PDA

Zobacz pełną wersję : Canon EOS R + RF 24-105 IS USM - Problem z obiektywem



miwt
08-06-2019, 11:33
Witam,
tak się jakoś wydarzyło, że zdecydowałem się po latach z lustrzankami canona na zakup EOS R. Generalnie mam całkiem ok wrażenia, natomiast nie jestem przekonany czy z moim obiektywem wszystko jest jak należy. Czy jest tutaj ktoś, kto posiada sprzęt z daną konfiguracją i mógłby podzielić się swoimi spostrzeżeniami na ten temat?

A więc do rzeczy, w zasadzie mam 3 uwagi i nie wiem czy to kwestia mojego egzemplarza czy niedoróbki czasu dziecięcego.

1. Materiał na obiektywie w miejscu gdzie znajduję się stabilizacja i wybór metody af najzwyczajniej w świecie potrafi wydać z siebie dźwięk "trzaśnięcia" w momencie mocniejszego dotknięcia go, tzn często zdarza mi się, że gdy aparat leży, a ja chwytam go w dłoń robię to właśnie podnosząc aparat przez obiektyw i wtedy czuć że coś nie zostało najwidoczniej dobrze spasowane bo potrafii...wydać z siebie dźwięk delikatnego trzasku.

2. Stabilizacja...czy u was również działa...yyy bezgłośnie? Kompletnie nic nie słychać?

3. Tubus od zooma delikatnie się rusza w każdym kierunku jeżeli go dotkniemy, natomiast mam tak, że w momencie gdy robię zdjęcie lewą reką trzymam końcówke obiektywu i niestety wtedy czuć ten delikatny ruch tego elementu obiektywu co trochę irytuję i kojarzy się z taniością.

Pytanie czy to tylko mój egzemplarz tak ma i go reklamować czy każdy??

zdebik
08-06-2019, 15:04
Nie mam w/w sprzętu ale pierwszy raz słyszę narzekanie na cichy IS :).

Marcinus
08-06-2019, 15:10
Nie mam w/w sprzętu ale pierwszy raz słyszę narzekanie na cichy IS :).

Dobre fakt, ale myślę że to nie jest forma narzekania tylko raczej niepewność czy IS w ogóle działa:)

candar
08-06-2019, 15:50
2. Stabilizacja...czy u was również działa...yyy bezgłośnie? Kompletnie nic nie słychać?


Łatwo sprawdzić, czy działa IS. Sprawdź obraz w EVF (lub LCD) na 105 mm z włączoną i wyłączoną stabilizacją delikatnie ruszając aparatem.


https://www.youtube.com/watch?v=GIfCtSeDvGc

szandor
08-06-2019, 16:17
Mam taki zestaw i:
ad.1 nic takiego się nie dzieje.
ad.2 stabilizacji nie słyszę i tak ma być, jak inaczej użyć tego szkła do filmowania.
ad.3 tubus nie ma luzów (chyba, że w czasie focenia trzymasz obiektyw za wysuniętą jego przednią część, chociaż trudno mi sobie to wyobrazić).

ps. mój obiektyw jest "made in japan", czy są inne wersje?

zdebik
08-06-2019, 17:24
Dobre fakt, ale myślę że to nie jest forma narzekania tylko raczej niepewność czy IS w ogóle działa:)Na długim końcu zobaczysz czy działa czy nie. Jak masz posture i nic nie drga polecam czystą wyborową.

Shrek
08-06-2019, 18:53
Też mam ten zestaw i nie słychać żadnych stuknięć to raz, nie słychać IS to dwa, nie ma żadnych luzów to trzy.

Bangi
10-06-2019, 09:00
Mam taki zestaw i nie zaobserwowałem takich objawów jak opisujesz, ale jak wrócę do domu to obmacam jeszcze dokładnie i dam znać ;)
Co do IS to jest zdecydowanie cichszy niż np. w EF 24-105 L, ale delikatnie go słychać jak przyłożę ucho do obiektywu.

miwt
10-06-2019, 22:23
Dziękuje Panowie za opinię, w weekend byłem w większym sklepie "pomacać" kilka egzemplarzy i niestety mój ma jakiś delikatny problem ze spasowaniem. Cała reszta jest jak należy, jednak trzask obudowy zareklamowałem, akurat jutro odbieram nowy model więc mam nadzieje, że problem zniknie...:)

Bangi
11-06-2019, 21:35
Zmacałem dziś sprzęt i żadnych dziwnych luzów, ani też trzasków.

miwt
14-06-2019, 10:13
Zmacałem dziś sprzęt i żadnych dziwnych luzów, ani też trzasków.

