Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 5D mark IV czy SONY A7rIII ? Zakup w Polskim sklepie.

Jar0
26-02-2018, 20:36
Cześć!

Planuje zakup body + szkła (jasna stałka 50mm f/1,2 oraz coś szerokiego do wnętrz 16-35 lub 20 1,4 Art od Sigmy) i wacham się pomiędzy SONY A7rIII i Canon 5D mark IV.
Będę realizował różne zlecenia zarówno foto-reportaż ślubny jaki sesje "fashion", architektura wnętrz, kliniki.
Jeśli ktoś zajmuje się podobnymi tematami to chętnie "posłucham" mądrych podpowiedzi.
Od razu zaznaczę, że wyszedłem z Nikona i wolałbym nie wracać.
Testowałem ostatnio Soniacza A7rIII ale to było na szybko w sklepie i ciężko mi jednoznacznie powiedzieć czy to dla mnie sprzęt bo niby taki super-hiper nowoczesny ale grip jest sporo za mały.
Nie testowałem Canona 5D mark IV ale super leży mi w dłoni i testowałem kiedyś 5D markIII więc wiem na pewno, że idealnie pasuje mi ergonomia body. Szklarnia wiadomo, że nie ma lepszej niż Canona.
Jestem już nieźle skołowany a zaraz zaczyna mi się sezon foto.

Z góry dzięki za pomoc i pozdro!

tomfoot
26-02-2018, 20:47
Nie myślałeś o Pentaxie?

Jar0
26-02-2018, 20:50
Myślałem ale wydaje mi się, że ma niestety za słaby autofocus.
Szczerze nie testowałem osobiście a swoją opinie opieram na specyfikacjach i wiedzy z Youtuba.
Taka prawda ;)

robertskc7
26-02-2018, 21:26
A ile masz tych zleceń i co masz obecnie ? Na czym pracujesz?

WzW
26-02-2018, 22:13
Z tych dwóch wziąłbym Nikona D850 ;) Ale jak nie chcesz Nikona, to w zasadzie zostaje Canon 5D IV jeśli masz ograniczony budżet na szkła, a Sony A7RIII można brać pod uwagę jeśli ma się niemal nieograniczoną kasę, bo ceny szkieł w systemie Sony niejednego już wykończyły :)

Z przedstawionej dwójki moim faworytem jest Sony A7RIII - najbardziej zaawansowany, cudo techniki (fajny jest np. pixel shift - ale to do zdjęć statycznych), ale dobre szkła z G w nazwie albo wszelkie Zeissy swoje kosztują. Nie wiem czy u Sonego dostaniesz odpowiednik Arta 20 1.4 (chyba nie), 16-35 jest, natomiast zamiast 50 1.2 musisz się zadowolić doskonałym Sony Zeiss Planar T* FE 50mm f/1.4 ZA. Jest rewelacyjny, niektórzy twierdzą że tylko dla tego szkła warto wejść w system A7-ek.

Jar0
26-02-2018, 22:29
A ile masz tych zleceń i co masz obecnie ? Na czym pracujesz?

Ile mam zleceń?
Pytanie dość trudne bo mam kilka zarówno "z podpsiem" jak również wiele po prostu planowanych na krótko przed sesją i wynikających z wieloletniej współpracy.
Rozumiem, że twoje pytanie miało na celu rozpatrzenie zasadności dużego wydatku względem dochodu?

--- Kolejny post ---

Z tych dwóch wziąłbym Nikona D850 ;) Ale jak nie chcesz Nikona, to w zasadzie zostaje Canon 5D IV jeśli masz ograniczony budżet na szkła, a Sony A7RIII można brać pod uwagę jeśli ma się niemal nieograniczoną kasę, bo ceny szkieł w systemie Sony niejednego już wykończyły :)

Z przedstawionej dwójki moim faworytem jest Sony A7RIII - najbardziej zaawansowany, cudo techniki (fajny jest np. pixel shift - ale to do zdjęć statycznych), ale dobre szkła z G w nazwie albo wszelkie Zeissy swoje kosztują. Nie wiem czy u Sonego dostaniesz odpowiednik Arta 20 1.4 (chyba nie), 16-35 jest, natomiast zamiast 50 1.2 musisz się zadowolić doskonałym Sony Zeiss Planar T* FE 50mm f/1.4 ZA. Jest rewelacyjny, niektórzy twierdzą że tylko dla tego szkła warto wejść w system A7-ek.

