Zobacz pełną wersję : Canon 85/1.4 L IS USM - nowość
bardzo mięki, mydlany, łagodny... (takie rozmycie gaussowskie w Photoshopie)
Obrazek ostry, ale bardzo kontrastowy (co w cieniu bardzo ciemne, co w słońcu bardzo jasne)... ciężko mi się to obrabiało.
Do portretu mi średnio leży gdyż twarz jest bardzo ostra widać wszystkie pory i zmarszczki,
To miękki, mydlany czy ostry i kontrastowy bo już się pogubiłem :)
Miękki mydłany (w sensie Rozmycie Gaussowskie),jest Bokeh przy portrecie i mocno rozmytym tłem.
A ostry i kontastowy jest obraz przy planach ogólnych (gdzie bokeh nie jest już taki płytki i widać np.całą ulice), ciemniejsze miejsca są już w głebokim cieniu,
a jasne partie obrazu są mocno jasne na granicy przepału (Warunki były bardzo słoneczne,kontrastowe... ale takie same dla 85/1.2L)
Tutaj jeszcze jedna subiektywna ocena: http://windowtomythoughts.blogspot.com
Gość jest w sumie bardzo zadowolony, ale patrząć po tych samplach to ten obiektyw jest ciemniejszy na tych samych czasach i przysłonach od C85/1.2L (podniesione ISO).
To by się zgadzało, bo przy zmianie obiektywów pamiętam że musiałem ustawiać ekspozycję 2/3 na + (przy C85/1.4 IS).
Mialem dwa razy obiektyw 85/1.2 canona. Za kazdym razem sprzedawalem go, bo mnie wnerwial. Za kazdym jednak razem do niego chce wrocic i pewnie znowu go kupie.
Ostatnie portrety wykonywalem nim w warunkach studyjnych - statyw, model, swiatlo zastane. Laboratoryjnie prawie i niestety w wypadku tego szkla, nie chodzi jedynie o plytka glebie i szybkosc af, ale o jego „nieakuratność” jakby powiedzieli anglojezyczni. Ten focus sobie dziala jak chce. Na 100 zdjec, trafionych tam gdzie chcesz jest może 30% w punkt. Reszta obok. Nie ma bata, jakbym sie nie staral, to po prostu to szklo tak ma.
Na ulicy jest zazwyczaj jescze gorzej.
Jednak te fundamentalną wade rekompensuje wspomniana tutaj „dusza” , czy jak kto woli plastyka wynikajaca z budowy obiektywu i swiatla maksymalnego. Tyle.
Obecnie jest w sprzedazy na fb to szkło w wersji I, nie różniące się optycznie niczym od wersji II i kosztuje 3800zl. To jak za darmo.
Niestety nie mialem wersji 85/1.4, ale dostepne sample są tak rozczarowujące pod kątem bokeh, że nawet nie wypbrazam sobie wydac 8000 zl na szklo. Pomimo tylko 30% skutecznosci af, kupilbym 1.2.
piotr biegaj, iczek
http://iczek.pl
Bokeh jest faktycznie trochę słabszy od 85/1.2 Jest gdzieś pomiędzy wersją 1.8 a 1.2 Za to AF jest szybszy i stabilizacja fajnie działa.
Tutaj jest porównanie rozmycia:
https://neilvn.com/tangents/bokeh-canon-ef-85mm-f14l-is-lens/
Jestem przekonany że autor tych zdjęć spokojnie zrobił by je C85/1.8
Czymkolwiek w miarę jasnym, potem tylko photoshop, bo chyba nikt nie ma złudzeń poza zaczynającymi zabawę w fotografię, że zdjęcia prosto z puszki jakoś inne są, niż te jakie widzą na stronach podobnych typów.
No to zrzuciłem foty z pierwszego wesela po wymianie 1.2 na 1.4...
i jak nic ciśnie mi się na usta cytat z Rozmów Kontrolowanych "...tak, są lepsi,są lepsi, bo są gorsi...(...) więc będą w sam raz..."
Uwielbiałem zdjęcia z pleneru robione szkłem 1.2 wiadomo, obrazek, obrazek i jeszcze raz obrazek,i tyle,albo az tyle;), oczywiście nie oczekiwałem że bedzie to szkło do reportażu, ale... mogłoby dawać nieco wiecej w kwesti af,i mimo że próbowałem robic zdjęcia zabawy prawie na każdym weselu (przez dwa i poł roku posiadania 1.2), to udawało sie zdobić/zaakceptować pojedyncze sztuki. A wczoraj rewelacja, w końcu mam obiektyw którego będe mógł używac w całej swojej pracy a nie tylko w połowie. Powiedzieć że af w 1.4 jest szybki, to nic nie powiedzieć, on zwyczajnie zap......la :D foty pod swiatła orkiestry kontrastowe, ostre,rozmycie przyjemne dla oka...
Pewnie z czasem gdy emocje opadną, zobacze jakies minusy, ale na dziś....BAJKA :mrgreen:
No to zrzuciłem foty z pierwszego wesela po wymianie 1.2 na 1.4...
i jak nic ciśnie mi się na usta cytat z Rozmów Kontrolowanych "...tak, są lepsi,są lepsi, bo są gorsi...(...) więc będą w sam raz..."
Uwielbiałem zdjęcia z pleneru robione szkłem 1.2 wiadomo, obrazek, obrazek i jeszcze raz obrazek,i tyle,albo az tyle;), oczywiście nie oczekiwałem że bedzie to szkło do reportażu, ale... mogłoby dawać nieco wiecej w kwesti af,i mimo że próbowałem robic zdjęcia zabawy prawie na każdym weselu (przez dwa i poł roku posiadania 1.2), to udawało sie zdobić/zaakceptować pojedyncze sztuki. A wczoraj rewelacja, w końcu mam obiektyw którego będe mógł używac w całej swojej pracy a nie tylko w połowie. Powiedzieć że af w 1.4 jest szybki, to nic nie powiedzieć, on zwyczajnie zap......la :D foty pod swiatła orkiestry kontrastowe, ostre,rozmycie przyjemne dla oka...
Pewnie z czasem gdy emocje opadną, zobacze jakies minusy, ale na dziś....BAJKA :mrgreen:
Cześć,
Działam na nim od pewnego czasu. Bokeh nie jest tak dobry jak 1.2 ale ogólnie jestem zadowolony. Stabilizacja, AF na plus. Na 6D może nie zapie.... ale daje radę i jest w miarę celny. Fajne szkło.
Cześć,
Bokeh nie jest tak dobry jak 1.2 ale ogólnie jestem zadowolony. Stabilizacja, AF na plus. Na 6D może nie zapie.... ale daje radę i jest w miarę celny. Fajne szkło.
Dokładnie jest tak jak mówisz, ja świadomie (nie bez żalu/zastanowienia) rezygnowałem z "magii" 1.2 na korzyść AF i stabilizacji oraz nieco, podkreślam , tylko nieco gorszego bokehu...,
nie jestem portrecistą tylko weselnym fotoziutkiem, no i się nie zawiodłem:lol:
Przemek_PC
17-09-2018, 10:05
Ciekawe czy klient widzi roznice miedzy obiektywami.
czy klient widzi róznice?, sądze że nie, ale na pewno widzi/zobaczy zdjęcia z tańców z 1.4, co w wypadku 1.2 nie było tak oczywiste:lol:
a ty masz EOS-a 450D, ze takie pytania zadajesz?
bo w zasadzie od tego aparatu jest juz poziom, przy ktorym klient roznicy nie zobaczy.
zwlaszcza jak sie pod uwage wezmie, ze to sa zdjecia do kotleta i tam obrobka potrafi umiejetnie przykryc postep w rozwoju matryc w ostatniej dekadzie :)
to ja tak tylko się wtrącę - 85LII robię pokazy mody na pełnej dziurze, da się :)
technik8pl
21-08-2019, 13:16
Odkopuję. Minęło już sporo czasu od premiery. Czy ktoś wymienił 85Lii na 85L IS 1.4 i mógłby się podzielić opinią?
Odkopuję. Minęło już sporo czasu od premiery. Czy ktoś wymienił 85Lii na 85L IS 1.4 i mógłby się podzielić opinią?
Cześć. Nie wymieniłem ale mam to szkło praktycznie od premiery i jest bardzo dobre. Spokojnie da się używać od 1.4 i jest ostro. Obiektyw jest szybszy od 85/1.2 i ma świetną stabilizację.
Z negatywów - obiektyw lubi zasysać pyłki przez przednią soczewkę. Nie wpływa to na obrazek ale zastanawiam się nad zakupem filtra UV (choć w żadnych obiektywach filtrów ochronnych nie używałem dotychczas). Szklo jest podobno uszczelniane ale chyba od tyłu :) Jeżeli jesteś maniakiem bokehu to nie wymieniaj bo ten jest nieco słabszy niż w 85/1.2 ale i tak lepszy niż w 85/1.8.
swoja opinie dot. zmiany juz napisałem kilka postów wczesniej
TAK - z perspektywy czasu stwierdzam, że dobrze zrobiłem
technik8pl
21-08-2019, 14:15
aptur, tombas - dzięki.
A jak oceniacie precyzję i powtarzalność AFa w stosunku do wersji 1.2ii? Myślę by sobie wymienić jedną z moich 1.2ii właśnie na wersję 1.4 is ze względu na szybkość AFa. Co prawda na R nie ma problemów z powtarzalnością, natomiast z szybkością jest jak wszędzie :)
aptur, tombas - dzięki.
A jak oceniacie precyzję i powtarzalność AFa w stosunku do wersji 1.2ii? Myślę by sobie wymienić jedną z moich 1.2ii właśnie na wersję 1.4 is ze względu na szybkość AFa. Co prawda na R nie ma problemów z powtarzalnością, natomiast z szybkością jest jak wszędzie :)
85/1.4 to szybkie szkło. AF działa szybciej niż np. 35/1.4 . Nie ma problemu z precyzją. Używam głównie do reportażu ślubnego i sprawdza się świetnie. Świadomie wybrałem nieco słabszy bokeh na korzyść szybkości AF i stabilizacji (ciemne kościoły itp.). Obok 35/1.4 to mój najczęściej używany obiektyw.
robertskc7
08-12-2020, 19:56
Nowy "król" minimalnie pobił otusa, zostawiając 85LII daleko w tyle :)
https://www.dxomark.com/canon-ef-85mm-f1-4l-is-usm-lens-review/