PDA

Zobacz pełną wersję : Canon EOS 600D prosze o rade i pomoc

lukasz88
15-07-2017, 18:06
Witam posiadam Canona eos 600d mam dwa pytania co do niego mam nadzieje ze to odpowiedni dział:

1. Mam problem z doborem karty pamieci do tego aparatu polecacie jakie sprawdzone karty do tego typu aparatu ? o pojemnosci minimum 8gb.
Pytam o karte poniewaz kupilem sobie karte ostatnio leef pro 32gb sdhc I aparat z ta karta nie dzialal za dobrze czesto sie zawieszal w serwisie powiedzieli ze nadpisuje na ta karte jakies bledne pliki nastepnie gdy probuje je odczytac sie zacina. Cos w tym moglo byc poniewaz wsadzilem inna karte Sandisk ultra 15mb/s 8gb i aparat dziala bez zarzutu. Prosilbym o porade jaka karte moglbym uzyc do tego aparatu dobra szybka zeby fajnie aparat smigal na niej.

2.Nastepne pytanie mam odnosnie o obiektyw posiadam ten podstawowy 18-55 mm. Chcialbym obiektyw do krajobrazow aby robil ladne fajne zdjecia szerokie (za miesiac wyjazd na krete przyda sie).

Dziekuje pozdrawiam

lukasz88
15-07-2017, 19:11
Myslalem o obiektywie Tamron AF 70-300 f/4-5,6 DiLD Macro , poczytalem rowniez o obietywach szerokokatnych czy polecacie je do robienia zdjec krajobrazow typowo wakacyjnych wycieczkowych zdjec ? CANON EF-S 10-18MM F/4.5-5.6 IS STM lub SAMYANG 14MM F/2.8 ED AS IF UMC.

MC_
15-07-2017, 19:39
Ten Tamron to dramat. Daruj go sobie.

atze
15-07-2017, 19:47
Jeżeli karta Sandisk działa bez problemów z Twoim body to kup taką właśnie kartę. Ja używam SanDisk 32GB Extreme Plus Class10 80MB/s UHS-I.

Do czego chcesz używać tego Tamrona? On dobry jest do ptaków/zwierząt, nie wiem jak z jakością. Chyba, że chcesz dyskretnie fotografować dziewczyny na plaży :)
C10-18mm (ma autofocus) i Samyang 14mm (nie ma autofocusa) praktycznie pokrywają się z Twoim kitem. Ja bym nie kupował.
Jeżeli chcesz coś szerokiego to zainwestowałbym w C10-22mm f/3.5-4.5 USM (ma autofocus).

luso
15-07-2017, 20:27
Mój Canon 600d działa bardzo dobrze z kartami o pojemnościach: 16, 32, 64 GB, przeważnie to SanDisk'i o różnych prędkościach.

kamilba
15-07-2017, 21:35
W dużym stopniu budżet determinuje wybór obiektywu, chociaż i tak obie sztuki to tanie szkła. C10-18mm STM kosztuje poniżej 900 zł, C10-22mm USM to wydatek ciut poniżej 2000 zł (w obu przypadkach uwzględniając aktualny cashback).
Ja podszedłem ekonomicznie. Na wyjazdach plenerowych C10-18 STM stał się moim podstawowym szkłem. Robiąc krajobrazy i tak przymyka się przesłonę więc jasne szkło nie jest koniecznością. Za to stabilizacja w C10-18 STM pomaga przy fotografowaniu z ręki (C10-22 USM nie ma stabilizacji). Jedynym co mogę uznać za wadę jest to, że czasami brakuje mi ogniskowej w górnym zakresie.

r_m
15-07-2017, 23:47
C10-18mm (ma autofocus) i Samyang 14mm (nie ma autofocusa) praktycznie pokrywają się z Twoim kitem. Ja bym nie kupował.
Jeżeli chcesz coś szerokiego to zainwestowałbym w C10-22mm f/3.5-4.5 USM (ma autofocus).

Aha. Zakres 10-18 "praktycznie pokrywa się" z kitem 18-55 i nie warto go kupować, a zakres 10-22 już się nie pokrywa, i jest warty kupna? Nie rozumiem Twojego matrixa ;)
Co do wyboru karty pełna zgoda, dodałbym jeszcze zastrzeżenie, że kupiona "z pewnego źródła", bo podobno zdarzają się podróbki kart Sandisk.

10-18 jest bardzo dobrym wyborem biorąc pod uwagę jego cenę, właściwości (i wagę, jeśli zamierzasz z nim dużo chodzić).

atze
16-07-2017, 00:50
Ja bym w ogóle nie kupował żadnego z tych obiektywów mając kita. Przy tych paru mm różnica nie będzie aż tak odczuwalna w porównaniu do zdjęć z kita.

Natomiast, jeżeli koniecznie chcemy kupić obiektyw to polecam C10-22 a nie wyżej wymienione ze względu na obecność AF i trwałość konstrukcji. Do zdjęć krajobrazowych nie potrzebna jest stabilizacja. Faktycznie będzie cięższy od 10-18 ale to już kwestia wyboru.

r_m
16-07-2017, 05:29
Nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem, Według Ciebie nie ma dużej różnicy między kątem widzenia obiektywu 10mm i 18mm, czyli (w przeliczeniu na 6d) nie ma wielkiej różnicy między 16mm a 28mm?

biodar
16-07-2017, 09:12
w góry i krajobrazy 10-18 - jest tańszy od 10-22 a bardzo niewiele gorszy (mam tego 10-22)
jako tele - zbierać na 70-200 canona f4, nawet używkę
tego tamrona bym sobie podarował, na długim końcu ma takie mydło, że cropowany kadr z canona 70-200 zjada go na śniadanie ;)
jak nie ma tyle kasy to przynajmniej canona 55-250 ze stabilizacją. Jest znośny.

Suchy
16-07-2017, 09:52
Nie niewiele gorszy tylko wg części testów nawet trochę lepszy. A tele 55-250STM nie jest znośny tylko bardzo dobry jeśli nie wybitny. Polecanie pełnoklatkowego kloca 70-200 do turystyki to absurd.

pan.kolega
16-07-2017, 13:08
Ja bym w ogóle nie kupował żadnego z tych obiektywów mając kita. Przy tych paru mm różnica nie będzie aż tak odczuwalna w porównaniu do zdjęć z kita.

Rónica między kątem widzenia 10 mm a 18 mm jest raczej spora i bardzo odczuwalna. Tutaj jest pokazana i nie jest wcale przesadzona (jak ktoś komentuje poniżej), tylko wygląda na dokładnie taką jaka jest:

https://photo.stackexchange.com/questions/33582/what-is-the-benefit-of-a-dedicated-wide-angle-zoom-vs-a-superzoom

(https://photo.stackexchange.com/questions/33582/what-is-the-benefit-of-a-dedicated-wide-angle-zoom-vs-a-superzoom)
Do zdjęć krajobrazowych nie potrzebna jest stabilizacja.

Też nieprawda. To to samo co powiedzieć, że do zdjęć krajobrazowych nie jest potrzebny statyw. Czasem jest potrzebny.
Stabilizacja robi dokładnie to samo co statyw, tylko w bardzo ograniczonym zakresie, bo nie sięga tak długich czasów (teoretycznie nieograniczonych) jak statyw. Nie jest potrzebna do krajobrazów tylko wtedy, kiedy jest bardzo dużo światła albo mamy ze sobą statyw i mamy ochote go rozstawić do zdjęcia.

(https://photo.stackexchange.com/questions/33582/what-is-the-benefit-of-a-dedicated-wide-angle-zoom-vs-a-superzoom)

salas
16-07-2017, 20:18
atze jak nie masz pojęcia o czym piszesz to może lepiej nie pisz w ogóle? Czytają to potem jacyś początkujący i jeszcze pomyślą, że to prawda :lol:
Już Ci wszystko wypunktowali co tu powypisywałeś, wiec nie będę powtarzał, ale może najpierw przemyśl co piszesz.

Autorze wątku:
10-18 stm + 55-250 stm i więcej Ci nie trzeba. Uwierz, że jak wepniesz 10-18 i ustawisz 10mm to będzie efekt WOW ;) po tym co miałeś do tej pory w 18-55 na 18mm.

maik30d
17-07-2017, 06:41
Kolega atze ładnie zamieszał :) różnica między 18 a 10mm w krajobrazie to kosmos ! Zrob tak jak koledzy wcześniej pisali: kup karty San Disck z pewnego źródła i obiektyw 10-18

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

atze
17-07-2017, 15:35
Też nieprawda. To to samo co powiedzieć, że do zdjęć krajobrazowych nie jest potrzebny statyw. Czasem jest potrzebny.
Stabilizacja robi dokładnie to samo co statyw, tylko w bardzo ograniczonym zakresie, bo nie sięga tak długich czasów (teoretycznie nieograniczonych) jak statyw. Nie jest potrzebna do krajobrazów tylko wtedy, kiedy jest bardzo dużo światła albo mamy ze sobą statyw i mamy ochote go rozstawić do zdjęcia.
Chodzi o zdjęcia na Krecie. Tam pogoda jest ładna, słoneczna, to po co stabilizacja.

atze jak nie masz pojęcia o czym piszesz to może lepiej nie pisz w ogóle? Czytają to potem jacyś początkujący i jeszcze pomyślą, że to prawda :lol:
Już Ci wszystko wypunktowali co tu powypisywałeś, wiec nie będę powtarzał, ale może najpierw przemyśl co piszesz.

Trochę z tym przestrzeliłem. Staram się pomóc. Chętnie poczytam mądrzejsze wypowiedzi.

pan.kolega
17-07-2017, 16:14
Chodzi o zdjęcia na Krecie. Tam pogoda jest ładna, słoneczna, to po co stabilizacja.

Ale podobno słońce też wschodzi na Krecie, a więc i zachodzi.
A fotografowie strasznie lubią zachody słońca kiedy już jest dosyć ciemno. Niedawno wpadłem na pomysł poczekania na zachód słońca przy pewnym malowniczym obiekcie turystycznym w ChRL i wkrótce byłem otoczony tłumem statywów jak na jakimś pikniku plenerowym.

lukasz88
18-07-2017, 12:47
Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi z kartami to wiem ze lubia byc podrobki i trzeba uwazac z kupnem dzieki. Obiektyw tak jak mowilem glownie krajobrazy przyda sie na wakacje plus ze mieszkam w Norwegii a tu tez pare ladnych widokow sie znajdzie i zeby jak najwiecej na zdjeciu uchwycic jakies fajne miejsca itp. Czy taki obiektyw 10-18 jak ktos stanie i w tle krajobraz bedzie do takich zdjec tez sie nada ? Czy to juz bardziej portretowy obiektyw trzeba miec ? pozdrawiam i jeszcze raz dzieki wszystkim

biodar
18-07-2017, 15:43
Masz przecież kita, który ma właśnie 18mm więc łatwo sprawdzić. Tam gdzie kończy się wybrany szerokokątny 10-18 to zaczyna się Twój kit, więc kit ma 55mmm i od biedy może być do portretu. Pięknych rozmyć nie będzie ale da się. Jak zabierzesz oba to sobie moim zdaniem poradzisz.

maik30d
21-07-2017, 22:44
Nie ma kolego ogniskowej, która się nada lub nie nada. Wszystko zależy od tego co chcesz uzyskać na zdjęciu. Pooogladaj zdjęcia z exifami i przeanalizuj co Ci się podoba

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka