Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Body EOS 400D i szkła na ''biedaka''

BOX47
02-08-2017, 23:04
Witam serdecznie. Jak było pytanie to przepraszam, nie znalazłem. A mianowicie posiadanie sprzętu najnowszego, najlepszego i w ogóle, to dla wielu ''mieć nie być'', chęć posiadania ale nadal jest się amatorem tylko że ''drogim''. A jak np. mnie nie stać na pozwalanie sobie na wiele ''zachciewajek'' będąc zapalonym amatorem. Więc jak w tytule, posiadam 400D i czy jest sens bawienia się w ''starszej daty'' szkła. Dlaczego się pytam. Kiedyś były np. auta które nie miały wspomagania, klimy, komputerów, a wywodzi się wielu doskonałych kierowców, teraz kiedyś były obiektywy bez stabilizacji, wspomagania i aparaty z ograniczoną ilością robienia zdjęć a jednak wywodzi się wielu znakomitych fotografów. Do dnia dzisiejszego można odszukać jeszcze wiele obiektywów, które dawno temu były dostępne dla ''grubych portfeli'' a dziś przez wspomnianą nowoczesność popadają w niepamięć. Taka tam ''głupawka'' na takie pytanie mnie naszła - robić zdjęcia ''francuzem'' i bać się wyjść do lasu czy robić zdjęcia starym ''mercedesem'' i targać go bez obaw po poligonach. Tak po prostu nie wiem jak dokładnie to sprecyzować ale chyba w miarę czytelne pytanie. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi jakie by nie były.

salas
02-08-2017, 23:08
Tak ido5znakow

becekpl
02-08-2017, 23:43
napisz po Polsku ze nie masz kasy i czy stare obiektywy bangla
tak, stare obiektywy bangla ale ty ich nie potrzebujesz
kup zwykłego kita i rób zdjęcia i na poligonie i w lesie
a z czasem zrozumiesz czy potrzebujesz coś wiecej

r_m
03-08-2017, 00:03
posiadam 400D i czy jest sens bawienia się w ''starszej daty'' szkła

Jeżeli spełnią Twoje oczekiwania (koszt/jakość/wygoda użytkowania) to tak.
Jeśli masz męczyć się z czymś, będąc niezadowolonym z efektów pracy, to nie ma sensu, niezależnie od ceny.

Co to dla Ciebie "szkła starszej daty"? Czy manualne z lat '50-'70, czy jakieś stare, niedrogie z systemu EF, w jakiej cenie?
Na razie każda odpowiedź tu pasuje, zarówno "nie, nie ma najmniejszego sensu" (bo wygoda użytkowania jest żadna, bo jakość jest nijaka), jak i "oczywiście, bierz, jest super" (bo patrząc na stosunek jakości do ceny - a pomijając wygodę - nie da się uzyskać lepszych efektów, np. stary Helios 44-2; jest podatny na flary, jest "miękki", ustawienie ostrości na cropie jest wyzwaniem, ale jeśli komuś zależy na małej głębi ostrości za 40zł, to nie ma żadnej alternatywy).

michley7
03-08-2017, 01:11
Weź tego Heliosa z adapterem M42-EF, do statycznej fotografii na początek wystarczy. Efekt będzie lepszy, niż w przypadku "kit'a" pod warunkiem, że nauczysz się ostrzyć obrazek. Biorąc pod uwagę znikome koszta moim zdaniem warto się tym pobawić na początek. Przy okazji posmakujesz starej metody fotografowania, gdzie automat nie wyręcza fotografa (prawie) we wszystkim. Spróbuj znaleźć Heliosa z powłokami MC, na pewno zyskają na tym kolorki i odrobinę ograniczysz flary.

BOX47
04-08-2017, 10:10
Dziękuję za odpowiedzi, a więc kolego Beckpl kity mam 2 z czego 1 już powoli będzie zajechany, z obrazów na kitach nie jestem zadowolony, a nie mam faworyta na obiektyw uniwersalny i na tyle dobry, że jak zmienię body na nowsze to szkło będzie służyć dalej. r_m ''starszej daty'' no wiesz widziałem gościa co na 600D miał założony obiektyw Exakta (żadnych przełączników full metal z wykresami) i w zapasie Enna München, nie pytałem się jak to się sprawuje bo nie znam na tyle język Niemiecki na swobodne rozmawianie. michley7 właśnie czego najwięcej próbuję to nauczenie się łapać ostrość i głębię bo to ja chcę decydować co chcę fotografować a nie ostatecznie naciskając klawisz spustu usłyszę bzzzzzz i d--a, dawno temu bo jakieś 30 lat temu nawet uczęszczałem na kurs fotografowania gdzie Zenith TTL czy Pentax z wbudowanym światłomierzem były na piedestale. Ogólnie zdjęcia raczej jak już to statyczne, plenerowe w terenie czasami owady na kwiatach czy same kwiaty. Dlaczego mam takie dziwne pytanie o sens kupowania takich obiektywów, bo czasami widuje się na Flohmarkt-ach w DE coś ciekawego (tak mi się zdaje) za ''drobne'' tylko że nie chciał bym kupować szkła na kilogramy. Pozdrawiam.

r_m
04-08-2017, 10:36
statyczne, plenerowe w terenie czasami owady na kwiatach czy same kwiaty

Jakoś większość użytkowników naciska spust, słyszy bzzzz i są zadowoleni z tego, co ustawi aparat - może to "zasługa" sposobu użytkowania? ;)
U nas: Industar 50-2 plus pierścienie pośrednie M42 plus adapter M42/Canon EF (lub Industar 61 L/Z).
W DE: może będzie to samo, ale nie wiem czy taniej niż u nas. Tam na pewno będzie większy wybór, jednak to dla Ciebie nie jest dobra wiadomość, bo musisz sam przegrzebać się przez fora typu forum.mflenses.com, wyszukać konkretne typy obiektywów które warto kupić, i szukać właśnie tych. Albo iść, po znalezieniu jakiegoś szkła sprawdzić opinie o nim w sieci, i zależnie od opinii kupować lub nie.

michley7
04-08-2017, 12:38
Na flomarku trudno sprawdzić stan techniczny szkła.

r_m
04-08-2017, 13:37
Jest ryzyko jest zabawa (a kupując z aukcji można?) ;)

BOX47
05-08-2017, 01:23
michley7 jak widzisz gościa co np body tak z 15-20 szt ma w prawie że worku bez osłonek itd to nawet nie zwracam uwagi, a jak ma pookładane i jeszcze dużo mówi i pokazuje do tego baterie naładowane to za wiele nie ryzykujesz, no na pewno mniej jak na ''aledrogo'' itp do tego sprzedający zapewnia że jak pakował to działało :D. r_m dzięki za podpowiedz. Pozdrawiam.