
13-10-2020, 14:27
to jest tak , ze jesli lampy sa za blisko to rozklad oswietlenia na modelu jest zbyt kontrastowy.

to sie bierze stad, iz natezenie oswietlenia Spada proporcjonalnie do kwadratu odleglosci.

przyklad liczbowy , ktory mowi wiecej niz 1000 slow.

powiedzmy masz lampe od twarzy w odleglosci 1,5 m , a ramiona sa w odleglosci 1,8 m ( o 0,3 m dalej)

wowczas na ramionach masz natezenie oswietlenia :

(1,8/1,5)^2=1,44 razy slabsze . Kontrast = 1,44

gdybys mial lampe w odlegosci 3 m od oczu wowczas Kontrast bedzie wynosil:

(3,3/3)^2=1,21 ; Kontrast = 1,21 - a wiec 2 razy mniejszy.

w pierszym przypadku nalezaloby jakos rozjasnic cienie gdybysmy chcieli Taki sam Kontrast jak w przypadku nr 2 , ale to powinno byc oswietlenie rownomierne calego planu.Dziękuje...napewno dzisiaj to sprawdzę. Jak coś wyjdzie to nie omieszkam się pochwalić [emoji846].

Pezet85
14-10-2020, 18:12
Dzisiaj pobawiłem się trochę światłem, na boom założyłem deep octa 80 cm z gridem i podwójnym dyfuzorem i ustawiłem przed głową modela prostopadle do stołu ( od dołu była blenda).
To była moja pierwsza taka próba i jestem świadomy że światło jest dość kontrastowe bo brakło trochę wysokości w domu :).
Wersja cz.b. ma świadomie dodaną niebieską tinte w warstwie "czarno biały"

90.

51855186

Macios
14-10-2020, 18:43
Przyjemnie ogląda się twoje postępy! Z ostatnich wersji mi się bardziej podoba kolor, a wersję B%W bym właśnie zrobił bardziej kontrastową i bez zafarbu, ale przecież gusta nie podlegają...;)

Pezet85
14-10-2020, 19:51
Przyjemnie ogląda się twoje postępy! Z ostatnich wersji mi się bardziej podoba kolor, a wersję B%W bym właśnie zrobił bardziej kontrastową i bez zafarbu, ale przecież gusta nie podlegają...;)

dziękuje i jeszcze raz napisze że aż się miło robi, jak się dostanie tu na grupie jakiś pozytywny feedback.

Wrzucam jeszcze jeden kadr ... tym razem w cz.b podbiłem kontrast :-)

91.

51875188

aptur
14-10-2020, 19:55
Wolę wersję w kolorze. Dobry kolor skóry.

robertskc7
14-10-2020, 22:06
Dzisiaj pobawiłem się trochę światłem, na boom założyłem deep octa 80 cm z gridem i podwójnym dyfuzorem i ustawiłem przed głową modela prostopadle do stołu ( od dołu była blenda).
To była moja pierwsza taka próba i jestem świadomy że światło jest dość kontrastowe bo brakło trochę wysokości w domu :).
Wersja cz.b. ma świadomie dodaną niebieską tinte w warstwie "czarno biały"

90.

51855186

Rozwiń proszę co chciałeś tym opisem przekazać ? Że smerf czy że podkreślasz fakt bycia amatorem? No przecież to bez sensu jest. "Wersja cz.b. ma świadomie dodaną niebieską tinte w warstwie "czarno biały" Świadomie? No nie świadomie. Widziałeś kiedyś niebieskie czarnobiałe zdjęcia ?
Zdjęcie całkiem niezłe, przemyślane, bez sensu podzielone na kolor i BW z niepotrzebnym opisem głupiego experymentu.
Zrobiłeś coś fajnego i całkiem ciekawego, nie dopisuj bezsensownych komentarzy do tego.

Przemek_PC
14-10-2020, 22:20
Co Cię opętało z tymi wersjami cz.b.? To nie takie proste z kolorowego zrobić dobre cz.b. W epoce analogu stosowało się kolorowe filtry po to aby uzyskać odpowiedni efekt na zdjęciu cz.b. np. żółty filtr aby przyciemnić niebieskie niebo i wydobyć białe chmurki. Samo zdjęcie chrominancji z kolorowego zdjęcia nie wystarczy.

Pezet85
14-10-2020, 22:23
Rozwiń proszę co chciałeś tym opisem przekazać ? Że smerf czy że podkreślasz fakt bycia amatorem? No przecież to bez sensu jest. "Wersja cz.b. ma świadomie dodaną niebieską tinte w warstwie "czarno biały" Świadomie? No nie świadomie. Widziałeś kiedyś niebieskie czarnobiałe zdjęcia ?
Zdjęcie całkiem niezłe, przemyślane, bez sensu podzielone na kolor i BW z niepotrzebnym opisem głupiego experymentu.
Zrobiłeś coś fajnego i całkiem ciekawego, nie dopisuj bezsensownych komentarzy do tego.

Kilka komentarzy wcześniej była mowa o kontrastowych zdjęciach które były spowodowane że źródło światła było zbyt blisko osoby. Te zdjęcia zostały zrobione również z bardzo bliskiej odległości tyle że źródło światła nie było ustawione bezpośrednio na modela i to był mój eksperyment, ponieważ wcześniej nie miałem możliwości tak ustawić modyfikatora.
To że jestem amatorem i robię to z czystej przyjemności chyba już wiadomo i można to stwierdzić na podstawie dodawanych zdjęć.
Dziękuję że doceniłeś moją pracę i obiecuję że następnym razem nie będę się już rozpisywał na temat wykonanych zdjęć.[emoji6]

Pezet85
14-10-2020, 22:26
Co Cię opętało z tymi wersjami cz.b.? To nie takie proste z kolorowego zrobić dobre cz.b. W epoce analogu stosowało się kolorowe filtry po to aby uzyskać odpowiedni efekt na zdjęciu cz.b. np. żółty filtr aby przyciemnić niebieskie niebo i wydobyć białe chmurki. Samo zdjęcie chrominancji z kolorowego zdjęcia nie wystarczy.Rozumiem że zdjęcia cz.b. nie trafione i mam sobie je odpuścić [emoji6].
Kiedyś miałem zapisany filmik jak użyć bichromii w PS, spróbuję w ten deseń.

Przemek_PC
14-10-2020, 22:44
Robisz postępy w robieniu kolorowych zdjęć i tego się trzymaj, nie trać na tym etapie czasu na konwersję cz.b.

Pezet85
14-10-2020, 22:45
Robisz postępy w robieniu kolorowych zdjęć i tego się trzymaj, nie trać na tym etapie czasu na konwersję cz.b.

Dzięki... Biorę uwagę do serca

Bangi
15-10-2020, 08:17
Rozumiem że zdjęcia cz.b. nie trafione i mam sobie je odpuścić [emoji6].
Kiedyś miałem zapisany filmik jak użyć bichromii w PS, spróbuję w ten deseń.

Jeśli chodzi o B&W to ja sugeruję posiłkować się tymi wskazówkami. Sam korzystam z nich i wychodzą całkiem fajne efekty.

Pezet85
15-10-2020, 11:44
92.

5191

Bangi
15-10-2020, 12:01
Moje subiektywne odczucia odnośnie 92 – cięcie po włosach po prawej stronie nie podoba mi się + jakoś nie pasują mi te ręce tak ułożone na piersiach; być może gdyby zdjęcie było bez ubrania byłby lepszy odbiór tej kwestii; w tej sytuacji dałbym chyba ręce klasycznie po pachy, co być może wyeksponowałoby rownież dekolt.

Pezet85
15-10-2020, 12:10
To zdjęcie kadrowałem żeby oko było w mocnym punkcie. W momencie dodawania przeszło mi przez głowę czy nie wrzucić dwóch z zapytaniem który kadr lepszy.
Opcji z rękami pod pachami nie wziąłem pod uwagę (nie wpadłem na to )...dobry pomysł :-)

"92."

5192

Bangi
15-10-2020, 14:46
IMHO to szersze lepsze. Odnośnie mocnych punktów, to przecież nie musi to być od linijki ;)

Leon007
15-10-2020, 16:33
Według mnie w ogóle za ciasno kadrujesz ostatnio - to drugie przyjemniej się ogląda.

Tniesz jak Bangi swoje samoloty. ;)

aptur
15-10-2020, 17:13
Beznadziejna poza niestety. Te ręce na piersiach. Nie idź tą drogą.

Pezet85
15-10-2020, 17:51
Beznadziejna poza niestety. Te ręce na piersiach. Nie idź tą drogą.Zakodowane już żeby jej unikać [emoji57]... czasami pomysły małżonki też są kiepskimi wyborami.

Bangi
15-10-2020, 19:49
Według mnie w ogóle za ciasno kadrujesz ostatnio - to drugie przyjemniej się ogląda.

Tniesz jak Bangi swoje samoloty. ;)

Ja się staram nic im nie ucinać ;)

Pezet85
17-10-2020, 21:49
93.

5206

robertskc7
18-10-2020, 09:16
93.

5206

Kurde mam wrażenie że ją męczysz strasznie. Widać, że się przygotowała, a Ty robisz eksperymenty bez kompletnego przygotowania. Ja tak to odbieram. Ot, wyjdzie albo nie. Proszę obroń to zdjęcie, umieram z ciekawości dlaczego zdecydowałeś się na taki kadr i co nich chciałeś pokazać.
Mam dla Ciebie propozycję. Zrób sesję kompletnie obcej dziewczynie. 10-15 zdjęć. Zobaczysz czy szalenie ważna komunikacja nie leży, bo mi się wydaje że tak.
Możesz wrzucić link do całej sesji. Mogą być małe zdjęcia. Wybiorę najlepsze, powiel dlaczego i co bym poprawił. :)

Pezet85
18-10-2020, 09:40
robertskc7 tak żona się przygotowała, ja również. Zaplanowaliśmy to razem. Wiem że na szybko się nie wybiera zdjęć ale akurat w tym jednym kadrze uważam że bardzo ładnie wyszła. Osobiście podoba mi się jej spojrzenie, biust wyszedł tak jak chciałem, z oswietlenia również jestem zadowolony.
Kadr jest delikatnie ucięty bo po lewej stronie zlapałem krzesło.
Mam wiecej zdjęć które uważam że kadrowo są lepsze, ale akurat to jedno jest tym które od razu wpadło mi w oko.

cosinus
18-10-2020, 11:20
Kurde mam wrażenie że ją męczysz strasznie. Widać, że się przygotowała, a Ty robisz eksperymenty bez kompletnego przygotowania. Ja tak to odbieram. Ot, wyjdzie albo nie. Proszę obroń to zdjęcie, umieram z ciekawości dlaczego zdecydowałeś się na taki kadr i co nich chciałeś pokazać.
Mam dla Ciebie propozycję. Zrób sesję kompletnie obcej dziewczynie. 10-15 zdjęć. Zobaczysz czy szalenie ważna komunikacja nie leży, bo mi się wydaje że tak.
Możesz wrzucić link do całej sesji. Mogą być małe zdjęcia. Wybiorę najlepsze, powiel dlaczego i co bym poprawił. :)

Podobnie myślę. Atrakcyjna babka i ma jakąś idę jak się pokazać, zdjęcie jest przypadkowe

Pezet85
18-10-2020, 11:31
Podobnie myślę. Atrakcyjna babka i ma jakąś idę jak się pokazać, zdjęcie jest przypadkoweOk przyjmuje krytykę... mógłbyś napisać jak Ty byś widział ten kadr, w jaki sposób byś zrobił zdjęcie:) ?

