Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17

Tom77
19-06-2020, 22:03
Jeśli Ci to pomoże, to na turnieju tańca towarzyskiego, przy ustawieniu servo i śledzenia twarzy, nawet przy najbardziej dynamicznych tańcach (typu np. polka), AF nie ma żadnych problemów ze śledzeniem par. Na pierwszym turnieju nie mogłem nadążyć w zbieraniu szczęki z podłogi;) Po przyklejeniu się do wybranej twarzy, po prostu się jej trzyma, jak rasowy stalker:lol: Genialna sprawa!
Z dobrych AF w Canonie (naprawdę dobrych) wcześniej miałem do czynienia z 7D2 i R go po prostu zmiażdżył. Tak jakby zupełnie od niechcenia8-)

Dzięki za to info

--- Kolejny post ---

Miałem 6d, potem 6dII i R. Zostałem tyko przy R. Polecam zdecydowanie.

Na ceneo znalazłem twoją pozytywną opinię o 6DII ale wiem że zmieniłeś puszkę na R. To czego się boję w R to mały korpus, elektroniczny wizjer i słaby AF ciągły. Myśłałem o 5DIV ale po dzisiejszym klęczeniu na kamieniach wiem, że uchylany wyświetlacz musi być. Druga sprawa to wygoda użytkowania z S85A czy C70-300L. 6DII to 6kl/s a R 3kl/s :(

Bangi
20-06-2020, 20:11
Dzięki za to info

Na ceneo znalazłem twoją pozytywną opinię o 6DII ale wiem że zmieniłeś puszkę na R. To czego się boję w R to mały korpus, elektroniczny wizjer i słaby AF ciągły. Myśłałem o 5DIV ale po dzisiejszym klęczeniu na kamieniach wiem, że uchylany wyświetlacz musi być. Druga sprawa to wygoda użytkowania z S85A czy C70-300L. 6DII to 6kl/s a R 3kl/s :(

Szybkośc klatek / s zależy od różnych rzeczy, można osiągnąć i 8 ;) Ogólnie w tej materii na moje potrzeby nie widzę istotnej różnicy względem 6d2.
Co do rozmiaru, to R nie jest taki mały, naprawdę. Ja i tak dokupiłem grip (przy 6-tkach też miałem, bo lubię trzymać dużo w łapie ;))

solti
20-06-2020, 22:30
To czego się boję w R to mały korpus, elektroniczny wizjer i słaby AF ciągły.
AF ciągły w R nie jest słaby (nie wiem, kto Ci takich bajek naopowiadał), on jest po prostu REWELACYJNY! Nie mam doświadczenia z jedynkami, ale jakikolwiek ciągły AF z 5 (wszystkich wersji), 6, czy 7D, to przy R jest marna popelina;)
Resztę właściwie napisał już Bangi. Korpus wcale nie jest taki mały, jest za to bardzo wygodny i nie miałem najmniejszych problemów z przestawieniem się z 7D2, który jest duży:D Elektroniczny wizjer ma wg mnie więcej zalet, niż wad. A najbardziej docenia się go fotografując przy małej ilości światła. Wtedy widać znacznie lepiej, niż w lustrzance, co fotografujemy.

jinks
22-06-2020, 21:46
Ja bym powiedział, że korpus R jest mały (i bardzo dobrze!), ale ma duży (normalny?)uchwyt i w miarę niezłe odległości od kluczowych guzików.

kuba20kg
30-06-2020, 14:05
Jeśli Ci to pomoże, to na turnieju tańca towarzyskiego, przy ustawieniu servo i śledzenia twarzy, nawet przy najbardziej dynamicznych tańcach (typu np. polka), AF nie ma żadnych problemów ze śledzeniem par. Na pierwszym turnieju nie mogłem nadążyć w zbieraniu szczęki z podłogi;) Po przyklejeniu się do wybranej twarzy, po prostu się jej trzyma, jak rasowy stalker:lol: Genialna sprawa!
Z dobrych AF w Canonie (naprawdę dobrych) wcześniej miałem do czynienia z 7D2 i R go po prostu zmiażdżył. Tak jakby zupełnie od niechcenia8-)

Jeśli można wiedzieć, czy przestawiałeś coś w ustawieniach autofocus odnośnie śledzenia. Ostatnio robiłem zdjęcia przy szybkim tańcu i wykrywanie twarzy po prostu się gubiło. Czy miałeś włączone wykrywanie oka? Nie wiem co robię nie tak. Z góry dziękuję za podpowiedź.

marfot
01-07-2020, 05:45
Jeśli można wiedzieć, czy przestawiałeś coś w ustawieniach autofocus odnośnie śledzenia. Ostatnio robiłem zdjęcia przy szybkim tańcu i wykrywanie twarzy po prostu się gubiło. Czy miałeś włączone wykrywanie oka? Nie wiem co robię nie tak. Z góry dziękuję za podpowiedź.

Masz oczywiście nowe firmaware?

gnd
06-07-2020, 18:10
Pierwsze wrażenie po przesiadce z 6d2 jest pozytywne. Trzyma mi się go może nawet lepiej, ale mam małe ręce.
Na minus chyba tylko brak GPS i NFC które tam miałem.

szandor
06-07-2020, 18:59
Dla mnie brak GPS to jedyny minus, teraz zakładam GP-E2 na sanki, ale to nie to.

gnd
06-07-2020, 21:06
Można niby z telefonu brać ale bez NFC mało wygodnie się łączy.

szandor
06-07-2020, 21:46
Można niby z telefonu brać ale bez NFC mało wygodnie się łączy.

Korzystam z geotagowania też z telefonu, ale Gp-E2 jest pewniejszy, szczególnie przy dalekich wyjazdach do dziwnych krajów. Jak już się połączy to trzyma do padnięcia baterii. Tyle, że to dodatkowy klamot, w dodatku zżerający jedną baterię dziennie.

Tom77
16-07-2020, 16:03
Nie znalazłem nigdzie tematu o cRaw, używacie skompresowanych rawów czy standardowych ?

gnd
16-07-2020, 16:15
Też jestem ciekaw. Ponoć różnica jest minimalna, pytanie czy kompresja nie zwalnia prący aparatu.

Moje pytanie to jakie zamienniki baterii się sprawdzają i czy zakładacie szkło na ekrany?

robertskc7
16-07-2020, 17:53
Nie znalazłem nigdzie tematu o cRaw, używacie skompresowanych rawów czy standardowych ?

Tylko cRaw! Rawy ważą od 8 do 20mb max co bardzo fajnie wpływa na ich obróbkę. Karta 128gb starcza na 6k zdjęć.

Bangi
16-07-2020, 19:28
Moje pytanie to jakie zamienniki baterii się sprawdzają i czy zakładacie szkło na ekrany?

Używam Newell i 2 Photixy EP-E6 (które mam jeszcze z czasów 6d), Photixcy trzymają jak oryginał, Newell jakieś 30% mniej.

marfot
16-07-2020, 20:15

Używam Newelle LP-E6N i "w niczym nie ustępują" ;) Newell niczego nie produkuje i co ma to wkłada. Jak się trafi dobrze to działa.
Zawsze używam ochronki na ekrany. Na innych body już je "testowałem" i warto.

szwayko
17-07-2020, 08:16
To czego się boję w R to mały korpus, elektroniczny wizjer i słaby AF ciągły. Myśłałem o 5DIV ale po dzisiejszym klęczeniu na kamieniach wiem, że uchylany wyświetlacz musi być. Druga sprawa to wygoda użytkowania z S85A czy C70-300L. 6DII to 6kl/s a R 3kl/s :(

Używam R z 70-300L - na maly korpus - uchwyt, idelanie sprawdza sie rekojeśc meike
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0251/3508/7676/products/5_5b3c24c5-d87b-4f82-aabf-326faab0fea9_1024x1024@2x.jpg?v=1561965020

W jednej rece spokojnie da sie trzymac zestaw - jest sztywny.

gnd
20-07-2020, 12:19
Wyłączacie za każdym razem kiedy nosicie aparat na pasku? Czujnik zbliżeniowy wizjera mi go wybudza cały czas. Mogę wyłączać ale wtedy zrywa mi GPS z telefonem. Albo mogę ręcznie przełączać ekran i wizjer i wyłączyć ten czujnik...

technik8pl
22-07-2020, 12:23
Nowy firmware: 1.7.0
https://www.canon.pl/support/consumer_products/products/cameras/digital_slr/eos-r.html?type=firmware&firmwaredetailid=tcm:125-1994581&os=windows%2010%20%2864-bit%29&language=

becekpl
22-07-2020, 17:47
no tak, na domenie .pl ciężko wymagać naszego języka:oops:

marfot
22-07-2020, 21:03
no tak, na domenie .pl ciężko wymagać naszego języka:oops:

Niby jest w miedzynarodowym języku ale na tym akapicie się wyłożyłem :oops:
"2. The operation of playing back through the multi-function bar has been improved*
*please refer to the latest version of the camera's Instruction Manual that is released with the firmware update."
Jakoś nie widze tej instrukcji wydanej wraz z firmware.

gnd
22-07-2020, 22:42
Po prostu jest do pobrania zaktualziowana wersja instrukcji zawierająca tą zmianę.

marfot
22-07-2020, 22:50
Po prostu jest do pobrania zaktualziowana wersja instrukcji zawierająca tą zmianę.

Tak właśnie sobie wyobrażałem. Ale nie ma do pobrania jakiejś nowej instrukcji tylko taka z 2019 roku :roll:.

Marcinus
23-07-2020, 00:19
Nie sprawdzałem ale pewnie zaktualizowana instrukcja już jest tylko nie po polsku. Na polską pewnie poczekamy troszeczkę czasu... Ja tam póki co jadę na wersji 1.4.0 bo nic się nie wiesza i wszystko chodzi OK. Ciekawe co oni z tym paskiem zmienili pewnie nic wartego uwagi jak dla mnie przynajmniej ?

marfot
23-07-2020, 07:16
Ciekawe co oni z tym paskiem zmienili pewnie nic wartego uwagi jak dla mnie przynajmniej ?

No właśnie zaktualizowałem do 1.7.0 ale nie sprawdziłem jak ten pasek przewijał wcześniej. Teraz przewija jakby normalnie :roll:

gnd
23-07-2020, 11:32
Angielskiej instrukcji też nie ma nowszej;)
Nie ważne, byle by robili usprawnienia. Ale na af oka zwierząt nie ma co liczyć.

dzideku
23-07-2020, 17:48
No właśnie i teraz mam dylemat czy kupić 5D MkIV czy jednak R6 Obecnie 5D można kupić za 9600zł a R6 za 12390 plus do tego pewnie przyda się dodatkowa bateria oraz adapter pod szkła EF Rozsądek mi podpowiada, że 5D MkIV a z drugiej strony bezlusterkowce to przyszłość i wcześniej czy później i tak pewnie zechcę R6 :) Różnica w cenie ponad 4 koła. I bądź tu mądry :)

marfot
23-07-2020, 17:55
No właśnie i teraz mam dylemat czy kupić 5D MkIV czy jednak R6 Obecnie 5D można kupić za 9600zł a R6 za 12390 plus do tego pewnie przyda się dodatkowa bateria oraz adapter pod szkła EF Rozsądek mi podpowiada, że 5D MkIV a z drugiej strony bezlusterkowce to przyszłość i wcześniej czy później i tak pewnie zechcę R6 :) Różnica w cenie ponad 4 koła. I bądź tu mądry :)

Adapter pewnie dadzą w zestawie. Zaczekaj na Black Friday i kupisz to R6 za 10k ;)

jinks
23-07-2020, 20:12

Jeśli te, dosłownie, parę marnych tysięcy ma znaczenie ;) to nigdy nie kupuj zaraz po premierze :D
W cenie 8600zł są też R-ki.

Jeśli fotografujesz m.in. ludzi/portret to osobiście kupowałbym R6 ze względu na AF. Jeśli głównie krajobraz to nie ma znaczenia. Jeśli sport...to poczekałbym jeszcze na dokładniejsze testy AF-u R6. Choć z pierwszych wypowiedzi osób, które mogły testować aparat jak najbardziej się nadaje.

Marcinus
23-07-2020, 21:13
Może jestem upośledzony i wybrakowany jakiś ale ja nie mogę ogarnąć kolorystyki przy Rce a zwłaszcza koloru skóry. Zaopatrzylem się w Color Checkera i przy każdej "sesji" robię profil w oparciu o zdjęcie z Checkerem ktorego używam w CR przy wywolywaniu RAWa i dalej ciągle mnie to nie satysfakcjonuje. Może to moja nieudolność amatora ale zarowno na starym 60D jak i do niedawna na 80D nie miałem takiego problemu

gnd
23-07-2020, 21:29
Na canonowych profilach jest czerwonawo, ale na Adobe portrait powinno być neutralnie.

marfot
23-07-2020, 21:31
Zaopatrzylem się w Color Checkera i przy każdej "sesji" robię profil w oparciu o zdjęcie z Checkerem ktorego używam w CR przy wywolywaniu RAWa i dalej ciągle mnie to nie satysfakcjonuje.

Może to jest źródło problemu :roll:
Też tak robiłeś z 60D i 80D?
Kolor skóry z R jest generalnie lubiany i nie wymaga wielkiej korekty.

Marcinus
23-07-2020, 21:52
Checkera kupilem niedawno gdzieś z 3tyg. temu i teraz wychodzi trochę lepiej ale kolorystyks z 60 i 80 jakoś mi lepiej pasowała. Pewnie to efekt moich umiejetnosci :)

marfot
23-07-2020, 22:25
Checkera kupilem niedawno gdzieś z 3tyg. temu i teraz wychodzi trochę lepiej ale kolorystyks z 60 i 80 jakoś mi lepiej pasowała. Pewnie to efekt moich umiejetnosci :)

A z wbudowanych profili żaden Ci nie pasuje?

Marcinus
23-07-2020, 22:36
Z wbudowanymi gorzej z tym z Checkera lepiej już. Nie jest to jakieś tragiczne oczywiscie ale ciagle mam niedosyt. Dodatkowo dochodzi kwestia balansu bieli i jego często ustawiam na wlasne oko bo jak pipeta biorę z Checkera to robi moim zdaniem zbyt ciepłe. Np jak w domu zrobilem z lampą blyskową i ustawilem w CR balans na lampe bylo ok a jak pipetą to o ponad 500 Kelwinow wyższą temp. ustawiał i bylo za żółto. No ale z temperaturą radzę sobie na oko :)

gnd
23-07-2020, 23:03
Monitor skalibrowany?

Marcinus
23-07-2020, 23:19
Monitor NEC w tzw.wersji color ale na miejscu już kalibrowany nie był.

robertskc7
23-07-2020, 23:52
Monitor NEC w tzw.wersji color ale na miejscu już kalibrowany nie był.

Przy tej klasie sprzętu to szczegół

jinks
24-07-2020, 00:09
Było o tym już tu i wszędzie w sieci. Adobe zrobiło jakieś dziwne profile do tego aparatu. Popróbuj z innymi niż domyślny, ew. nawet dla samego sprawdzenia puść te raw-y przez C1 albo chociażby DPP od canona.

Marcinus
24-07-2020, 09:31
W DPP odcień skóry był jak dla mnie fajniejszy nie wchodził w taki zoltawo zielonkawy ktorego właśnie ciężko mi sie w CR pozbyć. Tylko że tego programu jakoś nie ogarniam bo zawsze robiłem w PS wszystko. Teraz jak w CR stosuję profil robiony Checkerem jest znacznie lepiej nie mniej uważam że z 60d i 80d od razu nawet na adobe standard było najlepiej. Muszę jeszcze to ogarnąć bo Checkera mam od 3 tygodni i co dziwne po zainstalowaniu Camera Calibration ani w LR czy CR nie mam dodatku umożliwiającego syworzenie profili. Muszę w CR czy LR zrobic plik dng i dopiero z niego tworzę profil w Camera Calibration i wowczas ten profil pojawia się CR i LR.

marfot
24-07-2020, 16:17
W DPP odcień skóry był jak dla mnie fajniejszy nie wchodził w taki zoltawo zielonkawy ktorego właśnie ciężko mi sie w CR pozbyć.

