Zobacz pełną wersję : aparat do sportu i imprez
Witam.
Ostatnio rozszerzyłem swoje zainteresowania poza spokojne sesje portretowe i zająłem się reportażem imprez oraz reportażem sportowym. Imprezy - kulturalne, eventy techno, koncerty rockowe a czasami jakiś kotlet wpadnie ślubny. A sport to maratony,zawody sztuk walk.
Na chwile obecną mam 24-70 f 2,8 mark I oraz 70-200 mark I z IS. Aparat mam 6D....ale od czasu jak zacząłem szybsze akcje robić to bardzo dużo zdjęć jest nietrafionych...aparat nie nadąża za akcją i ma tylko 4 klatki /s co jest strasznie deprymujące. No i wolny bufor. Pominę już kwestię że body zapasowe to Canon 5d mark I + kilka portretówek Canona :-)) Ale kończąc żarty....
Czym uzupełnić zestaw, żeby mieć aparat na szybkie akcje ? Zastanawiam się nad takimi opcjami jak : 80d vs 7D mark II vs 6D mark II. Myślałem też o 1D mark IV ale....mam zamiar więcej jeździć na imprezy plenerowe a zwłaszcza foto maratonów mi się spodobała, w tym górskich biegów. ...nie chcę przeginać z kilogramami w serii 1D bo wszystko to i tak będę musiał nosić na sobie.
Co polecacie ?
Miałem te same rozterki
80d Jest ogień
7dii nie próbowałem
6d do uwa
80d do tele właśnie do szybkich akcji
Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Jeśli będziesz miał gripa do zwykłej puszki to ja jednak polecił bym zwłaszcza 1dIV, lub nawet 1dIII i nie tylko ze względu na FPS, ale kilka innych pierdół, które w foto sportowej są niesamowicie pomocne.
7d2 bezapelacyjnie. Moje F-16 dogania, to i za sprinterem nadąży.
Pod tą samą tematyke (mając właśnie 6d1) planuje zakup 6d2...
Powiem tak...z przedstawionej dziś specyfiki 6D mk II wynika, że to taki 80D tylko mający pełną klatkę....ale za to kilka rzeczy bardziej zaawansowanych fotograficznie obcięli w porównaniu do 80D....wiem, ze to daremne żale ale dlaczego zawsze tak kombinują, że nigdy nie ma jakiegoś sensownego połączenia elementów ??? 7d mk II....fajny i bym go obstawiał za solidność i szybkość....ale to jednak Crop. 80d...fajny crop tani...ale jednak ograniczony co do 7d II . 6D II fajny FF ale znów poobcinany z czasów migawki czy 1 slot kart. Itd Itd...ech. Albo tak : 6D II nowy 9tyś. To już lepiej dołożyć i kupić 5D mark III. Ale to już lepiej w podobnej cenie kupić używkę 1DX mk I :-)))
Na chwilę obecną poczekam na jakieś testy 6D mk II. Jeśli to ten sam układ AF co w 80d to nie wiem czy jest sens myśleć o 80d. Jak już to z cropa zostaje mi do rozważenia 7DmkII. Jeśli zaś af w 6D okaże się dobry to chyba się zdecyduję. Szybszy troche od 6Dmk I , uchylny ekran - może śmieszne ale ja lubię bawić się perspektywą i już nie musiałbym się kłaść tak często "na żabę, albo strzelać na ślepo z góry.
jeśli zaś 6D mkII okaże się nadal amatorską padaką, o szybkości zapisu i buforowania praz AF na poziomie wersji I, to chyba jednak pójdę albo w używkę 7D mk II albo, 1D mark IV. Natomiast 5D mark III wciąż poza moim zasięgiem jednak cenowym i wcale nie wiem czy do szybkich akcji jakoś lepszy niż 7dmkII albo 1DmarkIV.
I co Wy na to ? :-)
Natomiast 5D mark III wciąż poza moim zasięgiem jednak cenowym
Jeżeli stać ciebie na 6DII to także na 5DIII. Przecież cena tych korpusów jest bardzo zbliżona.
Nie no. 6D II to jak już, to dopiero jak spadnie cena do akceptowalnego poziomu :-) Najlepiej jakieś 7-8 tyś. To jednak będzie kilka tyś mniej niż 5d mark III.
Tak, to można czekać do usr.... śmierci ;) Zanim cena 6d2 spadnie, czekamy na jego dostępność w sklepach :P
(Mam 5d3 i 7d2 i jakbyś szukał cropa, to mój czeka...)
Jak jasno to 7Dmk2/70D/80D, jak sport w ciężkich (ciemne sale) warunkach 6Dmk2, 5Dmk3,mk4
Jak jasno to 7Dmk2/70D/80D, jak sport w ciężkich (ciemne sale) warunkach 6Dmk2, 5Dmk3,mk4
Prosze Cie 6d2 zdjec nie robi, 4k tez nie kreci ;)
A tak powaznie to wszystko zaczynjac od 70D da rade.
nie chcę przeginać z kilogramami w serii 1D bo wszystko to i tak będę musiał nosić na sobie.
Samo tachanie 24-70 2.8L + 70-200 2.8L IS to już jest wyzwanie, to że zamiast 6D doczepisz 1Dmk4 IMHO proporcjonalnie niewiele zmieni.
