Zobacz pełną wersję : Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
[
16]
17
Metoda Brenizera jest fajna, ale ja uważam, że jednak bardziej to ciekawostka niż metoda na co dzień, gdzie często liczy się czas ;)
https://www.canon-board.info/threads/108401-pokaz-zdjecie-ktore-lubisz?p=1440590&viewfull=1#post1440590
Proszę wyraźnie powiedzieć autorowi zdjęcia, że nie robi ono żadnego wrażenia, bo tło jest puste,
Tak, z tym co zacytowałem sie zgadzam. Złe nie jest, żadnego wrażenia może nie, ale nie zwala z nóg, widziąłem setki lepszych zdjęć ptaków. Efekt wynika z zastosowanego supertele, ale jak sie widzi tego dużo to już nie robi wrażenia.
I UWAGA, mnóstwo lepszych zdjęć ptaków jest na forum Olympusclubu. Zdjęcia robione matrycą 4/3. Czyli nie twierdzę (candar - to do Ciebie), że wszystko zależy od formatu czy od GO. Pisałem wielokrotnie, (ile mozna?), że też separacja planów, oświetlenie.
ja tylko chciałem was pochwalić wszystkich za niesamowitą wiedzę odnośnie fotografii. Szczerze mówiąc, osobiście biorę tylko aparat i nie zastanawiam się za bardzo. Po prostu robię zdjęcie. Jak przechodziłem z APSC na FF to mimo wszystko (niezależne co tu wynikło wam w końcu w dyskusji :D ) odczułem inną plastykę zdjęcia. Natomiast z czego to wynikało - pieron wie i nie chcę się nawet nad tym zastanawiać. Niemniej szacun dla was :) Moja głowa by tego nie pomieściła.
Dlatego pewne OT nie są bez sensu, poszerzając wiedzę czytelników.
Nagminne staje się mylenie skutków z przyczynami i przypisywanie pewnych rzeczy działaniu innego czynnika, niż jest w istocie, oraz dopatrywanie się w obrazie cech, których w nim nie ma, "no bo wydaje mi się, że powinny być, skoro...", czego dowodzi powyższa dyskusja nt różnic między plastyką obrazu a GO. I nie, nie jest to OT, albowiem dotyczy mitu związanego z FF, które jest immanentną cechą R6, albowiem taką matrycę on posiada. W sumie- do osiągania mniejszej GO FF jest polecany jak najbardziej, i to każdy, dowolny aparat, a nie tylko R6, ale co do plastyki obrazu nie ma to aż takiego znaczenia.
Mnożenie diabłów na łebku od szpilki twierdząc, że na plastykę składa się wiele czynników, to jest tak, jakby twierdzić, że podkreślenie tekstu tworzy ten tekst.
Mam większe zdolności analityczne, niż fotograficzne, i nie dorastam @candar (https://www.canon-board.info/member.php?u=18138) -owi do pięt jeśli chodzi o talent, zaangażowanie i osiągniecia, ale wiedzę mamy podobną, i rozmawiamy tym samym językiem rozumiejąc istotę spraw, o których mówimy. Nam się już nic, albo prawie nic, nie wydaje, więc możemy być merytoryczni, ale wpadamy w konfrontację z kolegami, którym dalej się coś wydaje, i nie potrafią wejść na wspólną płaszczyznę nazywania rzeczy po ich imieniu.
No tak, wiedzy nie posiadam :mrgreen: skoro jest dwóch na jednego to mnie przegłosowaliście.
Zaprzeczenie, "że na plastykę składa się wiele czynników", jak napisałeś jest kuriozalne i nie wiem czy candar się z tym zgodzi, bo on też wymienił kilka rzeczy. Zresztą sami pisaliście że światło, że ustawienie przedmiotu - to jak widac nie jest jeden czynnik.
Nonsensem jest tez to, że na plastykę wpływają inne rzeczy, ale GO nie wpływa. Bo ja to dodałem w dyskusji?
Dodanie metody Braziera jako czegoś co udowadnia coś (co?) nie wnosi NIC do tej dyskusji. To wpływ PS na plastykę. Taki sam wpływ ma AI w telefonie. Wpływ softu.
Candar, wg mnie zdjęcie modelki z Sony i 85 L jest plastyczne (a nie jest?). Przy czym ja nigdzie nie twierdziłem, że na matrycach 4/3 albo APS-C nie da sie robić "plastycznych" zdjęć. Jedynie to, że na FF byłyby "bardziej plastyczne" niz to z 4/3. Nie załączyłeś analogicznego zdjęcia z 4/3 i APS-C.
Nie zapędzajcie sie za bardzo z polemizowaniem z brakiem wpływu GO na obraz, bo zaraz wyjdzie na to, że FF ma tylko zaletę lepszych wyższych ISO. Choć astf może napisać, że po wycropowaniu nie ma lepszych, a w ogóle to jak będzie miało dużo Mpx to FF może być gorsze od APS-C. Czyli zakładając bzdurny warunek da sie to udowodnić.
Poproszę o definicję plastyki. Która jednoznacznie, w sposób ścisły będzie mówiła co to jest. Bo gdy to by było uściślone to wtedy wiadomo co spełnia warunki. Poproszę.
PS. Znam parę osób, które by sie tarzały ze śmiechu widząc zaciekłą dyskusję o plastyce, FF itd. Osoby z forum nikoniarzy, gdzie dyskusje o tym już przerabiano. I osoby z autorytetami wyśmiewały to jako dyskusje o czymś niemierzalnym i coś, czego nie da sie ustalić, opisać. To się widzi albo nie. Plus różne osoby maja różne "progi" percepcji. Czyli zależy to także od fotograficznego "wyrobienia" fotografa.
Szczęśliwi ci, dla których wszystko jest takie czarno - białe i proste.
To nie jest ciekawostka, ale dla tych, którzy ją stosują. Mimo, że mam aparat 50 Mpikseli, to i tak wolę zrobić panoramę krajobrazu, niż robić to obiektywem szerokokątnym. Zwyczajnie nie lubię odwzorowania tych obiektywów - jest brzydkie według mnie. Oczywiście taka praca z modelem jest trudniejsza, bo wymaga jego świadomości. No i samolotu w locie tak chyba się nie da.
To było w odpowiedzi na post Bangi'ego. I nie chodzi o małą GO.
--- Kolejny post ---
Nie ma definicji plastyki,bo... ach, nie będę się wyrażał. :)
Ciekawe, że na zajęciach z plastyki nikt nie mówi o plastyce, ale o światłocieniu, perspektywie geometrycznej i powietrznej i innych takich.
Zresztą sami pisaliście że światło, że ustawienie przedmiotu - to jak widac nie jest jeden czynnik.
Nonsensem jest tez to, że na plastykę wpływają inne rzeczy, ale GO nie wpływa. Bo ja to dodałem w dyskusji?
Dalej uważam, że o plastyce obrazu decyduje światło, a inne czynniki ją mogą tylko podkreślić, ale nie muszą. Synergiczne działanie wielu czynników da maksymalnie dobry efekt tylko w przypadku dominacji zasadniczego czynnika, jakim jest właściwe oświetlenie. Czasami nie zmieniając oświetlenia wystarczy inaczej zorientować model w stosunku do niego, co pokazałem na przykładzie dzięcioła.
Po pokazaniu plastycznych zdjęć z różnych formatów klatki obrazowej trzeba by jeszcze pokazać płaski i bez wyrazu obraz uzyskany na FF z super obiektywem i z kapitalnym rozmyciem tła, a jest to całkowicie wykonalne.
To nie jest ciekawostka, ale dla tych, którzy ją stosują. Mimo, że mam aparat 50 Mpikseli, to i tak wolę zrobić panoramę krajobrazu, niż robić to obiektywem szerokokątnym. Zwyczajnie nie lubię odwzorowania tych obiektywów - jest brzydkie według mnie. Oczywiście taka praca z modelem jest trudniejsza, bo wymaga jego świadomości. No i samolotu w locie tak chyba się nie da.
To było w odpowiedzi na post Bangi'ego. I nie chodzi o małą GO.
Przy samolotach to rzadko kiedy GO jest papierowa i ma jakieś większe znaczenie dla kadru.
Lepiej pójść w panning.
IMHO.
Pytanie: fotografując amatorsko (no, może bardziej niż amatorsko) Canonem 6D mk1, jest sens przesiadki na RP? R odpada z racji ceny (aparaty u mnie na siebie nie zarabiają).
IMHO jak najbardziej jest sens - głównie z powodu AF.
Dla droższych kilkakrotnie szkieł z mocowaniem RF?
Przecież na R/RP nie trzeba używać wyłącznie szkieł RF - adapter EOS EF/R (canona lub nie-canona) sprawuje się bezproblemowo.
Jeszcze jedna kwestia.
Brać body i 50mm 1.8
Czy brać R. Kitem- Canon EOS R z ob. RF 24-105mm f/4-7.1 IS STM
Bezdyskusyjnie body + RF 50/1.8 - z RP (z R w sumie też) stanowi to bardzo fajny mały zestaw podróżny.
RF 24-105mm f/4-7.1 jest za kiepski i za ciemny. Jak już koledzy pisali - stary EF 24-105 f4/L z adapterem robi milion razy lepszą robotę.
Zarówno RF 50 1.8, jak i RF 24-105mm f/4-7.1 IS STM to wydmuszki - tzw. "kit" jednorazowy.
RF 24-105mm f/4-7.1 owszem, jest wydmuszka kit jednorazowa, ale od RF 50 f/1.8 proszę się odczepić - to dość fajne, kompaktowe szkiełko dające całkiem niezły obrazek, szczególnie biorąc pod uwagę jego cenę.
większość szkieł mam EF, które nabrały drugiego życia z R i nie mam z tym żadnego problemu, że muszę używać adaptera, ale oczywiście kto co lubi ;)
Dokładnie.
Proszę uprzejmie wskazać, które zdjęcie było wykonane Fuji X-T2 ze szkłem fuji XF 56 1.2 a które sony A7 II ze szkłem canona EF 85 1.8 przez adapter sigma MC-11?
Ale te cyferki i literki fuji i sony coś znaczą? Jeden jest APSC a drugi FF czy co?
Sorry, to forum Canona i na telewizorach sony się nie znam(y). ;)
dołóż do R, nad RP sam bym się zastanawiał gdyby miał normalną baterię
Nie przesadzajmy z tą baterią do RP - daje radę, a druga bateria do RP i tak jest tańsza, niż dokładanie do R.
Nie ma definicji plastyki,bo... ach, nie będę się wyrażał. :)
Ciekawe, że na zajęciach z plastyki nikt nie mówi o plastyce, ale o światłocieniu, perspektywie geometrycznej i powietrznej i innych takich.
No właśnie.
OT OTów, nie czytajcie :)
Niestety na zajęciach plastyki nie mówi sie wcale o fotografii. Malarstwo, rysunek, rzeźba. Nauczyciele musieliby poznać zupełnie inną działkę, bardziej techniczną. Oni się nie uczyli fotografii i nie moga jej uczyć (o ile nie zrobili podyplomówki).
Na niektórych uczelniach, dawnych ASP (Akademia Sztuk Pięknych) bywa kierunek fotografia. Wiecie, że osoby, które kończyły fotografie na ASP nie mogą uczyć przedmiotów teoretycznych fotograficznych? Mogą prowadzić zajęcia praktyczne. U mnie właśnie nauczyciel zaczyna podyplomówkę by móc dostać do nauczania przedmioty Teoria obrazu fotograficznego oraz Urządzenia i sprzęt w fotografii. Ja tego uczę. Uczę tego także na uczelni, gdzie on zrobi te podyplomówkę. U mnie :) :) :)
Wykładowcy uniwersyteccy tez nie są gwarancja wiedzy. Mój znajomy ma doktorat, uczy na UMK w Toruniu. Za analoga focił Sinarem, sam wywoływał E6, robił świetne projekty reklamowe itp. Cyfrą, gdy juz na nią przeszedł, focił Nikonem. Nie zgadniecie w jakim formcie zapisywał zdjęcia. W ... tiff (wyższe modele Nikona miały te opcję). Bo tiff jest bezstratny. Dokształciłem go, że poza domyślnym zapisem RAW jako plik skompresowany stratnie może przełączyć w menu na RAW nieskompresowany. Robił pare lat w tiff, nie znał RAW i tego, że tam można zmieniać WB po zrobienia zdjęcia. Wykładowca fotografii z tytułem doktora. Douczyłem go.
W pewnej szkole średniej pewna nauczycielka uczy o dojrzewaniu kryształków srebra emulsji papieru fotograficznego. Densytometrii. Zapomniano, że zakłady Foton zamknięto ze 20 lat temu i ciagle tego uczą. Potrzebuje ktoś z Was takiej wiedzy? Uczy sie także o filtracji przy pracy na powiększalniku barwnym itp. Nauczyciele przedmiotu mają po 50-60 lat, niektórzy 40, większość się zatrzymała na epoce analoga. O DR nikt nie uczy, nie wiedzą co to jest. Nie wiedzą nic o kalibracji monitorów. Kuriozalne było kiedyś pytanie na egzaminie o tym jaka skala jest wygrawerowana na każdym obiektywie fotograficznym. Poprawna odpowiedź - skala przysłon. Czy ktos tutaj ma na obiektywie Canon EF skalę przysłon? Tak sie wk... że usiłowałem dotrzeć do tego co te pytania układał, dzwoniłem do CKE. Nie dowiesz się, to tajemnica. Pytan gdzie sa możliwe dwie odpowiedzi bywa kilka, bo układający je ma ograniczoną wiedzę. Trzeba mieć dobrą połowę odpowiedzi poprawną by zdobyć dyplom z tego zawodu. Gdy kilka pytań jest złych ....
Przyznam się, że jestem sfrustrowany jesli chodzi o program nauczania i samo nauczanie. 90% uczniów na kierunku fotografia nigdy (przed przyjściem do szkoły) nie miało w ręku aparatu fotograficznego. To prawie same dziewczyny, które fotografują smartfonami i są przerażone, że w fotografii jest jakas teoria, obiektywy mają parametry - ogniskowa i jasność, jakaś dystorsja, sa jakieś czasy, przysłony. Masakra. Pokolenie influencerek uczone przez pokolenie analogowców (w sporej częsci, nie wszyscy). Krew mnie zalewa.
.. inne czynniki ją mogą tylko podkreślić, ale nie muszą. Synergiczne działanie wielu czynników da maksymalnie dobry efekt tylko w przypadku dominacji zasadniczego czynnika, jakim jest właściwe oświetlenie. .
No proszę, jak sie zbliżyliśmy. Tylko bym usunął fragment o tym że dominującym czynnikiem jest oświetlenie i to oświetlenie da maksymalnie dobry efekt. To zalezy od większej ilości czynników. Zapewne tak jest w fotografii krajobrazowej, bo tam sie przymyka na maxa i pracuje na hiperfokalnej. Wszystko jest ostre. Natomiast w portrecie może byc inaczej. Można mieć plastyczne zdjęcie przy beznadziejnym rozproszonym oświetleniu, a to dzięki pracy przysłoną (i ogniskową).
Możemy to zakończyć?
Możemy to zakończyć?
Możemy, jak wszyscy się na to zgodzą :mrgreen:
Tu masz przykład plastycznego zdjęcia, które nie ma żadnych separacji planów uzyskanych rozmywaniem tła. Wszystko jest ostre, zdjęcie jest zrobione pogardzanym obiektywem EF 28-70 mm 3,5-4,5 II przy f=28 m, f/11. Zrób to zdjęcie w bezpośrednim świetle skierowanym na wprost i całą plastykę szlag trafi.
10058
bzdura1979
18-01-2023, 10:48
Ileż można...
Stawianie sprawy w ten sposób, że się miesza separację planów- czyli, de facto GO- z plastyką, jakby mała GO była równoznaczna z plastyką, ergo: plastyka bez separacji planów nie istnieje, to jest albo propaganda nakręcająca sprzedaż aparatów FF i super jasnych obiektywów, albo właśnie pieprzenie kotka za pomocą młotka . Plastyka zdjęcia niezależnie od separacji planów i GO jest bytem samodzielnym i niezależnym od nich. Howgh!
--- Kolejny post ---
Ileż można...
A czego byś się chciał w wątku o Canonie R dowiedzieć? Czy tego, że jak się naciśnie jakiś guzik z lewej, to wyskoczy drugi z prawej? Więc pytaj :mrgreen:
Ten wątek i ostatnie strony dowodzą, że temat o samsungu wcale nie był taki zły.
Ten wątek i ostatnie strony dowodzą, że temat o samsungu wcale nie był taki zły.
Nic tak dobrze nie przerywa jednego OT, jak wprowadzenie drugiego :mrgreen:
luck1985
18-01-2023, 11:48
Tymczasem….
10059
No i gratulacje, bardzo ładny zestawik! 8-)
To teraz jakiś spocik w okolicy czy coś, i można popracować nad "plastyką" :twisted:
gratuluję decyzji, będzie pan zadowolony :)
luck1985
18-01-2023, 13:07
Ładuje aku, ale na szybko- :roll: Jak ten aparat z 2018, to R5/6 co musza robić.
Tryb seryjny wolniejszy od R10, ale myślałem ze będzie gorzej. Sportowców na boisku nie robię, do przyrody powinno być ok.
O wiele lepiej leży w ręce- większy od R10, czuć jakby lepsze wykonanie ale może to być tez efekt masywniejszej obudowy, bo R10 przypomina serie xxxD, ten R mi zalatuje 50D.
Jak się naładuje ustawie ten dotykowy panel i wyjdzie w praniu jak się sprawdzi.
Na szybki pstryk- R10 na auto ISO wyskakiwał z 6400, R ustawił 400.
Jaka cena Luck?
Panowie, a ja mam pytanie laickie zapewne, ale jaka jest różnica między matrycą pełnoklatkową, ale taką która ma np 24mpix, 30mpix i 45mpix. Coś tam kiedyś czytałem o zagęszczeniu pikseli itp, ale jakie np ma wady i zalety taka 30mpix (jak ma R) vs matryca R6 z 24, a taka z R5 która ma 45mpix bodajże. I chodzi mi konkretnie o tą ilość pikseli, a nie, że "matryca z R, jest przestarzała względem R6 i R5, więc ona coś tam coś tam" :P konkretnie o ilość pikseli na matrycy FF.
Jaka cena Luck?
Panowie, a ja mam pytanie laickie zapewne, ale jaka jest różnica między matrycą pełnoklatkową, ale taką która ma np 24mpix, 30mpix i 45mpix. Coś tam kiedyś czytałem o zagęszczeniu pikseli itp, ale jakie np ma wady i zalety taka 30mpix (jak ma R) vs matryca R6 z 24, a taka z R5 która ma 45mpix bodajże. I chodzi mi konkretnie o tą ilość pikseli, a nie, że "matryca z R, jest przestarzała względem R6 i R5, więc ona coś tam coś tam" :P konkretnie o ilość pikseli na matrycy FF.
O Matko Boska! :shock:
Obiecuję, że wkroczę do akcji dopiero wtedy, gdy ktoś zacznie coś pieprzyć, co się ni kupy, ni .... nie trzyma :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Tymczasem….
Pudło na R10 z adapterem i obiektywem RF 18-45 jest większe, niż pudło na Sigmę 150-600C :mrgreen: To tak, jakby się ktoś pytał o ekologię ;)
Jaka cena Luck?
W skrócie przy 45mpix i odpowiednio ostrym obiektywie w dobrych warunkach można uzyskać więcej detali na zdjęciu niż przy 24mpx niestety kosztem znacznie większego rozmiaru pliku, a co za tym idzie wolniejszą obróbką i szybciej kończącym się miejscem na dyskach do archiwizacji. Jeszcze w czasach analoga policzyłem że moją osobistą granicą przejścia z analoga na cyfrę będzie dostępność korpusów posiadających przynajmniej 20mpx (rozdzielczość obiektywów, błon filmowych itp) . Poza tym niektóre telewizory nie są w stanie wyświetlić tak wielkich zdjęć bez ich zmniejszenia. Przetestowano, że szumy przy 45mpx nie maja wielkiego znaczenia bo przy dobrych warunkach oświetleniowych nie ma problemu a w przypadku potrzeby wysokich ISO zmniejszenie obrazka z downsamplingiem pozwoli uzyskać podobną jakość jak w przypadku 24mpx. Różnice stwierdzano głównie podczas filmowania, gdyż w korpusach co stosują tzw line-skipping lepiej wybierać modele z mniejszą rozdzielczością (czyli z większymi senselami) co zaowocuje mniejszym szumem.
https://www.youtube.com/watch?v=VSFqCnzIe9M
matryce wysokopikselowe mocniej szumią i szybciej zapełniają bufor, mocniej obciążają peceta w obróbce bo fota waży 40mb+, itd., choć matryca z R5 jest wystarczająco dobra, że używają tej puszki prosi i rozmaite yutubery
R6 mniej szumi, fotki mniej ważą, ale nie ma takich możliwości cropowania jak R5 i ja trochę nad tym boleję, bo np. w jakości wideo po cropie i stabilizacji matrycy to już widać. Z 30tki więcej można wycisnąć.
Dla mnie 26mpx to byłby taki optymalny kompromis, ale i tak 24 brzmi lepiej niż 20, i nie wiem czy się nie przesiądę na R6II, bo ostatnio zaczęło mi też przeszkadzać przeskakiwanie kółkiem trybów z Av na Video (są dokładnie naprzeciwko siebie zamiast obok siebie). W R6II rozwiązali to sprytnym przełącznikiem foto/video. Pierdoła, ale przydatna.
Ogólnie matryce z dużą ilością pixeli, jak 5Ds, Sony serii 7R pierwotnie były myślane jako puszki studyjne (statyw, sztuczne światło) i dla landszafciarzy, architekturarzy itd (statywy, długie czasy naświetlania), ogólnie do warunków gdzie nie korzysta z wysokich ISO. Ale wyszedł taki R5 który ma na tyle dobrą tą matrycę, jest tak szybkostrzelny i uniwersalny, że korzystają z niego praktycznie w każdej dziedzinie. Do tego doszły już bardzo dobrze działające softwarowe odszumiarki, które kiedyś nie były takie sprytne.
Bardzo fajna porównywarka, gdzie można porównać realne szumy. Trzeba tylko pamiętać aby na górze wybrać opcję "COMP":
DPReview Studio scene Image comparison tool (https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=canon_eosr10&attr13_1=canon_eosr5&attr13_2=canon_eosr6&attr13_3=canon_eosr6ii&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=25600&attr16_1=25600&attr16_2=25600&attr16_3=25600&normalization=compare&widget=1&x=0.4298721814307119&y=0.8186356635269207)
Bardzo fajna porównywarka, gdzie można porównać realne szumy. Trzeba tylko pamiętać aby na górze wybrać opcję "COMP":
DPReview Studio scene Image comparison tool (https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=canon_eosr10&attr13_1=canon_eosr5&attr13_2=canon_eosr6&attr13_3=canon_eosr6ii&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=25600&attr16_1=25600&attr16_2=25600&attr16_3=25600&normalization=compare&widget=1&x=0.4298721814307119&y=0.8186356635269207)Jakaś lipna ta strona, bo A7R5 szumi jak 5D3 - być nie może przecież Sony to lider itd...
Adawro i Cauchy dzięki za wyjaśnienie. Właśnie o te szumy mi chodziło. Swoją drogą tak porównałem sobie na tej stronie to R szumi najbardziej z zestawienia R, R6, R5 i... 6D mk1. Z tym, że 6D najsłabiej (mimo nawet niższych szumów of R) rejestruje szczegóły.
DPReview Studio scene Image comparison tool (https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=canon_eosr10&attr13_1=canon_eosr5&attr13_2=canon_eosr6&attr13_3=canon_eosr6ii&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=25600&attr16_1=25600&attr16_2=25600&attr16_3=25600&normalization=compare&widget=1&x=0.4298721814307119&y=0.8186356635269207)
Ta opcja działa na zasadzie downsamplingu wszystkich obrazów do obrazu z matrycy najmniej rozdzielczej, czyli po prostu na zasadzie zmniejszania obrazów, więc jest umiarkowanie miarodajna, bo nie o to generalnie chodzi, aby z matrycy 45 Mp produkować obrazki 20 Mp. Najlepiej się porównują matryce o takiej samej, lub bardzo zbliżonej rozdzielczości.
Porównywarek obrazów z różnych matryc pokazujących fragmenty obrazów mające tyle samo pikseli, co by zmuszało do robienia zdjęć z różnych odległości, nigdzie nie widziałem.
Przeważnie jednak odległość od przedmiotu zdjęcia nie jest parametrem, który jest nam łatwo zmieniać (taki problem występuje np. w fotografii przyrodniczej), więc matryce o większej gęstości często dają możliwość uzyskania lepszych technicznie zdjęć przez zmniejszenie obrazu, a wtedy porównanie jw. jest całkiem w porządku.
Jakaś lipna ta strona, bo A7R5 szumi jak 5D3 - być nie może przecież Sony to lider itd...
przecież to właśnie dobrze świadczy o A7, jeśli 60mpx szumi tak jak 22mpx ;)
6D1 znany jest z tego że ma bardzo niskie szumy, korzystałem z tej dobroci ponad 7 lat :) obrazek z R6 jest bardzo porównywalny pod tym względem, aczkolwiek ma lepszą rozpiętość tonalną, przynajmniej tak na moje krzywe oko (mówię to w oparciu o swoje doświadczenia, a nie webowe porównywarki)
bo ostatnio zaczęło mi też przeszkadzać przeskakiwanie kółkiem trybów z Av na Video (są dokładnie naprzeciwko siebie zamiast obok siebie). W R6II rozwiązali to sprytnym przełącznikiem foto/video. Pierdoła, ale przydatna.
No a czemu nie korzystasz z dedykowanego przycisku?, tego z czerwoną kropką. Można też ustawić AV na C3 tuż obok video.
tak używałem jeszcze do niedawna ;) ale odkryłem tryb manualny w wideo i on znacznie lepiej mi leży, nie wiem czy da się ustawić też żeby pod czerwonym przyciskiem mógł zmieniać parametry jak w trybie wideo?
a C3 dobrze że przypomniałeś, zupełnie zapomniałem o tych trybach :)
Ta opcja działa na zasadzie downsamplingu wszystkich obrazów do obrazu z matrycy najmniej rozdzielczej, czyli po prostu na zasadzie zmniejszania obrazów, więc jest umiarkowanie miarodajna, bo nie o to generalnie chodzi, aby z matrycy 45 Mp produkować obrazki 20 Mp. Najlepiej się porównują matryce o takiej samej, lub bardzo zbliżonej rozdzielczości.
To fakt - zrobili takie równanie w dół, mogli by też zrobić równanie w górę, czyli upsampling (powiększanie) do obrazu z matrycy o największej rozdzielczości
Porównywarek obrazów z różnych matryc pokazujących fragmenty obrazów mające tyle samo pikseli, co by zmuszało do robienia zdjęć z różnych odległości, nigdzie nie widziałem.
Od biedy można użyć pierwszej opcji porównywarki, jednak to tylko dla jednolitych powierzchni coś porówna - ale tu oczywiście gęstsze matrycę będą szumieć bardziej, co raczej będzie do przewidzenia
Przeważnie jednak odległość od przedmiotu zdjęcia nie jest parametrem, który jest nam łatwo zmieniać (taki problem występuje np. w fotografii przyrodniczej), więc matryce o większej gęstości często dają możliwość uzyskania lepszych technicznie zdjęć przez zmniejszenie obrazu, a wtedy porównanie jw. jest całkiem w porządku.
Trzeba jeszcze uważać bo nie dla wszystkich aparatów są takie same maksymalne ISO i przy zmianie ISO dla pierwszego wybranego aparatu, dla pozostałych wartość może się zatrzymać na niższych poziomach.
prawda jest taka, że kto raz sprobuje ff ten rzadko wraca do apsc.
Pozwolę sobie przytoczyć warte przeczytania w CAŁOŚCI to porównanie R6 i R5 z Fuji X i GFX : CANON R6 I CANON R5 - RECENZJA | DLACZEGO WYBRALIŚMY SYSTEM FUJI? https://wardakaszuba.com/canon-r6-canon-r5/
Mały fragment:
"I teraz kolejna kontrowersja i jeden z powodów, dla którego po testach obu Canonów i wielu innych aparatów zdecydowaliśmy się na powrót do systemu Fuji.
Ostatni sensor Fuji ma jedną cechę, która nas absolutnie uwiodła; niesamowity zapas informacji w światłach, a w połączeniu z obiektywami Fuji dostajemy piękne miękkie przejścia tonalne na skórze z doskonałym mikro-kontrastem, który przypomina zdjęcia z negatywu. Detalu na wydrukach nie brakuje i mamy przewagę w ISO, nie trzeba tak mocno przymykać obiektywów dla dużej głębi. Unikamy w ten sposób straty jakości obiektywów po przymknięciu.
Poza zeissami na leicę M, większość szkieł ma peak optymalnych parametrów w okolicy f5,6; powyżej tej wartości rozdzielczość spada. Owszem, głębia ostrości jest większa, ale spada detal i mikrokontrast, przez co zdjęcie wydaje się bardziej płaskie. W Fuji tego problemu można łatwiej uniknąć.
Wracając do renderowania skóry; Canony R5 i R6, choć są w tym aspekcie lepsze niż Sony (który ma najbrzydsze przejścia tonalne w tym zakresie) i tak nieco gorzej wypadają niż Fuji X-T4 czy X100V o GFX100 nie wspominając. Ale to już inna półka cenowa. Dla naszego sposobu pracy i obróbki to skóra i światła są kluczowe. Jeżeli jesteś fanem detali w cieniach możesz mieć inne preferencje."
Pozwolę sobie przytoczyć warte przeczytania w CAŁOŚCI to porównanie R6 i R5 z Fuji X i GFX : CANON R6 I CANON R5 - RECENZJA | DLACZEGO WYBRALIŚMY SYSTEM FUJI? https://wardakaszuba.com/canon-r6-canon-r5/
Przeczytałem cały - bardzo ciekawy, na pewno warto przeczytać opinię człowieka który używał (a nie oglądał czy czytał) tyle systemów, jest zawsze wiele warta - ale warto ją czytać rownież między wierszami albo przede wszystkim między wierszami - porównanie jest zadziwiająco krytyczne dla sony A7, ogladałem sporo filmów porównawczych z sony w roli głównej takiej krytyki nie słyszałem ani nie czytałem. co do meritum czyli fuji aps-c to użyciu jest średni format fuji rozumiem że jako podpórka kiedy aps-c wymięka (tego nie napisano), no i ten nieszczęsny (albo szczęsny) grudzień - ale i tak opinia (pomimo grudnia) bardzo wyważona - sporo subiektywnych opinii ale podane bez dramatyzmu typu "nie kupię canona jeśli nie uwolni specyfikacji bagnetu dla firmy cośtamcośtam" czyli czegoś co żadnego użytkownika systemu tak naprawdę nie rusza poza nielicznymi jednostkami ktore lubią kupować dwa razy najpierw cośctamcośtam, a potem optykę natywną. warto przeczytać komentarze i odpowiedzi pod recenzją.
fullframe jest penym kompromisem (jak wszystko) jeszcze niewielki rozmiar i niewielka waga, a już niezłe IQ obrazka i największy wybor optyki który jest mniejszy zarówno w średnim formacie jak i w aps-c, ja swój ff kupiłem o jeden korpus za późno (po 350D trzeba było kupić 5D :mrgreen:) sporo czasu przez to zmarnowałem :mrgreen:
prawda jest taka że nie warto się nawet ogladać za siebie
Myśle, że należałoby jeszcze dodać dla porządku, że autor tego artykułu zdaje się być ambasadorem Fujifilm.
Co do samego artykułu, wychodzę z założenia, że czyjeś opinie można poczytać, o czyichś doświadczeniach również ale decyzje podejmuje się samemu.
Dla mnie Canon R był krokiem naprzód względem wcześniej posiadanego aparatu, dla kogoś innego ostatni aparat może być postrzegany zupełnie inaczej.
Myśle, że należałoby jeszcze dodać dla porządku, że autor tego artykułu zdaje się być ambasadorem Fujifilm
od grudnia :mrgreen:
Nie wiem od kiedy, myśle, że ambasadorem nie zostaje się z ulicy i z dnia na dzień… nie wnikam, absolutnie niczego autorowi tego artykułu nie mam do zarzucenia, to jego punkt widzenia, można przeczytać lub nie, można się z nim zgodzić lub nie…
Moje osobiste doświadczenia z Fuji x-t2 nie pozwalają mi się zgodzić z zapasami informacji o jakich napisano w tej opinii ale to mało istotne.
Nie wiem jaki jest przytaczania kogoś kto jest pewnie sponsorowany przez Fuji...Równię dobrze można zajrzeć na blog Adama Trzcionki i wywnioskować z niego, że Canon jest najlepszy.
luck1985
21-01-2023, 20:54
Jak już pisałem- Fuji daje fajne jpg prosto z puszki. Kolory są idealne.
Wyglad aparatu rzecz gustu, ale stylu retro nie można im odmówić. Ale ten styl ma swoje wady.
Spust migawki wymaga dokupienia miękkiego spustu. Ofcoz nie jest idealnie, bo lubi się wykręcić i pełno postów na necie jakim klejem wkręcić żeby spust sie nie odkręcał.
Płaski profil tych aparatów wymaga przyzwyczajenia albo dokupienia gripa, a ludzie często sami drukowali ja drukarce 3D jakieś „dynksy” żeby poprawić chwyt.
X-T 1-5 to duże dosyc aparaty, to ujdą. Ale palce szło połamać na x-t 20/30. Spoko był x-s10. Przycisk Q na krawędzi niby pod kciuk tez wymagał wprawy.
Tyle w kwestii ergonomii. Ładne, ale nie jest to w 100% wygodne/ poręczne.
Xman związany z Fuji nie mówił słodko jak jest i wyleciał z ekipy, bo opuścił obóz Fuji jak na swoim kanale ponarzekal na nowości Fuji. Przypadek? Nie sadze.
X-t30 z 18-55 2.8 jako wakacyjny prawie do kieszeni- polecam.
Co do R. Czuje się jak w domu i przypominały mi się lata z eos 50D.
R10 ok, ale coś z tylu głowy mi mówiło ze to nie jest to. Po chwyceniu do ręki prosto z pudełka już pomyślałem „ to jest to” Mimo wszystko lubię czuć aparat w ręce.
Ten dotykowy pasek ujdzie, ale nie mogę się skupić na konkretnym ustawieniu. ISO tam miec, a może AF, a może wybór swiatla. Tak zmieniam i nie mogę się zdecydować.
Mam podpięte 50mm, brakuje stabilizacji, bo jak się dziecko ruszy to już lipa.
Aktualnie poszukuje 24-105 ale mocowanie RF żeby ominąć adapter. I myśle, ze wtedy pójdą testy już na ostro.
Na teraz zamiana mocno na plus, pomijając fakt ze to aparat który premiere miał w 2018 roku.
Nie wiem od kiedy, myśle, że ambasadorem nie zostaje się z ulicy i z dnia na dzień… nie wnikam, absolutnie niczego autorowi tego artykułu nie mam do zarzucenia, to jego punkt widzenia, można przeczytać lub nie, można się z nim zgodzić lub nie…
Moje osobiste doświadczenia z Fuji x-t2 nie pozwalają mi się zgodzić z zapasami informacji o jakich napisano w tej opinii ale to mało istotne.
Oczywiste jest, że artykuł jest wstępem do własnych wyborów. Ze swojej strony mam podobne przemyślenia, ale wybrałem całkiem inaczej.
prawda jest taka że nie warto się nawet ogladać za siebie
Święto prawda.
Nie ma na świecie rzetelniejszej wiedzy, niż ta zawarta w sponsorowanych artykułach na blogusiach. No, może mogą się z nimi równać jeszcze artykuły na onecie lub programy tvn.
fakt ze to aparat który premiere miał w 2018 roku.
Używam równolegle dwa inne aparaty, które miały również premierę w 2018 roku i mogę tylko potwierdzić, że był to bardzo dobry rocznik dla ML. Tak więc nie rocznik tu robi różnicę, ale możliwości skrojone na miarę Twoich potrzeb.
Jak już pisałem- Fuji daje fajne jpg prosto z puszki. Kolory są idealne.
czy ktoś uwierzy że ślubny nie obrabia zdjęć lub obrabia jotpegi?
--- Kolejny post ---
Nie ma na świecie rzetelniejszej wiedzy, niż ta zawarta w sponsorowanych artykułach na blogusiach. No, może mogą się z nimi równać jeszcze artykuły na onecie lub programy tvn.
też podobnie cenię wiedzę czerpaną od influencerów i ambasadorów ale w tym przypadku otrzymałem sporo informacji np. o systemie sony
Kolekcjoner
22-01-2023, 09:38
czy ktoś uwierzy że ślubny nie obrabia zdjęć lub obrabia jotpegi?
Na szczęście ślubni to nie jedyni co robią jeszcze zdjęcia aparatem ;)...
A myślę ze jest paru co tak wlasnie robi - obrabia jpegi po szybkości.
A myślę ze jest paru co tak wlasnie robi - obrabia jpegi po szybkości.
Taaa... Kolega ściągnął Topaza AI i dal mu do obróbki RAW-a z SONY A7 III. Topaz zapisywał plik przez bitą godzinę :mrgreen:
Dla mnie to tak, jakby chcąc skorzystać z pralki, trzeba było cztery wiorsty z wiadrem po prąd chodzić, że o wodzie nie wspomnę :mrgreen:
Kolega ma już niewydolny komputer [emoji6]
Kolega ma już niewydolny komputer [emoji6]
Żeby mieć wydolny komputer, i całą resztę, to trzeba mieć jeszcze wydolny portfel, i nie mieć rodziny na utrzymaniu.
Co zrobic. Pakowanie sie dzis w foto bez wydolnego kompa to jak kupowanie drogiego auta bez budzetu na serwisy i czesci zamienne [emoji6]
Obecnie, zarówno komputer jak i monitor są równie ważne jak aparat i obiektyw. Takie czasy :mrgreen: Ja ostatnio wszystko ogarniam na laptopie, który jest równie wydajny co mój 14-sto rdzeniowy komputer. Dobra jak robię większą obróbkę gdzie jest np. ponad 2000 zdjęć do obrobienia i wszystko idzie do LR to wtedy czuć, że komp nieco lepiej sobie radzi.
Kolekcjoner
22-01-2023, 15:22
Co zrobic. Pakowanie sie dzis w foto bez wydolnego kompa to jak kupowanie drogiego auta bez budzetu na serwisy i czesci zamienne [emoji6]
I w jednym i drugim przypadku da się ;)..
Podstawową obróbkę rawów da się zrobić na prostym kompie, a jeździć można nawet bardzo drogim autem bez obaw o ceny części - pod warunkiem że jest nowe ;)...
Dac się da, oczywiscie :)
Ja zmienilem kompa rok temu po 7 latach gdy kolejny rendering 10min 4k/60 zajmowal kilka godzin. Uznalem że jednak czas jest cenniejszy niz cyferki na koncie [emoji4]
A jak wyjdzie dobry arm na windę to i zmienie laptoka. Pewnie najwczesniej za rok.