Tak właśnie jest.
Ja uznałem, że najmniej zachodu będzie jak podbiorę jakiś gotowy profil w LR. Do portretów w LR stosuję Camera Faithful v2, na mój gust najbardziej "canonowy".

gnd
26-07-2020, 21:43
Czemu matryca pracuje kiedy przegląda się zdjęcia przez wifi camera connect?

miszkoo
02-08-2020, 10:25
Od tygodnia cieszę się z R, której używam z Sigmą 60-600. Zauważyłem, że stabilizacja pracuje jeszcze długo po zakończeniu ostrzenia, po zrobieniu zdjęcia. Odkładam aparat, ewentualnie wisi na ramieniu/pasku i po ok 30 sek słyszę jak wyłącza się OS.
Walczę z ustawieniami i nie mogę doszukać się w menu właściwej opcji... Soft ver. 1.4.
Parametr "Ciągły AF" mam wyłączony. Czy spotkaliście się z taką sytuacją?
Wcześniej w połączeniu z 6DII stabilizacja pracowała kilka sekund.
Z góry dziękuję za wszelkie info.

marfot
02-08-2020, 10:49
Od tygodnia cieszę się z R, której używam z Sigmą 60-600. Zauważyłem, że stabilizacja pracuje jeszcze długo po zakończeniu ostrzenia, po zrobieniu zdjęcia. Odkładam aparat, ewentualnie wisi na ramieniu/pasku i po ok 30 sek słyszę jak wyłącza się OS.
Walczę z ustawieniami i nie mogę doszukać się w menu właściwej opcji... Soft ver. 1.4.
Parametr "Ciągły AF" mam wyłączony. Czy spotkaliście się z taką sytuacją?
Wcześniej w połączeniu z 6DII stabilizacja pracowała kilka sekund.
Z góry dziękuję za wszelkie info.

Stabilizacja pracuje do momentu uśpienia. Nie da się tego zmienić żadnym ustawieniem.
Można tylko skrócić maksymalnie czas do uśpienia.

miszkoo
02-08-2020, 11:19
Obawiam się tylko, czy OS w ten sposób się nie uszkodzi... uśpienie ustawiłem na 1 min, aparat wisi na pasku i buja się w trakcie marszu a soczewki prubóją ten ruch rekompensować...

Marcinus
02-08-2020, 11:58
Obawiam się tylko, czy OS w ten sposób się nie uszkodzi... uśpienie ustawiłem na 1 min, aparat wisi na pasku i buja się w trakcie marszu a soczewki prubóją ten ruch rekompensować...

Producentowi to nie przeszkadza :) Zawsze możesz przelacznikiem na obiektywie wyłączać OS wowczas tylko przelacznik szybciej padnie :)

marfot
02-08-2020, 12:03
Producentowi to nie przeszkadza :) Zawsze możesz przelacznikiem na obiektywie wyłączać OS wowczas tylko przelacznik szybciej padnie :)

Podobno wykalkulowali, że więcej żre energii start i parkowanie niż praca siników :roll:.
Zaraz jak kupiłem R to się tym przejmowałem, nawet pisałem do Canona :oops:

Marcinus
02-08-2020, 12:18
Myślę że tu kluczowe jest słowo PODOBNO :) Nie mniej nie twierdzę że tak nie jest.

marfot
02-08-2020, 12:21
Czekam na firmware, które pozwoli uśpić R klawiszem Lock. I wtedy wiele problemów z głowy.

Marcinus
02-08-2020, 12:48
To befzie w wersji 3.5 :)

gnd
02-08-2020, 16:30
Ja mam uśpienie pod czerwonym guzikiem nagrywania, bardzo wygodne miejsce. Problem miałem z 100L macro bo zmieniając go stabilizacja nie parkowała i soczewka była luźna w torbie.

Co do klawisza lock to blokuje mi gładzik ale parę razy zdarzyło mi się że miałem poblokowane więcej rzeczy. Np mogłem sobie czasu zmienić i trzeba było odblokować... Firmware 1.7 wcześniej miałem tylko 1.6 ale krótko.

miszkoo
04-08-2020, 09:19
Kilka osób wcześniej pisało, że po zmianie softu z 1.4 na 1.6 mają problemy z AF w obiektywach innych producentów. Czy w 1.7 też zauważyliście takie problemy?

gnd
04-08-2020, 11:13
Jakie problemy? Mam tylko 2 Sigmy Art 35 i 20 które śmigają aż miło. Miałem tylko 1.6 i 1.7 więc nie mam porównania do wcześniejszych wersji.

Mam za to problem z C 50 1.4 na pełnej dziurze nie trafia.

dzideku
04-08-2020, 12:15
fotografuję głównie śluby ale też robię portrety i czasami wydarzenia sportowe, co prawda mam obecnie dwie puszki 5DMkIII i 6D MkII więc jakby nie mam ciśnienia. Ale jeżeli miałbym sobie poprawić komfort pracy np. podczas samego wesela to chyba R6 byłby dobrym wyborem, chociaż teraz to i zastanawiam się na R bo to jednak dużo taniej a kaskę zaoszczędzona można dołożyć do wymarzonego szkiełka :)

K_f
05-08-2020, 10:58
Cześć, jestem szczęśliwym posiadaczem C6d mk II i jestem z niego prawie zadowolony. Postanowiłem że się przesiądę na Eos R.
2) Pytanie, jakich obiektywów używacie pod ten korpus? Chodzi o reportaże, portrety.
posiadam kilka obiektywów C50 1,8 STM, SIGMA 35 1,4 ART, C135 L2, C24-105 Lf4.
Chciałbym dokupić do zestawu obiektyw ze względu na cenę i 85mm,
Samyang AF 85 mm f/1.4 dobra cena, ale obiektyw ten wypada bardzo słabo w porównaniu do mocowania SONY.
https://www.optyczne.pl/482.12-Test_obiektywu-Samyang_AF_85_mm_f_1.4_FE_RF_Zdj%C4%99cia_przyk%C5 %82adowe.html Tutaj przykładowe zdjęcia z SONY.
https://www.fotopolis.pl/testy/obiektywy/31835-samyang-af-85-mm-f-1-4-ef-test-obiektywu/strona/10-podsumowanie Tutaj test z CANON.

Kolega używa Sony a7III i obiektyw Samyang AF 85 mm f/1.4, zdjęcia wychodzą mega ostre i z pięknym bokeh.

2)Jak w praktyce sprawdza się śledzenie oka i możliwość szybkiego wyłączenie tego trybu podczas fotografowania?

Marcinus
05-08-2020, 11:06
Obiektyw Samyanga 85 mm do Canona R z tego co się orientuję jest dokładnie taki sam optycznie jak do Sony. Gorszy jest ef ale skoro przechodzisz na eos R to zainteresuj sie samyangiem rf który powinien byc już w sprzedaży ale wciąż go jeszcze nie widać w dużych sklepach. Sam się nim interesuję ale na pytania wysłane do cyfrowe czy abfoto kompletna zlewka nawet odpowiedzi typu nie wiemy. W mniejszych sklepach chyba juz można kupić.

K_f
05-08-2020, 11:12
To będzie ten
https://www.fotoplus.pl/obiektywy/obiektywy-do-bezlusterkowcow/Obiektyw-Samyang-AF-85mm-f-1-4-Canon-RF
Cena nieco droższa niż do Sonego i wcześniejszej wersji Canona.

Marcinus
05-08-2020, 11:20
To będzie ten
https://www.fotoplus.pl/obiektywy/obiektywy-do-bezlusterkowcow/Obiektyw-Samyang-AF-85mm-f-1-4-Canon-RF
Cena nieco droższa niż do Sonego i wcześniejszej wersji Canona.

Tak to JEST ten :) Biorąc pod uwagę ze to samyang ktory ostatnio zmienil dystrybutora na Polskę wolalbym kupić go w jakimś dużym sklepie znanym... bo nie wiem jak z jego trwaloscia a co za tym idzie realizacją gwarancji.

szwayko
05-08-2020, 12:27
fotografuję głównie śluby ale też robię portrety i czasami wydarzenia sportowe, co prawda mam obecnie dwie puszki 5DMkIII i 6D MkII więc jakby nie mam ciśnienia. Ale jeżeli miałbym sobie poprawić komfort pracy np. podczas samego wesela to chyba R6 byłby dobrym wyborem, chociaż teraz to i zastanawiam się na R bo to jednak dużo taniej a kaskę zaoszczędzona można dołożyć do wymarzonego szkiełka :)

Ja ostatnio robiłem ślub na 6DII i R. I jako stary lusterkowiec, jeszcze kliszak. TO powiem, że R to już ten moment kiedy można wskazać na ML. O ile fotografia krajobrazowa to obraz na matowce lepiej wyglada, mniejszy kontrast, lepiej polar ustawiać. Ale reportaż i trudne warunki, plamy światła - widzisz od razu efekt przed zrobieniem zdjęcia. Szybka korekta ekspozycji +, - i wiesz jak suknia czy obraz pod światlo wygladą. Nie trzeba sprawdzac na podgladzie po i tracic czas czy dobre ujecie. Szkoda że R nie ma pokretła +, - jak to ma Fuji np. w X100 ktory czasem używam. No ale w R mozna zespolic pokretlo z przyciskiem i miec szybkie +, - ekspozycji.
Nie wiem jaka rożnica cenowa wyjdzie miedzy R6 a R. Na R byl juz cashback i mozna bylo go miec za 7200zl. Tam masz swietna matryce 5DmkIV. O matrycy z R6 nie wiadomo za duzo.

Marcinus
05-08-2020, 12:38
Ja sobie przypisalem korektę ekspozycji do pierścienia w obiektywie i to duża wygoda, ale to tylko z obiektywami rf bo ef nie mają dodatkowego pierscienia niestety...

szwayko
05-08-2020, 12:40
To moze trzeba bedzie sobie adapter z pierscieniem sprawic?
Jest porównanie na dxo - dynamike ma nieco wieksza matryca 20MP jaka bedzie w R6 niz ta 30MP w R. Inne parametry to samo.
https://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Canon-EOS-5D-Mark-IV-versus-Canon-EOS-R-versus-Canon--EOS-1D-X-Mark-III___1106_1262_1352

gnd
05-08-2020, 19:23
Całe DxO, R ma ciut lepszy procesor i matryca jest minimalnie lepsza dzięki temu od 5d4. Ale mniejsza z tym.

Znalazłem na dpreview poprawiony profil standardowy do lightrooma. Ma trochę zdjęty kontrast i lepiej się obrabia.
https://www.dpreview.com/forums/thread/4499629#forum-post-64217295

dbieniu
06-08-2020, 12:04
Czy do EOS R mozna podczepic grip BG-E21 czy musi byc grip E22?

jotes25
06-08-2020, 13:21
Czy do EOS R mozna podczepic grip BG-E21 czy musi byc grip E22?

Tylko E22. E21 jest do 6d mk ii.

miszkoo
08-08-2020, 20:09
Używam R z Sigmą 60-600 i pomyślałem o zakupie telekonwertera 1.4.
Zastanawiam się który wybrać, czy Sigma TC 1401, czy Canon 1,4 III?
Który z nich Waszym zdaniem będzie lepszym wyborem pod kątem współpracy i jakości obrazu?
Z góry dzięki za wszelkie opinie.

Shrek
08-08-2020, 20:37
Używam R z Sigmą 60-600 i pomyślałem o zakupie telekonwertera 1.4.
Zastanawiam się który wybrać, czy Sigma TC 1401, czy Canon 1,4 III?
Który z nich Waszym zdaniem będzie lepszym wyborem pod kątem współpracy i jakości obrazu?
Z góry dzięki za wszelkie opinie.

Ja bym zaczekał na nowy model do bagnetu R, już są zaprezentowane, a za moment będą
w sprzedaży i możesz żałować. Duże tele, konwerter i jeszcze przejściówka pod RF ...

Trochę to się długie i ciężkie robi :-)

miszkoo
08-08-2020, 20:57
Czytałem opinie na forum FB o modelach R, że nowy TC pod bagnet RF nie będzie pasował do przejściówki na EF, pisali że wystającą część TC nie pasuje wymiarami do przejściówki....

Kolekcjoner
08-08-2020, 21:28
Czytałem opinie na forum FB o modelach R, że nowy TC pod bagnet RF nie będzie pasował do przejściówki na EF, pisali że wystającą część TC nie pasuje wymiarami do przejściówki....

Ale jak konwerter RF ma pasować do EF?

miszkoo
08-08-2020, 22:01
Myślę że w tej opinii mieli na myśli podpięcie na nowy konwerter RF, przejściówkę z RF do bagnetu EF...

Kolekcjoner
08-08-2020, 22:20
Myślę że w tej opinii mieli na myśli podpięcie na nowy konwerter RF, przejściówkę z RF do bagnetu EF...
Ale jaki by to miało sens?

miszkoo
08-08-2020, 22:25
Ktoś zastanawiał się czy kupić i założyć konwerter RF przed przejściówką na bagnet EF, czy konwerter EF za przejściówką...
Ja szukam info, który będzie lepszy Sigma czy Canon?

michalab
09-08-2020, 11:49
Ale jaki by to miało sens?
Myślisz, że nie będzie działać przejściówka między konwerterem a obiektywem?

dzideku
10-08-2020, 11:26
Ja ostatnio robiłem ślub na 6DII i R. I jako stary lusterkowiec, jeszcze kliszak. TO powiem, że R to już ten moment kiedy można wskazać na ML. O ile fotografia krajobrazowa to obraz na matowce lepiej wyglada, mniejszy kontrast, lepiej polar ustawiać. Ale reportaż i trudne warunki, plamy światła - widzisz od razu efekt przed zrobieniem zdjęcia. Szybka korekta ekspozycji +, - i wiesz jak suknia czy obraz pod światlo wygladą. Nie trzeba sprawdzac na podgladzie po i tracic czas czy dobre ujecie. Szkoda że R nie ma pokretła +, - jak to ma Fuji np. w X100 ktory czasem używam. No ale w R mozna zespolic pokretlo z przyciskiem i miec szybkie +, - ekspozycji.
Nie wiem jaka rożnica cenowa wyjdzie miedzy R6 a R. Na R byl juz cashback i mozna bylo go miec za 7200zl. Tam masz swietna matryce 5DmkIV. O matrycy z R6 nie wiadomo za duzo.

Postanowiłem, że troszkę poczekam aż R6 pojawi się fizycznie w sprzedaży i sprawdzę różnicę pomiędzy R i R6 bo może okazać się, że ta matryca z R6 będzie spoko. Na pewno kupię jeden z dwóch :)

sebcio80
11-08-2020, 15:29
Powiedzcie mi proszę czy w serii R zniknęła w Canonie opcja powiązania pomiaru światła z punktem AF?

Szukam w instrukcji R5 i w menu i znaleźć nie mogę.

Jacek
11-08-2020, 22:31
W poście dotyczącym R5 jest gorąca dyskusja, że się przegrzewa, i to nie tylko w trakcie filmowania, internety także podają takowe wieści, odpowiedzi producenta itd., itp, czas pokaże jak to jest i co z tym dalej.

EOS R jest na rynku od września 2018, czy tego typu problem nie dotyczy R / RP? Po dwóch latach już chyba powinno być wiadomo?

Marcinus
11-08-2020, 23:00
W poście dotyczącym R5 jest gorąca dyskusja, że się przegrzewa, i to nie tylko w trakcie filmowania, internety także podają takowe wieści, odpowiedzi producenta itd., itp, czas pokaże jak to jest i co z tym dalej.

EOS R jest na rynku od września 2018, czy tego typu problem nie dotyczy R / RP? Po dwóch latach już chyba powinno być wiadomo?

Przy moim użytkowaniu, ale ja wideo praktycznie nie kręcę to nigdy nic mi sie w R-ce nie przegrzalo. Mam wrażenie ze część tych info o przegrzewaniu R5 to celowe i nie prawdziwe info od ludzi opłacanych przez konkurencje ktorej przegrzewa się mozgownica ze strachu o spadki sprzedaży.

Bechamot
12-08-2020, 18:33
Mam wrażenie ze część tych info o przegrzewaniu R5 to celowe i nie prawdziwe info od ludzi opłacanych przez konkurencje ktorej przegrzewa się mozgownica ze strachu o spadki sprzedaży.

uwazasz , ze tabela ograniczenia czasu nagrywania wskutek przegrzewania , ktora podal oficjalnie Canon , to tak naprawde jest lista zrobona przez konkurencje podszywajaca sie pod canona ?

