PDA

Zobacz pełną wersję : Manualne ostrzenie Samyang 14 f/2.8

Preszus
27-06-2017, 19:05
Witam wszystkich!

Trafiłem tutaj, gdyż szukam w Internecie odpowiedzi na zapewne proste pytanie. Pomóżcie proszę.
Mam Canona 1000d zakupiłem niedawno do niego obiektyw Samyang 14mm f/28. Gdy próbuję ustawić ostrość, to nie mam żadnego potwierdzenia z body (nie ma dźwięku, żółtej kropki w prawym dolnym rogu wizjera czy mignięcia któregoś z pkt. ostrości) nic. Czy tak powinno być? W Sigmie 17-70 gdy wstawię ją ma tryb manual, to podczas kręcenia pokrętłem obiektywu mam w pewnym momencie potwierdzenie złapania ostrości a tu nic, zero, null. OCB? Czy z tym obiektywem ostrość ustawia się tylko za pomocą livewiev i zbliżenia obiektu?
Pomocy początkującemu.

tlustyx
27-06-2017, 19:45
... Czy tak powinno być? ...
...Czy z tym obiektywem ostrość ustawia się tylko za pomocą livewiev i zbliżenia obiektu? ...
Dokładnie tak powinno być. Obiektyw nie komunikuje się z aparatem.
Co do ustawienia ostrości to raczej proponuję skorzystać z kalkulatora głębi ostrości, obliczyć GO przy konkretnej przysłonie i odległości ostrzenia i ustawiać ostrość wg skali odległości na obiektywie.

Preszus
27-06-2017, 20:03
Dokładnie tak powinno być. Obiektyw nie komunikuje się z aparatem.
Co do ustawienia ostrości to raczej proponuję skorzystać z kalkulatora głębi ostrości, obliczyć GO przy konkretnej przysłonie i odległości ostrzenia i ustawiać ostrość wg skali odległości na obiektywie.

Dzięki za pomoc, wiem teraz na czym stoję :)

r_m
27-06-2017, 20:44
Gdy próbuję ustawić ostrość, to nie mam żadnego potwierdzenia z body (nie ma dźwięku, żółtej kropki w prawym dolnym rogu wizjera czy mignięcia któregoś z pkt. ostrości) nic. Czy tak powinno być?

Tak. Canon potwierdza ostrość, jeśli może się komunikować z elektroniką obiektywu, jeśli w obiektywie nie ma żadnej elektroniki, pozostaje Ci własne oko i metoda prób i błędów, chyba...
Chyba, że dokupisz "chip" ("dandelion") i umocujesz go na obiektywie w odpowiednim miejscu (obiektyw musi to umożliwiać).