PDA

Zobacz pełną wersję : Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Strony : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

jotes25
04-12-2018, 09:58
Jaka to będzie różnica w normalnym fotografowaniu (oprócz rozmiaru i masy) i jaka to różnica na wydrukach dla 35mm światło f/1.2 czy f/1.4 ?

1. Co do wagi i rozmiarów, to póki nie ma takiego szkła to jest czysta spekulacja. Np. RF 35/1.8 IS nie jest ani większy ani cięższy niż EF 35/2 IS.

2. Różnica w fotografowaniu będzie większa niż kiedykolwiek wcześniej. Pomijam oczywiste różnice (głębia ostrości, ISO). Na przykładzie RF 50/1.2 widać, że jasność obiektywu ma niebagatelny wpływ na czułość AF (-6 EV) i (o czym się nie pisze) również na precyzję działania AF. Obie cechy są charakterystyczne dla Dual Pixel, praktycznie nieosiągalne w lustrzankach i problematyczne w systemie AF jakiego używa w bezlustrach Sony.

3. Wydruki powoli wysyłam na autostradę do kosza. 90% zdjęć oglądam na monitorze/tv 4K z możliwością powiększenia. A już puka 8K...

Jacek_Z
04-12-2018, 11:04
Na przykładzie RF 50/1.2 widać, że jasność obiektywu ma niebagatelny wpływ na czułość AF (-6 EV) .Tak bym tego chyba nie ujął. Bo to jest dokładnie jak jak np z lampami błyskowymi gdyby podawać, że energia jest większa dla przysłony 1.2 niż dla przysłony 2.0. Albo od innej strony - zooma, gdyby podawać że lampa jest silniejsza na 200 mm niz na 105 mm. To takie półprawdy podawane przez producentów by coś wyglądało lepiej w specyfikacji. Całe szczęście, że podają te "czułość" dla ISO 100, bo nagle sobie któryś producent może napisać, że czuły od -8EV i to będzie prawda, tylko że przy ISO 400.

jinks
04-12-2018, 12:13
Np. RF 35/1.8 IS nie jest ani większy ani cięższy niż EF 35/2 IS.
Tak przy okazji - myślicie, że to szkło to klon wersji EF? Fajnie jakby wypuścili w podobnej konwencji jeszcze 28, 50 i 85mm. Z tym, że znając canona to potrwa z 10-30 lat.

akustyk
04-12-2018, 12:29
Tak przy okazji - myślicie, że to szkło to klon wersji EF?

nie sadze. EF nie ma mozliwosci makro sam z siebie. plus, chyba nawet Canon nie odwazylby sie rzucic szkla makro z tak * bokehem. wiele ich szkiel zdradza objawy, zeby to ladnie ujac: "nienachalnego dopracowywania nieostrosci" ale jesli juz robia szkla makro, to nieostrosci sa ladne

Fajnie jakby wypuścili w podobnej konwencji jeszcze 28,
28/2.8 IS czy 28/1.8

co do tego pierwszegonie mam opinii. co do tego drugiego: lepiej, zeby w RF nie pokazywali szkiel o tak dramatycznym upadku ostrosci w rogach. wstyd bedzie :)

50

STM czy 1/4?

dla mnie oba sa raczej niegodne bagnetu RF jesli traktujemy R jako misia, pokazujacego nasze mozliwosci. 50 STM mozna zawsze przez adapter zapiac, wstydu nie bedzie. a wersja 1.4 to nie jest optyka na miare XXI wieku. lubie to szklo, m.in. za to ze nie jest optyka z XXI wieku (tzn. ma wady optyczne a nie jest zbytnio skorygowane) ale czegos takiego nie powinno sie juz wypuszczac w XXI wieku. zwlaszcza jesli ma sie takiego misia jak RF 50/1.2 :)

i 85mm.

IMHO do RF spodziewalbym sie raczej, ze gruchna czyms w desen 85/1.2 albo nawet 85/1.0. i to takim, ze bedzie ostre od pelnej dziury i ladnie rysujace.

nie pytaj kto z rodziny by musial nerki oddac na taka przyjemnosc :)

robertskc7
04-12-2018, 13:03
Akustyk jak byś miał takiego 85 1.0 to by się dziewczyny z maxmodels zabijały o TFP u ciebie :)

capo-di_tutti-capi
04-12-2018, 13:21
RF 28/1.8-2 IS tani (i kompaktowy) raczej by nie był. https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Canon_EF_28mm_f_2.8_IS_USM_Lens_vs_Nikon_AF-S_NIKKOR_28mm_f_1.8G_Lens/BHitems/843011-USA_856064-USA

Ciekawe czy zrobią ciemnicę f/2.8 z IS czy zrezygnują ze stabilizacji i będzie jaśniejszy.
To samo ze stałoogniskowym 24mm.

jinks
04-12-2018, 14:22
Odpowiadając bardzo ogólnie a mając na względzie Twoją opinię o EOS R - z jakiegoś powodu wypuścili to RF 35mm/f1.8 z IS i funkcją makro w przystępnej cenie (niecałe 500$). Myślę, że RF-y to nie będą tylko high-endowe szkła L za kilkanaście tys. złotych.

28/2.8 IS czy 28/1.8

co do tego pierwszegonie mam opinii. co do tego drugiego: lepiej, zeby w RF nie pokazywali szkiel o tak dramatycznym upadku ostrosci w rogach. wstyd bedzie :)

f1.8 śladem RF35.
EF28/1.8 to projekt z 1991r. Myślę, że w 2018r. można zrobić tego typu szkło w znacznie lepszym wydaniu. Pewnie trochę większe i droższe, ale ciągle kompaktowe względem kloców 24L, czy S24art. Przykład nikkor 28/1.8 :D

STM czy 1/4?

dla mnie oba sa raczej niegodne bagnetu RF jesli traktujemy R jako misia, pokazujacego nasze mozliwosci. 50 STM mozna zawsze przez adapter zapiac, wstydu nie bedzie. a wersja 1.4 to nie jest optyka na miare XXI wieku. lubie to szklo, m.in. za to ze nie jest optyka z XXI wieku (tzn. ma wady optyczne a nie jest zbytnio skorygowane) ale czegos takiego nie powinno sie juz wypuszczac w XXI wieku. zwlaszcza jesli ma sie takiego misia jak RF 50/1.2 :)
No, ale ja nie mówię żeby robić klony starych szkieł z lat 90tych. Tylko coś współczesnego. Coś między high-endem Rf50/1.2 a arcybrzydkim bokehem EF50stm. Może jako przykład Zeiss55/1.8.

IMHO do RF spodziewalbym sie raczej, ze gruchna czyms w desen 85/1.2 albo nawet 85/1.0. i to takim, ze bedzie ostre od pelnej dziury i ladnie rysujace.

nie pytaj kto z rodziny by musial nerki oddac na taka przyjemnosc :)
Też tak myślę :) W zasadzie to w obecnej sytuacji EF85/1.4L IS wydaje się niedrogi :D

Akustyk jak byś miał takiego 85 1.0 to by się dziewczyny z maxmodels zabijały o TFP u ciebie :)
Parę miesięcy temu byłem na plenerze gdzie jedna z modelek trochę fotografowała i bardzo się żaliła, że fotografowie już w ogóle nie zwracają uwagi na to jak pozuje i jak układa się jej ciało w kadrze tylko ciągle mówią o bokehu. Pomimo tego, że powiedziała to z takim smutkiem nie mogłem wytrzymać ze śmiechu, bo pozowała głównie w fotografii aktowej i sensualnej a oni tylko o swoich zabawkach :D

robertskc7
04-12-2018, 14:27
Bo to chłopcy TFP z aparatami :)

capo-di_tutti-capi
04-12-2018, 14:44
I to jest przyczyna upadku zawodu fotografa i jego prestiżu!

akustyk
04-12-2018, 14:47
Czego?

Dzieki temu "upadkowi" mnostwo uzytkownikow tego czy podobnych forum zarabia na zdjeciach. Albo przynajmniej racjonalizuje wydatki na nowe klocki w oczach polowic(ow)

Kolekcjoner
04-12-2018, 14:51
Myślę, że RF-y to nie będą tylko high-endowe szkła L za kilkanaście tys. złotych.
Na pewno tak będzie :).

Parę miesięcy temu byłem na plenerze gdzie jedna z modelek trochę fotografowała i bardzo się żaliła, że fotografowie już w ogóle nie zwracają uwagi na to jak pozuje i jak układa się jej ciało w kadrze tylko ciągle mówią o bokehu. Pomimo tego, że powiedziała to z takim smutkiem nie mogłem wytrzymać ze śmiechu, bo pozowała głównie w fotografii aktowej i sensualnej a oni tylko o swoich zabawkach :D
Dużo jest obecnie posiadaczy sprzętu, a nie fotografów. Zjawisko znane od lat na zachodzie. Wielu bogatych gości posiadających najdroższe zabawki spędzających czas głównie nad spuszczaniem się które szkło jest najostrzejsze i która matryca najmniej szumi - ogólnie bardzo przyjemni ludzie ale niekoniecznie umiejący robić zdjęcia i niekoniecznie tym zainteresowani :lol:.

akustyk
04-12-2018, 15:03
Zjawisko znane od lat na zachodzie. Wielu bogatych gości posiadających najdroższe zabawki spędzających czas głównie nad spuszczaniem się które szkło jest najostrzejsze i która matryca najmniej szumi - ogólnie bardzo przyjemni ludzie ale niekoniecznie umiejący robić zdjęcia i niekoniecznie tym zainteresowani :lol:.

kiedys to bylo uciazliwe, bo wiekszosc z nich miala Canona.

teraz na szczescie poszli do Sony, bo tam sa lepsze pomiary.

jinks
04-12-2018, 15:12
Wiadomo, że sprzęt i idealne technicznie zdjęcia nie są istotą fotografii, ale bądźmy szczerzy... nie po to się tu spotykamy żeby tracić czas na gadanie o jakimś przekazie artystycznym, doznaniach wizualnych, symbolice, metaforach, czy narracji w esejach fotograficznych :D Wróćmy więc do tematu...

Ciekawy wywiad dotyczący EOS R ;)
https://www.facebook.com/carledmondlw/videos/10217419220738430/

capo-di_tutti-capi
04-12-2018, 15:23
które szkło jest najostrzejsze i która matryca najmniej szumi

Bez względu na powód zakupu i jak dobre robią zdjęcia to jest wybór oferty handlowej.
W Raju Sprzedawców pewnie kupujący nie patrzyli by na to co i za ile dostają, a producenci mogli by robić coraz większe g...

Kolekcjoner
04-12-2018, 18:41
Wbrew pozorom to przyczyną upadku tej profesji (choć moźna to rozumieć różnorako) jest chyba najbardziej powszechność dostępu do bardzo przyzwoitego sprzętu.

kiedys to bylo uciazliwe, bo wiekszosc z nich miala Canona.

teraz na szczescie poszli do Sony, bo tam sa lepsze pomiary.
Chyba to jest niezależne od systemu ale rzeczywiście podniecanie się osiągami matryc Canona to byłby swoisty masochizm :lol:...

Wiadomo, że sprzęt i idealne technicznie zdjęcia nie są istotą fotografii, ale bądźmy szczerzy... nie po to się tu spotykamy żeby tracić czas na gadanie o jakimś przekazie artystycznym, doznaniach wizualnych, symbolice, metaforach, czy narracji w esejach fotograficznych :D Wróćmy więc do tematu...

Ale przecież nie o nas to pisałem :mrgreen: ....

becekpl
06-12-2018, 00:27
tak się zastanawiam, obserwując zjazd cen bez lusterkowych F, czy body R będzie tak trzymać cenę jak DSLR czy ...no właśnie
za rok-półtora pojawi się RII i co wtedy?

swallow77
06-12-2018, 01:29
tak się zastanawiam, obserwując zjazd cen bez lusterkowych F, czy body R będzie tak trzymać cenę jak DSLR czy ...no właśnie
za rok-półtora pojawi się RII i co wtedy?Nic. Nowy R bedzie kosztowal 130-150% ceny startowej poprzedniego R. Ten model biznesowy sprawdza się od lat; i jakoś to przeżyjemy.

Wysłane z mojego FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

Kolekcjoner
06-12-2018, 02:07
za rok-półtora pojawi się RII i co wtedy?
Będzie jechać w dół. Już trochę zjechało.

candar
07-12-2018, 00:11
Z ciekawości sprawdziłem na ile cykli obliczona jest migawka w R i... zaskoczony trochę jestem.

Canon EOS R trwałość migawki 150,000 cykli (czyli jak Canon 450D jak i 400D) https://fotoblogia.pl/10914,koszmar-fotografa-tak-umiera-migawka-w-canonie-eos-7d-mark-ii
Nikon Z6 trwałość migawki 200,000 cykli / Nikon Z7 trwałość migawki 200,000 cykli
EOS-1D X Mark II trwałość migawki około 400 000 cykli

Trwałość migawki w Sony A9 , A7R II i A7R III to 500 tys. cykli (Sony a99 II trwałość migawki 300.000 cykli)

w 5D mark I przekroczyłem 300.000 a w 5D mark III przekroczyłem 155.000 cykli migawki. Wychodzi na to, że w R wymieniałbym w serwisie już drugą migawkę (ca 900 zł), albo i trzecią.

Nie szukam dziury w całym, ale jestem ciekawy na czym jeszcze zaoszczędzili projektując R. Wychodzi na to, że canon R - to bardziej aparat rodzinny do okazyjnego fotografowania. A przynajmniej tak pozycjonuje go trwałość migawki podana przez producenta.

Dla ciekawych
http://olegkikin.com/shutterlife/canon_eos450d.htm
http://olegkikin.com/shutterlife/canon_eos5dmkii.htm
http://olegkikin.com/shutterlife/canon_eos1dsmkiii.htm

sv
07-12-2018, 00:37
EOS R ma trwałość migawki 200.000 cykli, 5d mk IV ma 150.000
https://www.the-digital-picture.com/Reviews/Camera-Specifications.aspx?Camera=1221&CameraComp=1074

podejrzewam, że podobnie jak w wielu piątkach, przebiegi po pół miliona i więcej nie będą wyjątkowe.

Nie szukam dziury w całym,

a jednak szukasz.

marfot
07-12-2018, 00:41
Z ciekawości sprawdziłem na ile cykli obliczona jest migawka w R i... zaskoczony trochę jestem.

Canon podaje na swoich stronach 200 tys. czyli złapałeś ich na oszustwie.
Z ciekawości do ilu klapnięć dojechałeś podczas swojego sprawdzania?

candar
07-12-2018, 00:47
EOS R ma trwałość migawki 200.000 cykli, 5d mk IV ma 150.000
https://www.the-digital-picture.com/Reviews/Camera-Specifications.aspx?Camera=1221&CameraComp=1074

podejrzewam, że podobnie jak w wielu piątkach, przebiegi po pół miliona i więcej nie będą wyjątkowe.

a jednak szukasz.

Tu podają 150.000 cykli https://floppydisk.pl/2018/09/canon-eos-r-vs-nikon-z6-vs-nikon-z7/

Nie szukam :) Sprawdzam bo jestem ciekawy :)

sv
07-12-2018, 00:48
Tu podają 150.000 cykli https://floppydisk.pl/2018/09/canon-eos-r-vs-nikon-z6-vs-nikon-z7/

Nie szukam :) Sprawdzam bo jestem ciekawy :)

Fajne źródło informacji sobie znalazłeś. Sprawdź jeszcze na wróżka.pl

candar
07-12-2018, 00:49
Canon podaje na swoich stronach 200 tys. czyli złapałeś ich na oszustwie.
Z ciekawości do ilu klapnięć dojechałeś podczas swojego sprawdzania?

Nie testuję aparatów i nie trzymam w kredensie za szkłem :) Po prostu używam zgodnie z przeznaczeniem.

tomfoot
07-12-2018, 00:49
Żeby sprawdzić trwałość migawki polecam jednak zakupić aparat i zrobić nim taką ilość zdjęć, na które migawka pozwoli.

candar
07-12-2018, 00:57
Fajne źródło informacji sobie znalazłeś. Sprawdź jeszcze na wróżka.pl

Różne źródła podają różne wartości: tu też 150.000 cykli https://photographylife.com/news/canon-eos-r-announcement

Jacek_Z
07-12-2018, 01:09
Dziś się bawiłem R.
Z prezentacji (Canon Polska i cyfrowe.pl ) pamiętam, że migawka na 200 tys. Na pewno. No chyba, że kłamali. Ale ten slajd pamiętam. 200 tys.
AF w słabym świetle żarowym błyskawiczny. Byłe zaskoczony bo pamiętam jak pracował AF w Sony A7mk2. Choć to trochę niesprawiedliwe, bo w canonie był 50/1.2 a w Sony dano mi z 100 STM a on ma chyba T 5.6 o ile pamiętam. Nie mogę się odnieść do Sony A7mk3, nie ma go nikt ze znajomych. Nikon D800 (model z roku 2012) łapał ostrość wolniej (z Sigmą ART 85/1.4) Różnice C vs N oczywiście minimalne, bo oba body łapią błyskawicznie, ale są. AF One shot, jeden punkt, wybrany przeze mnie. Bez wykrywania oka czy twarzy. Jak widziałem jak pracuja inni to te funkcje raczej aparat spowalniają. Aha - jak było wykrywanie oka to czasami pokazywało kwadracik na dalszym oku. gdy twarz była prawie na wprost. prawie. Ale f 1.2 ... to różnica centymetra ma znaczenie.
Duża różnica jest w wielkości punktu AF. Mały punkt w R jest punktem ogromnym! Obejmował mi oko z brwią razem. Boję się gdzie złapał przez to punkt ostrości. Przy 1.2 może to dać duuużą różnicę. Punkty w lustrzance D800/810 są znacznie mniejsze, a w D850 to już w ogóle drobniutkie.
O dziwo ergonomia mi w miarę przypasowała, poza detalami. Fajnie mi się zmieniało punkty AF dotykowo na LCD (ustawiłem czułą jedynie prawą stronę ekranu), masakrycznie sie ustawialo za to punkt wybierakiem, bo za dużo do przeklikania, punkt niemal stoi w miejscu. Chyba nie ma co żałować braku joya. Bardzo dobry AWB w świetle halogenu. Wkurzało mnie pokazanie zdjęcia na ułamek sekundy. Skoro mam oko przy monitorku to wolę śledzić modelkę. To się da wyłączyć, tylko nie wiedziałem jak. Za krótko miałem aparat, z 15 minut. Były 4 aparaty na 20 osób. Ja poczekałem do końca by się bawić nim dłużej. Nie bardzo mnie interesowały szkła 35 i 24-120/4, a 28-70/2 też w sumie nie bardzo, bo cenowo to kosmos, w dodatku to jedno szkło było "przedprodukcyjne" i nie mieliśmy pokazywac plików z niego.
Jeszcze nie zrzuciłem zdjęć, robiłem równocześnie na 2 body, na R i na Nikonie D800.
Podsłuchane opinie u ludzi: - eee, to 6Dmk2, a cena wiele wyższa. Z 1 slotem SD chcą z tym iść do zawodowców? Mi się ten aparat podobał bardziej niż Canonierom.
Z detali - matryca czulsza niż w D800, tzn pokazywał mi krótsze czasy przy tym samym ISO i f niz Nikon. Nie maiłem czasu zobaczyc plików. Jak je pootwieram to napiszę kolejne wnioski jesli chodzi o celność AF.
EDIT, na szybko. Krótsze czasy to okazuje sie ciemniejsze pliki niz te co robiłem nikonem. Czyli czułośc matryc jest jednak podobna.
Obraz w wizjerze był mi nienaturalnie jasny. Skoro w pomieszczeniu jest mrok to wizjer nie ma mnie oślepiać. bo w końcu oko raz przykładamy, a raz odrywamy od wizjera. Na pewno to się ustawia tak jak się chce, było ustawione wg mnie źle. Naturalniejsze było dla mnie patrzenie w wizjer lustrzanki. Studio 200 m2 a ja będąc przy ścianie robiłem tylko przy halogenie 250W w beautydishu, reszta studia w ciemności. Robiłem bez błysku, ISO 1600.
EDIT 2 - gotowe pliki i na LCD i w EFV były bardzo jasne, tak samo jasno działał monitor gdy się fotografowało. Nie wiem po kiego grzyba zachwalać jasny wizjer, że jaśniej niż w lustrzance, że się widzi to czego w lustrzance się nie dostrzeże itd. Ja ślepy nie jestem, z 10 lat poruszałem sie po ciemni foto, dobrze widze w ciemności, nie potrzebuję żadnego podbicia jasności. To były ustawienia domyślne, obraz można przyciemnić. Po co wyświetlac tak jasny obraz, skoro plik okazuje się niedoświetlony? To myli. Miałbym ciemniejszy obraz to bym rozjaśnił i by było OK.

sv
07-12-2018, 01:21
Różne źródła podają różne wartości: tu też 150.000 cykli https://photographylife.com/news/canon-eos-r-announcement

Mylą się. Jest 200.000

mkamelg
07-12-2018, 02:16
Shutter Durability
The EOS R camera has a robust, electronically controlled focal-plane shutter that's rated to approx. 200,000 cycles for consistent and reliable use. It shoots as fast as 1/8000 sec. at up to 8 fps, and up to 5 fps with Servo AF.