Problemem są: Rozmiary ładowarki, waga zapasowych baterii do 1d, ich cena oraz praktycznie brak dobrych zamienników
Jakie warunki pogodowe? Bo jak podczas każdej pogody (w tym deszczowe dni) to tylko 1D .
Samo tachanie 24-70 2.8L + 70-200 2.8L IS to już jest wyzwanie, to że zamiast 6D doczepisz 1Dmk4 IMHO proporcjonalnie niewiele zmieni.
Fakt, to ciężkie szkła, ale z tym wyzwaniem nie przesadzajmy? Spore grono fotoreporterów i reporterek by polemizowało. Nie jest to co prawda kompakt, ale na pewno wyzwanie to 400/2.8 z ręki, a nie 70-200. :D No chyba, że ma się małe damskie łapki.
Problemem są: Rozmiary ładowarki, waga zapasowych baterii do 1d, ich cena oraz praktycznie brak dobrych zamienników
Przy pojemności baterii jaką ma 1dmk4 ładowarki właściwie nie trzeba nosić, tylko trzyma się ją w domu. Przebiegi na jednym ładowaniu baterii powyżej 1000 to standard. I to mowa o zamienniku, oryginał wytrzyma nawet 1400 zdjęć. No chyba, że wali się długie serie na kilku imprezach z rzędu. Moim zdaniem rozmiar ładowarki nie jest istotny, tym bardziej że można kupić zamienniki które kosztują 50-70 zł i są w rozmiarach standardowej ładowarki do 7d. Więc gdy pojawi się kiedyś potrzeba zabrania ładowarki ze sobą i podładowania baterii w terenie można zaopatrzyć się w takie coś i to brać do plecaka (walizy).
Waga zapasowych baterii to też nie problem bo są lekkie. Bateria do 1d to tak na prawdę mniej więcej waga 3 akumulatorów nieco większych niż AA plus trochę plastiku, czy to dużo? Moim zdaniem nie. Większym problemem jest gabaryt takiej baterii, bo LP-E4 ma wielkość mniej więcej trzech baterii do 7D.
Co do zamienników to jako użytkownik dwóch 1dmk4 też mogę polemizować. Mam oryginał i trzy zamienniki. Po ponad roku intensywnego użytkowania różnicę widzę praktycznie wyłącznie w ilości zdjęć jaką można wykonać. Na oryginale zrobi się około 200-400 zdjęć więcej (1000 kontra 1400 zdjęć). Różnica w cenie jest spora, bo zamiennik kosztuje 90 zł, oryginał ponad 500-600.
Natomiast przedmówca ma 1dx i to już jest problem, bo x w odróżnieniu od mk4 korzystuje akumuulatory z dopiskiem N (LP-E4N) i tu faktycznie dobrych zamienników nie ma. Zdaje się obecne zamienniki nie pokazują zdrowia baterii i mają problemu z poziomem naładowania.
Przez lata pracowałem na dwóch 7d mkI. Potem najpierw zamieniłem jeden, potem drugi 7d na 1dmk4 i jedyne czego mi brakuje to mnożnik ogniskowej. 1.3 kontra 1.6. Ale i to tylko na trawie. Nie wiem jaka matryca jest w 7dmk2, jak bardzo różni się od mk1. Ale jeżeli szum na wysokim iso jest porównywalny w obu generacjach, to moim zdaniem nie warto się zastanawiać nad 1d mk4 nawet kosztem ogniskowej. Powyżej ISO 3200 zdjęcia 7d to po prostu rzygi. Mówi to ja, stosujący często w sporcie ISO z zakresu 6400-8000. W zakresie 400-1000 nawet stary 40D robił mniej szumiące zdjęcia.
1Dmk4 można zdobyć za około 6 tysięcy zł poprzez ebay z komisów foto z Niemiec. Za tę cenę zdobycie aparatu z przebiegiem 150 tysięcy zdjęć jest łatwe i jest jak na ten model niski przebieg. Ten sprzęt potrafi zrobić grube setki tysięcy zdjęć. Niedawno kumpel odesłał aparat z serii 1d do serwisu z przebiegiem 1,4 mln zdjęć. Drugi opylił aparat z 900 tysiącami.
Jakie warunki pogodowe? Bo jak podczas każdej pogody (w tym deszczowe dni) to tylko 1D .
Samo tachanie GO Pro jest nie lada wyzwaniem w "pewnych specyficznych warunkach".
Więcej ruchu, mniej przy komputerach siedzieć, wtedy ten wyżej wymieniony zestaw nie stanowi żadnego wyzwania.
Od paru lat foce eventy - glownie korpo, konferencje, rozdania nagrod, itp. - mialem 5d2 + 1d3, potem 6d + 5d3 a teraz dwa 5d3. Od czasu do czasu zdarza mi sie focic jakis sport (ktory jest elementem/dodatkiem do jakies wiekszej imprezy) - a to pilke nozna, a wczoraj np szermierke i tenis. 5d3 da sie, ale nie jest idealnie, latwiej byloby z lepszym sledzeniem i wiecej fpsow niz z tym klap, klap, klap... Po mojemu to minimum 1d4 - maja teraz dobra cene - albo 1dx/1dxmk2. Ja mysle powoli coraz powazniej o przesiadce na Sony A9, no chyba ze Canon sie ogarnie i sam pokaze cos podobnego.