PDA

Zobacz pełną wersję : aparat do sportu i imprez

Gotham
28-06-2017, 21:02
Witam.

Ostatnio rozszerzyłem swoje zainteresowania poza spokojne sesje portretowe i zająłem się reportażem imprez oraz reportażem sportowym. Imprezy - kulturalne, eventy techno, koncerty rockowe a czasami jakiś kotlet wpadnie ślubny. A sport to maratony,zawody sztuk walk.

Na chwile obecną mam 24-70 f 2,8 mark I oraz 70-200 mark I z IS. Aparat mam 6D....ale od czasu jak zacząłem szybsze akcje robić to bardzo dużo zdjęć jest nietrafionych...aparat nie nadąża za akcją i ma tylko 4 klatki /s co jest strasznie deprymujące. No i wolny bufor. Pominę już kwestię że body zapasowe to Canon 5d mark I + kilka portretówek Canona :-)) Ale kończąc żarty....

Czym uzupełnić zestaw, żeby mieć aparat na szybkie akcje ? Zastanawiam się nad takimi opcjami jak : 80d vs 7D mark II vs 6D mark II. Myślałem też o 1D mark IV ale....mam zamiar więcej jeździć na imprezy plenerowe a zwłaszcza foto maratonów mi się spodobała, w tym górskich biegów. ...nie chcę przeginać z kilogramami w serii 1D bo wszystko to i tak będę musiał nosić na sobie.

Co polecacie ?

mmteam
28-06-2017, 21:40
Miałem te same rozterki
80d Jest ogień
7dii nie próbowałem

6d do uwa
80d do tele właśnie do szybkich akcji

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

mkkaczy
28-06-2017, 22:44
Jeśli będziesz miał gripa do zwykłej puszki to ja jednak polecił bym zwłaszcza 1dIV, lub nawet 1dIII i nie tylko ze względu na FPS, ale kilka innych pierdół, które w foto sportowej są niesamowicie pomocne.

rafels3
28-06-2017, 23:08
7d2 bezapelacyjnie. Moje F-16 dogania, to i za sprinterem nadąży.

RTSiak
29-06-2017, 11:15
Pod tą samą tematyke (mając właśnie 6d1) planuje zakup 6d2...

Gotham
29-06-2017, 18:27
Powiem tak...z przedstawionej dziś specyfiki 6D mk II wynika, że to taki 80D tylko mający pełną klatkę....ale za to kilka rzeczy bardziej zaawansowanych fotograficznie obcięli w porównaniu do 80D....wiem, ze to daremne żale ale dlaczego zawsze tak kombinują, że nigdy nie ma jakiegoś sensownego połączenia elementów ??? 7d mk II....fajny i bym go obstawiał za solidność i szybkość....ale to jednak Crop. 80d...fajny crop tani...ale jednak ograniczony co do 7d II . 6D II fajny FF ale znów poobcinany z czasów migawki czy 1 slot kart. Itd Itd...ech. Albo tak : 6D II nowy 9tyś. To już lepiej dołożyć i kupić 5D mark III. Ale to już lepiej w podobnej cenie kupić używkę 1DX mk I :-)))

Na chwilę obecną poczekam na jakieś testy 6D mk II. Jeśli to ten sam układ AF co w 80d to nie wiem czy jest sens myśleć o 80d. Jak już to z cropa zostaje mi do rozważenia 7DmkII. Jeśli zaś af w 6D okaże się dobry to chyba się zdecyduję. Szybszy troche od 6Dmk I , uchylny ekran - może śmieszne ale ja lubię bawić się perspektywą i już nie musiałbym się kłaść tak często "na żabę, albo strzelać na ślepo z góry.

jeśli zaś 6D mkII okaże się nadal amatorską padaką, o szybkości zapisu i buforowania praz AF na poziomie wersji I, to chyba jednak pójdę albo w używkę 7D mk II albo, 1D mark IV. Natomiast 5D mark III wciąż poza moim zasięgiem jednak cenowym i wcale nie wiem czy do szybkich akcji jakoś lepszy niż 7dmkII albo 1DmarkIV.

I co Wy na to ? :-)

aptur
29-06-2017, 18:37
Natomiast 5D mark III wciąż poza moim zasięgiem jednak cenowym

Jeżeli stać ciebie na 6DII to także na 5DIII. Przecież cena tych korpusów jest bardzo zbliżona.

Gotham
29-06-2017, 19:52
Nie no. 6D II to jak już, to dopiero jak spadnie cena do akceptowalnego poziomu :-) Najlepiej jakieś 7-8 tyś. To jednak będzie kilka tyś mniej niż 5d mark III.

rafels3
29-06-2017, 20:24
Tak, to można czekać do usr.... śmierci ;) Zanim cena 6d2 spadnie, czekamy na jego dostępność w sklepach :P
(Mam 5d3 i 7d2 i jakbyś szukał cropa, to mój czeka...)

smartb
01-07-2017, 13:15
Jak jasno to 7Dmk2/70D/80D, jak sport w ciężkich (ciemne sale) warunkach 6Dmk2, 5Dmk3,mk4

zdebik
01-07-2017, 13:44
Jak jasno to 7Dmk2/70D/80D, jak sport w ciężkich (ciemne sale) warunkach 6Dmk2, 5Dmk3,mk4
Prosze Cie 6d2 zdjec nie robi, 4k tez nie kreci ;)

A tak powaznie to wszystko zaczynjac od 70D da rade.

adawro
03-07-2017, 10:31
nie chcę przeginać z kilogramami w serii 1D bo wszystko to i tak będę musiał nosić na sobie.

