Zobacz pełną wersję : Pentacon SIX TL
Paweł Grabowski
07-05-2006, 10:24
Witam!
Czy ktos z Was ma taki aparat i moze sie podzielic uwagami na temat jego uzywania. Wpadli mi on ostatnio w rece z trzema szklami i sie zastanawiam czy inwestowac w jego czyszczenie sprawdzenie itd itp. Nie mam pojecia o srednim formacie i jego uzywaniu. Szukam kontaktu z ludzmi ktrzy pomoga.
Pozdrawiam
Paweł
Do niedawna bylem zdeklarowanym fanem MF. Ale przeszlo mi juz :D ;)
P-Six jest troche jak wino bo jest tani i dobry bo dobry i tani ;) :D
Z wad: przygotuj sie na nadkladnaie klatek - to kazdy wiekowy Six ma w standardzie i moim skromnym zdaniem wszelkie regulacje, wymiany sprzegla zdaja sie psu na bude. Rozwiazanie - wizjer na tylnej sciance i manualna kontrola. Rozsynchronizowane czasy - jak w kazdym starym aparacie -> serwis i przesmarowanie. Sprawdz w jakim stanie jest migawa - jest materialowa wiec o zmeczenie jej nietrudno. Six potrafi byc bardzo wdziecznym aparatem, ma jego oldskulowy wyglad bardzo leca dziewczyny - w zeszle lato tak wlasnie robilem portrety lazilem po miescie z Sixem i biometarem 120mm i prosilem o zapozowanie albo robilem fote "na usmiech" ;)
Przygotuj sie na glosna i malo kulturalna prace lustra - kiepska amortyzacja i wytlumienie - da sie z tym zyc. Do tego niezla i niedroga optyka -- czyli na poczatek powinien wystarczyc. Potem warto rozejzec sie za jakas MAMYA 645 SUPER czy inna Bronica ;) naprzyklad. Ostatnio ceny mocno spadly. Oczywiscie wszystko to ma sens jesli chcesz sie bawic w wywolywanie filmow, skanowanie tego itp. W sumie frajda jest spora ;)
Witam!
Czy ktos z Was ma taki aparat i moze sie podzielic uwagami na temat jego uzywania. Wpadli mi on ostatnio w rece z trzema szklami i sie zastanawiam czy inwestowac w jego czyszczenie sprawdzenie itd itp. Nie mam pojecia o srednim formacie i jego uzywaniu. Szukam kontaktu z ludzmi ktrzy pomoga.
Pozdrawiam
Paweł
A co konkretnie chcesz wiedzieć ?
Dobrze przemyśl co dalej po naświetleniu filmu... Większość skanerów skanuje tylko mały obrazek, rzutniki do slajdów w rozmiarach większych niż mały obrazek to też rzadkość, można teoretycznie wszystko odbijać ale to mało ekonomiczne...
Samym aparatem to chyba szkoda sobie głowę zawracać, ale szkła mogą się przydać do podpięcia np. do Mamiyi 645 przez przejściówkę...
Paweł Grabowski
07-05-2006, 15:19
Witam!
Dzieki za odzew. Krzychu no wlasnie po to ten post bo nie bardzo wiem o czym myslec. Dla mnie to ma byc zabawa od czasu do czasu w robienie zdjec tym aparatem, nie zaden profi. Podoba mi sie takie przywracanie starych aparatow do uzytku i mam nadzieje go zakonserwowac i od czasu do czasu uzywac.
Co do skanowania to nie sadze abym to czynil. Generlanie myslalem ze oddam do labu film (ILFORD XP2 - proces C41) i niech mi zrobia czarno biale odbitki. Moze kiedys ktos gdzies pozyczy ciemni na noc albo dwie zebym pobawil sie sam. Kiedys robilem zdjecia samemu od a do z wiec co nieco pojecia mam, choc to bylo z malego obrazka. Co do negatywow to sam jestem ciekaw czy jakies laby towolaja w c41 albo b/w w jakims ichnim procesie (nieznam sie na tym wiec nie wiem jakie to procesy). Ma to byc zabawa a nie powazne focenie. Jak mozecie jeszcze cos opisac albo dac jakies linki do instrukcji po polsku to bede wdzieczny.
