PDA

Zobacz pełną wersję : Pomoc w wyborze sprzętu do fotografii lotniczej.

issac87
23-11-2016, 17:51
Na wstępie chciałbym poinformować, że przekopałem forum ale żadnego podobnego wątku nie znalazłem (albo źle szukałem...). Do chwili obecnej korzystałem z kompaktowego aparatu Canona z serii PowerShot i na moje potrzeby był wystarczający. Wszystko się zmieniło po wyjeździe na tegoroczne Nato Days w Ostrawie. Statyka wyszła ładnie, za to o zdjęciach w powietrzu chciałbym jak najszybciej zapomnieć. AF po prostu nie dawał rady. Z drugiej strony wiedziałem, że rzucam się motyką na słońce.. :p. W związku z powyższym prosiłbym o radę.

Na celowniku mam upatrzone dwa modele z szybkim AF:

- 80D
- 7dmkII.

Jeżeli chodzi o optykę to celuję w ogniskową 150 - 600 gdzie na rynku przewijają się tylko dwie marki. Tamron G1 i G2 oraz Sigma C i S. Z opinii jakie przeczytałem na różnych forach, Tamron G1 jest za wolny na taką fotografie, chociaż widziałem bardzo ładne zdjęcia z tego obiektywu. O wersji G2 póki co, jest za mało informacji. Sigma S za to swoje waży, a to może być dotkliwe stojąc przez cały dzień na polu w pobliżu lotniska. Wyprzedzając odpowiedzi... Canon 100-400 usm ii jest dla mnie w chwili obecnej za drogi. Na całość mam przeznaczone fundusze w granicach +/- 11k. Pozdrawiam serdecznie i liczę na pomoc doświadczonych forumowiczów :)

salas
23-11-2016, 18:23
Na wstępie chciałbym poinformować, że przekopałem forum ale żadnego podobnego wątku nie znalazłem (albo źle szukałem...). Do chwili obecnej korzystałem z kompaktowego aparatu Canona z serii PowerShot i na moje potrzeby był wystarczający. Wszystko się zmieniło po wyjeździe na tegoroczne Nato Days w Ostrawie. Statyka wyszła ładnie, za to o zdjęciach w powietrzu chciałbym jak najszybciej zapomnieć. AF po prostu nie dawał rady. Z drugiej strony wiedziałem, że rzucam się motyką na słońce.. :p. W związku z powyższym prosiłbym o radę.

Na celowniku mam upatrzone dwa modele z szybkim AF:

- 80D
- 7dmkII.

Jeżeli chodzi o optykę to celuję w ogniskową 150 - 600 gdzie na rynku przewijają się tylko dwie marki. Tamron G1 i G2 oraz Sigma C i S. Z opinii jakie przeczytałem na różnych forach, Tamron G1 jest za wolny na taką fotografie, chociaż widziałem bardzo ładne zdjęcia z tego obiektywu. O wersji G2 póki co, jest za mało informacji. Sigma S za to swoje waży, a to może być dotkliwe stojąc przez cały dzień na polu w pobliżu lotniska. Wyprzedzając odpowiedzi... Canon 100-400 usm ii jest dla mnie w chwili obecnej za drogi. Na całość mam przeznaczone fundusze w granicach +/- 11k. Pozdrawiam serdecznie i liczę na pomoc doświadczonych forumowiczów :)

BŁAGAM - dwie minuty SZUKANIA a nie ściemniania i wątków tyle, że będziesz miał czytania na parę dni, ale NIE - łatwiej walnąć kolejny temat.
http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/canon-80d-teraz-juz-naprawde-oficjalnie-102420/
http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/canon-80d-vs-7dmkii-103361/
http://www.canon-board.info/obiektywy-21/tamron-150-600-f-5-6-3-vc-usd-93364/
http://www.canon-board.info/testy-sprzetu-25/recenzja-tamron-150-600-vc-usd-f-5-6-3-a-94556/
http://www.canon-board.info/testy-sprzetu-25/mini-test-tamron-150-600-g2-dobra-zmiana-z-104463/
http://www.canon-board.info/testy-sprzetu-25/150-600mm-pojedynek-tamron-vs-sigma-c-99692/
http://www.canon-board.info/obiektywy-21/sigma-s-150-600-mm-f-5-6-3-dg-os-hsm-98789/
http://www.canon-board.info/obiektywy-21/sigma-150-600-f-5-0-6-3-dg-os-hsm-juz-jest-97168/

issac87
23-11-2016, 18:35
Ehhh.. Tak przeczytałem i zapoznałem się z w/w tematami. Jak by kolega zagłębił się dokładniej w treść tych wątków to by się dowiedział , że mało tam informacji dot. lotnictwa. Najlepiej wyrzucić frustrację na nowego użytkownika.

kmeg
23-11-2016, 18:53
Kup sobie klasykę spotterska czyli C100-400 I. Używana kupisz tanio. Czy 7d2 czy 80d to nie jest łatwy wybór ale chyba wzialbym 80d. Ja bym się osobiście w T150-600g1 nie pakował. Tak naprawdę z niesystemowych szkieł tylko Sigma 150-600s byla odpowiednio szybka ale to kloc i bez doświadczenia nie radze. T G2 jeszcze nie do końca wiadomo choć widziałem juz na forum lotnictwa, że juz kilka osób się zdecydowało.

salas
23-11-2016, 19:03
Ehhh.. Tak przeczytałem i zapoznałem się z w/w tematami. Jak by kolega zagłębił się dokładniej w treść tych wątków to by się dowiedział , że mało tam informacji dot. lotnictwa. Najlepiej wyrzucić frustrację na nowego użytkownika.

ano tak bo lotnictwo to jest zupełnie inne używanie aparatu i obiektywów, proszę Cię. Z resztą w googlach wyskakują nawet podobne tematy z forum lotnictwa, ale po co to pisze, tamte pewnie też znasz :lol:

michalab
23-11-2016, 19:04
Wyprzedzając odpowiedzi... Canon 100-400 usm ii jest dla mnie w chwili obecnej za drogi.
To kup wersję I, albo 400f5.6L. Argumenty te same co w wątku o fotografii zwierząt:

www.canon-board.info/obiektywy-21/obiektyw-zestaw-do-fotografii-zwierzat-czyli-dylemat-na-wlasne-zyczenie-104490/.

A aparat ja bym wybrał 6D - nowy aparat + używany obiektyw, zmieścisz się w budżecie.

RobertON
23-11-2016, 19:16
Samoloty tak samo szybkie jak ptaki i dość wysoko latają :) :)
Do ptactwa w lesie przydatny jest 400/5,6, ale do żelastwa w locie pewnie bardziej przyda się zoom.
I tutaj można wybrać starą pompkę 100-400, optycznie całkiem niezłą.

Jednak jako body proponuję 7d2, znakomty AF i konfigurowalny według potrzeb, a i matryca potrafi wysokie ISO ładnie wyprodukować.

solti
23-11-2016, 19:19
Nie tak dawno, bo na wiosnę, zmieniałem body. A że od zeszłego roku wciągnęła mnie też fotografia lotnicza, to ta działka fotograficzna miała niemały wpływ na wybór body. Też na końcu wybierałem między 7D mk II i 80D - wybrałem 7D II i nie żałuję. Na pewno każdy z tych aparatów ma swoje wady i zalety. Dla mnie oprócz pancerności body, lepszego AF, kluczowe okazały się ergonomia, szybsza seria i lepszy bufor. Co do samej ergonomii, to pewnie i ta z 80D jest całkiem OK, ale ja do dżojstika przyzwyczajony jestem i nie chciałem z niego rezygnować. A bufor? Cóż - przy szybkiej karcie rzecz niezastąpiona na dynamicznych pokazach:)
Co do szkła, to rozważania zaczynałem od tamiego G1 (wersji drugiej wtedy nie było) ale ani nie przekonały mnie do końca oglądane sample, ani nie przekonał AF. Sigma C również wydała mi się taka trochę nijaka. Nie chciałem kupować półśrodka, bo przy i tak już sporych wydatkach gdzieś w głowie tkwiła się myśl, że prędzej, lub później (raczej prędzej), ze stratą będę takie szkło sprzedawał i kupował coś lepszego.
Bardzo mi się spodobał obrazek z Sigmy S i już praktycznie byłem na nią zdecydowany, dopóki nie pomacałem jej własnoręcznie (co tez bezwzględnie polecam). To jednak kawał kloca i dla mnie po prostu okazała się zbyt ciężka. Nie wyrobiłbym całego dnia na pokazach z tym szkłem a nie jestem na tyle wprawionym pstrykaczem samolotów, żeby szkło podnosić tylko na wybrane kadry... Skończyło się wiadomo czym - niestety naciągnięciem budżetu... Z jednej strony nie planowałem tego. Z drugiej - dostałem kawał fantastycznego sprzętu. I teraz to raczej ja nie dorosłem do niego, niż on mnie ogranicza;)

A aparat ja bym wybrał 6D - nowy aparat + używany obiektyw, zmieścisz się w budżecie.
Jak dla mnie typowo do samolotów to crop jednak lepszy. U mnie wybór był w pełni świadomy.

Irek07
23-11-2016, 19:49
Skończyło się wiadomo czym - niestety naciągnięciem budżetu...