Ja również odebrałem już swój po gwarancji i z nowym obiektywem również wszystko gra jak należy! :)

Bangi
14-06-2019, 13:58
Ja również odebrałem już swój po gwarancji i z nowym obiektywem również wszystko gra jak należy! :)

No to dobrze się skończyło. Swoją droga ciekawy przypadek Cię spotkał.
Wymienili Ci na gwarancji body i szkło?

miwt
15-06-2019, 23:56
No to dobrze się skończyło. Swoją droga ciekawy przypadek Cię spotkał.
Wymienili Ci na gwarancji body i szkło?

Tak, komplet był zakupiony w zestawie więc również zestaw musiał być wymieniony cały ze względu na numery seryjne obiektywu wybite na pudełku :)

Bangi
16-06-2019, 00:15
Rozumiem. Dziękuję za wyjaśnienie.

miwt
16-06-2019, 14:37
Rozumiem. Dziękuję za wyjaśnienie.

Nie ma żadnego problemu! :)

miwt
16-06-2019, 19:38
W sumie dziś podczas spaceru zauważyłem pewien użytkowy problem, a mianowicie wiąże się on z trybem gotowości do pracy. O ile w przypadku serii 5 można używać aparatu w trybie gotowości a przystawienie go do oka odrazu generowało podgląd o tyle w przypadku bezlusterkowców generalnie brakuje mi takiej opcji. Tzn wyłączenie aparatu nie generuję podglądu wizjera, a z kolei włączenie go i próba noszenia z ekranem który wygasa w nieskończonośc kończy sie samoczynnym uruchamianiem go poprzez dotyk z klatką piersiową podczas zwykłego chodzenia. Można oczywiście zamknąć ekran, ale z tego co zauważyłem przez cały czas świeci się wtedy wizjer, a nie tylko w momencie przystawienia go do oka. Czy coś przeoczyłem czy może da się w jakiś inny sposób utrzymywać aparat w trybie gotowości bez nadmiernego drenażu baterii?

ps.
Ok, znalazłem połowiczne rozwiązanie problemu, zamknięty ekran lcd i w ustawianiach oszcz. energii -~> wizjer wyłącz. Powoduję to aktywację wizjera tylko w momencie przyłożenia go do oka. Chociaż w zasadzie to nic to nie daje bo aparat w momencie zbliżenia do ciała (podczas noszenia na szyi) cały czas poprzez czujnik pod wizjerem aktywuję wizjer :/

mkamelg
17-06-2019, 14:37
W menu aparatu przejdź pod zakładkę z kluczem na pozycję 4 i szukaj na liście „Ustaw. wyśw.”.

Pod tym „Ustaw. wyśw.” możesz sobie ustawić "Sposób wyśw." na "Ręcznie" oraz "Wyśw. ręczne" na "Ekran".

Następnie możesz przypisać sobie pod jakiś przycisk wchodząc z poziomu zakładki „C.Fn4:Operation” pod „Dostosowanie przycisków” funkcję „Przeł. między wizjerem/ekr.”. Co to da? Będziesz mógł się przełączać się tym przyciskiem pomiędzy EVF i z powrotem na LCD na swoje własne życzenie.

W menu aparatu pod zakładką z kluczem na pozycji 2 jest też coś takiego jak "Tryb Eco". W tym trybie pod "Oszcz.energii" aktywna jest tylko opcja "Wizjer wyłącz." na "3 min.", pozostałe dwie opcje są wyszarzałe i nie można ich aktywować. W tym trybie LCD przygasza się (nie mylić z wygaszaniem) po ok. 2 sek., usypia po ok. 12 sek. a aparat wyłącza się po ok. 3 min. 12 sek. Nie sprawdzałem jak w trybie Eco zachowuje się EVF. Moim zdaniem jest to najmniej użyteczny tryb pracy z LCD/EVF dla fotografującego.