No właśnie WzW, jest sporo tych "ach-ów" i "och-ów" ale grip w dłoni nie leży oraz jak sam wspomniałeś szkła drogie są jak diabli :(
Zastanawiałem się nad zakupem A7rIII + 28mm+konwerter na 21mm do tego 50mm f/1,8 - taniocha w systemie bo poniżej 1000 zł lub coś sensowniejszego czyli Zeiss 55mm f 1,8 lub ten Zeiss 50mm f/1,4 w droższej opcji. Trudny wybór z powodu mało korzystnych cen w systemie Sony.
Nikon D850 wiadomo jest naprawdę super ale już nie chcę wracać do tego systemu skoro wszystko sprzedałem i nie byłem zadowolony.

WzW
26-02-2018, 22:36
Tak jak pisałem Sony A7RIII to dużo lepsze body, natomiast decydując się na system trzeba brać pod uwagę nie tylko body. Oczywista sprawa.

Zeiss 55 1.8 jest więcej niż dobry, ale nie tak dobry jak Planar. Później oczywiście jest jeszcze król wszystkich obiektywów - Otus.

Tu na forum jest co najmniej jeden użytkownik Sony A7R III - może się odezwie niedługo. Ja żadnego z tych body nie miałem nawet w ręku, zatem więcej nie podpowiem.

Camilo
26-02-2018, 23:23
Może warto poczekać chyba jutro ma ukazać się a7III

Sigma wprowadzi obiektywy (kobyły) z wbudowaną przelotką pod sony https://www.sonyalpharumors.com/sr5-leake-dimages-five-new-sigma-fe-lenses/

WzW
26-02-2018, 23:45
Może warto poczekać chyba jutro ma ukazać się a7III

O pierwszej w nocy ma być premiera w USA. "Zwykła" A7 III to nie będzie to samo co model R. Choć oczywiście będzie dużo tańsza.

Sigma wprowadzi obiektywy (kobyły) z wbudowaną przelotką pod sony https://www.sonyalpharumors.com/sr5-leake-dimages-five-new-sigma-fe-lenses/

Przelotka je wydłuży, kobyły to będą straszne, ale to w końcu obiektywy lustrzankowe o świetnej jakości. Coś za coś.

No i już jest 20mm F1.4 DG HSM | Art o które pytał JarO

gnd
26-02-2018, 23:56
O pierwszej w nocy ma być premiera w USA. "Zwykła" A7 III to nie będzie to samo co model R. Choć oczywiście będzie dużo tańsza.

Przelotka je wydłuży, kobyły to będą straszne, ale to w końcu obiektywy lustrzankowe o świetnej jakości. Coś za coś.

No i już jest 20mm F1.4 DG HSM | Art o które pytał JarOWygląda to na lustrzankę wersje z wbudowanym adapterem.

grizz
26-02-2018, 23:57
I pewnie tak jest. Pytanie tylko jak Af będzie śmigał.

Camilo
27-02-2018, 08:41
Juz jest oficjalnie,specyfikacja na papierze zajeb...

WzW
27-02-2018, 18:02
W sumie podobnej specyfikacji się spodziewaliśmy. Małym zaskoczeniem może być dual card slot.

System szkieł A7 szybko się rozrasta, te kobyły "z przyspawanym adapterem" sporo namieszają. Mimo dużych rozmiarów, są ciekawe, bo mają dostosowany autofocus do bezlusterkowców. A ich jakość optyczna i jeszcze względnie akceptowalna cena sprawia, że rozpocznie się spory ruch w interesie FF od Sony.

Jar0
27-02-2018, 23:23
Sam już czekam na to kiedy się pojawią bo zdecydowanie ciekawiej wygląda przyszłość systemu Sony ;)

Kolekcjoner
28-02-2018, 00:54
W sumie podobnej specyfikacji się spodziewaliśmy. Małym zaskoczeniem może być dual card slot.

System szkieł A7 szybko się rozrasta, te kobyły "z przyspawanym adapterem" sporo namieszają. Mimo dużych rozmiarów, są ciekawe, bo mają dostosowany autofocus do bezlusterkowców. A ich jakość optyczna i jeszcze względnie akceptowalna cena sprawia, że rozpocznie się spory ruch w interesie FF od Sony.

A moim zdaniem żadnego wielkiego ruchu w interesie nie będzie. Nie ma żadnej wartości dodanej w bezlusterkowcach. Wszystko co już się dało dać dano, a największe bolączki się nie zmieniły na centymetr.