Bechamot
18-10-2020, 12:16
Ok przyjmuje krytykę... mógłbyś napisać jak Ty byś widział ten kadr, w jaki sposób byś zrobił zdjęcie:) ?

moim zdaniem brakuje swiatla modelujacego a takze nalezy wytlumic bliki w oczach.

Jak juz pisalem , to sa b . fajne zdjecia do albumu rodzinnego i za iles lat beda cennym dokumentem , natomiast sa nieco mniej atrakcyjne dla osob postronnych. Moze gdybys pokazal akt zony to bylby tylo zachwyt ;-)

moim zdaniem powinens popracowac nad wlasnym pogladem na temat czym jest portet , czemu sluzy , o co chodzi. Jak portretowac.? Nie mozesz odejsc od koncepcji portretu "trywialnego". Jasne nie od razu wszystko wiadomo , nie ma innej drogi - trzeba robic , dopoki starcza zapalu i ochoty. Portret jest moim zdaniem najtrudniejsza dziedzina fotografii i nie od razu przychodza wynika zadawalajace.

Ogladaj dobre portrety , dobre obrazy , musisz sie niemi nasycic i pewnego dnia , ta wlasna wrazliwosc przeleje sie na wlasny obraz.
Temu sluzy Technika - ona przyjdzie sama z czasem . Najwazniejsze jest wlasne spojrzenie.

Pezet85
18-10-2020, 13:22
moim zdaniem brakuje swiatla modelujacego a takze nalezy wytlumic bliki w oczach.

Jak juz pisalem , to sa b . fajne zdjecia do albumu rodzinnego i za iles lat beda cennym dokumentem , natomiast sa nieco mniej atrakcyjne dla osob postronnych. Moze gdybys pokazal akt zony to bylby tylo zachwyt ;-.

Dzięki za posta i chciałbym Cię zapytać w jaki sposób Ty byś podszedł do sesji gdybyś miał wlasnie identyczna modelkę a w grę nie wchodziłoby żadne zdjęcie typu akt/ nagość zakryta? Myślę że w tym wypadku ciężko zrobić zdjęcie które nie będzie do albumu rodzinnego a warunki domowe też nie sprzyjają.

Próbowałem oświetlenie Rembrandtowskiego ale żona twierdzi że bardzo brzydko wychodzi i chce mieć twarz całą doświetlona miękkim swiatłem które nie podkreśli jej niedoskonałości skóry, dużego nosa itd.
Na tę chwilę nie mam też opcji żeby fotografować inne kobiety( fotogeniczne mające jakieś tam doświadczenie).
Myślę że osobie fotogenicznej łatwiej zrobić zdjęcie, które będzie od razu przykuwało.

Bangi
18-10-2020, 13:54
Na ostatnim znów ucięta przypadkowo głowa i ja bym z tyłu w tym przypadku nie zostawiał tyle wolnej przestrzeni. Nie wiem czy nie lepiej byłoby fotografować bardziej od przodu, ale nie całkiem.

Pezet85
18-10-2020, 15:48
Może dla tego kadru będziecie bardziej łaskawi :?

94.

5210

Bangi
18-10-2020, 20:57
Mi się kad podoba, choć subiektywnie wolę jaśniejszą kolorystykę.

Przemek_PC
19-10-2020, 00:56
Dużo lepiej niż 93.

Nozanu
19-10-2020, 10:42
Znowu te palce. Każ Jej trzymać je razem, bo wnoszą nieuzasadnioną drapieżność i agresywność takie bojowe nastawienie.Może nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale na pewno każdy to podświadomie czuje oglądając zdjęcie. Dłonie "przemawiają" bardzo wyraźnie do podświadomości patrzących i wiedzą o tym doskonale np. politycy.

Bangi
19-10-2020, 10:46
Znowu te palce. Każ Jej trzymać je razem, bo wnoszą nieuzasadnioną drapieżność i agresywność takie bojowe nastawienie.Może nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale na pewno każdy to podświadomie czuje oglądając zdjęcie. Dłonie "przemawiają" bardzo wyraźnie do podświadomości patrzących i wiedzą o tym doskonale np. politycy.

A może Ona jest taka drapieżna ;)

Nozanu
19-10-2020, 10:54
Może dla tego kadru będziecie bardziej łaskawi

Nie ma rzeczy doskonałych, wszystko można zrobić lepiej

--- Kolejny post ---

A może Ona jest taka drapieżna ;)

echh ci faceci:P

Pezet85
19-10-2020, 11:01
Znowu te palce. Każ Jej trzymać je razem, bo wnoszą nieuzasadnioną drapieżność i agresywność takie bojowe nastawienie.Może nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale na pewno każdy to podświadomie czuje oglądając zdjęcie. Dłonie "przemawiają" bardzo wyraźnie do podświadomości patrzących i wiedzą o tym doskonale np. politycy.Wiesz że nie zwróciłem na to uwagi i nawet nie byłem tego świadomy :)... następnym razem będę zawracał uwage, jak tylko będzie ten następny raz.

Bechamot
19-10-2020, 12:30
Dzięki za posta i chciałbym Cię zapytać w jaki sposób Ty byś podszedł do sesji gdybyś miał wlasnie identyczna modelkę a w grę nie wchodziłoby żadne zdjęcie typu akt/ nagość zakryta? Myślę że w tym wypadku ciężko zrobić zdjęcie które nie będzie do albumu rodzinnego a warunki domowe też nie sprzyjają.

rzecz w tym , ze nie mozna podpowiedziec jaka masz miec wizje. musisz dojsc do tego sam.
ja moge wyrazic tylko uwagi natury technicznej , ktore sa obiektywne.

moja wizja bylby inna - ale to moja i jej nie sugeruje.
mloda kobiete raczej fotografowalbym cieplo , jasniej , mniej ponuro - blizej konwencji high- key.
ale to tylko moje wyobrazenie.

Ty musisz dojsc do swojego i nikomu do tego jakie ono bedzie.

Pezet85
19-10-2020, 12:47
rzecz w tym , ze nie mozna podpowiedziec jaka masz miec wizje. musisz dojsc do tego sam.
ja moge wyrazic tylko uwagi natury technicznej , ktore sa obiektywne.

moja wizja bylby inna - ale to moja i jej nie sugeruje.
mloda kobiete raczej fotografowalbym cieplo , jasniej , mniej ponuro - blizej konwencji high- key.
ale to tylko moje wyobrazenie.

Ty musisz dojsc do swojego i nikomu do tego jakie ono bedzie.

"High key" i to jest dobra podpowiedź [emoji846]... napewno spróbuję w ten deseń.
Jeśli chodzi o wiek, to cieszę się że żona jest odbierana jako młoda kobieta [emoji16]...

Pezet85
19-10-2020, 19:03
95.

5223

aptur
19-10-2020, 19:53
To jest słabe. Zobacz jak niekorzystnie wygląda udo modelki. No i znowu nienaturalna poza. Za bardzo wczuwasz się w technikalia, kombinacje ze sztucznym oświetleniem itp. a za mało poświęcasz kompozycji, ustawieniu modelki.

Pezet85
19-10-2020, 20:03
To jest słabe. Zobacz jak niekorzystnie wygląda udo modelki. No i znowu nienaturalna poza. Za bardzo wczuwasz się w technikalia, kombinacje ze sztucznym oświetleniem itp. a za mało poświęcasz kompozycji, ustawieniu modelki.Ale tutaj nie ma technikalii, proste oświetlenie od przodu 45* pod kątem 45* i parasolka z tyłu . Prosty setup.
To zdjęcie wybrała modelka, ta poza była z jej inicjatywy i bardzo często w ten sposób przesiaduje w tym fotelu stąd uważam że nie jest nienaturalna.

Ale zawsze można liczyć na Waszą krytykę :).

candar
19-10-2020, 20:39
No i znowu nienaturalna poza. (...) za mało poświęcasz kompozycji, ustawieniu modelki.

Dokładnie tak. No i dlatego próby doradzania ustawienia modeli mijają się z celem.

To zdjęcie wybrała modelka, ta poza była z jej inicjatywy

Na sesji fotograf gra pierwsze skrzypce i to on zawsze ustawia modelkę oraz wybiera najlepsze ujęcia. To, że model/modelka narzuca fotografowi swoje ulubione pozy oraz wybiera zdjęcia skutkuje tym, że będą to wyłącznie zdjęcia do tzw. albumu rodzinnego.

bardzo często w ten sposób przesiaduje w tym fotelu stąd uważam że nie jest nienaturalna.

Żadne zdjęcie nie będzie nigdy i żaden sposób naturalne jeśli poza nie będzie wyglądać naturalnie dla widza oceniającego zdjęcie. Tłumaczenie autora, że model/modelka w taki, lub inny sposób coś robi w życiu codziennym - jest nie do przyjęcia poza zdjęciami stricte do albumu rodzinnego.

Pezet85
19-10-2020, 21:26
Miałem już nic dzisiaj nie dodawać... aptur; candar czy tutaj jest bardzie naturalnie?

96.

5228

candar
19-10-2020, 21:43
Miałem już nic dzisiaj nie dodawać... aptur; candar czy tutaj jest bardzie naturalnie?

96.

5228

Zdecydowanie lepiej :) Ale nie tnij po palcach! Z uporem kadrujesz za ciasno. I po kiego grzyba pionowy kadr tam, gdzie powinien być poziomy? Po co? Reklamujesz produktowo na sprzedaż panele podłogowe, czy o co chodzi:confused:

Tylko błagam... Nie pisz, że próbowałeś się zmieścić z kadrem w pionowej futrynie drzwi do pokoju.

Pezet85
19-10-2020, 21:54
Zdecydowanie lepiej :) Ale tnij po palcach! Z uporem kadrujesz za ciasno.Tutaj miałem już ścianę i blendę oparta o nią, nawet ja widać w kadrze. Wiem wiem, mogłem przesunąć modelkę w lewo[emoji16]

--- Kolejny post ---

Tylko błagam... Nie pisz, że próbowałeś się zmieścić z kadrem w pionowej futrynie drzwi do pokoju.

Haha, nie mam futryny. Pokaże Ci zdjęcie tego pokoju zrobione telefonem który jest szerokokątny.
Tam naprawdę nie ma.zbyt dużo miejsca ?

candar
19-10-2020, 21:54
Wszyscy Ci to powtarzają przez cały watek , że za ciasno kadrujesz. I co? I nic, każde kolejne zdjęcie ma za ciasny kadr i bezsensowne kadrowanie. Zamiast katować aparat i modelki poświeć ten czas produktywnie na zapoznanie się kompozycją. w innym przypadku cały czas będą to wyłącznie zdjęcia zasłon, podłogi do rodzinnego albumu.

Tam naprawdę nie ma.zbyt dużo miejsca

Żartujesz? Pełno miejsca na zdjęcia o ile nie zakładasz szkieł powyżej 85 mm.

Ciasno na zdjęcia to jest windzie ;) A też się da zrobić foty :)

Pezet85
19-10-2020, 22:14
Żartujesz? Pełno miejsca na zdjęcia o ile nie zakładasz szkieł powyżej 85 mm.

