Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : canon + ciemne pomieszczenia

1507
30-04-2006, 22:38
:-x :-( a mnie proszę powiedzieć dlaczego trudno jest zrobić zdjęcie przy słabym oświetleniu canonem 350D lu gdy jest ciemno, a jak śię uda to ostrość uwalona, czy można coś poradzić na to?

SimOn!
30-04-2006, 22:43
ale o co chodzi?
co zanczy ciemne pomieszczenie?
a pomysl... czy da sie ustawic poprawinie ostrosc w ciemnosci?
Podnies lampe aprat poblyska ( cos jak blyski spawarki ;)) i potem potwierdzi ustawienie ostrosci.
Poza tym pewnie to nie tyle nieostre co poruszone zdjecia. Jakie masz czasy ?
Wrzuc tu jakies zdjecie to wtedy bedzie mozna cos poradzic.
Poza tym proponuje jasniej i preczyjniej formulowac pytania !!!

piast9
30-04-2006, 22:45
A AF łapie ostrość? Pewnie czasy za długie i robisz poruszone zdjęcie.

EDIT: Aha, WKF: "foto-grafia" oznacza OIDP rysowanie światłem, więc w ciemności ta metoda się nie sprawdza :)

gwozdzt
30-04-2006, 23:00
:-x :-( a mnie proszę powiedzieć dlaczego trudno jest zrobić zdjęcie przy słabym oświetleniu canonem 350D lu gdy jest ciemno, a jak śię uda to ostrość uwalona, czy można coś poradzić na to?
Ja myślę, że sporo pomogłaby zewnętrzna lampa blyskowa.
Przede wszystkim zapewniłaby ona wspomaganie autofokusa, a ponadto moc takiej lampy jest znacznie większa niż wbudowanej.
Ktorą lampę wybrać, juz napisaliśmy:
http://canon-board.info/showpost.php?p=162220&postcount=3

A potem aparat w tryb M, czas na 1/60, przyslonę w granicach f/4-5,6 i ognia. Powinno być OK.

1507
30-04-2006, 23:04
aparat wykonuje błyski ale nie ustawia ostrości tam gdie ja chcę

gwozdzt
30-04-2006, 23:07
Pewnie masz aktywne wszystkie pkty AF i aparat wybiera sobie sam na co ma ostrzyć.
Zacznij używać jednego, najlepiej środkowego pktu AF, potem FEL, przekadrowanie i strzał :-)

SimOn!
30-04-2006, 23:13
ponadto nie bez znaczenia jest jasnosc szkla i USM lub jego brak

piast9
30-04-2006, 23:40
Czyli najprawdopodobniej aparat nie wie gdzie chcesz tę ostrość ustawić.

misiul
01-05-2006, 00:05
1. Jeśli jest ciemno to skąd wiesz gdzie ustawić ostrosć skoro nie widzisz przedmiotu, na który ustawiasz ostrość - aparat pewnie gdzieś ostrość ustawił ale nie jesteś w stanie tego zweryfikować z racji panujących ciemności.
2. Być może nie może ustawić - błysk stroboskopowy w połączeniu np z Tamronem, którego widzę posiadasz (dość wolny AF nawet w porównaniu z KIT-em) czasem nie wystarcza. Zewnętrzna lampa ze wspomaganiem AF (czerwona lampka) rozwiązuje na ogół sprawę.
3. Zdjęcia w zupełnej ciemności... raczej nie wykonuje się takich fotek ich jakość z punktu widzenia warsztatu fotografa jest mierna. Zdjęcie wyglądają ciekawie, gdy wykorzystują (najlepiej w jak największym stponiu) światło zastane. Lampa ma wspomóc - doświetlić pierwszy plan, zlikwidować cienie, zamrozić obraz.

1507
01-05-2006, 09:02
jak miałe dscf 828 w każdych warunkacg oświetleniowych robił ostre zdjęcia , może za dużo wymagam od zanona, a AF mam ustawione w centrum. obiektyw Tamron. W dzien zdjęcia są piękne lub gdy wieczorem jest coś jeszcze włączone.

Mac
01-05-2006, 09:21
Kolego, masz typowy syndrom przejścia z kompakta na lustro. Z lustrem jest podobnie jak w samochodami Ferrari, są piękne i szybkie ale nie wybaczają błędów. Powyżej koledzy opisali co zrobić aby złapać ostrość od biedy możesz sobie poświecić w punkt latarką aby złapać ostrość (choć to może być dość trudne bo każdy z nas ma dwie ręce). Miałem 350D i ostrzył bardzo dobrze, choć faktycznie przy bardzo słabym oświetleniu potrafił się zgubić. To tylko elektronika i musisz wziąść na ten fakt poprawkę.

Kubak82
01-05-2006, 10:25
może za dużo wymagam od zanona.

to moze wrocisz do dscf 828 ;) :twisted:

a tak powaznie - mozesz podac dokladne parametry przy jakich robisz te zdjecia?? czas, przesłona, opisz to "ciemne pomieszczenie" - to wiecej powie niz cyt. - "nie lapie mi ostrosci tam gdzie ja chce".. podaj jakies konkrety - latwiej bedzie pomoc ..

Gapollo
01-05-2006, 10:27
3. Zdjęcia w zupełnej ciemności... raczej nie wykonuje się takich fotek ich jakość z punktu widzenia warsztatu fotografa jest mierna. Zdjęcie wyglądają ciekawie, gdy wykorzystują (najlepiej w jak największym stponiu) światło zastane. Lampa ma wspomóc - doświetlić pierwszy plan, zlikwidować cienie, zamrozić obraz.
Wykonuje się (zdjęcia przy braku światła zastanego w pomieszczeniach). Na przykład zdjęcia efektowe -malowanie światłem. Oczywiście ze statywu, ręczny focus,bez flasha i długie czasy.

misiul
01-05-2006, 12:57
Wykonuje się (zdjęcia przy braku światła zastanego w pomieszczeniach). Na przykład zdjęcia efektowe -malowanie światłem. Oczywiście ze statywu, ręczny focus,bez flasha i długie czasy.
Zgadzam się, ale koledze o takie fotki chyba nie chodzi :)

jak miałe dscf 828 w każdych warunkacg oświetleniowych robił ostre zdjęcia , może za dużo wymagam od zanona, a AF mam ustawione w centrum. obiektyw Tamron. W dzien zdjęcia są piękne lub gdy wieczorem jest coś jeszcze włączone.

Nie Ty pierwszy z lustra po kompakcie niezadowolony jesteś. Dwie mozliwosci: sprzedaz lustra albo podciagniecie warsztatu.

Co do kompaktu: z racji malutkiej matrycy (wielkosc geometryczna), dysponuja wieksza GO, elektronika aparatu ma wiec latwiej ustawic ostrosc. A tak przy okazji pokaz mi ostre zdjecie z kompakta (w odniesieniu do tamrona np).

Co do Tamrona: zauwazyles pewnie ze AF w tym obiektywie jest nieco ociezaly, wiec krotkie strobo z flesza mu nie wystarcza. Pewnie jakbys zapial szkło canona z USM to by sie wyrobił bez problemu.