Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : EOS 77D + Tamron 16-300 Di II VC PZD problem z ostrością

mjkoto
25-08-2018, 23:18
Witam wszystkich - to moj pierwszy post na forum - potrzebuję wsparcia od bardziej doświadczonych użytkowników.

Od kilku miesięcy jestem zadowolonym posiadaczem EOS 77D, do tego kitowe 18-55 + 75-300 oraz 50mm/1.8 i 10mm/2.8
Dzisiaj przyszła chęć odświeżenia/ulepszenia sprzętu i nabycia drogą kupna Tamrona 16-300 - koszt nie taki mały bo 2000zł

Siedzę nad tym sprzętem już kilka dobrych godzin, sprzęt jest nowiutki ale pojawiają się same rozczarowania.

Pierwsze rozczarowanie po podłączeniu szkła - kolorowe obwódki dosłownie jak w starych filmach 3D przy ustawieniu na 16mm - przy innych była już poprawa.
Szybkie przeszukanie menu aparatu, wyłączenie wszelkich korekcji obiektyu, potem chwila poszukiwań na stronach i mamy problem rozwiązany: Tamron nawalił i zaleca wyłaczenie korekcji abberacji.
Wszystko pięknie i ładnie bo w trybie M, AV, TV, P można to zrobić, natomiast w AUTO i innych predefiniowanych już nie da bo nie ma takiej opcji w menu.
Żeby była jasność ja AUTO nie używam, ale moja żona już tak więc sprzęt za kupę kasy już na dzień dobry jest niepełnowartościowy.

Drugie rozczarowanie przyszło bardzo szybko i nie jestem w stanie sam tego wyjaśnić dlatego proszę o pomoc.
Problem najbardziej widoczny przy najmniejszej ogniskowej 16mm, autofokus ustawiony na 1 punktowy.

Przy robieniu zdjęć przez wizjer
16mm f/3.5 - całkowicie nieostre
16mm f/5.6 - mocno nieostre
16mm f/8.0 - lekko nieostre

Przy robieniu zdjęć przez live view
16mm f/3.5 - ostre
16mm f/5.6 - ostre
16mm f/8.0 - ostre

W skrócie zdjęcia przy 16mm przez wizjer są nieostre a przez live view już tak.

Czy macie jakieś pomysły jak można rozwiązać ten problem? Przeszukałem już chyba całe menu , przywróciłem profilaktycznie do ustawień fabrycznych i nic - dalej to samo.
Dorzucam przykładową fotkę i wycinki żeby ukazać w czym problem.

FW aparatu 1.0.2
FW obiektywu 1.1.0

Nie kryję rozczarowania bo z obiektywami za 300-500zł nie ma problemu, a w tym za 2000 nic nie działa.
Pomóżcie proszę113811391140

mjkoto
26-08-2018, 00:11
Teraz widzę jeszcze kolejne przykre niuanse

Canon EF 75-300 mm f/4-5.6 III:
Pole widzenia 32.2 - 8.2 stopni

Tamron 16-300 mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD
Pole widzenia 82.12 - 5.2 stopni

Niby Tamron miał mieć 5,2 stopnia czyli sporo mniej niż Canon.
Tak na prawdę Tamron przy 300mm łapie w kadrze taki sam obszar co Canon ustawiony na 210-220mm

Zamiast dawać lepsze przybliżenia niż Canon daje gorsze. I to dużo gorsze.
Do tego na maksymalnym przybliżeniu w Canonie obraz w środku kadru jest ostrzejszy.

Ewidentnie coś jest nie tak.

tmielcarz
26-08-2018, 01:16
Standardowy problem z obiektywami niesystemowymi (Sigma, Tamron). Nowe modele tych producentów da się kalibrować specjalną przystawką, ale Twój nie jest kompatybilny z Tap-In Console. Dodatkowo 77D nie ma mikrokalibracji AF, więc od tej strony też nic nie zrobisz. Jedyne wyjście to oddać obiektyw (wraz z body) do serwisu w celu kalibracji. Przez LiveView ostrzy dobrze, ponieważ to jest inna metoda ostrzenia, która działa zawsze dobrze, ale wolniej.

mkamelg
26-08-2018, 10:08
Ewidentnie coś jest nie tak.

Już nic więcej nie analizuj tylko jak kupowałeś ten obiektyw w jakimś sklepie internetowym i nie minęły jeszcze dwa tygodnie od daty zakupu to spakuj go, napisz wniosek/wypełnij formularz online o odstąpieniu od umowy, wydrukuj, dołącz do zwracanego obiektywu i niech odddają Tobie kasę.

Jak kupowałeś w sklepie stacjonarnym to już chyba ten typ zwrotu nie przejdzie i zostanie Tobie wysyłka obiektywu wraz z aparatem na serwis https://www.tamron.eu/pl/serwis/obsluga-serwisowa/ to może go doregulują pod Twój aparat.