R sie nie przegrzewa i aby tego unknac Canon zastosowal crop dla 4k . przy filmie 4 K w pelnym FF wystapiloby przegrzewanie.

kuba20kg
13-08-2020, 11:23
Cześć,

Nie wiem czy to dobre miejsce do opisania problemu z AF w R-ce. Im dłużej używam tego aparatu, moje uczucia są coraz bardzie mieszane. Mam wrażenie, że 80D wykrywa w niektórych sytuacjach twarz szybciej niż R, ale to nie jest największy problem. Najgorzej jest gdy za modelem są jakieś liście, źdźbła trawy czy cienkie drzewa, pomimo wykrycia twarzy i oka, zawsze łapie ostrość na tło. Bez względu czy w servo czy one shot. Jest to istotny problem, ponieważ przy fotografowaniu całej postaci z pewnej odległości pojedynczy punkt (nawet mała ramka) jest na tyle mały, że wystaje poza krawędź twarzy i też lubi złapać tło. Czy ktoś z was zauważył taką przypadłość. Może ma jakieś rozwiązanie. Z góry dziękuję za pomoc.

jotes25
13-08-2020, 11:29
Cześć,

Nie wiem czy to dobre miejsce do opisania problemu z AF w R-ce. Im dłużej używam tego aparatu, moje uczucia są coraz bardzie mieszane. Mam wrażenie, że 80D wykrywa w niektórych sytuacjach twarz szybciej niż R, ale to nie jest największy problem. Najgorzej jest gdy za modelem są jakieś liście, źdźbła trawy czy cienkie drzewa, pomimo wykrycia twarzy i oka, zawsze łapie ostrość na tło. Bez względu czy w servo czy one shot. Jest to istotny problem, ponieważ przy fotografowaniu całej postaci z pewnej odległości pojedynczy punkt (nawet mała ramka) jest na tyle mały, że wystaje poza krawędź twarzy i też lubi złapać tło. Czy ktoś z was zauważył taką przypadłość. Może ma jakieś rozwiązanie. Z góry dziękuję za pomoc.

A jaką masz wersję firmware w aparacie? I z jakimi obiektywami tak się dzieje?
Na marginesie, pionowe krawędzie to (niestety w tym przypadku) najlepszy/najmocniejszy sygnał dla AF działającego w oparciu o Dual Pixel (i nie tylko, praktycznie we wszystkich bezlustrach obecnie na rynku). Zatem przy kadrach pionowych (tzw. portrait) problem ten powinien występować zdecydowanie rzadziej.

Marcinus
13-08-2020, 11:37
uwazasz , ze tabela ograniczenia czasu nagrywania wskutek przegrzewania , ktora podal oficjalnie Canon , to tak naprawde jest lista zrobona przez konkurencje podszywajaca sie pod canona ?

R sie nie przegrzewa i aby tego unknac Canon zastosowal crop dla 4k . przy filmie 4 K w pelnym FF wystapiloby przegrzewanie.

Nie a czy ja cos takiego napisalem? Odnioslem to do takich kwestii jak np test wg ktorego R5 zagotował sie nie wykonując ani jednego zdjęcia tylko majac włączone wi-fi itd.. itp...
Co do czasów w tabeli pozostaje tylko jedno pytanie czy te czasy wynikają z rzeczywistych możliwości i realnych możliwości na chwilę obecną czy z ograniczeń zapisamych w oprogramowaniu. Wówczas wystarczyloby w oprogramowaniu zmienic parametry i dzięki temu wydłużyć czasy nagrywania oraz skrócić czasy przerw i już mamy R5 markII.
Zobacz jak bylo z R w kwestii af. Jakby ludzie nie marudzili ze jest slaby w kwestii sledzenia twarzy, oka to pewnie by taki został a ten co jest od wersji 1.4 bylby w R6 teraz jako duzo lepszy... Saduja jak mało wystarczy dać aby się sprzedawało bo wtedy mogą małymi kroczkami dokładać w kolejnych wersjach czy modelach.

kuba20kg
13-08-2020, 12:05
A jaką masz wersję firmware w aparacie? I z jakimi obiektywami tak się dzieje?
Na marginesie, pionowe krawędzie to (niestety w tym przypadku) najlepszy/najmocniejszy sygnał dla AF działającego w oparciu o Dual Pixel (i nie tylko, praktycznie we wszystkich bezlustrach obecnie na rynku). Zatem przy kadrach pionowych (tzw. portrait) problem ten powinien występować zdecydowanie rzadziej.

Mam 1.6, jeszcze nie aktualizowałem do 1.7, ale z tego co czytałem to nic nie poprawiali z AF. Dzieje się tak z Sigmą 35 1.4, Canonem 50 1.8 STM i Canonem 85 1.8 STM. Tylko dziwi mnie, że aparat pokazuje wykryte oko a i tak ostrzy na tło. Czyli w Sony A7 III i innych też tak jest?

gnd
13-08-2020, 14:39
Wybrałem się na perseidy
W 6d2 przy samowyzwalaczu miałem możliwość ustawienia ile zdjęć zrobi w serii a tu nic takiego nie widzę.
Ostatecznie trzymałem spust w aplikacji, ale to nie jest dobre rozwiązanie.
Coś przeoczyłem?

Jacek
13-08-2020, 15:41
Nie wiem czy to jest to o co pytasz ale w RP w menu fotografowania zakładka nr 6 jest - Timer interwałowy, ustalasz liczbę zdjęć, oraz co jaki czas ma robić aparat i ci cyka. Podobno, bo nie próbowałem.

gnd
13-08-2020, 16:28
No to nie ma takiej opcji tak jak i focus stacking. Widać R jest wykastrowany w stosunku do RP...

marfot
13-08-2020, 21:28
Najgorzej jest gdy za modelem są jakieś liście, źdźbła trawy czy cienkie drzewa, pomimo wykrycia twarzy i oka, zawsze łapie ostrość na tło. Bez względu czy w servo czy one shot. Jest to istotny problem, ponieważ przy fotografowaniu całej postaci z pewnej odległości pojedynczy punkt (nawet mała ramka) jest na tyle mały, że wystaje poza krawędź twarzy i też lubi złapać tło. Czy ktoś z was zauważył taką przypadłość. Może ma jakieś rozwiązanie. Z góry dziękuję za pomoc.

Obejrzałem sobie na DPP (widać ramkę AF) takie fotki, gdzie ramka wykracza poza obiekt i zawsze są trafione.
I takie ze śledzeniem twarzy/oka i takie z pojedynczym polem AF. A tło bywa bogate w detale. Nawet jakiś obiekt przed twarzą bywa zamazany a oko ostre.

kuba20kg
18-08-2020, 11:59
Obejrzałem sobie na DPP (widać ramkę AF) takie fotki, gdzie ramka wykracza poza obiekt i zawsze są trafione.
I takie ze śledzeniem twarzy/oka i takie z pojedynczym polem AF. A tło bywa bogate w detale. Nawet jakiś obiekt przed twarzą bywa zamazany a oko ostre.

No to już sam nie wiem. Co mogę robić źle... używasz servo czy one shot? Automatycznie szuka twarzy, czy wybierasz punkt początkowy? Czy zmieniałeś ustawienia af?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

marfot
18-08-2020, 13:43
No to już sam nie wiem. Co mogę robić źle... używasz servo czy one shot? Automatycznie szuka twarzy, czy wybierasz punkt początkowy? Czy zmieniałeś ustawienia af?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Testowałem różne ustawienia AF: i servo i one shot. Nie używałem serii.
Testowałem i wyszukiwanie twarzy i wskazanie punktu początkowego.
Nie zmieniałem ustawień servo - zostały fabryczne.
Po wgraniu słynnego firmware 1.4 pobawiłem się różnymi ustawieniami i zawsze było ok.
Dopiero po Twoim poście obejrzałem zdjęcia w DPP żeby także zobaczyć lokalizację pól AF.

Trudno powiedzieć co robisz źle. Najpierw zobacz jak masz umieszczone na zdjęciach pola AF bo może wypadają na tle. Może jakoś niefortunnie przekadrowujesz po złapaniu AF?
Może coś źle robisz używając przycisków AF-ON i spustu :roll:

Jacek
18-08-2020, 18:57
Oglądanie zdjęć w DPP, żeby zobaczyć lokalizację pól AF i w związku z tym czy trafia czy nie, może wprowadzać w błąd.
Jeżeli mamy ustawiony centralny punkt AF oraz one shot, ustawimy ostrość na detalu, i nie puszczając przycisku zmienimy kadr,
punkt AF pokazywany w DPP będzie w innym miejscu, niż było mierzone - to jest oczywiste.

marfot
18-08-2020, 19:25
Oglądanie zdjęć w DPP, żeby zobaczyć lokalizację pól AF i w związku z tym czy trafia czy nie, może wprowadzać w błąd.
Jeżeli mamy ustawiony centralny punkt AF oraz one shot, ustawimy ostrość na detalu, i nie puszczając przycisku zmienimy kadr,
punkt AF pokazywany w DPP będzie w innym miejscu, niż było mierzone - to jest oczywiste.

Przy przekadrowaniu jest tak jak piszesz.
Ale kolega kuba20kg ma problem w trybie śledzenia twarzy i oka a to trochę przeczy koncepcji przekadrowania przy zamrożonym AF.

Jacek
18-08-2020, 20:01
Mam trochę zdjęć gdzie aparat totalnie nie poradził sobie z ostrością, ale we wszystkich w kwadracie AF nie było kontrastowych linii.
Co do wykrywania oka, to jak na razie nie robiłem, nie wiem.

mkamelg
18-08-2020, 23:36

Może po prostu jesteś już zbyt daleko od celu?

Canon EOS R Eye AF: Autofocus Tracking Beyond the Face? (Version 1.4 Firmware Update Eye Detection) (https://youtu.be/0_KmZ7URdWc?t=540)

"So I found that with the original 1.0 firmware as well as the 1.4, the autofocus tracking seems to stop about 20 feet out."

20 stóp to jest około 610 cm.

Autorzy tego testu podpinali pod R-kę obiektywy RF 35mm f/1.8 IS STM Macro oraz EF 35mm f/1.4L II USM.

Nie mam pojęcia jak to wygląda na nowszych wersjach firmware.

Jacek_Z
18-08-2020, 23:42
"So I found that with the original 1.0 firmware as well as the 1.4, the autofocus tracking seems to stop about 20 feet out."

20 stóp to jest około 610 cm.
To powinno być też powiązane z ogniskową. Bo z 6 m przy obiektywie 14 mm to widać duuuzo, GO jest ogromna. Ze szkiełkiem 600 mm to 6 m to stosunkowo ciasny kadr i GO mała.

mkamelg
18-08-2020, 23:55
Uzupełniłem swój post o informację, iż autorzy tego testu podpinali pod R-kę obiektywy RF 35mm f/1.8 IS STM Macro oraz EF 35mm f/1.4L II USM.

BartasPL
20-08-2020, 22:35
Czy w EOS R istnieje możliwość nagrywania filmu i jednoczesnego robienia zdjęć? W lustrzankach było to możliwe (5DsR, 5D III)

mkamelg
22-08-2020, 15:33
Strona 216 instrukcji obsługi:

Fotografowanie
Podczas filmowania nie można wykonywać zdjęć. Aby robić zdjęcia, najpierw zatrzymaj nagrywanie i zmień ustawienie [Tryb fotografowania] na fotografowanie (str. 70).

dzideku
25-08-2020, 21:02
Mam pytanko czy ktoś z Was używał RF 50mm f1,2L z EOS R

Pawel92
25-08-2020, 21:04
Owszem.

dzideku
25-08-2020, 22:31
Owszem.
no własnie stoję przed dylematem Czy R6 czy może R plus RF 50mm f1,2L I tak się zastanawiam czy AF nada się do reportażu ślubnego, kocham tą ogniskową. Interesuje mnie jak sprawuje się ta 50-tka z R-ką szybkość i celność AF to dla mnie istotne rzeczy :)

sv
25-08-2020, 22:40
no własnie stoję przed dylematem Czy R6 czy może R plus RF 50mm f1,2L I tak się zastanawiam czy AF nada się do reportażu ślubnego, kocham tą ogniskową. Interesuje mnie jak sprawuje się ta 50-tka z R-ką szybkość i celność AF to dla mnie istotne rzeczy :)

Rka ma niezły AF, ale R6 z 50/1,2 to jest bajka.

jinks
25-08-2020, 22:44
Osobiście wybrałbym R6+np. Sigma 50/1.4 ...a RF50/1.2 dokupił za jakiś czas;)

Wysłane z mojego M2003J15SC przy użyciu Tapatalka

sebcio80
25-08-2020, 22:50
Jak Cie stać to kupuj, 50mm RF to znakomite szkło, ale 11k zł to totalne szaleństwo. Sigma 50mm Art nieco gorsza ale i tak świetna. I ponad 3 razy tańsza.

Sam mam dylemat czy ja brać czy czekać na Sigmę 50mm RF. Chociaż mam przeczucie ze i tak tanio nie będzie.

dzideku
25-08-2020, 23:10
Osobiście wybrałbym R6+np. Sigma 50/1.4 ...a RF50/1.2 dokupił za jakiś czas;)

50Art Sigmy miałem, mam również 50 f1,4 Canona co prawda "plastik fantastik" ale jest używalna od f1,6 i plastyczny obrazek daje. Ale chciałbym się rozwijać i docelowo pozbyć się adaptera korzystając jedynie z mocowania RF bezpośrednio. A do tego oglądam foty z tej 50 tkiz mocowaniem RF Canona i szkło poza wagą i rzecz jasna ceną jest mega :) Im dalej brne w to wszystko tym mocniej się waham i może faktycznie R6 kupić i poczekać na 50 Sigmy z mocowaniem RF tym bardziej, że ta 85 która wyszła pod Sonego jest o połowę mniejsza i lżejsza od mojej Art z mocowaniem EF .

jinks
25-08-2020, 23:26
Na tą 50rf od sigmy to możecie jeszcze długo poczekać. Zawsze można też kupić 50art używaną. Chodzą po 2200-2500 zł. A za jakiś czas wymienić na inne szło. Ew. strata będzie niewielka. To szło optycznie jest doskonałe. Mi przeszkadza w nim tylko waga, ale 50rf waży podobnie. No może czasami przyczepiłbym się do bokehu. Jest przesadnie idealny i równomierny ;)

sebcio80
26-08-2020, 01:28
Na tą 50rf od sigmy to możecie jeszcze długo poczekać. Zawsze można też kupić 50art używaną. Chodzą po 2200-2500 zł. A za jakiś czas wymienić na inne szło. Ew. strata będzie niewielka. To szło optycznie jest doskonałe. Mi przeszkadza w nim tylko waga, ale 50rf waży podobnie. No może czasami przyczepiłbym się do bokehu. Jest przesadnie idealny i równomierny ;)

Myślę że bedzie w pierwszej połowie 2021. Sigma już zapowiedziala ze pracuje nad stalkami Art pod bezlustra. A 50mm musi być jednym z pierwszych.

Tu porównanie RF 50mm L i Sigmy :
https://mirrorlesscomparison.com/rf-mount-lenses/canon-rf-50mm-1-2-vs-ef-50mm-1-2-vs-sigma-50mm-1-4-art/

Sigma wypada niewiele gorzej od RF.

dzideku
26-08-2020, 08:58
Dzięki za porównanie tych 50 - tek i wszystkie Wasze sugestie. Niebawem dam znać jaką ostatecznie decyzję podjąłem co do zakupu :)

dzideku
26-08-2020, 10:50
Ostatecznie stanęło na EOS R6 - dlaczego? Stabilizacja, dwa sloty na karty i AF trzy najważniejsze dla mnie tematy :) Czas pokaże jak aparat sprawdzi się w praktyce no i oczywiście na razie zakup RF 50mm f1,2L odłożony w czasie. Miłego dnia :)

jinks
26-08-2020, 11:30
Sam jestem ciekawy jak bardzo poprawił się AF względem Rki.

Co do zakupu 50tki to niedługo pojawi się jeszcze C50/1.8rf. To też może być niezła alternatywa przed planowanym zakupem 50/1.2rf w przyszłości.

aptur
27-08-2020, 14:09
Lecę do was z głupim pytaniem dotyczącym sigm Art. Czy regulacja Sigmy dockiem wpływa na dokładność AF w systemie R? Czy też nie ma znaczenia co sobie tam dockiem poustawiam i tak AF w systemie R zawsze będzie w punkt?
Mam jednego ARTa którego używam z lustrem i jest po regulacji dockiem. Myślę o eRce i zastanawiam się, czy będę musiał regulacje dockiem zresetować chcąc używać to szkło w systemie R.

jinks
27-08-2020, 14:38
Lecę do was z głupim pytaniem dotyczącym sigm Art. Czy regulacja Sigmy dockiem wpływa na dokładność AF w systemie R? Czy też nie ma znaczenia co sobie tam dockiem poustawiam i tak AF w systemie R zawsze będzie w punkt?
Mam jednego ARTa którego używam z lustrem i jest po regulacji dockiem. Myślę o eRce i zastanawiam się, czy będę musiał regulacje dockiem zresetować chcąc używać to szkło w systemie R.Nie jestem w stanie sobie teraz przypomnieć gdzie, ale ktoś pisał o jakimś problemie z R albo R5 w przypadku takiej regulacji. Spróbuję to znaleźć.

sebcio80
27-08-2020, 14:42
Mam jednego ARTa którego używam z lustrem i jest po regulacji dockiem. Myślę o eRce i zastanawiam się, czy będę musiał regulacje dockiem zresetować chcąc używać to szkło w systemie R.

Bezlustra zasadniczo nie wymagają żadnej regulacji. Nie bez powodu w body nie ma już opcji mikroregulacji.

BF/FF objawiał się przez wady w odbiciu światła przez lustro, czujniki AF w lustrzankach były na dole.

aptur
27-08-2020, 17:00
Bezlustra zasadniczo nie wymagają żadnej regulacji. Nie bez powodu w body nie ma już opcji mikroregulacji.

BF/FF objawiał się przez wady w odbiciu światła przez lustro, czujniki AF w lustrzankach były na dole.

Zasadniczo tak. Jednak w takim Nikonie Z6 jednak wstawili mikroregulację AF :roll:

gnd
27-08-2020, 17:02
Regulacja nie ma wpływu na R tak jak nie ma wpływu na live view w lustrzance. Dock może się przydać do aktualizacji firmware.

Mam 2 Arty i wreszcie są niezawodne.

aptur
27-08-2020, 17:37
Regulacja nie ma wpływu na R tak jak nie ma wpływu na live view w lustrzance. Dock może się przydać do aktualizacji firmware.

Mam 2 Arty i wreszcie są niezawodne.

Pozwól, że się upewnię. Niezależnie co sobie poprzestawiam w sigma docku to system R będzie olewał te ustawienia?

gnd
27-08-2020, 17:57
No a co napisałem? Mogę ustawić +20 i nic to nie zmienia.

Arius74
18-09-2020, 10:34
Witam,

Skąd tak duże różnice cenowe przy sprzedaży?

https://www.fotoplus.pl/aparaty-cyfrowe/bezlusterkowce/Canon-EOS-R-RF-50-1.2

https://www.cyfrowe.pl/aparat-cyfrowy-canon-eos-r-body-i-adapter-ef-eos-r-i-rf-50-12-l-usm-p.html

marfot
18-09-2020, 11:08
Pozwól, że się upewnię. Niezależnie co sobie poprzestawiam w sigma docku to system R będzie olewał te ustawienia?

AF w R działa w zamkniętym sprzężeniu zwrotnym i ustawia ostrość aż zostanie spełnione określone kryterium. Każdy obiektyw się tu sprawdzi. U mnie C50/1.8II ustawia w R ostrość zawsze dobrze ale wolniej. W DSLR trafiał z pewnym prawdopodobieństwem.

W DSLR dla AF fazowego jest otwarta pętla i do szkła idzie komenda z body jak ma ustawić ostrość. Tu jest potrzebna mikrokorekta jak szkło systematycznie się myli. W LV też jest dobrze bez korekty bo inny jest algorytm ostrzenia.

gnd
18-09-2020, 16:57
Naleśnik 40 działa wolniej ale pewniej za to 50 1.4 też wolniej i front focus na pełnej dziurze ;D
Sigmy 20 i 35 Art i szybciej i super celnie.

85 1.8, 100L macro I 200L 2.8 mam wrażenie że i szybciej i pewniej niż na 6d MK2.

marfot
18-09-2020, 17:30
Wydaje mi się, że ciemne zoomy f/4 USM ostrzą błyskawicznie.
Jasne obiektywy jakby poprawiają jeszcze coś i minimalnie to wydłuża ostrzenie. Ale dokładność jest bardzo dobra. Można zresztą szybko powiększyć obrazek i zerknąć jak wyszło ostrzenie jak się niedowierza.
Czasami właśnie pada głos o ff/bf w ML i przyznam nie rozumiem tego fenomenu.
Moja teoria jest taka, że szkło ustawia ostrość poprawnie (bo inaczej body nie pozwala) a po zwolnieniu migawki coś tam się przestawia.
gnd sprawdzałeś tego 50/1.4 bez fotki jaka jest ostrość na powiększeniu w wizjerze?

gnd
18-09-2020, 18:14
marfot ok, może za wcześnie wydałem wyrok. Sprawdziłem na powiększeniu i jest w punkt. W plenerze miałem nietrafione no ale w ruchu i ba śledzeniu i po zachodzie. Później się uprzedziłem i unikałem go.

marfot
18-09-2020, 19:04
Swoją drogą ciekawe jak by działała na R Sigma 50/1.4 (nie art), która nie trafiała z żadnym body C lub N.

gnd
18-09-2020, 22:10
Chętnie bym sprawdził. Po dalszych tekstach mojej c50 1.4 z bliska jest ok, ale wychodzi FF przy dalszych odległościach czyli powyżej 2 m.

Mohinder
18-09-2020, 23:00
Ja z Sigmą 24-105 f4 ART na 6DMKII miałem czasem nietrafione ale teraz na R jest po prostu rewelacja. Chociaż obiektyw powoduje inny problem (tak mi się wydaje) pobiera więcej pradu z baterii niż inne obiektywy.

jinks
19-09-2020, 00:11
Ja mam czasami FF na 135L, które na wszystkich dslr chodziło bez problemu. Na starych 28/50/85 ten AF chodził dobrze, ale nie bardzo dobrze, czy wzorowo. Natomiast sigmy 35 i 50art chodzą fenomenalnie jeśli chodzi o celność afu.
Ogólnie rzadko się to podkreśla, ale na ostrych szkłach af ma łatwiej, nawet na dslr. Również dlatego te współczesne konstrukcję są takie sprawne.

Pamiętam jak kilka lat temu kupiłem 50stm i doznałem szoku, że to szło jest takie ostre i bardzo sprawnie trafia z ostrością. Do czasu pogorszenia warunków świetlnych, bo wtedy bardzo zwalniało i już nie było tak kolorowo :) nie mogłem jednak polubić jego bokehu i wolałem pomęczyć się z 50usm.

marfot
19-09-2020, 00:11
Ja z Sigmą 24-105 f4 ART na 6DMKII miałem czasem nietrafione ale teraz na R jest po prostu rewelacja. Chociaż obiektyw powoduje inny problem (tak mi się wydaje) pobiera więcej pradu z baterii niż inne obiektywy.

W ML Canona IS chodzi cały czas. Może ten OS Sigmy jest bardziej prądożerny niż IS w Canonach.

Bechamot
19-09-2020, 08:29
Ja mam czasami FF na 135L, które na wszystkich dslr chodziło bez problemu. Na starych 28/50/85 ten AF chodził dobrze, ale nie bardzo dobrze, czy wzorowo. Natomiast sigmy 35 i 50art chodzą fenomenalnie jeśli chodzi o celność afu.
Ogólnie rzadko się to podkreśla, ale na ostrych szkłach af ma łatwiej, nawet na dslr.

te starsze konsrukcje Maja rowniez wieksza AC na otwartej przyslonie a na tej dokonuje sie pomiaru odleglosci.
oznacza to , ze wynik pomiaru zalezec bedzie w jakims stopniu od barwy przedmiotu na ktory mierzymy odleglosc za pomoca detekcji fazy.

arty mialy i Maja zdecydowanie nizsza ac , stad i potencjalnie mniejsza tendencja do zaleznosci pomiaru od barwy motywu.

w drozszych dslarach wprowadzono kompensacje AC w ukladzie af , ale ona tez nie byla idealnie 100%-owa.

w DP - matrycach to tez wystepuje.

Nikon przezornie w swoich ML wprowadzil mikrojustacje AF - moze byc przydatna.
Rowniez a. sferyczna moze byc przyczyna bledu , nawet jakas szczatkowa.

Generalnie blad jest zdecydowanie mniejszy niz w dslrach - o czym wszyscy utkownicy ML dobrze wiedza.

jinks
19-09-2020, 14:16
A ja jeszcze zastanawiam się nad czymś takim. Przy dłuższych ogniskowych, już nawet 85, czy 135mm, po powiększeniu X10 widać w wizjerze, że ten obraz bardzo drga. Nie da się utrzymać tego tak stabilnie jak krótsze ogniskowe. To też utrudnia pracę AF-owi. Ciekawe, czy IS w szkle lub IBIS to poprawiają. Mówię tu oczywiście o praktycznym fotografowaniu a nie testach około-laboratoryjnych - statyw, cegły, linijki, baterie ;)

sebcio80
19-09-2020, 14:56
Chyba od zawsze było tak w każdym systemie, czy to w lustrach czy bezlustrach, że im większa ogniskowa tym AF działa lepiej i pewniej.

jinks
19-09-2020, 15:26
Chyba od zawsze było tak w każdym systemie, czy to w lustrach czy bezlustrach, że im większa ogniskowa tym AF działa lepiej i pewniej.Na dslr miałem dokładnie takie odczucia. Na R mam małe wątpliwości.

gnd
26-09-2020, 13:20
Na 85 1.8 też mam BF. Znowu całe postacie z kilku metrów i ostrość prawie pół metra przed, przysłona około 2. Może przez używanie race tracking z profilu gdzie nie łapał twarzy ale punktem był nie na twarzy. No to ostrość powinna być na korpusie a nie przed...

Mohinder
26-09-2020, 15:29
Ja dzisiaj trochę pobawiłem się 50mm 1.8 STM i na 6DMKII i na R. I jak bym nie ustawił mikroregulację w 6DMKII to trafianie z ostrością było cały czas losowe, czasem dobrze czasem przed czasem za. Na R zawsze jak należy i chyba obiektyw wróci do łask. Bo leżał w plecaku nie używany właśnie ze względu na celność.

Bangi
26-09-2020, 21:55
Ja dzisiaj trochę pobawiłem się 50mm 1.8 STM i na 6DMKII i na R. I jak bym nie ustawił mikroregulację w 6DMKII to trafianie z ostrością było cały czas losowe, czasem dobrze czasem przed czasem za. Na R zawsze jak należy i chyba obiektyw wróci do łask. Bo leżał w plecaku nie używany właśnie ze względu na celność.

Ja wymieniłem C 50/1.4 na C 50/1.8 STM i to była jedna z lepszych decyzji zakupowych jaką podjąłem (w kontekście R piszę) ;)

Mohinder
27-09-2020, 11:29
Czyli wychodzi na to 50/1.8 STM na R to zupełnie nowy obiektyw :)

jinks
27-09-2020, 11:33
Ja wymieniłem C 50/1.4 na C 50/1.8 STM i to była jedna z lepszych decyzji zakupowych jaką podjąłem (w kontekście R piszę) ;)Jeśli chodzi o ostrość i celność af to już na dslr 50stm był odczuwalnie lepszy.

canon5dClassic
27-09-2020, 12:45
jak działa w nim AF na oko w ciemności? bo z tego co czytałem dopiero r5 dogonił Sony

bzdura1979
27-09-2020, 13:09
jak działa w nim AF na oko w ciemności? bo z tego co czytałem dopiero r5 dogonił Sony
Beznadziejnie, dużo gorzej niż w Sony. Sony nie da się dogonić. R-ka w ciemności czasem zamiast oka modelki łapie często oczko w rajstopie, oka tłuszczu w rosole, albo oko cyklonu. Bardzo to wszystko niedopracowane.

Bangi
27-09-2020, 13:18

Nie wiem, nie robię zdjęć w ciemnościach, ale przy słabym świetle daje radę.

marfot
27-09-2020, 17:48
R-ka w ciemności czasem zamiast oka modelki łapie często oczko w rajstopie, oka tłuszczu w rosole, albo oko cyklonu. Bardzo to wszystko niedopracowane.

Takiego zjawiska nie obserwuję.
Gdy eye-AF nie umie znaleźć oka do przeskakuje na całą twarz. W ciemności przy ciemnych szkłach jest to dużo częściej niż przy jasnych szkłach.
W ogóle w ciemności AF w R preferuje jasne szkła - jest szybszy i pewniejszy.

canon5dClassic
27-09-2020, 17:54
Beznadziejnie, dużo gorzej niż w Sony.
Dzięki, tak myślałem, ale to pierwszy pełnoklatkowy bezlusterkowiec Canona(nawet nie ma 4k i wielu innych podstawowych funkcji z Sony), potrzebują czasu na wejście w technologie, no nic poczekam jak R6 stanieje

Wieslaw18
27-09-2020, 18:33
(...) no nic poczekam jak R6 stanieje
A po jaką cholerę będziesz czekał, skoro Sony A7III w tej chwili kosztuje w detalu 8-8,5 tys PLN? Ty się czasem zastanawiasz co piszesz?

canon5dClassic
27-09-2020, 21:28
Canon lepiej współpracuje z sigmą ART, Sony najlepiej kupić z szkłami systemowymi, a nie chce mi się bawić w kupowanie nowych szkieł

candar
27-09-2020, 21:57
Canon lepiej współpracuje z sigmą ART, Sony najlepiej kupić z szkłami systemowymi, a nie chce mi się bawić w kupowanie nowych szkieł

Gdzie takie rzeczy wyczytałeś?

Czyżby na tym Forum?????????????

Jest dokładnie odwrotnie, bo Sigma najlepiej współpracuje z Sony, które ma otwarty bagnet.
https://www.optyczne.pl/11340-nowo%C5%9B%C4%87-Sigma_tak%C5%BCe_zach%C4%99ca_do_wy%C5%82%C4%85cze nia_korekcji_aberracji_w_Canonach.html
https://www.sigma-global.com/en/news/2018/10/25/1902/
http://www.artpozytywni.pl/poradnik-fotograficzny/ciemne-okregi-na-zdjeciu-canon-sigma/

Bangi
27-09-2020, 22:09

Najlepiej to robić zdjęcia, nawet jeśli tak jest to ile procent lepiej? Czy tyle, że warto czekać?

Jacek_Z
28-09-2020, 00:24
Jeden sobie kpi, a inni dają się wkręcać.

candar
28-09-2020, 09:11
Jeden sobie kpi, a inni dają się wkręcać.

Też odnoszę takie wrażenie. Tu i siam ktoś, coś przeczyta i później jest taki efekt.

Bechamot
28-09-2020, 09:20
niestety ale to Prawda - Canon jest 10 lat za sony pod wzgledem nastawy ostrosci af na oko.
jak wynika z YT sony jest tak dobry , ze rozroznia oko w calkowitej ciemnosci - nawet z nalozonym dekielkiem na obiektyw

rozroznia nawet okonia i oko konia , zapisujac dane w obiektywie dzieki czemu w rawie sa juz uwzglednione korekty. Nie trzeba aktualizowac programow zewnetrzych

canon5dClassic
29-09-2020, 22:19
Też odnoszę takie wrażenie. Tu i siam ktoś, coś przeczyta i później jest taki efekt.
ale zawsze się znajdzie ktoś kto nie złapie żartu, tak jak tutaj Bechamot, a najgorsze że dalej w to brnie :(

michalab
30-09-2020, 10:24
niestety ale to Prawda - Canon jest 10 lat za sony pod wzgledem nastawy ostrosci af na oko.
Tutaj ktoś kto sprawdzał osobiście twierdzi co innego:
https://blog.adamtrzcionka.pl/subiektywna-recenzja-canon-eos-r6/

Bechamot
30-09-2020, 12:46

czytajac cos takiego:
"Brak górnego panelu LCD odbieram z ulgą. Nie potrzebowałem go w EOSie R, nie ma go w sony a9. Jedna rzecz mniej do rozbicia. To wyglądające mało efektownie, ale działające wybornie koło nastaw spełnia swoją rolę świetnie, a wszystko, co chciałbym wiedzieć o bieżącym trybie pracy, znajdę w wizjerze."

po raz kolejny dochodze do wniosku , dlaczego ludzie traktuja powaznie takie wypowiedzi i je przywoluja ?
przeciez to pisze Jakis kotleciarz- ignorant.

candar
30-09-2020, 13:44
czytajac cos takiego:
"Brak górnego panelu LCD odbieram z ulgą. Nie potrzebowałem go w EOSie R, nie ma go w sony a9. Jedna rzecz mniej do rozbicia. To wyglądające mało efektownie, ale działające wybornie koło nastaw spełnia swoją rolę świetnie, a wszystko, co chciałbym wiedzieć o bieżącym trybie pracy, znajdę w wizjerze."

po raz kolejny dochodze do wniosku , dlaczego ludzie traktuja powaznie takie wypowiedzi i je przywoluja ?

