-
Ostrość 1200d
Witam, nie wiem czy był tu już taki wątek (jeśli tak to proszę o link).
Mam problem z ostrością. Korzystam z Canona 1200D i obiektywów 50mm 1,7 II i 18-55mm. W momencie kiedy robię zdjęcie osobie czy przedmiotom to mimo że są na pierwszym planie i ostrość (czy to autofocusem czy manualem) ucieka i nie są tak wyraźne jak bym chciała. Jestem na razie na początkowym etapie "zabawy" Canonem, czyli chcę coś więcej osiągnąć tym sprzętem niż fotki krajobrazów z podróży. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak uzyskać lepszy efekt i czym ten brak ostrości może być spowodowany?
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i pomoc
-
-
Pełne uzależnienie
Odp: Ostrość 1200d
Najlatwiejsze rozwiazanie to focenie przy użyciu liveview. Wtedy bedzie trafiac
SONY

-
No właśnie robiłam zdjęcia i przez "celownik" i na livewiew... Niektóre zdjęcia jeszcze złapie na ostrości ale najgorzej jest na portretach...
-
Nie traktuj tego jako złośliwość - często pomaga przeczytanie instrukcji i odszukanie sposobu zmiany wyboru pola AF z "auto" na jakieś jedno.
Przy portretach robionych 50/1.8 (zwłaszcza w pełni otwartym) przyda się wyszukanie (książki, internet) informacji, od czego i w jaki sposób zależy głębia ostrości. Jak będziesz to wiedzieć, przyjdzie pora na znalezienie kalkulatora głębi ostrości (albo online, albo apka na telefon) i sprawdzanie, czy błąd przypadkiem nie jest błędem, tylko poprawnym efektem z danymi ustawieniami.
Ostatnio edytowane przez r_m ; 04-04-2017 o 19:30
-
Spokojnie, nie wyczułam złośliwości bo jestem świadoma, że mam braki.
Ale właśnie nawet punktowe ustawienie ostrości nie dawało efektu...
I dzięki za radę- sprawdzę dokładnie informacje dotyczące głębi ostrości. Właśnie chcę, żeby ktoś mnie pokierował w którą stronę mam szukać rozwiązań, ewentualnie porad
-
Pełne uzależnienie
jak przez liveview ustawic prostokacik na twarzy i zlapie ostrosc i nie ruszysz nic aparatem to będzie ostro o ile obiektyw na to pozwoli. Przy Twojej 50 1.8 to gdzieś na f/2.2 będzie OK a przy 2.8 powinno być bardzo dobrze.
SONY

-
-
Dzięki za radę. Na pewno skorzystam i poćwiczę
-
Coś już napisał
ja np myślałem że jak kupię lustro i 50 1/8 to fotki będą jak żyleta. ale trafić z tym 1/8 w portrecie to nie lada sztuka. na razie kilkadziesiat fot 1 osoby żadna nie trafiona - z daleka nie widać, ale dziś kotek siedział na oknie, AF w oko i żyleta ;D. ale mimo wszystko ja bede pierw focić na 2/8 potem może zejdę do 2/2
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów