Zobacz pełną wersję : Obiektywy a odbitki
Witam!
Mam pytanie, czy istnieje różnica w jakości odbitek o max rozmiarach 15x21 cm wykonanych w labie, ze zdięć zrobionych obiektywami:
kit, tamron 70-300f/4-5.6, canon70-200f/4, sigma 18-50f/2.8, obiektywy m42(zoom dobiegany-wiem). Pomijam jakość wykonania, szybkość AF, CA, stałe światło. Załóżmy, żę zdięcia są robione przy dobrym oświetleniu, a obiekty są w miarę statyczne .
Proszę o odpowiedź tych, którzy widzieli i z góry serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam!
rozne obiektywy roznie rysuja (bokeh), roznie oddaja kolory i maja rozny kontrast, maja tez rozne wady jak CA (aberacje chromatyczne), dystorsje i flarowanie... rowniez ostrosc jest rozna... wiec oczywiste jest ze za kazdym razem do labu bedziesz dawal ciut inne zdjecia (powiedzmy ze tego samego przedmiotu) i bedziesz otrzymywal rozne odbitki, pytanie jest teraz do ciebie - czy zauwazysz roznice czy nie... bo roznice napewno beda... jak z dosią, po co przeplacac jak nie widac roznicy ;-)
Być może źle sformuowałem pytanie. Wiem, że na monitorze widać różnice na korzyść np. elek, ostatnio też widziałem piękne zdięcia nz stock-photo z szkieł m42, no i oczywiście te z kita. Niestety tylko na monitorze. Byłem zachwycony jakością szkieł m42 i to mnie właśnie interesuje, czy na papierze również zobaczę taką różnicę? M42 mają jeszcze jedną piękną ceche np. w porównaniu do stałek L, to cena.
Jeśli na monitorze widzisz różnice, to na odbitkach (pod warunkiem, że wysokiej jakości!) zobaczysz tym bardziej :) Nawet jeśli tylko 15x21.
towersivy
18-05-2006, 09:46
Jesli chcesz inwestowac w M42 szukaj i kupuj szkła zeisa.
Pozdro
Wielkie dzięki za odpowiedzi!
Raff właśnie o takie potwierdzenie mi chodziło, krótko zwięźle i na temat.
Jeszcze zalezy jak i gdzie wywolasz. Te same zdjecia moga byc obrobione na setki sposobow, chociazby w zaleznosci od papieru czy samej maszyny. Super zdjecie z monitora moze byc kichą na odbitce. Zawodowcy maja stale punkty lub "wejscia" do labow. Amator z ulicy to "jeden z miliona", no chyba, ze sie dobrze wykloca :-) Chcesz porownac, to zanies pliki/negatywy z roznych obiektywow do tego samego labu i przekonasz sie czy widac roznice i jaka.
I właśnie o to pytałem Fotos w pierwszym poście. O róznice widoczną na zdięciach robionych różnymi obiektywami. Jeżeli są widoczne to chyba OK. Chodziło mi tylko o to, w których ta róznica będzie na plus. Ruletka labowa jest mi znana.
Pozdro.