Ja pierniczę! :shock:
Jak aparat, to R5 lub R6, jak obiektyw, to RF 100-500 lub 70-200 f/2, jak komputer, to z 14-sto rdzeniowym procesorem, jak rower, to od zawodnika z Tour de France :shock:
Strach założyć wątek motoryzacyjny, bo się okaże, że nic poza bolidami F1 się nie nadaje do jeżdżenia, a tym bardziej wątek mieszkaniowy, bo wyjdzie, że w niczym poza pałacem na 100 hektarach łąk i lasów się mieszkać nie da :mrgreen:
nie przesadzaj ;)
przesadą jest czekanie godzinę na render zdjęcia ;)
nie przesadzaj ;)
przesadą jest czekanie godzinę na render zdjęcia ;)
Czyli wszystko się zgadza :mrgreen:
Godziny to ja nie czekam nawet przy eksporcie ponad 2000 zdjęć w LR i to na laptopie!
Co do obiektywów to nie od razu trzeba kupować najdroższe RFy, ja przez długi czas miałem EF 200/2.8 i to nadal super obiektyw.
Tematu samochodów lepiej nie poruszaj :mrgreen:
Tematu samochodów lepiej nie poruszaj :mrgreen:
A dlaczego? Nie mam i nigdy nie miałem, to i mogę pisać o nich obiektywnie :mrgreen:
Filmów nie obrabiam, ale mam komputer, który kupiłem jako używany bodajże w 2016 roku i jest to stary, solidny 4790K (nie kręcony) + GTX 1660Ti + 16GB ram i daje radę spokojnie wrzucić do Photoshopa np 600 RAWów i sobie obrabiać. Przymuli go chwilę, ale sama obróbka idzie płynnie.
PS: i w gry też idzie zagrać :D
A dlaczego? Nie mam i nigdy nie miałem, to i mogę pisać o nich obiektywnie :mrgreen:
A bo to by trzeba założyć nowy wątek :lol:
mi na laptoku z i7-4610qm bez grafiki Topaz mulił srogo i też czekałem około minuty na export foty, ale czarę goryczy przelały rendery 4k/60, gdy kupiłem Gopro 8 i zacząłem filmować swoje bajkowe przygody ;)
Film to pamiętam, że już full HD na 6D było wyzwaniem dla mojego komputera :D ten aktualny był upgradeowany na jesieni z 4670k + GTX970. Swoją drogą przeskok niesamowity między starym procesorem i kartą graficzną a teraźniejszym setupem. Jak na starym setupie w jednej grze miałem średnio-niskie detale i wyciągałem po 30fpsów, tak na tym nowym nei dość, że detale niemal najwyższe, to jeszcze 60fps+ jest. Fotografia fotografią, ale dobry komputer to przyjemność z pracy itp.
mi na laptoku z i7-4610qm bez grafiki Topaz mulił srogo i też czekałem około minuty na export foty, ale czarę goryczy przelały rendery 4k/60, gdy kupiłem Gopro 8 i zacząłem filmować swoje bajkowe przygody ;)
Ja to od kiedy kupiłam MacBooka kompa z windą odpalam tylko przy zdjęciach (no i jak chce pograć) gdzie wiem, że jest ich dużo. ze dwa miesiące temu np. jak miałem większe imprezy do zrobienia :P
cybulski
24-01-2023, 11:28
Tymczasem….
10059
Dobry wybór. Też posiadam RF50/1,8, przydaje sie do kompletu z RF24-105/4L, taki zestaw nie zajmuje wiele miejsca na wyjazdy.
A gdy potrzeba lepszej 50tki to śmiało mogę polecić Sigmę 50 art, z przelotką działa bardzo dobrze.
Galipette
26-01-2023, 08:41
Cześć. Powoli myślę nad następcą canona 6D i wybór jak na razie padł na Canona R. R5 i R6 na razie poza zasięgiem. Mam pytanie do użytkowników. Mam 197 cm wzrostu i dość spore ręce, i o ile typowe lustrzanki świetnie leżą w dłoni to mam obawę co do ergonomii R-ki Miałem kiedyś Canona M50 i paznokciami zdzierałem powierzchnie korpusu - przy zaciskaniu malutkiego gripa. Czy R-ka ma większy grip i jak to wygląda u osób z większymi dłońmi? Nie mam możliwości na miejscu tego sprawdzić. Ew jaka różnica jest z R5 Bo tą ma znajomy i mogę potestować.
luck1985
26-01-2023, 10:11
Dobry wybór. Też posiadam RF50/1,8, przydaje sie do kompletu z RF24-105/4L, taki zestaw nie zajmuje wiele miejsca na wyjazdy.
A gdy potrzeba lepszej 50tki to śmiało mogę polecić Sigmę 50 art, z przelotką działa bardzo dobrze.
Byłoby spoko jakbym miał stabilizację. Ani aparat ani ta stalka tego nie maja. W ciemniejszym pokoju brakowało, dlatego pozbyłem się i dziś biorę Rf 24-105 f4.
cybulski
26-01-2023, 10:21
Byłoby spoko jakbym miał stabilizację. Ani aparat ani ta stalka tego nie maja. W ciemniejszym pokoju brakowało, dlatego pozbyłem się i dziś biorę Rf 24-105 f4.
Czas warto przyjąć, że najdłuższy jest 1/ogniskową. Ewentualnie tak wygodnie jest ustawić AutoISO. Ja standardowo mam w AutoISO 1/2xogniskowa, większość robię na priorytecie przysłony. Natomiast czasem lepiej doświetlić po prostu.
Przy zoomie tak ustawione AutoISO w powiązaniu z ogniskową jest bardzo wygodne, aparat sam dobiera ten parametr dla różnych ogniskowych z zakresu zuma.
Czas warto przyjąć, że najdłuższy jest 1/ogniskową.
Tak zwany natywny czas otwarcia migawki 1/f jest zależny nie tylko od ogniskowej, ale też od odległości przedmiotowej. Noszę się z zamiarem napisania nowego wątku na ten temat, a teraz- w skrócie- podam, że im mniejsza odległość, tym powinien być krótszy. Reguła 1/f została ustalona prawdopodobnie dla odległości przedmiotowej 5 m bez względu na ogniskową.
Kolekcjoner
26-01-2023, 12:45
Cześć. Powoli myślę nad następcą canona 6D i wybór jak na razie padł na Canona R. R5 i R6 na razie poza zasięgiem. Mam pytanie do użytkowników. Mam 197 cm wzrostu i dość spore ręce, i o ile typowe lustrzanki świetnie leżą w dłoni to mam obawę co do ergonomii R-ki Miałem kiedyś Canona M50 i paznokciami zdzierałem powierzchnie korpusu - przy zaciskaniu malutkiego gripa. Czy R-ka ma większy grip i jak to wygląda u osób z większymi dłońmi? Nie mam możliwości na miejscu tego sprawdzić. Ew jaka różnica jest z R5 Bo tą ma znajomy i mogę potestować.
M50 to maleństwa. ER-ki FF to zupełnie inna liga w tej materii. Wręcz niektórzy narzekają że są zbyt duże.
Ja mam małe dłonie (178cm wzrostu) i grip Rki jest bardzo spoko, głęboki, natomiast sama ergonomia jest gorsza niż w 6d ze względu na rozmiar samego korpusu. Musieli zwyczajnie przyciski bardziej upchnąć w to małe body. Najlepiej jak poprosisz kogoś z Twojego miasta, kto ma R by dał Ci na chwilę potrzymać. Mnie się lepiej obsługiwało 6d ale R nie jest zła, żebyś mnie źle nie zrozumiał :)
Kredek23
26-01-2023, 19:35
6D jest nieznacznie większy od R-ki.Powinna wystarczyć do dużych dłoni. Z obiektywem RF 24-105 mm f 4 L daje pewny chwyt.Najlepiej spróbować samemu w sklepie. Sam przesiadłem się z 6D na R i nie mam żadnych problemów z chwytem.
tj ja też nie mam, ale dwumetrowy gość mógłby je mieć jednak. Grip jest pewniejszy niż w 6D, natomiast same przyciski są zwyczajnie bardziej upchnięte jak w 6D. Może grip załatwiałby sprawę.
Wojciech O.
26-01-2023, 20:50
Ja nie wiem co ma wzrost do wielkości dłoni czy stopy bo jak widzę to jest średnio połączone ze sobą aspekty, no chyba że ja jakichś nieforemnych ludzi spotykam. Faktem jest że sam przy 179cm mam dłonie w rozmiarze rękawiczek L(9) a stopy to już wogóle... Ale wracając do tematu. Rkę trzyam mi się całkiem dobrze mimo iż ręka szczelnie wypełnia cały uchwyt(a wcześniej trzaskałem lustrem w 1D), BG będę dopiero dokupował bo poprostu lubię i na pewno poprawi chwyt.
Tak zwany natywny czas otwarcia migawki 1/f jest zależny nie tylko od ogniskowej, ale też od odległości przedmiotowej. Noszę się z zamiarem napisania nowego wątku na ten temat, a teraz- w skrócie- podam, że im mniejsza odległość, tym powinien być krótszy. Reguła 1/f została ustalona prawdopodobnie dla odległości przedmiotowej 5 m bez względu na ogniskową.
Pomogę, uzupełnij to też o wpływ innych rzeczy na te regułę, a właściwie jej nieaktualność w większości przypadków.
Reguła 1/f to wynik obserwacji/doświadczeń, wypracowana w zamierzchłych czasach fotografii analogowej i dotyczy pracy w formacie małoobrazkowym. Co ma kilka konsekwencji. Pierwsza zmiana w stosunku do prehistorii ;) jest taka, że pojawiły sie systemy stabilizacji obiektywów oraz matryc i 1/f szlag trafił, bo da się wiele dłużej naświetlać. Druga zmiana jest taka, że mamy czulszy detektor niż dawniej. Czulszy nie w sensie ISO, tylko o większej rozdzielczości (gęstości pikseli). Jeśli używaliśmy (niestabilizowanych) obiektywów na Canonie 5D (mk1) 12 Mpx to 1/f było aktualne. ale ... jesli używamy Canona 5Ds R, który ma 50, a nie 12 Mpx to przesunięcie na pikselu jest znacznie szybciej wyłapywalne. To już się robi 1/2f.
Sugeruję zapoznanie się z regułą 600, obowiązującą dawniej w astrofotografii. Przy gęstszych matrycach skrócono te regułę pierw do 500, potem do 400 i 300, zależy jaki kto ma aparat (i wymagania). W astro jest odwrotnie, nie rusza sie aparat tylko obraz (niebo), ale powód wcześniejszego zaobserwowania nieostrości jest taki sam. Gęstsze matryca, niż dawniej i niż filmy małoobrazkowe.
Oczywiście zastosowanie reguły 1/f nie gwarantowało także dawniej uzyskanie nieporuszonego zdjęcia. Tylko statystycznie większą szanse. Są osoby o pewnym uchwycie, które utrzymają 2x dłuższe czasy i są tacy, którzy stosując regułę 1/f mają 50% szans na ostre zdjęcie. Przebiegniesz maraton i 1/f nie wystarczy. Oprzesz się o mur, podeprzesz łokcie - będzie dobrze, utrzymasz 2x dłuższy czas.
cybulski
26-01-2023, 22:57
Stosując 1/2f w większości jest OK przy matrycy 30mpix. Załatwia to temat samego braku poruszenia aparatu, natomiast gdy obiekt porusza się w bok to często 1/2f jest za długim czasem.
W drugą stronę, jeśli chce mieć obiekt rozmyty w ruchu, to próbuje różnych czasów co będzie zależne od szybkości ruchu i tego jakie chce mieć rozmycie.
Pomogę, uzupełnij to też o wpływ innych rzeczy na te regułę, a właściwie jej nieaktualność w większości przypadków.
Reguła 1/f to wynik obserwacji/doświadczeń, wypracowana w zamierzchłych czasach fotografii analogowej i dotyczy pracy w formacie małoobrazkowym. Co ma kilka konsekwencji. Pierwsza zmiana w stosunku do prehistorii ;) jest taka, że pojawiły sie systemy stabilizacji obiektywów oraz matryc i 1/f szlag trafił, bo da się wiele dłużej naświetlać. Druga zmiana jest taka, że mamy czulszy detektor niż dawniej. Czulszy nie w sensie ISO, tylko o większej rozdzielczości (gęstości pikseli). Jeśli używaliśmy (niestabilizowanych) obiektywów na Canonie 5D (mk1) 12 Mpx to 1/f było aktualne. ale ... jesli używamy Canona 5Ds R, który ma 50, a nie 12 Mpx to przesunięcie na pikselu jest znacznie szybciej wyłapywalne. To już się robi 1/2f.
Sugeruję zapoznanie się z regułą 600, obowiązującą dawniej w astrofotografii. Przy gęstszych matrycach skrócono te regułę pierw do 500, potem do 400 i 300, zależy jaki kto ma aparat (i wymagania). W astro jest odwrotnie, nie rusza sie aparat tylko obraz (niebo), ale powód wcześniejszego zaobserwowania nieostrości jest taki sam. Gęstsze matryca, niż dawniej i niż filmy małoobrazkowe.
Oczywiście zastosowanie reguły 1/f nie gwarantowało także dawniej uzyskanie nieporuszonego zdjęcia. Tylko statystycznie większą szanse. Są osoby o pewnym uchwycie, które utrzymają 2x dłuższe czasy i są tacy, którzy stosując regułę 1/f mają 50% szans na ostre zdjęcie. Przebiegniesz maraton i 1/f nie wystarczy. Oprzesz się o mur, podeprzesz łokcie - będzie dobrze, utrzymasz 2x dłuższy czas.
Wszystko racja, ale nie w tym rzecz.
Kiedyś tę regułę ustanowiono i o coś musiano się oprzeć.
Po pierwsze, co było kiedyś, i dla tego czegoś ustanowiono tę regułę. Mianowicie kiedyś powstał aparat małoobrazkowy Leica z obiektywem f=50 mm i to dla niego ją ustanowiono, bo ona sensu nie ma dla innego formatu klatki. Jestem praktycznie pewien, że próbowano dojść do jakiegoś konsensusu na drodze matematycznej, ale się nie udało, jednak od tego trzeba było zacząć, i zobaczyć, co się dzieje.
Co powoduje nieostrość wskutek poruszenia podczas robienia zdjęć z ręki? To poruszenie jest spowodowane naszym przeciwdziałaniem sile grawitacji, czyli zabezpieczaniu aparatu przed upadkiem swobodnym.
I tu mamy bardzo fajną zależność fizyczną, że obiektyw 50 mm z odległości 5 m, czyli 100 x ogniskowa, kryje pole 100 razy większe od formatu klatki, i daje skalę odwzorowania 1:100.
Nie chce mi się babrać w rysowanie tu jakichś wzorów, ale podstawiając wartość 1/50s do wzoru na upadek swobodny otrzymamy przesunięcie ok. 2 mm, które na filmie zostanie zreprodukowane w skali 1:100 i wyniesie 0,02 mm, czyli mniej, niż średnica plamki rozproszenia przyjęta dla aparatu Leica i wynosząca 0,025 mm.
Obiektyw f=100 mm da w tych warunkach 2x większą skalę odwzorowania, więc pokaże 2x większe przesuniecie, a więc czas migawki należy skrócić dwukrotnie, czyli do 1/100 s, jednakże jest to już obserwacja empiryczna, albowiem podstawiając 1/100 s do wzoru otrzymamy zupełnie idiotyczny wynik, z którego będzie wynikało, że dłuższą ogniskową robi się mniej poruszone zdjęcia, a wynika to z faktu, że w upadku swobodnym mamy do czynienia z ruchem jednostajnie przyspieszonym, a nie z jednostajnym.
I tu wchodzi w grę czynnik zupełnie nieprzewidywalny, a więc nasza stabilizacja "ręczna", która zamienia ruch przyspieszony na jednostajny, blokuje go, albo nadaje przyspieszenie w nieprzewidzianym kierunku, i o nieprzewidywalnej wartości.
Sprawdzono więc doświadczalnie i statystycznie, że raczej staramy się ten ruch przyspieszony spowolnić lub zatrzymać, co zbliża go do ruchu jednostajnego, a doświadczenia wskazują, że reguła może zostać rozciągnięta na wszystkie ogniskowe.
Jednakże w tych ustaleniach coś musiało być stałe i była to odległość np. 5 metrów do celu.
A więc co się dzieje, gdy zmniejszamy te odległość?
Otóż rośnie skala odwzorowania i przesunięcie staje się bardziej widoczne na filmie lub na matrycy, a to każdy może sobie sprawdzić sam wykonując zdjęcie z odległości 5 m przy 1/50 s obiektywem 50 mm (na FF), a potem spróbować zrobić takie zdjęcia z odległości 10x mniejszej, czyli 0,5 m i zobaczyć, ile zdjęć nieostrych mu wychodzi w każdej sytuacji. Jeszcze mocniej to będzie odczuwalne z dłuższą ogniskową, np. 100 mm, o czym wie każdy fotografujący macro, że utrzymanie z tak bliskiej odległości punktu celowania na celu jest bardzo trudne, a także przy powiększaniu obrazu w EVF w bezlusterkowcu, aby ustawiać ostrość ręcznie, widać, jak ruch niewidoczny przy normalnym powiększeniu nagle staje się duży i gwałtowny.
Obojętnie jaki czas byśmy sobie wyliczyli uwzględniając postępy w technikach obrazowania, to im bliżej jest obiekt, tym bardziej musimy ten czas migawki skrócić.
Z kolei na większych odległościach skala odwzorowania spada, więc przesunięcie jest odwzorowane jako mniejsze.
Kiedyś tę regułę ustanowiono i o coś musiano się oprzeć.
Po pierwsze, co było kiedyś, i dla tego czegoś ustanowiono tę regułę. ...
. Jestem praktycznie pewien, że próbowano dojść do jakiegoś konsensusu na drodze matematycznej, ale się nie udało, jednak od tego trzeba było zacząć, i zobaczyć, co się dzieje..
Owszem, ale nie tylko w fotografii ustalono regułę na podstawie obserwacji.
Prawo Moora - tego też sie nie da wyliczyć :) i pomału się ono dezaktualizuje, tak jak nasze 1/f
https://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Moore%E2%80%99a
Prawo Moora - tego też sie nie da wyliczyć :) i pomału się ono dezaktualizuje, tak jak nasze 1/f
No tak, ale tę formułę 1/f powtarza się bezmyślnie gdzie nie spojrzeć i ludzie się nią kierują. Spokojnie można założyć, że potrzeba już stosować 1/2f, ale ja uczulam na sytuację, kiedy trzeba stosować 1/10f. Wtedy się bierze w obroty lampę błyskową, bo jej zastosowanie nie wynika z małego otworu przesłony, ale z potrzebnego bardzo krótkiego czasu ekspozycji, który w świetle ciągłym wymagałby znacznego podniesienia ISO.
Także fenomenalna ostrość i rozdzielczość obrazów uzyskanych w studio przy użyciu światła błyskowego jest konsekwencją krótszej ekspozycji błyskiem, niż światłem zastanym, bo nie rejestrują się znaczne poruszenia.
Dokładnie.
Pomagając synowi przy nauce historii zawsze mu powtarzam, że należy mieć szersze spojrzenie i dobrze jest widzieć co z czego wynika.
Prawda jest taka, że ludzkość ciągle się rozwija (może nie zawsze w dobrym kierunku) i to, że coś było "prawdą" X lat temu, wcale nie oznacza, że będzie za kolejnych X lat.
A co do niektórych "reguł" fotografii, szczególnie tych wynikających z czasów analogowych, to stosując je w czasach cyfrowych, bardziej uważałbym je za wskazówki, niż do stosowania zawsze jako coś absolutnego.
Ja to szczególnie widzę fotografując samoloty, że na 400 mm rzadko kiedy czas 1/400 jest właściwy, jeśli chcę zamrozić scenę oczywiście ;)
Poruszanie sie fotografowanego obiektu a drgnięcia sprzętu to jednak dwa odrębne zagadnienia. 1/f nigdy nie dotyczyło tego jak szybko przemieszcza się obiekt.
ja uczulam na sytuację, kiedy trzeba stosować 1/10f. Wtedy się bierze w obroty lampę błyskową,
...
Także fenomenalna ostrość i rozdzielczość obrazów uzyskanych w studio przy użyciu światła błyskowego jest konsekwencją krótszej ekspozycji błyskiem, niż światłem zastanym, bo nie rejestrują się znaczne poruszenia.
To nie to. Jeżeli modelka podskoczy, szybko machnie ręką itp sytuacje to rozmycie będzie widoczne, o ile lampy będą ustawione na full 1/1 albo blisko tego. Niektóre silne lampy potrafią mieć naprawdę długi czas błysku, nawet 1/300 s.
No i to inne zagadnienia, powtórze to co pisałem do Bangi: Poruszanie sie fotografowanego obiektu a drgnięcia sprzętu to jednak dwa odrębne zagadnienia. 1/f nigdy nie dotyczyło tego jak szybko przemieszcza się obiekt.
.
Ja to szczególnie widzę fotografując samoloty, że na 400 mm rzadko kiedy czas 1/400 jest właściwy, jeśli chcę zamrozić scenę oczywiście ;)
W tym przypadku (o ile chodzi o ruch) wchodzi w grę prędkość kątowa. Obiekt, który w odległości 5 m porusza się z prędkością 5 km/h, obiekt w odległości 50 m poruszjący się z prędkością 50 km/h, i obiekt w odległości 500 m lecący z prędkością 500 km/h mają tę samą prędkość kątową względem obserwatora. Im większa prędkość, a mniejsza odległość, tym trudniej zamrozić ruch.
W tym przypadku (o ile chodzi o ruch) wchodzi w grę prędkość kątowa. Obiekt, który w odległości 5 m porusza się z prędkością 5 km/h, obiekt w odległości 50 m poruszjący się z prędkością 50 km/h, i obiekt w odległości 500 m lecący z prędkością 500 km/h mają tę samą prędkość kątową względem obserwatora. Im większa prędkość, a mniejsza odległość, tym trudniej zamrozić ruch.
Tak, wiem i zgadzam się z tym całkowicie.
Jest jeszcze zależność, że inaczej "łapie się" obiekt zbliżający się a inaczej oddalający.
Poruszanie sie fotografowanego obiektu a drgnięcia sprzętu to jednak dwa odrębne zagadnienia. 1/f nigdy nie dotyczyło tego jak szybko przemieszcza się obiekt.
To nie to. Jeżeli modelka podskoczy, szybko machnie ręką itp sytuacje to rozmycie będzie widoczne, o ile lampy będą ustawione na full 1/1 albo blisko tego. Niektóre silne lampy potrafią mieć naprawdę długi czas błysku, nawet 1/300 s.
No i to inne zagadnienia, powtórze to co pisałem do Bangi: Poruszanie sie fotografowanego obiektu a drgnięcia sprzętu to jednak dwa odrębne zagadnienia. 1/f nigdy nie dotyczyło tego jak szybko przemieszcza się obiekt.
Zgadza się, ale mi bardziej chodziło o statyczne zdjęcia studyjne, natomiast przy dynamicznych lepiej jest użyć większego zespołu lamp pracujących na niepełnej mocy, aby błyski były krótsze, niż mniejszego idącego na pełnej mocy.
cybulski
28-01-2023, 09:24
"Poruszanie sie fotografowanego obiektu a drgnięcia sprzętu to jednak dwa odrębne zagadnienia. 1/f nigdy nie dotyczyło tego jak szybko przemieszcza się obiekt."
Oczywista oczywistość, chyba wszyscy to rozumiemy :)
Zadadę 1/f stosuję ogólnie w okolicach normalnych ogniskowych przy ff 24 mpix, przy 30mpix bardziej już 1/2f mnie wychodzi.
Przy gęstszej matrycy bez stabilizacji nie zaryzykowałbym dłuższego niż 1/2f.
Do matryc mniejszych te czasy nalezy skracać co najmmiej o crop. Np w apsc 24mpix dla ogniskowej 35mm stosuję min 1/60 lub nawet 1/100 jako czas przejścia na wyższe iso czyli mniej więcej 1/(fx1,5x2) Tak mi wychodzi z praktyki i mojej drgającej ręki :D
Galipette
01-02-2023, 17:56
Pytanie do właścicieli R i ew R7. Czytam Od jakiegoś czasu o tych dwóch aparatach i mam kilka pytań. Obydwa aparaty w tej chwili w podobnej cenie jednak sporo je różni- podstawa to matryce FF kontra Aps-c. Ilość pixeli podobna. Zdjęcia z obu mi się podobają oraz maja porównywalne iso używalne ok 6400. Pytanie brzmi który aparat zaoferuje lepszy Af oraz mniejsze opóźnienie wizjera elektronicznego. Słyszałem opinie, że R ka miała z tym na początku problem i nie wiem na ile to poprawili aktualizacjami. Oczywiście na chwilę obecną tylko obiektywy EF z adapterem więc też który lepiej współpracuje z nimi?
cybulski
01-02-2023, 21:59
Pytanie do właścicieli R i ew R7. Czytam Od jakiegoś czasu o tych dwóch aparatach i mam kilka pytań. Obydwa aparaty w tej chwili w podobnej cenie jednak sporo je różni- podstawa to matryce FF kontra Aps-c. Ilość pixeli podobna. Zdjęcia z obu mi się podobają oraz maja porównywalne iso używalne ok 6400. Pytanie brzmi który aparat zaoferuje lepszy Af oraz mniejsze opóźnienie wizjera elektronicznego. Słyszałem opinie, że R ka miała z tym na początku problem i nie wiem na ile to poprawili aktualizacjami. Oczywiście na chwilę obecną tylko obiektywy EF z adapterem więc też który lepiej współpracuje z nimi?
https://youtu.be/Rx4EyCmEO60
luck1985
02-02-2023, 00:10
Tysiac różnicy. R7 jest nowy, R już trochę ma.
AF łapie szybciej pewnie R7. Miałem R10- entry level i AF działał kosmicznie. Ten w R nie jest zły, ale widac ze jest ciut wolniejszy. To samo seria zdjęc.
Ja R7 nie miałem w ręce, ale w 10 wizjer gorszy niż w D
R. Warto samemu sprawdzić, ale to dwa różne aparaty- matryca.
Do czego chcesz?
Do sportu, przyrody/ptaków wybrałbym Apsc. Kupię kiedyś drugie body tylko pod długie tele, ale u Canona słabo. Wiec albo Fuji albo Sony, ich systemowe 600 są niezłe. Chyba ze Canon wypuści to 200-600 5,6.
Lepszy AF będzie w R7, lepsze zdjęcia wyjdą z R. Nie da się sensownie tak porównać apsc i full frejm, IMHO.
Galipette
02-02-2023, 09:15
....
Do czego chcesz?
Fotografia ogólnie pojęta czyli trochę fotografii ulicznej - reportaże, panoramy, krajobraz, czasem trafią się wnętrza ale głównie zawody sportowe biegi, triathlon, oraz po zakupie sigmy 150-600 przyroda, ptaki.
Zdaję sobie sprawę z różnicy matryc i wiem, że każda tak naprawdę jest do czegoś innego. Po dłuższym oglądaniu zdjęć i sampli jest jednak przewaga jakości obrazka R-ki. Do niektórych typów fotografii mam 6D które jak na razie świetnie się sprawdza. Poza dość wolnym AF i iso do 3200 dla mnie jest to nadal świetny aparat.
Druga sprawa to wiem że sony ma bardzo dobre matryce ale mam całą szklarnię pod mocowanie EF ( canon 50 1.2, Irix 15, Tamron 70-210 4.0 oraz wspomniana Sigma 150-600) Więc wolałbym zostać przy canonie.
Inna sprawa to wydatek sporej sumy a chciałbym żeby sprzęt był optymalny i spełniał przynajmniej większość oczekiwań - wiem nie istnieje sprzęt idealny....
cybulski
02-02-2023, 10:03
6D ma przyzwoity obrazek. 20mpix na ff więc piksele większe, mimo że stara matryca to nowe technologie przy gęstszych matrycach wcale nie są lepsze jakościowo. No niby DR słaby w 6d ale przy normalnych fotach tego się nie odczuwa, chyba że faktycznie wyciąga się z cieni.
cybulski
02-02-2023, 10:43
Dodam że 6d miałem równolegle z 5dmk4 i z jakości obrazka byłem zadowolony z obu body.
luck1985
02-02-2023, 12:08
Wziąłbym R do ogólnych zastosowań. Potem bym dokupił taniej R10/6 pod Sigme- sport i ptaki. Lepiej się sprawdzi moim zdaniem. Chociażby szybkością.
marekjoz
25-02-2023, 16:01
Witam kolegów pierwszym postem i problemem, z którym może ktoś z posiadaczy EOSa R się już spotkał?
Sytuacja:
1. aparat nie używany, produkcja 2021
2. Pierwsza konfiguracja w warunkach domowych, sprzęt odczekał wcześniej kilka godzin od przyniesienia przez kuriera, nie był wychłodzony
3. Podpięty z RF 50 1.8, szybka karta SanDisk
4. Wszystko działa jak nalezy przez godzinę. W tym czasie robi 20 testowych zdjęć, Kreci kilkusekundowy testowy filmik
5. W drugiej godzinie testów przy konfiguracji wifi łapie zwieche i już się nie budzi
6. Po wyjęciu/ ponownym włożeniu baterii aktywuje się Górny LCD z Info o trybie (M) i ikonkami BT i Wifi.
7. Nie reaguje na on/off i po włożeniu baterii zawsZe i na stałe aktywny pozostaje Górny LCD jw
8. Przed problemem nie był podłączony żadnym kablem
9. Bateria naładowana i dziala poprawnie ( zweryfikowane na 5d2)
10. Inna bateria nic nie wnosi nowego
11 wyjęcie/ zmiana / format karty sd nic nie zmienia
12. Odpiecie obiektywu nic nie zmienia
13. Procedura resetu z przyciskiem migawki bez baterii nie działa (o ile by w ogóle mogła)
14. Polezal pare godzin z baterią w środku. Zero zmiany
15. Polezal pare godzin bez baterii w środku. J.w.
Ktos z szanownych forumowiczów ma może jakiś pomysł poza serwisem lub rozkręcaniem na własną rękę w poszukiwaniu jakiegoś rozładowanego drugiego Aku służącego do podtrzymania zegara? Dziękuję za wszelkie pomysły.
Witam kolegów pierwszym postem i problemem, z którym może ktoś z posiadaczy EOSa R się już spotkał?
Sytuacja:
2. Pierwsza konfiguracja w warunkach domowych, sprzęt odczekał wcześniej kilka godzin od przyniesienia przez kuriera, nie był wychłodzony
4. Wszystko działa jak nalezy przez godzinę. W tym czasie robi 20 testowych zdjęć, Kreci kilkusekundowy testowy filmik
5. W drugiej godzinie testów przy konfiguracji wifi łapie zwieche i już się nie budzi
6. Po wyjęciu/ ponownym włożeniu baterii aktywuje się Górny LCD z Info o trybie (M) i ikonkami BT i Wifi.
7. Nie reaguje na on/off i po włożeniu baterii zawsZe i na stałe aktywny pozostaje Górny LCD jw
13. Procedura resetu z przyciskiem migawki bez baterii nie działa (o ile by w ogóle mogła)
Ktos z szanownych forumowiczów ma może jakiś pomysł poza serwisem lub rozkręcaniem na własną rękę w poszukiwaniu jakiegoś rozładowanego drugiego Aku służącego do podtrzymania zegara? Dziękuję za wszelkie pomysły.
Problem to pkt. 5 jak rozumiem.
Reszta to jakby normalnie...
marekjoz
25-02-2023, 18:05
Problem to pkt. 5 jak rozumiem.
Reszta to jakby normalnie...
Tak, powinienem to może jaśniej przedstawić na początku: problem polega na tym, że nowy EOS R po godzinie testów zachowuje się jak "zbrickowany" i nie mam pomysłu jak go ożywić. Problem pojawił się w p 5 mojego opisu powyżej.
robertskc7
25-02-2023, 18:16
Sytuacja:
Serwis i wymiana płyty głównej na 100%. Dziwne, że nie wywala komunikatu z kodem błędu Err...
marekjoz
25-02-2023, 18:27
Serwis i wymiana płyty głównej na 100%. Dziwne, że nie wywala komunikatu z kodem błędu Err...
przykre :-(
Aparat nowy? Tj kupiłeś go w sklepie i taka sytuacja? Czy ktoś sprzedawał, jako "nowy", a Ty go kupiłeś? (czyli de facto już używany). Wiem, nie rozwiązuję problemu :) ale pytam z ciekawości.
marekjoz
25-02-2023, 23:15
Aparat nowy? Tj kupiłeś go w sklepie i taka sytuacja? Czy ktoś sprzedawał, jako "nowy", a Ty go kupiłeś? (czyli de facto już używany). Wiem, nie rozwiązuję problemu :) ale pytam z ciekawości.
Od kogoś. Temat jest w trakcie pozytywnego rozwiązania.
cybulski
01-03-2023, 12:29
Pytanie mam, możliwe że było. Kupiłem używkę Sigmę 35 art. Po podłączeniu, mam kółka na ekranie. Na R mam firmware 1.8.0.
Oczywiście po wyłączeniu korekcji szkła w body kółek nie ma.
Domyślam się że coś trzeba zapewne zaktualizować. Czy problem na R-ce rozwiąże aktualizacja szkła poprzez dock sigmy ? Bo nie wiem czy mam kupować docka sigmy czy sobie darować.
Pytanie mam, możliwe że było. Kupiłem używkę Sigmę 35 art. Po podłączeniu, mam kółka na ekranie. Na R mam firmware 1.8.0.
Oczywiście po wyłączeniu korekcji szkła w body kółek nie ma.
Domyślam się że coś trzeba zapewne zaktualizować. Czy problem na R-ce rozwiąże aktualizacja szkła poprzez dock sigmy ? Bo nie wiem czy mam kupować docka sigmy czy sobie darować.
Trzeba zaktualizować obiektyw poprzez usb dock sigmy.
Zrobiłem takie małe porównanie ISO na Rce z obiektywem RF100-400. Generalnie nic to nie wnosi zapewne do znajomości tego aparatu, ale może ktoś akurat szuka takich informacji. Obrazki mają różny czas naświetlania, różną przysłonę i nawet delikatnie różne kadry, aaaaaale mimo wszystko wrzucam.
PS: widzę, że 3 zdjęcia przycięło do 250Kb, gdzie pierwsze jest pełnowymiarowe. Coś nie siadło :D
ISO100:
10812
ISO3200:
10813
ISO25600:
10814
ISO40000:
10815
cybulski
04-03-2023, 10:04
Chyba coś oszukałeś :) bo dla mnie to nawet najwyższe ISO jest akceptowalne na tych przykładach.
No w takiej wielkości zdjęcia owszem, też jestem bardzo zadowolony, ale właśnie nie można tego przybliżyć. Kiedy się przybliży, to już jednak przede wszystkim słaby kontrast i wszystko wydaje się jakby na jednej płaszczyźnie.
Edit: próbowałem wrzucić jeszcze raz to zdjęcie, tak by móc powiększyć, ale niestety nadal kompresuje go do 250Kb czy tam iluś, tymczasem mam na komputerze ma ponad 45Mb
próbowałem wrzucić jeszcze raz to zdjęcie, tak by móc powiększyć, ale niestety nadal kompresuje go do 250Kb czy tam iluś, tymczasem mam na komputerze ma ponad 45Mb
Jest jakieś ograniczenie wielkości pliku, po przekroczeniu którego następuje automatyczne przeskalowanie do 1280p. Mi wchodziły pliki ok. 35 Mb. Najlepiej zwiększ kompresję i spróbuj ponowić.
Przeskalowałem zdjęcie o 50%, no i da się nareszcie powiększyć zdjęcie w ISO 40000. Dramatu nie ma, ale już takie "mdłe" to zdjęcie :)
1082510826
Zaktualizowałbym firmware.
w moim przypadku? Mam 1.8.0
w moim przypadku? Mam 1.8.0Czyli najnowszy, jeśli aparat dalej wiesza się, zostaje zwrot.
a, bo Ty piszesz o "marekjoz", napisał post #3845 więc pewnie skończyło się/skończy się dobrze :)
skończyło się/skończy się
Reaguj szybko i już zaczynaj się leczyć ze stosowania tego cholernego ukośnika :mrgreen:
"Odkryłem" (czytałem o niej w sumie przed zakupem, ale teraz się ujawniła) wadę Rki i EVF. W pełnym słońcu okularnicy patrzący przez wizjer mają słabo, bo wpada słońce i jakby odbija się fioletowa poświata od szkła wizjera przez co wydaje się, jakbyśmy mieli mieć flarę na zdjęciu, lub ogólnie to odbite słońce osłabia widok przez wizjer i poniekąd robi zdjęcie "na ślepo". Jak ściągnąłem okulary to wszystko było w porządku. Dodatkowo w pełnym słońcu wydaje mi się, że optyczny wizjer lepiej się sprawował niż elektroniczny (nie biorąc pod uwagę tej fioletowej poświaty). Za to na plusik dla Rki, że ekran jak rozjaśnimy na maksa, to naprawdę w pełnym słońcu daje radę i wszystko super widać :)
Czy da się w Rce ustawić np pod gwiazdką zmianę AF, ale... tylko między AF z śledzeniem oka i AF 1 punkt? Czy nie da się tego zrobić i muszę przeskakiwać wszystkie tryby autofocusa aby przejść z tego 1 punktowego na AF z śledzeniem oka?
Używam tylko tych 2 trybów i byłoby spoko gdyby dało się to przestawiać 1 przyciskiem, tylko pomiędzy tymi dwoma trybami.
trzeba spojrzeć na to z innej strony - zobacz czy w menu do kastomizacji przycisków można ustawić eye af na gwiazdce jesli można to się daje - pozostaje tylko ustawić na Af-on autofocus i usunąc af ze spustu - i bedzie przełączac z takiego af jaki jest ustawiony na eye af - i można zacząć się przyzwyczajać do back button focusa, a wlaściwie do double back button focusa :mrgreen: tak naprawdę to znacznie wygodniejsze ustawienie jest od standardowego (mz af na spuście czyni aparat nieuzywalnym :mrgreen: no prawie nieużywalnym)
powinno się dać rownież ograniczyć tryby AF do wyboru do tylko 2? - to tak bardziej tradycyjnie i nieużywalnie będzie
zdjęcie af ze spustu ma jeszcze jedną zaletę - zawsze się znajdzie jakiś mędrek który chce robić zdjęcia twoim aparatem - zwykle barzdo szybko mu przechodzi bo "nie działa" i masz z nim spokój - kiedyś używałem kalkulatorów z odwrotną polską notacją (mam nadal) - tez zawsze i błyskawicznie wracają do właściciela bo "nie działają" :mrgreen:
Ktoś mi to już polecał, ale jakoś nie kumam tego setupu. Tzn nie kumam co mi przeszkadza mieć AF i spust pod 1 przyciskiem (jak jest defaultowo) i rozdzielać to na 2 przyciski? Nie mogę sobie tego jakoś wyobrazić, musiałbym się spotkać z kimś, kto pokazałby mi to organoleptycznie.