Jakbyś zrobił lepsze rozeznanie przed zakupem to byś sobie zaoszczędził pieniędzy i niepotrzebnej nerwówki.

https://www.optyczne.pl/index.html?producent=76&obiektyw=1179&typ=0&moc=0&sort=

Dawid 16 maja 2015, 21:40

Użytkuje od: 3 mies.
Cena zakupu: 400 CHF
Wykorzystanie: Amatorskie

Wady: Strasznie, ale to strasznie rozmywa przy pelnym otworze, troche tandetna obudowa jednak troche ciemny wydaje mi sie, ze nie do konca celny autofokus Stabilizacja obrazu nie działa jak należy

Zalety: duzy zakres ognoskowych szybki i cichy autofokus szeroki kąt daje rade

Podsumowanie: Obiektyw nie jest bynajmniej dla osoby, dla ktorej nawazniejsza jest jakosc zdjec. Sam kupilem, bo bylem przekonany, ze dzięki temu zaoszczędze częstą zmianę obiektywów, żeby pokryć cały zakres ognoskowych. Co prawda faktycznie, dzięki temu obiektywowi żaden inny nie jest potrzebny, przynajmniej jeżli chodzi o zakres. Niestety, jakoś zdjęć mnie rozczarowala. Większość z nich ma efekt "mydełka" na maksymalnym otworze a także jest dosyć ciemny do fotografowania bez dużej ilości słońca. Jeżeli nie myślisz o fotografii, gdzie ważne są szczegóły ten obiektyw będzie dla ciebie. Jezeli zależy ci na czyms więcej - zaopatrz się w coś porządniejszego.

tmielcarz
26-08-2018, 10:26
Obiektywy najlepiej kupować w sklepie stacjonarnym i przed zakupem przetestować je z własnym body.

robson999
26-08-2018, 10:41
Obiektywy najlepiej kupować w sklepie stacjonarnym i przed zakupem przetestować je z własnym body.
Poważnie? Naprawdę tak robisz?

tmielcarz
26-08-2018, 10:52
Poważnie? Naprawdę tak robisz?

Pytasz ironicznie (bo to oczywistość) czy serio ? Tak, właśnie tak robię.

mjkoto
26-08-2018, 11:40
Lepsze rozeznanie powiadasz....
Sęk w tym że amator - czyli ja - ma problem ze znalezieniem wiarygodnych informacji bo współczesny internet jest pełen gównianych wpisów sprzecznych ze sobą.

Posługiwanie się komentarzami z optyczne.pl jest wiec trochę jak loteria - ile pozytywnych tyle negatywnych.

Zakup miał miejsce w sklepie stacjonarnym, a dokładniej EuroRtvAgd więc tam bym raczej z body sobie nie posprawdzał czy czasem zmiana ogniskowej o 2mm nie wpłynie negatywnie na obrazek.

Szkoda i to bardzo, bo nawet jeśli zostanie mój obiektyw skalibrowany to i tak niesmak pozostanie i przy przyszłych zakupach nie będę brał pod uwagę innych obiektywów spoza systemu

mjkoto
26-08-2018, 13:56
Standardowy problem z obiektywami niesystemowymi (Sigma, Tamron). Nowe modele tych producentów da się kalibrować specjalną przystawką, ale Twój nie jest kompatybilny z Tap-In Console. Dodatkowo 77D nie ma mikrokalibracji AF, więc od tej strony też nic nie zrobisz. Jedyne wyjście to oddać obiektyw (wraz z body) do serwisu w celu kalibracji. Przez LiveView ostrzy dobrze, ponieważ to jest inna metoda ostrzenia, która działa zawsze dobrze, ale wolniej.

W ogóle to dzięki za naprowadzenie mnie w temacie. Troszkę jeszcze przeszukałem sieć i faktycznie jest sporo podobnych problemów. Pstryknąłem jeszcze tablicę testową przy największym otworze i wychodzi że wada jest duża bo dopiero przy +80 jest ostro
1143

r_m
26-08-2018, 19:31
Jakbyś zrobił lepsze rozeznanie przed zakupem to byś sobie zaoszczędził pieniędzy i niepotrzebnej nerwówki.

https://www.optyczne.pl/index.html?producent=76&obiektyw=1179&typ=0&moc=0&sort=

Jak już cytujemy, to wcześniejsza opinia jest nieco inna:

"Wady: Światło f/6,3 jest już od około 100-120 mm. Poza tym nie stwierdzam wad.

Zalety: Jak na obiektyw spacerowy o takim zakresie ogniskowych optyka jest bardzo dobra, byłem pozytywnie zaskoczony. Do tego cichy i bardzo szybki AF i wydajna stabilizacja (na 300 mm jestem w stanie bez większego problemu zrobić ostre zdjęcie na 1/30 sek). Przy tym wszystkim obiektyw mały i lekki. Ostrzy z bardzo małej odległości nawet na 300 mm (12 cm). Obiektyw używany jak narazie z Nikonem D7000."

To czym skołowany potencjalny użytkownik ma się kierować? Odpowiedź "megazoomy to zło wcielone" nie jest dobra, one ą dobre, dla kogoś mającego takie a nie inne potrzeby. I jak widać na zamieszczonym przykładzie być może problem nie wynika z samej konstrukcji obiektywu, tylko z "nie dogadania się" obiektywu i body (zdarza się).