PDA

Zobacz pełną wersję : Statyw dla amatora. Wybór lekkiego, niedużego, acz stabilnego statywu.

Adku
28-11-2016, 13:08
Cześć,

Poszukuję spacerowego statywu bardziej dla zabawy w ładne zdjęcia niż w konkretnym celu. Budżet do 400zł. Mogę przekroczyć jeśli argumenty będą sensowne.

Miałem już doświadczenie ze statywami. Tania hama, którą dostałem w prezencie. Co ciekawe była wygodna dla 600d + 18-135mm - mała i lekka, a przy tym na bezwietrzne niebo w sam raz zabawka. Niestety porzuciłem na lotnisku, jako że nie można było przewozić takich rzeczy w plecaku.
Później pożyczony Velbon coś z serii CX. Nie pamiętam dokładnej nazwy, ale coś w stylu CX 540.
Ciężki, wielkie żelastwo, które było niewygodne w noszeniu. Zostawało w bagażniku samochodu i nawet nie chciało się go zabierać na spontaniczne spacery. Kompletnie nie dla mnie.

Stąd też szukam czegoś lekkiego i niewielkiego, gdzie obciążenie body + obiektyw nie powinno przekroczyć 1.5kg. Oczywiście budżet ma znaczenie, a to z tego względu, że to statyw do zdobywania doświadczenia i zabawy.
Oczywiście szukałem po różnych tematach. W większości polecane drogie manfrotto dla profesjonalistów, albo velbon. Niestety same stare modele.

Aktualnie ciekawie prezentuje się ten, ale brak opinii na jego temat trochę wzbudza strach:
Genesis Gear ABT Kit - Statywy i akcesoria - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/statyw-genesis-gear-abt-kit.html#opinie)
Jedynie nie wiem czy głowica kulowa mi siądzie, bo nie miałem okazji się bawić takową.

Mike7
28-11-2016, 13:59
Mam i polecam Velbon Sherpa 600R (zbliżony sprzedawany teraz jest chyba 5370D).

Adku
28-11-2016, 15:38
Myślałem nad niższymi modelami jeśli chodzi o Velbon, a to z tego względu, że ten 5370D (600R) to prawdziwy 2kg kloc + dosyć wysoki po złożeniu.
VelbonSherpa E4300D waży 1kg mniej, 10cm niższa. Pytanie, czy dla tego modelu nie ma sensownej alternatywy z głowicą kulową (jeszcze mniejsza waga i mniejszy rozmiar po złożeniu).

Adku
28-11-2016, 19:05
Znalazłem jeszcze ofertę statyów Triopo karbonowych. Koło 500-600zł, ale może warto dołożyć? Idealnie wpasowuje się w moje wymagania.

Coś, ktoś wie na ich temat?

luso
28-11-2016, 20:03
Znalazłem jeszcze ofertę statyów Triopo karbonowych. Koło 500-600zł, ale może warto dołożyć? Idealnie wpasowuje się w moje wymagania.

Coś, ktoś wie na ich temat?

Do tych zastosowań używam Benro iT15 Traveller Kit. Mały, lekki i stabilny. Jest też wersja wykonana z włókien węglowych.

Adku
28-11-2016, 20:22
@luso obejrzałem sobie dokładnie ten model Benro iT15 Traveller Kit (głowica kulowa+torba+kolce) - Statywy i akcesoria - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/statyw-benro-it15-traveller-kit-glowica-kulowaitorbaikolce.html)
i coś czuję, że się przejadę zobaczyć go na żywo w szczególności, że nawet jest na stanie w mojej okolicy. Z parametrów wydaje się być idealny. Cena również w sam raz.
Dzięki za informacje.

Jeszcze znalazłem recenzję statywu:
https://www.photography-forum.org/threads/benro-it-15-travel-tripod-first-impressions.121211/

dave88
28-11-2016, 22:02
niedawno też miałem taki sam problem jak Ty...stara tania Hama poszła do szafy :D...a kupiłem Benro iT15 Traveller Kit :-) w końcu mogę zabrać ze sobą wszędzie statyw !..szczerze mogę polecić. Nieduży po złożeniu, dosyć lekki i stabilny. Głowica dobrze pracuje i dobrze trzyma. Jak za tą cenę to ja jestem bardzo zadowolony.

ds74
28-11-2016, 22:20
Ja mam Velbona Ultra VoxiL. Stawiam na nim czasami bronice ze 110 mm i jest spoko.

kmeg
28-11-2016, 22:45
Sprawdź sobie jeszcze Triopo MT-128 + NB-1S. Ma mniej wygodny system blokowania nóg ale jest malutki i ma 4 sekcje. Ja używam Manfrotto Befree Alu - cena trochę wygórowana ale poza jedną wadą (brak możliwość złożenia z założoną płytką) jest ok.

Dla tych założeń co podałeś to statyw powinien mieć min max udzwig jako 4kg bo te parametry trzeba dzielić najczęściej przez 2 aby bajki nie wychodziły.

eleroo
29-11-2016, 00:07
Manfrotto BeFree, ten aluminiowy. Karbonowy fajniejszy, ale droższy. Mam aluminiowy jako coś małego do latania i sprawdza się doskonale.

mateusz.babula.7
29-11-2016, 13:16
Zdecydowanie Manfrotto BeFree w aluminiowej wersji sprawdza sie u mnie z kapletnie nie wywazonym zestawem bo D3300+ 24-70 2.8 gdzie obietkyw jest 3x ciezszy niz body ;) nawet w pozycji ponowej da rade przy silnym angielskim wietrze utrzymac dlugie czasy (jak narazie max 30s testowalem).

Sent from my iPhone using Tapatalk

Adku
30-11-2016, 17:35
Kupilem Benro it15.

W sklepie byłem pod wrażeniem. Fajne wykonanie, solidne wykonanie. Waga idealna. Nie za lekki, ale też nie za ciężki. Wiele ciekawych patentów w stylu składania statywu, wykręcania jednej nóżki, żeby zrobić monopod. Do tego idealnie mieści się do plecaka szkolnego po złożeniu. Głowica kulowa też dobry bajer :)

Dzięki wielkie wszystkim za pomoc! :)

dave88
01-12-2016, 19:21
no i dobrze zrobiłeś :D

luso
02-12-2016, 19:24
Ja przy użyciu Benro iT15 na którym osadzam aparat ważący 570g i obiektyw o masie 810g jestem w stanie uzyskać bez większych problemów czasy grubo ponad 5min. Tu przykład 7.5 min (https://flic.kr/p/G6zSBA). To zadziwiające ponieważ nie stosuje żadnego dodatkowego obciążenia statywu. Jedyna wada tego statywu to funkcja monopol'a. Przez nią zgubiłem element służący do podwieszenia obciążenia pod główną kolumną statywu ;(

RobertON
02-12-2016, 19:55
Ponieważ tak jak watkotwórca nie lubię targać po górkach dużej masy, zdecydowąłem się właśnie i zamówiłem coś takiego:

Slik PRO 624 CF carbon, bez głowicy - bo mam dwie inne.

SLIK PRO 624 CF - Statywy - Foto - Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/-pro-624-cf--.html)

Jeżeli ktoś ma jakieś spostrzeżenia do tego statywu, to chętnie posłucham.