Zobacz pełną wersję : Serwer plików NAS
tomcio.13
06-10-2019, 21:19
Chciałem podpytać kto żywa serwera NAS. Napiszcie jakich używacie. Cały czas zastanawiam się nad wyborem qnap vs synology. Chciałem zapytać użytkowników.
Ja też przyłącze się do tej prośby. Zastanawiam się nad Qnap TS-453Be vs Synology DS918+.
tomcio.13
06-10-2019, 21:57
Ja też przyłącze się do tej prośby. Zastanawiam się nad Qnap TS-453Be vs Synology DS918+.
To już bardziej na bogato. Ja chwilowo patrzę na synology 218 +. Ciężko się zdecydować.
Od lat stosuję u klientów i sam używam Synology. Działa bez problemów. Kiedyś próbowałem Qnap, ale oprogramowanie nie przypadło mi do gustu.
Jeśli ktoś chce wersję oszczędną, to jakiś tani używany serwer, np. HP Microserver Gen 7 (N54L) czy coś podobnego i Openmediavault. Interfejs może nie tak ładny jak w synology, ale wszystko działa jak należy.
Mam QNAP TS-469 Pro. Nie narzekam. Największą wadą są głośne wentylatory. Poza tym ma wszystko, czego mi potrzeba.
używam QNAP TS-451 ale chwilowo tylko z dwoma dyskami. Jest cichy i w sumie gdyby nie świecące kontrolki to niedostrzegalny w miejscu pracy
tomcio.13
07-10-2019, 19:35
Dzięki za info. A jak porównanie oprogramowania obu firm. Skłaniałem się do synology (ciekawa galeria) ale znowu jestem na etapie budowy domu i chciałem potem monitoring doinstalować i tutaj przeważa qnap. Kurcze ciężki wybór.
Do monitoringu to kup rejestrator IP...
tomcio.13
07-10-2019, 23:15
No i w sumie to jest chyba najsensowniejsze wyjście. To inwestuje w synology. Dzięki
Po co jeśli NAS też to obsłuży. W QNAPie jest zawsze darmowa licencja na 2 kamery. Można oczywiście dokupić na większą ilość. Działa to idealnie. Nie wiem jak w synology.
NAS dla fotografa może się też przydać do:
- backup
- synchronizacja folderów między różnymi komputerami (zaczynamy pracę na jednym a kończymy na innym, nawet w całkowicie innym miejscu na ziemi)
- prywatna, tania chmura w sieci o bardzo dużej powierzchni przestrzeni dyskowej (fajne do udostępniania sporych paczek plików klientom, czy rodzinie)
Mam najtańszy QNAP TS228. Do monitoringu pewnie warto kupić coś z większym, rozszerzalnym RAMem. Brat ma TS251 (więc mocno średnia półka) i bez problemu obsługuje 4 kamery.
Jeśli chodzi o NAS płacimy tak na prawdę za dopracowane, profesjonalne, intuicyjne i łatwe w obsłudze oprogramowanie + niesamowity support - dlatego odradzam robienie tego samodzielnie w oparciu o freeware-owe rozwiązania. Trzeba mieć na prawdę sporą wiedzę żeby to odpowiednio skonfigurować i zabezpieczyć a i tak zawsze coś nie działa jak trzeba.
Jeśli nie chcecie na to przeznaczać sporego budżetu to QNAP TS228 można kupić używany za 400-600zł a do niektórych zastosowań wystarczy jakiś stary dysk 1TB.
Po co jeśli NAS też to obsłuży. W QNAPie jest zawsze darmowa licencja na 2 kamery.
Podpowiedź: sprawdź ceny licencji na dodatkowe kamery i ceny rejestratorów.
Jeśli chodzi o NAS płacimy tak na prawdę za dopracowane, profesjonalne, intuicyjne i łatwe w obsłudze oprogramowanie + niesamowity support
Moim zdaniem płacimy za wygodę.
Tutaj masz listę profesjonalizmu Qnap: https://www.cvedetails.com/vulnerability-list/vendor_id-10080/Qnap.html
tutaj Synology https://www.cvedetails.com/vulnerability-list/vendor_id-11138/Synology.html
a tutaj darmowy Openmediavault https://www.cvedetails.com/vulnerability-list/vendor_id-14129/Openmediavault.html
W przypadku gotowych produktów: ładny wygląd: TAK, dopracowanie: z reguły TAK, ale jak widać lista słabych punktów QNAP i Synology jakaś taka długa jest...
Na czym polega niesamowity support to nie wiem.