Bechamot - osoby nie potrafiące "żyć" bez górnego LCD to tzw. dzieci cyfry, które w swoim dość krótkim (zapewne) życiu nie mieli w ręku prawdziwie analogowego aparatu fotograficznego w którym nie było nawet światłomierza. Używając bezlusterkowców od 2010 roku nigdy nie odczułem braku górnego LCD podczas użytkowania aparatu w różnych sytuacjach. Wszystko jest w EVF i na tylnym LCD. Nie widzę żadnego sensu w tym, że miałbym jeszcze dopłacać do aparatu za coś, co jest mi całkowicie zbędne (podobnie jak otwierana wbudowana lampa błyskowa) do pracy z aparatem. A wzorem w projektowaniu użytecznych korpusów, w których wszystko co potrzeba (wzorem analogowych korpusów) zostało umieszczone na doskonale opisanych obracanych pokrętłach jest seria Fuji XT. Od zawsze wolałem dobrze opisaną gałkologię niż klawiszologię z wyświetlaczem. Ktokolwiek używał odtwarzacza samochodowego, w którym wszystko było trzeba przeklikać na miniaturowych przyciskach sprawdzając ustawienie na LCD - będzie wiedział o czym piszę.

Aha.

Czyli zaszufladkowałeś już całą grupę zawodowych fotografów pracujących często po kilkanaście godzin dziennie jako "ignorantów".

Zero pytań. Pozostawię to bez komentarza z mojej strony.

canon5dClassic
30-09-2020, 14:02
ale to temat o oes R nie r6. Wszyscy wiemy że r6 i r5 to pierwszy model canona który jako tako dogonił konkurencję względem matrycy, AF na oko i wreszcie względnie użyteczne video w 4k bez cropa z c-log,

sv
30-09-2020, 16:15

Bo ten "kotleciarz-ignorant" jak go nazywasz, od kilkunastu lat zarabia fotografią na życie i w przeciwieństwie do Ciebie wie o czym pisze.

michalab
30-09-2020, 21:05
ale to temat o oes R nie r6. Wszyscy wiemy że r6 i r5 to pierwszy model canona który jako tako dogonił konkurencję względem matrycy, AF na oko i wreszcie względnie użyteczne video w 4k bez cropa z c-log,
Wypowiedź o 10 latach dotyczyła Canona ogólnie, więc i r6.

Thomason2005
30-09-2020, 23:21
Co z tego, że kosztuje te 8tys., jak nie wiadomo kiedy pójdzie Ci migawka w tym aparacie. Dodam, że potrafi paść bardzo szybko nawet po kilku tysiącach klatkach. Zajrzyj na fora. Tam jest sporo tematów odnośnie padniętej migawce. Mam Sony A73 od 2.5 roku i po nieco 2 latach padła mi. Na zdjęciach z bardzo krótkimi czasami zaczęły pojawiać się jasne pół okręgi. U innych jest jeszcze gorzej. Przed kosztami uratowała mnie 5letnia gwarancja w gratisie.

Bechamot
01-10-2020, 08:56
Aha.

Czyli zaszufladkowałeś już całą grupę zawodowych fotografów pracujących często po kilkanaście godzin dziennie jako "ignorantów".

Zero pytań. Pozostawię to bez komentarza z mojej strony.

juz wspominalem , ze przyszedlem na swiat z pewna wrodzona wada.

nie bardzo rozumiem ludzi myslacych i piszacych nielogicznie.
nawet nie ma sensu komentowac , ale wyjatkowo.

jakim to cudownym tokiem myslenia wysuwasz wniosek , z na podstawie mojej oceny jednej wypowiedzi jednego ignoranta , twierdzacego , iz " lepiej ze aparat nie ma Displeya , gdyz sie nie rozbije" , nalezaloby wszystkich fotografow uznac za ignorantow , mimo iz nie znamy ich pogladow na ten temat ?

uprawiasz zwykla Demagogie wynikajaca z braku dysycpliny wewnetrznej w toku rozumowania.

--- Kolejny post ---

Co z tego, że kosztuje te 8tys., jak nie wiadomo kiedy pójdzie Ci migawka w tym aparacie. Dodam, że potrafi paść bardzo szybko nawet po kilku tysiącach klatkach. Zajrzyj na fora. Tam jest sporo tematów odnośnie padniętej migawce. Mam Sony A73 od 2.5 roku i po nieco 2 latach padła mi. Na zdjęciach z bardzo krótkimi czasami zaczęły pojawiać się jasne pół okręgi. U innych jest jeszcze gorzej. Przed kosztami uratowała mnie 5letnia gwarancja w gratisie.

to swiadczy o tym , iz sony jest przewidujacy udzielajac 5- cio letniej gwarancji. brawo sony . nikt nie wie kiedy padnie migawka w aparacie.
to moze byc jutro , a moze nigdy za naszego zycia

aby wyciagac jakies ogolne wnioski nalezy znac dane statystyczne.

mnie migwaka nie padla w canonie za to monitorek po dwoch latach i gwarancji juz nie mialem.
w nikonie pamietamy akcje naprawy migawek i to nie w jednym egzemplarzu a w calych seriach.

na strachu robi sie pieniadze , przyznaja to np sami producenci programow antywirusowych ( np mr Kaspersky ).

z obawy przed uszkodzeniem karty ludzie domagaja sie dwoch slotow , podnoszac tym samym cene aparatow , gdy tymczasem prawdopodobienstwo padniecia karty jest wielokrotnie mniejsze od uszkodzenia migawki. Mimo to jakos nikt nie domaga sie migawki zapasowej w aparacie.

Sam jestem ciekaw danych statystyczych na temat awaryjnosci sony ( innych producentow zreszta tez ) , ale chyba nie ma podstaw by mowic, ze sony jest jakosc wyjatkowo awaryjny. Do dzisiaj pracuja pierwsze a7 bezawaryjnie.
Slowem - bez danych statystycznych to jest zwykle blablanie przyslowiowej Baby na targowisku.

Bez zrodla stytystycznego nie odwazylbym sie czegokolwiek twierdzic na temat niezawodnosci jakiegokolwiek producenta.
Moge powiedziec , ze wspolczesne aparaty sa bardziej niezawodne niz uzywane kiedys analogowe zenity , pataktici , zorki itp , itd.Robi sie tym wielokrotnie wiecej zdjec.

Bardzo dobrze , ze sony trzyma w ryzach ceny aparatow. najwyzsza niezawodnosc w postaci c1d lub N6 kosztuje ok 30000 zl , a jakoscia obrazowania nie odbiega od aparatow za 8000 zl.

wole aparat za 8000 zl , ktory robi swietne zdjecia niz za 20000 , ktorego ze wzgledu na cene z sufitu nie kupie.
Sadze , ze nie jestem jedynym takiego zdania.

michalab
01-10-2020, 10:30
juz wspominalem , ze przyszedlem na swiat z pewna wrodzona wada.
nie bardzo rozumiem ludzi myslacych i piszacych nielogicznie.

Do tej pory myślałem, że sam sobie często przeczysz, bo piszesz niechlujnie, ale ta wypowiedź rzuca na tę sprawę nowe światło. ;-).

sv
01-10-2020, 12:19
wole aparat za 8000 zl , ktory robi swietne zdjecia niz za 20000 , ktorego ze wzgledu na cene z sufitu nie kupie.
Sadze , ze nie jestem jedynym takiego zdania.

Nieustająca kolejka chętnych na R5 (są tacy, którzy zamówili w pierwszym dniu po pojawieniu się info o aparacie, a jeszcze go nie mają) świadczy, że jest sporo takich, którzy są innego zdania.

Bechamot
01-10-2020, 12:37
Chyba pierwszy raz się z Tobą zgodzę.

Nieustająca kolejka chętnych na R5 (są tacy, którzy zamówili w pierwszym dniu po pojawieniu się info o aparacie, a jeszcze go nie mają) świadczy, że jest sporo takich, którzy są innego zdania.

kolejka wynika nie z duzego zapotrzebowania a z faktu , ze podaz jest nizsza od potrzeb.

przy potrzebie 1000 000 egzemplarzy i produkcji 2000 000 kolejki nie bedzie

przy potrzebie 100 egzemplarzy i produkcji 50 kolejka bedzie.

znane sa bajki firm tlumaczacych sie opoznieniach w dostawie z powodu duzych potrzeb , a dostawy w ogole jeszcze nie nastapily.

Produceni informowali iz z powodu covid produkcja bedzie ograniczana.
A najprawdopodobniej przyczyna nie jest bezposrednio covid , a fakt ze w tym czasie banki trudniej finansuja przedsiewziecia.
Najwiekszym ograniczeniem produkcji jest zawsze ograniczenie wynikajace z kapitalu obrotowego.

sv
01-10-2020, 12:45
kolejka wynika nie z duzego zapotrzebowania a z faktu , ze podaz jest nizsza od potrzeb.

Kolejna Twoja wypowiedź niepoparta faktami. Poczekamy na wyniki finansowe Canona i wszystko będzie jasne.

Bechamot
01-10-2020, 12:56
.. Poczekamy na wyniki finansowe Canona i wszystko będzie jasne.

jesli nieprawda Jest - jak insuujesz - to co napisalem , ze kolejka wynika z faktu, iz podaz jest za niska w stosunku do potrzeb , tzn Prawda musialoby byc , ze kolejka wynika z niskich potrzeb w stosunku do zbyt wysokiej podazy. Ze poniewaz produkuje sie za duzo w stosunku do potrzeb , wiec istnieje kolejka.

c5mk2 , mk3 schodzily jak cieple buleczki i kolejki nie bylo.

Bechamot
01-10-2020, 13:58
Twoje wypowiedzi od dłuższego czasu dotyczą jedynie tego, że nie wydasz 20.000 na aparat, bo to samo masz za 8.000 u konkurencji..

kolejna bzdura jak zreszta zwykle.

w ciagu ostatnich kilku miesiecy wsrod setek postow , moze znajdziesz ze 3 ,4 wypowiedzi w ktorych wyrazam opinie iz r5 jest relatywnie do mozliwosci zbyt drogi ( podobnie jak kiedys uwazalem tak samo w przypadku c5mk4 - i jest to aparat b. rzadki).
jednoczenie kilkukrotnie wyrazilem opinie, iz nizsze R-ki Maja cene fair.
poczawszy od RP do R6 uwazam, ze ceny sa wywazone i adekwatne do mozliwosci aparatow a takze mozliwosci rynku.

w tym watku nie uwazam , zeby 8000 zl za sony bylo okupione jakas szczegolna zawodnoscia aparatu.
nie ma na ten temat danych statystycznych - zeby taka hipoteze snuc.

Natomiat wiecej osob zdecycuje sie na zakup aparatu tanszego z 5-cio letnia gwarancja , nawet gdyby byl bardziej zawodny ( czego do konca nie wiemy na pewno o ile bardziej - jesli to Prawda w ogole ) , niz aparatu za 20 000 - przeszacowany - ktory nawet przechowywany jak jajko, po 5 - latach sie zdekapitalizuje , dajac przy tym porownywalna jakosc obrazowania.

osobiscie przy porownywalnej jakosci obrazowania i podobnych mozliwosciach uznalbym za rozsadniejszy wybor aparatu tanszego.

takie sa obiektywne fakty.

a tak juz pomijajac Meritum - dlaczego wciaz sie czepiasz moich wypowiedzi ? Uwazasz , ze nie mam prawa do wlasnego zdania ? Ma byc konieczne takie jak Twoje?

uwazam ze opinia iz lepiej ze aparat nie ma moinitorka , gdyz dzieki temu mniej sie moze rozbic jest glupia. W takim momencie przerywam czytanie , gdyz nie interesuja mnie wynurzenia ignoranta - w dodatku opinia ilustrowana kotletem ( zreszta slabawym). tak samo lepiej zeby nie mial IBIS ,gdyz tez mniej do popsucia itd , najlepiej posostac w epoce kamienia przedlupanego , zeby nie uszkodzily sie narzedzia do lupania kamienia.

canon5dClassic
01-10-2020, 14:10

w bezlustetkowach leci migawka? myślałem że to dolegliwość luster. Macie jakieś statystki? bo w lustrzance od 200k zaczynają się problemy

sv
01-10-2020, 14:50
EDIT - proszę bez komentowania użytkowników.

w bezlustetkowach leci migawka? myślałem że to dolegliwość luster. Macie jakieś statystki? bo w lustrzance od 200k zaczynają się problemy

Zapytaj Googla:
https://www.google.com/search?q=sony+A7+shutter+problem&rlz=1C1AVNE_enPL619PL619&oq=sony+A7+shutter+problem&aqs=chrome..69i57j0l5.12942j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

1.440.000 wyników. Faktycznie nie ma problemu :-)

sebcio80
01-10-2020, 15:49
Za R5 dopłaca się za być może najlepsza obecnie matrycę i za 45 Mpx. Oraz dopłacą się za żywotność migawki na poziomie 500 tys zdjęć.

R6 ma tylko 20 Mpx i migawka 300 tys.

Reszta jest to samo (tryb filmowy nie biorę pod uwagę).

Ja wybrałem R5 właśnie z dwóch wyżej wymienionych powodów. Ważna była dla mnie rozdzielczość. Bo o ile teraz te 20 mpx jest spoko to za 5 lat to będzie już naprawdę malutko. A aparaty najwcześniej wymieniam po około 5 latach.

Pozatym oddając zdjęcia z sesji studyjnej lubię ten zachwyt jak ostroscia/jakoscia/wielkością zdjęć.

https://drive.google.com/file/d/1H3G...w?usp=drivesdk

Czy warto doplacac? To każdy sam musi sobie odpowiedzieć.

gnd
01-10-2020, 15:57
w bezlustetkowach leci migawka? myślałem że to dolegliwość luster. Macie jakieś statystki? bo w lustrzance od 200k zaczynają się problemyCzemu ma się nie zużywać jak to część mechaniczna. Jak używasz elektronicznej to nie leci. R ma coś 250 tysięcy żywotności, R6 300 ale nie pamiętam dokładnie.

candar
01-10-2020, 17:11

Bajki o żelaznym wilku. Przerobiłem 9 bezlusterkowców i zero problemów. W tym A7, A7 II i A7 III bez jakichkolwiek problemów i aparaty u mnie nie leżą za szybą w biblioteczce.

To samo można pisać o Nikonach https://fstoppers.com/gear/nikon-issues-yet-another-d750-service-advisory-118022 , że padają migawki a nie znam nikogo, komu padłaby migawka w aparacie.

W canonach jakoś na każdej 5D zrobiłem powyżej 250.000 wyzwoleń i też problemu nie było, ale ludzie piszą, że czasem migawka pada.

Error 20

https://www.youtube.com/watch?v=aMICdqItLaY&ab_channel=Vchannel

Raz w życiu padła mi migawka w aparacie i był to analogowy Nikon F801s. Tak ni z tego, ni z owego się zamknęła i już nie otworzyła. Zenita to raczej nie liczę, bo samemu naprawiłem ;)

Wszystko zależy od szczęścia i tego jak traktujemy aparat, bo jak komuś kilka razy aparat "przyglebi" , to właśnie późniejszym efektem bywa właśnie uszkodzenie IBIS i migawki.

Podsumowując - nigdy w żadnym cyfowym DSLR, ani ML nie padła mi migawka (a kilkanaście ich już miałem).

jan pawlak
01-10-2020, 17:32
Za R5 dopłaca się za być może najlepsza obecnie matrycę i za 45 Mpx. Oraz dopłacą się za żywotność migawki na poziomie 500 tys zdjęć.