Źródło: https://www.usa.canon.com/internet/portal/us/home/products/details/cameras/eos-dslr-and-mirrorless-cameras/mirrorless/eos-r (trzeba sobie rozwinąć zakładkę "Impressive Durability.")

tombas
07-12-2018, 08:47
RF namiesza, sam ostatnio myślałem o 35 1.4 II i... czy jest sens jeszcze się pchać w EF?
to nie myśl, tylko kup :-)
serio, byłem zadowolony z I wersji, ale II to na prawdę inne szkło

candar
07-12-2018, 08:50
Mylą się. Jest 200.000

Ok. Bardzo dziękuję za info. Mocno się zdziwiłem widząc dużo mniej.

kmeg
07-12-2018, 10:23

Nie szukam :) Sprawdzam bo jestem ciekawy :)Tak się teraz określa trolling ?

zdebik
07-12-2018, 10:44
Podejrzewam, że w Sony te 500 000 są tylko marketingowym zabiegiem. Tam jak się aparat zepsuje kupujesz nowy.

candar
07-12-2018, 10:59
Tak się teraz określa trolling ?

A pisanie, że w "Sony te 500 000 są tylko marketingowym zabiegiem" to zapewne jego przeciwność ?

zdebik
07-12-2018, 11:49
A pisanie, że w "Sony te 500 000 są tylko marketingowym zabiegiem" to zapewne jego przeciwność ?Gdzieś był topic jak slubniakowi padła A7'ka. Migawka się randomowo zacinała. Serwis stwierdził, że jak się zatnie kolejny raz to coś z tym zrobią bo narazie nie widzą problemu.

candar
07-12-2018, 12:26
Gdzieś był topic jak slubniakowi padła A7'ka. Migawka się randomowo zacinała. Serwis stwierdził, że jak się zatnie kolejny raz to coś z tym zrobią bo narazie nie widzą problemu.

To takie oczywiste, że wyłącznie w Sony padają aparaty. W żadnym innym systemie jest to nie do pomyślenia, aby aparat mógł się zepsuć sam z siebie.

zdebik
07-12-2018, 12:31
To takie oczywiste, że wyłącznie w Sony padają aparaty. W żadnym innym systemie jest to nie do pomyślenia, aby aparat mógł się zepsuć sam z siebie.Wszystko pada, ale serwisy różnie działają. Taki serwis Nikona w Polsce był dość dobrze udokumentowany.

marfot
08-12-2018, 09:52
Jakie zamienniki LP-E6N sprawdzą się w R?
Chodzi mi bardziej o bezproblemowe działanie niż rekordy kliknięć.

Shrek
08-12-2018, 10:11
Jakie zamienniki LP-E6N sprawdzą się w R?
Chodzi mi bardziej o bezproblemowe działanie niż rekordy kliknięć.

Ja kupiłem tą, nie widzę różnicy z oryginałem żadnej, mam też po 5D4 też Newell
ale LP-6 bez N i też działa tak samo, rejestruje się w R i trzyma parametry.

https://www.euro.com.pl/akumulatory/newell-lp-e6n.bhtml

marfot
08-12-2018, 10:22
Ja kupiłem tą, nie widzę różnicy z oryginałem żadnej, mam też po 5D4 też Newell
ale LP-6 bez N i też działa tak samo, rejestruje się w R i trzyma parametry.

https://www.euro.com.pl/akumulatory/newell-lp-e6n.bhtml

Dzięki :). Cena atrakcyjna. Dokupię 2 szt., zobaczę na ile mi to wystarczy.

Shrek
08-12-2018, 11:38

Ja z mojego doświadczenia powiem tyle, wykonując pewną stałą pracę u siebie w firmie, miałem do zrobienia
ok 100 ujęć ze statywu. Kiedy robiłem to 5d4 używając wyświetlacza, bo łatwiej było mi kadrować, ustawiać
przedmiot itd. na całą pracę lewie wystarczały mi dwa ogniwa, przy czym pierwsze się ładowało podczas pracy
drugiego i jak padło drugie, wsadzałem niedoładowane pierwsze i tak kończyłem zadanie.

Obecnie jestem po takiej sesji tydzień temu, gdzie pracowałem identycznie, ale dużo wygodniej, bo z odchylonym
wyświetlaczem, bez konieczności klękania do niego, bo na niskiej wysokości mam statyw, obiekty są niskie i duże,
na całą sesję ok 3,5h i blisko 100 zdjęć wystarczyła mi jedna bateria, jakby tego było mało jako pierwszą wsadziłem
ten zamiennik właśnie, a nie oryginał. To daje do myślenia jednak. Ja nigdy nie liczyłem ile mi pozwala zrobić
klatek jedno ładowanie, ale tutaj wynik jest doskonale widoczny i niepodważalny. Jestem mega zadowolony i z tego
powodu i z kilku innych jak AF itd. Wszystko już zostało napisane, jednemu pasuje innemu nie, ja jestem turbo
zadowolony z zamiany z 5d4 na R i nikt ani żadne statystyki czy cyferki mi tej radości nie odbiorą :-)

jotes25
08-12-2018, 11:54

Gratuluję zakupu :) Chętnie przeczytam praktyczne wrażenia (może być nawet za kilka miesięcy) jeśli chodzi o:

1. Porównanie AF z M50, zwłaszcza w trybie servo.
2. Skuteczność AF w trybie servo z 70-300 L.

Jacek_Z
08-12-2018, 14:32
..
ok 100 ujęć ze statywu. Kiedy robiłem to 5d4 używając wyświetlacza, bo łatwiej było mi kadrować, ustawiać
przedmiot itd. na całą pracę lewie wystarczały mi dwa ogniwa,

Obecnie ..
na całą sesję ok 3,5h i blisko 100 zdjęć wystarczyła mi jedna bateria,
Moment. 100? czy zgubiłeś jedno zero?
W domu, techniczne zdjęcia to się nie męcz żadnym tam LCD tylko rób zdj z laptopa (ewentualnie smartfon). Nie trzeba sie kłaść.

Shrek
08-12-2018, 15:21
Moment. 100? czy zgubiłeś jedno zero?
W domu, techniczne zdjęcia to się nie męcz żadnym tam LCD tylko rób zdj z laptopa (ewentualnie smartfon). Nie trzeba sie kłaść.

Nie zgubiłem 0, pisałem też z naciskiem na fakt, że nie ilość tylko czas u mnie w tej walce
gra główną rolę i tu jest pies pogrzebany. Używałem do tego iPad'a Pro, mam świetną jakość
ale opóźnienia w przeniesieniu obrazu powodują, że nie jest to najlepszy sposób i uwierz mi,
nie jestem świeżakiem w tej materii, wolałem klękać do 5D jak korzystać z tego udogodnienia.
Wiem, że mogę kupić zasilacz, ale ja nie widzę sensu, mam 3 baterie i po tym doświadczeniu
wniosek jest świetny, że jedna mi wystarczyło, a jak będę miał 150 klatek, to 2 maksymalnie.

Uważam po poniedziałkowej pracy, że nie żałuję ani 1zł wydanej na R, ustawiłem wszystko pod
siebie, mam odwrócony wyświetlacz, mogę sobie ustawiać "model" patrząc w ekran, oszczędzam
czas, bieganie od modelu do aparatu, klikam na wyświetlacz i mam fotę, wiem, w5D też mogłem
kliknąć w ekran ale musiałem iść dookoła statywu i to robić, tutaj nie muszę itd. można mnożyć
zalety. Nie miałem okazji zliczać ilości zrobionych klatek na jednej baterii, ba! nigdy nawet
się temu nie przyglądałem więc nie mam odniesienia, wiem jedynie z doświadczenia czasowego,
o czym właśnie się podzieliłem we wcześniejszym poście i tyle w temacie. Nie chce mi się
rozpisywać na temat lepszego dla mnie trzymania z powodu wagi, ergonomia jest dla mojej dłoni
super, zdjęcia nie mają różnic optycznych z poprzednikiem, celność jest dużo większa jak 5D4,
przynajmniej z mojego amatorskiego doświadczenia, wg mnie jest świetny i tyle, co tu dywagować.

marfot
08-12-2018, 18:18
Pierwsze wrażenia mam za sobą.
Pierwsze co sprawdziłem to ten nieszczęsny banding. Wygląda, że to plaga zesłana na Niemców (ich forum się tym pasjonuje ;)).
Obrazek piękny, dużo detali, kolory super.
Obróbka to sama przyjemność. Dziś było ostre słońce więc kontrastu w mieście nie brakowało. Matryca łyka bez problemu rozjaśnienie cieni o 4EV, szum malutki, ładny.
Kolory po wyciągnięciu całkiem reaktywne na nasycanie. Zielony oczywiście słabiej się nasyca - jak to w Canonie.
Po pół roku użytkowania M50 obsługa R wydaje się naturalna. Rzeczywiście fajnie się to trzyma.
EVF załuguje na duże "Wow!"

Podpiąłem YN-E3-RT i ładnie steruje 430EXIIIRT - przynajmniej w ETTL :D

Testy AF jak ogarnę lepiej całe to sterowanie AF.

jinks
08-12-2018, 18:30
marfot nie wierzę, że jesteś zadowolony z matrycy. To muszą być emocje... :D:D:D Też chętnie usłyszę coś o AF :) Mnie akurat najbardziej interesuje praca w one-shot na przesłonach f1.4-f2.8.

marfot
08-12-2018, 19:31
marfot nie wierzę, że jesteś zadowolony z matrycy. To muszą być emocje... :D:D:D Też chętnie usłyszę coś o AF :) Mnie akurat najbardziej interesuje praca w one-shot na przesłonach f1.4-f2.8.

Matryca rzeczywiście mi się spodobała :D
Niby fotka jak ze smartfona ;)
A obrobiona w LR: Exposure +4EV, Highlights -80. :

1468

Jakoś tam ocalały kolory w światłach i cieniach.

r_m
08-12-2018, 21:17
Pierwsze wrażenia mam za sobą.
Pierwsze co sprawdziłem to ten nieszczęsny banding. Wygląda, że to plaga zesłana na Niemców (ich forum się tym pasjonuje ;)).

Mam dziwne wrażenie, że czytam "powtórki z rozrywki". Po wejściu 6d mk II testerzy głośno mówili, że to krok wstecz (no, może oprócz AF), że to aparat dla nikogo, że nie da się tym robić zdjęć. Potem pojawili się prawdziwi użytkownicy, i nagle się okazało, że aparat się sprawdza. Teraz zaczynam widzieć dokładnie to samo, testy, lamenty sobie, a realne życie sobie ;)

Shrek
08-12-2018, 21:50
Teraz zaczynam widzieć dokładnie to samo, testy, lamenty sobie, a realne życie sobie ;)

To oczywista oczywistość, większość lamentu i bzdetów wylewają jak to celnie nazwałeś testerzy,
a ja dodam „teoretycy”, nie tylko nigdy nie wykonali 1 zdjęcia danym sprzętem, ale nawet nie mieli
go w rękach :-)

marfot
08-12-2018, 23:00
To oczywista oczywistość, większość lamentu i bzdetów wylewają jak to celnie nazwałeś testerzy,
a ja dodam „teoretycy”, nie tylko nigdy nie wykonali 1 zdjęcia danym sprzętem, ale nawet nie mieli
go w rękach :-)

Testerzy wybierają najlepszy sprzęt "na świecie". Użytkownik chce mieć sprzęt użyteczny dla siebie.
Jeżeli chcę mieć matrycę z 5DIV w małym body ze sprawnym AF to nie muszę sprawdzać pięciu różnych korpusów, różnych producentów, tylko akurat jeden Canona.
Inna sprawa, że sprzęt Canona lepiej służy użytkownikom, niż testerom i słabo wygrywa różne porównania.

mirror
09-12-2018, 10:22
Testerzy wybierają najlepszy sprzęt "na świecie". Użytkownik chce mieć sprzęt użyteczny dla siebie.
Jeżeli chcę mieć matrycę z 5DIV w małym body ze sprawnym AF to nie muszę sprawdzać pięciu różnych korpusów, różnych producentów, tylko akurat jeden Canona.
Inna sprawa, że sprzęt Canona lepiej służy użytkownikom, niż testerom i słabo wygrywa różne porównania.

fajnie że się zdecydowałeś, dobrze to wygląda szczególnie pamiętając twoje krytyczne nastawienie, masz jeszcze optykę EF? jak już trochę pofocisz to napisz jak oceniasz wpółpracę 16-35/4 i 70-300L z tym korpusem.

candar
09-12-2018, 10:30
Swoją drogą MZ zdaniem warto poczekać na przeceny i promocje bo jak widać są szanse, że cena jeszcze może znacznie spaść
https://www.euro.com.pl/kompakty-z-wymienna-optyka/canon-eos-r-body-adapter-ef-eos-r.bhtml?from=ceneo&p=9889.00&cr=0&t=20181209-0230
https://fotoforma.pl/aparat-canon-eos-r-adapter-ef-eos-r-przedsprzedaz.html?gclid=CjwKCAiAl7PgBRBWEiwAzFhmm lq3KJchi-HP0pINWV5sAqP_XHQYGy7LdnxZnk2xcTMPgoie1OcW0xoCPQ8Q AvD_BwE
https://www.fotoplus.pl/aparaty-cyfrowe/bezlusterkowce/Canon-EOS-R?gclid=CjwKCAiAl7PgBRBWEiwAzFhmmt2oW05LCshjEjxoIl xt_4RiwaCbrfE2fQcAceRm1gVNF4U-XsJEsxoCVi4QAvD_BwE

marfot
09-12-2018, 11:04
Swoją drogą MZ zdaniem warto poczekać na przeceny i promocje bo jak widać są szanse, że cena jeszcze może znacznie spaść
https://www.euro.com.pl/kompakty-z-wymienna-optyka/canon-eos-r-body-adapter-ef-eos-r.bhtml?from=ceneo&p=9889.00&cr=0&t=20181209-0230
https://fotoforma.pl/aparat-canon-eos-r-adapter-ef-eos-r-przedsprzedaz.html?gclid=CjwKCAiAl7PgBRBWEiwAzFhmm lq3KJchi-HP0pINWV5sAqP_XHQYGy7LdnxZnk2xcTMPgoie1OcW0xoCPQ8Q AvD_BwE
https://www.fotoplus.pl/aparaty-cyfrowe/bezlusterkowce/Canon-EOS-R?gclid=CjwKCAiAl7PgBRBWEiwAzFhmmt2oW05LCshjEjxoIl xt_4RiwaCbrfE2fQcAceRm1gVNF4U-XsJEsxoCVi4QAvD_BwE

No właśnie ten nowy poziom cenowy oceniłem jako do przełknięcia. Tak w okolicach 8,5k chyba będzie dłuższy postój w spadku cen. Tym bardziej, że w USA nie ma szaleństwa obniżek mimo Black Friday i Cyber Monday.
Wkrótce szykuje mi się wyjazd i chciałem trochę opanować sprzęt.

tomfoot
09-12-2018, 11:28
Gdyby ktoś chciał kupić, to EOS R aktualnie po 9229 z adapterem w euro.com.pl

jinks
09-12-2018, 11:56
Zbliża się koniec roku. Ludzie często i tak mają podatek do zapłacenia a tu jeszcze takie promocje. Myślę, że wielu się skusi :)

kmeg
09-12-2018, 13:38
Zbliża się koniec roku. Ludzie często i tak mają podatek do zapłacenia a tu jeszcze takie promocje. Myślę, że wielu się skusi :)Sam nad tym myślę ale dopuki nie zmacam R własnymi rekoma i oczami to wybór 6d2vs5d4vsR nie jest oczywisty. Gdyby ta nieszczęsna 5tka miała odchylany wyświetlacz...

dan_jo
09-12-2018, 13:59
Jeszcze trochę kasy za obiektywy oddają.;)
https://www.canon.pl/lens-promo/

marfot
09-12-2018, 14:13
Sam nad tym myślę ale dopuki nie zmacam R własnymi rekoma i oczami to wybór 6d2vs5d4vsR nie jest oczywisty. Gdyby ta nieszczęsna 5tka miała odchylany wyświetlacz...

6DII to incydent, który nie powinien się wydarzyć ale się wydarzył :mrgreen:
Realnie wybierasz między 5DIV i R - jak wszyscy :). Jest za mało porównań praktycznych tych modeli.
Zbyt krótki kontakt z R może wyrządzić więcej szkody jak pożytku, myślę. Body R wygląda na delikatne w stosunku do 5DIV. Chyba jest jakby wolniejsze w reakcji. Jak się nie zrobi 1k fotek to nic nie wiadomo. Możliwości konfiguracji przycisków są spore ale na początek można mieć wrażenie, że wszystko jest inaczej - czyli gorzej.
Jeżeli w ogóle rozważałeś 6DII to solidność R jest istotnie wyższa - reszta to przepaść (matryca, AF). Jest to przemyślane body ale nie jest to oczywiste dla użytkownika DSLR. Tego trzeba spróbować (albo się na to wypiąć ;)). Ja pierwszy raz wziąłem R do ręki jak przyszedł mój egzemplarz :lol:

jotes25
09-12-2018, 18:55
Zadowolę się matrycą z 6d2, byle stabilizację dali ;)

szandor
09-12-2018, 20:54
6DII to incydent, który nie powinien się wydarzyć ale się wydarzył :mrgreen:......

Zadowolę się matrycą z 6d2, byle stabilizację dali ;)

A jak się pojawi (jeśli) RII, to się potwierdzi, że R to incydent.

marfot
09-12-2018, 21:00
A jak się pojawi (jeśli) RII, to się potwierdzi, że R to incydent.

R to incydent wymuszony okolicznościami - body sklecone trochę na szybko, bez doświadczenia.
RII ma szansę usunąć niedoróbki - nie mówię braki w specyfikacji typu brak IBIS czy drugiej karty - tylko braki np. procesora, softu itp.
Po sobie widzę, że gdyby 6DII było jak trzeba to R by sie nie sprzedał :lol:

Kolekcjoner
09-12-2018, 23:15
R to incydent wymuszony okolicznościami - body sklecone trochę na szybko, bez doświadczenia.

Raczej bez przekonania - ja mam ciągle wrażenie, że w Canonie panuje pogląd że bezlustra to taki wypierd ;) nowoczesności i hipsterstwa w związku z tym trzeba to traktować jak poligon. Może przesadzam ale nie opuszcza mnie ta myśl za każdym razem gdy wezmę jakieś bezlustro Canona do ręki. Z drugiej strony jak się weźmie pod uwagę jaki to uczciwy obrazek wypluwa i w sumie ma przemyślaną intuicyjną obsługę to łatwo sobie wyobrazić co by mogło być jakby się uczciwie wzięli za ten segment.

marfot
10-12-2018, 00:15
Raczej bez przekonania - ja mam ciągle wrażenie, że w Canonie panuje pogląd że bezlustra to taki wypierd ;) nowoczesności i hipsterstwa w związku z tym trzeba to traktować jak poligon. Może przesadzam ale nie opuszcza mnie ta myśl za każdym razem gdy wezmę jakieś bezlustro Canona do ręki. Z drugiej strony jak się weźmie pod uwagę jaki to uczciwy obrazek wypluwa i w sumie ma przemyślaną intuicyjną obsługę to łatwo sobie wyobrazić co by mogło być jakby się uczciwie wzięli za ten segment.

Obawiam się, że oni sie uczciwie wzięli ale nie mają środków technicznych. Procek nie wyrabia, soft też. Myślę, że w tym gigapikselowym body wsadzą osobny układ do odczytu matrycy i drugi do reszty bo w ML za dużo się dzieje (eye-AF, 2 wyświetlacze, dotyk). Potem brakuje fps albo śledzenie nie wyrabia.

Kolekcjoner
10-12-2018, 01:32
Obawiam się, że oni sie uczciwie wzięli ale nie mają środków technicznych.

Podejrzewam że jedno nie wyklucza drugiego. Nie mam szczegółowej wiedzy na temat aktualnych technologii Canona ale jeśli są zapóźnieni to to może być właśnie wynik tego o czym pisałem wyżej.
Druga rzecz to trochę im się wali. Zawalił się rynek kompaktów, częściowo też zawalił się rynek urządzeń biurowych. moim zdaniem przy słabnącej sprzedaży cud że osiągają zyski.
Według mnie dobrze to wszystko obrazuje stwierdzenie, któregoś CEO o przewartościowaniu kierunków rozwoju i portfolio produktów które oferują.

szandor
10-12-2018, 09:37
Podejrzewam że jedno nie wyklucza drugiego. Nie mam szczegółowej wiedzy na temat aktualnych technologii Canona ale jeśli są zapóźnieni to to może być właśnie wynik tego o czym pisałem wyżej.
Druga rzecz to trochę im się wali. Zawalił się rynek kompaktów, częściowo też zawalił się rynek urządzeń biurowych. moim zdaniem przy słabnącej sprzedaży cud że osiągają zyski.
Według mnie dobrze to wszystko obrazuje stwierdzenie, któregoś CEO o przewartościowaniu kierunków rozwoju i portfolio produktów które oferują.