Tylko tak naprawdę nie powiedziałeś co kupiłeś. Ja wiem, większość tutaj pewnie też ale ktoś nowy ... niekoniecznie:)

solti
23-11-2016, 19:51
Tylko tak naprawdę nie powiedziałeś co kupiłeś. Ja wiem, większość tutaj pewnie też ale ktoś nowy ... niekoniecznie:)
Masz rację:)
Chodziło oczywiście o 100-400 II.

rafels3
23-11-2016, 20:15
6D do fotografii lotniczej...? Chyba statyki ;)
Ze swojej strony polecam (bo sam mam i używam): 7d2 + sigma C150-600 (ew. 100-400 ver. I) i żaden F-16 nie ucieknie Ci z kadru...

mmteam
23-11-2016, 21:03
Bierz 100-400ii. Mega szybki.
Na ostatnich pokazach w Mirosławcu stał kolo mnie koleś z 150 600 tamrona i sam stwierdził że większość fotek robi na 300 do 400mm. Oczywiście miło mieć dobre 600?. Pewnie ze lepiej niż cropowac 400.

Do tego np 80d i się zmieścisz w budżecie

Tylko cierpliwości z zakupami
Ja kupiłem prawie nowy 100 400 ii za 6500. A 80d masz teraz cashback wiec wyjdzie ok 4000. Używki widziałem nawet za 3600

Nie ukrywam ze T150-600G2 mnie kusi... Ale po zakupie C100-400ii jak jeszcze kupie TG2 to mnie pewnie żona prześwięci jeszcze zanim mnie plecak przegnie do tyłu ?

Acha
100-400 ver 1 jest bardzo dobrym szklem ale wg mnie mała ostrość na bokach. Ver 2 jest super pod kątem ostrości i szybosci znakomity.

Acha
Tez kupiłem do samolotów

Irek07
23-11-2016, 21:21
6D do fotografii lotniczej...? Chyba statyki

Wytłumacz to Bangiemu. On chyba o tym jeszcze nie wie:)

Tom77
23-11-2016, 21:24
Ze swojej strony polecam (bo sam mam i używam): 7d2 + sigma C150-600 (ew. 100-400 ver. I) i żaden F-16 nie ucieknie Ci z kadru...

A miałeś kiedyś w reku 6D ?

rafels3
23-11-2016, 21:31
Mam 7d2 i 5d3, mają sprawne wszystkie punkty AF :mrgreen:

kmeg
23-11-2016, 21:44

6d ma minimalnie gorsze servo niż 5d2 - a na nim spotting to żaden problem... Jak obiekt pojawi się tylko w środkowym punkcie to nie ma szans aby nie złapał i nie utrzymał go nawet jak z niego wyjdzie. Szkło musi być tylko szybkie więc albo eLka albo Sigma Sport.

rafels3
23-11-2016, 21:53
Przecież fotoloto można i małpką robić. Nikt nie broni. Ale czy to wygodne? Można robić 6d na centralnym, ale stojąc przy pasie i prowadząc startującego eFa nie jest to zbyt wygodne. Ja ustawiam strefę i bezproblemowo prowadzę jeta w kadrze. Jak centralnym uciekniesz, to trochę czasu stracisz zanim złapiesz samolot znowu w ostrości. A weź to zrób podczas dynamicznych pokazów z 600mm na body...
To miała być POMOC przy wyborze sprzętu fotoloto a wy chcecie gościa zniechęcić. ;)

kmeg
23-11-2016, 22:10
Do rozważenia jeszcze używane 70D + nowe 100-400 II - zmieścisz się w budżecie. Używanych 100-400 II jest bardzo mało na rynku.

muflon
23-11-2016, 22:31
Nowy 100-400II + uzywane, jakies niezbyt zajechane 7Dmk1 z Allegro.

Suchy
23-11-2016, 23:13
mmteam - ja kupiłem używkę 80D na Allegro na gwarancji i z przebiegiem 3600 fotek w stanie absolutnie idealnym za 3360zł z przesyłką :-) Tydzień temu. Warto!

mmteam
24-11-2016, 00:18
Ja tez kupiłem 80d ?

michalab
24-11-2016, 11:40
Jak dla mnie typowo do samolotów to crop jednak lepszy.
Z FF zawsze da się wyciąć cropa ...

W każdym razie nie upieram się przy 6D, poddaję tylko pod rozwagę inną opcję, którą ja bym pewnie wybrał.
O ile dylemat 7D/6D jeszcze rozumiem (choć osobiście nie miałbym wątpliwości) to zestawienie 80D/6D sprawdza się chyba tylko do ceny.

Bajka. 5D mk1 daje radę, to 6D też da.