Co do ustawiania Eye AF właśnie pod danym przyciskiem to właśnie mogę ustawić, ale później jak próbuję użyć to w ogóle to nie działa, nie wiem czemu. Muszą być spełnione jakieś kryteria? Tj próbując użyć tego przycisku naturalnie jestem w innym trybie AF oraz próbowałem to w trybie one shot i w trybie servo. Nie działa nic. Tryb się nie przełącza.
Znalazłem kolejną "wadę" tego aparatu (post oczywiście z przymrużeniem oka, co by nie było). Zabrzmi to może dziwnie, ale macie może tak, że wrzucając RAWa do Photoshopa i cropując go do 100% powiększenia widzicie piksele i wydaje się Wam, że zdjęcie jest nieostre i w ogóle jakość jest fatalna? Następnie po zaakceptowaniu "fatalnego" zdjęcia zapisujemy go w JPEGu na maksymalnej jakości, włączacie zdjęcie na ekranie monitora (w moim przypadku 27 cali) i... zachwycacie się tym zdjęciem, że jest ostrość petarda i w ogóle kolory takie piękne?
To taki post malkotenta, ale jak miałem 6D to nie miałem takiego "efektu Photoshopa". Tj to co widziałem w RAWie na 100% w PSie akceptowałem, zapisywałem w JPEG i nie było tego efektu wow. Ot zdjęcie z grubsza (wyświetlane na monitorze 27 cali, dokładnie tym samym) było takie samo w JPEG jak w RAW podczas obróbki.
Strzelam, że jest to efekt 30mpix matrycy, tj możemy sobie niesamowicie powiększyć zdjęcie i widać ten piksel bardziej (względem 20mpix na 6D). Czy się mylę? Co czują fotografowie R5? :)
Nigdy nie otwierałem rawów w psuju.
Mohinder
17-04-2023, 20:13
Co to jest psuju?
robert_b
17-04-2023, 20:55
Taki skrót od PhotoShop :)
A ja tam zaufałem Canonowi, bo on twierdzi, że też umie wywoływać RAW-y robione przez jego aparaty :mrgreen:, więc wywołuję je w DPP. Czasami, a zwłaszcza przy wyższych czułościach, RAW wygląda inaczej, niż zaszyty w nim podgląd jpg.
Strzelam, że jest to efekt 30mpix matrycy, tj możemy sobie niesamowicie powiększyć zdjęcie i widać ten piksel bardziej (względem 20mpix na 6D). Czy się mylę? Co czują fotografowie R5? :)
Jest to pewnie pochodna tych 30mpx - PhotoShop być może przy wyświetlaniu na ekranie wewnętrzne używa zmniejszonej jakości obrazu na potrzeby optymalizacji szybkości pracy. Dopiero po zatwierdzeniu lub przy zapisie odświeża dane.
Dzień dobry, dziękuję za przyjęcie, chciałbym porozmawiać z użytkownikiem Canona R z obiektywem 24-105 w zestawie. Mam zamiar zakupić ten zestaw, ale nie wiem ,czy można wyłączyć funkcje sterowania przez dotykowy ekran a ustawiać funkcje przez pokrętła?
Kolekcjoner
29-04-2023, 00:02
Dzień dobry, dziękuję za przyjęcie, chciałbym porozmawiać z użytkownikiem Canona R z obiektywem 24-105 w zestawie. Mam zamiar zakupić ten zestaw, ale nie wiem ,czy można wyłączyć funkcje sterowania przez dotykowy ekran a ustawiać funkcje przez pokrętła?
Witamy :D.
Przeniosłem tutaj, bo masz większą szansę na uzyskanie odpowiedzi w tym wątku.
Mohinder
29-04-2023, 02:14
Sprecyzuj o co Ci chodzi będzie łatwiej ale generalnie aparat jest całkowicie konfigurowalny i zakładam, że to o co masz na mysli jest do zrobinia poprzez blokadę ustawień lub sposób wyswietlania na ekranie.
cybulski
29-04-2023, 10:14
Dotytku na ekranie unikam jak ognia :mrgreen: ale są momenty gdy dotyk się przydaje
RobertoM
29-04-2023, 10:40
Czasami jednak się przydaje. Nie zawsze eye af działa prawidłowo i wtedy kadrując przez wizjer korzystam z wyboru punktu przesuwając palec po ekranie. Nie jest to zbyt wygodne ale lepsze nic klikanie wybierakiem. Niestety brak joysticka to spory mankament.
cybulski
29-04-2023, 10:43
Joystik w canonie rezerwują do puszek PRO amator mazać palcem może :mrgreen:
robertskc7
29-04-2023, 10:50
To ja jestem kompletnym amatorem, bo od 3 lat w zasadzie tylko LV plus ustawianie ( a raczej wskazywanie obszaru ramki) AF na ekranie :) Z joya przestałem korzystać na eRce a w R6 jest mi do niczego nie potrzebny. Nawyki zostały :)
Popieram Robert. Tj po 10000 klatkach jakie zrobiłem od końca listopada 2022 myślę, że mam 60% zdjęć z wizjera i 40% z LV, ale LV rządzi. Naprawdę sporo ciekawych kadrów można uzyskać w połączeniu z obrotowym ekranem. Jak nigdy nie robiłem zdjęć kwiatków, bo nie chciało mi się schylać :lol: tak teraz lubię takie "przyziemne" kadry.
Eberloth
29-04-2023, 11:15
Joystik w canonie rezerwują do puszek PRO amator mazać palcem może :mrgreen:
Nawet nie wiedziałem, że kupując R10 nabyłem puszkę PRO :mrgreen:
RobertoM
29-04-2023, 11:16
Ja również coraz chętniej korzystam z lv.
Sam wybór punktu af dotykowo w czasie korzystanie z lv jest szybszy i wygodniejszy niż mazanie po ekranie.
Właściwie to mógłbym kupić tańszą i mniejszą puszkę bez evf gdyby taka była. Gdyby r8 miała tylką lepszą migawkę to byłby wybór idealny.
To nie działa tak, że wyłączasz sterowanie ekranem, tylko to po prostu działa równolegle.
Da się ogarnąć ustawienia bez dotykania ekranu.
Dotyk w zasadzie używa się rzadko. Tj nie wiem jak Wy, ale ja osobiście dotyk używam chyba tylko jak chcę dać gdzie indziej punkt AF, poza tym mam wszystko skonfigurowane i wszelkie ustawienia aparatu (menu oraz ustawienia podczas fotografowania) są bardzo intuicyjne i konfigurowalne pod siebie, więc osobiście używam do tego przycisków.
Dotyk w zasadzie używa się rzadko. Tj nie wiem jak Wy, ale ja osobiście dotyk używam chyba tylko jak chcę dać gdzie indziej punkt AF, poza tym mam wszystko skonfigurowane i wszelkie ustawienia aparatu (menu oraz ustawienia podczas fotografowania) są bardzo intuicyjne i konfigurowalne pod siebie, więc osobiście używam do tego przycisków.
Ja częściej, oceniam, że "pół na pół". Najczęściej używam jednocześnie obu metod obsługi.
Rka przetestowana niemal do skali możliwości. Upadła mojej żonie na asfalt wraz z obiektywem RF85 2.0. Jest twarda. Bateria wypadła, otworzył się slot od karty pamięci. Lewy tylny narożnik uszczerbiony lekko (wielkość uszczerbienia główki od zapałki) oraz wytłoczenie pod przyciskiem śmietnika. Wszystko działa. 6D kiedyś też mi upadł w górach na skałę i też jest twardy.
Rka przetestowana niemal do skali możliwości. Upadła mojej żonie na asfalt wraz z obiektywem RF85 2.0. Jest twarda. Bateria wypadła, otworzył się slot od karty pamięci. Lewy tylny narożnik uszczerbiony lekko (wielkość uszczerbienia główki od zapałki) oraz wytłoczenie pod przyciskiem śmietnika. Wszystko działa. 6D kiedyś też mi upadł w górach na skałę i też jest twardy.
A pamiętam, jak zarówno na 6d, jak i R, na początku wieszczono jaki to plastik i pewnie będzie niewytrzymały. Mimo wszystko, nikomu upadku nie życzę.
Eberloth
01-05-2023, 20:53
Gdzieś widziałem jakieś testy, zdjęcia, że R w porównaniu do R5, R6, to niezmiszczalna cegła.
cybulski
01-05-2023, 21:11
mystek https://www.fotojoker.pl/produkt/pasek-na-nadgarstek-cuff-v3 lub po prostu inny taki pasek na rękę. Mam przy każdym body ten lub skórzane kupione za 1/3 ceny peakdesign
https://live.staticflickr.com/65535/52861772167_5e13efb791_c.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/52861784962_40c2eef0fd_c.jpg
--- Kolejny post ---
Nie lubię po prostu mieć obitego sprzętu i nie uważam, że jest się czym chwalić, że wypadło dwa razy :twisted:
[MENTION=42351]
Nie lubię po prostu mieć obitego sprzętu i nie uważam, że jest się czym chwalić, że wypadło dwa razy :twisted:
Siur. Dlatego też- oprócz paska na szyję- stosuję nadgarstniki. Oprócz zabezpieczenia sprzętu umożliwiają też obsługę pokręteł i klawiszy bez podtrzymywania aparatu drugą ręką. W życiu mi żaden aparat, ani obiektyw, nie upadł.
cybulski
02-05-2023, 05:50
No właśnie.
Do telefonu również używam etui ze sznurkiem gdy wychodzę na focenie to lepiej gdy mi nic nie wypada z rąk. Zbite szybki przerabiałem w telefonach więc poszedłem jakis czas temu, jak to się mówi, po rozum do głowy. Żona nawet się ze mnie śmieje, że jak dziecko wszystko muszę mieć przywiązane bo upuszczam lub gubię.
Ale z ceną to poszli grubo w tym Peak Design :D poszukam jakiejś alternatywy. A mi spadł 6D dlatego, że sam się w sumie przewróciłem w górach na śliskim kamieniu. Tak to nigdy mi aparat nie upadł. Tutaj upadł żonie. Mam czyste sumienie :D
A mnie kiedyś upadł dekielek.
robertskc7
05-05-2023, 12:52
To jak już przy upadaniu to sigma art35 poleciała na przednią soczewkę 85L w torbie. Obie całe :D
cybulski
05-05-2023, 17:04
To jak już przy upadaniu to sigma art35 poleciała na przednią soczewkę 85L w torbie. Obie całe :D
Skoczyły sobie do oczu i pogryzły się. Obok siebie nie można wkładać takiej eluni i jakiejś tam sigmy.
Eberloth
05-05-2023, 20:53
Mnie kiedyś upadła motywacja. Ale wróciła cała ;)
Tajfun06
06-05-2023, 20:09
Witam Wszystkich na forum. Pytanie: Czy ktoś z Was może miał taki problem: podczas ustawiania ekspozycji na ekranie Canona EOS R samoczynnie włącza się powiększenie obrazu. Będę wdzięczny za pomoc.
Pojechałem szukać widoków i zapomniałem na zmianę aku a ten w aparacie był prawie rozładowany i nagle mnie olśniło, że mogę przecież naładować aku samochodem ;)
To jednak naprawdę fajna opcja, tym bardziej, że ku mojemu zaskoczeniu do 50% dobiła relatywnie szybko.
12621
Witam Wszystkich na forum. Pytanie: Czy ktoś z Was może miał taki problem: podczas ustawiania ekspozycji na ekranie Canona EOS R samoczynnie włącza się powiększenie obrazu. Będę wdzięczny za pomoc.
Może niechcący naciskasz przycisk powiększenia trzymając body ;)
padraig1
10-05-2023, 19:48
Pojechałem szukać widoków i zapomniałem na zmianę aku a ten w aparacie był prawie rozładowany i nagle mnie olśniło, że mogę przecież naładować aku samochodem ;)
To jednak naprawdę fajna opcja, tym bardziej, że ku mojemu zaskoczeniu do 50% dobiła relatywnie szybko.
12621
Mam RP. Do tego potrzebne jest gniazdo PD. Dokupiłem sobie do niego powerbank Anker III 10000 mAh i ładuje spoko. Klasyczne ładowarki od telefonu nie ładowały. W R jest inaczej niż w RP, czy RP będzie ładowany z zapalniczki?
Mam RP. Do tego potrzebne jest gniazdo PD. Dokupiłem sobie do niego powerbank Anker III 10000 mAh i ładuje spoko. Klasyczne ładowarki od telefonu nie ładowały. W R jest inaczej niż w RP, czy RP będzie ładowany z zapalniczki?
odnoszę wrażenie, że na zdjęciu w gniazdku zapalniczki jest ładowarka PD/QC...
odnoszę wrażenie, że na zdjęciu w gniazdku zapalniczki jest ładowarka PD/QC...
Dokładnie masz rację, choć co prawda nie pamiętam konkretnie jak to ładowarka, ale obsługuje "szybkie ładowanie" w moim Pixelu 6 Pro, więc musi być jakaś "mocniejsza". Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale w body był akumulator Patona.
padraig1
11-05-2023, 08:27
Dokładnie masz rację, choć co prawda nie pamiętam konkretnie jak to ładowarka, ale obsługuje "szybkie ładowanie" w moim Pixelu 6 Pro, więc musi być jakaś "mocniejsza". Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale w body był akumulator Patona.
Mam ładowarkę QC 65W, ale ponieważ nie ma technologii Power Delivery, to nie ładuje RP. Tu nie chodzi o szybsze ładowanie tylko o PD, czyli technologię dostosowującą natężenie i napięcie do konkretnego urządzenia. Muszę sprawdzić w jakiejś ładowarce samochodowej, ale zakładam, że same gniazda zapalniczek PD nie mają i te aparaty nie będą ładowane. P.S. fajne rozwiązanie. Powerbank z PD i aparat można ładować w terenie.
Mam ładowarkę QC 65W, ale ponieważ nie ma technologii Power Delivery, to nie ładuje RP. Tu nie chodzi o szybsze ładowanie tylko o PD, czyli technologię dostosowującą natężenie i napięcie do konkretnego urządzenia. Muszę sprawdzić w jakiejś ładowarce samochodowej, ale zakładam, że same gniazda zapalniczek PD nie mają i te aparaty nie będą ładowane. P.S. fajne rozwiązanie. Powerbank z PD i aparat można ładować w terenie.
jak pisałem mam powerbank (tani żadne tam cudo, 45W? 20100mAh) PNY z PD i może ładować R5
cybulski
11-05-2023, 10:11
Dobrze wiedzieć, że powerbank z pd ładuje.
Dobra, znalazłem swoją historię zakupów i to jest ta ładowarka:
https://allegro.pl/oferta/ladowarka-samochodowa-baseus-pd-qc4-0-5a-30w-11820340872?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr&utm_campaign=aa83fa18-238b-4510-a1e6-3157121aad92#
cybulski
11-05-2023, 10:29
https://allegro.pl/oferta/ladowarka-samochodowa-baseus-pd-qc4-0-5a-30w-11820340872?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr&utm_campaign=aa83fa18-238b-4510-a1e6-3157121aad92#
O.. mam coś podobnego Baseusa, w samochodzie, też z czerwonym gniazdkiem.
Mam również ten powerbank od Baseus i też ładuje aku w R:
https://allegro.pl/oferta/baseus-power-bank-20000mah-pd-20w-3xusb-usb-c-qc-12995800733?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr&utm_campaign=a075cfc0-94dc-4a1a-8cc2-6f99ed3f5094#
padraig1
11-05-2023, 12:11
"Urządzenie wspiera takie technologie szybkiego ładowania jak PD 3.0" i wszystko jasne. Sorry, ale ja zobaczyłem na Twoim zdjęciu, że wpiąłeś bezpośrednio R do gniazda USB w samochodzie.
"Urządzenie wspiera takie technologie szybkiego ładowania jak PD 3.0" i wszystko jasne. Sorry, ale ja zobaczyłem na Twoim zdjęciu, że wpiąłeś bezpośrednio R do gniazda USB w samochodzie.
Ta ładowarka jest tak mała, że w zasadzie ledwo wystaje z gniazda zapalniczki :)
cybulski
11-05-2023, 12:30
Zamówiony ten powerbank.
padraig1
11-05-2023, 13:37
Oprócz tego Baseusa, który jest duży i ciężki polecam
https://allegro.pl/oferta/powerbank-anker-powercore-iii-sense-10000mah-13098280385
mały, lekki, solidnie i estetycznie wykonany i działa na eRki.
Oprócz tego Baseusa, który jest duży i ciężki polecam
https://allegro.pl/oferta/powerbank-anker-powercore-iii-sense-10000mah-13098280385
mały, lekki, solidnie i estetycznie wykonany i działa na eRki.
Anker też jest OK, tylko ten jest cienki, bo ma pojemność mniejszą 10k vs. 20k. Stąd różnica w rozmiarach, bo masz mniej ogniw w środku.
Mi się "podobają" produkty marki Goal Zero, tylko ceny mnie zniechęcają do zakupów.
padraig1
12-05-2023, 08:09
Anker też jest OK, tylko ten jest cienki, bo ma pojemność mniejszą 10k vs. 20k. Stąd różnica w rozmiarach, bo masz mniej ogniw w środku.
Mi się "podobają" produkty marki Goal Zero, tylko ceny mnie zniechęcają do zakupów.
Zgadza się - dwukrotnie mniejsza pojemność baterii. Ale potrzebowałem coś minimalistycznego i lekkiego. Wychodzę z plecakiem o pojemności Canon R + dwa obiektywy. Ten powerbank jest idealny dla mnie, bo jest lekki i płaski.
cohontes
17-07-2023, 20:01
R'ka w okolicach/poniżej 5k to dobry zakup teraz? Zastanawiam się nad powolnym powrotem do Canona..
R'ka w okolicach/poniżej 5k to dobry zakup teraz? Zastanawiam się nad powolnym powrotem do Canona..
A skąd wracasz?
cohontes
17-07-2023, 20:15
A skąd wracasz?
Teraz siedzę na Fuji X-T30 a wcześniej (do teraz mam) 5D classic, przeszedłem głównie ze względu na fakt, że jak kupowałem to Canon nie oferował video jakie by mnie zadowoliło. Ochota na Video przeszła, foto chyba bardziej kusi. Jakaś lepsza ergonomia itd. Mógłbym celować w X-T4/X-T5 bo w sumie w obiektywach mam wszystko co chciałem. No ale ciągle wzrokiem patrzę na FF i elki.
cybulski
17-07-2023, 20:22
To zależy do czego. Na wyjazdy podróże to ciężko będzie zebrać zestaw tak mały, no i te jasne stalki, jak masz w stopce. Byłem w Fuji od 2016 do końca 2022 więc wiem co mówię :)
cohontes
17-07-2023, 20:58
To zależy do czego. Na wyjazdy podróże to ciężko będzie zebrać zestaw tak mały, no i te jasne stalki, jak masz w stopce. Byłem w Fuji od 2016 do końca 2022 więc wiem co mówię :)
Mały nie mały, planuję w sumie 16-35, może znowu 70-200 i albo 85L/135L.
A Ty dlaczego zmieniłeś Fuji na Canona?
cybulski
17-07-2023, 21:03
Mały nie mały, planuję w sumie 16-35, może znowu 70-200 i albo 85L/135L.
A Ty dlaczego zmieniłeś Fuji na Canona?