Samo tachanie 24-70 2.8L + 70-200 2.8L IS to już jest wyzwanie, to że zamiast 6D doczepisz 1Dmk4 IMHO proporcjonalnie niewiele zmieni.
Problemem są: Rozmiary ładowarki, waga zapasowych baterii do 1d, ich cena oraz praktycznie brak dobrych zamienników

Jakie warunki pogodowe? Bo jak podczas każdej pogody (w tym deszczowe dni) to tylko 1D .

C80
03-07-2017, 11:31
Samo tachanie 24-70 2.8L + 70-200 2.8L IS to już jest wyzwanie, to że zamiast 6D doczepisz 1Dmk4 IMHO proporcjonalnie niewiele zmieni.

Fakt, to ciężkie szkła, ale z tym wyzwaniem nie przesadzajmy? Spore grono fotoreporterów i reporterek by polemizowało. Nie jest to co prawda kompakt, ale na pewno wyzwanie to 400/2.8 z ręki, a nie 70-200. :D No chyba, że ma się małe damskie łapki.

Problemem są: Rozmiary ładowarki, waga zapasowych baterii do 1d, ich cena oraz praktycznie brak dobrych zamienników

Przy pojemności baterii jaką ma 1dmk4 ładowarki właściwie nie trzeba nosić, tylko trzyma się ją w domu. Przebiegi na jednym ładowaniu baterii powyżej 1000 to standard. I to mowa o zamienniku, oryginał wytrzyma nawet 1400 zdjęć. No chyba, że wali się długie serie na kilku imprezach z rzędu. Moim zdaniem rozmiar ładowarki nie jest istotny, tym bardziej że można kupić zamienniki które kosztują 50-70 zł i są w rozmiarach standardowej ładowarki do 7d. Więc gdy pojawi się kiedyś potrzeba zabrania ładowarki ze sobą i podładowania baterii w terenie można zaopatrzyć się w takie coś i to brać do plecaka (walizy).

Waga zapasowych baterii to też nie problem bo są lekkie. Bateria do 1d to tak na prawdę mniej więcej waga 3 akumulatorów nieco większych niż AA plus trochę plastiku, czy to dużo? Moim zdaniem nie. Większym problemem jest gabaryt takiej baterii, bo LP-E4 ma wielkość mniej więcej trzech baterii do 7D.

Co do zamienników to jako użytkownik dwóch 1dmk4 też mogę polemizować. Mam oryginał i trzy zamienniki. Po ponad roku intensywnego użytkowania różnicę widzę praktycznie wyłącznie w ilości zdjęć jaką można wykonać. Na oryginale zrobi się około 200-400 zdjęć więcej (1000 kontra 1400 zdjęć). Różnica w cenie jest spora, bo zamiennik kosztuje 90 zł, oryginał ponad 500-600.

Natomiast przedmówca ma 1dx i to już jest problem, bo x w odróżnieniu od mk4 korzystuje akumuulatory z dopiskiem N (LP-E4N) i tu faktycznie dobrych zamienników nie ma. Zdaje się obecne zamienniki nie pokazują zdrowia baterii i mają problemu z poziomem naładowania.

Przez lata pracowałem na dwóch 7d mkI. Potem najpierw zamieniłem jeden, potem drugi 7d na 1dmk4 i jedyne czego mi brakuje to mnożnik ogniskowej. 1.3 kontra 1.6. Ale i to tylko na trawie. Nie wiem jaka matryca jest w 7dmk2, jak bardzo różni się od mk1. Ale jeżeli szum na wysokim iso jest porównywalny w obu generacjach, to moim zdaniem nie warto się zastanawiać nad 1d mk4 nawet kosztem ogniskowej. Powyżej ISO 3200 zdjęcia 7d to po prostu rzygi. Mówi to ja, stosujący często w sporcie ISO z zakresu 6400-8000. W zakresie 400-1000 nawet stary 40D robił mniej szumiące zdjęcia.

1Dmk4 można zdobyć za około 6 tysięcy zł poprzez ebay z komisów foto z Niemiec. Za tę cenę zdobycie aparatu z przebiegiem 150 tysięcy zdjęć jest łatwe i jest jak na ten model niski przebieg. Ten sprzęt potrafi zrobić grube setki tysięcy zdjęć. Niedawno kumpel odesłał aparat z serii 1d do serwisu z przebiegiem 1,4 mln zdjęć. Drugi opylił aparat z 900 tysiącami.

7four
03-07-2017, 11:37

Jakie warunki pogodowe? Bo jak podczas każdej pogody (w tym deszczowe dni) to tylko 1D .

Samo tachanie GO Pro jest nie lada wyzwaniem w "pewnych specyficznych warunkach".
Więcej ruchu, mniej przy komputerach siedzieć, wtedy ten wyżej wymieniony zestaw nie stanowi żadnego wyzwania.

miszaj
03-07-2017, 12:06
Od paru lat foce eventy - glownie korpo, konferencje, rozdania nagrod, itp. - mialem 5d2 + 1d3, potem 6d + 5d3 a teraz dwa 5d3. Od czasu do czasu zdarza mi sie focic jakis sport (ktory jest elementem/dodatkiem do jakies wiekszej imprezy) - a to pilke nozna, a wczoraj np szermierke i tenis. 5d3 da sie, ale nie jest idealnie, latwiej byloby z lepszym sledzeniem i wiecej fpsow niz z tym klap, klap, klap... Po mojemu to minimum 1d4 - maja teraz dobra cene - albo 1dx/1dxmk2. Ja mysle powoli coraz powazniej o przesiadce na Sony A9, no chyba ze Canon sie ogarnie i sam pokaze cos podobnego.