Co do ograniczania czułości czujnika zbliżeniowego EVF to najlepiej kupić sobie sobie coś takiego https://www.amazon.de/Lightdims-Originalst%C3%A4rke-Elektronikger%C3%A4te-Haushaltsger%C3%A4te-Verkaufsverpackung/dp/B01BZBBITE/ref=sr_1_1?ie=UTF8&keywords=LightDims&language=pl_PL&qid=1560766248&refinements=p_n_shipping_option-bin%3A2019341031&rnid=2019340031&s=gateway&sr=8-1

Powinna to być wersja taka jak pod podanym linkiem czyli "Original Strength Dims 50-80%" lub ewentualnie do samodzielnego docinania "Customizable Dims 50-80%" jeżeli np. chcemy mieć uruchomiony cały czas LCD wtedy kiedy aparat mamy na poziomie "waist level" (na poziomie talii czyli generalnie przy ciele), żeby aparat nie przełączał się automatycznie na EVF ale jednocześnie żeby tenże EVF zadział kiedy przystawi się go do oka. Są też inne wersje dające zaciemnienie na 80-90% i na 100% https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/81WAVIIU5IL._SL1500_.jpg

Można też spróbować użyć taśmy izolacyjnej albo naklejki adresowej ale podobno nic nie może się równać z produktami Lightdims.

Dowiedziałem się o tym już dosyć dawno temu tutaj https://www.sonyalphaforum.com/topic/586-fix-for-over-sensitive-evf-sensor/ gdzie przy okazji można sobie zobaczyć jak to powinno być zamontowane. Jak to powinno być zamontowane w aparatach marki Sony, nie wiadomo jak to w R-ce wyjdzie. Pewno trzeba będzie samodzielnie sobie sprawdzić czy ma być z lewej strony, czy ma być z prawej strony i ile ma zasłaniać tego "oczka" z czujnikiem zbliżeniowym.

miwt
18-06-2019, 21:39
W menu aparatu przejdź pod zakładkę z kluczem na pozycję 4 i szukaj na liście „Ustaw. wyśw.”.

Pod tym „Ustaw. wyśw.” możesz sobie ustawić "Sposób wyśw." na "Ręcznie" oraz "Wyśw. ręczne" na "Ekran".

Następnie możesz przypisać sobie pod jakiś przycisk wchodząc z poziomu zakładki „C.Fn4:Operation” pod „Dostosowanie przycisków” funkcję „Przeł. między wizjerem/ekr.”. Co to da? Będziesz mógł się przełączać się tym przyciskiem pomiędzy EVF i z powrotem na LCD na swoje własne życzenie.

W menu aparatu pod zakładką z kluczem na pozycji 2 jest też coś takiego jak "Tryb Eco". W tym trybie pod "Oszcz.energii" aktywna jest tylko opcja "Wizjer wyłącz." na "3 min.", pozostałe dwie opcje są wyszarzałe i nie można ich aktywować. W tym trybie LCD przygasza się (nie mylić z wygaszaniem) po ok. 2 sek., usypia po ok. 12 sek. a aparat wyłącza się po ok. 3 min. 12 sek. Nie sprawdzałem jak w trybie Eco zachowuje się EVF. Moim zdaniem jest to najmniej użyteczny tryb pracy z LCD/EVF dla fotografującego.

Co do ograniczania czułości czujnika zbliżeniowego EVF to najlepiej kupić sobie sobie coś takiego https://www.amazon.de/Lightdims-Originalst%C3%A4rke-Elektronikger%C3%A4te-Haushaltsger%C3%A4te-Verkaufsverpackung/dp/B01BZBBITE/ref=sr_1_1?ie=UTF8&keywords=LightDims&language=pl_PL&qid=1560766248&refinements=p_n_shipping_option-bin%3A2019341031&rnid=2019340031&s=gateway&sr=8-1

Powinna to być wersja taka jak pod podanym linkiem czyli "Original Strength Dims 50-80%" lub ewentualnie do samodzielnego docinania "Customizable Dims 50-80%" jeżeli np. chcemy mieć uruchomiony cały czas LCD wtedy kiedy aparat mamy na poziomie "waist level" (na poziomie talii czyli generalnie przy ciele), żeby aparat nie przełączał się automatycznie na EVF ale jednocześnie żeby tenże EVF zadział kiedy przystawi się go do oka. Są też inne wersje dające zaciemnienie na 80-90% i na 100% https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/81WAVIIU5IL._SL1500_.jpg

Można też spróbować użyć taśmy izolacyjnej albo naklejki adresowej ale podobno nic nie może się równać z produktami Lightdims.

