PDA

Zobacz pełną wersję : 380EX i kiepskie wspomaganie AF

LFB
26-04-2006, 16:15
Czy ktoś z was ma może Speedlighta 380EX i mógłby sprawdzić nękające mnie zjawisko polegajace na tym ze ze wspomaganiem z tej lampy moje 350D łapie ostrość WOLNIEJ !! niż bez tego wspomagania. Być może w lampie którą sprawdzałem coś jest uszkodzone ale naprawde tak jest. W porównaniu z Sigmą SD 500 Standard którą też testowałem, jest katastrofalnie źle. Czy aż taki postęp dokonał się na przełomie ostatnich paru lat w dziedzinie AF, że stare wspomaganie z 380EX nie nadaje się już dla nowych układów AF.
Dodam że działam na centralnym punkcie AF, bo zdaje się tylko ten jest przez tą lampę wspierany.

Jako uzupełnienie tematu spytam się jeszcze czy wspomaganie AF z 430EX różni się czymś od tego z 580EX poza ilością obsługiwanych punktów AF ?

misiul
26-04-2006, 17:35
Hej, 5-ty Custom setings ustawiony na 0? Jas mam tą lampę i ostrzy rewelacyjnie (nie wiem jak wspomaga z SIGMĄ). Na pewno z zapietą lampą jest lepiej niż bez lampy jeśli chodzi o AF.

kaawka
26-04-2006, 17:55
Czy ktoś z was ma może Speedlighta 380EX i mógłby sprawdzić nękające mnie zjawisko polegajace na tym ze ze wspomaganiem z tej lampy moje 350D łapie ostrość WOLNIEJ !! niż bez tego wspomagania.

Moja 380 EX w połączeniu z 20D pracuje wyśmienicie. Wspomaganie działa b.sprawnie. Z 350D powinno być tak samo. Jeżeli nie zmieniałeś ustawień w aparacie a z Sigmą śmigało to podejrzewałbym defekt lampy.

Pzdr

Vresviik
26-04-2006, 18:40
Czy ktoś z was ma może Speedlighta 380EX i mógłby sprawdzić nękające mnie zjawisko polegajace na tym ze ze wspomaganiem z tej lampy moje 350D łapie ostrość WOLNIEJ !! niż bez tego wspomagania.

a moje też idealnie ostrzyło

TOMMYx
26-04-2006, 18:44
Czy ktoś z was ma może Speedlighta 380EX i mógłby sprawdzić nękające mnie zjawisko polegajace na tym ze ze wspomaganiem z tej lampy moje 350D łapie ostrość WOLNIEJ !! niż bez tego wspomagania.(...)

350D i 380ex.
U mnie działa BDB, albo i lepiej.

Skoro z Sigmą było ok, to jakaś wadliwa jest ta Twoja 380ex.

LFB
27-04-2006, 09:01
Dzięki, to zdaje się że mam złe wiadomości dla właściciela lampy (na szczęście lub nie to nie jest moja lampa).
A skoro tylu tu posiadaczy 380EX zajżało to dopytam, jak się spisuje ta lampa jeśli chodzi o odbijanie błysku od wysokiego sufitu (tak 8-10m) czy przy iso 800 i dogumkowanym ;) odbłyśniku, walenie w sufit da dostatecznie dużo światła by miało to sens ? Czy lepiej sobie odpuścić i walić na wprost ? Chodzi o sytuację gdzie lampa ma doświetlić scenę o 1-2EV a nie statnowić główne źródło światła.

gwozdzt
27-04-2006, 10:01
Dzięki, to zdaje się że mam złe wiadomości dla właściciela lampy (na szczęście lub nie to nie jest moja lampa).
A skoro tylu tu posiadaczy 380EX zajżało to dopytam, jak się spisuje ta lampa jeśli chodzi o odbijanie błysku od wysokiego sufitu (tak 8-10m) czy przy iso 800 i dogumkowanym ;) odbłyśniku, walenie w sufit da dostatecznie dużo światła by miało to sens ? Czy lepiej sobie odpuścić i walić na wprost ? Chodzi o sytuację gdzie lampa ma doświetlić scenę o 1-2EV a nie statnowić główne źródło światła.
Jako były posiadacz 380EX mogę powiedzieć tyle:
1) na wspomaganie AF nie narzekałem, oczywiście tylko środkowy pkt (EOS 50 i 300D),
2) co do sufitu, to nigdy nie biłem w tak wysoki sufit. Do 3-4m się sprawdzała. Warto jednak zwrócić uwagę, że przy kadrowaniu pionowym nie da się jej skierować w sufit i to było dla mnie głównym powodem do jej zmiany (w moim konkretnym przypadku na 430EX).