Zobacz pełną wersję : Tamron 28-75 czy Canon 50/1.8 II + 85/1.8 USM ?
Witam
No więc mam taki dylemat:
Czy kupić do mojej 350D samego Tamrona 28-75mm f/2,8 XR Di czy zamiast niego kupić duecik: Canon EF 50 mm f/1.8 II i Canon EF 85mm f/1,8 USM ??
Główne zastosowanie do śluby, komunie oraz sesje portretowo-aktowe
Liczę na Waszą pomoc i rady.
Dzięki
Robson01
22-05-2006, 11:37
Ponieważ masz "kita" i wypasioną :-) lampę to chyba raczej ten drugi zestaw - stałki (85-ka to bardzo dobre szkło)
towersivy
22-05-2006, 11:39
Zdecydowanie stałki, 85 to moje ulubione szkiełko z plecaka, 50 głownie robie w warunkach studyjnych swietnie sie tam sprawdza.
Pozdro
No ale na śluby i komunie, to chyba jednak lepiej mieć jedno szkło, niż w pocie czoła zmieniać 3... Na sesję w studio to co innego.
towersivy
22-05-2006, 11:45
Mysle ze na sluby ciekawszy byłby ten nowy tamron 17-50.
Pozdro
Robson01
22-05-2006, 11:45
Tylko że Tamron po cropie to trochę za wąsko do kościoła, więc i tak trzeba pogodzić się z przepinaniem szkieł. Mowa oczywiście o 28-75.
Główne zastosowanie do śluby, komunie
28-75
Pewnie złotym kompromisem byłoby kupienie 28-75 plus stałki 85 ;-) bo dublowanie zakresów 28-75 i w tym stałka 50 nie bardzo ma sens.
Ale 28-75 + 85 chwilowo jest poza moim zasięgiem finansowym. Muszę się zmieścić do 1600 netto.
Pewnie złotym kompromisem byłoby kupienie 28-75 plus stałki 85 ;-) bo dublowanie zakresów 28-75 i w tym stałka 50 nie bardzo ma sens.
Ale 28-75 + 85 chwilowo jest poza moim zasięgiem finansowym. Muszę się zmieścić do 1600 netto.
Jesli przez jakis czas zamierzasz pozostac przy 350 czy moze kiedys 20D/30D to spojrz na Tamrona 17-50 2.8 bo wstepnie wyglada bardzo zachecajaco.
Tamron 17-50 F2.8, kit jest ciemny aż boli a zmienianie stałek w trakcie fotografowania ślubu naraża cię na utratę wielu cennych ujęć. Poza tym 85x1,6 to już tak wąsko że raczej nie na takie uroczystości.
Do 350D to raczej 50mm i to o świetle f/1.4 (oczywiście jak już rozważać sensowność). Portret, akt, ciasne kadry przy słabym świetle. Pokochasz to szkło.
Wg mnie jesli chodzi o zdjecia pozowane, zaplanowane i przewidywalne (m.in. studyjne), to stalki, ktore wymieniles sa b. dobrym wyborem.
Jednak, jak zamierzasz robic zdjecia podczas ceremoni, ktora zmienia sie jak w kalejdoskopie i uwiecznienie chwili liczy sie dla klienta bardziej niz TROCHE lepsza jakosc, to radzilbym zooma - a ten Tamron, to idealny wybor jakosci do ceny.
ps
czesto podczas roznych uroczystosci, fotografow jest 2. Wtedy jeden z nich chodzi z zoomem a drugi ze stalkami. Wtedy to sensowne rozwiazanie. Jesli zas masz robic sam stalkami.... coz, zycze powodzenia i wytrwalosci.
JSK zastanawiam się czy ma sens wydawanie 1000 PLN więcej za to szkło w stosunku do 1.8 II ??
Pikczer ponieważ focę sam, to na sluby, komunie itp praktyczniejszy jest zoom, bez dwóch zdań
O stałkach myślałem na sesje studyjne, kiedy mam czas na spokojną wymianę szkieł.
Pszczola
25-05-2006, 16:04
Studio slubne i plener - zdecydowanie stalki.
Wnetrza koscielne i slubna fotografia 'w ruchu' - zdecydownie zoom.
Wygląda na to, że na chwilę obecną łyknę Canon 50 1.8 II + Tamron 28-75 + BG-E3
Niestety stałka 85 musi jeszcze chwilę poczekać... :-(
Dzięki za rady
Witam...
