Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: aparat do sportu i imprez

Domyślnie aparat do sportu i imprez

Witam.

Ostatnio rozszerzyłem swoje zainteresowania poza spokojne sesje portretowe i zająłem się reportażem imprez oraz reportażem sportowym. Imprezy - kulturalne, eventy techno, koncerty rockowe a czasami jakiś kotlet wpadnie ślubny. A sport to maratony,zawody sztuk walk.

Na chwile obecną mam 24-70 f 2,8 mark I oraz 70-200 mark I z IS. Aparat mam 6D....ale od czasu jak zacząłem szybsze akcje robić to bardzo dużo zdjęć jest nietrafionych...aparat nie nadąża za akcją i ma tylko 4 klatki /s co jest strasznie deprymujące. No i wolny bufor. Pominę już kwestię że body zapasowe to Canon 5d mark I + kilka portretówek Canona :-)) Ale kończąc żarty....

Czym uzupełnić zestaw, żeby mieć aparat na szybkie akcje ? Zastanawiam się nad takimi opcjami jak : 80d vs 7D mark II vs 6D mark II. Myślałem też o 1D mark IV ale....mam zamiar więcej jeździć na imprezy plenerowe a zwłaszcza foto maratonów mi się spodobała, w tym górskich biegów. ...nie chcę przeginać z kilogramami w serii 1D bo wszystko to i tak będę musiał nosić na sobie.

Co polecacie ?

Początki nałogu

Domyślnie Odp: aparat do sportu i imprez

Miałem te same rozterki
    80d Jest ogień
    7dii nie próbowałem

6d do uwa
    80d do tele właśnie do szybkich akcji

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Początki nałogu Awatar mkkaczy
    Miasto
    IRL

Jeśli będziesz miał gripa do zwykłej puszki to ja jednak polecił bym zwłaszcza 1dIV, lub nawet 1dIII i nie tylko ze względu na FPS, ale kilka innych pierdół, które w foto sportowej są niesamowicie pomocne.
    R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
    https://500px.com/mkkaczy

Początki nałogu

7d2 bezapelacyjnie. Moje F-16 dogania, to i za sprinterem nadąży.

Uzależniony Awatar RTSiak

Pod tą samą tematyke (mając właśnie 6d1) planuje zakup 6d2...

Powiem tak...z przedstawionej dziś specyfiki 6D mk II wynika, że to taki 80D tylko mający pełną klatkę....ale za to kilka rzeczy bardziej zaawansowanych fotograficznie obcięli w porównaniu do 80D....wiem, ze to daremne żale ale dlaczego zawsze tak kombinują, że nigdy nie ma jakiegoś sensownego połączenia elementów ??? 7d mk II....fajny i bym go obstawiał za solidność i szybkość....ale to jednak Crop. 80d...fajny crop tani...ale jednak ograniczony co do 7d II . 6D II fajny FF ale znów poobcinany z czasów migawki czy 1 slot kart. Itd Itd...ech. Albo tak : 6D II nowy 9tyś. To już lepiej dołożyć i kupić 5D mark III. Ale to już lepiej w podobnej cenie kupić używkę 1DX mk I :-)))

Na chwilę obecną poczekam na jakieś testy 6D mk II. Jeśli to ten sam układ AF co w 80d to nie wiem czy jest sens myśleć o 80d. Jak już to z cropa zostaje mi do rozważenia 7DmkII. Jeśli zaś af w 6D okaże się dobry to chyba się zdecyduję. Szybszy troche od 6Dmk I , uchylny ekran - może śmieszne ale ja lubię bawić się perspektywą i już nie musiałbym się kłaść tak często "na żabę, albo strzelać na ślepo z góry.

jeśli zaś 6D mkII okaże się nadal amatorską padaką, o szybkości zapisu i buforowania praz AF na poziomie wersji I, to chyba jednak pójdę albo w używkę 7D mk II albo, 1D mark IV. Natomiast 5D mark III wciąż poza moim zasięgiem jednak cenowym i wcale nie wiem czy do szybkich akcji jakoś lepszy niż 7dmkII albo 1DmarkIV.

I co Wy na to ? :-)

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez Gotham Zobacz posta
    Natomiast 5D mark III wciąż poza moim zasięgiem jednak cenowym
    Jeżeli stać ciebie na 6DII to także na 5DIII. Przecież cena tych korpusów jest bardzo zbliżona.

Nie no. 6D II to jak już, to dopiero jak spadnie cena do akceptowalnego poziomu :-) Najlepiej jakieś 7-8 tyś. To jednak będzie kilka tyś mniej niż 5d mark III.

Początki nałogu

Tak, to można czekać do usr.... śmierci Zanim cena 6d2 spadnie, czekamy na jego dostępność w sklepach :P
    (Mam 5d3 i 7d2 i jakbyś szukał cropa, to mój czeka...)

Bywalec Awatar smartb
    Miasto
    Legionowo

Jak jasno to 7Dmk2/70D/80D, jak sport w ciężkich (ciemne sale) warunkach 6Dmk2, 5Dmk3,mk4
    20D + 7D + 5DMK4 + 24-70/2,8LII, 70-200/2,8LIS, Art35/1,4, Art85/1,4, 430EX, 580EX, 055PROB+029

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów