PDA

Zobacz pełną wersję : Regulacja Af na kilku body

christoo
25-05-2018, 11:20
Witam,
Jest w stanie mi ktoś krótko opisać na jakiej zasadzie działa regulacja af?
Posaidam sigme 35mm arta + canon 6d i canon 6dm2. W 6d nie ma żadnych problemów z autofocuem, gorzej jest w nowej puszce. Do 1m jest akceptowalnie, im dalej tym gorzej.
I teraz pytanie:
a) Czy jestem w stanie wyregulować af przy pomocy mikroregulacji z poziomu body?
b) Lepiej zainwestowac w sigme usb dock?
c) I chyba jedno z najważiejszych pytań -> Jeśli uda mi sie wyregulować obiektyw pod jedno body ( czy z poziomy mikrorefulacji czy dzięki sigma dock) to co będzie z drugim korpusem? Wszystkie dane są zapisywanie w aparacie pod konkretny szkło?

Z góry dzięki za pomoc!

gnd
25-05-2018, 12:41
Muszę cię zmartwić. Jak ruszysz dockiem jeden to przestanie działać na drugim. Musiałby istnieć profile rozpoznające puszkę. Możesz skalibrować idealnie jeden, a na drugim ustawić w body stałą wartość na plus lub minus. W praktyce mam skalibrowany s jędrnym bodybi tylko z tym używam.

Dock przyda sie tak czy siak do zaktualizowania oprogramowania obiektywu. Wersja 2.00 poprawia DPAF

Wolę mieć 35mm ba 6d2 ze względu na większy margines do cropa.

christoo
25-05-2018, 13:31
Ok super dzięki wielkie. Czyli dock mi na nic skoro na jednym body działa ładnie ( jedynie jak coś to do aktualizacji )
Pytanie jeszcze, jak na drugim body skalibruje wartosci, to będzie się tylko odnosił konretnie do danego obiektywu? Czy jak zrobie mikroregulacje dla sigmy to reszta obiektwów będzie z tego korzysstała co będzie się równało z problemami z af?

btw. gdyby ktoś był z małopolski i miał jakieś pojęcie o kalibracji to proszę o informacje ;)

tmielcarz
25-05-2018, 14:12
Pytanie jeszcze, jak na drugim body skalibruje wartosci, to będzie się tylko odnosił konretnie do danego obiektywu? Czy jak zrobie mikroregulacje dla sigmy to reszta obiektwów będzie z tego korzysstała co będzie się równało z problemami z af?

W body masz dostępne dwa tryby:
* mikroregulacja globalna (dla wszystkich obiektywów)
* mikroregulacja per obiektyw

Ciebie interesuje ten drugi.

merida
25-05-2018, 23:20
Może już nie długo pojawi się w Canonie bezlustro i nie będzie tego problemu. Sam się z tym męczyłem na kilku szkłach w 6d,5d3 i d750, aż zmieniłem system i się cieszę :)