Zobacz pełną wersję : canon + ciemne pomieszczenia
:-x :-( a mnie proszę powiedzieć dlaczego trudno jest zrobić zdjęcie przy słabym oświetleniu canonem 350D lu gdy jest ciemno, a jak śię uda to ostrość uwalona, czy można coś poradzić na to?
ale o co chodzi?
co zanczy ciemne pomieszczenie?
a pomysl... czy da sie ustawic poprawinie ostrosc w ciemnosci?
Podnies lampe aprat poblyska ( cos jak blyski spawarki ;)) i potem potwierdzi ustawienie ostrosci.
Poza tym pewnie to nie tyle nieostre co poruszone zdjecia. Jakie masz czasy ?
Wrzuc tu jakies zdjecie to wtedy bedzie mozna cos poradzic.
Poza tym proponuje jasniej i preczyjniej formulowac pytania !!!
A AF łapie ostrość? Pewnie czasy za długie i robisz poruszone zdjęcie.
EDIT: Aha, WKF: "foto-grafia" oznacza OIDP rysowanie światłem, więc w ciemności ta metoda się nie sprawdza :)
:-x :-( a mnie proszę powiedzieć dlaczego trudno jest zrobić zdjęcie przy słabym oświetleniu canonem 350D lu gdy jest ciemno, a jak śię uda to ostrość uwalona, czy można coś poradzić na to?
Ja myślę, że sporo pomogłaby zewnętrzna lampa blyskowa.
Przede wszystkim zapewniłaby ona wspomaganie autofokusa, a ponadto moc takiej lampy jest znacznie większa niż wbudowanej.
Ktorą lampę wybrać, juz napisaliśmy:
http://canon-board.info/showpost.php?p=162220&postcount=3
A potem aparat w tryb M, czas na 1/60, przyslonę w granicach f/4-5,6 i ognia. Powinno być OK.
aparat wykonuje błyski ale nie ustawia ostrości tam gdie ja chcę
Pewnie masz aktywne wszystkie pkty AF i aparat wybiera sobie sam na co ma ostrzyć.
Zacznij używać jednego, najlepiej środkowego pktu AF, potem FEL, przekadrowanie i strzał :-)
ponadto nie bez znaczenia jest jasnosc szkla i USM lub jego brak
Czyli najprawdopodobniej aparat nie wie gdzie chcesz tę ostrość ustawić.
1. Jeśli jest ciemno to skąd wiesz gdzie ustawić ostrosć skoro nie widzisz przedmiotu, na który ustawiasz ostrość - aparat pewnie gdzieś ostrość ustawił ale nie jesteś w stanie tego zweryfikować z racji panujących ciemności.
2. Być może nie może ustawić - błysk stroboskopowy w połączeniu np z Tamronem, którego widzę posiadasz (dość wolny AF nawet w porównaniu z KIT-em) czasem nie wystarcza. Zewnętrzna lampa ze wspomaganiem AF (czerwona lampka) rozwiązuje na ogół sprawę.
3. Zdjęcia w zupełnej ciemności... raczej nie wykonuje się takich fotek ich jakość z punktu widzenia warsztatu fotografa jest mierna. Zdjęcie wyglądają ciekawie, gdy wykorzystują (najlepiej w jak największym stponiu) światło zastane. Lampa ma wspomóc - doświetlić pierwszy plan, zlikwidować cienie, zamrozić obraz.
jak miałe dscf 828 w każdych warunkacg oświetleniowych robił ostre zdjęcia , może za dużo wymagam od zanona, a AF mam ustawione w centrum. obiektyw Tamron. W dzien zdjęcia są piękne lub gdy wieczorem jest coś jeszcze włączone.
Kolego, masz typowy syndrom przejścia z kompakta na lustro. Z lustrem jest podobnie jak w samochodami Ferrari, są piękne i szybkie ale nie wybaczają błędów. Powyżej koledzy opisali co zrobić aby złapać ostrość od biedy możesz sobie poświecić w punkt latarką aby złapać ostrość (choć to może być dość trudne bo każdy z nas ma dwie ręce). Miałem 350D i ostrzył bardzo dobrze, choć faktycznie przy bardzo słabym oświetleniu potrafił się zgubić. To tylko elektronika i musisz wziąść na ten fakt poprawkę.
może za dużo wymagam od zanona.
to moze wrocisz do dscf 828 ;) :twisted:
a tak powaznie - mozesz podac dokladne parametry przy jakich robisz te zdjecia?? czas, przesłona, opisz to "ciemne pomieszczenie" - to wiecej powie niz cyt. - "nie lapie mi ostrosci tam gdzie ja chce".. podaj jakies konkrety - latwiej bedzie pomoc ..
3. Zdjęcia w zupełnej ciemności... raczej nie wykonuje się takich fotek ich jakość z punktu widzenia warsztatu fotografa jest mierna. Zdjęcie wyglądają ciekawie, gdy wykorzystują (najlepiej w jak największym stponiu) światło zastane. Lampa ma wspomóc - doświetlić pierwszy plan, zlikwidować cienie, zamrozić obraz.
Wykonuje się (zdjęcia przy braku światła zastanego w pomieszczeniach). Na przykład zdjęcia efektowe -malowanie światłem. Oczywiście ze statywu, ręczny focus,bez flasha i długie czasy.
Wykonuje się (zdjęcia przy braku światła zastanego w pomieszczeniach). Na przykład zdjęcia efektowe -malowanie światłem. Oczywiście ze statywu, ręczny focus,bez flasha i długie czasy.
Zgadzam się, ale koledze o takie fotki chyba nie chodzi :)
jak miałe dscf 828 w każdych warunkacg oświetleniowych robił ostre zdjęcia , może za dużo wymagam od zanona, a AF mam ustawione w centrum. obiektyw Tamron. W dzien zdjęcia są piękne lub gdy wieczorem jest coś jeszcze włączone.
Nie Ty pierwszy z lustra po kompakcie niezadowolony jesteś. Dwie mozliwosci: sprzedaz lustra albo podciagniecie warsztatu.
Co do kompaktu: z racji malutkiej matrycy (wielkosc geometryczna), dysponuja wieksza GO, elektronika aparatu ma wiec latwiej ustawic ostrosc. A tak przy okazji pokaz mi ostre zdjecie z kompakta (w odniesieniu do tamrona np).
Co do Tamrona: zauwazyles pewnie ze AF w tym obiektywie jest nieco ociezaly, wiec krotkie strobo z flesza mu nie wystarcza. Pewnie jakbys zapial szkło canona z USM to by sie wyrobił bez problemu.