Napiszcie jakie filmy sie do tego aparatu nadaja, wiem ze o oznaczeniu 120 lub 220 ale czy na nich robi sie zdjecia formatu 6x6 czy tez inne 4x6 lub 9x6. Czy wszystko to rob sie na tych samych filmach.
Myslalem o takich:
1. http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=100499846
2. http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=101978790
Te dwa na dobry poczatek.
Jezeli wiecie to napiszcie jakich uzywa sie koreksow i powiekszalnikow do sredniego obrazka, a akze kto takie zeczy wola w Krakowie. Uff jak na wszystko odpowiecie to bedziecie wielcy ale jestem glodny wiedzy.
Pozdrowki
Paweł
Co do skanowania to nie sadze abym to czynil. Generlanie myslalem ze oddam do labu film (ILFORD XP2 - proces C41) i niech mi zrobia czarno biale odbitki. Moze kiedys ktos gdzies pozyczy ciemni na noc albo dwie zebym pobawil sie sam. Kiedys robilem zdjecia samemu od a do z wiec co nieco pojecia mam, choc to bylo z malego obrazka.
Dla mnie generalnie problem był z tym że oczywiście nie opłacało mi się robić odbitek z całego filmu (ze względu na to że mniejsza czy większa część nie była tego warta), skończyłem kupując Arcusa na Allegro którym w zasadzie można skanować i wielki format tyle że się popsuł...
Część labów (Profilab na pewno) z wywołanego negatywu może Ci zrobić stykówkę, na niej przy formacie 6x6 już coś tam widać...
Co do negatywow to sam jestem ciekaw czy jakies laby towolaja w c41 albo b/w w jakims ichnim procesie (nieznam sie na tym wiec nie wiem jakie to procesy). Ma to byc zabawa a nie powazne focenie. Jak mozecie jeszcze cos opisac albo dac jakies linki do instrukcji po polsku to bede wdzieczny.
Pozdrowki
Paweł
Każdy lab z prawdziwego zdarzenia woła szerokie filmy zarówno C41 jak i E6. Warszawski Profilab woła też szerokie srebrowe B&W w tradycyjnym procesie, podejrzewam że inne też...
Gorzej z odbitkami, bo nie każdy minilab weźmie szeroki film, ale np. standardowy skaner do Fuji Frontiera filmy 120 spokojnie łyka, tak więc odbitki z minilabu spokojnie da się zrobić
......... skończyłem kupując Arcusa na Allegro którym w zasadzie można skanować i wielki format tyle że się popsuł...
Plaga jakas ?? Moj tez odszedl do krainy wiecznych skanow :(
Witam!
Napiszcie jakie filmy sie do tego aparatu nadaja, wiem ze o oznaczeniu 120 lub 220 ale czy na nich robi sie zdjecia formatu 6x6 czy tez inne 4x6 lub 9x6. Czy wszystko to rob sie na tych samych filmach.
120 nadają się na pewno, czy 220 wejdzie do Pentacona to nie jestem pewien - jeden od drugiego różni się długością, AFAIK 220-ki trudno spotkać...
Standardowy Pentacon na tym filmie robi klatki 6x6 cm, bywały takie przerobione na 6 x 4.5 cm (sam takiego miałem), większość aparatów z numerkiem 645 (Mamiya, Pentax) robi takie właśnie klatki na filmie 120...
Dodatkowo na tym samym filmie inne aparaty potrafią robić klatki 6x7 cm i większe...
Myslalem o takich:
1. http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=100499846
2. http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=101978790
Te dwa na dobry poczatek.
Jezeli wiecie to napiszcie jakich uzywa sie koreksow i powiekszalnikow do sredniego obrazka, a akze kto takie zeczy wola w Krakowie. Uff jak na wszystko odpowiecie to bedziecie wielcy ale jestem glodny wiedzy.
Pozdrowki
Paweł
Filmy będą oczywiście OK, pogoogluj za zakładaniem filmu do Pentacona bo 120-ka nie ma kasetki i łatwo prześwietlić jak zrobisz to nieumiejętnie...
Co do koreksów - konkretnych modeli Ci nie podam, ale AFAIK większość się nadaje jeżeli ma regulowaną szpulkę...
Plaga jakas ?? Moj tez odszedl do krainy wiecznych skanow :(
No niestety, nawet specjalnie długo nie pożył... Wciąż gdzieś leży, nie mogę się zebrać żeby go wynieść na śmietnik ale będę musiał bo dużo miejsca zajmuje...
Paweł Grabowski
07-05-2006, 16:35
Dzieki serdeczne chlopaki za pomoc. Jutro jade do mojego labu popytac co i jak. Tak apropo moja firma zakupila budynek starego laboratorium, odnalazlem tam duzo negatywow na szkle i na kliszy, niektore datowane na 1893 rok to prwdziwy kawal historii slaska. Wiecie moze kto moze sie tym zajac i ocalic od zapomnienia przy okazji robiac odbitk. IMHO negtywy w superstanie zwlaszcza te szklane, niemcy je pakowali kazy w swoj osobny papierek pergaminowy i calosc w pudelka. Wygladaja na nieotwierane od kilkudziesieciu lat. Jezeli wiecie cos o ludziachktorzy moga sie tym zajac od strony zrobienie odbitek w Krakowie tobede wdzieczny.
Pozdrawiam i dzieki raz jeszcze!
Paweł
jakie szkła masz do tego pentacona ?
six obsluguje 220. jego licznik nie konczy sie na 12. klatce:)
główny problem sixa jest to, że jeżeli jest już wysłuzony, to nierówno przesówa klatki, pomimo że cyferki oczywiście przeskakują, to zdjęcia czasem zachodza na siebie, a nie ma z tyłu okienka żeby patrzeć na taśmę... Znam kilka takich przypadków. Najlepiej po prostu przed zakupem sprawdzić i się modlić, żeby szybko nie padł :)
Paweł Grabowski
07-05-2006, 19:13
Witam!
Aparatu nie kupuje poprostu go mam, mozna powiedziec ze znalezisko.
Popmart obiektywy sa 3 ale z problemami:
1. Biometar 2,8/80 standard w idelanym jak na swoj wiek stanie.
2/ Flektagon 4/50 szerokokatny stan idelany z malym wyjatkiem, ma trochu luzu na pierscieniu przeslony (tzn sam pierscien sie troszku kiwa na boki i luzno lata dziwgienka od podgladu glebi ostrosci), przeslony sie zmieniaja po tej stronie wszystko dziala, jest nawet specjalny pokrowiec.
3. Sonnar 2,8/180 - gigant, niestety w tym obiektywie nie dziala zmina przeslony. Pierscien dziala i nawet z charakterystycznym kliknieciem, niestety przeslona nie reaguje. Dziala za to dzwigienka podgladu ostrosci, tzn przyslony nie przymyka bo ta niedziala ale sprezynuje. Mysle ze serwis sobie poradzi bo warto szkla w idelanym stanie.
Niestety zaden obiektyw nie ma warst MC co jak wyczytalem duzo daje i bylo w nowszych seriach tych obiektywow.
Sam aparat wyglada na nie zajechany a z zwenatrz wyglada nawet powiedzialbym bardzo dobrze jak na swoje lata. Jest jednak maly problem z migawka na dlugich czasach powyzej 1/15sek jak zwolni sie mogawke to ta otwiera sie ale sie juz nie zamyka, trza naciagnac jeszcze raz i strzelic z szybszym czasem. Tzn czasami to dziala wiec podejrzewam ze mechanizm wymaga czyszczenia bo kurzu w nim calkiem sporo. Mam nadziej ze Panowie na Czapskich dadza temu rade. Jezeli aparat okaze siemozliwy do uruchomienia i przywrocenia funkcjonalnosci to pewnie pare rolek nim strzele. Pote sie zastanowie czy to co mnie bawi. Tak czy inaczej mam zamiar caly komplet odnowic i odrestaurowac zeby byl jak najblizej nowego :-). Taki jakis sentyment we mnie wzbudzil bo pewnei spora czesc zdjec odnalezionych nim byla zrobiona. Jeszcze nei wiem ktore to ale jest troche klisz formatu 6x6.
