Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Obiektywy a odbitki

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie Obiektywy a odbitki

Witam!
    Mam pytanie, czy istnieje różnica w jakości odbitek o max rozmiarach 15x21 cm wykonanych w labie, ze zdięć zrobionych obiektywami:
    kit, tamron 70-300f/4-5.6, canon70-200f/4, sigma 18-50f/2.8, obiektywy m42(zoom dobiegany-wiem). Pomijam jakość wykonania, szybkość AF, CA, stałe światło. Załóżmy, żę zdięcia są robione przy dobrym oświetleniu, a obiekty są w miarę statyczne .
    Proszę o odpowiedź tych, którzy widzieli i z góry serdecznie dziękuję.
    Pozdrawiam!
    6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

rozne obiektywy roznie rysuja (bokeh), roznie oddaja kolory i maja rozny kontrast, maja tez rozne wady jak CA (aberacje chromatyczne), dystorsje i flarowanie... rowniez ostrosc jest rozna... wiec oczywiste jest ze za kazdym razem do labu bedziesz dawal ciut inne zdjecia (powiedzmy ze tego samego przedmiotu) i bedziesz otrzymywal rozne odbitki, pytanie jest teraz do ciebie - czy zauwazysz roznice czy nie... bo roznice napewno beda... jak z dosią, po co przeplacac jak nie widac roznicy ;-)

Uzależniony

Domyślnie

Być może źle sformuowałem pytanie. Wiem, że na monitorze widać różnice na korzyść np. elek, ostatnio też widziałem piękne zdięcia nz stock-photo z szkieł m42, no i oczywiście te z kita. Niestety tylko na monitorze. Byłem zachwycony jakością szkieł m42 i to mnie właśnie interesuje, czy na papierze również zobaczę taką różnicę? M42 mają jeszcze jedną piękną ceche np. w porównaniu do stałek L, to cena.

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeśli na monitorze widzisz różnice, to na odbitkach (pod warunkiem, że wysokiej jakości!) zobaczysz tym bardziej Nawet jeśli tylko 15x21.

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Jesli chcesz inwestowac w M42 szukaj i kupuj szkła zeisa.

Pozdro

Uzależniony

Domyślnie

Wielkie dzięki za odpowiedzi!
    Raff właśnie o takie potwierdzenie mi chodziło, krótko zwięźle i na temat.

Początki nałogu

Domyślnie

Jeszcze zalezy jak i gdzie wywolasz. Te same zdjecia moga byc obrobione na setki sposobow, chociazby w zaleznosci od papieru czy samej maszyny. Super zdjecie z monitora moze byc kichą na odbitce. Zawodowcy maja stale punkty lub "wejscia" do labow. Amator z ulicy to "jeden z miliona", no chyba, ze sie dobrze wykloca :-) Chcesz porownac, to zanies pliki/negatywy z roznych obiektywow do tego samego labu i przekonasz sie czy widac roznice i jaka.

Uzależniony

Domyślnie

I właśnie o to pytałem Fotos w pierwszym poście. O róznice widoczną na zdięciach robionych różnymi obiektywami. Jeżeli są widoczne to chyba OK. Chodziło mi tylko o to, w których ta róznica będzie na plus. Ruletka labowa jest mi znana.
    Pozdro.

Uprawnienia umieszczania postów