PDA

Zobacz pełną wersję : Serwer plików NAS

tomcio.13
06-10-2019, 21:19
Chciałem podpytać kto żywa serwera NAS. Napiszcie jakich używacie. Cały czas zastanawiam się nad wyborem qnap vs synology. Chciałem zapytać użytkowników.

szandor
06-10-2019, 21:45
Ja też przyłącze się do tej prośby. Zastanawiam się nad Qnap TS-453Be vs Synology DS918+.

tomcio.13
06-10-2019, 21:57
Ja też przyłącze się do tej prośby. Zastanawiam się nad Qnap TS-453Be vs Synology DS918+.
To już bardziej na bogato. Ja chwilowo patrzę na synology 218 +. Ciężko się zdecydować.

marcusp
06-10-2019, 22:36
Od lat stosuję u klientów i sam używam Synology. Działa bez problemów. Kiedyś próbowałem Qnap, ale oprogramowanie nie przypadło mi do gustu.
Jeśli ktoś chce wersję oszczędną, to jakiś tani używany serwer, np. HP Microserver Gen 7 (N54L) czy coś podobnego i Openmediavault. Interfejs może nie tak ładny jak w synology, ale wszystko działa jak należy.

rafels3
06-10-2019, 23:22
Mam QNAP TS-469 Pro. Nie narzekam. Największą wadą są głośne wentylatory. Poza tym ma wszystko, czego mi potrzeba.

CYNIG
07-10-2019, 08:48
używam QNAP TS-451 ale chwilowo tylko z dwoma dyskami. Jest cichy i w sumie gdyby nie świecące kontrolki to niedostrzegalny w miejscu pracy

tomcio.13
07-10-2019, 19:35
Dzięki za info. A jak porównanie oprogramowania obu firm. Skłaniałem się do synology (ciekawa galeria) ale znowu jestem na etapie budowy domu i chciałem potem monitoring doinstalować i tutaj przeważa qnap. Kurcze ciężki wybór.

marcusp
07-10-2019, 21:41
Do monitoringu to kup rejestrator IP...

tomcio.13
07-10-2019, 23:15

No i w sumie to jest chyba najsensowniejsze wyjście. To inwestuje w synology. Dzięki

jinks
13-10-2019, 12:32

Po co jeśli NAS też to obsłuży. W QNAPie jest zawsze darmowa licencja na 2 kamery. Można oczywiście dokupić na większą ilość. Działa to idealnie. Nie wiem jak w synology.

NAS dla fotografa może się też przydać do:
- backup
- synchronizacja folderów między różnymi komputerami (zaczynamy pracę na jednym a kończymy na innym, nawet w całkowicie innym miejscu na ziemi)
- prywatna, tania chmura w sieci o bardzo dużej powierzchni przestrzeni dyskowej (fajne do udostępniania sporych paczek plików klientom, czy rodzinie)

Mam najtańszy QNAP TS228. Do monitoringu pewnie warto kupić coś z większym, rozszerzalnym RAMem. Brat ma TS251 (więc mocno średnia półka) i bez problemu obsługuje 4 kamery.
Jeśli chodzi o NAS płacimy tak na prawdę za dopracowane, profesjonalne, intuicyjne i łatwe w obsłudze oprogramowanie + niesamowity support - dlatego odradzam robienie tego samodzielnie w oparciu o freeware-owe rozwiązania. Trzeba mieć na prawdę sporą wiedzę żeby to odpowiednio skonfigurować i zabezpieczyć a i tak zawsze coś nie działa jak trzeba.

Jeśli nie chcecie na to przeznaczać sporego budżetu to QNAP TS228 można kupić używany za 400-600zł a do niektórych zastosowań wystarczy jakiś stary dysk 1TB.

marcusp
13-10-2019, 22:19
Po co jeśli NAS też to obsłuży. W QNAPie jest zawsze darmowa licencja na 2 kamery.

Podpowiedź: sprawdź ceny licencji na dodatkowe kamery i ceny rejestratorów.

Jeśli chodzi o NAS płacimy tak na prawdę za dopracowane, profesjonalne, intuicyjne i łatwe w obsłudze oprogramowanie + niesamowity support

Moim zdaniem płacimy za wygodę.

Tutaj masz listę profesjonalizmu Qnap: https://www.cvedetails.com/vulnerability-list/vendor_id-10080/Qnap.html
tutaj Synology https://www.cvedetails.com/vulnerability-list/vendor_id-11138/Synology.html
a tutaj darmowy Openmediavault https://www.cvedetails.com/vulnerability-list/vendor_id-14129/Openmediavault.html

W przypadku gotowych produktów: ładny wygląd: TAK, dopracowanie: z reguły TAK, ale jak widać lista słabych punktów QNAP i Synology jakaś taka długa jest...