Dużo na tym forum mówiło się, że nikon stoi nad przepaścią, z pewnością miał mniejsze środki niż canon. Mimo to, nikon lepiej ogarnął ML i widać rozpoczęcie reemigracji z sony użytkowników tego systemu. Canonierzy muszą poczekać.

akustyk
10-12-2018, 10:01
Dużo na tym forum mówiło się, że nikon stoi nad przepaścią, z pewnością miał mniejsze środki niż canon. Mimo to, nikon lepiej ogarnął ML

ktory dokladnie? cropowy czy pelnoklatkowy?

na pelnoklatkowy poczekalbym z ocena, ledwo premiera byla. ale rozumiem, ze bardziej podoba ci sie korpus Z7. nie zabraniam :D

na cropowy ML spuszcze zaslone milczenia. 1-ke zje* az piszczy. a canonowska M-ka, nawet przy tej niekompletnosci, rozwala rynek bezlusterkowcow. przy duzej zyskownosci tej M50-tki, ktora robi wielki wolumin. i zyski przewyzszajace wszystko co Nikon zrobi na Z6, Z7 i optyce do nich, wlacznie :D

i widać rozpoczęcie reemigracji z sony użytkowników tego systemu. Canonierzy muszą poczekać.

gdzie to widac?

mirror
10-12-2018, 11:06
Dużo na tym forum mówiło się, że nikon stoi nad przepaścią, z pewnością miał mniejsze środki niż canon. Mimo to, nikon lepiej ogarnął ML i widać rozpoczęcie reemigracji z sony użytkowników tego systemu. Canonierzy muszą poczekać.

"lepiej ogarnął" może tak może nie - tu ktoś testował i wyszło jak jak wyszło szczególnie u nikona, ogólnie pomimo oczywistych niedomagań oferta canona w zakresie systemu - szkła plus korpus jest mz ciekawsza znaczy bardzo ciekawe szkła natywne i ponoć niezła kompatybilność z EF i korpus jak zwykle u canona bez efektu wow ale to co jest to działa - a to (działa) nie jest takie oczywiste dla produktów konkurencji

https://fstoppers.com/gear/surprising-comparison-results-between-canon-r-nikon-z7-and-sony-a7r-iii-314925

szandor
10-12-2018, 12:12
ktory dokladnie? cropowy czy pelnoklatkowy?

na pelnoklatkowy poczekalbym z ocena, ledwo premiera byla. ale rozumiem, ze bardziej podoba ci sie korpus Z7. nie zabraniam :D

na cropowy ML spuszcze zaslone milczenia. 1-ke zje* az piszczy. a canonowska M-ka, nawet przy tej niekompletnosci, rozwala rynek bezlusterkowcow. przy duzej zyskownosci tej M50-tki, ktora robi wielki wolumin. i zyski przewyzszajace wszystko co Nikon zrobi na Z6, Z7 i optyce do nich, wlacznie :D

Oczywiście, że pełnoklatkowy.

Z7 nie kupię, wystarczy że mam zestaw szkieł natywnych, takich jakich potrzebuję do sony i do canona (miałem też do fuji, ale już się pozbyłem).
Z resztą Twojej wypowiedzi zgadzam się na 100 %.

gdzie to widac?

np: https://allegro.pl/sony-a7r-iii-3-ilce-7rm3-body-wawa-i7711503534.html

akustyk
10-12-2018, 12:20
np: https://allegro.pl/sony-a7r-iii-3-ilce-7rm3-body-wawa-i7711503534.html

ja bym zanadto nie ekstrapolowal tak malej probki. i w kontekscie migracji to IMHO duzo wiekszym problemem dla Sony bedzie Canon. bo w tych torbach z A7-kami duzo czesciej spotkasz czerwone paski, niz wypasione Nikkory

szandor
10-12-2018, 12:28
ja bym zanadto nie ekstrapolowal tak malej probki. i w kontekscie migracji to IMHO duzo wiekszym problemem dla Sony bedzie Canon. bo w tych torbach z A7-kami duzo czesciej spotkasz czerwone paski, niz wypasione Nikkory

Gdyby canon z R-ką się postarał to byłby eksodus, do którego w pierwszej kolejności bym się sam załapał.
Zresztą nigdzie nie jest powiedziane, że teraz to się nie stanie.

Jacek_Z
10-12-2018, 12:39
Dokładnie. L-ki jakoś działały na Sony, Nikkory za to strasznie tam kulały. Więc ci co byli z Nikona to sie wyprzedali i zaopatrzyli w natywne szkła. Część z nich wróci, ale powrót do Canona będzie większy, bo część ludzie zachowało szkła na Canony.
Wcześniej coś pisałem o moim zapoznaniu się z Canon R, nikt nie podjął tematu. Tym się całkiem fajnie fotografuje. Nie wiem czego w końcu się oczekuje od aparatu? Ma fajny AF, czuły. Matryce nie gorszą niż lustrzanki Canona. Filmowanie tez nie gorsze. Szkła EF działają bdb. Ile się można czepiać drugiego slotu? Ergonomia to kwestia przyzwyczajeń. Fajne narzędzie, brać i fotografować. Jedyne narzekanie jakie jestem w stanie zrozumiec to cena, wyższa niż lustrzanki o podobnych parametrach. Ale to cena za nowość i jest się w bardziej perspektywicznym systemie R.

Jacek_Z
10-12-2018, 12:40
Gdyby canon z R-ką się postarał to byłby eksodus.
Gdyby dał cenę 6 tysięcy to byłby eksodus.

robertskc7
10-12-2018, 12:43
Po tyle będą na allegro jak za rok, góra dwa Canon wypuści mark II z dwoma slotami, IBIS i mniejszym cropem w 4k

akustyk
10-12-2018, 12:55
Gdyby canon z R-ką się postarał to byłby eksodus, do którego w pierwszej kolejności bym się sam załapał.
jakby sie Canon postaral z R, to R mkII musialby wyjsc za 5 lat, zeby ktos go kupil. a tak w tym samym odstepie czasu wyklepia z 5 modeli, w miedyczasie walac takimi szklami po oczach, ze te R-ki nie bedzie kupowalo sie dla kompatybilnosci z EF, tylko z RF.

Wcześniej coś pisałem o moim zapoznaniu się z Canon R, nikt nie podjął tematu. Tym się całkiem fajnie fotografuje. Nie wiem czego w końcu się oczekuje od aparatu? Ma fajny AF, czuły. Matryce nie gorszą niż lustrzanki Canona.
dokladnie jak bylo z 6D mkII...

Twoj wniosek mnie zupelnie nie dziwi...

pawel.guraj
10-12-2018, 13:31
Ale Wy tak z tymi eksodusami to na serio? Na prawdę był jakiś eksodus z C,N do Sony? Bo to że pojawiali się jacyś ambasadorowie marki, którzy się przenieśli to chyba cieżko nazwać eksodusem. Sony we wszystkich wywiadach podkreśla, że nie zależy im na "migracyjnym" biznesie - szukają nowego klienta na rynku.
Tak więc wydaje mi się, że skoro mało kto uciekł to pewnie i nie bardzo będzie komu wracać. To chyba trochę takie forumowe chciejstwo.

Ale może się nie znam.

p,paw

Pawel92
10-12-2018, 13:33
Nabyłem R-kę i spróbowałem z EF 50L. 100% trafień (AF-S) nawet przy słabym świetle. To lepiej niż było z 5D4. R + EF 50L jest gorzej wyważona niż 5D4. Ergonomia dla mnie gorsza niż w 5D4: ten nowy "gładzic" nie przekonuje mnie do końca. Podpiął bym pod niego korekcje ekspozycji, ale się nie da. Z puszka "dali" mi najprostsza przelotkę do EF, bez pierścienia regulacji, który Canon dorzucił w natywnych szkłach.
Przycisk AF-ON jest dla mnie za bardzo na prawo i muszę wykrzywiać dłoń by go używać. Brak joysticka jest (dla mnie :D) do przeżycia, tak jak jedna karta pamięci. Matryce znam z 5D4: można robić zdjęcia. AF Servo pozostaje do przetestowania. Brak stabilizacji, to jednak minus, zwłaszcza jak się popatrzy na konkurencje. To chyba tyle narzekania. Wizjer i dotykowo-gibany ekran są bardzo dobre. Gibany ekranik, to jeden z punktów, które nakłoniły mnie do porzucenia 5D4. AF-S działa bardzo dobrze. Górnego ekranika mogłoby nie być, ale OK skoro już jest. Kolorki canonowe, takie jak lubię :D.
Po latach wróciłem tez do Nikosia i pstrykam Z7. Porównując do R-ki, to Z ma lepsza ergonomie (układ przycisków). Matryca na niskim ISO jest doskonalą: dynamika i ilość szczegółów. Kolorki nieco inne (wole canonowe), ale do zaadaptowania :D. Uprościli menu (banki pamięci poleciały w kosmos). Jest stabilizacja, a wideo zrobiło się używalne.
Za jakiś czas wejdę pewnie w natywne szkiełka, wiec powinno być jeszcze lepiej.
Nie jestem fanem pleśniaków, ale spróbuje podpiąć do Z szklą Leitza. 50-ka powinna działać bez problemów, ciekawi mnie co będzie z 28mm.
Podsumowując: obiema puszkami można robić zdjęcia. I to z przyjemnością :D

jan pawlak
10-12-2018, 14:42
Ale Wy tak z tymi eksodusami to na serio? Na prawdę był jakiś eksodus z C,N do Sony? Bo to że pojawiali się jacyś ambasadorowie marki, którzy się przenieśli to chyba cieżko nazwać eksodusem. Sony we wszystkich wywiadach podkreśla, że nie zależy im na "migracyjnym" biznesie - szukają nowego klienta na rynku.
Tak więc wydaje mi się, że skoro mało kto uciekł to pewnie i nie bardzo będzie komu wracać. To chyba trochę takie forumowe chciejstwo.

Ale może się nie znam.

p,paw

Chyba inny cel ma Sony a inny Canon.

Sony to wielka firma elektroniczna ale w świecie foto dopiero musi zaistnieć, nabrać autorytetu, skompletować wyznawców marki
Jeśli po 2-3 latach okaże się że na globalnym rynku foto ma np. stabilne 25 - 35 % udziałów w sprzedaży to będzie sukces.
Ma szanse, aparaty przestają być tym czym były do tej pory, stają się czystą elektroniką

Canon jest liderem na dotychczasowym rynku foto ale rozwój (i konkurencja S, N, ...) powoduje że musi kanibalizować swoje produkty "poprzedniej epoki", zaprzestać ich rozwoju, zmienić linie produkcyjne, przestawić dostawców, serwis, zmienić R&D, tworzyć nowe technologie pod ML itd.

Musi to zrobić tak aby jak najmniej stracić kasy/zysku i jak najmniej stracić rynek.
To byłaby katastrofa gdyby "od dzisiaj" nikt nie kupił żadnej lustrzanki lub obiektywu do lustrzanki.
A w dodatku podgryza go rozwój funkcji foto w smartfonach

To rzeczywiście sugerowałoby że Canon ma "w szufladzie" lepsze rozwiązania ale z kalkulacji zysków i strat "wyszedł na dzień dzisiejszy" EOS R
I sugerowałoby że nawet gdyby mógł to nie wypuści (przez jakiś czas) najlepszego ML (FF czy APS-C). Mieć lepszy produkt od N czy S to emocje ale liczy się kasa ze sprzedaży z całego rynku foto.
Szefem jest zysk/księgowy.

jp

jinks
10-12-2018, 15:52
Nabyłem R-kę i spróbowałem z EF 50L. 100% trafień (AF-S) nawet przy słabym świetle. To lepiej niż było z 5D4. R + EF 50L jest gorzej wyważona niż 5D4. Ergonomia dla mnie gorsza niż w 5D4: ten nowy "gładzic" nie przekonuje mnie do końca. Podpiął bym pod niego korekcje ekspozycji, ale się nie da. Z puszka "dali" mi najprostsza przelotkę do EF, bez pierścienia regulacji, który Canon dorzucił w natywnych szkłach.
Przycisk AF-ON jest dla mnie za bardzo na prawo i muszę wykrzywiać dłoń by go używać. Brak joysticka jest (dla mnie :D) do przeżycia, tak jak jedna karta pamięci. Matryce znam z 5D4: można robić zdjęcia. AF Servo pozostaje do przetestowania. Brak stabilizacji, to jednak minus, zwłaszcza jak się popatrzy na konkurencje. To chyba tyle narzekania. Wizjer i dotykowo-gibany ekran są bardzo dobre. Gibany ekranik, to jeden z punktów, które nakłoniły mnie do porzucenia 5D4. AF-S działa bardzo dobrze. Górnego ekranika mogłoby nie być, ale OK skoro już jest. Kolorki canonowe, takie jak lubię :D.
Po latach wróciłem tez do Nikosia i pstrykam Z7. Porównując do R-ki, to Z ma lepsza ergonomie (układ przycisków). Matryca na niskim ISO jest doskonalą: dynamika i ilość szczegółów. Kolorki nieco inne (wole canonowe), ale do zaadaptowania :D. Uprościli menu (banki pamięci poleciały w kosmos). Jest stabilizacja, a wideo zrobiło się używalne.
Za jakiś czas wejdę pewnie w natywne szkiełka, wiec powinno być jeszcze lepiej.
Nie jestem fanem pleśniaków, ale spróbuje podpiąć do Z szklą Leitza. 50-ka powinna działać bez problemów, ciekawi mnie co będzie z 28mm.
Podsumowując: obiema puszkami można robić zdjęcia. I to z przyjemnością :D

Dzięki za opinię. Podziwiam za dwa systemy :) W jaki sposób można robić korektę ekspozycji w R?

jinks
10-12-2018, 16:26
Co do rozwoju canona to nie przesadzajmy z tym zastojem, brakiem innowacji itd. R nie jest tzw. puszką PRO. Dajmy im trochę czasu.
Canon to ogromna korporacja z wielkim kapitałem, za którym stoją inwestorzy, udziałowcy, akcjonariusze itd. Jeśli będzie spadać sprzedaż z powodu produktów niedopasowanych do oczekiwań kupujących to przecież nie odpuszczą, bo tej machiny nie da się już zatrzymać, tylko dadzą produkt, który to dalej pociągnie.

Kiedyś na forum padł zarzut, że sony ma drogie szkła dlatego sporo osób z tymi korpusami korzysta ze szklarni EF. W odpowiedzi ktoś porównał ceny topowych szkieł L i G. Ceny bardzo podobne więc zarzut na pierwszy rzut oka odrzucony. Problem jest jednak w tym, że mało kto od razu kupuje takie drogie zabawki. Najczęściej zaczynamy od cropa z kitem, potem jakieś dodatkowe zoomy UWA lub tele albo jakaś stałka. Potem lampa, może lepszy crop, potem FF, wymiana szkieł na lepsze itd. Znamy to, bo większość z Nas to przechodziła albo jest w trakcie tej drogi ;) Canon, czy Nikon jednak taką drogę zapewnia. Można zacząć tanio...i złapać haczyk ;)Zanim się obejrzymy mamy całą torbę tych gratów + pewne przyzwyczajenia ergonomiczne i przejście na inny system już nie jest takie łatwe. Dlatego te zmiany na Sony są najczęściej w segmencie PRO, wśród fotografów z funduszami, potrzebujących konkretnych bajerów. Jak tu ktoś jednak zauważył czasami są to jednak przejścia "jedną nogą". Kupuję korpus a7III a korzystam ze szkieł EF. Powrót może być szybszy niż się niektórym wydaje. Stawianie krzyżyka na Canonie w tym momencie wydaje mi się zupełnie nieuzasadnione.

Żeby nie było - nie mam nic przeciwko Sony, czy Nikonowi. Bardzo im kibicuję i mógłbym zmienić system.

robertskc7
10-12-2018, 16:34
Ciekaw jestem czy na najbliższych mistrzostwach zobaczymy bezlustra zamiast 1dx i 5d No i czy w końcu Sony z A9 zawita, bo chyba jako jedyna puszka oferuje pro rozwiązania.

Pawel92
10-12-2018, 16:46
... W jaki sposób można robić korektę ekspozycji w R?
Kilka sposobów: menu, menu Q, albo podpiąć pod jakiś przycisk. Problem, ze tych przycisków trochę brakuje :D
W nowych szkłach jest dodatkowy pierścień funkcyjny i to jest chyba najbardziej naturalne.

tomfoot
10-12-2018, 16:55
Ciekaw jestem czy na najbliższych mistrzostwach zobaczymy bezlustra zamiast 1dx i 5d No i czy w końcu Sony z A9 zawita, bo chyba jako jedyna puszka oferuje pro rozwiązania.

Hmm. Których mistrzostwach? W czym? Bo jeżeli w piłce kopanej w 2022 roku, to stosunek bezluster do lustrzanek wyniesie tam 1:10. No może 2:10. I nie sądzę, żeby było tam a9, chyba że wyjdzie do tego czasu jakaś wersja II (o ile sony będzie jeszcze to robić :mrgreen: ).

pawel.guraj
10-12-2018, 17:03
Hmm. Których mistrzostwach? W czym? Bo jeżeli w piłce kopanej w 2022 roku, to stosunek bezluster do lustrzanek wyniesie tam 1:10. No może 2:10. I nie sądzę, żeby było tam a9, chyba że wyjdzie do tego czasu jakaś wersja II (o ile sony będzie jeszcze to robić :mrgreen: ).

Z przyjemnością odkopię ten post po olimpiadzie w 2020.

P,paw

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

marfot
10-12-2018, 17:08
W jaki sposób można robić korektę ekspozycji w R?

Jest defaultowo na kółku "pokrętło szybkiej kontroli" - tym wokół Mode.

sv
10-12-2018, 17:58
Przypominam o dniach otwartych EOS R:
12.12 Warszawa
13.12 Kraśnik

http://beiks.pl/pl/canon-eos-r

tomfoot
10-12-2018, 18:10
marfot mam pytanie - zmieniłeś 5d2 na R. Czy posiadając 5d3 też zdecydowałbyś się na zmianę (hipotetycznie).

marfot
10-12-2018, 18:25
marfot mam pytanie - zmieniłeś 5d2 na R. Czy posiadając 5d3 też zdecydowałbyś się na zmianę (hipotetycznie).

Miałem ochotę na matrycę klasy tej z 5DIV - więcej detali, dobry DR, ładny szum. Chciałem nieco mniejsze body - powiedzmy jak 6D. AF ma dla mnie drugorzędne znaczenie - teoretycznie bo takie Eye-AF to coś nowego i fajnego.
Podsumowując - pewnie bym zmienił na R bo to body ma wiele wspólnego z 5DIV jeśli chodzi o obrazek, możliwości, jest funkcjonalne ale małe (ale bez przesady).

mkamelg
10-12-2018, 18:27
Nabyłem R-kę i spróbowałem z EF 50L. Podpiął bym pod niego korekcje ekspozycji, ale się nie da. Z puszka "dali" mi najprostsza przelotkę do EF, bez pierścienia regulacji, który Canon dorzucił w natywnych szkłach.

Po latach wróciłem tez do Nikosia i pstrykam Z7. Porównując do R-ki, to Z ma lepsza ergonomie (układ przycisków). Matryca na niskim ISO jest doskonalą: dynamika i ilość szczegółów. Kolorki nieco inne (wole canonowe), ale do zaadaptowania :D.

Jeżeli masz te dwa aparaty u siebie to mam do Ciebie pytanie.

Czy jest widoczna duża różnica pomiędzy obrazem wyświetlanym przez EVF w obydwu aparatach? Pytam się bo miałem już R-kę, wiem jak wygląda obraz w jego EVF i szczerze mówiąc nie porwał mnie zbytnio ten widok wraz z muszlą oczną która mnie jako noszącego okulary wybitnie irytowała*.

Jednocześnie oglądam cały czas filmiki na YT dotyczące Nikona Z6/Z7 i obraz w ich EVF wygląda na taki co to ma nieco bardziej podkręconą ostrość (co też nie wszystkim się może podobać) i daje wrażenie obcowania z wizjerem optycznym z DSLR a nie z EVF (ta opinia pojawia się również w recenzjach pisanych).

Bo różnica w konstrukcji obydwu EVF jest wyraźna. Niestety nie udało mi się znaleźć infografiki jak wygląda EVF w aparatach Sony z serii A7/9.

https://canon-board.info/imgimported/2018/12/e650ug-1.jpg
źródło (http://i64.tinypic.com/e650ug.jpg)

Nie rozumiem dlaczego nie można kupić w Polsce samego aparatu EOS R bez przejściówki. Ta z pierścieniem wybitnie ułatwia życie bo właśnie można by do niej przypisać korektę ekspozycji albo błyskawiczną zmianę ISO. Po co mi standardowa przejściówka jak mógłbym kupić sobie sam aparat i od razu tę lepszą z pierścieniem?

* Nie tylko mnie choć ja pierwszy o tym napisałem http://www.canon-board.info/threads/108564-Canon-EOS-R/page77?p=1379290&viewfull=1#post1379290

Mamy jednak jedno „ale” – obsługa wizjera w okularach jest po prostu uciążliwa. Kształt muszli ocznej sprawia, że „okularnicy” bez problemu zauważą, zwłaszcza w dolnych częściach celownika, fioletowe odblaski otoczenia, które nie tylko irytują, ale również utrudniają ocenę tego, co widzimy w wizjerze.

