PDA

Zobacz pełną wersję : Punkty/plamki śiwetlne na zdjęciu EOS 1200D

Pezet85
30-01-2018, 20:42
Witam,

ostatnio kupiłem sobie dwa używane obiektywy, robiąc zdjęcia wieczorem jednym z obiektywów(55-250) wyszły na zdjęciach rozmyte plamki świetlne. Myślałem że to wina brudnych soczewek i pyłków kurzu w środku. Wyczyściłem go porządnie ale znów pod światło pojawiają się plamki. Podmieniłem obiektywy i okazało się że na wszystkich jest tak samo. Wcześniej jak miałem na stałe podpięty obiektyw kit, nie zauważyłem tego problemu.
Oglądnąłem lustro w body i jest delikatnie pobrudzone z tym że napewno nie są to wolne pyłki kurzu. Czy to może być przyczyną?
Poniżej zrobiłem zdjęcie obiektywem kitowym oraz biała kartkę na przysłonie f22.

W załączniku dołączam zdjecia...
471472473474475476

Suchy
30-01-2018, 20:49
Każdy obiektyw, mając w kadrze źródło światła, szczególnie z boku, puszcza tzw. flary. I to właśnie widzisz na zdjęciach. Przy czym efekty, które otrzymałeś, są znikome, szczególnie biorąc pod uwagę półkę cenową obiektywów. Akurat Twoje efekty są łatwe do usunięcia w postprodukcji, gdy wywołujesz fotki z rawa. Zdarza się, nawet w obiektywach za wiele tysięcy złotych, że praca pod światło jest po prostu dramatyczna a uzyskane flary i refleksy po prostu masakrują całe zdjęcie.

Pezet85
30-01-2018, 21:03
Już myślałem że to przez jakieś zanieczyszczenia.
To znaczy że nie mam się czym przejmować, tak?

Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka

Suchy
30-01-2018, 21:11
Dokładnie tak! Potrenuj przy jakich ustawieniach obiektywu względem źródeł światła te efekty są minimalne staraj się tak ustawiać. A jak nadal Ci to przeszkadza to wywołuj fotki z formatu raw w jakimś programie i potem delikatnie retuszuj zdjęcia w miejscu tych flar. Ale jak już wspomniałem, biorąc pod uwagę półkę cenową obiektywów, te efekty świetlne są naprawdę znikome.

Pezet85
30-01-2018, 21:29
Dzięki wielkie za porady, wrzucam jeszcze jedno surowe zdjęcie wywołane do jpeg zrobione obiektywem 55-250, gdzie widać powiedzmy dwa rozmazane sześciokąty. To jest na pewno efekt flary? Czy zakładając tulipan zmniejszę efekt flar?

Tom77
30-01-2018, 22:24
Popatrz na zdjęcie, widać co jest przyczyną tych flar. Postaraj się zmienić miejsce, kąt ustawienia obiektywu wzgledem tej latarni, znajdź jakieś miejsce aby obiektyw znalazl się w cieniu, zwiększ przesłonę. Tulipan też moze pomóc, jak nie tulipan to może być czapka. Sporo zależy tez od obiektywu.