Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 350D w tym konfigu ? waga / rownowaga

M-S
18-05-2006, 22:28
Witam wszystkich. Piszę, ponieważ mam okazję na duży upgrade sprzetu (czasem sie zdarza, hurra:-) ) - na liscie zakupow na pewno - 17-40L, 580EX. Właściwie jestem zdecydowany na 350D (bo 20D tez wchodzi w gre) ALE : czy w tym konfigu (350ka z gripem zalozmy), nie bedzie problemu z 'zyroskopowaniem' tego zestawu ? :lol: taki maly aparacik a tyle sprzetu... 350 spokojnie wystarczy do moich celow (ogolna - troche krajobrazikow,czasem cos dla przyjaciol, we wnetrzach), ale wlasnie - nie bede wygladal jak nawalony szkot probujac zlapac jakos rownowage w rekach z tym obladowanym 'apraciczkiem' ? 8-)
Dajcie swoja opinie... Moze lepiej juz kupic te 20D (i tak nie wykorzystam, chociaz magnezowa obudowa..), a moze wydac ta roznice na lepsze szklo, jesli jest w tym zakresie...??

Tomasz Golinski
18-05-2006, 22:33
Moim zdaniem 350d spokojnie rozmiarowo z tym starczy, ale jak masz możliwośc to bierz 20d :twisted: Tyle mniejszy od 300d to on nie jest.

Ludzie fotografuja również 350d i 100-400...

stdanielo
18-05-2006, 22:57
Fajne masz dylematy, ja w twoim wieku, zastanawiałem się kiedy rzucą do sklepu papier bromowy i czy uda mi się na niego załapać :)

PS

Myślę, że 350D starczy, a różnicę dołóż do szkiełka.

scooter
18-05-2006, 23:07
A jakie lepsze szkło znajdzie w tym zakresie ??

emisiaczek
18-05-2006, 23:22
sie tylko cieszyc ze rodzice bogaci znaczy sie w polsce lepiej i lepiej

tdfoto
19-05-2006, 08:56
Moim zdaniem 350d spokojnie rozmiarowo z tym starczy, ale jak masz możliwośc to bierz 20d :twisted: Tyle mniejszy od 300d to on nie jest.

Ludzie fotografuja również 350d i 100-400...

znam kobietke co do 350D ma podpiete 400/5,6 .... i niezle foci..

enter
19-05-2006, 09:09
.......... 17-40L, 580EX. Właściwie jestem zdecydowany na 350D.............czy w tym konfigu (350ka z gripem zalozmy), nie bedzie problemu z 'zyroskopowaniem' tego zestawu ? :lol: taki maly aparacik a tyle sprzetu... 350 spokojnie wystarczy do moich celow ................
Dajcie swoja opinie... Moze lepiej juz kupic te 20D (i tak nie wykorzystam, chociaz magnezowa obudowa..), a moze wydac ta roznice na lepsze szklo, jesli jest w tym zakresie...??

będzesz z tego zestawu zadowolony
ja ostatnio używam 350dGrip 580ex i 180tke sonnara [1100gram]
aparat przyjemnie leży z gripem jest wygodny w operowaniu, jeszcze jak dodatkowo zapniesz jakiegoś HandStrapa to nawet palce mogą Ci odpocząć

rychu_lhotse
19-05-2006, 09:28
Jeśli mozesz dołożyć do 20D to zdecydowanie lepszy sprzęt niż 350D.Na pewno bedzie leżał lepiej w dłoni niż 350-ka (nawet z gripem).Dostaniesz pewniejszy AF,mniejsze szumy przy wyższych ISO i zdecydowanie lepiej wykonane body. Dla mnie plastik w 350D jest gorszy jakościowo w porównaniu do poprzedniego modelu (300D) a co dopiero w 20D który ma magnezową obudowę. Co do szkiełka i lampy nie ma problemu,są z wysokiej półki.