Ciasno na zdjęcia to jest windzie ;) A też się da zrobić foty :)

No salon 16.5m nie jest aż taki mały ale 50 na apsc to jak 80mm . Bije się w pierś i za cel stawiam sobie szersze kadry.

--- Kolejny post ---
candar z ciekawości zrobiłem zdjęcie salonu w poziomie i niestety musiałem być aż w sypialni. Oba zdjęcia są z tego samego miejsca.
Jak byłem w przedpokoju to ledwo co obejmowałem w kadrze stół i krzesła.
Co o tym myślisz?
5231
5232

candar
19-10-2020, 23:07
Co o tym myślisz?

Jak rzecze klasyk: "Bierz tylko ryby w sosie pomidorowym, ewentualnie w galarecie, inne wypuszczaj!"

Leon007
20-10-2020, 08:36
Spróbuj 35 mm. Osobiście wolę dłuższe ogniskowe niż krótsze, ale ta jeszcze nie będzie dawać niemiłych przerysowań. Nawet jak nie masz stałki (bo przecież do portretu to tylko stałka o dziurze 1,4 lub nawet 0,95), to masz jakiegoś zooma żeby wypróbować kompozycję.
https://www.darekk.com/kalkulator/

P.S.
O, dzięcioł stuka w drzewa za oknem.

aptur
20-10-2020, 08:43

96.

5228

Zdecydowanie lepiej. Lepszy kadr, lepsza mina. W zasadzie wszystko lepiej. O zbyt ciasnym kadrowaniu pisał już kolega candar. Ja mam jeszcze wrażenie, że to zdjęcie jest ze zbyt niskiej perspektywy. Osobiście podniósłbym aparat trochę wyżej. Ogólnie lepiej.

robertskc7
20-10-2020, 08:45
Ostatnie zdjęcia pokazały, że nie masz warunków do całej sylwetki, a usilnie je robisz, robiąc przy tym błędy straszne. uciekasz gdzieś tą najciekawszą rzeczą na zdjęciu - Twoją żoną po rogach, niemal ucinając jej głowę a pokazujesz 40 cm nic nie znaczącej podłogi. Tak wiem, nie masz miejsca, bo Ci się zasłona za nią kończy. Nie trzymaj na silę prostych pionowych linii. Kup gładką zasłonę i naucz się dorabiać tło. Trzymaj balans prawo/lewo dół/góra. Ucz się podstaw. Trójpodział się kłania. Daruj sobie rekwizyty skoro masz ultra ciasno. Zdjęcie na fotelu z nogami na bok aż się prosi by było zrobione w POZIOMIE a nie pionie z bezsensowną podłogą.
Pamiętaj że staramy Ci się pomóc.
p.s Kiedyś pamiętam na forfoto ludzie też próbowali swoich sił z portretem. Pojawiła się pewnego dnia dziewczyna z canon 400d która fociła swoje siostry. Ona miała takie oko, że miażdżyła wszystkich na forum. Naśladowała innych i robiła to znakomicie, bo potrafiła czytać zdjęcia.
p.s 2 szerokich kadrów nie robi się w domu zwłaszcza 50mm na apsc jak nie masz warunków. i to nie jest szeroko, zwłaszcza w pionie.
pozdro.

Pezet85
20-10-2020, 09:28
Dziękuję Wam za posty, wczoraj miałem w sobie już dużo złości i chwilę zwątpienia że niepotrzebnie się w to pcham skoro efekty są marne.
Dzisiaj na chłodno wróciłem do tego wszystkiego i doceniam Waszą pomoc.
Mam nadzieję że kiedyś w końcu to ruszy a tak, pozostaje dalej z uporem maniaka próbować coś zrobić.

Macios
20-10-2020, 09:32
Nic na siłę. Zrób sobie małą przerwę, by wrócić z chęcią i nowymi pomysłami, bo jak za mocno ciśniesz, że "musisz", a nie wychodzi, to frustracja zabierze Ci całą przyjemność - a o nią przecież chodzi:)

Leon007
20-10-2020, 09:36
Już się tak nie dołuj - efekty są bardzo dobre. Porównaj pierwsze zdjęcia z wątku z ostatnimi.
Wszyscy tu chcą, żebyście (no bo to wspólne dzieło Twoje i Twojej ulubionej modelki) byli doskonali.

Pezet85
20-10-2020, 09:45
Już się tak nie dołuj - efekty są bardzo dobre. Porównaj pierwsze zdjęcia z wątku z ostatnimi.
Wszyscy tu chcą, żebyście (no bo to wspólne dzieło Twoje i Twojej ulubionej modelki) byli doskonali.Dzięki [emoji4]... wiem ze nic na siłę się nie robi, ale ja jestem bardzo uparty, mam taki charakter że zawsze chce osiągnąć zamierzony cel.
Jestem bardziej techniczny i łatwo mi przychodzi ogarnięcie różnych takich tematów... mój problem leży po stronie właśnie wrażliwości... nie jest mi łatwo to wykrzesać z siebie ale się staram.

Dobra, koniec użalania się nad sobą trzeba poprostu nad tym pracować.

Pozdrawiam

Leon007
20-10-2020, 10:12
To idąc za ciosem zaproponuję Wam taką zabawę.
Odczekaj 2 dni do poprawy humoru. Weź aparat, załóż zooma żeby miał w sobie zakres 24-70 mm i popstrykajcie trochę zdjęć bez specjalnego przygotowania - bez lamp, parasolki, żółtego swetra i najlepszej szminki. Ot tak, żeby się powygłupiać, olejcie technikę i zasady. Możesz nawet użyć tej wyskakującej lampki błyskowej jak będzie za ciemno. Zróbcie dużo zdjęć i wybierzcie kilka fajnych - na gorąco i po lekkim zastanowieniu, na przykład po 9 godzinach lub nazajutrz.
A potem spróbujcie do tych kilku fajnych dołożyć technikę i makijaż.

Nozanu
20-10-2020, 12:40
To idąc za ciosem zaproponuję Wam taką zabawę.
Odczekaj 2 dni do poprawy humoru. Weź aparat, załóż zooma żeby miał w sobie zakres 24-70 mm i popstrykajcie trochę zdjęć bez specjalnego przygotowania - bez lamp, parasolki, żółtego swetra i najlepszej szminki. Ot tak, żeby się powygłupiać, olejcie technikę i zasady. Możesz nawet użyć tej wyskakującej lampki błyskowej jak będzie za ciemno. Zróbcie dużo zdjęć i wybierzcie kilka fajnych - na gorąco i po lekkim zastanowieniu, na przykład po 9 godzinach lub nazajutrz.
A potem spróbujcie do tych kilku fajnych dołożyć technikę i makijaż.

Oo niektórzy już się nawet rozmarzyli.... To znaczy że jest już dobrze, natomiast biorąc pod uwagę to że masz mało miejsca co utrudnia kadrowanie i APSc co też mocno niestety w portrecie ogranicza pozostaje Ci tylko nabierać wprawy.
Jedno na co mogę jeszcze zwrócić uwagę to widoczne niestety relacje mąż-żona, fajne do albumu ale do publikacji niekoniecznie. Postaw podczas sesji obok siebie jakiegoś obcego "amanta" a jej zachowanie będzie inne i na pewno spodoba się większości. Możesz też sam wystąpić w roli amanta ale musiał byś wtedy zmienić ... albo nie bo modelka jest ok.

Pezet85
20-10-2020, 12:54
Oo niektórzy już się nawet rozmarzyli.... To znaczy że jest już dobrze, natomiast biorąc pod uwagę to że masz mało miejsca co utrudnia kadrowanie i APSc co też mocno niestety w portrecie ogranicza pozostaje Ci tylko nabierać wprawy.
Jedno na co mogę jeszcze zwrócić uwagę to widoczne niestety relacje mąż-żona, fajne do albumu ale do publikacji niekoniecznie. Postaw podczas sesji obok siebie jakiegoś obcego "amanta" a jej zachowanie będzie inne i na pewno spodoba się większości. Możesz też sam wystąpić w roli amanta ale musiał byś wtedy zmienić ... albo nie bo modelka jest ok.W przypadku gdybym postawił obok kogoś obcego to można by skończyć sesje zdjęciową. Chcąc zrobić zdjęcia na zewnątrz ,nie może być obcych osób w pobliżu bo żona strasznie się wstydzi być przed obiektywem.
Ogólnie to nie jest zbyt chętna na zdjęcia i robi je tylko ze względu na mnie ale to pewnie dlatego że zdjęcia wychodzą niezbyt dobre.

Bangi
20-10-2020, 14:35
To może poszukaj jakiś modelek / modeli TFP do sesji na polu. Na FB są grupy, gdzie ludzie się szukają w celach foto, np. https://www.facebook.com/groups/TFP.PhotoFree/ lub https://www.facebook.com/groups/1666167416949208/. Znajomy tak fotografuje i z tego co widzę to znajduje chętne osoby do wspólnych sesji.

Pezet85
20-10-2020, 16:04
To może poszukaj jakiś modelek / modeli TFP do sesji na polu. Na FB są grupy, gdzie ludzie się szukają w celach foto, np. https://www.facebook.com/groups/TFP.PhotoFree/ lub https://www.facebook.com/groups/1666167416949208/. Znajomy tak fotografuje i z tego co widzę to znajduje chętne osoby do wspólnych sesji.No powiem Ci że już o tym myślałem... są 2 obawy, pierwsza czy w ogóle ktoś się znajdzie a druga dotyczy zony. Nie sądzę żeby to zaakceptowała [emoji57].

Bangi
20-10-2020, 20:38
(...) Nie sądzę żeby to zaakceptowała [emoji57].

To słabo... to szukaj modeli, albo par, albo zabierz żonę ;)

Jacek_Z
20-10-2020, 21:15
Do dłuższego czasu nie wchodziłem w ten wątek, bo bywałem załamany. Aż tu nagle spora poprawa. Jak się długo nie widzi dziecka to potem jest nagle zdziwienie, że tak urosło. Zacząłeś w styczniu. Jest dobrze, technicznie, oświetleniowo bardzo duży postęp. Zacznij kombinować ze światłem wypełniającym i z kontrą, to kolejne kroki.
Ja zawsze sugeruję focic osoby obce. To kwestia pracy z modelką i co ważniejsze - większy dystans niż przy fotografowaniu córki, żony itp. Ich zdjęcia się nie ogląda w sposób aż tak krytyczny, a to źle. Szkoda, że będzie problem z żoną. Pociesz się, że nie ty jeden masz takie problemy :) Znam fantastycznego portrecistę, który musiał "zniknąć" przez swoją kobietę.

Pezet85
20-10-2020, 21:30
Do dłuższego czasu nie wchodziłem w ten wątek, bo bywałem załamany. Aż tu nagle spora poprawa. Jak się długo nie widzi dziecka to potem jest nagle zdziwienie, że tak urosło. Zacząłeś w styczniu. Jest dobrze, technicznie, oświetleniowo bardzo duży postęp. Zacznij kombinować ze światłem wypełniającym i z kontrą, to kolejne kroki.
Ja zawsze sugeruję focic osoby obce. To kwestia pracy z modelką i co ważniejsze - większy dystans niż przy fotografowaniu córki, żony itp. Ich zdjęcia się nie ogląda w sposób aż tak krytyczny, a to źle. Szkoda, że będzie problem z żoną. Pociesz się, że nie ty jeden masz takie problemy :) Znam fantastycznego portrecistę, który musiał "zniknąć" przez swoją kobietę.

Zaskoczyłeś mnie tym postem [emoji4], oczywiście pozytywnie. Strasznie mnie urzekł błysk i to jest jedno z narzędzi które chce używać i w domu i na zewnątrz. Muszę wziąć pod lupę to światło wypełniające... czy tu miałeś na myśli np światło odbite od blendy?

Co do fotografii obcych osób to tu jest spory problem, o ile chodzi o znajomych to nie ma problemu ale nawiązanie jakiegoś kontaktu z chętna osoba na zasadach tfp w ogóle nie wchodzi w grę. Dzisiaj odpisałem na jednego posta na FB podając mój profil na Instagramie i skończyło się to fochem i nie uzasadniona mała aferą [emoji57].

Przemek_PC
20-10-2020, 23:32
No ale żona ma siostrę i masz też sąsiadkę czy koleżankę której zdjęcie tu wstawiałeś.

candar
20-10-2020, 23:38
Pezet85 - daj/kup żonie drugi aparat i róbcie razem zdjęcia na sesjach z innymi osobami. Wiele małżeństw wspólnie fotografuje i robią świetną robotę.

Bechamot
21-10-2020, 10:11
Pezet85 - daj/kup żonie drugi aparat i róbcie razem zdjęcia na sesjach z innymi osobami. Wiele małżeństw wspólnie fotografuje i robią świetną robotę.

to moze byc potraktowane jako przemoc domowa.

wyobraz sobie , ze zona kupuje ci szydelka i kaze wspolnie cerowac skarpety. nie bylyby to przemoc ?

candar
21-10-2020, 13:15
to moze byc potraktowane jako przemoc domowa.

wyobraz sobie , ze zona kupuje ci szydelka i kaze wspolnie cerowac skarpety. nie bylyby to przemoc ?

Jak kupujesz żonie nowy garnek/patelnię, albo jak to inni praktykują: np. rozkładaną kolejkę PIKO, nową wędkę, piłę motorową - to też podchodzi pod ww. paragraf :confused:

BTW - z żoną wspólnie razem i osobno fotografujemy od dawna ;) robimy sobie prezenty fotograficzne :)

Bechamot
21-10-2020, 14:37
Jak kupujesz żonie nowy garnek/patelnię, albo jak to inni praktykują: np. rozkładaną kolejkę PIKO, nową wędkę, piłę motorową - to też podchodzi pod ww. paragraf :confused:
:)

jesli jej kupisz wedke , to nie jest to przemoca , ale jesli bedziesz wymagal zeby chodzila na ryby to owszem - moze byc.

moja z. dostosowala sie do wszystkiego co i ja robilem , lacznie ze zjazdem narciarskim w alpach czarnym szlakiem z niewielkim bo tylko dwugodzinnym opoznieniem , przejsciem lodka zaglowa przez trabe wodna na morzu , nawet zdecydowala sie na akrobacje szybowcem , natomiast zdjec robic nie chce. Ale to i dobrze - mam czyste sumienie , ze u mnie nie ma przemocy domowej.

Pezet85
21-10-2020, 16:47
Był tak pomysł żeby żona robiła zdjęcia, nawet sama się o to upominała [emoji4] ale niestety nie ogarnia aparatu i ciężko jej się tego nauczyć. Nie jest poprostu techniczna.

Leon007
21-10-2020, 17:09
Niech zacznie od zielonego aparaciku. Jak się okaże, że ma oko i ją wciągnie, to sama zainteresuje się do czego służą inne pokrętła i guziki.

Pezet85
21-10-2020, 17:26
Żona jak słyszy o aparacie to dostaje bólu głowy [emoji23][emoji23][emoji23]...zajechałem ją.
Dzisiaj popróbuje sam na sobie, może coś wyjdzie ciekawego.

candar
21-10-2020, 17:55
Był tak pomysł żeby żona robiła zdjęcia, nawet sama się o to upominała [emoji4] ale niestety nie ogarnia aparatu i ciężko jej się tego nauczyć. Nie jest poprostu techniczna.

No proszę Cię... Jest od tego tryb zielony i Auto. Np taki Fujifilm X-S10 były idealny (wszystkie aparaty Fuji zawsze polecam).

Albo np Canon M50 i moglibyście się wymieniać obiektywami.

Pezet85
21-10-2020, 18:16
No proszę Cię... Jest od tego tryb zielony i Auto. Np taki Fujifilm X-S10 były idealny (wszystkie aparaty Fuji zawsze polecam).

Albo np Canon M50 i moglibyście się wymieniać obiektywami.Mam w domu drugi aparat C1200d ale chyba zabiłem w żonie jakąkolwiek chęć do robienia zdjęć.

Jacek_Z
21-10-2020, 20:40
Kup jej Canona RP, myślę, że tryby automatyczne będą na tyle dobre, że bez znajomości podstaw fotografii sobie poradzi. A ty posmakujesz bezlustra :)

Pezet85
21-10-2020, 22:05
Wrzucam autoportret, z pomocą syna wyszło takie coś.
Poddaje się krytyce...:p

97.

5237

Jacek_Z
21-10-2020, 22:19
Ręka podpierająca brodę. Amputowane palce. Tzw syn stolarza ;)
Powychodziły żyły. Zły kąt ręki względem światła.

Pezet85
21-10-2020, 22:24
Jacek_Z Powinienem.byc bardziej skierowany w stronę światła żeby uniknąć cienia ?
Żyły miały powychodzic [emoji16]... Zdjęcia robione zaraz po treningu siłowym.

robertskc7
22-10-2020, 08:32
Wrzucam autoportret, z pomocą syna wyszło takie coś.
Poddaje się krytyce...:p

97.

5237
Spoko, ale zdecydowanie za nisko. Nie potrzebny dół, a za mało góry. Trójpodział znowu się kłania. Rób bardziej centralne i symetryczne zdjęcia. Uważam, że jak byś patrzył w obiektyw było by bardziej naturalnie. Obróbka OK moim zdaniem.

Pezet85
22-10-2020, 10:11
Spoko, ale zdecydowanie za nisko. Nie potrzebny dół, a za mało góry. Trójpodział znowu się kłania. Rób bardziej centralne i symetryczne zdjęcia. Uważam, że jak byś patrzył w obiektyw było by bardziej naturalnie. Obróbka OK moim zdaniem.No tutaj było utrudnione pole manewru bo nie widziałem wyświetlacza aparatu, aczkolwiek rzeczywiście trochę brakuje żeby oko było w mocnym punkcie[emoji4].
Teraz jak oglądam jeszcze na chłodno to skóra wydaje mi się trochę za żółta. Dzisiaj spróbuję to poprawić.

robertskc7
22-10-2020, 10:18
Na skalibrowanym Eizo nie jest za żółta.

Pezet85
22-10-2020, 10:41
Na skalibrowanym Eizo nie jest za żółta.Na moim monitorze też mi się wydawała ok, ale napisało mi kilka osób że jest za żółto. Na moim telefonie też mi się tak trochę wydawało.
To zostawiam tak jak jest [emoji846].

canon5dClassic
22-10-2020, 10:49
Ten temat najlepiej pokazuje jaki efekt daje walenie lampami

Pezet85
22-10-2020, 10:57
Ten temat najlepiej pokazuje jaki efekt daje walenie lampamiNie wiem jak to zinterpretować, pisząc "walenie" miałeś na myśli negatywne skutki używania lampy?

Bangi
22-10-2020, 12:47
Abstrahując od niansów żył, oka w mocnym punkcie, itd. to IMHO trochę za ciemne całościowo.

Leon007
22-10-2020, 13:37
No tutaj było utrudnione pole manewru bo nie widziałem wyświetlacza aparatu,
Pracując w studiu możesz skorzystać z oprogramowania canona i podłączyć aparat do komputera, czyli obsługiwać go zdalnie i obserwować na ekranie to, co widać.

A co do zdjęcia, to użyłbym dłuższej ogniskowej, żeby bardziej odejść od modela, w tym wypadku Ciebie. Wiem, że nie masz warunków, ale dla mnie wygląda to jakbyś miał przerost lewej ręki - jest za gruba w stosunku do prawej.

Pezet85
22-10-2020, 13:40
Pracując w studiu możesz skorzystać z oprogramowania canona i podłączyć aparat do komputera, czyli obsługiwać go zdalnie i obserwować na ekranie to, co widać.Ooo... wyzwalanie migawki i zmiana ustawień jest możliwa przez komputer?
Muszę się zagłębić w temat.

Ps. Ręką jest większa bo mocniej machałem nią na siłowni [emoji23][emoji23]

canon5dClassic
22-10-2020, 13:54
Nie wiem jak to zinterpretować, pisząc "walenie" miałeś na myśli negatywne skutki używania lampy?

twarde światło, plamy(na czole), odblaski w okularach, nierówne oświetlenie, wyolbrzymienie niedoskonałości na skórze, cienie, oślepianie modela(problem z mruganiem), odbicia od ścian i wiele innych

Nie krytykuję Cię tylko piszę o wadach zdjęć z taniego softboxa

Gdzie światło zastane lub blenda pozwoli zrobić idealny mięciutki portret bez żadnych kombinacji i kosztów

Pezet85
22-10-2020, 13:57
twarde światło, plamy(na czole), odblaski w okularach, nierówne oświetlenie, wyolbrzymienie niedoskonałości na skórze, cienie

Nie krytykuję Cię tylko piszę o wadach zdjęć z taniego softboxaA na jakiej podstawie stwierdzasz że jest to tani softbox?

Nie kupiłem go może z najwyższej półki, ale za Raje Phottix deep zapłaciłem 450zl i była ona polecana przez wielu fotografów [emoji57]

Na ostatnich zdjęciach nie zauważyłem żadnych odbić w okularach.

canon5dClassic
22-10-2020, 14:03
po twardym świetle, ale pewnie mam za duże wymagania.

Jednak jak wydaje pieniądze na lampe ustawianie, wszelkie niedogodności, to oczekuje IDEALNEGO oświetlenia.
a jak się okazuje że blenda czy sam cień od budynku da miększe, delikatniejsze równomierne światło to dziękuję za takie zabawy

Pezet85
22-10-2020, 14:06
Ostatnie zdjęcie ma twardsze światło ale dlatego że do 2 płaszczyzn dyfuzyjnych założyłem grid, dodatkowo źródło światła było bardzo blisko mnie.

Ja uważam że przy portretach męskich bardziej pasuje ostre, twarde swiatlo dlatego też nie robiłem mocnego d&b skóry.

canon5dClassic
22-10-2020, 14:09
i nie traktuj tego jako krytyki, taka dygresja na temat zdjęć z lampą ogólnie a nie Twoich prac.

Sam kiedyś próbowałem budować studio i pomysł porzuciłem.
Może wynajmij sobie studio na godzinę grosze za to zapłacisz będziesz miał pełno softboxów do dyspozycji

Pezet85
22-10-2020, 14:22
i nie traktuj tego jako krytykę, taka dygresja na temat zdjęć z lampą ogólnie a nie Twoich pracNie no spoko... Może.to kwestia samej reporterki

Macios
22-10-2020, 16:42
Mi to ostatnie bardziej się podoba w "ogólnym odbiorze" niż większa część poprzednich z Żoną-modelką. Z minusów to rzuca się od razu w oczy nienaturalne spojrzenie, a także zegarek gigant, który gra na tym zdjęciu pierwsze skrzypce - chyba, że taki był zamysł:)

Pezet85
22-10-2020, 16:59
Mi to ostatnie bardziej się podoba w "ogólnym odbiorze" niż większa część poprzednich z Żoną-modelką. Z minusów to rzuca się od razu w oczy nienaturalne spojrzenie, a także zegarek gigant, który gra na tym zdjęciu pierwsze skrzypce - chyba, że taki był zamysł:)Dzięki :-). Ogólnie uwielbiam ten zegarek i celowo go zalożyłem.
Mam kilka fotek gdzie spojrzenie jest skierowane w obiektyw ale z kolei ustawienie na krześle jest gorsze.
Co do przerysowań, mnie się podoba większa ręka... trenuje kilka lat właśnie po to żeby było to widoczne:-P.

Pezet85
22-10-2020, 20:05
98.

5240

Pezet85
22-10-2020, 21:14
Kiepski ze nie model ale podobają mi się te zdjęcia:D.
Wrzucam ostatnie z tej serii.

99.

5242

r_m
23-10-2020, 11:08
twarde światło, plamy(na czole), odblaski w okularach, nierówne oświetlenie, wyolbrzymienie niedoskonałości na skórze, cienie, oślepianie modela(problem z mruganiem), odbicia od ścian i wiele innych

Nie krytykuję Cię tylko piszę o wadach zdjęć z taniego softboxa

Gdzie światło zastane lub blenda pozwoli zrobić idealny mięciutki portret bez żadnych kombinacji i kosztów

Jeśli według Ciebie jedyne światło do portretów to miękkie, bezcieniowe, to... :D
Zobacz np. https://marcinwuu.blogspot.com
Na marginesie - o jakich "problemach z mruganiem" pisałeś?

Pezet85
28-10-2020, 11:36
100.

5291

robcio
28-10-2020, 15:14
Nie jestem artystą czy zawodowym portrecista toteż uwagi czysto techniczne, dyskusje o miękkim twardym świetle pozostawiam lepszym / bardziej doświadczonym ode mnie.
Natomiast chciałbym zwrócić Twoja uwagę na okulary (górna części oprawki zjechała na oczy), oczy moim zdaniem wyglądały by lepiej gdyby okulary były założone do końca (byłoby widać całe oczy zza okularów) albo zdjęte całkiem wedle uznania. W bliższym kadrze być może można zrealizować takie zdjęcie gdzie spoglądasz znad górnej oprawki.
Wiem możesz pomyśleć, że się czepiam ale to studyjny portret gdzie właśnie suma dopracowania wszystkich detali sprawia, że wyglada on bardziej lub mniej profesjonalnie.

Pezet85
28-10-2020, 15:41
Nie jestem artystą czy zawodowym portrecista toteż uwagi czysto techniczne, dyskusje o miękkim twardym świetle pozostawiam lepszym / bardziej doświadczonym ode mnie.
Natomiast chciałbym zwrócić Twoja uwagę na okulary (górna części oprawki zjechała na oczy), oczy moim zdaniem wyglądały by lepiej gdyby okulary były założone do końca (byłoby widać całe oczy zza okularów) albo zdjęte całkiem wedle uznania. W bliższym kadrze być może można zrealizować takie zdjęcie gdzie spoglądasz znad górnej oprawki.
Wiem możesz pomyśleć, że się czepiam ale to studyjny portret gdzie właśnie suma dopracowania wszystkich detali sprawia, że wyglada on bardziej lub mniej profesjonalnie.No oprawki wyglądają jakby mocno zjechały ale tak naprawdę dużo wyżej ich nie da rady już założyć.
Ogólnie bardzo mi przeszkadza kiedy okulary zjeżdżają z nosa i często je poprawiam.
Fakt faktem przysłoniły prawa powiekę ale moim zdaniem pochylenie głowy ma tutaj też znaczenie.

Chciałbym jeszcze odnieść się do światła, myślę że jest to jedno z niewielu moich zdjęć gdzie jestem z niego bardzo zadowolony.

Pezet85
31-10-2020, 21:56
101.

5313

102.

5314

Pezet85
31-10-2020, 22:46
103.
5316

Mohinder
01-11-2020, 02:26
101 bardzo mi się podoba. Wydaje mi się, że masz lekki front focus na tych zdjęciach 101 102 i 102 (to nie pomyłka, tak ponumerowałeś :) )

Bangi
01-11-2020, 12:35
IMHO dziwne kolory.
Na 101 kora drzewa nienaturalna. Oczywiście to torchę kwestia gusu, ale mnie nie przekonuje.
CZy mgóbłyś pokazać 101 prosto z aparatu?

Pezet85
01-11-2020, 20:45
104.

5325

105.

5323

auriga
01-11-2020, 21:07
Piękne jesienne fotki. Widać że ta pora roku bardzo Twojej pasji służy.
Ja ze swej strony rozjaśniłbym nieco cienie i czerń - tam także powinny być szczegóły.
Pozdrawiam.

robcio
01-11-2020, 21:39
jak dla mnie 104 i 105 zdecydowanie lepsze niż 101,102.

Pezet85
01-11-2020, 21:41
Hej,
wziąłem pod uwagę Wasze sugestie dotyczące kolorystyki i zrobiłem mniejsza ingerencję w kolor.
Te mi się się wydaje że lepiej to wygląda.

Bangi
01-11-2020, 22:49
IMHO kolorystyka OK, ale zdjęcia są dla mnie zbyto kontrastowe i zbyt ciemne.
Histogram pokazuje, że dużo wyjechało poza lewą stronę.

candar
02-11-2020, 00:09
Pezet85 - nie wiem jak masz skalibrowany monitor (ja obrabiam na lapku) , ale u mnie Twoje zdjęcia 104 i 105 nie mają żadnych szczegółów w czerniach. Czernie są smoliste i nie do przyjęcia. To co było ok wcześniej całkowicie zepsułeś w ostatnich. Już pisałem razy kilka, a może i więcej, że przekontrastowujesz foty. Twoja broszka, ale tego się nawet wydrukować nie da w przyszłości.

Bangi
02-11-2020, 01:18
To bez dobrego monitora widać na histogramie właśnie - wyjazd danych po lewej stronie.

Pezet85
02-11-2020, 07:23
Hej, Bangi candar właśnie przeglądam to na telefonie i rzeczywiście macie rację, jest brak szczegółu w czarnych partiach. Rozjaśniłem to próbnie w PS express na tel. i ładnie się cienie otworzyły. Bangi ostatnio zauwazylem ze poprawiles numerację zdjęcia - dziękuję [emoji4]... czy jest również możliwość edycji postu ze zdjęciem, tzn chodzi mi o zamienienie ich?

Bangi
02-11-2020, 08:52
H(...)czy jest również możliwość edycji postu ze zdjęciem, tzn chodzi mi o zamienienie ich?(...)
Teoretycznie jest taka opcja, choć nigdy nikomu nie podmieniałem obrazków i nie widzę trochę sensu takich działań, szczególnie, że dyskusje trwa co do zdjęć, a jestem zdania, że nie należy podmieniać już dodanych, co do których dyskusja się potoczyła.

Pezet85
02-11-2020, 08:54
Teoretycznie jest taka opcja, choć nigdy nikomu nie podmieniałem obrazków i nie widzę trochę sensu takich działań, szczególnie, że dyskusje trwa co do zdjęć, a jestem zdania, że nie należy podmieniać już dodanych, co do których dyskusja się potoczyła.Ok, rozumiem... ewentualnie dorzucę poprawione jako odnośnik do posta. [emoji846]

Leon007
02-11-2020, 18:31
Moje 3 grosze, ogladam na dobrym monitorze NEC coś tam.
Zdjęcie "104" jeszcze trochę za ciemne w cieniach. Nie wiem jak poprawiasz takie rzeczy, ale pozwolę sobie na kilka sugestii:

obróbka globalna, czyli całego zdjęcia, na RAWie,
zmniejsz kontrast, co już sugerowali koledzy,
podnieś troszkę jasność, tak o 1/3 lub 1/2 EV,
podnieś trochę cienie, czyli lewą stronę histogramu,
ewentualnie możesz trochę obniżyć światła, jeśli po tym wszystkim wyskoczą za bardzo w górę.

To wszystko niedużo, tyle żeby było widać że kora to kora, a buty i bluzka są z czegoś a nie z monolitycznego plastiku.
Gdy operacje globalne nie dają rady, możesz zając się lokalnym pacykowaniem. Lub wyrzucić zdjęcie - ja na ogół tak robię, bo uważam wtedy, że spieprzyłem w czasie pstrykania.

Tak przy okazji: na takim zdjęciu masz bardzo fajne punkty do balansu bieli: szary płaszcz oraz czarne buty i bluzkę. Ale w tym wypadku na oko nie jest źle.

Pezet85
02-11-2020, 18:48
Dzięki Leon007 ;).

tak to obecnie wygląda:

"104"

5335

"105"

5336

Pezet85
05-11-2020, 23:16
106.

5350

cosinus
06-11-2020, 07:17
Mi się to 106 podoba. Takie trochę filmowe.
Szkoda, że nie masz wentylatorów w podłodze :)

Pezet85
06-11-2020, 07:22
Mi się to 106 podoba. Takie trochę filmowe.
Szkoda, że nie masz wentylatorów w podłodze :)Hej,
no dobry pomysł z wentylatorem [emoji16]... będę musiał pożyczyć od teścia.

robertskc7
06-11-2020, 09:31
Cały czas konsekwentnie jesteś zbyt nisko. Nie kucaj. Garb się, ale nie kucaj. Aparat na wysokości faceta o wzroście 160cm, a nie dziecka 100cm !!! Zdjęcie fajne. Świeże jak na Ciebie :)

Bangi
06-11-2020, 10:01
Hej,
no dobry pomysł z wentylatorem [emoji16]... będę musiał pożyczyć od teścia.

Może wystarczy farelka ;) Mi się też podoba, choć nie kupuję obciętej sukienki po lewej stronie zdjęcia.

Pezet85
06-11-2020, 10:02
Może wystarczy farelka ;) Mi się też podoba, choć nie kupuję obciętej sukienki po lewej stronie zdjęcia.Centralnie tam gdzie sukienka jest ucięta były już brzydkie metalowe brązowe drzwi wejściowe [emoji846], za nic nie chciałem mieć ich w kadrze.

Bechamot
06-11-2020, 10:03
106.
nareszcie cos sie dzieje.
nie jest to sztampowa i banalna fotka.
dobre swiatlo , dobry kolor , ladny rozklad cienia na twarzy i modelka tez ladnie pozuje.
do tej pory chyba najciekawsze zdjecie.

to nie jest tak latwo ciekawie sfotografowac postac , tutaj sie udalo.

Pezet85
06-11-2020, 10:16
Cały czas konsekwentnie jesteś zbyt nisko. Nie kucaj. Garb się, ale nie kucaj. Aparat na wysokości faceta o wzroście 160cm, a nie dziecka 100cm !!! Zdjęcie fajne. Świeże jak na Ciebie :)
robertskc7 dzięki za komentarz, z tą niższa perspektywą działam po to żeby żonie nie skracać nóg. Zdjęcie rzeczywiście było robione z wysokości około 120-130cm.
Czy Uważasz że jeszcze ciut wyzsza perspektywa nie wpłynie znacząco na to jak rzeczywiście będzie postrzegana osoba?

Pezet85
06-11-2020, 10:37
Bechamot dziękuję za pozytywny komentarz [emoji4]

robertskc7
06-11-2020, 11:46
robertskc7 dzięki za komentarz, z tą niższa perspektywą działam po to żeby żonie nie skracać nóg. Zdjęcie rzeczywiście było robione z wysokości około 120-130cm.
Czy Uważasz że jeszcze ciut wyzsza perspektywa nie wpłynie znacząco na to jak rzeczywiście będzie postrzegana osoba?

Na pewno jej sylwetka nie ulegnie aż takim deformacjom geometrycznym jak Ci się wydaje :)Imo jej buzia "ginie" przez to, że ten środek jest za nisko. Poza tym przedział klatka piersiowa-broda to najbardziej naturalna perspektywa dla ludzkiego oka.

Pezet85
06-11-2020, 20:43
107.

5351

Pezet85
09-11-2020, 11:57
108.

5359

Pezet85
10-11-2020, 12:06
109.

5360

candar
10-11-2020, 18:52
109.

Fajne, ale.... :) niepotrzebnie wzrok skierowany w obiektyw. Może być zamyślony i skierowany w bok. Za dużo światła, pomyśl o “światłe Rembrandtowskim” http://blog.digital24.pl/2019/11/28/swiatlo-rembrandtowskie-w-fotografii-poradnik/ , albo bardziej REMBRANDT + światło TYLNO-BOCZNE (jedno , albo dwustronna kontra z tyłu) https://vgolitsyno.ru/pl/rembrandt-osveshchenie---klassicheskaya-shema-portretnogo-osveshcheniya/

Pezet85
10-11-2020, 19:40
Fajne, ale.... :) niepotrzebnie wzrok skierowany w obiektyw. Może być zamyślony i skierowany w bok. Za dużo światła, pomyśl o “światłe Rembrandtowskim” http://blog.digital24.pl/2019/11/28/swiatlo-rembrandtowskie-w-fotografii-poradnik/ , albo bardziej REMBRANDT + światło TYLNO-BOCZNE (jedno , albo dwustronna kontra z tyłu) https://vgolitsyno.ru/pl/rembrandt-osveshchenie---klassicheskaya-shema-portretnogo-osveshcheniya/Dzięki candar za uwagi [emoji4]... w tym przypadku głównym swiatłem była parasolka 150cm stąd tyle swiatla, swiecilem nawet krawędzią żeby go było mniej ale ściany odbily. Na światło tylno boczne był softbox deep octa.
Następnym razem na główne światło wezmę deep octe80 z gridem a na tylno boczne założę sama reporterkę [emoji846].

A tak wyglądał backstage.5361

Macios
10-11-2020, 19:44
Z oknem połaciowym i blendą też możesz ciekawie poeksperymentować.

Pezet85
10-11-2020, 19:47
Z oknem połaciowym i blendą też możesz ciekawie poeksperymentować.Próbowałem już kiedyś , nawet wrzucałem tutaj jedno zdjęcie ale było mega płasko. Być może teraz bym sobie lepiej poradził.

candar
10-11-2020, 21:59
Próbowałem już kiedyś , nawet wrzucałem tutaj jedno zdjęcie ale było mega płasko. Być może teraz bym sobie lepiej poradził.

masz świetne światło zastane padające z okna to je wykorzystaj!

Pezet85
10-11-2020, 22:04
masz świetne światło zastane padające z okna to je wykorzystaj!Spróbuję [emoji846]... pytanie tylko czy zdjęcie robić, mając okno za swoimi plecami czy jednak tak że światło mam po prawej mojej stronie?

r_m
11-11-2020, 06:58
czy zdjęcie robić, mając okno za swoimi plecami czy jednak tak że światło mam po prawej mojej stronie?

I tak, i tak, zależnie od Twojego pomysłu, nawet mając modelkę pod oknem, i - odpowiednio do pomysłu - doświetlając ją od przodu.

Jeśli okno daje "za dużo" światła, możesz je zmniejszyć - jeśli dokleisz papierową "taśmą malarską" czarny worek na śmieci*, możesz z szerokiego okna zrobić wąski świecący pasek - "strip". Jeśli będzie przy krawędzi, przesuwając modelkę tył-przód uzyskasz różne oświetlenie.

* - taśma łatwo da się oderwać, bez śladów, co zapobiega "dyskusjom" z małżonką, worek najczęściej jest już w domu, a delikatnie potraktowany spokojnie może potem zostać użyty do pierwotnego zastosowania, czyli eksperyment bez strat i bez kosztów, a to najczęściej podoba się małżonkom :mrgreen:

Pezet85
11-11-2020, 19:09
I tak, i tak, zależnie od Twojego pomysłu, nawet mając modelkę pod oknem, i - odpowiednio do pomysłu - doświetlając ją od przodu.

Jeśli okno daje "za dużo" światła, możesz je zmniejszyć - jeśli dokleisz papierową "taśmą malarską" czarny worek na śmieci*, możesz z szerokiego okna zrobić wąski świecący pasek - "strip". Jeśli będzie przy krawędzi, przesuwając modelkę tył-przód uzyskasz różne oświetlenie.

* - taśma łatwo da się oderwać, bez śladów, co zapobiega "dyskusjom" z małżonką, worek najczęściej jest już w domu, a delikatnie potraktowany spokojnie może potem zostać użyty do pierwotnego zastosowania, czyli eksperyment bez strat i bez kosztów, a to najczęściej podoba się małżonkom :mrgreen:Dzięki za podpowiedzi [emoji16], będę musiał tego spróbować.
Nie wiem czy to wada czy zaleta ale słońce wpada przez okno tylko do 10:30.

Pezet85
12-11-2020, 12:00
110.

5368

Pezet85
21-11-2020, 21:38
111.

5419

112.

5420

113.

5421

Pezet85
22-11-2020, 21:06
114.

5425

115.

5426

116.

5427

aptur
22-11-2020, 21:27
112 najlepsze. Drugi set słabszy. Działaj dalej.

Pezet85
22-11-2020, 21:34
112 najlepsze. Drugi set słabszy. Działaj dalej.Dzięki... Mnie się najbardziej podoba 116 i z niego jestem zadowolony [emoji846]

robcio
22-11-2020, 21:35
Mam wrażenie, że po 110 dwa ostatnie posty to jakiś regres. Toteż zgadzam się z sugestią kolegi aptur.

w 116 nie wiem dlaczego tło jest na podłodze takie pognieciony natomiast istotnie najbardziej z tego posta do mnie przemawia.

Pezet85
22-11-2020, 21:43
Mam wrażenie, że po 110 dwa ostatnie posty to jakiś regres. Toteż zgadzam się z sugestią kolegi aptur.

w 116 nie wiem dlaczego tło jest na podłodze takie pognieciony natomiast istotnie najbardziej z tego posta do mnie przemawia. Tło to moja nie uwaga... po prostu nie zwróciłem na to uwagi.
Z tym regresem to tak na poważnie [emoji16]? Rzeczywiście słabe są te zdjęcia?
Pierwszy set to koleżanka szwagierki, pierwszy raz przed obiektywem, drugi set to już szwagierka trochę bardziej "doświadczona" ale zawsze coś [emoji846]...

To była też moja pierwsza sesja z użyciem takiego tła... tzreba cisnąć naprzód.

Dzięki za opinie [emoji846].

trothlik
28-11-2020, 21:37
114-116 mina modelki mówi: "streszczaj się mam już dość. Czuję się jak bym była tu za karę."

Pezet85
28-11-2020, 22:36
114-116 mina modelki mówi: "streszczaj się mam już dość. Czuję się jak bym była tu za karę."No nie wiem jak wpłynąć na mimikę... szwagierka jest jedyną osobą która się pcha przed obiektyw i jest chętna na zdjęcia a wywołuje takie emocje jak piszesz.
Macie jakieś rady[emoji848]?

marfot
28-11-2020, 23:31
No nie wiem jak wpłynąć na mimikę... szwagierka jest jedyną osobą która się pcha przed obiektyw i jest chętna na zdjęcia a wywołuje takie emocje jak piszesz.

Słusznie uważasz, że 116 najlepsze.
Moje odczucia:
- jest ogromna nierównowaga między lewą i prawą częścią zdjęcia: lewa bardzo słaba, prawa atrakcyjna;
- część prawa: lekko znudzona, piękna, elegancka kobieta. Dla mnie super.
- część lewa: szwagierka ma nieprzesadnie szczupłe nogi, wyeksponowałeś ten fakt nie wiadomo po co, skarpety zakolanówki dowodzą jedynie, że w studio nie jest za ciepło, nie pasują do tego co ma zarzucone na ramiona. Lewa dłoń umieszczona w trochę dwuznacznej pozycji - nie przystoi.
Nie pomogłem ale dobrze żebyś wiedział co widzą inni.

Pezet85
29-11-2020, 18:46
117.

5451

robcio
29-11-2020, 22:54
117. Jak dla mnie za ciasne kadrowanie (od góry obciąłeś części włosów z czubka głowy)

Przemek_PC
30-11-2020, 10:52
Jak dla mnie kadrowanie w sam raz. Dzięki temu tło nie rzuca się w oczy.

Pezet85
30-11-2020, 11:03
Właśnie chciałem uniknąć bałaganu w tle oraz zachować szczegół w postaci blików w oczach.

trothlik
30-11-2020, 20:36

Daj jej kielicha :D
Ale 117 to ci wyszło.

Pezet85
30-11-2020, 22:09
Ale 117 to ci wyszło.

Rozumiem że Ci się podoba...[emoji4]

trothlik
01-12-2020, 22:32
Rozumiem że Ci się podoba...[emoji4]

Tak właśnie. Podoba mi się

cosinus
02-12-2020, 10:12
Mi też 117 się podoba

Pezet85
15-12-2020, 18:54
118.

5500

119.

5501

Pezet85
20-12-2020, 19:14
120.

5534

Pezet85
24-12-2020, 21:09
121.
5548

Pezet85
27-12-2020, 18:53
122.

5555

Pezet85
02-01-2021, 18:40
Hej,
wszystkiego dobrego w Nowy Roku...

Moja pierwsza sesja w nowym roku.

123.

5575

124.

5576

125.

5577

Pezet85
03-01-2021, 11:31
126.
5579

Pezet85
03-01-2021, 15:50
127.

5580

robertskc7
03-01-2021, 18:48
Gratuluję, właśnie zmieniłeś poziom. Przeskoczyłeś z krytyki na obojętność widza(brak komentarzy). Taki balans między niepodobna się a podoba bardzo, takie OK, ale zdania nie mam :)
122 petarda ! Pozdro w nowym roku !

Pezet85
03-01-2021, 18:52
Gratuluję, właśnie zmieniłeś poziom. Przeskoczyłeś z krytyki na obojętność widza(brak komentarzy). Taki balans między niepodobna się a podoba bardzo, takie OK, ale zdania nie mam :)
122 petarda ! Pozdro w nowym roku !No jakby nie było, jest progres...chociaż nie wiem co lepsze, obojętność czy coś co wzbudza jakieś emocje[emoji23][emoji23][emoji23].

Dzięki za komentarz i wszystkiego dobrego w nowym roku!!

Pezet85
03-01-2021, 20:14
Jeszcze jedna partia na dziś...

128.

5583

129.

5582

Pezet85
03-01-2021, 21:29
130.

5584

Bangi
03-01-2021, 22:13
IMHO:
123, 124, 125 - żółty zafarb twarzy.
126 - bardzo mi się podoba.
127 - nie rozumiem dlczego odbicie w lustrze, które chyba powinno być głównym tematem zdjęcia jest nieostre i ciemniejsze od pleców na pierwszym planie ;)
128, 129 - bardzo mi się podobają.
130 - strasznie nie leży mi kadrowanie i obcięty łokieć; jakoś dziwnie to wygląda; nie lepiej by było, by ta ręka była po prostu prosto w dół; a modelka trochę bardzie w prawo?

Podkreślam jednak, że to IMHO.

Pezet85
03-01-2021, 22:22
IMHO:
123, 124, 125 - żółty zafarb twarzy.
126 - bardzo mi się podoba.
127 - nie rozumiem dlczego odbicie w lustrze, które chyba powinno być głównym tematem zdjęcia jest nieostre i ciemniejsze od pleców na pierwszym planie ;)
128, 129 - bardzo mi się podobają.
130 - strasznie nie leży mi kadrowanie i obcięty łokieć; jakoś dziwnie to wygląda; nie lepiej by było, by ta ręka była po prostu prosto w dół; a modelka trochę bardzie w prawo?

Podkreślam jednak, że to IMHO.

Biorę do siebie każdą opinie bo dzięki nim idzie się naprzód, także dzięki [emoji846].

Na pierwszych 3 możliwe że jest bardziej żółto bo nie zdesaturowalem zdjęć, ale nie rzuca mi się to tak bardzo na monitorze jak na telefonie[emoji6]...

Zdjęcie 127 tak sobie wymyśliliśmy ze.szwagierka a że światło padało zza jej pleców i bardziej z boku to dlatego twarz jest ciemniejsza która IMHO jest ostra pomimo moich ustawie aparatu (f1.8; 1/80; ISO 1000)[emoji16].

Na ostatnim zdjęciu byłem świadomy tego kadrowania ale to było jedyne gdzie żona była uśmiechnięta i twarz wyszła korzystnie...[emoji4]

robcio
04-01-2021, 10:37
126 i 129 mi się podobają.
127 nie jestem przekonany, z tego co napisałeś to zaplanowane ujęcie, ale wyszło z mojej perspektywy bardziej jak taki jakiś strzał wchodzę do pokoju i cyk fota.

Macios
04-01-2021, 11:13
IMHO:
124 - dramat pod każdym względem (np. mina, kadr, kolorystyka)
126 - klasa, jedno z twoich najlepszych:)

mirror
04-01-2021, 11:39
jak miałbym wybrać jedno to 126 - ogólnie to przestają być płaskie mz widać postęp

Pezet85
04-01-2021, 22:19
Dodaje jeszcze 3 zdjęcia z sesji w gorsecie...

131.

5595

132.

5596

133.

5597

totamten
05-01-2021, 00:41
[QUOTE=Pezet85;1418908]Dodaje jeszcze 3 zdjęcia z sesji w gorsecie...

131.

5595

132.

5596

133.

5597
Masz oraz więcej zdjęć, które dobrze ci wróżą co podkreślili moi przedmówcy. Robisz postępy itd... OK, to prawda i widać moc. To, co bym ci podpowiedział - skoro większość zaznaczyła 126 jako wyjątkowo udane, czy najlepsze zdjęcie, powinieneś dociekać, dlaczego wyszło inne, a w moim odczuciu tu twarz modelki ma kontekst - eksponowane pięknie falujące włosy dookoła twarzy sprawiły, że twarz modelki w bliskim planie jest bardziej wyrazista, mimo, że częściowo ukryta we włosach - ale liczy się całość. Oglądając większość zdjęć gdzie pozuje zdaje się twoja żona, nie potrafię powiedzieć jakiego koloru ma włosy, jaki jest zarys uszu, a właśnie kontekst sprawia, że na zdjęciu jest osoba z twarzą, a nie maska twarzy. I jeszcze jedno, na co zwracano tobie uwagę - nie brnij w egipskie ciemności - Potrafisz inaczej - przyjrzyj się 133 - jasne, żywe, naturalne kolory, ostrość w punkt bez ściągania na żyletę, żona z upiętymi do tyłu ciemno brązowymi włosami niczym Nefretete, i gdy pominąć to, że odbicie w lustrze obrazka z przeciwległej ściany to niewytłumaczalna zbrodnia niczym Nyska na planie "Krzyżaków", to prezencja jest bardzo OK.

Pezet85
05-01-2021, 09:52
[QUOTE=Pezet85;1418908]Dodaje jeszcze 3 zdjęcia z sesji w gorsecie...

131.

5595

132.

5596

133.

5597
Masz oraz więcej zdjęć, które dobrze ci wróżą co podkreślili moi przedmówcy. Robisz postępy itd... OK, to prawda i widać moc. To, co bym ci podpowiedział - skoro większość zaznaczyła 126 jako wyjątkowo udane, czy najlepsze zdjęcie, powinieneś dociekać, dlaczego wyszło inne, a w moim odczuciu tu twarz modelki ma kontekst - eksponowane pięknie falujące włosy dookoła twarzy sprawiły, że twarz modelki w bliskim planie jest bardziej wyrazista, mimo, że częściowo ukryta we włosach - ale liczy się całość. Oglądając większość zdjęć gdzie pozuje zdaje się twoja żona, nie potrafię powiedzieć jakiego koloru ma włosy, jaki jest zarys uszu, a właśnie kontekst sprawia, że na zdjęciu jest osoba z twarzą, a nie maska twarzy. I jeszcze jedno, na co zwracano tobie uwagę - nie brnij w egipskie ciemności - Potrafisz inaczej - przyjrzyj się 133 - jasne, żywe, naturalne kolory, ostrość w punkt bez ściągania na żyletę, żona z upiętymi do tyłu ciemno brązowymi włosami niczym Nefretete, i gdy pominąć to, że odbicie w lustrze obrazka z przeciwległej ściany to niewytłumaczalna zbrodnia niczym Nyska na planie "Krzyżaków", to prezencja jest bardzo OK.Dzięki Ci za ten komentarz ( żonie spodobało się porowanie )[emoji846]... muszę się jakoś postarać żeby żonę ująć tak ładnie jak wyszła jej siostra. Jeszcze nie udało mi się to za pomocą lampy błyskowej, zawsze jest podkreślone coś co nie jest atutem[emoji57].

Co do tych egipskich ciemności na ostatnich zdjęciach, to tam uciekałem z niebieskiego koloru tła żeby to jakoś współgrało. Bez tego przyciemnienia te zdjęcia w moim odczuciu były takie zwykłe bez żadnego klimatu... czy dobrze to zrobiłem nie wiem, każdy ma subiektywne odczucia.

trothlik
05-01-2021, 20:50
126 , 122 spoko. Bardzo spoko.
Ale gorset? Myślałem że to się pod spodem nosi.

Pezet85
05-01-2021, 21:17
126 , 122 spoko. Bardzo spoko.
Ale gorset? Myślałem że to się pod spodem nosi.Noo gorset [emoji16]... Ja chciałem w ogóle zdjęcia bez koszuli, bo to jest taki który się nosi jako górną część garderoby [emoji14]

Pezet85
06-01-2021, 23:22
Hej,
Dzisiaj zrobiłem spontaniczna sesje mając do testu Eos'a RP. Prosiłbym o łaskawe ocenienie pozowania z uwagi na to że modelka to nie modelka .

134.

5606

135.

5607

136.

5608

Mohinder
06-01-2021, 23:47
Mnie się podobają. 135 bym jednak troszkę przyciął z dołu aby usunąć widoczny w cieniu brzuch. jakoś odciąga wzrok od całości. Generalnie podobają mi się.
Pozdrawiam

Pezet85
07-01-2021, 07:22
Mnie się podobają. 135 bym jednak troszkę przyciął z dołu aby usunąć widoczny w cieniu brzuch. jakoś odciąga wzrok od całości. Generalnie podobają mi się.
PozdrawiamMyślałem nawet nad tym :)... Jest rzeczywiście lepiej.

--- Kolejny post ---

Ad 135.
5609

robertskc7
07-01-2021, 11:07
134 !!!

Pezet85
07-01-2021, 11:16
134 !!!Dla mnie również... Jak tylko zobaczyłem to zdjęcie w puszcze odrazy pomyślałem będzie super [emoji4], natomiast żona najbardziej się bała właśnie tego zdjęcia, ze zostanie skrytykowane za pozowanie.
Wczorajsze zdjęcia, są pierwszymi z których żona jest bardzo zadowolona i uważam że wyszła najlepiej jak dotąd.

totamten
07-01-2021, 20:56
Dla mnie również... Jak tylko zobaczyłem to zdjęcie w puszcze odrazy pomyślałem będzie super [emoji4], natomiast żona najbardziej się bała właśnie tego zdjęcia, ze zostanie skrytykowane za pozowanie.
Wczorajsze zdjęcia, są pierwszymi z których żona jest bardzo zadowolona i uważam że wyszła najlepiej jak dotąd.

Hohoho, zaczęliście jako naśladowcy Candara, a skończycie jako Wantucha (tu powinno być przymrużone oko i szelmowski uśmiech, ale gdzieś mi się emotikony podziały). Pokombinuj jeszcze ze światłem z boku, z góry i dołu (niekoniecznie wszystko na raz) jako kontrą, będziesz mógł przygaszać lub rozpalać segmenty kadru. Gdybyś miał kontrę, to z cienistym brzuszkiem byłoby też OK.

aptur
07-01-2021, 21:07
Cześć,
Dawno mnie tu nie było. Twoje wycyzelowane próby ze sztucznym światłem mnie nudzą więc głosuję na 127. Mniej techniki a więcej emocji i zastanych chwil. Działaj dalej. Pozdrowienia.

Pezet85
07-01-2021, 21:38
Hohoho, zaczęliście jako naśladowcy Candara, a skończycie jako Wantucha (tu powinno być przymrużone oko i szelmowski uśmiech, ale gdzieś mi się emotikony podziały). Pokombinuj jeszcze ze światłem z boku, z góry i dołu (niekoniecznie wszystko na raz) jako kontrą, będziesz mógł przygaszać lub rozpalać segmenty kadru. Gdybyś miał kontrę, to z cienistym brzuszkiem byłoby też OK.

Dzięki za podpowiedzi :) ( te zdjęcia z framugą drzwi były ze srebrną blendą jako doświetlenie )... a tak odbiegając od tematu może jestem nie kumaty, ale o co chodzi z tym Wantuchem ?

Cześć,
Dawno mnie tu nie było. Twoje wycyzelowane próby ze sztucznym światłem mnie nudzą więc głosuję na 127. Mniej techniki a więcej emocji i zastanych chwil. Działaj dalej. Pozdrowienia.

Hej,
fajnie że wpadleś i dzięki za opinie :) ... ostatnie zdjęcia są bez sztucznego światła :lol:.