Fuji używałem do wyjazdów, streetu, itp. Powód był banalny, sprzedałem x100f i chciałem x100v, trafiłem na brak i cena poszybowała. Zrobiłem sobie podsumowanie wad i zalet Fuji i wyszło mi że jak nie mogę kupić x100v to i ajfon 14 pro mi wystarczy do tego celu. Może nie zastępuje ale jest wygodny. Miałem wiele puszek od 2016 i większość szkieł które masz.ale żeby nie było, x100v nadal chętnie bym nabył ale nie w takich cenach.
Od 2016 byłem dwusystemowy Fuji i Canon więc nastąpiła redukcja jednego systemu. Klocki Canona miałem i mam i nie zamierzam zmieniać :)
capo-di_tutti-capi
17-07-2023, 21:43
Jak masz wymienić to co masz na EOS R z RF 24/1.8, 50/1.8, 85/2 i 70-200/4
to mz. bez sensu.
Lepiej już X-T4/X-T5.
cybulski
17-07-2023, 21:52
Jeśli ma to być sprzęt który się dużo wozi na wyjazdy, podróże to fuji jest wygodniejszy moim zdaniem. Xt30 na pewno bo xt4 i xt5 to już wielkie kloce i zaleta małego rozmiaru znika. W canonie do R nie ma tak małego dobrego zuma jak 18-55/2.8-4
--- Kolejny post ---
Jeśli canon Ciebie korci to kup jako drugi system i po czasie zdecyduj który pasuje. Mnie pasowały oba do różnych zastosowań.
cohontes
17-07-2023, 22:21
Jeśli ma to być sprzęt który się dużo wozi na wyjazdy, podróże to fuji jest wygodniejszy moim zdaniem. Xt30 na pewno bo xt4 i xt5 to już wielkie kloce i zaleta małego rozmiaru znika. W canonie do R nie ma tak małego dobrego zuma jak 18-55/2.8-4
--- Kolejny post ---
Jeśli canon Ciebie korci to kup jako drugi system i po czasie zdecyduj który pasuje. Mnie pasowały oba do różnych zastosowań.
no właśnie myślę o Canonie by mieć coś większego.. z lepszym gripem itd (duże łapy) do tego wizjer też przydałby się większy.
capo-di_tutti-capi
17-07-2023, 22:30
Wizjery w X-H2[S] mają większe powiększenie i rozdzielczość od wizjera EOS R.
i duży grip https://camerasize.com/compact/#891,799,816,900,ha,t
https://camerasize.com/compact/#891,799,816,900,ha,f
cybulski
17-07-2023, 23:31
no właśnie myślę o Canonie by mieć coś większego.. z lepszym gripem itd (duże łapy) do tego wizjer też przydałby się większy.
Jeśli tylko na tym zależy to może faktycznie najpierw spróbuj większego body w Fuji.
capo-di_tutti-capi
18-07-2023, 00:06
A może rozwiązaniem jest mniejsze X-T4 ale z batterypackiem
https://fujifilm-x.com/wp-content/uploads/2020/02/vg-xt4_main_02.jpg
X-S20 już ma kawałek gripa https://camerasize.com/compact/#816,908,900,841,ha,t
albo X-T5 z MHG-XT5
https://www.dpreview.com/forums/post/66764558
Na wyjezdzie teraz w Alasce mam kolege z R, oczywiscie nie omieszkałem porównać ze swoim R6 i powiem tak - ciężkiej nerwicy galkologicznej bym z nim dostał. Począwszy od topornego przełącznika on/off po wszystkie poukrywane gleboko opcje ktore R6 ma pod ręką…
Na wyjezdzie teraz w Alasce mam kolege z R, oczywiscie nie omieszkałem porównać ze swoim R6 i powiem tak - ciężkiej nerwicy galkologicznej bym z nim dostał. Począwszy od topornego przełącznika on/off po wszystkie poukrywane gleboko opcje ktore R6 ma pod ręką…
Dokładnie tak do tego matryca i AF, które mocno odstają od R6. Mnie do szału doprowadzał ten pseudo dotykowy przycisk...
Bolączki wieku dziecięcego, choć przeciez mieli dośw z lustrzanek…
cybulski
04-08-2023, 09:52
Bolączki wieku dziecięcego, choć przeciez mieli dośw z lustrzanek…
Tak, wymyślanie koła od nowa. Bo to byłoby za proste wziąć opakowanie od 5dmk4 bez lustra, skrócić rejestr i dać ten RF jeśli już musieli. Byłby lepszy niż R.
Miałem niedawno na testach R6m2 i potwierdzam, że 6 używało się zdecydowanie przyjemniej niż R.
Dokładnie tak do tego matryca i AF, które mocno odstają od R6. Mnie do szału doprowadzał ten pseudo dotykowy przycisk...
Ja ogólnie używałem ten pasek, tylko dla zabawy, aktualnie w ogóle nie dotykam.
Ja ogólnie używałem ten pasek, tylko dla zabawy, aktualnie w ogóle nie dotykam.
To ja jestem jakiś dziwny:lol: Mam, używam, lubię i brakuje mi go w R7;)
To ja jestem jakiś dziwny:lol: Mam, używam, lubię i brakuje mi go w R7;)
A do czego? Podpowiedz.
Też nie używam tego paska w R, ale... nie przeszkadza mi on generalnie. Nie dotykam go niechcący, jak gdzieś tam dawało się wyczytać w recenzjach. Częściej nosem dotykam ekran LCD i przełączam sobie punkt AF.
Przemek_PC
11-08-2023, 16:14
Nie można ustawić tak aby dotyk LCD przestawał działać kiedy wizjer jest aktywny?
Można tak ustawić że jak zbliżasz oko do wizjera to LCD się wyłącza to nie wiem w czym problem? Chyba że gość ma nos jak pinokio :)
totamten
11-08-2023, 21:46
A do czego? Podpowiedz.
Napiszę od siebie: maziam sobie po nim od lewa do prawa i z powrotem kiedy mam oko przy wizjerze, gdy chcę zmienić obszar AF od wykrywania twarzy do wszystkich możliwych punktów pokrycia kadru , a dotknięcie prawego koniuszka powoduje, że w magiczny sposób pojawia się lub znika histogram.
Można tak ustawić że jak zbliżasz oko do wizjera to LCD się wyłącza to nie wiem w czym problem? Chyba że gość ma nos jak pinokio :)
LCD się wyłącza, ale dotyk działa, bo możesz przecież jednocześnie palcem przesuwać po ekranie i tym samym przesuwać punkt AF.
Napiszę od siebie: maziam sobie po nim od lewa do prawa i z powrotem kiedy mam oko przy wizjerze, gdy chcę zmienić obszar AF od wykrywania twarzy do wszystkich możliwych punktów pokrycia kadru , a dotknięcie prawego koniuszka powoduje, że w magiczny sposób pojawia się lub znika histogram.
OK, rozumiem.
Przemek_PC
14-08-2023, 10:42
Nie można ustawić automatycznego wyłączania dotyku podczas patrzenia przez wizjer? U konkurencji jest taka możliwość a do tego chyba nawet fabrycznie jest zaprogramowany przycisk, którym można wyłączyć dotyk przy włączonym LCD.
Byłoby to bez sensu, bo dotykiem musisz ustawić położenie punktu AF, jeśli używasz wyboru punktowego lub strefowego.
Przemek_PC
14-08-2023, 11:06
Ma to bardzo duży sens. Kiedy korzystam z LCD wskazuję palcem punkt ostrości lub przyciskiem blokuję dotyk LCD jeśli by mi to z jakiegoś powodu przeszkadzało. Kiedy patrzę przez wizjer mogę zadecydować czy dotyk LCD ma być aktywny czy nie poprzez ustawienie opcji w menu. Korzystając z wizjera punkt ostrości przy nieaktywnym dotyku LCD mogę przesuwać joystickiem.
Jednym słowem mam wybór i mogę ustawić dotyk LCD tak jak mi pasuje.
Byłoby to bez sensu, bo dotykiem musisz ustawić położenie punktu AF, jeśli używasz wyboru punktowego lub strefowego.
A ja nie rozumiem gdzie tu sens. Co prawda R-ki w ręku nie miałem, ale:
Patrząc przez wizjer, mając palec wskazujący na spuście nie jestem w stanie innym palcem dosięgnąć choćby połowu ekranu.
Ta funkcja ma w mojej opinii sens tyko w LV.
(...)
Patrząc przez wizjer, mając palec wskazujący na spuście nie jestem w stanie innym palcem dosięgnąć choćby połowu ekranu.
Bez problemu robi się to kciukiem ;)
Poza tym możesz tak to ustawić, że np. tylko 1/4 ekranu (np. prawa dolna, albo prawa górna) będzie na to czuła.
To się sprawdzi jak drugą ręką trzymam za obiektyw i wtedy prawa nie musi trzymać stabilnie aparatu.
Gorzej jak mam większy zoom, typu 70-200/2.8 i lewa ręka spoczywa na pierścieniu zooma a prawa musi solidnie trzymać body.
To podobnie jakbym pracował trzymając aparat w jednym ręku.
Wiem, że na upartego się da, ale dla mnie to mało ergonomicznie.
I takie pytanie, czy po ograniczeniu pola wybierania do 1/4 ekranu punkt AF przesuwa się wraz z przesuwaniem palca,
czy zostaje "przyklejony" do miejsca gdzie nastąpiło pierwsze dotknięcie?
Jeżeli to pierwsze rozwiązanie, to jestem skłonny zgodzić się, że ma to sens.
W R da się ustawić raz ten ekran właśnie, jak Bangi napisał, oraz to, czy palec ma przesuwać płynnie punkt AF (jakbyśmy scrollowali facebooka na telefonie), czy ma działać jak przycisk, czyli naciskamy w dane miejsce na LCD (czy też na danej części LCD, zależnie od wyboru - to co Bangi pisał) i tam pojawia się punkt AF.
PS: co do tego rpzesuwania ja jakoś nie mogę siędo tego przyzwyczaić i zawsze odrywam oko od EVF i muszę widzieć ekran po prostu, żeby wiedzieć gdzie wybrać mu punkt AF.
To się sprawdzi jak drugą ręką trzymam za obiektyw i wtedy prawa nie musi trzymać stabilnie aparatu.
Gorzej jak mam większy zoom, typu 70-200/2.8 i lewa ręka spoczywa na pierścieniu zooma a prawa musi solidnie trzymać body
Używam głównie dużych i ciężkich obiektywów i nigdy nie miałem z tym problemu i sprawdza się to wyśmienicie. Zestaw od zawsze trzymam głównie lewa ręką a prawa go tylko równoważy i obsługuje. Trzymanie za pierścień zooma w niczym tu nie przeszkadza.
totamten
14-08-2023, 13:19
A ja nie rozumiem gdzie tu sens. Co prawda R-ki w ręku nie miałem, ale:
Nie ma potrzeby sięgania środka ekranu (ale jak będziesz chciał, to możesz tak ustawić). W R jest opcja, że dotyka się brzegu wyświetlacza, a w wizjerze widzisz, jakbyś miał dostęp do całego ekranu, na dodatek jak nie masz prawego kciuka, możesz ustawić czynną lewą krawędź ekranu. Dla mnie jest to wygodniejsze niż przycisk kierunkowy (żeby nie było, odnoszę się do używanego uprzednio przeze ze mnie 7D) który działał skokowo (po jednym punkcie AF)i nie patrząc na body bez zawodowej wprawy trudniej go namacać niż bok ekranu, tu możesz jednym przeciągnięciem ustawić dowolny punkt. Jestem zadowolony z tego body, może wyjdę na obrazoburcę, ale po praktycznej konfiguracji (zresztą z pomocą doświadczeń użytkowników z tego forum), zrobieniu kilkuset próbnych zdjęć wszystkiego, co w obiektyw wpadło i obejrzeniu na monitorze, po 7D sięgnąłem tylko raz - by wyjąć baterię, karta została, bo nie pasuje.
Używam głównie dużych i ciężkich obiektywów i nigdy nie miałem z tym problemu i sprawdza się to wyśmienicie. Zestaw od zawsze trzymam głównie lewa ręką a prawa go tylko równoważy i obsługuje. Trzymanie za pierścień zooma w niczym tu nie przeszkadza.
Ja dokładnie tak samo :)
Generalnie jeśli ktoś nie widzi sensu tego używania, to najprawdopodobniej tego nie potrzebuje.
Zresztą myślę, że pomimo iż wiele osób obsługuje aparat podobnie, to i tak mogą być jakieś różnice :) Warto wymieniać się doświadczeniami, bo czasami można dostrzec coś innego dla siebie.
O.K. przekonaliście mnie, do tej pory w systemie R miałem doczynienia tylko z R5 i siła przyzwyczajenia do joysticka, który działa rewelacyjnie, wyeliminowała potrzebę szukania jego zamiennika/alternatywy.
Dla mnie jest to wygodniejsze niż przycisk kierunkowy (żeby nie było, odnoszę się do używanego uprzednio przeze ze mnie 7D) który działał skokowo (po jednym punkcie AF)i nie patrząc na body bez zawodowej wprawy trudniej go namacać niż bok ekranu,
Obecnie zmiana punktów przez przyciski też działa skokowo, tylko jest ich tak dużo, że przy przytrzymaniu przeskoków prawie nie widać.
No ale przy obecnych systemach wykrywania, ręczny wybór punktów zmniejsza ilość zastosowań.
W 7D z tego co mi się wydaje, jak chyba w większości lustrzanek i bezlusterkowców jest funkcja wyboru co drugiego pola, która przyspiesza zmianę położenia.
Obecnie zmiana punktów przez przyciski też działa skokowo, tylko jest ich tak dużo, że przy przytrzymaniu przeskoków prawie nie widać.
W menu jest opcja która zmienia szybkość przemieszczania sie punktu AF. Domyślna szybkość jest trochę za wolna.
Bangi Nie wiedziałem że LCD jest aktywny gdy patrzę przez wizjer bo zawsze jest wtedy wygaszony. Ale jaki sens jest wciskanie pod twarz palca kiedy trzymam aparat przy oku? Do tego zrobili joystic żeby sobie ustawiać AF. Druga sprawa dlaczego nie mogę tak ustawić żeby obraz był tylko w wizjerze a po zrobieniu fotki pojawiał się obraz na LCD na kilka sekund i wygaszał? Mogę tylko ustawić że będzie włączony LCD a po zbliżeniu oka włączy się wizjer a gdy oddalę oko to ponownie włącza się LCD bez względu na to czy chcę coś na nim obejrzeć czy nie. To niepotrzebne dojenie energii z akumulatorka który i tak ma słabą żywotność.
Bangi Nie wiedziałem że LCD jest aktywny gdy patrzę przez wizjer bo zawsze jest wtedy wygaszony. Ale jaki sens jest wciskanie pod twarz palca kiedy trzymam aparat przy oku? Do tego zrobili joystic żeby sobie ustawiać AF. Druga sprawa dlaczego nie mogę tak ustawić żeby obraz był tylko w wizjerze a po zrobieniu fotki pojawiał się obraz na LCD na kilka sekund i wygaszał? Mogę tylko ustawić że będzie włączony LCD a po zbliżeniu oka włączy się wizjer a gdy oddalę oko to ponownie włącza się LCD bez względu na to czy chcę coś na nim obejrzeć czy nie. To niepotrzebne dojenie energii z akumulatorka który i tak ma słabą żywotność.
Pytania nie do mnie ;) Ja jestem tylko zwykłem użytkownikiem. Generalnie z tego przesuwania palcem po ekranie to korzystam baaaardzo rzadko. R joysticka nie ma.
totamten
15-08-2023, 23:10
Jak to ktoś wyżej napisał, wyświetlacz w R to raczej panel sterowania jak w telefonie, a nie zwykły "podglądacz", więc kiedy się trzyma przy oku, nie wyświetla się obraz, ale panel jest aktywny, owszem można wyłączyć sterowanie dotykowe, ale i tak na wyświetlaczu wyświetlają się funkcje, tyle że teraz musisz wybrać je kursorem, co trwa dłużej. Możesz włączyć ręczny podgląd na ekranie albo wyłączyć podgląd ekranu w ogóle, ale w automacie raczej żaden z producentów nie ma tak inteligentnego body, które zgadnie czy chcesz spojrzeć na ekran, by zobaczyć zdjęcie, czy zobaczyć czarny ekran. R nie ma joysticka, jest od Canona 7d nieco węższy i niższy, a z wyraźnie większym ekranem, widać szczupłość miejsca o tym zdecydowała. Jestem lewo oczny i mimo tego nie ma potrzeby wciskania pod twarz palca, bo kciuk (przynajmniej u mnie) odruchowo dotyka panelu wyświetlacza, dla mnie ergonomicznie jest super. To nie jest body klasy zawodowej (ale daj Boże wszystkim zawodowcom takie zdjęcia, jakie wstawiają zrobione tym body "amatorzy"), ale daje rade. Bateria nie jest tragiczna, ilość zdjęć podchodzi pod 700 - dla mnie wystarczająco, a podgląd zdjęcia mam ustawiony na 4 sekundy. W lustrzankach też zjadały prąd podnoszenie lustra - właściwie dwóch, napinanie mechanicznej migawki, zasilanie listwy sensorów pomiaru światła, drugiej listwy sensorów pomiaru ostrości, czyli w poborze prądu lustrzanka - bezlustro jest raczej remis. Na pewno dziś jest to body, którego AF i jego funkcje przeskakują droższe body w stajni Canona, ale amatorsko pracuje się z nim ciągle przyjemnie. Kto chce więcej... bardzo mi się podoba R6 mk II, ale skoro nie mam parcia na wyczynową fotografię?
O braku joysticka nie wiedziałem. Możliwe ze w R jest lepiej z poborem energii. W R5 dość szybko schodzi (oczywiście w porównaniu do lustrzanki 5Dxx). Przyzwyczaiłem się z lustra że robię zdjęcie przez wizjer i gdy wcisnę podgląd to pojawia się na LCD. Tutaj jest tak że włącza mi się LCD w trybie podglądu zaraz po oddaleniu oka od wizjera chodź nie mam takiej potrzeby. Chcę sam decydować czy go włączę po zrobionym zdjęciu lub oddaleniu oka czy nie. Można tylko ustawić na sztywno aby się nie włączał ale wówczas wszystko pojawia się na wizjerze czyli też nie tak jak bym chciał. Może czegoś nie doczytałem w instrukcji albo ten typ tak ma.
O braku joysticka nie wiedziałem. Możliwe ze w R jest lepiej z poborem energii. W R5 dość szybko schodzi (oczywiście w porównaniu do lustrzanki 5Dxx). Przyzwyczaiłem się z lustra że robię zdjęcie przez wizjer i gdy wcisnę podgląd to pojawia się na LCD. Tutaj jest tak że włącza mi się LCD w trybie podglądu zaraz po oddaleniu oka od wizjera chodź nie mam takiej potrzeby. Chcę sam decydować czy go włączę po zrobionym zdjęciu lub oddaleniu oka czy nie. Można tylko ustawić na sztywno aby się nie włączał ale wówczas wszystko pojawia się na wizjerze czyli też nie tak jak bym chciał. Może czegoś nie doczytałem w instrukcji albo ten typ tak ma.
Tutaj możesz sobie to ustawić:
https://cam.start.canon/pl/C003/manual/html/UG-03_Shooting-1_0330.html
bzdura1979
16-08-2023, 12:21
Czy ktoś z Was zmienił EOSa R na R6 Mark II? Jeśli tak, to jak oceniacie przesiadkę? Zastanawiam się, obecnie R6II w niezłej cenie, focę głównie landszafty, trochę portretów.
Dzień dobry.
Prośbę mam do użytkowników R-ki i pewnie innych modeli FF.
W pierwszej części menu Jest opcja "Przynanie/Format", a po jej otwarciu kilka ikonek, w tym ikona "Crop1,6"
Służy ona ponoć do zmniejszenia kadru, jeśli komuś to potrzebne z obiektywem FF ?
Pojawia się również, gdy zapnie się obiektyw APS-C do tego body.
Pytanie moje dotyczy tej drugiej opcji. Czy dla APS-C to tylko informacja w menu że jest taki obiektyw, czy może elektronika
też coś robi i zdjęcie naświetla się z pomniejszonej do powierzchni APS-C matrycy ?
Idąc dalej, gdyby tak było, to wynikowy obrazek miałby winietę, czy byłby to gotowy prostokąt w mniejszym formacie - bez winiety ?14494
Dla obiektywów EF-S będzie dalej opcja 1.6, natomiast niedostępny będzie "FULL"
Czy ktoś z Was zmienił EOSa R na R6 Mark II? Jeśli tak, to jak oceniacie przesiadkę? Zastanawiam się, obecnie R6II w niezłej cenie, focę głównie landszafty, trochę portretów.
Nie przesiadłem się ale miałem okazję mieć R6m2 na weekend na testach, tutaj napisałem kilka zdań wrażeń
https://www.canon-board.info/threads/118370-Canon-EOS-R6-Mark-II/page3?p=1449506&viewfull=1#post1449506
IMHO w kontekście landszaftów i portretów, to zmiana chyba nie będzie kolosalna.
bzdura1979
16-08-2023, 16:00
Nie przesiadłem się ale miałem okazję mieć R6m2 na weekend na testach, tutaj napisałem kilka zdań wrażeń
https://www.canon-board.info/threads/118370-Canon-EOS-R6-Mark-II/page3?p=1449506&viewfull=1#post1449506
IMHO w kontekście landszaftów i portretów, to zmiana chyba nie będzie kolosalna.
Dzięki za ten głos rozsądku, ale, sakreble, Twój wpis dotyczący R6II jest jednak dość entuzjastyczny. Te porównania do 6D do mnie gadają, bo w określonych warunkach ten aparat naprawdę produkuje przyjemniejsze dla oka foty niż R. Dajmy na to starym dobrym EF 135 wolę focić na 6D niż na R-ce.
Dzięki za ten głos rozsądku, ale, sakreble, Twój wpis dotyczący R6II jest jednak dość entuzjastyczny. Te porównania do 6D do mnie gadają, bo w określonych warunkach ten aparat naprawdę produkuje przyjemniejsze dla oka foty niż R. Dajmy na to starym dobrym EF 135 wolę focić na 6D niż na R-ce.
No bo tak IMHO jest, też mam 135/2, fantastyczne szkło.
Hubert Multana
17-08-2023, 13:41
Dzień dobry.
Prośbę mam do użytkowników R-ki i pewnie innych modeli FF.
W pierwszej części menu Jest opcja "Przynanie/Format", a po jej otwarciu kilka ikonek, w tym ikona "Crop1,6"
Służy ona ponoć do zmniejszenia kadru, jeśli komuś to potrzebne z obiektywem FF ?
Pojawia się również, gdy zapnie się obiektyw APS-C do tego body.
Pytanie moje dotyczy tej drugiej opcji. Czy dla APS-C to tylko informacja w menu że jest taki obiektyw, czy może elektronika
też coś robi i zdjęcie naświetla się z pomniejszonej do powierzchni APS-C matrycy ?
Idąc dalej, gdyby tak było, to wynikowy obrazek miałby winietę, czy byłby to gotowy prostokąt w mniejszym formacie - bez winiety ?14494
Podpinajac obiektyw przeznaczony pod APS-C do FF elektronika zablokuje mozliwosc uzywania calego kadru na rzecz wycinka, w tymp przypadku 1.6. Naswietlany bedzie wycinek matrycy, nie cala matryca. Dlatego chcac robic zdjecia z obiektywem APS-C lepiej podpinac je do aparatow APS-C niz korzystac z ulamka matrycy FF.
Zysk jest na mniejszym RAWie.
No i jeśli system wymusza to nie ma innych opcji.
Obiektywy APS-C pokrywają nieco więcej niż APS-C, stąd gdy sie pracuje na FF z takim szkiełkiem to można sobie zrobić cropa takiego pomiędzy APS-C a FF. Znana jest powszechnie (u Nikoniarzy) sprawa obiektywu 35/1.8 DX. Który na otwartej przysłonie i bliższych odległosciach krył całe FF (winieta była spora, ale usuwalna). Przymkniety i nastawiony na nieskonczoność dawał czarne rogi, alei tak szło wykadrować więcej niż APS-C. Z innymi obiektywami bywało podobnie, np zoom DX w pozycji dłuższej ogniskowej krył FF, dopiero na szerokim kącie pokrywał APS-C. oczywiście ostrość tych szkieł w rogach jest kiepska, ale ludziom to ie przeszkadzało, bo chcą miec ostre centrum, a na bokach bokeh.
Warunkiem takich zabaw jest to, by system je umozliwiał. Lustrzanki Nikona mogły być w trybie auto, albo ręczny wybór FF lub APS-C. Zetki - nawet nie wiem.
Ludzie też sie bawili w sprawdzanie jakie obiektywy FF pokrywają matryce FujiFilm GFX. Są takie.
Można jeszcze eksperymentować/ryzykować z zaklejaniem styków, ale to ma sens tylko przy obiektywach z mechanicznym pierścieniem ostrości (a nie elektronicznym jak w serii RF) i zakładając zdjęcie przy pełnej dziurze.
Bardziej ryzykowny sposób to po ustawieniu ostrości użyć podglądu głębii i tak trzymając lekko odkręcić obiektyw - większość obiektywów Caonona zachowuje przymknięcie przysłony ale traci komunikacje, więc aparat nie wie jaki ma obiektyw - i wtedy spróbować zrobić zdjęcie, choć pomiar światła może być zafałszowany. Taka metoda stoi w sprzeczności z instrukcjami, które przed odkręcaniem/przykręcaniem obiektywów nakazują wyłączać aparat - tak, ze tylko na własną odpowiedzialność
Pytanie. W R jest możliwość zmiany wielkości okienka punktu AF (mały lub normalny). Czy zmniejszając kratkę punktu AF również staje się bardziej precyzyjny od normalnego wskaźnika? Czyli np mamy w obiektywie małe oko ptaka w oddali. Normalna kratka może trafi w oko, a może np w skrzydło itp, a mała kratka trafi w oko lub np brwi (? :D ptak pewnie nie ma brwi, ale wiecie o co mi chodzi :P)
Pytanie. W R jest możliwość zmiany wielkości okienka punktu AF (mały lub normalny). Czy zmniejszając kratkę punktu AF również staje się bardziej precyzyjny od normalnego wskaźnika? Czyli np mamy w obiektywie małe oko ptaka w oddali. Normalna kratka może trafi w oko, a może np w skrzydło itp, a mała kratka trafi w oko lub np brwi (? :D ptak pewnie nie ma brwi, ale wiecie o co mi chodzi :P)
Jak masz ptaka w oddali i do tego jest on mały w kadrze, to nie ma większego znaczenia, gdzie trafi AF (na ptaku) z uwagi na głębię ostrości jaką osiągasz, IMHO.
BTW trochę się przed chwilą pobawiłem mniejszą i większą kratką i moim zdaniem mniejsza obejmuje mniejszy obszar, ale precyzja jest ta sama.
Różnie z tą głębią bywa. Nawet jak siedzi jakiś wróbel w oddali 20m od ciebie to GO przy 400mm nie jest jakaś głęboka. Dwa, że na facebooku pewnie się nie zobaczy gdzie ostrość siadła, ale jak na monitorze oglądam zdjęcia, to widać każdy detal i wiadomo, że wolę, jak siada ostrość na oko ptakulca.
Pytam o tą kratkę, bo jakiś czas temu ustawiłem sobie małą kratkę i wydaje mi się, że jest lepiej. Ale może to być efekt tego, że po prostu łatwiej mi wycelować w punkt, a jak kratka jest duża to podświadomie trzymam ptaka w kratce, ale w rzeczywistości, podświadomie właśnie tylko trzymam go w kratce, ale np celownik lata gdzieś po obrzeżach kratki punktu AF i stąd ostrość np na skrzydle. Tak czy siak póki co lepiej fotografuje mi się na małym punkcie.
Różnie z tą głębią bywa. Nawet jak siedzi jakiś wróbel w oddali 20m od ciebie to GO przy 400mm nie jest jakaś głęboka.
Bez jaj! Przy ogniskowej 400 mm, pełnej klatce, f/5,6 i odległości 20 m głębia ostrości to 80 cm!!!
Dla f/2,8 głębia to 40 cm. Zatem nie ma najmniejszego znaczenia, w które miejsce ptaka wyostrzymy. No chyba, że mówimy o strusiu:lol:
Witam
Po długich przemyśleniach stałem się posiadaczem Canon R i podzielą się moimi uwagami, a nuż komuś się to może przyda.
Dokonałem zamiany Canon 6D mark II na Canon R zostawiając jednocześnie lustrzankę Canon 1D mark III (staruszek z 2007, ale…) do tego szkła EF 24-70 2,8 II i 70-200 2,8 IS II + ext 1,4. Rozważałem inną opcję, zamiana lustrzanek 6D mark ii i 1d III na Canon 1dx. Tej opcji nie wybrałem bo: straciłbym na zasięgu (1D mark III+1,4 z 70-200 daje na długim końcu 400 ze światłem 4,0) oraz potrzebuję kręcić krótkie repo a 1dx nie ma dedykowanego przycisku nagrywania filmów tylko przez menu, odpada, po za tym waga robi swoje.
Tak więc zdecydowałem się na Canon R (używka za 4800 + konwerter Viltrox (nowy).
1. Obiektywy EF z konwerterem działają bez najmniejszego problemu.
2. AF Canon R działa b. dobrze, trzeba tylko sobie skonfigurować guziczki, żeby szybko i sprawnie dało się przełączać między trybami. Guziczki w porównaniu do 1D ma jakieś mikroskopijnej wielkości, blisko siebie, trzeba się przyzwyczaić.
3. osławiony pasek dotykowy miał przypisane ISO ale irytował mnie maksymalnie bo podczas focenia zmieniał wartości…wyłączyłem go całkiem
4. podgląd zdjęcia po wykonaniu miałem ustawione na 2 sekundy ale wyłączyłem podgląd całkiem bo chce zrobić zdjęcie a tam w wizjerze zamiast fotografowanej sceny widzę poprzednie zdjęcie…
5. Do przycisku SET przypisałem tryby AF, które ograniczyłem tylko do 3: śledzenie, jednopunktowy i jednopunktowy rozszerzony (ewentualnie pod SERVO, ale się zastanowię czy nie zostawić tylko dwóch). Do tego skonfigurowany przycisk do włączania/wyłaczania detekcji oka.
6. jeden przycisk skonfigurowany pod ustawianie AF w centrum kadru
7. wybieranie obszaru na ekranie bez odrywania oka od wizjera w prawym górnym rogu ekranu. Fajna sprawa. Szybko pokazuje, gdzie ma szukać ostrości w kadrze jeśli z automatu jest tam gdzie nie chcę. Jeżeli mam włączoną detekcję oka to też szybko wskazuje, której osobie z kilku ma wyszukać oko. Szybko i sprawnie.
8. resztę parametrów tj ISO ( używam jak tylko mogę AUTO ISO ograniczone 100 do 800), balans bieli ustawiam na ekranie (przyzwyczajenie z 6D mark II) pod INFO przejście do Quick menu i tam dotykowo)
9.zapis zdjęć CRAW fajna sprawa bo mniej miejsca zajmuje.
10. jeżeli chodzi o filmy to od razu trzeba się zaopatrzyć w szybką kartę bo inaczej przerywa zapis z komunikatem „wolny zapis na kartę”
11. Jeżeli chodzi o focenie szybkiej akcji np. meczów piłki to jednak zdecydowanie wolę 1D mark III. Może kwestia przyzwyczajenia…Może R6
totamten
22-08-2023, 12:45
Witam
Po długich przemyśleniach stałem się posiadaczem Canon R i podzielą się moimi uwagami, a nuż komuś się to może przyda.
Dokonałem zamiany Canon 6D mark II na Canon R zostawiając jednocześnie lustrzankę Canon 1D mark III (staruszek z 2007, ale…) do tego szkła EF 24-70 2,8 II i 70-200 2,8 IS II + ext 1,4. Rozważałem inną opcję, zamiana lustrzanek 6D mark ii i 1d III na Canon 1dx. Tej opcji nie wybrałem bo: straciłbym na zasięgu (1D mark III+1,4 z 70-200 daje na długim końcu 400 ze światłem 4,0) oraz potrzebuję kręcić krótkie repo a 1dx nie ma dedykowanego przycisku nagrywania filmów tylko przez menu, odpada, po za tym waga robi swoje.
Tak więc zdecydowałem się na Canon R (używka za 4800 + konwerter Viltrox (nowy).
1. Obiektywy EF z konwerterem działają bez najmniejszego problemu.
2. AF Canon R działa b. dobrze, trzeba tylko sobie skonfigurować guziczki, żeby szybko i sprawnie dało się przełączać między trybami. Guziczki w porównaniu do 1D ma jakieś mikroskopijnej wielkości, blisko siebie, trzeba się przyzwyczaić.
3. osławiony pasek dotykowy miał przypisane ISO ale irytował mnie maksymalnie bo podczas focenia zmieniał wartości…wyłączyłem go całkiem
4. podgląd zdjęcia po wykonaniu miałem ustawione na 2 sekundy ale wyłączyłem podgląd całkiem bo chce zrobić zdjęcie a tam w wizjerze zamiast fotografowanej sceny widzę poprzednie zdjęcie…
5. Do przycisku SET przypisałem tryby AF, które ograniczyłem tylko do 3: śledzenie, jednopunktowy i jednopunktowy rozszerzony (ewentualnie pod SERVO, ale się zastanowię czy nie zostawić tylko dwóch). Do tego skonfigurowany przycisk do włączania/wyłaczania detekcji oka.
6. jeden przycisk skonfigurowany pod ustawianie AF w centrum kadru
7. wybieranie obszaru na ekranie bez odrywania oka od wizjera w prawym górnym rogu ekranu. Fajna sprawa. Szybko pokazuje, gdzie ma szukać ostrości w kadrze jeśli z automatu jest tam gdzie nie chcę. Jeżeli mam włączoną detekcję oka to też szybko wskazuje, której osobie z kilku ma wyszukać oko. Szybko i sprawnie.
8. resztę parametrów tj ISO ( używam jak tylko mogę AUTO ISO ograniczone 100 do 800), balans bieli ustawiam na ekranie (przyzwyczajenie z 6D mark II) pod INFO przejście do Quick menu i tam dotykowo)
9.zapis zdjęć CRAW fajna sprawa bo mniej miejsca zajmuje.
10. jeżeli chodzi o filmy to od razu trzeba się zaopatrzyć w szybką kartę bo inaczej przerywa zapis z komunikatem „wolny zapis na kartę”
11. Jeżeli chodzi o focenie szybkiej akcji np. meczów piłki to jednak zdecydowanie wolę 1D mark III. Może kwestia przyzwyczajenia…Może R6
Zgadza się, do sportu i wyczynowego kręcenia filmów się nie nadaje, wszystko inne "obcyka", będziesz pan zadowolony.
#Rero -
1. fakt,
3. również mam wyłączony, ale nie irytował mnie w żaden sposób, po prostu dla mnie nie jest funkcjonalny i tyle,
4. również tak zrobiłem,
5. podobnie mam, z tym, że tylko 2 rodzaje AF zostawiłem,
6. defaultowo jest to przycisk śmietnika,
10. osobiście od razu poszedłem w UHS-II. Dałem coś 170zł za kartę, ale jest spokój,
11. Co do sportu to fociłem ostatnio Park Run w Krakowie i generalnie migawkę trzeba przestawić na elektroniczną, bo na mechanicznej jest powoli (jeszcze spoko, jak wbiegają na metę liderzy, takie top20 powiedzmy biegaczy, zazwyczaj nie wbiegają oni jednocześnie, ale później jak dobiegają spore grupy biegaczy, to tylko elektroniczna migawka). Na elektronicznej jest całkiem spoko i też nie zauważyłem jakiś wad tej migawki szczerze powiedziawszy. Nie wiem ile jest FPSów na elektronicznej, bo nie jest to pewnie jakiś rekord prędkości, ale jest naprawdę całkiem szybko i wystarczająco. Z tym, że naturalnie wtedy servo i pojedynczy punkt AF bez śledzenia oka, bo to potrafi się mylić lub dopiero trafia w oko, kiedy biegacze są zbyt blisko ciebie.
Eberloth
22-08-2023, 13:11
do sportu [...] się nie nadaje
Zamieniłbym "się nie nadaje" na "są w tym obszarze lepsze wybory" :)
totamten
22-08-2023, 20:42
Zamieniłbym "się nie nadaje" na "są w tym obszarze lepsze wybory" :)
Słuszne spostrzeżenie, u Laskowika traktor w końcu miał 3 koła dobre!
Nie wiem czy temat dotyczy body, czy obiektywów, dlatego wrzucam tutaj (bo myślę, że jednak body). Mam Rkę kupioną jako nową. Od samego początku mam obiektywy EF Tamron 24-70 f2.8 V1 oraz Samyang 14mm f2.8 manual. Od samego początku działały te obiektywy bardzo dobrze, były ostre itp, tj Tamron 24-70 na pewno, bo robiłem nim zdjęcia, choćby zdjęcie nr 1. Z 2 miesiące temu byłem w górach i robiłem zdjęcia ów Tamronem z wieży widokowej (oraz generalnie innymi obiektywami RF). Na aparacie wydawały się ostre. Wróciłem do domu - WSZYSTKIE zdjęcia z Tamrona do wyrzucenia, w ogóle nie ostre, mydło totalne, jakby ostrość nie siadła tam gdzie chce(kij, że robiłem zdjęcia krajobrazu, ogromnej przestrzeni). Uznałem, że ok - nie ma problemu, może jakiś błąd czegoś (nawet nie wiedziałem czego :D uznałem to generalnie za pojedynczy incydent). Niedawno fociłem znowu tym Tamronem i problem ten sam. Ok, może coś z obiektywem. Dzisiaj wziąłem Samyanga 14mm (obrażając się na Tamrona 24-70), bo wiem, że jest mega ostry i... ku mojemu zdziwieniu dokładnie to samo - mydło totalne, brak ostrości (zdjęcie nr 2). Co się tu podziało?
Dodam, że w między czasie nie było żadnej aktualizacji softu w R. Soft mam najnowszy w body, podobnie w obiektywach - nic nie ruszane. W menu aparatu też raczej nic nie grzebałem, bo nawet nie wiem co musiałbym tam poklikać, żeby coś takiego się odwaliło. Uznaję problem za problem z aparatem (lub może adapterem EF-R ???). Miał ktoś podobny problem z obiektywami EF? Bo obiektywy RF działają doskonale. Jeszcze spostrzeżenie co do Samyanga manualnego. Myślę, że znam obiektyw bardzo dobrze i dzisiaj np fotografowałem żonę i córkę stojących ode mnie jakieś 2-3m. Ustawiłem ostrość od 1m (f2.8 światło bodajże) i co ciekawe ostrość siadła jakieś 2-3 metry za obiektami (tj "ostrość", bo mimo tego, i tak zdjęcie było nieostre w tym miejscu). Dlatego nie wiem, czy nie jest to może problem z adapterem? Tylko kurde - przecież tu nie ma nic praktycznie do zepsucia się w tym adapterze :).
