Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Bezlusterkowce Nikona

Strony : 1 2 [3]

Kolekcjoner
26-08-2018, 19:52
Panowie a może byście sobie założyli osobny wątek o sensowności EVF? Bo tu nie miejsce na te rozkminy. Pomijam już że to wszystko ma taką samą rację bytu jak rozważania czy lustrzanki na film przetrwają erę cyfry :D. Wiadomo że wizjer optyczny zniknie, kwestia tylko kiedy.

Co do Nikonów "Z" to moim zdaniem ciekawe jest jak zareaguje rynek i co tak realnie one dają w porównaniu do dotychczasowych dslr Nikona żeby przeciętny użytkownik lustra poczuł chęć przesiadki?

jan pawlak
26-08-2018, 20:41
Nikon Z7, Z6 w ofercie sklepu B&H (NYC), ceny teraz + podatek w kasie

1. Z7 (tylko body) : 3,396.95 $
2. A7R3 (tylko body) : 2,998.00 $
3. A7 III (tylko body) : 1,998.00 $
4. Z6 (tylko body) : 1,996.95 $

D850 : 3,296.95 $
D750 : 1,696.95 $

5DS R : 3,699.00 $
5DS : 3,499.00 $
5D4 : 3,099.00 $
6D2 : 1,599.00 $

jp

Eberloth
26-08-2018, 21:06
Nikon Z7, Z6 w ofercie sklepu B&H (NYC), ceny teraz + podatek w kasie

1. Z7 (tylko body) : 3,396.95 $
2. A7R3 (tylko body) : 2,998.00 $
3. A7 III (tylko body) : 1,998.00 $
3. Z6 (tylko body) : 1,996.95 $

D850 : 3,296.95 $
D750 : 1,696.95 $

5DS R : 3,699.00 $
5DS : 3,499.00 $
5D4 : 3,099.00 $
6D2 : 1,599.00 $

jp

PAMPERS New Baby-Dry Pieluchy 2 Mini 3x76szt 228szt pieluszki 99,99 PLN

miszak
26-08-2018, 23:41
Panowie a może byście sobie założyli osobny wątek o sensowności EVF? Bo tu nie miejsce na te rozkminy. Pomijam już że to wszystko ma taką samą rację bytu jak rozważania czy lustrzanki na film przetrwają erę cyfry :D. Wiadomo że wizjer optyczny zniknie, kwestia tylko kiedy.

Co do Nikonów "Z" to moim zdaniem ciekawe jest jak zareaguje rynek i co tak realnie one dają w porównaniu do dotychczasowych dslr Nikona żeby przeciętny użytkownik lustra poczuł chęć przesiadki?

Użytkownicy nowych serii się nie przesiądą moim zdaniem. Zupełnie Nowi klienci nie wejdą w system z 4 szkłami. Pozostają właściciele starszych body oraz Ci, którzy wydają lekką ręką 3000$.

gnd
27-08-2018, 00:08
Jak ktoś ma szklarnię nikorów to łatwiej z przejściówką na Z niż do Sony. Z Canonami już nie jest to takie oczywiste;)

zdebik
27-08-2018, 00:10
Wybieram 5d4 ze względu na dpaf - który czasem się przyda. Ofc z double cashback ;)

jan pawlak
27-08-2018, 05:55
Jak ktoś ma szklarnię nikorów to łatwiej z przejściówką na Z niż do Sony. Z Canonami już nie jest to takie oczywiste;)

Masz szklarnię obiektywów i jest przejściówka do Z i jest przejściówka do E.

Odrzucając emocje :
- gdyby była konieczność kupowania body teraz to lepiej do E,
- jak można poczekać z kupnem .... to czekać

jp

jan pawlak
27-08-2018, 06:56
Na dpreview jest wątek z aktualnie 65 wypowiedziami
Co powinien Sony dodać do A7x z tego co ma Nikon Z

Co powinien Canon zaimplementować w swoim ML FF z tego co ma Nikon Z ?

jp

miszak
27-08-2018, 08:44

No jasne :)
Tylko czy mając nowe serie body warto przejść na ML z przejściówką?

A tych co dalej focą jakimś d300 nie mają kasy na Zetkę ;-)

tomfoot
27-08-2018, 09:03
Tylko czy mając nowe serie body warto przejść na ML z przejściówką?

Niezbadane są ludzkie decyzje. Mamy w Polsce osoby, które kupiły Hummera i zainstalowały do niego instalację gazową.

fret
27-08-2018, 10:27
Czasem łatwiej przełknąć jeden duży wydatek niż systematyczne wydawanie mniejszych kwot. No i te systematyczne, mniejsze potrafią zaskoczyć jak się zrobi zestawienie z dłuższego okresu. Jeśli gość sporo jeździ tym Hummerem, to może mieć rację.

--- Kolejny post ---

Co powinien Canon zaimplementować w swoim ML FF z tego co ma Nikon Z ?

jp

Stabilizację matrycy. Zdecydowanie powinien unikać uchwytu filiżankowego i dziwacznych kart, chyba, że będzie drugi slot na coś bardziej popularnego.

jan pawlak
27-08-2018, 11:16
Czasem łatwiej przełknąć jeden duży wydatek niż systematyczne wydawanie mniejszych kwot. No i te systematyczne, mniejsze potrafią zaskoczyć jak się zrobi zestawienie z dłuższego okresu. Jeśli gość sporo jeździ tym Hummerem, to może mieć rację.

--- Kolejny post ---

Stabilizację matrycy. Zdecydowanie powinien unikać uchwytu filiżankowego i dziwacznych kart, chyba, że będzie drugi slot na coś bardziej popularnego.

1.
Jak sobie wyobrażasz mniejszą obudowę bez uchwytu "filiżankowego" ?
2.
Druga karta bywa że służy np. jako duplikat bezpieczeństwa lub jako "ciąg dalszy" dla dłuższych filmów

jp

miszak
27-08-2018, 11:52
Niezbadane są ludzkie decyzje. Mamy w Polsce osoby, które kupiły Hummera i zainstalowały do niego instalację gazową.

Zwiększają zasięg :D

Tacy będą ale wyjątki są zawsze ;-)

Tak się zastanawiam. Zetka jest prawie wielkości lustrzanki. Podobnie np. G9 z malutką matrycą. Idąc tym trendem za chwilę ML będzie wielkości lustrzanki. Po jaką cholerę robić przejściówkę zamiast zrobić body dostosowane do obiektywów od dslr? Gdyby NIKON tak zrobił miałby zbyt na swoej ML wśród swoich fanów zapewniony. Canon pójdzie droga nikona czy po rozum do głowy?

--- Kolejny post ---

Zdecydowanie powinien unikać uchwytu filiżankowego

A jaki to jest ten rodzaj uchwytu? Taki jak w zetce? Mi sie wydaje całkiem normlany albo całkiem spoko :)

tomfoot
27-08-2018, 11:53
Tak się zastanawiam. Zetka jest prawie wielkości lustrzanki. Podobnie np. G9 z malutką matrycą. Idąc tym trendem za chwilę ML będzie wielkości lustrzanki. Po jaką cholerę robić przejściówkę zamiast zrobić body dostosowane do obiektywów od dslr? Gdyby NIKON tak zrobił miałby zbyt na swoej ML wśród swoich fanów zapewniony. Canon pójdzie droga nikona czy po rozum do głowy?

Przecież napisałem niedawno, że za chwilę lustrzanka (np. 5d) będzie lekkim kompaktowym body wobec bezlustra. Tym samym moje dylematy nt. lekkiego sprzetu w podróży odchodzą w niebyt. To tak samo jak z analogami versus cyfra - nawet największe body analogowe stało się leciutkim wobec cyfrowych kropów.

miszak
27-08-2018, 12:28
Padały tu sformułowania na temat świetności af w Nikonie. Ja od lat nie wczuwałem się w testy tej marki. Po dyskusjach tutaj oraz po ciekawej informacji na temat lekkiej 500tki zerknąłem na nasz czołowy portal testowy. No i szybkie spojrzenie na wykresy testowe .... D500 przegrywa z 7D2, D850 przegrywa z A7R2, D750 przegrywa z 6d2 i A73. Mówimy o AF przez wizjer!!! (no i jakże odmienne są wyniki tych testów od sugestii również w tym wątku co do słabości AF w Sony - chyba zacznę testy czytać ;-) ) Jeśli zetki będą pozbawione tego "najlepszego"( czyli chyba będa gorsze ) aefa to jak może wyglądać ustawianie ostrości w tym bezlusterkowcu? Może słabe działanie af odnotowane przez niektórych testujących to nie wina wersji przedprodukcynej? Notabene fajnie widać kto jest na "smyczy" w danej marce bo niektórzy twierdzą, że wszystko śmiga a niektórzy pokazują, że nie np. Chelsea, która jak wiemy jest zakochana w Nikonie.

ps
Nie wczuwajmy się za mocno w dyskusję na temat testów na o.pl . To tylko jeden z możliwych wyników. Skupmy się na tym co może być w Zetce :)

fret
27-08-2018, 12:49
1.
Jak sobie wyobrażasz mniejszą obudowę bez uchwytu "filiżankowego" ?
2.
Druga karta bywa że służy np. jako duplikat bezpieczeństwa lub jako "ciąg dalszy" dla dłuższych filmów

jp

Bardzo prosto. W Nikonie wystarczy podnieść górną powierzchnię obudowy (bez wizjera) o 0,5 cm i będzie super. Przy okazji zyska estetyka, bo wizjer nie będzie tak strasznie wystawał. Teraz wygląda jak jakiś "obcy" na korpusie.
Jeśli chodzi o kartę, to nie interesują mnie ani śluby, ani 4k i nie widzę potrzeby wydawania tysiaka na fanaberie producenta. Wystarczy mi stare, niezawodne CF :)

jan pawlak
27-08-2018, 12:52
Padały tu sformułowania na temat świetności af w Nikonie. Ja od lat nie wczuwałem się w testy tej marki. Po dyskusjach tutaj oraz po ciekawej informacji na temat lekkiej 500tki zerknąłem na nasz czołowy portal testowy. No i szybkie spojrzenie na wykresy testowe .... D500 przegrywa z 7D2, D850 przegrywa z A7R2, D750 przegrywa z 6d2 i A73. Mówimy o AF przez wizjer!!! (no i jakże odmienne są wyniki tych testów od sugestii również w tym wątku co do słabości AF w Sony - chyba zacznę testy czytać ;-) ) Jeśli zetki będą pozbawione tego "najlepszego"( czyli chyba będa gorsze ) aefa to jak może wyglądać ustawianie ostrości w tym bezlusterkowcu? Może słabe działanie af odnotowane przez niektórych testujących to nie wina wersji przedprodukcynej? Notabene fajnie widać kto jest na "smyczy" w danej marce bo niektórzy twierdzą, że wszystko śmiga a niektórzy pokazują, że nie np. Chelsea, która jak wiemy jest zakochana w Nikonie.

ps
Nie wczuwajmy się za mocno w dyskusję na temat testów na o.pl . To tylko jeden z możliwych wyników. Skupmy się na tym co może być w Zetce :)

Warto porównywać testy o.pl z testami na dpreview

jp

becekpl
27-08-2018, 13:46
Przecież napisałem niedawno, że za chwilę lustrzanka (np. 5d) będzie lekkim kompaktowym body wobec bezlustra. Tym samym moje dylematy nt. lekkiego sprzetu w podróży odchodzą w niebyt. To tak samo jak z analogami versus cyfra - nawet największe body analogowe stało się leciutkim wobec cyfrowych kropów.
dokupiłem fuji by mieć lżej/mniej, jeśli te nowe cuda będą jak lustra to naprawdę nie mam pojęcia kto jest targetem dla tego sprzętu
bo gadżeciarze nie zapewnia stałych dochodów

dla mnie ideałem byłoby 5dmk3 wielkości 100D i nie ma dla mnie znaczenia czy będzie tam lustro w środku czy nie

tomfoot
27-08-2018, 16:15
dla mnie ideałem byłoby 5dmk3 wielkości 100D i nie ma dla mnie znaczenia czy będzie tam lustro w środku czy nie

Był taki moment, że dokupiłem właśnie 100D. I zgodzę się z Tobą, że byłby to aparat idealny, gdyby go nieco dociążyć (lepsze materiały obudowy np.). Niestety puściłem do ludzi, bo jednak trochę się do pełnej klatki przyzwyczaiłem, no i właśnie nieco za lekki był (w sensie wyważenia). Może też tędy droga dla lustrzanek w najbliższej przyszłości, żeby je nieco zmniejszyć do tego, czym pierwotnie miały być bezlustra...

tomfoot
27-08-2018, 17:39
No więc w zasadzie bez moich słów - ukradłem to z nikoniarzy (mam nadzieję, że Autor się nie oburzy). To wszystko na temat ML, od realnego użytkownika i jeszcze w dodatku potrafiącego robić Fotografię - post #561 Do tematu ML można wrócić za 2-3 lata.
Nikon Z6 i Z7 oficjalnie - Strona 57 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=290931&page=57&p=3980346#post3980346)

jan pawlak
27-08-2018, 17:51
Zwiększają zasięg :D

Tacy będą ale wyjątki są zawsze ;-)

--- Kolejny post ---

A jaki to jest ten rodzaj uchwytu? Taki jak w zetce? Mi sie wydaje całkiem normlany albo całkiem spoko :)

Nie ma gdzie użytkownik o standardowym/średnim rozmiarze ręki "położyć" na gripie piątego palca.
Kilka tygodni z tym miałem problem, teraz "się zrobiło" że piaty zgina się pod gripem i go podtrzymuje.
Jest normalnie/naturalnie i ok

No ale trzeba się przyzwyczaić ...jak przy przejściu z nart na deskę

jp

miszak
27-08-2018, 18:29
Nie ma gdzie użytkownik o standardowym/średnim rozmiarze ręki "położyć" na gripie piątego palca.
Kilka tygodni z tym miałem problem, teraz "się zrobiło" że piaty zgina się pod gripem i go podtrzymuje.
Jest normalnie/naturalnie i ok

No ale trzeba się przyzwyczaić ...jak przy przejściu z nart na deskę

jp

Dla mnie to żaden plus lustrzanek. Na 80d w ogóle nie mieści mi się mały palec. Na 6d2 w naturalny sposób też nie. Na moin 7d też nie... więc to też są filiżanki. Na a6300 z gripem czyli aparacie o wadze ok. 0,5kg zmieściłby mi się 6 oalec gdybym go miał. Teraz z czystym sumieniem będę polemizował jeśli ktoś poda jako zaletę lustrzanek rozmiar gripu. Czyli kolejny element "wiary" lub ideologii w dslr upada... ;-)

--- Kolejny post ---

No więc w zasadzie bez moich słów - ukradłem to z nikoniarzy (mam nadzieję, że Autor się nie oburzy). To wszystko na temat ML, od realnego użytkownika i jeszcze w dodatku potrafiącego robić Fotografię - post #561 Do tematu ML można wrócić za 2-3 lata.
Nikon Z6 i Z7 oficjalnie - Strona 57 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=290931&page=57&p=3980346#post3980346)

Na tel nie widzę numeru posta :-(

tomfoot
27-08-2018, 18:42
Na tel nie widzę numeru posta :-(

Strona 57, post pierwszy od góry (ze zdjęciami Z), Autor: Dariusz Breś

pawel.guraj
27-08-2018, 18:57
dokupiłem fuji by mieć lżej/mniej, jeśli te nowe cuda będą jak lustra to naprawdę nie mam pojęcia kto jest targetem dla tego sprzętu
bo gadżeciarze nie zapewnia stałych dochodów

Ja się przesiadłem na ML po wielu latach z lustrem również bynajmniej nie dlatego, że jakoś specjalnie znienawidziłem to klapające lustro w środku, tylko miałem dość wielkości tego systemu.

