Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z ostrzeniem(Macro lens 100mm)

mungo
13-05-2006, 14:42
Mam szkło Canon Macro Lens EF 100 mm 1:2.8(nie jest to ten nowy model-jest to ten starszy, gdzie mu się przód tak daaaleko wysuwa). Jest z nim problem. Gdy ostrze na minimalną odległość to potem nie chce wracać w kierunku ostrzenia do nieskończoności. Gdy na tej minimalnej odległości dłużej przytrzymam spust migawki, to on powyje, powyje, ale w końcu się schowa powracając do ostrzenia na dalszą odległość. Trochę mnie to nie pokoi, bo wyje przy tym straszliwie. Czy popsułem coś w obiektywie? A może mój 350D coś niedomaga ze starszym obiektywem? Proszę o szybką odpowiedź. Dziękuje.

Artprofi
31-05-2006, 21:40
Stary nie masz problemów z ostrzeniem ale z utrzymaniem tego szkla przy tej ogniskowej biorac pod uwage twoje body to musisz pomnożyć przez 1.3 i wyjdzie ci ogniskowa i nie jestes w stanie tego utrzymac przy czasie powyżej 125

DoMiNiQuE
31-05-2006, 21:46
Stary nie masz problemów z ostrzeniem ale z utrzymaniem tego szkla przy tej ogniskowej biorac pod uwage twoje body to musisz pomnożyć przez 1.3 i wyjdzie ci ogniskowa i nie jestes w stanie tego utrzymac przy czasie powyżej 125
A co ma piernik do wiatraka?

mungo, wczesniej tego nie bylo? Mialem 100/2.8 USM i on tez lubil sobie 'pojezdzic' troszke z ostroscia zanim ja ustawil. Choc za ustawienie AF jest odpowiedzialna puszka to z innymy szklami tego nie mam.

Vitez
01-06-2006, 05:44

350D ma cropa 1.3x ? A to ciekawe ... :roll:

Co nie zmienia faktu ze trudnosc w ustawieniu AF na pozycje dalsza niz minimalna ma sie nijak do nieostrosci zdjec vs ogniskowa - o ktorym to temacie w ogole nie ma tu mowy :p