Na czym polega niesamowity support to nie wiem.

Używam serwerów Synology oraz oprogramowania Openmediavault tak na fizycznym sprzęcie jak i na maszynach wirtualnych. Od strony użytkownika nie widzę różnicy - wszystkie rozwiązania działają tak, jak powinny.
Oczywiście należy odpowiednio skonfigurować sieć i router, żeby nie narobić sobie kłopotów.

Co do NASa jako rejestratora kamer - używałem i moim zdaniem nie jest to dobre rozwiązanie, bo:

1. Nagrania zajmują z reguły dużo miejsca - zabieramy coraz więcej przestrzeni dyskowej na dane z kamer
2. Jakiekolwiek aktualizacje NASa, zmiany konfiguracji czy inne zabawy powodują jego restart czyli w tym czasie nic się nie nagrywa.
3. Cena - do dwóch kamer, jako że licencja jest w cenie sprzętu można od biedy z tego korzystać, ale dla 4 czy więcej nie widzę sensu - jest zbyt drogo.

Rejestrator jak sama nazwa mówi ma rejestrować, czyli ma działać non stop - nigdy nie wiadomo, czy akurat wtedy, gdy coś ważnego się wydarzy będzie robiona aktualizacja systemu NASa i psikus - nie ma nagrań.
Ponadto rejestracja nagrań to duże ilości danych i obciążają NASa, przez co inne usługi mogą działać wolniej, z kolei intensywne korzystanie z zasobów dyskowych może powodować problemy z rejestracją nagrań.

I dlatego do wbijania gwoździ powinno używać się młotka, do wkręcania wkrętów wkrętaka, do cięcia listewek piły do drewna, a szwajcarskiego scyzoryka do tych zastosowań to tylko w warunkach polowych - gdy nie ma odpowiednich narzędzi pod ręką.

jinks
14-10-2019, 09:44
Masz wiedzę na ten temat i znasz różne niuanse konfiguracji sprzętu, oprogramowania i sieci. Nie wszyscy jednak w tym siedzą dlatego nie doradzaj samodzielnego stawiania tego typu urządzenia "od zera", bo potem ktoś spędzi tygodnie na forach czytając rzeczy, których do końca nie rozumie a i tak pominie ważne elementy, o których nie ma pojęcia.
Swój kupiłem za trochę ponad 400zł - niech każdy oceni sam ile kosztuje jego czas i ile go straci stawiając Openmediavault na jakimś PC.
Co do monitoringu sporo zależy od tego jak wykorzystujemy NAS. U brata jest to dodatkowa, przydatna funkcjonalność. Nigdy nie było problemów z tym monitoringiem przy 4 kamerach. Jeśli ktoś potrzebuje jednak wielu kamer i monitoring musi bezwzględnie zachować ciągłość zapisu to pewnie, że warto iść w rozwiązania dedykowane tylko do tego.

btw. Bardzo szanuję ludzi, którzy mają wiedzę i potrafią samodzielnie ogarnąć takie tematy. Dla "zwykłego" użytkownika jest to choćby ekonomicznie - nieuzasadnione :)

marcusp
14-10-2019, 15:27
Masz wiedzę na ten temat i znasz różne niuanse konfiguracji sprzętu, oprogramowania i sieci. Nie wszyscy jednak w tym siedzą dlatego nie doradzaj samodzielnego stawiania tego typu urządzenia "od zera", bo potem ktoś spędzi tygodnie na forach czytając rzeczy, których do końca nie rozumie a i tak pominie ważne elementy, o których nie ma pojęcia.

Dlatego napisałem, że kupując Qnap, Synology czy cokolwiek innego płacimy za wygodę - dostajemy działające pudełko. I nie uważam, że jest to złe rozwiązanie, ale należy mieć świadomość, że to co marketing producenta próbuje nam wmówić, często odbiega od rzeczywistości...

tomcio.13
16-10-2019, 20:58
Domyślałem się że płacimy w gotowcu sporo za gotową konfiguracje. Myślałem żeby coś składać samemu ale po przemyśleniu skłaniam się do gotowca ustawić i zapomnieć. Ten monitoring w sumie sobie odpuszczę. Głównie potrzebuję kopie moich zdjęć oraz automatyczna kopia danych z komórek oraz najważniejsze backup plików z projektami dla klientów (pliki corela (duża ilość) i photoshopa). Kiedyś miałem synology chyba dns 320L i program który synchronizował mi foldery z nasem. Ale to urządzenie było wolne no i w końcu padło (uruchamia się tylko po schłodzeniu sprężonym powietrzem jednego z układów na płycie :-)).

jinks
17-10-2019, 10:32
Domyślałem się że płacimy w gotowcu sporo za gotową konfiguracje. Myślałem żeby coś składać samemu ale po przemyśleniu skłaniam się do gotowca ustawić i zapomnieć. Ten monitoring w sumie sobie odpuszczę. Głównie potrzebuję kopie moich zdjęć oraz automatyczna kopia danych z komórek oraz najważniejsze backup plików z projektami dla klientów (pliki corela (duża ilość) i photoshopa). Kiedyś miałem synology chyba dns 320L i program który synchronizował mi foldery z nasem. Ale to urządzenie było wolne no i w końcu padło (uruchamia się tylko po schłodzeniu sprężonym powietrzem jednego z układów na płycie :-)).