I teraz jak wyszła A7III oczywiście miałem pokusę i nawet możliwość przesiąść się z powrotem na FF, ale popatrzyłem sobie jakiej wielkości jest A7III + 24-105 G i od razu mi przeszło... Ja również nie za bardzo wiem gdzie to idzie - przynajmniej jeżeli chodzi o wielkość. Za chwile Sony ma ogłosić A7000 lub coś w tym stylu i głosy (a ich nie brakuje) żeby było to APS-C w body od A9 są dla mnie po prostu kompletnie niezrozumiałe.

p,paw

meliszipak
27-08-2018, 19:59
Nagle się okazuje, że w fotografii najważniejszy jest piąty palec, który musi znależć oparcie.

gnd
27-08-2018, 20:15
Ergonomia zawsze miała znaczenie przy dłużej pracy.

tomfoot
27-08-2018, 20:30
Nagle się okazuje, że w fotografii najważniejszy jest piąty palec, który musi znależć oparcie.

Ba. Utnij sobie mały palec i zobacz jaki będzie dyskomfort w fotografowaniu. Albo w piciu herbaty.

zdebik
27-08-2018, 20:42
Nie widzę problemu, chwyt filiżankowy doskonale się sprawdza z aparatami sony serii 7 i 9, na siłę z 6'ką też da radę.

https://canon-board.info/imgimported/2018/08/06a5e371515a870103818e7f49f8f4d0-2.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180827/06a5e371515a870103818e7f49f8f4d0.jpg)

jinks
27-08-2018, 23:34
Przejrzałem galerię zdjęć z Z7 na dpreview. Wiem, że to jpgi z przedprodukcyjnego modelu, ale wg mnie jest tragedia. Brak detalu, koloru, szumy+masakryczne odszumianie - nawet na niskich ISO.
Kolejna rzecz, co być może sobie wmawiam ;) ale na tych zdjęciach, gdzie są zbliżenia ostrość nigdy nie jest ustawiona na oczy. Raczej na nos lub na policzku. Podejrzewam, że korzystano z trybu AF-u face-detect. U mnie w 6d2 jest podobnie - przy bliskich kadrach w takich sytuacjach i opcji AF ostrość częściej ląduje bliżej nosa :D Dopiero jak jest popiersie i szerzej przestaje to mieć znaczenie. Po prostu brakuje eye-AF. Aparat wykrywa twarz, ale ostrość ustawia na najbliższym elemencie - nochulu; albo płaszczyznę ostrości dobiera jako jakieś tam uśrednienie, aby wszystko w obrębie twarzy było jednakowo ostre. Albo jednakowo średnio-ostre :D Czekam na jakieś sensowne raw-y i wsparcie Capture One, bo na razie nie wygląda to akceptowalnie.

miszak
28-08-2018, 00:36

A dzięki :-)
No cóż tak jak już tu pisałem - gadka dla mnie bez sensu. Ktoś, kto od 20 lat foci ciężkim sprzętem pisze niby żartobliwie " jak kubek papierowy do połowy wypełniony kawą". Ktoś kto będzie focił 20 lat sprzętem lekkim bapisze o dslr niby żartobliwie "jak żeliwny garnek z przypaloną grochówką"
I w tym i w tym będzie pewna doza dyskredytacji tego co nam się subiektywnie nie podoba ;-) A tal ba marginesie jak ładna dziewczyna przychodzi to najlepiej gołym okiem pooglądać ;-)
Z resztą dalsze posty jakiegoś mocnego wsparcia mi nie dają. Sytuacja podobna hak i tutaj ;-)

--- Kolejny post ---

Jak upadają prawdziwe argumentu trzeba próbować wszystkiego. Ale to jest bzdura bo z większości lustrzanek też mały palec spada ;-)

--- Kolejny post ---

Ergonomia zawsze miała znaczenie przy dłużej pracy.

Ergonomia ... i ciężar ;-)

--- Kolejny post ---

Nie widzę problemu, chwyt filiżankowy doskonale się sprawdza z aparatami sony serii 7 i 9, na siłę z 6'ką też da radę.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180827/06a5e371515a870103818e7f49f8f4d0.jpg

A powiedz na ilu modelach lustrzanek mirści się ten palec? Podpowiem... na niewielu albo na wielu się nie mieści więc to żadna zaleta dslr.
Aaaaa jeszcze parafrazując znakomitego kolegę Jacka - pozdrawiam serdecznie - wielkość gripu nie jest związana z obecnością lustra :D

--- Kolejny post ---

Przejrzałem galerię zdjęć z Z7 na dpreview. Wiem, że to jpgi z przedprodukcyjnego modelu, ale wg mnie jest tragedia. Brak detalu, koloru, szumy+masakryczne odszumianie - nawet na niskich ISO.
Kolejna rzecz, co być może sobie wmawiam ;) ale na tych zdjęciach, gdzie są zbliżenia ostrość nigdy nie jest ustawiona na oczy. Raczej na nos lub na policzku. Podejrzewam, że korzystano z trybu AF-u face-detect. U mnie w 6d2 jest podobnie - przy bliskich kadrach w takich sytuacjach i opcji AF ostrość częściej ląduje bliżej nosa :D Dopiero jak jest popiersie i szerzej przestaje to mieć znaczenie. Po prostu brakuje eye-AF. Aparat wykrywa twarz, ale ostrość ustawia na najbliższym elemencie - nochulu; albo płaszczyznę ostrości dobiera jako jakieś tam uśrednienie, aby wszystko w obrębie twarzy było jednakowo ostre. Albo jednakowo średnio-ostre :D Czekam na jakieś sensowne raw-y i wsparcie Capture One, bo na razie nie wygląda to akceptowalnie.

Chelsea to chyba dobrze pokazuje. Nikt nie odp na mój post o af Nikona. Jeśli ml jest słabszy od dslr tej firmy to rzeczywiście może być słabo - ja zerknąłem tylko na o.pl.

--- Kolejny post ---

Sorki za literówki... mały smartfon a mobilnie nie można edytować :-(

robertskc7
28-08-2018, 08:22
cytat z fotoblogi:
"Co z elektronicznym wizjerem? Czy to prawda, że jest cały czas włączony?
Czas zdementować plotki. Nikon Z6 i Nikon Z7 mają normalny czujnik zbliżeniowy. Inaczej niż w wielu aparatach – jest on umiejscowiony na górze muszli ocznej, nie na dole. EVF włącza się, gdy przyłożymy do niego oko.

Jeśli chodzi o samą jakość obrazu w wizjerze – jest naprawdę dobra. Porównywałem to, co widziałem z wizjerem Sony A7 III i nie widzę szczerze mówiąc większej różnicy. Niestety nie możemy liczyć na tak zaawansowany wyświetlacz, jak w przypadku Sony A9, gdzie jest on po prostu czystym mistrzostwem.

Jeden z moich kolegów zwrócił uwagę na to, że jasność i kontrast między ekranem, a EVF-em jest inna i trudno jest dobrać odpowiednią ekspozycję na podstawie wizjera elektronicznego. Innym zarzutem była niebieska dominanta w EVF-ie. Na dominantę barwną nie zwróciłem uwagi, natomiast faktycznie pierwszy problem występuje i jest dość często spotykany w bezlusterkowcach. Oczywiście jasność obu elementów jest regulowana"

Dwie rzeczy:
Jest naprawdę dobrze, ale jest źle,
Jak coś, co jest ustawiane na oko, może wiernie pokazywać obraz? To tak jak z monitorami kalibrowanymi sprzętowo, a monitorem z ręcznym ustawianym poziomem jasności. Oba coś pokazują i oba są zaj**ste - zależy tylko którego posiadasz i na co Cię stać.

jan pawlak
28-08-2018, 08:53
Wykrywanie/śledzenie oka w Z7

A7R3 ma AF : 399 fazy i 425 kontrastu i z "okiem" nie ma problemu.
Z7 ma AF : 493 fazy i .... współpracuje z detekcją kontrastu.

W Z7 ilość AF większa więc chyba problem tkwi "doostrzaniu" przez AF kontrastu.
Wąskim gardłem może byś szybkość działania "procesora" lub aktualne możliwości AF fazy czy AF kontrastu

jp

pawel.guraj
28-08-2018, 09:48
Z lekka niedorobiony AF z serii Z może być konsekwencją matrycy "zaprojektowanej przez Nikona".
Żadne z dotychczasowych puszek Nikona nie mogła pochwalić się dobrze używalnym AF-em w trybie Live view (tutaj duży ukłon do Canona, bo o ile same matryce robią dalej mocno pasztetne, to dual-pixel AF jest fantastyczny).
PDAF na matrycy to wcale nie jest prosta sprawa, wymaga znacznie więcej mocy obliczeniowej niż taki moduł AF za lustrem - choć ich zasada działania jest identyczna, to diabeł tkwi w szczegółach. Wygląda na to, że Nikon jeszcze dalej ma z tym problem.

p,paw

miszak
28-08-2018, 09:57
Z lekka niedorobiony AF z serii Z może być konsekwencją matrycy "zaprojektowanej przez Nikona".
Żadne z dotychczasowych puszek Nikona nie mogła pochwalić się dobrze używalnym AF-em w trybie Live view (tutaj duży ukłon do Canona, bo o ile same matryce robią dalej mocno pasztetne, to dual-pixel AF jest fantastyczny).
PDAF na matrycy to wcale nie jest prosta sprawa, wymaga znacznie więcej mocy obliczeniowej niż taki moduł AF za lustrem - choć ich zasada działania jest identyczna, to diabeł tkwi w szczegółach. Wygląda na to, że Nikon jeszcze dalej ma z tym problem.

p,paw

Wcześniej wrzuciłem szybkie wrażenia po porównaniu testów af na optycznych, z których wynika co innego niż się mówi - czyli AF NIKONA w dslr szału nie robi. Ktoś dorzucił - sprawdź na DPR. No i własnie zerknąłem na dwa ostatnio testowane sprzęty czyli A73 i D850. Ktoś mi powie dlaczego mówi się, że NIKON tak doskonale śledzi? Patrzę na test i jakoś wrażenie mam odmienne. Na optycznych wychodzi, że AFS jest gorszy i dotyczy to kilku puszek. Na dpr że gorzej śledzi. Ok to tylko testy, których wcześniej nie czytałem. Miałem własne spostrzeżenia ale nie wszystko samemu daje się sprawdzić. Zetki najprawdopodobniej mają słabszy af niż dslr czyli niestety z dużym prawdopodobieństwem rewelacji nie będzie. I to byłoby bardzo niedobrze. Canon może nie silić się na doskonalenie dual pixela bo i tak najprawdopodobniej jest on w tej chwili lepszy niż to co pokazał Nikon.

jan pawlak
28-08-2018, 10:19

p,paw

Zasada działania identyczna ale :
1.
kąt padania światła na punkty "w środku" matrycy a na punkty na skraju matrycy jednak różny co ma/może mieć wpływ na czułość i dokładność AF na skraju matrycy
2.
W 6D2 tylko środkowy punkt AF ma czułość -3EV, pozostałe to tylko -0,5 EV.
Nie znam czułości Dual Pixel AF
3.
W A7 wersje 3 wszystkie punkty AF mają czułość -3EV

capo-di_tutti-capi
28-08-2018, 12:11
Wcześniej wrzuciłem szybkie wrażenia po porównaniu testów af na optycznych, z których wynika co innego niż się mówi - czyli AF NIKONA w dslr szału nie robi. Ktoś dorzucił - sprawdź na DPR. No i własnie zerknąłem na dwa ostatnio testowane sprzęty czyli A73 i D850. Ktoś mi powie dlaczego mówi się, że NIKON tak doskonale śledzi? Patrzę na test i jakoś wrażenie mam odmienne. /.../
Canon może nie silić się na doskonalenie dual pixela bo i tak najprawdopodobniej jest on w tej chwili lepszy niż to co pokazał Nikon.

"Again the 6D II shows it's capable of decent results, but it's far from impressing us the way that Nikon's 3D Tracking can." https://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-6d-mark-ii-review/7

a śledzenie ostrością Canon 6D II w Dual Pixel poległo https://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-6d-mark-ii-review/7

...a w 5D IV https://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-5d-mark-iv/8
"Unfortunately, as we've found with Canon's other iTR implementations, it simply isn't as accurate as we've found some of its competitors' systems, such as Sony's Eye AF, and Nikon's 3D Tracking, which will effectively track an eye if you initiate autofocus on it. "

miszak
28-08-2018, 13:53
"Again the 6D II shows it's capable of decent results, but it's far from impressing us the way that Nikon's 3D Tracking can." https://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-6d-mark-ii-review/7

a śledzenie ostrością Canon 6D II w Dual Pixel poległo https://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-6d-mark-ii-review/7

...a w 5D IV https://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-5d-mark-iv/8
"Unfortunately, as we've found with Canon's other iTR implementations, it simply isn't as accurate as we've found some of its competitors' systems, such as Sony's Eye AF, and Nikon's 3D Tracking, which will effectively track an eye if you initiate autofocus on it. "

6D2 to akurat w tym temacie szału nie robi co chyba wszyscy wiemy.
Głównie miałem na myśli porównanie z ML czyli np. A73. Na optycznych nawet A7R2 wypadło lepiej. Nie chodzi mi tu konkretnie o firmę sony ale 100 postów tu na forum było napisane, że dslr miażdżą aefem bezlustra. Dlaczego więc w wielu testach na czołowych portalach wyniki są odmienne? Czy tu nie gra roli "wiara" wieloletnich użytkowników w to co dobre? Testy AF są jakie są ale jakas powtarzalność w nich jest. Czasem jest lepiej dobrany obiektyw czasem gorzej jak choćby na optycznych coągłe testowanie AF canona na szkle 100 macro itp. ale .... mogłoby być różnie. A tu jest tak samo - czołowy portal polski i czołowy światowy i wynik mówi nam, że NIKON D850 ma gorszy AF od A73 czy A7R2 czyli jedna z najlepszych lustrzanek przegrywa z bezlusterkowcami. Jak to wytłumaczyć?

A tak na marginesie jak popatrzyłem to taki d500 mógłbym chyba pomimo wad przygarnąć. fociłem nim kiedyś ale przy cenie wejściowej nie rajcował mnie zbytnio ;-) Ciekawe kiedy i co pokaże Canon w 7d3 i d90?

jerzyp
28-08-2018, 22:08
Canon w 7d3 i d90? dziwne chyba canon 90d miszak

miszak
28-08-2018, 23:03
Canon w 7d3 i d90? dziwne chyba canon 90d miszak

No jasne :-)

tomfoot
28-08-2018, 23:07
No jasne :-)

Jakie 7d3, jakie 90D? Przecież ogłoszono tu niedawno śmierć lustrzanek i zakaz prac badawczo rozwojowych nad nimi. Więc nie będzie przecież żadnych premier.

Jacek_Z
29-08-2018, 00:27
..EVF nie ma nic wspólnego trybami pomiaru ekspozycji, nic nie dodaje nic nie ujmuje. Czy OVF czy EVF przy pomocy klasycznego pomiaru da się spotem ustalić zakres tonalny sceny, ustalić jakiś higlight itp itp.
Problem leży w tym - jak "automatyka" tegoż pomiaru - niezależnie od jego trybu - tłumaczy to na to co ostatecznie znajdzie się w RAW-ie. Moim celem jest takie naświetlenie sceny, żeby jej najjaśniejsza część była w RAWie na saturacji w okolicach 95% - daje to maksymalizację SNR (minimalny szum dla nie wtajemniczonych) oraz maksymalne jakość tego co zostaje w cieniach - nawet jeżeli scena ma dynamikę mniejszą od dynamiki matrycy oba wyznaczniki mają zastosowanie.
PROBLEM, powtarzam, PROBLEM polega na tym, że u żadnego z producentów automatyka nie potrafi uzyskać takiego efektu. Histogram dociągnięty do końca prawej strony NIE znaczy, że w RAW-ie jest to samo, znaczy to tylko tyle że wypluty przez procesor aparatu JPG (nawet jeżeli nie zapiszemy go na karcie) będzie miał taki histogram.
W Sony (nie wiem jak u innych producentów) zebra jest jedynym narzędziem, który pokazuje saturację matrycy na nie wynikowego JPG'a i też tylko dlatego, że punkt jej odcięcia można ustawić ponad 100% (co nie jest już prawdą w takim A6000 na przykład).
Oczywiście, że można zawsze zmierzyć światło w najjaśniejszym punkcie sceny (w wypadku jasnych chmur nad śniegiem szacun jak ktoś ustali co jest jaśniejsze na oko) i wiedząc o ile w takim świetle (oczywiście traktując je jako 18% szarość) nasza automatyka nie doświetli RAW'a - dać o tyle korekcji na plus. Wymaga to oczywiście wcześniejszych doświadczeń. Nie bardzo też wiem jak zrobić to w trakcie dynamicznej sceny, kiedy warunki się zmieniają a obiekt się porusza - chętnie usłyszę jakąś propozycję z użyciem OVF'a.
W EVF'ie po prostu muszę na tyle dynamicznie kręcić korekcją żeby cały czas utrzymywać ledwo widoczną zebrę w kadrze (zakładając, że w Sony odcięcie ustawię na 109%). To daje mi gwarancję optymalnego naświetlenia RAW'a. Oczywiście nie muszę dodawać że nie ma to żadnego związku z tym jaki pomiar światła ustalę - zmieni się tylko zakres korekcji (dla pomiaru w światłach będzie większy niż dla matrycowego... to chyba oczywiste).

Dla tych nie wierzących proponuję eksperyment - zróbcie sobie optymalnego wedle Waszej wiedzy RAW'a (po histogramie jak rozumiem) a potem obejrzyjcie sobie RAW'a a takim Rawdiggerze, można się bardzo zdziwić jak bardzo pomiar światła nas oszukał. Niestety światłomierz tu w niczym nie pomoże, bo one też są kalibrowane na 18% charakterystykę kliszy a nie matryc.

Stąd też informacja, że realna czułość naszych matryc - jeżeli zastosować by kryteria 18% szarości jest znacznie niższa niż to co pokazują producenci. I takie ISO 100 dla JPG'a to najczęściej tylko ISO 25 dla RAW'a.

To jak to zrobić dobrze przy pomocy OVF'a. Z góry - nie chcę słyszeć o trybach pomiaru światła, bo one nic do tego nie mają :)
No może z jednym wyjątkiem - jeżeli posiadamy tryb pomiaru, który ZAWSZE mierzy najjaśniejszy punkt kadru i do niego dostosowuje ekspozycję (niezależnie o dynamiki, punktu AF, itp) to przy pomocy wcześniejszych eksperymentów możemy ustalić stałą odległość w EV na jaką w tym trybie musimy zrobić korekcję. Powinno działać. Co prawda zwiedzie nas, kiedy dynamika sceny jest taka, że jesteśmy zmuszeni część przepalić z premedytacją.

Na koniec rzecz, która chyba nie dociera: poprawny histogram na naszym EVFie, LCD, górnym ekraniku czy gdziekolwiek nie oznacza poprawnie naświetlonego RAW'a. Jeżeli tak by było, wszystkie wywody o trybach pomiaru światła oraz mojej debilnej odporności na ich użycie były by prawdziwe.

No to chce Ciebie oficjalnie przeprosić, bo niepotrzebnie cie wrzuciłem do jednego worka z fanami bezluster, którzy piszą o świetności EFV i o histogramie live w kontekście ekspozycji, a o zebrze jedynie jak chodzi o obszary ostre. Dyskutuje z wieloma osobami i na kilku forach (np. KKM). No i jest ciekawie, bo w sumie to wychodzi na to, że oni nie wiedzą, że histogram w EFV czasami kłamie.

Tak, zgadzam się z Twoim opisem jaki wyżej zacytowałem.

W kwestii tej:

Oczywiście, że można zawsze zmierzyć światło w najjaśniejszym punkcie sceny (w wypadku jasnych chmur nad śniegiem szacun jak ktoś ustali co jest jaśniejsze na oko) i wiedząc o ile w takim świetle (oczywiście traktując je jako 18% szarość) nasza automatyka nie doświetli RAW'a - dać o tyle korekcji na plus. Wymaga to oczywiście wcześniejszych doświadczeń. Nie bardzo też wiem jak zrobić to w trakcie dynamicznej sceny, kiedy warunki się zmieniają a obiekt się porusza - chętnie usłyszę jakąś propozycję z użyciem OVF'a.
OK, Spot to jeden sposób, ale jak zauważasz niemożliwy do stosowania w dynamicznych scenach.
Ale … wspominałem już o czwartym sposobie pomiaru światła zastosowanym w najnowszych Nikonach. Czwarty poza znaną trójcą: spot, matrycowy i centralnie - ważonym.
Nikon D5, D850 (i wiele innych modeli nikona też) ma do pomiaru światła czujnik RGB mający aż 180.000 pikseli. Pojawił się też nowy pomiar światła, różnie jest to tłumaczone, np spot z ochroną świateł (może dlatego że ikonka na LCD podobna do spota), pomiar chroniący jasne obszary przed prześwietleniem. To jest to co Ty chcesz. Instrukcja D850 strona 124.
Oczywiście daje to ciemne zdjęcia gdy się pojawi światło w kadrze, robiąc raw 14 bitów można sporo wyciągać z cienia, szczególnie jak się pracuje na D850 który ma bardzo duży DR.
Drugą opcją jest włączenie DL czyli D-Lighting (to jest w nikonie od bardzo dawna, w odróżnieniu od tego czwartego z pomiarów jaki jest nowością). Można auto czyli ADL, można wybrać siłę DL samemu. Instrukcja D850 strona 180. To dziwny twór, trzeba go poznać. To coś robi dwie sprawy. Wpływa na ekspozycje w trybach matrycowym i CW. Tryb ADL ocenia czy mamy tam w kadrze coś bardzo jasnego, a cała scena ma duży kontrast. Wtedy niedoświetla, a jpg jest generowany z innymi krzywymi, bardziej spłaszczającymi rozpiętość. O dziwo wpływa na RAW, tzn wywoływarki Nikona mają wtedy inne ustawienia domyślne.
ADL działa inaczej gdy się ma dużo ciemnych partii w obrazie, a brak z kolei swiateł, ale ten przypadek cie nie interesuje więc nie będę rozwlekał swojego wpisu.
Często ADL jest ustawieniem fabrycznym w DSLR z niższej półki. Natomiast zawodowcy w sumie widzę że raczej tego nie używają. Jak się boją, tzn podejrzewają że będzie prześwietlenie to ustawiają korekcje na przykładowo - 0,7 i potem działają na RAW. Tak zresztą zapewnie postępują ludzie w innych systemach. W Nikonie można wybrać poza tym co w innych systemach dwie opcje - albo pomiar z ochroną świateł spot, albo DL.

Panowie a może byście sobie założyli osobny wątek o sensowności EVF? Bo tu nie miejsce na te rozkminy.W sumie i racja, tylko teraz jak to rozdzielić. Bo często w poście jest poruszanych kilka zagadnień, a nie o samym wizjerze.

Padały tu sformułowania na temat świetności af w Nikonie...
zerknąłem na nasz czołowy portal testowy. No i szybkie spojrzenie na wykresy testowe .... D500 przegrywa z 7D2, D850 przegrywa z A7R2, ... Mówimy o AF przez wizjer!!!
..
Nie wczuwajmy się za mocno w dyskusję na temat testów na o.pl .
Traktuj to jak żart.
Zapewne nie chce się wam czytac nikoniarzy, ale tam jest spokojny watek w dziel inne systemy. Sony A7 i A9. Pisza tam ludzie, którzy mieli wcześniej najczęściej nikony. Piszą tam o AF. Piszą uwagi na temat wizjerów, wrażeń z ich używania itd. Ba, nawet okazuje się , że w bezlustre jest możliwy FF/BF (mówiono że tego nie ma, nie zastanawiałem się więc tylko tez tak sądziłem). Nie zapominajmy, że bezlustro używa tez AF fazowego, który nie jest idealny, musi obliczac przeogniskowanie gdy obiekt się rusza w trakcie gdy pracuje migawka.

Aha - Z6 i Z7 przestały mnie interesować z bardzo prostego powodu. Będzie do nich jedynie baterypack. Faktycznie na dole body nie ma wyprowadzonych styków do sterowania. Grip bez opcji zmiany pola AF czy zmiany czasu, przysłony? Dla mnie bez sensu, focę ludzi, 90% moich zdjęć to piony. Zawsze razem z body kupowałem grip.
Podobno wyższe modele będą nosiły oznaczenia Z1- Z5. Czyli Z7 to tanizna dla ludu ;), a nie model profi za 30 tys. Dziękuję, kupuję jednak D850. Pewnie te Z1 wypuszczą za 2-3 lata, jak zbiorą doświadczenia z Z7.

Kolekcjoner
29-08-2018, 01:14
Wystarczy że masz ustawioną inną liczbę postów na stronę i kicha. Następnym razem podaj numer posta, bo to jest miarodajne :).

tomfoot
29-08-2018, 08:29
Wystarczy że masz ustawioną inną liczbę postów na stronę i kicha. Następnym razem podaj numer posta, bo to jest miarodajne :).

Przecież podałem #561 :D ale Koledze to nie wystarczyło (bo wiesz, jak się ciągle patrzy w EVF, to musi być wszystko na tacy podane :mrgreen:)

pawel.guraj
29-08-2018, 08:39
No to chce Ciebie oficjalnie przeprosić, bo niepotrzebnie cie wrzuciłem do jednego worka z fanami bezluster, którzy piszą o świetności EFV i o histogramie live w kontekście ekspozycji, a o zebrze jedynie jak chodzi o obszary ostre. Dyskutuje z wieloma osobami i na kilku forach (np. KKM). No i jest ciekawie, bo w sumie to wychodzi na to, że oni nie wiedzą, że histogram w EFV czasami kłamie.

Tak, zgadzam się z Twoim opisem jaki wyżej zacytowałem.

W kwestii tej:

OK, Spot to jeden sposób, ale jak zauważasz niemożliwy do stosowania w dynamicznych scenach.
Ale … wspominałem już o czwartym sposobie pomiaru światła zastosowanym w najnowszych Nikonach. Czwarty poza znaną trójcą: spot, matrycowy i centralnie - ważonym.
Nikon D5, D850 (i wiele innych modeli nikona też) ma do pomiaru światła czujnik RGB mający aż 180.000 pikseli. Pojawił się też nowy pomiar światła, różnie jest to tłumaczone, np spot z ochroną świateł (może dlatego że ikonka na LCD podobna do spota), pomiar chroniący jasne obszary przed prześwietleniem. To jest to co Ty chcesz. Instrukcja D850 strona 124.
Oczywiście daje to ciemne zdjęcia gdy się pojawi światło w kadrze, robiąc raw 14 bitów można sporo wyciągać z cienia, szczególnie jak się pracuje na D850 który ma bardzo duży DR.
Drugą opcją jest włączenie DL czyli D-Lighting (to jest w nikonie od bardzo dawna, w odróżnieniu od tego czwartego z pomiarów jaki jest nowością). Można auto czyli ADL, można wybrać siłę DL samemu. Instrukcja D850 strona 180. To dziwny twór, trzeba go poznać. To coś robi dwie sprawy. Wpływa na ekspozycje w trybach matrycowym i CW. Tryb ADL ocenia czy mamy tam w kadrze coś bardzo jasnego, a cała scena ma duży kontrast. Wtedy niedoświetla, a jpg jest generowany z innymi krzywymi, bardziej spłaszczającymi rozpiętość. O dziwo wpływa na RAW, tzn wywoływarki Nikona mają wtedy inne ustawienia domyślne.
ADL działa inaczej gdy się ma dużo ciemnych partii w obrazie, a brak z kolei swiateł, ale ten przypadek cie nie interesuje więc nie będę rozwlekał swojego wpisu.
Często ADL jest ustawieniem fabrycznym w DSLR z niższej półki. Natomiast zawodowcy w sumie widzę że raczej tego nie używają. Jak się boją, tzn podejrzewają że będzie prześwietlenie to ustawiają korekcje na przykładowo - 0,7 i potem działają na RAW. Tak zresztą zapewnie postępują ludzie w innych systemach. W Nikonie można wybrać poza tym co w innych systemach dwie opcje - albo pomiar z ochroną świateł spot, albo DL.

Nie ma za co przepraszać. W odróżnieniu od niektórych uczestników dyskusji staram się stosować rozsądne argumenty za moją i tylko moją wizją.

Jeżeli chodzi o tryb o którym mówisz - to tak, o ile oczywiście ta ochrona świateł skierowana jest na RAW a nie na JPG. Jeżeli jest na JPG-a to w dalszym ciągu w światłach będziemy dostawali nienasycone RAW'y. Problem jest taki, że obecnie poprawnie naświetlony RAW "wywołany" klasycznym podejściem do JPG'a powoduje że tenże wygląd na kompletnie przepalony. Na prawdę polecam zabawę Rawdigger'em - trial jest za darmo. Bardzo wiele można dowiedzieć się o swoim aparacie i o sposobie w jaki przekłada pomiar światła na to co ląduje w RAWie.

p,paw

miszak
29-08-2018, 08:59
Traktuj to jak żart.
Zapewne nie chce się wam czytac nikoniarzy, ale tam jest spokojny watek w dziel inne systemy. Sony A7 i A9. Pisza tam ludzie, którzy mieli wcześniej najczęściej nikony. Piszą tam o AF. Piszą uwagi na temat wizjerów, wrażeń z ich używania itd. Ba, nawet okazuje się , że w bezlustre jest możliwy FF/BF (mówiono że tego nie ma, nie zastanawiałem się więc tylko tez tak sądziłem). Nie zapominajmy, że bezlustro używa tez AF fazowego, który nie jest idealny, musi obliczac przeogniskowanie gdy obiekt się rusza w trakcie gdy pracuje migawka.

Aha - Z6 i Z7 przestały mnie interesować z bardzo prostego powodu. Będzie do nich jedynie baterypack. Faktycznie na dole body nie ma wyprowadzonych styków do sterowania. Grip bez opcji zmiany pola AF czy zmiany czasu, przysłony? Dla mnie bez sensu, focę ludzi, 90% moich zdjęć to piony. Zawsze razem z body kupowałem grip.
Podobno wyższe modele będą nosiły oznaczenia Z1- Z5. Czyli Z7 to tanizna dla ludu ;), a nie model profi za 30 tys. Dziękuję, kupuję jednak D850. Pewnie te Z1 wypuszczą za 2-3 lata, jak zbiorą doświadczenia z Z7.

Ale mi nie chodzi o taki wątek, bo on co do zasady będzie głównie polgał na marudzeniu. Poza tym jest jak tutaj ;-) Nie ma aparatu idealnego, spełniającego wszystkie zachcianki i bez wad. A9 też pewnie nie jest najlepszą puszką na rynku i nikt tak nie twierdzi. Natomiast nawiązuje równorzędną walkę z topowymi DSLR od dwóch potentatów przy niższej cenie i to jest sukces SONY. Bez 100 lat tradycji ;-)

Ja pytam o wyniki testów portali, które testują wszystkie sprzęty jak leci. Mają lepsze lub gorsze procedury ale jest to jakoś porównywalne. Wiemy, że O.PL nie lubią Sony ale mimo wszystko jest to jakiś opisany wynik. I mamy to co mamy. Pytam dlaczego wynik jest odmienny od opinii forsowanych na forach? Nie ma opcji, że SONY kupuje wszystkie portale. Z resztą wtedy wyniki byłyby miażdżące dla konkurencjia tak tylko w niektórych aspektach są lepsze.

A co do BF/FF jak to mówią anglojęzyczni internauci OMG ... jeśli ktoś kupuje aparat za prawie 20 kzł bo przeczytał na forum, że nie ma BF/FF a potem marudzi na ten temat na forum to jest na to tylko jedna rada - nie czytac postów tego forumowicza ;-)

--- Kolejny post ---

Przecież podałem #561 :D ale Koledze to nie wystarczyło (bo wiesz, jak się ciągle patrzy w EVF, to musi być wszystko na tacy podane :mrgreen:)

Może to rzeczywiście wina kliku fotek przez evf.... trzeba będzie się obserwować ;-)

Aaaa i teraz wszystko na tacy poproszę już bez proszenia się o powtórkę ;-)

Jacek_Z
29-08-2018, 10:33
Jeżeli chodzi o tryb o którym mówisz - to tak, o ile oczywiście ta ochrona świateł skierowana jest na RAW a nie na JPG. Ochrona świateł wpływa na ekspozycję (to przecież jest pomiar ekspozycji :)), RAW jest oszczędniej naświetlony niż w pomiarze matrycowym o ile w kadrze jest źródło światła itp. przypadkach.
DL też wpływa na ekspozycję.
Nie bardzo widze możliwość ochrony świateł inną niż wpłynięcie na ekspozycję (przy tradycyjnych matrycach, bez wynalazków typu dualiso czy tak jak dawniej kombinowało z fuji z S5 pro itp.). Zresztą w Sony też korygujesz ekspozycję, sam tak piszesz.

A co do BF/FF jak to mówią anglojęzyczni internauci OMG ... jeśli ktoś kupuje aparat za prawie 20 kzł bo przeczytał na forum, że nie ma BF/FF a potem marudzi na ten temat na forum to jest na to tylko jedna rada - nie czytac postów tego forumowicza ;-)Dlaczego nie czytać, prawdę pisze. Cena tu jest nieistotna. Chodzi o informację jaka jest kolportowana z bezlustrami, ze nie mają one FF/BF, a tym czasem mogą ją mieć też. Skala zjawiska jest mniejsza, OK, ale może wystąpić FF/BF.

grissley
29-08-2018, 11:03
Hmmmm..
przejrzałem internet pobieżnie i jakoś tak po forach nikonowych entuzjazmu trudno się dopatrzeć ;)

Bo każdy chce czegoś innego, a sporą ilość zabiła cena.
Ja np oczekiwałem czegoś porównywalnego do D750, zauważalnie mniejszego i lżejszego (także w zestawie z dedykowanymi 35/50/85) i choć trochę tańszego. Produkt jakby troche się rozminął z moimi oczekiwaniami ;)
Już pomijam, że najchętniej zaopatrzyłbym się w bezlusterkowy, odpowiednio mniejszy odpowiednik DXowego D500 z zestawem naleśników w "dobrej" cenie. To pewnie marzenie ściętej głowy.

miszak
29-08-2018, 11:19
Dlaczego nie czytać, prawdę pisze. Cena tu jest nieistotna. Chodzi o informację jaka jest kolportowana z bezlustrami, ze nie mają one FF/BF, a tym czasem mogą ją mieć też. Skala zjawiska jest mniejsza, OK, ale może wystąpić FF/BF.

Nie czytać - potwierdzam po raz drugi. Ktoś kto siedzi na półce A9 powinien wiedzieć skąd jest FF/BF i dlaczego może go nie być w ML i kupić aparat za te pieniądze świadomie. Jeśli wydaje 20kzł nieświadomie np. na podstawie informacji "kolportowanych z bezlsutrami" to tym bardziej nie czytać tego gościa - taka moja rada ale oczywiście Twoja może być inna :)

pawel.guraj
29-08-2018, 12:06
Ochrona świateł wpływa na ekspozycję (to przecież jest pomiar ekspozycji :)), RAW jest oszczędniej naświetlony niż w pomiarze matrycowym o ile w kadrze jest źródło światła itp. przypadkach.

Robię cross-posta z KKM, bo nie chce mi się klepać jeszcze raz.

Napiszę po raz ostatni - bo jednak dość skutecznie przeinaczasz to co próbuję przekazać.
Załóżmy że każdy aparat czy to DSRL czy ML czy cokolwiek jest w stanie poprawnie zmierzyć światło - to gdzie jest najjaśniej, najciemniej itp.
To nie zależy od EVF-a. Koniec, kropka.

EVF potrzebny jest dlatego, że żaden aparat nie jest w stanie tego co zmierzył przełożyć (z przyczyn historyczno marketingowych) na poprawnie naświetlony RAW.
Jedynie zebra w Sony (i zapewne u pozostałych też) daje prawdziwy odczyt saturacji matrycy. Tylko w EVF.

Jeżeli udowodnisz mi, że tryb DL lub inny w Nikonie daje poprawnie (czyli z saturacją na poziomie 95% w światłach) RAW'a - od razu powiem, że w tym zakresie EVF nie jest potrzebny.

Po co mi to?

Takiem Janowi, który przelewa swoją twórczość na papier - nie jest to potrzebne do niczego. Bo taki papier ma kontrast 1:100 w porywach co przekłada się na 6,5 EV dynamiki. To za dużo nawet na pasztetnie wywołany JPG.

Ale ja swoje "prace" pokazuje na wyświetlaczu pracującym w Dolby Vision, w przestrzeni BT.2020 pokazującym 10 EV dynamiki. W takim środowisku poprawna ekpozycja RAW'a i jego odpowiednia saturacja staje się bardzo ważna.
Z resztą zaraz na biurka zaczną trafiać monitory HDR, dopiero wtedy okaże się jak bardzo trzeba zmienić flow...
Świat JPG przyzwyczaił nas do 8 bitów i przestrzeni sRGB. To się właśnie bardzo zmienia (głównie dzięki galopującej technologii kina domowego)

Tyle. Nic więcej już nie będę pisać, bo chyba nie ma po co.

paw.

kmeg
29-08-2018, 12:31
Panowie nie trybie tej tyrady z naświetlaniem raw w ML vs DSLR. Nowoczesne lustrzanki mają specjalny sensor używany zarówno do AF jak i pomiaru warunków oświetleniowych i różnice mogą być aptekarskie i to w bardzo specyficznych warunkach. Dodatkowo Canon że względu na specyfikę swoich matryc naświetla inaczej niż matryce Sony. Dokumentacja do Magic Lantern bardzo dobrze porusza te aspekty. Algorytmicznie i fizycznie pomiary robione są inaczej ale efekt jest ten sam.

pawel.guraj
29-08-2018, 12:34
Panowie nie trybie tej tyrady z naświetlaniem raw w ML vs DSLR. Nowoczesne lustrzanki mają specjalny sensor używany zarówno do AF jak i pomiaru warunków oświetleniowych i różnice mogą być aptekarskie i to w bardzo specyficznych warunkach. Dodatkowo Canon że względu na specyfikę swoich matryc naświetla inaczej niż matryce Sony. Dokumentacja do Magic Lantern bardzo dobrze porusza te aspekty. Algorytmicznie i fizycznie pomiary robione są inaczej ale efekt jest ten sam.

Dlatego warto zobaczyć samemu. Nie chodzi o pomiar, chodzi o to na co się przekłada.
Jeżeli zajrzysz to swoich RAWów (niezależnie czy są z Canona, Nikona czy Sony) zobaczysz, że przy "poprawnej" ekspozycji pokazywanej przez LR, ACR, C1 czy choćby widocznej w JPG - góra 1/3 jak nie więcej histogramu RAW jest zupełnie pusta. Matryca fizycznie jest niedoświetlona o dobre 1,5-2 EV (przy cięższych warunkach to potrafi być nawet 4EV!) Oczywiście bierze to pod uwagę obrabiarka i pokazuje wszystko dobrze. Problem robi się, jeżeli chcesz z tego uzyskać materiał na więcej niż 8 bitach (bo do 8 bitów gra nie jest warta świeczki) eventualnie do tych 8 bitów skompresować większą dynamikę z jednej klatki.

p,paw

pawel.guraj
29-08-2018, 13:17
Może żeby pokazać przykład.
Całkiem poprawnie naświetlona klatka (pomiar matrycowy, +0,3 EV).

Na górze widać, że histogram w ACR wydaje się sugerować nawet lekkie prześwietlenie - pik mocno po prawej (górny obrazek)
Na dole histogram tej samej klatki z RAW'a. Jak widać w kanałach zielonym G1 i G2 brakuje prawie 2EV a w kanale R i G brakuje 2,5-3 EV do pełnej saturacji.
Czyli na klatce nie został wykorzystany obszar w którym SNR jest najniższy.

https://canon-board.info/imgimported/2018/08/raw_vs_jpg-2.jpg
źródło (http://public.pawel.online/cb/raw_vs_jpg.jpg)

p,paw

miszak
29-08-2018, 14:16

Tak krótko bo już na wykresach widać o co chodzi. Paweł tłumaczy, że w tej chwili chyba jedynym narzędziem do wykorzystania traconego zakresu jest zebra.
Może Jacek pokaże jak to jest z tą nikonową ochroną świateł? Jeśli standardowy pomiar światła niedoświetlił o ok. 2 ev to po włączeniu ochrony świateł ekspozycja w nikonie pójdzie w górę czy w dół? Jeśli w górę to byłoby coś i byłoby może lepsze od zebry w ml.

pawel.guraj
29-08-2018, 14:37
Tak krótko bo już na wykresach widać o co chodzi. Paweł tłumaczy, że w tej chwili chyba jedynym narzędziem do wykorzystania traconego zakresu jest zebra.
Może Jacek pokaże jak to jest z tą nikonową ochroną świateł? Jeśli standardowy pomiar światła niedoświetlił o ok. 2 ev to po włączeniu ochrony świateł ekspozycja w nikonie pójdzie w górę czy w dół? Jeśli w górę to byłoby coś i byłoby może lepsze od zebry w ml.

Bardzo chętnie zobaczył bym wyniki. Obawiam się, że w tym trybie niedoświelenie RAW'a będzie jeszcze większe, o zgrozo. Automatyka w tym trybie chroni JPG'a przez przepałem, a pamiętajmy, że od przepału w JPG jeszcze daleko do przepału w RAW.

p,paw

jotes25
29-08-2018, 14:43
W wolnej chwili to sobie przeczytam, przeanalizuje i przetestuję na a6300 :) Inna rzecz, że raczej rzadko mam zastrzeżenia do obrazka w kwestii szumów i informacji w cieniach/światłach, a jeszcze rzadziej czas na zabawę z zebrą. Ale to ostatnie to pewnie też kwestia treningu.

maik30d
29-08-2018, 14:52
6D2 to akurat w tym temacie szału nie robi co chyba wszyscy wiemy.
Głównie miałem na myśli porównanie z ML czyli np. A73. Na optycznych nawet A7R2 wypadło lepiej. Nie chodzi mi tu konkretnie o firmę sony ale 100 postów tu na forum było napisane, że dslr miażdżą aefem bezlustra. Dlaczego więc w wielu testach na czołowych portalach wyniki są odmienne? Czy tu nie gra roli "wiara" wieloletnich użytkowników w to co dobre? Testy AF są jakie są ale jakas powtarzalność w nich jest. Czasem jest lepiej dobrany obiektyw czasem gorzej jak choćby na optycznych coągłe testowanie AF canona na szkle 100 macro itp. ale .... mogłoby być różnie. A tu jest tak samo - czołowy portal polski i czołowy światowy i wynik mówi nam, że NIKON D850 ma gorszy AF od A73 czy A7R2 czyli jedna z najlepszych lustrzanek przegrywa z bezlusterkowcami. Jak to wytłumaczyć?

A tak na marginesie jak popatrzyłem to taki d500 mógłbym chyba pomimo wad przygarnąć. fociłem nim kiedyś ale przy cenie wejściowej nie rajcował mnie zbytnio ;-) Ciekawe kiedy i co pokaże Canon w 7d3 i d90?Kolego ja się przesiadłem z Canona na A7III i ten Af po prostu miażdży. Niemalże 100% celnych strzałów. I to na obiektywie za 1800zł. Dopóki nie kupiłem i nie sprawdziłem - nie uwierzyłbym :)

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

robertskc7
29-08-2018, 14:55
Z jakiego body na jakie szkło, o jakiej przysłonie?

jotes25
29-08-2018, 15:05
Dywagacje na temat AF można prowadzić w nieskończoność. Zmierzyć tego w całej rozciągłości nie ma jak. Pozostają jedynie subiektywne opinie jak wyżej. W chwili obecnej z mojego punktu widzenia jest Sony przed Nikonem i Canonem (co do kolejności tych 2 ostatnich mam wątpliwości, zależy też czy mówimy o lustrzankach czy ML). Z technicznego punktu widzenia nie ma jednak ŻADNYCH przeciwskazań, żeby ta kolejność za rok czy dwa mogła wyglądać zupełnie inaczej.
I pamiętać należy, że Sony i (najprawdopodobniej Nikon) mają problem, z którym będą musiały się zmierzyć:

1150

Z tym, że to już raczej w A7 IV...

maik30d
29-08-2018, 16:08
Z jakiego body na jakie szkło, o jakiej przysłonie?6d i 5d2 z elkami.

robertskc7
29-08-2018, 16:12
6d i 5d2 z elkami.

No to sobie sam odpowiedziałeś dlaczego jest lepiej :)

miszak
29-08-2018, 16:25
Bardzo chętnie zobaczył bym wyniki. Obawiam się, że w tym trybie niedoświelenie RAW'a będzie jeszcze większe, o zgrozo. Automatyka w tym trybie chroni JPG'a przez przepałem, a pamiętajmy, że od przepału w JPG jeszcze daleko do przepału w RAW.

p,paw

To samo podejrzewam. O ile pamiętam to tak działało, że nie dało się prześwietlić i raczej ev ba minus szło ale nie doktoryzowałem się w tym bo pomyślałem, że to tylko jeden z ficzerów w stylu freen mode. Być może niesłusznie ale to się zaraz okaże.

tomfoot
29-08-2018, 16:41
Porównanie: https://www.dpreview.com/articles/3099846348/which-is-better-nikon-z7-vs-sony-a7r-iii

Czyli - Nikon Z7 według wielu ocen nie jest wybitnym produktem. Według dpreview ma kilka przewag nad a7R3. W zasadzie to jednak bardzo podobne sprzęty. Ergo - oba to nie najwyższych lotów aparaty, którym daleko do bardzo dobrych lustrzanek :mrgreen: Zatem a7R3 oraz Nikon Z7 lecą autostradą do muzeum początków ML :lol: a my czekamy na jakieś ML z prawdziwego, a nie marketingowego, zdarzenia.

miszak
29-08-2018, 16:42
No to sobie sam odpowiedziałeś dlaczego jest lepiej :)

Czyż nie o to chodzi aby było lepiej? :-)

maik30d
29-08-2018, 16:45
No to sobie sam odpowiedziałeś dlaczego jest lepiej :)Zdaje sobie sprawę że 6d nie ma super Af ale dawał radę na środkowym. Za to w a7III jest odlot. Mnie praktyczne nie obchodzi nic. Mogę skupić się na momencie, kadrze bo wiem ze ta mała pierdoła idealnie śledzi twarz i ją trafi na sto procent!!! Nawet w szalonych tańcach. Jedynie dziwi mnie to, że trzeba szybszych czasów używać niż w Canonie

miszak
29-08-2018, 17:03
Porównanie: https://www.dpreview.com/articles/3099846348/which-is-better-nikon-z7-vs-sony-a7r-iii

Czyli - Nikon Z7 według wielu ocen nie jest wybitnym produktem. Według dpreview ma kilka przewag nad a7R3. W zasadzie to jednak bardzo podobne sprzęty. Ergo - oba to nie najwyższych lotów aparaty, którym daleko do bardzo dobrych lustrzanek :mrgreen: Zatem a7R3 oraz Nikon Z7 lecą autostradą do muzeum początków ML :lol: a my czekamy na jakieś ML z prawdziwego, a nie marketingowego, zdarzenia.

Jakże pokrętny wpis sugerujący przewagi nad sony. To może wymień w czym jest lepszy a potem w czym gorszy yen nikon? Odrobina lepszego hardwearu przy premierze o rok późniejszej to żenada :-) To tak w skrócie ;-) Dobrze, że ludzie znają angielski i przeczytają sami :D

Ależ Cię trzyma ta autostrada do muzeum.... aaaaa bo Ty trzymasz ciągle lustrzankę pędzącą już tą autostradą :D

tomfoot
29-08-2018, 17:09
Jakże pokrętny wpis sugerujący przewagi nad sony. To może wymień w czym jest lepszy a potem w czym gorszy yen nikon? Odrobina lepszego hardwearu przy premierze o rok późniejszej to żenada :-) To tak w skrócie ;-) Dobrze, że ludzie znają angielski i przeczytają sami :D

Ależ Cię trzyma ta autostrada do muzeum.... aaaaa bo Ty trzymasz ciągle lustrzankę pędzącą już tą autostradą :D

Nie ośmieliłbym się reinterpretować wyników porównania podawanego przez prasę światową :mrgreen: Umówmy się, ja rozumiem że jak już się kupuje ML w fazie wczesnego rozwoju za pieniądze 10x większe niż rzeczywista wartość sprzętu, to później trzeba tego bronić jak niepodległości. Przecież np. na tym forum też kiedyś zachwycano się Canonem 20d (i gorzej). Ktoś musi te sprzęty o niskiej jakości kupować, żeby producent mógł w następnych latach pracować nad technologią lub ją porzucać :D Jesteście Koledzy ML betatesterami :D

pawel.guraj
29-08-2018, 17:10
Dywagacje na temat AF można prowadzić w nieskończoność. Zmierzyć tego w całej rozciągłości nie ma jak. Pozostają jedynie subiektywne opinie jak wyżej. W chwili obecnej z mojego punktu widzenia jest Sony przed Nikonem i Canonem (co do kolejności tych 2 ostatnich mam wątpliwości, zależy też czy mówimy o lustrzankach czy ML). Z technicznego punktu widzenia nie ma jednak ŻADNYCH przeciwskazań, żeby ta kolejność za rok czy dwa mogła wyglądać zupełnie inaczej.
I pamiętać należy, że Sony i (najprawdopodobniej Nikon) mają problem, z którym będą musiały się zmierzyć:

Z tym, że to już raczej w A7 IV...

I tutaj Canon mam przewagę, bo tego problemu nie będzie miał. To jest fenomen który powstaje w bardzo specyficznych warunkach - ostre światło prosto w matrycę i bardzo duży otwór przesłony. To jest odbicie światła od maskownic pikseli AF.
W Dual Pixel AF nie ma maskowania więc problemu nie ma. Ale oczywiście coś za coś - konieczność podziału pikseli na dwa plus straty na podzielonych mikrosoczewkach odbijają się na ilości światła trafiającego do komórek = mniejszy SNR.

p,paw

--- Kolejny post ---

I zapewne to pokaże nam Canon (oby). Oczywiście najpierw będą musili kupić od kogoś matrycę bo utoniemy w szumach ;-)

p,paw.

tomfoot
29-08-2018, 17:19
I zapewne to pokaże nam Canon (oby). Oczywiście najpierw będą musili kupić od kogoś matrycę bo utoniemy w szumach ;-)

p,paw.

Sądzę, że canon pokaże gniota wpasowującego się w rynek. Przy czym ów gniot będzie na tyle tańszy, że zaorze sprzedaż w segmencie. Na profesjonalne ML jeszcze długo poczekamy.

miszak
29-08-2018, 17:59
Nie ośmieliłbym się reinterpretować wyników porównania podawanego przez prasę światową :mrgreen: Umówmy się, ja rozumiem że jak już się kupuje ML w fazie wczesnego rozwoju za pieniądze 10x większe niż rzeczywista wartość sprzętu, to później trzeba tego bronić jak niepodległości. Przecież np. na tym forum też kiedyś zachwycano się Canonem 20d (i gorzej). Ktoś musi te sprzęty o niskiej jakości kupować, żeby producent mógł w następnych latach pracować nad technologią lub ją porzucać :D Jesteście Koledzy ML betatesterami :D

To racja z tymi betatesterami. Z tym, że zerknąłem wstecz ba test af 5d2 bo się pojawił kilka postów wyżej i... idąc tą drogą to zabraknie liter w greckim alfabecie do określenia nazwy testerów lustrzanek. I tak się zastanawiam patrząc na ten test co musiałby spaprać canon aby jego wyznawcy powiedzieli dość. Umówmy się, że to nie może być af bo nawet jakby nie trafił w ogóle to by padło na forum, że jest MF i można jechać ;-) Chyba jakby do braku af zlikwidowali grip to może... :D

robertskc7
29-08-2018, 18:18
Ej Panie "moje zawsze na wierzchu" weź i idź już stąd proszę Cię bardzo, bo zabawny to Ty w cale nie jesteś...

Jacek_Z
30-08-2018, 02:20
Może żeby pokazać przykład.
Całkiem poprawnie naświetlona klatka (pomiar matrycowy, +0,3 EV).

Na górze widać, że histogram w ACR wydaje się sugerować nawet lekkie prześwietlenie - pik mocno po prawej (górny obrazek)
Na dole histogram tej samej klatki z RAW'a. Jak widać w kanałach zielonym G1 i G2 brakuje prawie 2EV a w kanale R i G brakuje 2,5-3 EV do pełnej saturacji.
Czyli na klatce nie został wykorzystany obszar w którym SNR jest najniższy.Pik pokazuje ilość pikseli RGB, a nie prześwietlenie. Histogram nie dotyka (chyba) prawej krawędzi, prześwietleń brak.
Jeśli mówisz, że do prawej brakuje 2 EV to dlaczego mówisz o przepałach w światłach?

..
W Dual Pixel AF nie ma maskowania więc problemu nie ma. Ale oczywiście coś za coś - konieczność podziału pikseli na dwa plus straty na podzielonych mikrosoczewkach odbijają się na ilości światła trafiającego do komórek = mniejszy SNR.
miszak - czytasz? Pisałem że Nikon w lustrzankach ma matrycę bez DPAF. To żle dla AFw LV, ale dla obrazka - lepiej.

miszak
30-08-2018, 11:48
miszak - czytasz? Pisałem że Nikon w lustrzankach ma matrycę bez DPAF. To żle dla AFw LV, ale dla obrazka - lepiej.

Jacek Twoje posty już zawsze będę czytał :-) Przepychać się to jedno a doceniać "przeciwnika" to drugie :D

Teretycznie to jest jasne. Ja się pytałem czy są jakieś testy pomiarowe pokazujący wpływ przyjętego rozwiązania na jakość obrazka.

Na tą chwilę wydaje mi się, że nie byłbym w stanie oczami potwierdzić, że to ma znaczenie a jeśli nie widzę to mi to ... wiadomo co :-)

Ciekawe czy to wyjdzie w porównaniu obrazka np. D850 vs Z7 itp. ? Jeśli tak to wtedy zaczną się dopiero dywagacje ;-)

Jacek_Z
30-08-2018, 12:09
ludzie znaleźli w pliku w powiększeniu 200% przy wyciąganiu z cieni w niektórych miejscach obrazu jakieś wady, wygląda podobnie jak banding. Daje się to czasami tylko znaleźć. Jedni nad tym przechodza do porządku dziennego, bo tego w normalnych zastosowaniach (i normalnych wielkościach wydruku) nie będzie widać, a drudzy biją pianę. Norma, jak to na forach ;)

jan pawlak
30-08-2018, 20:04

p,paw

Nie ma z tym żadnych kłopotów przy odpowiednim ustawieniu (A7R3)
Pojawia się "widok" w EVF i np. dodajesz na pokrętle EV aż pojawia się zebra, robisz zdjęcie.

Możesz albo nie dodawać albo korzystać z ETTR w RAW

jp

jotes25
30-08-2018, 20:18

Mikrosoczewki nie są podzielone. Co do ewentualnych strat związanych z podziałem pixela na dwa, to są spekulacje jedynie.

Przypominam, że Canon miał również w produkcji rozwiązanie podobne/identyczne jak Sony czy inni producenci (CMOS Hybrid AF, generacje od I do III), a jednak je zarzucił. Dodatkowo w patentach znajdziemy np. Quad Pixel.

pawel.guraj
30-08-2018, 20:24
Nie ma z tym żadnych kłopotów przy odpowiednim ustawieniu (A7R3)
Pojawia się "widok" w EVF i np. dodajesz na pokrętle EV aż pojawia się zebra, robisz zdjęcie.

Możesz albo nie dodawać albo korzystać z ETTR w RAW

Brawo. Dokładnie o tym pisałem od początku ;-)
A cytat dotyczył Nikona z OVF w którym nie ma zebry...

p,paw

--- Kolejny post ---

Mikrosoczewki nie są podzielone. Co do ewentualnych strat związanych z podziałem pixela na dwa, to są spekulacje jedynie.

Przypominam, że Canon miał również w produkcji rozwiązanie podobne/identyczne jak Sony czy inni producenci (CMOS Hybrid AF, generacje od I do III), a jednak je zarzucił. Dodatkowo w patentach znajdziemy np. Quad Pixel.

Ok, może i nie są. Po prostu próbuję jakoś uzasadnić wyraźnie gorsze parametry matryc Canona - jeżeli to nie DualPixel AF to po prostu brak technologii.

p,paw

jotes25
30-08-2018, 21:03
Ok, może i nie są. Po prostu próbuję jakoś uzasadnić wyraźnie gorsze parametry matryc Canona - jeżeli to nie DualPixel AF to po prostu brak technologii.

p,paw

Na pewno nie są podzielone, inaczej DPAF nie miałby szans działać :)

Nie wiem czy stwierdzenie "wyraźnie" jest uzasadnione, nie śledzę na bieżąco porównań. Jeśli szukać przyczyn, to prawdopodobnie jest ich wiele. Canon na razie (bo wszystko jest teoretycznie w patentach) nie stosuje ani BSI ani dual gain i pewnie kilku innych jeszcze rozwiązań. Powód jest prozaiczny: $$$. Przyjdzie pora (raczej nieprędko), to niechętnie, ale będą musieli je wydać.

Jacek_Z
31-08-2018, 01:45
A cytat dotyczył Nikona z OVF
Wracając do Nikona czy do lustrzanek. Nie wiem czy wziąłeś pod uwagę inne podejście różnych firm. W Canonie w światałach do prawej trochę brakuje, ale wiadomo że w Canonie cos można ze świateł wyciągnąć. Natomiast w Nikonie nie, jak minimalnie przepalisz to nie masz juz tam nic. Za to jest dużo w cieniach. Po prostu potrzeba poznać sprzęt jakim się robi i stosować np. korekcje albo sięgać po specyficzne funkcje.

pawel.guraj
31-08-2018, 08:20
Wracając do Nikona czy do lustrzanek. Nie wiem czy wziąłeś pod uwagę inne podejście różnych firm. W Canonie w światałach do prawej trochę brakuje, ale wiadomo że w Canonie cos można ze świateł wyciągnąć. Natomiast w Nikonie nie, jak minimalnie przepalisz to nie masz juz tam nic. Za to jest dużo w cieniach. Po prostu potrzeba poznać sprzęt jakim się robi i stosować np. korekcje albo sięgać po specyficzne funkcje.

Oczywiście, że zdaje sobie z tego sprawę. Z moich testów wynika, że w Canonie, Nikonie i Sony (do innych formatów RAW nie miałem dostępu) różnica pomiędzy dobrze naświetlonym JPG-iem a RAWem wynosi conajmniej 2 EV (przy czym chyba w Nikonie odległość jest największa).

Problemem psychologicznym z poprawnym naświetlaniem RAW'a jest to, że wtedy JPG i pogląd na LCD czy EVF'ie jest praktycznie nieużywalny (przepalony o 2 EV)

p,paw

jan pawlak
31-08-2018, 08:55
Oczywiście, że zdaje sobie z tego sprawę. Z moich testów wynika, że w Canonie, Nikonie i Sony (do innych formatów RAW nie miałem dostępu) różnica pomiędzy dobrze naświetlonym JPG-iem a RAWem wynosi conajmniej 2 EV (przy czym chyba w Nikonie odległość jest największa).

Problemem psychologicznym z poprawnym naświetlaniem RAW'a jest to, że wtedy JPG i pogląd na LCD czy EVF'ie jest praktycznie nieużywalny (przepalony o 2 EV)

p,paw

Jest sposób na to by automatyka (pomiar, naświetlanie) w A7R3 działał "jak RAW".

Przy przejściu "jak jpg" -> "jak RAW", przy tym samym "oknie na świat" histogram w EVF/monitorku się cofa w lewo
Zebra w obu przypadków zaczyna działać gdy wykres histogramu dotknie swojej prawej krawędzi.

Zebra w "jak jpg" NIE pokazuje granicy przepału w RAW, pokazuje go dopiero zebra w trybie "jak RAW"

jp

pawel.guraj
31-08-2018, 09:02
Jest sposób na to by automatyka (pomiar, naświetlanie) w A7R3 działał "jak RAW".

Przy przejściu "jak jpg" -> "jak RAW", przy tym samym "oknie na świat" histogram w EVF/monitorku się cofa w lewo
Zebra w obu przypadków zaczyna działać gdy wykres histogramu dotknie swojej prawej krawędzi.

Zebra w "jak jpg" NIE pokazuje granicy przepału w RAW, pokazuje go dopiero zebra w trybie "jak RAW"

jp

To jak się ten tryb "Jak RAW" włącza?

Zebra pokazuje RAW jeżeli poziom odcięcia jest ustawiony na 109% przy profilu standardowym lub 100% przy HLG.

paw

jan pawlak
31-08-2018, 09:23
To jak się ten tryb "Jak RAW" włącza?

Zebra pokazuje RAW jeżeli poziom odcięcia jest ustawiony na 109% przy profilu standardowym lub 100% przy HLG.

paw

Wiedziałem że kiedyś gdzieś czytałem, odnalazłem w nocy, teraz "się bawię", porównuję z wywoływarką itd.
https://www.dpreview.com/reviews/sony-a7r-mark-iii-review/4

jp

pawel.guraj
31-08-2018, 09:36
Wiedziałem że kiedyś gdzieś czytałem, odnalazłem w nocy, teraz "się bawię", porównuję z wywoływarką itd.
https://www.dpreview.com/reviews/sony-a7r-mark-iii-review/4

Tak, dokładnie tak jak pisałem.
HLG powinno mieć jeszcze jedną zaletę - histogram powinien również być znacznie bliższy temu co jest w RAW (niestety na 6500 nie mam HLG więc nie mam jak sprawdzić)

paw.

jan pawlak
31-08-2018, 10:31
Tak, dokładnie tak jak pisałem.
HLG powinno mieć jeszcze jedną zaletę - histogram powinien również być znacznie bliższy temu co jest w RAW (niestety na 6500 nie mam HLG więc nie mam jak sprawdzić)

paw.

Czyli jesteś jak ksiądz bez biblii.

1.
Przy przejściu z trybu jpg na tryb RAW histogram w EVF się cofa
2.
Różnica pomiędzy pojawienie się zebry w trybie jpg a w trybie RAW to od 2 do 2,5 EV (jak do tej pory u mnie)
3.
Dokładnie powtarza się to przy porównywaniu plików RAW naświetlonych w trybie jpg i trybie RAW w wywoływarce RAW DxO PhotoLab

To są 2 różne zagadnienia :
a. czy i jak można (w A7R3) uzyskiwać dynamikę w pliku RAW taką jaką dysponuje matryca i scena za obiektywem
b. czy i kiedy oraz do czego fotograf tą funkcję potrzebuje.

W trybie RAW :
b.1 Jak pojawi się zebra to :
- na pewno szczegółów z tego obszaru nie odzyskam
- i histogram zachodzi na lewą krawędź to tylko bracketing +/- EV daje szczegóły
- ......
b.2
- ....

jp

pawel.guraj
31-08-2018, 10:45
Czyli jesteś jak ksiądz bez biblii.

Lepszy ksiądz bez biblii niż pastor z fałszywą ;-)
Tym nie mniej cieszę się, że pochyliłeś się nad tematem i zrozumiałeś istotę.

Czy ktoś tego potrzebuje czy nie to oczywiście sam musi ocenić. Moim zdaniem jeżeli swoje prace ogląda się na przeciętnym monitorze lub papierze - gra nie warta świeczki.

p,paw

pawel.guraj
31-08-2018, 11:29
Tymczasem ponoć 5 września mamy zobaczyć:
EOS R body
EOS R 24105 kit
RF 35 mm F 1.8 M IS
RF 50 mm F 1.2 L USM
RF 28 – 70 mm F 2 L USM
RF 24 – 105 mm F4 L USM
M adapter R

Jeżeli to prawda, to bardzo, bardzo dobry ruch ze strony Canona.

p,paw

jan pawlak
31-08-2018, 11:37
Tymczasem ponoć 5 września mamy zobaczyć:
EOS R body
EOS R 24105 kit
RF 35 mm F 1.8 M IS
RF 50 mm F 1.2 L USM
RF 28 – 70 mm F 2 L USM
RF 24 – 105 mm F4 L USM
M adapter R

Jeżeli to prawda, to bardzo, bardzo dobry ruch ze strony Canona.

p,paw

i ;
28MP full frame sensor
Dual Pixel Auto Focus
IBIS (In Body Image Stabilisation)
10fps shooting
4k@30fps
1080p@60fps
Priced $1,900

jp

miszak
31-08-2018, 11:43
Na pewno nie są podzielone, inaczej DPAF nie miałby szans działać :)

Nie wiem czy stwierdzenie "wyraźnie" jest uzasadnione, nie śledzę na bieżąco porównań. Jeśli szukać przyczyn, to prawdopodobnie jest ich wiele. Canon na razie (bo wszystko jest teoretycznie w patentach) nie stosuje ani BSI ani dual gain i pewnie kilku innych jeszcze rozwiązań. Powód jest prozaiczny: $$$. Przyjdzie pora (raczej nieprędko), to niechętnie, ale będą musieli je wydać.

I tu trafiłeś w sedno.

Jacek_Z
31-08-2018, 11:58
p,paw
Jak w Nikonie największa, jak w Nikonie najmniej się da uzyskać ze świateł? Coś tu mi się nie zgadza.

pawel.guraj
31-08-2018, 12:01
Jak w Nikonie największa, jak w Nikonie najmniej się da uzyskać ze świateł? Coś tu mi się nie zgadza.

Co to znaczy "uzyskać" ze świateł. Im większa odległość tym więcej da się odzyskać świateł z "prześwietlonego" w JPG zdjęcia.

p,paw

kmeg
01-09-2018, 08:30
Może Jacek pokaże jak to jest z tą nikonową ochroną świateł? Jeśli standardowy pomiar światła niedoświetlił o ok. 2 ev to po włączeniu ochrony świateł ekspozycja w nikonie pójdzie w górę czy w dół? Jeśli w górę to byłoby coś i byłoby może lepsze od zebry w ml.Wgryzę się w to co piszesz. Zastanawiam się tylko na szybko czy to o czym piszesz to nie jest po prostu zwykle przechodzenie pomiędzy 12-14bit a 8bit, stąd różnice odległości od krawędzi histogramu są różne. Ten sam problem jest gdy np program nie wie jak obsłużyć poprawnie 16bit Tiff - wtedy też wszystko wydaje się ciemniejsze. W Magic Lantern była możliwość wyciągania około 0.5 EV, które Canon zostawiał sobie jako margines bezpieczeństwa przy naświetlaniu ponieważ zna charakterystyki swoich matryc.

Jacek_Z
01-09-2018, 09:57
Co to znaczy "uzyskać" ze świateł. Im większa odległość tym więcej da się odzyskać świateł z "prześwietlonego" w JPG zdjęcia.

p,paw
No właśnie. Ty piszesz, że większa odległość to lepiej, że w nikonie jest większa, ale praktyka pokazuje, że w nikonie ze świateł odzyskasz najmniej, w canonie więcej.

jan pawlak
05-09-2018, 08:29
Pierwsze wrażenia z używania Z7

https://www.dpreview.com/forums/post/61605351

Gdy takie opinie się "rozpowszechnią" wśród wyznawców Nikona to który, jaki % z nich kupi D850, D750 .
5%, 10% tych którzy wiedzą co potrzebują ?

jp

Jacek_Z
05-09-2018, 14:04
Myslę, że nikon reglamentuje ten sprzęt wśród fanów, na pokazach też sa przedstawiciele Nikona. Budują pozytywny wizerunek. Nic dziwnego.
Jestem ciekaw opinii jak to trafi do ludzie, z softem w formie finalnej i nie tylko do fanów marki.

Kolekcjoner
22-09-2018, 21:09
https://nikonrumors.com/2018/09/22/big-price-drop-on-nikon-z6-on-amazon-germnay.aspx/
Ciekawie się robi :)

sv
22-09-2018, 22:00
https://nikonrumors.com/2018/09/22/big-price-drop-on-nikon-z6-on-amazon-germnay.aspx/
Ciekawie się robi :)
A podobno tak dobrze się sprzedawał, że na starcie miały być opóźnienia :-)

Kolekcjoner
22-09-2018, 22:55
A podobno tak dobrze się sprzedawał, że na starcie miały być opóźnienia :-)

"Sprzedawał" - czy dobrze zrozumiałem że już gdzieś jest w sprzedaży?

Jacek_Z
23-09-2018, 12:06
Chyba Nikon nie ma szpiegów w Canonie i nie spodziewał się, że w Canonie to pójdzie tak szybko. Plus zapowiedź Panasonica...

miszak
23-09-2018, 13:01
No przecież były/są preordery.
Z7 dostępny od 27.09.18.

Kolekcjoner
23-09-2018, 13:32
No przecież były/są preordery.
Z7 dostępny od 27.09.18.

Wiesz ja słowo "sprzedawać" rozumiem być może w dosyć archaiczny sposób. Znaczy się idę do sklepu i kupuję ;).

sv
23-09-2018, 13:56

W tym sensie, że tak dobrze się "przedsprzedawał", że zapowiedzieli opóźnienia w dostawach :-)

marfot
23-09-2018, 14:04
Chyba Nikon nie ma szpiegów w Canonie i nie spodziewał się, że w Canonie to pójdzie tak szybko. Plus zapowiedź Panasonica...

Z6 konkuruje z A7III i tu obowiązuje jakaś przyzwoita relacja. Canon uplasował swojego cudaka miedzy Z6 i Z7 żeby nie mieszać.

Kolekcjoner
28-09-2018, 23:54
Chodzą słuchy że AF w Zetkach nie zachwyca. Szczególnie ze szkłami F - miejmy nadzieję że to tylko przejściowe problemy. Gdyby tego nie ogarnęli byłoby źle dla wszystkich.

tomfoot
29-09-2018, 00:06
Chodzą słuchy że AF w Zetkach nie zachwyca. Szczególnie ze szkłami F - miejmy nadzieję że to tylko przejściowe problemy. Gdyby tego nie ogarnęli byłoby źle dla wszystkich.

Cóż, Nikon to Nikon, coś musi źle działać.

arwic
29-09-2018, 13:04
Możesz podać przykłady? Poza wtopami w kontroli jakości, czyli oleje, pyły, łuszczący lakier itp, to raczej nie pamiętam żeby od strony technicznej coś "zawsze" w którymkolwiek z Nikonów jakie miałem (D40,D90,D7100,D7200,D600,D700) nie działało. D600 który miałem, dostał mi naprawiony za darmo. Tak naprawdę to mu nic nie dolegało, bo akurat nie nie "kurzył", ale przy okazji serwisu wszystko wyczyścili, więc nie mam powodu do marudzenia, no może poza tym że byłem bez aparatu przez 10 dni.

Raczej nie ma tragedii z tym AF-em
https://www.youtube.com/watch?v=Ex5vVy6KBac

Panama Joe
29-09-2018, 13:21
Możesz podać przykłady?

Z pamięci:

D70 - problemy z z bloomingiem i sporymi zafarbami obrazu przy krotkich czasach,przekoszone wizjery.
D200 - problemy z gigantycznym bandingiem w zdjeciach pod światło, problem trochę załatany prze producenta nigdy jednak do konca nie rozwiązany, problemy z filtrem dolnoprzepustowym (ostrość)
D750 - aparat potrafi się zawiesić w najmniej oczekiwanym momencie i pomaga tylko wyjęcie baterii
D7000 - skopany mechanizm lustra przez co rozkalibrowuje się AF. Problem "po cichu" załatany modelem D7100, użytkownicy na lodzie...

70-200 2.8 tzw. "pompka" - frontfocus przy ogniskowej 200 z nowszymi korpusami, obiektyw nie do skalibrowania, serwis rozkłada ręce.

..i jeszcze trochę się znajdzie..

Jacek_Z
29-09-2018, 15:46
Nikona D200 to ja mam od roku wypuszczenia na rynek az do teraz (to moje zapasowe body, ciezko sie z nim rozstac - swietne kolorki z matrycy CCD). Nigdy nie zaobserwowalem na żadnym zdjęciu tej wady. Tzn podobno w niektorych sytuacjach występuje. Ale widać ja nie foce w taki sposób.
Nie ma szkla 70-200 pompka. Pompka to 80-200, śrubokrętowe szkło sprzed jakiś 30 lat. Na forum Nikona ze 2 osoby pisały ze mają taki problem.
Te wady sa tak poważne jak wada jakiegos zooma canona gdzie światło wpada przez szybkę skali odległości. Niby wada jest ale ... dajmy sobie na luz.
Ja slyszalem na razie pozytywne opinie o pracy ze szklami F. Oczywiscie jest ich tak wiele ze nie sprawdzono zapewne wszystkich we wszystkich sytuacjach.
Na nikoniarzach ktos napisał że sprawdzał Z7 z natywnym 24-70/4 i miał problem z AF. Macał 5 minut w sklepie. No i jak traktować taką opinię? Serio czy ignorować?

Kolekcjoner
29-09-2018, 17:25

No niestety nie wiem dlaczego powstała taka legenda i mam wrażenie, że narobiła sporo gnoju firmie. Natomiast ja mam kilku kolegów nikoniarzy i jakoś im wszystko działa z dobrym skutkiem więc byłbym ostrożny z takim generalizowaniem.

Kolekcjoner
16-10-2018, 20:34
Pojawiły się pierwsze wrażenia z obcowania z Z7 na dpreview: https://m.dpreview.com/reviews/nikon-z7-first-impressions-review

Kolekcjoner
24-10-2018, 21:44
I "rady" jak ulepszyć Z7: https://www.dpreview.com/articles/2670904610/five-ways-nikon-could-improve-the-z7
:lol:....

Jacek_Z
06-11-2018, 01:36
Link do testu (od kolekcjonera :) ) na dprev https://www.dpreview.com/reviews/nikon-z7?utm_source=self-desktop&utm_medium=marquee&utm_campaign=traffic_source

mkamelg
16-12-2018, 20:53
Coś delikatna ta okleina w Z-tkach:

https://canon-board.info/imgimported/2018/12/i6bcis-1.jpg
źródło (http://i68.tinypic.com/i6bcis.jpg)

Źródło: https://youtu.be/HVopIPokBEc?t=1132

candar
16-12-2018, 21:52
Coś delikatna ta okleina w Z-tkach:

http://i68.tinypic.com/i6bcis.jpg

Źródło: https://youtu.be/HVopIPokBEc?t=1132

Muszą dodać zapis w instrukcji obsługi o zakazie użytkowania aparatu z tipsami :)

Kolekcjoner
16-12-2018, 22:39
znów się gumy odklejają ;)....

este
16-12-2018, 22:55
Ale przynajmniej lustro olejem nie chlapie

Jacek_Z
08-01-2019, 14:26
Nowy obiektyw https://www.optyczne.pl/13295-news-Nikon_Nikkor_Z_14-30_mm_f_4_S.html
14-30 szeroki, mały, lekki, z filterkami (!).

tomfoot
08-01-2019, 19:32
Nowy obiektyw https://www.optyczne.pl/13295-news-Nikon_Nikkor_Z_14-30_mm_f_4_S.html
14-30 szeroki, mały, lekki, z filterkami (!).

