Zobacz pełną wersję : Canon 80d ISO
DamianDami
15-09-2017, 11:37
Witam wszystkich. Jestem fotografem amatorem (nie takim całkiem zupełnym) i głównie zajmuje się fotografią portretowa. Mam pytanie do użytkowników canona 80d. Jakie jest tam użyteczne ISO ? Na 6400 ten aparat da jeszcze radę? Zastanawiam się czy ten aparat będzie użyteczny na ślubie. Z góry dzięki zap pomoc ?
Moja odpowiedź będzie trochę nie na temat - jeśli interesują Cię głównie portrety i myślisz o ślubach, to zastanów się nad 6d, w sensownym stanie chyba da się znaleźć w okolicy ceny nowego 80d (tak, wiem, co nowe to nowe, ale co pełna klatka to pełna).
DamianDami
15-09-2017, 12:39
Wiem, że pełna klatka jest najlepsza w tym wpadku. Ale do tej pory użytkowałem 450d i 1200d i oprócz słabego ISO i kiepskiego AF nie narzekałem na cropa. Ogólnie jestem już nastawiony na 80d właśnie z takich powodów że mogę go kupić nowego (wolę mieć aparat który mnie nie zawiedzie i będzie miał gwarancję, a z używkami wiadomo że pewności nie ma co do stanu, a finansowo jestem ograniczony na niespodziewane naprawy), gibany ekranik może się przydać, bo często robię ujęcia w pozycji leżącej, a wiadomo, że nie wszędzie położyć się da; no i dobry autofocus (wiem że przy portrecie jest to mało ważne, ale portret jest moim głównym zainteresowaniem, a nie jedynym). Na ff jeszcze przyjdzie czas. Ogólnie mam w planie zakupić 5d/ 5d mk2 ale to w jakieś przyszłości. Teraz potrzebuje dobre uniwersalne body. I właśnie najbardziej zastsnawia mnie jakie te 80d oferuje użyteczne ISO. Dodam że szkła jakie posiadam to kit, 50mm 1.8 stm, 85mm 1.8 i jakieś m42.
wolę mieć aparat który mnie nie zawiedzie i będzie miał gwarancję, a z używkami wiadomo że pewności nie ma co do stanu, a finansowo jestem ograniczony na niespodziewane naprawy
Popatrz w inny sposób: kupując nowy nie masz żadnej pewności, że Cię nie zawiedzie, masz tylko pewność, że jeśli zawiedzie, nie zapłacisz za naprawę, ale rozumiem Twoje podejście.
Jeśli myślisz o ślubach, to masz jeszcze któryś z tych aparatów (450d/1200d)? Bo wyjście na ślub z jednym body, nawet nówką ze sklepu, to jest pewne ryzyko, jeden z przykładów http://www.canon-board.info/pierwsza-pomoc-awarie-usterki-problemy-56/canon-5d-mk-4-odciecie-zasilania-106071/
A jeśli masz jakieś body na rezerwę, i jesteś w stanie kupić nowego 80d, to może 5d II? Powinno zostać na lampę (nie napisałeś, że masz, a bez żadnej lampy może być ciężko) i na jakieś nieprzewidziane naprawy. Znowu nie na temat ;)
Nie znam się, to się wypowiem :p
Z wymienionych w tym wątku aparatów miałem w rękach jedynie 450D, a na codzień używam 1300D, z taką samą matrycą co 1200D.
Ale:
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=canon_eos80d&attr13_1=canon_eos1300d&attr13_2=canon_eos7dii&attr13_3=canon_eos6d&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=6400&attr16_1=6400&attr16_2=12800&attr16_3=25600&normalization=full&widget=1&x=-0.0023339016372727196&y=-0.0014751923054632243
W porównywarce brak T5 (1200D), więc mamy T6.
Wygląda na to, że chcąc mieć nówkę cropa z najlepszym wysokim ISO, powinieneś dopłacić 1000 zł i brać 7DII.