Źródło: https://www.optyczne.pl/413.1-Test_aparatu-Canon_EOS_R_Wst%C4%99p.html

sv
10-12-2018, 18:54

Czy jest widoczna duża różnica pomiędzy obrazem wyświetlanym przez EVF w obydwu aparatach? Pytam się bo miałem już R-kę, wiem jak wygląda obraz w jego EVF i szczerze mówiąc nie porwał mnie zbytnio ten widok

To jest ten sam oled. W R jest powiększenie 0,76, w Z 0,8.

jan pawlak
10-12-2018, 19:18

A9 to był chyba "Sony pokaz możliwości ML FF", do użytecznego profi brakuje także zestawu szkieł.
Szkła "się rodzą"

Prawdziwe profi to będzie wersja 2 jak głoszą plotki.

jp

robertskc7
10-12-2018, 19:26
Chyba tylko szkieł, bo Sony reklamuje a9 wśród zawodowych fotografów sportowych i się sprawdza. R czy Z to zabawki w porównaniu do a9

candar
10-12-2018, 20:51
Po tyle będą na allegro jak za rok, góra dwa Canon wypuści mark II z dwoma slotami, IBIS i mniejszym cropem w 4k

:)))))))))

Canon już się obudził i ma dać 5-osiowy IBIS w R mark II
https://www.canonrumors.com/5-axis-ibis-coming-to-next-canon-eos-r-series-camera-cr2/

Za trzy, cztery lata dodadzą dwa sloty, za pięć poprawią AF dając zmniejszone pole punktowego ostrzenia ;)

Jacek_Z
10-12-2018, 21:10
Z przyjemnością odkopię ten post po olimpiadzie w 2020.

P,pawAle co sam sądzisz? Że w 2020 będzie więcej Sony? Ja sądze, że wiele mniej, żadne tam 1:10. 1:100 - to by było już dużo. Tylko ja mam na myśli fotografów sportowych, z akredytacją. Nie publiczność.

candar
10-12-2018, 21:19
Gdyby dał cenę 6 tysięcy to byłby eksodus.
Exodus by owszem był, gdyby R był sprzedawany w cenie 4,5k zł (tyle co A7 II). Na chwilę obecną wiele osób na zagranicznych forach czeka na kolejny ruch canona.

tomfoot
10-12-2018, 21:28
Ale co sam sądzisz? Że w 2020 będzie więcej Sony? Ja sądze, że wiele mniej, żadne tam 1:10. 1:100 - to by było już dużo. Tylko ja mam na myśli fotografów sportowych, z akredytacją. Nie publiczność.

W kwestii formalnej. Mistrzostwa Świata w Piłce Kopanej 2022, a nie Igrzyska Olimpijskie. Łączny udział bezluster wśród zawodowych fotoreporterów nie przekroczy 20% (z czego większość to będzie Nikon i Canon + 2 egzemplarze Sony a9II opłacone przez Sony). Reszta to będą lustrzanki. Plus kolega Jan Pawlak oczywiście.

Kolekcjoner
10-12-2018, 21:32

Ale może się nie znam.

p,paw
To oczywiście żadna "próba" ale kilku moich znajomych zrobiło przesiadkę zafascynowani możliowśicami jakie dają korpusy A7 i z tego co wiem to może częściowo poza jednym praktycznie nie zmienili szklarni. Wczoraj jeden do mnie pisał na fb, że chce pojechać na jakiś pokaz eRki, bo myśli o powrocie. Giełda na KKM też jakaś taka żywsza sie zrobiła. Nie wiem może efekt nowości a może jednak być tak że ta migracja jest i będzie.

Chyba inny cel ma Sony a inny Canon.
Tzn? Obie to spółki publiczne, mają zarabiać jak najwięcej dla akcjonariuszy? Co jeszcze?

Sony to wielka firma elektroniczna ale w świecie foto dopiero musi zaistnieć, nabrać autorytetu, skompletować wyznawców marki
Sony ma problem wizerunkowy od początku poważnego wejścia w foto (po zakupie działu foto w Minolcie). Z napisem Minolta na aparatach byłoby im znacznie łatwiej. Marka ogólnie mówiąc nie jest kojarzona z foto, a jaki jest to konserwatywny rynek boleśnie przekonał się taki gigant jak Samsung.

Jeśli po 2-3 latach okaże się że na globalnym rynku foto ma np. stabilne 25 - 35 % udziałów w sprzedaży to będzie
Canon jest liderem na dotychczasowym rynku foto ale rozwój (i konkurencja S, N, ...) powoduje że musi kanibalizować swoje produkty "poprzedniej epoki", zaprzestać ich rozwoju, zmienić linie produkcyjne, przestawić dostawców, serwis, zmienić R&D, tworzyć nowe technologie pod ML itd.
Znaczy się jakie linie technologiczne muszą zmienić i co przestawić żeby zacząć produkować te ML??? Jakie technologie?

Póki co zarejestrowali bezlustro z matrycą o ilości pikseli taką samą jak w 6DmkII to może oznaczać stosunkowo szybką premierę. Czy będzie to wypas - bardzo wątpię - wręcz odwrotnie.

:)))))))))

Canon już się obudził i ma dać 5-osiowy IBIS w R mark II
https://www.canonrumors.com/5-axis-ibis-coming-to-next-canon-eos-r-series-camera-cr2/

Za trzy, cztery lata dodadzą dwa sloty, za pięć poprawią AF dając zmniejszone pole punktowego ostrzenia ;)
Zgłosili też patent na podwójny IS w szkłach więc licho wie co tam kombinują ale może wsadzą ten IBIS choćby dla tzw. św. spokoju ;)....

Jacek_Z
10-12-2018, 22:18
Exodus by owszem był, gdyby R był sprzedawany w cenie 4,5k zł (tyle co A7 II).Ja w sumie bardziej myślałem o eksodusie z lustrzanek Canona (z 6Dmk2) na R plus z A7 na R.
Bardzo wiele osób ma A7 ze względu na szkła inne niż natywne. Do tej pory, do lustrzanek by cos podczepić to były duże ograniczenia. Manualne M42, szkła Leiki, Voigtlandery, Takumary itp - tym się pracowało względnie fajnie, lepiej niż na lustrzankach. Filmującym nie bardzo przeszkadzało, że to manuale, bo oni czesto pracują w manualu. W canonie przejściówki z dandelionem, ograniczona funkcjonalność. Dużo na Sony przeszło ze względu na to, że nie tylko fotografowali, ale tez i filmowali.
W systemie Nikona to było 5x widoczniejsze niż w Canonie, bo tam było jeszcze gorzej z innymi szkłami (największy rejestr) i z filmowaniem, bo AF w filmowaniu w nikonie leżał.
Teraz wszyscy ci ludzie mogą wracać. Niektórzy nie polubili Sony, chcą wracać.
Wiele osób z Sony nie miało szkieł natywnych.

jan pawlak
10-12-2018, 22:43
Chyba tylko szkieł, bo Sony reklamuje a9 wśród zawodowych fotografów sportowych i się sprawdza. R czy Z to zabawki w porównaniu do a9

Dla mnie sprzęt profi to taki jak 1DsX, zostawisz w błocie/wodzie, wyjmiesz i dalej fotografujesz

jp

marfot
10-12-2018, 22:43
Ja w sumie bardziej myślałem o eksodusie z lustrzanek Canona (z 6Dmk2) na R plus z A7 na R.

6DII to najnowsza lustrzanka FF Canona, a w obiegu jest jeszcze sporo 5D (I , II i III) i 6D. Ich użytkownicy staną przed dylematem: ML czy nowsza DSLR (jest jedna). I tu możliwy jest wspomniany exodus. Chociaż myślę, że ewentualny zapał skutecznie wyhamuje biadolenie posiadaczy Sony nad brakami R.

sv
10-12-2018, 22:45
Nie bardzo rozumiem po co ciągle zaśmiecać ten wątek tymi powracającymi wrzutkami fanów sony? Przecież jeżeli ktoś chciałby się czegokolwiek dowiedzieć z tego wątku, musi przebrnąć przez morze spamu.

jan pawlak
10-12-2018, 22:53
Ja w sumie bardziej myślałem o eksodusie z lustrzanek Canona (z 6Dmk2) na R plus z A7 na R.
Bardzo wiele osób ma A7 ze względu na szkła inne niż natywne. Do tej pory, do lustrzanek by cos podczepić to były duże ograniczenia. Manualne M42, szkła Leiki, Voigtlandery, Takumary itp - tym się pracowało względnie fajnie, lepiej niż na lustrzankach. Filmującym nie bardzo przeszkadzało, że to manuale, bo oni czesto pracują w manualu. W canonie przejściówki z dandelionem, ograniczona funkcjonalność. Dużo na Sony przeszło ze względu na to, że nie tylko fotografowali, ale tez i filmowali.
W systemie Nikona to było 5x widoczniejsze niż w Canonie, bo tam było jeszcze gorzej z innymi szkłami (największy rejestr) i z filmowaniem, bo AF w filmowaniu w nikonie leżał.
Teraz wszyscy ci ludzie mogą wracać. Niektórzy nie polubili Sony, chcą wracać.
Wiele osób z Sony nie miało szkieł natywnych.

W każdym systemie praktycznie jedyny sens by wykorzystywać w pełni cechy/zalety body to stosowanie szkieł natywnych.
To samo także dotyczy systemów R i Z.

Przejście z lustrzanek Canona na R też wiąże się z wymianą szklarni i tym bardziej im lepsze parametry będzie miała nowa R i im lepsze będą szkła do R

Druga sprawa to stosowanie szkieł "starych" z nowymi matrycami o coraz większej rozdzielczości.
Ma sens jedynie przy prezentacji w necie.

jp

Kolekcjoner
10-12-2018, 23:05
Nie bardzo rozumiem po co ciągle zaśmiecać ten wątek tymi powracającymi wrzutkami fanów sony? Przecież jeżeli ktoś chciałby się czegokolwiek dowiedzieć z tego wątku, musi przebrnąć przez morze spamu.

Ten wątek jest już nie do uratowania ;). Dyskutujemy o całokształcie więc niech tak zostanie. Jest wątek kierunkowy o eRce i tam odsyłam tych co się chcą coś dowiedzieć. Tam będziemy też reagować jak będą się pojawiali ambasadorzy ze swoimi mądrościami ;).....

Chociaż myślę, że ewentualny zapał skutecznie wyhamuje biadolenie posiadaczy Sony nad brakami R.
Osobiście wątpię w długotrwałą skuteczność takich działań. Ja uważam że w obecnej chwili jedyne co może hamować chęć zakupu eRki jest konkurencja wewnętrzna i oczekiwania względem nowych premier Canona.

jinks
10-12-2018, 23:09
Ten wątek jest już nie do uratowania ;). Dyskutujemy o całokształcie więc niech tak zostanie. Jest wątek kierunkowy o eRce i tam odsyłam tych co się chcą coś dowiedzieć. Tam będziemy też reagować jak będą się pojawiali ambasadorzy ze swoimi mądrościami ;).....To który wątek jest tym właściwym?

Kolekcjoner
10-12-2018, 23:13
To który wątek jest tym właściwym?

http://www.canon-board.info/threads/108979-EOS-R-pierwsze-wrażenia-i-ask-me-anything

jinks
10-12-2018, 23:15
Na forum Fred Miranda są wątki o statusie recenzji gdzie każdy użytkownik piszę krótką reckę (plusy, minusy, wrażenia) dotyczącą konkretnego modelu - nie można natomiast komentować i prowadzić dyskusji. Może warto o tym pomyśleć. Co wyjdzie jakiś nowy sprzęt dyskutujemy przez 1000 stron a właściwej treści jest może z 10 ;)

sv
10-12-2018, 23:16
http://www.canon-board.info/threads/108979-EOS-R-pierwsze-wrażenia-i-ask-me-anything

Czy w takim razie można by zmienić nazwę wątku EOS R? Na EOS R spekulacje albo coś, co z góry sugeruje, że to wątek spekulacyjny i do wylewania frustracji zwolenników Sony?

Kolekcjoner
10-12-2018, 23:20
Tytuł zmieniony.
Podforum do testów sprzętu i wrażeń uźytkowników tu jest ale praktycznie martwe.
Jest to podforum całkowicie moderowane (o ile nic się nie zmieniło).

jan pawlak
11-12-2018, 04:29
Kilka sposobów: menu, menu Q, albo podpiąć pod jakiś przycisk. Problem, ze tych przycisków trochę brakuje :D
W nowych szkłach jest dodatkowy pierścień funkcyjny i to jest chyba najbardziej naturalne.

To tak jak przycisk na obiektywie do którego można przypisać jakąś funkcję/cechę.
Tylko że obiektyw mam jeden z takim przyciskiem a obiektywów bez przycisku więcej.

Pawel92
11-12-2018, 08:32
To tak jak przycisk na obiektywie do którego można przypisać jakąś funkcję/cechę.
Tylko że obiektyw mam jeden z takim przyciskiem a obiektywów bez przycisku więcej.
W sumie tak, choć do pierścienia możesz podpiąć funkcje zmienną -/+, a do guzika potrzebujesz dodatkowe pokrętło.

szandor
11-12-2018, 09:00
6DII to najnowsza lustrzanka FF Canona, a w obiegu jest jeszcze sporo 5D (I , II i III) i 6D. Ich użytkownicy staną przed dylematem: ML czy nowsza DSLR (jest jedna). I tu możliwy jest wspomniany exodus. Chociaż myślę, że ewentualny zapał skutecznie wyhamuje biadolenie posiadaczy Sony nad brakami R.

To całe biadolenie nie wynika z zapalczywości posiadaczy sony, powodem jest polityka canona. Od zawsze pracowałem na canonach, 2 lata temu dobrałem na wypady w trudnych warunkach (np. góry) małe fuji, rok temu na próbę kupiłem A7ii. Wszystkie te aparaty robią dobre zdjęcia, ale ważna jest też funkcjonalność. Piszecie, że R-ka nie jest pro, więc jakim argumentem jest to, że można do niej podpiąć np RF50/1,2. R-ka to zapowiedź, pewnie dobrego, topowego systemu, ale dla amatora to na razie niedoróbka, takie machanie canona kiełbaską na kiju.
R-ka daje ładny obrazek, ale temu z 6D/6DII co można zarzucić.

akustyk
11-12-2018, 10:51
Piszecie, że R-ka nie jest pro, więc jakim argumentem jest to, że można do niej podpiąć np RF50/1,2. R-ka to zapowiedź, pewnie dobrego, topowego systemu, ale dla amatora to na razie niedoróbka, takie machanie canona kiełbaską na kiju.

zgadza sie.

ale jak w 1987 wyszedl system EOS to, przepraszam, inaczej bylo? rzucili skrzypiacy plastikiem 650 a wsrod szklarni do tego bylo 300/2.8. prawda, ze wtedy do tego 650 byl tez zestaw rownie skrzypiacych zoomow (35-70, 35-105 i 50-200) i kilka budzetowych stalek (28, 50, 135) ale ten 300/2.8 tez byl wtedy w roli misia, bo do 650-tki sie tego nie zapinalo. dzisiejszym misiem jest 50/1.2, a wiele wiecej RF Canon nie wypuszcza, bo nie jest w pozycji, w ktorej usypia stara linie optyki. bo to nie tak jak z FD, ze stare szkla mozna sobie w nos wsadzic

R-ka daje ładny obrazek, ale temu z 6D/6DII co można zarzucić.

zgoda. ponownie

szandor
11-12-2018, 11:35
zgadza sie.

ale jak w 1987 wyszedl system EOS to, przepraszam, inaczej bylo? rzucili skrzypiacy plastikiem 650 a wsrod szklarni do tego bylo 300/2.8. prawda, ze wtedy do tego 650 byl tez zestaw rownie skrzypiacych zoomow (35-70, 35-105 i 50-200) i kilka budzetowych stalek (28, 50, 135) ale ten 300/2.8 tez byl wtedy w roli misia, bo do 650-tki sie tego nie zapinalo. dzisiejszym misiem jest 50/1.2, a wiele wiecej RF Canon nie wypuszcza, bo nie jest w pozycji, w ktorej usypia stara linie optyki. bo to nie tak jak z FD, ze stare szkla mozna sobie w nos wsadzic

zgoda. ponownie

No właśnie i stąd to biadolenie. Jestem chwilowym użytkownikiem sony i tęsknię za canonem, niebawem do niego wrócę, ale nie chcę być królikiem doświadczalnym canona testującym R-kę. Nadużyciem jest uzasadnianie cytowanego biadolenia "fanboystwem" użytkowników sony. W tym wątku ludzie krytykujący canona przeważnie mieli do czynienia z oboma systemami, czego nie zawsze można powiedzieć o drugiej stronie.
Jeszcze raz podkreślam, jestem za canonem.

Pawel92
11-12-2018, 12:48

Czy jest widoczna duża różnica pomiędzy obrazem wyświetlanym przez EVF w obydwu aparatach? Pytam się bo miałem już R-kę, wiem jak wygląda obraz w jego EVF i szczerze mówiąc nie porwał mnie zbytnio ten widok wraz z muszlą oczną która mnie jako noszącego okulary wybitnie irytowała*.

Jednocześnie oglądam cały czas filmiki na YT dotyczące Nikona Z6/Z7 i obraz w ich EVF wygląda na taki co to ma nieco bardziej podkręconą ostrość (co też nie wszystkim się może podobać) i daje wrażenie obcowania z wizjerem optycznym z DSLR a nie z EVF (ta opinia pojawia się również w recenzjach pisanych).

...

Nie rozumiem dlaczego nie można kupić w Polsce samego aparatu EOS R bez przejściówki. Ta z pierścieniem wybitnie ułatwia życie bo właśnie można by do niej przypisać korektę ekspozycji albo błyskawiczną zmianę ISO. Po co mi standardowa przejściówka jak mógłbym kupić sobie sam aparat i od razu tę lepszą z pierścieniem?

* Nie tylko mnie choć ja pierwszy o tym napisałem http://www.canon-board.info/threads/108564-Canon-EOS-R/page77?p=1379290&viewfull=1#post1379290

Źródło: https://www.optyczne.pl/413.1-Test_aparatu-Canon_EOS_R_Wst%C4%99p.html
Zrobiłem szybkie porównanie (typu OKD; R+EF50/ 1.2, Z7+24-70/4) i wyszło mi tak:

1. Światło dzienne, jasno
Nie widzę różnicy. Bardzo dobry obrazek w obu wizjerach pod względem rozdzielczości, ostrości obrazu i wyświetlanych informacji. O kalorymetrii się nie wypowiadam - nie znam się.

- AF-S, pojedyncze zdjęcia
* R: nie ma żadnego zaciemnienia po naciśnięciu spustu
*Z7: zaciemnienie przez ułamek sekundy (coś jak w lustrze :D)

- AF-C/Servo, seria
Wyświetlenie spowolnione w oby wizjerach., ale nie ma zaciemnienia. Obrazek po prostu nie jest płynny. W R-ce jest opcja szybkiego odświeżania obrazu, ale nie mogę jej uruchomić z 50L i nie wiem co by to dało.

2. Ciemny pokój
Obraz w R-ce ma odrobinę szumu niż przy dobrym oświetleniu.. W Z7 obrazek jest zdecydowanie gorszy, bardziej zaszumiony. Może to być wynikiem różnicy jasności użytych obiektywów. Wieczorem sprawdzę jak wygląda to w R+16-35/4.

Noszę gogle ale żadna z muszli mi nie przeszkadza. Pewnie jestem mało wymagający.

swallow77
11-12-2018, 13:54
Dzięki za opinię. Podziwiam za dwa systemy :) W jaki sposób można robić korektę ekspozycji w R?Oprócz wyżej wymienionych, dziala też dolne kółko (kciukowe), prxynajmniej w trybie Av i Tv.

Wysłane z mojego FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

jotes25
11-12-2018, 14:07
- AF-C/Servo, seria
Wyświetlenie spowolnione w oby wizjerach., ale nie ma zaciemnienia. Obrazek po prostu nie jest płynny. W R-ce jest opcja szybkiego odświeżania obrazu, ale nie mogę jej uruchomić z 50L i nie wiem co by to dało.

Ciekaw jestem co ta opcja daje w praktyce. Bo jest to jakiś przejaw dyskryminacji szkieł EF, której powód nie jest zbyt oczywisty.

Jacek_Z
11-12-2018, 14:27
W każdym systemie praktycznie jedyny sens by wykorzystywać w pełni cechy/zalety body to stosowanie szkieł natywnych.
To samo także dotyczy systemów R i Z.Dlaczego ludzie nie kupują wyłącznie Canona 5Dsr? By wykorzystywać w pełni zalety systemu canona to powinni kupować tylko to. Bo inne body oferują mniej detalu.
Napisałem innymi słowy to co ty.
Jesteś totalnie zakręcony na punkcie ostrosci, detalu itp. Znam faceta, który ma kase, zjechał cały świat. i kupuje coraz gorszy sprzęt :) , bo jest mniejszy i lżejszy. Ostatnio sprzedał Zeissa i kupił Samyanga 24/2.8 - smiech na sali. Po co? Tak wybrał. Nie kierowała nim ostrosć. pojmij, że sa możliwe inne preferencje. Wszystko rozpatrujesz pod katem jakości. Sprzet tańszy niekoniecznie jest dla biedniejszych. Nie wszyscy maja parcie na ostrość. Sa inne zalety.

Druga sprawa to stosowanie szkieł "starych" z nowymi matrycami o coraz większej rozdzielczości.
Ma sens jedynie przy prezentacji w necie.Co to są "stare" szkła? Te do lustrzanek? Czy nie, ale data decyduje o jakości? Sigma ART 135/1.8 czy 85/1.4 są szkłami do lustrzanek, ale nowymi. Są ostrzejsze niż jakiekolwiek szkła do ML. Jesli przez "stare" miałes na mysli szkła do lustrzanek, to powiedzieć, że te ARTy sie nadaja tylko do zdjęc w necie ..... bez urazy, ale ci co je mają popatrzyli by na ciebie jakos tak dziwnie.
Czy chodzi o daty? Czy szkło z roku 2004 jest dostatecznie stare by było złe? Mam takie. Nikkor 200/2, ostrzejszy wg mnie od wspominanej (żyleciastej) Sigmy Art 85/1.4 - tez mam, więc porównywac mogę, choć dxo stawia je (inaczej niż ja) na równi, to z małą przewagą ARTa https://www.dxomark.com/Lenses/Compare/Side-by-side/Sigma-85mm-F14-DG-HSM-A-Nikon-on-Nikon-D800E-versus-Nikon-AF-S-Nikkor-200mm-f2G-ED-VR-II-on-Nikon-D800E__1777_814_404_814.
Jak widac mnie nie odrzuca od ostrych szkieł ;) ale absolutnie nie można wszystkiego oceniac pod swoim katem. Gdyby Canon robił wyłącznie topowy sprzet to by zbankrutował. Sony tez sie nie utrzymuje ze sprzedaży A9. Z optyką to samo. Nie ta topowa robi kasę. Większość optyki wystarcza większości użytkowników. Np niektórzy nie chcą więcej niz 24 mpx, bo nie chcą dużych plików.

Reasumując. Nie trzeba przechodzić na R i na szkła natywne. Lustrzanki i dobre obiektywy dają wyśmienitą jakość.
Wyższej potrzebuje (odróznijmy potrzebe posiadania od posiadania) promil użytkowników i .. mogą sobie oni kupić Hasselblada H6D, lustrzankę ;) Niekoniecznie bezlustro.

jotes25
11-12-2018, 15:03
Wszystkie opowieści o "starych" szkłach biorą się z chęci zarobku na nowych produktach. Dodatkowo Sony ma bagnet "specjalnej troski", który stwarza problemy w przypadku telecentrycznych konstrukcji (w skrócie: bagnet zasłania rogi matrycy) i w związku z tym wymaga specjalnej konstrukcji wielu obiektywów. Aż się dziwię, że Sigma nie dodaje do niektórych szkieł FE zestawu "mały majsterkowicz" w postaci śrubokrętu i pilniczka, coby podpiłować nieco bagnet w bezlustrze :lol: (patrz bagnet w szkłach Sigma FE).

jan pawlak
11-12-2018, 15:40
Dlaczego ludzie nie kupują wyłącznie Canona 5Dsr? By wykorzystywać w pełni zalety systemu canona to powinni kupować tylko to. Bo inne body oferują mniej detalu.
Napisałem innymi słowy to co ty.
Jesteś totalnie zakręcony na punkcie ostrosci, detalu itp. Znam faceta, który ma kase, zjechał cały świat. i kupuje coraz gorszy sprzęt :) , bo jest mniejszy i lżejszy. Ostatnio sprzedał Zeissa i kupił Samyanga 24/2.8 - smiech na sali. Po co? Tak wybrał. Nie kierowała nim ostrosć. pojmij, że sa możliwe inne preferencje. Wszystko rozpatrujesz pod katem jakości. Sprzet tańszy niekoniecznie jest dla biedniejszych. Nie wszyscy maja parcie na ostrość. Sa inne zalety.

Co to są "stare" szkła? Te do lustrzanek? Czy nie, ale data decyduje o jakości? Sigma ART 135/1.8 czy 85/1.4 są szkłami do lustrzanek, ale nowymi. Są ostrzejsze niż jakiekolwiek szkła do ML. Jesli przez "stare" miałes na mysli szkła do lustrzanek, to powiedzieć, że te ARTy sie nadaja tylko do zdjęc w necie ..... bez urazy, ale ci co je mają popatrzyli by na ciebie jakos tak dziwnie.
Czy chodzi o daty? Czy szkło z roku 2004 jest dostatecznie stare by było złe? Mam takie. Nikkor 200/2, ostrzejszy wg mnie od wspominanej (żyleciastej) Sigmy Art 85/1.4 - tez mam, więc porównywac mogę, choć dxo stawia je (inaczej niż ja) na równi, to z małą przewagą ARTa https://www.dxomark.com/Lenses/Compare/Side-by-side/Sigma-85mm-F14-DG-HSM-A-Nikon-on-Nikon-D800E-versus-Nikon-AF-S-Nikkor-200mm-f2G-ED-VR-II-on-Nikon-D800E__1777_814_404_814.
Jak widac mnie nie odrzuca od ostrych szkieł ;) ale absolutnie nie można wszystkiego oceniac pod swoim katem. Gdyby Canon robił wyłącznie topowy sprzet to by zbankrutował. Sony tez sie nie utrzymuje ze sprzedaży A9. Z optyką to samo. Nie ta topowa robi kasę. Większość optyki wystarcza większości użytkowników. Np niektórzy nie chcą więcej niz 24 mpx, bo nie chcą dużych plików.

Reasumując. Nie trzeba przechodzić na R i na szkła natywne. Lustrzanki i dobre obiektywy dają wyśmienitą jakość.
Wyższej potrzebuje (odróznijmy potrzebe posiadania od posiadania) promil użytkowników i .. mogą sobie oni kupić Hasselblada H6D, lustrzankę ;) Niekoniecznie bezlustro.

"Stare" szkła to takie które nie były projektowane dla matryc o dużej rozdzielczości.
Takie które podpięte do matryc np. 36 Mpix dają zdjęcia jak z matryc np. 16 Mpix.
A rozdzielczość matryc (słusznie czy też nie) jest coraz większa.

jp

Pawel92
11-12-2018, 15:54
Ciekaw jestem co ta opcja daje w praktyce. Bo jest to jakiś przejaw dyskryminacji szkieł EF, której powód nie jest zbyt oczywisty.
Może któryś z kolegów posiadających natywne szkła do R-ki spróbuje i uda mu się tę opcję uruchomić.

Jacek_Z
12-12-2018, 01:42
"Stare" szkła to takie które nie były projektowane dla matryc o dużej rozdzielczości.
Wiesz jakie matryce miał Nikon w roku 2004, gdy wypuszczono na rynek Nikkora 200/2? W tym to roku 2004 Nikon nie miał pełnoklatkowej lustrzanki (a mimo to ten obiektyw to zyleta aż do samego brzegu na FF). Wypuścił wtedy nikona D2x, który miał 12 Mpx. Canon miał wtedy model FF, był to 1Ds z 11 Mpx. Będziesz sie uparcie trzymał przekonania, że firmy robią obiektywy pod matryce współczesnych im aparatów? czarno na białym udowadniam ci, że nie ma tej zależności. Firmy robią szkła jak najlepsze na ile pozwala im w danym czasie technologia, o ile sa to szkła dla profi i księgowi pozwolą na to, by produkt był drogi i ocenią że znajdą sie na niego kupujący.
Czy wspominana przez Ciebie firma Zeiss napisała, kiedy ich obiektywy staną sie bezużyteczne, bo matryce będa miały za duzo Mpx? Powątpiewam. Bo to jest złe postawienie zagadnienia.
Generalnie podaje się ile Mpx przeniesie układ matryca - obiektyw. Zawsze to będzie mniej niż może sama matryca. Jak matryca ma 45 Mpx, to z podpiętym szkłem nie może dac ona więcej niż te 45 Mpx. Zgoda? jak pomiary pokazują, że na 45 Mpx obiektyw "dał detalu" na poziomie 38 Mpx, top to nie znaczy, że taki jest kres obiektywu. tylko układu obiektyw - matryca. Jak ten sam obiektyw podepniesz do matrycy 100 Mpx to może taki układ dać przykładowo nawet 80 Mpx. Napiszesz, że obiektyw był projektowany pod matrycę 100 Mpx? Nie, był projektowany tak, by byc jak najlepszym, bo nie ma matryc 100Mpx. I Nikkor w roku 2004 nie był projektowany pod matrycę 45 Mpx bo taki aparat Nikon pokazał w roku 2016, czyli 12 lat po wspomnianym obiektywie.
Ten sam (najlepiej dobry) obiektyw podpinany do coraz lepszej matrycy będzie dawał coraz więcej detalu (aż przestana być spełniane pewne warunki, ale to nie wywód na to miejsce i byłby zbyt techniczny).

candar
12-12-2018, 09:19
No właśnie i stąd to biadolenie. Jestem chwilowym użytkownikiem sony i tęsknię za canonem, niebawem do niego wrócę, ale nie chcę być królikiem doświadczalnym canona testującym R-kę. Nadużyciem jest uzasadnianie cytowanego biadolenia "fanboystwem" użytkowników sony. W tym wątku ludzie krytykujący canona przeważnie mieli do czynienia z oboma systemami, czego nie zawsze można powiedzieć o drugiej stronie.
Jeszcze raz podkreślam, jestem za canonem.

Podpisuję się wszystkimi odnóżami pod tą wypowiedzią. Podstawową sprawą w każdej dyskusji jest znajomość kilku różnych systemów - a przynajmniej tych o których się rozmawia.

pawel.guraj
12-12-2018, 22:53
Wygląda na to, że Canon w szkła R włożył więcej inwencji niż w same body.
https://www.lensrentals.com/blog/2018/12/disassembly-of-the-canon-rf-50mm-f1-2l/

Tego akurat można zazdrościć a i świadczy to zapewne o tym jak poważnie Canon myśli o przyszłości systemu.

P,paw

jotes25
13-12-2018, 14:06
Wygląda na to, że Canon w szkła R włożył więcej inwencji niż w same body.
https://www.lensrentals.com/blog/2018/12/disassembly-of-the-canon-rf-50mm-f1-2l/

Jest rzeczywiście trochę innowacji. Te mechaniczne (szybsze i dokładniejsze przemieszczanie ciężkich grup fokusa) z pewnością trafią/trafiły do szkieł EF (400/2.8 III ?). Ciekawe tylko jak obecność naciągu w postaci sprężyn odbije się na niezawodności/długowieczności obiektywów. Część elektronicznych innowacji (ręczne ustawianie ostrości) stety/niestety też będzie/jest w EF. Natomiast cała ta szybka komunikacja korpus<->szkło RF na razie służy np. stabilizacji Dual Sensing, ale aż się prosi o superwydajny system IS w szkle + IBIS ;)

candar
13-12-2018, 15:48
No i już są w sprzedaży miesięczne używki: Canon R + 24-105 f/4, jak nowka, 1 miesiąc / 11.700 zł
"Sprzedaż w związku z zamianą całego systemu." https://www.olx.pl/oferta/canon-r-24-105-f-4-jak-nowka-1-miesiac-CID99-IDxOZc8.html#c265c730e7;promoted

Nawet nie próbuję zgadywać na jaki zmienia system, ale ciekawy jestem powodu takiej decyzji.
Co ciekawe "nie jest" fotografem" a w drugim ogłoszeniu sprzedaje IMaca 5K 27” 2017 ze względu na zakup innego "monitora typowo dla celów fotograficznych".

jotes25
13-12-2018, 16:29
To jest też dobre: https://www.olx.pl/oferta/sony-a7-iii-sony-fe-28-mm-f-2-0-kr-nowy-CID99-IDvGbzx.html#1c83b46102

"Sprzedaje ze względu na pojawienie się aparatu tej samej marki jak moje obecne obiektywy." :)

Stanislaw
13-12-2018, 16:32
To jest też dobre: https://www.olx.pl/oferta/sony-a7-iii-sony-fe-28-mm-f-2-0-kr-nowy-CID99-IDvGbzx.html#1c83b46102

"Sprzedaje ze względu na pojawienie się aparatu tej samej marki jak moje obecne obiektywy." :)

W tej cenie to chyba nówkę można kupić :D

becekpl
13-12-2018, 16:32
Nawet nie próbuję zgadywać na jaki zmienia system, ale ciekawy jestem powodu takiej decyzji.

pranie pieniędzy/łapówki

candar
13-12-2018, 17:02

"Sprzedaje ze względu na pojawienie się aparatu tej samej marki jak moje obecne obiektywy." :)Prócz aparatu sprzedaje też cegły. Nie byłbym zdziwiony gdyby się pomylił wkładając cegły zamiast aparatu :)

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

WzW
13-12-2018, 18:07
Prócz aparatu sprzedaje też cegły. Nie byłbym zdziwiony gdyby się pomylił wkładając cegły zamiast aparatu :)

Cegły chce odsprzedać bo nie pasują do obiektywów które obecnie posiada i tyle. A wy zawsze doszukujecie się jakichś przekrętów ;)

Shrek
13-12-2018, 18:58
Dość częstą praktyką ostatnio są zakupy handlarzy na ukraińskie paszporty i odbieranie VAT,
nie dość, że kupują w hurtowej cenie w DE, do tego zwrot VAT i cena robi się już przyzwoita.

zdebik
13-12-2018, 20:26
Na ebayu ostatnio dużo grey importu, wysyłka ze Szwajcarii.

WzW
13-12-2018, 21:45
Jak oceniacie Canona R na tle Nikonów Z? Niedługo pojawi się też Panaś S1 i S1R, to będą cacuszka.

Kolekcjoner
13-12-2018, 23:12
Niedługo pojawi się też Panaś S1 i S1R, to będą cacuszka.

No 4500$ za body rzeczywiście wzbudza podziw :lol:...

candar
13-12-2018, 23:37
No 4500$ za body rzeczywiście wzbudza podziw :lol:...

Powoli trzeba już zajmować kolejkę w zamówieniach :mrgreen:

A na serio to całkiem dobrze, że przybędzie kolejny system co jak myślę nie pozwoli innym producentom(w domyśle canon) wciskać ludziom ciemnoty w okrojonych puszkach za astronomiczne kwoty.

PrzemekM72
13-12-2018, 23:53
A na serio to całkiem dobrze, że przybędzie kolejny system...
System? Dwie puszki i 4 (ile bo nie wiem?) szkła. Może przejściówka na EF chociaż :-)

jinks
14-12-2018, 00:23
System? Dwie puszki i 4 (ile bo nie wiem?) szkła. Może przejściówka na EF chociaż :-)No, ale mają być sigmy a jak wiadomo mają dostęp do technologii bagnetu.

Kolekcjoner
14-12-2018, 01:06

A na serio to całkiem dobrze, że przybędzie kolejny system co jak myślę nie pozwoli innym producentom(w domyśle canon) wciskać ludziom ciemnoty w okrojonych puszkach za astronomiczne kwoty.

Wiesz przy tej cenie R to darmocha ;).
A na poważnie to ja bym sobie nie robił nadziei, że powstanie jakaś realna konkurencja. Niestety panas ma dziwne podejście i lubią okupować nisze. Podejrzewam że znaleźli taką, iż zrobią superduper ;) body pod filmy z FF. Na to się znajdą nabywcy ale niestety na rynku foto tym nie zamieszają.

jan pawlak
14-12-2018, 08:33

"Za wąsko" na to patrzysz.

Na przykład co by się stało z finansami Canona gdyby ustalił cenę R na poziomie 50% czyli gdyby "od dzisiaj" nikt nie kupił żadnej lustrzanki Canona ani żadnego obiektywu EF a wszyscy czekali na system R którego produkcja się dopiero rozkręca.

A lustrzanki i obiektywy EF są w sklepach, magazynach, na liniach produkcyjnych, części do produkcji (od dawna) pozamawiane, ......

Już samo wcześniejsze niż zaplanowane wstrzymanie produkcji to duży dodatkowy koszt.
Rozdawanie zapasów "za darmo" to strata prestiżu marki a utylizacja to duże koszty

Cena systemu R teraz jest (najprawdopodobniej) wynikiem analiz typy "jak najmniej stracić kasy i najmniej stracić rynku" a nie realną ceną produktów (koszt rozwoju + koszt produkcji + koszty serwisu, dystrybucji + zysk + strategia rozwojowa)
Rządzi księgowy a nie dyrektor działu R&D

jp

mirror
14-12-2018, 09:15
"Za wąsko" na to patrzysz.

Na przykład co by się stało z finansami Canona gdyby ustalił cenę R na poziomie 50% czyli gdyby "od dzisiaj" nikt nie kupił żadnej lustrzanki Canona ani żadnego obiektywu EF a wszyscy czekali na system R którego produkcja się dopiero rozkręca.

A lustrzanki i obiektywy EF są w sklepach, magazynach, na liniach produkcyjnych, części do produkcji (od dawna) pozamawiane, ......

Już samo wcześniejsze niż zaplanowane wstrzymanie produkcji to duży dodatkowy koszt.
Rozdawanie zapasów "za darmo" to strata prestiżu marki a utylizacja to duże koszty

jp

przy cenie 50% ludzie nadal kupowaliby lustrzanki część nadal potrzebowalaby by funkcji dostępnych w lustrzankach canona, a część by po prostu kupowała tak jak kupowała "fantastyczne" korpusy z 18mpix matrycą racjonalizując potem swoje zakupy w postach na forum i nadal to robią pisząc o światłomierzu, dobrym fotografie co to pudełkiem do zapałek ..., że w dobrym świetle nie jest tak źle (to tak jak telefone komorkowym :mrgreen:) i inne takie - wystarczy rzucić okiem np. na posty o zakupach 7D

sony posiada tanie FF w swojej ofercie A7II wyceniony na 50% i A7 wyceniony na 30% i co i nico canon nadal produkuje lustrzanki (słabo wypadające w rankingu DXO) i ciemny lud je kupuje :mrgreen:, obiektywy EF tutaj sprawa wygląda analogicznie jak ktoś potrzebuje tele to kupuje EF jak ktoś porzebuje UWA to kupuje EF - jakoś trudno mi uwierzyć w rekordową sprzedaż fantastycznyc obiektywów R - cena jest poza zasięgiem amatora i jest również poza zasięgiem mentalnym wielu innych potencjalnych klientów - nie kupią bo nie czują takiej potrzeby i nie widzą różnicy między obrazkiem z kita za 400zł a R za 10000zł - będą racjonalizowali zakup - kit nie jest taki zły a plastikowe 50/1.8 wystarczy każdemu, a obiektywy są świetne - jeszcze długo użykownicy sony i zapowiedzianego panasonika bedą klientami na fantastyczne EFy canona :mrgreen: bo to świetne obiektywy są :mrgreen:

tomfoot
14-12-2018, 10:49
jp

To prawda. Ciężko się patrzy na producenta, który swoje aparaty przecenia o 50% czy 70%, a mimo to nie może pozbyć się zapasów i jeszcze dorzuca do tego cashback, paski i torebki. I co? I nic.

zdebik
14-12-2018, 16:09
tak jak kupowała "fantastyczne" korpusy z 18mpix matrycą racjonalizując potem swoje zakupy w postach na forum i nadal to robią pisząc o światłomierzu, dobrym fotografie co to pudełkiem do zapałek ...,

Hmm, gdy kupowałem 60D z kitem nie wiedziałem, że nie robi zdjęć. O 5D3 już wiedziałem, że nie robił, ale świadomie wydałem na niego kupę kasy. Ba w pracy do dziś trzepie zdjęcia 600D który został podmieniony na M50 z powodu 60fps'ów w FHD.

EOS R podoba mi się, ale gdybym go kupił, to tylko dla frajdy. W sumie, tym co mam można dalej robić zdjęcia.

Nie ukrywam, że najbardziej w R kręci mnie eye af i tylko to.

Stanislaw
14-12-2018, 16:25
Hmm, gdy kupowałem 60D z kitem nie wiedziałem, że nie robi zdjęć. O 5D3 już wiedziałem, że nie robił, ale świadomie wydałem na niego kupę kasy. Ba w pracy do dziś trzepie zdjęcia 600D który został podmieniony na M50 z powodu 60fps'ów w FHD.

EOS R podoba mi się, ale gdybym go kupił, to tylko dla frajdy. W sumie, tym co mam można dalej robić zdjęcia.

No akurat eye AF w R to taki malutki, mało znaczący dodatek.

zdebik
14-12-2018, 18:02
No akurat eye AF w R to taki malutki, mało znaczący dodatek.Przy ciasnych portretach można zapomnieć o AF. Nawet przy małej głębi ładnie trafia, przynajmniej ten z M50.

mirror
14-12-2018, 19:50

widocznie jesteś tym dobrym fotografem co to pudełkiem od zapałek ..., albo tym słabym co nie widzi różnicy między kitem a obiektywem dziesięciokrotnie droższym
ja bardzo miło wspominam 350D (ale kita nie miałem :mrgreen:) potem już było tylko gorzej ale zakup 6D (też słaby korpus jak piszą na forum ale ja jestem amatorem focę dla przyjemności ale z drugiej strony to ma być przyjemność a nie walka z mniej lub bardziej kolorową sraczką na obrazku - na takie coś już straciłem ochotę) przywrocił mi radoaść fotografowania i spowodował że bardziej fotografuję niż walczę z oporną materią

R mi sie podoba może nawet kupię :) ale może zaczekam na następną wersję :mrgreen:

tak z niezdrowej ciekawości jakie zdjęcia robisz w pracy? tym 600D

marfot
14-12-2018, 20:50

To chyba tak trochę kokieteryjnie piszesz ;)

Z innych walorów też by sie coś znalazło : obrazek jest na prawdę zacny. Wywołuje się fajnie, detalu mnóstwo, kolory piękne.
Eye-AF działa, ale oprócz tego działa sporo innych dodatków (choćby w odniesieniu do tego AF).
EVF bardzo mi się spodobał, znacznie lepszy niż w M50. Izoluje trochę oko od otoczenia w odróżnieniu od OVF ale funkcjonalne to to jest.

candar
14-12-2018, 21:00
No akurat eye AF w R to taki malutki, mało znaczący dodatek.

Dla pejzażysty rzecz praktycznie zbędna a dla portrecisty wręcz bezcenna. Z tego właśnie powodu Z nikona rozczarował wielu docelowych użytkowników.

Dla mnie rzecz podstawowa w aparacie debiutującym w roku 2018, podobnie jak airbagi w samochodzie.

Jacek_Z
14-12-2018, 22:46
.... dla portrecisty wręcz bezcenna. Z tego właśnie powodu Z nikona rozczarował wielu docelowych użytkowników. Np mnie. Ma stabilizacje matrycy, to fajnie, mogę uzywać 135/2 DC czy Arta 85 przy nieco dłuższych czasach. Ale nie dość, że nie ma eye AF to nie ma funkcjonalnego uchwytu do zdjęć pionowych.

zdebik
15-12-2018, 10:16
tak z niezdrowej ciekawości jakie zdjęcia robisz w pracy? tym 600D

Gdzieś tu albo na nikoniarzach linkowałem. Torby, portfele i pseudo antyki.

candar
15-12-2018, 12:14
Np mnie. Ma stabilizacje matrycy, to fajnie, mogę uzywać 135/2 DC czy Arta 85 przy nieco dłuższych czasach. Ale nie dość, że nie ma eye AF to nie ma funkcjonalnego uchwytu do zdjęć pionowych.

https://www.spidersweb.pl/e/nikon-z6-test
"Największą bolączką jest chyba praca bardziej zaawansowanych trybów autofokusa. Tryb śledzący czy wykrywanie twarzy nie radzą sobie tak dobrze, jak w innych czołowych bezlusterkowcach, a wykrywania oczu nawet nie ma.Próby śledzenia obiektów różnie się kończą. Przy dobrym, dziennym świetle i precyzyjnym wyborze punkt śledzenia jest nieźle, chociaż aparat i tak potrafi się pogubić nawet przy delikatnym ruchu. W nocy czy na koncercie klubowym gubienie obiektu jest niestety normą. Sam proces wyboru punktu śledzenia jest przekombinowany. rzeba wejść w tryb automatycznego AF, joystickiem wybrać odpowiedni punkt, aktywować śledzenie przyciskiem OK, a kiedy już skończymy zdjęcia (albo aparat zgubi obiekt) to ponownie trzeba wcisnąć OK. Zanim to wszystko ogarniemy, obiekt może zdążyć uciec z kadru."

Na przykładzie nikona "Z" bardzo dobrze widać, że kupujący będą beta testerami. Osobiście to uważam, że lepiej poradził sobie jednak canon mimo typowych i już wypunktowanych "braków". Celny i użyteczny AF to zdecydowanie podstawa w każdym aparacie.

Stanislaw
17-12-2018, 09:24
Dla pejzażysty rzecz praktycznie zbędna a dla portrecisty wręcz bezcenna. Z tego właśnie powodu Z nikona rozczarował wielu docelowych użytkowników.

Dla mnie rzecz podstawowa w aparacie debiutującym w roku 2018, podobnie jak airbagi w samochodzie.

Ok, ale w R działa tylko na naprawdę ciasnych portretach. Zrobiłem już kilka sesji, repo ślubne i wiem co mówię. EYE AF to żaden deal breaker w tym aparacie. Co innego to to jak działa facedetect oraz ogólna sprawność AF, to robi wow.

marfot
17-12-2018, 21:16
Ok, ale w R działa tylko na naprawdę ciasnych portretach. Zrobiłem już kilka sesji, repo ślubne i wiem co mówię. EYE AF to żaden deal breaker w tym aparacie. Co innego to to jak działa facedetect oraz ogólna sprawność AF, to robi wow.

Fociłem portrety C35/2IS i jest dokładnie jak mówisz. Ten cały face detect ustawia całkiem użytecznie ostrość - pomija czubek nosa i tak ustawia na policzek-oko-brew.
Ten Eye-AF nie za bardzo lubi zdjęcia pod silne światło.

jinks
17-12-2018, 23:51
Fociłem portrety C35/2IS i jest dokładnie jak mówisz. Ten cały face detect ustawia całkiem użytecznie ostrość - pomija czubek nosa i tak ustawia na policzek-oko-brew.
Ten Eye-AF nie za bardzo lubi zdjęcia pod silne światło.A jak sobie radzi face-detect przy ujęciach całej postaci (gdzie jest mała głowa)?

marfot
18-12-2018, 00:24
A jak sobie radzi face-detect przy ujęciach całej postaci (gdzie jest mała głowa)?

Jeżeli twarz jest jasna, w miarę oświetlona, nawet jak jest mała to wykrywa i trzyma ostrość.
Pod światło na jasnym tle jest z tym dużo słabiej.

Kolekcjoner
18-12-2018, 00:36
https://www.dpreview.com/articles/8606487746/sony-a7-iii-vs-canon-eos-r-vs-nikon-z6-which-is-best
Zamiast pisać tyle mogli od razu napisać najoczywistszą prawdę, że Sony jest zawsze i będzie najlepsze :lol:...

marfot
18-12-2018, 01:36
https://www.dpreview.com/articles/8606487746/sony-a7-iii-vs-canon-eos-r-vs-nikon-z6-which-is-best
Zamiast pisać tyle mogli od razu napisać najoczywistszą prawdę, że Sony jest zawsze i będzie najlepsze :lol:...

Kompletnie nie mam zapału do czytania porównań między systemami.
Póki co zupełnie brak rzetelnego porównania 6DII, 5DIV i R a więc tego co jest w Canonie FF na dziś do kupienia.

Radetzky
18-12-2018, 07:23

Jest najlepsze, bo ma dwa sloty na karty. Ale czasem nawet to nie pomoże...
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/sony-a7-iii-r-problemy-ze-znikajacymi-zdjeciami-w-aparacie.html

Stanislaw
18-12-2018, 09:21
A jak sobie radzi face-detect przy ujęciach całej postaci (gdzie jest mała głowa)?

Bez problemu, nawet jak fotografowani są w zimowych czapkach, a jeśli facedetect nie ogarnie to zazwyczaj sam aparat zacznie łapać ostrość na ludzi.

1495

pawel.guraj
18-12-2018, 11:18
Jest najlepsze, bo ma dwa sloty na karty. Ale czasem nawet to nie pomoże...
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/sony-a7-iii-r-problemy-ze-znikajacymi-zdjeciami-w-aparacie.html

Już jest poprawka. Benchmark musi sobie zatrudnić lepszego tłumacza bo nie ogarnęli zrozumienia problemu (wystarczyło przepisać z polskiej strony...)

P,paw

Matsil
20-12-2018, 16:28
A czy jest ktoś, kto przesiadł/dosiadł się z 5DIV na EOS R? Mam 5DIII i potrzebuję drugie body FF. Byłem zdecydowany na 6DII, ale po przejrzeniu forum eRka mi mocno namieszała... I teraz jest pytanie co lepiej brać - 5DIV czy EOS R? Cena taka sama...
Czytam opisy eRki i mam mieszane uczucia, bo sporo zachwytów, ale też "używalność" trochę inna i body można powiedzieć trochę jak prototyp w tej kategori.

Aha, dodam, że nie zamierzam dokupować szkieł dedykowanych, czyli potencjalnie z eRką działałbym na tym, co mam w stopce.

tomfoot
20-12-2018, 16:35
A czy jest ktoś, kto przesiadł/dosiadł się z 5DIV na EOS R? Mam 5DIII i potrzebuję drugie body FF. Byłem zdecydowany na 6DII, ale po przejrzeniu forum eRka mi mocno namieszała... I teraz jest pytanie co lepiej brać - 5DIV czy EOS R? Cena taka sama...
Czytam opisy eRki i mam mieszane uczucia, bo sporo zachwytów, ale też "używalność" trochę inna i body można powiedzieć trochę jak prototyp w tej kategori.

Aha, dodam, że nie zamierzam dokupować szkieł dedykowanych, czyli potencjalnie z eRką działałbym na tym, co mam w stopce.

5dIV.

Kolekcjoner
20-12-2018, 19:38

Moźe możesz u kogoś się pobawić? Moim zdaniem najlepiej sobie wyrobić zdanie samemu.

marfot
20-12-2018, 19:46
Moźe możesz u kogoś się pobawić? Moim zdaniem najlepiej sobie wyrobić zdanie samemu.

To wbrew pozorom może nie być takie proste dla rasowego użytkownika lustrzanki. Kupiłem R po pół roku używania M50 - wiele rzeczy było już dla mnie oczywistych o sprawdzonej użyteczności.
Krótki kontakt z R nie musi wypaść zachwycająco a praktyczna użyteczność wielu elementów wychodzi jakby w miarę ogarniania możliwości i wymaga czasu.

Matsil
20-12-2018, 22:59
5dIV.
Konkret, dzięki!

To wbrew pozorom może nie być takie proste dla rasowego użytkownika lustrzanki. Kupiłem R po pół roku używania M50 - wiele rzeczy było już dla mnie oczywistych o sprawdzonej użyteczności.
Krótki kontakt z R nie musi wypaść zachwycająco a praktyczna użyteczność wielu elementów wychodzi jakby w miarę ogarniania możliwości i wymaga czasu.
No i właśnie o to chodzi. Po pierwsze trudno znaleźć kogoś w okolicy z eRką, bo na razie posiadaczy raczej niewielu. Po drugie jak wezmę do rąk i nawet godzinę się pobawię, to z tego co czytam nt. obsługi raczej się zniechęcę niż zachęcę. Stąd wolałbym się oprzeć na rzeczowej opinii kogoś, kto już troche ten sprzęt ma i może co nieco podpowiedzieć.
Zaznaczam, że nie potrzebuję gadżetu, tylko w pełni funkcjonalnej puszki do robienia zdjęć.

robertskc7
20-12-2018, 23:10
To kup 1dx - zawsze to coś nowego, niż szukanie kompromisu w gadżetach. Leica Q lub a7 z suepr egzotycznym szkłem jako dodatek do 5d . 5dIV czy R to tylko aparat. Jak umiesz robić zdjęcia, to żadnym ameryki nie odkryjesz. Nie tędy droga. Nie w zabawkach za 10K.

Kolekcjoner
21-12-2018, 00:10
No i właśnie o to chodzi. Po pierwsze trudno znaleźć kogoś w okolicy z eRką, bo na razie posiadaczy raczej niewielu. Po drugie jak wezmę do rąk i nawet godzinę się pobawię, to z tego co czytam nt. obsługi raczej się zniechęcę niż zachęcę. Stąd wolałbym się oprzeć na rzeczowej opinii kogoś, kto już troche ten sprzęt ma i może co nieco podpowiedzieć.
Zaznaczam, że nie potrzebuję gadżetu, tylko w pełni funkcjonalnej puszki do robienia zdjęć.
Ale oczekujesz że ktoś Ci powie, że ta puszka nie nadaje się do robienia zdjęć czy co ;)?
Opinii użytkowników tu już trochę jest. Jest ich też sporo w sieci także materiał do rozważań masz. Reszta to indywidualne preferencje i decyzja której nikt za Ciebie nie podejmie :).

marfot
21-12-2018, 00:33

Podstawowy dylemat na dziś w FF Canona to wybór między 5DIV i R. Ta sama cena i matryca. Pozostaje reszta walorów.
Dla mnie miała znaczenie wielkość korpusu i praktyczny AF w R - wybór pola palcem na ekranie, wielki obszar pokryty AF, eye -AF, face detect. Działa to sprawnie chociaż pewnie mogłoby być szybsze (choć dla mnie nie musi ;)). Fps i video to dla mnie margines parametrów.

Matsil
21-12-2018, 01:00
Ale oczekujesz że ktoś Ci powie, że ta puszka nie nadaje się do robienia zdjęć czy co ;)?
Opinii użytkowników tu już trochę jest. Jest ich też sporo w sieci także materiał do rozważań masz. Reszta to indywidualne preferencje i decyzja której nikt za Ciebie nie podejmie :).
W sumie to chyba robi te zdjęcia skoro tyle pozytywnych opinii ;). Preferencje na pewno bliżej 5-ki, bo obsługa taka sama a ja robię równolegle dwoma body, wiec na duży plus.

Podstawowy dylemat na dziś w FF Canona to wybór między 5DIV i R. Ta sama cena i matryca. Pozostaje reszta walorów.
Dla mnie miała znaczenie wielkość korpusu i praktyczny AF w R - wybór pola palcem na ekranie, wielki obszar pokryty AF, eye -AF, face detect. Działa to sprawnie chociaż pewnie mogłoby być szybsze (choć dla mnie nie musi ;)). Fps i video to dla mnie margines parametrów.
Dla mnie wielkość korpusu nie jest aż tak istotna, bo jak dopniesz duże szkło to i tak różnica marginalna. Najbardziej kusi mnie ten AF, bo reszta przemawia raczej za 5-ką...

jan pawlak
21-12-2018, 06:48

Stoisz przed decyzją "strategiczną"

1.
Nie narzekasz na 5D3, nic Ci nie brakuje, chciałeś jako drugi 6D2
Używanie jednocześnie 2 body preferuje zestaw 5D3 + 5D4
Kupno R by używać ją tylko z obiektywami EF jest mało sensowne.

Z punktu widzenia ekonomii lepiej by było abyś dokupił drugą 5D3.
No ..... ale są jeszcze emocje

2.
Kiedyś trzeba będzie się przesiąść na system R.
Jeśli "dzisiaj" to z jednym szkłem natywnym i jasno określonym zadaniem, precyzyjnie zdefiniowanym/przydzielonym podziałem zadań pomiędzy puszki.
W przyszłości kupno R2 i następne szkła systemu R co da zestaw dwu aparatów R i R2

3.
Cena używek EF zacznie spadać, będzie przybywać chętnych do sprzedaży a ubywać chętnych do kupna.

jp

K_f
21-12-2018, 10:03
Witam, dzisiaj natrafiłem na taka ofertę z UK.

https://pl.mydigitaland.com/canon-eos-r-body.html?gclid=CjwKCAiAmO3gBRBBEiwA8d0Q4hG7SY3Tx1 tXBTrVcXkzMCgGa4CGASfaWFNHwxK3JC0jui7780v54RoCQn4Q AvD_BwE

Promocyjna Cena 7 970,91 zł

Aż taka różnica ceny?
Dodatkowym kosztem to zapłacenie jeszcze podatku za towar, cła na aparaty fotograficzne nie ma.

Stanislaw
21-12-2018, 10:29
Witam, dzisiaj natrafiłem na taka ofertę z UK.

https://pl.mydigitaland.com/canon-eos-r-body.html?gclid=CjwKCAiAmO3gBRBBEiwA8d0Q4hG7SY3Tx1 tXBTrVcXkzMCgGa4CGASfaWFNHwxK3JC0jui7780v54RoCQn4Q AvD_BwE

Promocyjna Cena 7 970,91 zł

Aż taka różnica ceny?
Dodatkowym kosztem to zapłacenie jeszcze podatku za towar, cła na aparaty fotograficzne nie ma.

No jeśli dostaniesz VAT (nie wiem czy jest możliwość z takiego sklepu, niby deklarują że nie, ale z naszymi celnikami nie wiadomo czy nie potraktują tego jako paczki z Azji?) to wyjdzie akurat taka kwota, jaką można wynegocjować w polskich sklepach czyli ~9800zł (z naszą gwarancją, prawami konsumenckimi itp.)

--- Kolejny post ---

1.

2.
Jeśli "dzisiaj" to z jednym szkłem natywnym i jasno określonym zadaniem, precyzyjnie zdefiniowanym/przydzielonym podziałem zadań pomiędzy puszki.
W przyszłości kupno R2 i następne szkła systemu R co da zestaw dwu aparatów R i R2

3.
Cena używek EF zacznie spadać, będzie przybywać chętnych do sprzedaży a ubywać chętnych do kupna.

jp

Póki co używanie szkieł EF ma jak najbardziej sens, szczególnie że na R będą lepiej działać niż na 6DII i być może 5d3. Oczywiście nie przeszkadza to w powolnym zmienianiu szkieł na RF.
Ale co do punktu 2. myślę w taki sam sposób i dlatego kupiłem R, z tym, że używam póki co z EF i nie widzę, dlatego ktoś miałby to odradzać. To nie Sony. :)

Matsil
21-12-2018, 10:48

1.

To jest dokładnie tak jak myślę z tym, że nie emocje wchodzą w grę a rozsądek. Kupowanie używki 5D3 jest trochę bez sensu, jeżeli już to jedynie 5D4.

2.

3.

Tu nie jestem wcale taki pewien a jeżeli już to bardzo odległy czas. Canon wciąż rozwija szkła EF i nie wydaje mi się, żeby od jutra były już tylko bezlustra...

K_f
21-12-2018, 10:52
No jeśli dostaniesz VAT (nie wiem czy jest możliwość z takiego sklepu, niby deklarują że nie, ale z naszymi celnikami nie wiadomo czy nie potraktują tego jako paczki z Azji?) to wyjdzie akurat taka kwota, jaką można wynegocjować w polskich sklepach czyli ~9800zł (z naszą gwarancją, prawami konsumenckimi itp.)

--- Kolejny post ---

Póki co używanie szkieł EF ma jak najbardziej sens, szczególnie że na R będą lepiej działać niż na 6DII i być może 5d3. Oczywiście nie przeszkadza to w powolnym zmienianiu szkieł na RF.
Ale co do punktu 2. myślę w taki sam sposób i dlatego kupiłem R, z tym, że używam póki co z EF i nie widzę, dlatego ktoś miałby to odradzać. To nie Sony. :)

Jak Ci się sprawuje ta puszka w fotografii ?

Ja zamierzałem przesiąść się z 5dmkII na 6dmkII i byłem pewien wyboru aż do dnia kiedy dowiedziałem się o R. :)
Wiem że cena, ale skoro CANON wypuścił niesamowite nowe szkła to znaczy że nowe aparaty Canona będą pod nowy system szkieł i nagle stare szkła będą wyprzedawane. Ale najbliższy czas pokaże że będzie podążanie za nowymi trendami i nowymi szkłami.
Póki co to widzę że większość osób jak by tylko filmowało tymi aparatami. Ja jednak folę focić.

Stanislaw
21-12-2018, 11:12
Jak Ci się sprawuje ta puszka w fotografii ?

Ja zamierzałem przesiąść się z 5dmkII na 6dmkII i byłem pewien wyboru aż do dnia kiedy dowiedziałem się o R. :)
Wiem że cena, ale skoro CANON wypuścił niesamowite nowe szkła to znaczy że nowe aparaty Canona będą pod nowy system szkieł i nagle stare szkła będą wyprzedawane. Ale najbliższy czas pokaże że będzie podążanie za nowymi trendami i nowymi szkłami.
Póki co to widzę że większość osób jak by tylko filmowało tymi aparatami. Ja jednak folę focić.

Już pisałem co nieco w tym temacie. Ja filmuję tylko dla siebie, ale ogólnie tylko foto robię. Jestem po jednym repo ślubnym oraz kilku sesjach. Aparatem jestem zachwycony, teraz mam wrażenie jakbym oszukiwał robiąc zdjęcia - w sensie, jest tak łatwo. Można zapomnieć o problemie "czy to zdjęcie jest ostre, czy muszę wykonać kolejne aby mieć pewność", AF jest po prostu WOW i to z szkłami ze stopki (nawet z antycznym, zużytym 50mm 1.4). Jeśli masz pytania to pisz.

Po przesiadce z 5d mII na początku będziesz musiał się mocno przestawić co do obsługi - jest bardzo inaczej. Ale wiem jaki AF jest w 5d II (i jaka matryca), jak sobie ogarniesz wszystko (ustawisz klawiszologie pod siebie oraz zaczniesz przyzwyczajać palce powoli pod nowe funkcje) to powinnieneś być baardzo zadowolony.

K_f
21-12-2018, 11:27
Już pisałem co nieco w tym temacie. Ja filmuję tylko dla siebie, ale ogólnie tylko foto robię. Jestem po jednym repo ślubnym oraz kilku sesjach. Aparatem jestem zachwycony, teraz mam wrażenie jakbym oszukiwał robiąc zdjęcia - w sensie, jest tak łatwo. Można zapomnieć o problemie "czy to zdjęcie jest ostre, czy muszę wykonać kolejne aby mieć pewność", AF jest po prostu WOW i to z szkłami ze stopki (nawet z antycznym, zużytym 50mm 1.4). Jeśli masz pytania to pisz.

Po przesiadce z 5d mII na początku będziesz musiał się mocno przestawić co do obsługi - jest bardzo inaczej. Ale wiem jaki AF jest w 5d II (i jaka matryca), jak sobie ogarniesz wszystko (ustawisz klawiszologie pod siebie oraz zaczniesz przyzwyczajać palce powoli pod nowe funkcje) to powinnieneś być baardzo zadowolony.

A mam kilka obiektywów Canona plus obiektyw Arta 35 1.4, sprawdzałeś może czy na Sigmach też chodzi tak płynnie?
I jeszcze jedno pytanie które mnie zastanawia. Jak R działa z lampami? Póki co używałem lamp NISSIN i nie byłem z nich zadowolony więc postanowiłem kupić nową lampę CANONA ewentualnie jakiś zamiennik który nie będzie miał problemów z R.