Pozdrawiam

leiho
19-05-2006, 11:57
usłyszysz tu 100 roznych opinni.

niektorzy wykaza Ci ze zarowno 350 D i 20D i 30D nie wykaze się niczym wielkim nawet z najlepszym szkłem, bo to ta sama konstrukcja, i mimo kosmetycznych zmian, są to te same modele, a Canon wypuscił je zeby nabić wiecej kasy (wiadomo, ludze łykną kazdy bajer za 2 razy wyzsza cene byle nowsze).

niektorzy powiedzą Ci ze znowu 20 D top rzepasc miedzy 350 D a 30D to juz w ogole hohohoho

zapytaj się sam siebie co Ci potrzebne, popatrz na przykładowe strzały robione tym samym szkłem z roznych aparatów itd... I czy chcesz robic piękne zdjęcia, czy miec dobry sprzet (co czesto się nie wyklucza, owczywiscie)

jak dla mnie, miedzy 350D a 20 D nie ma ZADNEJ roznicy poza kilkoma usprawnieniami - wybrałbym lepsze szkło, zdecydowanie.
No ale moze chcesz być supah-****h profi jak połowa sprzetowych onanistów, ktorzy kupują 1Ds a na szko im nie starcza, albo co gorsza, mając wypasiony sprzet, robią nedzne fotki. Wielu takich dookoła.
poczytaj ten artyku, sapienti sat, chyba wiecej nic nie trzeba dodawać. Nota bene, swietna strona, polecam wszystkim artykuły K. Rockwella.

http://www.kenrockwell.com/tech/notcamera.htm

miałem jeszcze jeden dobry artykuł obezmózgich istotach, dla których wazniejsze jest wypasiony sprzet niz fotografowanie, ale nie moge znalezc, zreszta, pomysl sam :)

Raff
19-05-2006, 12:05
350D z gripem jest zupełnie przyzwoity do trzymania. Przynajmniej dla mnie :) 20D/30D - większa ergonomia i trwałość. Jak masz możliwość - bierz! Ale myślę, że 350D spokojnie wystarczy. A wyglądać "osobliwie" można zawsze i aparat nie musi mieć z tym nic wpólnego ;) Zależy kto patrzy.

Toffic
19-05-2006, 12:24
Witam wszystkich. Piszę, ponieważ mam okazję na duży upgrade sprzetu (czasem sie zdarza, hurra:-) ) ...
Dajcie swoja opinie...

Po nabyciu gripa do 350 i założeniu 70-200 2.8 (czyli dośc spory obiektyw), pozbyłem się kompleksu 'denka do szkła'. Generalnie, z gripem dla mnie wygodnie, bez zastrzeżeń do takich zastosowań jak opisujesz

drink
19-05-2006, 16:55
Ja też bym powiedział, że 350 ci wystarczy, sam go kupiłem nie dawno i czekam na obiektyw 70-300. 20d jest super, ale czytając informację 350 dużo czerpie z tego aparatu, po co przepłacać do twoich potrzeb? Kupisz sobie obiektyw od razu może nie za różnicę w cenie trochę dołożysz i będzie dobrze. Chyba, że lubisz być fajny i mieć wszystko z najwyższej półki to bierz 20 :>

M-S
20-05-2006, 12:20
hihi lubie byc fajny, ale sprzet foto mi w tym nie potrzebny:lol: ogolnie dzieki za info, uspokoilem sie (bo juz bylem prrrawie pewien na 350 - zawsze o te prrawie za malo ;-) ) . 20D super sprzet ale sadze ze jeszcze nie tym razem. Moze kiedys - bo jak dla mnie to juz jest jakiś stopien profi, a ja foce czysto dla przyjemnosci. Na razie wystarcza mi 350 (w sumie 300 wystarczylaby gdyby nie pare jej 'cech charakterystycznych' ). Jeszcze pojezdze po slasku i potrzymam obu w dloni ( :mrgreen: ) i zoabcze co po prostu lepiej lezy.

Czyli zestaw zlozony, dzieki za opinie :-)
pozdr8)

^sp1n
20-05-2006, 15:34
(bo juz bylem prrrawie pewien na 350 - zawsze o te prrawie za malo ;-) )
prawie robi wielką różnice:P

A poważnie jeśli twierdzisz, że w przyszłosci sobie co najwyżej kupisz lepsze body to bierz 350d. Między nowym 350d a 20d jest 1000-1200 zł różnicy w tej cenie kupisz nowego gripa + dwa obiektywy (raczej używane ale w doskonałym stanie). A jak i tak masz już szkło do kupienia, to oszczędź jeszcze troche i kup samo body 350d.