1. R + Tamron 24-70 - zdjęcie niewątpliwie ostre i nie ma się do czego doczepić.
14698
2. R + Samyang 14mm zdjęcie z dzisiaj - o ostrości nie ma mowy
14699
totamten
27-08-2023, 19:56
Nie wiem czy temat dotyczy body, czy obiektywów, dlatego wrzucam tutaj (bo myślę, że jednak body). Mam Rkę kupioną jako nową. Od samego początku mam obiektywy EF Tamron 24-70 f2.8 V1 oraz Samyang 14mm f2.8 manual. Od samego początku działały te obiektywy bardzo dobrze, były ostre itp, tj Tamron 24-70 na pewno, bo robiłem nim zdjęcia, choćby zdjęcie nr 1. Z 2 miesiące temu byłem w górach i robiłem zdjęcia ów Tamronem z wieży widokowej (oraz generalnie innymi obiektywami RF). Na aparacie wydawały się ostre. Wróciłem do domu - WSZYSTKIE zdjęcia z Tamrona do wyrzucenia, w ogóle nie ostre, mydło totalne, jakby ostrość nie siadła tam gdzie chce(kij, że robiłem zdjęcia krajobrazu, ogromnej przestrzeni). Uznałem, że ok - nie ma problemu, może jakiś błąd czegoś (nawet nie wiedziałem czego :D uznałem to generalnie za pojedynczy incydent). Niedawno fociłem znowu tym Tamronem i problem ten sam. Ok, może coś z obiektywem. Dzisiaj wziąłem Samyanga 14mm (obrażając się na Tamrona 24-70), bo wiem, że jest mega ostry i... ku mojemu zdziwieniu dokładnie to samo - mydło totalne, brak ostrości (zdjęcie nr 2). Co się tu podziało?
Dodam, że w między czasie nie było żadnej aktualizacji softu w R. Soft mam najnowszy w body, podobnie w obiektywach - nic nie ruszane. W menu aparatu też raczej nic nie grzebałem, bo nawet nie wiem co musiałbym tam poklikać, żeby coś takiego się odwaliło. Uznaję problem za problem z aparatem (lub może adapterem EF-R ???). Miał ktoś podobny problem z obiektywami EF? Bo obiektywy RF działają doskonale. Jeszcze spostrzeżenie co do Samyanga manualnego. Myślę, że znam obiektyw bardzo dobrze i dzisiaj np fotografowałem żonę i córkę stojących ode mnie jakieś 2-3m. Ustawiłem ostrość od 1m (f2.8 światło bodajże) i co ciekawe ostrość siadła jakieś 2-3 metry za obiektami (tj "ostrość", bo mimo tego, i tak zdjęcie było nieostre w tym miejscu). Dlatego nie wiem, czy nie jest to może problem z adapterem? Tylko kurde - przecież tu nie ma nic praktycznie do zepsucia się w tym adapterze :).
1. R + Tamron 24-70 - zdjęcie niewątpliwie ostre i nie ma się do czego doczepić.
14698
2. R + Samyang 14mm zdjęcie z dzisiaj - o ostrości nie ma mowy
14699
Nie napisałeś czy adapter RF-EF oryginał Canona, czy substytut? Na 2 zdjęciu wygląda jakby cały obiektyw przesunął się wzdłużnie w czasie rejestracji obrazu (rozmycie pierwszego planu i nieostrość reszty). Raczej nie urwanie się matrycy, bo na mocowaniu RF napisałeś, że jest OK.
Adapter oryginalny. Generalnie całość kupowana jako nowa rok temu w listopadzie. Nie znam się, ale właśnie tak to wygląda jak napisałeś. Podczas robienia zdjęcia wszystko pracuje normalnie, tj AF w przypadku Tamrona potwierdza ostrość, a na manualnym Samyangu ten wspomagacz ostrzenia również działa (to co podświetla kolorem krawędzie)
totamten
28-08-2023, 11:24
Adapter oryginalny. Generalnie całość kupowana jako nowa rok temu w listopadzie. Nie znam się, ale właśnie tak to wygląda jak napisałeś. Podczas robienia zdjęcia wszystko pracuje normalnie, tj AF w przypadku Tamrona potwierdza ostrość, a na manualnym Samyangu ten wspomagacz ostrzenia również działa (to co podświetla kolorem krawędzie)
Może więc jest jakiś luz i "szarpnięcie migawki" mechanicznej rzuca obiektywem, przestaw w body na migawkę elektroniczną i będziesz miał porównanie. Wady mechaniczne współczesnego, droższego i coraz bardziej niedopracowanego sprzętu to chleb codzienny. Sprawdź bagnety, były na forum opisywane przypadki, że po jakimś czasie użytkowania wkręty się luzowały.
Co ciekawe wczoraj jeszcze podłączyłem Tamrona i zrobiłem parę zdjęć próbnych w domu (bliskie/średnie odległości) oraz zdjęcie "krajobrazu" z okna (ostrzone na budynek oddalony w linii prostej powiedzmy jakieś 300-400m) i po zrzuceniu na komputer zdjęcia były ostre :| i bądź tu mądry. Migawka mechaniczna, bo ją mam defaultowo ustawioną. Ale popróbuję jeszcze na manualnym Samyangu. Dziwne to mimo wszystko. Z tego co jedynie zauważyłem (co łączy wszystkie te wady), to w czasie robienia zdjęć było gorąco, ale wtedy pewnie obiektywy RF też wykazywałyby jakąś wadę.
Aparat na gwarancji, więc ciekawe czy mógłbym to zgłosić na reklamację?
Zgłosić zawsze możesz, ale dobrze byłoby mieć to rozpoznane.
Jak Ci się będzie problem powtarzał i będziesz chciał go dalej "badać" to mam trochę szkieł EF oraz 2 RF, o możemy się jakoś spotkać na testy.
Mieszkam w okolicach Dworku Białoprądnickiego.
totamten
28-08-2023, 16:50
Co ciekawe wczoraj jeszcze podłączyłem Tamrona i zrobiłem parę zdjęć próbnych w domu (bliskie/średnie odległości) oraz zdjęcie "krajobrazu" z okna (ostrzone na budynek oddalony w linii prostej powiedzmy jakieś 300-400m) i po zrzuceniu na komputer zdjęcia były ostre :| i bądź tu mądry. Migawka mechaniczna, bo ją mam defaultowo ustawioną. Ale popróbuję jeszcze na manualnym Samyangu. Dziwne to mimo wszystko. Z tego co jedynie zauważyłem (co łączy wszystkie te wady), to w czasie robienia zdjęć było gorąco, ale wtedy pewnie obiektywy RF też wykazywałyby jakąś wadę.
Ja bym dla pewności jeszcze spróbował z elektroniczną migawką, skoro zadajesz sobie trud testów manuala Samynaga. Brak ostrości wszędzie - to i może trzeba wziąć pod uwagę zaparowanie komory body, albo zespołów soczewek(wysokie temperatury i wilgotność). Reklamację możesz, a nawet powinieneś zgłaszać, natomiast lepiej osobiście zbadać co dolega, bo serwisowi po podłączeniu ich obiektywów (a środowiska nie odtworzysz) będzie wychodziło, że jest dobrze i co wtedy?
Porobiłem parę testów i wygląda, jakby z Tamronem 24-70 2.8 V1 było wszystko ok, tutaj sample i dla porównania daję też zdjęcia z RF35 i RF85 f2.0. Robiłem zdjęcia na migawce mechanicznej i elektronicznej i nie ma żadnej różnicy na żadnym z obiektywów (Tamron i Samyang)
1. Tamron 24-70 zdjęcie przy ogniskowej 70mm f2.8 ostrzone na budynek, migawka mechaniczna:
14766
2. Tamron, ogniskowa 70mm f8 ostrzone na budynek, migawka mechaniczna:
14767
3. Canon RF85 zdjęcie przy f2.8 - wrzucam dla porównania:
14768
I teraz o Samyangu. Nic dodawać nie trzeba, obrazki mówią same za siebie. Ale co ciekawe przy bliskich odległościach Sami daje radę i jest naprawdę ostro (jak to szkło, z tego słynie, na 6d go używałem to jest to naprawdę ostry obiektyw), natomiast przy f2.8 i próba krajobrazów, to dramat. Przymknięcie na f5,6 czy f8 niewiele pomaga. Przy f22 jest mega mydło nadal i widać, że "coś jest nie tak".
4. Samyang 14mm, bliski dystans, f2.8:
14769
5. Samyang, zdjęcie przy f2.8, ostrzone na nieskończoność:
14770
6. Samyang, f2.8, ostrzone od 2m:
14771
7. Samyang, f22, ostrzone na nieskończonośc:
14772
Reasumując. Problem z obiektywem, jednak? Szkoda, że nie mam puszki DSLR. Chyba, że od szwagra pożyczę, on ma bodajże Canona 2000D. Podejdzie ten obiektyw pod 2000d?
W samyangu jest pod gumą śrubka do regualacji pierścienia ostrości. Ona jest po to zeby sobie ustawić nieskończoność czy 2m na skali żeby było dwa metry w realu.
Ok, obczaję sobie. Swoją drogą istnieją jakieś manuale serwisowe do obiektywów w internecie? Jak do samochodów, pralek itd?
Znalazłem coś takiego, spróbuję się podjąć https://www.lincolnharrison.com/blog-index/samyang-14mm-focus-calibration
Tylko na ostrosc to raczej nie ma wplywu
W pierwszej kolejności wyrzuciłbym przeterminowany o pół roku krem do rąk :mrgreen:
robertskc7
18-09-2023, 08:48
Panowie jak sprawdzić bezpłatnie przebieg w eRce?
Bezpłatnie łatwo prosto i przyjemnie się nie da
cybulski
18-09-2023, 09:47
Na macu shutter count mówią że działa
robertskc7
18-09-2023, 09:51
Dzięki.
No więc da się bezpłatnie na dowolnym systemie wpisując skrypt na karcie pamięci z instrukcji z tego filmu https://youtu.be/RKxT9eptwxI?si=-UsH6YlO21JOgmiK
Pokazuje taka sama wartość jak na płatnym. Niestety zweryfikowałem na swój koszt.
Hubert Multana
27-09-2023, 22:42
Z tego co pisza na nowszych aparatach nie dziala, skonczylo sie wsparcie na RP.
U mnie chyba nie odczytało przebiegu:
<?xml version="1.0"?><Canon><CameraInfo><Serial>.............</Serial><FirmwareVer><Internal>0.7.3.9</Internal><Major>1.8.0</Major></FirmwareVer><ErrorList><Kind><ID>E01</ID><Count>4</Count><ErrorLog><BatTemperature>max:0 min:0</BatTemperature><FirstOccurTime>2021.03.15 16:18:14</FirstOccurTime><LastOccurTime>2023.08.22 18:55:53</LastOccurTime><Log><DateTime>2023.08.22 18:55:53</DateTime><Reason>DS-EID:064</Reason><BatTemperature>0</BatTemperature><LensID>0000009b</LensID><ReleaseCount>51927</ReleaseCount></Log><Log><DateTime>2023.08.22 18:55:25</DateTime><Reason>DS-EID:064</Reason><BatTemperature>0</BatTemperature><LensID>0000009b</LensID><ReleaseCount>51927</ReleaseCount></Log><Log><DateTime>2023.08.22 18:54:53</DateTime><Reason>DS-EID:064</Reason><BatTemperature>0</BatTemperature><LensID>0000009b</LensID><ReleaseCount>51927</ReleaseCount></Log><Log><DateTime>2021.03.15 16:18:14</DateTime><Reason>DS-EID:060</Reason><BatTemperature>0</BatTemperature><LensID>0000009b</LensID><ReleaseCount>23384</ReleaseCount></Log></ErrorLog></Kind><Kind><ID>E70</ID><Count>2</Count><ErrorLog><BatTemperature>max:0 min:0</BatTemperature><FirstOccurTime>2022.09.18 13:01:37</FirstOccurTime><LastOccurTime>2023.09.25 20:48:59</LastOccurTime><Log><DateTime>2023.09.25 20:48:59</DateTime><Reason>DS-EID:101</Reason><BatTemperature>0</BatTemperature><LensID>000000ae</LensID><ReleaseCount>56640</ReleaseCount></Log><Log><DateTime>2022.09.18 13:01:37</DateTime><Reason>DS-EID:101</Reason><BatTemperature>0</BatTemperature><LensID>0113eefe</LensID><ReleaseCount>45457</ReleaseCount></Log></ErrorLog></Kind></ErrorList><TotalShoot>56794</TotalShoot><TotalShutter>43913</TotalShutter><PowerOnCount>4555</PowerOnCount><TotalRunningTime>1134920</TotalRunningTime></CameraInfo></Canon>
U mnie chyba nie odczytało przebiegu:
<?xml version="1.0"?><Canon><CameraInfo><Serial>.............</Serial><FirmwareVer><Internal>0.7.3.9</Internal><Major>1.8.0</Major></FirmwareVer><ErrorList><Kind><ID>E01</ID><Count>4</Count><ErrorLog><BatTemperature>max:0 min:0</BatTemperature><FirstOccurTime>2021.03.15 16:18:14</FirstOccurTime><LastOccurTime>2023.08.22 18:55:53</LastOccurTime><Log><DateTime>2023.08.22 18:55:53</DateTime><Reason>DS-EID:064</Reason><BatTemperature>0</BatTemperature><LensID>0000009b</LensID><ReleaseCount>51927</ReleaseCount></Log><Log><DateTime>2023.08.22 18:55:25</DateTime><Reason>DS-EID:064</Reason><BatTemperature>0</BatTemperature><LensID>0000009b</LensID><ReleaseCount>51927</ReleaseCount></Log><Log><DateTime>2023.08.22 18:54:53</DateTime><Reason>DS-EID:064</Reason><BatTemperature>0</BatTemperature><LensID>0000009b</LensID><ReleaseCount>51927</ReleaseCount></Log><Log><DateTime>2021.03.15 16:18:14</DateTime><Reason>DS-EID:060</Reason><BatTemperature>0</BatTemperature><LensID>0000009b</LensID><ReleaseCount>23384</ReleaseCount></Log></ErrorLog></Kind><Kind><ID>E70</ID><Count>2</Count><ErrorLog><BatTemperature>max:0 min:0</BatTemperature><FirstOccurTime>2022.09.18 13:01:37</FirstOccurTime><LastOccurTime>2023.09.25 20:48:59</LastOccurTime><Log><DateTime>2023.09.25 20:48:59</DateTime><Reason>DS-EID:101</Reason><BatTemperature>0</BatTemperature><LensID>000000ae</LensID><ReleaseCount>56640</ReleaseCount></Log><Log><DateTime>2022.09.18 13:01:37</DateTime><Reason>DS-EID:101</Reason><BatTemperature>0</BatTemperature><LensID>0113eefe</LensID><ReleaseCount>45457</ReleaseCount></Log></ErrorLog></Kind></ErrorList><TotalShoot>56794</TotalShoot><TotalShutter>43913</TotalShutter><PowerOnCount>4555</PowerOnCount><TotalRunningTime>1134920</TotalRunningTime></CameraInfo></Canon>
To nie jest ten fragment?
<TotalShoot>56794</TotalShoot>
<TotalShutter>43913</TotalShutter>
To chyba zarejestrowane błędy i przy jakim przebiegu nastąpiły. Na końcu powinien być przebieg całkowity czyli 43000
To chyba zarejestrowane błędy i przy jakim przebiegu nastąpiły. Na końcu powinien być przebieg całkowity czyli 43000
Ostatnia sekcja to przebieg bo widać tag zamykający sekcje z błędami.
--- Kolejny post ---
To nie jest ten fragment?
<TotalShoot>56794</TotalShoot>
<TotalShutter>43913</TotalShutter>
Jest i jeszcze ile powercycle było
To w końcu jaki mam przebieg? W sumie ok. 50 k by się zgadzało, choć przyznam, że nie pilnowałem tego dokładnie.
Pieknografia
28-09-2023, 17:57
To w końcu jaki mam przebieg? W sumie ok. 50 k by się zgadzało, choć przyznam, że nie pilnowałem tego dokładnie.
Wychodzi na to, że:
Total Schoot (migawka mechaniczna + elektroniczna): 56794
Total Shutter (migawka mechaniczna): 43913
Zgadza się Twoim zdaniem? Fotografowałeś około 13 tys. na elektronicznej?
Zgadza się Twoim zdaniem? Fotografowałeś około 13 tys. na elektronicznej?
Nie liczyłem, ale to całkiem możliwie. Ja generalnie fotografuję, jak się okazało, głównie na tej pierwszej kurtynie mechanicznej czy jakoś tak, ale był i okres, że na samej elektronicznej. Spinają się te liczby, tak na oko.
Galipette
12-10-2023, 19:15
Cześć. temat związany z Eos R + tamron 70-210 4.0. Strasznie wolny AF, nawet 3 krotnie wolniej niż na 6D. To wina jakiegoś ustawienia R czy po prostu niektóre obiektywy nie pracują dobrze z systemem R?
Cześć. temat związany z Eos R + tamron 70-210 4.0. Strasznie wolny AF, nawet 3 krotnie wolniej niż na 6D.
Podpinasz obiektyw za 700 złociszy wyprodukowany przez Tamrona kilka miesięcy wcześniej niż R-ka i do którego była jedna jedyna aktualizacja wyłącznie w wersji do Nikona (https://www.tamron.com/global/consumer/support/download/firmware/a034/nikon_f/) i oczekujesz cudów?
Sie ma R-kę to trza qpować natywne szkiełka typu Canon RF 70-200 mm f/4 L IS USM za 6.500 złociszy.
To wina jakiegoś ustawienia R czy po prostu niektóre obiektywy nie pracują dobrze z systemem R?
Niektóre? A niby w jaki sposób obiektywy niezależnych producentów mają poprawnie działać z korpusami serii R jeśli ich producent (Canon) cały czas ma zamknięty bagnet? Pytanie retoryczne rzecz jasna...
Galipette
12-10-2023, 22:12
Nie całkiem 700 bo kosztował 2500 -w interfoto. Za 700 to bym nawet nie podejmował dyskusji...:lol:
Sigma 150-600 C działa dokładnie tak samo na 6d, Stary Canon 50 1.4 też śmiga aż miło ale to wiadomo canon.
Czyli czeka mnie zmiana szklarni - przynajmniej częściowa.
Nie całkiem 700 bo kosztował 2500 -w interfoto. Za 700 to bym nawet nie podejmował dyskusji...:lol:
Sigma 150-600 C działa dokładnie tak samo na 6d, Stary Canon 50 1.4 też śmiga aż miło ale to wiadomo canon.
Czyli czeka mnie zmiana szklarni - przynajmniej częściowa.
Do czasu otwarcia bagnetu RF szkoda kasy na takie eksperymenty. Albo EF, albo natywne RF 70-200 f4 (https://fotoforma.pl/pl/p/Obiektyw-Canon-RF-70-200mm-F4L-IS-USM-filtr-Marumi-gratis-oferta-festiwal/34478).
ps.
przypadkiem nie skuś się na "okazyjny" Canon EF 70-200 f/4 L IS ze względu na znany problem Slipping Focus (https://www.youtube.com/watch?v=uI15shZyn9Q)
Galipette
13-10-2023, 08:17
przypadkiem nie skuś się na "okazyjny" Canon EF 70-200 f/4 L IS ze względu na znany problem Slipping Focus (https://www.youtube.com/watch?v=uI15shZyn9Q)
Jeżeli bym miał kupić to szkło to w wersji 2.8
Hubert Multana
20-10-2023, 21:27
https://youtu.be/O4UDNeBJK7g?si=hnl1rIB4wTe9v2cX
Moje spojrzenie na obiektywy RF kontra ich starsze odpowiedniki lustrzankowe. Czym się różnią, jak je podpiąć i czy w ogóle warto zmienić.