Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Manualne ostrzenie Samyang 14 f/2.8

Domyślnie Manualne ostrzenie Samyang 14 f/2.8

Witam wszystkich!

Trafiłem tutaj, gdyż szukam w Internecie odpowiedzi na zapewne proste pytanie. Pomóżcie proszę.
    Mam Canona 1000d zakupiłem niedawno do niego obiektyw Samyang 14mm f/28. Gdy próbuję ustawić ostrość, to nie mam żadnego potwierdzenia z body (nie ma dźwięku, żółtej kropki w prawym dolnym rogu wizjera czy mignięcia któregoś z pkt. ostrości) nic. Czy tak powinno być? W Sigmie 17-70 gdy wstawię ją ma tryb manual, to podczas kręcenia pokrętłem obiektywu mam w pewnym momencie potwierdzenie złapania ostrości a tu nic, zero, null. OCB? Czy z tym obiektywem ostrość ustawia się tylko za pomocą livewiev i zbliżenia obiektu?
    Pomocy początkującemu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: Manualne ostrzenie Samyang 14 f/2.8

Cytat Zamieszczone przez Preszus Zobacz posta
    ... Czy tak powinno być? ...
    ...Czy z tym obiektywem ostrość ustawia się tylko za pomocą livewiev i zbliżenia obiektu? ...
    Dokładnie tak powinno być. Obiektyw nie komunikuje się z aparatem.
    Co do ustawienia ostrości to raczej proponuję skorzystać z kalkulatora głębi ostrości, obliczyć GO przy konkretnej przysłonie i odległości ostrzenia i ustawiać ostrość wg skali odległości na obiektywie.
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 27-06-2017 o 19:46
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Dokładnie tak powinno być. Obiektyw nie komunikuje się z aparatem.
    Co do ustawienia ostrości to raczej proponuję skorzystać z kalkulatora głębi ostrości, obliczyć GO przy konkretnej przysłonie i odległości ostrzenia i ustawiać ostrość wg skali odległości na obiektywie.
    Dzięki za pomoc, wiem teraz na czym stoję

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez Preszus Zobacz posta
    Gdy próbuję ustawić ostrość, to nie mam żadnego potwierdzenia z body (nie ma dźwięku, żółtej kropki w prawym dolnym rogu wizjera czy mignięcia któregoś z pkt. ostrości) nic. Czy tak powinno być?
    Tak. Canon potwierdza ostrość, jeśli może się komunikować z elektroniką obiektywu, jeśli w obiektywie nie ma żadnej elektroniki, pozostaje Ci własne oko i metoda prób i błędów, chyba...
    Chyba, że dokupisz "chip" ("dandelion") i umocujesz go na obiektywie w odpowiednim miejscu (obiektyw musi to umożliwiać).

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów