Canon EOS R + RF 24-105 IS USM - Problem z obiektywem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • miwt
    • 2013
    • 11

Canon EOS R + RF 24-105 IS USM - Problem z obiektywem

Witam,
    tak się jakoś wydarzyło, że zdecydowałem się po latach z lustrzankami canona na zakup EOS R. Generalnie mam całkiem ok wrażenia, natomiast nie jestem przekonany czy z moim obiektywem wszystko jest jak należy. Czy jest tutaj ktoś, kto posiada sprzęt z daną konfiguracją i mógłby podzielić się swoimi spostrzeżeniami na ten temat?

A więc do rzeczy, w zasadzie mam 3 uwagi i nie wiem czy to kwestia mojego egzemplarza czy niedoróbki czasu dziecięcego.

1. Materiał na obiektywie w miejscu gdzie znajduję się stabilizacja i wybór metody af najzwyczajniej w świecie potrafi wydać z siebie dźwięk "trzaśnięcia" w momencie mocniejszego dotknięcia go, tzn często zdarza mi się, że gdy aparat leży, a ja chwytam go w dłoń robię to właśnie podnosząc aparat przez obiektyw i wtedy czuć że coś nie zostało najwidoczniej dobrze spasowane bo potrafii...wydać z siebie dźwięk delikatnego trzasku.

2. Stabilizacja...czy u was również działa...yyy bezgłośnie? Kompletnie nic nie słychać?

3. Tubus od zooma delikatnie się rusza w każdym kierunku jeżeli go dotkniemy, natomiast mam tak, że w momencie gdy robię zdjęcie lewą reką trzymam końcówke obiektywu i niestety wtedy czuć ten delikatny ruch tego elementu obiektywu co trochę irytuję i kojarzy się z taniością.

Pytanie czy to tylko mój egzemplarz tak ma i go reklamować czy każdy??
    Ostatnio edytowany przez miwt; 48363.
    Szlakiem fotografii / Blog: Facebook / Instagram
    Canon EOS 5D MK1 Classic / Canon EOS 5 Analog / Canon EOS R / Canon RF 24-105 F4 IS USM
  • zdebik
    Pełne uzależnienie
    • 2013
    • 4087

Odp: Canon EOS R + RF 24-105 IS USM - Problem z obiektywem

Nie mam w/w sprzętu ale pierwszy raz słyszę narzekanie na cichy IS .
    https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Marcinus
      Początki nałogu
      • 2018
      • 444

Zamieszczone przez zdebik
      Nie mam w/w sprzętu ale pierwszy raz słyszę narzekanie na cichy IS .
      Dobre fakt, ale myślę że to nie jest forma narzekania tylko raczej niepewność czy IS w ogóle działa
      Ostatnio edytowany przez Marcinus; 59470.
      Canon EOS R + C RF 24-105/4L; C 100/2.8 L Macro; C 70-300/4.0-5.6 II

Komentarz

• candar
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 3410

Re: Canon EOS R + RF 24-105 IS USM - Problem z obiektywem

Zamieszczone przez miwt
        2. Stabilizacja...czy u was również działa...yyy bezgłośnie? Kompletnie nic nie słychać?
        Łatwo sprawdzić, czy działa IS. Sprawdź obraz w EVF (lub LCD) na 105 mm z włączoną i wyłączoną stabilizacją delikatnie ruszając aparatem.

Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• szandor
          Uzależniony
          • 2005
          • 624

Mam taki zestaw i:
          ad.1 nic takiego się nie dzieje.
          ad.2 stabilizacji nie słyszę i tak ma być, jak inaczej użyć tego szkła do filmowania.
          ad.3 tubus nie ma luzów (chyba, że w czasie focenia trzymasz obiektyw za wysuniętą jego przednią część, chociaż trudno mi sobie to wyobrazić).

ps. mój obiektyw jest "made in japan", czy są inne wersje?
          Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
          R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• zdebik
            Pełne uzależnienie
            • 2013
            • 4087

Zamieszczone przez Marcinus
            Dobre fakt, ale myślę że to nie jest forma narzekania tylko raczej niepewność czy IS w ogóle działa
            Na długim końcu zobaczysz czy działa czy nie. Jak masz posture i nic nie drga polecam czystą wyborową.
            https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Shrek
              Bywalec
              • 2007
              • 121

Też mam ten zestaw i nie słychać żadnych stuknięć to raz, nie słychać IS to dwa, nie ma żadnych luzów to trzy.
              EOS R | EF-s 10-18 IS STM | RF 24-105 f/4L IS USM | EF 70-200 f/2.8L IS USM | 580EX II

Komentarz

• Bangi
                Moderator
                • 2010
                • 5500

Mam taki zestaw i nie zaobserwowałem takich objawów jak opisujesz, ale jak wrócę do domu to obmacam jeszcze dokładnie i dam znać
                Co do IS to jest zdecydowanie cichszy niż np. w EF 24-105 L, ale delikatnie go słychać jak przyłożę ucho do obiektywu.
                SAMOLOTY CB
                SAMOLOTY lotnictwo.net
                SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• miwt
                  • 2013
                  • 11

Dziękuje Panowie za opinię, w weekend byłem w większym sklepie "pomacać" kilka egzemplarzy i niestety mój ma jakiś delikatny problem ze spasowaniem. Cała reszta jest jak należy, jednak trzask obudowy zareklamowałem, akurat jutro odbieram nowy model więc mam nadzieje, że problem zniknie...
                  Canon EOS 5D MK1 Classic / Canon EOS 5 Analog / Canon EOS R / Canon RF 24-105 F4 IS USM

Komentarz

• Bangi
                    Moderator
                    • 2010
                    • 5500

Zmacałem dziś sprzęt i żadnych dziwnych luzów, ani też trzasków.
                    SAMOLOTY CB
                    SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• miwt
                      • 2013
                      • 11

Zamieszczone przez Bangi
                      Zmacałem dziś sprzęt i żadnych dziwnych luzów, ani też trzasków.
                      Ja również odebrałem już swój po gwarancji i z nowym obiektywem również wszystko gra jak należy!

Komentarz

• Bangi
                        Moderator
                        • 2010
                        • 5500

Zamieszczone przez miwt
                        Ja również odebrałem już swój po gwarancji i z nowym obiektywem również wszystko gra jak należy!
                        No to dobrze się skończyło. Swoją droga ciekawy przypadek Cię spotkał.
                        Wymienili Ci na gwarancji body i szkło?
                        SAMOLOTY CB
                        SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• miwt
                          • 2013
                          • 11

Zamieszczone przez Bangi
                          No to dobrze się skończyło. Swoją droga ciekawy przypadek Cię spotkał.
                          Wymienili Ci na gwarancji body i szkło?
                          Tak, komplet był zakupiony w zestawie więc również zestaw musiał być wymieniony cały ze względu na numery seryjne obiektywu wybite na pudełku

Komentarz

• Bangi
                            Moderator
                            • 2010
                            • 5500

Rozumiem. Dziękuję za wyjaśnienie.
                            SAMOLOTY CB
                            SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• miwt
                              • 2013
                              • 11

Zamieszczone przez Bangi
                              Rozumiem. Dziękuję za wyjaśnienie.
                              Nie ma żadnego problemu!

Komentarz

Pracuję...