To na koniec dzisiejszego dnia, ostatnie 2 fotki z wczorajszych testów RP'ka.

137.

5613

138.

5614

totamten
07-01-2021, 21:52
[QUOTE=Pezet85;1419046]Dzięki za podpowiedzi :) ( te zdjęcia z framugą drzwi były ze srebrną blendą jako doświetlenie )... a tak odbiegając od tematu może jestem nie kumaty, ale o co chodzi z tym Wantuchem ?

Wacław Wantuch, artysta fotografik, który w swojej twórczości kreuje specyficzny nastrój i "bezstrój"?

Pezet85
07-01-2021, 22:07
[QUOTE=Pezet85;1419046]Dzięki za podpowiedzi :) ( te zdjęcia z framugą drzwi były ze srebrną blendą jako doświetlenie )... a tak odbiegając od tematu może jestem nie kumaty, ale o co chodzi z tym Wantuchem ?

Wacław Wantuch, artysta fotografik, który w swojej twórczości kreuje specyficzny nastrój i "bezstrój"?

Wiesz, ja prosty chłopak jestem i nie wiem czy ty chcesz mnie obrazić czy pochwalić... :p :p :D :D Na bezstrój żona się nie zgadza :D.

robertskc7
07-01-2021, 22:15
137 !
To teraz sesja z żoną w której nie patrzy się non stop na aparat i śledzę watek z ciekawością dalej :)
p.s Jak już ma patrzeć, to w Twoją stronę, przenikliwym wzrokiem za Ciebie a nie w obiektyw.

Pezet85
07-01-2021, 22:25
137 !
To teraz sesja z żoną w której nie patrzy się non stop na aparat i śledzę watek z ciekawością dalej :)
p.s Jak już ma patrzeć, to w Twoją stronę, przenikliwym wzrokiem za Ciebie a nie w obiektyw.

Ok, ok, może to jakoś ogarniemy...kupie dużo wina i może jeszcze zapozuje :D :D

robcio
07-01-2021, 22:59
Powiedz jak Ci się podoba jazda próbna RP? i pełną klatką zarazem?

totamten
07-01-2021, 23:18
[QUOTE=totamten;1419048]

Wiesz, ja prosty chłopak jestem i nie wiem czy ty chcesz mnie obrazić czy pochwalić... :p :p :D :D Na bezstrój żona się nie zgadza :D.

Jeżeli was uraziłem, to przepraszam. W żadnym wypadku obrazić, tylko mnie taka żartobliwa refleksja naszła przy okazji dosyć radykalnej zmiany scenerii. Co do użycia blendy, aby kontrolować natężenie odbitego światła musisz mieć przestrzeń i mam wrażenie, tej przestrzeni w sensie możliwości odsunięcia blendy nie masz przez co zgubiłeś nieco kontrast. Ale skoro masz na próbę RP, w której podwyższone ISO nawet do 6400 nie zmasakruje zdjęć, które i tak dopiero są poszukiwaniem "świętego Grala" , to możesz spróbować efektu ze stałym światłem kierowanym np. lampki biurkowe, lampy pokojowe stojące, także z projekcją blendy, ale dającej znacznie mniej intensywne światło odbite. Ważne, ze już sam spostrzegłeś, że fotografia to czarowanie światłem, a nie jedną lampą błyskową. Pozdrawiam was oboje!

Pezet85
07-01-2021, 23:21
Powiedz jak Ci się podoba jazda próbna RP? i pełną klatką zarazem?Szczerze to byłem w szoku jakie ostre foty z niego wychodzą. Na moim C70d unikałem przesłony 1.4 , a tutaj nie było problemu. Kolejnym atutem to jak blisko mogłem podejść do żony z 50'ką, w końcu jest super szczegół na zdjęciu.
Ogólnie to jestem pod wrażeniem FF[emoji846].

Pezet85
07-01-2021, 23:25
totamten absolutnie nie czujemy się obrażeni... odpisałem z żartem i z bardzo dużym dystansem [emoji16]. Podoba mi się u nas na grupie to, że nie ma hejtu i wyśmiewania a można liczyć na sporo cennych wskazówek. W sumie to dzięki tej grupie, w ciągu roku czasu zrobiłem jakiś progres i naprawdę to doceniam [emoji846].

Bangi
08-01-2021, 00:28
A propos stałego światła to ja ostatnio na Black Friday kupiłem 2 żarówki Quadralite Led Light Bulb 40 Wat E27 bo robie trochę w domu zdjęć i wkurzał mnie zafarb ze zwykłych żarówek. Polecam taki patent jako dodatkowe światło.

Pezet85
09-01-2021, 18:08
Hej,

ta sama sesja co ostatnio... światło zastane :-). Grading wg koła koloru ( triada, dopełniający ).

139.

5615

140.

5616

141.

5617

aptur
09-01-2021, 19:23
Słabo niestety. Zamiast o kole gradientu radziłbym pomyśleć o kadrze, spojrzeniu itp. Ja rozumiem, że po zmianie sprzętu możesz być oczarowany tym, że AF cały czas trafia w oko ale to naprawdę nie jest najważniejsze.

Pezet85
09-01-2021, 20:01
aptur mnie się podobają te zdjęcia ale jestem ciekawy co Ci nie pasuje w kadrowaniu i spojrzeniu?

Spojrzenia jak i wyglądu raczej nie zmienisz... z tym się rodzisz :)

Ostatnie zdjęcie z tej sesji.

142.

5618

aptur
09-01-2021, 20:21
Może na początek spróbuj zrobić kilka zdjęć gdzie modelka nie patrzy się w obiektyw.

Pezet85
09-01-2021, 20:24
Może na początek spróbuj zrobić kilka zdjęć gdzie modelka nie patrzy się w obiektyw.Próbowałem już takich zdjęć to była krytyka że nie ma kontaktu z modelką ( grupy FB)... Gdzie najlepiej by było żeby modelka patrzyła?
Z kolei jak robię zdjęcie z półprofilu a modelka nie patrzy na mnie, to też mi się dostało że to przypadkowy pstryk z boku.
Sam qrde już nie wiem[emoji3525].

aptur
09-01-2021, 20:39
Próbowałem już takich zdjęć to była krytyka że nie ma kontaktu z modelką ( grupy FB)... Gdzie najlepiej by było żeby modelka patrzyła?
Z kolei jak robię zdjęcie z półprofilu a modelka nie patrzy na mnie, to też mi się dostało że to przypadkowy pstryk z boku.

Nie poddawaj się. Pooglądaj zdjęcia portretowe innych fotografów. Fight Fajnie że tu jesteś.

Jeszcze jedno. Mam wrażenie, że mieszkanie/dom cię ogranicza. Zabierz kobietę na zdjęcia do lasu czy parku. Bez żadnych lamp. Próbuj kadrów szerszych i bliższych. Dasz radę z 50mm na FF. Działaj.

Pezet85
09-01-2021, 20:45
aptur Twoja radę o niepatrzeniu się w obiektyw wezmę pod uwagę przy następnej okazji...może wyjdzie coś ciekawego [emoji6]

candar
10-01-2021, 00:53
Próbowałem już takich zdjęć to była krytyka że nie ma kontaktu z modelką ( grupy FB)... Gdzie najlepiej by było żeby modelka patrzyła?

Jak chcesz robić lepsze zdjęcia to nie słuchaj tego, co piszą na grupach FB. W dużej większości są to osoby, które żadnego portretu poza rodziną nie zrobiły i nie mają żadnego doświadczenia w tym zakresie.

To tak samo, jak rzekomo nie powinno się robić zdjęć pod światło , itp.

A modelka może patrzyć sobie nawet na podłogę, jeśli taki będzie zamysł autora i nie ma w tym nic złego. Może też zamknąć oczy i też będzie dobrze, jeśli poza i miejsce to uzasadnia.

Nawet na swoich dzisiejszych fotach celowo ustawiałem tak, aby modelka nie patrzyła w obiektyw.

Pezet85
10-01-2021, 02:58
.

Nawet na swoich dzisiejszych fotach celowo ustawiałem tak, aby modelka nie patrzyła w obiektyw.

Widziałem...Zdjęcia sztos [emoji846]

totamten
10-01-2021, 08:41
Jak chcesz robić lepsze zdjęcia to nie słuchaj tego, co piszą na grupach FB. W dużej większości są to osoby, które żadnego portretu poza rodziną nie zrobiły i nie mają żadnego doświadczenia w tym zakresie.

To tak samo, jak rzekomo nie powinno się robić zdjęć pod światło , itp.

A modelka może patrzyć sobie nawet na podłogę, jeśli taki będzie zamysł autora i nie ma w tym nic złego. Może też zamknąć oczy i też będzie dobrze, jeśli poza i miejsce to uzasadnia.

Dzięki panie Andrzeju za kolejną porcję pięknych i edukacyjnych zdjęć, dlatego dziękuję tutaj, bo podałeś w nich praktycznie wszystkie odpowiedzi jak poprawić najczęstsze niedoskonałości zdjęć Pezeta.

Pezet85
14-01-2021, 23:24
143.

5680

Bangi
15-01-2021, 15:23
IMHO odblaski w okularach zasłaniające oczy psują zdjęcie; mam ten sam problem jak robię podobne zdjęcia synowi, który nosi okulary. Proszę wtedy by zdjął lub szukam takich kątów, by uniknąć takich odblasków.
Straszny szum wyszedł, mój R przy ISO 1600 tak nie szumi - odszumiłbym jeszcze.

Pezet85
15-01-2021, 15:37
Straszny szum wyszedł, mój R przy ISO 1600 tak nie szumi - odszumiłbym jeszcze.

Polecasz jakaś konkretna metodę, czy luminance niosę w LR wystarczy?
Obiektyw ma wpływ na zaszumienie?

robertskc7
15-01-2021, 17:17
eRka wcale mniej nie szumi od RP a przez większą ilość MP szum moim zdaniem jest wyraźniejszy.
Wracając do tematu zdjęcie robione późną porą ISO 1600. Tak delikatny szum jest( daleko mu do strasznego ! ) wręcz naturalny i nie widzę sensu się go pozbywać. Poza tym Canonony wraz z odszumianiem tracą szybko detal - zwłaszcza suwak od luminacji. Dlatego zawsze mam go na zero, jedynie kolor jako defualt ustawiony.
Co do zdjęcia to źle się dzieje na twarzy. Zbyt duża expozycjia i żółta plama wokół ust. Mega irytujące tło z prawej strony i sztuczna jak dla mnie "poza" Co do okularów to się z Bangi zgodzę. Chociaż z tym strasznym szumem to przesadził :)

Mohinder
15-01-2021, 18:14
Z szumem się zgodze, żeby go nie ruszać. Paskudztwo na okularach faktycznie psuje i twarz jak kolega napisał za jasna i za żółta. Bardzo duża różnica pomiędzy kolorem dłoni a twarzą.
Czy obiektyw ma wpływ na zaszumienie? Hmm jeśli jes ciemny to musisz mieć wyzsze iso i w ten sposób wpływa szum. Chyba tylko tyle. Reszta "wad" obiektywu wpływa na ostrość, winietę, aberracje, beczkowatość zdjęcia.

Pezet85
15-01-2021, 18:35
Poprawiłem tę żółtą plamę wokół ust... te światełka rzeczywiście wyglądają kiepsko.

143b.
5681