Reszta jest to samo (tryb filmowy nie biorę pod uwagę).

Ja wybrałem R5 właśnie z dwóch wyżej wymienionych powodów. Ważna była dla mnie rozdzielczość. Bo o ile teraz te 20 mpx jest spoko to za 5 lat to będzie już naprawdę malutko. A aparaty najwcześniej wymieniam po około 5 latach.

Pozatym oddając zdjęcia z sesji studyjnej lubię ten zachwyt jak ostroscia/jakoscia/wielkością zdjęć.

https://drive.google.com/file/d/1H3G...w?usp=drivesdk

Czy warto doplacac? To każdy sam musi sobie odpowiedzieć.

Jeśli świadomie kupuje się aparat dla dużej Mpix to trzeba niestety także kupować obiektywy które tą rozdzielczość przeniosą. Na ogół to te większe i droższe obiektywy.

jp

Thomason2005
01-10-2020, 18:23
Odnośnie gwarancji udzielanej przez Sony, bo ktoś napisał, że Sony jest przezorne i udziela dłuższej. Otóż nie wszędzie i nie zawsze. Dużo użytkowników stanęło przed kosztem związanym z naprawą. Wszędzie się o tym pisze i Sony milczy na ten temat, a skoro jest tyle przypadków padniętej migawki, to coś jest na rzeczy. Jakoś w Canonie nie miałem nigdy problemow i odpukać, a mam je od 15 lat.

canon5dClassic
01-10-2020, 22:47

Nie najlepszą, bo Sony ma lepszą matryce w modelu z zeszłego roku. Dopłaca się do dyanimic range który dogonił konkurencje, dobre wykrywanie oka i normalne funkcje filmowe które ma sony czy panasonic od 2014roku(CLOG, brak kropa w 4k, normalny kodek)

sv
02-10-2020, 00:46
i normalne funkcje filmowe które ma sony czy panasonic od 2014roku(CLOG, brak kropa w 4k, normalny kodek)

Od kiedy to Sony czy Panasonic nagrywa w raw do wewnątrz? Od kiedy Panasonic nagrywa 120 klatek w 4k?

mirror
02-10-2020, 08:12
Nie najlepszą, bo Sony ma lepszą matryce w modelu z zeszłego roku. Dopłaca się do dyanimic range który dogonił konkurencje, dobre wykrywanie oka i normalne funkcje filmowe które ma sony czy panasonic od 2014roku(CLOG, brak kropa w 4k, normalny kodek)

w czym konkretnie matryca sony jest lepsza? - chodzi ci o ilość megapikseli? pytam z ciekawości i niezłośliwie, bez chęci wywołania kolejnej gó...burzy

Bechamot
02-10-2020, 09:02

.

to Prawda ale to nie chodzi o potocznie rozumiana zywotnosc migawi- czyli ile razy sie otworzy a o gwarantowana liczbe otwarc , przy ktorych migawka zachowuje nominalne czasy otwarcia.

w rzeczywistosci migawki wytrzymuja znacznie wieksza liczbe otwarc , choc nie zawsze wiemy , czy nadal trzymaja czasy w zadanej tolerancji.
Gdyby przed gwarantowana liczba cykli migawka nie trzymala czasow lub w ogole sie nie dzialala , Canon dokonuje bezplatnej wymiany.
Zarowno 300 jak i 500 tys to imponujaca liczba .

Rozdzielczosc- mysle ze te 20 mpx to bardziej Problem psychologiczny niz rzeczywisty. sytuacje , w ktorych rzeczywiscie potrzeba wysokiej rozdzielczosci za specyficzne i rzadkie. Owszem sa - ale w zdecydowanej wiekszosci nie wykorzystuje sie pelnej rozdzielczosci.

Ograniczeniem jest wciaz szybkosc transferu. Przed 10 laty czas transferu 20 mpx byl zbyt dlugi i dzisiaj jest rowniez mimo wzorstu szybkosci internetu . jesli wezmiemy pod uwage , ze zdjecia sa ogladane najczesciej a nawet byc moze najchetniej na komorce ( gdyz to najwygodniej ) , to ta wysoka rozdzielsczosc nie bedzie w ogole konsumowana. Osobiscie nie jestem oczywiscie zadna wyrocznia , ale jako normalny homo sapiens nie wytrzymuje dlugiego czekania na otwarcie sie zdjecia. Jesli to sie nie stanie w ciagu 1 -2 sekund to przerywam , chyba ze to Jaks test .

w ostatecznym bilansie sadze ze korzysc z duzych pixeli ( zwiazana z tym tzw plastyka ) jednak jest wieksza niz korzysc z b. wysokiej rozdzielczosci , za ktora kryja sie rowniez pewne niedogodnosci ( czasy obrobki , wielkosc plikow , czasy transferu itp, itd). Wysoka rozdzielczosc , choc ja sam uprawiam to jednak specyficzne zastosowanie. Czesto ( choc nie zawsze) daje sie podniesc rozdzielczosc obrazowania z lepszym skutkiem przez wydluzenie ogniskowej , niz zwiekszenie rozdzielczosci samej matrycy.

Tak ze mimo pewnego niedosytu , jakos pogodzilem sie z tymi 20 mpx, a 300 tys gwarantowanych wyzwolen to 3 razy wiecej niz to oferowano jeszcze ok 10 lat temu - te aparaty przeciez wciaz funkcjonuja , tak ze o migawke sie nie boje .

canon5dClassic
02-10-2020, 12:47
w czym konkretnie matryca sony jest lepsza? - chodzi ci o ilość megapikseli? pytam z ciekawości i niezłośliwie, bez chęci wywołania kolejnej gó...burzy
Dynamic range, było to widać najbardziej przed nastaniem R5. Taki 5D mark 3,4 czy 6D mark 2 znacząco odstawał od Sony. Teraz jest lepiej, ale dalej Sony ma jaśniejszą matryce.

--- Kolejny post ---

Od kiedy to Sony czy Panasonic nagrywa w raw do wewnątrz? Od kiedy Panasonic nagrywa 120 klatek w 4k?
Normalne funkcje filmowe , czyli takie którymi jest zainteresowane 99% użytkowników, czyli:
CLOG(w R5 dalej jest to spartolone, nie działa pomiar światła na twarzy z jakiegoś dziwnego powodu w trybie CLOG w innych normalnie działa ,stary kodek, niski dynamic range przez kodek, w kolejnym aparacie obiecali dać nowy),
brak kropa w 4k,
normalne nowoczesne kodeki we wszystkich trybach
Wszystko to ma konkurencja od 2014 roku, dlatego tak wiele osób przeszzło na sony w latach 2014-2020.

Nagle się canon obudził i ludzie wracają. RAW w video nie jest używany, obecnie standardem jest color grading w CLOG. Panasonic oferował to lata temu np."400Mbps All-I compression for 4k 10 bit recording"

Pytanie powinno być
od kiedy Canon nagrywa 4k bez cropa w dobrej jakośći?
u canona pierwszy aparat to r5
Konkurencja od 2014 mało tego z dobry kodekiem i CLOG.

Bechamot
02-10-2020, 13:29
Wszystko to ma konkurencja od 2014 roku, dlatego tak wiele osób przeszzło na sony w latach 2014-2020.
.

wracaja. wielu przezornie zachowalo optyke EF- powrot nie bedzie bolesny.
wczesniej nie bylo do czego wracac , teraz nagle wybor jest duzy - w krotkim czasie 4 rozne modele o szerokim wachlarzu cenowym .

spodziewam sie, ze z premiera A7IV sony czekal na premiery C , aby jednak wypuscic aparat nie gorzej wyposazony - slaby punkt sony - nie najlepsza ergonomia jednak pozostanie.

Nie ma aktualnie Jakis powaznych argumentow by przechodzic na sony , musialby rzeczywiscie wprowadzic jakas przelomowa Technologie , np grafenowe matryce z globalna migawka elektroniczna . Cena przemawia moze za sony , ale tez nie do konca - zalezy co z czym porownywac.

to Prawda , ze C mial opoznienie , ale juz go nie ma , wiec nie ma sensu podejmowanie aktualnej decyzji na podstawie nieaktualnego stanu sprzed lat. decyzje podejmowalbym na podstawie stanu aktualnego - nic nie wskazuje na to by sony rysowal i dzialal lepiej, nie jest tez gorszy . Sa to aparaty zasadniczo o porownywalnych mozliwosciach, bez watpienia z lepsza ergonomia u C .

sebcio80
02-10-2020, 14:25
Sprzętowo jesteśmy chyba teraz w takim punkcie, że ciężko przez długi czas będzie o jakieś ciekawe nowinki. Aparaty są super szybkie, obrazek rewelacyjny, obiektywy ostre i szybkie.
Kolejnym krokiem milowym będzie chyba właśnie globalna migawka.
W najbliższym czasie jedynymi ciekawymi premierami będą obiektywy o niespotykanych dotąd parametrach.
A tak to czeka nas wojna na oprogramowanie AI. Coś jak w telefonach od wielu lat.

sv
02-10-2020, 14:41
Kolejnym krokiem milowym będzie chyba właśnie globalna migawka.

Będzie jeszcze walka o DR w nowych sensorach. Ostatnio Canon wypuścił dwie kamery (C300III i C70) z sensorem nowej generacji z Dual Gain Output (DGO), którego rozpiętość tonalna przekracza 16 przysłon. Taką rozpiętość miały do tej pory wyłącznie kamery Arri (stosując podobną technologię odczytu matrycy).

sebcio80
02-10-2020, 14:46
Powiem szczerze że akurat mnie to nie interesuje. Raz ze i tak nie zobaczę różnicy golym okiem, dwa że jestem fotografem a nie fotografikiem i nie bawię się suwakami w Lr jak niektorzy. I trzy 90% zdjęć robię przy wysokim ISO gdzie i tak DR jest dużo niższy i podobny do siebie w aparatach od wielu wielu lat.

sv
02-10-2020, 15:16
I trzy 90% zdjęć robię przy wysokim ISO

Jedną z zalet DGO jest ograniczenie szumu. Z matrycy są sczytywane równocześnie dwa obrazy: jeden z zachowaniem informacji w światłach, drugi z priorytetem ciemnych partii obrazu i informacji o kolorze w cieniach, co skutkuje niższym poziomem szumu na finalnym obrazku.

A tak z innej beczki: na stronie Optycznych pojawił raport CIPA za sierpień, jest tam między innymi taka informacja:

"Dostawy lustrzanek w sierpniu wzrosły o 39 tys. sztuk, a bezlusterkowców o 9.5 tys."

Wygląda na to, że lustrzanki jeszcze tak całkiem nie umarły :-)

Jacek
02-10-2020, 16:00
Bardzo ciekaw jestem czy są publikowane dane, na procentowy udział w sprzedaży Canona, poszczególnych typów aparatów. Czyli 1D - %?, 5D - %?, 6D - %?, itd, itp w całości sprzedaży. Chodzi mi także o to, jaki procent w produkcji i sprzedaży mają aparaty dla rzemieślników, a jaki dla amatorów. Skoro te nowe są takie drogie, ale trzeba na nie czekać, może są produkowane tylko na konkretne zamówienie. Tym bardziej, że dyrektor Canona już rok temu ogłaszał spadek sprzedaży o ponad 50%.

Kolekcjoner
02-10-2020, 16:19
A tak z innej beczki: na stronie Optycznych pojawił raport CIPA za sierpień, jest tam między innymi taka informacja:

"Dostawy lustrzanek w sierpniu wzrosły o 39 tys. sztuk, a bezlusterkowców o 9.5 tys."

W sytuacji kurczącego się rynku sprzęt foto będzie kupować coraz więcej świadomych użytkowników, a coraz mniej amatorów pstrykaczy (dla tych są komórki) więc tu trzeba szukać odpowiedzi w kwestii trendów sprzedażowych. Podejrzewam że odpowiedzią co dalej będą premiery nowości. Podejrzewam też że w samym Canonie czekają na reakcje rynku i w zależności od tego będą reagować.

Bardzo ciekaw jestem czy są publikowane dane, na procentowy udział w sprzedaży Canona, poszczególnych typów aparatów. Czyli 1D - %?, 5D - %?, 6D - %?, itd, itp w całości sprzedaży. Chodzi mi także o to, jaki procent w produkcji i sprzedaży mają aparaty dla rzemieślników, a jaki dla amatorów. Skoro te nowe są takie drogie, ale trzeba na nie czekać, może są produkowane tylko na konkretne zamówienie. Tym bardziej, że dyrektor Canona już rok temu ogłaszał spadek sprzedaży o ponad 50%.

Takich danych raczej nikt Ci nie ujawni.

sv
02-10-2020, 16:35
Takich danych raczej nikt Ci nie ujawni.

To będzie widać po wartości sprzedaży; prawdopodobnie wartość sprzedaży będzie teraz rosła szybciej niż ilości sprzedanych szt.
Swoją drogą Canon dobrze wybrał moment przejścia na bezlustra, skoro lustrzanki jeszcze się sprzedają.

Jacek
02-10-2020, 17:01
Wojnę o to która firma lepsza, (której aparaty są lepsze) pozostawiam sprzętowym onanistom, natomiast nie wiem czy dobrze wyczytałem info jakiś czas temu, że Canon ma ponad 40% udział w rynku sprzedaży aparatów fotograficznych, z czego wynika, że wszystkie pozostałe firmy razem wzięte mają ok. 60%. Może coś źle odczytałem?

sebcio80
02-10-2020, 17:01

Rynek pro kształtuje rynek amatorski. Naprawdę swiadomych, czytających fora itd jest mało.

Tymczasem wśród zawodowych fotoreporterów praktycznie mało kto używa bezluster. Zresztą duża większa część z nich to też wbrew pozorom mało świadomi foto.

Przyznam, że też byłem bardzo sceptyczny. W decycji pomógl mi... Sony. Otóż na finale pucharu Polski w lutym można było wypożyczyć dowolny korpus z dowolnym obiektywem Sony. Tylko na jedną połowę meczu ale to wystarczyło.

Teraz jakaś większa Impreza jak Igrzyska a Canon i Nikon będą w dużych ilościach wypożyczać swoje Z7 i R6 to myślę że w najbliższych 2 latach bezlustra bardzo mocno się spopularyzują. Co pociągnie za sobą koniec lustrzanek i wsrod amatorów. Zwłaszcza przejście w Canonie jest proste.

Jacek
02-10-2020, 17:19
Nie wiem czy zrozumiałem twój tekst, ..... zawodowi fotoreporterzy są mało świadomi foto . . . ???

mirror
02-10-2020, 17:27
Dynamic range, było to widać najbardziej przed nastaniem R5. Taki 5D mark 3,4 czy 6D mark 2 znacząco odstawał od Sony. Teraz jest lepiej, ale dalej Sony ma jaśniejszą matryce.

wydaje się że post do którego odnosiliśmy (luźno zacytuję "R5 najlepsza matryca 45mpix i za to się dopłaca") był o R5 - wydaje się że "lepszość" DR sony w porównaniu do R5 nie istnieje, nawet widziałem wykresik na którym DR R5 był większy mz. w przypadku R5 róznice bedą marginalne w jedną lub drugą stronę - wciąganie w temat historii jak to było 5D 3, 4 czy 6DII mz jest mało interesujące w kontescie dyskusji o R5 - nadal nie chcę wywoływać gó...burzy po prostu jestem zainteresowany i wolałbym wiedzieć co potencjalnie jest nie tak z tm korpusem.

co do cloga (clog2, clog3) to nadal są głosy chyba nawet oficjalne że będzie w nowym firmware a nie nowym korpusie, dość stary link ponizej akurat nieoficjalny ale mozna sobie próbowac wygooglować coś bardziej oficjalnego
https://www.canonrumors.com/canon-eos-r5-firmware-update-coming-in-the-next-24-hours/

sebcio80
02-10-2020, 17:32
Nie wiem czy zrozumiałem twój tekst, ..... zawodowi fotoreporterzy są mało świadomi foto . . . ???
Tak jest, po prostu dużo osób jest mało świadomych. Niektórzy maja małe pojęcie o samej fotografii.

marfot
02-10-2020, 17:41
wydaje się że "lepszość" DR sony w porównaniu do R5 nie istnieje, nawet widziałem wykresik na którym DR R5 był większy mz. w przypadku R5 róznice bedą marginalne w jedną lub drugą stronę - wciąganie w temat historii jak to było 5D 3, 4 czy 6DII mz jest mało interesujące w kontescie dyskusji o R5 - nadal nie chcę wywoływać gó...burzy po prostu jestem zainteresowany i wolałbym wiedzieć co potencjalnie jest nie tak z tm korpusem.