Duet 50 i 85 to bardzo podobne ogniskowe na cropie 1,6x - po prostu mniejsze i większe tele. Taka para na ceremonie jest nie praktyczna nie masz nawet czegoś co odpowiada kątowi widzenia 45 stopni.
Kiedyś w świecie klisz 35mm drugim bardziej potrzebnym szkłem po 50mm był szeroki kat, a dopiero trzecie to było tele. Wiem to również po sobie, kompletując latami sprzęt. 50-tką można było podejść i zrobić ciasny kadr, natomiast nie dało się szeroko objąć kadru.
I tak moje główne 3szkla to 28/1.8, 50/1.4, 100/2. I tego używam np. na ślubach. Ceremonia jest bardzo przewidywalna i dokładnie wiesz jakiej ogniskowej użyć, a jak się używa 2 zestawów aparatów to częste zmiany szkieł nie są takie kłopotliwe. Jestem może mało trendy, ale robię wciąż na kliszach i ze stałek mam od razu świetne odbitki - ostrość, kolory, kontrast, bez dotykania kompa.
Jeżeli chcesz dwie stałki to prędzej był ci polecił 28/1.8, 50/1.8.
28/1.8 nie dlatego ze mam, ale to jedyny obiektyw naśladujący stałkę 50 w świecie matrixa 1,6. Ma bardzo dobry środek i można plastycznie rozmyć tło, otwarty jest lepszy na cropie niż ma pełnej klatce.
zoom 2.8 tamrona jest dobry, ale jedynie w stosunku do ceny. Fotki ładnie z niego wyglądają jak są robione krajobraziki przy ładnym słoneczku, ale co innego jest gdy skazany jesteś na przysłonę f/2.8 i robisz w mieszanym, marnym, malokontrastowym bez życia świetle. Wtedy poznasz druga stronę tego typu szkieł.
I inna rzecz precyzja AF. Tanie puszki to mniej czule czujniki AF, a lepiej je wspomagać światłem przy f/1.8, niż przy f/2.8.
Takie moje 2 grosze.
Właśnie miałem proponować 28-75 + 50 1.8 :) Na początek wystarczy.
rychu_lhotse
31-05-2006, 10:55
Dla mnie także taki duet ( Tamron 28-75 + 50/1.8 ) to dobre rozwiązanie.Za pieniądze, które wydałbyś na 85/1.8 dostaniesz dwa szkła o naprawdę b.dobrej jak na cenę jakości.
BTW.Cichy,już niedługo zgłoszę się po Tampona :)
Cichy, a ile teraz tampon z fakturą u Ciebie stoi ?
Michał, a ja olałem 50 1.8 i dozbierałem do 85 1.8 ... i Tobie radzę :) -> (http://www.fotomoris.com/priv/gallery/pictures/_MG_0005.jpg)
Patrząc jedynie na ogniskowe w Tamronku po cropie będziesz miał pokrycie od 44mm - 120mm czyli między innymi 50mm .. jasne że światełko nie 1.8 a tylko 2.8 ale jeśli dobrze znam Twoje potrzeby ( a wydaje mi się że tak ) to IMHO z wyśmienitą 580Ex ;) dasz radę !!
Dołączam się do pytania Lorama.
Na ale to nie są pytania na wątek otwarty :)
Cichy, ja również poproszę na PM
Michał, a ja olałem 50 1.8 i dozbierałem do 85 1.8 ... i Tobie radzę :) -> (http://www.fotomoris.com/priv/gallery/pictures/_MG_0005.jpg)
Wiem Moris, wiem.... ale chwilowo nie mam szans w najbliższym czasie dozbierać na 85 1.8 więc łykam 50 1.8 a jak z całości (50 1.8 II + tampon 28-75 + BG-E3) zdejmę VAT to pięćdziesiątka jest za free :D
Ale 85 nie odpuszczę i prędzej czy później kupię ją. Teraz kasiury brakło, bo musiałem kupić tv do domu, a to mnie niestety pociągnęło na 3 tys. No ale obraz jak drut
Jak będziesz w Krakowie, to się odezwij. Chętnie bym coś cyknął tą Twoją 85, a i spotkać się przy jakiejś piance nie zawadzi ;-)
Jak będziesz w Krakowie, to się odezwij. Chętnie bym coś cyknął tą Twoją 85, a i spotkać się przy jakiejś piance nie zawadzi ;-)
Obecnie mam "sezon" ... sam wiesz .... ale jak będę w moim ulubionym mieście to masz jak w banku. !! :grin: