PDA

Zobacz pełną wersję : Ostrość 1200d

Paulina95
04-04-2017, 18:06
Witam, nie wiem czy był tu już taki wątek (jeśli tak to proszę o link).
Mam problem z ostrością. Korzystam z Canona 1200D i obiektywów 50mm 1,7 II i 18-55mm. W momencie kiedy robię zdjęcie osobie czy przedmiotom to mimo że są na pierwszym planie i ostrość (czy to autofocusem czy manualem) ucieka i nie są tak wyraźne jak bym chciała. Jestem na razie na początkowym etapie "zabawy" Canonem, czyli chcę coś więcej osiągnąć tym sprzętem niż fotki krajobrazów z podróży. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak uzyskać lepszy efekt i czym ten brak ostrości może być spowodowany?
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i pomoc

salas
04-04-2017, 18:48
Najlatwiejsze rozwiazanie to focenie przy użyciu liveview. Wtedy bedzie trafiac

Paulina95
04-04-2017, 18:51
No właśnie robiłam zdjęcia i przez "celownik" i na livewiew... Niektóre zdjęcia jeszcze złapie na ostrości ale najgorzej jest na portretach...

r_m
04-04-2017, 19:27
Nie traktuj tego jako złośliwość - często pomaga przeczytanie instrukcji i odszukanie sposobu zmiany wyboru pola AF z "auto" na jakieś jedno.
Przy portretach robionych 50/1.8 (zwłaszcza w pełni otwartym) przyda się wyszukanie (książki, internet) informacji, od czego i w jaki sposób zależy głębia ostrości. Jak będziesz to wiedzieć, przyjdzie pora na znalezienie kalkulatora głębi ostrości (albo online, albo apka na telefon) i sprawdzanie, czy błąd przypadkiem nie jest błędem, tylko poprawnym efektem z danymi ustawieniami.

Paulina95
04-04-2017, 19:45
Spokojnie, nie wyczułam złośliwości bo jestem świadoma, że mam braki.
Ale właśnie nawet punktowe ustawienie ostrości nie dawało efektu...
I dzięki za radę- sprawdzę dokładnie informacje dotyczące głębi ostrości. Właśnie chcę, żeby ktoś mnie pokierował w którą stronę mam szukać rozwiązań, ewentualnie porad ;)

salas
04-04-2017, 21:50
jak przez liveview ustawic prostokacik na twarzy i zlapie ostrosc i nie ruszysz nic aparatem to będzie ostro o ile obiektyw na to pozwoli. Przy Twojej 50 1.8 to gdzieś na f/2.2 będzie OK a przy 2.8 powinno być bardzo dobrze.

pawelll
05-04-2017, 08:25
Cześć :) Podzielę się moimi doświadczeniami z podobnego zestawu jaki Ty masz. Rozumiem, że nie jest aż tak źle, żebyś zamiast w obiekt trafiała w tło hehehe.. Otóż biektyw, który posiadasz tzn 50ka 1.8 II nie jest demonem celności ani szybkości -to po pierwsze ;). Robiąc portret, taki ciasny portret (samej buzi) na otwartej mocno przesłonie (f1.8 - 2) przy ogniskowej 50mm masz raptem 1-2cm głębi ostrości. Ten jeden czy dwa centymetry zawsze można zachwiać na przestrzeni kilkudziesięciu które dzielą fotografa i obiekt. Zawsze któreś z was -model czy fotograf może się wahnąć i ustawiona ostrość może uciec z żądanego punktu. Ostrość czasem można też zgubić gdy ostrzysz punktem AF np w oko a potem przekadrowujesz (bo nie zawsze punkt AF pokrywa się z żądanym miejscem ostrości w zakomponowanym kadrze). Wraz z oddalaniem się od modela oczywiście głębia ostrości adekwatnie wzrasta, podobnie gdy przymykamy przesłonę. Warto też pamiętać, że rozdzielczość obrazu jaki daje obiektyw jest najgorsza właśnie na najbardziej otwartej przesłonie, szczególnie na brzegach kadru. Co można więc poradzić: jak już proponowali wyżej koledzy, przymykać lekko przesłonę (co odbędzie się nieco kosztem zmniejszenia rozmycia tła) no i ćwiczyć pewny i statyczny uchwyt aparatu i statyczną pozycję ciała;) Zgodziłbym się też że livewiew poprawi celność ale w przypadku gdybyś chciała robić spontaniczne portrety z ręki przy prędkości jaki oferuje 1200D to już nie bardzo :p

Paulina95
06-04-2017, 16:33
Dzięki za radę. Na pewno skorzystam i poćwiczę ;)

Danielasty
07-04-2017, 01:37
ja np myślałem że jak kupię lustro i 50 1/8 to fotki będą jak żyleta. ale trafić z tym 1/8 w portrecie to nie lada sztuka. na razie kilkadziesiat fot 1 osoby żadna nie trafiona - z daleka nie widać, ale dziś kotek siedział na oknie, AF w oko i żyleta ;D. ale mimo wszystko ja bede pierw focić na 2/8 potem może zejdę do 2/2 :)