Taki wykresik dostępny jest od dawna:
https://www.photonstophotos.net/Charts/PDR.htm#Canon%20EOS%20R5,Sony%20ILCE-7M3,Sony%20ILCE-7RM4

DxO jak widać nie jest w stanie jak dotąd sklecić testu, który byłby aceptowalny dla swojego sponsora.
Zresztą i tak trzeba będzie czekać na korektę jak w przypadku 1DXmarkIII ;)

Odpuściłbym sobie te wykresy. Zachęcam do zabawy z RAWami dostępnymi w sieci i dokonanie oceny co to wychodzi przy różnych sposobach gwałcenia obrazka.

Jacek
02-10-2020, 18:04
Sebcio 80 - Tak jest, po prostu dużo osób jest mało świadomych. Niektórzy maja małe pojęcie o samej fotografii.

Jeżeli ten twój tekst dotyczy zawodowych fotoreporterów, to wnioski mam następujące:
- po pierwsze musimy mieć rozbieżne opinie na temat definicji zawodowy fotoreporter,
- po drugie współczuję ci środowiska, które pozwoliło ci na wyciągnięcie takiej opinii.

canon5dClassic
02-10-2020, 18:33
co do cloga (clog2, clog3) to nadal są głosy chyba nawet oficjalne że będzie w nowym firmware a nie nowym korpusie, dość stary link ponizej akurat nieoficjalny ale mozna sobie próbowac wygooglować coś bardziej oficjalnego
https://www.canonrumors.com/canon-eos-r5-firmware-update-coming-in-the-next-24-hours/
Co do CLOGA to powinien być juz 6 lat temu, w 5D mark3, tak jak to miała konkurencja w normalnym nowoczesnym kodeku.

To samo się tyczy 4k BEZ CROPA

mirror
02-10-2020, 20:52
Co do CLOGA to powinien być juz 6 lat temu, w 5D mark3, tak jak to miała konkurencja w normalnym nowoczesnym kodeku.

To samo się tyczy 4k BEZ CROPA

często pisałem podobne opinie na forum - ale widocznie użytkownicy tych sprzętów zagłosowali swoim portfelem inaczej - mz to już historia i nie nie jest zbytnio interesująca dla osób zainteresowanych nowymi korpusami - generalizowanie że canony mają gorsze matryce bo 5DIII ma gorszą matrycę niż sony nie jest już prawdą.

jinks
03-10-2020, 12:27
Odpuściłbym sobie te wykresy. Zachęcam do zabawy z RAWami dostępnymi w sieci i dokonanie oceny co to wychodzi przy różnych sposobach gwałcenia obrazka.

Otóż to! Trzeba zobaczyć jak zachowują się pliki z różnych warunków oświetleniowych przy obróbce. Dla mnie zawsze najważniejszy było kolor i pewna faktura obrazka. Czasami lepiej odbieram pewne niedoskonałości matrycy niż sztucznie wygładzony obrazek co widzę np. w sony. Obraz niby bez szumu, z detalami, gładki i bez wad, ale odnoszę wrażenie, że to taki bardziej render niż zdjęcie.
Są to oczywiście moje subiektywne odczucia, ale też z jakiegoś powodu sporo osób męczyło się przez lata z tymi gorszymi puszkami canona dgy mieli do wyboru lepszy DR i AF u konkurencji.

szwayko
15-10-2020, 13:39
Od dzis przez 3 dni mozna kupic EOS R z adapterem za 6600zł z polskiej normalnej dystrybucji.

Arius74
15-10-2020, 13:53
Cześć. W którym sklepie?

szwayko
15-10-2020, 14:08
Cześć. W którym sklepie?

w cyfrowe kupon
FestiwalOptyczne1300

--- Kolejny post ---

juz po ptakach - kupon stracil waznosc, a bylo
https://lh3.googleusercontent.com/pw/ACtC-3etKu7aYL6fNLq7L_ocuLtno-Pl2eUzNmJJaAZOocCiJ6mwYI6cW8QYw9y1c2Lq9gtWiknp_3Kf S8xrh3nOPQl6XIyWIyM8rkbDC7RnyLzykErsl2iWT39AuQCgig ar7LQrrnegqsPF5WCeXkyzWm-P=w1411-h1076-no?authuser=0

Bangi
15-10-2020, 14:45
Pewnie był jeden aparat w takiej cenie. Typowy rodzimy marketing :(

Kolekcjoner
15-10-2020, 16:01
Pewnie był jeden aparat w takiej cenie. Typowy rodzimy marketing :(

Nie żebym bronił ale wiesz że marże na te sprzęty są liczone w pojedyńczych procentach? Czy myślisz że sklep dopłaca do korpusu robiąc taką obniżkę? Może "winnych" nie ma co szukać tutaj tylko gdzieś zupełnie w innym miejscu świata ;)...

candar
15-10-2020, 17:56
Ach te Canony ;) Schodzą jak ciepłe bułeczki :mrgreen:
https://www.cyfrowe.pl/lp/festiwal-optyczny-2020.html#unikatowe

5193

Bangi
15-10-2020, 19:51
Nie żebym bronił ale wiesz że marże na te sprzęty są liczone w pojedyńczych procentach? Czy myślisz że sklep dopłaca do korpusu robiąc taką obniżkę? Może "winnych" nie ma co szukać tutaj tylko gdzieś zupełnie w innym miejscu świata ;)...

Szczerze pisząc to nie wiem jakie są marże, ale mam wiele negatywnych doświadczeń z różnymi autoryzowanymi sprzedawcami, stąd może moje stereotypowe spojrzenie.

Camilo
16-10-2020, 16:10
Dustin Abbott recenzja R5 https://www.youtube.com/watch?v=5qoViYN8NZ4&feature=youtu.be

Nozanu
17-10-2020, 21:25
A ja mam pytanie do bezlustrowców. Da się w tym ustawiać filtr polaryzacyjny?

marfot
17-10-2020, 22:30
Da się w tym ustawiać filtr polaryzacyjny?

To znaczy w czym ustawiać?

candar
17-10-2020, 23:31

Ciągle pytam Sigmowców kiedy przestaną opierać modelki o betonowy filar i używać statywu. Przecież można normalnie, Canonem.

Nozanu Podziel się na forum jakie odpowiedzi w powyższych kwestiach otrzymałeś od "bezlustrówców" i "sigmowców". Ciekawość zapewne już ich zżera.

jinks
17-10-2020, 23:37
Ja już od jakiegoś czasu chce się dowiedzieć co łączy sigmowców i betonowy filar. O co kaman? :D

Bangi
17-10-2020, 23:59

Da się używać polara fotografując R. Jak z innymi bezlustrami, nie wiem.

Nozanu
18-10-2020, 15:08
Ja już od jakiegoś czasu chce się dowiedzieć co łączy sigmowców i betonowy filar. O co kaman? :D

odpowiadam: Statystyka.
Zdecydowana większość zdjęć publikowanych na forach oraz testów na portalach foto z Sigma artów 85/f1,4 to właśnie te gdzie modelka jest oparta o betonowy filar lub jakieś żelastwo itp. a aparat (co zwykle jest w podtekście opisane) stoi na markowym statywie. Rzadziej siedząca na ziemi modelka z usztywnionym karkiem jak by połknęła właśnie bejzbola i nagminne zdjęcia czarno-białe.
To moje spostrzeżenia z dość długiego okresu rycia internetu w celu poszukiwaniu zamiennika dla EF 85/1,8. Przepraszam nie chcę tu nikogo urazić ani wszczynać kłótni tylko chciałem się przyjrzeć zdjęciom zanim wydam sporą kase na wymarzony f1,4. Najbardziej napalałem się na Samayanga ale nie było pod EF stanęło na C.EF 85/1,4/L is. jestem więcej niż zadowolony, teraz robię portrety w ruchu, z ręki również wnukom i czasem widząc na forach portrety z artów pusty śmiech mnie ogarnia. Ciągle ten sam Art-barok z koniecznością unieruchomienia modela i aparatu a potem przeróbka na cz-b. i ta nadzieja w bezlustrowych AFach za jakieś chore pieniądze. A mi wystarcza 6D

--- Kolejny post ---

To znaczy w czym ustawiać?

Wcześnie czy później jakieś bezlustro też do mnie zawita i chciałem po prostu spytać- jak tam jest z regulacją filtra polaryzacyjnego bo gdzieś wyczytałem że jest problem z bezlustrowym wizjerem. Pytam tych co używają polara, bo to że podpiąć się da to oczywiste ale czy widać w wizjerze np. odblaski na twarzy i efekt regulacji intensywności działania filtrem?
Pytanie z ciekawości na przyszłość, bez podtekstów.

jinks
18-10-2020, 15:33
Wcześnie czy później jakieś bezlustro też do mnie zawita i chciałem po prostu spytać- jak tam jest z regulacją filtra polaryzacyjnego bo gdzieś wyczytałem że jest problem z bezlustrowym wizjerem. Pytam tych co używają polara, bo to że podpiąć się da to oczywiste ale czy widać w wizjerze np. odblaski na twarzy i efekt regulacji intensywności działania filtrem?

Możesz to sprawdzić samodzielnie kręcąc polarem w trybie LV na swoim 6d.

marfot
18-10-2020, 15:33
jak tam jest z regulacją filtra polaryzacyjnego bo gdzieś wyczytałem że jest problem z bezlustrowym wizjerem. Pytam tych co używają polara, bo to że podpiąć się da to oczywiste ale czy widać w wizjerze np. odblaski na twarzy i efekt regulacji intensywności działania filtrem?

Stopień likwidacji odblasków na powierzchniach błyszczących jest widoczny bardzo wyraźnie. Tu nie ma problemu - przed chwilą obejrzałem sobie jak to jest w moim R.
W przypadku przyciemnienia nieba jest pewna różnica w stosunku do OVF. Jeżeli niebo zajmuje bardzo dużą część kadru to np w trybie Av następuje korekta ekspozycji i efekt przyciemnienia jest jakby łagodzony bo EVF prezentuje obraz jaki będzie zarejestrowany. W przypadku trybu M, przy zablokowanych parametrach ekspozycji, widać efekt przyciemnienia wyraźniej.

Arius74
29-10-2020, 12:57
Mam pytanie w jaki sposób można sprawdzić przebieg EOS R.

Bangi
29-10-2020, 13:53
(...)W przypadku przyciemnienia nieba jest pewna różnica w stosunku do OVF. Jeżeli niebo zajmuje bardzo dużą część kadru to np w trybie Av następuje korekta ekspozycji i efekt przyciemnienia jest jakby łagodzony bo EVF prezentuje obraz jaki będzie zarejestrowany. W przypadku trybu M, przy zablokowanych parametrach ekspozycji, widać efekt przyciemnienia wyraźniej.

Warto podkreślić, że działa to de facto tak samo jak w przypadku lustra.

akustyk
29-10-2020, 15:40
Warto podkreślić, że działa to de facto tak samo jak w przypadku lustra.

ze w lustrzance obraz w celowniku jasnieje w automatyce przyslony/czasu kiedy polar mocniej przyciemnia niebo?

nie w mojej :)

Bangi
29-10-2020, 16:48
ze w lustrzance obraz w celowniku jasnieje w automatyce przyslony/czasu kiedy polar mocniej przyciemnia niebo?

nie w mojej :)

Chodziło mi o kwestię ekspozycji i automatyki aparatu. Być może zbyt dużego skrótu myślowego użyłem.

akustyk
29-10-2020, 17:24
Chodziło mi o kwestię ekspozycji i automatyki aparatu. Być może zbyt dużego skrótu myślowego użyłem.

no ale z automatyka to oczywista sprawa.

natomiast automatyczne rozjasnianie EVF przy obracaniu polara jest uciazliwe. utrudnia ocene jego efektu ogolnie, a komus nawyklemu do OVF na dodatek pachnie herezja. nie tak bardzo jak automatyczne wyswietlanie wykonanego zdjecia w EVF (dla mnie to byl moment "Jontek, chwytej grabie, diabol tutej sie pokazol!", bo w DSLR nigdy tak nie bylo :D ), ale jednak jednak wpienia

szandor
30-10-2020, 11:28
Jeszcze jedna recenzja R-ki: "Jak wypada dziś Canon EOS R dwa lata po premierze?"

https://www.digitalcameraworld.com/reviews/canon-eos-r-review

candar
30-10-2020, 11:48
Jeszcze jedna recenzja R-ki: "Jak wypada dziś Canon EOS R dwa lata po premierze?"

Konkluzja najlepsza:
"... a także mierzy się z ostrą konkurencją ze strony EOS RP." :D

szandor
30-10-2020, 12:29
Konkluzja najlepsza:
"... a także mierzy się z ostrą konkurencją ze strony EOS RP." :D

Andrzej bez urazy, ale sprawdza się tu powiedzenie: każdy widzi tylko to, co chce zobaczyć.

Zadałem sobie trud i przeczytałem całość i odnoszę wrażenie pozytywnej oceny R w tej recenzji
....
"Matryca 30,3 MP aparatu EOS R, procesor Digic 8 i obiektywy RF zapewniają niesamowitą jakość obrazu. W naszych testach laboratoryjnych zniweczył Canon 5D Mark IV, Sony A7R III i Nikon Z7 pod względem poziomu szumów ISO, ale 5D Mark IV jest starszym aparatem, a A7R III i Nikon Z 7 są zbudowane pod kątem rozdzielczości, a nie słabe światło. "
....
"Ta magiczna „nauka o kolorze firmy Canon”, o której wszyscy mówią, jest tak dobra jak zawsze; jeśli chodzi o odcienie skóry, A7R III nie jest w tej samej lidze i chociaż Nikon nadrabia różnicę, Z7 wciąż ma do nadrobienia. "

"W rezultacie EOS R nie wypadł tak dobrze pod względem rozdzielczości - ale nie jest to niespodzianką w porównaniu z sensorami Z7 45,7 MP i 42,4 MP w A7R III. EOS R wykazywał lepszy zakres dynamiki niż Sony do ISO400, ale ogólnie nie nadążał za rywalami na papierze."

candar
30-10-2020, 12:46
Ależ ja się nie czepiam! Przeczytaj , co napisałem dokładnie powyżej. Śmieję się wyłącznie z tego , że zdaniem autorów testu (wykonanego po 2 latach od premiery) RP jest bardzo wielką konkurencją dla R ;) Zupełnie odkleili się od rzeczywistości, bo cena używanych korpusów R jest podobna do RP i szczerze wątpię, że RP jest na chwilę obecną konkurencją dla R.

Bangi
30-10-2020, 13:26
no ale z automatyka to oczywista sprawa.

natomiast automatyczne rozjasnianie EVF przy obracaniu polara jest uciazliwe. utrudnia ocene jego efektu ogolnie, a komus nawyklemu do OVF na dodatek pachnie herezja. nie tak bardzo jak automatyczne wyswietlanie wykonanego zdjecia w EVF (dla mnie to byl moment "Jontek, chwytej grabie, diabol tutej sie pokazol!", bo w DSLR nigdy tak nie bylo :D ), ale jednak jednak wpienia

Chyba jedyny sposób na to, to blokada ekspozycji, o której już pisaliśmy.

Gdybym musiał dokupić drugie body, to bez zastanowienia dokupiłbym drugie R, no ewentualnie R5 (ale to już inna bajka) :)

szandor
30-10-2020, 15:11
Ależ ja się nie czepiam! Przeczytaj , co napisałem dokładnie powyżej. Śmieję się wyłącznie z tego , że zdaniem autorów testu (wykonanego po 2 latach od premiery) RP jest bardzo wielką konkurencją dla R ;) Zupełnie odkleili się od rzeczywistości, bo cena używanych korpusów R jest podobna do RP i szczerze wątpię, że RP jest na chwilę obecną konkurencją dla R.

Masz rację, sorry.

Kolekcjoner
30-10-2020, 17:02
Zupełnie odkleili się od rzeczywistości, bo cena używanych korpusów R jest podobna do RP i szczerze wątpię, że RP jest na chwilę obecną konkurencją dla R.