Nie pomoże.

KNC
08-01-2019, 19:49
takie szkiełko do Rki porpszę :) Tylko nie takie brzydkie :P

Kolekcjoner
08-01-2019, 20:17
takie szkiełko do Rki porpszę :) Tylko nie takie brzydkie :P

Jeśli już o tym mowa to te Zetki są tragicznie brzydkie. Ja nie wiem ile trzeba sake wypić żeby coś takiego wypuścić :mrgreen:...

Jacek_Z
09-01-2019, 01:02
Body? Śliczne to one nie są, podoba mi sie jedynie ... ciemny górny LCD. :mrgreen: Tylko, że Canon R podoba mi sie jeszcze mniej i mniej niż Sony.
Jak juz to podobaja mi się body z systemów niszowych. Pentax K1, większość bezluster Fuji, Olympusa. Lubię retro albo wyraziste kształty. Lustrzanki Canona są za obłe a bezlustra N C S mają głupio dospawane monitorki i niestety prawie nie mają gałek. Zresztą wiem dlaczego. By szło ustawiać wszystko poprzez (zdalne) aplikacje. Zobaczcie że nawet kółka nie są opisane. Mode i .. nic - Av, Tv M - gdzie? Nikon ma tryby na gałce, aż sie temu dziwię.
Nie lubię dowolnej konfiguracji, nie lubię nie opisanych przycisków. Dinozaur jestem.

tmielcarz
09-01-2019, 02:25
Nie lubię dowolnej konfiguracji, nie lubię nie opisanych przycisków. Dinozaur jestem.

Z tym się zgadzam. Jest to element, który mnie wkurza w Sony. Zawsze muszę się przez moment zastanowić co przypisałem do przycisków opisanych jako C1, C2, ...

Kolekcjoner
09-01-2019, 04:51
Body? Śliczne to one nie są, podoba mi sie jedynie ... ciemny górny LCD. :mrgreen: Tylko, że Canon R podoba mi sie jeszcze mniej i mniej niż Sony.
Jak juz to podobaja mi się body z systemów niszowych. Pentax K1, większość bezluster Fuji, Olympusa. Lubię retro albo wyraziste kształty. Lustrzanki Canona są za obłe a bezlustra N C S mają głupio dospawane monitorki i niestety prawie nie mają gałek. Zresztą wiem dlaczego. By szło ustawiać wszystko poprzez (zdalne) aplikacje. Zobaczcie że nawet kółka nie są opisane. Mode i .. nic - Av, Tv M - gdzie? Nikon ma tryby na gałce, aż sie temu dziwię.
To fakt że wizualnie chyba mi najbardziej odpowiadają puszki Fuji zaraz potem Soniacze :D....
Obłości Canona to chyba jeszcze ciągle wpływ tego co kiedyś zaprojektował Colani.

jan pawlak
09-01-2019, 09:20
To fakt że wizualnie chyba mi najbardziej odpowiadają puszki Fuji zaraz potem Soniacze :D....
Obłości Canona to chyba jeszcze ciągle wpływ tego co kiedyś zaprojektował Colani.

Wygląd (dla mnie) to Z jest najfajniejszy.
Nieopisane przyciski, gałki to wynik możliwości przypisanie różnych funkcji.

Ponieważ dużo robię wieczorami/nocą to przy nowej puszce uczę się rozmieszczeń przycisków "w ciemno".
Dosyć szybko palce "naumiewają się" i nie mam z tym żadnych problemów

jp

Jacek_Z
09-01-2019, 12:12
Obłości Canona to chyba jeszcze ciągle wpływ tego co kiedyś zaprojektował Colani.Kiedyś, gdy sam miałem A1 strasznie mi sie podobał T90.
Gusta się zmieniają.

Ponieważ dużo robię wieczorami/nocą to przy nowej puszce uczę się rozmieszczeń przycisków "w ciemno".
Dosyć szybko palce "naumiewają się" i nie mam z tym żadnych problemów taaak, ale popracuj na kilku body równolegle, z różnych systemów! i to jeszcze gdy każde body mają w ręku różne osoby ustawiające je wg własnej fantazji.

jan pawlak
09-01-2019, 14:36
Kiedyś, gdy sam miałem A1 strasznie mi sie podobał T90.
Gusta się zmieniają.

taaak, ale popracuj na kilku body równolegle, z różnych systemów! i to jeszcze gdy każde body mają w ręku różne osoby ustawiające je wg własnej fantazji.

Na szczęście nie jestem masochista

jp

PS
Facet chwalił się że bardzo dużą przyjemność sprawia mu walenie z zamkniętymi oczami młotkiem w stół na którym wykłada "palec"
A gdzie tu przyjemność ?
Gdy się nie trafi !!

Jacek_Z
09-01-2019, 16:03
W technikum mamy 4 różne modele Canona (na szczęscie niezbyt odległe w obsłudze) plus Nikona plus kilka analogów, każdy inny. Najgorzej jak pozmieniają w sumie to co normalne - np servo na one shot lub odwrotnie, zmienią ilość pól AF, zmienią pomiar wielosegmentowy na spot, wyłączy ktoś AF przełącznikiem na obiektywie itd itd Dostaje to do ręki druga osoba i robi zdjęcie bez patrzenia co jej tam się na kartę SD zapisuje. Może być przepalone, bez ostrości (przecież to nawet w lustrzance na matówce widać! - refleksji brak) itp. Potrafią zrobić kilkadziesiąt zdjęć do kosza. Nie idzie zmusić ich do myslenia. Idzie grupa na reportaż, 5 osób, każda gdzie indziej. Zbiórka za godzinę. Dziewczyna przełączyła, dumna z siebie, na manual. Pomierzyła światło w cieniu uliczki. A potem poszła na otwarty plac, w słońce, nie pomierzyła i .. wszystko przepalone. AF w obiektywie wyłącza, kolejne osoby robią nieostre zdjęcia. Takie są realia orki zwanej nauczaniem. :)
Chciałbym mieć opcje Lock na wszystkie ustawienia i to jeszcze z hasłem by nie szło pozmieniać ustawień :) :) :)

tkosiada
09-01-2019, 18:42
Mam pytanko do użytkowników eos R
Czy punktowy pomiar światła działa z każdym punktem AF czy tylko z centralnym?

Pawel92
09-01-2019, 18:54
Mam pytanko do użytkowników eos R
Czy punktowy pomiar światła działa z każdym punktem AF czy tylko z centralnym?

Punktowy pomiar ze wszystkimi punktami AF-u działa u Canona tylko w 1-kach. R-ka nie jest niestety wyjątkiem: tylko z centralnym :(

tkosiada
09-01-2019, 19:55
Ale wstyd !
Nie ten wątek, sorry
I dziękuję za odpowiedź
No lipa, myślałem że to już będzie standardem

--- Kolejny post ---

Punktowy pomiar ze wszystkimi punktami AF-u działa u Canona tylko w 1-kach. R-ka nie jest niestety wyjątkiem: tylko z centralnym :(

Rozumiem, że w Z6 i Z7 jest nadal normalnie, punktowy z każdym AF...

candar
09-01-2019, 20:20

Oj tak! Moim zdaniem Fuji w serii X-T zrobiło doskonałą robotę czerpiąc całymi garściami z analogowych konstrukcji, gdzie królowały obracane pokrętła dokładnie opisane. Dla mnie jak wielokrotnie pisałem ideałem zawsze będzie analogowy Canon F1N. Moim zdaniem mając wyciągnięte wszystkie funkcje na pokrętła zbędny jest górny LCD. Gdyż/albowiem nigdy nie zaistniała konieczność wtórnej kontroli ustawień (ustawionych już na pokrętłach) na dodatkowym górnym LCD.

Moim zdaniem ta dowolność konfiguracji wprowadza wyłącznie jeden wielki bajzel bo używając korpusów z różnych systemów F/C/N/S nie mając opisanych przycisków potrzebujemy chwili na ogarnięcie tego, gdzie przyporządkowane zostały podstawowe funkcje jak np. ISO, WB itp.

--- Kolejny post ---

taaak, ale popracuj na kilku body równolegle, z różnych systemów! i to jeszcze gdy każde body mają w ręku różne osoby ustawiające je wg własnej fantazji.

Ano właśnie :) Staram się zachować jednolitość w programowaniu różnych puszek pod względem podstawowych funkcji a i tak czasami łapię się na tym "gdzie to jest" ? ;)

Jacek_Z
09-01-2019, 22:21
Wnioskuję więc, że tez jesteś dinozaurem. Witam w klubie posiadaczy A1 :) ja go kupiłem jak go tylko wypuszczono na rynek (jechałem po niego do Berlina Zachodniego), więc wiesz jak to było dawno ...
Z gałkami będziemy mieli coraz gorzej, bo nimi sie nie da sterować z aplikacji/zdalnie. Co prawda jest opcja by gałka miała opcje (pozycje) gdzie jest własnie ustawienie jej w trybie "zdalnym" ale prawie nikt (tzn żaden producent) z tej mozliwości nie korzysta. (nikon Df ma coś w tym stylu, ale po cos innego).

Rozumiem, że w Z6 i Z7 jest nadal normalnie, punktowy z każdym AF...
Miałbym chęć napisać o różnicach w rozwiązaniach Canona Nikona i może nawet Sony, ale to by było dosyć ogólnikowe, bo niestety w obrębie systemu są też różne rozwiązania. No i jednak bym potrzebował konsultacji z osobami biegłymi w Sony no i trochę w Canonie.

swallow77
10-01-2019, 17:52
Oj tak! Moim zdaniem Fuji w serii X-T zrobiło doskonałą robotę czerpiąc całymi garściami z analogowych konstrukcji, gdzie królowały obracane pokrętła dokładnie opisane. Dla mnie jak wielokrotnie pisałem ideałem zawsze będzie analogowy Canon F1N. Moim zdaniem mając wyciągnięte wszystkie funkcje na pokrętła zbędny jest górny LCD. Gdyż/albowiem nigdy nie zaistniała konieczność wtórnej kontroli ustawień (ustawionych już na pokrętłach) na dodatkowym górnym LCD.

Moim zdaniem ta dowolność konfiguracji wprowadza wyłącznie jeden wielki bajzel bo używając korpusów z różnych systemów F/C/N/S nie mając opisanych przycisków potrzebujemy chwili na ogarnięcie tego, gdzie przyporządkowane zostały podstawowe funkcje jak np. ISO, WB itp.

Świat sie urządził w taki sposób, ze można smartfonem zdalnie sterowac bardzo wieloma urządzeniami, w tej liczbie zaawansowanymi aparatami foto. Domyślam się, ze takie opisane gałki by w tym przeszkadzaly.
Aparaty cyfrowe wykorzystuje się także w przemyśle (nie tylko foto budki) - udostępnienie sterowania aparatem przy pomocy jakiegoś komputera zwiększa jego.. spektrum zastosowań.

Nie twierdzę, że to lepiej, albo że gorzej. Tak jest i już.
Kiedyś wejście na poziom mistrza wymagało około 10tys godzin doświadczenia (dziedzina dowolna w zasadzie). Technologia umożliwia zajmowanie się, na poziomie mistrza, bardzo wieloma dziedzinami - ogranicza czas wchodzenia na ten poziom do kilkuset-tysiaca godzin. Bo sprzęt, bo wiedza (internet) o sprzęcie i osiągnięciach innych jeszcze nigdy nie były tak łatwo dostępne. Mnie się podoba, że mogę robić w życiu kilka rzeczy na niezłym poziomie.
PS. "Mistrz" w znaczeniu opanowania profesji, a nie "miszcza świata". Tych, z definicji, może być faktycznie tylko kilku (z czego na raz - tylko jeden).

Wysłane z mojego FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

mkamelg
10-01-2019, 23:44
https://www.youtube.com/watch?v=138j8fQG6jE

jan pawlak
09-03-2019, 16:26
Nikon Z6 ma tą samą matrycę co A7 III i praktycznie więc takie same wyniki w testach DxO Mark

https://www.sonyalpharumors.com/nikon-z6-sensor-gets-dxomarked-and-shows-basically-similar-sony-a7iii-performance/

jp

tomfoot
09-03-2019, 16:41
Czyli zdjęcie tygrysa z Nikona będzie identycznie słabe jak z Sony.

Sunders
09-03-2019, 17:37
Nie. Tygrys bo tygrys był z lepszego Sony - A7R III.

tomfoot
09-03-2019, 17:52
Zważywszy na fakt niedawnego bankructwa DxO Labs to takie testy metodą "copy paste" są dla nich najlepszym rozwiązaniem. Wyniki są "wiarygodne" jak zawsze, a przynajmniej wpis na stronie mogą popełnić.

Kolekcjoner
09-03-2019, 18:06
Zważywszy na fakt niedawnego bankructwa DxO Labs to takie testy metodą "copy paste" są dla nich najlepszym rozwiązaniem. Wyniki są "wiarygodne" jak zawsze, a przynajmniej wpis na stronie mogą popełnić.
Sony obcięło dotacje :lol:.....

jan pawlak
09-03-2019, 18:37
Sony obcięło dotacje :lol:.....

No ale widać że "wrócili do gry", zaczęli testować i mają rozbudowane plany

jp

candar
09-03-2019, 18:47
Kochani :shock: Dobra nowina dla wszystkich posiadających szkła canona z mocowaniem EF ;)

Już za chwileczkę, już za momencik kupując Nikona Z6 z matrycą wziętą z Sony A7 III https://www.sonyalpharumors.com/nikon-z6-sensor-gets-dxomarked-and-shows-basically-similar-sony-a7iii-performance/ przez adapter EF-N/Z AF http://www.nikoneye.com/first-images-of-the-canon-ef-lenses-on-the-nikon-z-using-the-new-kipon-autofocus-adapter/ będzie można focić szkłami canona EF :mrgreen: Czego to nie wymyślą ;)

https://canon-board.info/imgimported/2019/03/Bildschirmfoto20190301um203154-1.png
źródło (http://www.nikoneye.com/wp-content/uploads/2019/03/Bildschirmfoto-2019-03-01-um-20.31.54.png)

Prawie jak https://dowcipy.jeja.pl/2968,pewien-ginekolog-postanowil.html :mrgreen:

becekpl
09-03-2019, 18:58
Czego to nie wymyślą ;)

nooooo, teraz niech jeszcze wymyśla przejściówkę by można go było używać ze szkłami spod znaku N ;)
w sumie ciekawa idea, powinni wypościć Nikona z tagiem C,S i F pod inne marki
oczywiście Z6 bez tagu działał by tylko na N
ale by namieszali:idea:

candar
09-03-2019, 19:02
nooooo, teraz niech jeszcze wymyśla przejściówkę by można go było używać ze szkłami spod znaku N ;)

Według opinii użytkowników, którzy próbowali nie bardzo im to wyszło dlatego poszli w canona :mrgreen:

Jacek_Z
10-03-2019, 21:33
Pisałem wcześniej, dzięki najkrótszemu rejestrowi i największej dziurze Nikon Z ustawił sie w najlepszej sytuacji.
To, że będzie szło podpinać szkła lustrzankowe to mało, da sie na pewno podpiąć Sony E (na razie jest chiński adapter bez AF) i myslę, że sie da podpinać Canon R. Możecie się śmiać, ale wyciągnęli wnioski z tego, że kiedyś mieli największy rejestr i dosyć mały bagnet.