Używam serwerów Synology oraz oprogramowania Openmediavault tak na fizycznym sprzęcie jak i na maszynach wirtualnych. Od strony użytkownika nie widzę różnicy - wszystkie rozwiązania działają tak, jak powinny.
Oczywiście należy odpowiednio skonfigurować sieć i router, żeby nie narobić sobie kłopotów.
Co do NASa jako rejestratora kamer - używałem i moim zdaniem nie jest to dobre rozwiązanie, bo:
1. Nagrania zajmują z reguły dużo miejsca - zabieramy coraz więcej przestrzeni dyskowej na dane z kamer
2. Jakiekolwiek aktualizacje NASa, zmiany konfiguracji czy inne zabawy powodują jego restart czyli w tym czasie nic się nie nagrywa.
3. Cena - do dwóch kamer, jako że licencja jest w cenie sprzętu można od biedy z tego korzystać, ale dla 4 czy więcej nie widzę sensu - jest zbyt drogo.
Rejestrator jak sama nazwa mówi ma rejestrować, czyli ma działać non stop - nigdy nie wiadomo, czy akurat wtedy, gdy coś ważnego się wydarzy będzie robiona aktualizacja systemu NASa i psikus - nie ma nagrań.
Ponadto rejestracja nagrań to duże ilości danych i obciążają NASa, przez co inne usługi mogą działać wolniej, z kolei intensywne korzystanie z zasobów dyskowych może powodować problemy z rejestracją nagrań.
I dlatego do wbijania gwoździ powinno używać się młotka, do wkręcania wkrętów wkrętaka, do cięcia listewek piły do drewna, a szwajcarskiego scyzoryka do tych zastosowań to tylko w warunkach polowych - gdy nie ma odpowiednich narzędzi pod ręką.
Masz wiedzę na ten temat i znasz różne niuanse konfiguracji sprzętu, oprogramowania i sieci. Nie wszyscy jednak w tym siedzą dlatego nie doradzaj samodzielnego stawiania tego typu urządzenia "od zera", bo potem ktoś spędzi tygodnie na forach czytając rzeczy, których do końca nie rozumie a i tak pominie ważne elementy, o których nie ma pojęcia.
Swój kupiłem za trochę ponad 400zł - niech każdy oceni sam ile kosztuje jego czas i ile go straci stawiając Openmediavault na jakimś PC.
Co do monitoringu sporo zależy od tego jak wykorzystujemy NAS. U brata jest to dodatkowa, przydatna funkcjonalność. Nigdy nie było problemów z tym monitoringiem przy 4 kamerach. Jeśli ktoś potrzebuje jednak wielu kamer i monitoring musi bezwzględnie zachować ciągłość zapisu to pewnie, że warto iść w rozwiązania dedykowane tylko do tego.
btw. Bardzo szanuję ludzi, którzy mają wiedzę i potrafią samodzielnie ogarnąć takie tematy. Dla "zwykłego" użytkownika jest to choćby ekonomicznie - nieuzasadnione :)
Masz wiedzę na ten temat i znasz różne niuanse konfiguracji sprzętu, oprogramowania i sieci. Nie wszyscy jednak w tym siedzą dlatego nie doradzaj samodzielnego stawiania tego typu urządzenia "od zera", bo potem ktoś spędzi tygodnie na forach czytając rzeczy, których do końca nie rozumie a i tak pominie ważne elementy, o których nie ma pojęcia.
Dlatego napisałem, że kupując Qnap, Synology czy cokolwiek innego płacimy za wygodę - dostajemy działające pudełko. I nie uważam, że jest to złe rozwiązanie, ale należy mieć świadomość, że to co marketing producenta próbuje nam wmówić, często odbiega od rzeczywistości...
tomcio.13
16-10-2019, 20:58
Domyślałem się że płacimy w gotowcu sporo za gotową konfiguracje. Myślałem żeby coś składać samemu ale po przemyśleniu skłaniam się do gotowca ustawić i zapomnieć. Ten monitoring w sumie sobie odpuszczę. Głównie potrzebuję kopie moich zdjęć oraz automatyczna kopia danych z komórek oraz najważniejsze backup plików z projektami dla klientów (pliki corela (duża ilość) i photoshopa). Kiedyś miałem synology chyba dns 320L i program który synchronizował mi foldery z nasem. Ale to urządzenie było wolne no i w końcu padło (uruchamia się tylko po schłodzeniu sprężonym powietrzem jednego z układów na płycie :-)).
