PDA

Zobacz pełną wersję : Jakim obiektywem dostać kadr sfotografowany niepełnoklatkową kiedy mam pełnoklatkową?

NieOstrzy
24-09-2018, 00:45
Kurde, pomóżcie bo zamotałem się w obliczeniach już sam a jestem słaby z matematyki. Nie będę przedstawiał swoich obliczeń, po prostu napiszcie mi odpowiedź na pytanie i porównam ją ze swoją.

Problematyka dotyczy ogniskowej obiektywów dającej całkowicie inny obraz jeśli manewruje się nimi pomiędzy lustrzankami pełnoklatkowymi a niepełnoklatkowymi.

Weźmy zdjęcie jakie prezentuje niżej. Wykonałem je lustrzanką niepełnoklatkową z obiektywem o ogniskowej - jak widzimy po prawej - 60 milimetrów.

1260

Moje pytanie to...
Jaką dokładnie ogniskową powinien mieć założony obiektyw aby uzyskać dokładnie taki sam kadr/ogniskową jeśli założymy go do lustrzanki PEŁNOKLATKOWEJ?
Widzicie zdjęcie powyżej? Zrobiłem je niepełnoklatkową, obiektywem 60 mm.
O jakiej ogniskowej mam założyć obiektyw by dostać ten sam kadr kiedy fotografuje już pełnoklatkową?

zuber
24-09-2018, 05:56
Niepełnoklatkowa matryca przybliża 1.5x.

Więc wynika z tego, że żeby uzyskać taki sam obraz na matrycy pełnoklatkowej trzeba użyć ogniskowej 1.5x większej, czyli:

60mm x 1.5 = 90 mm

Sent from my SM-A320FL using Tapatalk

Bangi
24-09-2018, 06:34
Z przybliżaniem to ma raczej mało wspólnego...
Tu macie wyjaśnione
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Mnożnik_ogniskowej

mkamelg
24-09-2018, 09:34
Widzicie zdjęcie powyżej? Zrobiłem je niepełnoklatkową, obiektywem 60 mm.
O jakiej ogniskowej mam założyć obiektyw by dostać ten sam kadr kiedy fotografuje już pełnoklatkową?[/B]

60mm APS-C u Canona (mnożnik 1,6) równa się 96mm na pełnej klatce. Nikt nie produkuje obiektywu o dokładnie takiej ogniskowej więc trzeba wybrać coś zbliżonego. Jeżeli chodzi o ofertę systemową Canona to ja bym postawił na któryś z obiektywów o ogniskowej 100mm.

fret
24-09-2018, 09:39
Ten link akurat nie jest najlepszy, bo robi zamieszanie z GO.

Zasada jest prosta: mnożysz ogniskową x 1,6 i masz taki sam kadr, mnożysz wartość przysłony x 1,6 i masz taką samą GO.
Jeśli bardzo chcesz, to mnożysz ISO x 1,6^2 i masz taki sam czas ekspozycji i podobne szumy.