Dowiedziałem się o tym już dosyć dawno temu tutaj https://www.sonyalphaforum.com/topic/586-fix-for-over-sensitive-evf-sensor/ gdzie przy okazji można sobie zobaczyć jak to powinno być zamontowane. Jak to powinno być zamontowane w aparatach marki Sony, nie wiadomo jak to w R-ce wyjdzie. Pewno trzeba będzie samodzielnie sobie sprawdzić czy ma być z lewej strony, czy ma być z prawej strony i ile ma zasłaniać tego "oczka" z czujnikiem zbliżeniowym.

Dziękuje za tak wyczerpującą odpowiedź! Do ustawień wyświetlenia udało mi się dotrzeć samemu, ale dopiero przypisanie przełączania pomiędzy wizjerem a ekranem do przycisku dało mi efekt którego oczekiwałem! Super, dziękuje Ci bardzo bo najprawdopodobniej samemu jeszcze trochę bym się męczył zanim trafiłbym na ten trop! :)

Robas
13-01-2020, 19:59
Witam. Mnie też dopadł stres pozakupowy. Postanowiłem wymienić staruszka EF 24-105L na RF 24-105L. Mam go od kilku dni i… obudowa nie trzeszczy ;) IS działa super, optycznie jest lepszy od EF-a. Mój stresik spowodowany jest luzem między obudową a wysuwającym się tubusem. Luz jest taki sam w całym zakresie ogniskowych. Mój dziesięcioletni EF 24-105L mimo swojego wieku w zasadzie nie ma żadnych luzów na tubusie. Jeżeli nowy RF posiada wyczuwalny luz, to co będzie po 10 latach. Byłem dziś w sklepie i pomacałem jedyną sztukę, jaką mieli. Też miał luz, tylko nieco mniejszy. Założyciel tego wątku również skarżył się na ruszający się tubus. Napiszcie mi proszę czy Wasze też tak mają, czy trafiłem na felerny egzemplarz.

Kredek23
13-01-2020, 20:18
Używam RF 24-105L od roku. Też posiada luz jaki opisałeś.Nie przywiązuję jednak do tego większej wagi. Robię zdjęcia i tyle. Miałem też stary EF 24-105L z 6D. Nie miał takiego luzu. Może to jest podyktowane inną konstrukcją i blokadą tubusu przed wysuwaniem. Na razie nie zauważyłem aby ten luz miał wpływ na jakość zdjęć.

szandor
13-01-2020, 21:46
Mam te szkła, roczny RF ma większy luz niż 6-cio letni EF, ale bije go na głowę. Również nie widzę wpływu tego luzu na jakość zdjęć.

Robas
14-01-2020, 20:11
Dziękuję koledzy za informację, więc będę musiał się do tego przyzwyczaić.

fanatyk
16-07-2021, 22:43
Ja też mam ten obiektyw i ma lekki luz. Też byłem troszeczkę przestraszony ale wymacałem już 7 takich samych obiektywów w różnych sklepach i wszystkie się tak zachowują. Miałem również ten drugi rf 24-105 ten budżetowy i tam praktycznie luzu nie ma. Dziwne, że w tym lekki jest. Tak samo teraz kupiłem rf 50 f1.2l i trochę przeraża mnie głośność autofocusa znalazłem jeden filmik na yt i tam koleś ma podobnie ciekawe czy to normalne?

PS Ten budżetowy rf 24-105mm f/4-7.1 is stm. Hmmm to jest jakaś tragedia po zrobieniu próbnych zdjęć chciałem cisnąć go o ścianę! Żona mnie powstrzymała i go sprzedałem zrobiłem nim 7 zdjęć! Moim zdaniem poza ochroną bagnetu aparatu to nic nie potrafi ale i tak dekiel jest lepszy bo mniejszy i nie trzeba naciskać przycisku do odkręcenia :)