Nowy 100-400II + uzywane, jakies niezbyt zajechane 7Dmk1 z Allegro.
A o tym nie pomyślałem, a to chyba najlepsze wyjście, tyle że zakup używanego aparatu
to dużo bardziej skomplikowana sprawa niż używanego obiektywu. Ja przynajmniej nie mam,
żadnych oporów przed używanymi szkłami - po prostu łatwo sprawdzić czy wszystko jest OK.

issac87
24-11-2016, 13:41
Fiu fiu.. Po przeczytaniu Waszych odpowiedzi (dzięki, za tak dużą ilość) doszedłem do wniosku, że obydwa body sprawdzą się. 80D ma cashback, przy 7dmkii jest promocja na profesjonalny plecak Manfrotto który na pewno się w moim przypadku sprawdzi (wypad w las, czy spacery po górach).

Kup sobie klasykę spotterska czyli C100-400 I. Używana kupisz tanio.

Nie brałem jej pod uwagę, z uwagi na fakt, iż lubi zasysać kurz.. Widziałem, że używki można kupić w granicach 3,5k i pewnie znajdzie się egzemplarz w dobrym stanie. Oczywiście chciałbym być szczęśliwym posiadaczem nowej wersji tym bardziej, że miałem z tym obiektywem styczność. Ale z uwagi na to, że w przyszłym roku będę miał dużo większe wydatki (ślub 8-)) to gdybym mojej "połówce" oznajmił, że kupiłem coś w takiej cenie to by mnie pogoniła :mrgreen:

Pewnie jeszcze przez chwile wstrzymam się z kupnem. No i w między czasie może się pojawi więcej opinii na temat tamrona g2, bo przyjrzałem się zdjęciom @Cichego i wygląda to bardzo obiecująco :)

muflon
24-11-2016, 17:28
A o tym nie pomyślałem, a to chyba najlepsze wyjście, tyle że zakup używanego aparatu to dużo bardziej skomplikowana sprawa niż używanego obiektywu.
Moze nie "duzo", powiedzmy ze troche - glownie sprowadza sie do pewnosci co do stanu migawki. Tyle ze aparat i tak bedzie do wymiany po 2-3 latach. A obiektyw tak dobry jak 100-400(II) zostanie do smierci (swojej lub wlasciciela). Moj 100-400 ma juz 10 lat - w tej chwili podpinam go do szostego body z kolei i uzupelnia sie ze stalka tak samo doskonale jak na poczatku.

Gdyby to byla decyzja typu "70-300 czy Lka" to jeszcze bym sie moze zastanawial nad priorytetami. Ale w momencie gdy wchodzi juz w gre uzywane 100-400 v1, to nie ma sie co szczypac i trzeba postawic wszystko na szklo.

kmeg
24-11-2016, 20:06
Nie brałem jej pod uwagę, z uwagi na fakt, iż lubi zasysać kurz.. Widziałem, że używki można kupić w granicach 3,5k i pewnie znajdzie się egzemplarz w dobrym stanie. Oczywiście chciałbym być szczęśliwym posiadaczem nowej wersji tym bardziej, że miałem z tym obiektywem styczność. Ale z uwagi na to, że w przyszłym roku będę miał dużo większe wydatki (ślub 8-)) to gdybym mojej "połówce" oznajmił, że kupiłem coś w takiej cenie to by mnie pogoniła :mrgreen:

A jaki ten kurz ma wpływ na zdjęcia? Praktycznie każdy zoom łapie kurz. To jest sprawdzony obiektyw do spotterki. Za cenę używanego 100-400 I (3-3.5 max w bardzo dobrym stanie) nie kupisz nic co się do niego zbliży. Mój ma już z 8 lat i kurzu, który by mi przeszkadzał w nim nie widzę. Sprawdzone informację o G2 będą dopiero jak się sezon pokazów zacznie. Teraz na polu boju masz tak naprawdę jedynie 100-400 I i II oraz S150-600 Sport bo to sprawdzone obiektywy są.

Tom77
24-11-2016, 20:23
Fiu fiu.. Po przeczytaniu Waszych odpowiedzi (dzięki, za tak dużą ilość) doszedłem do wniosku, że obydwa body sprawdzą się. 80D ma cashback, przy 7dmkii jest promocja na profesjonalny plecak Manfrotto który na pewno się w moim przypadku sprawdzi (wypad w las, czy spacery po górach).

Pewnie jeszcze przez chwile wstrzymam się z kupnem. No i w między czasie może się pojawi więcej opinii na temat tamrona g2, bo przyjrzałem się zdjęciom @Cichego i wygląda to bardzo obiecująco :)

G2 to nowość i trzeba za to zapłacić. Pierwsza wersja dalej robi takie same zdjęcia jak w dniu premiery i jest do dostania za połowę G2, to samo tyczy się 100-400. 7D MK1 to teraz 1500-1700zł, więc cena śmieszna jak za taką puszkę. Za 5tys masz świetny zestaw