Jest gdzieś R za 4 tysiące? Pytam bez żadnej złośliwości, znajomy szuka....

candar
30-10-2020, 17:42
Jest gdzieś R za 4 tysiące? Pytam bez żadnej złośliwości, znajomy szuka....

Spoko ;) Nie pisałem , że za 4k już są ;) Koniec roku idzie i promki w granicach 5-6k zl z pewnością będą!

Bangi
30-10-2020, 22:30
A ja jeszcze mam ostatnią ratę 0%... pomyśleć że tyle staniał przez te 20 miesięcy. Ale w sumie i tak nie żałuję. Zakup R-ki to była jedna z moich lepszych decyzcji zakupowych.

jinks
03-11-2020, 22:56
Mam pytanie w jaki sposób można sprawdzić przebieg EOS R.

Podbijam pytanie. Znalazłem tylko shuttercount, ale na maca, do którego nie mam dostępu.

Arius74
05-11-2020, 10:49
Witam,
Czy Canon będzie robił nowy soft do pracy z obiektywami EF żeby poprawić tryb seryjny? Czy jest to niemożliwe ze względów technicznych.

sebcio80
05-11-2020, 11:59
Witam,
Czy Canon będzie robił nowy soft do pracy z obiektywami EF żeby poprawić tryb seryjny? Czy jest to niemożliwe ze względów technicznych.

Jeśli masz na myśli szybkość to jest to związane z poborem prądu. Więc ograniczenia techniczne.

Body po podpięciu "sprawdza" obiektyw pod tym względem. W firmware nie jest zapisane z jakim ma działać szybciej z jakim wolniej.

Bangi
05-11-2020, 12:06
Podbijam pytanie. Znalazłem tylko shuttercount, ale na maca, do którego nie mam dostępu.

Aktualnie chyba nie ma innego programu.

Arius74
05-11-2020, 12:43
Jeśli masz na myśli szybkość to jest to związane z poborem prądu. Więc ograniczenia techniczne.

Body po podpięciu "sprawdza" obiektyw pod tym względem. W firmware nie jest zapisane z jakim ma działać szybciej z jakim wolniej.

Dziękuje za informacje. Czyli powoli i tak trzeba zamieniać obiektywy na RF. Ale to trochę potrwa szkoda tej szklarni.

sebcio80
05-11-2020, 15:53
Dziękuje za informacje. Czyli powoli i tak trzeba zamieniać obiektywy na RF. Ale to trochę potrwa szkoda tej szklarni.

Nowsze EF, zaprojektowane po 2012 roku działają jak RF. Sigmy również.

marfot
05-11-2020, 21:50

Przejrzałem BHPhoto i wiele nowych szkieł EF (C35/1.4II, C24-70/2.8II, C100-400LII itd.) nagle zyskuje na popularności. Myślę, że różnica w cenie w stosunku do odpowiedników RF ma tu znaczenie. No i to, że działają bardzo skutecznie przez adapter z serią R.

Arius74
05-11-2020, 22:24

Moje szkła niestety nie łapią się na działanie z EOS R w szybkiej serii, szkoda. Wszystkie zaprojektowane przed 2012. Da się z tym żyć zdjęcia można robić a to jest najważniejsze :D .

jinks
05-11-2020, 23:20
Przejrzałem BHPhoto i wiele nowych szkieł EF (C35/1.4II, C24-70/2.8II, C100-400LII itd.) nagle zyskuje na popularności. Myślę, że różnica w cenie w stosunku do odpowiedników RF ma tu znaczenie. No i to, że działają bardzo skutecznie przez adapter z serią R.Myślę, że się z tym liczyli. Przecież nie da się tak od razu wymienić wszystkich ef-ów na świecie ;) a nowy system musi być również w ten sposób atrakcyjny. Stopniowo będzie przybywać RF-ów na rynku, ale to też sprawi, że rynek wtórny EF-ów będzie coraz bardziej atrakcyjny. Jakby nie patrzeć jest dobrze :)

sebcio80
05-11-2020, 23:25
Przejrzałem BHPhoto i wiele nowych szkieł EF (C35/1.4II, C24-70/2.8II, C100-400LII itd.) nagle zyskuje na popularności. Myślę, że różnica w cenie w stosunku do odpowiedników RF ma tu znaczenie. No i to, że działają bardzo skutecznie przez adapter z serią R.

Moje 3 Sigmy Art 105, 50 i 24 działają świetnie. Tylko 24 nie daje pełnej szybkości przy migawce mechanicznej (co trochę dziwi bo to w miarę nowe szkło) ale akurat przy tym szkle to nie problem.

malwes
08-11-2020, 01:28
Cześć! Czy Wasze R-ki też tak „gadają” non-stop? Mój nawet jak nie robi zdjęć to ciągle mruczy, skrzypi, chrumka, trzeszczy...tak jakby ciągle ostrzyli, tylko ciszej. Chyba z każdym obiektywem tak gada, z Canonem, sigmą, tamronem. Dopiero po wyłączeniu całkowitym milknie po chwili. Nie wiem czy to normalne, moje lustra nie odzywają się nie pytane, a ten skwierczy na okrągło i nie wiem czy mu coś nie dolega.

jinks
08-11-2020, 01:41
Cześć! Czy Wasze R-ki też tak „gadają” non-stop? Mój nawet jak nie robi zdjęć to ciągle mruczy, skrzypi, chrumka, trzeszczy...tak jakby ciągle ostrzyli, tylko ciszej. Chyba z każdym obiektywem tak gada, z Canonem, sigmą, tamronem. Dopiero po wyłączeniu całkowitym milknie po chwili. Nie wiem czy to normalne, moje lustra nie odzywają się nie pytane, a ten skwierczy na okrągło i nie wiem czy mu coś nie dolega.Dziwna sprawa. Najlepiej nagraj te dźwięki i wrzuć tu. Coś jest kaput z puszką albo... ;) a tak bardziej serio to słałbym do serwisu. Wycena jest najczęściej bezpłatna.

Camilo
08-11-2020, 01:56
Wyłącz ciągły af w menu.

RadOs41
08-11-2020, 08:43
Wyłącz ciągły af w menu.
Dokładnie, gdy jest włączony, i np. masz założony dekielek na obiektyw caly czas szuka ostrości i chrumka, jak to ładnie nazwałeś :) tyle że to chrumka obiektyw nie korpus.

marfot
08-11-2020, 08:44
Cześć! Czy Wasze R-ki też tak „gadają” non-stop? Mój nawet jak nie robi zdjęć to ciągle mruczy, skrzypi, chrumka, trzeszczy...tak jakby ciągle ostrzyli, tylko ciszej. Chyba z każdym obiektywem tak gada, z Canonem, sigmą, tamronem. Dopiero po wyłączeniu całkowitym milknie po chwili. Nie wiem czy to normalne, moje lustra nie odzywają się nie pytane, a ten skwierczy na okrągło i nie wiem czy mu coś nie dolega.

Ze wszystkimi szkłami to się dzieje czy tylko z tymi z IS?
W bezlustrach Canona IS chodzi bez przerwy aż do wyłączenia się body.
Powyłączaj IS w obiektywach i nasłuchuj.

RadOs41
08-11-2020, 09:14
Ze wszystkimi szkłami to się dzieje czy tylko z tymi z IS? ..

Ja u siebie zauważyłem to na szklach bez is np. 50/1.4 czy 135/2. To pierwsze słychać głośniej bo wydaje mi sie, ze ma głośniejszy af. To on pracuje. Zauważ ze mając włączony af servo body szuka ostrości, czyli uruchamia af w obiektywie, także gdy nie naciskasz spustu migawki, wystarczy przekierować obiektyw na inny obiekt.

malwes
08-11-2020, 17:21
Dziękuję za wskazówki. Poprzysłuchuję się bo ciągły AF mam raczej wyłączony. Spróbuję to nagrać. To nie są jakieś mocne dźwięki.

bzdura1979
08-11-2020, 17:45
Dziękuję za wskazówki. Poprzysłuchuję się bo ciągły AF mam raczej wyłączony. Spróbuję to nagrać. To nie są jakieś mocne dźwięki.

U mnie taki efekt jest wyraźnie słyszalny z Tamronem 85mm/1.8, szumi i chrząka praktycznie cały czas. Ten sam obiektyw z 6D jest dużo cichszy (delikatny szum tylko przy pomiarze i pstryku). Zupełnie się tym już nie przejmuję.

marfot
08-11-2020, 18:12
U mnie taki efekt jest wyraźnie słyszalny z Tamronem 85mm/1.8, szumi i chrząka praktycznie cały czas. Ten sam obiektyw z 6D jest dużo cichszy (delikatny szum tylko przy pomiarze i pstryku). Zupełnie się tym już nie przejmuję.

Tamron ma IS i dlatego w R szumi cały czas a w 6D tylko kilka sekund po naciśnięciu spustu i parkuje.
Wyłącz IS i zobacz.

bzdura1979
08-11-2020, 18:25
Tamron ma IS i dlatego w R szumi cały czas a w 6D tylko kilka sekund po naciśnięciu spustu i parkuje.
Wyłącz IS i zobacz.

Z wyłączonym IS też chrumka i to jest właśnie dziwne. Nawet kiedyś pytanie tu zadałem, ale nie było odpowiedzi. Uznałem, że ten typ tak ma i tyle.

mkamelg
08-11-2020, 19:48
W bezlustrach Canona IS chodzi bez przerwy aż do wyłączenia się body.

Pozwolę się z Panem nie zgodzić.

W swoim EOS R mam zainstalowany firmware 1.7.0 czyli jego najnowszą wersję.

Jeżeli mam podpięty pod adapter obiektyw EF 28mm f/2.8 IS USM z załączoną stabilizacją, to po ręcznym wciśnięciu przycisku odtwarzania (tym znajdującym się obok przycisku usuwania z ikoną kosza) stabilizacja zostaje zatrzymana a wraz z nią silnik obiektywu - nic nie pracuje, jest głucha cisza. Tak samo dzieje się, kiedy tylny wyświetlacz LCD automatycznie się wyłączy (u mnie po 15 sekundach).

Przed weekendem miałem przez kilka godzin kontakt z jedną z nowości Canona, a mianowicie z obiektywem RF 85mm F2 Macro IS STM.

Zauważyłem, że po ręcznym wciśnięciu przycisku odtwarzania słychać iż stabilizacja zostaje zatrzymana (ustają dodatkowe dźwięki w formie standardowych zgrzytów i pisków), ale silnik obiektywu już nie - cały czas pracuje. Tak samo dzieje się, kiedy tylny wyświetlacz LCD automatycznie się wyłączy (u mnie po 15 sekundach). Silnik obiektywu zostaje w pełni zatrzymany dopiero wtedy, kiedy aparat automatycznie się wyłączy (u mnie po 30 sekundach).

W związku z tym mam do Pana jako posiadacza obiektywu RF 24-105mm f/4L IS USM pytanie.

USM to nie STM. Czy Pański obiektyw zachowuje się tak samo jak mój wcześniej wspomniany EF 28mm f/2.8 IS USM, czy może jak RF 85mm F2 Macro IS STM?

marfot
08-11-2020, 21:04
Pozwolę się z Panem nie zgodzić.

W swoim EOS R mam zainstalowany firmware 1.7.0 czyli jego najnowszą wersję.

Jeżeli mam podpięty pod adapter obiektyw EF 28mm f/2.8 IS USM z załączoną stabilizacją, to po ręcznym wciśnięciu przycisku odtwarzania (tym znajdującym się obok przycisku usuwania z ikoną kosza) stabilizacja zostaje zatrzymana a wraz z nią silnik obiektywu - nic nie pracuje, jest głucha cisza. Tak samo dzieje się, kiedy tylny wyświetlacz LCD automatycznie się wyłączy (u mnie po 15 sekundach).

Przed weekendem miałem przez kilka godzin kontakt z jedną z nowości Canona, a mianowicie z obiektywem RF 85mm F2 Macro IS STM.

Zauważyłem, że po ręcznym wciśnięciu przycisku odtwarzania słychać iż stabilizacja zostaje zatrzymana (ustają dodatkowe dźwięki w formie standardowych zgrzytów i pisków), ale silnik obiektywu już nie - cały czas pracuje. Tak samo dzieje się, kiedy tylny wyświetlacz LCD automatycznie się wyłączy (u mnie po 15 sekundach). Silnik obiektywu zostaje w pełni zatrzymany dopiero wtedy, kiedy aparat automatycznie się wyłączy (u mnie po 30 sekundach).

W związku z tym mam do Pana jako posiadacza obiektywu RF 24-105mm f/4L IS USM pytanie.

USM to nie STM. Czy Pański obiektyw zachowuje się tak samo jak mój wcześniej wspomniany EF 28mm f/2.8 IS USM, czy może jak RF 85mm F2 Macro IS STM?

W RF24-105L silnik stabilizacji pracuje cały czas. Nie zmienia tego włączenie odtwarzania, wygaśnięcie ekranu ani wyłączenie IS suwakiem. Dopiero uśpienie wyłącza szmer.
W przypadku C35/2 IS szmer ustaje po wyłączeniu IS, włączeniu odtwarzania lub wygaśnięciu ekranika.
Firmware 1.7

robcio
08-11-2020, 21:47
Ja tak z innej beczki zapytam, analizującej te szumy, chrumkanie z punktu widzenia nazwijmy to dyskomfortu akustycznego czy tez w tym dlaczego wydaje dźwięk upatrujecie przyszłych problemow? Natury jakościowej dla przykładu?

marfot
08-11-2020, 21:52
Ja tak z innej beczki zapytam, analizującej te szumy, chrumkanie z punktu widzenia nazwijmy to dyskomfortu akustycznego czy tez w tym dlaczego wydaje dźwięk upatrujecie przyszłych problemow? Natury jakościowej dla przykładu?

Temat wyniknął zaraz po pojawieniu się R. Canon jednoznacznie stwierdził, że ciągła praca silników IS po aktywacji body jest "zdrowsza" niż start i zatrzymanie IS kilka razy przy naciskaniu spustu.
W M50 też tak jest ale jakoś nie było wrzawy.

robcio
08-11-2020, 22:05
Dzięki za wyjaśnienie

malwes
09-11-2020, 17:55
Drodzy! Trafiliście w punkt.
Chrumka tylko z obiektywami IS gdy stabilizacja jest włączona. Jak wyłączyła - cisza jak makiem zasiać. I tajemnica gadającego sprzętu się wyjaśniła :) Skoro tak ma być, to niech tak będzie - zawsze miałam lustrzanki więc to było osobliwe doświadczenie dla mnie. Dziękuję za podpowiedzi, wyjaśnienia i uspokojenie :)

robcio
11-11-2020, 19:39
Nie jest to absolutnie post reklamowy natomiast jak ktoś myśli o zakupie R to oferta MM jako oficjalnego sprzedawcy dziś zdecydowanie odstaje in plus od innych ofert

https://mediamarkt.pl/foto-i-kamery/aparat-canon-eos-r-body-adapter-ef-eos-r-czarny?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=nonpaid za około 7030

RadOs41
11-11-2020, 20:55
Nie jest to absolutnie post reklamowy natomiast jak ktoś myśli o zakupie R to oferta MM jako oficjalnego sprzedawcy dziś zdecydowanie odstaje in plus od innych ofert

https://mediamarkt.pl/foto-i-kamery/aparat-canon-eos-r-body-adapter-ef-eos-r-czarny?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=nonpaid za około 7030

I raty 30x0%. Zaczyna się robić ciekawie.

robcio
11-11-2020, 21:19
Teraz pytanie czy pojawią się jeszcze śmielsze promocje, głębsze procentowe rabaty w najbliższym czasie. Masz racje, finansowanie ratami zero procent też można połączyć z tym rabatem.

Szkoda, że rabat nie składa nie obejmuje zestawu R+adapter+24-105... a przynajmniej ja na stronie sklepu nie znalazłem.

RadOs41
12-11-2020, 06:06
Adapter jest w komplecie z body, obiektyw dostępny osobno: https://mediamarkt.pl/foto-i-kamery/obiektyw-canon-rf-24-105mm-f-4-l-is-usm-15

Ale i grip bg-22 by się przydal a u nich chyba nie ma.

Ups, teraz zauważyłem że obiektyw to outlet... niestety.

robcio
12-11-2020, 09:44
Jakby ktoś chciał to jeszcze opłacalne jest w miarę uskładanie zestawu R, adapter i 35 -> około 9200
W innych sklepach taki zestaw widuje za 10300-10500