Stanislaw
21-12-2018, 11:57
A mam kilka obiektywów Canona plus obiektyw Arta 35 1.4, sprawdzałeś może czy na Sigmach też chodzi tak płynnie?
I jeszcze jedno pytanie które mnie zastanawia. Jak R działa z lampami? Póki co używałem lamp NISSIN i nie byłem z nich zadowolony więc postanowiłem kupić nową lampę CANONA ewentualnie jakiś zamiennik który nie będzie miał problemów z R.

Nie miałem jeszcze okazji używać Arta (ale będę miał okazję się pobawić). Na zagranicznych forach piszą, że nie ma problemu z Sigmami.
Co do lamp to dziwna sytuacja, jak testowałem moje Yongnuo (mam dwa modele, nie pamiętam teraz jakie:D) w domu to byłem przerażony, że coś jest nie tak. Znalazłem nawet rozwiązania, które pomagały na moje obawy (po prostu niedoświetlały), ale w końcu w akcji wszystko działało ok. Nawet sterowanie lampą z aparatu działa lepiej niż na 6D.

kardwa
21-12-2018, 12:24
Oj bardzo mnie kusi ta Rka. Rozsądek podpowiada mi by brać kolejne 5D4 bo potrzebuję drugiego body do roboty ale wszystkie pozytywne cechy bezlustra a najbardziej ten niby pewny i lepszy AF ciągną mnie w kierunku Rki. Z drugiej strony pracować równolegle na 5D4 i R będzie wymagało przyzwyczajenia i być może będzie powodem frustracji związanych z tak odmienną filozofią obsługi jaką zaserwował Canon wraz z Rką. Odnośnie EF to słychać, że EOS-1D X Mark III wciąż będzie na starym bagnecie z lusterkiem. Być może nawet 5D5 też będzie lusterkowcem więc dni EF nie są jeszcze policzone.

jan pawlak
21-12-2018, 12:42

--- Kolejny post ---

Pogadamy gdy podepniesz do R obiektyw natywny, odpowiednik Twojego EF i porównasz "robienie zdjęć" i wyniki na zdjęciu w powiększeniu 1:1

jp

jotes25
21-12-2018, 12:44
dni EF nie są jeszcze policzone.

Dni EF są już mocno policzone. Canonowi bardzo obsunęła się sprzedaż DSLR FF więc kierunek jest tylko jeden: RF. W 2019 zobaczymy przynajmniej 3-5 szkieł RF i (pierwszy raz w historii) żadnego EF. Spodziewam się też 2 korpusów R. Przyznaję jednak, że w tej chwili decyzja pomiędzy DSLR a EOS R nie jest łatwa i najlepiej przeczekać około rok.

Kolekcjoner
21-12-2018, 13:30
Dni EF są już mocno policzone. Canonowi bardzo obsunęła się sprzedaż DSLR FF więc kierunek jest tylko jeden: RF. W 2019 zobaczymy przynajmniej 3-5 szkieł RF i (pierwszy raz w historii) żadnego EF. Spodziewam się też 2 korpusów R. Przyznaję jednak, że w tej chwili decyzja pomiędzy DSLR a EOS R nie jest łatwa i najlepiej przeczekać około rok.
Zacytuję to tak gdzieś w połowie przyszłego roku :lol:.... będzie ubaw ;).

Kolekcjoner
21-12-2018, 13:30
Pogadamy gdy podepniesz do R obiektyw natywny, odpowiednik Twojego EF i porównasz "robienie zdjęć" i wyniki na zdjęciu w powiększeniu 1:1
Jakby to miało jakiekolwiek znaczenie praktyczne.

jotes25
21-12-2018, 13:38
Zacytuję to tak gdzieś w połowie przyszłego roku :lol:.... będzie ubaw ;).

Ja zacytuję już na początku przyszłego roku (luty?), gdy pojawi się raport Canona za 4 kwartał 2018. Obawiam się, że nie będzie wesoło. Przewiduję, że Eos R nie okazał się remedium na spadki w segmencie lustrzanek. Możliwe, że będą nim kolejne puszki z bagnetem RF, ale to się okaże właśnie bliżej 2020. Warto też spojrzeć sobie w raport za 2017, gdzie były prognozy na 2018 i jak to się ma do rzeczywistości. Najwyraźniej trudno było przewidzieć efekt A7 III...

Nadal dobrze sprzedają się APS-C Canona, w tym wyśmienicie M50. Tylko z tego nie ma aż takich zysków (odsyłam do raportu za Q3).

Kolekcjoner
21-12-2018, 14:03
Ja już się dawno wyleczyłem z analiz tych raportów, bo ogólnie mówiąc to strata czasu. Mamy zbyt mało danych żeby takie analizy miały jakikolwiek sens.
Canon ma nie tylko dslry pod EF i ruch polegający na uśmierceniu tej linii szkieł byłby IMHO skrajną głupotą. Pomijam już że wciąż segment dslr ma dużą sprzedaż i pozbywanie się tego - dla mnie bezsens.

K_f
21-12-2018, 14:14
Tak czy inaczej Canon będzie szedł w nowy system RF. Nowa technologia kosztuje, teraz musi się zwrócić praca nad nową technologią.
Myślę że dlatego Obiektyw Canon RF 28-70mm f/2L jest w cenie prawie 15 000. Nie pomniejszając mu, bo myślę że to jest kawał dobrego szkła który kto Must Heve ;).

michalab
21-12-2018, 15:16
Też uważam, że dni EF są policzone skoro pojawił się nowy bagnet. Ale chyba nie tak szybko jak pisze jotes25. Natomiast zastanawia mnie jedna rzecz. Do serii M nie zapnie się szkieł z R. Przez to przypadki jakie często spotykamy tu na forum, kupuję body aps-c, ale szkła FF bo może kiedyś ... nie będzie miał już sensu. Rozdzielenie FF i APS-C może być dla Canona korzystne lub nie. Jeśli nie to koniec będzie miała seria M, a w jej miejsce pojawią się body i obiektywy RF APS-C.

mirror
21-12-2018, 16:10
Też uważam, że dni EF są policzone skoro pojawił się nowy bagnet. Ale chyba nie tak szybko jak pisze jotes25. Natomiast zastanawia mnie jedna rzecz. Do serii M nie zapnie się szkieł z R. Przez to przypadki jakie często spotykamy tu na forum, kupuję body aps-c, ale szkła FF bo może kiedyś ... nie będzie miał już sensu. Rozdzielenie FF i APS-C może być dla Canona korzystne lub nie. Jeśli nie to koniec będzie miała seria M, a w jej miejsce pojawią się body i obiektywy RF APS-C.

canon rozdzieli grupy docelowe chętne na szkła bardziej profesjonalne R i szkła bardziej plastikowe M co pozwoli swobodniej kształtować ceny (znaczy marketingowo) szkieł w obu grupach i jednocześnie utrudni jakiekolwiek porównanie pomiędzy grupami.

będzie jeszcze conajmniej jedna iteracja serii 1D 5D a może nawet 6D co oznacza że tymi lustrzankami będzie się focić spokojnie jeszcze 8 lat (a może nawet 10 lat)

oczywiście że pojawi się korpus R APS-C bo nie bardzo sobie wyobrażam korpusu z serii 7 z mocowaniem M ale pewnie mam słabą wyobraźnię - czyli nastąpi rozdzielenie na amatorskie aps-c i na takie aps-c bardziej pro z bagnetem R wypuści się do niego jedno szkło 10-22 i po zawodach, a pozostałe będą pełnoklatkowe.

a i zapomniałem dopisać będzie jeszcze kilka iteracji 3?4? lustrzanek entry level ze słynnymi 18mpix matrycami bo nadal są chętni na to ... coś (ale pamiętajmy że dobry fotograf to nawet pudelkiem od zapałek zrobi lepsze zdjęcie niż amator fulfrejmem)

sv
21-12-2018, 16:24

A z jakiego to powodu? Wszystkie moje szkła EF wypadają na R tak samo dobrze lub lepiej (85/1,2 50/1,2) niż na 5d mk IV. Używałem również wszystkich szkieł natywnych łącznie z 28-70/2 i 50/1,2, a mimo to w najbliższym czasie nie zamierzam kupować obiektywów R, ponieważ w EF mam wszystko czego potrzebuję.

michalab
21-12-2018, 17:16
będzie jeszcze conajmniej jedna iteracja serii 1D 5D a może nawet 6D
Jedna to tak, ale więcej to nie sądzę.

Shrek
21-12-2018, 18:36
....(ale pamiętajmy że dobry fotograf to nawet pudelkiem od zapałek zrobi lepsze zdjęcie niż amator fulfrejmem)

Dość realna teoria nie powiem, choć wg mnie celniejsza jest ta, że jest tutaj wielu amatorów, którzy robią
lepsze zdjęcia smartfonami jak większość "zawodowców" mających w stopkach ff i całą baterię słoików L .... :-)

marfot
21-12-2018, 18:50
A z jakiego to powodu? Wszystkie moje szkła EF wypadają na R tak samo dobrze lub lepiej (85/1,2 50/1,2) niż na 5d mk IV. Używałem również wszystkich szkieł natywnych łącznie z 28-70/2 i 50/1,2, a mimo to w najbliższym czasie nie zamierzam kupować obiektywów R, ponieważ w EF mam wszystko czego potrzebuję.

Jest oczywista mozliwość teczniczna projektowania szkieł pod bagnet RF wg innej koncepcji. Pięknie to widać na porównaniu układów optycznych R35/1.8 i 35/2IS. Z tego urodzą sie fajne konstrukcje RF.
Kompatybilność ze szkłami EF zapewnia zupełnie bezproblemowe i ograniczone kosztowo do body wejście w system R. Mnie już korci dokupić chociaż jedno szkło RF pomimo, że te szkła EF co mam działają bardzo dobrze.

mirror
21-12-2018, 20:45
Dość realna teoria nie powiem, choć wg mnie celniejsza jest ta, że jest tutaj wielu amatorów, którzy robią
lepsze zdjęcia smartfonami jak większość "zawodowców" mających w stopkach ff i całą baterię słoików L .... :-)

to teoria forumowa nie moja - ja jestem (tym) amatorem z tym fulfrejmem, nie mam stopki ale może kiedyś coś sobie napiszę o tych eLkach - a teoria jest mało realna podobnie jak ta ze smartofonem :) bo fotografia to dość techniczna dziedzina i sprzęt jest istotny.

Kolekcjoner
21-12-2018, 20:56
Obawiam się że coś w takim razie robisz nie tak, przecież to niemożliwe jest :lol:....

Jeśli nie to koniec będzie miała seria M, a w jej miejsce pojawią się body i obiektywy RF APS-C.
Młóciliśmy już te plewy ;). I stawiam na to że na pewno M w przewidywalnej przyszłości nie uśmiercą - wręcz odwrotnie i że nie będzie apsc R 8-).

Shrek
21-12-2018, 21:26
to teoria forumowa nie moja - [ciach] a teoria jest mało realna podobnie jak ta ze smartofonem :) bo fotografia to dość techniczna dziedzina i sprzęt jest istotny.
Do tej teorii z ostatniego zdania tez mam pewien cytat, dobrze znany:

„Kupa sprzętu - brak talentu”

:mrgreen:

mirror
21-12-2018, 21:49
Do tej teorii z ostatniego zdania tez mam pewien cytat, dobrze znany:

„Kupa sprzętu - brak talentu”

:mrgreen:

cóż pozostaniemy przy swoich zdaniach, a ja nadal bedę cytował legendy o fotografie co to pudełkiem po zapałkach :mrgreen:

zdebik
22-12-2018, 12:58
Może Canon chce zrobić z EF pleśniaki na EOS M?

jan pawlak
22-12-2018, 15:11
Jest oczywista mozliwość teczniczna projektowania szkieł pod bagnet RF wg innej koncepcji. Pięknie to widać na porównaniu układów optycznych R35/1.8 i 35/2IS. Z tego urodzą sie fajne konstrukcje RF.
Kompatybilność ze szkłami EF zapewnia zupełnie bezproblemowe i ograniczone kosztowo do body wejście w system R. Mnie już korci dokupić chociaż jedno szkło RF pomimo, że te szkła EF co mam działają bardzo dobrze.

Czekam z niecierpliwością testów obiektywów (DxO jakości technicznej zdjęć) na puszce R.
Powinno być lepiej od odpowiedników EF

jp

jinks
22-12-2018, 15:39
[QUOTE=marfot;1382538]Jest oczywista mozliwość teczniczna projektowania szkieł pod bagnet RF wg innej koncepcji. Pięknie to widać na porównaniu układów optycznych R35/1.8 i 35/2IS. Z tego urodzą sie fajne konstrukcje RF.
Kompatybilność ze szkłami EF zapewnia zupełnie bezproblemowe i ograniczone kosztowo do body wejście w system R. Mnie już korci dokupić chociaż jedno szkło RF pomimo, że te szkła EF co mam działają bardzo dobrze.[/QUOTE

Czekam z niecierpliwością testów obiektywów (DxO jakości technicznej zdjęć) na puszce R.

jpNa razie nie bardzo jest co porównywać. Jedyny sens widzę w 50mm/1.2 przy czym wersja ef wpadnie bardzo słabo w zakresie parametrów, które Ciebie interesują, bo to stara konstrukcja projektowana z nastawieniem na walory artystyczne.
Jedyny sens to porównanie do S50/1.4art.
28-80/2 nie ma odpowiednika, 24-105 z tego co widziałem w różnych testach jest w zasadzie identyczny z ef. 35 to szkło budżetowe i różnice z ef będą marginalne. Czekamy na kolejne L-ki ;)

Kolekcjoner
22-12-2018, 21:00

jp
Chcesz kupić R???

jan pawlak
22-12-2018, 21:42
Chcesz kupić R???

Po kilkunastu latach z Canonem mam sentyment do tej marki.
Bezlusterkowy odpowiednik 5DS R z natywnymi obiektywami "przenoszącymi" tą rozdzielczość byłby wyzwaniem

jp

Kolekcjoner
23-12-2018, 00:06
Dla lubujących się w porównaniach Sony-Canon-Nikon:
https://theslantedlens.com/2018/mirrorless-camera-comparison/
Canon zadziwiająco dobrze wypadł i to w kategorii wyciąganie z cieni :lol:....

Matsil
23-12-2018, 00:49
Obawiam się że coś w takim razie robisz nie tak, przecież to niemożliwe jest :lol:...
Podchodząc czysto teoretycznie tak, ale jak widać nowi właściciele eRki dopatrują się wszędzie wyższości :mrgreen:.
Dlatego do większości pierwszych zachwytów podchodzę ostrożnie ;).

(ale pamiętajmy że dobry fotograf to nawet pudelkiem od zapałek zrobi lepsze zdjęcie niż amator fulfrejmem)
Dam Ci najbardziej wypasione pudełko zapałek i dorzucę paczkę fajek, a co tam, nawet najlepsze cygaro. Zrób jakiekolwiek zdjęcie, nie mowię, żeby lepsze niż ja ajfonem ;). Nie popadajmy w paranoję, bo nie spotkałem jeszcze dobrego fotografa, który fotografowały byle czym... Troszę rozsądku :).

Pytanie co znaczy lepsze? Bo żeby skomponować dobry kadr nie trzeba mieć plecaka eLek i FF, ale specyfika większości zdjęć zdecydowanie wymaga odpowiedniego przyrządu ;).

mirror
23-12-2018, 16:17
Dam Ci najbardziej wypasione pudełko zapałek i dorzucę paczkę fajek, a co tam, nawet najlepsze cygaro. Zrób jakiekolwiek zdjęcie, nie mowię, żeby lepsze niż ja ajfonem ;). Nie popadajmy w paranoję, bo nie spotkałem jeszcze dobrego fotografa, który fotografowały byle czym... Troszę rozsądku :).

.
to było ironicznie (ten mój post) mistrzu - bo zawsze mnie śmieszą takie teksty na forum, teksty o telefonach komórkowych również mnie bawią - wesołych świąt i udanego zakupu życzę - i chetnie poczytam jak już kupisz tą R.

WzW
23-12-2018, 17:37
teksty o telefonach komórkowych również mnie bawią

Też nie rozumiem jarania się smarkfonami, telefony komórkowe to było "coś" 20-25 lat temu. Dziś nic nadzwyczajnego.

Matsil
25-12-2018, 09:41
to było ironicznie (ten mój post) mistrzu - bo zawsze mnie śmieszą takie teksty na forum, teksty o telefonach komórkowych również mnie bawią - wesołych świąt i udanego zakupu życzę - i chetnie poczytam jak już kupisz tą R.
Z tym mistrzem to mi pojechałeś :mrgreen:. Ja prosty amator jestem a fotki robię jedynie dla przyjemności swojej i tych, którym się one podobają. Ironia czasem też jest potrzebna a momentami wręcz wskazana ;).
Natomiast zdanie mam takie, że owszem, pewnie 80% zależy od talentu, ale sam talent bez sprzętu też niewiele zwojuje. Przekonałem się o tym startując swego czasu w rajdach samochodowych, kiedy dysponując bardzo dobrym sprzętem ulegałem młodym talentom w słabszych autach i sam wiem ile trzeba ćwiczeń i wysiłku żeby braki talentowe nadgonić pracą :roll:. Natomiast te młode chłopaki jadąc na limicie w pewnym momencie nie dawali rady średniakom w dużo bardziej zaawansowanych samochodach. I właśnie tak w każdej dziedzinie marnuje się wiele talentów - nie stać ich na starty na poziomie, które mogłyby zapewnić mistrzostwo, bo zawsze znajdą się tacy co robią to za grubą kasę i "okupują" miejsca. Dlatego dzisiejszy sport i wiele innych dziedzin są mocno wypaczone...

Niemniej jednak jak kogoś stać, to zawsze bardziej polecam dobry aparat jako sprzęt do robienia zdjęć niż pudełko od zapałek ;).

Co do eRki, to chyba jednak zdecyduję się na sprawdzonego 5D4, bezlusterkowce niech testują póki co inni. Poczekam jak sytuacja się rozwinie i może kiedyś...

Wesołych Świąt i mega ujęć!!!

Też nie rozumiem jarania się smarkfonami, telefony komórkowe to było "coś" 20-25 lat temu. Dziś nic nadzwyczajnego.
Może tak, ale dzisiejsze telefony "robią" naprawdę niezłe fotki, więc nie dziwi fakt, że większość społeczeństwa używa ich praktycznie wszędzie. Jeszcze 10 lat temu chodziłem po górach z ciężkim plecakiem, puszką i 2 obiektywami. Dziś, pewnie też z lenistwa i nadchodzącej starości :), ale coraz rzadziej chce mi się zabierać aparat na piesze wędrówki skoro ajfonem jestem w stanie uwiecznić dużo.
Także trzeba jasno rozdzielić pewne kwestie. Profi aparaty są i nadal długo będą niezastąpione w specyficznych warunkach, ale jeżeli ktoś "cyka fotki", to 98% ludzi poza wąskim gronem wtajemniczonych, dalej nie będzie w stanie odróżnić czym to zostało pstryknięte ;).

jan pawlak
25-12-2018, 10:21
Z tym mistrzem to mi pojechałeś :mrgreen:. Ja prosty amator jestem a fotki robię jedynie dla przyjemności swojej i tych, którym się one podobają. Ironia czasem też jest potrzebna a momentami wręcz wskazana ;).
Natomiast zdanie mam takie, że owszem, pewnie 80% zależy od talentu, ale sam talent bez sprzętu też niewiele zwojuje. Przekonałem się o tym startując swego czasu w rajdach samochodowych, kiedy dysponując bardzo dobrym sprzętem ulegałem młodym talentom w słabszych autach i sam wiem ile trzeba ćwiczeń i wysiłku żeby braki talentowe nadgonić pracą :roll:. Natomiast te młode chłopaki jadąc na limicie w pewnym momencie nie dawali rady średniakom w dużo bardziej zaawansowanych samochodach. I właśnie tak w każdej dziedzinie marnuje się wiele talentów - nie stać ich na starty na poziomie, które mogłyby zapewnić mistrzostwo, bo zawsze znajdą się tacy co robią to za grubą kasę i "okupują" miejsca. Dlatego dzisiejszy sport i wiele innych dziedzin są mocno wypaczone...

Niemniej jednak jak kogoś stać, to zawsze bardziej polecam dobry aparat jako sprzęt do robienia zdjęć niż pudełko od zapałek ;).

Co do eRki, to chyba jednak zdecyduję się na sprawdzonego 5D4, bezlusterkowce niech testują póki co inni. Poczekam jak sytuacja się rozwinie i może kiedyś...

Wesołych Świąt i mega ujęć!!!

Może tak, ale dzisiejsze telefony "robią" naprawdę niezłe fotki, więc nie dziwi fakt, że większość społeczeństwa używa ich praktycznie wszędzie. Jeszcze 10 lat temu chodziłem po górach z ciężkim plecakiem, puszką i 2 obiektywami. Dziś, pewnie też z lenistwa i nadchodzącej starości :), ale coraz rzadziej chce mi się zabierać aparat na piesze wędrówki skoro ajfonem jestem w stanie uwiecznić dużo.
Także trzeba jasno rozdzielić pewne kwestie. Profi aparaty są i nadal długo będą niezastąpione w specyficznych warunkach, ale jeżeli ktoś "cyka fotki", to 98% ludzi poza wąskim gronem wtajemniczonych, dalej nie będzie w stanie odróżnić czym to zostało pstryknięte ;).