Czy ktos cos wie na temat ludzi robiacych odbitki z bardzo starych negatywoww Krakowie. To dla mnie wazny temat.
Pozdrawiam
Paweł
Do studia obiektywy super nawet z EOS.
Paweł Grabowski
07-05-2006, 22:49
Wlasnie sie zastanawiam na mozliwosciami podpieciaich do 30D , sa jakies przejsciowki?
Pozdrawiam
Paweł
paweł grabowski: w krakowie masz Muzeum Historii Fotografii --> tam to możesz zanieść. Ucieszą się na pewno. :) Albo poszukaj kontaktu z naczelną Biuletynu Fotograficznego - ona też powinna CI pomóc.
Wlasnie sie zastanawiam na mozliwosciami podpieciaich do 30D , sa jakies przejsciowki?
są na m42 a to już nie problem wkręcić w eos. Na giełdach i w komisach trzeba poszukać.
z psix są adaptery
1. Psix/EOS
2. Psix/m42
oba pasują poprawnie musisz uważac tylko z biometarem 80mm bo adapter psix/m42 auto nie będzie ostrzył na nieskońconość mechanizm tylnej soczewki będzie opierał się o wewn. konstrukcje adaptera
trzeba wymątować wnetrze adaptera i będzie git.
paweł grabowski: w krakowie masz Muzeum Historii Fotografii --> tam to możesz zanieść. Ucieszą się na pewno. :) Albo poszukaj kontaktu z naczelną Biuletynu Fotograficznego - ona też powinna CI pomóc.
Takie fotki też do muzeum a może zrobisz je EF -s sresem z AF?? Ha HA Ha
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.popmart.neostrada.pl/Foto/stocznia/spawacz8e.jpg)
źródło (http://www.popmart.neostrada.pl/Foto/krople/widelec1.jpg)
obie biometar 80 MC + 300D
Czy ktos cos wie na temat ludzi robiacych odbitki z bardzo starych negatywoww Krakowie. To dla mnie wazny temat.
Mogę ci to zeskanować, a odbitki zrobisz sobie gdzie chcesz. Jeśli są to stare negatywy barwne, polecam taką opcję - oprogramowanie skanera dokonuje rewitalizacji kolorów ze starych materiałów.
Paweł Grabowski
08-05-2006, 11:20
Witam!
Czornyj daj jakis namiar na siebie na PW. Niestety wszystkie negatywy sa czarno biale. Nie wiem jak z tymi szklanymi bo troche sie boje ich dawac naplaski skaner zeby nie porysowac. Ale sprobować zawsze mozna. Mozesz zeskanowac klisze 120?
Pozdrowki
Paweł
120 bez problemu - mam Nikona Coolscana 9000ED, a to, czy czarnobiałe, czy kolorowe to bez różnicy. O negatywach kolorowych wspominałem, bo soft tego skanera ma funkcję odzyskiwania kolorów ze starych filmów, czego w tradycyjnym wykonywaniu odbitek uzyskać się nie da.
Co do szklanych, mogą być za szerokie - mam wprawdzie ramkę na preparaty mikroskopowe :lol:, ale na szerokość raczej nie wejdą ;)
Przesyłam e-maila na priva
Paweł Grabowski
08-05-2006, 15:25
Czekam na wiesci na PW lub mail. Niestety nic jeszcze do mnie nie dotarlo.
Co do Pentacona to Pan na Czapskich wycenil przeglad i naprawe obiektywow na 300zl w sumie 150 za aparat i 150 za dwa obiektywy. Nie wiem czy to duzo czy nie jeszcze sie namyslam. Za to ocenil stan Penatcona na bardzo dobry jak na swoje lata bo podobno jest z lat 60 i jakna ten wiek to prawie nieuzywany i oplaca sie go rewitalizowac bo jeszcze chwile posluzy :-). Niestety moje ukochale laboratorium powiedzialo ze filmy wywola bez problemu ale niestety z odbitek z formatu 6x6 nici i musze szukac innego labu ktory ma przystawke do skanowania szerokich filmow. Chlopaki wiec jak cos wiecie o takim labie to dawajcie znac!!! Ewentulanie bede sie prosil Czornyja :-) zeby pomogl. Ewentulanie mysle juz o kupnie skanera ze wzgledu na olbrzymia ilosc klisz tych ze slaska. Zabawy na lata :-)
Musze sie udac do Muzeum Fotografii i pogadac z jedna Pania bo dowiedzialem sie ze warto zakonserwowac te szklane negatywy. Oni podobno wiedza jak to zrobic.
Pozdrowki i dzieki wszystkim za dotychczasowa pomoc. Oczywisce usmiecham sie o jeszcze!!!
Pozdrowki
Sam mam psixa z takim samym zestawem szkiel i co powiem.. zakochalem sie :) od kiedy kupilem apsika to 10d lezy gdzies w torbie, jezeli robie poza psixem, to 50e+17-40...
szkla sa miodne, jezeli chodzi zas o sam aparat, to musisz uwazac na naciag filmu, ale tu pomaga patent zebys trzymal przy naciagniecu spust migawki i nie puszczal korbki jak juz naciagniesz, tylko lekko ja odprowadzil. ewentualnie mozesz dociagac lekko film jakby to nie skutkowalo. moj psix ma problem z 1/125 ale poki co jakos sobie radze :) moze oddam go do pana Giecyngiera do konserwacji zobaczymy.
aha, polecam wymienic matowke z standardowej czystej na jakas z rastrem albo klinem :) pryzmat to tez warta przemyslenia sprawa (moze byc tez z ttl)...
pozdrawiam
Paweł Grabowski
08-05-2006, 18:12
Krwisty, milo slyszec to co mowisz :-). Mam do kompletu pryzmat zwykly (podbno zadkosc) i wlasnie jedzie do mnie pryzmat TTL, nie mam za to "kominka" czego zaluje bo to tak jakby byl niekompletny :-(. Co do matowki to bede bacznie sledzil allegro bo takze o tym myslalem. Zwlaszcza taka z klinem by sie przydala. Niestety w chwili obecnej nic takiego nie ma.
Pozdrowki
Paweł
ja kupilem z rastrem wlasnie 8) moge ci odsprzedac jasniejsza matowke z krzyzem w przezroczystym polu. pryzmatu ttl nie mam, bo jest ponoc ciemniejszy, zreszta i tak uzywam zewnetrznego swiatlomierza (notabene weimar lux cds wlasnorecznie naprawiany :D)... a kominek, no coz, ja np nie lubie, a sa tacy co znow pryzmatow nie uznaja..
No prosze, jest temat o PSIX'ie, wczesniej wyszukiwalem slowa "pentacon" w szukarce i nie bylo. Jednak szukarka rozpoznaje duze i male litery i "Pentacon" sie pojawil.
Przerabial ktos pryzmat z pomiarem swiatla w PSIX? Bo rozne opinie slysze, raczej negatywne. Glownie niepoprawnosc pomiarow. Jak to jest w rzeczywistosci? Czy jesli sa bledy to losowe, czy jakies tendencje na przeswietlanie czy moze niedoswietlanie?.
Osobiscie naswietlam na oko i daje to rade (lub mam eosa ze soba), ale rozmyslam o pomocniku w pryzmacie.
Jesli chodzi o pryzmaty, to posiadam jeden ale bez pomiaru. Wogole ostatnio zrobilem test pokrycia - doklejona matowka w miejsce filmu, statyw, okno i wykalkulowane pokrycie:
źródło (http://www.siudym.webd.pl/temp/psixprism.jpg)
Zdjecie oczywiscie z syfry, ale wszystko tak jak w pentaconie. Sama matowka PSIX ma pokrycie okolo 78%, a pryzmaty zabieraja kolejne procenty. Notorycznie o tym zapominam robiac zdjecia, a potem jest za szeroko :)