Jednakże:
- przeskalowanie 24Mpix z 80D do 18Mpix (1200D) powinno poprawić jakość obrazka
- na niskich ISO 80D ma najlepszy DR wśród cropów Canona
- widziałem narzekania na 7DII na niskich ISO (nie bardzo wiem o co chodzi)
DamianDami
15-09-2017, 20:28
Posiadam dwie lampy yongnuo 600ex-rt i 560 iv. Jeśli chodzi o body, to 450d i 1200d mam cały czas i zostają ze mną do końca także backup mam. Ogólnie nie mam zamiaru robić ślubów na codzien, jedynie przy okazji (do tej pory jeden cywilny zrobiony 1200d). No jeśli chodzi o 5d mk2 to wiem jak ten aparat maluje, ale po pierwsze jego marny AF, a po drugie, to wiadomo, że sprzęt dość leciwy i raczej nie użytkowany przez niedzielnych fotografów. Ogólnie na pewno zagości u mnie pełna klatka w bliżej nieokreślonym czasie ( myślę że może za pół roku), ale tak jak mówię- chcę mieć nowoczesne, sprawne i uniwersalne body o które nie będę musiał specjalnie się obawiać jeśli chodzi o niezawodność. Z tego co ja czytałem, to 7d ogólnie nie zachwyca z ISO, a o 80d jest dość mało informacji na ten temat ?
Widzę że kolega już zdecydował. 80D i basta. Szuka tylko potwierdzenia wyboru a wy wyjeżdżacie z jakimś 6d :)
DamianDami
16-09-2017, 11:44
Widzę że nikt nie chce pomóc odnośnie użytecznego iso w 80d. A powiecie jak to jest z zapisem w mRAW? Czy faktycznie szum wtedy jest mniej widoczny? Czy lepiej robić zdjęcia w zwykłym RAW i potem skalować?
Kolekcjoner
16-09-2017, 13:30
Widzę że nikt nie chce pomóc odnośnie użytecznego iso w 80d.
Problem polega na tym, że nikt w Tobie nie siedzi i nie wie jakie iso jest dla Ciebie użyteczne.
Widzę że nikt nie chce pomóc odnośnie użytecznego iso w 80d. A powiecie jak to jest z zapisem w mRAW? Czy faktycznie szum wtedy jest mniej widoczny? Czy lepiej robić zdjęcia w zwykłym RAW i potem skalować?
a internetu nie masz? mało w necie rawów testów porównań i wszystkie odnośnie kazdego aspektu tego aparatu?
ściągnij se rawy mrawy srawy i se zobacz
Widzę że nikt nie chce pomóc odnośnie użytecznego iso w 80d.
Właśnie sobie obejrzałem kilka zdjęć z 80D. Jak napiszę tobie, że dla mnie ISO3200 jest użyteczne to coś ci to da? Dla ciebie wcale tak być nie musi. Ogólnie widzę, że 80D szumi bardziej niż stara piątka z 2005 r. Do ISO3200 znaczy się :)
Ogólnie widzę, że 80D szumi bardziej niż stara piątka z 2005 r. Do ISO3200 znaczy się :)
Po przeskalowaniu do 12 MPix czy "piksel w piksel"?
Nic nie skalowałem. Przejrzałem test 80d na dpreview i porownałem image quality z 5d na rawach.
Nic nie skalowałem. Przejrzałem test 80d na dpreview i porownałem image quality z 5d na rawach.
Szkoda. Ja bym sobie przeskalował. Problem w tym, że trudno znaleźć identyczne (podobne) kadry zrobione tymi aparatami. Z tego co pamiętam podczas testowania 5d przez dpreview była jeszcze stara scenka.
Wszystko się zgadza. By the way 80d to fajny sprzęt i po przeskalowaniu zapewne byłoby super. Tak na szybko spojrzałem bo kolega pytał o akceptowalne wysokie iso. Myślę żebw cropie canona 80d to chyba optymalny wybór. Chyba że ktoś nastawia się na sport wtedy seria 7d.
Jeszcze wracając do tej scenki. Zdaje się, że dpreview niedawno ponownie przetestował 5d i scenka jest identyczna.
Jeszcze wracając do tej scenki. Zdaje się, że dpreview niedawno ponownie przetestował 5d i scenka jest identyczna.
Ponownie? Ciekawe. Możesz podesłać linka do jakiegoś RAWa z 5d z nową scenką?
P.S.
Dzięki, już znalazłem :)
Hmmm, ktoś twierdzi jeszcze, że zakup 5d (tzw. classic) ma jakikolwiek sens? Zwłaszcza, że nie trzeba kupować 80d, można np. 200d (ta sama matryca).
Mam 80D i dla mnie użyteczne ISO to 3200. Np. robię zdjęcia z konferencji, prezentacji itp. Przy ISO3200 i po delikatnej obróbce jakość jest co najmniej dobra.