Jeśli kupisz QNAP-a to dostaniesz licencje do monitoringu. Możesz sprawdzić, czy to Ci się sprawdza a potem ew. dokupić rejestrator. Przemyśl jeszcze jedną kwestię. Jeśli ten NAS będzie wykorzystywany tylko do backupu i synchronizacji to może wystarczy Ci zwykły dysk zewnętrzny + darmowy (ale świetny) program freefilesync?

tomcio.13
17-10-2019, 18:03
Dzięki za podpowiedź ale nie napisałem jeszcze że nas przydałby się jako domowe centrum rozrywki i muzyki. Filmy i muzyka sporo tego.

jinks
17-10-2019, 20:30
Dzięki za podpowiedź ale nie napisałem jeszcze że nas przydałby się jako domowe centrum rozrywki i muzyki. Filmy i muzyka sporo tego.Jeśli chcesz korzystać na smart tv z plexa to zobacz sobie minimalne wymagania sprzętowe. Jeśli wystarczy puszczanie po dlna to bardzo polecam apkę na smartfona bubble upnp.

tomcio.13
17-10-2019, 21:22
Raczej tylko dlna oraz jako serwer z muzyką (mam system volumio postawione na raspbery 3)

marcusp
17-10-2019, 21:27
Jeśli zrobiłeś jakikolwiek serwer na Raspberry, to daj sobie spokój z Qnap czy Synology. Dasz radę zainstalować i skonfigurować Openmediavault.

tomcio.13
17-10-2019, 21:54
Nie na Raspberry mam tylko system audio volumio, wcześniej miałem jeszcze kodi ale był mi zbędny. I teraz używam dysku podpiętego jako magazyn na muzykę, a przy serwerze mógłbym wszystko trzymać na nim. Pliki flac ważą sporo.

marcusp
17-10-2019, 21:56
Chodzi mi o to, że jeśli potrafisz coś sam zainstalować na raspberry, to dasz radę sam sobie zrobić NAS.

tomcio.13
17-10-2019, 22:08
A rozumiem. No coś tam sobie skrobałem wcześniej. Ostatnio zainteresował mnie system xpenlogy (ale mam troszkę problemy z wolnym czasem). A jak ma się np zużycie energi taki gotowy nas a np. postawiony na np HP Microserver i czy te systemy posiadają np taką galerię jak wspomniany gotowiec z synology.

marcusp
17-10-2019, 22:59
Zużycie energii zależy od sprzętu. Poczytaj sobie https://forum.openmediavault.org i zobacz jakie użytkownicy mają problemy i jak je rozwiązują.
Nie wiem jaki masz budżet, ale jeśli zrobisz coś na Microserver Gen8 / Gen10, to na podobny wydajnościowo sprzęt Synology / Qnap musisz wydać grupo ponad 2K PLN.

Np. DS918+ jest na procesorze https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Celeron+J3455+%40+1.50GHz HP Microserver Gen10 https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=AMD+Opteron+X3216+APU&id=3069 HP Microserver Gen7 https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=AMD+Turion+II+Neo+N54L+Dual-Core najtańszy HP Microserver Gen8 https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Celeron+G1610T+%40+2.30GHz trochę lepszy https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Xeon+E3-1265L+V2+%40+2.50GHz&id=1486

Funkcjonalnie na każdym z tych sprzętów będzie to samo, będą się różnić wydajnością. Mam DS918+, OMV na HP N54L i OMV na maszynie wirtualnej na HP ML350P G8. Transfery na dyskach sieciowych po protokole SMB dochodzą do 100MB/s, czyli do pełnej prędkości sieci 1Gbit. Nie używam Plexa, więc nie mam porównania w kodowaniu filmów. Jeśli chodzi o porównanie tych trzech rozwiązań jako magazyn danych i udostępnianie po protokole SMB, to wszystkie osiągają prawie 100MB/s i nie ma między nimi większych różnic.

tomcio.13
17-10-2019, 23:11
Dzięki poczytam. Muszę to przeanalizować. Może faktycznie coś poskładam w zimie jak będzie więcej czasu. Budżet chciałem się zmieścić za sprzęt do 1500zł (bez dysków).