Tym bardziej że np. prawa fizyki (ogniskowa -> głębia ostrości) "nadrabiają" wbudowanym w smarfony oprogramowaniem AI umożliwiając rozmywanie "świata" wokół postaci/portretu

jp

candar
25-12-2018, 10:33
Tym bardziej że prawa fizyki (ogniskowa -> głębia ostrości) "nadrabiają" oprogramowaniem np. rozmywając "świat" wokół postaci/portretu

jp

Ciekawa sprawa, że producenci smartfonów rozmywanie tła i technologię Live Focus oficjalnie promują fotografiami, których telefon nigdy nie wykonał - wykupionymi ze stockowej bazy i wykonanymi lustrzanką https://www.gsmmaniak.pl/931320/galaxy-a8-falszywe-zdjecie-lustrzanka/

Inna sprawa, że to "programowe rozmycie" to jedna wielka tragedia.

MC_
25-12-2018, 10:53
Dla kogo kto zna sie na fotografowaniu tak. Dla wiekszosci spoleczenstwa - zdecydowanie nie.

kmeg
25-12-2018, 13:11
Ciekawa sprawa, że producenci smartfonów rozmywanie tła i technologię Live Focus oficjalnie promują fotografiami, których telefon nigdy nie wykonał - wykupionymi ze stockowej bazy i wykonanymi lustrzanką https://www.gsmmaniak.pl/931320/galaxy-a8-falszywe-zdjecie-lustrzanka/

Inna sprawa, że to "programowe rozmycie" to jedna wielka tragedia.No nie wiem. AI akurat co wersja radzi sobie co raz lepiej i obecnie jest lepiej niż dobrze. Niewykluczone, że niedługo branza foto będzie miała jeszcze gorzej (fotografowie i modele/ki również). Dla AI rozmywanie obrazu, podmianki a nawet tworzenie otoczenia to już żaden problem.

jan pawlak
25-12-2018, 13:24
No nie wiem. AI akurat co wersja radzi sobie co raz lepiej i obecnie jest lepiej niż dobrze. Niewykluczone, że niedługo branza foto będzie miała jeszcze gorzej (fotografowie i modele/ki również). Dla AI rozmywanie obrazu, podmianki a nawet tworzenie otoczenia to już żaden problem.

Jestem tego samego zdania.
Ponadto AI wkracza już do aparatów foto.
Być może niedługo ze światła padającego na matrycę wybrane (przez AI) partie pixeli będą rejestrowały tylko wybraną (przez AI) ilość światła

jp

Kolekcjoner
25-12-2018, 13:56

Moim zdaniem nie bardzo to porównanie. Tani bardzo przyzwoity aparat młodziak może teraz kupić za naprawdę niewielką kasę. I taki sprzęt umożliwia wiele w zakresie skorzystania z tego "młodego talentu" - bardzo wiele. Problem polega na tym że często żadnego talentu nie ma a zostaje jedynie onanizm sprzętowy i wiara że jak się kupi pełną klatkę z plecakiem eLek to taki Jacob Sobol rzeczywiście jedyne co może to iść łowić ryby ;).
Znam trochę takich przypadków i nie ma to nic wspólnego z tym co piszesz o samochodach, bo tam "próg wejścia" jest o kilka rzędów wielkości inny. Przy tym jak nie jedzie to nie ma wyników i choćby był talent na miarę Kubicy to niczego nie osiągnie.

Matsil
25-12-2018, 15:40
Przy tym jak nie jedzie to nie ma wyników i choćby był talent na miarę Kubicy to niczego nie osiągnie.
Kubica to trochę inny świat, bo takiego talentu dawno nie było i długo nie będzie. I tu trochę ironicznie mogę stwierdzić, że Robert na kosiarce osiągnie lepsze rezultaty niż nasi niektórzy polscy rajdowcy w klasie R5 ;).
P.S. Miałem rajdówkę oklejoną w barwy RK dokładnie tak, jak startował Imprezą WRC w Firstmotorsport :). Oczywiście wszystko za przyzwoleniem i błogosławieństwem Robcia ;).

W temacie AI, to soft smartfonów trzeba jeszcze mocno dopracować, bo połączenie krawędzi wygląda dramatycznie a rozkład głebi pozostawia wiele do życzenia, co jednak nie przeszkadza większości zachwycać się efektem ;).

jinks
26-12-2018, 14:05
Jak dla mnie 5d4 nie wnosi wiele nowego względem mk3. AF ten sam + większa rozdzielczość. Na dzień dzisiejszy na backup wolałbym drugie mk3 lub bardziej 6d2 albo właśnie nowe R (zależnie od środków) :)

mirror
26-12-2018, 17:30
Jak dla mnie 5d4 nie wnosi wiele nowego względem mk3. AF ten sam + większa rozdzielczość. Na dzień dzisiejszy na backup wolałbym drugie mk3 lub bardziej 6d2 albo właśnie nowe R (zależnie od środków) :)

wydaje sie wnosi nową matrycę - taką trochę bardziej zbliżoną do tego co oferuje konkurencja

jinks
26-12-2018, 18:08
wydaje sie wnosi nową matrycę - taką trochę bardziej zbliżoną do tego co oferuje konkurencjaTo prawda. Pominąłem ten aspekt, bo w mk3 matryca jest już bdb a w 6d2 i R nawet lepsza. W nowszej puszce liczę na znacznie lepszy AF i w tej chwili nie wyobrażam sobie już pracy bez obrotowego ekranu :) to są elementy, które coś wnoszą względem 5d3.

mirror
26-12-2018, 21:37
To prawda. Pominąłem ten aspekt, bo w mk3 matryca jest już bdb a w 6d2 i R nawet lepsza

to takie zaklinanie rzeczywistości, w R jest ta lepsza czyli trochę gorsza niż u konkurencji, w mk3 i 6d2 to zabytek technologiczny - uprzedzając dywagacje na temat światłomierza umiejętności, potrzeb i co tam jeszcze można w temacie wymyśleć - używam 6D i jestem zadowolony co nie zmienia faktu że to zabytek technologiczny - ciekawe co będzie w tej R? o megapikselach 6DII (przyszły entry level :mrgreen: jakby R nie było ostro przecenionym entry levelem :mrgreen:) - trzykrotnie odgrzany zabytek technologiczny?

Kolekcjoner
26-12-2018, 21:52
to takie zaklinanie rzeczywistości, w R jest ta lepsza czyli trochę gorsza niż u konkurencji, w mk3 i 6d2 to zabytek technologiczny - uprzedzając dywagacje na temat światłomierza umiejętności, potrzeb i co tam jeszcze można w temacie wymyśleć - używam 6D i jestem zadowolony co nie zmienia faktu że to zabytek technologiczny - ciekawe co będzie w tej R? o megapikselach 6DII (przyszły entry level :mrgreen: jakby R nie było ostro przecenionym entry levelem :mrgreen:) - trzykrotnie odgrzany zabytek technologiczny?

Ale nie rozumiem jaki problem? Wystarczy kupić te niesamowicie postępowe puszki konkurencji - jak rozumiem jedynie słusznej firmy 8-) i nie tracić czasu tutaj na uświadamianie .....

zdebik
26-12-2018, 22:18
to takie zaklinanie rzeczywistości, w R jest ta lepsza czyli trochę gorsza niż u konkurencji, w mk3 i 6d2 to zabytek technologiczny

A mi głupiemu podoba się obrazek z M50...

mirror
27-12-2018, 00:00
Ale nie rozumiem jaki problem? Wystarczy kupić te niesamowicie postępowe puszki konkurencji - jak rozumiem jedynie słusznej firmy 8-) i nie tracić czasu tutaj na uświadamianie .....

chciałem tylko odrobinę stonować ten mit o bardzo dobrych matrycach żebyśmy się nie zagubili w naszych rozważaniach - wydaje się że cała konkurencja używa nowszych technologii? nie tylko jedynie słuszny producent, ktoś jeszcze jest z tyłu?

mi to nawet się podoba obrazek z mojej xperii jak wysyłam mmsa :mrgreen: do znajomych - każdy aparat znajduje swoje zastosowanie, a co dopiero taki m50 ;)

Kolekcjoner
27-12-2018, 00:15
chciałem tylko odrobinę stonować ten mit o bardzo dobrych matrycach żebyśmy się nie zagubili w naszych rozważaniach - wydaje się że cała konkurencja używa nowszych technologii? nie tylko jedynie słuszny producent, ktoś jeszcze jest z tyłu?

Czyli jak konkurencja odstaje w innych dziedzinach to też będziesz przypominał w każdym możliwym miejscu :p?

kmeg
27-12-2018, 00:16

Canonem ciężko się robi zdjęcia pod słońce lub wogóle ciężko się robi zdjęcia jak się nie wie co to światło :)

Tak serio jednak mówiąc to różnice pomiędzy najlepszymi a canonowymi matrycami (które nie są w pełni isoless i nie mają pełnej mulistackowej budowy i prędkości) są tak naprawdę aptekarskie.

Kolekcjoner
27-12-2018, 00:17
No ale nie wiem czy wiesz, że na DXO to tak nie bardzo wypadł więc chyba powinieneś to jeszcze przemyśleć :mrgreen:...

zdebik
27-12-2018, 00:34
No ale nie wiem czy wiesz, że na DXO to tak nie bardzo wypadł więc chyba powinieneś to jeszcze przemyśleć :mrgreen:...Muszę chyba poczytać, ponieważ gdyby nie braki zapasów podczas cashbacków, już bym go miał w domu.

Z resztą The Photography Show będzie w marcu, tam double cashback. Więc kto wie czy i R'ka się nie załapie.

mirror
27-12-2018, 10:15
Czyli jak konkurencja odstaje w innych dziedzinach to też będziesz przypominał w każdym możliwym miejscu :p?

nie - bo ja fotografuję canonem i nie widzę żeby to się miało nawet w dłuższej perspektywie zmienić i wady konkurencji zasadniczo mnie nie ruszają

--- Kolejny post ---

Canonem ciężko się robi zdjęcia pod słońce lub wogóle ciężko się robi zdjęcia jak się nie wie co to światło :)

Tak serio jednak mówiąc to różnice pomiędzy najlepszymi a canonowymi matrycami (które nie są w pełni isoless i nie mają pełnej mulistackowej budowy i prędkości) są tak naprawdę aptekarskie.

około 2EV (zależy jak liczyć i co liczyć) na nowych i około 4EV na tych "bardzo dobrych" jeżeli przyjmiemy (mało optymistycznie) cały DR matrycy na 10EV no to rzeczywiście różnica jest aptekarska :mrgreen: kilkadziesiąt procent

"jak się nie wie co to światło"
"jak się nie umie używać światłomierza"

Kolekcjoner
27-12-2018, 12:20
około 2EV (zależy jak liczyć i co liczyć) na nowych i około 4EV na tych "bardzo dobrych" jeżeli przyjmiemy (mało optymistycznie) cały DR matrycy na 10EV no to rzeczywiście różnica jest aptekarska :mrgreen: kilkadziesiąt procent
A jakieś podstawy tych wyliczeń?

kmeg
27-12-2018, 13:56
A jakieś podstawy tych wyliczeń?Też mnie to intryguje skąd on bierze te wartości :)

marfot
27-12-2018, 18:08
Też mnie to intryguje skąd on bierze te wartości :)

Skoro wątek trochę dotyczy R to mamy porównanie matrycy R z konkurencją FF:
http://www.photonstophotos.net/Charts/PDR.htm#Canon%20EOS%20R,Nikon%20Z%206,Nikon%20Z%20 7,Sony%20ILCE-7RM3

Są ludzie, którzy z tą "przepaścią" w DR potrafią żyć i gotowi są użerać się z tym technologicznym bublem.

pawel.guraj
27-12-2018, 18:32
Jeżeli już o różnicach technologicznych mówimy, to nie ten wykres.
Tu widać różnicę w technologii:
http://www.photonstophotos.net/Charts/PDR_Shadow.htm#Canon%20EOS%20R,Nikon%20Z%206,Nikon %20Z%207,Sony%20ILCE-7RM3

Oczywiście, że realne zyski dla użytkownika są marginalne - nie specjalnie często zdarza się konieczność obrobienia 14 EV dynamiki, szczególnie jak potem nie ma tego na czym pokazać - a to dziś zdecydowanie większy problem.

Podstawowa różnica technologiczna to dual-gain (Canon nie zdecydował się na zakup patentu zapewne). Jeżeli weźmiemy tylko technologię pod lupę, to jest to 2 generacje do tyłu (dual i stacked).

Z punktu widzenia zaawansowanej obróbki dual-gain przydaje się wtedy, kiedy musimy wyciągnąć bardzo, bardzo głębokie cienie jednocześnie na tej samej klatce zachować światła oddalone od tych cieni właśnie o te 12 EV.

Chodzą pogłoski, że Sony (ci od matryc a nie ci od aparatów) pracują nad matrycą multiple-gain. To będzie fajna sprawa.

P,paw

jotes25
27-12-2018, 19:30
Podstawowa różnica technologiczna to dual-gain (Canon nie zdecydował się na zakup patentu zapewne). Jeżeli weźmiemy tylko technologię pod lupę, to jest to 2 generacje do tyłu (dual i stacked).

O matrycach dual-gain od Canona pisałem na tym forum kilka lat temu. Przyznaję, że zaskoczył mnie fakt, że Canon nie zdecydował się do dzisiaj użyć tego rozwiązania w aparatach konsumenckich.

pawel.guraj
27-12-2018, 19:46
O matrycach dual-gain od Canona pisałem na tym forum kilka lat temu. Przyznaję, że zaskoczył mnie fakt, że Canon nie zdecydował się do dzisiaj użyć tego rozwiązania w aparatach konsumenckich.

To może być też ograniczenie technologiczne.
Na przełomie matryc 5D3->5D4 Canonowi udało się przeskoczyć problem zbliżenia LSI do pikseli (czyli w uogólnieniu przetworników ADC). Możliwe, że przy ich obecnej implementacji wciśnięcie jeszcze logiki związanej z przełączeniem pojemności piksela spowodowało by więcej strat niż zysków.

P,paw

Kolekcjoner
27-12-2018, 20:48
Jeżeli już o różnicach technologicznych mówimy, to nie ten wykres.
Tu widać różnicę w technologii:
http://www.photonstophotos.net/Charts/PDR_Shadow.htm#Canon%20EOS%20R,Nikon%20Z%206,Nikon %20Z%207,Sony%20ILCE-7RM3

Oczywiście, że realne zyski dla użytkownika są marginalne - nie specjalnie często zdarza się konieczność obrobienia 14 EV dynamiki, szczególnie jak potem nie ma tego na czym pokazać - a to dziś zdecydowanie większy problem.

Z tego co pamiętam to nie kwestia patentu, bo to wykorzystują w swoich matrycach ale nie w tych do foto - nie wiem dlaczego.
Co do stacked to tu najbardziej zaawansowany jest Szajsung. Chodzą ploty że następne matryce dla Fuji mają zrobić oni.

pawel.guraj
27-12-2018, 23:07
Z tego co pamiętam to nie kwestia patentu, bo to wykorzystują w swoich matrycach ale nie w tych do foto - nie wiem dlaczego.
Co do stacked to tu najbardziej zaawansowany jest Szajsung. Chodzą ploty że następne matryce dla Fuji mają zrobić oni.

Owszem, wszyscy pamiętamy co potrafiło APS-C w NX1...

P,paw

Kolekcjoner
27-12-2018, 23:52
Owszem, wszyscy pamiętamy co potrafiło APS-C w NX1...

P,paw

Dokładnie.
Skądinąd to jest też ciekawa historia że taki potentat poległ na rynku foto. Jednak jest to specyficzna branża....

tombas
29-12-2018, 12:31
2K obniżki na eRkę w cyfrowe.... nic tylko brać:D
a jeszcze wczoraj info z CPS o zwrocie 860zł... robi sie ciekawie...wychodzi nieco ponad 7K:shock:

kmeg
29-12-2018, 12:46
a jeszcze wczoraj info z CPS o zwrocie 860zł... robi sie ciekawie...wychodzi nieco ponad 7K:shock:Robi się ciekawie :)

robertskc7
29-12-2018, 13:44
link?

KNC
29-12-2018, 13:52
a jeszcze wczoraj info z CPS o zwrocie 860zł... robi sie ciekawie...wychodzi nieco ponad 7K:shock:

coś Ci się przyśniło chyba bo na cyfrowe.pl cena 9999, najtaniej w/g ceneo na fotopanorama.pl 9799.
Za nieco ponad 7k bierę dwa :)
EDIT: zwracam honor, rzeczywiście jest z rabatem 2000zł, właśnie kupiłem, jeden :P

tombas
29-12-2018, 14:12
coś Ci się przyśniło chyba bo na cyfrowe.pl cena 9999, najtaniej w/g ceneo na fotopanorama.pl 9799.
Za nieco ponad 7k bierę dwa :)
radze dobrze sie zastanawiaj zanim cos drugi raz napiszesz
info z dzisiejszego newsletera
zgasza sie 9999 i od tego 2000 oraz dla członków cps 860 zwrot to daje....?
czego jeszcze nie rozumiesz?
1553

KNC
29-12-2018, 14:19
Nie gryź. Masz rację, edytowałem mój post.
Pozdrawiam.

tombas
29-12-2018, 14:26
Nie gryź. Masz rację, edytowałem mój post.
Pozdrawiam.

no nie ma za co...;)

Kolekcjoner
29-12-2018, 15:13
To i ja zwracam honor bo nie wierzyłem w szybką cenę 8500.
Pięknie :). Jest to samo co z M. Na początku cena z d... a później jadą w dół ile wlezie.

candar
29-12-2018, 15:25
To i ja zwracam honor bo nie wierzyłem w szybką cenę 8500.
Pięknie :). Jest to samo co z M. Na początku cena z d... a później jadą w dół ile wlezie.

Ale, że już ? No to warto jeszcze z rok poczekać co najmniej :) Jak dojdzie do 6k zł będzie można się zacząć zastanawiać :mrgreen:

Kolekcjoner
29-12-2018, 18:46
Zobaczymy. Póki co wygląda to nieźle, chociaż światowa cena 2299$ się trzyma więc ciężko powiedzieć co będzie w marcu ;)...

tomfoot
29-12-2018, 18:51
Przecież pisałem, że przed wakacjami będzie po 6500.W każdym razie przyjdzie moment w 2019 gdy 6d2 będzie droższy od R.

bzdura1979
30-12-2018, 01:08
Panowie, ale ten kod rabatowy to skąd? Na stronie cyfrowe.pl nic na ten temat nie widzę.
Pozdrawiam

Camilo
30-12-2018, 01:44
Masz screena z koszyka ze sklepu strone wcześniej!

mkamelg
30-12-2018, 01:50
Panowie, ale ten kod rabatowy to skąd? Na stronie cyfrowe.pl nic na ten temat nie widzę.
Pozdrawiam

Tu znajdziesz kody rabatowe:

https://www.cyfrowe.pl/lp/swiateczny-last-minute.html

Jak klikniesz na "Kup teraz" dla powiedzmy "EOS R body + adapter EF-EOS R" to zostaniesz przeniesiony dalej:

https://www.cyfrowe.pl/aparaty/aparat-cyfrowy-canon-eos-r-body.html

Klikasz na "Do koszyka", "Pokaż koszyk" (jak nie zdążysz to na "Koszyk" widoczny w prawym górnym rogu strony sklepu) i na "Mam kupon rabatowy >" gdzie wprowadzasz kod "CFR_CAN_2000" (bez cudzysłowów) a potem klikasz na "Aktywuj kod".

jinks
30-12-2018, 16:40
Przecież pisałem, że przed wakacjami będzie po 6500.W każdym razie przyjdzie moment w 2019 gdy 6d2 będzie droższy od R.6d2 jest w tej chwili po 5400zł. Ciężko będzie zejść poniżej tego.

bzdura1979
31-12-2018, 01:35
mkamelg, dzięki.

--- Kolejny post ---

Masz screena z koszyka ze sklepu strone wcześniej!
Cóż, nie zakładam z automatu, że kod promocyjny użyty przez kogoś należy się każdemu.

jinks
01-01-2019, 23:36
a jeszcze wczoraj info z CPS o zwrocie 860zł... robi sie ciekawie...wychodzi nieco ponad 7K:shock:Możesz coś więcej napisać o członkostwie w CPS? Byłem na stronę, ale nic o rabatach nie znalazłem.

KNC
02-01-2019, 08:18
Cashback za adapter z controlringiem w wysokosci 860zł.

Matsil
02-01-2019, 14:19
Ale, że już ? No to warto jeszcze z rok poczekać co najmniej :) Jak dojdzie do 6k zł będzie można się zacząć zastanawiać :mrgreen:
Ja myślę, że nie trzeba będzie aż tak długo czekać ;)

Tu znajdziesz kody rabatowe:

https://www.cyfrowe.pl/lp/swiateczny-last-minute.html

Jak klikniesz na "Kup teraz" dla powiedzmy "EOS R body + adapter EF-EOS R" to zostaniesz przeniesiony dalej:

https://www.cyfrowe.pl/aparaty/aparat-cyfrowy-canon-eos-r-body.html

Klikasz na "Do koszyka", "Pokaż koszyk" (jak nie zdążysz to na "Koszyk" widoczny w prawym górnym rogu strony sklepu) i na "Mam kupon rabatowy >" gdzie wprowadzasz kod "CFR_CAN_2000" (bez cudzysłowów) a potem klikasz na "Aktywuj kod".
Chyba już po promocji...

1572