Tak, ja twierdzę, że zakup 5d wciąż ma sens.
Gdybym miał do wyboru 80d vs 5d to bez wahania wybrałbym 5d :)
Tak, ja twierdzę, że zakup 5d wciąż ma sens.
Gdybym miał do wyboru 80d vs 5d to bez wahania wybrałbym 5d :)
Poproszę o krótkie uzasadnienie, najlepiej w punktach ;)
Poproszę o krótkie uzasadnienie, najlepiej w punktach ;)
Zacznę od tego, że 80D to fajna puszka. Nie wiem czy nie najlepsza z tego co canon oferuje aktualnie w cropie. Osobiście jednak zawsze wybrałbym FF (nawet stare) ponad cropa ponieważ:
1. FF daje lepszą jakość. Nie mówię tylko o szumach ale ogólnie obrazek z FF ma to coś czego mi brakowało w cropie. Szczególnie to widać w 5D ze względu na małe upakowanie mpx.
2. Zdjęcia z FF lepiej się obrabia. Obrazek jest bardziej "elastyczny" w obróbce.
3. FF = brak przelicznika ogniskowej. Jak podpinam np. 50mm to mam obrazek z 50mm a nie robi mi się odpowiednik 85mm. Dla mnie to bardzo ważne.
4. FF daje mniejszą GO i to lubię*
Znalazłoby się jeszcze kilka innych powodów.
*Zaraz przyjdzie taki jeden pan i udowodni tobie, że FF nie daje mniejszej GO :)
aptur ma racje zwłaszcza jeśli pytasz się o szumy i użyteczne ISO. Ale crop jest nadal cropem i każdy praktycznie szumi od ISO 800 . Ja tam od 60D czy 500D nie widzę prawie różnicy w jakości obrazka. Oczywiście jest lepszy AF , LV, filmowanie itd ale obrazek jest podobny. Jak z 5D MKI - lepiej mieć lepsze szkło do niego niż najnowsze FF ze słabym szkłem ....
Zacznę od tego, że 80D to fajna puszka. Nie wiem czy nie najlepsza z tego co canon oferuje aktualnie w cropie. Osobiście jednak zawsze wybrałbym FF (nawet stare) ponad cropa ponieważ:
1. FF daje lepszą jakość. Nie mówię tylko o szumach ale ogólnie obrazek z FF ma to coś czego mi brakowało w cropie. Szczególnie to widać w 5D ze względu na małe upakowanie mpx.
FF w ogólności tak. 5d w stosunku do matryc 80d czy 200d (hic!) już nie.
2. Zdjęcia z FF lepiej się obrabia. Obrazek jest bardziej "elastyczny" w obróbce.
Jak w punkcie 1.
3. FF = brak przelicznika ogniskowej. Jak podpinam np. 50mm to mam obrazek z 50mm a nie robi mi się odpowiednik 85mm. Dla mnie to bardzo ważne.
Kwestia przyzwyczajenia. Chyba, że używasz stu obiektywów, każdy o innej ogniskowej, to może być kłopotliwe ;)
4. FF daje mniejszą GO i to lubię*
Tak, FF daje mniejszą GO. Jeśli ktoś lubi, to rzeczywiście ma problem z APS-C, bo raczej nie nadrobi tego jaśniejszymi obiektywami. Dla mnie to akurat zaleta, bo głębię ostrości częściej mam za małą niż za dużą :)
P.S. Jakbym miał powiedzieć co 5d ma fajniejszego niż współczesne APS-C, to pewnie wymieniłbym... wizjer. Tyle, że w takim 80d czy 200d można to "skontrować" ekranem LCD, na którym nie tylko rzeczywiście coś widać, ale oferuje też sporo innych możliwości.
DamianDami
19-09-2017, 18:44
Wypada powiedzieć jaka decyzja została podjęta. Kupiłem 80d i jestem zadowolony. Doskonale rozumiem zachwyty nad ff, ale nie za wszelką cenę ;)
Decyzja została podjęta przed zadaniem pytania :D
DamianDami
20-09-2017, 14:53
No bo ja byłem nastawiony na te body, jedynie zastanawiało mnie ISO. Gdybym usłyszał że w tym jest lepszy np 70d, to pewnie wybór byłby inny :)
Decyzja została podjęta przed zadaniem pytania :DCanon-board to nie wyrocznia.