WzW
28-02-2018, 15:34
Kolekcjoner - wiesz kilka zalet mają nad lustrzankami, szczególnie brak problemu BF/FF. A to poważna sprawa. Uproszczona budowa to plus jeśli chodzi o niezawodność. A jeśli chodzi o minusy (pewnie głównie chodzi Ci o drogie szkła / przeciętną wydajność baterii) to to się powoli zmienia.

Ja na razie nie skuszę się na bezlusterkowca, zamiast M5, M50, M60 (czy jak one się tam nazywają) wezmę lusztrzankę Canona, ale za parę lat......

Kolekcjoner
28-02-2018, 23:24
Kolekcjoner - wiesz kilka zalet mają nad lustrzankami, szczególnie brak problemu BF/FF. A to poważna sprawa. Uproszczona budowa to plus jeśli chodzi o niezawodność. A jeśli chodzi o minusy (pewnie głównie chodzi Ci o drogie szkła / przeciętną wydajność baterii) to to się powoli zmienia.

Ja na razie nie skuszę się na bezlusterkowca, zamiast M5, M50, M60 (czy jak one się tam nazywają) wezmę lusztrzankę Canona, ale za parę lat......
Dla mnie jeszcze nadal kiepsko sprawujące się wizjery w ciemnicy. Poza tym ergonomicznie z 70-200 (moje ulubione szkło) nie ma szału. Próbowałem sił ostatnio z sony A7 w tearze - dla mnie to byłaby męczarnia jakbym musiał robić zdjęcia czymś takim na codzień.

grizz
28-02-2018, 23:36
Ale jak nadal? Popatrz na nowe konstrukcje a nie na model sprzed 5 lat...

Kolekcjoner
01-03-2018, 01:03
Ale jak nadal? Popatrz na nowe konstrukcje a nie na model sprzed 5 lat...
Popatrzę. Natomiast nie bardzo rozumiem czemu mam wydać tyle kasy żeby mieć to co już mam :lol:.

WzW
01-03-2018, 10:35
Jak mawiają: "tanio to już było, teraz będzie tylko drożej".

No cóż nie da się ukryć, że bezlusterkowce, czyli takie "b. nowoczesne aparaty" to wielka okazja dla producentów żeby zedrzeć z klientów kasę. Kasę od nowości i "nowoczesnych" technologii.

grizz
01-03-2018, 10:53
A lustrzanki to coraz tańsze są? Sam pisałeś: http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/nowe-amatorskie-modele-2000d-i-4000d-107472/

WzW
01-03-2018, 16:09
Przykład z 2000D / 4000D - rzeczywiście na starcie oba Canony są drogie, za drogie.

Ale ogólnie rzecz biorąc lustrzanki są relatywnie tanie, bezlustra (z uproszczonym torem optycznym) powinny być tańsze od DSLR.

grizz
01-03-2018, 16:12
Ale porównaj ceny wraz z parametrami. Puszki nie odstają. Wręcz bezlustra dają więcej funkcjonalności za daną cenę...

... Szkła to inna bajka. Niestety.

fret
02-03-2018, 12:16
Ale porównaj ceny wraz z parametrami. Puszki nie odstają. Wręcz bezlustra dają więcej funkcjonalności za daną cenę...

... Szkła to inna bajka. Niestety.

I tu pojawia się pytanie: zdjęcia robi się funcjonalnością, czy szkłami? ;)

grizz
02-03-2018, 13:51
Tym i tym.

W końcu skąd takie parcie np. na super Af jak można manualne?

Po co 14 FPS jak można w pojedynczym...

Kolekcjoner
02-03-2018, 16:50
I tu pojawia się pytanie: zdjęcia robi się funcjonalnością, czy szkłami? ;)

Obawiam się że przede wszystkim głową ;).....

fret
02-03-2018, 18:05
Tym i tym.

W końcu skąd takie parcie np. na super Af jak można manualne?

Po co 14 FPS jak można w pojedynczym...

Ok, ja wolę funkcjonalność starej piątki i dostęp do mnóstwa fajnych szkieł w rozsądnych cenach. 14 FPS? Chyba by mi się nawet zdjęć po sesji nie chciało oglądać. Za dużo. Pomijam oczywiście jakiś bardzo specjalistyczne zastosowania, ale w 99% to zwykłe gadżeciarstwo.

grizz
02-03-2018, 18:25
Spytaj tych wszystkich którzy zamiast starej 5d wybierają 1d czy D5. Gadżeciaże!

fret
02-03-2018, 18:40
Spytaj tych wszystkich którzy zamiast starej 5d wybierają 1d czy D5. Gadżeciaże!

Raczej zawodowcy z konkretnymi potrzebami, gadżeciaże idą w funkcjonalność Mad Maxa ;)