Domyślałem się że płacimy w gotowcu sporo za gotową konfiguracje. Myślałem żeby coś składać samemu ale po przemyśleniu skłaniam się do gotowca ustawić i zapomnieć. Ten monitoring w sumie sobie odpuszczę. Głównie potrzebuję kopie moich zdjęć oraz automatyczna kopia danych z komórek oraz najważniejsze backup plików z projektami dla klientów (pliki corela (duża ilość) i photoshopa). Kiedyś miałem synology chyba dns 320L i program który synchronizował mi foldery z nasem. Ale to urządzenie było wolne no i w końcu padło (uruchamia się tylko po schłodzeniu sprężonym powietrzem jednego z układów na płycie :-)).
Jeśli kupisz QNAP-a to dostaniesz licencje do monitoringu. Możesz sprawdzić, czy to Ci się sprawdza a potem ew. dokupić rejestrator. Przemyśl jeszcze jedną kwestię. Jeśli ten NAS będzie wykorzystywany tylko do backupu i synchronizacji to może wystarczy Ci zwykły dysk zewnętrzny + darmowy (ale świetny) program freefilesync?
tomcio.13
17-10-2019, 18:03
Dzięki za podpowiedź ale nie napisałem jeszcze że nas przydałby się jako domowe centrum rozrywki i muzyki. Filmy i muzyka sporo tego.
Dzięki za podpowiedź ale nie napisałem jeszcze że nas przydałby się jako domowe centrum rozrywki i muzyki. Filmy i muzyka sporo tego.Jeśli chcesz korzystać na smart tv z plexa to zobacz sobie minimalne wymagania sprzętowe. Jeśli wystarczy puszczanie po dlna to bardzo polecam apkę na smartfona bubble upnp.
tomcio.13
17-10-2019, 21:22
Raczej tylko dlna oraz jako serwer z muzyką (mam system volumio postawione na raspbery 3)
Jeśli zrobiłeś jakikolwiek serwer na Raspberry, to daj sobie spokój z Qnap czy Synology. Dasz radę zainstalować i skonfigurować Openmediavault.
tomcio.13
17-10-2019, 21:54
Nie na Raspberry mam tylko system audio volumio, wcześniej miałem jeszcze kodi ale był mi zbędny. I teraz używam dysku podpiętego jako magazyn na muzykę, a przy serwerze mógłbym wszystko trzymać na nim. Pliki flac ważą sporo.
Chodzi mi o to, że jeśli potrafisz coś sam zainstalować na raspberry, to dasz radę sam sobie zrobić NAS.
tomcio.13
17-10-2019, 22:08
A rozumiem. No coś tam sobie skrobałem wcześniej. Ostatnio zainteresował mnie system xpenlogy (ale mam troszkę problemy z wolnym czasem). A jak ma się np zużycie energi taki gotowy nas a np. postawiony na np HP Microserver i czy te systemy posiadają np taką galerię jak wspomniany gotowiec z synology.
Zużycie energii zależy od sprzętu. Poczytaj sobie https://forum.openmediavault.org i zobacz jakie użytkownicy mają problemy i jak je rozwiązują.
Nie wiem jaki masz budżet, ale jeśli zrobisz coś na Microserver Gen8 / Gen10, to na podobny wydajnościowo sprzęt Synology / Qnap musisz wydać grupo ponad 2K PLN.
Np. DS918+ jest na procesorze https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Celeron+J3455+%40+1.50GHz HP Microserver Gen10 https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=AMD+Opteron+X3216+APU&id=3069 HP Microserver Gen7 https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=AMD+Turion+II+Neo+N54L+Dual-Core najtańszy HP Microserver Gen8 https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Celeron+G1610T+%40+2.30GHz trochę lepszy https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Xeon+E3-1265L+V2+%40+2.50GHz&id=1486
Funkcjonalnie na każdym z tych sprzętów będzie to samo, będą się różnić wydajnością. Mam DS918+, OMV na HP N54L i OMV na maszynie wirtualnej na HP ML350P G8. Transfery na dyskach sieciowych po protokole SMB dochodzą do 100MB/s, czyli do pełnej prędkości sieci 1Gbit. Nie używam Plexa, więc nie mam porównania w kodowaniu filmów. Jeśli chodzi o porównanie tych trzech rozwiązań jako magazyn danych i udostępnianie po protokole SMB, to wszystkie osiągają prawie 100MB/s i nie ma między nimi większych różnic.
tomcio.13
17-10-2019, 23:11
Dzięki poczytam. Muszę to przeanalizować. Może faktycznie coś poskładam w zimie jak będzie więcej czasu. Budżet chciałem się zmieścić za sprzęt do 1500zł (bez dysków).