Kolekcjoner
10-03-2019, 22:49
Pisałem wcześniej, dzięki najkrótszemu rejestrowi i największej dziurze Nikon Z ustawił sie w najlepszej sytuacji.
To, że będzie szło podpinać szkła lustrzankowe to mało, da sie na pewno podpiąć Sony E (na razie jest chiński adapter bez AF) i myslę, że sie da podpinać Canon R. Możecie się śmiać, ale wyciągnęli wnioski z tego, że kiedyś mieli największy rejestr i dosyć mały bagnet.

Kiepsko jeśli argumentem za kupieniem Nikona ma być to, że można go używać ze szklarnią Canona :lol:....

Pawel92
10-03-2019, 23:11
Dla mnie jest to doskonały argument.

tmielcarz
10-03-2019, 23:12
Kiepsko jeśli argumentem za kupieniem Nikona ma być to, że można go używać ze szklarnią Canona :lol:....

A gdyby efekt finalny byłby lepszy niż przy połączeniu obiektywów EF z body Canona to co w tym złego ? Bo tak nie wypada ? :lol:

Kolekcjoner
10-03-2019, 23:51
A gdyby efekt finalny byłby lepszy niż przy połączeniu obiektywów EF z body Canona to co w tym złego ? Bo tak nie wypada ? :lol:
Nic. Przecież piszemy o czymś innym.

Jacek_Z
11-03-2019, 02:48
Jesli ktoś ma kilka L-ek i się wkurza na Canona, bo mu daje bezlustro bez stabilizacji i z matrycą o słabym DR to dlaczego musi kupować Canon R, skoro może Nikon Z?
Czytasz inne wątki. Przecież to co teraz napisałem to są postulaty całkiem sporej grupy canonierów, którym kończy się cierpliwość i przebąkują o przejściu do Sony. I wg mnie robią błąd, boi Sony ma za małą dziurę, a Nikon będzie miał w kolejnym modelu dobre eyefocus.
Zdaje się, że częśc ludzi z Canona ma po prostu awersję do Nikona (przez te systemowe wojenki) i prędzej przejdą do Sony czy Pentaxa niż do Nikona ;) Bardzo mnie dziwi to, że w ogóle się nie mówi o Nikonie jako o alternatywie. Możliwe, że to przez sporą część byłych canonierów, którzy wybierając bezlustro wtedy musieli iść do Sony, a po prostu z sentymentu pisza na tym forum.

candar
11-03-2019, 08:58
Ano

Jestem bardzo ciekawy Nikona Z entry level -> https://nikonrumors.com/2019/03/10/is-this-the-new-entry-level-nikon-z1-mirrorless-camera.aspx/

https://canon-board.info/imgimported/2019/03/NikonZ1mirrorlesscamerarumors550x289-1.jpg
źródło (https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2019/03/Nikon-Z1-mirrorless-camera-rumors-550x289.jpg)

Ciekawe co w nim wytną bo ma być to odpowiedź na canona RP

jinks
11-03-2019, 09:11
Na samplach z dpreview skóra jest taka jakby woskowa na plikach z Z-tek. Możliwe, że to kwestia jpegów, ale przy Sony i Canonie tego nie widzę.

zdebik
11-03-2019, 11:51
Bardzo mnie dziwi to, że w ogóle się nie mówi o Nikonie jako o alternatywie. Możliwe, że to przez sporą część byłych canonierów, którzy wybierając bezlustro wtedy musieli iść do Sony, a po prostu z sentymentu pisza na tym forum.

Dla mnie największym plusem ML jest AF, a ten (z tego co czytam) w N jest chyba najgorszy.

A w Canonie... w studio nic mu nie można zarzucić (ponownie w moim przypadku), w innych sytuacjach wyciąganie z cieni boli. I tyle.

Kolekcjoner
11-03-2019, 12:43
Jesli ktoś ma kilka L-ek i się wkurza na Canona, bo mu daje bezlustro bez stabilizacji i z matrycą o słabym DR to dlaczego musi kupować Canon R, skoro może Nikon Z?
Czytasz inne wątki. Przecież to co teraz napisałem to są postulaty całkiem sporej grupy canonierów, którym kończy się cierpliwość i przebąkują o przejściu do Sony. I wg mnie robią błąd, boi Sony ma za małą dziurę, a Nikon będzie miał w kolejnym modelu dobre eyefocus.
Zdaje się, że częśc ludzi z Canona ma po prostu awersję do Nikona (przez te systemowe wojenki) i prędzej przejdą do Sony czy Pentaxa niż do Nikona ;) Bardzo mnie dziwi to, że w ogóle się nie mówi o Nikonie jako o alternatywie. Możliwe, że to przez sporą część byłych canonierów, którzy wybierając bezlustro wtedy musieli iść do Sony, a po prostu z sentymentu pisza na tym forum.
Jak przejściówka będzie działać to się pewnie zacznie mówić o tej alternatywie. Póki co nic nie wiadomo.

Jacek_Z
12-03-2019, 02:38
Dla mnie największym plusem ML jest AF, a ten (z tego co czytam) w N jest chyba najgorszy.
Użytkownicy Nikonów Z6, którzy się przesiedli z D750 piszą, że jest porównywalny. Czasami lepszy, szczególnie gdy chodzi o boki kadru ;)
Mała, ale istotna uwaga. Nie przenoście myslenia kategoriami z Canona na Nikona. Body Nikona ze średniej półki (D750) mają wiele lepszy AF niz body Canona. AF z D750 jest porównywalny z AF flagowca - D4. Jesli taki jest poziom Z6, to nie ma co narzekać. tzn są bardzo zadowoleni z one shot, mniej z servo (używając nomenklatury canona).
2. ja bym nie przywiązywał zbyt mocnej wagi do AFu w pierwszym modelu. To tak jakby pisać, że AF w Sony jest fatalny, bo w A7 mk1 jest słaby. No i zaraz AF w Z6 będzie inny, bo nadchodzi aktualizacja softu, z eyefocusem.

candar
17-05-2019, 20:20
Seria Nikonów Z6 i Z7 jest wadliwa. Sprawdź swój aparat https://annarymsza.fotoblogia.pl/13877,nikon-z6-i-z7-naprawa-serwis?fbclid=IwAR39gj3CUareSvq0jFLHJlBcBL8EALwgMM aqH4fpfg9TNsGkcLGh3P5W4oQ

zdebik
18-05-2019, 16:02
Seria Nikonów Z6 i Z7 jest wadliwa. Sprawdź swój aparat https://annarymsza.fotoblogia.pl/13877,nikon-z6-i-z7-naprawa-serwis?fbclid=IwAR39gj3CUareSvq0jFLHJlBcBL8EALwgMM aqH4fpfg9TNsGkcLGh3P5W4oQStandard w Nikonie.

Jacek_Z
18-05-2019, 16:09
Ale o Eye AF w Nikonie nie chcecie pisać?

candar
18-05-2019, 16:22
Ale o Eye AF w Nikonie nie chcecie pisać?

O tym, że po aktualizacji ma być lepszy Eye AF to nawet w Żabce niedaleko mnie trąbili ;)

Ale o tym, że skopali w Nikonach Z6 i Z7 autorski projekt stablizacji matrycy jak makiem zasiał https://www.nikonusa.com/en/service-and-support/service-advisories/technical-service-advisory-for-users-of-the-nikon-z-6-and-z-7-cameras.html :roll:

Osobiście wolałbym wiedzieć, czy aparat który kupię lub już kupiłem jest pełnosprawny, czy jednak nie i będzie potrzebna wizyta u "lekarza"

robertskc7
18-05-2019, 16:50
tradycja zobowiązuje :D

Jacek_Z
18-05-2019, 21:51
Kilkanascie osób na forum nikona napisało, że ich nr sie nie łapie na serwis. I nikogo, kto by pisał, że ma numer z pechowej puli. Czyli przynajmniej w naszej dystrybucji problem nie jest poważny.

Kolekcjoner
19-05-2019, 16:55
No i bardzo dobrze :).

dan_jo
19-05-2019, 20:25
Kilkanascie osób na forum nikona napisało, że ich nr sie nie łapie na serwis. I nikogo, kto by pisał, że ma numer z pechowej puli. Czyli przynajmniej w naszej dystrybucji problem nie jest poważny.
Być może nie jest poważny, ale mój znajomy nie miał tyle szczęścia ze swoim Z7.:|

candar
22-06-2019, 13:36
No i jest :) Adapter z Sony E do Nikon Z z pełnym wsparciem AF. No i tu widać, że adapter może być prawie niewidzialny :)

https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/akcesoria-fotograficzne/32355-techart-tze-01-to-pierwszy-na-swiecie-adapter-z-sony-e-do-nikon-z-z-pelnym-wsparciem-af

https://www.youtube.com/watch?v=fcwjpAXJt6Q

2427

fret
22-06-2019, 14:18
Szykuje się masowa ucieczka z Sony do Nikona? Chyba tylko wtedy da się na takim adapterze dobrze zarobić...

candar
22-06-2019, 15:38
Szykuje się masowa ucieczka z Sony do Nikona? Chyba tylko wtedy da się na takim adapterze dobrze zarobić...

A niby z jakiego powodu i po co ktokolwiek miałby uciekać z S do N ? Ważne, że jest taki adapter. Podobnie przydałby się RF -> FE oraz RF -> Z.

Jacek_Z
23-06-2019, 01:09
A niby z jakiego powodu i po co ktokolwiek miałby uciekać z S do N ? Ważne, że jest taki adapter. Podobnie przydałby się RF -> FE oraz RF -> Z.Uciekac to złe słowo.
Ale podejmę próbę odpowiedzi. Bo moze przeszedł z Nikona do Sony bo potrzebował bezlustra do filmowania? Było sporo takich osób.
Teraz może zachować optykę Sony i wrócic do Nikona.

becekpl
23-06-2019, 09:36
tylko czekać jak Ińczyki zrobią przejściówkę 5in1

candar
23-06-2019, 10:21
Uciekac to złe słowo.
Ale podejmę próbę odpowiedzi. Bo moze przeszedł z Nikona do Sony bo potrzebował bezlustra do filmowania? Było sporo takich osób.
Teraz może zachować optykę Sony i wrócic do Nikona.

Bardzo słuszna uwaga i mniemam, że dzięki temu adapterowi wiele osób może tak właśnie zrobić.

--- Kolejny post ---

tylko czekać jak Ińczyki zrobią przejściówkę 5in1

Przeszkadza Ci to w czymś, że istnieje możliwość korzystania z różnej optyki innych producentów ? Taka Polska dla Polaków ? Czy raczej Canony dla Canona ?

becekpl
23-06-2019, 10:40
mnie? absolutnie nie
są ludzie , którym się nigdy nie dogodzi i dla nich takie rzeczy powstają
oni myślą ze jak zrobią zdjęcie przy użyciu aparatu X ,obiektywem Y z użyciem przejściówki Z to zdjęcie będzie lepsze
to samo zdjęcie zrobione sprzętem systemowym będzie nie do odróżnienia ale jakieś cele trzeba w życiu mieć
np. moj Tata NIGDY nie byl zadowolony z obrazu w tv, myślę ze jakby sprzedawali jakieś przejściówki do poprawy koloru, kupił by każdą
w psychiatrii się to nazywa natręctwem:idea:

candar
23-06-2019, 12:34
A wygląda jakby wybitnie Tobie to poprzeszkadzało. O czym "natrętnie" informujesz za każdym razem.

Kolekcjoner
23-06-2019, 12:39
Tak, z tym że póki co to jakoś ciężko mi sobie wyobrazić że użytkownik Sony ze szklarnią tego systemu kupuje Zetkę. Sony ludzie kupowali bo nie było bezlustra FF i tu przesiadki były zrozumiałe. Natomiast obecnie szału w odwrotną stronę bym się nie spodziewał.

candar
23-06-2019, 12:53
Tak, z tym że póki co to jakoś ciężko mi sobie wyobrazić że użytkownik Sony ze szklarnią tego systemu kupuje Zetkę. Sony ludzie kupowali bo nie było bezlustra FF i tu przesiadki były zrozumiałe. Natomiast obecnie szału w odwrotną stronę bym się nie spodziewał.

Nawet nie chodzi o exodus z Sony do Nikona. Bardziej o możliwość rozszerzenia szkieł przez użytkowników Nikona. Gdyż szkieł pod bagnet Sony FE jest już trochę na rynku i akurat ktoś będzie miał fantazję, aby takiego użyć.

fret
23-06-2019, 13:24
Nawet nie chodzi o exodus z Sony do Nikona. Bardziej o możliwość rozszerzenia szkieł przez użytkowników Nikona. Gdyż szkieł pod bagnet Sony FE jest już trochę na rynku i akurat ktoś będzie miał fantazję, aby takiego użyć.

To chyba fantazje różowego tygrysa :) Jeśli ktoś będzie chciał koniecznie używać różowych szkieł, to kupi do nich różowy korpus. Nikoniarze poszukają raczej przejściówki do do lustrzanych Nikkorów.

Kolekcjoner
23-06-2019, 13:36

Nie neguję. Natomiast jestem mocno sceptyczny co do tych przejściówek, szczególnie że są sygnały że działa to póki co lipnie.

jan pawlak
24-06-2019, 08:27
Nie neguję. Natomiast jestem mocno sceptyczny co do tych przejściówek, szczególnie że są sygnały że działa to póki co lipnie.

Jestem zdania że dobrze że przejściówki są, dobrze by było aby były "każdy obiektyw z każdym mocowaniem".

Ale to zawsze będzie rozwiązanie zastępcze, zamiast obiektywu systemowego lub jak telekonwerter zamiast długoogniskowego.
W jakimś zakresie wystarczające/konieczne.

jp

fret
24-06-2019, 11:43
To ma sens w przypadku szkieł lustrzankowych, bo są fajne i tanie w stosunku do nowych konstrukcji. Sony już z tego korzysta. Wymiana miedzy bezlustrami? Raczej bez sensu (i nawet nie zawsze się da) poza konkretnymi przypadkami i chyba jedynym takim przypadkiem jest powrót na łono błądzących nikoniarzy. Błądzący canonierzy nie musieli kupować szkieł G.

Jacek_Z
24-06-2019, 15:27
Co innego jest musieć, a co innego móc.
Nagle panowie od Sony podając jako super zaletę możliwość podpinania wszelakiej optyki pod Sony uznają, że podpinanie każdej (także ich) optyki pod Nikona Z nie ma sensu? No proszę. Ciekawe.
Jak Kali kradł krowy to było dobrze, a jak Kalemu kradną, to źle. Tak mi się skojarzyło.

mirror
24-06-2019, 16:50
ciekawostka ale statystycznie pewnie nieistotne - nawet jakby wszyscy użytkownicy sony przeszli na system nikona :) bo mogą zostawić optykę, nikon to dość kompletny system i korzystając ze swoich lustrzankowych szkieł daje praktycznie wszystkie możliwości.

mkamelg
14-01-2020, 19:31
Mam pytanie skierowane do tych ludzi, którzy używali bądź używają bezlusterkowców Nikona z mocowaniem Z. Czy tylne dekielki od obiektywów z mocowaniem Z można szybko nakręcać "na czuja", czyli tak jak te od obiektywów Canona z mocowaniem EF?